Laarder Courant de BEL

22 november 2017

Laarder Courant de BEL 22 november 2017


Woningovervaller blijft vastzitten

Laren De 18-jarige Huizer die verdacht wordt van betrokkenheid bij de brute gewelddadige woningoverval in april van dit jaar in de St. Janstraat in Laren, komt voorlopig niet vrij.

De rechtbank vindt dat vanwege de ernst van de zaak en ook onder meer vanwege het onderzoek naar de tweede verdachte dat de man vast moet blijven zitten. Op 6 februari zal de strafzaak inhoudelijk worden behandeld. Dat is de uitkomst van de tweede pro-formazitting voor de rechtbank van Lelystad.
De Huizer zou een van de twee mannen zijn die om één uur ’s nachts op 16 april jongstleden op de St. Janstraat de zoon van de bewoners onder bedreiging van een vuurwapen de woning binnen duwde.
Eenmaal binnen ontpopten de twee zich als zeer gewelddadige mannen die nietsontziend de moeder, die begon te gillen toen ze de mannen zag, zwaar mishandelden met een stalen pijp. De foto’s die het programma 'Opsporing Verzocht' toonde van het gehavende gezicht van de moeder lieten zien hoe de mannen tekeer waren gegaan. Daarop bonden ze vader, moeder en zoon vast en roofden alles van waarde, zoals geld, horloges, sieraden en pinpassen, dat in het huis aanwezig was. Pas na een uur waren de mannen weg en konden de bewoners de politie waarschuwen.

3

Eemnes haalt doelstelling qua statushouders

Eemnes "We lopen mooi voor op de opgelegde doelstelling voor het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfstatus", meldt wethouder Sven Lankreijer.

In de eerste helft van het jaar kregen dertig statushouders woonruimte toegewezen. "De doelstelling was zeven en we liepen er negen achter. En nu dus veertien voor." Zelfs de doelstelling voor volgend jaar is hiermee zo goed als gerealiseerd. De statushouders wonen verspreid over het dorp. "Hetgeen we hebben toegezegd, is bijzonder goed gelukt", vult collega Jan den Dunnen aan. Niet alleen alleenstaande mannen kwamen naar Eemnes, maar er hebben ook gezinsherenigingen plaatsgevonden.

Goede buren

Alle statushouders hebben een buddy via 'Goede Buren Eemnes'. Samen zorgen zij voor de dagelijkse dingen. De gemeente heeft met Vluchtelingenwerk Huizen afgesproken dat zij per 1 januari aanstaande twee uur per week spreekuur in Eemnes gaat houden. Den Dunnen: "Dat is een wens die nadrukkelijk leefde." De meerkosten hiervoor komen voor rekening van de gemeente Eemnes.
Over de vier noodwoningen bij de katholieke kerk aan de Wakkerendijk wordt in het voorjaar van 2018 een besluit genomen. "Nu lijkt het erop dat we die niet nodig zullen hebben."

Appartementen op plek Rabo

Laren De Rabobank aan de Burg. van Nispenstraat gaat tegen de vlakte.

De gemeente Laren wil toestemming geven voor de bouw van achttien appartementen, waarvan vier sociale huur. De doorgang naar de Johanneskerk wordt weer in ere hersteld en het beeld van de Klepperman van Elleven blijft staan.

Laren in 2040 klimaat neutraal

Foto: Bob Awick

Een opgave waarbij objectgebonden financiering door de gemeente centraal staat.

11

Heerlijk weer, uitverkochte wijnproeverij en mooi verlicht dorp

Foto: Marieke Ton

Blaricum "Het was een mooie avond", blikt Marieke Ton namens de ondernemers terug op de Blaricumse Wijnproeverij. Voorafgaand aan de wijnproeverij werd de nieuwe feestverlichting ontstoken. "Voor elk proeflokaal brandden vuurkorven en iedereen had zijn best gedaan om het gezellig te maken. Het leek wel een reünie."

Ondersteuning voor kook- en bakactiviteiten
Ondersteunen van de medewerker Vrijetijdsbesteding voor de kook- en bakactiviteiten. Bewoners helpen gedurende de activiteit, praatje maken en brengen en halen van bewoners naar de activiteit. U heeft affiniteit met dementerende ouderen. Werktijden: 10.00-13.00 uur op woensdag. Contactpersoon: Jennifer Nortman van Vivium Zorggroep, De Stichtse Hof te Laren, telefoon 035-5390808/5390800 of uitbureaudsh@vivium.nl.

Betrouwbare chauffeurs
U vervoert onze cliënten van school naar Het Spookbos. Ook moeten de kinderen vanaf de groepsbegeleiding op Het Spookbos weer naar huis worden gebracht. Het Spookbos biedt begeleiding aan kinderen en jongeren met een ontwikkelingsstoornis. Bijvoorbeeld autisme, angsten en ADHD. De chauffeur is een belangrijke schakel in de zorg voor onze kinderen: u hoort mogelijk verhalen van de kinderen tijdens de rit die overgedragen dienen te worden aan de begeleiding. Wij bieden groepsbegeleiding op alle dagen van de week, behalve op vrijdag en zaterdag. Omdat er veel ritten te rijden zijn, zijn wij op zoek naar meerdere vrijwilligers. Werktijden: maandag, dinsdag en donderdag: 14.45-16.00 en van 18.00-19.00 uur, woensdag: 12.30-13.30 en van 18.00-19.00 uur, donderdag 11.30-12.15 uur en van 17.30-18.30 uur. Contactpersoon: Leonieke Vos van Stichting Het Spookbos te Eemnes, telefoon 035-5380061/06-54962667 of administratie@spookbos.nl.

Ondersteuning schildersclub
Op de donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur hebben wij een schildersclub. Deze wordt geleid door een dame en zij kan wel wat handjes gebruiken om de bewoners te helpen met schilderen, spullen klaarzetten/opruimen. Werkadres te Laren. Contactpersoon: Karin van Rumpt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek, telefoon 035-6256558/035-6256411 of k.vanrumt@amaris.nl.
Vrijwilliger Kidsclub (m/v) in Wijkcentrum De Malbak
Vindt u het leuk om voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar een leuke donderdag tussen 14.00 en 16.30 uur te organiseren en te begeleiden? Het gaat om spelletjes, sportieve activiteiten, leuke knutselactiviteiten, allemaal rond een bepaald thema. Contactpersoon: Susan Bakker van Versa Welzijn Laren, telefoon 06-26769096 / 035-7504149 of mail naar sbakker@versawelzijn.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren-Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00-12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 -15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122. Telefoon 035-7504149. E-mail: vclarenblaricum@versawelzijn.nl.

Weerbericht

Onbestendig herfstweer

Een zuidwestelijke stroming voert tot en met donderdag zeer zachte maritiem-subtropische lucht aan. Vervolgens passeert vrijdag en zaterdag het polaire front met regen. In het weekeinde verkeren we net als de afgelopen twee weekenden in een noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Het wordt dan weer kouder en tevens wisselvallig met de bekende mix van opklaringen en enkele buien.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het met 13 à 14 graden zeer zacht. De normale temperatuur voor eind november is 8 graden. 's Nachts koelt het niet verder af dan 11 graden. Af en toe schijnt de zon, naast ook bewolking en kans op wat lichte regen. In de nacht naar vrijdag en overdag regent het enige tijd. Het wordt nog zo'n 11 à 12 graden. Er waait beide dagen een matige tot vrij krachtige wind tussen zuid en zuidwest.

Het weekeinde

Zaterdag is er eerst veel bewolking met regen. In de loop van de dag klaart het geleidelijk op, afgewisseld door enkele buien. De wind draait naar west tot noordwest en is soms (vrij) krachtig. Ook zondag is het guur met een afwisseling van felle opklaringen en enkele buien, waarvan sommige met hagel. De maximumtemperatuur ligt in het weekeinde rond 7 graden.

Weetje

November is de herfstmaand bij uitstek. Het weer staat meestal onder invloed van lagedrukgebieden (depressies) die zich boven de oceaan ontwikkelen. De depressies veroorzaken soms zware stormen. De meeste tussen november en april.

International School Laren opent deuren in augustus 2018

Laren Een nieuwe International School, The International School Laren, opent in augustus 2018 haar deuren. Hiermee wordt een nieuwe voorziening voor bekostigd internationaal voortgezet onderwijs gerealiseerd.

De vraag naar internationaal onderwijs door expat-gezinnen in Hilversum en omgeving blijft toenemen. De International School Hilversum aan de Emmastraat is de afgelopen tien jaar sterk gegroeid en de school heeft beperkte mogelijkheden tot verdere groei. Met de realisatie van een tweede school waar internationaal onderwijs wordt geboden, wordt voorzien in een groeiende behoefte aan kwalitatief hoogstaand onderwijs voor leerlingen die in het buitenland hebben gewoond, als gevolg van de loopbaan van hun ouders of binnen nu en een paar jaar naar het buitenland zullen vertrekken vanwege het werk.
Bart van den Haak, bestuurslid van Alberdingk Thijm Scholen waar de internationale scholen deel van uitmaken: "We zijn verheugd dat we nu ook in Laren internationaal onderwijs kunnen aanbieden. We starten kleinschalig met een grade 7 Middle Years Programme van het International Baccalaureate (eerstejaars vo-leerlingen in het internationale onderwijs, red.). We realiseren daarvoor de benodigde voorzieningen op de ruime campus van Laar & Berg."
Vooralsnog biedt de International School Laren het vierjarige Engelstalige Middle Years Programme. Vanaf 2022 zal ook het Diploma Programme worden aangeboden. Tegen die tijd zal dit programma ook worden opengesteld voor de lokale leerlingen van Laar & Berg die nu het tweetalige MYP volgen en voor leerlingen van de International School Hilversum.

Foto: Ab Walet

Zo'n bos dat je op een grijze herfstdag bijna helemaal omsluit, als een dekbed. De donkere stammen van de eeuwenoude beuken glimmen van het vocht. Het pad vol met afgevallen bladeren, daaronder blubber. Stil is het. Een oude man passeert mij, kromgebogen. Met een veel te lange jas, vermoedelijk ouder nog dan hijzelf. Een aftands hondje schuifelt mee. En als je later thuis komt moet je ook je schoenen nog eens schoonmaken. Heerlijk toch?

Het Blaricums Kerstdiner wordt jaarlijkse traditie

'We werken ons de tandjes, maar krijgen er zo veel voor terug'

Trudy Baan zit al heel lang bij de Dorpskerk en Ron Flens is er sinds een half jaar koster. Samen organiseren zij een kerstdiner voor alle Blaricummers.

Koster Ron Flens en kerkenraadslid Trudy Baan. Foto: Bob Awick

Blaricum Als het maar niet zo'n kerstfeest voor alleen ouderen wordt, werd er geroepen toen Trudy Baan en Ron Flens het idee voor Het Blaricums Kerstdiner begin oktober aan de kerkenraad van de Dorpskerk presenteerden. "Nee, zeker niet, dan isoleer je juist een groep mensen. Dit feest is bedoeld voor alle Blaricummers. Omdat iedereen een feestelijk kerstdiner verdient."

Alleen kleine kinderen zijn niet welkom. De tuin van het pandje Achterom 1 wordt namelijk niet omgetoverd tot de ballenbak van Ikea, maar tot een sprookjesachtige en feestelijke eetzaal. "En daar kunnen we geen rennende kinderen bij hebben", zeggen de twee eerlijk.

Ik ontmoet Trudy en Ron in het prachtige gerestaureerde pand Achterom 1. Eigendom van de Dorpskerk. Dat is ook de organisatie die het diner presenteert. "Kijk, hier draait het om. Is het niet fantastisch en dat midden in Blaricum!" Koster Flens showt vol trots de tuin waar Blaricums eerste kerstdiner op 13 en 14 december gaat plaatsvinden. De tuinman heeft nog wat werk te verrichten, maar dan past de tent - geschikt voor honderd mensen per avond - perfect in de tuin. De oud-reclameman is niet echt gelovig, meldt hij. Maar des te meer gelooft hij dat het hem lukt om de Dorpskerk (uit 1396) weer op de kaart te zetten als centrum van het dorp.
In Trudy heeft hij de ideale partner gevonden. Zij trouwde haar Frits in de Dorpskerk en begeleidde de restauratie van de kerk in 2012 en van het pand Achterom 1 in 2014. Dat over haar smaak niet te twisten valt, blijkt uit de resultaten.

'Niemand hoeft te vrezen: winnen van zieltjes niet aan de orde'

Traditie

Maar terug naar Het Blaricums Kerstdiner, wat een jaarlijkse traditie moet gaan worden. "We moesten iets spannends doen en zijn samen gaan sparren. Het werd geen middenweg, maar een newbusinesspitch waarover iedereen laaiend enthousiast is. Binnen 24 uur na de presentatie kregen we akkoord én de vrije hand. Het gaat er gelikt uitzien", zeggen Trudy en Ron. Er komt een luxe tent (150 m2 groot en 4,5 meter hoog en een achterwand van glas met uitzicht op de verlichte kerktoren), met kroonluchters, muziek (Christmas carols en veel a capella) en goed eten (Floris Catering Huizen). Daarnaast dragen de lokale ondernemers Wexxs (wijn) en De Hoop (ijs) ook hun steentje bij. Leden van de kerk zorgen voor de bediening. "We werken ons de tandjes, maar krijgen er zo veel voor terug." En niemand hoeft te vrezen: het winnen van zieltjes is niet aan de orde. "Feestelijk wordt het wel, maar we hangen er geen dresscode aan. Dat kan mensen ook weer afschrikken." De gasten zijn in ieder geval al superenthousiast. Bij hun reservering spreken zij van een "prachtige invitatie" en "superleuk idee".

Deelname aan Het Blaricums Diner (zit voor 80% al vol) kost 15 euro. Er zijn 6-/8-persoons tafels. Met de tafelschikking houden Trudy en Ron zo veel mogelijk rekening met alle wensen. Aanmelden via info@dorpskerkblaricum.nl.

Overval op woning St. Janstraat

Vervolg VP De Huizer verdachte werd op 18 mei aangehouden voor een andere zaak. In juni, na de uitzending van 'Opsporing Verzocht' waarbij een foto werd getoond van die twee uur na de overval, gemaakt bij een pinautomaat in Huizen in het winkelcentrum in de wijk Bovenmaat, kon hij aan de overval worden gelinkt.

Ook werden er in de woning van de verdachte gestolen spullen aangetroffen.
Een tweede verdachte is nog voortvluchtig. Justitie heeft echter wel iemand in het vizier. Ook heeft ze uit tapgesprekken kunnen opmaken dat de moeder van de 18-jarige kennis heeft over de tweede dader. Justitie hoopt dat deze verdachte voor de zitting van 6 februari opgepakt wordt. Of beide strafzaken tegelijkertijd kunnen worden behandeld, is niet duidelijk.

Oplichter blijft komende twee weken in de cel

Laren De 30-jarige man die de afgelopen periode meerdere mensen in 't Gooi oplichtte en vrijdag werd opgepakt, zit voorlopig nog vast. Maandag bepaalde de rechter-commissaris dat de Hilversummer sowieso nog twee weken in de cel blijft.

Met de arrestatie van vrijdag denkt de recherche zeker acht aangiften van oplichting te kunnen oplossen. De afgelopen tijd kreeg de politie veel meldingen en aangiften uit Hilversum, Laren, Blaricum, Bussum en Huizen over een man die aan de deur om geld vroeg. Hierbij werden verschillende verhalen gebruikt. De ene keer was het een smoes dat hij een buurtbewoner was die zichzelf had buitengesloten. Er werd vervolgens om geld gevraagd voor een treinkaartje zodat hij een reservesleutel bij familie kon ophalen. Andere keren vroeg de man om geld voor een taxi of benzine. Het ging om bedragen van 5 tot 40 euro. Eerder deed de politie een oproep aan slachtoffers om aangifte te doen. Daarbij werd gemeld dat de Hilversummer als verdachte al wel in beeld was, maar nog niet aangehouden. "Onderzoek kost tijd", is de uitleg van het korps. "Aangiften en meldingen worden zorgvuldig nagelopen, waarbij aanwijzingen en bewijs worden verzameld. Dit alles is nodig om tot een goed dossier te komen." Vrijdag kon de verdachte op heterdaad in Hilversum worden aangehouden.

De Larense Zomerspelen van 1907 in boekje

Margriet de Koning Gans beschrijft sensationele gebeurtenissen

Edwin de Vries, Els Jimkes-Verkade, Erica Terpstra, Ton Stam en Margriet de Koning Gans. Foto: Bob Awick

Laren In de Larense Boekhandel aan de Naarderstraat 9 heeft zaterdagmorgen de boekpresentatie plaatsgevonden van 'De Larense Zomerspelen van 1907'. Het is geschreven door drs. Margriet de Koning Gans.

De eerste exemplaren werden overhandigd aan Els Jimkes-Verkade (kleindochter van de acteur Eduard Verkade), acteur Edwin de Vries, Erica Terpstra en wethouder Ton Stam.
Het boekje 'De Larense Zomerspelen van 1907' is mogelijk gemaakt door subsidiëring van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Coen Teulings Stichting.

Mondain

Laren werd mondaine uitgaansplaats met publiek in avondkleding

Kunstenaars brachten aan het eind van de 19de eeuw grote veranderingen teweeg in het arme boerendorp Laren. Er verrezen rietgedekte villa's en een luxueus hotel, waar de gasten uit binnen- en buitenland hoogstaand vertier werd geboden. Er speelden strijkjes en dansorkesten en er werden voordrachten gehouden. Laren werd een mondaine uitgaansplaats waar men van heinde en ver in avondkleding naartoe stroomde. In 1905 liet de eigenaar van het hotel, Jan Hamdorff, een zaal aanbouwen waar de schilders hun werk konden exposeren. In 1906 organiseerde hij voor het eerst de Larense Zomerspelen.

In 1907 is een legendarisch geworden opvoering gegeven van het middeleeuwse toneelstuk 'Elckerlyc'. Dat heeft de aanzet gegeven tot de lang uitgebleven vernieuwing van het Nederlandse toneel. Willem Royaards en Eduard Verkade hebben in Laren een doorbraak veroorzaakt, waardoor Nederland als toneelland eindelijk internationaal meetelde. Deze sensationele gebeurtenis, wat eraan voorafging en wat erop volgde, wordt in het door Mathilde van der Hoeven vormgegeven boekje beschreven. Het wordt uitgegeven door de Stichting Uitgeverij Noord-Holland i.s.m. Leo Janssen produkties ISBN 97 89082 258837 en kost 14,95 euro.

Larense schrijfster

De in Laren woonachtige auteur Margriet de Koning Gans (1942) studeerde Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap in Leiden en is medewerker van het Hollands Maandblad en ontving in 2006 de jaarlijkse essayprijs voor haar bijdragen. Eerder verschenen van haar de publicaties 'Poëtische wandeling door Laren en Blaricum' (2013), een vervolg op 'Literair fietsen door Laren en Blaricum', dat in 2011 was verschenen. De Stichting Laren Literair bestudeert en beschrijft de literaire geschiedenis van Laren en Blaricum.

Jean-Jacques François

Jean-Jacques François (32) woont sinds 1986 in Blaricum. We kennen hem onder meer van de rode Porsche-tractor.

Foto: Jean-Jacques François

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ben ondernemer en tevens oprichter van Jacquet-Events en de Crêpe Expres."

Wat is er zo leuk aan Blaricum?
"Blaricum is een gezellig en mooi dorp, altijd wat te doen, centraal gelegen en prachtige natuur."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Ik ben sportief dus ga graag sporten (outdoor) of zeilen, gezellig drankje drinken met vrienden en ik houd me bezig met goede doelen."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Edwin de Vries. Acteur, regisseur en schrijver van 'Soldaat van Oranje - de musical'."

Waar maak je je zorgen om?
"Ik maak me zorgen over de natuur en de mensen die steeds minder begrip voor elkaar hebben."

Wat is je favoriete plek in Blaricum?
"De buitenhaard bij mij thuis. Heerlijke plek waar je tot rust komt."

Blaricum mist nog?
"De borden 'Village Fleurie'. Blaricum zou hiermee pionier kunnen zijn."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Fusies van de verschillende gemeenten."

Naar welk land zou je nog willen?
"Naar Alaska."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Een expeditie organiseren."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"The best way to predict your future is to create it (Abraham Lincoln)."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Een door mijn moeder gemaakte rijsttafel."

Danny Froger opent Winter Village Laren

Laren Niemand minder dan Danny Froger opent zondag 26 november om 13.30 uur Winter Village Laren. Zijn optreden duurt een half uur.

Vanaf 12.30 uur warmt zanger Patrick Willemsen het publiek alvast op en een steengoede dj zorgt tussendoor voor de juiste beat.
De opbouw van de sfeervolle ijsbaan is momenteel in volle gang. Vrijdag testen de hockeyspelers als eersten de baan. Vanaf zaterdag 12.00 uur is het publiek welkom. In het kader van het 10-jarig bestaan kost een schaatsabonnement 65 euro in plaats van 70 euro. Deze aanbieding is geldig tot en met 24 november.
Gedurende zes weken kunnen bezoekers rekenen op vele bijzondere dag- en avondactiviteiten, waaronder curlingcompetities, kunstschaatsshows en concerten.

Beeld Larense kunstenaar Grégoire op voorplein Singer

Foto: Singer Laren

Laren Op het voorplein van Singer Laren is donderdagmiddag een monumentaal beeld geplaatst van de Larense beeldhouwer Pépé Grégoire. Het gaat om het grote beeld 'Hand en voet in omhelzing'. Het beeld van Grégoire is een aantal maanden voor Singer Laren te zien en is de eerste in een reeks beelden die op deze plaats tentoongesteld gaan worden.

Ook treurnis in Blaricum over HBL-fusie

Krampachtig denken dat alles bij het oude blijft, is een utopie

Blaricum De fusie tussen Laren, Blaricum en Huizen zit de gemeenteraad van Laren helemaal niet lekker. Maar hoe denken de fracties in Blaricum van dit provinciale besluit? We maakten een rondje langs de fractievoorzitters.

'Als we toch moeten fuseren, heten we straks Groot Blaricum'

Gerard Knoop (CDA) laat weten dat zijn partij het besluit betreurt. "Maar wij gaan nu onze volledige aandacht richten op het realiseren van een voldragen kernenbeleid dat de karakteristieke waarden van Blaricum zo veel mogelijk zal waarborgen." Een intensieve communicatie met de CDA's uit Laren en Huizen om bij de fusie in 2021 een breedgedragen kernenbeleid te hebben in de drie dorpen staat buiten kijf. "Wij zullen ook stimuleren dat de drie CDA's komen tot een gemeenschappelijke visie op de vijf beleidsterreinen, die een regionale aanpak vergen."
De teleurgestelde Bea Kukupessy (De Blaricumse Partij) begrijpt de doorgezette weg van de provincie niet. "Tientallen jaren strijden we voor de zelfstandigheid van Blaricum, maar de kans dat dit lukt is niet groot. We zullen ons de komende tijd vooral richten op een sterk dorpen- en kernenbeleid om de authenticiteit en identiteit van Blaricum ook als eventuele gefuseerde gemeente veilig te stellen. Als we dan over een aantal jaren toch gefuseerd zijn en Groot Blaricum heten, conform de woorden van een Huizer VVD-raadslid, zullen zaken die wij belangrijk voor Blaricum vinden voor heel lang zijn vastgelegd. En daarmee blijft Blaricum Blaricum."
Voor DAB (Democratisch Alternatief Blaricum) is de fusie geen verrassing, laat Rob Bruintjes weten. "Maar wel de snelheid waarmee dit er door de provincie lijkt te worden doorgedrukt." DAB ziet in Blaricum een dringende noodzaak tot veranderingen in bestuurlijke zin, maar wil wel graag eerst aangetoond zien wat de voordelen van een fusie voor Blaricum precies inhouden. "Het oprichten van wijkraden met rechtstreekse lijnen naar de politiek is bij deze nieuwe samenwerking een must voor de lokale belangenbehartiging." Krampachtig denken dat alles bij het oude gehouden kan worden is volgens Bruintjes een utopie.
Christien Dobbers (VVD) zegt in een reactie: "Het eerlijke verhaal van een onvermijdelijk besluit. Wij begrijpen de emoties, want vooral de lokale partijen maken zich zorgen om hun voortbestaan. Onze inwoners verdienen een krachtiger, efficiënter en democratischer bestuur dat ook opgewassen is tegen de vele taken die de gemeentegrens overschrijden, liefst tegen lagere kosten. Onze invloed binnen deze gemeenschappelijke regelingen is, juist door onze kleine schaalgrootte, erg beperkt. Directe invloed is nog nauwelijks mogelijk. Na tien jaar BEL Combinatie is ons ambtelijk apparaat nog steeds een kwetsbare uitvoeringsorganisatie die overbelast en onderbezet is. Het wordt nu tijd dat we gezamenlijk onze lokale waarden, onze 'bruidsschat', gaan vastleggen in een dorpen- en kernenbeleid."
Carien Bölger van Hart voor Blaricum (HvB) zegt zeer verbaasd te zijn over het provinciebesluit. "HvB vindt de eeuwenoude zelfstandigheid van Blaricum een groot goed en zal zich hiervoor hard blijven maken. Wij vinden in vrijheid samenwerken tussen gemeenten op basis van ieders eigen kracht mooier dan in allerlei ambtelijke en bestuurlijke en gedwongen opschalingsprocessen te verdwalen. Opschaling geeft geen enkele garantie voor goedkoper en beter bestuur. Integendeel, we dreigen onze eigen kracht kwijt te raken en onderlinge verhoudingen worden zodoende in negatieve zin onder druk gezet. Gemeenten hebben in het staatsrecht een belangrijke kerntaak en de provincie Noord-Holland kan hier niet zomaar aan tornen."
Ook Carin Francken (D66) en raadslid Erik van den Broek zijn om een reactie gevraagd. Francken laat weten op vakantie te zijn en van Van den Broek is niets vernomen.

Fusie 't Laer van de baan

Laren De leden van tennisclub 't Laer hebben gestemd: 80% is voor een zelfstandige tennisclub op de Driftlaan.

De club is afgelopen zaterdag direct begonnen met een ledenwerfactie. Het doel is de daling van het aantal leden om te zetten in groei.
Nieuwe leden die zich voor 31 december nog aanmelden ontvangen een vroegboekkorting van 25 euro.

Rookmelders in kerstpakket van minima

Eemnes Zo'n 125 huishoudens in Eemnes ontvangen dit jaar twee rookmelders in hun kerstpakket. Het gaat om Eemnessers met een laag inkomen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de kerken in Eemnes.

PvdA-fractievoorzitter Wilma de Boer laat weten dat ze het fijn vindt dat de motie van haar partij tot dit resultaat heeft geleid.

Bij de rookmelders zit een brief. Hierin staat het telefoonnummer van de Brandwondenstichting vermeld. Wie moeite heeft met het monteren van de rookmelders kan dat nummer bellen. Mensen van het rookmeldersteam komen dan langs om de rookmelders op te hangen.

Aanstellen van sportcoach in de buurt

Eemnes De gemeenteraad mag in december een besluit nemen over het aanstellen van een buurtsportcoach. Dat staat in de sportnota 'Sport, Bewegen en Meedoen'.

Deze coach gaat zich vanaf 1 januari 2018 twee jaar lang in verschillende wijken inzetten voor jongeren en ouderen. Ook zorgt hij voor de invulling van het speelkwartier op de scholen of bij de voor- en naschoolse opvang. "De buurtsportcoach brengt iets aantrekkelijks. Het is dus niet een kwestie van zenden, maar brengen", aldus wethouder Jan den Dunnen.
Een andere taak van de coach is om jongeren op gezond gewicht te krijgen. Onderdeel daarvan is het verstrekken van informatie over gezond eten en gezonde snacks. Ook sportclubs worden erbij betrokken, want een kantine kan altijd gezonder.

Ravage op A1 door staren naar reclamepaal

Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes Zaterdagmiddag op de A1 bij knooppunt Eemnes ontstond er ravege toen een automobilist uit Hilversum zich liet afleiden door de reclamepaal van Nijhof. De man keek naar de tijdklok, maar bleef staren totdat hij de temperatuur zag en had daardoor niet door dat hij naar de berm stuurde. De auto ramde een opvouwbare vangrail. De man bleef ongedeerd.

Eemnes sluit aan bij project Automaatje

Eemnes Het ANWB-project Automaatje gaat ook in Eemnes van start. De gemeente en de Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn brengen vraag en aanbod op het gebied van vervoer bij elkaar.

"Je leent een auto met chauffeur," zegt wethouder Jan den Dunnen. "voor bijvoorbeeld een bezoek aan het ziekenhuis of Singer."

Anti-eenzaamheid

Het is nog laagdrempeliger dan alle bestaande vervoersmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de Wmo-taxi. De wethouder hoopt dat er tussen de chauffeur en de aanvrager een band gaat ontstaan.

Versa gaat deze anti-eenzaamheidactiviteit coördineren en krijgt daarvoor meer geld van de gemeente Eemnes.
In Huizen loopt het project al.

Kunstenares Coraline Bäcker doet haar werk in de verkoop

Ze zou dolgraag eens in Kasteel Groeneveld in Baarn exposeren

De Eemnesser kunstenares Coraline Bäcker zit veertig jaar in het vak. Haar bekendheid kreeg ze door haar aquarellen. Nu gaat ze opruimen.

Coraline Bäcker met recent werk. Foto: JR

Eemnes Na een kleine veertig jaar lesgeven gaat kunstenares Coraline Bäcker (73) wat gas terugnemen. "Ik wil tijd voor mezelf en de hondjes." Ook hoopt ze vurig haar droomcruise te kunnen gaan maken.

Ooit had Bäcker twintig jaar lang een atelier boven De Clederij aan het Mauvezand in Laren. Zo'n dertien jaar geleden kwam ze terecht op de boerderij van Kees Post aan de Wakkerendijk, bij wie ze een atelierruimte huurt. Haar leerlingen zijn ondertussen vriendinnen geworden. "En hen laat ik niet los."
Op dit moment is bij de Historische Kring Eemnes een overzichtstentoonstelling met werk van Bäcker te zien. Daar kunnen de bezoekers met eigen ogen zien hoe veelzijdig de kunstenares eigenlijk is. Haar werk varieerde van het illustreren van kookboeken en kruidenkalenders tot het schilderen van portretten van mens en dier en van landschappen. Tussendoor aquarelleerde ze haar bloemen. Menigeen had wel van haar een poster (Verkade, red.) in huis, waarop de fleurige boeketten stonden. Weer een ander bedrijf zette haar schilderijen om in borduurwerkjes.
"Ik heb een botanische opleiding gehad, waardoor ik geleerd heb heel gedetailleerd te tekenen", zegt Bäcker, die tot 50% korting geeft op haar schilderijen.

Bezoekers zijn de weekenden van 25/26 november en 2/3 december tussen 12.00 en 17.00 uur welkom op de Wakkerendijk 136.

Eemnes gaat door met fittest

Eemnes "Meer mensen gaan bewegen", is de conclusie van wethouder Jan den Dunnen naar aanleiding van de onlangs gehouden Eemnesser fittest voor mensen van 66 tot 74 jaar.

Van de 33 deelnemers hebben 21 mensen zich ingeschreven voor een vervolgtraject. "Dat is 63,7%. Twee jaar terug was dat nog 50%. De belangstelling om door te gaan, neemt wat toe", zegt Den Dunnen. De gemeente wil daarom de fittest over twee jaar herhalen.
De gemeente schreef negenhonderd mensen aan voor de tweejaarlijkse fittest. Dat dan iets meer dan dertig mensen meedoen, is relatief weinig, maar de wethouder spreekt van een heel bevredigend resultaat.

Werk aan de Braadkamp

Eemnes De Braadkamp gaat op de schop, meldt wethouder Niels Rood. De afgesleten en gladde canontegels gaan eruit en er worden bomen verplaatst. De ontstane gaten worden met klinkertjes gedicht.

De werkzaamheden hebben te maken met het verfraaien van het voormalige marktterrein, waarvoor omwonenden mochten meedenken over de nieuwe inrichting. Zij kregen een budget van 150.000 euro, maar inclusief 30.000 euro advieskosten gaat hun plan ruim twee ton kosten. De gemeenteraad moet uiteindelijk beslissen hoeveel het echt mag gaan kosten.

Waardevolle bomen worden beschermd

Eemnes Particulieren en ook het waterschap die volgens de gemeente een waardevolle boom op hun grond hebben staan, kunnen binnenkort een gemeentelijk schrijven verwachten. Deze bomen mogen niet zonder vergunning worden gekapt.

De lijst telt zo'n zevenhonderd bomen. De gemeente dacht de lijst compleet te hebben, maar de burgemeester zelf had nog een aanvulling. Het betreft een linde bij de voormalige ambtswoning aan de Wakkerendijk. Dat huis heet De Lindenboom en de linde naast het huis is "écht van cultuurhistorische waarde".
Het kappen van gemeentelijke bomen mag sowieso niet zonder vergunning.

Smit: 'Het is een interessante denkrichting'

Onderzoek naar objectgebonden financiering door de gemeente

Volgens Smit is het verduurzamen van particuliere woningen best ingewikkeld. Foto: Bob Awick

Laren Laren in 2040 klimaatneutraal: dat wordt woensdag 29 november in de gemeenteraad besproken. "Een behoorlijke opgave waarbij objectgebonden financiering door de gemeente centraal staat", zegt de verantwoordelijk wethouder Tijmen Smit.

De grootste verbruikers van energie in Laren zijn de 5500 bestaande woningen. "Als wij echt willen werken aan een beter klimaat en aardgasloos de toekomst in willen, dan moeten we wat doen aan die woningen." Volgens Smit is het verduurzamen van particuliere woningen best ingewikkeld. "Als wethouder moet ik zorgen dat ik de beste instrumenten aanreik, zodat het zo snel mogelijk gebeurt."

Daarom heeft hij samen met het college gekeken naar objectgebonden financiering. Een lening die niet persoonsgebonden is, maar op de woning wordt afgesloten. Voordeel? De woningbezitter hoeft zijn spaargeld niet te gebruiken voor het verduurzamen van zijn huis, maar laat de gemeente dat financieren. Het is de bedoeling dat hij de gemeente jaarlijks een bedrag betaalt dat lager is dan het bedrag dat hij voorheen aan de energierekening betaalde. Hij gaat er dus financieel maandelijks op vooruit, is het uitgangspunt. Bij verhuizen gaat de 'lening' over op de nieuwe eigenaar.

'In mijn voorlopige berekeningen is het een positieve businesscase'

Het kan ook via de netbeheerder of, zoals Smit voorstelt, via de baatbelasting. "Ik ga niemand dwingen hieraan mee te doen. In mijn voorlopige berekeningen is het een positieve businesscase. Dus ik denk dat je er netto op vooruitgaat. De huidige bewoner heeft er baat bij en de gemeente en het Rijk halen hiermee hun maatschappelijke opgave en zijn daarmee voorbereid op een aardgasloos bestaan. Een drietraps die bij elkaar komt. De twist die het college aan de baatbelasting geeft, is dat de kosten een-op-een herleidbaar zijn."

Smit benadrukt dat het nog in een vroege fase zit. "Maar het is een interessante denkrichting die we nu proberen uit te werken. Het is wel een operatie, maar deze past binnen de regionale energiestrategie waarover op 24 november gesproken wordt", besluit wethouder Tijmen Smit.

Eemnes plaatst korven voor afgevallen blad

Eemnes De BEL Combinatie heeft verspreid in de kom van Eemnes twintig bladkorven geplaatst.

De korven blijven staan tot de derde week van december. Alleen bladafval (dus geen zwaarder tuinafval) mag in deze korven worden gedaan. De fractie van Dorpsbelang had op deze service aangedrongen. "De hoop is dat de inwoners de bladkorven alleen gebruiken voor blad, omdat anders onnodig hoge kosten gemaakt moeten worden", aldus het college van burgemeester en wethouders.

Kosten van watergebruik gaan omlaag

Eemnes Waterleidingbedrijf Vitens draait al enkele jaren goed. Conform de wetgeving worden de positieve resultaten vertaald naar lagere tarieven voor de consument.

In 2018 daalt het variabele tarief voor kleinverbruik van 0,63 eurocent naar 0,57 eurocent per m³ en het vastrecht van 45 euro naar 43 euro. Een gemiddeld huishouden (verbruik 110 kubieke meter water) betaalt daardoor 105 euro. Dat is 8,60 euro minder dan in 2016 en 2017. Het uitgekeerde dividend dat in de gemeentekas vloeit is lager dan vorig jaar.

BVV'31 pakt punten tegen Real Sranang

Blaricum Het eerste elftal van BVV'31 onder leiding van Bart Vos heeft zaterdag drie punten gepakt tegen Real Sranang.

Doelpunten waren er van Dennis van der Horst en Jay Meijer.
Trainer Vos spreekt van een dramatisch slechte wedstrijd. Ook was het veld slecht en kwam de scheidsrechter een half uur te laat. "We zijn niet in de problemen gekomen, maar het spel was slecht. Real heeft geen kans op doelpunten gehad, terwijl wij er wel vier of vijf hadden kunnen maken. Het enige positieve waren de winst en de Surinaamse broodjes."
Volgende week zou BVV'31 volgens schema tegen 't Gooi moeten spelen, ware het niet dat die uit de competitie is gestapt. "We moeten proberen de laatste drie wedstrijden voor de winterstop te winnen. Dan doen we goede zaken", zegt Vos.

Botsende buren op kruising Bramenberg/Zuidersingel

Foto: Bob Awick

Eemnes Een opvallend ongeluk donderdagmiddag op de kruising van de Bramenberg met de Zuidersingel. Daar knalden twee auto's tegen elkaar. De twee pechvogels bleken buren van elkaar. Oorzaak van de aanrijding was een voorrangsfout. De voertuigen raakten zwaarbeschadigd en moesten worden weggesleept. De twee automobilisten kwamen met de schrik vrij.

Diamanten feest voor échte Laarders

Henk trouwde zijn overbuurmeisje Frieda, van de Heideveldweg

Henk en Frieda nog altijd gelukkig. Foto: Bob Awick

Laren Zes decennia getrouwd. Dat mag tegenwoordig wel tot een kunst verheven worden, maar Henk Bouwman (85) en Frieda Bouwman-Roest (84) uit Laren is het gelukt. Het koppel was maandag maar liefst zestig jaar getrouwd en daar is uitgebreid bij stilgestaan.

's Morgens met de kinderen koffiedrinken in het ouderlijk huis aan de Gooiergracht en 's avonds een feestje met familie en vrienden in De Deel aan de Wakkerendijk in Eemnes. Het werd een dag om nooit te vergeten. "Het was geweldig", zegt Henk.

Overburen

Henk en Frieda zijn geboren en getogen Laarders. "Vroeger toen zij nog bij hun ouders woonden op de Heideveldweg waren ze overburen van elkaar", zegt schoonzoon Berry van Aken.

Kerkavondje

"Ik zag er nooit wat in", lacht Henk. Maar toen Frieda hem op een dag vroeg om mee te gaan naar een avondje van de kerk ging hij voor de bijl. "Ik ben naast haar gaan zitten en sindsdien zijn we samen."

Henk werkte als timmerman en Frieda was huisvrouw. Zij werkte later bij een paar adresjes in Laren in de huishouding. Samen kregen ze vier kinderen (een dochter en drie zoons). Ze zijn trotse grootouders van elf kleinkinderen.
Het geheim van zo'n lang huwelijk? "Het is geven en nemen", zegt Henk, die er eerlijkheidshalve aan toevoegt dat hij geboft heeft met zijn Frieda. "Met haar kun je geen ruzie krijgen en ze is nooit chagrijnig."

Passie

Fietsen was hun grote passie. In al die jaren hebben ze misschien wel honderdduizend kilometer gefietst. "We zijn lid geweest van Toer Actief. We hebben - met uitzondering van de eilanden - elk stukje van Nederland gezien." Tot een jaar geleden trokken ze er nog altijd op uit, maar door de verslechterde gezondheid van Frieda lukt dat helaas niet meer. "Maar we zijn zeker van plan het Engelse koningspaar achterna te gaan en ook de zeventig huwelijksjaren te halen."

Poppenkast TV idee van oud-Laarder Jan Morriën

Poppenkast TV sinds deze week te zien bij RTL Telekids. Foto: PR

Laren 'Poppenkast TV' is het nieuwste tv-programma bij RTL Telekids. Kinderen van de Montessorischool uit groep 1 en 2 hebben een rol gespeeld bij de opnamen.

Bedenker en tot voor kort Laarder Jan Morriën heeft een eigentijdse tv-uitvoering van een eeuwenoude traditie gemaakt.

Klassiek

In een klassieke poppenkastsetting leven kinderen mee met de belevenissen van een aantal vaste en nieuw bedachte poppen.

Ondeugend

"De poppen komen de kinderen vermaken en zorgen dagelijks weer voor tien minuten leuke sketches, avonturen, ondeugende streekjes, veel humor en hilarische momenten", zegt Morriën. "Er zijn zes handpoppen: Imperia de burgemeester, Spokus de tovenaar, Keck de politieagent, Pipa het ondeugende meisje, Flinky het (té) lieve jongetje en Pup de Puppie, het hondje dat alle dieren kan imiteren, maar bang is voor blaffen."

Thema

De afleveringen hebben allemaal een thema dat voor kinderen vanaf 2 jaar herkenbaar is, zoals spelen, jarig zijn en vakantie. Alle afleveringen eindigen met een nieuw liedje over het onderwerp.

Uitdagend

Morriën: "Poppenkast helpt kinderen op een vriendelijke, betrokken en uitdagende manier hun fantasie te ontwikkelen. Het effect dat de poppen op kinderen hebben is magisch. Het interactieve karakter van poppenkast zorgt voor het vergroten van de openheid en nieuwsgierigheid van kinderen. Ik heb het voor mijn kleinzoon Bram geschreven omdat ik vond dat dit genre volledig op tv ontbreekt en naast alle snelle animatieseries een mooi evenwicht biedt."

Poppenkast TV dagelijks te zien vanaf 20 november rond 10.15 uur bij Telekids.

Weihnachtsoratorium

Raoul Steffani. Foto: PR

Laren Het uitzonderlijke zangtalent Raoul Steffani vervangt woensdag 13 december de bariton Wybe-Pier Cnossen.

Cnossen heeft zich vanwege persoonlijke omstandigheden afgemeld voor de uitvoering van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach in de basiliek (20.00 uur). Onder leiding van de internationaal gerenommeerde dirigent Ed Spanjaard brengt de Stichting Laren Klassiek in een eigen productie een keur aan meer dan talentvolle Nederlandse solisten zoals Selma Harkink (sopraan), Dave ten Kate (countertenor), Raoul Steffani en André Post (tenoren). De solisten en het Holland Concertkoor worden begeleid door het orkest Camerata Particolare en organist Wybe Kooijmans.
Tickets via de Nationale Theater Kassa, 0900-9203. De toegangskaarten kosten 59,50 euro (1ste rang) en 49,50 euro (2de rang), inclusief programmaboekje, pauzedrankje en 2,50 euro administratiekosten. Info: www.larenklassiek.nl.

Column

Sinterklaas kom je bij mij ook (#metoo)?

Er loopt een zwarte zielepiet
bedroefd langs 's heren wegen
hij heeft op last van onze Sint
die zwart te aanstootgevend vindt
zojuist de zak gekregen

Een nieuwe Piet na zoveel jaar
zal na een tijd wel wennen
maar kan de goede Sint probaat
om zonder hoon, gezeur en smaad
de juiste kleur bekennen?

Neem nou een doorsnee Rode Piet
die schijnt al een taboe
een lid van de Apache-stam
vindt een Rode Piet het tarten van
zijn stamhoofd Winnetou

Een Blauwe Piet als knecht van Sint
dat zou men echt niet durven
men vreest een intifada van
de oude vader Abraham
als wraak op al zijn smurfen

Voor het leven van de Gele Piet
valt meer dan ooit te vrezen
het kan zijn dat Sint tijdens zijn tocht
met heel zijn staf wordt opgekocht
door een stelletje Chinezen

Een tragisch jaar voor onze Sint
met al die taferelen
van mensen die meedogenloos
elkander en vaak redeloos
de zwartepiet toespelen

De wereld staat deels in de brand
door ramp en bloedvergieten
wij hebben hier alleen verdriet
over de juiste kleur van onze Piet
dat leed is slechts een mythe

Het zou zomaar dat het echte leed
sinds lang is doodgezwegen
want welke bisschop zoals Sint
heeft nooit als ware kindervrind
het kind de zak gegeven?

Sinterklaas in Laren

Laren Sinterklaas komt zaterdag 25 november met zijn Zwarte Pieten naar Laren.

Om klokslag 14.00 uur ontvangt waarnemend burgemeester Rinske Kruisinga de goedheiligman op het bordes van De Prinsemarij. Wat zal Sinterklaas dit jaar belangrijk vinden om met de aanwezige kinderen te bespreken?

Sinterklaas is Cor en Ine Pandelaar in ieder geval dankbaar dat hij ook dit jaar weer vanaf deze mooie plek de Larense kinderen mag ontmoeten.

Tijdens de intocht door het dorp wordt Sinterklaas muzikaal vergezeld door Drum- & Showband MCC. Voor het bordes van De Prinsemarij speelt Muziekvereniging Sint Jan zoals altijd vrolijke sinterklaasliedjes. "Het wordt een vrolijk festijn", laat Erwin van den Berg namens de organisatie weten. Na de bordesscène maakt de Sint een korte rit door het dorp.

De volgende dag is hij weer present op Het Grote Sinterklaasfeest in de Klaas Bouthal (www.sinterklaasfeestlaren.nl), georganiseerd door FIX Entertainment.

VW-busje Duitse popband gaat in vlammen op bij Eemnes

Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes De Duitse popband Querbeat heeft donderdag op de A1 bij Eemnes haar tourbus in vlammen op zien gaan. De vier bandleden waren na een optreden in Amsterdam op weg naar huis. Plots merkten ze dat de bus inhield en al snel zagen ze vlammen. Ze wisten nog de parallelbaan op te rijden, maar in no-time stond de wagen in lichterlaaie. Er raakte niemand gewond.

Immer positieve Loosdrechtse krabbelt weer op na 'redelijk beroerde' periode

Bibian Mentel wil met haar boek 'Kut Kanker!' mensen vooral inspireren

Bibian Mentel presenteerde vorige week haar boek 'Kut Kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten!' waarin ze terugkijkt op vier bewogen jaren.

Bibian Mentel: 'Het is nu zaak om zo snel mogelijk weer fit en sterk te worden.' Foto: Bastiaan Miché

Loosdrecht Een paar weken terug kreeg ze nog de laatste van maar liefst 52 bestralingen en nu gaat het goed, vertelt de 45-jarige immer positieve Loosdrechtse. "Ik mag niet klagen, krabbel langzaam weer op. Maar inderdaad, ik was er redelijk beroerd aan toe."

Een half jaar geleden zat gouden medaillewinnaar bij de paralympische snowboardcross Bibian Mentel er nog zo opgetogen bij. Voor de achtste keer had ze het 'monster' dat kanker heet (dankzij een nieuwe bestralingsmethode) weten te verslaan. Tijd voor een boek, dacht de Loosdrechtse. Zij sloot vervolgens een overeenkomst met uitgever Splint Media uit Kortenhoef - bekend van 'Mooi rood is niet lelijk' en 'De Poepdokter' voor een nieuwe uitgave. Daarin zou ze in de aanloop naar de Paralympische Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Phyeongchang terugkijken op de afgelopen vier jaar.
Maar een maand later was het opnieuw mis. Op drie verschillende plekken - nek, slokdarm en rib, werd een tumor aangetroffen. Een serie van bestralingen volgde. Tussendoor sprak Mentel voor haar boek met schrijfster Lutske Bonsma, die fungeerde als ghostwriter. "Die gesprekken van twee tot twee en een half uur zijn in het ziekenhuis begonnen en daarna thuis voortgezet, tussen de bestralingen door", vertelt Mentel. "Die gesprekken waren fijn, soms ook emotioneel. Met een lach en een traan. De zomer is wel voorbij gevlogen. Het was een beetje als vriendinnen onder elkaar, waarin we teruggingen naar de kern. In die vier jaar had ik ook vier keer te maken met kanker."

Fit en sterk worden

Barbara Barend was bij de boekpresentatie aanwezig. Foto: Splint Media

'Wat in het verhaal naar boven moet komen, is om positief te blijven'

De energie is nog altijd - logisch ook - niet helemaal terug, vertelt de Loosdrechtse. Toch blijven die Paralympische Spelen van over een paar maanden het ultieme doel. "Ik ben nog gewoon geplaatst. Het is nu zaak om zo snel mogelijk weer fit en sterk te worden. Dat heeft tijd nodig. Ik bekijk samen met mijn man en coach (Edwin van Spee, red.) hoe dat gaat. Medio januari heb ik mijn eerste controle. Daarna zullen we een beslissing nemen. En ja, twee maanden voorbereidingstijd is dan misschien wat kort, maar ik heb natuurlijk al wel 23 jaar ervaring. Ik gooi de handdoek dus zeker niet in de ring, maar mijn gezondheid staat uiteraard wel voorop."
Terug naar het boek. Daarin blikt Mentel, die in 2001 haar been verloor aan botkanker en sindsdien een gevecht voert tegen dit 'monster', terug op met name de laatste vier jaar. Ze heeft dan al acht keer (vijf keer in haar longen) de ziekte moeten verslaan. Vooral bij die laatste keer in 2015 is ze opgegeven. Maar Mentel is niet iemand die snel opgeeft en weet dankzij een nieuwe bestralingsmethode toch te herstellen. Een half jaar geleden, toen Mentel met de uitgever de deal voor het boek sloot, zei ze hierover: "Als dit vijf jaar geleden was gebeurd, had ik hier waarschijnlijk niet gezeten."
Maar ze is er nog steeds en dus was afgelopen week in Bilthoven gewoon de feestelijke presentatie van 'Kut Kanker'. Het boek is in de ik-vorm geschreven en staat vol met foto's. Haar behandelend arts Max Dahele en Barbara Barend mochten het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Mentel en Barend zijn al jarenlang goede vriendinnen en dus was de vraag wie het boek als eerste mocht krijgen voor de Loosdrechtse een eenvoudige. Met het eindresultaat is Mentel tevreden. "Wel spannend. Je geeft jezelf toch bloot. Ik ben benieuwd hoe de mensen erop reageren. En ook hoe de verkoop gaat natuurlijk."

Inspireren

De eerste reacties zijn in ieder geval positief, vertelt zij, al is het allemaal nog vers. Wat vooral in het verhaal naar boven moet komen, is om positief te blijven. "Ik hoop mensen hiermee te inspireren. Dat ze de moed vinden dat ondanks alles er een zonnestraaltje schijnt. Als ik één iemand kan helpen met dit verhaal word ik daar al blij van."

Het boek 'Kut Kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten!' is voor 19,95 euro te bestellen via www.splintmedia.nl. Per verkocht boek gaat er 2 euro naar het KWF.