Laarder Courant de BEL

19 juli 2017

Laarder Courant de BEL 19 juli 2017


Eemnes ook stap verder met HOV

EEMNES Het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV), oftewel de snelle bus tussen Hilversum, Eemnes, Blaricum, Huizen en Amsterdam, lijkt nu bijna rond. Ook Eemnes is nu een stap verder, nu er steeds meer duidelijkheid komt over de haltes. Dat maakte wethouder Niels Rood bekend. Er zou gekozen worden voor de Sprey-vdBergvariant.

Lange tijd werd er gesteggeld over de diverse mogelijkheden voor een halte aan de kant van het Eiland van Eemnes. De allereerste variant van de provincie viel niet goed bij de bewoners van deze wijk. Die trokken aan de bel en vonden bij de fractie VdBerg in de gemeenteraad een gewillig oor. Paul Sprey en Willem van den Berg ontwikkelden al in 2015 samen met de bewoners de zogeheten Sprey-vd Bergvariant. De toenmalige wethouder Zoetman wimpelde die af, maar toen later na diens aftreden Rood zijn werk overnam, werd de breed gedragen variant bij inwoners en raad bij het project HOV in 't Gooi aangedragen als mogelijke oplossing. Nu na bijna twee jaar en diverse aanpassingen verder verwacht de wethouder dat de Sprey-vdBergvariant uiteindelijk als oplossing wordt gekozen.
Paul Sprey is niet onverholen enthousiast over het nieuws: "Ik zie nu op de tekening dat de parkeerplaatsen gekoppeld worden aan de parkeerplaatsen van het tuincentrum. Ik weet niet of ik daar zo blij van wordt."

11

Uitreiking Eemnesser Koeien Trofee 2017

EEMNES Wie ontvangt op 29 september de felbegeerde Eemnesser Koeien Trofee? Deze prijs voor inwoners die zich vrijwillig voor hun dorp hebben ingezet of op sportief gebied een uitzonderlijke prestatie leverden wordt dan uitgereikt tijdens de Vrijwilligersavond. Kandidaten aanmelden kan nog.

Het gemeentebestuur van Eemnes en het Comité Eemnesser Koeien Trofee geven ieder jaar hun blijk van waardering aan een individu en een team voor hun uitzonderlijke maatschappelijke of sportieve verdiensten. Het Comité Eemnesser Koeien Trofee bestaat dit jaar uit Bart Nouwens, Gonnie Grothauzen, Rinus Lambers, Willy Schat en Ruud Ham.

Volwassenen ontvangen de Eemnesser Koeien Trofee. Deze trofee werd in 1998 voor het eerst uitgereikt. Voor jongeren tot en met 18 jaar is er een eigen prijs: Het Eemnesser Koetje.

Kandidaten voordragen

Ook dit jaar hebben inwoners van Eemnes zich van hun beste kant laten zien. Als vrijwilliger of als sporter. Wie zou daarvoor wel de Eemnesser Koeien Trofee of het Eemnesser Koetje verdienen? De mogelijkheid bestaat nog steeds om kandidaten voor de prijs voor te dragen. Weet u iemand die het verdient om in de schijnwerpers te staan voor zijn of haar bijdrage? Meld diegene dan, inclusief duidelijke motivatie, aan vóór 2 september 2017.

Dit kan via het aanmeldformulier op de website van Eemnesser Koeien Trofee, via een e-mail naar bestuurssecretariaat@eemnes.nl onder vermelding van 'Kandidaatstelling Koeientrofee' of stuur een aanmeldformulier naar Gemeente Eemnes, t.a.v. Bestuurssecretariaat, postbus 71, 3755 ZH Eemnes.

Uitreiking

De koeientrofee wordt uitgereikt tijdens de Vrijwilligersavond op vrijdag 29 september in De Hilt.

Piet Oudolf 'schildert' met planten daktuin Singer

Foto: Bob Awick

LAREN- Singer Laren ontving vorige week in de stromende regen de wereldberoemde landschapsarchitect Piet Oudolf. Voor Singer ontwierp hij de beeldentuin en de daktuin. Tijdens zijn bezoek keurde hij de planten die in het najaar geplant worden. Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm sprak van 'een schilder die met planten een tuin schildert'.

Bernardus jarig

Foto: Historische Kring Blaricum

KBS Bernardus bestaat 95 jaar. Donderdag 20 juli tussen 16.30 en 19.30 uur vindt op het schoolplein een groot feest plaats.

15

Kookvrijwilliger
Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger die het leuk vindt om 1 keer per week, vanaf 16.30 tot 19.30 uur in overleg, te koken op een woonvorm in Laren. Affiniteit met de doelgroep is gewenst, daar de meeste cliënten graag mee willen helpen met het koken en het corvee. Dagelijks komen er 5-12 mensen eten. Contactpersoon: Christine Gemke van stichting Sherpa tel. 035-6463 803, 06 20947800 of sherpamaatschappelijkeinzet@sherpa.org

Pleinwacht
Wij zoeken vrijwilligers die zorg dragen voor een gezellige sfeer op het skatepark in Eemnes voor jongerencentrum Impuls. U houdt toezicht en biedt als hier behoefte aan is sport en spel activiteiten aan. Werktijden; in overleg. Contactpersoon: Marjolein Post van Versa Welzijn/Impuls te Eemnes tel. 0613966050 of mpost@versawelzijn.nl

Vrijwilliger voor bezoekje en uitstapjes maken
Voor een dame in Laren zoek ik iemand die het gezellig vind om even bij haar op bezoek te gaan voor een praatje of, nog leuker, even samen ergens heen te gaan. Mevrouw heeft lichte geheugenproblemen. Voorkeur voor een vrijwilliger die Laren en omgeving goed kent, omdat mevrouw zelf ook altijd werkzaam en bezig was in en met het dorp Laren. Werktijden; in overleg. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL tel. 06 49 37 71 71 of abijleveld@versawelzijn.nl

Docent/docent-assistent voor het werken op de pc
Het geven van computerles en instructie of het assisteren in het gebruik van: PCs met Windows en in het gebruik van Windows toepassingen, zoals bv. Microsoft Office, en/of de gebruiksmogelijkheden en het gebruik van de iPad, iPhone en/of het gebruik en de gebruiksmogelijkheden van de Android tablet. Daarnaast draagt de docent bij aan het samenstellen van het lesprogramma en het ontwikkelen van cursussen en workshops. Werktijden; In overleg, 1 dagdeel per week op een ochtend of middag. Niet op zaterdag of zondag. Contactpersoon: Lia Winkelman van SeniorWeb Laren-Blaricum werklocatie Laren tel. 06-46175271 of mail naar info@seniorweblarennh.nl

Van 24 juli t/m 20 augustus is Versa Vrijwilligers Laren- Blaricum gesloten. U kunt ons weer vanaf 21 augustus bereiken en bezoeken. Voor actuele vacatures kunt onze digitale vacaturebank blijven bezoeken tijdens de vakantie op www.versavc.nl

Weerbericht

Wederom wisselvallig en gematigd zomerweer

Het weer deze julimaand is wisselend maar met geregeld ook zomerweer. Deze week zorgde een zich rap verplaatsend hogedrukgebied voor enkele zomerse dagen. Na de broeierig warme woensdag is er grote kans op onweer en volgt afkoeling. Nadien is het wisselvallig met kans op buien. Dankzij een uitloper van het Azorenhoog is de buienkans vrijdag tijdelijk klein.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag regent het enige tijd met daarbij kans op onweer. Overdag is het wisselvallig met af en toe zon maar ook kans op enkele buien. Het wordt 22 graden bij een matige westenwind. Voor vrijdag wordt overwegend droog weer verwacht met zonneschijn en stapelwolken. Het maximum komt uit op 22 graden. Er waait een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde

In het weekeinde is het wisselvallig. Het is wisselend bewolkt met soms ruimte voor de zon maar er drijven ook wolken over met kans op enkele buien. In de loop van zondag neemt de neerslagkans verder iets toe. Er waait een matige zuidwestenwind. Het normale maximum voor eind juli is 23 graden. De maximum temperatuur ligt met 22 à 23 graden daar dichtbij.

Weetje

De periode 20 juli tot 20 augustus is de gemiddeld warmste tijd van het jaar. Het worden de Hondsdagen genoemd. De heldere ster Sirius in sterrenbeeld Grote Hond komt dan gelijk op met de zon en is daarom niet zichtbaar. Warm broeierig weer is karakteristiek. "Hondenweer" is trouwens afgeleid van de oud Nederlandse woord "ondeweer", dat slecht weer betekent.

Internationale schoolweek leerlingen Laar & Berg en ATC

Een deel van de leerlingen die hun laatste schoolweek in Athene doorbrengen.

LAREN/HILVERSUM 36 leerlingen van Laar & Berg en het Alberdingk Thijm College (ATC) brengen deze laatste schoolweek door in Athene. Zij nemen deel aan de Global Round van de World Scholar's Cup.

World Scholar's Cup (WSC) is een initiatief van een Amerikaanse student die zo'n plezier had in debatwedstrijden en andere evenementen waar hij academisch werd uitgedaagd dat hij besloot hier een een wereldwijd evenement van te maken. Inmiddels bestaat het alweer tien jaar en is het de eerste keer dat ook Nederland mee doet. De voorrondes waren op Laar & Berg in december 2016. Ook de International school Amsterdam deed hieraan mee.

Er zijn drie Global Rounds in Hanoi, Kaapstad en Athene. Op het programma: debatwedstrijden, essays schrijven en algemene kennistoetsen. Tussendoor is er tijd voor excursies en een groot World Scholar's Cup Ball.

In de aanloop naar deze Global Round hebben de leerlingen zich goed voorbereid. Lente Veerman, tweedejaars leerling ATC: 'We hebben met de hele club masterclasses gevolgd over allerlei onderwerpen zoals literatuur, muziek en kunst en presentatievaardigheden. De masterclasses werden gegeven door enthousiaste docenten en ouders." Pim Stikkelorum (16) van Laar & Berg vult aan: 'We hebben daarnaast via de website van de World Scholar's Cup een uitgebreide literatuurlijst gekregen over alle onderwerpen. Per team hebben we de lijst een beetje verdeeld."

Een jury gaat bepalen wie er door mogen naar de volgende ronde. De beste teams gaan door naar de finale op Yale University (USA) in november.

Foto: Ab Walet

Niet alleen een oude bok lust nog wel een groen blaadje. Ook dit paard aan de rand van Blaricum lijkt er van te genieten. En ik genoot weer van de onverwachte en leuke aanblik. Prachtig zo´n mooi dier in een groene omlijsting met het hoofd zo tussen de stammen. Het lijkt allemaal zo gewoon. Maar is het eigenlijk niet heel bijzonder dat wij hier in deze mooie omgeving zo vredig mogen wonen?

Aantal besmettingen met soa in regio Utrecht stijgt

EEMNES Het aantal gevonden seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) in de regio Utrecht is in 2016 toegenomen met 3%. Chlamydia blijft de meest voorkomende soa, maar de tot voor kort zeldzame soa syfilis neemt fors toe. Opvallend is het stijgende aantal soa onder mannen die seks hebben met mannen.

Testen op een soa kan snel en eenvoudig bij de huisarts of bij commerciële aanbieders via bijvoorbeeld soatest.advies.chat van Soa Aids Nederland. De GGD richt zich met name op de hoogrisicogroepen.

Jongeren tot 25 jaar kunnen voor al hun vragen over seksualiteit gratis en anoniem terecht op het Sense-spreekuur van de GGD. Op de website www.sense.info kunnen zij mailen of chatten met Sense-verpleegkundigen.

VVD-voorvrouw Rosmarijn Boender neemt afscheid van politiek Blaricum

Het aantal geheimhoudingen moet echt minder

Rosmarijn Boender heeft zich als fractievoorzitter van de VVD ingezet voor een transparante politiek in Blaricum. Nu verhuist ze met haar gezin naar Hattem.

Rosmarijn Boender met haar gezin in de tuin van hun huis in Blaricum. Foto: Koosje de Beer

Blaricum "Zoals vaker in mijn leven, was het in 2013 een impulsief besluit om me te kandideren als lijsttrekker van de VVD", lacht Rosmarijn Boender. Ze kijkt, vlak voor haar verhuizing naar Hattem, terug op een mooie periode. Het pop-up politiebureau en de toekomstige veilige oversteek voor fietsers over de Randweg telt ze als belangrijke successen. "Minder positief vind ik het aantal geheimhoudingen in de Blaricumse politiek. Dat moet echt minder."

Wanneer Boender in 2004 in Blaricum komt wonen, kent ze weinig mensen in het dorp. "Eigenlijk vond ik dat niet ideaal dus toen ik in de Hei & Wei een oproep las voor een klankbordgroep voor het gebied rond de Vituskerk, dacht ik meteen: 'doen!'" Later neemt ze als bestuurslid van de Stichting Karakteristiek Blaricum onder meer de herzieningen van bestemmingsplannen onder de loep. "Dat is nu zo'n tien jaar geleden", memoreert ze. "Ik raakte steeds meer vertrouwd met het reilen en zeilen in het dorp en in 2011 heb ik mij aangemeld als VVD-lid."
Ze sloot zich aan bij de steunfractie en van het een kwam het ander. "Het lokale partijbestuur vroeg mij op een gegeven moment of ik op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 wilde staan. Ik zag dat wel zitten", blikt ze terug. "Toen ik hoorde dat Peter Smit als wethouder liever niet hét gezicht wilde zijn in de campagne, heb ik me gekandideerd als lijsttrekker."

Nu, een half jaar voor de verkiezingen, neemt de VVD-fractievoorzitter afscheid per 1 september. "We waren op zoek naar meer ruimte om ons heen", luidt de verklaring voor het vertrek. "In Hattem is dat nog betaalbaar." Wie haar opvolger wordt, weet Boender niet. "Dat hangt af van de mensen die nu op de lijst staan. Ik wil mij daar niet mee bemoeien." Zelf kijkt ze met een goed gevoel terug op haar fractievoorzitterschap. Als voorbeeld noemt ze het pop-up politiebureau. "Ondanks politieke tegenstand in het algemeen vanuit de coalitie is het ons als oppositiefractie wel gelukt om dit erdoor te krijgen", constateert ze tevreden. Ook het onderzoek dat nu loopt naar de beste oplossing voor een veiliger oversteek voor voetgangers en fietsers over de Randweg tussen Blaricum Dorp en de Bijvanck rekent ze tot een van de liberale successen.
Minder te spreken is ze over het aantal geheimhoudingen in de Blaricumse politiek.
"Een dieptepunt vind ik de deal rond de kunstgrasvelden van voetbalclub BVV", zegt ze beslist. "De gemeente had voor transparantie kunnen kiezen en de openbare aanbestedingsregels kunnen volgen. Het gaat wel om 600.000 euro gemeenschapgsgeld. Dat is 60 euro per Blaricummer! Maar er zijn meer geheimhoudingen. Het aantal ligt in dit dorp hoger dan in een stad als Haarlem. Een ingeslopen gewoonte die echt moet veranderen."

De VVD-fractie aan het werk. Foto: Peter Smit

Fractievoorzitter worden was een van mijn impulsieve besluiten

Sportdag voor groep 8 in 'English style'

Voor leerlingen uit Eemnes, Hilversum en Nederhorst den Berg

Niet alleen veel Engels spreken, maar ook in stijl sporten. Foto: Bob Awick

laren Op het sportveld van Laar & Berg, de tweetalige school voor MYP/havo/vwo aan de Langsakker 4, vond afgelopen donderdag een sportdag plaats voor de groepen 7 en 8 van basisscholen Merlijn (Eemnes), Titus Brandsmaschool en Wilgetoren uit Hilversum en de Jozefschool (Nederhorst den Berg).

Alle ruim honderd leerlingen hebben van jongs af aan Engels gehad, de leerlingen van de Titus Brandsmaschool waren onderdeel van de pilot en startten met Engels in groep 1.

Dit schooljaar stromen in Nederland de eerste groep 8-leerlingen van de basisscholen uit. Zij hebben vanaf groep 1/2 lessen in het Engels gehad.

Op drie Gooise scholen is de voertaal 50% van de lestijd het Engels

Bij Alberdingk Thijm Scholen is dit gevierd met een Engelse sportdag op 13 juli. Leerlingen van de International School Hilversum - die Engels spreken - begeleiden sport en spel voor leerlingen van de basisschool.

Pilot

In 2010 zijn 15 scholen in Nederland gestart met een pilot vroeg vreemde talen onderwijs op de basisschool. Deze scholen mochten tot maximaal 15% (gelijk aan ongeveer vier lesuren per week) van de lessen in het Engels, Duits of Frans aanbieden. Vier scholen van Alberdingk Thijm Scholen zijn hiermee gestart: de Wilge, Titus Brandsmaschool, de Binckhorst - St. Jan en de Paulusschool. De pilot werd een succes.

Best lastig

Er is nu wettelijk vastgelegd dat alle scholen tot 15% in een vreemde taal onderwijs mogen aanbieden aan kinderen vanaf 4 jaar. Dat wil niet zeggen dat alle scholen ook met gemak aan die 15% komen. Met name het creëren van een natuurlijke taalomgeving - waardoor kinderen niet anders kunnen dan Engels praten bijvoorbeeld omdat de juf alleen maar Engels spreekt, blijkt in de praktijk best lastig.

Vanzelfsprekend

Een van de manieren om dit op te lossen is door 'native speakers' aan de school te verbinden. Mede hierdoor is het bij veel Alberdingk Thijm Scholen vanzelfsprekend geworden dat een deel van het onderwijs in het Engels gegeven wordt.

Voertijd

Drie scholen binnen de groep gaan inmiddels zelfs veel verder: op De Wilge en Junior Campus (Hilversum) en Merlijn (Eemnes) is de voertaal de helft van de lestijd het Engels.

Wim Jongmans

Voorzitter stichting Huis van Eemnes (voorheen Bestuurscommissie De Hilt)
74 jaar, Eemnesser sinds 1973

Huis van Eemnes?
"Huis van Eemnes wordt een fantastische plek voor alle Eemnessers en alle bezoekers de komende vijftig jaar."

Welk boek ligt er op uw nachtkastje?
"De levens van Jan Six."

Boek of e-reader?
"
Boek."

Beste nummer ooit?
" 'Jonathan Livingstone Seagull' van Neil Diamond."

Favoriete film?
"As it is in Heaven."

Favoriete plekje in Eemnes?
"
Thuis en De Hilt."

Wat gaat u deze zomer doen?
"
Met de caravan op pad in Nederland."

Wanneer hebt u voor het laatst gehuild?
"
Bij de geboorte van mijn kleinzoon Nout."

Wat zou u willen terugdraaien?
"De uitslag van de verkiezingen in de VS."

Met wie (dood of levend) zou u nog eens een gesprek willen hebben?
"Met Paus Franciscus."

Uw beste eigenschap?
"
Aandacht voor anderen."

En uw slechtste?
"
Kan geen nee zeggen."

Wat is uw grote droom?
"Meer vrede en minder vluchtelingen in de wereld."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"De oeverloze en geldverspillende fusiediscussie in de regio."

Als u een dagje burgemeester was...
"Dan riep ik alle Gooise burgemeesters bij elkaar en ging samen overtuigend aan de slag voor de vorming van één gemeente Gooistad inclusief Eemnes, want gemeentegrenzen haal je weg maar (dorps)culturen niet."

Getuigen babbeltrucs gezocht

BLARICUM/LAREN De politie is op zoek naar getuigen of camerabeelden van babbeltrucs op vrijdag 14 juli.

Rond 10.15 uur belt een man aan op de Huizerweg in Blaricum. Deze stelt zich voor als politieagent en vraagt of hij in de woning mag kijken in verband met de aanhoudingen voor een woninginbraak. De bewoner laat de man binnen en op dat moment komt ook een tweede man erbij. Ze vragen waar de bewoner zijn sieraden heeft. Gelukkig vertrouwt de bewoner het niet en vertrekken de mannen zonder buit. Drie kwartier later staan twee mannen met exact hetzelfde verhaal op de Torenlaan in Laren. Het gaat om twee blanke mannen. Een is ongeveer 50 jaar, rond 1.85, normaal postuur met volle bos grijs haar. De ander is rond 45 jaar, ongeveer 1.80, heeft een dik rond hoofd met kort blond haar.

Vaten met vermoedelijk drugsafval gedumpt in Eempolder

Foto: Bastiaan Miché

EEMNES Vrijdagmorgen zijn in de Eempolder in Eemnes op twee verschillende plaatsen zo'n zeventig vaten aangetroffen, naar schatting 1.400 liter. Het vermoedelijke drugsafval werd gedumpt aan de Nieuwe Maatsweg en de Noord Ervenweg. De brandweer kwam met een adviseur gevaarlijke stoffen ter plaatse. De vaten zijn hierna door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd.

Mondriaans Laren; mix van vrijdenkers en gevestigde orde

Veel musea in het land haken dit jaar aan op 100 jaar De Stijl. Dit najaar organiseert Singer Laren een expositie over de invloed van de kunstbeweging op het grafisch ontwerp. Verder is het in Laren en Blaricum relatief stil. Bijzonder, want in deze dorpen hebben Piet Mondriaan en Bart van der Leck, vanaf het begin betrokken bij De Stijl, gewoond en geleefd. In een drieluik blikt deze krant terug op het Gooise kunstenaarsleven in de Eerste Wereldoorlog.

Hotel Hamdorff in Laren in 1917 Foto: Collectie Martijn Le Coultre

Laren "Mijn laatste boek 'Schilderkunst in Laren' gaat over de traditionele Larense kunstenaars, maar als je diep in mijn hart kijkt, vind ik de periode daarna eigenlijk interessanter", geeft kunsthistorica Emke Raassen toe. "Het blijft bijzonder dat Piet Mondriaan en Bart Van der Leck naar het Brinkdorp zijn gekomen. Op zoek naar vernieuwing, hadden zij natuurlijk weinig met de tafereeltjes van schapen en boerderijtjes, waar Laren bekend om was."

Eigenlijk is het per ongeluk dat Mondriaan in Laren terechtkomt. Hij is eind juli 1914 in Nederland op familiebezoek als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Op 4 augustus valt het Duitse leger België binnen en kan de schilder niet meer terug naar zijn atelier in Parijs.

"Hij komt dan naar Laren, omdat hij hier mensen kent", zegt Raassen. Zij is lange tijd hoofd van Singer Laren geweest en schreef verschillende boeken en essays over Gooise kunstenaars in de negentiende en twintigste eeuw. "Ik denk niet dat hij zich verbonden voelde met de kunstenaars die hier dan nog wonen en werken."

Emke Raassen voor het huis aan de Ruiterweg waar Mondriaan heeft gewoond. Foto: Koosje de Beer

Wanneer Mondriaan in Laren voet aan de grond zet, is de glorietijd van de Larense School met schilders als Anton Mauve, Jozef Israëls en Albert Neuhuys voorbij. De kunstenaars die dan nog in Laren en Blaricum zijn, schilderen verder in de traditionele stijl die zij hebben neergezet, omdat er vooral in Amerika veel vraag naar is. "Erg vernieuwend is dit werk niet meer", volgens Raassen. "Mondriaan liet hen links liggen en is meer geïnteresseerd in het andere Laren. Het Laren van de vrijdenkers en idealisten die zich hier ook thuis voelden. Met deze mensen, die net als hij zoeken naar verandering en vernieuwing, heeft hij wel contact."

De Linden

Als Mondriaan naar Laren komt, logeert hij eerst in pension 'de Linden' aan de Oude Naarderweg. De eigenaresse Katinka Hannaart kent hij van de Theosofische Vereniging. Volgens de grondgedachte van de theosofie is er één waarheid, waaruit alle andere geloofsovertuigingen voortkomen. Ook in zijn werk streeft Mondriaan volgens dit uitgangspunt naar pure abstractie. In het pension zit de kunstenaar aan tafel met pianist en componist Jakob van Domselaer, schilder Peter Alma en Sal Slijper die later een grote collectie van Mondriaans werk zal aanleggen.
Met Van Domselaer verhuist hij in 1915 naar een huis vlakbij de Vlasschuur aan de Ruiterweg. In de schuur droogden de Larense boeren hun vlas. Wanneer Mondriaan naar Laren komt, is die tijd voorbij en is de Vlasschuur al het onderkomen voor Larense schilders. Raassen: "Een jaar later komt Bart van der Leck naar Blaricum. Samen met Theo van Doesburg zijn zij de grondleggers van De Stijl."

Gooische Stoomtram

Hoewel er weinig in de tijd zelf over het Larense leven in de Eerste Wereldoorlog is geschreven, was het er zeker levendig. In een van de weinige overleveringen schrijft de dichter Adriaan Roland Holst aan zijn oom: "ja, ik ken het Laren door u beschreven; een prullemand is 't van mislukte huwelijkjes en gélukkende avontuurtjes, een plancher waar vele mis-steps gedanst worden."
De dorpelingen waren al ruim twintig jaar eerder gewend geraakt aan toeristen en andere bezoekers. Zij reisden vanaf 1882 rechtstreeks vanuit Amsterdam met de Gooische Stoomtram naar hartje Laren. "Niet alle Laarders waren hier blij mee", weet Raassen uit de archieven. "Ook toen al meende een aantal dorpelingen dat Laren, Laren niet meer was."
Zo schrijft, twee jaar voordat Mondriaan in Laren arriveert, Pieter Hendrik van Moerkerken een boek met de veelzeggende titel 'De ondergang van het dorp', een sleutelroman waarin hij zich kritisch uitlaat over Aarlo in Holtmarke. Voor de lezer die de sleutel begrijpt: Laren in het Gooi.
In het Kamp bij Laren verbleef, om de roerige situatie compleet te beschrijven, een grote groep gemobiliseerde soldaten die zo nu en dan het dorp onveilig maakte. Daarnaast vinden Belgische vluchtelingen en oorlogswinstmakers in Laren en Blaricum hun domicilie.

Hotel Hamdorff

Ondernemer Jan Hamdorff heeft minder moeite met de reuring en speelt handig in op de wensen van bezoekers en kunstenaars. De feesten en partijen in hotel Hamdorff zijn legendarisch. Zo was er in 1916 een haremfeest, in 1917 een feest in Lodewijk XV-stijl en toverde de eigenaar in 1918 zijn hotel om in het hof van Pompeï.
"Ik weet niet of Mondriaan naar deze feesten ging", twijfelt de Larense kunsthistorica. "Maar hij hield wel van dansen en kwam daarvoor geregeld naar Hamdorff." Over het dansen van Mondriaan zijn verschillende anekdotes bekend. Zo danste hij graag met jonge meisjes. Ook is hij dol op jazz waarop hij met stramme hoekige bewegingen danst. In het hotel krijgt hij al gauw de bijnaam 'de dansende madonna'.

Naar de bijeenkomsten van de kunstenaars gaat hij echter niet. Ook heeft hij nooit geëxposeerd op de tentoonstellingen die Jan Hamdorff organiseerde. Hoewel aan de zomer-verkooptentoonstelling in 1916 wel nieuwkomers als Chris Beekman en Bertha Teerink, de echtgenote van Bart van der Leck, meededen, lag de nadruk op schilderijen in de traditie van Mauve. Dit is het werk dat de zomergasten graag willen kopen. Voor modernistische kunstenaars in het dorp is minder aandacht.

Felle kleuren

Mondriaan en Van der Leck kwamen net te laat naar Laren om deze kunstenaars, van wie het werk hen wellicht wel zou aanspreken, in het dorp te kunnen ontmoeten. Ferdinand Hart Nibbrig maakt kleuriger en gestileerder werk dan de bruintinten van de traditionele Larense School. Hij sterft in 1915.

Met Jan Sluijters, ook een voortrekker van de moderne kunst, exposeert Mondriaan in 1909 in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Sluijters zal tot 1911 met zijn geliefde Greet in pension Vita Nuova aan de Hilversumseweg wonen. Ook hij is vertrokken als de grondleggers van De Stijl in Laren komen wonen.

De schilder Co Breman is wel tot zijn dood in 1938 hier gebleven en was actief in het dorpsleven. "Toch denk ik niet dat hij Mondriaan of Van der Leck kende", zegt Raassen. Breman werkte, net als Hart Nibbrig, met felle kleuren in de stijl van het pointillisme en het luminisme.

Daarnaast waren er, zo benadrukt de historica en schrijfster, de groep Belgische vluchtelingen. "We kunnen ons dat nu niet meer voorstellen, maar in de Eerste Wereldoorlog kwamen er een miljoen vluchtende Belgen naar Nederland. Naar Laren kwamen de kunstenaars Gustave de Smet en Frits van den Berghe. Ik geloof niet dat zij veel contact hadden met Mondriaan en Van der Leck, maar hun tijd in 't Gooi is wel bepalend geweest voor het latere Vlaams expressionisme."

Krant

De Kolonie

Tijdens zijn verblijf in het Gooi, zal Mondriaan aan de Ruiterweg in Laren blijven wonen.

Wel heeft hij drie verschillende ateliers in Blaricum. Twee daarvan zijn oorspronkelijk 'hutjes' van De Kolonie, de anarchistisch-christelijke leefgemeenschap van Otto van Rees. De idealen van deze professor waren vergelijkbaar met de die van de Bussumse kolonie Walden, het initiatief van de schrijver Frederik van Eeden.

In Blaricum koopt Van Rees een hectare grond rond de Noolseweg en Torenlaan en zet daar een aantal hutten neer die samen met een bakkerij, nu Torenlaan 21 in Blaricum, en de Humanitaire School De Kolonie vormen. Het experiment mislukt in 1903, maar de vrije gedachte is nog springlevend als Piet Mondriaan en Bart Van der Leck naar Laren komen. In de vroegere Koloniehutten wonen dan leraren van de school, nu de Larense Montessorischool aan de Leemkuil.

Mondriaan kent de idealist Otto van Rees goed en hij mag een van de hutten - bekend als het 'huisje Otto van Rees' - als atelier gebruiken. In september 1915 bereidt hij in dit atelier zijn inzending voor een tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam voor. Een maand later ontmoet hij tijdens dezelfde expositie de schilder en schrijver Theo van Doesburg.

Een schilder die de twee wel regelmatig zien, is Chris Beekman. Van der Leck spreekt hem zelfs dagelijks, want ze delen de krant met elkaar. Beekman is betrokken bij de plannen om een nieuwe kunstenaarsgroep op te richten, maar Van Doesburg zou hem uiteindelijk toch niet vragen voor het tijdschrift De Stijl.

Zelf heeft Raassen kunstenares Lou Loeber nog gekend. Loeber groeit op in Blaricum, maar trekt niet op met Mondriaan of Van der Leck. In 1919 verhuist Van der Leck en is hij bijna haar buurman. Ook dat leidt niet tot een intensief contact. Na een bezoek aan Sal Slijper, de Mondriaanverzamelaar die intussen in Blaricum woont, is Loeber wel onder de indruk. Beïnvloed door De Stijl wordt haar werk abstracter. "Ik heb haar in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog gesproken voor een expositie van haar werk in Singer", herinnert Raassen zich. ''Het was een aardige vrouw, maar wel met haar eigen vastomlijnde ideeën. Ze schilderde vaak meerdere en goedkopere versies van haar eigen doeken om kunst voor iedereen bereikbaar te maken. Ook heeft ze in de jaren dertig de eerste kunstuitleen in Nederland opgericht."

Zo veel ontwikkelingen, zo veel kunstenaars die in Laren en Blaricum hebben gewoond en gewerkt. Zal het de dorpelingen begin vorige eeuw hebben beziggehouden? Raassen weet bijna zeker van niet.

"Het waren twee verschillende werelden. De kunstenaars huurden wel woonruimte bij mensen in het dorp en soms stonden ze model, maar veel verder gingen de contacten niet. Bekend is de anekdote van de Amerikaan Joseph Raphäel die in Laren heeft gewoond. Hij werd verliefd op een meisje uit het dorp en vroeg haar vader om haar hand. Deze Larense boer lachte hem vierkant uit. Gelukkig voor hem komt het goed, want in 1911 trouwt hij met een Dordtse notarisdochter met wie hij een zoon en drie dochters krijgt."

Keuze halte HOV Eemnes zou toch gaan vallen op Sprey-vdBergvariant

Wethouder verwacht geen onoplosbare dingen meer

Al in 2015 kwamen Sprey en vd Berg met hun variant voor de halte van de snelle bus aan de kant van het Eiland van Eemnes. Twee jaar later is het bijna rond.

De nieuwste tekening van de Sprey-vdBergvariant voor de halte van het HOV in Eemnes bij het eiland van Eemnes. Foto: HOV 't Gooi

EEMNES Wethouder Niels Rood gaat er vanuit dat de halte voor de snelle busverbinding tussen Huizen en Hilversum in Eemnes aan de zuidkant van het viaduct komt. "Dat lijkt me nu zo goed als zeker. Het projectbureau houdt nog een slag om de arm, maar de Sprey-vdBergvariant valt goedkoper uit. Bovendien is de wachttijd bij het stoplicht beter. Dat is dus de beste keuze als het om snelheid gaat. De bus hoeft dan immers niet de kruising over, maar buigt direct van de A27 richting de halte."

Mei 2016 diende de gemeente een verbeterde versie van de Sprey-vdBergvariant in, samen met een variant waarbij de halte laag bij de rijksweg zou komen te liggen. Rood hoopte toen dat er in juli 2016 uitsluitsel zou zijn, maar dat liep anders. De alternatieven moeste getoetst worden aan de HOV-normen en de provincie wilde zijn eigen variant ook nog eens goed bekijken, was een jaar geleden het verhaal. " Uiteindelijk kwam de provincie met een geoptimaliseerde geluidwalvariant en werd de Sprey-vdBergvariant opnieuw bekeken.
De geluidwalvariant van de provincie komt aan de noordkant, ter hoogte van het Eiland van Eemnes. "Deze heeft één voordeel: het scheelt de bewoners 3 decibel snelweglawaai. Dat is een hoorbaar verschil. De bewoners zijn betrokken geweest bij de uitwerking van deze variant, maar zij waren niet enthousiast. Visueel en wat betreft lichthinder is het beter als de bus het eiland voorbij rijdt en dan pas afslaat." Daarom zou de keuze op de vernieuwde Sprey-vdBergvariant vallen. Volgens Rood is ook Rijkswaterstaat aan boord. "Het is nog steeds maar een ontwerp en dus zit er altijd een voorbehoud in, maar ik verwacht geen onoplosbare dingen meer."
Paul Sprey zet wel zijn vraagtekens bij de grote hoeveelheid parkeerplaatsen die nu beschikbaar komen, omdat die van het Openbaar Vervoer gekoppeld worden aan die van het tuincentrum. "Dat lijkt meer op een carpoolplaats dan een P&R. Ik ben benieuwd naar de achterliggende gedachte hierachter."

De snelle bus stopt ook nog aan de kant van Eemnes. Daar is de puzzel nog niet helemaal opgelost laat de wethouder weten. "Fietsers moeten op een veilige manier de Zuidersingel over. Het projectbureau heeft een tunneltje voorgesteld dat tegenover het appartementengebouw in het Vierkante Bosje uitkomt. De vereniging van eigenaren is daar erg tegen. Er wordt nu naar andere mogelijkheden gekeken. Daar zijn we in de zomerperiode nog druk mee, omdat de financiën ook een rol spelen. Voordat je de kosten goed kunt ramen, heb je een gedetailleerd ontwerp nodig. Daarna moet er met de provincie ook nog onderhandeld worden over de verdeling van de eventuele meerkosten. Al met al zitten we wel in oktober voor het hele pakket aan de stuurgroep HOV en aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd. Het is in ieder geval goed om vast te kunnen stellen dat de Sprey-vdBergvariant het beste uit de vergelijking komt. Want niet alleen een grote meerderheid in de gemeenteraad, maar ook de omwonenden hebben hier voor gepleit."

Jarige Bernardusschool na 95 jaar 'still strong'

Vele Blaricummers hebben goede herinneringen

KBS Bernardusschool in Blaricum bestaat 95 jaar. En dat wordt donderdag 20 juli groots gevierd met een pleinfeest.

Zusterhuis met R.K. school.

Blaricum De Bernardusschool in Blaricum opende in 1922 voor het eerst haar deuren. Toen nog gelegen aan de Kerklaan 16, het huidige gemeentehuis. L.A. van Gils, de heer De Wit en de zusters Coleta en Gemma gaven les aan de vier klassen.

In 2003 verhuisde de Bernardusschool naar het huidige gebouw in het centrum van Blaricum.

Vele Blaricummers hebben goede herinneringen aan de school en iedereen heeft wel een keer bij juf Pauline (van Gils, red.) in de klas gezeten. Zij heeft 45 jaar bij de kleuters voor de groep gestaan. Ondertussen is ze alweer vijf jaar met pensioen. De huidige speelzaal van de kleuters is naar haar vernoemd.
Guus Braakhuis is alweer zes jaar directeur van de Bernardus. Samen met het betrokken team is hij verantwoordelijk voor deze dorpsschool met ambitie, zonder het kleinschalige uit het oog te verliezen.

Luchtfoto van de school aan de Kerklaan.
Klaslokaal van weleer. Foto's: Historische Kring Blaricum

'We hebben zin in het feest en kijken uit naar het nieuwe schooljaar'

Op donderdag 20 juli (16.30 tot 19.30 uur) viert de school het jubileum met een pleinfeest. Er is een creatieve markt georganiseerd door de onderbouw en de bovenbouw verzorgt de Kinder Culinair. Daarnaast zijn er gratis crêpes van de Crêpe Expres en er is een bingo met prijzen van de lokale middenstand. De opbrengst van het pleinfeest komt in het potje voor het schoolplein.

Als kers op de taart wordt er door de oudste ex-leerling van de Bernardus tijdens het pleinfeest een beeld onthuld. Dat wordt gemaakt door oud-leerling Dennis van Kraaij. Hij maakt een beeld in het thema van de school en doet dit belangeloos. Marieke Ton zegt namens de organisatie: "Heel super! We hebben zin in het feest en kijken uit naar het nieuwe schooljaar."

De Bernardusschool behoort tot de Alberdingk Thijm Scholen en is een kleinschalige school met aandacht op maat.