Laarder Courant de BEL

25 oktober 2017

Laarder Courant de BEL 25 oktober 2017


Visser wil schorsing Huis van Eemnes

door Adrie van der Wel

Eemnes De Raad van State moet het bestemmingsplan voor Het Huis van Eemnes schorsen om te voorkomen dat de bouw al Europees wordt aanbesteed. Dat eiste omwonende Bert Visser maandag tijdens een spoedzitting bij de Raad in Den Haag.

Volgens Visser wil het gemeentebestuur van Eemnes volgende maand al starten met de aanbesteding van het multifunctionele cultuur- en sportcentrum. Als dat gebeurt, is er geen weg meer terug en zal belangrijk openbaar groen aan de Noordersingel bij SV Eemnes verdwijnen. Hij stelde dat het besluit over Het Huis van Eemnes moet worden overgelaten aan een nieuwe gemeenteraad.

De bij de zitting aanwezige wethouder Niels Rood voelt daar niets voor. Hij zegt dat er liefst acht maanden is vergaderd over Het Huis van Eemnes en dat is meer dan genoeg. De tegenstanders willen volgens hem tijdrekken tot na de verkiezingen voor de gemeenteraad in maart volgend jaar.

Maar het gemeentebestuur wil na de lange periode van besluitvorming juist zo snel mogelijk aan de slag. Het college wil zelfs niet wachten totdat de Raad van State over ongeveer een half jaar met een definitief oordeel komt over het bestemmingsplan.

3

VVD wil extra koopzondagen supermarkten

Laren De VVD-fractie Laren dient 1 november tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in voor een eenmalige verruiming van de openingstijden van de supermarkten op zondag 24 en 31 december.

Volgens fractievoorzitter Désirée Niekus vallen de kerstdagen en oudejaarsdag ongunstig uit voor met name de supermarkten.
Op de bewuste zondagen mogen de supermarkten al open zijn van 12.00 tot 18.00 uur, maar omdat er grote drukte wordt verwacht, vraagt de VVD of de supers die dagen tussen 08.00 en 18.00 uur de deuren mogen openen. "Wij vrezen dat de gebruikelijke openingstijden onvoldoende zullen zijn om alle klanten te kunnen voorzien van hun versproducten."

Brandweer rukt uit naar gaslek op Graafland

Laren De brandweer van Laren is maandagavond even na kwart over zeven uitgerukt naar een gaslek op de Graafland.

Een voorbijganger ontdekte het lek en belde meteen de brandweer.
"Het was een klein lek bij de wegwerkzaamheden op de hoek Graafland/Eemnesserweg. Het ligt daar helemaal open", meldt een brandweerman. "Het is niet bekend hoe lang het lek er al was." Netbeheerder Liander heeft de lekkage verholpen.

Belg parkeert Mercedes op vangrail

Eemnes Een Belgische automobilist is afgelopen vrijdagmiddag in slecht weer op knooppunt Eemnes gecrasht. De chauffeur 'parkeerde' zijn gehuurde Mercedes op de vangrail. Hij kwam met de schrik vrij.

Willem-Alexander en Máxima flitsen door Eemnesser polder

Foto: Bob Awick

Eemnes Máxima en Willem-Alexander hebben gistermiddag een bliksembezoek gebracht aan Eemnes. De koningin zag er oogverblindend uit in een creatie van modehuis Natan. In het Gemaal praatte het koningspaar met de boeren Johan Eek en Pieter Seldenrijk. Ook vogelaar Gert Bieshaar was aangeschoven.

6/7

Streekderby

Foto: Bob Awick

De ploeg van SV Laren'99-trainer Fred Roest speelt zaterdag om 14.30 uur tegen BVV'31 (Bart Vos). Een streekderby dus.

13

Onderhouden website en Facebookpagina
Inhoud van de website up-to-date houden en plaatsen van artikelen op website en Facebook. De website is gemaakt in Joomla, enige kennis daarvan is een pre. De artikelen worden door het bestuur aangereikt. Daarnaast verstuurt u maandelijks een nieuwsbrief. Tevens houdt u het daarbij behorende e-mailbestand bij. Werktijden: 2 uur per week van november t/m juni met een piek in de maand juni van 4 uur per week. U werkt vanuit huis. Contactpersoon: Frans Majoor van Stichting Wandelvierdaagse Het Gooi, telefoon 06-34822566 of fransmajoor@ziggo.nl.

Ervaren toneelspeler die een groep wil gaan begeleiden
We zoeken een vrijwilliger die het leuk vindt een toneelclub op te zetten, te dragen en die daarnaast ook toneelles wil geven. Gesteund door een vrijwilliger. Werktijden: elke dinsdag van 13.00 tot 16.00 uur. Contactpersoon: Diana Tarmidi van Papageno Huis, telefoon 035-5388091/ 06-10824825 of vrijwilliger@stichtingpapageno.nl.

Coördinator pr-team
Eerste aanspreekpunt publiciteit, coördineren van pr-activiteiten en aansturen van pr-team. Je krijgt begeleiding, maar een deel van het takenpakket moet je zelfstandig ontwikkelen/vormgeven. Werktijden: in overleg. Werkadres: Laren. Contactpersoon: Elise Robers van Hart van Laren, telefoon 035-7513991 of vrijwilliger@hartvanlaren.nl.

Ondersteuning huiskamer
U biedt ondersteuning in de huiskamer met koffie/thee schenken, praatje maken en eventueel ondersteunen met de maaltijd. Meerdere dagen mogelijk. Werktijden: 08.00-10.00 uur of 13.00-13.30 uur, 16.00-19.00 uur of 19.00-21.00 uur. Werkadres: Laren. Contactpersoon: Karin van Rumpt van Amaris Gooizicht, telefoon 035-6256558/035-62564 11 of k.vanrumt@amaris.nl.

Maatje om samen te wandelen
Houdt u van bewegen en het buiten zijn? Dan bent u wellicht degene naar wie wij op zoek zijn. U heeft affiniteit met dementerende ouderen. Werktijden: van 10.00-12.00 uur. Werkadres: Laren. Contactpersoon: Nicoline Groeneveld van Vivium Zorggroep, De Stichtse Hof, telefoon 035-5390821 of n.groeneveld@vivium.nl.
Vrijwilligerscentrale Laren-Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00-12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00-15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Daling WW-uitkeringen zet door in Gooi en Vechtstreek

Laren De daling van het aantal WW-uitkeringen in de regio Gooi en Vechtstreek is ook in september verder doorgezet.

De regionale arbeidsmarktanalyse 'Regio in Beeld' van UWV toont dat werkzoekende laagopgeleiden en 55-plussers het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. In de regio Gooi en Vechtstreek wordt ongeveer 60% van de WW-uitkeringen verstrekt aan deze twee groepen.

Het aantal WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek bedroeg in september 2017 5.259 uitkeringen. In augustus 2017 waren dat 5.366 uitkeringen en in september 2016 5.903 uitkeringen. Nederland als geheel telde in september 2017 350.810 WW-uitkeringen. Dat is 3,1% minder uitkeringen dan in augustus 2017 en 17,3% minder uitkeringen dan in september 2016. Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is met 4,0% in Gooi en Vechtstreek vrijwel gelijk aan het landelijk niveau (3,9%).

In de regio Gooi en Vechtstreek werd in september 2017 een kwart van de WW-uitkeringen (1.283) verstrekt aan werkzoekenden met een laag beroepsniveau en een derde aan 55-plussers (1.888). Laagopgeleid economisch en administratief personeel is een voorbeeld van een groep werkzoekenden die relatief meer concurrentie op de arbeidsmarkt ervaart dan bijvoorbeeld werkzoekenden uit de technische en transport & logistiek sector op hetzelfde beroepsniveau. Ongeveer 7% van de WW-uitkeringen in de regio Gooi en Vechtstreek wordt verstrekt aan laagopgeleide werkzoekenden in de economische en administratieve richting (371 uitkeringen).

Weerbericht

Aanhoudend onbestendig, geleidelijk kouder

Na enkele zachtere dagen met weinig regen stijgt vanaf vrijdag de luchtdruk ten westen van de Britse eilanden. Daarmee komt er een noordwestelijke luchtstroming op gang waarmee koudere polaire lucht het Noordzeegebied binnenstroomt. Het wordt daardoor opnieuw wisselvalliger bij een daling van de temperatuur tot 12 à 13 graden als maximum.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het half tot geheel bewolkt met soms wat zonneschijn. Er kan een buitje vallen. Het wordt 16 graden. Vrijdag ruimt de wind naar het noordwesten en neemt iets in kracht toe. Het is wisselend bewolkt met eerst kans op wat regen, later soms opklarend met nog ook kans op een bui. Het is koeler met een maximum van 13 à 14 graden.

Het weekeinde

Ook zaterdag kunnen enkele buien vallen. Nu en dan schijnt de zon. Dat weerbeeld wordt ook voor de zondag verwacht, al neemt de kans op een bui wel geleidelijk af. Er waait zowel zaterdag als zondag een tamelijk gure noordwestenwind, (vrij) krachtig (windkracht 5-6). Het voelt vrij koud aan bij een maximum van 12 à 13 graden. De nachtelijke minimumtemperatuur schommelt rond 8 graden.

Weetje

In de herfst zijn buien langs de kust vaak het talrijkst. Het relatief warme zeewater is in koude vochtige lucht een voedingsbron voor buien. Aan de kust in Noord-Holland valt in de herfst circa 290 mm neerslag tegen zo'n 190 mm in Limburg. In de lente valt daar juist circa 50 mm meer.

Viore kampt met tekort aan vrijwilligers

Laren Het regionale centrum Viore - voor mensen die kanker hebben, hebben gehad, hun naasten of nabestaanden - is dringend op zoek naar vrijwilligers. Er is vooral een tekort aan gastvrouwen of -heren.

Het inloopcentrum - 'waar de deuren tussen 10.00 en 16.00 uur voor iedereen openstaan' - zit aan het Oostereind 115 in Hilversum. Probleem is nu dat door vertrek van enkele vrijwilligers het lastig blijkt om alle diensten voor gastvrouwen/mannen in te vullen. Daardoor kunnen bezoekers niet altijd goed worden opgevangen, aldus vrijwilligerscoördinator Ada Bergsma.
Zij doet daarom een oproep aan geïnteresseerden die goed kunnen luisteren en empathisch zijn om zich te melden als vrijwilliger. Dat kan via 035-6853532 of mail naar secretariaat@viore.org.

Foto: Ab Walet

Herfst, de natuur gaat in de ruststand. Het groeiseizoen over, een sporadisch bloemetje nog aan een enkele plant. Veel planten en struiken al kaal, de bruikbare stoffen opgeslagen in de rest van de plant, als voeding voor na de kou. In de winter wordt niet veel verbruikt. Soms hangen er nog wat zaadbollen aan de takjes, maar met een beetje herfstwind is dat snel verwenen. Jammer, want ze zijn minstens zo mooi als de bloemetjes.

Tweede kans voor recreatie op eilandje 'Blaricum aan Zee'?

Nieuwe variant wordt 31 oktober besproken in raadsvergadering

Ondernemer Jan Geesink komt met een nieuwe variant van zijn project 'Blaricum aan Zee'. Deze keer een eilandje dichter bij de Blaricummermeent.

Zo ziet de opzet van de nieuwe variant van 'Blaricum aan Zee' eruit. Schets: Jan Geesink

BLARICUM De in Blaricum woonachtige ondernemer Jan Geesink komt met een nieuwe variant van zijn project 'Blaricum aan Zee'. Deze keer gaat het om een eilandje dichter bij de Blaricummermeent zelf. In de eerste versie die in 2015 op tafel lag, ging het nog om een schiereiland dichter bij de Stichtsebrug. Dat plan paste echter niet bij de natuurwaarde van dit gebied.

Met een locatie dichter gelegen bij de Blaricummermeent is geluisterd naar een advies van de provincie volgens de initiatiefnemer. "Ook was het parkeren in de andere variant een groot probleem", legt wethouder Anne-Marie Kennis uit. "Daar is in deze nieuwe variant rekening mee gehouden. Om de natuur te compenseren, legt de initiatiefnemer bovendien een vogeleilandje aan dat niet toegankelijk is voor mensen. Zo wordt de natuur ook weer gecompenseerd."

Recreatiedoeleinden

'Het is volgens ons het toefje slagroom op de Blaricummermeent'

Het eilandje is bedoeld voor recreatiedoeleinden. Een hele waslijst met mogelijke ideeën voor op het eiland staan in de presentatie: Restaurant • Cafe/koffiebar • Dorpshuis (multifunctionele zaalruimte) • Zeilschool/surfshop/beachbar • B&B/Boetiekhotel/Botel • Wellness centre • Yogaschool • Servicepunt Watersport • Kunstateliers / werkplaatsen • Pop-upstoreconcept voor startende lokale ondernemers • Boat-food-shopwinkel • Beheerderswoning • Materieelschuur en andere passende functies.

De wethouder nuanceert deze lijst enigszins. "Het is maar een klein eiland, dus voor al deze zaken is geen plaats. Het moet ons inziens organisch groeien. Ondernemers die er iets willen gaan vestigen, kunnen zich melden en dan kan gekeken worden wat er mogelijk is. Het moet bovendien passen in het gebied. Het is niet de bedoeling dat er allerlei luidruchtige activiteiten plaats gaan vinden, want het ligt midden in de natuur."
Dat laatste is ook een punt van kritiek van de Vereniging Vrienden van het Gooi (VVG). Het eilandje ligt ook in deze variant in gebied met het kenmerk Natuurnetwerk Nederland (NNN). Natuur krijgt in dit gebied voorrang. Daarom heeft de initiatiefnemer een natuurtoets laten doen; die zou aantonen dat deze variant wel kans van slagen heeft.

Natuurwaarden

"Nadere bestudering van deze natuurtoets, door zowel VVG als SBB, laat zien dat de Natuurtoets niet alleen onvolledig is maar ook onjuistheden bevat. Wij zijn dus stellig van mening dat de conclusie dat het allemaal kan zonder grote effecten op de natuur op zijn minst voorbarig is. Voor zover wij dat kunnen overzien is het gepresenteerde plan 'Blaricum aan Zee' niet alleen in strijd met de Wet natuurbescherming, maar vooral met de rijks- en provinciale ruimtelijke ordeningswetgeving. In de Provinciale Ruimtelijke Verordening is de bescherming vastgelegd van NNN-gebieden", aldus Hans Metz, voorzitter van de Vrienden van het Gooi. Bovendien zet VVG vraagtekens bij de waarde van het vogeleilandje en heeft het problemen met de grootschaligheid van het project. "Er komt een voetbalveld met bebouwing in het Gooimeer." De VVG geeft ook aan dat het niet te doen is om plannen te dwarsbomen. "Het is de VVG te doen om aantasting van de natuur en de natuurwaarden in het Gooi en omgeving te voorkomen."

Gemeenteraad

Kennis: "Wij beseffen heel goed dat natuurwaarden hier van belang zijn. We zijn sinds 2015 ook in gesprek met Staatsbosbeheer (SBB), Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland. Zij weten van het initiatief af. Staatsbosbeheer heeft ook aangegeven mee te willen praten. De provincie zal naar verwachting over deze variant positiever zijn dan over de eerste variant, omdat het bosgebied onaangetast blijft. Ze kunnen ook altijd nog nee zeggen. Dat weet de ondernemer die het initiatief heeft genomen ook. Die wil echter voordat hij nu verder gaat eerst weten of de gemeenteraad nog steeds zo enthousiast is over de plannen. Daarover zal de raad in de vergadering van 31 oktober een uitspraak moeten doen."

Als de raad instemt met het voorstel wordt door de gemeente met initiatiefnemer Jan Geesink een overeenkomst afgesloten. Daarin wordt opgenomen dat hij met een financieel plaatje komt voor het eiland. "Hij neemt hier het risico. Hij is nu al twee jaar bezig en het past in de visie voor de Blaricummermeent. De gemeente faciliteert hem daarin. Als blijkt dat het plan haalbaar is en de provincie, Staatsbosbeheer en Rijskwaterstaat zien vooralsnog geen belemmeringen, dan gaan we uiteindelijk een bestemmingsplan opstellen. Ook dit moet dan eerst door de provincie goedgekeurd worden. Geesink is er heel gepassioneerd over en denkt ook goed mee over wat mogelijk is en wij vinden het ook een prachtig plan. Het is volgens ons het toefje slagroom op de Blaricummermeent. "

Watersport

Naast de kritiek is er ook een enthousiaste reactie van het Koninklijk Water Sport Verbond. Rink Jan Slotema sprak namens deze organisatie in tijdens het Ronde Tafel Gesprek: "Blaricum aan Zee past helemaal bij de trend in de watersport van de verschuiving van meerdaagse tochten met motor- en zeilboten naar het maken van dagtochten met kleinere schepen zoals sloepen. Blaricum leek altijd met het gezicht naar het bos en de hei te staan en met de rug naar het strand en het water. Door de aanleg van de eigen meanderende rivier, de Blaricumse sluis als toegang tot Bruis en nu met dit fraaie Blaricum aan Zee wordt het een evenwichtige gemeente die bos en hei met het strand en water verbindt en aantrekkelijk wordt voor dagtochtjes over het water."

Spoedzaak over Het Huis van Eemnes

Vervolg van de voorpagina

Daarom is de situatie urgent en moet de Raad nu alvast beslissen over mogelijke schorsing van het plan. Het algemeen belang zal daarbij zwaar wegen en dus lijkt de kans op schorsing van het plan klein. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het huidige multifunctionele centrum De Hilt te klein voor sportactiviteiten. Het Huis van Eemnes wordt anderhalf keer zo groot.

Gebrek

De raadsvoorzitter constateerde wel alvast een gebrek in het plan. Voor de horeca die in het nieuwe pand komt, is geen maximum aan vierkante meters in het plan vastgelegd. In principe kan het hele pand met horeca worden volgepropt, ook al is dat niet de bedoeling van het college en de gemeenteraad. Wethouder Rood erkende dat dit gebrek moet worden hersteld.

Uitspraak

Of dit gebrek ook leidt tot schorsing van het bestemmingsplan is nog de vraag. De Raad doet binnen twee weken uitspraak over het schorsingsverzoek.

Expositie Bob ten Hoope in gemeentehuis

Blaricum In het gemeentehuis Blaricum wordt door de kunstcommissie een tentoonstelling ingericht die een prachtige dwarsdoorsnede van het oeuvre van Bob ten Hoope laat zien.

De tentoonstelling wordt donderdag 9 november om 20.00 uur - tijdens de Nationale Kunstweek - geopend door burgemeester Joan de Zwart-Bloch. Bij de opening geeft kunsthistorica Diana Kostman een lezing over het leven en oeuvre van Bob ten Hoope.

Bijwonen?

Wie de feestelijke opening en lezing wil bijwonen, kan zich tot 3 november aanmelden bij martina.taris@belcombinatie.nl.

Geschiedenis erfgooiers centraal in speciale week vol activiteiten

Laren De Stichting Stad en Lande organiseert van zaterdag 28 oktober tot en met vrijdag 3 november de Week van de Erfgooier. Een week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de erfgooiers: de voormalige Gooise boeren die lange tijd gebruikmaakten van de grond in het Gooi.

Erfgooiers zijn historische bron voor volgende generaties

Tientallen culturele instellingen, bedrijven en bibliotheken organiseren tijdens de Week van de Erfgooier uiteenlopende activiteiten om aandacht te geven aan deze bijzondere geschiedenis (www.week-van-de-erfgooier.nl).

Overal in het Gooi kom je verwijzingen tegen naar de erfgooiers, Gooise boeren en veehouders die samen gebruiksrechten hadden op de gemeenschappelijke gronden in het Gooi, zoals de weilanden, heiden, bossen, venen, moerassen en jachtvelden. Die rechten overerfden van vader op zoon. Vandaar de naam erfgooiers. In 1933 werden grote stukken heide en bos verkocht, waarvan een deel van de opbrengst naar de erfgooiers ging. En de grond ging niet naar de Gooise gemeenten, maar naar de toen net opgerichte Stichting Goois Natuurreservaat (1932).

Op dinsdag 31 oktober organiseren de Vrienden van het Gooi 'De eigenzinnige Erfgooiers 2017'. Tijdens deze dag kunnen belangstellenden samen met de VVG op zoek naar de sporen die de erfgooiers de afgelopen duizend jaar in 't Gooi nalieten. Leden van de VVG betalen voor deze dag 35 euro, niet-leden 50 euro. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@vriendenvanhetgooi.nl, o.v.v. 'bijeenkomst 31-10-2017'.

De Week van de Erfgooier wordt op vrijdag 3 november feestelijk afgesloten in de Grote Kerk in Naarden. Herman Pleij verzorgt een lezing en Anton Kos een muzikaal intermezzo. Ook wordt het eerste exemplaar van het boek 'Erfgooiers geportretteerd' uitgereikt, een speciale uitgave ter ere van het 40-jarig bestaan van de Stichting Stad en Lande van Gooiland. In het boek portretteert fotograaf Koos Breukel de erfgooiers zoals portretschilders dat deden aan het begin van de 20ste eeuw. De portretten vormen een historische bron voor volgende generaties en zorgen voor een dynamische blik op dit 'levend erfgoed'.

Opruimcoach te gast in Gooische Vrouwenzaken

Laren 'Mijn hoofd zit nu eenmaal sneller vol dan m'n agenda' is het thema van de Gooische Vrouwenzakenbijeenkomst van donderdagochtend 9 november. Professional organizer Ingrid Strooij vertelt uit eigen ervaring en praktijk.

Hou jij ook zo veel ballen in de lucht? Wil jij graag rust in je hoofd? Verlang jij naar meer tijd voor jezelf?

Handvatten

In deze presentatie geeft Strooij een aantal handige handvatten voor jouw persoonlijke timemanagement die je direct toe kunt passen in je eigen leven. Een vrouw met een opgeruimd hoofd zit veel lekkerder in haar vel en kijkt 's avonds veel vaker tevreden terug op haar dag.

Overzicht

Ingrid Strooij is eigenaar van INC Professional Organizing. Als gecertificeerd professional organizer (opruimcoach) helpt zij bij het aanbrengen van structuur, overzicht en ruimte in je huis, je werkplek en in je hoofd. Hierdoor word je dagelijkse leven een stuk plezieriger. Naast individuele sessies verzorgt Ingrid ook workshops en lezingen.

Aanmelden

De bijeenkomst vindt plaats in het Brinkhuis aan de Brink 29 in Laren. Aanvang 10.30 uur met koffie en iets lekkers. De bijeenkomst start om 11.00 uur. Kosten voor de bijeenkomst, inclusief koffie met iets lekkers, lunch en eventueel een pitch, bedragen 22,75 euro per persoon.
Reserveren voor de bijeenkomst via gooischevrouwenzaken@gmail.com.

Marita Steenbeek

De 50-jarige Marita Steenbeek is een echte Blaricumse. Ze is er geboren en getogen. Ze is mede-eigenaar van Het Vitus.

Foto: Eigen foto

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik verzorg feesten, recepties, bruiloften, vergaderingen en catering op locatie. Daarnaast heb ik een gezin (man, dochter van 18 en een zoon van 15)."

Wat is er zo leuk aan Blaricum?
"Supergezellig en gemoedelijk."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Naar het strand of een terrasje pakken."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Met mijn vader. Hij is helaas 15 jaar geleden overleden."

Waar maak je je zorgen om?
"Ik ben op zich niet zo'n zorgelijk type, maar ik vind de onrust in de wereld wel zorgelijk met betrekking tot veiligheid en de dreiging van oorlog."

Wat is je favoriete plek in Blaricum?
"Mijn eigen huis en Het Vitus."

Blaricum mist nog?
"Niets, we hebben alles."

Als je een dagje de burgemeester van Blaricum was, wat zou je doen?
"Dan zou ik met acht mensen in de leeftijd van 12 t/m 75 jaar om tafel gaan zitten om te vragen hoe ze over Blaricum denken en of ze nog suggesties of ideeën hebben."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De eventuele herindeling van een aantal gemeenten."

Naar welk land zou je nog willen?
"Tanzania, Vietnam, Zuid-Afrika, Suriname, Amerika en Lapland."

Wat is je favoriete spreuk?
"If you can dream it, you can do it."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Het Vitus van binnen laten schilderen, een mooie aanbouw aan mijn huis, shoppen, reizen en delen met mijn familie."

Fantastische avond met broertjes Jussen en Paul de Leeuw

Foto: Bob Awick

Laren "Met veel plezier kijk ik terug op een fantastische gala-avond met optredens van Arthur & Lucas Jussen en Paul de Leeuw. Ik ben iedereen die een theaterstoel heeft geadopteerd enorm dankbaar en het was een feest om met een bijzondere groep Singersupporters te genieten van deze bijzondere avond", aldus Evert van Os, algemeen directeur Singer Laren.

Hanny Meulenkamp zwaait af

Hanny Meulenkamp met wethouder Tijmen Smit. Foto: Gemeente Laren

Laren Hanny Meulenkamp heeft afscheid genomen als voorzitter van de Commissie voor de gemeentelijke erepenningen.

Wethouder Tijmen Smit nam van de gelegenheid gebruik haar donderdag in het zonnetje te zetten en haar te bedanken voor haar inzet. Meulenkamp was sinds 2008 voorzitter van de commissie en in die periode is zij betrokken geweest bij de voordracht van vijftien personen voor de verlening van een erepenning en daarnaast ook nog voor drie instellingen. Laarder Marc Vos neemt haar rol over.

Naamloos pad omgedoopt tot Dr. Boekelmanpad

Laren Het college heeft ingestemd om het naamloze pad van Zevenenderdrift naar Postiljon om te dopen tot Dr. Boekelmanpad.

Daarmee is een wens van wijlen Ernst Wortel in vervulling gegaan.

Dokter Boekelman was jarenlang verbonden aan het Sint Jansziekenhuis en heeft veel betekend voor zieke dorpsgenoten.

Echt zakelijk bezoek met weinig wuifmomenten

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben gisteren een streekbezoek gebracht aan het Eemland. Tijdens het bezoek stond het stroomgebied van de rivier de Eem centraal, een gebied waarin dorpen en steden van verschillende grootte en karakter omgaan met veranderingen in de streek. Ook was er een ontmoeting met lokale boeren.

Het stralende koningspaar. Foto's: Bob Awick

Eemnes Het was echt een zakelijk bezoek met weinig wuifmomenten. De neergezette dranghekken waren in ieder geval in de Eemnesserpolder niet nodig. Nog geen honderd mensen hadden de moeite genomen om in het grauwe en druilerige weer een glimp van het koningspaar op te vangen.

In het Gemaal Eemnes spraken koning Willem-Alexander en koningin Máxima met onder anderen de Eemnesser boeren Johan Eek en Pieter Seldenrijk en Gert Bieshaar uit Laren (Weidevogelbescherming) over het agrarisch bedrijf en de uitdagingen rond natuurbeheer en duurzaamheid. Het voormalig stoomgemaal dateert uit 1880 en nam de rol over van de watermolen waarmee vanaf 1791 de Eemnesser polder werd drooggelegd. Het functioneert nu als elektrisch gemaal.
"Het was gezellig", vertelt Pieter Seldenrijk. "Het zijn warme, betrokken mensen die van een grapje houden. Ja, het was echt een geanimeerd gesprek." Dat ging met name over het agrarisch natuurbeheer in de Eempolder. "Wij doen het echt goed, want de weidevogelpopulatie in Eemland groeit." Tegenover het koningspaar gaf hij aan dat de provinciale vergoeding voor het weidevogelbeheer voor de agrariërs achterblijft. Seldenrijk woont in het randgebied en krijgt amper vergoeding. Daarom is hij twee jaar geleden gestopt met het weidevogelbeheer. "Natuurlijk maaien we geen nestjes om", aldus Seldenrijk. Hij heeft het koningspaar gevraagd om ambassadeur van de agrarische bevolking te worden.
Het koningspaar vertrok na een half uur en stak aansluitend per veerpont de Eem over naar Eemdijk in de gemeente Bunschoten. Het streekbezoek werd afgesloten met een wandeling door de museumhaven van Spakenburg. Willem-Alexander en Máxima startten hun bezoek bij de Koppelpoort in het oude centrum van Amersfoort. Ook Soest en Bunschoten werden vereerd met een bezoek.

Op het pontje van Eemdijk richting Bunschoten-Spakenburg.
Burgemeester Roland van Benthem kijkt zijn bezoek na.
Bij het Gemaal Eemnes.
Máxima en Willem-Alexander. Foto: Lonneke Boots Fotografie

Historisch interieur van Rozenlaantje nummer 8 onherstelbaar beschadigd

Ontbreken interieurbeschrijving geeft eigenaar monument vrij spel voor sloop

In het pand aan het Rozenlaantje 8 is de historische lambrisering gesloopt. Dit had nooit mogen gebeuren, stelt Erfgoedvereniging Heemschut.

Het pand aan het Rozenlaantje 8 werd ontworpen door architect K.P.C. de Bazel. Foto: Bob Awick

Laren "Ik vind dat iemand die een monument koopt de morele plicht heeft om hier zorgvuldig mee om te gaan", zegt Frans Brugman van Erfgoedvereniging Heemschut beslist. "Bij het Rozenlaantje is dit niet gebeurd. De eigenaar heeft de historische lambrisering gesloopt en waarschijnlijk weggegooid. Na een korte bouwstop heeft de gemeente er alles aan gedaan om zo snel mogelijk weer een vergunning te verlenen, zonder dat wij daartegen konden inspreken. Er staan meer panden met waardevolle interieurs in Laren te koop. Ik houd mijn hart vast."

In een brief aan het college en de gemeenteraad van Laren uit hij namens de erfgoedclub zijn grieven. "Een van de buren liet ons weten dat de eigenaar van dit monument behoorlijk rigoureus aan het verbouwen was. Wij hebben daarop meteen bezwaar gemaakt," blikt Brugman terug, "met een onmiddellijke bouwstop als gevolg. Een goede actie van de gemeente, maar daarna is er veel te snel weer toestemming gegeven om door te gaan met de verbouw, zonder dat wij daarop konden inspreken." Wethouder Ton Stam begrijpt de kritiek van Heemschut niet. "Wij hebben veel waardering voor het waardevolle werk van de erfgoedvereniging en werken goed samen met elkaar. Ik ben dan ook teleurgesteld over de toon en strekking van hun brief", reageert hij verbaasd. "Meerdere punten herken ik niet. Daarom heb ik de vereniging uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek."

Welstandcommissie

'Anderhalve werkdag is te kort om inhoudelijk te reageren'

Brugman zegt zeker op de uitnodiging te willen ingaan, maar blijft van mening dat de inspraakprocedure niet goed is gevolgd.
"De welstandcommissie vergadert over dit soort zaken", legt hij uit. "Bij het rijksmonument aan het Rozenlaantje is de aanvraag voor de nieuwe vergunning op vrijdag voor de vergadering van dinsdag als agendapunt toegevoegd. Anderhalve werkdag is te kort om inhoudelijk te reageren. Eerlijk gezegd hebben wij het idee dat de gemeente de eigenaar snel weer aan een vergunning wilde helpen." Volgens de wethouder is de procedure niet anders verlopen dan gebruikelijk. "De aanvraag is volgens de reguliere veertiendaagse vergader- en publicatiecyclus behandeld. De agenda van de vergadering van de welstandscommissie stond op hun website. Dit was bekend bij Erfgoedvereniging Heemschut", klinkt het klip-en-klaar.

Goede bedoelingen

Vaak is de historische waarde van het interieur niet beschreven

Wethouder Stam, maar ook Jan van Laarhoven van MooiSticht, de organisatie die de welstandsaanvragen voor de gemeente afhandelt, bestrijden dat de eigenaren willens en wetens de lambrisering hebben gesloopt. "Vaak is de historische waarde van het interieur niet beschreven. Mensen moeten dan zelf nagaan wat de monumentale waarde is. Dat is een probleem waar een oplossing voor moet komen", aldus Van Laarhoven. "Op het moment dat wij de woning kwamen inspecteren, was de lambrisering al weg en zagen wij geen reden om de verbouwing tegen te houden. Andere zaken pakt de eigenaar overigens wel heel zorgvuldig op."
Ook de wethouder is zeer te spreken over de goede intenties van de opdrachtgevers. "Zij zijn met alle juiste bedoelingen aan de verbouwing begonnen. In het belang van de eigenaren en die van hun aannemer, maar ook om zelf helderheid te krijgen, hebben we vervolgens snel gehandeld."
Brugman is minder overtuigd. "Het gaat om een pand van architect K.P.C. de Bazel die ook het interieur heeft ontworpen. Die samenhang is nu voorgoed verloren gegaan. Ook is het niet meer mogelijk om de lambrisering her te gebruiken in een ander monumentaal pand. In onze brief hebben wij geschreven dat er meer panden zijn in Laren met een monumentaal interieur. Ik hoop dat de gemeente daar zorgvuldiger mee omgaat."

Tarcisiushof bijna klaar

Hugo Behnken (l) en Gerard van Diemen van het bestuur WBV Laren. Foto: Bob Awick

Laren Ooit stond op deze plek een basisschool: de Tarcisiusschool. Nu zijn er appartementen en woningen gerealiseerd. De binnentuin is vrijdag opgeleverd en daarom werd er een klein feestje gevierd.

Een officieel moment was er ook. Het bestuur van WBV Laren onthulde het ontwerp waarin de oude letters 'Tarcisiusschool' (omgedoopt in Tarcisiushof) een plaats gaan krijgen op de gevel van de nieuwbouw.
In opdracht van Woningbouwvereniging Laren is sinds maart vorig jaar gewerkt aan het project Tarcisiushof. Verschillende partijen hebben de handen ineengeslagen en het resultaat mag er zijn. Op de plek van de voormalige school zijn achttien nieuwe woningen gerealiseerd en inmiddels door de nieuwe bewoners betrokken.
De afgelopen maanden is een binnentuin aangelegd en daarmee is het project zo goed als afgerond. Later in het jaar wordt de verlichting geplaatst en worden de laatste bomen geplant.

Column

De vorst was even in de polder

Foto: Bob Awick

Het moet niet gekker worden met
ons grillige klimaat;
Een prille vorst met maxima
van ver boven het vriespunt voor
niet langer dan een stijf kwartier
rondom de sluis, gemaal en Vaart!

Het moet niet gekker worden met
ons grillige klimaat;
Een prille vorst die ijskoud door
een doorgewinterd loopstalboer,
met zijn vermeende aandacht voor
het milieu, wordt bijgepraat!

Het moet niet gekker worden met
ons grillige klimaat;
De hoogste tijd dat onze vorst
ter wille van de duurzaamheid
de pesticiden uit het hoofd
van alle boeren praat!

Het moet niet gekker worden met
ons grillige klimaat;
Nou ja echt zorglijk wordt het als het riet
bij windkracht tien of zelfs meer
gebroken en nog amper wuift
wanneer de vorst de Vaart verlaat!

(Brom)fietser dupe villaverbouwingen

Geknutseld bordje van de bouwer. Foto: M. v.d. Brink

Laren In Laren wordt her en der druk gebouwd. Kapitale villa’s worden gesloopt en door uniforme witgepleisterde huizen met zwarte kozijnen plus de onontkoombare rieten kap vervangen.

Dat mag natuurlijk, maar zorgt wel voor overlast. Vrachtwagens en rijen busjes in de berm en op de stoep versperren de doorgang voor fietsers en voetgangers.
Fietspaden worden verwoest door bouwwerkzaamheden, belegd met stalen rijplaten en ondergestoven door bouwzand. Je kunt als bouwer proberen de overlast te beperken, of je legt de verantwoordelijkheid gewoon bij de fietser, middels zelfgeknutselde bordjes.

Marcus van den Brink, Laren

Alleen blikschade bij klapper op Zuidersingel

Foto: AS Media

EEMNES Op de splitsing afrit A27/Zuidersingel heeft donderdag rond 17.30 uur een ongeval plaatsgevonden tussen twee auto's. Een lesauto die over de Zuidersingel reed, werd door de bestuurster van een personenauto volop in de zijkant geramd. De politie kwam ter plaatse en handelde het ongeval af. Beide auto's hebben flinke schade opgelopen; niemand raakte gewond.

BVV'31 zeker niet bang voor koploper en torenhoge favoriet SV Laren'99

Ploeg van trainer Fred Roest nu al hard op weg naar kampioenschap

Met 15 punten uit vijf duels en 26 doelpunten voor en 2 tegen is Laren hard op weg naar de titel in de vierde klasse. Zaterdag is de derby tegen BVV.

Laren was zaterdag veel te sterk voor NVC. Foto's: Bob Awick

Laren Even leuk zijn de wedstrijden voor Laren'99, dat zaterdag in Naarden met maar liefst 0-12 wist te winnen bij laagvlieger NVC, niet altijd dit seizoen, zegt ook trainer Fred Roest. "Als je van de zondag derde klasse naar de zaterdag vierde klasse gaat, weet je dat je tegenstanders treft die er niet zo veel van kunnen."

Vos: 'Komende zaterdag gaan we fel druk
zetten, volle bak'

Komende zaterdag treft de koploper echter een tegenstander die geenszins van plan is om zich af te laten slachten. BVV'31 uit Blaricum staat met negen punten uit vier wedstrijden (alleen tegen het nog ongeslagen Weesp werd verloren) keurig derde. Zaterdag won de ploeg van trainer Bart Vos met 3-1 van het sterke Diemen. "Een zakelijke, maar toch belangrijke overwinning", kijkt Vos terug. "Winst is een goede zet. Bij verlies hadden we in de middenmoot wezen zwemmen. Nu hebben we ons visitekaartje afgegeven en gaan we met een goed gevoel naar Laren."
Wel is Laren zaterdag de torenhoge favoriet, zegt zowel Roest als Vos. "Maar we gaan echt voetballen voor de punten", belooft Vos. "Laren heeft een goede ploeg met spelers die al lang samen spelen en meer kwaliteit hebben dan wij. Maar wij hebben een sterk collectief. Dat hebben we dit seizoen al meerdere keren laten zien."
En hoewel Laren volgens Vos fluitend kampioen gaat worden, heeft die ploeg in dit tot nog toe prille seizoen vooral mindere ploegen getroffen. "Komende zaterdag gaan we fel druk zetten, volle bak. Het wordt sowieso een beladen wedstrijd. Tussen Laren en Blaricum en ook Eemnes is er altijd een bepaalde strijd. Er staat prestige op het spel. Veel jongens kennen elkaar al van school, ikzelf ken Fred Roest goed. Wat de doorslag zal geven is de individuele kwaliteit van Laren tegen het collectief van BVV."
Vos is blij als zijn team dit seizoen een periodetitel weet te halen waarmee het zicht heeft op promotie richting de derde klasse. Roest wil zo snel mogelijk kampioen worden, maar dan moet zijn ploeg wel scherp blijven. "We moeten gedisciplineerd blijven voetballen. Soms zie je dat we met z'n allen naar voren rennen en er maar één speler achter blijft staan. Tegen mindere teams kan dat nog, maar er zijn ook teams in deze afdeling die wel kunnen voetballen. Tot nu toe ben ik wel tevreden. Je ziet dat we niet verslappen en elke keer weer een doelpunt willen maken. Ik win ook liever met 9-0 dan met 8-0. Je zal dat ene doelpunt aan het einde van de rit maar net tekortkomen. En ik denk dat deze ploeg goed genoeg is voor de derde klasse."
De wedstrijd van zaterdag tussen Laren'99 en BVV'31 begint om 14.30 uur.

Bij Laren loopt veel individuele kwaliteit rond.

Particuliere slooteigenaren moeten van Waterschap aan de schoonmaak

Er komt namelijk een controle aan en risico op boete is aanwezig

'Maak je slootje schoon', dat is de oproep van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) aan alle particuliere slootjeseigenaren.

Dit vrolijke duo geeft tips op Facebook. Foto: Waterschap AG&V

BEL Niet iedereen lijkt echter te weten dat die sloot achter zijn tuin van hem is. Maar er komt wel een controle aan.

Wie een slootje heeft op zijn eigen terrein moet dit zelf schoonhouden van vuil en waterplanten. En dat wordt gecontroleerd: de jaarlijkse Schouw van het Waterschap AGV is van 30 oktober tot en met 10 november. Wie het tijdens de Schouw niet op orde heeft, krijgt nog een kans om het voor 4 december te regelen, daarna doet Waternet het en krijgt de eigenaar de rekening daarvan gepresenteerd.

Stinkslootje

Maak er met buren en vrienden een 'baggerfeest' van

De belangrijkste reden dat de sloot schoon moet zijn is de afvoer van regenwater, vertelt Pieter Kruiswijk, Dagelijks Bestuurder bij het waterschap en daarnaast zelf als boer ook slootjeseigenaar.

"Met name in het najaar en de winter kan er veel regen vallen, als de sloot dan vol plantjes en vuil ligt, komt het water niet snel genoeg bij het gemaal en kan een straat of wijk onder water lopen." Wie nu de sloot schoonmaakt, heeft daar in het voorjaar zelf ook plezier van. "In de lente heb je een mooie sloot en geen stinkslootje, waarin de vissen en mooie waterplantjes weer ruimte hebben."

Slootjesweek

Waar zijn die particuliere sloten te vinden? "In de polders zijn de sloten vaak eigendom van agrariërs en die kennen het fenomeen van de jaarlijkse Schouw wel, dat doet het waterschap al eeuwen", aldus Kruiswijk. "Maar ook in stedelijk gebied als Weesp zijn er mensen die aan een slootje wonen dat hun eigendom is, of voor de helft samen met de eigenaar aan de overkant van de sloot. Vaak weten ze dat zelf niet. Met de Slootjesweek vlak voor de Schouw, willen we dit onder de aandacht brengen."

Baggerfeest

Misschien is het schoonmaken van de sloot niet iets waar een eigenaar naar uitkijkt, maar volgens het waterschap kan het ook leuk zijn, als je er met buren en vrienden een 'baggerfeest' van maakt bijvoorbeeld.

Alles wat je nodig hebt: een kantzeis, een krooshaak en een hogedrukspuit. En hoe je die dan gebruikt laat Waterschap AGV zien in een drietal grappige video's op Facebook. Iedere eigenaar die een foto instuurt van zijn sloot maakt bovendien kans op hulp, van het Slootjesteam. "Meedoen, dan hoef je het misschien niet helemaal zelf te doen", roept Kruiswijk op.

Meer informatie: .facebook.com/waterschapagv en agv.nl/slootjesweek.

Eemnesser Dictee voor de deur

Volle zaal bij de tweede editie van het Eemnesser Dictee. Eigen foto

Eemnes In de bibliotheek Eemnes vindt woensdag 8 november om 20.00 uur het Derde Eemnesser Dictee plaats. Het dictee is wederom geschreven door dorpsdichter Gerard Wortel.

Zowel het dictee als de spellinglijst is nauwlettend gecontroleerd door taaladviseur Alice van Kalsbeek.

Jury

De jury bestaat uit juryvoorzitter Liesbeth Lemckert en de juryleden Niels Rood (wethouder Eemnes) en Alice van Kalsbeek. Het dictee wordt voorgelezen door Henk van Hees.
Er zijn twee categorieën deelnemers: amateurs en professionals.
Bij de amateurs zijn er drie winnaars, met als eerste prijs een dinerbon voor twee personen, die aangeboden wordt door restaurant Eemland.

De winnaar onder de professionals moet genoegen nemen met een goede fles wijn.

Taalfreak

Wie meedoet, hoeft geen taalfreak te zijn. Iedereen is welkom. Deelnemen is vooral leuk en leerzaam, winnen is meegenomen. Om een idee te geven wat de deelnemers aan instinkers kunnen verwachten, hierbij de eerste zin uit het dictee 2016:

Deze archaïsche opvatting over zelfstandigheid valt te prijzen, ware het niet dat de facto ten gevolge van het megalomane fabuleren in de burelen van de provincie Noord/Holland een ander epoche is aangebroken, waarin de gemeente Eemnes ze waarschijnlijk voor wat betreft haar authenticiteit de bout kan hachelen en een fusie onafwendbaar lijkt.

Deelname kost 5 euro. Inschrijven is gewenst en kan via telefoon 035-5383520 of eemnes@bibliotheekgooienmeer.nl.

'Het werk van de brandweer staat onder druk, daar wordt aan gewerkt'

Kloof tussen werkvloer en management groter dan elders in Nederland

De cijfers uit het belevingsonderzoek onder brandweermensen zijn bekend. Maar liefst 91 procent is trots, maar er valt ook nog iets te verbeteren.

Brandweer Laren in actie tijdens een uitruk voor een heidebrand. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Brandweermensen in de regio Gooi en Vechtstreek zijn in grote mate trots op hun vak. Een mooie uitslag als je weet dat het al jaren rommelt bij de brandweer. Het werk staat onder druk en dat is ook te merken. Zo geeft 66 procent aan dat er een onderbezetting is op de vrijwillige kazernes. Een score die beduidend hoger ligt dan het gemiddelde. Fons Hertog: "Het werk van de brandweer staat onder druk, maar daar wordt aan gewerkt."

De cijfers komen uit het Belevingsonderzoek Repressief Brandweerpersoneel dat in opdracht van het Veiligheidsberaad is gehouden in mei en juni en waarvan de resultaten nu bekend zij. Door de brandweermensen die zich bezighouden met het actief blussen van branden werden maar liefst 235 vragen beantwoord over hun werk. Burgemeester Fons Hertog uit Huizen is portefeuillehouder Brandweer van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek en licht de cijfers toe.
"Wij werken bij de brandweer veel met vrijwilligers, anders is de brandweerzorg niet te betalen. Dat geeft beperkingen. In de dagdienst zijn er posten die de opkomst niet kunnen garanderen. Daarom wordt er geschoven met beroepskrachten om deze gaten te vullen." In het onderzoek geeft 60 procent dan ook aan regelmatig extra diensten te draaien om die gaten in het rooster op te vullen. Een probleem dat al langer bekend is bij de regiobrandweer en waar ook al aan wordt gewerkt. Zo werden er deze zomer extra mensen ingehuurd en ging de brandweer aan de slag met het experimenteren met flexibele voertuigbezetting.

Normaliter rukte er altijd een wagen met zes mensen uit. Het snelle interventievoertuig met twee mensen werd geïntroduceerd dat als eerste uitrukt, gevolgd door een wagen met vier of zes mensen. In het belevingsonderzoek kon daarom 94 procent zeggen ervaring met deze manier van uitrukken te hebben. Een score die erboven uitspringt ten opzichte van alle andere korpsen in Nederland. De uitruk met zes mensen wordt nog steeds het hoogst gewaardeerd, namelijk 92 procent vindt dit acceptabel bij een woningbrand. Dit is 71 procent bij het uitrukken met een wagen met twee en een wagen met vier mensen.

In het belevingsonderzoek wordt het werken met een uitruk op maat goed beoordeeld. Het wordt gezien als een goede manier om snel te kunnen uitrukken bij een onderbezetting. Wel geeft 45 procent aan dat er bij de invoering niet goed geluisterd is naar de ideeën en de behoeften van de mensen op de werkvloer. 18 procent is neutraal en maar 37 procent vindt dat er wel goed geluisterd is. Hier komt nog een probleem aan de orde: namelijk de kloof tussen de mensen op de werkvloer en het management.
Opvallend in het onderzoek is dat brandweermensen best hun mond open durven te trekken als zij wat willen melden, maar 60 procent geeft aan dat de werkvloer geen goede dialoog heeft met het management. Op de vraag of managers weten wat repressieve brandweermensen nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen antwoordt 51 procent procent het hier niet mee eens te zijn, is 18 procent neutraal en maar 31 procent het ermee eens. Ook vindt twee derde dat managers niet transparant zijn over hun keuzes en een krappe meerderheid vindt dat managers zich niet aan hun afspraken houden. De ploegchefs worden op deze punten heel wat beter beoordeeld en krijgen een ruime voldoende.

60 procent geeft aan regelmatig extra diensten te draaien

Hertog heeft nog goed nieuws. Er wordt weer een werkgroep opgericht die zich bezig gaat houden met de verbeteringen. "Er wordt nu echt wel geluisterd, ook naar de vrijwilligers. Zij krijgen straks het uitruksysteem dat zij graag willen."

twee derde vindt managers niet transparant over keuzes

21 / 24

Feest voor kabouters

Deze paddestoel heeft een mooie hoed.

BEL Opnieuw veel prachtige foto's deze week. Daaruit blijkt nog maar eens hoe mooi de herfst kan zijn.

Albert van der Linden uit Blaricum is een fan van deze krant en mailt met enige regelmaat zijn kiekjes. Ditmaal - hoe kan het anders in de herfst - verschillende soorten paddenstoelen. In de bossen rondom Blaricum en Laren is het namelijk feest voor de kabouters.
Ook een mooie foto? Mail deze (minimaal 300 dpi) naar redactie@belnieuws.nl en wie weet komt deze in de krant.

Oranje bekerzwam.
Ruitjesbovist. Foto's: Albert van der Linden
Vliegenzwam.
Tolzwam. Foto: Albert van der Linden
23 / 24