Laarder Courant de BEL

16 mei 2018

Laarder Courant de BEL 16 mei 2018


Straffen voor vechtersbazen Eemnes

EEMNES De rechtbank in Utrecht heeft twee mannen, een 48-jarige man uit Baarn en een 27-jarige garagehouder uit Eemnes, de maximale werkstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd vanwege een ruzie.

Een derde betrokkene, een 27-jarige man uit Huizen, kreeg een werkstraf van 100 uur en twee weken voorwaardelijk. Een 28-jarige Huizer werd vrijgesproken.
De mannen werden veroordeeld wegens hun betrokkenheid bij vernieling, openlijk geweld en vrijheidsberoving tijdens een ruzie op 6 januari jongstleden die begon in de plaatselijke kroeg Staal in Eemnes. De 27-jarige Huizer bewerkte op de koeienrotonde een auto met een honkbalknuppel.

Afschuw

Na een zitting van bijna vier uur gaf de politierechter in haar uitspraak te kennen dat deze zaak niet misstaan had voor een meervoudige kamer. Bovendien sprak ze in strenge bewoordingen haar afschuw uit over wat er gebeurd was. "Het zijn onvoorstelbare feiten. U heeft uw boosheid losgelaten op goederen en mensen en daarbij ging u steeds een stap verder." De officier had tegen de twee belangrijkste verdachten celstraffen van drie maanden geëist. Opmerkelijk was dat alleen de man die werd vrijgesproken zijn spijt betuigde ten opzichte van de slachtoffers.

7

48,1% reageert op enquête HvE

Eemnes Van de 2.500 Eemnessers die gevraagd zijn mee te werken aan het draagvlakonderzoek voor het Huis van Eemnes heeft 48,1% de enquête ingevuld, laat een woordvoerder dinsdag weten.

Online reageerden 627 personen en schriftelijk 575 (totaal 1.202). Het onderzoeksbureau controleert de ingevulde vragenlijsten op dubbelingen (wanneer iemand de vragenlijst zowel online als schriftelijk heeft ingevuld) en analyseert de antwoorden. Op 22 mei is de uitslag bekend. Op 28 mei wordt de uitslag behandeld in de gemeenteraad. Dan neemt de raad ook een besluit over de nieuwbouw. Velen denken overigens dat het Huis van Eemnes er gewoon komt. "Ik kan mij echt niet voorstellen dat de gemeente 2,5 tot misschien wel 5 miljoen letterlijk door het toilet spoelt", aldus een van de reacties.

Beeldentuin van Piet Oudolf opent 5 juni

Laren De door landschapsarchitect Piet Oudolf nieuw aangelegde beeldentuin van Singer Laren opent dinsdag 5 juni voor het publiek. De toegang is gratis.

Hiermee levert de internationaal gelauwerde Oudolf zijn eerste beeldentuin in Nederland af en verdient daarmee ook de tweejaarlijkse Singer Prijs van de Stichting van Singer Laren. Deze krijgt hij op 3 juni uitgereikt.
Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm is trots. "Het is de eerste openbaar toegankelijke beeldentuin van deze wereldvermaarde tuinarchitect en juist dat past zo goed bij het Singer Laren als laagdrempelige ontmoetingsplek in het Gooi", vindt De Lorm. "We vieren de opening van de beeldentuin met een prachtige tentoonstelling over tuinen en tegelijkertijd is er in de Van den Brink galerij een presentatie van Oudolfs werk. Ook de originele ontwerptekeningen van de 'Singer Oudolf Beeldentuin' zijn dan te zien."

Koeien in Zuidpolder weer naar buiten

Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes De koeien van Wim Hilhorst in de Zuidpolder mochten zaterdag voor het eerst naar buiten. Normaliter maken ze daarbij gekke sprongen, maar door de warmte maakten veel dieren rechtsomkeert naar de stal. Hilhorst organiseerde tevens een open dag: er werden schapen geschoren en er werd voorlichting gegeven over het maken van kaas.

Bijzondere kunst

Foto: Bastiaan Miché

Kunstenares Marloes Eerden uit Blaricum heeft de afgelopen tijd gewerkt aan een opdracht die anders was dan alle andere.

11

Klussenpool (13+)
Vind je het leuk om af en toe samen met andere jongeren een klus te klaren? Bijvoorbeeld opruimen in de natuur, een activiteit begeleiden voor ouderen of kinderen, of stoelen en spullen klaar zetten voor een event. Geef je dan op voor de klussenpool. Je wordt begeleid door een jongerenwerker. Werktijden: in overleg. Contactpersoon: Susan Bakker van Versa Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum, telefoon 035-7504149 of mail naar sbakker@versawelzijn.nl.

Recruiter (15+)
Jongerenvacatures035 is onderdeel van de Vrijwilligerscentrale. Vind je het leuk om je leeftijdsgenoten te interviewen en te bemiddelen voor vrijwilligersactiviteiten? Wij trainen jou in interviewtechnieken en je wordt medewerker van de vrijwilligerscentrale. Je krijgt hierbij ondersteuning van een jongerenwerker. Werktijden: in overleg. Werkadres in Laren. Contactpersoon: Sean Bogaers van Versa Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum, telefoon 06-49240242 of info@dynamicarts.nl.

Tuinonderhoud
De Historische Kring Laren heeft een fraaie tuin die onderhouden moet worden. Daar kunnen we wel wat helpende handen bij gebruiken. Werktijden: in overleg. Contactpersoon: Bas Holshuijsen van De Historische Kring, telefoon 06-50640309/035-6294945 of voorzitter@historielaren.nl.

Informatie over vrijwilligerswerk
Versa Vrijwilligerscentrale geeft het Papageno Huis, Hart van Laren en ANWB-Automaatje op donderdag 24 mei van 20.00 tot 21.00 uur in het Brinkhuis aan de Brink 29 een podium om hun vrijwilligerswerk onder de aandacht te brengen. In een korte presentatie vertellen de vrijwilligerscoördinatoren over hun organisatie en de inhoud van vrijwilligerswerk.
Tijdens de presentaties is er voldoende ruimte om vragen te stellen, na afloop kunnen de bezoekers de coördinatoren persoonlijk spreken. Deelnemers kunnen een plaats reserveren op www.vagev.nl of langskomen. Meer informatie bij de Versa Vrijwilligerscentrale.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Het Gooi en Omstreken levert 8.000ste woning op

Foto: Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken

Blaricum Een mijlpaal voor Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken. Met de oplevering van vijftien appartementen in De Blaricummermeent verhuurt de corporatie inmiddels 8.000 woningen.

In De Blaricummermeent werden de afgelopen jaren 108 sociale huurwoningen gebouwd en opgeleverd. Onder meer achttien appartementen in complex De Bolster en zestien eengezinswoningen aan het Laantje van Heijenbrock. De vijftien appartementen aan de Erfgooiersdreef zijn het meest recente project.

Het Gooi en Omstreken wil graag de doorstroming in de sociale huurwoningen bevorderen. De vijftien appartementen in De Blaricummermeent zijn hiervan een mooi voorbeeld. Deze woningen worden met voorrang toegewezen aan bewoners die een sociale huurwoning achterlaten. Er waren maar liefst 850 reacties waarvan 200 doorstromers (huishoudens die een sociale huurwoning achterlaten).
De druk op de sociale woningmarkt is groot. Het Gooi en Omstreken wil daarom de komende tien jaar duizend nieuwe sociale huurwoningen ontwikkelen in haar werkgebied. Om deze uitbreidingen te realiseren is de corporatie continu op zoek naar nieuwe locaties.
Een voorbeeld van een nieuw project is woongebouw 2e Oor in De Blaricummermeent. In samenwerking met Sherpa is Het Gooi en Omstreken momenteel bezig met een onderzoek naar de haalbaarheid van het plan. Alle betrokken partijen zijn positief over de voorgenomen ontwikkeling. De 28 appartementen zijn bestemd voor bewoners van Sherpa met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Naar verwachting start de uitvoering van het project in 2019.

Weerbericht

Aanhoudend droog, eerst koel, vanaf zondag warmer

De stroming blijft geblokkeerd, waardoor de neerslagkans klein blijft. Woensdag trekt een Atlantisch hogedrukgebied naar de Britse Eilanden. Met een noordelijke stroming wordt dan tijdelijk koele lucht aangevoerd. Vanaf zondag breidt het hogedrukgebied zich uit richting Scandinavië. De wind draait dan naar noordoost tot oost. Het wordt dan opnieuw warmer.

Donderdag en vrijdag

Voor zowel donderdag als vrijdag worden wolkenvelden verwacht. Het blijft vrijwel overal droog. Af en toe kan de zon schijnen. Er waait donderdag een matige tot vrij krachtige wind tussen noordwest en noord. Vrijdag neemt de wind iets in kracht af tot matig. Donderdag wordt het overdag slechts 12 à 13 graden. Op vrijdag iets hoger, tot zo'n 14 à 15 graden.

Het pinksterweekeinde

Zaterdag is de wind waarschijnlijk nog noordelijk. Naast wolkenvelden bestaat er kans dat het in de loop van de dag opklaart. Het wordt 16 of 17 graden. Tijdens de pinksterdagen ruimt de wind naar noordoost tot oost. Er komt dan geleidelijk meer zon en het droge weer houdt aan. Het kwik stijgt eerste pinksterdag naar 20 à 21 graden, op tweede pinksterdag naar 23 of 24 graden.

Weetje

In de meteorologie is sprake van een blokkade wanneer een standvastig hogedrukgebied boven West- of Noord-Europa de (normale) westelijke stroming blokkeert. Depressies met regen en wisselvalligheid kunnen ons dan niet bereiken en buigen dan meestal af naar Zuid-Europa. Een blokkade in het luchtdrukpatroon kan in voorjaar en zomer tot droogte leiden.

KarakterZomerweek eind augustus in het Brinkhuis

Laren Na het succes van vorig jaar heeft Gideon Calis besloten om weer de KarakterZomerweek te organiseren.

Deze vindt plaats in de week van 27 tot en met 31 augustus en is bedoeld voor alle basisschoolkinderen (7 tot en met 12 jaar) uit het Gooi en omstreken.
Theaterman Gideon Calis van Theaterschool KarakterZ is de initiatiefnemer en bedenker en hij belooft een week vol workshops, avontuur, plezier en ontdekking te brengen. De activiteiten vinden plaats in het Brinkhuis aan de Brink 29.
Calis vindt het belangrijk dat kinderen meer in contact komen met kunst en cultuur, maar dan wel op een speelse en ongedwongen manier. "Hoe gaaf is dat?", zegt de Laarder.
Ouders en verzorgers kunnen hun kinderen aanmelden via de site www.karakterz.nl/zomerweek.

Foto: Ab Walet

Heerlijk zo, te liggen in de wei. Ze lijken er echt plezier in te hebben met zijn drietjes. Alsof ze liggen na te genieten van iets leuks. Of gewoon tevreden met een volle maag en meer dan genoeg te eten de hele dag. Maar misschien verbeeld ik het mij allemaal maar. Dicht ik de dieren menselijke eigenschappen toe. En eerlijk gezegd, tevredenheid is ook niet de eerste eigenschap waar ik bij de mens aan denk.

Koninklijke eer voor bezige bij Arletta Splinter-Keilman (71)

Lintje voor Arletta Splinter (r).

LAREN Arletta Splinter-Keilman (71) is vrijdagmiddag koninklijk onderscheiden vanwege haar belangeloze en intensieve inzet sinds 1984 voor de samenleving op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, medische zorg voor mensen met een lichamelijke beperking, ouderenzorg en op kerkelijk gebied.

De uitreiking vond plaats door burgemeester Rinske Kruisinga op de 100ste vergadering van de Stichting St. Francis Hospital Medical Support Group, die het nieuwe Lid in de Orde van Oranje-Nassau zelf had georganiseerd. Zij is sinds 2001 secretaris van deze organisatie, die een ziekenhuis in Zambia ondersteunt.

Zambiadagen
Van 2012 tot 2017 was ze ook bestuurslid van de Stichting Werkgroep Zambia. Zij heeft een enorme bijdrage geleverd aan de Zambiadagen. Zonder haar drijvende kracht was het Platform Zambia niet ontstaan.

Daarnaast was de Larense vanaf 1984 tot 2003 bestuurslid en secretaris van de Lizzy Breman-Schouten Stichting, die voor 2003 Stichting Sonnewijck heette. Zij verzorgde de notulen en heeft intensief meegedacht over de besteding van de opbrengst van het pand waarin de stichting gevestigd was. Het pand diende als tehuis voor verlofgangers.

Tevens was zij van 1984 tot 2015 verbonden aan de Nationale Vereniging De Zonnebloem en is minstens dertig keer mee geweest als verpleegkundige tijdens zesdaagse vakanties op het cruiseschip De Zonnebloem.

Op dit moment begeleidt Arlette als gastvrouw bij de stichting Vier het Leven nog ouderen van 80+ naar culturele uitjes zoals theater-, film- of concertbezoek. Dit doet zij al vanaf 2001.

Overwin een 'obstacle' voor een ander

Eemnes Onder het motto 'Overwin een obstacle voor een ander' wordt op zaterdag 9 juni de tweede Obstacle Run in Eemnes georganiseerd. Zwemmen in de vaart, hordes, bootcampoefeningen, touwen, autobanden: het komt allemaal voorbij en dat over een parcours van 4 kilometer in de prachtige Eemnesser polder. De start en finish zijn op het evenemententerrein.

"Na het succes van de Obstacle Run van vorig jaar, georganiseerd door de KPJ tijdens de feestweek, krijgt deze dus een vervolg", zegt Kim Pootjes uit Eemnes, die deze tweede editie samen met Mieke Griffioen organiseert. "De combinatie van sport en bewegen, gekoppeld aan een goed doel, maakt dat iedereen wint", zeggen de organisatoren. Het goede doel is: IISAH, een jonge stichting die zich bezighoudt met het verbeteren van toegankelijke en kwalitatief goede revalidatiezorg in Kenia.
Griffioen van IISAH: "Als je in Kenia een fysieke beperking hebt, bijvoorbeeld door een ongeluk of ziekte, is opnieuw leren lopen geen vanzelfsprekendheid. Er zijn maar heel weinig goedopgeleide fysiotherapeuten in het land en als je arm bent, kun je dat niet betalen. De stichting zorgt ervoor dat er meer en betere fysiotherapeuten komen in het land, maar maakt deze zorg ook betaalbaar voor degenen die dat nu niet kunnen betalen. Hierdoor kunnen mensen weer werken, deelnemen aan activiteiten en kinderen kunnen weer naar school."
Pootjes: "Naast dat het een mooi en leuk evenement belooft te worden, worden er dus concreet mensen geholpen. Deelnemers dragen een steentje bij door zich te laten sponsoren. Bij het overwinnen van een obstacle nemen zij dus letterlijk een obstakel voor iemand in Kenia weg." Ook worden er mooie prijzen verloot onder de deelnemers. De minimumleeftijd om mee te doen is 12 jaar. Het parcours is zo ingericht dat alle obstakels goed te nemen zijn. Inschrijven via www.iisah.nl/obstaclerun.

Herman Zoetman

Herman Zoetman (61) woont sinds 1982 in Eemnes. Hij was raadslid en wethouder voor de VVD.

Foto: Eigen foto

Wat is er zo leuk aan Eemnes?
"De centrale ligging in Nederland en het dorpse karakter met een rijk verenigingsleven."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Reizen, met de caravan op weg."

Eemnes mist nog?
"Een modern Huis van Eemnes."

Als je een dagje de burgemeester van Eemnes was, wat zou je doen?
"De burgemeester heeft in het algemeen helemaal niet zo veel te vertellen, maar misschien lukt het wel om de onzinnige hekken op het fietspad tussen de Ruizendaallaan (Zuidpolder) en de Wakkerendijk te verwijderen."

De coalitie DorpsBelang/PvdA is logisch?
"Niet logisch, wel te verwachten. Jammer dat de ontwikkelingen in Eemnes weer 4 jaar nagenoeg tot stilstand komen."

Naar welk land zou je nog willen?
"Op ons lijstje staat om langs de hele kust van Zuid-Europa te trekken."

Wat zou je nooit (meer) doen en waarom?
"Naar Bali op vakantie gaan omdat het er superdruk en ontzettend toeristisch is."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"'Ik wou dat ik was wat ik was toen ik wou dat ik was wat ik nu ben', omdat die je aan het denken zet over de ontwikkelingen in het leven."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Snert."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Daar eens rustig over nadenken."

Favoriete boek?
"De Dirk Pitt-reeks van Clive Cussler."

Wethouders Laren beëdigd

Foto: Bob Awick

LAREN De nieuwe wethouders van Laren zijn in een extra raadsvergadering beëdigd. Het gaat om Peter Calis en Karin van Hunnik van Larens Behoud en Ton Stam van de VVD. Ze worden in de raad opgevolgd door Hans van Goozen en Erik Hurink (Larens Behoud) en Hans Faas (VVD). Aan het einde van de vergadering werd afscheid genomen van CDA-wethouder Leen van der Pols.

Burgemeester daagt inwoners uit in filmpje

Eemnes Burgemeester Roland van Benthem daagt zijn inwoners in een filmpje uit om voor 15 juli ideeën omtrent de promotie van cultureel erfgoed in te dienen waarmee Eemnes op de kaart gezet wordt.

Zijn initiatief is onderdeel van een provinciale prijsvraag. De provincie Utrecht wil al haar culturele erfgoed wereldberoemd maken.

De burgervader rijdt daarbij op een scooter door het stadje, langs de kerken en door de Kerkstraat. "Er is zo veel moois te zien in Eemnes en daar zijn we trots op." Hij maakt daarbij een stop bij restaurant 't Oude Raadhuys aan de Wakkerendijk. "Hier heb je een prachtig uitzicht over de weidse polder van Eemnes." Hoe kunnen we al het moois bekender maken, vraagt hij in het filmpje. Meer informatie en inspiratie staat op www.utrechtwereldberoemd.nl.

Boven de toog de processie. Fotocollectie: Leo Janssen

Nog een kleine 10 dagen en dan is op zaterdag en zondag 26 en 27 mei de 13de Atelierroute Laren. Ruim veertig kunstenaars zetten de deuren van hun atelier wagenwijd open om u kennis te laten maken met datgene wat ze creatief niet kunnen laten uit te drukken op papier, in klei of op schilderslinnen.

Ons dorp heeft als kunstenaarskolonie van weleer altijd veel ateliers gehad. In het boekje van Margriet van Seumeren 'Een mooi land' staat een aantal wandelroutes afgebeeld langs dat kunstenaarsverleden van Laren en Blaricum.

Beroemde ateliers

Beroemde ateliers van Anton Mauve, Gijs Bosch Reitz, de gebroeders Willem en Jacob Dooijewaard, Herman Kruyder, Max Liebermann, Piet Mondriaan, Evert Pieters, Joseph Mendes da Costa, William Singer, Gust de Smet, Hendrik Jan Wolter, Ferdinand Hart Nibbrig en Co Breman. Kortom, te veel om op te noemen.

Pruikenburg

Een van de meest bijzondere ateliers was die van de vermogende Amsterdamse schilder jonkheer Sigisbert Chrétien (Gijs) Bosch Reitz. Aan de Wally Moesweg 1 liet hij in 1893 zijn atelier bouwen dat bestemd was om modellen bij regen of koud weer quasi in de openlucht te kunnen schilderen.

Atelier

Twintig jaar later werd het stenen woonhuis 'Pruikenburg' tegen het atelier gebouwd. De naam 'Pruikenburg' omdat in de wit-zwart betegelde hal onder een glazen stolp de grijsgepoederde pruik met krulhaar stond opgesteld van de 18de-eeuwse burgemeester van Amsterdam, mr. Egbert de Vrij Temminck.
Bosch Reitz had een buitengewoon gevoel voor ontdekken en onderzoeken. Hij voelde zich weliswaar aangetrokken tot kunstenaars als Hart Nibbrig en Richard Roland Holst, maar ging toch zijn eigen weg en reisde de hele wereld over. Tussen al deze reizen door schilderde hij twee keer het beroemde drieluik over de Larense Sint-Jansprocessie. Echt moeite doen om zijn werk te verkopen, deed de jonkheer niet. Dat was waarschijnlijk 'beneden zijn stand'. Daarom is veel van zijn prachtige werk in familiebezit gebleven. Bosch Reitz, geboren in 1860, overleed in 1938 als gevolg van een ongeluk met de stoomtram, ook wel 'De Gooische Moordenaar' genoemd.

Cool hotel

Jammer genoeg is door het overlijden van de bewoner, bankdirecteur jonkheer C.S. Six en zijn echtgenote, de villa Pruikenburg in 2012 verkocht. Met mijn vrouw Annemarie heb ik destijds verwonderd door ieder mysterieus vertrek gelopen en het in detail gefotografeerd. We stonden stil in het atelier waar, hoog boven de klassieke kroonlijst boven de schuifdeuren, het imposante en voor Laren zo belangrijke drieluik van de Sint-Jansprocessie stond opgesteld. Het was ruim honderd jaar niet van plek veranderd. De nieuwe eigenaar - hij is er al weer uit - heeft het antieke interieur/atelier van de kasteelachtige villa grotendeels gestript en er een 'cool' hotel van gemaakt. Vreselijk. 'De foto's zijn er gelukkig nog', klinkt dan wel heel cynisch, omdat het interieur en atelier als monument hadden moeten worden beschermd.

Maar liefst 60 teams op Smashers-toernooi

Oergezellige dorpsreünie zit in Laren wel snor

Het Hemelvaarttoernooi is al 37 jaar traditie in Laren. Foto: The Smashers

Laren Wie de jeugd heeft heeft de toekomst, luidt de volksspreuk. Als dat ook geldt voor volleybalclub The Smashers dan zit het met het traditionele Hemelvaarttoernooi wel snor, want de jeugd was royaal vertegenwoordigd.

'Je ziet nu zelfs opa's met hun kleinkinderen in het veld staan'

De 37ste editie trok op Hemelvaartsdag maar liefst zestig recreantenteams en dat was deze eeuw nog niet eerder voorgekomen. Dat betekent dat meer dan 450 volleyballers in familie- en vriendenteams in actie kwamen op het sportcomplex van gastheer SV Laren'99. Maar liefst 120 wedstrijden werden er afgewerkt op de twaalf velden, die 's morgens in de druilregen waren uitgezet door de vele vrijwilligers. Gelukkig was het droog bij de start en toen later het zonnetje doorbrak kon de dag natuurlijk helemaal niet meer stuk. De vele horecavrijwilligers kwamen handen tekort om alle dorstige kelen op de terrassen te smeren en ook in de keuken moesten alle zeilen worden bijgezet.
Voorzitter Jan Smit van The Smashers liep glunderend rond op deze gezellige dorpsreünie. "Zestig teams, dat betekent dat deze traditie nog springlevend is. Je ziet nu zelfs opa's met hun kleinkinderen in het veld staan en zo wordt het stokje vanzelf doorgegeven. En al die vriendenteams die elkaar eens per jaar zien, dat is toch prachtig! Het is hier ons kent ons, en dat maakt het allemaal zo leuk en ongedwongen!"

Smit prees de inzet van alle vrijwilligers, de dj's van DiscoTheebe en de vele Larense sponsors die zorgden voor de rijkgevulde prijzentafel voor de loterij.
Na afloop werden de twaalf poulewinnaars door hem in het zonnetje gezet: Raboes 1, The Smashers Friends, Raboes 2, Harde Kern, Wellus-Nietus, Bolleyballers, Have Fun, Gewoon Omdat Het Kan, Soeper Heroos, Young Pils, Potje Amsterdam en Het Gras Is Groener Bij De Buren. Het jeugdteam Spicy Girls was het leukst verkleed en troostprijzen waren er voor Master Beren en Promillage.

Vechtersbazen

Vervolg VP

Wat een gezellige nieuwjaarsborrel in dorpscafé Staal aan de Wakkerendijk in Eemnes had moeten worden, ontaardde in een gewelddadige veldslag op verschillende plaatsen in het dorp. Voor het café vond het eerste incident plaats: een Eemnesser zou een klap op zijn kaak hebben gekregen van een 27-jarige plaatselijke garagehouder.

De aanleiding zou een meisje zijn. Bovendien zou het slachtoffer sowieso al slecht hebben gelegen bij de Eemnesser en een aantal van zijn vrienden vanwege treiterend gedrag, bleek tijdens de zitting. Het slachtoffer pikte dat niet. Na het betreffende meisje later die avond onder druk te hebben gezet om het adres te geven, ging de man rond twee uur 's nachts verhaal halen bij de ouders van zijn belager. De man zou hebben gescholden en er zouden bloempotten bij het huis zijn omgegooid.

De garagehouder was op dat moment in café Rex in Hilversum, maar kreeg een alarmerend telefoontje van zijn moeder. Hij reed meteen naar huis, trommelde een paar vrienden op, gooide twee knuppels in zijn auto en ging op zoek naar zijn slachtoffer. Bij de koeienrotonde kwam hij de zus van de Eemnesser met haar vriend tegen en reed het stel klem. Gewapend met een honkbalknuppel sloeg hij direct haar vriend knock-out. De Huizer maat van de Eemnesser nam met een soortgelijke knuppel de auto van het stel onder handen en de vriend uit Baarn dwong de jonge vrouw mee te gaan in de auto.

Bij het huis van haar broer aangekomen zagen getuigen dat de 27-jarige garagehouder direct met een knuppel op de deur bonkte. Zijn maat riep: "Hup die voorpui eruit, dan kunnen we naar binnen." Er werd met een fiets gegooid en uiteindelijk, toen dat allemaal niets opleverde, droop het gezelschap af.

De rechter gaf toe getwijfeld te hebben over het wel of niet opleggen van celstraffen, zoals de officier eiste. Ze koos er uiteindelijk voor om dat niet te doen, omdat geen van de mannen een strafblad had en er geen patroon van geweld zichtbaar was.
Ook omdat twee van hen een eigen bedrijf hebben, waardoor ze in de financiële problemen zouden komen en omdat de mannen de geleden schade moeten betalen, besloot ze de zwaarst mogelijke werkstraf op te leggen. De slachtoffers hebben bij elkaar zo'n achtduizend euro schadevergoeding - waarvan 2000 smartengeld - toegewezen gekregen.

Groot feest, maar ook seizoen met gemengde gevoelens

Vlaggenschip van SV Laren'99 wint kampioenschaal

Zonder een punt te verliezen is Laren kampioen geworden in de vierde klasse E. Belangrijkste concurrent Weesp werd met 7-0 verslagen.

Wethouder Stam reikte de schaal uit.

LAREN Trainer Fred Roest van Laren kijkt met gemengde gevoelens terug op het afgelopen seizoen. Natuurlijk is het fantastisch om de titel te winnen, maar de tegenstand was de afgelopen maanden wel heel dramatisch. "Het is dan wel heel moeilijk om gemotiveerd te blijven, merkten we de laatste weken."

Laren doet ook volgend seizoen mee om de prijzen, denkt Roest

Voor de wedstrijd tegen de nummer 2 Weesp, waar Laren eerder dit seizoen met maar 1-0 van wist te winnen, was er toch wel wat spanning bij Roest en zijn spelers. Maar al snel bleken de zwart-witten, onder toeziend oog van wethouder Ton Stam en veel oud-leden, een maatje te groot voor Weesp. Laren leidde bij rust al met 2-0 door doelpunten van Wouter Boogers en Jordi Karssen.

Na de thee was het alleen nog maar Laren dat het spel dicteerde en dat leidde tot drie doelpunten binnen acht minuten. Vlak voor tijd vond Laren nog twee keer het net. Thomas Roest (twee keer), Jordi Karssen, Rick Hoofd en Wessel Roest zorgden voor de 7-0 op het scorebord. Na afloop mocht Stam de schaal overdragen aan aanvoerder Bart Kaarsgaren.
Laren speelt dit seizoen nog twee wedstrijden (tegen Diemen en Real Sranang). Hoewel de ploeg graag ongeslagen zal willen blijven, geeft Roest wel aan dat spelers die het afgelopen seizoen wat vaker op de bank zaten nu meer speeltijd krijgen.
De oefenmeester zelf ruilt na dit seizoen Laren voor OSM uit Maarssen, dat uitkomt in de derde klasse. Ook Laren speelt volgend seizoen in de derde klasse, maar valt net in een andere regio. Roest gaat ervan uit dat Laren ook volgend seizoen mee gaat spelen om de prijzen. De kwaliteit (en ook kwantiteit) binnen de groep is er. Van belang is vooral dat een aantal belangrijke spelers niet geblesseerd moet raken.

Het feest na afloop. Foto's: Bob Awick

Open toernooi BLTC Blaricum

Blaricum Traditioneel wordt ook dit jaar weer het BLTC Blaricum Open Tennistoernooi voor senioren georganiseerd. Sponsor is AC Nielssen.

Het evenement vindt plaats van zaterdag 23 juni tot en met zondag 1 juli op de banen aan de Schapendrift. Dit jaar wordt het systeem 'verkort spelen' gehanteerd, waarbij de derde set een zogenaamde wedstrijdtiebreak is. Hierdoor is het mogelijk dat veel deelnemers minimaal twee wedstrijden spelen.

Naast uiteraard veel tennisplezier wordt ook gezorgd voor catering, onder andere door Koken bij de Molen uit Laren (iedere avond vanaf maandag 25 juni), en muzikale omlijsting. Dus ook voor niet-tennissers weer een prima aanleiding om het tennispark in die week te bezoeken.

Inschrijven voor dit toernooi kan voor verschillende categorieën via www.toernooi.nl.

Volleyballen om de Frans Schinkel-trofee

Eemnes In De Hilt aan de Hasselaarlaan 1c wordt in juni opnieuw het open Eemnesser volleybalkampioenschap georganiseerd.

Ook dit keer wordt het toernooi gesponsord door R.J.M. van der Zwaan Installatiebedrijf BV. De speelavonden zijn donderdag 7, 14 en 21 juni. De finaleavond is op vrijdag 29 juni.
Teams bestaande uit vrienden, familie, collega's, buren of teamgenoten kunnen zich inschrijven (www.dehilt.nl). Mede-organisator Robert-Jan Vos vraagt zich af wie er dit keer met de Frans Schinkel-wisseltrofee vandoor gaat. "De deelnemers hoeven niet per se te kunnen volleyballen; sportiviteit en gezelligheid staan voorop." Wie vooraf wil oefenen, is op donderdag 31 mei van 20.00 tot 23.00 uur welkom. De inschrijving sluit op maandag 23 mei. De kosten per team bedragen 35 euro.

Wijkagent en boa bij Minnehof

Eemnes Wijkagent Wesley Roubos en de gemeentelijke boa Ron zijn donderdag 17 mei tussen 12.00 en 13.30 uur te vinden bij De Minnehof. Iedereen is welkom.

Bijzonder kunstwerk Marloes Eerden over deportatie Joodse kinderen

Een opdracht anders dan alle andere

In Hilversum staat een beeld ter nagedachtenis aan de vermoorde Joodse kinderen en personeelsleden van de
Rudelsheimstichting. De maker is Marloes Eerden.

Marloes Eerden samen met voorzitter Gerard Klein van de Joodse Gemeente Hilversum bij het kunstwerk. Foto: Bastiaan Miché

BLARICUM Het is misschien wel het grootste drama in Hilversum tijdens de Tweede Wereldoorlog: de deportatie van tientallen Joodse verstandelijk gehandicapten en medewerkers van de Rudelsheimstichting in 1942. Een jaar later sterven alle bewoners in Sobibor. Nu, zoveel jaar later, hebben de pakweg tachtig slachtoffers een plek gekregen.

De Rudelsheimstichting was een initiatief van enkele vrienden van rabbijn Samuel Azarja Rudelsheim (1869-1918), die altijd zeer begaan was met verstandelijk gehandicapten. Vanuit zijn nagedachtenis verwierf de stichting een pand aan de Verdilaan 10 in Hilversum, bedoeld om kinderen met een beperking vaardigheden aan te leren om zo zelfstandig te kunnen leven.
Het werk van de stichting werd een succes. In 1938 hadden 88 kinderen er onderdak. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog confisqueerde de Wehrmacht het terrein en vestigde er zijn hoofdkwartier. Op 16 april kwamen er zestien verhuiswagens naar het complex om de kinderen, personeelsleden en inventaris over te brengen naar een andere, tijdelijke locatie in Hilversum (de Monnikenberg). Van daaruit werden zij overgebracht naar Westerbork en aansluitend gedeporteerd naar Sobibor waar zij stierven. De ontruiming van de Rudelsheimstichting wordt beschouwd als de omvangrijkste deportatie van Joodse burgers op één dag in Hilversum.

Ter nagedachtenis staat er nu een monument. Begin deze maand was de onthulling van dit kunstwerk op de rotonde van de Rossinilaan/Verdilaan. Beeldhouwster Marloes Eerden uit Blaricum werd benaderd door de Joodse Gemeente Hilversum en de gemeente om het uiteindelijk 900 kilo zware en 1 meter 80 hoge beeld te maken. De Blaricumse is een jaar bezig geweest met het project. Belangrijkste taak voor haar was om die verschrikkelijke gebeurtenis te verbeelden.
En dat is gelukt, vindt zij zelf ook. Van de twee 'modellen' Pascal (14) en Kim (9) maakten zij vele foto's, waaruit het uiteindelijke beeld ontstond. "Wat je ziet is een broer en zus die voelen dat het fout gaat. Dat ze elkaar nooit meer zien", zegt Van Eerden. "Dat deden zij heel goed. Daarna is het een kwestie van uitvergroten. Ik doe dit werk dertig jaar, weet goed hoe het moet."
Toch kijkt Van Eerden, die een half jaar in Israël woonde, terug op een bijzondere opdracht. Niet alleen kon zij eindelijk een keer lekker groot werken, ook het onderwerp zelf is natuurlijk speciaal. "Vooral de laatste vier maanden heb ik er heel intensief aan gewerkt", zegt zij. "Ik was alleen maar diep gefocust, vergat ook te eten. En nu krijg ik heel veel positieve reacties, besef nu ook de impact. Dit is heel iets anders dan de gemiddelde opdracht. Ik besef nu ook veel meer wat er toen is gebeurd dan tijdens bijvoorbeeld een dodenherdenking."
Tot slot meldt de Blarciumse dat zij wederom voor tien jaar de awards mag vervaardigen voor de Woman in Science-award. Deze prijs wordt elk jaar in een andere Europese stad uitgereikt aan de beste vrouwelijke wetenschapper van Europa.

De Gemolken Geit 1e!

Foto: Bob Awick

Eemnes De 6kamp op Hemelvaartdag - georganiseerd door de KPJ - is goed verlopen, meldt Daan de Wit namens de organisatie.

Team De Gemolken Geit is de winnaar. "Zij hadden eerdere edities ook al gewonnen", zegt De Wit. Op het terrein van IJsclub De Vaart streden 22 teams om de hoogste eer. Zij moesten bij zes spellen hun fysieke kracht, kennis en doorzettingsvermogen laten zien. Bijzonder dit jaar was dat de brandweer het spectaculaire spuitvoetbalonderdeel had gecreëerd. Daarnaast was er dit jaar voor het eerst een barbecue, waar ongeveer tachtig mensen van genoten hebben. En 's avonds was er een groot feest. De EHBO Eemnes kwam in actie voor meerdere kleine letsels en een persoon met een arm uit de kom.
(Foto's: Bob Awick)

Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick

Jachthaven 't Raboes is een verborgen pareltje in de polder van Eemnes

'Mensen die hier hun boot hebben liggen, zijn gek op watersport en dol op natuur'

Jachthaven Raboes in Eemnes. Foto: PR

Eemnes Midden in het stiltegebied in de Eemnesserpolder ligt Jachthaven 't Raboes. Bemind door natuurliefhebbers, maar relatief onbekend bij het grote publiek. Er heerst dan ook rust. En de liefde voor de natuur is er voelbaar. Er broeden zeldzame vogels en er worden vaak wilde dieren gesignaleerd.

Mooie plek om vakantie te vieren als je van rust en natuurschoon houdt

"De mensen die hier hun boot hebben liggen, zijn gek op watersport en dol op de natuur", vertelt havenmeester Gertjan. "Nieuwe rustzoekers zijn zeker welkom, er zijn nog ligplaatsen te huur in de haven. We willen deze bijzondere plek graag delen, maar we zijn er ook heel zuinig op."
Dat het gebied gekoesterd wordt, zie je ook terug in de manier waarop 't Raboes omgaat met duurzaamheid. Het gebied is gasloos en elektriciteit voor boten en auto's wordt opgewekt met zonnepanelen. Ligplaatshouders met elektrische boten kunnen dan ook gratis opladen in de jachthaven. "Zo stimuleren wij elektrisch varen", vertelt Gertjan. "Daarnaast onderhouden we het gebied zonder giftige stoffen en beperken we het gebruik van verlichting tot een minimum."
Ook mensen uit de omgeving kunnen 't Raboes ervaren. Zo is het mogelijk een elektrische sloep te huren of een zeilboot. Ook is er een prachtige klassieke botter - de EB51 - inclusief schipper te huur. "Ik ga zelf op pad met huurders van de botter", vertelt de havenmeester enthousiast. "Je vaart zo het Eemmeer op en er is ruimte aan boord voor twaalf mensen. Dat zijn vaak hele gezellige tochten en de gasten vinden het heel spectaculair om op zo'n bijzondere boot te zeilen."
Gertjan is zelf een enthousiaste watersporter. Hij neemt dan ook de Raboesemvrienden - een koosnaam voor de ligplaatshouders - elk jaar mee op een bijzonder uitje. "Dan gaan we met een hele rits boten achter elkaar de zee op. Vorig jaar hebben we een rondje Noord-Holland gedaan. Het is een machtig gezicht om de boten achter elkaar aan op zee te zien varen. Dit jaar kunnen we de zee niet op in verband met de stromingen, dus we gaan het IJsselmeer uitgebreid verkennen. Ik hoop wel dat we nog een stukje van de Waddenzee mee kunnen pakken. Het is altijd beregezellig." Veel faciliteiten op 't Raboes zijn uitsluitend beschikbaar voor de Raboesemvrienden.
't Raboes is een mooie plek om vakantie te vieren als je van rust en natuurschoon houdt. Je kunt met je eigen boot aanmeren en gebruikmaken van de vakantievlonder: een verlengstuk van je boot waar je kunt picknicken en genieten van de omgeving. Jachthaven 't Raboes is van alle gemakken voorzien en toch is het leven er eenvoudig. Het is er stil. Al is het geluid van vogels soms oorverdovend. Dat maakt het zo'n bijzondere plek. Er zijn mensen, maar de natuur overheerst. Het is een plek die gekoesterd moet worden.
Kijk op www.raboes.nl voor meer informatie.

Skûtsje Eemlander levert met 2e plaats visitekaartje af

De Eemlander in actie. Foto: PR

Eemnes Een mooi succes voor de bemanning van skûtsje Eemlander. Met een tweede plek tijdens de wedstrijd 'Lemmer Ahoy' is het team zeer tevreden.

Vooraf werd op diverse manoeuvres geoefend, zodat de bemanning tijdens de wedstrijd niet volledig verrast werd als er bijvoorbeeld een bak/stuurboordsituatie ontstond, laat woordvoerder Joop van der Schaaf weten. De keuze van de schipper om tijdens de races langs een andere kant te varen, bleek een juiste. "Het was soms met de billen knijpen omdat de wind wegviel, maar uiteindelijk pakte de strategie goed uit." De Eemlander pakte op vrijdag een gedeelde tweede plek. En hoewel de bemanning op zaterdag als eerste over de finish ging, bleek de concurrentie toch te sterk en pakte de Eemlander-bemanning het zilver. "Onder luid gejuich mocht onze schipper Bernd de tweede prijs in de kleine-a-klasse in ontvangst nemen. Met negen nieuwe bemanningsleden een ongelooflijk goede prestatie, waar menig skûtsjeteam jaloers op was. Met dit resultaat heeft de Eemlander dan ook meteen weer haar visitekaartje in Friesland afgegeven."

21 / 28

Een try-outconcert van Izaline Calister op dinsdag 22 mei in het Rosa Spier Huis in Laren.

Vrijdag 18 mei

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Mindfulness voor moeders. Heb je veel aan je hoofd, zit je vaak te piekeren ? Dan kun je daar met mindfulness verandering in brengen. Els Aardewijn kan ons daar alles over vertellen. Alle (a.s.) ouders met baby's en hun broertjes en zusjes tot 4 jaar zijn welkom.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kunt u op werkdagen terecht bij de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd. Elke vrijdag in het Brinkhuis voor spullen die een tweede kans verdienen.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Fighting Girls

17.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden 11 t/m 16 jaar. Deze lessen zijn gericht op zelfverdediging en je leert schoppen, stoten en werpen. Ook leren we je je te weren tegen aanvallen met verschillenden wapens. Deelname is gratis. Meer info via 06-15276036 of www.osorezu.nl/bsc.

Jan Leyers met 'Allah in Europa'

20.00 uur | Bibliotheek Huizen Huizen

De Belgische muzikant en televisiemaker Jan Leyers trok van Sarajevo naar Brussel op zoek naar de islam. Dit resulteerde in het boek: 'Allah in Europa - reisverslag van een ongelovige' waarin hij een tocht beschrijft van een wereld die zich niet in cijfers of statistieken laat vatten.

Mid Live Music Club

20.15 uur | Brinkhuis Laren

De laatste keer voor de zomer zal Rolf Menist deze avond, naast de vele liedjes uit zijn eigen repertoire, ook veel aandacht schenken aan de vele herkenbare chansons die Frankrijk rijk is. De entree is gratis.

Nederpop All Stars

20.15 uur | Singer Laren

Een spetterend optreden vol onverslijtbare Nederlandse popmuziek uit de jaren 80 en heden. Kortom: een must voor jonge en oudere Nederlandstalige popliefhebbers.

Zaterdag 19 mei

Repair Café

10.00 uur | De Schoter Eemnes

U wordt opgewacht door een team deskundige reparateurs die zullen proberen uw defecte apparaten of beschadigde kleding een tweede leven te geven.

Kunst-in-de-Kerk Expo: 'Geestdrift'

14.00 uur | Oosterlichtkerk Huizen

'Geestdrift' - het thema van de tweede Kunst-in-de-Kerk tentoonstelling van de gezamenlijke wijkgemeenten Oosterlicht, Kruiskerk en Goede Herderkerk van de Protestante Kerk in Huizen.

Zondag 20 mei

Papageno koffieconcert - Vivianne Cheng, piano

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl. Menu: Papagenohuis-Activiteiten-Papageno Koffieconcerten.

Maandag 21 mei

Rummikub en scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Elke maandagochtend is er in wijkcentrum de Malbak van 10.30-11.30 uur gelegenheid om onderling gezellig ouderwets rummikub of scrabble te spelen. Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Ontbijten

9.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Heerlijk ontbijten met buurtgenoten. Voor een gezellig en gezond ontbijt kunt u iedere donderdag terecht in wijkcentrum Holleblok. Ineke en Claudia heten u van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. € 2,- per persoon.

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wijkcentrum Holleblok heeft een snuffelkast met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Geopend: maandag van 9.30 tot 12.00 uur.

Muziek in Huis in De Bolder

14.30 uur | De Bolder Huizen

Op maandag 21 mei 2018 geeft het ensemble Deshima Trio een concert in De Bolder, onderdeel van Vivium Zorggroep. Het concert begint om 14.30 uur. Adres: Akkerweg 57, Huizen. Het concert is in Het Knooppunt en duurt 60 minuten. Entree € 6,-.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL Huizen.

Dinsdag 22 mei

Koffieochtend

10.30 uur | De Goede Herderkerk Huizen

Elke 4e dinsdag van de maand. Iedereen is welkom, er is geen programma. Gezelligheid en ontmoeting staan centraal. Komt u ook?

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaarstaan om u te helpen. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of huizen.seniorweb.nl.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Naast het lenen van boeken kunt u ook gezellig een kopje koffie of thee drinken in de Malbak bieb. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL Huizen.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom

Tijdens deze middag is er gelegenheid om een gezellig bordspel te spelen, zoals dammen, mens-erger-je-niet, rummikub of scrabble. Sjoelen kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Try-outconcert Izaline Calister

20.15 uur | Rosa Spier Huis Laren

In aanloop naar het Amersfoort Jazz-festival geven Izaline Calister, Ed Verhoeff en Angelo Verploegen een try-outconcert in het Rosa Spier Huis.

Free Dutch Lesson

19.30 uur | De Malbak Blaricum

Every Tuesday between 7.30-9.30 pm you are invited to our Dutch language lessons. You will learn more about the meaning of words and verbs. Level: speaking and understanding the Dutch language a bit.

Woensdag 23 mei

Taalcafé

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Anderstaligen zijn elke woensdag van 10.30-12.00 uur welkom bij het Taalcafé. Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen.

Fietstocht geschiedenis Huizen en omgeving

11.00 uur | Huizer Museum Huizen

Het Huizer Museum en het Fietsgilde organiseren een fietstocht met vooraf een expositie over de geschiedenis van Huizen en directe omgeving. Voor informatie: www.fietsgilde.nl.

Film aan de Brink - 'C'est la vie'

14.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

Een onvergetelijke bruiloft in een zeventiende-eeuws kasteel dreigt volledig in het water te vallen in deze komedie van het succesvolle regisseursduo Olivier Nakache en Eric Toledano. Cultuurverschillen, misverstanden en persoonsverwisselingen zorgen voor chaos en grote hilariteit. Entree: € 5,-.

Film aan de Brink - 'Loving Vincent'

19.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

Als Vincent van Gogh zelfmoord pleegt zijn velen verbaasd. Zo ook Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode. Hij reist af naar Auvers om het mysterie rond zijn dood te ontrafelen. De mensen die hij ontmoet hebben ieder hun eigen verhaal. Entree: € 5,-.

Donderdag 24 mei

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. Er is geen kracht voor nodig en het wordt binnen gespeeld. Het verrassende van dit spel is de bal, omdat het zwaartepunt niet in het midden zit.

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Loop binnen tijdens onze openingstijden of maak een afspraak voor een ander moment. Voor info, bemiddeling, advies of scholing, bel 035-750 4149. Versa Vrijwilligerscentrale, Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom

Vind je het leuk om anderen te ontmoeten in een ontspannen en gezellige sfeer? Kom dan naar deze koffieochtend. Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Inloopochtend SeniorWeb Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaarstaan om u te helpen. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of huizen.seniorweb.nl.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Naast het lenen van boeken kunt u ook gezellig een kopje koffie of thee drinken in de Malbak bieb. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen.

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis.

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentrum 't Vuronger

Een computer, tablet of telefoon is zo ingewikkeld dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wilt u daarmee geholpen worden dan kan dat op donderdagmorgen. Er zijn geen kosten aan verbonden en u kunt zo leren om met Facebook - Twitter - Spotify om te gaan.

Cursus Rolstoelvaardigheid

19.00 uur | De Trappenberg Huizen

Team Sportservice 't Gooi organiseert in samenwerking met KJ-Projects in het voorjaar een cursus Rolstoelvaardigheid en Sport (ROVAS). Deze cursus is gericht op het verbeteren van de rijvaardigheid en het dagelijks gebruik van de rolstoel. Kijk voor meer informatie op www.teamsportservice.nl./gooi.

Weespers aan de Wand

Foto: André Verheul

WEESP De jaarlijkse kunstmanifestatie Weespers aan de Wand wordt gehouden van vrijdag 18 mei vanaf 12.00 uur tot en met maandag 21 mei tot 17.00 uur. Op diverse locaties zijn kunstwerken te zien. Meer info: Weespersaandewand.nl.

Papageno Huis 'cooler'

Angélica Gravendijk van Duurzaam Herstel en wethouder Ton Stam. Foto: PR

Laren 3M, winnaar van de Rob Insinger Award in 2017 en een initiatief van Duurzaam Herstel, heeft met het prijzengeld van 1.500 euro het Papageno Huis in Laren verduurzaamd.

Er is onder andere warmtewerende en nagenoeg onzichtbare raamfolie geplakt. In de inspirerende villa met een bewonersgedeelte is veel glas aanwezig. Het nadeel is dat dit op zonnige dagen voor veel ongewenste warmte zorgt. Daarom zijn de ramen voorzien van 3M Prestige Window-film om het leefklimaat aangenamer te maken en de energiekosten voor het koelen te verlagen.
Het prijzengeld was niet geheel toereikend, maar dit is door 3M en Systemline aangevuld. Naast de speciale folie zijn ook twee ramen voorzien van een op 3M Clear View-folie geprinte visual met een afbeelding van het beeldje Papageno, gemaakt door beeldend kunstenaar Kees Verkade.

Zesde 'Een Dijk van Kunst en Cultuur'

Een Dijk van Kunst en Cultuur op 9 september in Eemnes. Foto: PR

Eemnes Voor de zesde keer hangen op zondag 9 september - langs de Meentweg en Wakkerendijk - de rode wimpels met de drie grijze bollen uit voor 'Een Dijk van Kunst en Cultuur' (DKC).

Reggie van Berkel, DKC-voorzitter, hoopt dat er ook onbekende Eemnesser kunstenaars 'uit de kast' komen. "Het belooft een dag te worden vol toneel, zang, dichtkunst, verhalen, beeld- en schilderijexposities." De organisatie is ook op zoek naar sfeervolle locaties op de Wakkerendijk en Meentweg waar een kunstenaar zijn kunst kan tonen of waar een optreden kan plaatsvinden.
In De Hilt vindt zaterdag 26 mei tussen 10.00 en 11.00 uur een selectiedag plaats. De kunstenaars wordt gevraagd twee of drie kunstwerken te tonen aan een deskundige selectiecommissie van buiten Eemnes. Uit deze inzendingen worden maximaal vijf kunstenaars genomineerd voor de Eemnesser Cultuurprijs 2018. De winnaar wordt op 9 september bekendgemaakt. Dan wordt ook de Publieksprijs toegekend. Info: www.dijkvankunstencultuur.nl.

Column

De litanie van de Wakkerendijk

Spiegel aan de Wakkerendijk. Foto: PR

weg van klinkers, weg van boeren
weg van vee dat wordt verweid
weg van dagelijks ontmoeten
weg van iedereen begroeten
weg van samenhorigheid
weg van loslopende honden
weg van harken langs de heg
weg van alle dagen werken

weg van iedere zondag kerken
weg van teruggang gaandeweg
weg met asfalt en gejakker
weg met de onachtzaamheid

weg met ronkende motoren
weg met razende tractoren
weg met de onveiligheid
weg met metershoge hagen
weg met spiegels langs de heg
weg met zwaarbeladen trailers
weg met vreemde staldeurdelers
Wakkerendijk kom terug van weg!

'De meeste mensen lopen er aan voorbij'

Foto: Gert-Jan den Besten

Blaricum "Ik ben fotograaf en net in de Blaricummermeent komen wonen", mailt Gert-Jan den Besten. "Ik kwam de steiger tegen bij de Gooimeerpromenade en moest daar gewoon even een foto maken. De meeste mensen lopen daar voorbij, zonder te beseffen hoe mooi die plek is."