Laarder Courant de BEL

22 augustus 2018

Laarder Courant de BEL 22 augustus 2018


PvdA: dementievriendelijk Eemnes

Eemnes Direct na het zomerreces dient de PvdA Eemnes een initiatiefvoorstel in dat als doel heeft om van Eemnes een dementievriendelijke gemeente te maken.

"De bevolking vergrijst, ook in Eemnes. Het aantal mensen met dementie neemt toe (1 op de 5) en dan is het een goede zaak daarop te anticiperen", zegt PvdA-fractievoorzitter Wilma de Boer-Leijsma.
In De Eemhof worden woningen gerealiseerd voor mensen met een beginnende dementie en ook in het toekomstige Huis van Eemnes wordt aandacht besteed aan deze doelgroep. Volgens de PvdA past hun idee in het streven naar een inclusieve samenleving, waarin mensen zo lang mogelijk in hun eigen leefomgeving kunnen blijven, gebruikmakend van sociale netwerken.

De Boer-Leijsma: "Naast het humane aspect ervan biedt een dergelijke aanpak ook economische voordelen en dat is hard nodig om zorg in de toekomst voor iedereen te kunnen blijven garanderen. Het gaat ons er nu vooral om dat iedereen mee kan blijven doen in Eemnes."
PvdA Eemnes stelt voor om te beginnen met training voor 'contactambtenaren' van de gemeente, maar ook voor inwoners van Eemnes. Zo hoopt de PvdA dat de gemeenschap de mensen met dementie een hand toesteekt wanneer zij het zelf even niet meer weten. De sociaal-democraten wensen dat de raad dit initiatief omarmt, zodat het college met een voorstel en begroting kan komen.

Paardenzadels uit schuur gepikt

Eemnes Drie paardenzadels zijn in de nacht van zaterdag op zondag gestolen op de Goyergracht Noord.

De dieven zijn met een auto het buurland in gereden, over het hek geklommen, hebben de dikke ketting doorgeknipt en zich toegang verschaft tot de opslagcontainer annex schuur.

Foetsie

Alleen de drie zadels zijn weg, de rest (hoofdstellen, tuig, hoefschoenen, caps, dekjes, dekens et cetera) hebben ze laten liggen. "Ik ben er kapot van. Mijn lieve trouwe Equiflexje met heel veel emotionele waarde is gewoon weg. Foetsie", zegt de eigenares Stella Fauré Noach uit Huizen.

Iets gezien?

De politie is geweest en heeft de aangifte opgemaakt. De agenten hebben aangegeven voorlopig extra te surveilleren in de omgeving. Iedereen wordt gevraagd extra op te letten op verdachte situaties/personen, niet te twijfelen en direct 112 te bellen. Iets gezien? Bel met 0900-8844.

Geweldige sfeer en kermisbaby tijdens Feestweek Blaricum

Foto: Bob Awick

Blaricum "De mensen zijn blij en de muziek is goed. Er hangt een geweldige sfeer", zegt Marise van d'Ouwe Tak. Blaricum geniet! Zondag zag ook een 'kermisbaby' het levenslicht. Terwijl iedereen aan het feestvieren was, werd baby Buddy de Gooijer - zoon van Ed de Gooijer en Lynn de Vet - geboren.

14/15

Eenzijdig ongeval op Wakkerendijk

Eemnes Op de Wakkerendijk heeft in de nacht van zaterdag op zondag een eenzijdig ongeval plaatsgevonden.

Een automobilist - een 20-jarige man uit Oldenzaal - raakte door onbekende oorzaak van de rijbaan en reed tegen een lichtmast. Er vielen geen gewonden.

Streetsale Laren

Laren Ondernemersvereniging Bijzonder Laren organiseert zaterdag 1 en zondag 2 september een streetsale in het dorp. Meer dan veertig kraampjes met 'final sale'-artikelen staan verspreid door de straten. Ook is het koopzondag.

Weilandconcert

Foto: Albert van der Linden

Een onverwacht tafereeltje in de polder van Eemnes toverde bij voorbijgangers een glimlach om de mond.

13

Fietsvrijwilligers in Eemnes
Diverse cliënten van een woonlocatie van Sherpa in Eemnes willen graag fietsen met de daar aanwezige duofiets met trapondersteuning. Houdt u van fietsen en wilt u af en toe iemand in het weekend meenemen op een tochtje, meldt u dan bij ons aan. Sommige cliënten hebben hulp nodig bij het op- en afstappen, maar meefietsen kunnen ze allemaal. Bijzondere voorwaarden: affiniteit met mensen met een beperking. Een Verklaring Omtrent Gedrag dient te worden overlegd. Werktijden: in overleg, liefst in het weekend, 1 keer per week, 1 keer per twee weken of 1 keer per maand. Contactpersoon: Olga Fakkeldij van Sherpa, telefoon 06-12611143, 035-646380 of o.fakkeldij@sherpa.org.

Juridisch medewerker (m/v) VluchtelingenWerk H-BEL
Het merendeel van het werk bestaat op dit moment uit gezinshereniging aanvragen. Wij vragen: een positieve houding t.a.v. vluchtelingen en VluchtelingenWerk, goede organisatorische, (digitale) administratieve en communicatieve vaardigheden, zowel goed in teamverband als zelfstandig kunnen werken, hbo-werk- en denkniveau en betrokkenheid bij de cliënt, maar ook het vermogen om grenzen te stellen. Bekendheid met de vreemdelingenwetgeving en de asielprocedure is een pre. Een Verklaring Omtrent Gedrag kan kosteloos via VluchtelingenWerk geregeld worden. Werktijden: minimaal 1 werkdag per week, sterke voorkeur voor de dinsdag. Contactpersoon: Renske Francken van VluchtelingenWerk Nederland Midden-Nederland locatie H-BEL, telefoon 035-5240164 / 06-12267247 of rfrancken@vwmn.nl.

Medewerker Collectiebeheer Museum Hofland
De medewerker houdt zich bezig met: het bijhouden van de mineralencollectie in een database, beheer van de fysieke opslag van de collectie, het beheer van de mineraalkasten van de permanente tentoonstelling, het meewerken aan nieuwe wisseltentoonstellingen, het maken van minitentoonstellingen en in voorkomende gevallen, het ophalen van schenkingen en helpen bij de verwerking van schenkingen in het algemeen. Vereisten zijn: enthousiasme, affiniteit tot mineralen. Een pre is enige kennis van mineralen, maar is absoluut niet noodzakelijk. Werktijden: dinsdag met het team, eventueel meer in overleg. Contactpersoon: Dick Borger van Geologisch Museum Hofland te Laren, telefoon 035-6234631 / 5382520 (museum) of vrijwilligers@geologischmuseumhofland.nl.

Voor actuele vacatures kunt u ook tijdens de zomervakantie onze vacaturebank op www.versavc.nl raadplegen. De Vrijwilligerscentrale is tot 1 september gesloten.

Beperkte daling aantal WW-uitkeringen financiële sector

Laren/Blaricum UWV verstrekte in de maand juli in Gooi en Vechtstreek 4.452 WW-uitkeringen. 338 uitkeringen gaan naar werkzoekenden die in de financiële dienstverlening hebben gewerkt. Het totaal van de WW-uitkeringen daalde ten opzichte van vorig jaar met 16,8%.

Eind juli verstrekte UWV 4.452 WW-uitkeringen in Gooi en Vechtstreek. Dat waren er 121 minder dan in juni, een daling van 2,6%. De daling was minder groot dan de landelijke daling van 3,0%. Het WW-percentage (het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking) bedroeg in Gooi en Vechtstreek 3,4% in juli 2018. Dit was iets meer dan het landelijke percentage van 3,1%. In vergelijking met vorig jaar daalde het aantal WW-uitkeringen met 16,8%, ofwel 900 uitkeringen. In Nederland was de daling 23,3%. De helft van de daling in Gooi en Vechtstreek komt door de sectoren zakelijke diensten (exclusief uitzendbureaus) en zorg & welzijn.
Eind juli versterkte UWV in Gooi en Vechtstreek 338 WW-uitkeringen aan werkzoekenden die bij een bank of verzekeraar hebben gewerkt. Bijna de helft heeft een bedrijfseconomisch of administratief beroep. UWV ziet de werkgelegenheid in de financiële dienstverlening al geruime tijd teruglopen. In vergelijking met juli vorig jaar daalde de lopende WW met slechts 3,7%. Op basis van arbeidsmarktprognose tot 2019 verwacht UWV dat het aantal banen van werknemers in de financiële dienstverlening in de regio met 3,3% afneemt ten opzichte van 2017, tot net onder de 2.700 in 2019. Beroepen in het hogere segment worden meer gevraagd: accountants, inkopers en (assistent) controllers. Ook ICT'ers hebben goede kansen in de financiële sector.

Weerbericht

Overgang naar tijdelijk koel en wisselvallig zomerweer

Een gebied met hoge luchtdruk trekt naar het oosten weg. In de loop van donderdag passeert het polaire koufront van een depressie ten noorden van Schotland. Er kunnen enkele buien vallen. Vrijdag en zaterdag zakt een met koude lucht gevuld lagedrukgebied (hoogtetrog) het Noordzeegebied binnen. Dat betekent een overgang naar koel zomerweer met enkele buien.

Donderdag en vrijdag

Donderdag schijnt eerst de zon maar de bewolking neemt toe, gevolgd door enkele regen- of onweersbuien. Het wordt nog zo'n 23 graden. Vrijdag is het half tot zwaar bewolkt met kans op enkele buien. Tussendoor schijnt nu en dan de zon. Met een maximum temperatuur van 17 à 18 graden is het koel. Er waait een matige tot soms vrij krachtige westenwind.

Het weekeinde

Zaterdag is het zeer onbestendig. Er vallen enkele buien met kans op onweer. Soms kan het even opklaren. Er waait een matige tot bij vlagen vrij krachtige zuidwestenwind. Het is uitgesproken koel bij een maximum van 15 à 16 graden. Zondag is er nog kans op enkele buien maar er komt wat meer ruimte voor nu en dan zonneschijn. Het wordt circa 18 graden.

Weetje

Doorgaans wordt in de zomer geklaagd over het wisselvallige weer, maar dit jaar zorgde een extreem standvastig hogedrukgebied lange tijd voor uiterst stabiel zomerweer. De klachten gingen over droogte en hitte en er was toenemend sprake van 'mooiweermoeheid'. Waar de gemiddelde Nederlander anders over klaagde, daar werd nu steeds sterker naar verlangd.

Programma VU Het Gooi

Laren Het programmaboekje van Volksuniversiteit Het Gooi voor het seizoen 2018/2019 valt deze week in de bus bij zo'n 30.000 huishoudens in de BEL en Huizen.

Hanneke Nolten, voorzitter a.i. van het bestuur: "Dit programmaboekje is natuurlijk het resultaat van een gezamenlijke inspanning, maar inhoudelijk komt het toch voor rekening van de leden van de programmacommissie, die het hele jaar druk zijn met bedenken, regelen en organiseren van opnieuw een aantrekkelijk aanbod. Er staan weer ruim honderd activiteiten, lezingen en cursussen gepland en dat is voor zo’n klein en enthousiast team een prestatie van formaat."

Voor meer info en aanmelding: www.volksuniversiteithetgooi.nl. Volksuniversiteit Het Gooi draait volledig op vrijwilligers en kan altijd enthousiaste krachten gebruiken. Wie interesse heeft kan mailen naar info@volksuniversiteithetgooi.nl.

Foto: Ab Walet

De kunst van het opgaan in de omgeving. Haast onzichtbaar. Zodat ze er - letterlijk - niet uitgepikt worden. Voor veel dieren is dat een belangrijke strategie om te overleven. In de loop der tijden aangepast aan het gebied waarin ze leven. Niet alleen qua kleur, maar zelfs de motieven op het lijf. En als het sprinkhaantje nu ook nog stil blijft zitten bij onraad, dan maakt hij een goede kans het er levend vanaf te brengen.

Kunstcafé in Kunststad Blaricum start nieuw seizoen in muziektent

Programma loopt door tot in het volgend jaar

De feestelijke activiteiten in het kader van de viering van 'Blaricum Kunststad van het Jaar 2018' lopen door tot in het nieuwe jaar 2019.

De Swinging Seniors in actie. Foto: PR

Blaricum Voor september staan verschillende manifestaties op het programma. Zo zal het maandelijkse Kunstcafé voor één keer niet in Het Vitus plaatsvinden, maar in de muziektent in de bocht bij de zuidhoek van de Torenlaan/Dorpsstraat.

Dat gebeurt op woensdagavond 12 september vanaf 20.00 uur. Dat heeft de werkgroep Kunstcafé onder leiding van Marita Steenbeek in overleg met de kunstcommissie besloten. "Nu ons dorp door de Stichting Kunstweek is uitgeroepen tot 'Kunststad van het Jaar 2018' leek het ons passend om het Kunstcafé voor één keer te organiseren in de unieke muziektent van Blaricum. Dat is natuurlijk wel een dingetje, want er moet licht en geluid worden neergezet en we willen de open ruimte voor de muziektent vol zetten met stoelen", vertelt Marita.

Zeldzaam en gaaf

Hoe passend de openluchtlocatie is blijkt uit de opvatting van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed die de muziektent omschrijft als 'een zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een muziektent uit de eerste helft van de Twintigste Eeuw'. Het is gebouwd in 1926 en geïnspireerd door de Amsterdamse School. De ontwerper is H.F. Symons.
Geheel in stijl behandelt het programma van het Kunstcafé het heden en verleden. De bekende theatermaakster Cathelijne Gieske komt vooral met het 'heden'. Na twee jaar wegens studie nagenoeg afwezig te zijn geweest heeft zij de draad weer opgepakt. Niet langer met de Gieske Theaterschool, waarmee ze is gestopt, maar met een nieuw concept Theater EigenWijs. Verleden komt rijkelijk aan bod in het programma dat de zanger Bas Menninga voor het voetlicht brengt. Hij voert het publiek mee door de tijd van The Beatles en Leonard Cohen tot Acda en De Munnik en Guus Meeuwis. Voor het echte verleden komen de Swinging Seniors, die zelfs nog de Veleta (een folkloristische wals uit overgrootmoederstijd), Franse musette en Amerikaanse songs uit de jaren 20 op hun repertoire hebben. Maar zoals hun naam al verklapt, swingen kunnen ze ook als de beste.

Wens

Het openlucht Kunstcafé doet recht aan de wens van het college van B en W en de kunstcommissie om iets te doen met die onderscheiding 'Kunststad van het Jaar'. Plannen werden gesmeed en aan Blaricumse organisaties werd gevraagd mee te denken. De Stichting Kunst & Cultuur Blaricum tuigde een project op met de basisscholen, waarvan de leerlingen in september gaan schilderen. Dat gebeurt in een boerderij naast d'Ouwe Tak aan de Eemnesserweg. Op 29 en 30 september komt er een speciale atelierroute van de Kunststichting en in oktober is er een fotowedstrijd waaraan iedereen mee kan doen die iets kan laten zien uit heden en verleden.
Verdere activiteiten worden later bekendgemaakt. Zeker is dat het programma tot ver in 2019 doorloopt.

Cathelijne Gieske (38) terug in Blaricum met Theater EigenWijs

Cathelijne Gieske. Foto: Frank Boots

Blaricum Cathelijne Gieske (38) uit Huizen komt begin september met Theater EigenWijs terug in dorpshuis de Blaercom. Ze was met haar vorige theaterschool - Gieske Theaterschool - gestopt omdat ze een voltijds studie ging volgen aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) om haar eerstegraads docentenbevoegdheid te halen. Nu is het tijd voor een doorstart!

Lekker eigenwijs starten met een nieuwe school, noemt ze het zelf. "Zelfde locatie, andere naam. Theater EigenWijs is een kleine school en zal ook klein blijven, zodat persoonlijke aandacht en contact gewaarborgd blijft en iedere speler - groot en klein - zich vrij voelt om zijn eigen-wijs-heid te ontdekken."

Naast Theater EigenWijs volgt Cathelijne haar opleiding aan de AHK, werkt ze als trainingsactrice voor de politie-academie, geeft ze les op de JeugdteJAterschool in Amsterdam en werkt ze mee aan het educatieproject 'Het Meermeisje' aan zowel de ontwikkeling als de uitvoering bij Holland Opera te Amersfoort. "Al met al een goed gevulde agenda dus." Daarom zal Theater EigenWijs vooralsnog slechts beperkt open zijn: op vrijdagavond voor de theaterlessen Theater Bende 10+, Cabaret Kitts 12+ en Theater Werkplaats voor de volwassene ongetrainde speler. Gieske: "De Werkplaats is op projectbasis bestaande uit zeven lessen verspreid over vier maanden. Een aanrader voor alle volwassenen die hun talent willen ontdekken maar niet vast willen zitten aan een wekelijkse verplichting."
Tijdens de Kunstweek van Blaricum zijn de Cabaret Kitts te gast en geeft deze groep een optreden van twintig minuten.

Vrijdag 7 september om 19.30 uur is de officiële opening van Theater EigenWijs. Iedereen is welkom in de Blaercom om het glas te heffen.

Sonny Hoogwerf

Sonny Hoogwerf (55) kennen we van de entertainmentband Sonny's Inc. Hij woont sinds 2002 in Laren.

Sonny Hoogwerf. Foto: PSpotter.nl

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben artiest, zanger, presentator en ondernemer gespecialiseerd in bedrijfsevenementen."

Wat maakt het werken op de bühne zo leuk?
"De interactie met een team, mensen blij maken, hen even uit de sleur van de dag halen, lachende gezichten zien."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Naar het centrum van Amsterdam en 's avonds genieten van een heerlijk diner in een restaurant met mijn gezin."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Ik zou heel graag nog een gesprek willen hebben met mijn vader die er niet meer is."

Waar maak je je zorgen om?
"Om dierbaren te verliezen."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"De magische Brink."

Laren mist nog …?
"Een hotel met een mooi sterrenrestaurant."

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Middelen beschikbaar stellen om een gratis muziekfestival te organiseren."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Alles wat er in Laren speelt volg ik op de voet."

Favoriete jaargetijde?
"De zomer, ik houd van het licht en de warmte."

Naar welk land zou je nog willen?
"Een rondreis door Amerika willen maken, de grootsheid van het land trekt mij aan."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Groot stadionconcert geven en het publiek meenemen op mijn muzikale avontuur."

Wat is je favoriete spreuk?
"Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens."

A1 beperkt beschikbaar

Eemnes De A1 is de komende twee weekenden beperkt beschikbaar voor het gemotoriseerd verkeer.

Van 24 tot en met 27 augustus en van 31 augustus tot en met 3 september moeten weggebruikers op de snelweg A1 tussen aansluiting Bunschoten-Spakenburg en knooppunt Eemnes rekening houden met vijftien minuten extra reistijd.
Aannemerscombinatie 3Angle werkt van vrijdag 21.00 uur tot maandag 05.00 uur aan het aanbrengen van stiller asfalt, tweelaags zoab. Ook werkt ze aan het aanbrengen van voegovergangen, detectielussen, markering, verlichting en aan de afwerking van de bermen. Weggebruikers worden omgeleid via de A28 en A27.
Het laatste asfaltweekend is van 14 tot en met 17 september op de andere rijbaan. Dan wordt het laatste deel van knooppunt Eemnes tot aansluiting Eembrugge geasfalteerd. Medio september is de A1 volledig verbreed en rijden weggebruikers over het hele traject op vier rijstroken per rijrichting.

Fanatieke oud-sporters weer aan de bak

Laren 60-plussers die in het verleden altijd graag balsporten als hockey of tennis beoefenden, maar door blessure, ziekte, drukte of verminderde motivatie langere tijd niet meer gesport hebben en dat graag weer oppakken, kunnen vanaf donderdag 23 augustus weer elke week aan de bak.

Onder begeleiding van beweegcoach Alie Boorsma kan op donderdag tussen 11.00 en 12.00 uur gesport worden bij Johanneshove aan de Eemnesserweg 42 in Laren. Na afloop kan op eigen kosten in het restaurant een kop koffie of een gezonde lunch genuttigd worden.

Aanmelden is niet nodig, maar wie dit liever wel doet, kan bellen 06-31305989 of e-mailen: alie@sportiefengezondbel.nl.

Viaduct over Hilversumseweg onder handen

Laren Aan het viaduct over de Hilversumseweg worden nog dit jaar allerhande onderhoudswerkzaamheden gedaan, waaronder het repareren van voegen en hier en daar een likje verf.

De brug is toe aan onderhoud en er is zeker geen sprake van betonrot. Wel van achterstallig onderhoud. Op dit moment wordt er bestek (kostenraming) gemaakt voor het onderhoud.
Voor het viaduct gold al enige tijd een rijverbod voor (zwaar) vrachtverkeer, maar het is nu helemaal afgesloten omdat er vanwege de bouwwerkzaamheden voor het Rosa Spier Huis de angst bestaat dat er toch vrachtwagens overheen zouden gaan rijden.
De planning is nog niet helemaal duidelijk en hangt ook af van een aantal factoren, zoals het weer. Na de reparaties kan het verkeer (geen vrachtverkeer) weer gebruik van maken van het viaduct.

Bloemen voor Nijmegenwandelaars

Foto: Gemeente Laren

Laren Deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse uit Blaricum, Eemnes en Laren zijn gehuldigd door wethouder Liesbeth Boersen (Blaricum) en wethouder Ton Stam (Laren). Bij het Brinkhuis in Laren, waar de huldiging plaatsvond, haalden de lopers herinneringen op.

Heideloop

Laren De Gooise Heideloop, georganiseerd door atletiekverenigingen GAC, Zuidwal en Tempo, vindt zondagmorgen 26 augustus plaats.

Start is bij het St. Janskerkhof in Laren. Er zijn drie routes over de Zuider-, Wester- en Bussummerheide. Inschrijven via www.inschrijven.nl.

Het werk van Willy Sluiter. Fotocollectie: Leo Janssen

Wie via de Naarderstraat ons dorp verlaat, passeert halverwege hoek Oude Naarderweg een prachtige in grijs-blauw geschilderde rietgedekte villa: 'Rust roest', ontworpen door de gentleman-kunstenaar Willy Sluiter die er vanaf 1909 tot 1916 woonde.

Willy Sluiter (1873-1949) was een briljant tekenaar, schilder, aquarellist, illustrator, lithograaf, ontwerper, graficus en pastellist. Een uitgesproken en begenadigd talent met oog voor het serieuze, maar ook voor het modieuze en illustratieve. Goed in staat de wereld om hem heen karakteristiek te verbeelden en mensen vlot en raak te typeren.

Lichtvoetig

Sluiter was een gevierd portrettist (van onder meer de Haagse society en het Koninklijk Huis) en maakte een groot aantal boekversieringen, affiches en spotprenten voor 'De ware Jacob' en de 'Nieuwe Amsterdammer'. In die kenmerkende signatuur van hem voelde hij de tijdgeest van het begin van de 20e eeuw goed aan: lichtvoetig impressionistisch in een veelkleurige vaudeville-achtige sfeer.
De kunstenaar Sluiter, geboren in Zwijndrecht en in 1901 getrouwd in het destijds door nationale en internationale kunstenaars dichtbevolkte Katwijk, verhuist acht jaar later van het vissersdorp naar Laren en verruilt vanwege de gezondheid van zijn enig kind Jopie de 'slechte' zeelucht voor het voor haar gezondere - en voor hem ook niet mindere artistieke - klimaat van het Gooi. Laren, op dat moment een kunstenaarsdorp waar hij zich onvermoeibaar stort in het culturele leven met Hotel Hamdorff als middelpunt.
Hij was een op en top Hollander met een grote voorkeur voor lokale sferen zoals die van Scheveningen, Katwijk, Volendam en Laren. Toen ik in 2006 zonder het ooit geambieerd te hebben, na de verkiezingsoverwinning van Larens Behoud wethouder werd, had ik een paar dagen later het nieuwe college van B en W persoonlijk uitgenodigd in het restaurant van mijn goede vriend Paul Fagel.

Overtuiging

Om mijn toekomstige collegae wat beter te leren kennen en aan burgemeester Elbert Roest te vragen hoe een en ander politiek bestuurlijk in elkaar stak. "Nou bijvoorbeeld, wie wordt de nieuwe loco-burgemeester", gaf hij mijn tafelgasten ter overweging. "Ik" was mijn misschien iets te snelle en brutale antwoord, maar wel in de overtuiging dat wij er als grootste partij recht op hadden.

Veiling

Halverwege het gezellige en leerzame diner moest ik even van tafel naar buiten, omdat ik me bij Zuydwal Veilingen had aangemeld telefonisch te bieden op een werkje van Willy Sluiter! De prijs ging me weliswaar te snel omhoog, maar ik 'gunde' de pentekening niet aan een ander. Het waren 'zijn eerste indrukken van Laren!'

Loco-burgemeester

Toen ik het een paar dagen later ophaalde, keek ik nog eens goed wat hij er bij had geschreven: mei 1909 'Je ziet hier van alles, getailleerde en ongetailleerde mannen en vrouwen! Over 't geheel toch een bedenkelijk soort. Nee, dan heilig Katwijk!' Links onder in het door mij verworven 'meesterwerkje' had de gentleman-kunstenaar naast de fietsende boerin, een boer getekend met als onderschrift: 'loco-burgemeester'.

Schilderen in buitenlucht met Jim Harris

Foto: Bob Awick

Blaricum Kunstenaar Jim Harris, die geselecteerd is voor de Espinette Atelierprijs van de Dooyewaard Stichting en woont en werkt in één van de ateliers van diezelfde stichting, gaf zaterdag in de Schaapskooi een workshop voor kinderen. Hij werkt - weer of geen weer - altijd buiten. Ook voor 25 augustus en 15 september staan er nog workshops gepland. Deelname kost 7,50 per keer. De organisatie ligt in handen van Singer Laren (www.singerlaren.nl).

Oldtimer-toertocht

Eemnes Pulling Eemnes organiseert tijdens het event ook een oldtimertoertocht op zaterdag 1 september.

Er zijn nog plekken beschikbaar. Opgeven kan via info@pullingeemnes.nl.
Vertrek is om 10.30 uur en de organisatie verwacht rond 13.00 uur terug te zijn. Onderweg wordt voor de inwendige mens gezorgd. De kosten voor deelname zijn 10 euro per trekker.

Markt op De Blommenhoeve

Eemnes De BOERenMARKT op De Blommenhoeve aan de Meentweg 37 vindt plaats op zaterdag 25 augustus van 10.00 tot 15.00 uur.

"Het wordt een erg leuke en volle markt qua standhouders", meldt Ria Visser. Er komt zelfs een echte pottenbakker. Ook kinderen mogen draaien aan de pottenbakkerstafel. Een dame van een wolatelier uit Drenthe geeft een demonstratie van Fair Isle breien en ook de lokale bakker - Tetteroo - schuift aan met zijn desem- en biologische lijn van mooie broden.

19e editie van Gooische Rally

Blaricum De Lions organiseren zondag 9 september voor de negentiende keer De Gooische Rally - Lions OldTimer Festival.

Deze editie start, in tegenstelling tot voorgaande jaren, niet vanaf het Oranjeweitje, maar 30 kilometer buiten het dorp. De finish - tussen 15.30 en 17.00 uur - is op de Dorpsstraat in het Oude Dorp. De prijsuitreiking is om 18.00 uur.

Net als voorgaande jaren komt de opbrengst ten goede aan twee goede doelen: VUmc Alzheimercentrum en De Droomboom, behandelcentrum voor kinderen met autisme. Meer informatie op www.gooischerally.nl.

Kaartclub in De Raadsvore

Eemnes In de ontmoetingsruimte van De Raadsvore aan de Raadhuislaan 80a kunnen liefhebbers van bridge en klaverjassen vanaf 6 september weer hun hart ophalen.

Het is een heel gezellig clubje, meldt de organisatie. "Met zeer billijk geprijsde drankjes en hapjes, vriendelijke dames achter de bar en niet met het mes op tafel." Kosten 20 euro voor vier maanden.
Voor meer informatie: Nel Rebel (bridgen), telefoon 035-5310118 of Alie van Waaijen (klaverjassen) 035-5445219.

Tai chi in Brinkhuis

Laren In het Brinkhuis aan de Brink 29 vindt ook komend seizoen op woensdagavond de cursus tai chi chuan - voor beginners en gevorderden - plaats. De cursus wordt gegeven door Maerle Willeumier.

Tegenwoordig wordt tai chi vooral beoefend om gezondheid te bevorderen en om de weldadige rust die het geeft. De oefenvorm voor alledag brengt soepelheid, alertheid en evenwicht. De rustige, aandachtige uitvoering maakt tai chi chuan geschikt voor elke leeftijd.

De cursus is op woensdag; beginners 19.00 tot 20.15 uur en gevorderden 20.15 tot 21.30 uur. De eerste les is een gratis proefles. Daarna zijn de kosten 9 euro per keer voor de rest van het seizoen. De cursus loopt van september tot en met mei. Meer informatie mwilleumier@xs4all.nl of sms 06-17817494.

9 / 20

In 'Tisgroen' kan ik mijn grote passie voor alles wat groeit en bloeit kwijt

Ariadne Vogel geeft theeworkshops en heeft haar eigen theeproeverij

Voor haar opleiding tot vegetarische kok heeft Ariadne Vogel van Tisgroen zich verdiept in thee en nu deelt zij haar kennis als theesommelier.

Ariadne Vogel geeft in haar nieuwe ruimte aan de Wakkerendijk theeworkshops. Foto: Bob Awick

Eemnes Ariadne Vogel, eigenares van Tisgroen, drinkt geen wijn meer bij het avondeten. Zij heeft ontdekt dat met de juiste thee smaken nog beter tot hun recht komen. "Bij een gerecht met noten en quinoa past bijvoorbeeld heel mooi een groene thee uit Zuid-Korea of een mooie Oolong", legt ze enthousiast uit. "Er valt zo veel met thee te beleven; kennis die ik graag deel in mijn theeworkshops en proeverijen."

In haar nieuwe onderkomen aan de Wakkerendijk 228a, heeft Vogel zes kannen thee gezet. Vandaag proeven we Takachiho Black Benifulei, Oolong Taiwan Ali Shan, groene Jongwon uit Zuid-Korea, gele Huang Du Cha en een Rohini Jethikupi Early. Bij elke thee staat de ideale bereidingstemperatuur op het etiket. Het idee dat theewater warmer dan honderd graden moet zijn, is niet altijd waar. Het blijkt afhankelijk van de klasse thee. "Een witte thee als de Rohini smaakt het best als je deze zet bij 65 tot 70 graden, de Huang Du Cha laat ik vier minuten trekken bij 80 graden", legt Vogel uit, terwijl ze de thee overschenkt in miniatuurkopjes die de theegeuren goed tot hun recht laten komen. Als ze over thee begint te praten, weet de Eemnesser theesommelier uit pure enthousiasme van geen ophouden. Zo leren we dat er zes klassen thee zijn met elk een eigen productieproces. Behalve de bekende zwarte en groene thee zijn er ook witte en gele theeën, Oolong en post-gefermenteerde thee. Zwarte thee is volledig bewerkt en geoxideerd, terwijl een gele thee net als een groene thee zonder zuurstof is verwerkt en een zweetproces heeft ondergaan. "Daardoor heeft gele thee een zachtere smaak. Minder spinazie", verklaart Vogel.

Voordat de eigenares van Tisgroen begon aan de opleiding tot theesommelier, werkte zij in de Theetuin van Weesp en bij Koppert Cress, waar zij zich verdiepte in eetbare bloemen en planten. Later volgde zij een vegetarische koksopleiding. "Voor onze eindopdracht heb ik samen met andere studenten een zesgangenmenu samengesteld. Het leek mij leuk om daar thee bij te serveren. Eigenlijk ontdekte ik toen dat ik lyrisch was over thee", blikt Vogel terug.

'Ik ontdekte later in mijn loopbaan dat ik lyrisch was over thee'

De karakteristieke ruimte waar Vogel nu haar theeproeverijen en workshops organiseert, heeft ze ternauwernood voor het interview kunnen inrichten. Het Smaakwiel met theesoorten moet ze nog ophangen. "Ik zit hier sinds vorige week, maar deze plek voelt goed", zegt ze. "Ik mag hier een aantal theeplanten neerzetten, zodat ik anderen vanaf de teelt in de theewereld kan meenemen. Daarbij past Tisgroen hier perfect. Ik deel het erf met het Yogacentrum Eemland en Natuurgeneeskunde Eemland. Het kan niet anders of dat moet een prachtige kruisbestuiving opleveren."

Vogel wil haar kennis en liefde voor de thee op de deelnemers van haar workshops overbrengen. Ze zet even haar tanden op elkaar als het gesprek op de vruchtenthee uit de supermarkt komt. "Iedereen moet natuurlijk drinken wat hij of zij lekker vindt", zegt ze dan. "Maar ik proef vooral de toegevoegde kunstmatige fruitaroma's." Zelf een lekkere thee maken, hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, zegt ze, terwijl ze water opschenkt in een Gong Fu Cha, een traditionele Chinese theeset. "Neem een fles Spa blauw, doe daar een aantal blaadjes munt of citroenverbena in en zet het een nacht in de koelkast. Heerlijk voor een warme dag", tipt ze. Het water gutst over het aardewerken potje van de Gong Fu Cha heen en verdampt snel. "In Japan is de theeceremonie heel clean, maar bij de Chinezen mag je lekker morsen", licht Vogel het verschil tussen de twee culturen toe. "Onze gewoonte om een theezakje op en neer te laten dansen in een glas is voor Aziaten volkomen onbegrijpelijk", zegt ze als ze een laatste kopje Chinese thee inschenkt.

Studio Train2B gespecialiseerd in fysieke training en leefstijlcoaching

Een gezonder leven en het hoogtepunt van je leven verlengen?

Matthijs van der Gugten aan het werk. Foto: PR

Blaricum Heb je vaak het gevoel geleefd te worden? Heb je het vaak te druk voor beweging, maar zou je dat wel graag veranderen? Wil jij ook beter voor je lichaam zorgen en een gezond leven? Dan ben je bij Train2B aan het juiste adres.

Train2B is gespecialiseerd in fysieke training en leefstijlcoaching voor gezondheid, prestatie, geluk en optimisme. Train2B legt de focus op het begeleiden van mensen die gezonder willen worden of makkelijker willen bewegen.

Bewustwording

Boek nu een gratis consult via www.train2b.nl

Ook als je de wens hebt het gezondheidsrisico op chronische aandoeningen te verlagen, kun je bij Train2B terecht. Wat hierin centraal staat is jouw eigen bewustwording van je gezondheid, vitaliteit en optimisme. Tevens begeleidt Train2B vrouwen in aanloop naar, tijdens en na een zwangerschap.

Ervaring

Train2B is de studio in Blaricum van Matthijs van der Gugten, opgericht in 2018. Hij is fitnessprofessional en bewegingsdeskundige. Matthijs heeft ruim twintig jaar ervaring op het gebied van sport, bewegen en gezondheid. Hij werkte onder andere als medewerker bij Sportcentrum VU, KNKF Kenniscentrum en ROC van Amsterdam. Bij de Hogeschool van Amsterdam werkte hij als docent bij de faculteit bewegen, sport & voeding.

Hoger doel

Matthijs: "Dat ik mij identificeer met een actief en gezond leven komt vooral voort uit twee dingen: ik maak mijn eigen trainingen interessant en koppel het aan een hoger doel. Dat hogere doel kan bijvoorbeeld zijn dat ik weet dat ik veel minder gezondheidsrisico loop dan mijn buurman. Dit gaat over tientallen procenten! Dit boeit mij. Ik heb inmiddels kinderen, ben nét de 40 voorbij en ben mij bewust van het belang van vitaliteit nu en later.

Gepassioneerd

Vanuit zijn kennis en expertise staat Matthijs met beide benen op de grond. "Ik heb een gepassioneerde kijk op de zaak. Geen 'sportschoolwaarheden', maar een onderbouwde aanpak en een goede verstandhouding met klanten in een vertrouwde omgeving. Dáár sta ik voor! Away from the ordinary, into the real thing."
Een gezonder leven en het hoogtepunt van je leven verlengen? Boek dan nu een gratis consult via www.train2b.nl en ervaar zelf wat Train2B jou te bieden heeft. You Train2B so much more… So I Train2B everything you need.

Campagne Makelaardij is de nieuwe - gevestigde - naam

Bert Campagne en Maarten van Dijk samen met hond Jet. Foto: Bob Awick

Eemnes De naam verandert, meer niet. Wester, Campagne & Van Breemen gaat voortaan verder als Campagne Makelaardij. Het adres blijft gewoon Wakkerendijk 32 in Eemnes.

Eigenaar is Bert Campagne (52), zijn collega is de 32-jarige Maarten van Dijk. "Iedereen kan bij ons terecht, ons werkgebied is 't Gooi, Eemnes, Baarn en Soest", zegt Campagne, die in 1997 begon bij makelaar Carel van Breemen. En hoewel het kantoor tot deze week nog altijd mede zijn naam droeg, is Carel van Breemen al enige jaren met pensioen. De derde partner Joost Wester, die het kantoor in Blaricum runde, gaat zaken doen met een ander makelaarskantoor uit de regio.
Campagne's bedrijf - lid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen (NVM) - is gespecialiseerd in de aan- en verkoop van particulier onroerend goed, variërend van boerderijen, eengezinswoningen, appartementen, villa's, landhuizen en bedrijfsmatig onroerend goed. Campagne Makelaardij bemiddelt ook in de verhuur van woningen en bedrijfsmatig onroerend goed. Vanzelfsprekend voldoet Campagne Makelaardij aan de hoogste vakbekwaamheidseisen.
De huizenmarkt biedt veel kansen momenteel. "Maar het is hier geen overspannen markt, zoals in Amsterdam en Utrecht. Wij adviseren, onderhandelen en doen scherp zaken voor onze klanten", zegt Bert Campagne, die zelf ook al jaren in Eemnes woont. "Eemnes is een prachtig stadje met een dorps karakter en heel veel voorzieningen, mooie natuur en centrale ligging. Als mensen besluiten tot verkoop verzorgen wij het gehele proces van A tot Z, waaronder een professionele fotoreportage, officiële inmeting, opmaak digitale brochure van het verkoopobject en delen via intranet met collega-makelaars in ’t Gooi, aanmelden op onze website en Funda en het promoten via sociale media." Bezichtigingen kunnen op flexibele tijden plaatsvinden. "Bij voorkeur dient er niemand thuis te zijn. Dat is voor de koper prettiger. Hij/zij voelt zich minder bezoeker en kan vrijuit praten."
Op de vraag welke meerwaarde Campagne Makelaardij kan bieden, zegt Bert: “Wij kennen de huizenmarkt in Eemnes als geen ander. Eemnes heeft een gevarieerd aanbod aan woningen, in elke prijsklasse is er keuze. Wij gaan samen met de klant aan de slag, want elke verkoop/aankoop vraagt om een eigen aanpak. Een huis verkoop of koop je niet zomaar, de klant is er emotioneel bij betrokken. Daarom vinden wij persoonlijk contact heel belangrijk. We gaan voor het beste resultaat en een tevreden klant!”

Campagne Makelaardij, 035-5313322 / www.campagnemakelaardij.nl.

'Wij adviseren, onderhandelen en
doen scherp zaken'

Larense trakteert kudde koeien op muziek van Adèle en The Beatles

Wendy Kuit (53) voelt een ongelooflijke liefde voor mens en dier

Een onverwacht muzikaal tafereeltje in de polder van Eemnes toverde bij voorbijgangers een glimlach om de mond. De uitvoerster genoot.

De Larense speelt voor koeien in de wei.

Laren "Ik wilde iets terug doen voor de dieren", legt Wendy Kuit (53) uit Laren haar impulsieve actie uit. "Door de extreme hitte en droogte hebben de dieren de afgelopen tijd zoveel te verduren gehad. Ik vond het schokkend om te zien. De dieren hebben daar écht staan overleven."

Op een zondagmorgen toog ze met haar gitaar naar de polder om muziek te spelen voor de koeien en de schapen. "Het was een prachtige ochtend en ik moest toch oefenen", zegt de holistisch therapeute en lifestylecoach. "Rond acht uur had ik eerst vogelvoer uitgestrooid op de Brink, want ook de vogels hebben het moeilijk. Vervolgens heb ik mijn gitaar gepakt, ben ik in de auto gestapt en naar een stiltegebied in de polder gereden."

Boegeroep

Wendy: "Ik ben in contact gekomen met mijn liefde voor dieren." Foto's: Albert van der Linden

'Ik heb gewoon ongelooflijke passie voor mens en dier'

In een zijstraat van de Meentweg parkeerde ze haar auto en benaderde ze de dieren. Bij het horen van de eerste akkoorden ("snaar voor snaar") schrokken de dieren zich wezenloos, maar van het spelen van C- en D-klanken werden ze heel rustig. Kuit speelde eerst een nummer van Adèle ('Make You Feel My Love') en later van The Beatles ('Let it be'). "Als ik het nummer uitspeelde, gingen de koeien liggen en loeien. Dat kwam uit hun tenen. Ik heb overigens geen idee of dat applaus of boegeroep was. De schaapjes begonnen helemaal te springen en toen ik stopte begonnen ze te mekkeren als van 'we want more'", lacht de Larense die zich wel afvroeg: "Wen, wat sta je hier te doen?!".

Intens

'Toen ik stopte begonnen ze te mekkeren'

Volgens haar lukte het om écht contact te maken met de dieren. "Eén koe vergeet ik zeker niet. Deze keek me zo intens aan. Dat was helemaal niet angstig. Ik voelde namelijk een enorme dankbaarheid. Dat klinkt wellicht zweverig maar ik ben down to earth - al geloof ik wel dat er meer is tussen hemel en aarde - maar elk wezen kan voelen."
Niet alleen de dieren, maar ook Wendy werd "heel erg blij' van haar gekke actie: "Ik heb bevestigd gekregen dat dieren ongelooflijk fijngevoelig zijn en ik ben in contact gekomen met mijn liefde voor dieren. Daar schaam ik me niet voor. Ik heb mijn gevoel en hart durven volgen en dat voelt goed. Het was een wonderbaarlijke ervaring."

Ze ziet zichzelf nog weleens teruggaan. "Ik hoop dat mensen beseffen dat een koe in de wei niet alleen maar een mooi plaatje is."
Ook wil ze kijken of ze iets voor het paard van een vriendin kan betekenen. "Die staat al een poosje met een blessure op stal. Ik heb gewoon een ongelooflijke passie voor mens en dier", besluit ze.

Kermisweek Blaricum in volle gang!

Wethouder Liesbeth Boersen tijdens de prijsuitreiking voetbaltoernooi. Foto: Gemeente Blaricum/Yvonne Verburg

Blaricum Het is feest in Blaricum! De stemming zit er goed in en dat is te zien op deze foto's. De horeca laat weten dat de ID-bandjes prettig werken; zelfs 50-jarigen laten nu hun ID zien. "Als de sfeer zo blijft, ben ik tevreden", zegt Marise van café d'Ouwe Tak. De Oranje Vereniging Blaricum en talloze vrijwilligers organiseerden de afgelopen dagen vele festiviteiten. Vandaag wordt de feestweek afgesloten met volksspelen op het Oranjeweitje.

Tijdens de openingsavond bij Rust Wat. Foto: Gemeente Blaricum/Yvonne Verburg
Ringsteken op ongezadelde pony's Foto: Albert van der Linden
Op de ongezadelde pony. Foto: Albert van der Linden
De kleintjes konden op hun versierde fietsje komen. Foto: Bob Awick
Ook de brandweer was zondag van de partij. Foto: Bob Awick
Gezellige drukte op zondagmorgen. Foto: Bob Awick
Veel publiek op de Meentzoom. Foto: Bob Awick
Gekke meiden! Foto: Albert van der Linden
Deze groep is zo uit de film 'Grease' gestapt. Foto: Albert van der Linden
Vetkuiven bij vossenjacht op solexen. Foto: Albert van der Linden
Winnaars versierde fietsjes. Foto: Gemeente Blaricum/Yvonne Verburg
Zingende ladies! Foto: Gemeente Blaricum/Yvonne Verburg
Pret op de kermis. Foto: Bob Awick
Ringsteken op de Kerklaan. Foto: Bob Awick
Drukte bij het ringsteken. Foto: Bob Awick
Lol! Foto: Bob Awick
Buddy Andries de Gooijer in de armen van zijn opa Bud en met zijn ouders Ed de Gooijer en Lynn de Vet. Foto privébezit
17 / 20

Het Oogstfeest van de Stichting Oude Landbouwgewassen Laren wordt zondag gehouden. Foto: Sollaren

Vrijdag 24 augustus

Fototrip Parnassia

10.00 uur | Blaricummermeent Blaricum

Deze keer gaan we op zoek naar Parnassia. We gaan ongeveer 2 uur met elkaar op stap, met maximaal 7 deelnemers. Meld je van te voren aan op info@vialiset.nl!

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal. Zonder afspraak en gratis.

Zaterdag 25 augustus

Zomerwandeling oud Huizen

11.00 uur | Huizer Museum Huizen

De wandeling start om 11.00 uur bij het Huizer Museum aan de Achterbaan 82. Kosten € 4,- p.p..

Expositie

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Cursisten van Marjolijn Schiffer exposeren hun werk. De opening is 25 augustus om 14.30 uur.

Zondag 26 augustus

Oogstfeest

13.00 uur | Stichting Oude Landbouwgewassen Laren

Hoewel het zeer warm was, is de oogst van rogge, mosterd, pompoen en gerst best goed gelukt. Zelf kun je aardappelen rapen en er zijn kramen van natuurverenigingen.

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035-6566653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Maandag 27 augustus

KarakterZomerweek

9.30 uur | Brinkhuis Laren

Voor alle basisschoolkinderen wordt er in de laatste week van de zomervakantie de KarakterZomerweek georganiseerd. Aanmelden kan via www.karakterz.nl/zomerweek

Optimalisatiecheck van uw PC/laptop

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Is uw computer toe aan een opschoonbeurt of is deze erg langzaam? Kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis in Laren.

Vrouwencafé

13.00 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

De middag is gratis, aanmelden hoeft niet. Een bijdrage wordt op prijs gesteld.

Dinsdag 28 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

BasBEL koffieochtend bij het haardvuur

10.00 uur | De Hilt Eemnes

Koffieochtend bij het haardvuur voor ouderen. Van 10.00 tot 12.00 uur.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

De computerhelpdesk is in de maanden juli en augustus alleen op dinsdag geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur. Waterstraat 2. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Iedere dinsdag van 13.30 tot 16.00. Informatie en/of aanmelden: Kees Slooten en Ans de Swaaf, 035-5251897, 06-15134169, k.slooten@ziggo.nl.

Schuift u aan?

17.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Iedere dinsdagavond bent u harte welkom voor een verse daghap inclusief een drankje voor slechts € 8,00. Schuif tussen 17.30 en 18.30 uur aan. Voor meer informatie kunt u terecht op https://www.vivium.nl/johanneshove-restaurant.

Woensdag 29 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Senioren Plezier

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een hartelijk gesprek.

Film aan de Brink - The Leisure Seeker

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Ella en John reizen van Boston naar het zuidelijkste puntje van Florida in een camper genaamd 'The Leisure Seeker'. Ze herontdekken Amerika's oostkust en elkaar. Entree: € 5,-.

Donderdag 30 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Taalcafé

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend.

Koffieochtend senioren

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Elke donderdag is er een koffieochtend voor senioren. Deze wordt georganiseerd door Versa Welzijn.

Bingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

De bingo begint om 14.30 uur en de kosten bedragen € 6,00 p.p. inclusief een kopje koffie/thee en een hapje en drankje in de pauze.

Vrijdag 31 augustus

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar! Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Taalcafé HET BEGINT MET TAAL

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Spaanse avond

17.30 uur | Wijkcentrum De Bongerd Eemnes

Spaanse avond in de bongerd in Eemnes met live muziek, kosten 11 euro. Info: 06-12727226.

Jubileumavond

19.30 uur | Verzamelgebouw Jan van Galenstraat Huizen

in 2018 bestaat Vogelvereniging Vogelvreugd 60 jaar. Op 31 augustus willen wij graag het glas met u heffen op deze gebeurtenis. Om 20.30 uur zal onze voorzitter de heer Henk Brasser de avond officieel openen. Kom gezellig langs voor een hapje en een drankje.

Zaterdag 1 september

Rijd de Ster van Huizen met de Wielertoerclub Huizen

8.00 uur | Aan de Meet Huizen

Op 1 september 2018 staat de Ster van Huizen op het programma. Een vrije toertocht die volledig is uitgepijld conform de NTFU-richtlijnen. De tocht kan verreden worden in verschillend afstanden en starttijden, vanaf 8.00 uur.

Achtste Oldtimer Festival Huizen

10.00 uur | Nautisch Kwartier & De Kalkovens Huizen

Oldtimer Festival Huizen & brocante markt. Rond de 400 oldtimers, rock-'n-roll door Crazy Cadillacs en Dansteam Clandestien. Dertig Pre War Cars; auto's met een bouwjaar tot 1940! Politie-Porsches en Wegenwachtvoertuigen en een collectie vanuit het NZH vervoermuseum.

Spectaculaire paardenshows in Blaricum

12.00 uur | Stad en Lande Ruiters Blaricum

Stad en Lande Ruiters bestaat 60 jaar en dat wordt gevierd op zaterdag 1 september met spectaculaire optredens. Onder andere The Future Guys, een kür op muziek, schriktraining en diverse demo's. Voor het volledige programma: www.stadenlanderuiters.nl. Gratis entree!

Zondag 2 september

Workshop Fotografie De Hei bij Blaricum

9.30 uur | Restaurant de Tafelberg Blaricum

Van april tot en met oktober gaan we 'op pad met de camera'. Wat er o.a. aan bod kan komen: compositievormen (bij kleur en zwartwit fotografie), diafragma en sluitertijden, ISO, detailfotografie, over- en onderbelichten en voor de liefhebbers het Zone Systeem van Ansel Adams.

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Iedere zondag staat in 't Holleblok de koffie en thee klaar, vanaf 13.30 uur bent u welkom. Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035-6566653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Maandag 3 september

Stadskoor Eemnes zoekt tenoren en alten

8.30 uur | Clubhuis IJsclub 'De Vaart', Eemnes

Er is weer plek voor enthousiaste en ervaren zangers voor ons nieuwe project: de wereldpremiere van Dido & Aeneas NL, een speciaal in het Nederlands vertaalde opera van Purcell, gepland in het voorjaar 2019. Kom gerust langs, we repeteren 's maandags van 20.30 tot 22.30 uur. Info: www.stadskooreemnes.nl.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar! Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Dinsdag 4 september

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar! Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan om u te helpen. Waterstraat 2 (achter de Oude Kerk). Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Scrabble in Wijkcentrum het Holleblok. Ontmoet buurtgenoten tijdens deze gezellige scrabblemiddagen. Loop gerust eens binnen! Iedere dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur. Informatie en/of aanmelden: Kees Slooten en Ans de Swaaf, 035-5251897, 06-15134169, k.slooten@ziggo.nl.

Schuift u aan?

17.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Iedere dinsdagavond bent u harte welkom voor een verse daghap inclusief een drankje voor slechts € 8,00. Schuif tussen 17.30 en 18.30 uur aan en geniet van fijn gezelschap en lekker eten! Voor meer informatie kunt u terecht op https://www.vivium.nl/johanneshove-restaurant.

Het Schrijfcafé

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Kom schrijven in het Schrijfcafé! Een plezierige schrijfbijeenkomst voor iedereen die van schrijven houdt, in de foyer van het Brinkhuis te Laren. Iedere laatste dinsdag van de maand (m.u.v. juli/aug). €12,50 per keer, aanmelden www.schrijfcreaties.nl.

Woensdag 5 september

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Senioren Plezier, een ontmoetingsactiviteit in t Vuronger

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Senioren Plezier gaat om ontmoeting, een gesprek met elkaar over alledaagse zaken of over een mooi boek. Voor de liefhebbers de gelegenheid om samen te sjoelen, rummikub of scrabble te spelen. De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een hartelijk gesprek.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar! Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Film aan de Brink - The Leisure Seeker

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Frankrijk/Italië, 2017, Romantiek, 112 minuten. Met: Donald Sutherland, Helen Mirren. Ella en John hebben samen een prachtig leven gehad. Nu ze beiden ernstig ziek zijn, verlangen ze naar een laatste avontuur. Met hun oude camper, The Leisure Seeker, herontdekken ze Amerika's oostkust en elkaar.

Film aan de Brink - The Post

19.30 uur | Brinkhuis Laren

VS, 2017, Biografie/Drama, 116 min. Regie: Steven Spielberg. Met: Tom Hanks en Meryl Streep. Twee medewerkers van de Washington Post onthulden in de jaren zeventig dat de Amerikaanse regering gelogen heeft over de Vietnamoorlog. Entree: € 5,-.

Yakult Start to Run voor beginners

19.30 uur | Atletiekvereniging Zuidwal Huizen

Yakult Start to Run: binnen 7 weken kun jij 25 minuten hardlopen! Start zaterdag 8 september om 16.00 uur bij AV Zuidwal. Woensdag 5 september informatie- en demonstratieavond om 19.30 uur, kom in sportkleding. Kosten 49,50 euro! (actie: schrijf je in met een loopmaatje en je krijgt 7,50 euro korting).

Donderdag 6 september

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Grenzeloos Kunstzinnig bij BEL Art

9.00 uur | BEL kantoor Eemnes

Een intrigerende tentoonstelling met Eierlanden kunst en schilderijen van Gerdi Pijpers, beelden in hout, steen en brons van Els de Graaf en portretten en schilderijen van Nicole Carstens (1958-2001).

Inloopochtend Seniorweb Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen. Op ons inloopspreekuur op donderdagochtend bent u van harte welkom. Hier zijn GEEN kosten aan verboden. Ome ruimte is voorzien van Windows laptops. Vraag ook eens naar onze workshops.

Brei-/haakcafé

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Het brei-/haakcafé is een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen met dezelfde hobby, ideeën uit te wisselen, elkaar te helpen en er een gezellige ochtend van te maken. Neem vooral uw eigen materiaal mee, toegang is gratis. Voor informatie: Nelly Bleijenberg blei2707@planet of 06-30801299.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar! Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan om u te helpen. Waterstraat 2 (achter de Oude Kerk). Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Koffieochtend senioren Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Elke donderdag is er een koffieochtend voor senioren. Deze wordt georganiseerd door Versa Welzijn. De gastvrouwen staan klaar om u een gezellige ochtend te bezorgen.

Taalcafé Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend

Vrijdag 23 februari

GildeSamenspraak Taalcafé voor Huizen

13.30 uur | Bibliotheek Huizen Huizen

U bent van harte welkom om beter Nederlands te leren spreken en Nederlanders te ontmoeten. Want: met elkaar kennismaken, je bij elkaar thuis gaan voelen; het begint met taal! Komt u eens kijken?

Dinsdag 12 juni

Gratis proefles yoga

9.30 uur | De Malbak Blaricum

Voordelen van yoga eens ervaren? Kom naar een gratis proefles op dinsdagochtend om 9.30 uur in de Malbak. U bent alllen van harte welkom! Voor vragen kunt u me bellen op 06-10185117 of mailen: info@qimare.nl.

Woensdag 4 juli

Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht

uur | Huizer Museum Huizen

Samenwerkende musea organiseren van 31 mei tot 9 september 2018 het eerste Erfgoedfestival met meer dan 100 publieksactiviteiten en tentoonstellingen op diverse locaties in regio Gooi & Vecht. Het gehele programma staat op de festivalwebsite www.groeningooivecht.nl.

Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht

uur | Singer Laren

Samenwerkende musea organiseren van 31 mei tot 9 september 2018 eerste Erfgoedfestival met meer dan 100 publieksactiviteiten en tentoonstellingen op diverse locaties in regio Gooi & Vecht. Het gehele programma staat op de festivalwebsite www.groeningooivecht.nl.

Vrijdag 13 juli

Vitrine-expositie Els de Graaf en Marja Ormeling

9.00 uur | BEL kantoor Eemnes

Tot en met 4 september is in de vitrines op het BEL Kantoor (gemeentehuis) in Eemnes een bijzondere expositie te zien met werk van de Blaricumse kunstenaars Marja Ormeling (objecten van Epoxy) en Els de Graaf (bronzen beelden).