Laarder Courant de BEL

7 februari 2018

Laarder Courant de BEL 7 februari 2018


Misleiding rond nieuwe 'Rosa Spier'?

door Anke Sprakel

Laren Volgens de advocaat van een van de bezwaarmakers tegen de nieuwbouw van het Rosa Spier Huis aan de Hector Treublaan in Laren is de gemeente Laren in het publiceren rondom het verlenen van de omgevingsvergunning misleidend geweest.

Hierdoor is de burger op het verkeerde been gezet. "Deze burgeronvriendelijke manier van publiceren heeft ertoe geleid dat mijn cliënt te laat was met het indienen van een bezwaarschrift", aldus de advocaat vrijdagmiddag tijdens een kort geding bij de voorzieningenrechter in Utrecht. De advocaat had namens een bewoner van de Hector Treublaan het kort geding aangespannen tegen de Larense gemeente en de directie van het Rosa Spier Huis. In het kort geding eiste de advocaat de onmiddellijk stopzetting van de bomenkap op de nieuw te bouwen locatie aan de Hector Treublaan.
In juli van dit jaar gaf de gemeente de omgevingsvergunning aan het Rosa Spier Huis af voor de nieuwbouw, plus 92 zorgappartementen aan de Hector Treublaan, aan de noordrand van Laren bij de A1. Dit betekent ook dat er voor dit nieuwbouwproject 233 bomen gekapt moeten worden.
Volgens de bezwaarmakers, waaronder de Stichting Behoud Erfgoed Rosa Spier, was de gemeentelijke publicatie 28 juli vorig jaar misleidend.

5

Overvaller St. Janstraat blijft voorlopig vast

Laren De strafzaak tegen de 19-jarige Huizer die betrokken zou zijn bij de brute, gewelddadige overval in een woning aan de St. Jansstraat in Laren vorig jaar april waarbij een vader, moeder en hun zoon zeer ernstig werden mishandeld, wordt op 11 april inhoudelijk behandeld. Tot die tijd blijft de Huizer vastzitten.

Het Openbaar Ministerie ziet de Huizer als een van de mannen die binnen is geweest tijdens de overval.
Inmiddels heeft justitie vijf medeverdachten in het vizier. Twee van hen zitten vast, de andere drie zijn op vrije voeten. Dinsdag werden drie van hen ondervraagd tijdens een pro-formazitting voor de rechtbank in Lelystad tegen de Huizer. Alle drie de jongemannen hielden de kaken stijf op elkaar. Twee beriepen zich op hun zwijgrecht en de derde kon zich niets meer herinneren.

Het is opmerkelijk dat de strafzaak tegen de Huizer apart van de medeverdachten wordt behandeld. De rechtbank heeft dat besloten omdat de Huizer al ruim tien maanden vastzit. Wegens de ernst van de zaak wil ze hem niet vrijlaten uit zijn voorarrest. Als er gewacht moet worden op de inhoudelijke behandeling tegen de rest van de verdachten gaat dat te lang duren, aldus de rechtbank.
Justitie is nog niet klaar met het onderzoek dat loopt tegen de medeverdachten. De verwachting is dat tegen het eind van het jaar de andere verdachten worden berecht. Tegen een aantal van hen lopen meerdere onderzoeken.

Het Openbaar Ministerie kwam de Huizer vorig juni op het spoor nadat hij herkend was op een foto die tijdens het tv-programma 'Opsporing Verzocht' werd getoond. De foto is twee uur na de overval gemaakt bij een pinautomaat in Huizen aan de Bovenmaatseweg. Daarop was de Huizer te zien toen hij pinde met een buitgemaakte pinpas bij de overval in de St. Jansstraat. Na een huiszoeking vond de politie in zijn woning een aantal gestolen spullen.

Stamppotfeestje voor gasten van De Zonnebloem

Smikkelen en smullen met De Zonnebloem. Foto: Bob Awick

Laren Zo'n vijftig (hoogbejaarde) gasten van De Zonnebloem hebben genoten van overheerlijke stamppot. Deze werd -met worst- geserveerd in het gebouw van Ons Genoegen aan de Smeekweg. Het stamppotfeestje kon georganiseerd worden dankzij een royale gift uit het Coöperatiefonds van de Rabobank Laren.

Matthäus Passion

Foto: PR

Laren Klassiek heeft een megaklus in handen: de Matthäus Passion op Palmzondag in de basiliek aan de Brink.

11

Buitengids Geologisch Museum Hofland
De buitengids maakt deel uit van een werkgroep die in het weekend (voornamelijk zondagmiddag) een groep museumbezoekers bij een wandeling op de heide in de omgeving kan begeleiden. Bij deze wandeling kan hij/zij archeologische, geologische en biologische uitleg geven. Dit in aansluiting op informatie bij het deel van de tentoonstelling in het museum betreffende het 'Goois Verleden' en de tijdelijke deeltentoonstelling 'Gevonden Voorwerpen'. Werktijden: minimaal 1 à 2 x per maand. Contactpersoon: Dick Borger van Geologisch Museum Hofland in Laren. Telefoon 035-6234631/5382520 (museum) of vrijwilligers@geologischmuseumhofland.nl.

Buddy
Als Goede Buur een statushouder in Eemnes een steuntje in de rug geven bij het inburgeren in het dorp. Werktijden: in overleg. Contactpersoon: Gerard Beentjes van Goede Buren Eemnes. Telefoon 06-22418456/035-5335466 of goedebureneemnes@gmail.com.

Vrijwilligers voor de fysiofitness
De fysiofitness is een activiteit waar 6-8 bewoners onder leiding van een fysiotherapeut aan meedoen. We zoeken voor zowel de dinsdag- als woensdagochtend een vrijwilliger die voor, tijdens en na deze activiteiten kan ondersteunen. Taken bestaan uit: het (ver)stapelen van stoelen, bewoners ondersteunen bij het op- en afstappen van hometrainer of roeiapparaat; enig fysiek contact met bewoners en bewoners begeleiden bij fitness/fysio-oefeningen. Contactpersoon: Jennifer Nortman van Vivium Zorggroep, De Stichtse Hof in Laren. Telefoon 035-5390808/5390800 of uitbureaudsh@vivium.nl.

Medewerker Taalcafé Blaricum
U maakt deel uit van een team van vrijwilligers die anderstaligen helpen hun Nederlands te verbeteren. U doet dit door het voeren van een-op-een of groepsgesprekken eventueel aan de hand van boeken. U bent communicatief vaardig en heeft geduld. Werktijden: woensdag van 10.30 tot 12.00 uur. Contactpersoon: Susan Bakker van Versa Welzijn/De Malbak. Telefoon 06-26769096/035-7504149 of mail naar sbakker@versawelzijn.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122. Telefoon 035- 7504149 of e-mail: vclarenblaricum@versawelzijn.nl.

Oordopautomaat in wachtkamer KNO Tergooi Blaricum

KNO-arts Liane Tan. Foto: Tergooi

Blaricum Op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde staat sinds maandag - zowel in Hilversum als in Blaricum - permanent een oordopautomaat in de wachtkamer waar patiënten voor 4 euro (2 x 2 euro) een set gehoorbeschermende oordoppen kunnen aanschaffen.

Dit is één van de manieren waarop Tergooi zich actief inzet om gehoorschade - bij vooral bij jongeren - te voorkomen.
De KNO-artsen van Tergooi zien dagelijks patiënten met tinnitus, oftewel oorsuizen. Dit symptoom is dikwijls een gevolg van gehoorschade door lawaai of harde muziek. Ieder jaar wordt in de Week van het Oorsuizen extra aandacht besteed aan deze klacht waar naar schatting 1 tot 2 miljoen Nederlanders last van hebben. Dat tinnitus in veel gevallen te voorkómen is door preventie van gehoorschade door harde muziek wordt al jaren door KNO-artsen verkondigd. Ook op basisscholen wordt over dit onderwerp voorlichting gegeven door KNO-artsen in opleiding.

Volgens Liane Tan, KNO-arts in Tergooi hebben steeds meer pubers die uitgaan gehoorproblemen, ook in de Gooi en Vechtstreek. Problemen die vaak te voorkomen zijn, bijvoorbeeld door oordoppen. "Het gebruik daarvan is eigenlijk al heel gangbaar voor festivalgangers van achter in de twintig. Maar jongeren die net beginnen met uitgaan en muziek luisteren weten nog te weinig over het belang van gehoorbescherming", aldus Tan.
Zij denkt dat mensen het beste zelf maatregelen kunnen nemen om gehoorbeschadiging te voorkomen. De oordoppen worden zonder winst verkocht.

Weerbericht

Na donderdag meer bewolking en afnemende vorst

Als de dagen lengen gaat de winter strengen, luidt het gezegde. Voor deze week gaat dat op. Een brug van hoge luchtdruk tussen het Azorenhoog en een Russisch hogedrukgebied zorgt voor een koude oostelijke stroming. Na donderdag schuift de hogedrukzone naar het zuiden. De stroming wordt dan zuidwestelijk. De vorst tempert dan en er komt wat meer bewolking.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag vriest het bij circa -6 graden matig. Overdag is het vrij zonnig. De temperatuur loopt op naar +3 graden. De matige oostenwind draait overdag naar zuid. In de nacht naar vrijdag vriest het bij -3 à -4 graden nog licht. Overdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen of natte sneeuw. In de middag wordt het omstreeks +3 graden.

Het weekeinde

Zaterdag lijkt overwegend droog te verlopen. In de nacht vriest het licht (-3 graden), overdag oplopend naar circa +4 graden. Er is bewolking met af en toe zon. De matige zuidwestenwind neemt zondag iets in kracht toe. Er volgt meer bewolking met kans op regen, lokaal eerst natte sneeuw. In de nacht daalt het kwik tot rond het vriespunt. Overdag wordt het zo'n +5 graden.

Weetje

In deze februariweek schijnt de zon volop en het is enkele dagen droog. Een ommezwaai, want zowel december als januari was zeer somber en zeer nat. Samen waren deze beide maanden met totaal 72 zonuren veruit de somberste tot dusver van deze 21ste eeuw. Normaal is 112 zonuren. Tevens waren ze met circa 220 mm neerslag in onze regio de natste tot dusver.

Wandelen naar Groeneveld

Laren De vierde groepswandeling (circa 18 km) van de Stichting Wandelvierdaagse Het Gooi voert de deelnemers op zondag 11 februari naar de Vuursche bossen en landgoed Groeneveld in Baarn.

Vanuit Laren trekt het gezelschap over de Zuiderheide langs het Laarder Wasmeer richting Lage Vuursche. Halverwege wordt gepauzeerd bij De Amerpoort. De terugweg gaat via Anna's Hoeve en de Zuiderheide. Start en finish is de clubkantine van SV Laren'99 aan het Schuilkerkpad in Laren, waar tussen 8.45 en 9.15 uur ingeschreven kan worden. Rond 9.30 uur gaat de groep op pad. Deelname kost 3,50 euro (KWBN-leden 2,50) en is voor de koffie met koek onderweg. Honden mogen niet mee. De groepswandelingen zijn de opmaat voor de jubileumeditie van de Gooise Vierdaagse (20 tot en met 23 juni). De organisatie zoekt vrijwilligers. Aanmelden gaarne via info@wandelvierdaagsehetgooi.nl.

Foto: Ab Walet

Nat, natter, natst. Wie dezer dagen over de Burgermeester Le Coultre Dreef tussen het Oude Dorp van Blaricum en de Bijvanck rijdt, kan het niet ontgaan. Langs de Dreef drijft het in de voormalige Groeve. Nou heeft het daar wel de bijnaam 'waterparel' gekregen, maar het begint op een binnenzee te lijken. Als de nattigheid nog even aanhoudt komt het over het randje. Er zijn al plannen om de landingsbaan geschikt te maken voor watervliegtuigjes!

D66 dringt bij GS aan op herindeling tot Gooistad

'Het is het loslaten, net als met een puber'

D66 Laren en Blaricum hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze liever direct fuseren tot Gooistad. Haarlem heeft dus post gehad.

Nico Wegter (D66 Laren) en zijn Blaricumse partijgenoot Carin Francken zijn voor één Gooistad. Foto: Bob Awick

Laren/Blaricum "Als oppositiepartijen lijkt het ons van groot belang om uw voorgenomen besluit tot herindeling van de gemeenten tot uitvoering te brengen", schrijven D66-fractievoorzitters Nico Wegter (Laren) en Carin Francken (Blaricum) aan Gedeputeerde Staten (GS). "In heldere bewoordingen om ons standpunt over te brengen zodat de provincie dit bij haar finale overweging kan betrekken", leggen ze uit.

De provincie heeft in haar brief van 8 november 2017 voorgesteld om Huizen, Laren en Blaricum te laten fuseren, maar volgens D66 zou het juist de slagkracht van deze drie gemeenten versterken wanneer ze tot één gemeente (Gooistad, red.) samengevoegd zouden worden. D66 laat de provincie weten dat er in de gemeenteraden van Huizen, Laren en Blaricum geen draagvlak is bij de zittende raadsleden. "In Laren en Blaricum zijn de zorgen en knelpunten, genoemd in de verschillende onderzoeksrapporten, door bestuurders op persoonlijke titel beaamd, maar dat kunnen zij door het ingenomen standpunt van de coalitiepartijen niet vrijelijk naar buiten brengen."

De democraten geloven in regionale bestuurskracht. "Onze inwoners zijn erbij gebaat als we gewicht in de schaal kunnen leggen", zegt Wegter. "Kijk naar de afronding MIRT-Amsterdam-Oost", noemt Francken als voorbeeld. "Als Gooistad hadden we een vuist kunnen maken richting Utrecht, Almere en Amsterdam. Als gevolg van onvoldoende krachtige opstelling vanuit de Gooise gemeenten gaat de ondertunneling op de A1 niet door. We zijn op achterstand geraakt en zijn hierin helaas de verliezende partij", zegt Wegter.

Fractievoorzitter Carin Francken: 'Het is even slikken als lokale partij'

Bij HBL en BEL is absolute erkenning om samen te werken, maar er komt zeer weinig van terecht, vinden Wegter en Francken. "Iedereen wil dicht bij huis blijven, omdat ze anders de grip verliezen. Er is te weinig doorzettingsmacht." Het sociaal domein - een regionale samenwerking - is absoluut gelukt en lijkt een van de mooie voorbeelden van Nederland te worden. "Maar dat is niet zomaar uit de grond gekomen. Het was heel arbeidsintensief. Vanuit de Regio zijn er twee wethouders die de kar trekken (wethouder Janny Bakker (CDA Huizen) en Eric van der Want (D66 Hilversum, red.)", aldus Francken.

De door de colleges van Huizen, Laren, Blaricum voorgestelde lichte gemeenschappelijke regeling (GR) illustreert volgens Wegter het dilemma. "Huizen hecht daar veel waarde aan, maar de slagvaardigheid lijdt daar onder. Het is het loslaten, net als met een puber. Maar hiermee doe je geen recht aan de inwoners." D66 is het wel eens dat kernwaarden van gemeenten moeten worden vastgelegd. Francken: "Het is even slikken als lokale partij, maar we kunnen er echt iets van maken als iedereen zich constructief opstelt." Hierbij is wel een rol weggelegd voor een procesmanager die de gemeenten gaat helpen. "Een onafhankelijk persoon. Daarmee krijg je het mooiste resultaat", aldus Francken.

Duurzaamheid centraal in De Malbak

Blaricum De gemeente Blaricum organiseert zaterdag 10 februari van 10.00 tot 14.00 uur de duurzaamheidsbeurs in De Malbak (Bijvanck). Er zijn een ochtend- en een middagsessie.

Wethouder Liesbeth Boersen-de Jong heet de bezoekers om 10.30 uur van harte welkom. Om 10.40 en 13.00 uur een presentatie van de in de Bijvanck woonachtige heer Glasbergen. Hij vertelt hoe hij zijn woning energieneutraal heeft gemaakt, waar hij allemaal tegenaan liep, wat het energieneutraal maken van zijn huis heeft opgeleverd en geeft tips en advies. Het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket heeft een mooie isolatieactie en tot en met 31 maart kunnen belangstellenden een korting krijgen van 10% op de toegepaste vierkantemeterprijs voor spouwmuur-, dak- en vloer- of bodemisolatie. Om 11.00 en 13.00 uur licht het Duurzaam Bouwloket deze actie toe.

Verder zijn verschillende leveranciers van duurzame oplossingen aanwezig om geïnteresseerden te informeren over de mogelijkheden. Iedereen kan terecht met vragen over de landelijke subsidie- en duurzaamheidsregeling van de gemeente Blaricum.

Nieuwkomers op VVD-lijst

Laren De politiek zeer ervaren Johan de Bondt (oud-gedeputeerde en dijkgraaf) en Hans Faas (oud-voorzitter VVD Laren) zijn respectievelijk op plaats 2 en 4 van de VVD-kieslijst terug te vinden.

Oud-gedienden Désirée Niekus (3) en Tom Pouw (5) waarborgen de continuïteit op de VVD-lijst. Ton Stam is opnieuw lijsttrekker.

In totaal zijn zeventien personen verkiesbaar voor de VVD in Laren. De complete lijst en het verkiezingsprogramma staan vanaf vrijdag 9 februari op de website van de VVD Laren.

Raad neemt unaniem GVVP 2017-2021 aan - Wel kanttekeningen

De raad in actie. Foto: Jacqueline Roest

Laren De raad heeft vorige week het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan 2017-2021 (GVVP) unaniem aangenomen. Maar niet zonder het plaatsen van opmerkingen.

Ingrid Hentenaar (Larens Behoud) stelt voor elk jaar een stoepenschouw te maken, zodat alle trottoirs (en niet die alleen van de Naarderstraat van en naar Singer) in Laren begaanbaar worden voor ouders met kinderwagen en ouderen met rollator. Dit vond wethouder Ton Stam een goed idee. Chris Bogaers (PvdA) en Jacqueline Timmerman (LL) willen het zware vrachtverkeer uit het dorp weren of in ieder geval aan banden leggen. "Daar zijn de wegen in het dorp niet op ingericht", vindt ook Noud Bijvoet (D66).
"De voorgestelde prioriteitenlijst is prima", zei Timmerman. Maar zij wenst een betere handhaving. "Niet alleen van de blauwe zone, maar ook bij de stroken van laden/lossen." Op de Naarderstraat en Nieuweweg worden de stroken gebruikt door de bestuurders van personenauto's. "En daar wordt niet tegen opgetreden." Chris Bogaers vermoedt dat meer inzet van boa's zeker succes oogst. Tom Pouw (VVD) vindt het maar vreemd dat inwoners moeten betalen voor een ontheffing (in de blauwe zone) om voor de deur te kunnen parkeren. "Dat stuit ons tegen de borst." Daar was Erwin van de Berg het mee eens. Ook de verkeerslichten op de Brink en het tweerichtingenverkeer op De Rijt ("wachten op problemen", aldus Chris Bogaers) blijven een doorn in het oog. Verder blijft Bijvoet (D66) het vreemd vinden dat het knelpunt Hilversumseweg en de tunnel niet in het GVVP zijn meegenomen. "Dat blijft een bron van ellende." En het volgens D66 onoverzichtelijke Zevenend-kruispunt (de 5-sprong) moet ook worden aangepakt. Stam was het daar niet mee eens: "De mensen letten daar zo goed op dat er niks gebeurt."

Dimphy van Heusden

Dimphy van Heusden (36) is sinds 2009 in Laren, is bekend als bestuurslid van ondernemersvereniging Bijzonder Laren.

Foto: Eigen foto

Wat is er zo leuk aan Laren en waarom?
"Gezellig, knus, vriendelijk en mooi."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Dineren of borrelen in een van de gezellige horecagelegenheden."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Donald Trump. Meent hij echt wat hij zegt?"

Waar maak je je zorgen om?
"Het gebrek aan tolerantie en respect voor elkaar."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"Het terras van Mauve: heerlijk alles bekijken en overzien."

Laren mist nog?
"Een hotel."

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Eindelijk eens wat doen aan die stoplichten op de Brink. Niet normaal hoe lang je moet wachten als voetganger."

Fusie of zelfstandig en waarom?
"Zelfstandig. Het behouden van het unieke en eigen karakter van Laren."

Naar welk land zou je nog willen?
"Argentinië. Prachtige natuur en heerlijk eten."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Een boek schrijven."

Wat zou je nooit (meer) doen en waarom?
"Mijn onderbuikgevoel negeren."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"'Het is wat het is', lekker nietszeggend en daarmee ontnuchterend."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Dat mag alleen mijn zoon van 8 ;-)."

Rosa Spier Huis

Vervolg VP

Daarin kondigde de gemeente aan dat er een omgevingsvergunning aan het Rosa Spier Huis was verleend voor de bouw van een nieuw zorgcentrum en dat deze vergunning op 10 juni was verzonden. Bezwaar aantekenen kon binnen zes weken.

"Een jurist weet dat de datum waarop het bezwaar kan worden aangetekend ingaat op de verzonden datum. Een leek weet dit nie", aldus de advocaat. In dit geval was dat op 10 juni, 18 dagen voor de publicatie. Zijn cliënt en ook de vertegenwoordigers van de Stichting Behoud Erfgoed Rosa Spier waren daardoor twee weken te laat met het indienen van hun bezwaarschrift, waardoor hun bezwaarschriften eerder niet-ontvankelijk werden verklaard.

Onverantwoord

De gemeente Laren zei vrijdag bij het publiceren volgens de richtlijnen te hebben gehandeld. Ook de directie van het Rosa Spier Huis legde de schuld bij de burger. "Bij onduidelijkheden had zij navraag kunnen doen. Dat is niet gebeurd", aldus de advocaat van het Rosa Spier Huis. Ook liet hij namens de directie weten dat het financieel onverantwoord is de nieuwbouw stop te zetten. "Dit gaat ons minimaal 30.000 euro per maand kosten."
De bezwaarmakers willen met het kort geding de bomenkap en daarmee de nieuwbouw tijdelijk stopzetten, zodat er opnieuw naar de toekenning van de omgevingsvergunning gekeken kan worden.
Over twee weken doet de voorzieningenrechter uitspraak.

Feest bij LMHC na formidabele prestaties

Laren Dames 1 van LMHC is zaterdag in in het Topsportcentrum in Rotterdam landskampioen zaalhockey geworden. Ook succes voor Heren 1. De mannen spelen volgend seizoen in de hoofdklasse.

In de finale wisten de hockeydames Kampong met 6-2 te verslaan. In de halve finale werd eerder op de dag met 6-3 van Oranje-Rood gewonnen.

Heren 1 was al districtskampioen, maar wist het succes uit te breiden door een nipte overwinning op Voordaan (5-4), gevolgd door een overtuigende winst op MHC de Reigers (4-2). De laatste wedstrijd tegen Victoria werd verloren (2-3) maar ondanks dat bleek het doelsaldo doorslaggevend. Met +2 doelpunten verschil hebben de mannen zich voor de hoofdklasse geplaatst.

Internationale toppers in Vitus Kunstcafé

Blaricum Trompettist Saskia Laroo en de New Yorkse pianist Warren Byrd treden woensdag 14 februari op in het Kunstcafé in Het Vitus aan de Kerklaan 10.

De Blaricumse kunstschilder Ingrid Wiegers komt wat vertellen over haar werk en toont enkele van haar schilderijen. Ze is een bekende verschijning in Blaricum, waar ze dagelijks met haar honden te vinden is. Ze is vermaard om haar prachtige portretten, waarvoor ze dan ook veel opdrachten krijgt. 'Bert Brugman vijf jaar later' is de titel van de presentatie die de nazaten Vincent en Joost Brugman komen geven over het ooit zo aanbeden Marionettentheater. Vijf jaar geleden traden ze op in de Blaercom. Sindsdien is er genoeg gebeurd voor een nieuwe kijk op de omroephistorie. Het Nederlands Marionettentheater bestaat nu 95 jaar. Vincent en Joost nemen natuurlijk beroemde poppen mee.

Prima staaltje samenwerking tussen HBL

Foto: Gemeente Blaricum

Blaricum Tijdens de jaarlijkse Poëzie Avond, georganiseerd door de Stichting Kunst & Cultuur Huizen en de Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum, heeft burgemeester Joan de Zwart-Bloch prijzen uitgereikt. Zo werd Wim Dashorst voor het tweede jaar op rij gekroond tot winnaar van de Poëzievertaalwedstrijd 2018 en kreeg kunstenaar Simone Stawicki de Kunst en Cultuur Award Huizen.

Kinderpension 'Zonnehoek'. Foto: Leo Janssen

Moet er een hotel komen zoals de centrumvisie in Laren aangeeft, ja of nee? De commotie rond die vraag is met het oog op de verkiezingen in ons charmante en groene dorp - en vooral de plek waar - heviger dan ooit.

De partijen rollen over straat. Een kleine honderd jaar geleden lag dat heel anders. Laren telde volgens de 'Hotel en pensiongids 1924', een uitgave van 'De Vereeniging voor vreemdelingenverkeer te Laren', zeven hotels, drie pensions en een kinderpension. Daarnaast waren er al acht - al heette dan toen nog niet zo - bed and breakfasts, kamers mét of zonder pension.

Vermaard

Het vermaarde Hotel Hamdorff afficheerde zich met 'electrisch licht en centrale verwarming, middag- en avondconcerten, balchampêtre (dansen in de openlucht), afternoontea en Schilderijen (met een hoofdletter)-tentoonstelling'. Andere hotels en pensions onderscheidden zich vooral door hun prijzen. 'Logies en ontbijt van af f 2,50 én familieskorting'.
Laren was, zoals we dat tegenwoordig benoemen, 'hot en booming', aldus de gids. Wervend schreeuwde de achterkant van de gids 'Vestigt u te Laren, het centrum van het mooie Gooi. Rijwielpaden in alle richtingen. Mooie omgeving met bosch, heide en zee. Hooge ligging. Gezonde lucht. Opgewekt kunstleven. Goed onderwijs (openbaar en bijzonder) en Lage belastingen'. Vooral dat laatste.
Kom daar tegenwoordig nog maar eens om. Hoewel, de gemeenteraadsverkiezingen komen er dus aan. Welke partij durft?

Stadskoor Eemnes trekt door Europa

Eemnes Stadskoor Eemnes gaat een spannende reis maken in de voetsporen van Orlando di Lasso. Alias Roland Lassus of Roland de Latre, de Nederlandse componist die in 1530 werd geboren in Bergen Henegouwen.

De vele aliassen duiden op iemand die van vele markten thuis is en op allerlei plaatsen is geweest. De trektocht gaat van Engeland naar Frankrijk via Duitsland naar Italië. Onderweg ontmoeten we tijdgenoten en collega's van Roland, zoals Arcadelt, Byrd, Bateson, Costeley, Hassler en De Wert. De liederen zijn op 10 februari om 20.00 uur en 11 februari om 15.00 uur in de Johanneskerk aan de Naarderstraat te beluisteren. De toegang bedraagt 12,50 euro.

Ambitie

Stadskoor Eemnes is een klassiek amateurkoor met ambitie. Het heeft in de loop der jaren verschillende grote producties neergezet. Altijd met een persoonlijke touch en een eigen visuele invulling. De harde kern van het koor zingt al minstens 25 jaar samen.

Raad akkoord met bestuursopdracht hotel

Laren laat een stedenbouwkundig onderzoek uitvoeren

Het gebied waar mogelijk een hotel wordt gerealiseerd. Foto: Bob Awick

Laren De meerderheid van de gemeenteraad van Laren heeft vorige week haar goedkeuring aan het college gegeven om te onderzoeken of een hotel in Laren haalbaar is en onder welke voorwaarden. De zogenaamde bestuursopdracht 'Verzoek realisatie hotel' is hiermee geamendeerd vastgesteld.

Jacqueline Timmerman van Liberaal Laren (LL) vroeg om hoofdelijke stemming van het geamendeerde voorstel van D66, Larens Behoud en VVD. Timmerman, Erwin van den Berg, Maria Klingenberg (CDA), Chris Bogaers (PvdA) en Anne Visser (LL) stemden tegen, en alle andere raadsleden voor. Wethouder Tijmen Smit sprak op Twitter van een "opvallende coalitie".

Bang

De gemeenteraad kan met de voorstellen nog alle kanten op

De tegenstemmers zijn bang dat deze bestuursopdracht automatisch de sloop van het Witte Huis en de winkel van Van den Brink & Thuys aan de Torenlaan betekent. Chris Bogaers vroeg daarom Larens Behoud-fractievoorzitter Peter Calis of hij zich wilde uitspreken of hij voor of tegen de sloop was. Daar kreeg hij geen antwoord op. Calis wil eerst onderzoek naar de drie locaties. De bestuursopdracht is volgens Larens Behoud, D66 en VVD juist nodig om te onderzoeken of en op welke locatie een eventueel hotel gerealiseerd kan worden. Laren laat daarom een stedenbouwkundig onderzoek uitvoeren, laat wethouder Ton Stam weten. "Om de samenhang van de drie locaties (Golden River, Torenlaan en Rabobank) te onderzoeken." Er wordt nergens gesloopt, pas dan wanneer er écht ergens gebouwd gaat worden.
Na afronding van het onderzoek volgt behandeling in de commissie en komt er een raadsvoorstel. Het raadsvoorstel wordt te zijner tijd in stemming gebracht. Stam: "De bestuursopdracht zegt niks anders dan het vaststellen van de randvoorwaarden." Dat heeft de raad gedaan met het geamendeerde raadsvoorstel. Zo mag de bebouwing niet hoger zijn dan de aangrenzende bebouwing (maximaal twee lagen plus kap aan de Brink), worden er bij voorkeur geen appartementen ontwikkeld en wil de raad inzicht in het exploitatiemodel van het voorgenomen plan, waarbij in het bijzonder de levensvatbaarheid van een dergelijk hotel in Laren aan de orde dient te komen. De wethouder hoopt in mei met een voorstel naar de gemeenteraad te komen.
Ook ging de raad akkoord met de bestuursopdracht voor het Rabobank-gebouw, waar een ontwikkelaar appartementen wil realiseren. Hierbij geldt hetzelfde stappenplan als bij het hotel, waarbij de raad nog alle kanten op kan.

Lezing over de Stelling van Amsterdam

Blaricum 'Toen kwam het vliegtuig'. Deze hardnekkige mythe komt ter sprake in een lezing over de Stelling van Amsterdam bij de Historische Kring Blaricum op woensdag 14 februari.

En met het motto 'Voor de verdediging van ons grondgebied is geen prijs te hoog!' gaf de overheid tussen 1880 en 1920 enorme bedragen uit om de Stelling van Amsterdam aan te leggen. "We doen er nu wat schamper over, maar de Stelling van Amsterdam was bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog het modernste verdedigingswerk ter wereld. Tegelijkertijd worstelden de politiek, legerleiding en de ontwerpers met de snel voortschrijdende techniek. Het concept van een cirkel van forten die achter een watervlakte middels flankerend granaatvuur een ondoordringbare 'muur' van vuur en staal kon optrekken, moest niet te snel verouderen", aldus de HKB.
In de lezing wordt een aantal hardnekkige mythes besproken en daarbij wordt ook een reis gemaakt naar 'oorlogslandschappen' verderop in Europa. De lezing wordt gegeven door Marcel van Kerkvoorde, een van de oprichters van het Kunstfort bij Vijfhuizen en ontwikkelaar van de Stellingtour en digitale rondleidingen op de Stelling van Amsterdam. De lezing wordt twee keer gegeven, om 14.30 en 20.00 uur, en vindt plaats in het onderkomen van de Kring aan de Brinklaan 4a. De toegang voor leden van de HKB is gratis, niet-leden betalen 3 euro.

Liesbeth Boersen opnieuw lijsttrekker De Blaricumse Partij

V.l.n.r.: Bea Kukupessy-Rokebrand (2), René Kemperman (5), Liesbeth Boersen-de Jong (1), Ineke Breet-Roestenburg (3) en Janny van Dijk-de Jong (4).

Blaricum De Blaricumse Partij (DBP) doet met Liesbeth Boersen-de Jong, Bea Kukupessy-Rokebrand (2), Ineke Breet-Roestenburg (3), Janny van Dijk-de Jong (4) en René Kemperman (5) mee aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Samen met hun achterban vormen zij de basis van DBP. "Ze willen graag het werk uit de afgelopen raadsperiode voortzetten", aldus campagneleider Hans Breet.

Trio Diana Burta in Blaercom

Blaricum Het Blaercom Jazz Café biedt zondag 18 februari - tussen 15.00 en 18.00 uur - een optreden van zangeres en pianiste Diana Burta met haar trio. Toegang 10 euro, inclusief bittergarnituur.

De specialiteit van Diana Burta is jazzy entertainment waarbij zij zich ontpopt als een swingende pianiste. Maar als zangeres is zij bekender geworden. Een hit was haar uitvoering van het liedje 'Ik zing dit lied voor jou alleen', dat door velen van haar collega's zoals Willeke Alberti, Corrie Brokken en André van Duin is vertolkt. Het is geschreven door haar vader, Joop Beerta, die aanvankelijk professioneel gitarist was, maar carrière maakte in de horeca in Groningen.

Inez van Oord herontdekt de Bijbel

Laren Inez van Oord, oprichter van het tijdschrift Happinez, geeft woensdag 14 februari (19.30 tot 21.30 uur) in de Ontmoetingskerk aan de Kerklaan een toelichting op haar boek 'Rebible'. Zij doet dat samen met haar broer Jos, die theoloog is en predikant in Baarn.

"Kunnen wij nog iets met die bijna vergeten verhalen die wij ons nog vaag herinneren uit onze jeugd?", vroeg zij zich af en ging op zoek naar een nieuwe manier om de Bijbel te lezen. Broer en zus reisden onder andere Mozes letterlijk achterna en beklommen zelfs de berg de Sinaï om als het maar even kon hetzelfde te kunnen voelen wat Mozes had ervaren.
De toegang is gratis. Dit moment binnen het thema 'Geloven in vrijheid' is georganiseerd door de Protestantse Gemeente Laren Eemnes (PGLE).

Matthäus Passion met King's College Choir megaklus voor Laren Klassiek

"Het is heel veel werk, maar wel leuk om te doen"

Hoewel het nog lang geen Palmzondag 25 maart is, zijn de voorbereidingen voor de uitvoering van de Matthäus Passion in de basiliek van Laren al in volle gang.

V.l.n.r.: Mariëtte Nieuwboer, Maria Klingenberg, Marijke van der Pas (bestuursleden Laren Klassiek) en Jacqueline Nieuwboer. Foto: PR

Laren Dit jaar is het de stichting gelukt niemand minder dan het beroemde King’s College Choir uit Cambridge samen met het vermaarde barokorkest The Hanover Band naar Laren te halen. "Een megaklus."

Mariëtte Nieuwboer, bestuurslid en verantwoordelijk voor de organisatie, is er al een paar maanden mee bezig. "Zo op het eerste gezicht lijkt het vrij eenvoudig om 55 Engelsen per vliegtuig naar Nederland te halen, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk ze met een voordelig tarief per ensemble te boeken. Ze worden daarom keurig in kleine groepjes verdeeld. Verder moeten er speciale stoelen worden geregeld voor de wat grotere instrumenten, zoals bijvoorbeeld de contrabas. Maar de twee kistorgels kunnen ze weer niet uit Cambridge meenemen. Die worden in Hilversum gehuurd."

Nieuwboer heeft als oud-gedelegeerd producent bij John de Mol Produkties veel ervaring met het organiseren van dergelijke evenementen. "Het fantastische koor, de even beroemde solisten en het barokorkest komen hier op zaterdagmiddag aan, overnachten in een hotel en gaan de volgende ochtend per bus naar de Sint Jansbasiliek om op te treden. 's Avonds vliegen ze om 21.30 uur weer terug. Tussendoor moet er opvang zijn voor de maaltijden, de lunches en je kunt ze ook niet met een lege maag weer het vliegtuig in sturen. Het is heel veel werk, maar wel ontzettend leuk om te doen." Ze beseft maar al te goed dat ze zelf ook niet zonder vrijwilligers kan. "Ik krijg veel steun vanuit het bestuur en de parochie en ook van mijn zusje Jacqueline en mijn zoons. En niet te vergeten uit de parochie Sint Jan- Goede Herder, het Broederschap. Er komt zo veel bij kijken. Van het parkeren tot de opvang van het publiek in de pauze en van het ophangen van de spandoeken tot het na afloop van de uitvoering uitreiken van bloemen aan de solisten. Er komt een heel draaiboek aan te pas met daarin een repetitieschema en vooral: wie is tijdens zo’n operationele dag voor wat verantwoordelijk. De lijntjes naar de Nationale Theater Kassa, de drukkerij, de gemeente, de brandweer, de EHBO, de opvang en begeleiding van de Vrienden van Laren Klassiek en de sponsors, het staat er allemaal in." Mariëtte voelt zich dan ook als een vis in het water. "'s Avonds kun je me uitwringen, maar er heerst altijd een voldaan gevoel. Je doet het voor het publiek, dat iedereen zich welkom weet. Ik verheug mij er enorm op."

De uitvoerenden onder leiding van Stephen Cleobury zijn: Jeremy Budd (evangelist), Edward Grint (Christus), Mhairi Lawson (sopraan), David Allsopp (countertenor), Anthony Gregory (tenor) en William Gaunt (bas). Solisten, het King’s College Choir Cambridge en het kinderkoor Midden Gelderland worden begeleid door het internationaal vermaarde Barokorkest The Hanover Band.

Tickets (59,50 euro eerste rang en 49,50 euro tweede rang, inclusief programmaboekje en pauzedrankje) kunnen besteld worden via de Nationale Theater Kassa 0900-9203. Voor meer informatie: www.larenklassiek.nl.

Poëzie Festival Laren warm ontvangen

'Soms gaan letters'

Het eerste Poëzie Festival Laren was een succes en zeker voor herhaling vatbaar. Het regende complimenten voor deelnemers en organisatie.

Poëzieontbijt in het Brinkhuis. Foto's: Yvonne Verburg

Laren Alle activiteiten van het festival werden goed ontvangen en bezocht. Tijdens het Kunstcafé Laren werd de bibliotheek omgebouwd tot huiskamer en werden daar in intieme sfeer gedichten voorgedragen door burgemeester Rinske Kruisinga, wethouder Tijmen Smit en enkele prominente dichters uit de regio Laren en directe omgeving, zoals Gerard Wortel, dorpsdichter van Eemnes, en Jos Schellart uit Eemdijk.

Uit handen van Pauline Gmelig Meyling, directeur van de Openbare Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum, ontving de burgemeester van Laren het eerste exemplaar van het festival 'Soms gaan letters', een dichtbundel met 52 gedichten geschreven door 26 dichters.
Zaterdag had het Brinkhuis een vol programma met een ontbijt, workshops en film en 's avonds werden gedichten voorgedragen uit dichtbundel 'Soms gaan letters’. "Velen hebben ervaren dat dit festival aan het einde van de Poëzieweek voor Vlaanderen en Nederland poëzie overbracht als het medium voor het uitdrukken van emoties en vooral het oproepen van emoties. 'Met poëzie bouw je een brug tussen jouw hart en dat van anderen’ is een gevleugelde uitspraak van Ahmed Aboutaleb", aldus de organisatie.
In de Johanneskerk werd de expositie 'Kunst en Poëzie aan de Brink', waar twee kunstuitingen bij elkaar werden gebracht, druk bezocht. Daar werden de gedichten uit de 'Soms gaan letters' gekoppeld aan een schilderij of beeld. "Een koppeling vanuit onderwerp, kleur, vorm of emotie. Zoals een schilderij meer is dan een optelsom van verfstreken en een beeld meer dan klodders klei bij elkaar, is een gedicht méér dan een aantal woorden op een rijtje. Het zijn de witregels, de pauze, de stiltes in het ritme die de inhoud vormgeven." Antoinetty van den Brink opende de expositie. Uit de bundel 'Soms gaan letters' had zij van alle zesentwintig dichters één regel gekozen. Daar had zij een nieuwe werkelijkheid, een nieuw gedicht van gemaakt, waarmee zij bij monde van zesentwintig poëten de tentoonstelling opende. De Finissage op zondagmiddag werd op muzikale wijze door Kees Kerkhof gedaan en er werd zelfs gedanst in de kerk.

Tijdens de workshop met Gitte Spee (m).

'Witregels, pauze, stiltes in het ritme geven de inhoud vorm'

Speciale verkiezingsvooorstelling door Aad Kok in Dickenstheater

De beste kandidaat voor de verkiezing. Foto: Y&I Pictures

Laren In het Dickenstheater zal de verkiezingsstrijd op 16 maart voelbaar zijn door het verhaal 'Eatanswill Election' uit het boek dat Charles Dickens in één keer wereldberoemd maakte: 'The Pickwick Papers'.

In de stad Sudbury moesten de kiezers uit slechts twee kandidaten een keuze maken. De jonge verslaggever van de Morning Chronicle, Charles Dickens, werd in 1835 naar deze stad gestuurd. Onder zijn schuilnaam BOZ schreef hij over de verkiezingsstrijd voor een parlementszetel, waarbij de burgemeester een opmerkelijke rol speelde. Voor de aanstaande romanschrijver was deze ervaring een inspiratiebron.
In 'The Pickwick Papers' benadrukten beide kandidaten hóezeer de handel, de nijverheid, het verkeer en de welvaart van Eatanswill hen aan het hart lagen. En natuurlijk vond ieder dat alleen híj de winnaar moest worden.
Is er sinds de 19de eeuw veel veranderd in het gedrag van politici en hun aanhangers in verkiezingstijd? De observaties van Charles Dickens blijken ook nu nog actueel te zijn. Dat laten Charles Dickens-acteur Aad Kok en schrijver/lanternist Else Flim de bezoekers horen en zien. Dit 'Victoriaans Verkiezingstumult' - in het Nederlands - duurt slechts één uur. De toegang bedraagt 5 euro.

De voorstelling in het Dickenstheate aan de P.C. van den Brinkweg 11 begint om 20.00 uur (theater open om 19.40 uur). Reserveren via: dickens@ziggo.nl of telefoon 035-8872376. Informatie: www.dickenstheater.nl.

'Het Taalcafé wil iedereen een gastvrij open huis bieden'

Het Taalcafé in Eemnes bestaat een jaar en is een groot succes. Rond de dertig taalvragers en -gevers ontmoeten elkaar elke vrijdag in de bibliotheek voor de gezelligheid én om van elkaar te leren. Het Taalcafé is een activiteit van de Stichting Goede Buren, die ook een buddyproject in het polderdorp organiseert. "We zijn een gastvrij dorp en dat willen we uitstralen; ook naar Eemnessers die niet in Nederland zijn geboren", zeggen de initiatiefnemers.

In het Taalcafé kunnen nieuwe Eemnessers op een informele en gezellige manier Nederlands leren spreken. Foto: Bob Awick

Eemnes "Voor mijn toekomst in Nederland en die van mijn kinderen wil ik Nederlands leren", zegt Amina uit Somalië. Samen met taalgever Willem kijkt ze de les na die ze deze week heeft gemaakt. Willem is tevreden "Prima", zegt hij. "Je hebt alles goed." Amina kan het bijna niet geloven en vraagt het voor de zekerheid nog een keer na. Aan de andere tafels praten rond de vijftien vrijwilligers met evenveel taalvragers. Het taalniveau verschilt, maar dat maakt helemaal niet uit, benadrukt initiatiefnemer Cees van Rijsdam. "Met het Taalcafé willen we iedereen een open huis bieden."

Mehar uit Koerdistan leest samen met Maaike een nieuwsbericht over hoog water in Nederland. Ze struikelt over de zin waarin staat dat 'veel gebieden blank staan'. Maaike legt uit dat dit hetzelfde betekent als 'onderwater staan'. Mehar maakt een aantekening. "Ik kom uit Koerdistan en woon hier vijf jaar", vertelt ze. Over zes maanden wil ze een opleiding voor zweminstructrice volgen. "Ik houd van zwemmen, maar ik moet eerst Nederlands leren", gaat ze verder. Het tweetal buigt zich weer over de les. Maaike legt uit dat de verleden tijd van 'vallen', 'vielen' is en dat de Maas een grote rivier in Nederland is. Als Mehar vraagt wat een 'natuurgebied' is, antwoordt Maaike dat dit een stuk land is voor dieren waar geen huizen zijn. "Net als de polder bij Eemnes."

Goede Buren

De Syrische muzikanten lieten tijdens hun optreden 'Ik houd van Holland' horen

Er was weerstand in Nederland én ook in Eemnes toen veel vluchtelingen in 2015 naar Nederland kwamen, rakelt Gerard Beentjes, samen met Van Rijsdam, Liesbeth Lemckert en Marja Willink initiatiefnemer van het Taalcafé, het verleden op. "Dat raakte mij persoonlijk en ik vond dat Eemnes-onwaardig. Wij zijn het aan onze stand verplicht om een gastvrij dorp te zijn. Samen met een werkgroep van de kerken hebben wij in Goede Buren Eemnes de krachten gebundeld en in december 2016 het Taalcafé geopend. Natuurlijk willen de vrijwilligers helpen met de lessen Nederlands, maar daarbij is het ook de bedoeling om met elkaar te praten en over en weer van elkaar te leren."
Hasseini uit Afganistan komt vandaag voor de derde keer naar het Taalcafé. Zij wil vooral Nederlands leren spreken. "Ik woon al lange tijd in Nederland, maar ik had jonge kinderen en weinig tijd voor mezelf", legt ze uit. Nu is haar jongste dertien en wil ze vaker het Taalcafé bezoeken. "Ik merk dat ik al meer woorden ken. Ik kan wel Nederlands lezen, maar praten is moeilijk."

Anneke, vrijwilliger van het eerste uur, knikt begrijpend. "Als ik een Spaanse krant lees, snap ik wat er staat, maar dat is heel wat anders dan met een Spanjaard een gesprek aangaan."

Er zijn plannen om naast het Taalcafé ook een Textielatelier te beginnen in Eemnes

Gastvrouwen

Het Taalcafé is vanaf de start populair. Per week houdt de werkgroep bij hoeveel taalgevers en taalvragers er komen. In 2017 heeft het café 1753 bezoekers gehad, zo blijkt uit de overzichten die Beentjes laat zien. "Gemiddeld komen er per week rond de dertig bezoekers en zijn er evenveel vrijwilligers als mensen die graag Nederlands willen leren", licht hij toe. "Die een-op-eenverdeling is in de praktijk ideaal." Even later komen de gastvrouwen binnen om te zeggen dat de koffie en thee klaarstaan. Elke week zijn twee van hen aanwezig om de catering in goede banen te leiden. "Liesbeth maakt de roosters, waarop ook altijd een gastvrouw als reserve is ingedeeld", zegt gastvrouw Guke, die samen met Corry de vaatwasser inruimt. Het is dan ook nog nooit gebeurd dat de gastvrouwen verstek lieten gaan, vermeldt ze niet zonder trots. "We wonen bijna allemaal bij elkaar in de straat en vinden het gezellig en waardevol om bij het Taalcafé te kunnen helpen."

Willem komt wekelijks naar het Taalcafé en is ook de buddy van Amina en Shaimma die wat later binnen komen vallen. Samen met Amina kijkt hij de zinnen na die zij heeft gemaakt. De Somalische heeft keurig opgeschreven dat er beschuit met muisjes is, omdat er een kindje is geboren. Alleen weet ze niet wat 'beschuit' is. Willem pakt zijn smartphone om het haar te laten zien en legt deze oer-Hollandse traditie uit. Willem is ook buddy voor Shaimma die iets later aan tafel aanschuift. Met haar spreekt hij een tijd af om samen naar een winkel te gaan voor een bril. "Als buddy zie ik Shaimma en haar man ook buiten het Taalcafé", legt hij uit. "Meestal komt het erop neer dat ik bij hen op de thee kom om samen de post door te nemen. Bij uitzondering ga ik bij een grote aankoop mee winkelen." Als liefhebber van talen besloot hij een tijd geleden Marokkaans te leren. "Ik vond het leuk om eens kennis te maken met een heel andere taalstam. Nu lijkt het Arabisch van een Marokkaan zeker niet op dat van een Syriër, maar voor vijftien procent kan ik wel een beetje vertalen." Shaimma schudt haar hoofd. "Nee, wel voor vijftig procent!", zegt ze beslist.
Het is bijna half twaalf en Van Rijsdam maakt aanstalten om de wereldkaart van de wand te halen. "Het is maar een eenvoudige hoor," zegt hij verontschuldigend, "maar we hangen 'm altijd op. Altijd weer blijkt het handig als we kunnen zien waar het land ligt waar iemand vandaan komt. We maken voor onze vaste bezoekers en vrijwilligers ook badges met de vlag van het land van herkomst. Om meerdere redenen merken we dat de mensen dat fijn vinden en zich daardoor thuis voelen." Vrijwilliger Wim komt hem even helpen. Hij roemt de verbroedering die uitgaat van de wekelijkse bijeenkomsten. "We hebben samen Sinterklaas gevierd en voor kerst hebben we naar Syrische muziek geluisterd. En raad eens met welk lied de muzikanten hun optreden begonnen? Met 'Ik houd van Holland'! Echt waar, dat vind ik nou prachtig."

Textielatelier

Gerard Beentjes sluit het Taalcafé Eemnes af met de mededeling dat Goede Buren samen met Versa Welzijn aan een plan werkt om een Textielatelier in Eemnes te beginnen. "Het idee is dat we samen kleding gaan repareren en nieuwe dingen gaan maken", legt hij uit. "We gaan het eerst voorzichtig uitproberen, maar in andere gemeenten zijn vergelijkbare initiatieven al gestart en zijn ze een groot succes. Waarom zal het dan niet in Eemnes lukken?", zegt hij tot besluit.

Goede Buren Eemnes zoekt vrijwilligers als buddy, als taalmaatje en als taalvrijwilliger in het Taalcafé Eemnes om nieuwe Eemnessers op weg te helpen. informatie: goedebureneemnes@gmail.com.

Het Huizer Schrijversgilde komt donderdag weer bij elkaar.

Vrijdag 9 februari

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

EHBO aan baby's en kinderen. Phyllis Faas (www.shop.rodekruis.nl/ehbo@rodekruis .nl) hebben we bereid gevonden om naar ons toe te komen.

De geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone. www.pchelpdeskbel.nl.

FRAZZ speelt 'Chanson in een jazzy jasje'

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Jazzkwartet FRAZZ uit Amsterdam brengt een jazzy ode aan het Franse chanson.

Zaterdag 10 februari

Peers Plus 't Gooi, samen ontdek je meer

10.00 uur | Peuterschool 't Startblok Huizen

Een speelochtend voor kinderen in de leeftijd van 2,5 jaar t/m 6 jaar met een (vermoedelijke) ontwikkelingsvoorsprong en hun ouders.

Valentijnworkshop creatief schrijven

11.00 uur | Bibliotheek Huizen Huizen

Wil je op Valentijnsdag je geliefde of een heimelijke liefde verrassen met een gloedvolle brief of een gedicht?

Historische wandeling

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

De wandeling staat onder leiding van een ervaren gids. Het vertrekpunt: Huizer Museum in Huizen. Start 14.00 uur. Kosten € 4,- per persoon.

Kindercarnaval in Eemnes

14.00 uur | Grand Café Eemland Eemnes

Alle sprookjesfiguren zijn welkom op het Kindercarnaval van Carnavalsvereniging de Sliertjes in Eemnes. Entree € 3,50.

Workshop 'Mijn Persoonlijke Interieur'

14.00 uur | Interieurstudio Morestyling Blaricum

Onder begeleiding van interieurstyliste Eveline leer je de vertaling maken naar een meer persoonlijk interieur.

Schilderworkshop koolmeesje

13.00 uur | Atelier Het Zoldertje Blaricum

Kosten € 45,- incl. gebruik materiaal en koffie/thee met iets lekkers. www.angeline-rijkeboer.nl.

9 februari tot 11 februari

Muziektheater Bronger&Ponger

20.15 uur | Theater De Hasselbak Eemnes

'Belachelijke blauwe luchten', een muziektheatervoorstelling over heerlijk eerlijke vriendschap. Reserveren: brongerponger@gmail.com.

Zaterdag 10 februari tot zondag 11 februari

Stadskoor Eemnes Reizen van Roland

20.00 uur | Johanneskerk Laren

Dwars door Europa in de 16e eeuw met Orlando di Lasso en Arcadelt, Byrd, Bateson, Costely, Hassler en De Wert.

Zondag 11 februari

Opening expositie

15.30 uur | Rosa Spier Huis Laren

Vanaf 11 februari zijn beelden te zien van de Amsterdamse beeldhouwster Berenice Witsen Elias en tekeningen van een aantal leden van de Nederlandse Kring van Tekenaars. De feestelijke opening vindt plaats op zondagmiddag om 15.30 uur.

Fotografieworkshop 'Winterfotografie'

9.30 uur | Parkeerplaats bij Restaurant de Tafelberg Blaricum

In deze workshop is het thema 'Herfst/Winterfotografie' en 'Zwart-witfotografie'.

Stiltemeditatie, stadsverlichting

20.:00 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

We nodigen iedereen uit om met volle aanwezigheid hier en nu stil te zijn en je hart te voelen, ook in de onrust.

Maandag 12 februari

Persberichten Schrijven - Workshop

19.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

Inschrijven kan op www.vagev.nl. Kosten bedragen 5 euro, wat ter plekke kan worden voldaan. Voor meer informatie: Versa Welzijn 035-7504149.

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Onderling gezellig ouderwets rummikub of scrabble te spelen. Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw c, tablet of smartphone kom naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas Poolvos 2 1273 JL HUIZEN

Maandag 12 februari tot zondag 18 februari

Geniet van de helende warmte van gember

9.00 uur | Zen Shian Huizen

Kom samen met een vriend of vriendin genieten van de helende warmte van gember.

Dinsdag 13 februari

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet of smartphone. De kosten bedragen € 3,-. www.debrassershoeve.nl

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Wilt u weten wat uw kunst waard is?

11.00 uur | Brinkhuis Laren Laren

Schilderijen, bronzen, zilver en design van (hedendaagse) kunstenaars. www.zuydwalveilingen.nl.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas Poolvos 2 1273 JL HUIZEN.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom Blaricum

Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Woensdag 14 februari

Inez van Oord heeft de Bijbel herontdekt

19.30 uur | Ontmoetingskerk Laren

Inez van Oord, oprichter van het tijdschrift Happinez, zal een toelichting geven op haar boek 'Rebible'.

Taalcafé / Language bar

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Anderstaligen zijn elke woensdag van 10.30-12.00 uur welkom bij het Taalcafé.

Tarot

13.30 uur | Brinkhuis Laren

Voor afspraak en nadere informatie bel 035-5388966, Coby van Opstal.

Film aan de Brink – 'Sprakeloos'

19.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

Koffie Creatief bij de Brug

10.00 uur | de Brug Huizen

Voor een praatje of gewoon een kop koffie. Voor meer informatie kan u terecht op www.debrughuizen.nl/koffiecreatief.

Donderdag 15 februari

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Film aan de Brink – 'Les Fantômes d'Ismaël'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Lezing Stelling van Amsterdam

14.30 uur | De Kring Blaricum

Een aantal hardnekkige mythes worden besproken en daarmee zullen we ook reizen naar 'oorlogslandschappen' in Europa.

Lezing: 'Hollanders in de Hermitage'

20.00 uur | Gooise Academie Laren

Krzysztof Dobrowolski-Onclin bereidt je voor op een bezoek aan de Hermitage.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. Er is geen kracht voor nodig en het wordt binnen gespeeld. 035-5262902.

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Bezoek onze website vclarenblaricum@versawelzijn.nl met digitale vrijwilligersvacaturebank of bel 035-750 4149.

Bijeenkomst Huizer Schrijversgilde

14.00 uur | Bibliotheek Huizen Huizen

Zowel beginnende schrijvers als meer gevorderde zijn van harte welkom om aan te schuiven.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom

Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | De Brassershoeve

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet of smartphone. De kosten bedragen € 3,- per bezoek. www.debrassershoeve.nl.

PC Helpdesk BEL

10:00 uur | Brinkhuis Laren Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Even tijd voor elkaar en een gezellig babbeltje.

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentrum 't Vuronger

Er zijn geen kosten aan verbonden en je kunt zo leren om met Facebook, Twitter en Spotify om te gaan.

Kids Werkplaats

14.30 uur | De Malbak Blaricum

Voor kinderen van 8-12 jaar! Deze donderdag maak jij je eigen alarm en ontdek je hoe elektra werkt! Kosten € 2,50.

Cursus Zelfverdediging Dames

19.30 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden en dames vanaf 17 jaar. Meer informatie www.osorezu.nl of bel 06-15276036.

Hulp nodig bij thuis wonen met dementie?

19.30 uur | De Brassershoeve Huizen

Tijdens deze bijeenkomsten maakt u kennis met het gebruik van een gratis hulpmiddel, De Keuzehulp. Tevens informatie over de DemenTheek in de regio.

Taartrovers Film Festival in Bussum

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM Het Taartrovers Film Festival vindt zaterdag 10 en zondag 11 februari plaats in Filmhuis Bussum aan de Brediusweg 1. Het is een kinderfilm- en speelfestival voor kinderen van 2 tot 9 jaar. Zie voor meer informatie taartrovers.nl.