Laarder Courant de BEL

12 juli 2017

Laarder Courant de BEL 12 juli 2017


Veerweg juiste locatie voor scouting

Laren De locatie Veerweg is volgens wethouder Ton Stam de enige en juiste locatie voor Scouting Maggy Lekeux. Dat zei hij in de raadsvergadering tijdens de behandeling van het bestemmingsplan voor de Larense club.

Nadat de Raad van State (RvS) de gemeente had teruggefloten omdat er onvoldoende onderzoek was gedaan naar alternatieve locaties, weet de wethouder nu zeker dat de RvS dit keer niet om Laren heen kan. Het nieuwe locatieonderzoek is volgens de wethouder "kwalitatief voldoende en ordentelijk uitgevoerd".
Het raadsvoorstel kon geen steun krijgen van Liberaal Laren en D66. Noud Bijvoet (D66): "Wij zijn er niet op uit om 35 Larense en 65 Eemnesser scouts dwars te zitten. Integendeel." Bijvoet heeft moeite met de kwaliteit van het locatieonderzoek en verwacht dat de RvS dat ook gaat vinden.

Joost Gijzel, woordvoerder van Maggy Lekeux, kan opgelucht ademhalen nu het voorstel is goedgekeurd. Hij hoopt dat er snel gebouwd kan worden. "De huidige situatie is nijpend en we staan in tweestrijd", zegt Gijzel. Het huidige onderkomen zou twee tot drie jaar in gebruik zijn, maar: "Nu zijn we acht jaar verder. We moeten investeren."
De levensduur van de gebruikte bouwmaterialen zit erop. Zo is het dakleer uitgedroogd en zijn er op het terrein verzakkingen die aangepakt moeten worden. Hij hoopt dat het bestemmingsplan snel en goed door de juridische sluis wordt geloodst.

'Mooi voor Elbert, jammer voor ons'

Laren De inwoners van Laren gaan hun burgervader missen. Dat blijkt uit de vele reacties op Facebook:

"Meneer Roest, heel veel succes. Jammer dat je uit Laren weggaat", schrijft André Merlijn. "Dubbel gevoel", laat Timo Smit weten. "Een geweldige burgervader, maar kennelijk dus ook zijn wens en ambitie." Karel Uit Laren: "Heel jammer, Bloemendaal heeft geluk met zo'n fijn stel."

Ruud de Zeeuw pent: "Laren verliest een waardig burgervader". "Onze innemende beschermheer gaan we zeker missen", zegt Ben van Deursen. Theo Reijn: "Jammer voor Laren en de regio, maar je verdient deze stap."

"Juist in deze Arhi-periode hebben we juist goede burgemeesters nodig", zegt Lyoba Kukupessy. Karen Verhagen: "Neeeeee! Maar evengoed, van harte en succes. Txs for all the wonderful things you did for Laren."

Ook de collega's van Roest reageerden. Raadslid Désirée Niekus vindt Elberts vertrek spijtig voor Laren. "Ik hoop dat je nog regelmatig poffertjes komt eten." Voor wethouder en loco-burgemeester Tijmen Smit zien velen een "kans liggen". "Ik zie een perfecte opvolger", schrijft Niels van Veenendaal en Jan Steinebach zegt: "Mijn zegen heb je." Zelf reageert Smit op het vertrek van Roest: "Een mooie uitdaging voor 'onze' burgemeester." Wethouder Ton Stam: "Fantastisch voor hem én Bloemendaal. Laren blijft wat 'verweesd' achter."

Elbert Roest (62) maakt overstap naar gemeente Bloemendaal

De Blaricumse wethouder Anne-Marie Kennis feliciteert burgemeester Elbert Roest.

Laren Elbert Roest wordt burgervader van Bloemendaal. Dat maakte hij woensdagavond bekend tijdens de raadsvergadering. Roest vond het niet makkelijk de boodschap te brengen, al kijkt hij met veel plezier uit naar deze uitdaging. De Blaricumse wethouders Kennis en Boersen kwamen spontaan langs om hem te feliciteren.

3

Paardenleed

Foto: Bob Awick

Twee paarden zijn in een weiland aan de Te Veenweg Noord aangevallen door vermoedelijk een hond.

7

Bingo vrijwilliger in Laren

Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger op de derde donderdag van de maand tussen 13.00 en 16.00 uur voor het draaien van de bingo voor senioren in Laren. U organiseert samen met een andere vrijwilliger de bingo.

U regelt de boodschappen, zet alles klaar en speelt het spel. U wordt door de huidige vrijwilliger ingewerkt en begeleidt door de sociaal werker. Contactpersoon: Annemieke Lute van Versa Welzijn Laren, telefoon 035-7504164 of alute@versawelzijn.nl.

Stukje wandelen met een dame in de rolstoel

Voor een dame in Laren zoeken we iemand, die één keer per week een uurtje met haar zou willen wandelen. Mevrouw is een buitenmens maar kan niet veel naar buiten; van zo'n uurtje geniet ze enorm. Werktijden: in overleg. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Computerhulp met geduld

Voor een heer met Parkinson in Eemnes zoeken we iemand die hem kan helpen met computeren. Geen hele ingewikkelde vragen, maar gewoon samen achter de computer. Werktijden: in overleg. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Chatvrijwilligers

We zijn op zoek naar vrijwilligers die via de chat een luisterend oor willen bieden aan mensen in een sociaal isolement. We zijn elke dag open tussen 14.00 en 23.00 uur. Je draait een dienst van drie uur per week en je kiest zelf de tijdstippen wanneer je wilt chatten.

U krijgt training, intervisie en feedback op gevoerde gesprekken en scholing (drie halve dagen en theorie via e-learning). Werktijden: in overleg.

Contactpersoon: A.Przygodzka van Sensoor Amersfoort telefoon 0346-590098/0346-590098 of a.przygodzka@sensoor.nl.

De Versa Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur in Het Raadhuis aan de Eemnesserweg 19, op dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur in De Blaercom aan de Schoolstraat 3 en op donderdag van 13.30 tot 15.30 uur in De Malbak aan de Wetering 122. Telefoon 035- 7504149, e-mail: vclarenblaricum@versawelzijn.nl.

Roze lintje Borstkankervereniging (BVN) 2017 voor Tergooi

Blaricum Tergooi heeft het roze lintje 2017 voor patiëntgerichte borstkankerzorg toegekend gekregen van Borstkankervereniging (BVN).

Ziekenhuizen krijgen een roze lintje in de Monitor Borstkankerzorg als zij voldoen aan alle verplichte criteria plus tenminste zes van de acht overige criteria. Tergooi voldoet opnieuw aan alle getoetste criteria. De Monitor Borstkankerzorg maakt inzichtelijk hoe de borstkankerzorg in een ziekenhuis is georganiseerd, welke ervaringen andere patiënten met dat ziekenhuis hebben en of het ziekenhuis voldoet aan de verwachtingen van de borstkankervereniging wat betreft goede borstkankerzorg.

Alle borstkankerzorg van Tergooi is geconcentreerd in het Mammacentrum op locatie Hilversum. Patiënten kunnen hier snel terecht en hoeven meestal niet langer dan een dag te wachten op onderzoeksuitslagen. Tergooi scoort onder andere goed op de psychosociale zorg voor mensen met borstkanker. Ook kunnen borstamputatie én borstreconstructie in één operatie worden uitgevoerd. Bovendien worden patiënten intensief betrokken bij de keuze van de behandeling (shared decision making). Op het gebied van voorlichting, ondersteuning en begeleiding werkt Tergooi samen met Viore, inloophuis voor mensen met kanker.

Het roze lintje past in de doelstelling om de zorg voor patiënten met kanker te blijven verbeteren. Ook zorgverzekeraars erkennen dat Tergooi goede borstkankerzorg biedt. Achmea heeft Tergooi benoemd als 'voorkeursaanbieder 2015-2017' en zorgverzekeraar CZ gaf Tergooi het 'predicaat Beste Zorg Borstkanker'.

Weerbericht

Wisselvallig en vrij koel, vanaf zondag iets warmer

Hert weerbeeld wordt enkele dagen bepaalt door een westelijke stroming. Een meetrekkend lagedrukgebied brengt woensdag op veel plaatsen regen. Donderdag passeert een zone van hoge luchtdruk. Het blijft dan overwegend droog. Vrijdag passeert een front met enkele buien. Nadien breidt een uitloper van het Azorenhoog zich geleidelijk over onze omgeving uit.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag worden perioden met zon verwacht maar er ontstaan ook stapelwolken. De kans op een bui is klein. Er waait en matige noordwestenwind. Het wordt 19 graden. Vrijdag neemt de bewolking snel toe en overdag kunnen enkele buien vallen. Later op dag klaart het geleidelijk op. De waait een matige wind tussen noordwest en west. Het wordt 18 à 19 graden.

Het weekeinde

In het weekeinde wordt een mix van zon en wolkenvelden verwacht. De neerslagkans neemt af maar zowel zaterdag als zondag is een enkele bui nog mogelijk. Er waait een matige wind tussen west en zuidwest. De normale temperatuur voor half juli bedraagt 22 graden. Zaterdag is het met 19 à 20 graden nog vrij koel. Zondag kan het kwik oplopen naar circa 22 graden.

Weetje

Tot dusver werd het in deze juli op 3 dagen 25 graden of meer (= zomerse dagen). Gemiddeld ofwel normaal komen er in juli 9 zomerse dagen voor. Recordhouder is juli 2006 met 27 zomerse dagen, waarvan op 12 dagen 30 graden of meer (= tropische dagen). Nadien was juli wat minder extreem, maar alleen in 2000 en 2011 kwamen in juli geen zomerse dagen voor.

Foto: Ab Walet

Japie, kom snel, verse paardenvijgen op het pad. Als je te laat aan komt kakken is alles al weg. Ja, ja, ik vlieg al! Een warm maaltje, dat heb ik al een paar dagen niet gehad. En dan paardenmest! Heerlijk, ik weet nog dat mijn moeder dat vroeger ook mee naar huis nam. Van alle kanten kwamen ze aanzetten. Mogelijk roken ze de lekkere maaltijd. Een onverwacht feestje voor de mestkevers. Beter dan droge konijnenkeutels.

Badmintonvereniging BC Inside '82 bruist nog altijd

Eemnes Badmintonvereniging BC Inside '82 - vorig jaar gefuseerd met BV Eemnes - bestaat 35 jaar en dat is gevierd in het bijzijn van ruim honderd leden, oud-leden en genodigden.

Jeroen de Vooght, de voorzitter van de club, is sinds het prille begin van BC Inside al lid. Hij meldde met trots dat de vereniging een gezonde basis heeft om voort te bestaan. "Met een bruisende jeugdafdeling, een gezellige grote groep recreanten en een breed niveau aan competitieteams behoort BC Inside '82 momenteel tot de grootste verenigingen van de regio. We worden door de Nederlandse badmintonbond zelfs gezien als een gidsvereniging." Dit resultaat is bereikt door een enthousiaste groep van leden, vrijwilligers en bestuursleden. De samenvoeging met Eemnes geeft een nieuwe dynamiek binnen de club.

Roest (62) vindt zijn vertrek lastig: 'Ik ben van dit dorp gaan houden'

Na 1 september wordt alles anders in Laren - Bloemendaal boft met deze 'vader'

Elbert Roest (62) gaat weg uit Laren. Hij gaat als burgemeester aan de slag in Bloemendaal, dat qua typologie behoorlijk past bij Laren.

Roest met echtgenote Kiki kort nadat hij de mededeling had gedaan. "Het was moeilijker dan ik dacht", zei hij haar.

laren 'Niets blijft wat is", zei Elbert Roest woensdagavond geëmotioneerd tegen de raad en collega-collegeleden. "Ik ben zojuist gebeld door de vertrouwenscommissie van de gemeente Bloemendaal. Haar gemeenteraad heeft mij voorgedragen als burgemeester van die gemeente."

Na een daverend applaus gaf Roest een verklaring voor zijn emoties: "Ik ben van dit dorp gaan houden." Roest bestuurt Laren inmiddels vijftien jaar. Dat zal hij tot 1 september ook blijven doen. "Tot die tijd ben ik u burgemeester. Hoe dan ook."

Hij beschouwt Bloemendaal als "een prachtige gemeente, bestuurlijk uitdagend en met een duidelijk herkenbare identiteit". Hij wil "met open vizier en passie" zijn taken vervullen.
Roest wordt op de avond van 6 september geïnstalleerd. "Dat wordt een symbolische avond, want 's middags wordt het nieuwe Singer geopend en dat heeft een heel bijzondere lading."

'Ik zie Bloemendaal als een kroon op mijn werk en het is spannend'

Elbert Roest - lid van D66 - wordt de vierde burgemeester binnen anderhalf jaar van Bloemendaal. Ruud Nederveen trad af in januari 2015. Hij werd opgevolgd door tijdelijk burgemeester Aaltje Emmens die na een half jaar al afhaakte. Na haar vertrek vroeg commissaris van de koning Johan Remkes aan burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem of hij tijdelijk ook Bloemendaal onder zijn hoede wilde nemen. Dat heeft Schneiders gedaan. Hij neemt begin augustus afscheid.

Voor de burgemeestersfunctie hebben in totaal negentien mannen en vrouwen gesolliciteerd. De raad kon kiezen uit twee kandidaten die door een vertrouwenscommissie waren voorgedragen. Die commissie bestond onder meer uit vertegenwoordigers van de partijen in de raad. De aanbeveling van de raad gaat nu naar de minister van binnenlandse zaken. De benoeming volgt per Koninklijk Besluit.

Roest uit negentien sollicitanten als beste kandidaat gekozen

Bloemendaal is van oordeel met Roest een burgemeester met rijke en relevante bestuurlijke ervaring binnen te halen, omdat die gemeente in veel opzichten vergelijkbaar is met Laren. In de ogen van de vertrouwenscommissie staat Roest voor ordentelijkheid en gezamenlijkheid. Capaciteiten die men zocht omdat Bloemendaal op gebied van bestuurlijke besluitvorming, bedrijfsvoering van het ambtelijk apparaat en samenwerkingsverbanden in de regio tal van uitdagingen kent.

De gemeente Bloemendaal is twee keer zo groot als Laren, telt vijf kernen en een kleine 23.000 inwoners. "Ik heb goed nagedacht over deze stap. Ik heb in Laren een heel gelukkige tijd gehad en voel me ook zeer verbonden met het dorp. Toch wil ik deze kans aangrijpen om nog eens voor een volle periode het burgemeesterschap elders uit te oefenen. Bloemendaal heeft een waardevolle eigen identiteit en kent een uitdagend politiek-bestuurlijk klimaat waar ik al mijn ervaring en vakmanschap kan inzetten. Ik zie Bloemendaal als een kroon op mijn werk en het is spannend om samen met Kiki uit te zien naar een andere omgeving, nieuwe mensen te leren kennen en ervaringen op te doen."

De Blaricumse wethouder Anne-Marie Kennis was vijftien jaar terug wethouder in Laren en adviseur van de vertrouwenscommissie die Roest heeft aangenomen. Zij betreurt zijn vertrek voor Laren en de BEL.

Kennis: "Ik vind hem een goede, stabiele en aimabele bestuurder die veel heeft gedaan voor Laren en die met veel inzet heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de BEL Combinatie. Als mens mag ik hem heel graag. Wij hebben altijd een hele goede band gehouden. Ik begrijp dat hij deze kans pakt. Nog een keer een volle termijn van zes jaar een nieuwe uitdaging, maar ik zal hem missen."

Drukbezochte start verkoop van Amerveld

Inschrijven voor de koopwoningen kan tot en met vrijdag 14 juli

Bezoekers laten zich uitgebreid informeren. Foto: Marcel Steinbach

Eemnes De start-verkoopavond van het Amerveld in de Zuidpolder van Eemnes is succesvol verlopen.

Ruim tweehonderd geïnteresseerden bezochten donderdagavond de bijeenkomst in Grand Café Eemland. In aanwezigheid van wethouder Jan den Dunnen had iedere geïnteresseerde volop gelegenheid om zich door makelaars en bouwers te laten informeren over de achttien woningen in het nieuwe woongebied in Zuidpolder.

Het woningaanbod in het Amerveld bestaat uit achttien koopwoningen van verschillende architectuur met als uitgangspunt het dorpse karakter van Eemnes, in een gebied met veel groen en leefruimte. De helft van de twaalf rij- en hoekwoningen bestaat uit starterswoningen met een vanaf prijs van 188.000 euro V.O.N, waarvoor bijzonder veel belangstelling was.

Marja: 'Ik woon mijn hele leven al in Eemnes en wil hier graag blijven'

Perfecte optie

"Ik woon mijn hele leven al in Eemnes en wil hier graag blijven. Voor mij is zo'n starterswoning de perfecte optie", lachte Marja (21). Voor de starterswoningen gelden toewijzingscriteria. Het gevarieerde woningaanbod omvat tevens zes twee-onder-een kapwoningen van verschillende grootte en ontwerp. De aanwezige adviseurs brachten naar wens de financiële mogelijkheden, waaronder de starterslening, in kaart. "Weer een sfeervolle woonwijk, die wordt toegevoegd aan de al prachtige Zuidbuurt", was de tevreden reactie van wethouder Jan den Dunnen.

De bezoekers vormden een mooie mix qua leeftijd en achtergrond. De centrale ligging van Eemnes zorgde ook voor geïnteresseerden van buiten de regio, zoals Utrecht en Amsterdam. "Wij wonen nu in Utrecht en zoeken een woning met rust en ruimte, maar wel met de gemakken die we gewend zijn en vlakbij uitvalswegen", zeggen Sanne (32) en Bas (34).

Naast de positieve reacties op de ontwerpen en uitstraling van de woningen, was er van de bezoekers veel waardering voor de duurzame en zeer energiezuinige wijze waarop de woningen worden gebouwd. Zonnepanelen, vloerverwarming en hoogwaardige isolatie zorgen voor een energiezuinig huis met een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van nul.

Inschrijven kan tot vrijdag 14 juli, 17.00 uur. Bij meerdere gegadigden voor een bepaalde woning of kavel vindt er op maandag 17 juli onder leiding van een notaris een loting plaats. Op www.zuidpoldereemnes.nl staat alle info.

Chris Bogaers

Echte Laarder Chris Bogaers (58) kennen we vooral van Professional Sport. Ook is hij uitvaartleider bij Monuta.

Chris Bogaers. Foto: Hans van Goozen

Welk boek ligt er op uw nachtkastje?
"Over de Bergstichting"

Welke cd heb je laatst gekocht?
"De Mattheus Passion in de uitvoering van Ton Koopman."

Welke poster hing er boven uw bed?
"Van het WK elftal 1974."

Het mooiste plekje?
"Als je via de Veerweg de Engh inrijdt en dan de Engh ziet komen met de torens van de basiliek als ijkpunt."

Wanneer voor het laatst gehuild?
"Kort geleden, nadat ik het bericht hoorde dat een hele lieve vrouw was overleden."

Wat zou u willen terugdraaien?
"Tien jaar geleden was ik voorzitter bij 't Laer en toen speelde ook de overname van Rosa Spier. Met de kennis van nu was dat in mijn optiek de beste keus."

Met wie (dood of levend) zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Dat gebeurt niet, maar mijn zusje zou ik nog weleens willen spreken."

Uw beste eigenschap?
"Er zijn voor anderen."

En uw slechtste?
"Soms wat eigenwijs."

Wat is uw grote droom?
"Dat de mensheid zich realiseert dat het vluchtelingenprobleem opgelost moet worden en dat alle continenten hun bijdrage leveren. De ellende in Afrika en midden-Oosten gaan nog grotere vormen aannemen."

Wat wilt u in uw dorp zien gebeuren?
"Dat we de laatste mogelijkheden voor grootschalige, sociale woningbouw met twee handen aangrijpen."

Betreur je het vertrek van Elbert Roest?
"Dat betreur ik zeker, maar als je zo een kans krijgt mag je die niet laten lopen."

Metropole Orkest in nieuwe Singer theater

Foto: PR

Laren Het Metropole Orkest heeft een kijkje genomen in het nieuwe Singer theater. Producer Sophie Koopmans was onder de indruk van de theaterzaal. Op zaterdag 16 september begeleidt de 21 man sterke big band van het MO vier jonge prijswinnaars van het Prinses Christina Jazz-concours. Het concert wordt georganiseerd door Kiwanis Club Laren. Kaarten zijn verkrijgbaar via Singer Laren.

Van den Brink (PvdA) vertrekt uit raad Laren

Laren PvdA-raadslid Marcus van den Brink gaat de raad in Laren verlaten.

Hij verhuist later dit jaar naar Eemnes. Zijn opvolger wordt Chris Bogaers.

Thommy (11) urenlang spoorloos

Blaricum Met man en macht is zondag gezocht naar de 11-jarige Thommy uit Blaricum. Hij verdween zondagmiddag en was urenlang spoorloos.

Uiteindelijk werd de avontuurlijke jongeman rond middernacht in Amsterdam aangetroffen. "Daar was hij met de trein heen gegaan", meldt de politie.

Paarden toegetakeld aan Te Veenweg Noord

Wel vijftig bijtwonden over zijn hele lichaam

Kristel Kos met Wessel. Foto: Bob Awick

Eemnes Kristel Kos uit Huizen wist niet wat ze zag toen ze donderdagavond bij haar verzorgingspaard Wessel kwam. Het dier was zwaar toegetakeld. "Volgens de veearts is hij honderd procent aangevallen en gebeten door een groot formaat hond", zegt Kos. Ze heeft de volgende dag het incident bij de politie gemeld.

Er zijn verspreid over zijn lichaam zeker vijftig bijtwonden geteld. "Zijn wonden zijn echt naar en de liezen aan gort gescheurd. Vooral zijn linker lies is één grote, bloederige massa met grote bulten door de bloeduitstortingen. We hebben al tips ontvangen over een loslopende (Mechelse) herder - rennend en zwaar hijgend over de weg zonder baasje - in de buurt van het weiland", aldus Kos.

Zwaar ruk

'Deze aanval heeft paardeneigenaren
op scherp gezet'

Wessel werd aangevallen in het weiland aan de Te Veenweg Noord in Eemnes (parallel aan de A27, vlakbij De Theetuin), maar staat nu op stal. "Daar kunnen we hem beter behandelen en in de gaten houden. Daar zijn ook minder vliegen dan in de wei. Nu maar hopen dat er geen infecties bij komen en dat er geen wild vlees gaat groeien. De kleinere wonden op buik, borst en billen zijn nu redelijk droog en schoon. Echt zwaar ruk dit!"

De tijd zal alle wonden helen, maar het genezingsproces voor Wessel zal nog wel even duren. "De wonden in de liezen zullen moeilijker genezen. Hier mist hij ook best wat huid en door het lopen gaan de wonden steeds weer open. En hij moet juist in beweging blijven in verband met zijn spijsvertering. Er is gelukkig een aantal mensen dat ons helpt in de verzorging en tijd vrij maakt, zodat er meerdere keren per dag met hem gewandeld kan worden."

Ook zijn maatje Stanley blijkt bij nadere inspectie in zijn flanken gebeten te zijn. "Maar gelukkig minder ravage dan bij Wessel." Kos weet niet hoe het daarmee gaat. "Hij staat bij zijn eigenaar."

Eén ding weet de Huizense wel zeker: "Deze aanval op twee grote paarden is opmerkelijk en heeft veel paardeneigenaren en boeren verbaasd en op scherp gezet."

Blaricumse (58) verdacht van diefstal schilderijen

Blaricum Door een alerte medewerker van een veilinghuis heeft de politie een 58-jarige vrouw uit Blaricum kunnen aanhouden. Zij wordt in verband gebracht met meerdere diefstallen uit woningen.

Op vrijdag 19 mei jongstleden meldde een medewerker van een veilinghuis dat er een schilderij werd aangeboden waarvan ze dachten dat het geen zuivere koffie was. Het bleek te gaan om een schilderij dat in 2016 was gestolen uit een woning in Blaricum. Een onderzoek werd gestart naar de aanbieder van het schilderij en al snel wist de politie de identiteit te achterhalen. Uit onderzoek bleek ook dat de verdachte werkzaam was als schoonmaakster op verschillende adressen.

Huiszoeking

In de woning van de verdachte werd een huiszoeking gedaan. Daar werden meerdere schilderijen en andere spullen aangetroffen die van diefstal afkomstig leken. Daarom benaderde de recherche een aantal families waar de verdachte ook als schoonmaakster werkte. Toen bleek dat drie families spullen kwijt zijn. Deze werden in de woning van de verdachte teruggevonden.

De Blaricumse is na verhoor heengezonden. Ze zal zich op een later moment moeten verantwoorden voor de rechter.

Gewonden bij crash op A1

Eemnes Op de A1, ter hoogte van knooppunt Eemnes richting Amsterdam, heeft in de nacht van zaterdag op zondag om half vier een eenzijdig ongeval plaatsgevonden.

Een 19-jarige automobilist uit Nederhorst den Berg was achter het stuur in slaap gevallen. De auto reed links tegen vangrail, kwam vervolgens rechts op groenstrook, ging weer naar links en sloeg meerdere keren over de kop.

In het voertuig zat ook nog een 19-jarige jongedame uit Naarden. Beiden zijn met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Op het wegdek was het een ravage van glas en goederen die uit de auto waren geslingerd. De politie laat weten dat de jonge Berger "geslaagd was voor de alcoholtest".

Kapotte bus trekt dieselspoor van zeker 25 meter op Bergweg

Foto: AS Media

Blaricum De brandweer heeft zaterdagavond op de Bergweg haar handen vol gehad om een dieselspoor van zeker 25 meter op te ruimen. Er werden speciale korrels gestrooid en rondom de putten in het wegdek werd zand aangebracht om te voorkomen dat de brandstof in de putten zou lopen. Hoe de lekkage aan de bus is ontstaan, is niet duidelijk. De buschauffeur was nergens te bekennen.

Wijkagent Remco Wessels (55) wijst ouderen op gevaren van babbeltrucs

'Houd letterlijk afstand en regel tijd voor uzelf om na te denken'

Het gebeurt niet vaak dat een politie-agent op de koffie komt. Dat deed Remco Wessels (55) wel. Op een donderdagochtend in Het Brinkhuis.

Remco Wessels in gesprek met ouderen uit Laren. Foto: Bob Awick

Laren Wijkagent Remco Wessels heeft ouderen - tijdens de wekelijkse Versa Welzijn-koffieontmoeting in Het Brinkhuis - onder andere gewezen op de gevaren van babbeltrucs en hoe zij kunnen voorkomen dat zij in de snelle praatjes van oplichters trappen.

"Houd letterlijk afstand", zei Wessels. Door bijvoorbeeld vanuit een bovenraam naar beneden te roepen en te vragen wie er is en wat er aan de hand is. En in verdachte situaties altijd 112 bellen, benadrukte de politieman. "Het is niet mijn bedoeling dat u angstig wordt van mijn betoog, maar alerter. Er zijn namelijk ook veel mensen die met goede bedoelingen aanbellen. Maar u zit in de hoek van de babbeltruc. U bent 'potentieel slachtoffer' zoals dat heet."

Rappe praters

Grote opkomst tijdens de wekelijkse koffie-ochtend van Versa. Foto: Bob Awick

Wessels: 'U bent 'potentieel slachtoffer' zoals dat heet'

Wessels heeft de afgelopen tijd verschillende aangiften met betrekking tot babbeltrucs opgenomen. "Het zijn rappe praters en praten achter elkaar door, waardoor de mensen geen rust in hoofd krijgen. Ze zijn ook vaak met z'n tweeën; de één leidt af en de ander sneakt naar binnen. Regel tijd voor uzelf om na te denken. Ook werkt het om op voorhand 'nee' te zeggen. En legitimatiebewijs is ook geen bewijs, want deze is tegenwoordig met een computer en goede printer snel gemaakt."

Hij gaf ook meerdere tips om inbraken te voorkomen. Want woninginbraken komen best vaak voor, meldde Wessels.
"Een donker huis kan een eerste selectie zijn. Net als bepaalde vitrage voor de ramen, een bepaald soort planten in de vensterbank en Afrikaantjes in de tuin. Het is niet zo ingewikkeld om een slachtoffer te vinden. Knipt u altijd maar één lampje aan? Dat ene lampje is juist dé tip voor inbrekers. En u denkt dat een brandend buitenlicht altijd afschrikt? Gebruik zo min mogelijk schrikverlichting, adviseerde de wijkagent. "En de achterkant, waar niemand kan kijken, moet u juist niet verlichten."
Ook het bellen naar alarmnummer 112 mag in verdachte situaties wat betreft Wessels vaker gebeuren. "Wij hebben er last van dat mensen dan 112 niet meer bellen", zegt hij. "Wie dat wel doet, krijgt direct toegang tot de meldkamer. Daar wordt opdracht gegeven aan de agenten om te gaan rijden. Dan kunnen wij in actie komen, want wij willen de mensen die een misdrijf willen plegen of mensen schade willen aanbrengen in hun veiligheidsgevoel op heterdaad betrappen. Dus bij twijfel vooral bellen. Liever één keer teveel dan één keer te weinig." Het noteren van een kenteken is ook belangrijk voegde Wessels daar aan toe.

'Bij twijfel vooral 112 bellen. Liever 1x teveel dan 1x te weinig'

Biologische winkel Blaricum - nu nog zonder naam - opent nog dit najaar

'Biologisch is niet meer van de geiten-wollen-sokken, het is heel hip'

Een naam heeft de biologische winkel -achter de muziektent in het Oude Dorp- nog niet, maar in het najaar (streefdatum 1 september) opent de zaak wel.

Het team van de biologische winkel. V.l.n.r.: Jari, Livia, Carmen en Margriet. Foto: Bob Awick

Blaricum Het idee van de winkel is afkomstig van Carmen, Livia, Jari en Margriet. Gevieren bedachten ze het concept; een winkel met een kleine lunchroom waar gasten terecht kunnen voor bites. "Een tafeltje of tien, binnen en buiten", vertelt het team.

Het gemeentelijk monument aan de Dorpsstraat 2 was voorheen in gebruik als beheerderswoning van dorpshuis De Blaercom en werd jarenlang bewoond door Jolanda Raven en haar gezin. Op de bovenverdieping zijn nu twee appartementen met eigen ingang gerealiseerd. Op de begane grond vinden straks de bedrijfsactiviteiten plaats. "We hebben de bouwconstructie - dat het pand zo uniek maakt - weer teruggevonden en in beeld gebracht."

Het pand kent beneden twee ruimten, die middels een gang gescheiden zijn. In de rechterhelft komt de keuken met de verkoopruimte en in de andere deel de lunchroom. Van daaruit stap je zo de tuin in." De ruimten worden opgeleukt met werken van lokale kunstenaars. Wie dat zijn, houdt Margriet nog even voor zichzelf. "Het wordt te leuk."

Ambachtelijk, biologisch en kleinschalig met de nadruk op delicatessen

Gemene deler

Het viertal is gehecht aan Blaricum, maar woont er niet. "We zijn wel échte Gooiers", benadrukt Margriet. En ze hebben een gemene deler. "We zijn allemaal met voeding bezig. Ambachtelijk, biologisch en kleinschalig met de nadruk op delicatessen. We zijn fijnproevers." De producten, waarmee gewerkt wordt, komen uit de omgeving, maar ook van de Waddeneilanden ("daar vind je de mooiste kazen") en uit Limburg.

Margriet: "De herkomst van de producten is bekend; er zit een mens achter. We kennen de boeren en de gebieden waar de producten verbouwd worden. Het vlees komt van dieren die een eerlijk, natuurlijk en goed leven hebben gehad. Neem bijvoorbeeld het Mangalitza varken. Een heel oud ras, dat is terug gefokt. Ontzettend lekker. Biologisch is niet meer van de geiten-wollen-sokken, het is heel hip geworden." Groenten uit eigen tuin zitten er niet in, omdat daar ruimte gemaakt moet worden voor de tafeltjes en stoeltjes. "Een open ruimte. Geen heaters, geen parasols, maar puur natuur."

Op de kaart staat sowieso een gepocheerd bio-eitje. "En er is altijd een soepje en een stoofje. We gaan ook werken met de olijfolie van Bruno. Dat komt bij zijn Italiaanse familie vandaan." Het team geeft aan zo duurzaam mogelijk te werken. En het servies? "Als we bamboe gebruiken, moeten we heel veel weggooien. Afwassen is wellicht duurzamer. Dat zijn we nu aan het uitzoeken."
De winkel is zes dagen van 09.00 tot 18.00 uur open (zondag dicht).

KNRM verleent hulp bij vrouw met een slagaderlijke bloeding

Diep in nacht kwam de KNRM in actie bij een vrouw in nood. Foto: KNRM

Blaricum Reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) uit Blaricum/Huizen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag rond drie uur eerste hulp verleend aan een vrouw die levensgevaarlijk gewond geraakt was. Het ongeluk gebeurde aan boord van een boot op het IJmeer.

Een eerste reddingboot is na de melding rond 03.00 uur direct richting het IJmeer gevaren en had na enig zoeken de boot met aan boord de vrouw gevonden.
Het slachtoffer bleek zich gesneden te hebben aan het glas van een kajuitraam en had daarbij een slagaderlijke bloeding opgelopen aan haar pols.

Bloedverlies

Een man die ook aan boord was, heeft de wond zo goed mogelijk geprobeerd dicht te drukken. Desondanks was het bloedverlies aanzienlijk. De bemanning van de reddingboot heeft eerste hulp verleend. Een tweede reddingboot bracht ambulancepersoneel mee. De situatie van de vrouw is verder gestabiliseerd waarna de vrouw door de reddingboot is afgevoerd naar de haven van Muiden. Daar is zij per ambulance vervoerd naar het AMC in Amsterdam.

24/7

Komt de reddingsbrigade 's nachts vaker in actie? "Niet heel vaak in de nacht, wel met regelmaat vroeg in de ochtend (rond 6.00/7.00 uur), maar de boten zijn 24/7 inzetbaar ongeacht het tijdstip en binnen tien minuten", meldt KNRM-woordvoerder Ralf van Vegten.

Overeenkomst na maandenlang onderhandelen over Crailo een feit

Wethouder Ton Stam: 'Het project is een voorbeeld voor Nederland én Europa'

Nu is het tijd om de details uit te werken. Maar er lijkt geen strobreed meer in de weg te staan voor woningen, bedrijven en natuur op Crailo.

Crailo-Noord en Zuid lijkt vrijwel zeker in handen te komen van Hilversum, Gooise Meren en Laren. Foto: Provincie Noord-Holland

Laren Achter de schermen is hard gewerkt om tot een deal te komen. Zoals beloofd is er nog voor de zomer concreet resultaat. Crailo lijkt inderdaad in handen te komen van Hilversum, Gooise Meren en Laren. De colleges van de drie Gooise gemeenten hebben een overeenkomst met de provincie Noord-Holland bereikt over de overname van dit terrein.

In de afgelopen maanden zijn de gemeenten in gesprek geweest met de provincie over de koop van het hele Crailo-gebied. Zoals zij verklaren is er zorgvuldig gekeken naar de voorwaarden, waaronder de aankoopprijs en betalingscondities. Vorige week hebben de betrokken partijen elkaar de hand gedrukt.

"Er is de afgelopen maanden stevig onderhandeld", geeft de in Hilversum woonachtige gedeputeerde Elisabeth Post van Grondzaken aan. "Ik ben daarom blij dat we er uitgekomen zijn met een resultaat waar we allen tevreden over zijn." Het terrein heeft volgens de Larense wethouder Ton Stam een boekwaarde van 33,2 miljoen euro. "Post wilde de boekwaarde terugwinnen, maar het gaat ons om een mooie wijk, niet om winst." Hij legde de gemeenteraad uit dat de betaling pas na twaalf jaar geschiedt. "De eerste zes jaar rentevrij, daarna 0,4% over de gehele som. Daar zijn we redelijk tevreden over." Hij verwacht de koopovereenkomst in december te kunnen tekenen.

Elisabeth Post: 'Er is de afgelopen maanden stevig onderhandeld'

De verdeelsleutel is ook duidelijk. Hilversum neemt 55 procent van de kosten op zich. Gooise Meren betaalt 35 procent en Laren 10 procent.

De Hilversumse wethouder Wim Jaeger roemt vooral de wijze waarop de drie Gooise gemeenten met elkaar zijn opgetrokken in dit traject. "Het is bijzonder dat er drie gemeenten in harmonieuze samenwerking op basis van een redelijke overname van de provincie gezamenlijk een prachtige wijk voor de Gooi en Vechtstreek gaan realiseren", aldus de bewindsman.

'Een prachtige wijk voor de Gooi en Vechtstreek realiseren'

Verlossen

Als de deal straks helemaal rond is, dan is de verdere invulling van het terrein volledig aan de drie gemeenten. Daarmee verlossen zij de provincie van de verantwoordelijkheid tot gebiedsontwikkeling. Normaal gesproken is dat ook geen provinciale taak. Op Crailo denken de drie gemeenten onder andere woonruimte te kunnen creëren. In de regio zijn de wachtlijsten ellenlang. De behoefte aan woningbouw is groot. In maart gaven de drie verantwoordelijke wethouders al aan dat er ruimte is voor vierhonderd tot zeshonderd nieuwbouwwoningen. Het idee is om een duurzame, energie-neutrale, gasloze en groene woonwijk te realiseren met ruimte voor sociale woningbouw. "Voornamelijk huur", zegt Stam.

Omdat het gebied goed bereikbaar is, menen Hilversum, Gooise Meren en Laren dat Crailo geschikt is voor de vestiging van bedrijven. Hier zijn mogelijkheden om ondernemingen te plaatsen die nu bijvoorbeeld vastzitten in stedelijk gebied. In een eerder stadium gaf de Hilversumse wethouder al het voorbeeld van Hunkemöller. Momenteel is het bedrijf gevestigd aan de Liebergerweg, midden in een woonwijk. Dat zorgt voor veel overlast. Op Crailo kunnen zij de ruimte krijgen die zij nodig hebben. Wethouder Stam garandeert dat men de bedrijven "niet ziet, hoort en ruikt".

Ambities

In het zuidelijke deel van het terrein komt een natuurstrook. Die sluit aan op het ecoduct over de A1 en op het Goois Natuurreservaat. De historische gebouwen op het terrein blijven in tact. "Onze ambities gaan verder dan die van de stedenbouwkundige." Stam verwacht over 3-4 jaar met bouwen en ontwikkelen te starten. "Het project is een voorbeeld voor Nederland én Europa."