Laarder Courant de BEL

17 januari 2018

Laarder Courant de BEL 17 januari 2018


Meeste inwoners willen geen hotel

Laren Veel inwoners van Laren zien een hotel op de locatie naast slagerij De Vries aan de Torenlaan helemaal niet zitten. De commissie Ruimte & Infrastructuur behandelt op dinsdag 23 januari het verzoek de bestuursopdracht te geven om te kijken of het mogelijk is een hotel (55 kamers) met zes appartementen te realiseren.

Om dit te kunnen bouwen moeten het woonhuis en de voormalige fabriek van Van den Brink & Thuys gesloopt worden.
Raadslid Chris Bogaers (PvdA) plaatste op Facebook een oproep om de mening van de Laarders te peilen. Degenen die reageren zijn nagenoeg eensgezind en zien een hotel meer als last dan lust. De reacties variëren van "waardeloos plan" tot "onmogelijk". "Deze locatie is zo fout", reageert Hans Lommel. "Laat dit zo blijven. De locatie Golden River lijkt mij veel beter." Wybe Venema zou het eeuwig zonde vinden als er aan de Torenlaan gebouwd gaat worden: "Ben zeer benieuwd naar de prognoses over de te verwachten bezettingsgraad van dit hotel." Anderen vrezen voor een aanzienlijke toename van het aantal verkeersbewegingen. Bogaers: "Wij zijn absoluut geen voorstander van deze plannen; het is weer een veel te grootschalig project. Te massale bouw op het meest smalle stukje van de Torenlaan. Mocht er behoefte zijn aan een hotel dan is Golden River een prima plek."

De commissievergadering begint om 20.00 uur en vindt plaats in het gemeentehuis aan de Eemnesserweg.

Gemeente doet Wob-verzoek GS

Laren Het college heeft gistermorgen een brief verstuurd naar Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland met de bedoeling opheldering te krijgen rondom de voorgestelde fusie in de Gooi en Vechtstreek.

De brief is een collegiaal verzoek, maar indien GS dit onverhoopt niet honoreert, dient het schrijven te worden opgevat als een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

5

Golden River-pand in verkoop

Laren Het pand van restaurant Golden River aan de Stationsweg 1 staat te koop. Dat bevestigt Hemmy Wong.

Het gerucht dat de deal al is gesloten, klopt niet. "Er is wel een potentiële kandidaat, maar er is nog niets getekend en er is niets betaald", aldus Wong.

Informatieavond Huis van Eemnes

Eemnes Een informatieavond over het Huis van Eemnes vindt maandag 22 januari van 20.00 tot 22.00 uur plaats in De Hilt aan de Hasselaarlaan 1c.

Interessant voor mensen die willen weten wat de sociale, maatschappelijke en economische mogelijkheden en waarden van het gemeenschapshuis worden.

Bouwproces

Wethouders Niels Rood en Jan den Dunnen trappen om 20.00 uur af en daarna vertellen medewerkers van bouwbedrijf Vaessen en architect Moederscheim Moonen de belangstellenden meer over de faciliteiten van het gemeenschapshuis en lichten zij het bouwproces toe.
Na afloop van de presentaties bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Bezoekers zijn vanaf 19.30 uur welkom.

Megabedrag van ruim 14 mille naar goede doel Skate4AIR

Foto: Bastiaan Miché

Blaricum Ruim 14.000 euro heeft Jochem Uytedehage uit Blaricum de afgelopen maanden opgehaald voor het goede doel Skate4AIR, waarvan hij ambassadeur is. Zijn actie bestond uit diverse onderdelen, met zondag de spinningmarathon bij Health Center FIT als hoogtepunt. Alleen daarmee fietste hij al 3.347 euro bij elkaar.

Poëziefestival

De bedenkers van Poëzie aan de Brink. V.l.n.r.: Gerard Beentjes, Dasja Koot en Janine Boot. Foto: Jacqueline Roest

Laren krijgt een eigen festival over poëzie. Op 2, 3 en 4 februari staat het dorp in het teken van gedichten.

11

Taalvrijwilliger
Met de bezoekers die van buiten Nederland komen in gesprek gaan en helpen bij het leren van Nederlands in het Taalcafé Eemnes. Werktijden: vrijdag van 10.00 tot 11.30 uur. Contactpersoon: Gerard Beentjes van Goede Buren Eemnes, telefoon 06-22418456/035-5335466 of goedebureneemnes@gmail.com.

Medewerker bij de fossielengroep
De bezigheden van de fossielengroep kunnen ruwweg worden opgedeeld in vier activiteiten: het beheer van de collectie (identificeren, registreren, fotograferen en indelen van de fossielen in de collectie en het verwerken van de nieuwe schenkingen), het prepareren en restaureren van fossielen en het gebruik van de fossielen voor tentoonstellingen en voor onderwijsdoeleinden. Werktijden: in teamverband en naar eigen idee/overleg in te vullen. Contactpersoon: Dick Borger van Geologisch Museum Hofland in Laren, telefoon 035-6234631/5382520 of vrijwilligers@geologischmuseumhofland.nl.

Vrijwilliger bij de PC Helpdesk BEL
U geeft hulp en advies bij pc-problemen aan bezoekers van de PC Helpdesk BEL. Werktijden: donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Werkadres te Laren. Contactpersoon: J. Kroon van PC Helpdesk BEL, telefoon 06-16385010 of j.kroon@ziggo.nl.
Muziekvrijwilliger Music & Memoryproject
De Stichtse Hof gaat op verschillende locaties meer doen met muziek in de zorg voor haar bewoners met dementie. Hiervoor zoekt Vivium ondersteuning bij het onderdeel Music & Memory. Voor het onderdeel zoeken we meerdere vrijwilligers die samen willen luisteren naar voorkeursmuziek, via iPod te ondersteunen. Werktijden: de tijdsinvestering/gevraagde beschikbaarheid is in het begin minimaal een dagdeel in de week. Contactpersoon: Jennifer Nortman van Vivium Zorggroep, De Stichtse Hof in Laren, telefoon 035-5390808/5390800 of uitbureaudsh@vivium.nl.
Vrijwilliger Wandelclub
Elke woensdag tussen 09.30 en 12.00 uur wandelt een groepje vrijwilligers met onze bewoners. Deze bewoners van het Rosa Spier Huis zijn over het algemeen immobiel en zitten hierdoor veelal in een rolstoel. Voor deze wandelclub zijn wij op zoek naar nieuwe begeleiders. Contactpersoon: Martijn Derrix van Rosa Spier Huis in Laren, telefoon 035-5386797 of m.derrix@rosaspierhuis.nl.
Vrijwilligerscentrale Laren-Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122. Telefoon 035- 7504149 of mailen naar vclarenblaricum@versawelzijn.nl.

Voorzitter Kees Elsinga Gooise Scholen Federatie vertrekt

REGIO Na ruim 7,5 jaar voorzitter van het college van bestuur van de Gooise Scholen Federatie te zijn geweest, gaat Kees Elsinga (60) een nieuwe uitdaging aan.

Eind april treedt hij in dienst als voorzitter van het college van bestuur bij de Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (41 scholen voor voortgezet, speciaal en primair onderwijs).
De raad van toezicht van de Gooise Scholen Federatie is inmiddels een procedure voor een opvolger gestart. Voor 31 maart hoopt de raad de benoeming rond te hebben, zodat de nieuwe bestuursvoorzitter nog voor de zomervakantie kan starten.

Het vertrek van Kees Elsinga komt enkele maanden nadat Mark de Haas, lid van het college van bestuur, aankondigde een nieuwe loopbaanstap te maken. De Haas treedt in dienst bij BMC-Advies en wordt vanaf 1 maart opgevolgd door Tijmen Smit, die momenteel nog wethouder in Laren is.
"Dat goede bestuurders op zeker moment toe zijn aan een volgende uitdaging is een natuurlijk proces", zegt Robert-Jan Simons, voorzitter van de raad van toezicht van de Gooise Scholen Federatie. "Kees en Mark hebben lange tijd voor de GSF gewerkt. Dan kan het gebeuren dat zich kort na elkaar voor beiden de juiste vervolgstap aandient."
De Gooise Scholen Federatie vindt het erg jammer dat Elsinga vertrekt, vervolgt Simons: "Wij zijn hem bijzonder dankbaar voor de wijze waarop hij samen met Mark in het afgelopen decennium de GSF heeft uitgebouwd tot een krachtige en toekomstgerichte onderwijsorganisatie."
Voor zijn opvolger ligt er een stabiele basis om verder vorm te geven aan de ambities van de GSF.

Weerbericht

Donderdag kans op storm

Donderdag trekt een sterk uitdiepende randstoring over de Noordzee. Het veroorzaakt een zuidwesterstorm met uitschieters boven 100 km/uur. Verder enige tijd regen en een oplopende temperatuur. In het weekeinde komt vanuit het westen een gebied van hoge druk dichterbij. De neerslagkansen nemen geleidelijk af. Het wordt rustiger met kans op lichte vorst in de nacht.

Donderdag en vrijdag

Donderdag regent het eerst enige tijd, later volgen opklaringen. De zuidwestenwind wakkert aan tot hard of stormachtig, aan de kust waarschijnlijk enige tijd storm (windkracht 9). De temperatuur loopt op naar 9 graden. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik tot rond het vriespunt. Er vallen vrijdag enkele buien: regen, hagel of (natte) sneeuw. Het wordt 4 graden.

Het weekeinde

Zaterdag kunnen lokaal nog enkele winters getinte buien vallen, maar de neerslagkans neemt af. Zondag blijft het vaak droog, maar een enkele winterse bui blijft mogelijk. Er is verder vrij veel bewolking. Nu en dan schijnt de zon. De westenwind neemt verder in kracht af tot matig en krimpt naar zuid. In de nacht vriest het licht, in de middag wordt het circa 3 à 4 graden.

Weetje

Donderdag precies elf jaar geleden, op 18 januari 2007, trok een zware storm over Nederland met gemiddeld windkracht 10. Ongeveer 60% van de zware stormen komt voor in de winter, in december, januari en februari. Winterweer met langdurige vorst en sneeuw komt tenslotte minder vaak voor dan het winderige wisselvallige weer in onze overwegend zachte winters.

Open dagen op 24/25 januari bij SeniorWeb Laren-Blaricum

Laren Seniorweb Laren-Blaricum organiseert op 24 en 25 januari tussen 10.00 en 13.00 uur open huis.

Tijdens de Open Week Leercentra kunnen belangstellenden (opnieuw) kennismaken met het leercentrum in Johanneshove aan de Eemnesserweg 42. "Met computer en internet beleeft u nóg meer plezier van uw hobby", garanderen de SeniorWeb-vrijwilligers. "Wij demonstreren hoe u met pc of tablet een fotoboek maakt, film of video bewerkt, stamboomonderzoek doet en YouTube-filmpjes bekijkt op televisie. Onze docenten adviseren over workshops of over een persoonlijke les die specifiek op de vraag is afgestemd." Deelname is gratis. De bezoekers worden ontvangen met een kopje koffie. Wie vragen heeft, kan mailen naar info@seniorweblarennh.nl of bellen met 06-46175271.

Foto: Ab Walelt

Al was het alleen maar om vast te leggen dat wij ook deze winter weer ijs gehad hebben, deze foto. In het noorden van ons land waagde zich zelfs een enkeling op de schaats. Zo dik is het hier nog niet geweest. De zwaan heeft er weinig moeite mee, als een ijsbreker gaat hij door het bevroren water. De nek vooruit, zich zo smal mogelijk makend. De peddels aan de zijkant houden de vaart erin.

'Ambtenaren van BEL Combinatie leveren een olympische prestatie'

Een terugblik op collegeperiode van wethouder Tijmen Smit

Tijmen Smit is vier jaar lang een van de pijlers van het college geweest. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen maakt hij een carrièreswitch: van wethouder naar onderwijsbestuurder.

Tijmen Smit begint op 1 maart aan een nieuw avontuur. Foto: Bob Awick

Laren De keuze om te stoppen als wethouder maakte Smit (38) al afgelopen zomer in overleg met zijn familie. Het wethouderschap vereist veel avondwerk en dan ben je dus veel van huis. "En met de verkiezingen in het vooruitzicht word je geforceerd - anders dan bij andere banen - na te denken over: ga ik nu nog een keer of niet. Ik kwam tot de conclusie dat vier jaar wethouderschap in deze fase van mijn loopbaan een goede termijn is", voegt de Laarder daaraan toe.

"Ik heb met heel veel plezier voor Laren gewerkt." Vanaf 1 maart gaat hij aan de slag als interim-bestuurder bij de Gooise Scholen Federatie (GSF), een organisatie waar Smit zijn ei kwijt kan. "GSF hecht aan autonomie van elke school, zo veel mogelijk zelfbestuur en dat ondersteun ik van harte."
Trek je je dan helemaal terug uit de (Larense) politiek? "Ja, in principe wel, maar op het punt van het recent door de raad aangenomen plan rond huisgebonden financiering bij het duurzaamheidsbeleid zal ik mij ook wel breder dan Laren blijven inzetten, bijvoorbeeld bij mijn landelijke partij D66. Dat is niet enkel een gemeentelijk thema, maar ook landelijk. Ik ben er nog steeds trots op dat Laren als eerste gemeente dit plan heeft omarmd."
Wat waren vier jaar geleden je doelen? "De financiën op orde maken. We kwamen hier aan met een gigantisch tekort en dat hebben we de afgelopen jaren kunnen omdraaien. En niet alleen dat, want we hebben ook allerlei lasten die niet in de begroting stonden, maar die we wel hadden, ook in de begroting kunnen opnemen. Een andere opgave was ook om nieuwe energie in de vitaliteit van Laren te krijgen. Dat is gelukt met het Ondernemersfonds. En niet te vergeten de prestatieafspraken en de onderhandelingen over de bijdrage van Laren aan het nieuwe Singertheater. Dat hebben we in goed overleg gedaan."
Waar ben je het meest trots op? "Ik vind dat we een enorme hoeveelheid werk hebben verricht als college, samen met de ambtenaren van de BEL. De laatsten leveren elke dag een olympische prestatie door aan drie colleges goed werk te leveren. Er kan altijd wat te zeuren zijn, maar het is hartstikke knap om dat elke dag te doen. Echt waar, met een relatief krappe formatie drie colleges bedienen is een pluim waard." Een van de hoogtepunten was de vervanging van burgemeester Elbert Roest en de noodopvang van de vluchtelingen in 2015. "Wat er toen loskwam én de oprechte medewerking van alle Laarders, daaraan zie je wat een mooi dorp Laren is en hoe betrokken iedereen dan is." In de schaduw daarvan stond de ontvangst van koningin Máxima (opening Papageno Huis, red.). "Dat was bijzonder en leuk." Ook - heel recent - de aankoop van Crailo met Hilversum en Gooise Meren, waarbij hele hoge ambities zijn neergelegd voor de natuur en de duurzaamheid van het terrein en natuurlijk recent de objectgebonden financiering die centraal staat in het klimaatbeleidsplan scoren bij de vertrekkend wethouder.

Kijk je tevreden terug? "Ik denk dat wij als college - eerst met Elbert en nu ook met Rinske (Kruisinga, red.) - altijd met relativering en humor hebben samengewerkt. Wij streefden naar een open houding met onze inwoners en partners. Een bewuste keuze die we vanaf het begin hebben gemaakt en dat is geen dode letter gebleken. Het was echt een ambitie die we dag in, dag uit in de praktijk brengen. Als iemand iets had of een briefje stuurde, nodigden we hem/haar meteen uit voor een kop koffie om te horen wat er speelde. Sommigen wilden geen afspraak en wilden alleen hun grieven kwijt, maar dan pakten we toch door. Dat was een van de belangrijkste ambities van het college, want over inhoud word je het vaak wel eens, maar met name de wijze van communicatie is een van de pijlers. En denken in de geest van de wet en niet in de regel. Kijken wat de bedoeling is en daar naar handelen in plaats van te kijken wat er letterlijk in de tekst staat. Dat is een opgave en niet altijd makkelijk, want dat neigt soms naar willekeur en ik ben van de school dat je ongelijke gevallen niet gelijk moet behandelen, want niemand is gelijk. Dat is een fine line, want je moet ook een betrouwbare overheid zijn. Daarom hebben we als geprobeerd college continu in dialoog te blijven om telkens goed de afweging te kunnen maken. Ik denk en hoop dat dat in veel gevallen is gelukt. Alleen ben je niks, je moet het doen als team. De gesprekken in het college waren altijd op goed niveau en iedereen was altijd op zoek naar de intentie van elkaars stukken. En die nieuwsgierigheid is nog altijd aanwezig. Niemand zit geharnast in zijn stokpaardjes en dan is het leuk samenwerken. Ik ben heel dankbaar dat we dat met z'n allen hebben mogen doen en hebben kunnen volhouden. Ik ben Larens Behoud natuurlijk ook dankbaar dat zij mij de kans hebben gegeven om deze mooie ervaring te kunnen opdoen."
Een blijvende carrière in het onderwijs? "Ik heb nooit in functies gedacht, maar meer in opgaven. En dan met name op medemenselijkheid. Hoe maak je vraagstukken klein zodat iedereen dezelfde overweging kan maken. Abstracte, grote dingen zoals sociaal domein, duurzaamheid en onderwijs begrijpelijk maken voor een individu. Dat is moeilijk. Het zijn krachtige systemen en systemen zijn altijd dominanter dan het individu. Ik wil zorgen dat die systemen zich aanpassen aan het individu in plaats van andersom. En als dat de opgave is, dan vind ik het al snel leuk." Het onderwijs spreekt Smit zeker aan, zijn vrouw werkt al jaren in het onderwijsveld. De Laarder ambieert desgevraagd op lange termijn wel een burgemeesterrol. "Maar dat is met name een procesfunctie met over het algemeen minder inhoudelijke thema's. Momenteel heb ik nog een drive op inhoud. Dus daar heb ik geen haast mee."

College van Laren doet Wob-verzoek bij Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

Transparantie van besluitvorming staat voorop

Het college van Laren heeft gisteren een brief met daarin een Wob-verzoek verstuurd aan Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Noord-Holland.

Het college van Laren. Foto: Gemeente Laren

Laren Burgemeester en wethouders willen openheid van zaken met betrekking tot de door de provincie ingezette Arhi-procedure in de regio Gooi- en Vechtstreek.

Het college verzoekt GS binnen tien dagen alle informatie/documenten te verstrekken, ook de onderliggende documenten die zijn bedoeld (geweest) voor en/of ingebracht in de vergadering van Gedeputeerde Staten van 7 november 2017 ten behoeve van de behandeling van het onderwerp inzake Arhi-procedure Gooi- en Vechtstreek, agendapunt 6: 'Vervolg Arhi-procedure Gooi- en Vechtstreek'.

Transparantie

Juridische toetsing en zienswijze GS in raad van 31 januari

"Wij doelen hier op de geagendeerde stukken en niet de geamendeerde stukken na behandeling in de vergadering van 7 november 2017", schrijft het college.

Voor het college van Laren staat transparantie van besluitvorming voorop en al helemaal bij een procedure met een mogelijk grote impact voor de gemeente Laren en haar burgers.

Larens Behoud

"Wij hebben kennis genomen van uw afwijzing van het Wob-verzoek om informatie dat is gedaan door de vereniging Larens Behoud. Wij achten de hierbij gevraagde informatie van belang om goed te kunnen begrijpen op welke gronden u tot uw besluit bent gekomen. Wij hopen natuurlijk dat u het met ons eens bent dat een onderling verzoek tussen bestuursorganen zoals provincie en gemeente gehonoreerd dient te worden, maar voegen hier wel aan toe dat u dit verzoek, indien u dit onverhoopt niet honoreert, in dat geval dient op te vatten als een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob)."

Inventarisatie

Op 14 december jongstleden stuurde het college al een brief met daarin vragen. Dit gebeurde op verzoek van de gemeenteraad die het college verzocht de juridische, procedurele en inhoudelijke vragen te inventariseren die zijn gerezen door het voorgenomen provinciale besluit en deze onafhankelijk te laten toetsen en beoordelen.
Burgemeester en wethouders leggen de uitkomsten van de juridische toetsing voor aan de gemeenteraad op 31 januari. Aan deze uitkomsten wil het college ook de zienswijze op het provinciale besluit toevoegen. "Deze is congruent aan de eerdere zienswijze van de gemeenteraad. Het voorlopig standpunt inclusief de summiere onderbouwing van uw college dat een fusie noodzakelijk is, wordt niet gedeeld", aldus het college aan GS.

Politiek café debatteert over sport

Elsemieke Havenga en wethouder Ton Stam. Foto: Gemeente Laren

Laren Het Politiek Café het Gooi en de Sportraad van Laren organiseren op donderdag 18 januari om 20.00 uur in het Brinkhuis een debat over de sport in Laren. Het debat aan de hand van verschillende stellingen duurt tot circa 22.00 uur. De sportraad heeft alle sportverenigingen uit Laren uitgenodigd en gevraagd de avond 'en masse' bij te wonen.

De opzet van de Sportraad van Laren is om de lokale partijen proberen duidelijk te maken dat de sport in Laren meer dan ooit behoefte heeft aan gemeentelijke ondersteuning. Hoewel de gemeenteraad onlangs wel een Sportnota heeft aangenomen, is de Sportraad toch benieuwd wat er qua sport in de verkiezingsprogramma's van de lokale partijen staat. "Het is voor de clubs heel belangrijk te weten welke partij er van de sport werk gaat maken", zegt Sportraadvoorzitter Elsemieke Havenga. "Belangrijk om te weten in deze tijd waarin sport en bewegen zo nodig zijn. Het is bizar wat clubs allemaal zelf moeten regelen. Ik kom op voor de sport en Laren moet een definitief standpunt over de sport gaan innemen."
Speciale gast is Peter Sprenger. Peter Sprenger heeft een nauwe affiniteit met sport en is voorzitter van de Nederlandse Volleybal Bond. Hij begeleidt organisaties als het gaat om de transitie naar de digitale wereld en het aanpassen van hun strategie aan veranderende omstandigheden. Alle fractievoorzitters in Laren hebben toegezegd mee te doen aan het debat. Dit debat is het eerste van drie debatten in aanloop naar de verkiezingen van de gemeenteraad op 21 maart. Sportwethouder Ton Stam (VVD) geeft uitleg over het huidige sportbeleid van de gemeente. Sportraadvoorzitter Elsemieke Havenga en bestuurslid Simon Czommer staan de clubs in de discussie bij. Volgens hen is het een uitgelezen kans om wensen, noden en vragen kenbaar te maken.

Wethouder Rood: 'Haarlem haalt ergens in nieuwe jaar bakzeil'

Niels Rood doet ludieke voorspelling over toekomst. Foto: Bob Awick

Eemnes Wethouder Niels Rood denkt dat commissaris van de Koning Johan Remkes tijdens zijn nieuwjaarsspeech een eerste terugtrekkende beweging met betrekking tot de fusies in het Gooi heeft gemaakt door over de opkomst van de verkiezingen te beginnen. "Ook hij heeft zich misschien achter de oren gekrabd toen minister Ollongren de vijandige overname van Landgraaf naar de prullenbak verwees", aldus Rood in zijn blog.

Rood: "Remkes merkt dat de opkomst laag is bij gemeenteraadsverkiezingen na een herindeling. Hij heeft gelijk: in Gooise Meren was dat 41%, terwijl bij de Tweede Kamerverkiezingen 86,5% van de Gooise Meerders (of hoe noemen ze zich) kwam stemmen. Het is interessant dat Remkes de lage opkomst bij fusiegemeenten zo nadrukkelijk noemde. Krijgt hij door dat de fusies in het Gooi op een mislukking afstevenen? Voor Groot-Huizen is niet alleen geen draagvlak, er is ook geen urgentie, want de BEL-dorpen zijn bestuurskrachtig gebleken. Bovendien verloopt de procedure uitermate slordig. Haarlem heeft naar verluidt een extern bureau ingehuurd om te komen helpen. Als daar goede adviseurs werken, hebben ze vast gewezen op een paar grote problemen. Een van de grootste is dat bij de verkiezingen in maart raadsleden niet weten voor welke periode ze een mandaat van de kiezer krijgen. Dat is volgens de grondwet vier jaar, tenzij bij een herindeling de 'uitstelwet' anders bepaalt. Daar is nu geen zicht op. De Arhi-termijnen zijn verlengd tot na de verkiezingen. Er is nu geen herindelingsontwerp met een duidelijke datum, alleen een brief. Raadsleden hebben natuurlijk recht om te weten waar ze aan toe zijn, en de kiezer hoort vooraf te weten hoeveel jaar zijn stem geldt. Nu kan het drie, vier of vijf jaar zijn. In april worden er collegeprogramma's gemaakt op basis van coalitie-akkoorden; dat is bijna ondoenlijk nu de provincie verzuimd heeft duidelijk te maken hoe lang de raadsperiode zal zijn. Elke beginnende jurist zal beamen dat dit zo niet kan. De wet heeft echter geen beroepsmogelijkheid voor deze unieke situatie, een weeffout waar professor Elzinga al aandacht voor vroeg in Binnenlands Bestuur. Het ontbreken daarvan zou tot extra voorzichtigheid moeten leiden, maar Haarlem heeft een heel slordig dossier opgebouwd. Geen antwoord op de vraag wie de kosten van ontvlechting van de BEL Combinatie betaalt. Een brief dat de lichte gemeenschappelijk regeling tussen Huizen, Laren en Blaricum wel kan, die wordt gevolgd door een brief dat het niet kan, zonder verdere onderbouwing. De suggestie dat als gemeenten een grote Gooigemeente willen, ze dat na maanden open overleg en drie maanden wachten (op een brief in plaats van een herindelingsontwerp) ze maar snel een kerstkaartje moesten sturen. Het kerstkaartje leidde nog tot een serieus debat in de raad van Laren ook. Bestuur kan zo niet met lagere overheden omgaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken dient uiteindelijk een uitstelwet in, en moet advies vragen bij de Raad van State. Dan heb je een goed dossier nodig en dat ligt er niet. Haarlem haalt ergens in het nieuwe jaar bakzeil, of laat dat aan een nieuwe gedeputeerde over in het voorjaar van 2019."

Wegwijzerbord blikvanger rotonde Bijvanck

Foto: Gemeente Blaricum

Blaricum De rotonde Bijvanck is helemaal vernieuwd. Met een officieel moment stond wethouder Liesbeth Boersen-de Jong daar gisteren even bij stil. Zij werd terzijde gestaan door Bastiaan Heerschop van de BEL Combinatie. Blikvanger van de rotonde is de klassieke bewegwijzering. Een soortgelijk wegbewijzeringsbord is ook geplaatst op de kruising 't Merk/Viersloot.

De Zonnebloem zoekt handjes

Laren/Blaricum De Zonnebloem Laren-Blaricum zoekt enthousiaste vrijwilligers die zich willen inzetten voor mensen met een fysieke beperking.

"Onze activiteiten bestaan uit huisbezoek en het organiseren van diverse uitjes, zoals boottocht, picknick en museumbezoek. Ook een bestuursfunctie behoort tot de mogelijkheden", meldt voorzitter Ans Groenewoud. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 06-33807010. Secretaris Loes van Soest (telefoon 06-34831225) kan ook meer over het vrijwilligerswerk vertellen.

Minecraften bij scouting Tijmen de Sayer

Blaricum Jeugd tussen de 7 en 11 jaar is zaterdag 20 januari uitgenodigd om het levend Minecraftspel bij scouting Tijmen de Sayer te komen spelen.

"Zo laten we zien dat scouting meer is dan knopen leggen en lopen met een kompas in het bos. Elk weekend doen we weer wat anders, zoals survivallen, GPS-tochten, mobilegames, digi-hikes, zwemmen, klimmen, kamperen, zelf koken, kampvuur maken, creatieve opdrachten en touwbruggen maken", meldt een woordvoerder. Het spel wordt gespeeld tussen 14.15 en 16.15 uur op de hoek Meentzoom/Schapendrift.

Gospelzang in Koorhuis

Eemnes "Er zijn heel veel mooie koren in Gooi & Eemland voor klassieke muziek, musical, shanty, pop en a capella, maar soul en gospel horen we niet vaak", zegt Paul Grob uit Eemnes.

"Dat zal dit jaar anders worden met het soulgospelkoor", gaat de Eemnesser verder. Hij heeft een dergelijk zangkoor in oprichting en is de dirigent en arrangeur ervan. Wat zingt het koor? "Soul, evergreens, gospels en spirituals van Aretha Franklin, Bill Withers, Dusty Springfield, The Sweet Inspirations, Manhattan Transfer, Stevie Wonder, The Staple Singers, John Hiatt, Marvin Gaye, Chi Coltrane en vele anderen." Belangstellenden kunnen zondag 21 januari tussen 11.00 en 13.00 uur kennismaken in het Koorhuis aan de Wakkerendijk 66 (naast de Nicolaaskerk). Wie erbij wil zijn, kan zich aanmelden via pmagrob@gmail.com.

Elise Robers

Elise Robers (55) werkt sinds 2013 als floormanager en vrijwilligerscoördinator in het Brinkhuis.

Elise Robers, floormanager van het Brinkhuis, Laren.

Wat is er zo leuk aan Laren?
"Laren blaakt van zelfvertrouwen, daarom kan er zo veel."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Eindeloos koffie leuten met goede vrienden."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Met André Rieu."

Waar maak je je zorgen om?
"Bootvluchtelingen die verzuipen, Trump, Kim Jong-un en Poetin en de zeespiegel die stijgt."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"Onze kloostertuin. Ik wil er graag een labyrint aanleggen, maar vooralsnog ben ik de enige."

Laren mist nog?
"Hier en daar een beetje ingetogenheid."

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Direct de oud-burgemeester bellen: 'Elbert, help me deze dag door'."

Fusie of zelfstandig?
"Mijn verstand zegt fusie, maar mijn hart zelfstandig."

Naar welk land zou je nog willen?
"Georgië."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Mijn vrienden zeggen vaak dat ik moet gaan schrijven."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Parachutespringen, bungyjumpen, vuurwerk afsteken."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Schep vreugde."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Een Thalys-kaartje."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Een geweldig uitstapje met alle vrijwilligers van het Brinkhuis maken."

BEL leert van cyberaanval

Laren Blaricum, Eemnes en Laren hadden vorig jaar in maart te maken met een ransomwareaanval. De IT-systemen van de afdeling Burgerzaken lagen er daardoor anderhalve dag uit. Op Platform O vertellen verantwoordelijken dat het incident uiteindelijk enorm heeft geholpen om hun bewustzijn te vergroten.

Bij ransomware wordt er - per ongeluk - een bestand geopend dat bestanden versleutelt, waarna er losgeld wordt gevraagd. Vele gemeenten hebben het afgelopen jaar met soortgelijke incidenten te maken gehad. "Zo'n incident helpt enorm om het bewustzijn te vergroten", vertellen gemeentesecretaris Else Ruizeveld de Winter en Caroline Algra (CIO, Chief Information Officer) op de website van Binnenlandse Zaken. Zij zien in het incident achteraf een belangrijk leermoment. De IT-partner van de gemeenten heeft volgens de twee een standaardprotocol voor ransomware ontwikkeld, dat na de melding in maart meteen in werking ging. "Het betekende dat letterlijk de stekkers uit de geïnfecteerde systemen werden getrokken en er werd geëscaleerd naar de CISO (Chief Information Security Officer) en CIO en betrokken leveranciers, zodat alle systemen direct in quarantaine kwamen. Een andere optie is er niet, want alles via de software uitschakelen duurt te lang." Het toegangsplatform en diverse servers moesten opnieuw geïnstalleerd worden, ook moesten er back-ups worden teruggezet. Terugkijkend op het incident concluderen Ruizeveld de Winter en Algra dat het bewustzijn enorm vergroot is. Ook bleek dat het belangrijk is om in de hele organisatie goede functioneel beheerders aan te stellen. "Mensen die hun vak verstaan en verstand hebben van de processen en de applicaties die deze ondersteunen." De BEL Combinatie ontdekte de schaarste van een goede CIO, CISO en FG. Op deze taken samenwerken, lijkt de BEL "een goed idee".

LMHC verbiedt roken op het sportcomplex

Foto: Hartstichting

Laren Op de hockeyclub aan de Eemnesserweg in Laren mag sinds 1 januari jongstleden van maandag tot en met zaterdag niet meer gerookt worden in de kantine en op het sportcomplex. "Dus ook niet op/om de velden", wordt er nadrukkelijk bij gezegd.

In samenwerking met de Hartstichting, die de campagne 'Rookvrije Generatie' voert, wil het hockeybestuur de jeugd graag een rookvrije omgeving bieden.
"Roken en sport gaan niet samen. Daarom vragen wij iedereen - senioren, coaches, trainers, ouders, bezoekers en anderen - om niet meer te roken in het bijzijn van onze jeugd. Een initiatief dat ook van harte wordt onderschreven door de jeugdtafel. Kortom: wij dragen hierdoor ons steentje bij aan het realiseren van een rookvrije generatie."

Jolanda Bollebakker erelid Maggy Lekeux

Jolanda wordt in de bloemetjes gezet. Foto: Maggy Lekeux

Laren Jolanda Bollebakker is zaterdag tijdens de boerenkoolfuif van scouting Maggy Lekeux benoemd tot erelid. Al 38 jaar is zij verbonden aan de groep en zet zij zich vrijwillig in. Vroeger gaf zij wekelijks leiding aan de jeugd van Laren en Eemnes, maar tegenwoordig ondersteunt zij leiding en bestuur tijdens kampen en evenementen.

Pop-upagent op Minnehof

Eemnes Wijkagent Wesley Roubos gaat de wijk in. Morgen - donderdag 18 januari - is hij samen met boa Ron van Batenbrug te vinden bij De Minnehof tussen 12.00 en 13.30 uur.

Het wordt een maandelijks terugkerende activiteit waarbij burgers bij het tweetal terecht kunnen met vragen en zorgen. Voor koffie wordt gezorgd. "Samen zorgen we voor een veilig Eemnes", zegt Roubos.

'Ik had een bescheiden idee, maar de dames hebben een dot energie'

Nieuw festival op 2, 3 en 4 februari in Laren: Poëzie aan de Brink

Poëzie aan de Brink is een nieuw festival dat mensen uit Laren en omgeving wil laten kennismaken met de enorme veelzijdigheid van poëzie en in het bijzonder het korte gedicht.

De bedenkers van Poëzie aan de Brink. V.l.n.r.: Gerard Beentjes, Dasja Koot en Janine Boot. Foto: Jacqueline Roest

Laren "Ik had een bescheiden idee", zegt Gerard Beentjes uit Eemnes. "Maar de dames hebben een dot energie. Ik heb ze twee keer teruggefloten", zegt hij lachend. Samen met Janine Boot en Dasja Koot organiseert hij Poëzie aan de Brink op 2, 3 en 4 februari. Het drietal ziet het als een verlengstuk van de landelijke Week van de Poëzie (25 tot en met 31 januari).

Het idee is vorig jaar ontstaan na de succesvolle presentatie van de bundel 'Kortweg/Het Filosofendebat', een initiatief van Gerard Beentjes. Eenentwintig dichters werkten aan dit boekje mee, een uitgave van De Literaire Werkplaats en Uitgeverij van Wijland. De presentatie van de bundel was in het Brinkhuis. Wegens succes wilde Beentjes op herhaling en ging in gesprek met Elise Robers en Jolinda van Osch van het Brinkhuis. Op hun verzoek kwamen toen ook de bibliotheek, Volksuniversiteit Het Gooi en Kunst in Laren in beeld.
Uiteindelijk gingen Boot (Kunst in Laren), Koot (bibliotheek) en Beentjes (De Literaire Werkplaats Eemnes) met de plannen aan de slag. Ondertussen is ook het Rosa Spier Huis aangehaakt. Boot: "Deze samenwerking is zó leuk en er komt leuke energie uit omdat we niet op eilandjes blijven zitten. Het doel is om dit festival elk jaar te herhalen." Koot vult aan: "Het is fantastisch dat de Rabobank Gooi en Vechtstreek, Bijzonder Laren en de gemeente Laren het festival Poëzie aan de Brink ondersteunen. Zonder die steun was het niet gelukt dit programma rond te krijgen."

Fenomeen

'Deze samenwerking is zó leuk en er komt leuke energie uit'

Poëzie is een apart fenomeen dat anders omgaat met de realiteit. "Het kan verzachtend zijn, maar ook kritisch en verantwoordelijk. Hoe dan ook brengt poëzie mensen samen en kan een gedicht ervoor zorgen dat er gesprekken worden aangezwengeld", zegt het drietal.

Tijdens het Kunstcafé Laren opent Poëzie aan de Brink op vrijdagavond 2 februari in het Brinkhuis met de dichters Antoinetty van den Brink, Jos Schellart, Reynier Molenaar en Robert Grijsen (stadsdichter van Hilversum). Laarder Gideon Calis is de presentator en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door bard Gerard Wortel. De openingsavond kan worden afgesloten met een poëziesouper in restaurant Mauve waar onder anderen Karel Loeff, wethouder Tijmen Smit, Aaltje van Zweden en schrijfster Marion Bloem hun lievelingsgedicht voorlezen. Deelname aan het feestmaal, inclusief een drankje, kost 25 euro. Aanmelden: nancy@i.laren.nl.

Zaterdag 3 februari start met het PoëzieOntbijt (17,50 euro), waaraan verschillende dichters deelnemen. Om 12.00 uur opent de weekendtentoonstelling 'Kunst en Poëzie' in de Larense Johanneskerk en op zondag is er een vernissage met Kees Kerkhof, meldt Boot ("Leuke finale"). Aansluitend zijn in het Brinkhuis en in de Larense vestiging van de bibliotheek diverse workshops voor jong en oud, waar bezoekers van het festival zelf aan de slag kunnen met poëzie. Bijvoorbeeld gedichten tekenen in het atelier onder de bezielende leiding van illustrator Gitte Spee en Gerard Beentjes. Dichter en theatermaker Ineke Holzhaus gaat met deelnemers het avontuur van gedichten lezen aan tijdens de workshop 'Lezen met je oren' en dichter en poëtische duizendpoot Jos van Hest prikkelt deelnemers om fantasie in dansende woorden en zinnen te vertalen, zodat iedereen een eigen gedicht op papier krijgt. Voor deze workshops dienen belangstellenden zich aan te melden via de website van de bibliotheek. Aan het eind van de middag draait de film 'Poésia sin Fin'. "Een overweldigende film over een jongeman die dichter wil worden, maar voor gek wordt verklaard omdat er geen droog brood mee te verdienen valt", aldus Koot. De zaterdagavond wordt afgesloten met de Dichtersparade, waarin achttien dichters schitteren. Een gratis activiteit waarvoor wél gereserveerd moet worden.
De finale van het poëziefestival vindt op zondag tussen 11.00 en 12.00 uur plaats in het Rosa Spier Huis aan de Esseboom 2. Er zijn voordrachten van Diana Ozon, Rosa Spier Huis-bewoonster Froukje Giltay en er is muziek van Martijn Derrix en Rijk Dijkman. De toegang is vrij.

Voor de Dichtersparade, het PoëzieOntbijt, de diverse workshops en de film zijn kaarten verkrijgbaar via www.bibliotheekhlb.nl.

Musical Award-winnaar Annick Boer op 17 januari in het Vitus Kunstcafé

Alles over bijen en Gideon Calis over zijn theatershow

Eenmalig is het Kunstcafé deze maand op de derde woensdag van de maand, en niet - zoals gebruikelijk - op de tweede. Annick Boer is hoofdgast.

Musicalster Annick Boer komt naar het Vitus Kunstcafé. Foto: PR

Blaricum In het Vitus Kunstcafé is woensdag 17 januari niemand minder dan Annick Boer te gast. Zij is niet alleen een Musical Award-winnaar, maar ook actrice en cabaretière. Ze wordt begeleid door pianist Jean Louis van Dam.

Verder gunt Gideon Calis uit Laren de bezoeker een kijkje in zijn nieuwe theatershow in Singer en komt Piet Broeksteeg vertellen over de Blaricumse bijen.

Tijdens haar afstuderen aan de Amsterdamse Kleinkunstacademie speelde Annick Boer al een belangrijke toneelrol in 'The Sunshine Boys', waarvoor ze de Pisuisse-prijs kreeg. Daarna kreeg ze tal van musicalrollen, want Boer is ook een groot zangtalent. Ze speelde onder meer in 'Titanic de Musical', 'Dolfje Weerwolfje', 'Doe Maar', 'Nonsens', 'Blood Brothers', 'Little Shop of Horrors' en 'Rembrandt'. Voor haar rol in 'Doe Maar' ontving ze de John Kraaijkamp Musical Award. Ook was zij Zuster Klivia in de remake van de musical 'Ja zuster, Nee zuster'.

Inmiddels heeft ze alweer een nominatie op zak van deze verkiezing in 2018. Annick heeft ook tal van televisierollen gespeeld, waarvan het kijkcijferkanon 'Kanniewaarzijn' van de Vara-tv de bekendste is. Sinds het begin van dit programma behoort zij samen met haar nicht Plien van Bennekom (van Plien en Bianca) tot de vaste kern cabaretiers van dit programma. Jean Louis van Dam geniet grote faam als pianist en orkestleider van musicalorkesten. Zo was hij de muzikaal leider van het theaterprogramma 'Op een mooie Pinksterdag' vol Nederlandse successen, waarin andermaal Annick Boer schitterde.

Zelfspot

Gideon Calis is theatermaker en komt tijdens het Kunstcafé een kleine preview geven van zijn nieuwe theatershow 'De Ezel en de Ode aan de Liefde'. Tijdens deze voorstelling staat de liefde centraal met al haar voor en tegens en tegenstrijdigheden. Calis zal de gasten bedienen met liedjes, interactie, verhalen en meer. De zelfspot van Gideon en de bekende spiegel voorhouden is constant aanwezig. De show heeft een heerlijk tempo. "Een waanzinnig avondje uit voor iedereen", aldus Gideon. De voorstelling begint eigenlijk iets eerder, en wel bij de entree van het mooie nieuwe Singertheater.

Bijen

Voorzitter Piet Broeksteeg van de actieve Imkersvereniging Blaricum komt vertellen over het wel en wee van de Blaricumse bijen onder het motto: 'De bij en wij - vroeger en nu'. Van nature leven bijen in rots- en boomholten. Naarmate de mensen evenwel hun holen verlieten en in huizen gingen wonen, kwamen ook de bijenwoningen in gebruik. Om te beginnen huisvestte men de bijen in een stuk uitgeholde boom. Deze 'klotzbeuten' worden als aardigheid hier en daar nog wel gebruikt. Ook op de bijenschans Steegland in Blaricum staat er één.

Het Kunstcafé in het Vitusgebouw begint 17 januari om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Wel wordt aan de bezoekers een vrijwillige bijdrage gevraagd in de kosten van de avond.

'Wij zijn de dragers van de gemeenschap'

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch op de nieuwjaarsreceptie:

Gezellige drukte op de nieuwjaarsreceptie in Het Vitus. Foto: Bob Awick

Blaricum Met een optreden van de Cabaret Cats, die op geheel eigen wijze het afgelopen jaar doornam en een voordracht van Dorinde Smit Duyzentkunst over Annie M.G. Schmidt, proostte de gemeente Blaricum vorige week op het nieuwe jaar.

De burgemeester nam 2017 per maand door en benoemde hoogte- en dieptepunten. Over de door de provincie voorgestelde nieuw te vormen gemeente (fusie van Laren, Blaricum en Huizen, red.) zei ze het volgende: "De gevoelens daarover lopen uiteen. Sommige inwoners vinden dat we tot het uiterste moeten gaan met het vechten voor onze zelfstandigheid. Enkele zijn teleurgesteld maar berusten en andere vinden dit voorstel voor opschaling nog niet ver genoeg gaan.

De kwaliteiten die we zo belangrijk vinden als verbindend element in ons dorp worden niet bepaald door het gemeentebestuur, maar vooral door ons als inwoners, samen met het gemeentebestuur. Wij zijn de dragers van onze gemeenschap en bepalen daarmee in hoge mate hoe onze leefomgeving eruitziet en zorgen ervoor dat de leefbaarheid van ons dorp gekoesterd wordt."

"En dan nog even dit", zei burgemeester Joan de Zwart-Bloch. "93,1% van de inwoners van Blaricum is gelukkig. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gedaan in 2017. Dat is een hoog en blijmakend percentage. En eigenlijk nauwelijks verwonderlijk als we af en toe de rust en de tijd nemen om eens goed om ons heen te kijken. Toch gebeurt het af en toe dat we desondanks niet in staat lijken te zijn dat ook in onze schriftelijke en verbale communicatie door te laten klinken. Zeker in de periode van de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen kan dat nog weleens uit het oog verloren worden. Het lijkt mij een mooie gedachte om daar af en toe wat nadrukkelijker bij stil te staan en elkaar te laten zien dat we naast veel mooie uiterlijke kenmerken in ons kleine dorp ook beschikken over een grote innerlijke beschaving."

Jumbo verdeelt ruim vijf mille over vijf lokale scholen

Vertegenwoordigers van de scholen nemen de cheque in ontvangst. Foto: Bob Awick

Laren De Sparen voor je School-actie is een gigantisch succes gebleken. Jumbo Laren aan het Plein 1945 heeft 5.200 euro verdeeld over vijf lokale basisscholen.

Klanten die de afgelopen tijd boodschappen deden bij Jumbo Van Veldhuizen konden sparen voor spel- en leermaterialen voor lokale basisscholen. In totaal werden er maar liefst 14.877 schoolpunten toegewezen aan lokale basisscholen. Na afloop van de actie is het beschikbare budget op basis van het aantal toegewezen punten verdeeld over de basisscholen. Naast basisschool De Ploeg ontvingen basisscholen De Binckhorst, De Gooische School, Het Noorderlicht en De Wegwijzer mooie bedragen. "Deze actie past perfect bij onze maatschappelijke doelstellingen. Wij voelen ons verantwoordelijk voor de wereld om ons heen. Voor deze generatie, maar ook zeker voor de volgende generaties. Als moeder van twee kinderen weet ik hoe belangrijk spelenderwijs leren is. Ik vind het dan ook geweldig dat klanten massaal voor lokale basisscholen hebben gespaard", aldus ondernemer Patricia van Veldhuizen.

19 / 24

Chineng Qigong.

Vrijdag 19 januari

De Gooische Fotoschool

9.00 uur | Kunstkantoor Huizen

Open dagen fotografiecursussen: handig met je camera leren omgaan en uitstekend leren fotograferen bij de Gooische Fotoschool! Compactcamera, spiegelreflexcamera of de camera op je mobiele telefoon. De Gooische Fotoschool verzorgt cursussen fotografie voor beginners en voor gevorderden (tot 12 februari).

Muziek met baby's en peuters

9.00 uur | Muziekvereniging Prinses Irene

Vrijdag 12 januari start de cursus Muziek op Schoot met kindjes van 8 maanden tot 4 jaar met hun ouder/verzorger. In de lessen wordt gezongen, we spelen op muziekinstrumenten, we bewegen en dansen op de muziek. Info: hendrikaveerman@tiscali.nl.

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok

Vandaag geen thema, maar een gezellig samenzijn. We wisselen adviezen en tips uit. Alle (aanstaande) ouders met baby's en hun broertjes en zusjes tot 4 jaar zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

De geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd. Elke vrijdag in het Brinkhuis voor spullen die een tweede kans verdienen.

Zaterdag 20 januari

Repair Café Eemnes

10.00 uur | De Schoter

Repair Café Eemnes.

Zondag 21 januari

Soulgospelkoor

11.00 uur | Het Koorhuys Eemnes

Het nieuwe Soulgospelkoor presenteert zich op zondag 21 januari van 11.00 tot 13.00 uur in het Koorhuys, Wakkerendijk 66, Eemnes. Soulevergreens, gospels en spirituals gezongen in koorarrangementen. Aanmelding via pmagrob@gmail.com.

Winterfotografie

9.30 uur | Parkeerplaats bij Restaurant de Tafelberg

Volledig verzorgde workshop Winter- en zwart-witfotografie. De herfst en de winter zijn een tijd bij uitstek om er met de camera op uit te trekken. Eerst de prachtige kleuren van de herfst, gevolgd door de intensiteit van de winter, die zich fantastisch leent voor zwart-witfotografie.

Maandag 22 januari

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Wilt u vroegere tijden laten herleven? Elke maandagochtend is er in wijkcentrum de Malbak van 10.30 tot 11.30 uur gelegenheid om onderling gezellig ouderwets rummikub of scrabble te spelen. Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

'Van Daguerre tot Dijkstra'

19.30 uur | 't Vuronger

Fotografie? Dat is toch geen kunst! Al sinds de opkomst van de fotografie is deze kunstvorm onderwerp van discussie. In deze kunstgeschiedeniscursus wordt afgerekend met de vooroordelen over fotografie en zult u zien dat deze kunstvorm zo veel meer is dan slechts een druk op de knop.

Chineng Qigong

18.45 uur | Natuurgeneeskunde

Meld je aan voor een proefles. De les is op een landelijke locatie aan de Wakkerendijk 228A. Wil je ook ontspanning, balans en meer vitaliteit? Kom dan zelf ervaren wat Chineng Qigong voor jou kan betekenen. Info www.puurvitabalans.nl.

'Ze zijn me vergeten'

20.15 uur | Rosa Spier Huis

Een vertelling van een acteur die de oude bediende Firs speelt in Tsjechovs 'De Kersentuin'. Na elk optreden komt hij thuis bij zijn dementerende vrouw, zelf ooit een gevierd actrice. Kwetsbaar maar ijdel ziet de acteur hoe het applaus wegsterft en de eenzaamheid toeslaat. 'Ze zijn me vergeten.'

Teken- en schilderlessen voor volwassenen

Brinkhuis Laren

Maandag 15/1: 19.30 - 21.30 uur, donderdag 18/1: 13.30 - 15.30 uur, vrijdag 19/1: 13.30 - 15.30 uur starten 12 lessen, € 155,- excl. materiaal. Inloopatelier woensdag 17/1: 13.00 - 14.30 uur, met strippenkaart tien lessen: € 120,-. elindenbergh@yahoo.com, 06-30276087, www.emilielindenbergh.com.

Gratis computerhulp

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Tijdens deze week, die wordt gehouden van maandag 22 januari t/m vrijdag 26 januari 2018, biedt het team vrijwilligers van de PC Helpdesk BEL u hulp bij al uw problemen met uw pc, tablet of smartphone.

Dinsdag 23 januari

Kinderkoken

15.30 uur | De Malbak Blaricum

Op 16, 23 en 30 januari kunnen kinderen van 8-12 jaar komen koken in De Malbak, Blaricum. Het thema is 'Winterkeuken'. Je gaat samen koken en daarna natuurlijk ook alles zelf opeten. Prijs: € 15,- voor 3x. Opgeven via 06-1396 6030.

Weerbaarheidstraining 55+

11.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

De buurtsportcoach van Osorezu organiseert i.s.m de gemeente Huizen weerbaarheidstraining voor ouderen. Eigen bijdrage voor de clinic is € 2,-. Info: www.osorezu.nl/bsc/ of 06-1526036.

'Music in Life'

14.30 uur | Vivium Johanneshove

Dinsdag 23 januari bent u van harte welkom om de lezing 'Music in Life' bij te wonen. Deze middag kunt u meer genieten van en anders luisteren naar klassieke muziek. De kosten voor bezoekers zijn 5 euro, inclusief een lekker kopje koffie of thee.

Woensdag 24 januari

Workshop Creatief schrijven

19.30 uur | De Blaercom

Ontdek wat schrijven voor jou kan betekenen. Maak kennis met verschillende schrijfvormen en leer hoe je die kunt inzetten voor je eigen schrijfproces. Bijdrage €12,50. Zie www.schrijveninhetgooi.nl.

Foto: Team Sportservice t Gooi

huizen Last van vermoeidheidsklachten of niet kunnen meekomen bij een reguliere sportvereniging? Voor die mensen is op 5 februari van 20.30 tot 21.30 uur in Sporthal De Baat in Huizen een gratis sportclinic. Zie ook recreatiesportgroephuizen.jimdo.com.

21 / 24

Anne van der Burg en Hajo Bruins over hun rollen in 'Achter het Huis'

'Onder de personages leven humor, verlangens én beestachtige driften'

Jongeren van 15 tot en met 20 jaar kunnen voor de speciale prijs van 18,75 euro (i.p.v. 37,50 euro) naar de voorstelling 'Achter het Huis' in Singer.

Scène uit 'Achter het Huis'. Foto: Ben van Duin

Laren De voorstelling 'Achter het Huis' is zaterdag 20 januari te zien in Singer Laren. Kaarten via kassa@singerlaren.nl of via onze website www.singerlaren.nl. Een interview met de acteurs Anne van den Burg en Hajo Bruins.

Toen Anne van der Burg tijdens haar afstudeerjaar aan de Academie voor Theater en Dans in de Volkskrant las dat Johan Doesburg een tekst van Ilja Leonard Pfeijffer ging regisseren, geïnspireerd op de wereldberoemde dagboeken van Anne Frank, wist ze wat ze wilde. Van der Burg: "Ik dacht letterlijk: ik moet Anne spelen. Toen ik een jaar of tien was, namen mijn ouders mij, mijn broer en mijn zus mee naar het Achterhuis in Amsterdam en ik voelde onmiddellijk dat het verhaal van Anne Frank iets met mij te maken had. Mijn vader is Joods. Ik zelf niet, want mijn moeder is het niet. Ik ben ook niet Joods opgevoed, ik zat in Enschede op een katholieke basisschool, waar we vier keer per dag moesten bidden. Omdat wij dat thuis niet deden, raakte ik geïnteresseerd in religie en geschiedenis. Maar over de ellende die mijn vaders familie tijdens de oorlog heeft meegemaakt werd thuis niet echt gesproken. Via het verhaal van Anne Frank ben ik mijn vader en zijn achtergrond veel beter gaan begrijpen. En daardoor ben ik uiteindelijk mezelf beter gaan begrijpen."
Van der Burg verzamelde moed, schreef een brief aan producent Arjen Stuurman en mocht tot haar vreugde auditie komen doen. Regisseur Johan Doesburg was onder de indruk van haar spel en betrokkenheid bij het onderwerp. Hij vertelde haar dat het stuk niet 'gewoon' een reconstructie van de historische situatie in het Achterhuis zou worden. "We gaan er echt iets heel anders mee doen, mag dat wel van jou?" Van der Burg: "Ik antwoordde dat ik het juist heel goed vond dat het verhaal uit de 'heiligheid' wordt getrokken. Anne Frank hoort bij Nederland. Haar verhaal is gruwelijk aangrijpend en de Tweede Wereldoorlog mag nooit worden vergeten. Tegelijkertijd is het Achterhuis ook een beetje een pretpark geworden. Terwijl de situatie van een onderdrukt volk of van jarenlang met veel mensen in een te kleine ruimte moeten zitten juist nu heel actueel is. Bovendien zijn Annes emoties bovenal menselijk. Iedereen heeft bijvoorbeeld op een bepaald moment in zijn jeugd wel zijn ouders gehaat en daar later spijt van gehad. Dat is ook herkenbaar zonder de context van de Tweede Wereldoorlog of Joods-zijn."
Medespeler Hajo Bruins, in de voorstelling Annes vader Otto Frank, vult aan dat de voorstelling probeert om het mythische verhaal van Anne Frank van nuances te voorzien. Géén historische nuances, integendeel - er is een flinke dosis fictie toegevoegd - maar eerder universeel menselijke nuances. Bruins: "Wij spelen wat er zou kunnen gebeuren als acht mensen twee jaar lang opgesloten zitten terwijl buiten de vijand rondloopt. Waar en wanneer ons verhaal zich precies afspeelt, is niet helemaal ingevuld. In onze interpretatie leven onder de personages humor, verlangens én beestachtige driften. Begrijpelijke, menselijke driften als je met elkaar in een kleine ruimte zit zonder een idee van de toekomst." Bruins put voor zijn rol inspiratie uit zijn eigen familie en het voor zijn generatie zo herkenbare grote 'jaren-50-zwijgen' over de oorlog. Bruins: "Ik had van die oudooms, dat waren hele geremde mannen. Die zaten in een stoel redelijk te wezen en schuine grapjes te vertellen, maar het ging nooit over zaken die hen écht raakten. In de voorstelling is mijn personage Otto overredelijk. Hij bezweert de conflicten die door alle beestachtige emoties worden veroorzaakt met het woord. Zodra de oorlog hierbinnen uitbreekt zijn we verloren, is zijn opvatting. Ik ben het met die opvatting eens. In de voorstelling is de bezwering van alle emoties een manier om het met elkaar uit te houden en te overleven. Maar het gevaar van die bezwering is dat wat er écht gebeurt tussen de personages niet wordt gezien."

'We gaan er echt iets heel anders mee doen, mag dat wel van jou?'

'Zodra de oorlog hierbinnen uitbreekt
zijn we verloren'