Laarder Courant de BEL

4 juli 2018

Laarder Courant de BEL 4 juli 2018


Start pilot voor 'rainproof' Laren

Laren Schoon water moet niet langer verdwijnen via het rioolsysteem. Daarom blijft de gemeente Laren bij haar standpunt dat het hemelwater van het afvalwaterriool afgekoppeld moet worden en wordt in een nader aan te wijzen gebied gestart met een pilot.

Wethouder Peter Calis zegde de raadsleden toe voorlopig niet te handhaven en geen dwang op te leggen. Hij vindt wel dat gemeente en bewoners samen verantwoordelijk zijn voor het wateroverlastprobleem in Laren. De verordening in het gemeentelijk rioleringsplan (GRP) wordt opgeschort. Jacqueline Timmerman (Liberaal Laren) had liever gezien dat deze geschrapt werd ("verordening is niet waterdicht"), maar dat was volgens de overige partijen niet nodig (VVD vindt het juist een stok achter de deur: "Werk gewoon mee, dan is verordening niet nodig"). Daarom komt de wethouder - ter geruststelling van Timmerman - met een memo aan de raadsleden over het juridische aspect. De dames van Liberaal Laren stemden overigens wel voor de aanpak van de wateroverlast. Wel zijn zij kritisch over het aan te wijzen pilotgebied. Timmerman: "Wat meet en evalueer je en wat zegt dat over de rest van Laren." De wethouder reageerde dat er een representatieve pilot gaat plaatsvinden om daaruit relevante data te distilleren.
Het project om Laren 'rainproof' te krijgen gaat vijf à zes jaar duren. Dan is er sprake van veertig millimeter beveiliging. Maar ook na die tijd is Laren niet klaar gezien de klimaatverandering.

Eerste paal voor Huis van Eemnes

Eemnes De eerste paal van het Huis van Eemnes gaat vandaag om 17.30 uur de grond in. Dat gebeurt symbolisch met een prachtige oud-Hollandse heistelling van hout tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Vanaf morgen start het bouwbedrijf met de heiwerkzaamheden. Deze werkzaamheden duren drie à vier weken. Halverwege augustus gaan ze verder met grond- en funderingswerkzaamheden. Ondertussen werkt Aat Vos, een gerenommeerd interieurarchitect, aan het interieurontwerp voor het Huis van Eemnes. Volgend jaar zomer wordt het Huis van Eemnes opgeleverd en daarna ingericht. De feestelijke opening en de ingebruikname volgen in september.

Gevaar voor natuurbrand

BEL De brandweer waarschuwt voor verhoogd brandgevaar vanwege de droogte. Er geldt vanaf nu 'Fase 2'.

Er geldt een stookverbod voor onder meer barbecues en vuurkorven. Daarnaast wordt roken in het bos en op de hei ontraden. De brandweer reageert extra alert als er nu een natuurbrand zou ontstaan. Er wordt met extra mankracht en materieel uitgerukt als er brand ontstaat.

Telefonieklacht blijven melden

Eemnes PvdA Eemnes stelde maandagavond vragen over de telefonie- en internetproblemen op de Oud Eemnesserweg.

"Wat gaat het college eraan doen om dit te verhelpen en vooral om herhaling te voorkomen", aldus Wilma de Boer. Wethouder Erwin van Dalen had slecht nieuws: "Wij worden van het kastje naar de muur gestuurd." Hij adviseert de bewoners de provider te blijven bestoken met hun klachten.

Wethouder Karin van Hunnik en Tom Coronel botsen erop los

Foto: Bob Awick

Laren Wethouder Karin van Hunnink en autocoureur Tom Coronel hadden zaterdag de grootste lol in de botsauto's. Samen openden zij de kermis in Laren. Zondag vond er op diezelfde botsautobaan een kerkdienst plaats en gistermiddag waren er voor mensen die niet van herrie houden twee 'prikkelarme' uurtjes. De kermis duurt tot en met donderdag.

Moeke Spijkstra dicht na brand

Foto: Bastiaan Miché

Moeke Spijkstra is door een brand getroffen. Voorlopig zit de cafédeur op slot.

3

Technische muziekvrijwilliger Music & Memoryproject bij Stichtse Hof
Voor het onderdeel Music & Memory zoeken we een vrijwilliger voor het beheren van de digitale muziekbibliotheek in iTunes, het maken van persoonlijke afspeellijsten voor bewoners en voor het overzetten van de afspeellijsten op iPods. Werktijden: minimaal een dagdeel in de week op maandag of woensdag. Contactpersoon: Jennifer Nortman van Vivium Zorggroep De Stichtse Hof, telefoon 035-5390808/5390800 of uitbureaudsh@vivium.nl.

Vrijwilliger om er samen op uit te trekken met de auto
Voor een dame in De Blaricummermeent zoeken we een vrijwilligster met auto om samen uitstapjes te maken, bijvoorbeeld om naar de winkel te gaan of een terrasje te pakken. Het gaat om een keer per twee weken. De onkosten worden door mevrouw vergoed. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Ondersteuning bij fysiotherapie bewoners in de Stichtse Hof
Het ondersteunen van bewoners bij fysio-oefeningen onder leiding van fysiotherapeuten, meestal in de middag in overleg met de afdeling fysiotherapeuten van de Stichtse hof. Contactpersoon: Nicoline Groeneveld van Vivium Zorggroep De Stichtse Hof, telefoon 035-5390821 of n.groeneveld@vivium.nl.

Begeleider voor de meidenmiddag bij Impuls in Eemnes
Wij zijn op zoek naar een vrouw die deze middag met Girls Only wil begeleiden. Met de meiden maken we het programma. Denk hierbij aan film kijken, meidenthema's bespreken, knutselen, bakken, etc. Het zou geweldig leuk zijn als jij ons meidenteam komt ondersteunen op woensdagmiddag van 15.00 tot 18.00 uur. Contactpersoon: Marjolein Post van Versa Welzijn/Impuls. Telefoon 06-13966050 of mpost@versawelzijn.nl.

Even eropuit met een oude dame in de rolstoel in Laren
Wie wil een maal per week of twee weken even een ommetje met een oude dame in de rolstoel maken in Laren centrum. Zeker in de zomer is dat heerlijk voor iemand. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Laarder Tijmen Smit benoemd tot bestuurder bij GSF

Laren De raad van toezicht van de Gooise Scholen Federatie (GSF) heeft voormalig wethouder Tijmen Smit (38) benoemd tot lid van het college van bestuur. Hij was vanaf maart 2018 al interim-bestuurder en is nu vast benoemd in de functie.

Smit was tot maart 2018 wethouder in Laren, met in zijn portefeuille onder andere Financiën, Duurzaamheid en ICT. Dit zijn thema's die ook goed aansluiten bij zijn taken als lid van het college van bestuur. Daarnaast is hij voorzitter Cultuur & Erfgoed en Recreatie & Toerisme bij de Regio Gooi en Vechtstreek.
Voordat Smit wethouder in Laren werd, werkte hij bij de gemeente Haarlemmermeer, met name op het gebied van de decentralisaties in het sociaal domein en in Rotterdam op het gebied van jeugd en veiligheid. Smit: "De afgelopen vier maanden heb ik de GSF leren kennen als een professionele organisatie met veel betrokken mensen. Een organisatie waarvoor ik mij graag blijf inzetten en ik ben dan ook erg blij dat ik nu die kans krijg."
De Gooise Scholen Federatie is verheugd met de komst van Tijmen Smit. Zij hebben de afgelopen maanden ervaren dat hij een betrokken bestuurder is, die de ambities van de organisatie de komende periode zal helpen waar te maken. "Brede ontwikkeling, hoge onderwijskwaliteit en maatschappelijke binding zijn de pijlers van het strategisch beleidsplan 'Ambitieus en Betrokken'. Dit past uitstekend bij het profiel van de heer Smit. Hij treedt per 1 augustus in dienst van de GSF."
In de Gooise Scholen Federatie werken acht scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Gooi en Vechtstreek samen.

Weerbericht

Aanhoudend droog, overwegend zonnig en vrij warm

Het Azorenhogedrukgebied handhaaft een uitloper boven de Britse eilanden en de Noordzee. De stroming is noordoostelijk met aanvoer van zeer droge lucht. Het hoog komt tijdelijk west van Ierland te liggen waardoor de stroming noordelijk wordt. Het wordt iets minder warm. In het weekend stijgt opnieuw de luchtdruk boven de Noordzee en dan wordt het weer warmer.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag worden zonnige perioden verwacht met wat sluierbewolking en mogelijk ook enkele wolkenvelden. Het blijft droog. Bij een matige noordenwind wordt het 23 à 24 graden. Ook vrijdag zijn er zonnige perioden met lokaal enkele wolkenvelden. Er is een kleine kans op een bui. De wind is matig van kracht en waait uit het noorden. Het wordt zo'n 24 graden.

Het weekeinde

Het weekeinde belooft opnieuw droog en meest zonnig te gaan verlopen. Er waait een matige wind tussen noord en noordoost. De temperatuur valt met circa 26 graden weer iets hoger uit. De nachten verlopen vrij koel met een minimum van 12 à 13 graden. Met de noordoostenwind is de luchtvochtigheid zeer laag. De warmte blijft daardoor aangenaam en goed te verdragen.

Weetje

Juni 2018 was recorddroog met minder dan 10 mm neerslag in onze regio tegen 65 mm normaal. Tussen 11 en 25 juni was er vaak ook bewolking. Dankzij de zeer zonnige laatste week kwam het aantal zonuren met 205 uur nog iets boven normaal (195 uur) uit. Juni staat op de zesde plaats van warmste junimaanden. Juni 2017 staat overigens op de eerste plaats.

Expositie in het Brinkhuis: 'Het werk van Postbode Zeeg'

Laren In de (h)Artgalerij van het Brinkhuis is tot en met zaterdag 21 juli 'Het werk van Postbode Zeeg' te zien.

De geheimzinnige Postbode Zeeg wordt al jaren opgesloten gehouden in de ijskelder van landgoed Oud-Almijnisweerd in de omgeving van de stad Utrecht. Hier heeft hij de tijd genomen om van alle mensen waarvan hij een brief in handen heeft gekregen een portret te schilderen. Deze portretten deponeert hij, naar eigen zeggen, aan de buitenwereld door ze door de brievenbus naar buiten te gooien. De samensteller van de expositie heeft uit het werk van de Postbode een selectie gemaakt van tientallen portretten. Dit levert een wand op gevuld met kleurige kleine paneeltjes waarop allerlei mensen te zien zijn uit allerlei landen, uit allerlei eeuwen. De entree is gratis.

Foto: Ab Walet

Keihard is het, die natuur. Het is eten en gegeten worden. Erop of eronder. In dit geval zit de mooie waterjuffer erop, het vleesetende plantje eronder. Het arme beestje heeft de verkeerde zitplaats gekozen. De druppels aan de blaadjes van de zonnedauw bevatten een kleverige substantie die insecten lokt. Maar waarvan ze ook niet meer los van kunnen komen. De gevangen prooi wordt daarna letterlijk leeggezogen!

Eigenaar Patrick Lommers: 'Ben er helemaal kapot van'

Veel schade na keukenbrand in Café Moeke Spijkstra Blaricum

In Moeke Spijkstra heeft in de nacht van zaterdag op zondag brand gewoed. Er vielen geen gewonden. Het café is voorlopig dicht.

Heftige keukenbrand bij Moeke Spijkstra. Foto: Bastiaan Miché

Blaricum Eigenaar Patrick Lommers is er kapot van. Op Oog op Blaricum zegt hij mazzel te hebben gehad. "Zonder inzet van de brandweer en zonder recent getroffen voorzieningen was dit nu een rokende puinhoop geweest."

Waarschijnlijk kan de keuken pas na de Blaricumse kermis weer open. Lommers hoopt ergens volgende week weer een kop koffie, drankje en 'balletje' te kunnen serveren.
Mogelijk is kortsluiting in de afwasmachine de oorzaak van de brand.

Traumaheli

Eigenaar Lommers is vol lof over optreden brandweer. Foto: Bastiaan Miché
Eigenaar Lommers vol lof over optreden brandweer. Foto: Bastiaan Miché

Eigenaar hoopt ergens volgende week weer koffie te kunnen schenken

Het vuur werd rond half vier 's nachts ontdekt. Een traumaheli werd uit voorzorg opgeroepen en landde op de eng aan de Bergweg. De bewoners die boven het café wonen, werden in veiligheid gebracht. De brandweer had het vuur snel onder controle en gaf na een uur het sein 'brand meester'. De spuitgasten waren nog enige tijd druk doende met het ventileren van het pand.

Vol lof

Eigenaar Lommers spreekt vol lof over de inzet van politie en brandweer.
Op de website van het café worden bezoekers op de hoogte gehouden over verdere ontwikkelingen. "En natuurlijk wanneer wij weer opengaan."

Bocht naar fietstunnel blijft; college komt in actie

Laren De provincie Noord-Holland heeft besloten het ontwerp van het tunneltje onder de N525 in Laren intact te laten, omdat de bodem rondom het fietspad een beschermde cultuurhistorische status heeft door de geologische opbouw en landvormen die het gebied typeren. Wel werkt de provincie plannen uit voor een verkeersplein in de N525, bij het nabijgelegen kruispunt N525/Westerheide/Langsakker.

De haakse bocht in het fietspad dat naar de onderdoorgang leidt, blijft dus behouden. Het college van Laren overweegt nu een brief te sturen naar Provinciale Staten met het verzoek het besluit van Gedeputeerde Staten (GS) terug te draaien. Dat staat in een memo aan de gemeenteraad.

Ongeschikt maken

"Een andere optie is de provincie te verzoeken de tunnel ongeschikt te maken voor fietsers, bijvoorbeeld door de halfverharding in de toeleidende paden te verwijderen en hiertoe verkeersborden te plaatsen. De zandpaden en de tunnel worden dan alleen nog door ruiters en schapen gebruikt. Dit betekent echter wel dat nog meer fietsers de gelijkvloerse kruising zullen moeten gebruiken hetgeen, ondanks de uit te voeren aanpassing daarvan, een extra risico oplevert en ook om andere redenen, zoals fietsgemak, niet wenselijk lijkt", aldus het college. Verder stellen burgemeester en wethouders voor om op korte termijn met het Goois Natuurreservaat en de Fietsersbond te overleggen over een eventueel gemeenschappelijk te voeren actie.
Bij de gebruikers van de fietstunnel leeft al lange tijd de wens om de bocht in het fietspad, in combinatie met de steile afdaling naar de onderdoorgang toe, aan te passen. Om het voor fietsers veiliger te maken zijn op het fietspad van en naar de fietstunnel inmiddels een aantal hekken geplaatst. Hierdoor moet het fietsverkeer afremmen, waardoor de bocht rustiger en veiliger genomen wordt.

Regio wil treinverbinding Almere-Utrecht en verdiepte A1

Mogelijk spoorplatform langs A27. Foto: Bob Awick

Laren/Blaricum De Regio Gooi en Vechtstreek wil een treinverbinding tussen Utrecht-Huizen-Almere en ondertunneling van de A1.

Dit staat in een conceptreactie aan de provincie over de Ontwerp Omgevingsvisie NH2050. Deze conceptbrief ligt nu ter goedkeuring bij de diverse gemeenteraden.

Tunnel
Hierin staat: "Indien weguitbreiding op termijn noodzakelijk is, dient dit goed te worden ingepast. Voor de A1 betekent dit een verdiepte ligging en/of tunnel. Wij zien dit graag in de visie benoemd."
Ook staat er: "In de tekening zijn verbindingen getoond, ook nieuwe verbindingen die ontbreken. Hier verdient de spoorverbinding tussen Utrecht en Almere langs de A27 via Hilversum en Huizen een plek op de kaart. Huizen is een van de grootste gemeenten in Nederland zonder treinstation."
Ellen Mendelts van het burgerinitiatief voor een spoorplatform langs de A27 is verheugd over het standpunt van de regio: "Waar het er eerst op leek dat de regio over dit onderwerp verdeeld was, blijkt er nu kennelijk consensus."

Beppie Hoek

Beppie Hoek (27) - geboren in Eemnes - is raadslid voor het CDA en heeft de ambitie om in de Tweede Kamer te komen.

CDA-raadslid Beppie Hoek. Foto: PR

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik studeer geschiedenis, ben docent, zit in de gemeenteraad en werk bij bakkerij Tetteroo."

Wat maakt het raadswerk boeiend?
"Weten wat er in je gemeente speelt en proberen om met elkaar de gemeente beter achter te laten dan toen we begonnen zijn."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Uitslapen, lunchen met mijn vriend en 's avonds gezellig iets drinken met vrienden."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Wilhelmina Drucker, een van de eerste Nederlandse feministen."

Waar maak je je zorgen om?
"De laatste loodjes van mijn studie."

Wat is je favoriete plek in Eemnes?
"De polder."

Eemnes mist nog...?
"Een groot losloopgebied voor honden waar een hek omheen staat."

Als je een dagje de burgemeester van Eemnes was, wat zou je doen?
"Een paar huwelijken sluiten, bij oudere mensen langsgaan en lintjes uitdelen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Het behoud van de zelfstandigheid van Eemnes."

Favoriete jaargetijde?
"Lente, dan komt alles weer tot leven; de eerste warmte van de zon na de lange winter vind ik heerlijk."

Welke reis zou je nog willen doen?
"Een roadtrip met mijn zus door de Verenigde Staten."

Wat is je favoriete spreuk?
"Winnen is belangrijker dan meedoen. Het is een grapje tussen mijn vriend Jasper en mij. We zijn heel competitief als we spelletjes spelen, helaas kan er maar één de winnaar zijn."

Stoelen voor Kinderafdeling van Tergooi

Met een handdruk werd de overdracht bezegeld. V.l.n.r. Britta Blok, verpleegkundige Maaike Kluck en kinderarts Carol Lasham.

Blaricum Britta Blok, voorzitter van de RotaryClub Huizen, heeft twee gemakkelijke stoelen overhandigd aan de Kinderafdeling van Tergooi Blaricum.

Daar waar ouders van zieke kinderen soms wel 24 uur op een rechte stoel naast hun kind de wacht hielden, kan dat nu in een veel meer ontspannen houding met deze van alle gemakken voorziene ruime fauteuils. Het initiatief was uitgegaan van de Stichting Vrienden van Tergooi die RotaryClub Huizen bereid vond om twee stoelen te doneren.

Knarrenhofjes op Crailo of bij Johanneshove

Laren VVD-raadslid Désirée Niekus opperde het al eerder, maar vorige week heeft ze de wethouders gevraagd serieus te kijken naar de bouw van levensloopbestendige woningen - zogenaamde 'knarrenhofjes' of 'hoffelijk wonen' - op Crailo.

Tevens vroeg zij of Laren in samenwerking met Vivium kan bekijken of er mogelijkheden zijn om een gedeelte van Johanneshove in te richten voor de toekomst. "Levensloopbestendig bouwen kan de gemeente wel tot 70.000 euro Wmo-gelden besparen per zorgplek", zei Niekus. "Dat betekent minder zorgkosten voor de gemeente vanuit de Wmo en dat is wel nodig, zoals de begroting op het sociaal domein laat zien."

Vergunning pinbunker voor vijf jaar

Laren Voor de pinbunker tegenover de Jumbo heeft de gemeente Laren een vergunning voor maximaal vijf jaar afgegeven. Dat heeft wethouder Ton Stam vorige week aan de raad - naar aanleiding van vragen van de VVD - medegedeeld.

De locatie is op advies van de afdeling Ruimtelijke Kwaliteit gekozen. Hij zegt dat het niet gemakkelijk was een geschikte pinplek te vinden. "Het is ook niet aan de wethouder om iets mooi of niet mooi te vinden", zei hij. Op de vraag of deze pinkbunker in het beschermd dorpsgezicht past, was hij helder: "Het plein ligt niet in het beschermd dorpsgezicht." De gemeente verhuurt de grond aan de Rabobank.

Elektrische wagen testen

Blaricum De ANWB organiseert donderdag 12 juli tussen 10.00 en 17.00 uur een informatiebeurs over elektrisch rijden bij het Experience Centre Blaricummermeent.

Ook kunnen bezoekers gratis een proefrit (20 minuten) maken in een BMW i3, Hyundai Ioniq, KIA Soul, Nissan LEAF, Renault ZOE, Smart ForTwo of ForFour of Volkswagen E-Golf.
Wie er zeker van wil zijn dat een bepaalde auto op een bepaald tijdstip voor hem of haar beschikbaar is, kan zich vooraf aanmelden op proefritten.anwb-events.nl.

Frans Schinkel wisseltrofee voor Haro Consultancy

Foto: De Hilt

Eemnes Het team van Haro Consultancy heeft vrijdagavond het open Eemnesser volleybalkampioenschap gewonnen en daarmee de Frans Schinkel wisseltrofee in de wacht gesleept. Het team won van de Bokkenpruik uit Blaricum. De derde plaats was voor Onder Hans. In de recreatiepoule won ’t Lamme Handje de wisselbeker. De 38ste editie vindt volgend jaar plaats in het Huis van Eemnes.

Steenbergen 6. Fotocollectie: Leo Janssen

Een van de mooiste landhuizen van Laren, gelegen aan het gelijknamige onverharde pad, staat op Steenbergen. Ik kwam er al in de jaren zestig toen ik mijn vrouw Annemarie leerde kennen.

Haar zusje werkte op nr. 6 in de huishouding bij mijnheer mr. J.M. Elink Schuurman. Hij was directeur van de Amstel Brouwerij en toen hij met zijn gezin op vakantie ging en mijn schoonzusje liever wilde wandelen met haar vriend, pasten wij op Brosio, een dalmatiër, door ons 'krentenbrood' gedoopt. De lieverd - zo was ons al van tevoren verteld - at zijn dagelijkse portie hondenbrokken wanneer hij er zin in had, niet uit een kom, maar veel liever slokte hij het voedsel naar binnen via een zilveren lepel. Tot grote hilariteit van ons tweeën.

Veertig jaar later kwam ik weer op Steenbergen 6. Bij Otger en Inge, twee filmproducenten die hun succes internationaal hadden opgebouwd met film- en televisierechten zoals 'The Bold and The Beautiful'. Hartelijke en ondernemende geesten met even zovele originele feesten, waaronder The Gipsy Kings! Otger vertrok naar het buitenland en verkocht voor 5,5 miljoen euro zijn riante landgoed aan Reinout Oerlemans. De televisieproducent genoot er nauwelijks van, want spoorslags, en tot ieders verrassing, vertrok hij met zijn gezin richting Los Angeles. Onlangs bood hij het te koop aan voor 7.350.000 euro. Eerder voor een slordige 1.500.000 meer. Genoeg nullen nu!
Het in een Engelse landhuis-stijl gebouwde huis blijft heel bijzonder. Wie vanaf de 35 meter hoge Watertoren van Wouter Hamdorff richting centrum kijkt, ziet een aaneengesloten groen tapijt met in de verte er hoog bovenuit torend de Sint Jansbasiliek. Helemaal vooraan tussen het lover echter blinkt fier in de zon een bronzen eekhoorn. Boven op een hoog opgaande rieten kap. In opdracht van de dames C.J en J. Pabst ontwierp architect K.P.C. (Karel) de Bazel (1869-1923) Steenbergen 6. De Bazel was een belangrijk architect omdat hij als een van de eersten op een ambachtelijke manier bouwde en de nadruk legde op de gebruikte materialen en de constructieve elementen duidelijk zichtbaar liet zien.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beschrijft het rijksmonument nauwkeurig en verhaalt onder meer over kenmerkende elementen als dakruiter, meanderblokjes, halfronde dakkapellen, uniform geprofileerde betimmeringen, vloermozaïek met geometrisch patroon en heel typerend 'de oorspronkelijke aanwezigheid van een schildersatelier'. In dit geval van Corrie Pabst (1865-1943). Rond Steenbergen heerste een inspirerend klimaat van esthetische vorming met schilders als H.P. Bremmer (1871-1956) en beeldhouwers als Joseph Mendes da Costa (1863-1939) en Bertha thoe Schwartzenberg (1891-1993). Een meer dan interessante buurt dat Steenbergen langs de A1 aan de rafelrand van ons dorp. Ook de grote componist Alphons Diepenbrock (1862-1921) woonde er in zijn landhuisje Holtwick. En ook die andere componist verbleef er, Matthijs Vermeulen (1888-1967). Hij liet zich door het akkertje tussen het huidige Verlengde Rozenlaantje en Steenbergen inspireren voor een van zijn symfonieën. Daarover een volgend keer. Voor nu, Bol an!

AutoMaatje in BEL-gemeenten van start

Wethouder Sven Lankreijer van Eemnes rijdt eerste rit

Tijdens de start van ANWB AutoMaatje BEL. Foto: Bob Awick

Eemnes Mede namens wethouder Karin van Hunnik (Laren) en wethouder Gerard Knoop (Blaricum) reed wethouder Sven Lankreijer afgelopen donderdag de eerste rit van het project ANWB AutoMaatje BEL.

Het is een samenwerking tussen de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren, Versa Welzijn, de ANWB en enthousiaste vrijwilligers uit de drie gemeenten. Met ANWB AutoMaatje vervoeren inwoners uit Blaricum, Eemnes en Laren met hun eigen auto mensen die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken.
Waarom dit project? Ruim een miljoen mensen raken in Nederland steeds meer geïsoleerd van de buitenwereld omdat hun mogelijkheden om naar buiten te gaan beperkt worden, bijvoorbeeld door leeftijd of gezondheid. Zelf met de auto rijden zit er vaak niet meer in en steeds een beroep doen op de naasten is moeilijk. Bij ANWB AutoMaatje vervoeren plaatsgenoten met hun eigen auto minder mobiele mensen die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken. Door AutoMaatje toe te voegen aan het bestaande plaatselijke vervoersnetwerk kunnen ook de minder mobiele mensen weer deel uit gaan maken van het sociale en maatschappelijke leven.
Wie gebruik wil maken van de service belt uiterlijk twee werkdagen van tevoren tussen 9.00 en 12.30 uur met AutoMaatje (035-6250005). De medewerker van Versa Welzijn koppelt de deelnemer aan een van de beschikbare vrijwilligers bij hem of haar in de buurt en vertelt wat het gaat kosten. De vrijwilliger komt op het afgesproken tijdstip voorrijden. De deelnemer rekent na afloop contant af met de vrijwilliger op basis van de gereden kilometers (30 cent p/km).

Meer informatie bij Marjolein Post van Versa Welzijn via telefoonnummer 035-6250005.

Versa Welzijn koppelt de deelnemer aan vrijwilliger

Woningen Zijtak deze maand in verkoop

Laren De verkoop van de woningen op het voormalige houtzagerijterrein aan de Zijtak start nog deze maand. Wethouder Ton Stam verwacht half juli.

Er komen veertien rug-aan-rugwoningen, die eerst worden aangeboden aan mensen met sociale huurwoningen. Deze gaan tussen de 250.000 en 260.000 euro kosten. Stam: "We hebben geprobeerd deze tegen aanvaardbare prijzen op de markt te brengen. Verder dan dat kan ik ook niet gaan."

Onderhands

Daarnaast komen er nog twintig woningen in de vrije sector. Deze verkoopprijzen zijn bij de wethouder niet bekend.
Op de vraag van Liberaal Laren over onderhandse verkoop van twee percelen legde Stam nogmaals uit dat de voormalige eigenaar van de houtzagerij en de ontwikkelaar hierover afspraken hebben gemaakt.

Basisschool Merlijn verder als Merlin

Eemnes Merlijn, basisschool voor tweetalig onderwijs, gaat verhuizen naar het schoolgebouw waar ook de Hobbitstee is gevestigd: Aartseveen 70. Ook wordt de naam van de school aangepast van Merlijn naar Merlin.

Schooldirecteur Annette Jonker: "De helft van ons onderwijs wordt in het Engels aangeboden. Met de nieuwe naam willen we een accent leggen op tweetalig en internationaal georiënteerd onderwijs, uniek in deze regio. Vanaf nu heten we dan ook: Merlin, bilingual education."

Merlin is nu nog gehuisvest in het schoolgebouw op Aartseveen 96. Door de fusie van basisscholen Noorderlicht en de Wegwijzer ontstaat er ruimte naast de Hobbitstee. Hobbitstee en Merlin maken allebei deel uit van Alberdingk Thijm Scholen en op beide scholen is al jarenlang ervaring met het International Primary Curriculum (IPC). In het IPC worden alle zaak- en kunstvakken geïntegreerd aangeboden.

Kunstlokaal

Volgend schooljaar gaan de beide scholen samen gebruikmaken van een nieuw kunstlokaal. Daarnaast worden de gemeenschappelijke ruimtes in een nieuw, eigentijds jasje gestoken.

Cars@Vos verkoopt Jahreswagens; luxe auto's vol opties uit Duitsland

Rechtstreekse inkoop bij de fabrikant van BMW, Audi, VW, Porsche en Mercedes

Maurice Bonke en Marc Schoutens van Cars@Vos in Blaricum. Foto: Bob Awick

Blaricum Wie in een dikke wagen wil rijden maar daar niet de volle mep voor wil betalen, is bij Cars@Vos aan de Middenweg 17 in Blaricum aan het juiste adres. "We verkopen Jahreswagens", vertelt Marc Schoutens (57).

'Eigenlijk zijn het spiksplinternieuwe wagens'

"Wij kopen rechtstreeks in bij de Duitse fabrikant van BMW/Mini, Audi, Porsche, Volkswagen en Mercedes. De auto's zijn niet ouder dan een jaar en hebben een gering aantal gereden kilometers: tussen de 10.000 en 20.000. Eigenlijk zijn het spiksplinternieuwe wagens die vol zitten met opties. Werkelijk alles zit erop en eraan."
Jahreswagens zijn altijd smetteloos en zeer goed onderhouden. Het is dus een populair alternatief voor een nieuwe Nederlandse auto, want de koper is al snel 25% goedkoper uit. Schoutens wijst buiten een Q7 aan. Zo goed als nieuw en met slechts 18.000 kilometer op de teller. "Nieuw 180.000 euro en nu bij Cars@Vos 99.950 euro. Schadevrij en voorzien van alle opties!"
Het bedrijf is van Marc Schoutens, Helfred Woortmeijer en Maurice Bonke samen. De mannen - met passie voor auto's - raakten met elkaar in gesprek in de lokale kroeg Moeke Spijkstra. Bonke kennen we van het bedrijf Weduwe B. Vos, dat hij enkele jaren geleden van Hans Vos heeft overgenomen. Bonke had al langer plannen om zijn bedrijfsactiviteiten uit te breiden met de verkoop van auto's, terwijl Marc en Helfred voor hun autobedrijf 'Cars2Change' op zoek waren naar uitbreiding. Ze sloegen de handen ineen en vonden aan de Middenweg een prachtige plek. "Echt een toplocatie", zegt Schoutens.
Hoewel de werkplaats voor auto-onderhoud aan de Middenweg fysiek is verdwenen ("We zijn een samenwerking aangegaan met Autobedrijf Herman Lubbers in Huizen, waar ook de oud-medewerker van Vos werkzaam is"), kan Cars@Vos wel het onderhoud aan de nieuwe of bestaande auto verzorgen. Denk hierbij aan de jaarlijkse apk-keuring, het wisselen van zomer- en winterbanden en kleine en grote beurten. Ook kunnen zij kleine beschadigingen en deukjes perfect laten repareren.
In de vrijgekomen werkplaats staan binnenkort enkele oldtimers (ook voor verkoop) waaronder een 'kattenrug' (Volvo) en een Mercedes 'bolhoed'. "Maar ook oudere modellen Porsche", wijst Schoutens naar een Targa 911 4S. "Charmante modellen die de kopers als een investering kunnen zien." Belangstellenden kunnen op www.carsvos.nl een zoekopdracht naar hun droomauto invullen. "Wij kunnen deze dan voor 90% zekerheid leveren tegen een scherpe prijs." Ook inruil van de oude auto is mogelijk.

Op zaterdag 7 juli vindt de officiële opening plaats van Cars@Vos. De Parijs-Dakar-auto van Coronel is er te zien, voor kinderen is er een springkussen en er worden ijsjes van De Hoop uitgedeeld. Ook voert autobedrijf Lubbers een zomer- en aircocheck uit.

Particuliere basisschool Florencius viert jubileumfeest

Florencius-directeur Peter van Kranenburg (l) en adjunct-directeur Gerwin Kets. Foto: PR

Laren Particuliere basisschool Florencius bestaat tien jaar. Tijdens het feest - volgende week - wordt een mooi en nieuw initiatief onthuld. De school heeft vestigingen in Laren en Amstelveen en opent na de zomer een derde school in Haarlem. Naast basisonderwijs heeft Florencius ondertussen ook een goedlopend huiswerkinstituut.

Het initiatief voor deze school komt van Peter van Kranenburg (51) en Gerwin Kets (48). Zij werkten destijds beiden in het onderwijs en spraken hun droom - het ontwikkelen van een school waarin ieder kind echt wordt gezien - aan elkaar uit.
Ze gingen aan de slag, maakten een businessplan en vonden een investeringsmaatschappij. Nu - een decennium later - is die droom uitgekomen.

Toponderwijs

Tevreden ouder: 'Mijn kind staat zo stevig in het leven'

Florencius verlangt van ouders een verplichte bijdrage. Hierdoor komt de school niet in aanmerking voor de basissubsidie van de overheid. Het is dus niet voor iedereen financieel mogelijk om door Florencius geschoold te worden. "Maar het geven van toponderwijs staat voor ons op nummer één", zegt directeur Peter van Kranenburg.
Voor Van Kranenburg en Kets is de passie voor onderwijs de drijfveer. Bevlogen zijn ze ook. "We zijn blij dit te mogen doen", zegt Van Kranenburg. Waar de klassen van reguliere scholen overlopen, is het Florencius gelukt om de klassen klein te houden (één begeleider op acht leerlingen, gemiddeld tussen de zes en dertien leerlingen per klas) en kinderen veel aandacht te geven. "Geen klassen meer met meer dan dertig leerlingen, leerlingen die niet voldoende aandacht krijgen, onder hun niveau presteren en ontevreden ouders."

Zelfvertrouwen

Van Kranenburg: "Met kleine klassen kunnen we meer bereiken. Op cognitief én sociaal-emotioneel vlak. Voor ieder kind wordt een plan op maat gemaakt en dat kan niet in het reguliere onderwijs. Ouders zijn heel blij en dankbaar. Zij zeggen: 'Wat heeft mijn kind een zelfvertrouwen' en 'Mijn kind staat zo stevig in het leven'."
Florencius hanteert de slogan 'Leren begint met aandacht'. Dit wordt letterlijk dagelijks in de praktijk gebracht. Naast de basisschool is Florencius gestart met een internationale basisschool, een huiswerkinstituut en een organisatie die hbo/wo studenten begeleidt. De organisatie telt ondertussen zeventig specialisten en vakdocenten.

Meer informatie: telefoon 035-6912525 of www.florencius.nl.

10 / 24

'Je hebt pas autisme als je op Rain Man lijkt'

In iedere provincie een Papageno Huis. Dat is de ambitie van het bestuur van de Stichting Papageno. Het huis aan de Naarderstraat in Laren telt twaalf appartementen en is een initiatief van Jaap en Aaltje van Zweden. Koningin Máxima opende het onderkomen in augustus 2015. Het Papageno Huis is ook een leerbedrijf voor jonge horecamedewerkers met autisme. Zorgaanbieder 's Heeren Loo heeft plannen om dit najaar een dependance te openen.

Prof. dr. Rutger Jan van der Gaag. Foto: PR

Laren "Voor de buitenwereld heb je pas autisme als je op Rain Man lijkt", zegt prof. dr. Rutger Jan van der Gaag (68). De emeritus hoogleraar kinderpsychiatrie focuste zijn wetenschappelijke activiteiten vooral op ontwikkelingsstoornissen als autisme.

Hij heeft ongeveer tweehonderd publicaties in Nederlandse en internationale wetenschappelijke tijdschriften en boekhoofdstukken op zijn naam staan. Onder zijn begeleiding zijn tien mensen gepromoveerd.

Franchisemodel

Medewerkster Patty Bakels (r) met haar team. Foto: Yvonne Verburg
Een schets van het nieuwe voorterrein. Foto: Papageno
Vrijwilligerscoördinator Diana Tarmidi. Foto: Bob Awick
Papageno-directeur Christien Kuysters. Foto: Bob Awick

Als voorzitter van de Stichting Papageno - en dus het Papageno Huis - wenst Van der Gaag in elke provincie eenzelfde onderkomen voor jongeren met autisme. "Maar, het is eerder een tienjaren- dan een tweejarenplan", zegt hij eerlijk. "De intentie om het concept uit te rollen is in ieder geval aanwezig. We moeten zorgen voor een goed franchisemodel en we hopen dat de commissaris van de Koning van Noord-Holland ons bij zijn collega's elders in het land wil introduceren. Daar moeten we de professionals - zoals 's Heeren Loo in het Gooi - aanmoedigen om het idee van een Papageno Huis te omarmen en dan per provincie te bekijken wie er mee gaat doen."

Onafhankelijkheid

De dagelijkse leiding bij het Papageno Huis is in handen van Christien Kuysters (55). Zij legt uit dat de 's Heeren Loo-dependance, die in ontwikkeling is en wellicht dit najaar in gebruik wordt genomen in Blaricum, geschikt is voor vier jongeren die al meer zelfstandig zijn. "Overdag en 's avonds zal daar wel begeleiding zijn, maar er is bijvoorbeeld geen slaapwacht. Hiervoor kunnen zij terugvallen op de medewerkers van het Papageno Huis, het transitiehuis waar jongeren met autisme de stap naar onafhankelijkheid maken. Zij wonen hier voor een periode en niet hun hele leven. Overigens beoordeelt de Stichting Papageno niet wie hier komt wonen, dat doet zorgaanbieder 's Heeren Loo."

Het huis aan de Naarderstraat is meer dan een luxe appartementencomplex. Jongeren met autisme - ook van buitenaf - kunnen er hun certificaat voor horecaondernemer behalen, meedoen aan dagbestedingsactiviteiten op sport-, muzikaal en horecagebied. Het is een bedrijf waar met een handjevol betaalde krachten wordt gewerkt, ondersteund door tientallen vrijwilligers. Het restaurant begint steeds beter te lopen. Met name de Papageno-appeltaart is enorm populair. "Bovendien hebben we het mooiste en rustigste terras van Laren", lacht de directeur. Daarnaast is er kunst van unieke mensen te bezichtigen. Een expositie gemaakt door mensen met een beperking in samenwerking met Sherpa en Philadelphia. De tentoonstelling wisselt elke zes weken. "Heel kleurrijk en het inspireert onze jongeren ook weer." De kunstwerken zijn ook te koop; de opbrengst komt ten goede aan creatief materiaal.

Sinds kort wordt ook gebruikgemaakt van de keuken van Vivium De Stichtse Hof dat op een steenworp afstand van het Papageno Huis ligt. "Er is zo veel vraag naar werkplekken in de horeca", zegt Kuysters. "We kunnen nu vier jongeren extra inzetten." Overigens is de directeur op zoek naar meer luwe werkplekken waar jongeren in veiligheid en min of meer beschermd aan de slag kunnen.

Herinrichting

Omdat het Papageno Huis steeds meer bezoekers krijgt, dient het voorterrein beter ingedeeld te worden. Tijdens het benefietconcert is daar aandacht voor gevraagd en is er budget beschikbaar gesteld. Het herinrichten van het voorterrein heeft een aantal voordelen, zegt Kuysters: "Meer parkeerruimte voor de oudere bezoekers uit de BEL-gemeenten en invaliden en een rustiger voorterrein waardoor onze jongeren minder last van prikkels hebben. Ook ziet het er verzorgder uit en is het veiliger." Overigens verandert er voor het aanzicht vanaf de Naarderstraat niets ten opzichte van de huidige situatie.

Medewerkster Patty Bakels (47) werkt in het professionele restaurant van het Papageno Huis:

"Het is écht een feestje. Het is net of ik dertig kinderen heb", zegt Patty Bakels uit Hilversum liefdevol. Ze werkt ruim twee jaar in het restaurant. Ze kwam als vrijwilliger binnen en kreeg een vaste baan (20 uur p/wk) aangeboden. "Het is een superteam en we hebben allemaal één ding voor ogen en dat is dat de jongeren gelukkig zijn."

De Hilversumse voelt zich er als een vis in het water. "Maar aan iedereen mankeert toch iets? Deze jongeren zijn alleen toevallig gediagnosticeerd op autisme. Ik wil hen helpen groeien. Als zij hier met een lach op hun gezicht weggaan dan is onze dag ook goed."
Ook de moestuin valt onder haar verantwoording. Het is ook een vorm van dagbesteding, maar zit nog wel in de opstartende fase. Elke donderdagochtend werken een jongere, twee vrijwilligers en Patty in de tuin. Vooralsnog schuift er elke week een andere jongere aan. De koffie wordt in gezamenlijkheid met de restaurantdagbesteding gedronken. In de tuin worden groenten, fruit en kruiden gekweekt. Onlangs werden nog verse knoflook, bietjes, prei, sla en andijvie geoogst.

Vrijwilligerscoördinator Diana Tarmidi (53) heeft een kleine zeventig vrijwilligers onder haar hoede:

Vrijwilligerscoördinator Diana Tarmidi uit Huizen werd via haar broer Dennis die bij 's Heeren Loo als persoonlijk begeleider werkt, bekend met het Papageno Huis. Ze werkt er twintig uur per week als vrijwilligerscoördinator en in die functie stuurt zij 66 vrijwilligers aan. "Je moet in deze job veel liefde kunnen geven", vertelt Diana.

De vrijwilligers zijn actief in het restaurant-leerbedrijf, bij de dagbesteding, in de (moes)tuin en/of bij de extra activiteiten zoals de koffie-, jazz-, zomer- en benefietconcerten. Diana zorgt voor de roosters, de werving, neemt de sollicitatiegesprekken af, luistert, gaat op ziekenbezoek en zorgt dat elke vrijwilliger op haar of zijn verjaardag een wens ontvangt.

Wie vrijwilliger bij Papageno wordt, wordt onderdeel van het team. Iedereen is even belangrijk. Diana: "Vaak denken mensen dat je hier moet zorgen, maar het gaat om de interactie tussen de jongere en de vrijwilliger. Samen plezier hebben om aan iets te bouwen. Er zijn ook leermomenten voor de vrijwilligers zelf. Wij horen terug dat zij het prettiger vinden minder filters te hebben, eerlijker zijn. En ook bij de jongeren zijn de veranderingen écht zichtbaar."

De Huizense is nog op zoek naar buddy's die met de jongeren willen sporten, fietsen, naar Singer Laren gaan, op hun kamer een klein hapje maken of gewoon een voetbalwedstrijd willen kijken.

Platform Autisme
Jonge Kind

Autisme Jonge Kind is een Landelijk Expertisenetwerk waarin ouders en professionals samen werken aan betere vroegsignalering en tijdige hulp.

Autisme Jonge Kind heeft als missie om kinderen met een verhoogd risico op Autisme Spectrum Stoornis (ASS) voor de leeftijd van 36 maanden te signaleren en zorg op maat te bieden aan kind en ouders zodat de ontwikkeling zo positief mogelijk wordt beïnvloed.

Inspiratie

Deze maand wordt het platform Autismejongekind.nl gelanceerd. Hierop is inspiratie en informatie te vinden voor ouders én professionals, zoals jeugd- en huisartsen, logopedisten, fysiotherapeuten, leidsters van dagverblijven, leerkrachten et cetera. Er komt informatie op over mogelijke signalen van autisme bij jonge kinderen, en wat betrokkenen kunnen wanneer zij deze signalen herkennen. Ook staan er ervaringsverhalen van ouders voor ouders en van professionals voor professionals op.

Autismejongekind.nl is een initiatief van de Stichting Papageno, de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), Oudervereniging Balans en het Landelijk Expertise Netwerk Autisme Jonge Kind, en is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

Wie ook op een zinvolle manier iemand wil helpen, is welkom bij Papageno. "Ik spreek altijd af: draai twee à drie keer mee binnen Papageno en kijk dan waar je je het prettigst voelt. De uitdaging is om iemand op een zinvolle manier te kunnen helpen, om plezier te maken en enige vorm van communicatie op gang te krijgen. Vrijwilligers dienen zich wel te realiseren dat de verbinding op structurele basis plaatsvindt en niet vrijblijvend is."

Vakantieperiode

Ook deze vakantieperiode organiseert Papageno activiteiten voor jongeren met en zonder autisme. "Leuk voor de jongeren om ook eens samen met hun broertje of zusje te kunnen doen." Op woensdag 18 juli is er tussen 13.00 en 15.00 uur voor jongeren vanaf 13 jaar een graffitiworkshop. Voor dezelfde doelgroep is er op woensdag 25 juli (13.00 tot 15.00 uur) de gratis activiteit 'Papageno bakt cupcakes'. Ook zijn kinderen tussen de 6 en 12 jaar die van zingen houden welkom tussen 13.00 en 15.00 uur om deel te nemen aan het popkoor (deelname 3,50 euro). Tot slot zijn er een bootcamp en vossenjacht op woensdag 8 augustus. Beide activiteiten zijn gratis en zijn geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Verzamelen op de Oude Naarderweg 2 in Blaricum (bootcamp duurt van 15.00 tot 17.00 uur en de vossenjacht van 13.00 en 17.00 uur). Opgeven en meer informatie via meedoen@stichtingpapageno.nl. Science4kids organiseert ook dit jaar summerscience-activiteiten in het Papageno Huis in de week van 23 juli.

Voor meer informatie: Papageno Huis, telefoon 035-5388091.

Gooise Heideloop mèt Jeugdloop

Ook jeugd kan meedoen aan de Gooise Heideloop. Foto: Ruud van der Woude

Laren Deze vierde Gooise Heideloop vindt plaats op zondag 26 augustus. Nieuw is de Jeugdloop over de Zuiderheide van 1,2 kilometer. In totaal zijn er drie routes.

Vroegboekers krijgen korting op Gooise Heideloop

"Gezien het recreatieve karakter kan iedereen, getraind of ongetraind, aan de overige afstanden van 5 en 10 kilometer meedoen, genietend van de Gooise natuur en de schaapskudde. Je kunt wandelen, nordic walken of hardlopen", meldt GNR-woordvoerder Edwin van Oevelen.
De atletiekverenigingen organiseren de Gooise Heideloop om aan iedereen te laten zien hoe mooi het 2.800 hectare tellende Goois Natuurreservaat is. Van Oevelen: "Als (hard)lopers maken wij heel veel gebruik van de natuurgebieden. Daarom vinden we het belangrijk om iets terug te doen. En vooral ook anderen te laten genieten van de Gooise natuur."De opbrengst wordt dit jaar gebruikt voor de aanschaf van gereedschap en kleding voor de vele vrijwilligers die kleinschalig onderhoudswerk verrichten in het Goois Natuurreservaat.
Over de Zuider-, Wester- en Bussumerheide worden drie routes uitgezet. Deelnemers kunnen ter plekke kiezen welke afstand ze willen lopen. De 5 en 10 km starten om 10.00 uur en de Jeugdloop 20 minuten eerder om 09.40 uur. Omdat de Gooise Heideloop geen wedstrijd is, kan iedereen op eigen tempo meedoen. Niemand hoeft lid te zijn van een van de atletiekverenigingen. Inschrijven kan al via www.inschrijven.nl. Op vertoon van de inschrijfbevestiging per e-mail ontvangen de starters op zondag 26 augustus bij aanvang een polsbandje als bewijs van deelname. Bij de finish ontvangen zij een mooi speldje als blijvende herinnering. Vroegboekers betalen 3 euro voor de Jeugdloop en 5 euro voor de overige deelnemers. Op de dag zelf is het inschrijftarief respectievelijk 4 en 7 euro. De start is bij het St. Janskerkhof in Laren.

Zeven schapen overleden door loslopende hond

Schapen dood door loslopende hond. Foto: GNR

BLARICUM Op de Tafelberg- en Blaricummerheide is een lammetje van het Goois Natuurreservaat doodgebeten door een hond. Als gevolg van stress zijn er daarna nog drie schapen en drie lammeren doodgegaan.

Het doodgebeten lammetje is door wandelaars op de heide aangetroffen. Volgens de dierenarts zijn de bijtwonden duidelijk afkomstig van een hond. Bloedanalyse van de andere dode schapen liet een verhoogde concentratie van stresshormoon in hun bloed zien.

Stress

Hoofd Veeverzorging van het Goois Natuurreservaat Johan Griffioen zegt hierover: "Dit is niet de eerste keer helaas. Wat er gebeurt is dat een loslopende hond, vaak uit het zicht van het baasje, tussen de schapen springt, z'n jachtinstinct volgend. Daarbij wordt een schaap soms gepakt en veroorzaakt het bij de andere schapen enorme stress door het onophoudelijk opjagen. Als gevolg van die stress kunnen schapen tot wel 48 uur daarna nog het loodje leggen."
Griffioen noemt het een dramatische gebeurtenis.
"Voor de schapen, voor het Goois Natuurreservaat, voor de bezoekers die het doodgebeten schaap aantroffen en ook voor mij persoonlijk. Je mag best weten dat op zo'n moment voor mij de wereld eventjes stilstaat. Je voelt je dan zo machteloos. Dit los je ook niet op met toezicht, dit gaat om het je bewust zijn van wat je hond doet achter je rug. Mensen hebben er vaak geen enkel idee van en het is ook vaak iets dat in paar tellen gebeurt."
Het Goois Natuurreservaat vraagt met klem aan alle hondenbezitters om in de natuurgebieden waar begrazing is hun hond aan de lijn te houden. "Wees je er als hondenbezitter van bewust dat honden jagers zijn en vaak hun instinct volgen, met alle gevolgen van dien. Ze hoeven de dieren niet te pakken te krijgen; de stress van een hond in de buurt en het opjagen kan dus al genoeg zijn."

Afscheid van Martijn Gebbink

Raadslid Martijn Gebbink tijdens de speech van de burgemeester. Foto: JR

EEMNES D66-raadslid Martijn Gebbink heeft afscheid genomen van de raad. Hij gaat aan de slag op de Europese School van Brussel. Hij gaf de gemeenteraad mee goed op het dorp te passen. "Het is een modern dorp met een mooi, historisch en maatschappelijk karakter", aldus Gebbink.

Niels Rood, die twee maanden terug afscheid nam als wethouder, keert als raadslid terug. Hij is samen met mevrouw S.M. Wiering-Penders (lid burgercommissie) beëdigd.

Burgemeester Roland van Bethem omschreef Gebbink als correct, fatsoenlijk, constructief en beleefd, maar ook als een beetje een schoolmeester: "Als je toch de neiging weer kreeg om te overhoren, maar we doen niet aan House of Cards-achtige onderzoekscommissies in ons vergaderbestel van twee rondes en weer door. Ook was je minder een politiek dier dan jullie wethouder (Niels Rood, red.), je wilde ook nog weleens rustig over dingen nadenken en niet meteen een besluit nemen. Die hectiek zul je vast niet gaan missen."
Vervolgens bedankte hij Gebbink voor zijn inzet als voorzitter van de commissie Begroting & Verantwoording, als invaller bij sessies en rondes en voor zijn inbreng in het presidium. "De spotprent heb je al ontvangen, dus nu het beeld, de bloemen en de eeuwige roem natuurlijk."

Marloes Eerden ontwerpt prijs voor vrouwen

Blaricum De Blaricumse kunstenares Marloes Eerden heeft de Europese Award voor vrouwelijke wetenschappers ontworpen. Het eerste exemplaar van 'Touching the sun' wordt maandag in Praag uitgereikt.

Eerden maakte tien beelden. De negen andere awards worden bewaard in een kluis in Cambridge. Deze worden de komende jaren uitgereikt aan de 'Beste Vrouwelijke Wetenschapper van Europa'.

"Voor mij is het aanraken van de zon, waar alle levenskracht vandaan komt, het onbereikbare te bereiken, symbolisch voor het bereiken van een doel in het leven, je universele kracht", zegt Eerden over 'Touching the sun'. Winnaressen van deze award dienen als een inspirerend rolmodel voor toekomstige generaties van vrouwen in de wetenschap.
De Blaricumse ontving de opdracht van de Federation of European Biochemical Societies (FEBS) en de Europese Organisatie voor Moleculaire Biologie (EMBO), twee biochemische organisaties.

Feest in Singer

Laren In Singer Laren is het donderdag 5 juli feest.

Het is dan precies 150 jaar geleden dat William Singer, de grondlegger van Singer Laren, geboren werd. Een dag die gevierd wordt met diverse activiteiten. Zo geeft kunstenaar Jim Harris in de beeldentuin een van zijn beroemde schilderworkshops, zijn er rondleidingen, krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen, interviewt de museumdirecteur kunstenaar Pépé Grégoire in 'Singer Draait Door' en is er een speciaal kinderprogramma.

Maar liefst 298.000 kraanvogels vliegen naar Hilversum voor MH17-expositie

Tentoonstelling ter nagedachtenis aan 298 slachtoffers in Beeld en Geluid

In Beeld en Geluid is vanaf 17 juli een expositie te zien ter nagedachtenis aan de slachtoffers van MH17. Te zien zijn 298.000 origami gevouwen kraanvogels.

Tjitske Dijkstra: 'Net als Sadako Sasaki waren ook de slachtoffers van MH17 oorlogsslachtoffers.' Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Gemakkelijk is het vouwen van zo'n kraanvogel niet, constateren leerlingen van de Goudenregenschool wanneer zij binnen Unbranded op het Media Park helpen bij het voorbereiden van de tentoonstelling 'Room of Hope'. En meer Hilversumse scholen dragen bij aan de expositie van initiatiefnemer Tjitske Dijkstra. "Je merkt hier heel goed dat het impact heeft."

'Het is geen expositie waar je langs schilderijen draaft'

De tentoonstelling is vanaf 17 juli, precies vier jaar na het enorme drama, een maand lang iedere dag (behalve maandag) gratis te bezichtigen in Beeld en Geluid. In de tentoonstelling zijn kunstwerken, objecten en mozaïeken te zien van verschillende kunstenaars, samengesteld uit 298.000 origami gevouwen kraanvogels. Bezoekers krijgen informatie over de betekenis en symboliek van de kunstwerken en de achtergronden van dit reizende project. Speciaal voor het monumentale atrium van Beeld en Geluid zijn enkele nieuwe werken gemaakt, waaronder een herinneringsbank met geborduurde kraanvogels en een vijftien minuten durende pianocompositie, die in de expositie te beluisteren is.
Initiatiefnemer van dit alles is de in het Groningse Zuidhorn woonachtige Tjitske Dijkstra. Zij verloor bij de ramp goede vriendin en tevens collega aan het Alfa College in Groningen Hieke Raap. Geïnspireerd door het verhaal van de Japanse Sadako Sasaki, een 2-jarig meisje dat op 6 augustus 1945 de atoombom op Hiroshima overleefde, vouwde ze samen met haar leerlingen als rouwverwerking duizend kraanvogels voor haar vriendin. "Net als Sadako Sasaki waren ook de slachtoffers van MH17 oorlogsslachtoffers", aldus Dijkstra.

In Japan staan kraanvogels symbool voor wereldvrede en menslievendheid. Een filmpje van de vouwende leerlingen ging de wereld over, waarop overal mensen mee gingen vouwen en pakketten kraanvogels naar Groningen stuurden. Dijkstra besloot 298.000 kraanvogels te verzamelen, voor elk slachtoffer duizend. Na 200 dagen was de collectie compleet en was ze zeventig volle verhuisdozen rijker. Maar wat moest ze ermee? Nadat ze eerst afstand van alle emoties nam en duizend kilometer wandelde, kwam er hulp vanuit Emmen. Op de plek waar voorheen de dierentuin stond, was een ruimte, het Afrikahuis, beschikbaar voor een expositie.
Maar liefst 34.000 mensen - ook veel Hilversummers en nabestaanden - bezochten vorig jaar deze tentoonstelling. Mede door hun reacties was het voor Dijkstra snel duidelijk dat deze aanvankelijk eenmalige tentoonstelling het land in moest. En Hilversum moest de tweede plaats worden voor 'Room of Hope'. Immers, alle slachtoffers werden naar Hilversum gebracht om geïdentificeerd te worden, waaronder ook vijftien Hilversummers. Bovendien ontving de Stichting Kraanvogels na de oproep uit 2014 opvallend veel gevouwen kraanvogels van scholen uit Hilversum.

De stichting is bijzonder verheugd over de gastvrijheid van Beeld en Geluid. Daardoor raakten ook andere Hilversumse bedrijven betrokken. Unbranded BV, specialist in het maken van creatieve experiences, ondersteunt de uitvoering van de nieuwe werken en de inrichting van de expositie. Zo groeide dit uit tot een project waar veel mensen uit de Hilversumse gemeenschap bij betrokken zijn. "Wij nemen heel graag de rol van gastheer en verbinder op ons en zijn enthousiast over het project, het respect en de reacties", aldus Ineke Middag van Beeld en Geluid. "Iedereen doet spontaan mee, niemand vraagt geld en het zou geweldig zijn als we als inwoners en bedrijven in Hilversum Mediastad heel Nederland kunnen laten zien dat we de slachtoffers en nabestaanden niet vergeten."

Tevreden met het resultaat.

Dijkstra zal gedurende de tentoonstelling (nagenoeg) iedere dag in Beeld en Geluid aanwezig zijn. "Het is geen expositie waar je langs schilderijen draaft, het heeft impact."
Voor volgend jaar wil Dijkstra de kraanvogels tentoonstellen in Eindhoven. Het ultieme doel is om in 2020 - 75 jaar na de bom - de tentoonstelling naar Hiroshima te verplaatsen.

Tim de Vries, violist, speelt op het Koninklijk Kinderconcert vrijdag in de Dorpskerk in Blaricum. Foto: PR

Vrijdag 6 juli

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone: kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Ilya Gringolts (viool) en Polina Leschenko (piano)

17.00 uur | Dorpskerk Blaricum

Op avontuur door de tijd met deze twee wereldsterren!

Fasten Your Seatbelts!

21.00 uur | Dorpskerk Blaricum

De wereldberoemde en geniale violist en komiek Aleksey Igudesman komt met een danseres en slagwerkster naar Blaricum en 'he will rock you' dus 'Fasten Your Seatbelts' en enjoy de rit!

Zaterdag 7 juli

Repair Café

10.00 uur | Vivium Johanneshove Laren

Gratis reparatie van huishoudelijke apparaten, tuingereedschap en kleding in het Repair Café.

Geef-en-neemwinkel

10.00 uur | Wijkcentrum 't Vuronger Huizen

De geef-en-neemwinkel is elke eerste zaterdag van de maand geopend

Koninklijk Kinderconcert

13.00 uur | Dorpskerk Blaricum

De recente Prinses Christina Concours-winnaars Tim de Vries (viool) en Mischa van Tijn (piano) (beiden 17 jaar oud) geven een kort en lekker afwisselend kinderconcert en festivaldirecteur Peter Santa vraagt hen tussendoor het hemd van het lijf.

Zangdag met Philip Stopford

13.30 uur | Het Koorhuys Eemnes

Zangdag met Engelse topcomponist Philip Stopford bij Muziekcentrum Paul Snoek. Aanmelden via www.paulsnoek.nl.

Groet en ontmoet de thrillerschrijfster Linda Jansma

13.30 uur | Bruna Centrum Huizen

Ontmoet thrillerschrijster Linda Jansma. Haar nieuwe boek 'In naam van de vader' is het eerste deel van een spannend verhaal dat zich speelt zich af in 't Gooi.

Open dag Gooische Fotoschool

14.00 uur | Het Kunstkantoor Huizen

Nieuwe fotografiecursussen gaan in september weer van start.

Adrian Brendel (cello) en Noam Greenberg (piano)

17.00 uur | Dorpskerk Blaricum

Sinds Adrian Brendel de cellosonates van Beethoven met zijn beroemde vader Alfred op de plaat heeft gezet, achtervolgen ze hem waar hij ook gaat. Het zijn zijn trouwe metgezellen die na jaren rijping perfect 'op dronk' zijn.

Gypsy Night met Roby Lakatos & Band

21.00 uur | Dorpskerk Blaricum

Een onvervalste Gypsy Night met de beste zigeunerviolist ter wereld. Opzwepend, romantisch, lachen, huilen: alles komt vanavond voorbij. En natuurlijk een fabelachtige virtuoze techniek. Als u zijn 'linkerhandpizzicato' ziet weet u niet wat u hoort!

Zondag 8 juli

Workshop 'Flitsen voor hobbyfotografen'

10.00 uur | Het Kunstkantoor Huizen

Interactieve workshop. Hoe gebruik je een flitser op je camera of juist los naast je camera, hoe kun je een flitser gebruiken in combinatie met daglicht. Kosten € 75,- incl. lunch, max. 8 personen. Opgeven via info@degooischefotoschool.nl.

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Iedere zondag van 11.30 tot 12.30 uur, entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl. Menu: Papagenohuis-Activiteiten-Papageno Koffieconcerten.

Wonder Women Dance & Yoga Workshop

13.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

Verbind jezelf met je vrouwelijke natuur en laat je energie weer stromen tijdens Wonder Women Dans & Yoga Workshop.

Parijse salon met Elisso Bolkvadze (piano)

13.00 uur | Dorpskerk Blaricum

Elisso is weliswaar Georgische, maar leeft al weer jaren in Parijs en weet met haar Chopin-vertolkingen de sfeer zo kenmerkend voor de salons uit het eind van de 19e eeuw op te roepen. Deze UNESCOArtist For Peace is te omschrijven als een en al elegantie en temperament!

De Frans-Russische connectie

17.00 uur | Dorpskerk Blaricum

Dit concert van het Blaricum Music Festival 2018 brengt drie solisten samen in een zeer afwisselend programma. Franziska Hölscher (viool), Benedict Kloeckner (cello) en Anna Fedorova (piano) spelen om beurten met elkaar en ze eindigen samen met het heerlijke trio van Tchaikovsky.

Stiltemeditatie

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

We gaan voor de stilte vaak de stad uit, maar kan stilte ook hier en nu? Stadsverlichting wil inspireren tot rust te midden van overvolle agenda's en haast in ons dagelijks leven. We nodigen je uit om met volle aanwezigheid hier en nu stil te zijn en je hart te voelen, ook in de onrust.

The Sound of Stradivari

21.00 uur | Dorpskerk Blaricum

Tijdens dit unieke concert wordt door Koningin Elizabeth Wedstrijd-winnaar Yossif Ivanov op verschillende violen van Antonio Stradivari gespeeld en samen met expert Florian Leonhard wordt over het geheim van de meester gediscussieerd.

Maandag 9 juli

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wijkcentrum Holleblok heeft een snuffelkast met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Geopend: maandag van 9.30 tot 12.00 uur.

Optimalisatie check pc/laptop

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Is uw computer toe aan een opschoonbeurt of is deze erg langzaam? Kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis in Laren.

Rummikub en scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Van 10.30-11.30 uur gelegenheid om onderling gezellig ouderwets rummikub of scrabble te spelen. Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Dinsdag 10 juli

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan om u te helpen. Waterstraat 2. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen.

Weerbaarheid Senioren (55+)

11.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Deze lessen zijn gericht op enerzijds de zorg voor de eigen veiligheid en anderzijds op het vergroten van de eigen levensruimte, zowel voor vrouwen als mannen. Kosten € 2,-. Info: 06-15276036 of www.osorezu.nl/bsc.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom Blaricum

Gelegenheid om een gezellig bordspel te spelen, zoals dammen, mens-erger-je-niet, rummikub of scrabble. Sjoelen kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Free Dutch Lesson

19.30 uur | De Malbak Blaricum

Every Tuesday between 7.30-9.30 pm you are invited to our Dutch language lessons. You will learn more about the meaning of words and verbs. Level: speaking and understanding the Dutch language a bit. De Malbak, Wetering 122, Blaricum.

Woensdag 11 juli

Taalcafé

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Anderstaligen zijn elke woensdag van 10.30-12.00 uur welkom bij het Taalcafé. Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen. Non Dutch speakers are welcome every Wednesday between 10.30-12.00 am. You can improve your Dutch while speaking with others.

Aanschuiflunch

12.30 uur | Brinkhuis Laren

Vindt u het leuk om een broodje buiten de deur te eten, maar alleen niet zo gezellig? Kosten: € 8,95 per persoon. Reserveren online op www.hartvanlaren.nl of telefonisch via 035-751 3991.

Donderdag 12 juli

Ontbijten

9.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Voor een gezellig en gezond ontbijt kunt u iedere donderdag terecht in wijkcentrum Holleblok. Ineke en Claudia heten u van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. € 2,- per persoon.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen.

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. Er is geen kracht voor nodig en het wordt binnen gespeeld. Do. van 10.00-12.00 uur. 035-5262902.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Iedereen is welkom! Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis.

Taalcafé Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend.

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Loop binnen tijdens onze openingstijden of maak een afspraak voor een ander moment, voor info, bemiddeling, advies of scholing. Bel 035-750 4149.

Bingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

De bingo begint om 14.30 uur en de kosten bedragen € 5,50 p.p. Voor dit bedrag kunt u 6 x 3 rondes spelen. Ook krijgt u een kopje koffie/thee en een hapje en drankje in de pauze.

Fietstocht in spoor erfgooiers

HILVERSUM Het Fietsgilde rijdt woensdag 11 juli van 10.00 tot 16.00 uur de nieuwe tocht 'In het spoor van de erfgooiers'. Vertrek is vanaf de Kerkbrink in Hilversum bij Museum Hilversum. Kosten drie euro per persoon, lunch zelf meenemen. Zie fietsgilde.nl.

Natuurlijk Eemnes!

Vier steenuiltjes in het gras. Foto: Johan Elders

Eemnes De natuur blijft verwonderen.

Eemnesser Johan Elders deelde deze plaatjes van planten en dieren met de redactie.
Met de zomer in het vooruitzicht is de redactie van de Laarder Courant de Bel op zoek naar het liefst 'zonnige' foto's. Dat mag en kan van alles zijn.
Stuur uw (vakantie)kiek in naar redactie@laardercourant.nl en wie weet ziet u uw foto deze zomer terug in deze krant!

Wij wensen u veel succes en wensen u een mooie zomer toe!

Drie jonge torenvalken. Foto: Johan Elders
Foto: Johan Elders
Korenbloem. Foto: Johan Elders
Klaproos. Foto: Johan Elders