Laarder Courant de BEL

9 mei 2018

Laarder Courant de BEL 9 mei 2018


Kwestie Hoefloo: Laren kraakt Voxer

LAREN Investeringsmaatschappij Voxer heeft bij de bestuursrechter gepleit om verder te mogen gaan met de bouw van een appartementencomplex op het perceel Hoefloo in Laren. In februari van dit jaar trok de gemeente de bouwvergunning in omdat er in haar ogen te lang niets is gebeurd op het terrein.

Volgens de woordvoerder van het college van burgemeester en wethouders in Laren (B en W) is er na 2016, toen Voxer aanstalten maakte met de bouw te beginnen, niets meer op het terrein gebeurd. ,,Voor ons is de maat vol", aldus het college.
De investeringsmaatschappij op haar beurt stelt dat er wel degelijk het een en ander is gebeurd sinds zij de vergunning in 2014 kreeg en in 2016 met de bouwvoorbereidingen begon. "Alleen," zo liet medeoprichter Geerlings van Voxer vrijdagochtend voor de rechtbank Utrecht weten, "door externe omstandigheden verloopt de bouw van het appartementencomplex stroef." Geerlings doelt hier op het vroegtijdig opstappen van de vorige aannemer waardoor het bouwproces stil is komen liggen. Omdat er nu een nieuwe aannemer is gevonden, heeft zij naar eigen zeggen spoedeisend belang om zo snel mogelijk de bouw te kunnen voortzetten. "Anders is de aannemer weer vertrokken", aldus Voxer. B en W hechten weinig waarde aan de woorden van Voxer.

5

13de Atelierroute komt met Publieksprijs

Laren Op initiatief van hoofdsponsor Bertram Terpstra, architect en drijvende kracht achter Designa Architectuur en Interieur, stelt de Stichting Atelierroute Laren dit jaar voor het eerst een Publieksprijs in.

Welke kunstenaar vindt het publiek opmerkelijk verrassend, verwonderlijk, spannend, grappig, actueel of inspireert het meest? De winnende kunstenaar krijgt 1000 euro.
Er komt een speciale website waarop het publiek zijn keuze kenbaar kan maken. Onder de goede inzenders verloot Atelierroute Laren samen met Designa een zomers (kunst)dagje uit naar Den Haag. De winnaar bezoekt de tentoonstelling 'Max Liebermann, een zomers impressionist' in het Gemeentemuseum en krijgt daar een exclusieve rondleiding, gevolgd door een lunch in de Hofstad om aansluitend een bezoek te brengen aan Museum Voorlinden in Wassenaar (met de prachtige tuin van Piet Oudolf ) en ook hier een exclusieve rondleiding. De dag wordt afgesloten met een diner in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk.

De 13de Atelierroute vindt plaats in het weekend van 26 en 27 mei.

Alpineskiërs gehuldigd

BLARICUM Het alpineteam van Skiclub Wolfskamer in Huizen, met daarin ook Merel en Thijmen de Ruijter uit Blaricum, heeft goed gepresteerd. Daarom werd het team maandag gehuldigd.

Wethouders Marianne Verhage van Huizen en wethouder Anne-Marie Kennis van Blaricum zetten daarom 'hun' skiërs op de baan van de Wolfskamer in het zonnetje. Zij hadden lovende woorden voor Els Tirion uit Huizen, die tweede is geworden tijdens het NK, en Merel en Thijmen. Zij werden zelfs Nederlands kampioen.

PV De Zwaluw

Foto: Bob Awick

De postduivensport staat officieel op de lijst van Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Een gesprek met de voorzitter van de lokale club.

10/11

Eemnesser smid (83) naar ziekenhuis na aanrijding Wakkerendijk

Foto: Caspar Huurdeman

EEMNES De 83-jarige Jaap Eek uit Eemnes, bekend van de gelijknamige smederij, is maandagavond met spoed overgebracht naar het ziekenhuis na een aanrijding op de Wakkerendijk. Het slachtoffer werd aangereden door een 25-jarige plaatsgenote. Ook zij was enorm geschrokken, zegt een politiewoordvoerder. De oorzaak is onduidelijk.

Rijden met heer in rolstoel in Laren
Meneer heeft geheugenproblemen en moeite om te spreken, maar samen naar buiten vindt hij heel fijn. En voor zijn vrouw die mantelzorger is, is dit een momentje dat ze zelf iets kan ondernemen, zo krijgt ze wat ondersteuning. Werktijden: in overleg op woensdag of vrijdag. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Posterontwerper 14+
Dit is een eenmalige opdracht voor jonge creatieve talenten: ontwerp een leuke achtergrond voor de jongerenvacatureposters. Uiteraard zijn de credits voor jou! Je aanspreekpunt is jongerenwerker Sean Bogaers in de Scheper. Werktijden: in vrije tijd. Werkadres in Laren. Contactpersoon: Sean Bogaers van Versa Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum, telefoon 06-49240242 of info@dynamicarts.nl.

Informatie over vrijwilligerswerk
Versa Vrijwilligerscentrale geeft het Papageno Huis, Hart van Laren en ANWB-Automaatje op donderdag 24 mei van 20.00 tot 21.00 uur in het Brinkhuis aan de Brink 29 een podium om hun vrijwilligerswerk onder de aandacht te brengen. In een korte presentatie vertellen de vrijwilligerscoördinatoren over hun organisatie en de inhoud van vrijwilligerswerk. Het Papageno Huis is een thuis (dagbesteding of wonen) voor jongeren met autisme. De autistische jongeren werken onder andere als dagbesteding in het restaurant en kunnen diverse workshops bijwonen. Diana Tarmidi vertelt over hoe is om met deze doelgroep te werken. Marjolein Post en Henk Lansink vertellen over ANWB-AutoMaatje, een project dat 1 juni start in de BEL-gemeenten. Vrijwilligers vervoeren minder-mobiele 'buren' met hun eigen auto. Hart van Laren is met het Brinkhuis de culturele ontmoetingsplaats in Laren. Hart van Laren heeft diverse werkgroepen zoals onder andere het theater, tuin en de balie. Elise Robers vertelt over de mogelijkheden als vrijwilliger in het Brinkhuis. Vooral de horeca en de pr-groep kunnen versterking gebruiken. Tijdens de presentaties is er voldoende ruimte om vragen te stellen, na afloop kunnen de bezoekers de coördinatoren persoonlijk spreken. Deelnemers kunnen een plaats reserveren op www.vagev.nl of langskomen. Meer informatie bij de Versa Vrijwilligerscentrale.

Vrijwilligerscentrale Laren-Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Blaricummer Hans van Hemert in 'Steenrijk, Straatarm'

Blaricum Het gezin van Blaricummer Hans van Hemert doet mee aan het programma 'Steenrijk, Straatarm'. In de aflevering van dinsdag 8 mei 2018 (20.30 uur, SBS6) ruilt het gezin van de bekende muziekproducent Van Hemert met de minder draagkrachtige familie Baas uit Rhoon van huis en weekbudget.

De Rotterdamse familie Baas heeft het hart op de tong, en humor staat op de eerste plaats bij vader John, moeder Manon en hun zoon Diablo, ondanks dat de financiële situatie van het gezin weinig reden tot lachen geeft. Door langlopende schulden uit eerdere relaties is de familie uiteindelijk in de schuldsanering terecht gekomen. Over twee jaar hopen ze met een schone lei te kunnen beginnen. Tot die tijd lopen ze in kleding van de kledingbank en maken ze dankbaar gebruik van de voedselbank. Toppunt van geluk voor de Baasjes is dansen op Amerikaanse fiftiesmuziek.

En muziek staat ook centraal in het leven van muziekproducent en componist Hans van Hemert. Vorig jaar ontving hij de Buma Lifetime Achievement Award. Van Hemert, bekend als producer van onder anderen Ramses Shaffy & Liesbeth List, Mouth & MacNeal, Luv' en Glennis Grace, kreeg de prijs voor zijn gehele oeuvre aan Nederlandse muziek. Van Hemert woont - samen met zijn vriendin Willy Betist en dochter Hannah - een aantal maanden per jaar in Blaricum. De resterende tijd brengt hij door in zijn villa op Bali en in zijn Franse buitenverblijf.
Weten de Baasjes zich staande te houden in het Gooi? En lukt het de Van Hemerts om rond te komen van een paar tientjes per week?

Weerbericht

Overgang naar tamelijk wisselvallig weer, minder warm

Aan de overvloedige zonneschijn en warmte komt een einde. Het hogedrukgebied schuift op richting Finland. Boven de Noordzee komt dan een trogvormige storing te liggen, gevuld met koelere en onstabiele lucht met kans op enkele buien. Een zwakke uitloper van het Azoren hogedrukgebied onderdrukt vrijdag tijdelijk de buienvorming, maar het is minder warm.

Donderdag en vrijdag

Op Hemelvaartsdag is het donderdag eerst wisselvallig. In de nacht en ochtend kunnen enkele buien vallen. In de middag klaart het geleidelijk op. Met een stevige noordwestenwind is het voelbaar frisser na vier zomerse dagen (25+) op rij. Het wordt 15 graden. Vrijdag blijft het droog. Er zijn perioden met zon. Bij een matige zuidoostenwind wordt het circa 18 graden.

Het weekeinde

Ook voor het weekeinde wordt wisselvallig weer verwacht. Zaterdag valt het waarschijnlijk mee. Een bui is zeker mogelijk, maar meestal is het droog met enkele perioden met zon. Het wordt omstreeks 19 graden bij een matige zuidenwind. Zondag volgt er meer bewolking met kans op enkele buien. Bij een matige westenwind is het met circa 16 graden aan de koele kant.

Weetje

Begin mei 2008 was het ruim 10 dagen lang stralend zonnig. Op 7 dagen werd het meer dan 25 graden. Tijdens de IJsheiligen (tussen 10 en 15 mei) volgde een inzinking. Ook dit jaar zien we die klassieke temperatuurterugval tijdens de IJsheiligen met ook wisselvalligheid. In de volksweerkunde zou het dan de laatste kans zijn op nachtvorst, maar die kans is nu klein.

Goed nieuws automobilisten

BEL Weggebruikers kunnen sinds kort op het hele A27/A1-traject drie rijstroken gebruiken. Zo stroomt het verkeer nu al beter door en is de regio Utrecht en Amersfoort beter bereikbaar.

De komende maanden werkt 3Angle nog aan de verbreding van de A27 richting Utrecht van knooppunt Eemnes tot aansluiting Hilversum, en op de A1 richting Amsterdam van aansluiting Bunschoten-Spakenburg tot aansluiting Soest, waar na de zomer vier rijstroken liggen. In deze werkvakken rijdt het verkeer nog over drie smallere rijstroken met een maximumsnelheid van 90 km/h. Op de A27 tussen Hilversum en Utrecht-Noord kunnen weggebruikers sinds dit weekend weer 120 km/h rijden.
Na het opleveren van de laatste werkvakken is de wegverbreding in principe klaar. Daarna wordt tussen juni en december stil asfalt (dubbellaags zoab) over het hele traject aangebracht.

Foto: Ab Walet

Toen ik in de buurt van een afgeknotte wilg kwam, vloog er, als uit het niets, ineens een eend uit de kruin. Voorzichtig ben ik de boom genaderd, nieuwsgierig als ik ben. Omdat mijn pootjes tekort waren kon ik niet over het bovenste randje kijken. Met mijn armpjes in de lucht heb ik toen een paar foto's gemaakt. Wat een verrassing. Zie wat een prachtig warm zacht nest met eieren. Nergens aankomen en snel wegwezen.

Spannende weken voor het Huis van Eemnes: burger nu aan het woord

Voor of tegen Huis, nieuwbouw en moet de gemeente doorgaan met ontwikkeling?

De Eemnesser mag het zeggen. Gaat de bouw van het veelbesproken Huis van Eemnes - waar De Hilt en de bibliotheek in moeten komen - nu wel of niet door?

Komt het Huis van Eemnes er wel of niet? Foto: Vaessen BV

EEMNES Bij elkaar 2.500 inwoners van Eemnes - een representatieve groep, volgens de gemeente - hebben een brief ontvangen met de vraag om mee te werken aan een draagvlakonderzoek van de gemeente over het Huis van Eemnes. Daarbij staan ook drie vragen.

'Binnen achterban toch wel een storm bij het zien van deze enquête'

De eerste vraag is of zij voor of tegen een Huis van Eemnes zijn als centrale ontmoetingsplaats met sporthal, bibliotheek en zalencomplex. De tweede vraag is of zij voor of tegen nieuwbouw zijn van dit pand op de Noordersingel en als laatste de vraag: Moet de gemeente stoppen of doorgaan met de ontwikkeling van het 'Huis' aan de Noordersingel, wetende dat stoppen de gemeente minimaal 2,5 miljoen euro gaat kosten.
Bij de vragen noemt de gemeente ook een aantal voor- en nadelen van zowel het Huis van Eemnes als de locatie. Voordelen van het Huis zijn onder meer dat het nieuwe pand voldoet aan de moderne eisen, de bibliotheek langer open kan en de gemeente kan bezuinigen op de jaarlijkse kosten die zij betaalt voor De Hilt en de bibliotheek. Aan de andere kant is de bouw een forse investering, de interactie tussen gebruikers van de sportvoorziening en de bibliotheek kan elkaar in de weg zitten en De Hilt wordt gesloopt (kapitaalvernietiging).

Wat betreft de locatie Noordersingel is er voldoende ruimte voor activiteiten en bezoekers, minimale hinder voor de omgeving als het gaat om geluid, parkeren en verkeer en het is goed bereikbaar. Aan de andere kant verdwijnt een openbaar sportveld, komt het gebouw op een stuk van de 'groene zone' (die de oude, karakteristieke lintbebouwing van Eemnes zichtbaar houdt) en kan er op piekmomenten parkeergedoe ontstaan.
Dit onderzoek door onderzoeksbureau Enneüs is een idee van de twee nieuwe collegepartijen, Dorpsbelang en PvdA. De lokale partij was altijd al kritisch, de sociaaldemocraten zijn dat na de verkiezingen geworden. Fractievoorzitter Jan de Zeeuw is blij dat de enquête er toch is gekomen, vooral omdat de inwoners in dit in zijn ogen emotionele dossier nu wél worden gehoord. Toch, stelt hij, zal de vragenlijst plus argumentatie de voorstanders meer tevreden stellen dan de tegenstanders. Zo worden de bouwkosten volgens De Zeeuw toch wel rooskleurig gepresenteerd. "Ik moet toegeven dat er binnen onze achterban toch wel een storm ontstond bij het zien van deze enquête. Maar we hebben afgesproken ons rustig te houden."
De gehele kwestie speelt al sinds september 2013 toen de gemeente Eemnes opdracht van de gemeenteraad kreeg om de bibliotheek van Eemnes samen te voegen met De Hilt. Het doel was om één centrale ontmoetingsplaats te hebben voor verschillende sport-, recreatie-, zorg-, educatie- en welzijnsactiviteiten. In 2016 besloot de gemeenteraad om hier een nieuw gebouw voor te laten bouwen in plaats van het verbouwen van het huidige sport- en ontmoetingscentrum De Hilt. Uiteindelijk viel de keuze om een Huis van Eemnes te bouwen aan de Noordersingel. Het ontwerp van de nieuwbouw voor het Huis van Eemnes is inmiddels gereed en geaccordeerd. De bouwaanvraag - ofwel omgevingsvergunning - is door de bouwer aangevraagd en wordt op dit moment beoordeeld. Bij groen licht kan de bouwer begin juli starten met de bouwactiviteiten.
De uitslag van het onderzoek is bekend op 22 mei. Een week later, op 28 mei, wordt de uitslag besproken tijdens een openbare gemeenteraadsvergadering. Dan neemt de raad ook een besluit over de nieuwbouw.

Gedegen onderzoek naar fusie - Coalitie wil bewijs verzamelen

De drie wethouders van Blaricum tijdens de beëdiging. Foto: JR

Blaricum De nieuwe coalitie in Blaricum wil bewijs verzamelen voor als de voorgestelde fusie in de Eerste en Tweede Kamer behandeld gaat worden. Daarom wordt nog dit jaar onder de burgerij een representatief onderzoek naar de zelfstandigheid van Blaricum gehouden.

"Het staat als eerste op de rol", meldt wethouder Anne-Marie Kennis namens de coalitiepartijen Hart voor Blaricum (HvB), De Blaricumse Partij (DBP) en CDA.

Verdieping

Het is een verdieping van de enquête die Hart voor Blaricum ten tijde van de verkiezingen al heeft gehouden. Kennis: "Wij zijn er namelijk van overtuigd dat een ruime meerderheid van de Blaricummers voor zelfstandigheid is. Dat zou je ook kunnen afleiden uit de verkiezingsuitslag, maar de verkiezing gaat over meer dan alleen fuseren. Als je tot het uiterste wilt strijden tegen een fusie moet je goed voorbereid zijn. Vandaar een onafhankelijk en gedegen onderzoek waarbij de inwoners goed duidelijk wordt gemaakt waar ze 'ja' of 'nee' tegen zeggen."
Hart voor Blaricum-fractievoorzitter Willem Pel vult zijn partijgenote aan: "We willen ons voorzien van goede papieren om door te strijden." En volgens wethouder Liesbeth Boersen is een goede voorbereiding essentieel. "Dat doe je niet in een achternamiddag." Wethouder Gerard Knoop geeft ook aan door te willen gaan tot het eind: "En dat is de Eerste Kamer."
Als uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid van de Blaricummers toch vóór een fusie is, dan zal de coalitie haar standpunt moeten herzien. "Dan zullen we serieus met elkaar moeten praten en kan het zijn dat we onze mening moeten herzien. Maar nogmaals, zo'n uitslag verwachten wij absoluut niet", aldus Kennis.

Boudewijn Quint

Boudewijn Quint (71) woont sinds 1979 in Eemnes. Hij doet vrijwilligerswerk voor diverse organisaties.

Boudewijn Quint.

Wat is er zo leuk aan Eemnes?
"Door de kleinschaligheid van onze gemeente is er snel sociaal contact."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Fietsen."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Mark Rutte."

Waar maak je je zorgen om?
"Over de verloedering in onze maatschappij, zoals vandalisme en hufterig gedrag."

Wat is je favoriete plek in Eemnes?
"Het sluisje."

Eemnes mist nog?
"Een goede infrastructuur."

Als je een dagje de burgemeester van Eemnes was, wat zou je doen?
"Op stap met de complete binnen- en buitendienst van de gemeente."

De coalitie DorpsBelang/PvdA is logisch?
"Misschien, maar een coalitie met het CDA lijkt mij meer in balans."

Naar welk land zou je nog willen?
"Naar de westelijke gebieden van Noord-Amerika, zowel om de natuur als cultuur."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Ik laat me niet uitdagen!"

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Piekeren over de nabije toekomst. Dat is eigenlijk zinloos."

Wat is je favoriete spreuk?
"Ik zou zeggen: Pluk de dag."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"In luxe gaan baden en sommige mensen financieel helpen."

Favoriete tv-serie?
"Fawlty Towers en Are you being served."

Favoriete boek?
"Ik lees graag (auto)biografieën."

'Soort schijnbouw'

Vervolg voorpagina

"Wij zijn altijd heel begripvol en coulant geweest. Voor ons is van belang dat er iets gebeurt met het terrein. Maar er gebeurt helemaal niets." Volgens B en W deed Voxer in het verleden vaker beloften die niet nagekomen zijn.

Op de vraag van de rechter wat er precies op het terrein gebouwd is, antwoordt Voxer dat de voorbereidingswerkzaamheden nu afgerond zijn en dat er kan worden begonnen met de bouw van appartementen.
De rechter merkt de irritatie bij de woordvoerder van het college op. "Ik krijg de indruk dat het college het gevoel krijgt dat er een loopje met hen genomen wordt." De woordvoerder knikt: "Het is een soort schijnbouw. Ze zetten iedere keer weer een klein stapje om ons te overtuigen."
Ondanks dat de bouwvergunning eind februari is ingetrokken, vinden er toch af en toe werkzaamheden op het terrein plaats. B en W willen dat Voxer daar onmiddellijk mee stopt op straffe van een dwangsom van 50.000 euro.
Over twee weken doet de bestuursrechter uitspraak.

Eemnessers scheiden hun afval stukken beter

Eemnes De invoering van de nieuwe inzamelstructuur in Eemnes heeft geleid tot een vermindering van het restafval in Eemnes. Dat is gedaald van 2.034 ton naar 1.602 ton: een afname van 21%.

Ook het scheiden van afval in Eemnes gaat de goede kant op. Met name de inzameling van pmd lukt prima, maar er is ook meer papier en karton, glas en gft opgehaald. "Er is een grote stap gezet in de richting van de doelstelling om het restafval te beperken tot 146 kilo per inwoner", staat in een memo van het college aan de gemeenteraadsleden. Er is echter nog wel een slag te maken, want nog altijd ligt de hoeveelheid restafval per inwoner ruim 20% hoger dan het doel. Een analyse door Afval Verwijdering Utrecht van het restafval kan aanwijzingen geven waar de mogelijkheden liggen voor verdere verbetering in afvalscheiding.

Zomerconcert bij Rust Wat

Laren/Blaricum Het Amersfoorts Jeugdorkest AJO speelt vrijdag 22 juni tijdens het Papageno Zomerconcert samen met Carel Kraayenhof.

Het 21ste concert vindt plaats bij de vijver van restaurant Rust Wat in Blaricum. Carel Kraayenhof treedt tijdens dit concert na de pauze op met zijn eigen repertoire en wordt begeleid door het AJO onder leiding van Rolf Buijs.
De opbrengst van het Papageno Zomerconcert is voor het Papageno Huis en de IMC Weekendschool.

Kaarten kosten 32,50 euro per stuk plus 2 euro reserveringskosten en zijn te verkrijgen via www.zomerconcert.nl of de Larense Boekhandel, Apotheek Zevenend, Gooische Apotheek en bij Apotheek Meentweg.

Twee prachtige dagen Het Gooi Bevrijd

Foto Bob Awick Foto: Foto: Bob Awick

BLARICUM Inmiddels een vaste traditie in het weekend van Bevrijdingsdag: Het Gooi Bevrijd. Opnieuw reden zaterdag en zondag honderden - vaak originele en vakkundig gerestaureerde - legervoertuigen door de regio. De stoet eindigde zondagmiddag in Blaricum op het Oranjeweitje, op de hoek Torenlaan/ Bussummerweg.

Moederdag. Volgens sommigen te commercieel, volgens anderen verwennen! Zelf koester ik altijd warme herinneringen aan Moederdag. Als kleutertje leerde ik op school een gedichtje uit mijn hoofd en na een wat hakkelende voordracht op de feestdag zelf werd mijn mini-optreden afgerond met een paar dikke kussen op moeders wangen en een nieuwe kop en schotel met daarop in krulletters 'Voor moeder'.

De toen 3-jarige Leo met zijn moeder. Fotocollectie: Leo Janssen

Mijn moeder was een eenvoudige vrouw die haar kinderen door de oorlog heeft moeten slepen. Mijn vader zat in een kamp, omdat hij werd verlinkt. Ze was een harde werkster, bad Onze Lieve Heer dagelijks tweemaal van het kruis en was graag onder de mensen. Toen ik eenmaal getrouwd was en mijn ouders vrijdags op visite kwamen, hadden we bij de borrel een blikje foie gras. Mijn vrouw Annemarie had het gekregen en dacht eerst dat - door de truffel in het midden - het goedje bedorven was. Mijn Blaricumse vriend Reinier die uit een veel rijker milieu kwam, leerde mij over deze dure Franse lekkernij waar zijn vader zo dol was. Foie gras: een portie lever dat werd geproduceerd door ganzen het voedsel op een nogal grove wijze door de strot te duwen. Nu absoluut 'not done', toen 'protestloos' smullen. Mijn vader die nooit een glaasje nam, maar altijd twee en nooit drie, nam bescheiden van de schaal, maar mijn moeder - een echte lekkerbek - had een wat hoger tempo. Na het laatste journaal stapten mijn ouders op. Mijn vader zat al in de auto toen mijn moeder zich omkeerde, op mij afstapte en voldaan zei: "Goh kind, wat hebben jullie toch een lekkere leverworst!" Sindsdien hadden mijn broer en ik het altijd over 'leverworst'. Totdat we bij een chic sterrenrestaurant de chef-kok als vanzelfsprekend bedankten voor zijn heerlijke leverworst. Die opmerking viel in het verkeerde keelgat. De man barstte in woede uit en dreigde ons vanwege zo veel minachting voor zijn peperdure foie gras de tent uit te zetten. We hebben hem de context toen verteld en samen vreselijk hard gelachen om mijn moeders opmerking. Ach ja, Moederdag. Ieder heeft zo zijn herinneringen of heeft gelukkig zijn moeder nog.

Feestweekend bij jubilerende OVBlaricum

Blaricum De Oranje Vereniging Blaricum (OVB) bestaat 80 jaar en dat wordt in het weekend van 25, 26 en 27 mei groots gevierd in en rond Het Vitus aan de Kerklaan 10.

Op vrijdag 25 mei starten De Pauwergirls met een muzikale bingo voor ouderen (14.00-17.00 uur, 5 euro, inclusief drankje van het huis). Op zaterdag 26 mei worden de kinderen in de watten gelegd: Poppentheater Stromboli speelt om 10.00 en 11.00 uur een voorstelling voor de allerkleinsten; toegang gratis. Tussen 11.00 en 13.00 uur kunnen kinderen pony rijden en Fix Entertainment uit Laren verzorgt tussen 13.00 en 15.00 uur een programma voor 7- tot 13-jarigen. In de ochtend (10.00 en 12.00 uur) wordt de historische film '40 jaar OVB' vertoond. De dag wordt afgesloten met coverband De Spikes, de allerleukste band uit België met muziek uit jaren 80 en 90. Het feest begint om 21.00 uur, kaarten kosten 10 euro en de minimumleeftijd is 18 jaar.

Op zondag is er een dorpsbrunch (11.00-12.30 uur, kaarten 7,50 euro) en om 13.00 uur start de Wielerronde van Blaricum (inschrijven via www.ovblaricum.nl/wielerronde), met om 14.30 uur solexen. Om 16.00 uur is er een afterparty.
Voor de kinderen van groep 1 tot en met 4 is ook nog een kleurwedstrijd uitgeschreven. Gekleurd en wel kunnen deze op zaterdag 26 mei tussen 10.00 en 13.00 uur ingeleverd worden bij Het Vitus. De prijsuitreiking is de volgende dag om 14.00 uur.
Kaarten zijn te koop bij AH Blaricum, Bruis, De Blaricumse Boekhandel en Haarstudio 5 (Bijvanck). Het complete programma staat op www.oranjeverenigingblaricum.nl.

Bloemen voor diamanten bruidspaar

Foto: Gemeente Laren

Laren Ze leerden elkaar kennen op de dansschool waar hij als Sinterklaas optrad en zij bij hem moest komen. Nu, zoveel jaren later, vierden Guus en Dingo Branger (allebei 80 jaar) hun zestigjarig huwelijk. Veel zin in een groot feest en bezoek van burgemeester Rinske Kruisinga hadden zij vooraf eigenlijk niet, maar toen zij deze week met een bos bloemen voor de deur stond, was dat toch wel heel gezellig. Het zeer actieve echtpaar heeft drie kinderen en acht kleinkinderen.

Ladies Night in De Hilt

Eemnes Na het grote succes van de vorige keer wordt in De Hilt donderdag 17 mei van 19.00 tot 22.00 uur weer een Ladies Night georganiseerd. De toegang is gratis.

Samen met je vriendin, zus, moeder, collega of buurvrouw rondsnuffelen tussen de stands waar allerlei bedrijven uit de regio zich presenteren met van alles op het gebied van lifestyle, fashion, beauty, woonaccessoires en nog veel meer. Ook de foyer wordt ditmaal bij het event betrokken. Ook zijn er leuke prijzen te winnen bij de gratis loterij.

Asperges bij Marian Kookt

Eemnes Aspergeliefhebbers zijn vrijdag 18 mei welkom in De Bongerd aan de Jhr. C. Roëllaan 17 waar Marian Roskamp van 'Marian Kookt vers voor u' voor 10 euro een 3-gangenaspergediner serveert.

Opgeven kan via telefoonnummer 06-12717226 of op maandag, woensdag en vrijdag tussen 14.00 en 19.00 uur in De Bongerd.

1ste elftal SV Laren '99 kampioen?

Laren SV Laren '99 speelt zaterdag 12 mei om 14.30 uur aan het Schuilkerkpad de kampioenswedstrijd.

De zwart-witten spelen tegen de nummer twee op de ranglijst: FC Weesp.

Voorzitter André Resing is trots op de hoofdmacht, die onder leiding staat van trainer Fred Roest: "Naar verluidt zijn we op dit moment het best presterende eerste elftal in Nederland", zegt hij. Mocht het team kampioen worden, dan wordt aansluitend een feestje gevierd.

Presentatie debuutthriller in Kunstcafé

Ronnie Rokebrand presenteert in het Kunstcafé zijn debuutthriller. Foto: PR

BLARICUM Er is een extra Kunstcafé ingelast op woensdag 16 mei. Aanleiding is dat Blaricummer Ronnie Rokebrand op feestelijke wijze zijn debuutthriller 'Operatie Hanokmin' ten doop houdt in het bijzijn van zijn uitgever LetterRijn uit Leidschendam. Rokebrand biedt de bezoekers van zijn boekpresentatie een drankje aan.

De eerste thriller van Ronnie Rokebrand gaat over de Nederlandse journalist Mike, die in Senegal getuige is van de gruwelijke moord op een vrouw. Het zijn beelden die hem in zijn dromen blijven achtervolgen. Wanneer hij na anderhalf jaar naar Rwanda reist, is zijn beroep nog slechts een dekmantel voor zijn deelname aan een geheime internationale missie in samenwerking met de geheime diensten van Israël en Frankrijk. Het doel van deze samenwerking is het voorgoed uitschakelen van een van de gevaarlijkste mannen op het Afrikaanse continent en het vernietigen van een opleidingskamp van de terreurorganisatie Al-Qaida.

Als een vliegtuig met daarin de Rwandese president Habyarimana en de president van Burundi Ntaryamira met twee SAM 7 raketten wordt neergeschoten, werkt dat als lont in het kruitvat en laait de stammenstrijd tussen Hutu's en Tutsi's weer op. Dit allemaal speelt zich af in deze bloedstollend spannende thriller en de ontrafeling van een complex en onvoorstelbaar complot. 'Operatie Hanokmin' is dus het thrillerdebuut van Ronnie Rokebrand (1954), een man die in het dagelijks leven reisondernemer en reishandboekenschrijver is. Hoewel het verhaal fictief is, zijn er gelijkenissen met bestaande personen en gebeurtenissen.

Er is muziek van het Blaricumse duo Request, bestaande uit Monica Lucardi en Theo Deuning. Ze maken samen aanstekelijke muziek en kunnen het publiek als de besten vermaken. Dik twintig jaar geleden is Request begonnen en maakt nog steeds met veel plezier muziek.

Het Kunstcafé in Het Vitus begint om 20.00 uur, de zaal gaat open om 19.00 uur. De toegang is gratis, er wordt wel een vrijwillige bijdrage aan de kosten van de avond op prijs gesteld.

Nederpop in Singer Laren

Laren Nederpop All Stars treedt vrijdag 18 mei op in Singer Laren. De bezoekers kunnen genieten van pop in je moerstaal.

Het begin van de jaren 80 zijn de hoogtijdagen van de Nederlandstalige popmuziek. Bands als Doe Maar en Toontje Lager zijn met hun rebelse liedjes populairder dan ooit. Die tijden herleven in het theater met een voorstelling van de Nederpop All Stars.

Rondreis

Sander van Herk, Stefan de Kogel, Luc de Bruin, Robert Kramers en Marco Hoogland nemen het publiek mee op een muzikale rondreis langs legendarische Nederpop-klassiekers. Aangevuld met Erik Mesie en Henk Temming staan ze garant voor een avond onvervalste, Nederlandstalige popmuziek.

Themaochtend valpreventie in bibliotheek

Eemnes Fysiotherapeut Marjolein Kuijt van Valpreventie Het Gooi verzorgt donderdag 17 mei van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Gooi en meer vestiging Eemnes de themaochtend.

Vallen is een van de belangrijkste oorzaken waardoor zelfstandig blijven wonen moeilijk wordt of niet meer mogelijk is. Maar een val is vaak te voorkomen.

Tips

Tijdens deze themaochtend bespreekt Kuijt de gevolgen van een val. Zowel de persoonlijke risico- als de omgevingsfactoren komen aan bod. Wie de twaalf risicofactoren leert kennen en daarover tips krijgt, kan zelf de verhoogde risico's wegnemen of verlagen.
Iedereen is welkom en de toegang is vrij.

Parkinson Café

Laren Het Parkinson Café bestaat tien jaar. Op donderdag 17 mei wordt er een feestje gevierd.

In het programma is onder andere een terugblik op het afgelopen decennium opgenomen. Ook is er een optreden van het Parkietenkoor. De middag in Theodotion aan de Werkdroger 1 wordt afgesloten met een hapje en een drankje. De zaal gaat open om 14.00 uur.
Op www.parkinsoncafelaren.nl is meer informatie te vinden.

BEL-gemeenten twee minuten stil tijdens dodenherdenking

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

BLARICUM Opvallend veel kinderen legden een bloem bij het zeventig jaar oude oorlogsmonument in het Burgemeester Klaarenbeekpark in Blaricum waar op 4 mei de dodenherdenking plaatsvond. Ook in de BEL-gemeenten was het om 20.00 uur twee minuten stil. In Laren was een stille tocht vanaf de gedenksteen aan De Drift en vervolgens de kranslegging bij het monument op de Brink. In Eemnes was men stil bij het Vrijheidsmonument aan het Plantsoen. Komende woensdag is er in de Nicolaaskerk in Eemnes een herdenkingsbijeenkomst met leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Eemnes en de veteranen die in de BEL-gemeenten wonen.

Duiven en duivenmelkers zien elkaar in De Duiventil

Elke vrijdagavond vliegen de duiven van PV De Zwaluw uit

De postduivensport staat sinds eind vorig jaar officieel op de lijst van Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Een verdiende vermelding, want er zijn in ons land al meer dan honderd jaar duivenhouders die deze vorm van cultureel erfgoed van generatie op generatie overdragen. Duivenhouder en voorzitter van Postduivenvereniging De Zwaluw in Laren Ronald Heesen begon in 1976 met de duivensport. "Het zou mooi zijn als de aandacht voor de duivensport groeit. In het Gooi neemt het aantal duivenhouders tot mijn spijt snel af."

Duivenhouders laten voor de wedvlucht hun duiven inkorven en registreren.

Laren Het is druk op vrijdagavond in De Duiventil, het onderkomen van PV De Zwaluw aan de Heideveldweg in Laren. Voor het gebouw staat een aanhangwagen waarin de duiven later hun reis naar het zuiden zullen maken. Binnen staan rieten manden vol met duiven die rustig wachten totdat ze worden geregistreerd en ingekorfd, zoals Ronald Heesen, voorzitter van de Larense postduivenvereniging, het noemt.

De duivensport kent veel specifieke termen, blijkt al snel als je met een duivenhouder in gesprek raakt. Inkorven betekent zo veel als wedstrijdklaarmaken, bij het registreren wordt de duif ingelezen in de klok. Op de tafels in het verenigingsgebouw liggen de elektronische duivenklokken van de leden van PV De Zwaluw verspreid.

Duivenhouders staan in de rij om hun duiven te laten inkorven, voordat de vogels voorzichtig in de grotere plastic manden met de duiven van collega-duivenmelkers worden gezet om de reis te kunnen maken. "Elke duivenhouder heeft zijn eigen klok", legt Heesen uit. "Als de duif weer bij zijn eigen duivenhok aankomt, krijgt de eigenaar dit door op zijn klok. Die klokken worden later uitgelezen in het computersysteem van de vereniging, zodat ook meteen duidelijk is welke duif wanneer is binnengekomen."
Hij verwacht dat alle duiven rond acht uur wel ingekorfd zullen zijn, waarna ze via Soest naar hun eindbestemming in België vertrekken.

Voorzitter van PV De Zwaluw Ronald Heesen met een postduif die klaar is voor de reis. Foto's: Bob Awick

'Duiven verdwalen niet. Het gevaar zijn roofvogels die aanvallen'

"Vroeger ging dat anders", zegt de duivenhouder en verenigingsvoorzitter, terwijl hij even naar achteren loopt en met een metalen ringentang terugkomt. Met een soort bankschroef bevestigt hij het apparaat op de tafel en knijpt er stevig in. Een ronde opening met de diameter van een duivenpootje verschijnt. Heesen pakt een gummiringetje. "Tot eind jaren 90 deden we alles nog met de hand en kregen de duiven de rubberen ring aan hun pootje. We waren in die tijd de hele avond bezig met de duiven. Nu gaat het sneller, maar soms mis ik het gevoel van saamhorigheid van destijds."

Wedvluchten

'Met wind mee halen duiven snelheden van 110 kilometer per uur'

Even later laat Heesen een lijst zien van de wedstrijd – duivenhouders spreken van een wedvlucht - die de duiven vorige week hebben gevlogen. Minutieus staat van elke duif het ringnummer, het nummer van zijn duivenhouder en de vliegtijd vermeld. "Na elke wedstrijd draaien we deze lijsten met resultaten uit", legt hij uit. "Het seizoen begint eind maart met wat wij noemen twee africhtingen, dat zijn trainingsvluchten van 40 kilometer en 90 kilometer. Vorige week hebben de duiven hun eerste wedvlucht gevlogen van 138 kilometer. Vandaag gaan ze naar Wallonië en moeten ze ongeveer 200 kilometer vliegen."

Het duivenseizoen kent verschillende soorten vluchten met verschillende lengtes. "De eerste zes weken van het seizoen vliegen ze de Vitesse-vluchten", vervolgt de voorzitter van PV De Zwaluw. "Dat zijn de kortere vluchten tot 300 kilometer. Je kunt het vergelijken met de sprint in het hardlopen. Over een maand beginnen we met de Midfond-vluchten van 300 tot 500 kilometer."
Later in het seizoen vliegen de duiven de zogenoemde Dagfond-wedstrijden tot 700 kilometer en Fondvluchten tot 1200 kilometer. Heesen: "Op de Fond vliegen de duiven maar twee of drie keer per jaar, met als verste afstand vanaf Barcelona naar huis. Je kunt het vergelijken met een marathon, die loop je ook niet elke week. Na september vliegen we niet meer. Het weer wordt dan te slecht." Hoe ver de duiven ook zijn, ze verdwalen niet. "Het grote probleem zijn de roofvogels, die vallen de duiven aan. Het aantal roofvogels stijgt de laatste jaren sterk en dat maakt de sport moeilijk. Zelfs trainen bij huis wordt eigenlijk te gevaarlijk", vindt de voorzitter van de postduivenvereniging.

België

Ongeveer 17.500 Nederlanders zijn lid van een postduivenvereniging. De duivensport ontstond in het begin van de negentiende eeuw in België. Daar organiseerden 'melkers' uit de buurt van Luik, Antwerpen en Gent voor het eerst vluchten met postduiven. Belgische jongemannen die in het zuiden van Nederland onderdoken en zo de Eerste Wereldoorlog ontliepen, brachten de duivensport naar Nederland. "PV De Zwaluw bestaat dit jaar 97 jaar", vertelt voorzitter Heesen. "De vereniging is in 1921 opgericht en sinds 1953 zitten wij hier in De Duiventil." Tot twintig jaar terug was het duivenhouden volgens Heesen populair in Laren en Blaricum, nu heeft PV de Zwaluw 40 leden, van wie 28 met vliegende duiven. "Ruim veertig jaar geleden, toen ik begon met de duivensport, waren er 85 leden. Bovendien waren er ook postduivenverenigingen in Blaricum. Die zijn er niet meer. Een aantal Blaricumse duivenhouders heeft zich bij ons aangesloten."
Heesen kreeg de liefde voor duiven in zijn jeugd al vroeg te pakken, maar merkt dat de jongeren van nu het laten afweten. "Kijk maar eens rond, de meeste mensen hier zijn boven de zestig. Het is lastig om jongeren erbij te krijgen, ook omdat het een kostbare en tijdrovende hobby is. Nu doe ik het vanwege mijn gezondheid rustiger aan, maar in mijn actiefste periode had ik 250 duiven die ik allemaal heb getraind. Dat kost tijd." Lachend: "Mijn vrouw vindt het geen probleem dat we nu nog maar 70 duifjes hebben."

Mysterie

Postduiven door de jaren heen

De postduif stamt af van de rotsduif, die vooral in landen rond de Middellandse Zee leeft. De Egyptenaren cultiveerden de rotsduif en ontdekten dat een weggebrachte duif steeds terugkeerde naar zijn 'thuis'. Zij waren de eersten die berichten met duiven verstuurden. Zo werd het nieuws over de kroning van farao Ramses II door duiven verspreid.
De bekende en steenrijke Rothschildfamilie heeft een belangrijk deel van haar rijkdom aan de postduif te danken. In 1815 ontving Nathan Rothschild in Londen, via enkele postduiven in estafette, als eerste het bericht dat Napoleon de Slag bij Waterloo had verloren. Hij kocht daarna met deze voorkennis aandelen in Engelse staatsfondsen. De belegging steeg snel in waarde nadat dit nieuws algemeen bekend werd. Met de latere verkoop van de Britse aandelen legde Nathan Rothschild de basis voor het latere fortuin.
In de Tweede Wereldoorlog lag de sport stil. De Duitse bezetter verbood het houden van postduiven en legde beslag op de duiven. Ze konden immers boodschappen overbrengen en dat had de bezetter natuurlijk liever niet. Na de oorlog pakten de Nederlanders de duivensport snel weer op. In de hoogtijdagen, in de jaren zestig van de vorige eeuw, waren er meer dan 100.000 duivenmelkers in ons land.

Jonge duiven kunnen vanaf vijf weken al zelf hun hok terugvinden. Hoe ze dit doen is het grote mysterie van de duivensport. Onderzoekers denken dat het magnetisch veld van de aarde, de zonnestand en geuren in de lucht de vogels naar huis helpen, maar er zijn ook theorieën dat ze gewoon hun snavel achterna vliegen. Heesen heeft het raadsel zelf nooit opgelost. "Ik weet wel dat jonge duifjes van een paar maanden oud feilloos de weg naar huis kunnen vinden. Zelf hield ik duiven voor de kortere vluchten: de Vitesse en de Midfond. Als training reed ik regelmatig dertig kilometer naar het zuiden om de duiven vanaf daar zelf terug te laten vliegen. In mijn begintijd heb ik nog gewed op mijn duiven, we noemen dat 'poulen'. Nu gebeurt dat niet meer zo veel, maar prijzen winnen kan nog wel."
Na enig aandringen vertelt Heesen dat hij er een aantal in de wacht heeft gesleept. ''Ik heb een keer de beste jonge duif en in 2012 de snelste duif van Nederland gehad."

Op reis

Het wordt rustiger in PV De Zwaluw; 17 duivenmanden met 28 duiven staan klaar voor de grote reis. "Behalve de chauffeur gaat er ook altijd een verzorger, de zogenoemde 'convoyeur', mee", zegt de voorzitter van PV De Zwaluw ter geruststelling. "Het weer ziet er goed uit, dus waarschijnlijk gaan ze morgenochtend om acht uur los. Met wind tegen vliegen ze zo'n 70 kilometer per uur en met wind mee 110 kilometer. Je kunt dus uitrekenen hoe laat ze ongeveer weer in de duiventil zijn. Reken er maar op dat elke duivenhouder morgen op tijd bij de til te vinden is. Er is geen mooier moment voor een duivenhouder dan het moment dat hij de duiven thuis ziet komen."

Zaalvoetballer Derk Jan te Pas (44) bedankt redders in De Hilt

'Ik herinner me de toss nog, daarna niets meer'

Zaalvoetballer Derk Jan te Pas (44) van Team Vos uit Huizen heeft vorige week in De Hilt in Eemnes zijn redders bedankt.

Derk Jan te pas (44) bedankt zijn redders. Foto: Bob Awick

Eemnes Hij werd 9 april gereanimeerd in de sporthal door medewerker Wilfried Mol, sportster Kitty Harrison en inwoonster van Eemnes Sasha van der Zwaan die een sms kreeg via Hartslag.nu.

Scheidsrechter heeft direct de wedstrijd stilgelegd

De redders kregen een bloemetje aangeboden van Derk Jan, zijn vrouw Bernice Hulst, zijn dochters Sanne en Maud en van Karel Koopman, penningmeester van Team Vos.
Zelf kan Te Pas zich weinig meer herinneren van wat er precies gebeurde die avond. "Ik herinner me de toss nog, daarna niets meer. Ook niet hoelang ik nog heb gespeeld. Tot 3.58 minuten voor de rust. Ruim 20 minuten dus", zegt Karel, die op dat moment scheidsrechter was. "Hij zat op zijn hondjes op de grond met zijn handen tegen zijn hoofd gedrukt. Hij wist niet wat er was en ik heb de wedstrijd meteen stilgelegd." Teamgenoten haalden hulp bij de bar, waar Wilfried Mol dienst had. "Meestal is het niet zo ernstig. Ze zeiden dat er iemand onwel was geworden. Op de een of andere manier heb ik wel meteen de AED meegenomen", zegt Mol. Harrison had net gesport bij EGV en zat koffie te drinken. Zij zag het gebeuren en ging erachteraan. Ze is werkzaam als verpleegkundige en startte samen met Mol de reanimatie. Ondertussen had Van der Zwaan via Hartslag.nu een sms gekregen. "Ik heb mijn Crocs aangetrokken en ben op de fiets gestapt." Ze kent de sporthal goed, want ze volleybalt er en woont erachter.
Na twee keer een shock van de AED bewoog de voetballer zijn hoofd weer. Inmiddels waren vier brandweerlieden gearriveerd en twee politiemensen. De ambulance kwam pas later. Te Pas heeft een week in Tergooi in Blaricum gelegen en allerlei onderzoeken gehad. "Ze hebben niets kunnen vinden, maar ik heb inmiddels wel een icd gekregen." Dit apparaatje zit in zijn lichaam en kan een schokje geven als het hart ontregeld raakt. "Tot nu toe gaat het goed. Over twee maanden moet ik weer naar het ziekenhuis. Dan lezen ze het apparaatje weer uit." Hij hoopt dat de uitslag dan weer goed is. "Ik mag tot die tijd niet autorijden, want je weet maar nooit." Zijn lichaam heeft een klap gekregen en hij is nog aan het herstellen. Hij is zijn redders dankbaar dat hij er nog is.

Pompen of verzuipen in de polder

EEMES Op een markante plek in de polder staat het gemaal Eemnes. Al eeuwenlang wordt hier water uit de laaggelegen Eemnesserpolder afgevoerd naar de Eem. Koning Willem Alexander en koningin Máxima waren hier te gast in de herfst van 2017. Zaterdag 12 mei is het gemaal open voor publiek.

Bijzonder zijn de 95 jaar oude elektrische pompen. Slechts enkele keren per jaar starten en draaien deze antieke machines. Elk half uur demonstreren medewerkers van Waterschap Vallei en Veluwe de werking van het gemaal.
De Eemnesserpolder kent een rijke geschiedenis van dijkdoorbraken en overstromingen. En al generaties lang wordt het water uit de polder afgevoerd. Met keersluisjes, een watermolen, later een stoomgemaal, een oud elektrisch gemaal en tegenwoordig een volautomatisch elektrisch gemaal. Tijdens de open dag vertellen vrijwilligers van de Historische Kring Eemnes over de ontginning van de Eemnesserpolder en de historie van het gemaal en de naastgelegen sluis.
Het gemaal aan de Korte Maatweg is zaterdag open van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Ontbrekende tekst lintjes

BLARICUM In het artikel over de jaarlijkse lintjesregen in de Laarder Courant van vorige week was een deel van de tekst weggevallen. Hier alsnog de ontbrekende tekst.

In Blaricum werden drie onderscheidingen opgespeld; de heren Paul Cohn (1962), George Keune (1929) en Bert Ruiter (1946) werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Cohn is directeur van het in 1937 opgerichte familiebedrijf Roba Metals B.V. Dit Nederlandse bedrijf is onder leiding van de Blaricummer uitgegroeid tot een internationale speler in de metaalsector. In zijn vrije tijd is Cohn grensrechter bij BVV'31 en verzorgt als vrijwilliger onder andere de communicatie.

George Keune is president-directeur van Keune Haircosmetics B.V. De producten zijn een begrip in kappersland.

14 / 20

De 'crème de la crème' verschijnt op tweede Happy Spirit Days in Blaricum

Yoga, mindfulness en meditatie voor eenieder die ook maar beetje nieuwsgierig is

Happy Spirit Days in juni weer in Blaricum. Foto: Dinand van der Wal

Blaricum Na het succes van vorig jaar durft Carla Begeer uit Blaricum het opnieuw. In en rond haar woonboerderij aan de Binnenweg 7 vindt van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juni het festival Happy Spirit Days plaats. "Niks zweverigs, maar met beide voeten in het gras", benadrukt de Blaricumse.

'Nieuwe dingen ontdekken maakt
je leven rijker'

Het belooft ook dit jaar een ware hit te worden, met drie dagen vol toonaangevende sprekers, lifechanging workshops en optredens van formaat in een sfeervolle en kleinschalige setting. "De crème de la crème op het gebied van meditatie, mindfulness en yoga reist af naar 't Gooi. We hebben een aantal succesvolle sprekers van vorig jaar teruggevraagd en zeker 50% vernieuwd", vertelt de initiatiefneemster van dit festival.
Zo geeft de bekende filosoof Stine Jensen oosterse oplossingen voor westerse problemen, helpt mindfulnessexpert Marnix van Rossum balans te vinden (met aansluitend een stiltewandeling door de buurt) en is het mogelijk om bij de energieke Afke Reijenga een tribal vinyasa yogales te volgen. "En we hebben Hedi de Vree. Zij is de allerbeste op het gebied van ademhaling." Bijzonder is ook de komst van Olande Ananda. Begeer: "Als je wilt mediteren heb je aan hem de beste. Hij kan je echt tools geven." En laten we ook 'the best of meditatie' met Tijn Touber niet vergeten, net als wetenschapper Hans Andeweg; hij praat over energie maar vliegt dit thema van een andere kant aan. "En wie de mensen zeker niet mogen missen is Jan Kuiper. Het yogaconcert dat hij geeft, heeft hij eerder ook in Het Concertgebouw uitgevoerd. Echt prachtig." En wie eindelijk eens af wil van de blokkades in het lichaam kan aansluiten bij de Yin Yoga met drums van Danah Monique Bosch.
Tussen de bedrijven door is er op het festivalterrein veel te beleven. In de Happy Garden genieten de bezoekers van bijzondere bites en geven experts inzicht in leven en toekomst, op de Happy Bazaar zijn mooie producten te vinden en er zijn hapjes van de Happy Belly en de Blaricumse Peggy Gonzales én sapjes van Juice Lab en een gratis theeschenkerij van Yogi-tea (beker meebrengen!). Ook de styling wordt dit jaar nog mooier.
Voor wie? "Iedereen is welkom. Als je ook maar een beetje nieuwsgierig bent, is dit je kans om eens te komen kijken en je ermee bekend te maken. Er zit echt amper een spiritueel sausje over. Nieuwe dingen ontdekken maakt je leven rijker. Al denk ik dat over tien jaar alle schroom rondom yoga, meditatie en mindfulness verdwenen is en het hoort bij het dagelijks leven", besluit Carla.

Tickets voor de Happy Spirit Days 2018 zijn verkrijgbaar via www.happyspiritdays.nl. Elk ticket is inclusief toegang tot drie exclusieve workshops naar keuze. De dagprijs bedraagt 59,95 euro, een passe-partout voor twee dagen kost 99 euro en voor drie dagen 135 euro. Gratis parkeren bij de buren.

Donderdag 17 mei geven Hans-Erik Dijkstra en Tim Wintersohl een lunchconcert in de raadzaal van Eemnes.

Vrijdag 11 mei

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Zaterdag 12 mei

Repair Café

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Gratis reparatie van huishoudelijke apparatuur, tuingereedschap en kleding.

Historische wandelroute door Huizen

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

De aanvang van deze wandeling is om 14.00 uur en start bij het Huizer Museum aan de Achterbaan. Kosten voor de wandeling € 4,- per persoon, aan de balie van het museum te voldoen.

Open dag jeugd Tafeltennisvereniging Huizen

12.00 uur | Verenigingsgebouw De Kloef Huizen

Zorg wel voor gymkleding en gymschoenen (geen zwarte zolen). Deelname is gratis!

Papageno Jazz - Jessie Brevé Trio

15.30 uur | Papageno Huis Laren

Jessie Brevé - saxofoon, Jort Terwijn - contrabas, Tim Hennekes - drums.

Zondag 13 mei

Moederdagvoorstelling

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Kindervoorstelling Katinka van Driezum

Eemlijnvaart voor vogelexcursie

14.00 uur | Haven van Huizen

Een vogelexcursie in samenwerking met fietsboot de Eemlijn. Kijk voor meer info op eemlijn.nl.

Stiltemeditatie

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

Stadsverlichting wil inspireren tot rust te midden van overvolle agenda's en haast in ons dagelijks leven. We nodigen je uit om met volle aanwezigheid hier en nu stil te zijn en je hart te voelen, ook in de onrust.

Maandag 14 mei

Rummikub en scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Ontbijten

9.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Voor een gezellig en gezond ontbijt kunt u iedere donderdag terecht in wijkcentrum Holleblok. Ineke en Claudia heten u van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. € 2,- per persoon.

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wijkcentrum Holleblok heeft een snuffelkast met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Geopend: maandag van 9.30 tot 12.00 uur.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL Huizen.

Start to Run!

19.30 uur | De Trappenberg / De Wipneus Kinderdagverblijf Huizen

Gedurende deze clinic word je onder begeleiding van een gediplomeerd trainer getraind om 30 minuten te kunnen hardlopen. Meer info of inschrijven kan via www.sportiefhardlopenhuizen.nl.

Basiscursus astrologie

19.30 uur | Thuis bij de docent Huizen

Voor deze cursus is de exacte geboortetijd nodig, eventueel op te vragen bij het stadhuis.

Rodion Trio

20.15 uur | Rosa Spier Huis Laren

Muziek als medicijn. Voor klachten van allerlei aard brouwt het trio een muzikaal medicijn. In hun draagbare apotheek vindt u een kruidig programma met o.a. Mozart, Händel, Rameau, Tchaikovsky, Rossini, Wagner en Bach.

Foto-expositie

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Tot en met 13 juli exposeert natuurfotograaf Rob Kloosterman. In zijn werk wil Kloosterman de vogels zo goed mogelijk tonen in hun karakteristieke leefomgeving. Het werk is te koop en uitvoeringen op posters en ansichtkaarten.

Dinsdag 15 mei

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan om u te helpen. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen.

Weerbaarheid Senioren (55+)

11.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Zelfvertrouwen bij ouderen te doen toenemen en de mate van angst te doen afnemen. Met meer vertrouwen kunnen deelnemen aan de buitenwereld. Dit wordt bereikt door de fysieke weerbaarheid van ouderen te vergroten.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL Huizen.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom Blaricum

Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Inschrijven avondvierdaagse

19.30 uur | Muziekvereniging Prinses Irene Huizen

Inschrijfavond avondvierdaagse tussen 19.30 en 21.00 uur, IJsselmeerstraat 5a in Huizen. Daarnaast is ook online inschrijven mogelijk via www.a4dhuizen.nl. De avondvierdaagse wordt dit jaar gehouden van 28 t/m 31 mei.

Free Dutch Lesson

19.30 uur | De Malbak Blaricum

You will learn more about the meaning of words and verbs. Level: speaking and understanding the Dutch language a bit.

Oudercursus Babygebaren

20.00 uur | thuis bij docent Huizen

15 mei 1e avond, 26/6, 24/7. communicerenmetgebaren@gmail.com.

Woensdag 16 mei

Taalcafé

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen.

Film aan de Brink - 'Before the Flood'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Leonardo DiCaprio reist de wereld over om onderzoek te doen naar de gevolgen van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde en maatregelen om het tij te keren. Entree: € 5,-.

Film aan de Brink - 'C'est la vie'

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Een onvergetelijke bruiloft in een zeventiende-eeuws kasteel dreigt volledig in het water te vallen in deze komedie. Cultuurverschillen, misverstanden en persoonsverwisselingen zorgen voor chaos en grote hilariteit. Entree: € 5,-.

Academielezing 'Van Gogh en Japan'

20.00 uur | Gooise Academie Laren

In deze tentoonstellingslezing neemt Diana Kostman je mee in de fascinatie van Van Gogh voor Japan en de Japanse prentkunst.

Cursus Rolstoelvaardigheid

19.00 uur | De Trappenberg Huizen

Deze cursus is gericht op het verbeteren van de rijvaardigheid en het dagelijks gebruik van de rolstoel. Kijk voor meer informatie op www.teamsportservice.nl./gooi.

Donderdag 17 mei

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Het verrassende van dit spel is de bal, omdat het zwaartepunt niet in het midden zit.

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Loop binnen tijdens onze openingstijden of maak een afspraak voor een ander moment voor info, bemiddeling, advies of scholing. Tel.: 035-750 4149.

Bijeenkomst Huizer Schrijversgilde

14.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Zowel beginnende schrijvers als meer gevorderde zijn van harte welkom om aan te schuiven.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom

Iedereen is welkom! Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Inloopochtend SeniorWeb Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Themaochtend over valpreventie

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Fysiotherapeut Marjolein Kuijt bespreekt de gevolgen van een val. Als u de 12 risicofactoren leert kennen en daarover tips krijgt, kunt u zelf de verhoogde risico's wegnemen of verlagen. Entree vrij.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Even tijd voor elkaar en een gezellig babbeltje.

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger

Er zijn geen kosten aan verbonden en je kunt zo leren om met Facebook - Twitter - Spotify om te gaan.

Lunchpauzeconcert Raadzaal Eemnes

12.30 uur | BEL kantoor Eemnes

Tim Wintersohl - fluit en Hans-Erik Dijkstra - piano, spelen een prachtig programma met werken van Bach, Mozart, Baton en Taktakishvili.

Bingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Voor € 5,50 speelt u 6 x 3 rondes.

Ladies Night

19.00 uur | De Hilt Eemnes

Je kunt gezellig rondsnuffelen tussen de stands met van alles op het gebied van lifestyle, fashion, beauty, woonaccessoires etc. van 19.00 tot 22.00 uur. Toegang gratis!

Eten op Rolletjes

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het Dudokpark in Hilversum wordt van 11 tot en met 13 mei weer een openluchtrestaurant. Dit jaar met nieuwe foodtrucks, akoestische bandjes en vermaak. Toegang is gratis. Zie ook etenoprolletjes.nl.