Laarder Courant de BEL

2 mei 2018

Laarder Courant de BEL 2 mei 2018


Strandtent komt er deze zomer niet

Blaricum Het Stichtse Strand wordt deze zomer nog niet 'the place to be'. Logistiek krijgen het Projectbureau Blaricummermeent, de gemeente en Jan Geesink het simpelweg niet voor elkaar. Het duurt zeker een half jaar voordat de nutsvoorzieningen en riolering er kunnen liggen. "Dat is de grootste vertraging", meent Jan Geesink.

Dus wordt er ingezet op het vroege voorjaar van 2019. Geesink gaat dan ook op zoek naar een horecaondernemer die later ook op het eiland zijn zaak kan voortzetten. De tijdelijke voorziening moet een visitekaartje worden voor de definitieve zaak. Nu een generator neerzetten werkt voor geen meter, aldus de Blaricumse ondernemer en initiatiefnemer van Blaricum aan Zee.

Wethouder Anne-Marie Kennis lichtte de situatie aan de Stichtseweg in de raadsvergadering toe naar aanleiding van vragen van Democratisch Alternatief Blaricum (DAB). Ramona Beemsterboer en Rob Bruintjes wilden de huidige en de kortetermijnstatus van de recreatieplek weten. Kennis meldde dat er in ieder geval nieuw zand op het Stichtse Strandje komt. Een offerte voor het afgraven en opspuiten van het strand verwacht ze deze week. Daarmee moet ze terug naar de raad om hiervoor budget te krijgen. Ook worden de toiletgebouwen vernieuwd of gerenoveerd. Mooier kan ze het voorlopig niet maken, vertelde ze de raadsleden.

7

Nieuwste woonwijk heet Ruijtersweide

Eemnes De nieuwste woonwijk in Zuidpolder Oost gaat Ruijtersweide heten. Er komen ruim veertig (starters)woningen en onder andere vrijstaande en 2-onder-1-kapwoningen.

In het gebied is ook plek voor zeven vrije kavels (tussen de 400 en 700 vierkante meter) waar mensen hun droomhuis op kunnen bouwen. Zes van de vrije kavels liggen aan de Wakkerendijk. De andere kavel ligt tegenover het nu laatst bebouwde deel van de Zuidpolder. De verkoop van de vrije kavels start medio mei, de verkoop van de andere woningen begin/medio juni. Het is nog niet bekend wat de vierkantemeterprijs wordt.

Op maandag 7 mei om 20.00 uur staat een raadsessie gepland en komen de bouwplannen van Heijmans en Van Wijnen aan de orde.

Rechtszaak vechtpartij

Eemnes Een rechtszaak tegen vier vechtersbazen uit Eemnes, Baarn en Huizen dient vrijdag 11 mei bij de politierechter in Utrecht.

Ze werden begin januari opgepakt na een incident dat begon op de Wakkerendijk na een akkefietje bij Café Staal en ontsproot in een confrontatie met honkbalknuppels. Hierbij werd een man geslagen en een woning aan de Zegge en een Suziki Swift bewerkt. De tegenpartij is een man zijn vriendin en haar broertje, allen uit Eemnes.

Eerste Ernst Wortel Trofee gaat naar vriendinnen Sacha en Marjola

De winnaars van de Ernst Wortel Trofee met op de achtergrond burgemeester Kruisinga, kunstenares Marjolein Schiffers en de zus van Ernst Wortel. Foto: Bob Awick

Laren Sacha van den Berg met chauffeur Marjola Kroon zijn de winnaars van de Ernst Wortel Trofee, een wisselprijs die door het Feestweekcomité in het leven is geroepen. Dit kleinood (blauwe wortel met goudkleurige ster op sokkeltje) werd op Koningsdag voor de eerste maal uitgereikt aan de winnaars van het Cabrio Ringsteken.

7/11

Engeltje op schouder

Laren Een automobiliste had zaterdag een engeltje op haar schouder. Ze was net ingestapt in haar auto aan de Lange Wijnen toen er een grote boom op haar wagen viel. Ze kwam met de schrik vrij.

Het Gooi Bevrijd

Foto: Marieke van Veen

Proosten op de bevrijding kan zondag 6 mei van 16.30 tot 18.00 uur op het Oranjeweitje in Blaricum.

13

Participatiecoach
VluchtelingenWerk Midden-Nederland voert in opdracht van de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren de begeleiding uit op het gebied van participatie van vluchtelingen die een verblijfsstatus hebben gekregen. Voor deze gemeenten zoekt VluchtelingenWerk vrijwilligers voor de functie van participatiecoach (m/v). Het doel van participatie is om statushouders te laten kenni maken met de Nederlandse samenleving en om hen hieraan actief deel te laten nemen. Werktijden: min. 1x per week (ma t/m do), in overleg. Contactpersoon: Renske Francken van VluchtelingenWerk Nederland Midden-Nederland locatie H-BEL, telefoon 035-5240164/06-12267247of rfrancken@vwmn.nl.

Vervanger voor mantelzorger
In Eemnes woont een heer die graag in het speelseizoen (van april tot oktober) ongeveer 1x per week (wisselend op maandag- of woensdagavond) naar zijn biljartclub wil. Maar hij kan zijn vrouw, die geheugenproblemen heeft, niet alleen thuis laten. Wie zou op die avonden 3 uur bij zijn vrouw willen zitten, tv-kijken of eigen handwerk/tijdschrift meenemen. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.
Tuinvrijwilligers
Versa zoekt vrijwilligers voor lichte tuinwerkzaamheden, zoals bladruimen, snoeien en aanplanten van bloembollen, bij oudere mensen die zelf niet meer in staat zijn de tuin bij te houden. Ben jij die vrijwilliger die nu en dan wel even de handen uit de mouwen wil steken van iemand die dat zelf niet (meer) kan?
Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Telefoniste ANWB AutoMaatje BEL
Kunt u zich mondeling goed uitdrukken en wilt u als matchmaker voor ANWB AutoMaatje aan de slag? Vanuit de locatie in Huizen beantwoordt u de telefoon waar deelnemers bellen voor een ritje bij hen in de omgeving. Werktijden: 9.00-12.30 uur.
Contactpersoon: Marjolein Post van Versa Welzijn/Impuls, telefoon 06-13966050 of mpost@versawelzijn.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122. Gesloten tot en met 5 mei.

Meldpunt drankkoerier via www.hilversum.nl/drankkoerier

Foto: Pixabay

Laren/Blaricum Diverse drankkoeriers zijn in de regio actief. Zij leveren aan jonge mensen illegaal drank. Om hier vat op te krijgen en beter te kunnen handhaven is er een regionaal meldpunt geopend.

Vooral jongeren onder de 18 jaar kopen bij deze drankkoeriers, die ook wel 'wodkaboys' worden genoemd. Via social media als WhatsApp en Instagram bestellen jongeren drank, die de drankkoeriers illegaal aan hen verkopen.

Onlinemeldpunt

Het onlinemeldpunt is gevestigd bij de gemeente Hilversum, die voor de regio toezicht houdt op de Drank- en horecawet. Het meldpunt is bereikbaar via www.hilversum.nl/drankkoerier.
Hier kunnen mensen, eventueel anoniem, informatie geven over de drankkoeriers. Het gaat dan bijvoorbeeld om telefoonnummers die jongeren gebruiken om alcohol te bestellen of namen van personen die illegaal alcohol afleveren.

Drankgebruik hoog

"Het drankgebruik onder jongeren in de regio Gooi en Vechtstreek is hoog", laat Regio Gooi- en Vechtstreek weten. "Het regionale meldpunt drankkoerier is een van de acties die de regiogemeenten nemen om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen."
Naast dit meldpunt wordt ingezet op het voorlichten van ouders over NIX18, is er samenwerking met het onderwijs en worden professionals getraind om alcoholgebruik vroegtijdig te signaleringen.

Naleving regels

Ook wordt de weerbaarheid van jongeren versterkt en wordt gewerkt aan een betere naleving van de regels van NIX18 bij de verkoop van alcohol, vooral bij sportverenigingen.

Weerbericht

Overgang naar droog, meest zonnig en vrij warm weer

Na een aantal sombere en zeer natte dagen breidt later in de week een uitloper van het Azoren hogedrukgebied zich over onze omgeving uit. Er volgt dan een belangrijke weersverbetering. In het weekeinde trekt de kern van het hogedrukgebied naar het Oostzeegebied. De stroming wordt dan oostelijk. Daarmee stroomt droge en warmere lucht naar onze omgeving.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is de wind nog noordwestelijk. In de dan aangevoerde koele polaire lucht wordt het niet warmer dan 13 à 14 graden. Er zijn wolkenvelden met ook kans op enkele perioden met zon. Het blijft droog. In de nacht naar vrijdag daalt de temperatuur naar circa 3 graden. Overdag zijn er zonnige perioden. Bij een matige noordoostenwind wordt het 16 à 17 graden.

Het weekeinde

Bevrijdingsdag verloopt zaterdag zonnig en droog. Bij een matige oostenwind wordt het in de middag circa 20 graden. Ook zondag overheerst zonneschijn. De temperatuur loopt nog iets verder op, naar 22 à 23 graden. Er waait ook dan een matige oostenwind. De kans is groot dat na het weekeinde het droge, vrij warme en vrij zonnige weer nog enkele dagen aanhoudt.

Weetje

April 2018 was nat met een vrijwel normale hoeveelheid zon en tevens zeer zacht met een gemiddelde temperatuur van 12.2 graden, tegen 9.2 graden normaal. De maand komt daarmee op een gedeelde derde plaats (met april 2009) van warmste aprilmaanden sinds 1901. April 2007 en 2011 staan op een gedeelde eerste plaats met beide 13.1 graden als gemiddelde.

Foto: Ab Walet

Een heel aparte manier van doen. Heeft hij juist ook daarom die naam gekregen, de wilde eend? Enige vorm van hofmakerij lijkt hem vreemd. Op zijn best wil hij nog wel naar een meisje fluiten. Maar meer zo van: ik kom eraan. Nee, dan zijn neef, de fuut. Daar ziet de baltspartij er heel wat beleefder uut. Die woerd vind ik eerlijk gezegd een ploert. Ja, #MeToo, kwaakt de dame in kwestie. Of is dat suggestie?

Coalitieakkoord Laren rond - Met Calis, Van Hunnik en Stam

Het nieuwe beleid heeft zes belangrijke uitgangspunten

Larens Behoud en VVD hebben het coalitieakkoord 2018-2022: 'Gemeente Laren, zelfstandig & kwalitatief: dichtbij de burger' getekend.

V.l.n.r.: Peter Calis (LB), Karin van Hunnik (LB), formateur Leo Janssen en Ton Stam (VVD). Foto: PR

Laren Het nieuwe college bestaat uit drie wethouders. Larens Behoud zit met twee wethouders - Peter Calis en nieuwkomer Karin van Hunnik - op het pluche, en Ton Stam mag namens de VVD een nieuwe ronde meedoen.

Sociaal domein blijft méér dan netjes geregeld

Peter Calis (1,0 fte) krijgt financiën in zijn portefeuille, Karin van Hunnik (0,6 fte) sociaal domein en cultuur en ruimtelijke ordening komt opnieuw op het bordje van Ton Stam (0,8 fte). Het nieuwe college wordt tijdens een extra raadsvergadering op 9 mei om 20.00 uur beëdigd. Dan zal ook het coalitieakkoord worden voorgelegd aan de raad.
Karin van Hunnik laat weten heel veel zin in de job te hebben. Al had de nummer 2 op de Larens Behoud-verkiezingslijst niet verwacht er een wethouderschap aan over te houden. "Ik heb er wel meteen hard aan getrokken in verband met de juridische kwestie aangaande de arhi-procedure", zegt zij. Dat Larens Behoud ook de komende vier jaar met de VVD verder wil noemt Ton Stam een plezierig cadeautje. Hij meldt dat het akkoord in pais en vree is gesloten. Er waren geen breekpunten, maar er is flink ingezet op veiligheid, het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP), het centrumplan, de woonvisie en de sportnota. "We hebben elkaar gevonden op belangrijke punten", concludeert Stam. Aspirant-wethouder Peter Calis is vereerd om als Larense zoon in het college te zitten: "Ik hoop met heel mijn hart dat we als gemeentebestuur het verschil kunnen maken bij provincie en parlement voor de blijvende zelfstandigheid van Laren."
Het nieuwe beleid in Laren gaat uit van zes belangrijke uitgangspunten. Het behoud van de zelfstandigheid van het dorp - in nauwe samenwerking met de buurgemeenten - staat met stip op nummer één. Het bewaken van de beeldkwaliteit van het dorp staat op de tweede plek. 'Door middel van keuzenota’s worden grote projecten met de raad besproken, waarbij de keuze tussen herbestemming en nieuwbouw uitdrukkelijk aan de orde komt', meldt het akkoord. Er moet ook grotere aandacht voor veiligheid komen en er wordt meer ingezet op handhaving. Een versterking van het boa-team is daarbij zeker een wens. Voor de sport en scouting moet ruimere facilitering komen en ook het aanbieden van een nieuwe cultuurnota - met daarin meer aandacht voor kleinschaligheid en kleinere verenigingen en organisaties - komt op het to-dolijstje. Verder wil dit nieuwe college burgerparticipatie bevorderen door inwoners meer te betrekken bij het beleid in hun buurt. Speciale aandacht heeft de coalitie voor het opstellen van een saneringsplan Gooiergracht, het project Crailo en de wateroverlast. "Het spreekt voor zich dat naast de jaarlijks sluitende begroting het sociaal domein in Laren méér dan netjes geregeld blijft worden", aldus de coalitie.

Burgemeester Joan de Zwart 10 jaar 'de baas'

Blaricum De gemeenteraad heeft burgemeester Joan de Zwart-Bloch in het zonnetje gezet vanwege haar 10-jarig burgemeesterschap in Blaricum.

Bea Kukupessy (DBP) herinnerde zich de installatie van de burgermoeder in de Hervormde Kerk nog goed, met een goed feest erachteraan. Kukupessy: "Het was een roerige tijd in de raad; we stonden er gekleurd op", richtte Kukupessy zich tot de burgemeester. "U wist de teugels in de raad wat aan te trekken, maar u heeft ook geleerd de teugels te laten vieren. Wij zijn trots op jou!"
"Ik herinner mij het als de dag van gisteren", reageerde Joan de Zwart-Bloch, die ondertussen haar hart aan Blaricum verpand heeft. "Zeg nooit nooit, maar ik hoef hier nooit meer vandaan. Ik voel me heel gezegend."

Ben Lüken vertrokken uit Blaricum

Blaricum Met warme en mooie woorden is in de gemeenteraad afscheid genomen van wethouder Ben Lüken.

Er waren voor nu alleen bloemen. Op een later moment tijdens een bijeenkomst met collega's volgen de cadeaus, kreeg Lüken van burgemeester Joan de Zwart-Bloch te horen. Gerard Knoop, die ondertussen Lükens opvolger is, sprak hem namens de gemeenteraad toe. Complimenten voor wat Lüken samen met zijn collega's uit Huizen, Eemnes en Laren op het gebied van het sociaal domein voor elkaar heeft gekregen. "Dat werd gedropt vanuit Den Haag en jullie hebben het opgebouwd en structuur gegeven. Ik vind het een eer om dit dossier van jou over te nemen", aldus Knoop.

Wijziging GVVP raadsbreed aangenomen

Eemnes In de uitwerking van het Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan (GVVP) wil de gemeenteraad ook het stuk Laarderweg - tussen de koeienrotonde en Minnehof - uitgewerkt zien.

Hiervoor is raadsbreed een amendement aangenomen. Deze werd ingediend door de coalitiepartijen DorpsBelang en PvdA.

Inspectie: 'Infectiepreventie Tergooi opnieuw onvoldoende'

Tergooiziekenhuis Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

GOOI De infectiepreventie binnen Tergooi Hilversum scoort nog altijd op verschillende punten een onvoldoende. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg na een vervolgbezoek in het ziekenhuis op 6 maart dit jaar.

Bij een eerste bezoek in augustus vorig jaar bleek er al een en ander mis. Zo ontbrak er een duidelijke scheiding tussen schoon en vuil in alle spoelruimtes en moesten de isolatiekamers technisch worden aangepast, zodat veilig betreden en verlaten mogelijk is. Ook moest Tergooi voor 1 maart zorgen dat iedereen die isolatiekamers moet betreden getraind is. Tot slot waren tevens de reiniging en desinfectie voor verbetering vatbaar.
Op 6 maart dit jaar volgde een tweede bezoek. Daaruit bleek dat in de spoelruimte van de spoedeisende hulp (SEH) geen adequate afvalbak aanwezig was, het onderhoud van de pospoeler op deze SEH niet goed was aangegeven en ook ontbrak in alle spoelruimtes een duidelijke scheiding tussen schoon en vuil. Wel gebruikten schoonmaakwerkers handschoenen volgens afspraak en hadden medewerkers training gevolgd.
De bezochte isolatiekamers voldeden echter niet aan de norm. Er was geen signalering, de validatie was niet volgens de norm uitgevoerd en de drukmeters waren slecht afleesbaar. De isolatiekamer met drukhiërarchie op de longafdeling had geen alarmering, zodat deuren open konden blijven staan. Een alternatief, zoals ramen in de deuren, was er niet. Op de SEH was geen gesluisde isolatiekamer, verpleegkundigen konden niet uitleggen hoe er in dit geval met isolatiepatiënten omgegaan moest worden. De afdeling Infectiepreventie had onvoldoende zicht op het functioneren van de isolatiekamers. Bovendien was in meerdere gevallen de bestaande scholing (e-learning) onvoldoende om het kennisniveau van de medewerkers op peil te brengen.
Daarom concludeert de inspectie dat de zorg in Tergooi op het gebied van infectiepreventie een onvoldoende scoort. Tergooi moet binnen drie maanden aantonen hoe de nieuwe maatregelen op korte termijn wel leiden tot de gewenste resultaten.

Laura Elsman

De 39-jarige Laura Elsman woont sinds 2010 in Blaricum. Ze is ondernemer en heeft een onlinevideo-academy.

Waarvan kennen we je?
"Ik leer vrouwen video’s maken met hun smartphone. Ook maak ik professionele bedrijfsvideo’s."

Wat is er zo leuk aan Blaricum?
"De rust van de natuur en de levendigheid van het dorp. Privé wandel ik graag met mijn vriend Rainier (een echte Blaricummer) en onze golden retriever door de Bijvanck, langs het Gooimeer en over de Woensberg. Voor mijn videotrainingen neem ik de vrouwen mee naar het Oude Dorp. Even op de koffie bij Gordon en naar de gezellige zaakjes."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Powerwalken, lekker en gezond koken en online en offline winkelen."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Met Oprah Winfrey over hoe zij haar televisiebedrijf en platform heeft opgebouwd."

Waar maak je je zorgen om?
"Hoe wij mensen met de natuur omgaan."

Wat is je favoriete plek in Blaricum?
"Ons huis in de Bijvanck."

Blaricum mist nog?
"Een horecazaak met lekkere koffie, verse smoothies en gezonde hapjes voor winkelcentrum Bijvanck."

Als je een dagje de burgemeester van Blaricum was, wat zou je doen?
"Een Facebook live-uitzending geven waarin ik in gesprek ga met de inwoners."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Een documentaire maken over het zelfbeeld van de Nederlandse vrouw."

Wat is je favoriete spreuk?
"Carpe diem. Maak van elke dag iets moois."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Ik voel me al rijk."

Veteranendag in De Wel

BEL De gemeente Eemnes organiseert woensdag 9 mei, mede namens de gemeenten Blaricum en Laren, de tiende Veteranendag voor alle veteranen die in Blaricum, Eemnes en Laren wonen.

De bijeenkomst wordt gehouden in De Wel aan de Rutgers van Rozenburglaan 1 in Eemnes. De ontvangst is vanaf 09.45 uur. Om 10.15 uur start het officiële programma. Deze Veteranendag staat in het teken van herdenken en bewustwording. "Dit doen we samen met Eemnesser basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8", laat een woordvoerder van de gemeente Eemnes weten. "In het voorjaar hebben de leerlingen een stukje geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog meebeleefd aan de hand van het project 'De klas van '45'. Veteranen en schooljeugd staan samen stil bij wat oorlog met je doet én herdenken de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het Vrijheidsmonument aan 't Plantsoen." Het doel van de Veteranendag is het tonen van waardering voor de inzet tijdens oorlogs- en vredesmissies. Ook biedt de bijeenkomst een goede gelegenheid om contacten te leggen of te hernieuwen en samen herinneringen op te halen.
De Veteranendag is overigens niet alleen voor de militairen die zijn ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in voormalig Nederlands-Indië, Korea of Nieuw-Guinea, maar is ook voor personeel van het voormalig Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en het vaarplichtig koopvaardijpersoneel uit de Tweede Wereldoorlog. "Wij zouden graag ook alle jonge veteranen ontvangen die hebben deelgenomen aan een van de vele vredesmissies in internationaal verband, zoals in Libanon, Cambodja, voormalig Joegoslavië, Irak, Afghanistan en Mali." Alle veteranen uit de BEL-gemeenenten die ingeschreven staan bij het Veteraneninstituut hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen.

Brandende bromfiets op Larense heide

Laren De brandweer heeft zaterdagavond op de Oude Postweg een brandje moeten blussen. Een bromfiets stond in lichterlaaie.

Wandelaars troffen tussen Laren en Hilversum het vuur aan. Zij zagen ook twee personen in donkere kleding wegrijden op een scooter. De tweewieler is door de politie in beslag genomen voor onderzoek.

Mariakapel gaat binnenkort dagelijks open

Laren De plannen voor de dagelijkse openstelling van de Mariakapel zijn in een vergevorderd stadium, laat Florent Vlak, vicevoorzitter van het parochiebestuur van de St. Jan-Goede Herder weten.

"De vrijgekomen ruimte van de Wereldwinkel wordt betrokken bij plannen voor gewenste uitbreiding van de sanitaire (mindervaliden)voorziening en/of noodzakelijke aanpassingen van de technische voorzieningen." Het parochiebestuur wil de basiliek beter toegankelijk en bruikbaar maken voor bezoekers, ook bij evenementen. De Wereldwinkel blijft overigens welkom in Laren. "Het bestuur heeft het aanbod gekregen om maandelijks na de zondagse viering aanwezig te zijn om producten uit de Derde Wereld onder de aandacht te brengen en te verkopen. Zo blijft men verbonden met de gemeenschap in Laren en de basiliek."

Feest Eritreeërs bij ontvangst certificaat

Foto: Bob Awick

BEL Voor 48 Eritreeërs uit Laren, Eemnes, Blaricum en Huizen was het maandag feest. Zij kregen een certificaat voor een mindsettraining. Deze training en het feest vonden plaats op de Woensberg. Hier hebben de cursisten in hun moedertaal Tigrinya les gehad in onder andere de cultuurverschillen en hoe zij in Nederland een zinvolle toekomst op kunnen bouwen, want dat willen zij graag.

Slagerij De Vries bestaat 75 jaar. Foto: Leo Janssen

Toen mij eens voor een weekendbijlage van De Telegraaf gevraagd werd wat ik het allerlekkerste van Laren vond, antwoordde ik spontaan: "De gehaktballen van slagerij De Vries."

Niet dat ik een culinair recensent ben die dit vleesgerecht beoordeelt op structuur, smaak, vorm, malsheid en vetpercentage; ik neem gewoon een hap, tik de bal soms even in de moutarde de Dijon, proef, kauw, slik en een meer dan voldaan gevoel overvalt mij wanneer de bolvormige lekkernij mij door het lijf glijdt.
Onlangs liep ik met mijn vriend Karel op weg naar het museum over het Noordeinde in Den Haag. "Ken jij Dungelman?" "Dungelman", riep ik onnozel als reactie en keek naar de winkel rechts van mij. "Dit is niet zomaar een slagerij, Leo, dit is hét bekende gehaktballenadres voor fijnproevers uit de Hofstad. Die is werkelijk…" Ik proefde. Een royale bal weliswaar - wat wil je ook als je buurman de koning is - maar toch deed de smaak me opnieuw verlangen naar die bol charcuterie van de Torenlaan (al moet ik toegeven dat na een avondje Amsterdamse opera de zelfgemaakte bal met pindasaus bij Beo ook niet te versmaden is).
De geschiedenis van dit oer-Hollandse product gaat terug tot 1615, toen de dichter Bredero al schreef over de 'frickedil'. Niet die smerige beproefde frikandel van tegenwoordig, maar een staaf vlees, een mooie ronde schijf van gehakt kalfsvlees en kalfsvet, destijds alleen bestemd voor de rijkere burger. Twee eeuwen later toegankelijk voor de minderbedeelden omdat men ontdekte dat het ook kon worden gemaakt van restjes vlees gemengd met broodkruimels. En nu ligt het bijna iedere woensdag op het bord van Jan Modaal.
Slagerij De Vries bestaat 75 jaar en viert dat zaterdag 5 mei de hele dag. Met afsluitend tussen 16.00 en 18.00 uur een heuse receptie met drank, lekkere hapjes en een echte dikbil. Eigenlijk is er nog een reden wanneer ik lopend langs die sierlijk in het wit geschilderde letters op de grote winkelruit altijd vrolijk naar binnenstap. Het is nog een plek in Laren waar de ambachtelijkheid vanaf straalt. Geen verveelde gezichten van modewinkelmeisjes op witte gympen, maar jonge mensen in frisse slagersjassen met een ouderwetse service die nog vertellen over de versheid van hun producten. Overal in de zaak zie je wel een gewonnen beker of een foto waarop zo’n dikke kont van een verbeterd roodbontrund dat in Harskamp nog gelukkig graast in de wei. Het geheim van een goede gehaktbal? (Ar)jan, 3e generatie Jannen de Vries: "Heel eenvoudig. Een eitje, wat paneermeel, wat kruiden, goed vlees en niet te veel poespas. Gewoon goede spullen en... Bol an!"

Nationale herdenking in BEL-gemeenten

Loopt u ook mee in de stille tocht?

Het herdenkingsmonument in Blaricum. Foto: Peter van Rietschoten

BEL In de BEL-gemeenten vindt de nationale herdenking op vrijdag 4 mei op eigen wijze plaats. Er zijn stille tochten en de lokale burgemeester heet de aanwezigen welkom.

In Laren start de stille tocht vanaf de gedenksteen aan de Drift ter hoogte van de huisnummers 23 en 25. Om 19.18 uur houdt burgemeester Rinske Kruisinga op de Drift het openingswoord. De wandeling begint om 19.30 uur en voert via de Drift, Bij den Toren en Naarderstraat naar het monument op de Brink. Vanaf 19.50 uur is daar de herdenking en aansluitend twee minuten stilte en de kranslegging.

Blaricum

Bent u op 4 mei om 20.00 uur ook twee minuten stil?

In Blaricum heeft de herdenking het thema 'Geef vrijheid door'. De stille tocht, voorafgegaan door een trommelaar van de MCC Laren, vertrekt om 19.15 uur vanaf de Sint Vituskerk aan de Kerklaan 17. De route gaat via Kerklaan, Fransepad, Dorpsstraat, Huizerweg en Achterom om vervolgens bij het monument in het Burgemeester Klarenbeekpark te eindigen. Na de bloemenhulde door de aanwezigen is er tot 21.00 uur koffie en thee in de tent.

Eemnes

De stille tocht naar het vrijheidsmonument aan het Plantsoen vertrekt om 19.40 uur vanaf De Hilt aan de Hasselaarlaan 1C. De burgemeester en wethouders, met direct daarachter schoolkinderen, leiden de tocht. Muzikale begeleiding is er van Drum- & Showband MCC. "Voor een goede orde bij het monument vragen wij u om u in cirkelvorm op te stellen, maar de doorgang vanaf het Plantsoen en de plaats vóór het monument vrij te houden voor het gemeentebestuur en de schoolkinderen", meldt de gemeente Eemnes. De kinderen leggen de officiële kransen en bloemstukken. Aansluitend aan de herdenking wordt om 20.30 uur in de kerk aan de Kerkstraat een gratis herdenkingsconcert verzorgd door Vocaal Ensemble Puur, onder leiding van Paul Snoek.

DAB voor nu tevreden over antwoord

Vervolg VP

Voor DAB zijn de antwoorden van de wethouder op dit moment voldoende. "Dit neemt niet weg dat DAB de voortgang blijft monitoren. Nog niet alle aangedragen oplossingen worden in behandeling genomen door onder andere 'tegenwerking' van Staatsbosbeheer. DAB heeft dit te kennen gegeven bij de wethouder en gaat ervan uit dat het laatste (positieve) woord hierover nog niet is gesproken", aldus fractievoorzitter Rob Bruintjes.

Herdenken en vieren

Laren In de Ontmoetingskerk aan de Kerklaan vindt zondag 6 mei om 14.30 uur een veelzijdig concert plaats.

Het vocaal ensemble Puur onder leiding van Paul Snoek treedt op. De koor- en solostukken tijdens het concert zijn gekozen rond het thema 'Herdenken en vieren'. Naast muziek die troost en helpt bij het verwerken is er ook feestelijke muziek te horen om het leven, de vrede en de bevrijding te vieren. Het concert wordt afgesloten met songs die bekend werden door Vera Lynn. Ook de concertbezoekers kunnen in deze medley hun stem laten horen. Gratis kaarten voor het concert zijn die dag vanaf 14.00 verkrijgbaar aan de kerk. Na afloop is er een deurcollecte.

Ernst Wortel Trofee Laren

Vervolg VP

Het idee voor de trofee, die de naam van wijlen Ernst Wortel draagt, komt van Marcel Hilhorst, Marjolein Schiffers en Erwin van de Berg. Schiffers heeft de prijs ontworpen. Ernst Wortel was jarenlang voorzitter van de club die de feestweekactiviteiten organiseert.
Trofeewinnares Sacha van den Berg doet al sinds haar kindertijd mee aan ringsteken (toen te paard). De opperste concentratie van beide vrouwen die al jarenlang vriendinnen zijn, resulteerde in de eerste prijs. Volgend jaar doen ze zeker weer mee, zo laten de dames weten. De huidige voorzitter Erwin van den Berg kijkt overigens tevreden terug op het verjaardagsfeest van koning Willem-Alexander: "Alles is super verlopen. Veel leuke feedback. Zelfs mailtjes met complimenten ontvangen."

Ruim 800 bezoekers tijdens reddingbootdag

Ondanks de stevige wind en enkele regenbuitjes

De reddingbootdag in Blaricum-Huizen werd goed bezocht. Foto: KNRM

Blaricum Het was afgelopen zaterdag echt reddingbotenweer, maar een stevig windje en af en toe een bui weerhield ruim achthonderd mensen niet om naar de reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Huizen en Blaricum te komen.

Voorzitter De Ranitz: 'Deze extra donateurs zijn hard nodig'

Tijdens de Nationale Reddingbootdag kunnen de donateurs van de KNRM meevaren op de reddingboten en van dichtbij zien wat er gebeurt met hun bijdrage. Naast de reddingboten waren in Blaricum en Huizen ook andere hulpdiensten aanwezig waar de KNRM veel mee samenwerkt, zoals de brandweer en de ambulancedienst.
Voorzitter Ellen de Ranitz van het KNRM-reddingstation Huizen-Blaricum: "Wij zijn er erg trots op dat zo veel donateurs en belangstellenden ook dit jaar de weg naar onze reddingstations wisten te vinden. Het is voor ons erg belangrijk een nauwe band te hebben met de personen die ons een warm hart toedragen en uiteindelijk het reddingswerk in Nederland bekostigen."
Op de reddingbootdag werden in Huizen en Blaricum ruim twintig personen donateur van de KNRM. "Deze extra donateurs zijn hard nodig", vertelt De Ranitz. "De KNRM komt jaarlijks ruim acht miljoen euro tekort bij de exploitatie van de negentig reddingboten die er in Nederland gestationeerd zijn." Donateur worden kan via www.knrm.nl/help-mee.
De KNRM-stations van Blaricum en Huizen zijn sinds 1 januari 2017 samengevoegd. De twee uitrukstations blijven bestaan. "Het vaargebied is best groot: van Amsterdam - Pampus tot Nijkerk. In Blaricum ligt de post bij de Stichtse Brug, in Huizen in de haven. De Kustwacht roept bij een alarmering de boot op die het snelst ter plekke kan zijn. Bij grote incidenten rukken beide posten tegelijkertijd uit", zei De Ranitz eerder.
Zij kreeg - als vicevoorzitter van Blaricum - destijds het verzoek het bestuurlijk efficiënt te maken. Ook kwam er een einde aan de traditie van de KNRM dat de burgemeesters voorzitter zijn. In het geval van het nieuwe station Huizen-Blaricum traden de burgemeesters terug en zij vroegen De Ranitz de voorzittershamer ter hand te nemen. "In de praktijk doet de vicevoorzitter het werk. Ook ik heb nu een vicevoorzitter die zich bezighoudt met de stations. Ik richt me meer op regionale werkzaamheden."
De KNRM redt sinds 1824 levens op de Noord- en Waddenzee, het IJsselmeer en de Randmeren. De KNRM wordt volledig gefinancierd door donateurs en uit nalatenschappen. De bemanningsleden van de KNRM zijn vrijwilligers die professioneel worden opgeleid.

Huizer (19) veroordeeld tot 7 jaar cel

Laren Een 19-jarige man uit Huizen is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor een woningoverval op 16 april 2017 in Laren. Tijdens de overval is buitengewoon fors geweld gebruikt.

De zoon des huizes was weggelokt naar een afspraak zodat de overvallers hem bij thuiskomst konden overlopen. De man en zijn mededader waren op zoek naar geld en een Rolex, die de drie slachtoffers niet bezaten.
Ondanks dat zij meewerkten, zijn ze met een ploertendoder en vuurwapen zwaar mishandeld en vastgebonden met tiewraps.

Bloed op schoenen

De verdachte is een paar dagen na de overval aangehouden op verdenking van een ander strafbaar feit, namelijk heling van goederen. Op de in beslag genomen schoenen van de man is bloed van het slachtoffer gevonden.

Ook tipten in totaal veertien mensen de verdachte als dader nadat het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht had besteed aan de overval. Zij herkenden de man aan zijn ogen en opvallende loopje.

Financieel gewin

Het landelijke oriëntatiepunt bij een gewelddadige woningoverval is vijf jaar gevangenisstraf. De rechtbank legde een hogere straf op, onder andere vanwege het toegepaste geweld en het letsel dat het mannelijke slachtoffer daaraan heeft overgehouden. De verdachte heeft de belangen van de slachtoffers op grove wijze ondergeschikt gemaakt aan zijn eigen behoefte aan snel financieel gewin.

Geen tbs

De rechtbank legde anders dan de eis van de officier van justitie geen tbs-maatregel op. De deskundigen concluderen dat er sprake is van een gebrekkige ontwikkeling, maar kunnen geen volledig onderbouwde gedragsstoornis vaststellen. Daar zou extra onderzoek voor nodig zijn.

Ook kan niet worden vastgesteld in hoeverre het strafbare feit aan de man is toe te rekenen, omdat hij maar zeer beperkt heeft meegewerkt aan het onderzoek.

PIJ-maatregel

De deskundigen adviseerden wel een PIJ-maatregel, ook wel jeugd-tbs genoemd. De rechtbank oordeelde dat het te kort door de bocht is om dat advies een-op-een over te nemen als tbs-advies.

Culturele middag voor senioren

Laren In het Brinkhuis aan de Brink 29 vindt maandag 7 mei om 14.00 uur weer een culturele middag van Versa Welzijn plaats. Centraal staat de beroemde Hilversumse architect Dudok. Entree 5 euro.

Willem Marinus Dudok (1884-1974) heeft Hilversum een geheel eigen gezicht gegeven. Met name het raadhuis is wereldberoemd.
Leo Kerkhoff en Gijs Konings vertellen erover en tonen tevens de film 'De Ziel in de Lijn'. Deze film gaat niet alleen over architectuur, maar vooral over de droom, de visie en de inhoud van deze stedenbouwer, architect en ideoloog met een groot hart. Het publiek krijgt ook een voorproefje te zien van de film over Landgoed Zonnestraal in Hilversum.
Reserveren via telefoonnummer 06-49377171 of per mail: abijleveld@versawelzijn.nl.

Crash A27: brandweer moet slachtoffer bevrijden

Foto: Caspar Huurdeman

EEMNES Een automobiliste is vrijdag op de A27 ter hoogte van Eemnes gecrasht. Getuigen zagen de auto ineens slingeren en de linkerberm inrijden. Na de klap tegen de vangrail vloog de auto eroverheen en kwam op z'n zijkant op het wegdek Almere-Utrecht tot stilstand. De brandweer heeft het beknelde slachtoffer moeten bevrijden. Zij is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis overgebracht. De bijrijder kon zelf uit het wrak komen, maar is voor een nekletselcheck ook naar het ziekenhuis overgebracht.

Fraaie Koningsdag

Kinderspelletjes in Blaricum. Foto: Ton Hartong

BEL Koningsdag in de BEL-gemeenten is goed verlopen.

In Blaricum is door gebrek aan opslagruimte de rommelmarkt verdwenen. "Hierdoor is de indeling van de Blaricummerie veranderd", zegt Suzanne Hardjono, die pr-dame Els Hartong vanaf heden opvolgt. "Over het algemeen was het rustiger dan afgelopen jaren, maar evengoed hing er een leuke, feestelijke sfeer in het dorp." In Eemnes is het Oranjefeest op een vijftal ongevalletjes na prima verlopen. De EHBO-teams konden genieten van het mooie weer en de festiviteiten. De Sterkste Man van Eemnes is geworden: Rutger Staal. Voor volgend jaar heeft het Oranjecomité Laren de ambitie de monumentale muziektent weer in het programma terug te laten komen op het plein voor de basiliek.

Gezellige drukte in het Oude Dorp van Blaricum. Foto: Ton Hartong
De kleintjes konden spelen in de ballenbak. Foto: Ton Hartong
Op de Blaricummerie. Foto: Ton Hartong
Ringsteken op de motor in Laren. Foto: Bob Awick
Gezellige drukte. Foto: Bob Awick
Toren beklimmen Eemnes. Foto: Bob Awick
Sterkste Man terug in Eemnes. Foto: Bob Awick

Het Gooi Bevrijd komt toch naar Blaricum, met borrel op Oranjeweitje

Initiatief van 'Vrienden', Vitus, Lionsclub en gemeente

Dank zij het burgerinitiatief 'Vrienden van het Gooi Bevrijd' komen er tóch veteranen naar Blaricum, net als talloze voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

De bevrijdingsritten eindigen zondag 6 mei in Blaricum. Foto: Het Gooi Bevrijd

Blaricum Hoewel Het Gooi Bevrijd zijn kampement heeft opgeslagen op camping De Woensberg leek het erop dat het konvooi tijdens de de bevrijdingstocht de gemeente Blaricum niet zou bezoeken. Maar nu gaat het toch gebeuren. 'De Vrienden van Het Gooi Bevrijd', Het Vitus, de Lions en uiteindelijk ook de gemeente hebben de handen ineengeslagen voor een bevrijdingsborrel op zondag 6 mei van 16.30 tot 18.00 uur. Drankjes zijn verkrijgbaar tegen kantineprijzen.

Het is nu 73 jaar geleden dat de nazi's op 5 mei 1945 hun overgave tekenden in Wageningen. Daarmee kreeg Nederland - na vijf lange jaren van bezetting en onderdrukking - haar langverwachte vrijheid terug. De Tweede Wereldoorlog was eindelijk voorbij. Op 7 mei trokken de eerste Canadese troepen het Gooi binnen.

Kostbaar

'Het lijkt zo gewoon, maar vrijheid is enorm kostbaar'

"Het lijkt zo gewoon, maar vrijheid is enorm kostbaar, dat zien we nog dagelijks om ons heen in de wereld", aldus Camiel Hofstee, woordvoerder van de 'Vrienden van het Gooi Bevrijd'. "Wat de Canadezen, Amerikanen en Britten destijds voor ons gedaan hebben is onvoorstelbaar. Onze ouders en grootouders hebben het nog meegemaakt, dus zo ver terug is het helemaal niet. We genieten nog elke dag van die vrijheid en daarom is het zo belangrijk dat we dit in mei altijd blijven vieren, ook met dit fantastische konvooi."

Opwachting

Op zondag 6 mei rond 16.30 uur worden de eerste voertuigen van Het Gooi Bevrijd verwacht. Komende vanuit Eemnes (rond 15.45 uur over de Wakkerendijk en Meentweg), rijden maar liefst 75 authentieke Tweede Wereldoorlog-voertuigen, vergezeld van dito motoren, Blaricum binnen om hun opwachting op het Oranjeweitje te maken. De organisatie van Het Gooi Bevrijd heeft speciale gasten uit Amerika en Engeland bij zich. Bezoekers kunnen veteranen Bob Izumi (101st Airborne Division), Lewis Banham, Doug Farrington, David Teacher en Frank Tolley, allen ver in de 90, ontmoeten.

Regio

Op zaterdag 5 mei rijdt komt de bevrijdingstocht langs in Huizen en Bussum en op zondag in Weesp en Muiden om vervolgens via Hilversum en Eemnes te eindigen in Blaricum.

Pax Kinderhulp

Eemnes Pax Kinderhulp zoekt sportieve talenten die op 1 juni willen meedoen aan de 13de IJsselmeerloop voor Pax Kinderhulp Eemnes. De opbrengst komt ten goede aan kansarme kinderen in Armenië.

In estafettevorm rennen 24 lopers het 'oude' IJsselmeer rond, in totaal 390 km. De deelnemers laten zich voor minimaal 200 euro sponsoren. De route gaat linksom, langs Amsterdam/Enkhuizen/Afsluitdijk/Lemmer/Kampen/Harderwijk en weer terug naar Eemnes. Info via info@paxkinderhulpeemnes.nl of 06-24841957.

Koninklijke onderscheiding voor twaalf ingezetenen

De traditionele lintjesregen is weer neergedaald in de BEL-gemeenten. In totaal twaalf burgers kregen een lintje. In Laren werd René Kahn zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Voor deze Orde komen mensen in aanmerking met bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving. Het is de oudste civiele orde in Nederland.

Rinske Kruisinga feliciteert de heer Lam. Foto: Gemeente Laren

BEL Een Engelse dubbeldekker staat op het parkeerterrein van het gemeentehuis van Eemnes. Tientallen mensen zijn gekomen om Jos Willink (68) te verrassen. Hij wordt namelijk benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Evert Bor (57) is hem dan al voorgegaan; hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten bij Scouting Tymen de Sayer en Scouting Nederland én zijn activiteiten bij de FNV. Burgemeester Roland van Benthem roemde zijn enorme inzet en aanpakken-mentaliteit. "Evert is niet te stoppen."

In Jos' publiek zit ook Olga Fakkeldij-van Amersfoort. Zij weet niet dat zij de volgende in de rij is die een lintje in ontvangst mag nemen. Voor de organisatie daardoor een beetje stress, maar het lintjescomité gaat er voortreffelijk mee om. Willink denkt dat hij voor Olga komt en wil - terwijl de aanwezigen luid applaudiseren - achter in de zaal plaatsnemen. Totaal onthutst laat hij zich door zijn echtgenote Marja naar voren leiden. Bij het zien van zijn kinderen en kleinkinderen valt het kwartje.

Echtpaar Melssen en de burgemeester van Laren. Foto: Gemeente Laren
'Mijn opa is een ridder' stond op het T-shirt van de kleinkinderen van Nora en Timo Smit. Foto: Jacqueline Roest
De decorandussen in Blaricum, samen met burgemeester De Zwart-Bloch. Foto: Bob Awick
De burgermoeder speldt de hoge onderscheiding op bij René Kahn. Foto: Gemeente Laren
Jos Willink vierde een feestje. Foto: Bob Awick
Evert Bor werd als eerste onderscheiden. Foto: Gemeente Eemnes
Mary van der Schaal-de Valk met de burgemeester. Foto: Gemeente Eemnes
Burgemeester Van Benthem feliciteert Olga Fakkeldij. Foto: Gemeente Eemnes
Roland van Benthem en Hans van Gelder. Foto: Gemeente Eemnes

Het gezin Willink zette tussen 1989 en 2013 zo'n twaalf keer hun huis en privédomein open voor Poolse kinderen die in Eemnes een vakantie doorbrengen. Pax Kinderhulp heeft een goede aan hem. Want als penningmeester let hij ook nog eens op de penny's van deze organisatie. Daarnaast is Willink actief in de locatieraad van de St. Nicolaaskerk. "Geen klus is te gek, van laag tot hoog is Jos aan de Wakkerendijk te vinden." Verder is hij samen met Marja buddy voor een Syrische familie.

De geboren Larense Olga van Amersfoort, later getrouwd Fakkeldij, werd onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar volledige inzet voor kansarme kinderen uit andere landen en haar decennialange inzet voor de cliënten van Sherpa. "Met een enorme drive, passie en gevoel voor verantwoordelijkheid", aldus de burgervader van Eemnes. De voorzitter van Pax Kinderhulp wordt omschreven als iemand die altijd in is voor nieuwe ideeën en dan ook graag helpt bij de uitvoering om er een succes van te maken. "Daarnaast heb je vooral oog voor de vrijwilligers om je heen, zij zijn immers de spil in het belangrijke werk dat ze verzetten."

De 84-jarige Mary van der Schaal-de Valk zet zich al sinds 1970 in op het gebied van kunst, historie, gehandicapten en welzijn. Van Benthem zei over deze kunstenares: "Je hebt je met veel energie ingespannen om een eigen 'footprint' op deze wereld achter te laten." Ze verdiende net als plaatsgenoot Hans van Gelder (74) het lintje Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van Gelder werd hiermee beloond voor zijn betrokkenheid bij de Historische Kring Eemnes, de Protestantse Gemeente Laren-Eemnes en zijn werk - in de breedste zin van het woord - aan het kerkblad (sinds 1983). "Je doet dat met toewijding en nauwgezet."

Blaricum

In Blaricum werden drie onderscheidingen opgespeld; de heren Paul Cohn (1962), George Keune (1929) en Bert Ruiter (1946) werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Cohn is directeur van het in 1937 opgerichte familiebedrijf Roba Metals B.V. Dit Nederlandse bedrijf is onder leiding van de Blaricummer uitgegroeid tot een internationale speler in de metaalsector. In zijn vrije tijd is Cohn grensrechter bij BVV'31 en verzorgt als vrijwilliger onder andere de communicatie.
George Keune is president-directeur van Keune Haircosmetics B.V. De producten zijn een begrip in kappersland. Uit principieel oogpunt wil de heer Keune geen gebruikmaken van dierproeven. Ondanks de grote markt voor cosmeticaproducten in China heeft Keune besloten zijn producten niet naar China te exporteren omdat daar juist dierproeven verplicht zijn. Als eerste bedrijf in Nederland liet de Blaricummer ook mensen met een verstandelijke beperking participeren op de arbeidsmarkt. De zogenaamde 'Keunegroep' maakt volwaardig deel uit van het bedrijf.
Vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de professionalisering van de muziekindustrie, onder andere als vraagbaak voor muzikanten en auteurs, kreeg Bert Ruiter de koninklijke waardering. De muzikant speelde als basgitarist in The Caps, Fullhouse, begeleidde Herman van Veen, de Jay-Jays, Focus en Earth & Fire. Hij is getrouwd met Jerney Kaagman.

Laren

In Laren kwam het halve dorp naar het woonhuis van Timo Smit. Hij werd in zijn gesprek met een 92-jarige vriend overrompeld door burgemeester Rinske Kruisinga. Champagne werd geschonken toen Smit - vader van Funda.nl - was geridderd. Zijn kleinkinderen waren net zo blij en trokken vol trots een T-shirt aan met de tekst: 'Mijn opa is een ridder!' Smit was geroerd. Ook Timo's plaatsgenoten Bep Melssen-van Bergen (1939), Kelly Lam (1958) en René Kahn (1954) viel de eer te beurt. Bep (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) omdat ze zich al sinds 1973 inzet voor de medemens op allerlei terreinen van de maatschappelijke zorg. Ze helpt op haar 79ste nog altijd in het winkeltje van Theodotion aan de Werkdroger. Daar werd ze ook door de burgermoeder verrast. 'Ridder' Kelly Lam zet zich al lange tijd in voor de integratie van belangenbehartiging van Nederlanders met een Chinese afkomst. Ook op het gebied van religie was hij actief, zoals bij de Stichting Buddha's Light International Holland.
René Kahn tot slot is benoemd vanwege zijn grote verdiensten als psychiater, opleider, wetenschappelijk onderzoeker, weldoener en pleitbezorger van de goede zorg aan psychiatrische patiënten. Hij heeft ook veel gedaan om de stigmatisering van psychiatrische aandoeningen en patiënten weg te nemen. Onder anderen door in de media te onderstrepen dat psychiatrische stoornissen op een biologische manier te verklaren zijn en niet anders zijn dan welke andere stoornis van het lichaam dan ook. Hij kreeg in de BEL-gemeenten dit jaar de hoogste onderscheiding: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

17 / 24

Tennislegendes McEnroe en Borg zijn woensdag 9 mei te zien bij Film aan de Brink in Laren.

Vrijdag 4 mei

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Spel en speelgoed. Wat leer je je kind en wat juist niet. Leuk om daarover te discussiëren. Marieke Galman (www.jjgv.nl) kan ons daar goede adviezen in geven. Alle (a.s.) ouders met baby's en kinderen tot 4 jaar zijn van harte welkom.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone: kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Samen sterk in beweging komen

13.00 uur | Atletiekvereniging Zuidwal Huizen

Inspirerende middag voor werkgevers en mensen met een beperking. Toegankelijkheid en participatie in de sport zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Kan ook iedereen altijd en overal meedoen? Denk mee en doe mee!

Clinic tafeltennis TTV Huizen

15.00 uur | Sportcentrum De Meent Huizen

Wil jij (4-12 jaar) kennismaken met tafeltennis? Kom dan naar Kids 'n' Play in sportcentrum De Meent in Huizen. Daar wordt een clinic gegeven, maar je mag zelf natuurlijk ook een balletje slaan!

Zaterdag 5 mei

Geef-en-neemwinkel

10.00 uur | Wijkcentrum 't Vuronger

De geef-en-neemwinkel is elke eerste zaterdag van de maand geopend

Repair Café Laren

10.00 uur | Vivium Johanneshove Laren

Repair Café Laren. Zaterdag 5 mei van 10.00 uur tot 13.00 uur.

Zondag 6 mei

Creatieve schrijfworkshop

10.30 uur | Theetuin Eemnes

Aan de hand van korte speelse schrijfopdrachten. Ervaring met schrijven niet nodig. € 10,-. Consumpties zijn voor eigen rekening. Vooraf aanmelden bij Lia de Boer: www.schrijveninhetgooi.nl.

25 km Trail

10.00 uur | Hotel De Witte Bergen Eemnes

Naast de standaardtrainingen organiseren we elke 1e zondag van de maand een lange trail onder begeleiding van Jan Stigter door de schitterende natuur van het Gooi. Meld je aan via info@sportiefhardlopenhuizen.nl.

Herdenkingsconcert

14.30 uur | Ontmoetingskerk Laren

Gratis toegang (na afloop collecte). Met: Vocaal Ensemble Puur o.l.v. Paul Snoek, Rosemary Carlton- Willis - sopraan, Aimée van Delden - harp, Annemieke Jussen - vleugel.

Workshop Fotografie

9.30 uur | Restaurant Tafelberg Blaricum

Wat er o.a. aan bod kan komen: compositievormen (bij kleur- en zwart-witfotografie), diafragma en sluitertijden, ISO, detailfotografie, over- en onderbelichten, en voor de liefhebbers het Zone Systeem van Ansel Adams.

Concert

16.00 uur | Theater De Boerderij Huizen

Zangeres Sietske Roscam Abbing (Zutphen, 1985) studeerde jazz (Conservatorium van Amsterdam en Philadelphia V.S.) en behaalde haar master in 2012. Ze zingt met haar eigen band: Marco Zenini (Italië) - bas, Eran Har Even (Israël) - gitaar, Efraim Schulz-Wackerbarth (Australië) - drums, Dirk Balthaus (Duitsland) - piano.

Maandag 7 mei

Rummikub en scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Gezonde start van de dag, heerlijk ontbijten

9.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Heerlijk ontbijten met buurtgenoten. Voor een gezellig en gezond ontbijt kunt u iedere donderdag terecht in wijkcentrum Holleblok. Ineke en Claudia heten u van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. € 2,- per persoon.

Geef-en-neem-snuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wijkcentrum Holleblok heeft een snuffelkast met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Geopend: maandag van 9.30 tot 12.00 uur.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL Huizen.

Culturele middag voor senioren

14.00 uur | Brinkhuis Laren

Lezing met vertoning film over de architect Dudok door Leo Kerkhoff en Gijs Konings.

Dinsdag 8 mei

Koffieochtend

10.30 uur | De Goede Herderkerk Huizen

Iedereen is welkom, er is geen programma! Gezelligheid en ontmoeting staan centraal.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL Huizen.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom

Tijdens deze middag is er gelegenheid om een gezellig bordspel te spelen, zoals dammen, mens-erger-je-niet, rummikub of scrabble. Sjoelen kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Gratis Nederlandse les / Free Dutch Lesson

19.30 uur | De Malbak Blaricum

Every Tuesday between 7.30-9.30 pm you are invited to our Dutch language lessons. You will learn more about the meaning of words and verbs. Level: speaking and understanding the Dutch language a bit.

Basiscursus Yoga

19.30 uur | Body and Beyond Huizen

Wil je: Meer ontspanning? Meer tijd voor jezelf? En ben je nieuwsgierig naar wat yoga voor jou kan betekenen, in een ontspannen sfeer? Op 8, 15, 22 en 29 mei van 19.30-20.30 uur. Bijdrage: 35 euro p.p. voor de totale cursus van 4 weken, inclusief informatiemateriaal.

Woensdag 9 mei

Taalcafé / Language bar

10,30 uur | De Malbak Blaricum

Anderstaligen zijn elke woensdag van 10.30-12.00 uur welkom bij het Taalcafé. Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen.

Film aan de Brink - 'Hampstead'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

De Amerikaanse Emily Walters (Diane Keaton) woont aan de rand van het Londense park Hampstead Heath. Na de dood van haar man lukt het maar niet om de draad weer op te pakken. Haar leven krijgt een verrassende wending wanneer ze Donald ontmoet, een dakloze man die in Hampstead Heath woont.

Film aan de Brink - 'Borg/McEnroe'

19.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

Björn Borg en zijn grootste rivaal, de jonge en getalenteerde John McEnroe, spelen een legendarisch duel tijdens het Wimbledontoernooi van 1980. De finale werd omschreven als 'When Ice met Fire'. Dit is het verhaal van twee legendes die de tenniswereld voor altijd hebben veranderd. Entree: € 5,-.

Donderdag 10 mei

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. Het verrassende van dit spel is de bal, omdat het zwaartepunt niet in het midden zit. Van 10.00-12.00 uur. De Malbak, Wetering 122, Blaricum. 035-5262902.

Vrijwilligerswerk

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Loop binnen tijdens onze openingstijden of maak een afspraak voor een ander moment, voor info, bemiddeling, advies of scholing of bel 035-750 4149. Versa Vrijwilligerscentrale, Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom

Zin in een kopje koffie? Vind je het leuk om anderen te ontmoeten in een ontspannen en gezellige sfeer? Iedereen is welkom! Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Inloopochtend SeniorWeb Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaarstaan om u te helpen. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis.

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentrum 't Vuronger Huizen

Computer, tablet entelefoon zijn zo ingewikkeld dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn geen kosten aan verbonden en je kunt zo leren om met Facebook - Twitter - Spotify om te gaan.

Zeskamp KPJ Eemnes

12.30 uur | Clubhuis IJsclub 'De Vaart', Eemnes

KPJ Eemnes organiseert de zevende editie van de zeskamp. Voor alle leden, niet-leden, oud-leden, atleten en bankhangers zal deze dag weer een groot spektakel worden. 22 teams gaan de strijd aan en u kunt erbij zijn!

Lezing Weesper porselein

WEESP In Museum Weesp aan de Nieuwstraat 41 in Weesp is zondag 6 mei van 14.00 tot 15.00 uur een lezing over het Weesper porselein dat in het museum te bewonderen is. Toeslag van € 2,- op de reguliere entreeprijs van het museum. Meer info: Museumweesp.nl.

Trouwen verandert door de tijd heen, maar blijft hoe dan ook een uitdaging

Van trouw- naar vergaderzaal

Trouwen verandert door de tijd heen, maar blijft waar en hoe dan ook een uitdaging. Dat zegt Paul van der Maas, al 35 jaar buitengewoon ambtenaar der burgerlijke stand (Babs).

Vroeger had Laren een echte trouwzaal. Fotocollectie Paul van der Maas

Laren "Vroeger was heus niet alles beter, maar laten we zeggen dat de tijd veranderingen vergt. Na 35 jaar het voltrekken van huwelijken is er een aanzienlijke verandering te constateren in de wijze van voltrekken, de wensen van de mensen en zeker ook de huwelijkslocaties."

"Waren vroeger de gemeentehuizen de wettelijke aangewezen locaties met ieder hun eigen inrichting en charme, nu worden steeds vaker bijzondere locaties tot 'huis der gemeente' aangewezen om te kunnen trouwen. Het is misschien aardig om, specifiek binnen Laren, de veranderingen eens te beschouwen."

"Vooraf even enkele regels die voor huwelijksvoltrekkingen gelden en waarvan het niet slecht is die ook eens te weten. Huwelijksvoltrekkingen voor de wet (Burgerlijk Wetboek) moeten verricht worden door een (door de rechtbank) beëdigde ambtenaar der burgerlijke stand (afgekort ABS), een ambtenaar die in dagelijkse dienst is bij een gemeente. Om uiteenlopende reden kan een gemeente een buitengewoon ambtenaar der burgerlijke stand (afgekort Babs) benoemen. Zo'n Babs is iemand die hetzij eenmalig, hetzij voor een aantal jaren door een gemeente wordt benoemd en door de rechtbank beëdigd voor de huwelijksvoltrekkingen. Andere taken van de burgerlijke stand, zoals behandelen van geboorten, overlijdens en dergelijke mag deze Babs niet verrichten. Het is altijd gezien als een soort erefunctie die voorbehouden was aan 'notabelen' binnen een gemeenschap. Heden ten dage is dit duidelijk anders en kan iedereen (die aan de wettelijke eisen voldoet) benoemd worden. Overigens moet vermeld worden dat een kerkelijke inzegening (of religieuze activiteit) pas mag plaatsvinden nadat het wettelijk huwelijk tot stand is gekomen."

Vroeger was heus niet alles beter; de tijd vergt veranderingen

Klasse-systeem

"Bij mijn start in 1983 kende men in Laren een klasse-systeem voor huwelijken: bruidsparen konden 1ste, 2de of 3de klasse trouwen en daaraan waren uiteraard verschillende tarieven gekoppeld. De tariefverschillen uitten zich in wel/geen uitgerolde loper, wel/geen boeket op de tafel in de trouwzaal en wel/geen paraplu (die door de bode werd vastgehouden) bij regen. Bovendien was in Laren op zaterdag trouwen kostbaarder dan op werkdagen en moesten mensen die in Laren wilden trouwen, maar niet in Laren woonden, diep in de buidel tasten. Daarnaast was er (en dat geldt heden ten dage nog steeds) een dag en tijdstip waarop bruidsparen gratis kunnen trouwen. Overigens werd elke ceremonie door de huwelijksvoltrekker zonder onderscheid behandeld."
"Het gemeentehuis aan de Eemnesserweg 19 kende vroeger een statige en pittoresk ingerichte trouwzaal op de begane grond die je via de hoofdingang (met statige houten deuren) kon betreden. De inrichting bestond uit barokachtige stoeltjes met stoffen goudkleurige bekleding en de huwelijksvoltrekker stond achter een antiek bureau. In de lade van dit bureau stond een platenspeler voor het eventueel gebruiken van muziek. In de loop der jaren werden faciliteiten als een geluidsinstallatie en een airco toegevoegd en werden de stoelen vervangen door nieuwe (eveneens antiek ogende) stoelen. Alles wellicht kneuterig, maar wel sfeervol en in stijl.

'Bij mijn start in 1983 kende men in Laren een klasse-systeem'

Tja, en dan komt de BEL in zicht en besluit de gemeente Laren het gemeentehuis op te splitsen in een unit voor gemeentelijk gebruik en een unit voor verhuur aan derden. Uit oogpunt van financiën en efficiëntie misschien heel goed, maar wat betekent dit voor trouwlustigen in Laren? Sinds die tijd betreden de trouwlustigen middels een glazen ingang achter het hoofdgebouw een trappenhuis en komen bruidspaar en gasten via enkele trappen in de trouw-(raads)zaal. De vergaderzaal, modern en strak van inrichting, wordt voor ieder huwelijk omgebouwd. De ronde vergaderunit wordt gedemonteerd en een katheder voor de ambtenaar geplaatst. Het bruidspaar mag zitten op een tweezits hocker. Voor bezoekers enkele rijen moderne strakke stoelen. De bij raadsvergaderingen beschikbare publieke tribune wordt met gordijnen aan het zicht onttrokken. Een moderne, geïntegreerde geluidsinstallatie wordt door de bode bediend. Kortom, een sfeerloze en strakke zaal. En of het nu door deze modernisering komt of door andere factoren zal ongewis blijven, maar wel is duidelijk te merken dat heden ten dage bruidsparen meer en meer vragen om buiten het gemeentehuis te mogen trouwen op een door hen gekozen locatie."

Uitdaging

"En zo trouwt een Babs dus inmiddels overal trouwlustigen, van eengezinswoning tot villa en van tuin tot zwembad, zolang er maar een overkapping is en de gemeente de gekozen locatie kan aanwijzen tot 'huis der gemeente'. Trouwen verandert door de tijd heen, maar blijft waar en hoe dan ook een uitdaging."