Laarder Courant de BEL

20 december 2017

Laarder Courant de BEL 20 december 2017


Eén miljoen voor Blijversleningen

Eemnes Voor ouderen die langer zelfstandig in hun eigen huis willen blijven wonen, wil het college van Eemnes één miljoen euro uittrekken voor Blijversleningen.

Een Blijverslening kan boetevrij worden afgelost en heeft een lage rente en is een alternatief voor aanpassingen aan de woning via de Wmo.

CDA-motie

Een Blijverslening kan bij de gemeente worden aangevraagd door ouderen - of familie - die hun eigen woning levensloopbestendig willen maken of een zorgvraag hebben. "Het gaat dan om kleine aanpassingen waarin de Wmo niet voorziet", legt wethouder Jan den Dunnen uit. De regeling komt voort uit een CDA-motie.
Voor een Blijverslening die consumptief (geen eigen huisbezit en aflossing in tien jaar) wordt verstrekt, ligt het bedrag per aanvraag tussen 2.500 en 10.000 euro. Mensen die een eigen woning bezitten (hypothecaire lening en aflossing in twintig jaar) kunnen maximaal 50.000 euro per aanvraag toegewezen krijgen.

Bouwkrediet

De aanvrager dient zelf voor offertes te zorgen en krijgt binnen acht weken na ontvangst van een complete aanvraag van het college te horen of de aanvraag al dan niet gehonoreerd wordt. De lening wordt via een bouwkrediet verstrekt. Het voorstel wordt in januari door de gemeenteraad besproken.

Geen McDonalds, wel nieuwe botenloods

Eemnes De gemeente Eemnes en Baarn werken mee aan het plan van Ockhuysen Watersport om aan de kant van De Watermolen nieuwe units te plaatsen voor het overdekt opslaan van boten.

Volgens wethouder Jan den Dunnen gaat het om twee à drie units, waar onder meer een botenschilder kan werken. De overdekte winterbotenstalling wil de eigenaar bouwen over drie niveaus. Daarvoor worden de units twee meter hoger dan de huidige bouwsels.

Postzegel

Den Dunnen: "Daarom is een kleine wijziging van het bestemmingsplan nodig." Een postzegelplannetje noemt hij dat, dat overigens wel de gebruikelijke procedure door moet. De nieuwe botenloods inclusief bedrijfswoning, wordt met de rug richting talud gebouwd. Het betreft ook een klein stukje Eemnesser gemeentegrond, laat de wethouder weten. "Het is de plek waar ooit de McDonald's bedacht werd, maar dat is nu van de baan. Dit ter geruststelling van de omwonenden."

Impuls

Het bouwoppervlak blijft overigens gelijk aan het huidige. De burgemeester van Eemnes spreekt hier echter wel van een kwaliteitsimpuls.

Bijzonder kerstfeest voor medemens

Foto: Bob Awick

Eemnes Zonnebloemafdeling Eemnes organiseerde zaterdag in De Wel een kerstbijeenkomst voor mensen met een lichamelijke beperking die dreigen eenzaam te worden. "Juist rond de feestdagen is extra aandacht welkom." Schoolkinderen van De Wegwijzer en burgemeester Roland van Benthem waren erbij.

3

Herdenking vliegramp Faro stopt

Laren Aan de jaarlijkse herdenking van de vliegramp in het Portugese Faro komt na 25 jaar een einde.

Nabestaanden, slachtoffers en andere belangstellenden kwamen sinds 1993 telkens op 21 december samen in de Sint Jansbasiliek in Laren om stil te staan bij de luchtvaartramp.

Komende donderdag is de laatste keer.

Serious Request

Bewoners van zorgaanbieders voor mensen met een verstandelijke beperking gaan geld inzamelen voor Serious Request.

17

Horecamedewerker foyer Brinkhuis
Je ondersteunt de foyer tijdens de vaak drukke lunch. Werktijden: woensdag 12.00-15.00 uur. Contactpersoon: Elise Robers van Hart van Laren, telefoon 035-7513991 of vrijwilliger@hartvanlaren.nl.

Chauffeur rollybus
U vervoert personen die niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen en u heeft affiniteit met deze kwetsbare doelgroep. U bent in het bezit van een erkend rijbewijs B. Werktijden: één of meerdere dagdelen of dagen per week. Werkadres te Laren. Contactpersoon: Peter Springer van Stichting Rolstoelbus 't Gooi, telefoon 035-5315522 of mail naar voorzitter@rollybus.nl.

Leerling-websitebeheerder voor 15+
Je leert om de drie websites van de Stichting Repair Cafés (gebouwd in WordPress) te beheren. Je leert hoe je de sites kunt vernieuwen en uitbreiden. Je ontwerpt formulieren in MSOffice of andere gebruikelijke tool. Werktijden: 3 uren per week. Werkadres te Blaricum. Contactpersoon: Ria van der Vijgh van Stichting Repair Cafés de BEL, telefoon 06-48946127/06-39600248 of naar repaircafe.laren@gmail.com.

Begeleiders voor wandelen
Houdt u van bewegen en het buiten zijn, dan bent u wellicht degene naar wie wij op zoek zijn. Werktijden: vrijdag 10.00-12.00 uur. Contactpersoon: Jennifer Nortman van Vivium Zorggroep, De Stichtse Hof te Laren, telefoon 035-5390808 / 5390800 of uitbureaudsh@vivium.nl.

Bezoekje op vrijdag
Een bezoekje op vrijdag bij een oude dame in Laren, aan de Hilversumse kant. Op de andere dagen heeft mevrouw wel voldoende aanloop, maar de vrijdag is een lange stille dag. Wie wil even bij haar aanwippen en een babbeltje maken? Mevrouw heeft veel interesse in cultuur, muziek, kunst, schilderen, natuur, dus voldoende gespreksonderwerpen. Werktijden: in overleg een uurtje per week op vrijdag. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00-12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00-15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Weerbericht

Eerst rustig en weinig neerslag; kerstdagen wisselvalliger

Bepalend voor het weerbeeld is een sterk hogedrukgebied te zuiden van Nederland. Deze ligging zorgt voor een westelijke stroming met aanvoer van zachte lucht. Vanaf het kerstweekeinde schuift het hogedrukgebied naar het zuiden. De westelijke stroming trekt dan verder aan. Atlantische depressies krijgen vervolgens meer invloed, met toenemende regenkansen. Het blijft daarbij zacht winterweer.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt veel bewolking verwacht. Er kan soms lichte (mot)regen vallen. Er waait een matige westenwind. Vrijdag ruimt de wind naar noordwest. Het blijft goeddeels droog. Er is bewolking, maar af en toe kan de zon even doorbreken. De nachten zijn vorstvrij met een minimum van circa 6 graden. Ook overdag ligt de temperatuur met 8 à 9 graden enkele graden boven normaal.

Het weekeinde + de kerstdagen

Zaterdag is het wisselend bewolkt met opklaringen. Het blijft vrijwel overal droog. Zondag neemt de bewolking toe. Later op de dag en op kerstavond is er kans op wat regen. Het wordt zondag en tijdens de kerstdagen rond 9 graden. Ook de nachten verlopen zonder vorst. Er is met kerst vrij veel bewolking met soms wat regen. De zuidwestenwind trekt iets aan tot matig of vrij krachtig.

Weetje

Het wordt voor de zevende keer op rij een groene kerst. In 2009 en 2010 viel er wel sneeuw. Statistisch komt gemiddeld eens in de 15 jaar een witte kerst voor. In 2016 verliepen de kerstdagen met 12 graden zeer zacht. In 2015 beleefden we zelfs de zachtste kerstdagen in meer dan honderd jaar met een temperatuur van 14 à 15 graden.

Bijna helft zoekt onnodige confrontatie met inbreker

Laren Midden in de nacht denk je een inbreker in je huis te horen. Wat doe je dan? De Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken deed hier onderzoek naar en kwam tot de conclusie dat mensen onnodig het gevaar van een confrontatie met de inbreker opzoeken.

Ruim een kwart (26,9%) zegt dat ze direct gaan kijken wat er aan de hand is. Bijna 10% belt eerst nog 112 en gaat vervolgens kijken of er een inbreker rondloopt. Circa 18% van de vrouwen vraagt of hun partner even poolshoogte wil gaan nemen. Coen Staal, voorzitter van de stichting, hierover: "Een inbreker zoekt liever niet de confrontatie met de bewoner. Om die reden breekt hij 's nachts in. Als hij voelt dat hij in het nauw komt en niet meer op tijd kan vluchten, weet je niet wat zijn reactie zal zijn. Een plotselinge confrontatie met een bewoner kan hem er dan toe brengen om geweld te gebruiken. Dat moet je echt altijd proberen te voorkomen."
Ongeveer de helft van de ondervraagden in dit onderzoek gaat de confrontatie met een eventuele inbreker niet aan. Men belt 112 en blijft in bed liggen luisteren (12%) of maakt veel lawaai en doet het licht aan in de hoop dat de inbreker het hazenpad kiest (9,7%). Sybren van der Velden, projectleider woninginbraken van de Landelijke Politie: "Het meest effectief is om eerst 112 te bellen en te melden, met je naam en adres, dat je waarschijnlijk een inbreker in je huis hoort. Wacht enkele minuten, doe dan het licht in je slaapkamer aan en maak lawaai. Zoek nooit de confrontatie op, ook niet met een verdedigingsmiddel, hoezeer dat ook tegen het rechtvaardigheidsgevoel in druist. Die knuppel kan namelijk ook tegen je gebruikt worden."

Foto: Ab Walet

Na dat mooie dikke pak sneeuw is het eerste dat opviel het gedempte geluid. Schoenen aan en richting Woensberg. Daar de enthousiaste geluiden van kleine en volwassen kinderen met de slee. Bij schemering keerde de rust terug. Vol verwondering liep ik daar tussen de krentenboompjes. Plekjes die mij bijna als een kerststalletje voorkwamen. Zo veilig en beschut in onze grote wilde wereld. Ik wens u graag een veilig warm plekje toe. En heel gezellige Feestdagen.

Drie gemeenten kopen Crailo van provincie Noord-Holland

Morgen om 10.30 uur wordt koopcontract getekend

Het kostte bloed, zweet en tranen, maar de gemeenten Laren, Hilversum en Gooise Meren nemen het grondgebied Crailo definitief over.

Crailo: nu nog vervallen, straks een modern buurtschap. Foto: Bob Awick

Laren Alle drie de gemeenteraden gingen maandagavond akkoord met het door verschillende amendementen en moties ietwat aangepaste raadsvoorstel.

In Laren was de gemeenteraad als eerste klaar en daar was ook iedereen positief. In Hilversum was iets meer verzet, maar uiteindelijk stemden alleen Hart voor Hilversum en SP tegen. In Gooise Meren was de meeste spanning, maar ook daar stemde een (krappe) meerderheid - 17 voor en 12 tegen - voor de ontwikkeling van de nieuwe, duurzame en groene wijk waar woningen - ook huurwoningen voor lagere en middeninkomens - en bedrijven moeten komen. Bovendien voorkomt de gezamenlijke aankoop dat verschillende delen van Crailo op uiteenlopende manieren worden ontwikkeld.
De drie gemeenteraden hebben in goed onderling overleg de verdeelsleutel voor baten en lasten over de drie gemeenten vastgesteld op 45% voor Hilversum, 45% voor Gooise Meren en 10% voor Laren. Met de aankoop is een bedrag gemoeid van 33,2 miljoen euro. De gemeenten zullen een Gezamenlijke Exploitatie Maatschappij oprichten in de vorm van een besloten vennootschap.
Morgen om 10.30 uur wordt de koopovereenkomst ondertekend op het Raadhuis van Laren door gedeputeerde Post van de provincie Noord-Holland en de wethouders Jaeger, Voorink, Boland, Van Meerten, Stam en Smit van de drie betrokken gemeenten.

Drie mannen opgepakt voor overval Laren

Laren In het onderzoek naar de dramatische overval die plaatsvond in de nacht van 15 op 16 april in een woning aan de Sint Janstraat in Laren zijn vorige week drie verdachten aangehouden. Twee van hen zitten nog vast. Donderdag bepaalt de raadkamer of zij in de cel blijven.

De drie opgepakte mannen zijn één 19-jarige en twee 18-jarige mannen uit Huizen. Een 18-jarige is inmiddels weer vrij. Van de twee verdachten die nog vastzitten zijn de woningen doorzocht.
Een verdachte die in mei al werd opgepakt, ook uit Huizen, zit nog altijd vast en komt in februari volgend jaar voor de rechter, meldt het Openbaar Ministerie. Een vijfde verdachte werd ook al in juni opgepakt, maar mocht twee dagen later weer naar huis. Het onderzoek is nog gaande.

De mannen worden verdacht van diefstal met geweld in verenging. Tijdens die bewuste nacht in het voorjaar komt de 19-jarige zoon van het gezin thuis na een avondje stappen. Op het moment dat hij de voordeur wil openmaken, duiken twee mannen op uit de bosjes. Ze grijpen de jongen vast en dreigen hem neer te schieten als hij niet precies doet wat zij zeggen.

Dan begint de hond van het gezin te blaffen. Door het kabaal worden de ouders van de jongen wakker. Wanneer de moeder vervolgens de trap af komt, mishandelen de overvallers haar ernstig.
De daders blijven bijna een uur binnen. In die tijd dwinge ze de bewoners om onder meer hun bankpassen en pincodes af te geven. Van de vader van het gezin hebben ze een horloge gestolen.
Met de gestolen bankpassen proberen de daders die nacht te pinnen bij een geldautomaat in Huizen, in het winkelcentrum in de wijk Bovenmaat.

Kerstfeest Zonnebloem

Vervolg van voorpagina

De schoolkinderen zongen onder de muzikale begeleiding van Danny Eek kerstliedjes.

Een stemmig kerstverhaal werd door Yvonne van Es verteld. Na een warme kerstlunch reikte burgemeester Van Benthem het eerste kerstpakket uit. De pakketten zijn beschikbaar gesteld door de Riki Stichting.

Hemelwaterafvoerplan van gemeente lijkt niet waterdicht

De Brink op 28 juli 2014. Foto: Gemeente Laren

Laren Wethouder Ton Stam moet zijn plan tot verplichte afkoppeling hemelwater via het riool terugtrekken, meldt Remmert Eilander van het Bewonerscollectief Doelmatige Aanpak Wateroverlast Laren. Dat is zijn conclusie van de massaal bezochte commissievergadering die vorige week plaatsvond. "Toen bleek dat bewoners zich niet goed geïnformeerd voelen met onduidelijke cijfers en onjuiste aannames."

Woordvoerder Eilander: "Stam wil alle bewoners verplichten af te koppelen van het riool en hemelwater op te slaan op eigen terrein. Wie niet meewerkt aan de methode van de gemeente moet de afkoppeling zelf betalen. Dat kan bewoners duizenden euro's kosten. Of het plan doelmatig is, is twijfelachtig. Volstrekt onduidelijk in het plan is welke kosten de gemeente vergoedt, hoe de afkoppeling plaatsvindt en wie aansprakelijk is bij schade. Ondeugdelijke afkoppeling van het riool kan tot grote vochtschade leiden aan huis, kelder en tuin", meent Eilander.
De bewoners vragen zich af of afkoppeling wel effectief is om wateroverlast te bestrijden in het centrum. "Alternatieve oplossingen zijn door de gemeente onvoldoende onderzocht of onderbouwd. Vakspecialisten adviseren bijvoorbeeld het aanleggen van een snelle, brede rioolbuis van het centrum naar de Gooiergracht om de wateroverlast in het centrum aan te pakken. Ook is geen doelmatigheidstoets uitgevoerd door een deskundige en onafhankelijke organisatie. In het plan staat dat de gemeente 10,2 miljoen euro wil lenen - een maand geleden werd nog over 10,7 miljoen gesproken - om daarmee vierduizend daken af te koppelen. De rioolbelasting wordt verhoogd met 58 euro per jaar zodat de gemeente de afkoppeling kan financieren. Van de 10,2 miljoen moet nog een onbekend bedrag af voor centrale wateropvangbassins (geschat wordt 2 miljoen). Gemiddeld betekent het dat de gemeente een bijdrage van circa 2.000 euro per woning beschikbaar stelt. Geheel ontoereikend, omdat afkoppeling en opslag op eigen terrein tussen de 3.000 en 25.000 euro kan kosten, zoals bewoners eerder dit jaar aantoonden aan de hand van reële offertes van vakspecialisten." Eilander vertelt dat Stam ook in mei 2017 zowel de raadsleden als bewoners onjuist had geïnformeerd. "Hij had de gemeenteraad en bewoners voorgerekend dat afkoppeling tussen de 10 en maximaal 1.000 euro zou kosten."

Wethouder Stam laat weten dat terugtrekken van het plan niet het geval is. "Omdat om 23.00 uur de commissie zelf nog geen gelegenheid had gehad haar opvatting over het voorstel te geven, is de behandeling in verband met tijdgebrek opgeschort. Afspraak is dat wij de komende weken nog eens uitgebreid met de insprekers en mogelijk ook in breder verband met betrokken inwoners gaan praten om standpunten uit te wisselen en argumenten over en weer te horen."

Bewoners vragen zich af of afkoppeling wel effectief is

Gerard Roodhart

De 48-jarige Gerard Roodhart is geboren en getogen in Eemnes en is dol op de polder.

Foto: Eigen foto

Waarvan kennen we je?
"Van de Facebookpagina 'Eemnes'. Hier probeer ik met foto's mooie plekken en gebeurtenissen van en in Eemnes te laten zien. Daarnaast ben ik lid van touwtrekvereniging Touwtje."

Wat is er zo leuk aan Eemnes?
"Het dorpse karakter. 'Ons kent ons' bestaat hier nog én de mooie polder."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Mijn sport touwtrekken, schaatsen en fotograferen."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Niels Rood, en hem vragen waarom een mooi stuk groen opgeofferd wordt voor een zonnepanelenveld terwijl er nog genoeg 'lege' daken in Eemnes zijn."

Waar maak je je zorgen om?
"Gemeentelijke herindeling."

Als je een dagje de burgemeester van Eemnes was, wat zou je doen?
"Willem-Alexander en Máxima nog eens uitnodigen voor een iets langer bezoek in de polder. Verder denk ik dat de huidige burgemeester het goed doet en betrokken is bij de gemeente."

Naar welk land zou je nog willen?
"Nieuw-Zeeland. Daar rondtrekken en met de ongerepte natuur kennismaken."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Mocht de kans zich voordoen dan zou ik graag nog eens in het NL-team touwtrekken staan. Verder staat het rijden van de Elfstedentocht nog hoog op mijn verlanglijst."

Wat is je favoriete spreuk?
"Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Schaatsen op natuurijs."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Vrijstaande (hobby)boerderij aan de Meentweg kopen."

Taakstraf en boete na mishandeling Eemnesserse

Eemnes "In je huis moet je je veilig kunnen voelen." De officier van justitie trekt hard van leer tegen de 32-jarige Baarnse verdachte die op 23 april van dit jaar zijn toenmalige vriendin in haar woning in Eemnes mishandelde. De officier eist onder meer twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf en een contactverbod.

De politierechter is wat milder en legt de verdachte een taakstraf op van 100 uur. Daarnaast moet hij de vrouw 559 euro betalen voor de aangerichte schade.

In zijn requisitoir benadrukt de officier van justitie dat huiselijkgeweldzaken een hoge prioriteit hebben bij het Openbaar Ministerie. "Achter de voordeur vindt het meeste geweld plaats. Zeer zorgwekkend." De strafzaak tegen de Baarnaar is daar in zijn ogen een voorbeeld van.

Op zondagavond 23 april zette de moeder van de verdachte haar zoon en zijn toenmalige vriendin met de auto af bij de woning van de vriendin in Eemnes. Het drietal kwam terug van een feestje in Bunschoten. Halverwege de rit kregen de verdachte en zijn ex op de achterbank van de auto ruzie. Eenmaal in de woning escaleerde de ruzie en liep het uit op een handgemeen, waarbij de man en de vrouw over en weer met spullen naar elkaar begonnen te gooien. Bierflesjes, vazen, een stofzuiger, zelfs een wasdroger werd van zijn plek gehaald en gegooid.

Wie precies wat gedaan heeft tijdens de ruzie wordt uit de tegengestelde verklaringen van het slachtoffer en de verdachte niet duidelijk. "Dat hoeft ook niet", aldus de politierechter. Het gaat haar om het meest belastende deel van de beschuldiging tegen de verdachte, namelijk dat door zijn toedoen de vrouw van de trap is gevallen. De politierechter vindt dat dit te bewijzen valt. Dit verklaart niet alleen het slachtoffer, maar ook twee buren die gezien hebben dat de vrouw viel. "U heeft op enig ogenblik in uw boosheid mevrouw geraakt, waardoor zij van de trap viel en daarbij allerlei kneuzingen opliep", aldus de rechter tegen de Baarnaar.

De verdachte ontkent dat door zijn schuld zijn ex-vriendin van de trap is gevallen. Volgens hem hebben zij allebei een evenredig groot aandeel gehad in de ruzie. De Baarnaar heeft twee weken de tijd om tegen het vonnis van de politierechter in hoger beroep te gaan.

SantaFun Blaricum - 'Het was een mooie dag'

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

Blaricum Het evenement SantaFun, dat afgelopen zondag door het Activiteitenfonds Blaricum werd georganiseerd, heeft dit jaar honderd deelnemers getrokken. "Het was een mooie dag", vertelt Mieke van Diepen. De originaliteitsprijs werd gewonnen door de familie De Groot.

15

Wethouder Rood: 'Verbreding A27 is geen toekomstmuziek'

MIRT-onderzoek Oostkant Amsterdam na drie jaar afgerond

Het MIRT-onderzoek Oostkant Amsterdam is na drie jaar afgerond. Volgens wethouder Niels Rood heeft dit grote gevolgen voor Eemnes.

Een schematische weergave van het maatregelenpakket. Foto: Regio

Eemnes Mede dankzij de inbreng van raden en de samenwerking met betrokken partijen (onder andere Economic Board Gooi en Vechtstreek, Goois Natuurreservaat, Natuurmonumenten, Fietsersbond) ligt er een pakket maatregelen op korte, middellange en lange termijn om de bereikbaarheid van het gebied tussen Almere, Amersfoort, Utrecht en Amsterdam te verbeteren.

Medio 2018 komt er duidelijkheid over de financiering

Het verwachte knelpunt op de A1 tussen de knooppunten Muiderberg en Eemnes na 2020 was de aanleiding om in het najaar van 2014 te starten met het MIRT-onderzoek Oostkant Amsterdam.

Op basis van een voorstel van de regionale overheden zijn diverse oplossingsrichtingen gezamenlijk nader uitgewerkt in een adaptief ontwikkelperspectief. Het perspectief zet in op korte-, middellange- en langetermijnmaatregelen zoals: bouwen nabij ov-locaties, verbreden van de A27 tussen Utrecht en Almere en uitbreiding van de treindienstregeling. Medio 2018 verwachten partijen dat er duidelijkheid ontstaat over de financiering en uitvoerbaarheid van de weggerelateerde maatregelen voor de middellange termijn.

"De verbreding A27 is geen toekomstmuziek meer", zegt wethouder Niels Rood. "Het is gewoon gepland." Ook met de plaatsing van geluidsscherm langs de A27 - ter hoogte van de Zuidpolder - heeft Rijkswaterstaat al rekening gehouden met de verbreding. Rijkwaterstaat heeft tot 2022 de tijd de financiën voor elkaar te krijgen. Tussen 2022 en 2030 vinden de werkzaamheden plaats. Rijkswaterstaat heeft dus niet gekozen om de A1 te verbreden om de problemen rond knooppunt Naarden op te lossen. Burgemeester Roland van Benthem vindt het jammer dat Rijkswaterstaat niet eerder het advies van Eemnes heeft opgevolgd. "Vijf jaar geleden heeft Eemnes al een briefje gestuurd met het verzoek om de A27 richting Almere te verbreden omdat deze vastliep, maar in hun modellen was dat geen probleem. Het was nu - vijf jaar later - slimmer geweest om wel de A27 door te trekken." Rood voegt daar aan toe: "Je wilt geen file voor de deur. Qua geluid ga je erop vooruit als het vaststaat, maar qua fijnstof helemaal niet."

De kortetermijnmaatregelen dragen beperkt bij aan een betere doorstroming op de A1 en zijn grotendeels projecten die al in voorbereiding of uitvoering zijn. Voorbeelden zijn slimme bus- en meerijdiensten, verdichting rondom knooppunten, snelfietsroutenetwerk en verbeteren van de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer. De vervoersbewegingen worden beïnvloed door stimulering van de werkgelegenheid, het concentreren van nieuwe woningen bij ov-knooppunten en het verbeteren van de aantrekkelijkheid van het ov. Voor de middellange termijn wordt een capaciteitsvergroting van de A27 - tussen knooppunt Eemnes en de A6 - voorgesteld. Op de lange termijn (2040) is een grootschalige maatregel aan het ov of de A1 noodzakelijk.

Van Alphen kookt voor cliënten van Voedselbank

Blaricum Fokke van Alphen (52) en Jessica ten Broeke (38) gaan op kerstavond thuis koken voor mensen die het niet breed hebben. Zo'n dertig Gooise inwoners, al of niet met hun kinderen, mogen die avond aanschuiven bij de Blaricumse aannemer.

Fokke is geen onverdienstelijke amateurkok en kookt het hele jaar graag en vaak voor zijn vrienden in zijn huis, dat hij tot De Bonte Eekhoorn heeft gedoopt. Het is al veel langer zijn wens om met kerst te koken voor mensen die het financieel zwaar hebben. Van Alphen: "Vorig jaar heb ik dit via Facebook proberen te organiseren, maar dat is toen niet gelukt. Daarom heb ik voor dit jaar contact gezocht met de Voedselbank Gooi & Omstreken die voor dit kerstdiner de kandidaten hebben geselecteerd."

Met de Voedselbank heeft Fokke al langer een goed contact, omdat hij tot twee keer toe een succesvolle inzameling heeft gehouden op de ijsbaan in Laren, waar hij ook als vrijwilliger heeft gewerkt. "Ik ben blij dat ik nu een bijdrage kan leveren en een mooie kerstavond mag verzorgen voor medebewoners voor wie dat niet zo vanzelfsprekend is", aldus Fokke. Hij hoopt dat zijn initiatief navolging zal vinden bij anderen. "In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. Het zal wellicht veel inwoners verbazen, maar ook in het Gooi zijn er nog zorgwekkend veel mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien. Het is fijn als je iets kunt doen voor de medemens."
Met dank aan Coop Nijenhuis Blaricum die voor de ingrediënten heeft gezorgd en drogisterij Engel Blaricum voor alle leuke cadeautjes die de Blaricummer zijn gasten mag meegeven. Wijnhandelaar De Gouden Ton uit Laren is zo vriendelijk geweest de bubbels te schenken en Bakkerij Wassenaar uit Blaricum zorgt voor de heerlijke oliebollen. Belons uit Baarn verzorgt een partytent, Gerben schenkt iedereen een heerlijke kerststol en Rox van Driel verzorgt een optreden.

SV Laren'99 kampioen

Laren Het team van trainer Fred Roest is periodekampioen geworden. De laatste wedstrijd voor de winterstop speelde het eerste elftal uit tegen Diemen 1. De wedstrijd werd met 1-3 gewonnen.

'Het was 'n gekkenhuis, maar zo leuk'

Het Blaricums Kerstdiner van de Dorpskerk blijkt schot in de roos

Stijlvol dineren in de achtertuin van de Dorpskerk. Foto: Bob Awick

Blaricum "Het was een gekkenhuis, maar zo leuk. Helemaal fantastisch." Ron Flens, koster van de Dorpskerk, is superenthousiast over het eerste Blaricums Kerstdiner. Qua opbouw zat alles tegen, maar tijdens de beide diners liep alles als een geoliede machine. Tweehonderd mensen genoten van een overheerlijk kerstdiner. De organisatie werd overspoeld met complimenten

Flens blikt met plezier terug op de dineravonden, een initiatief van de Dorpskerk Blaricum. Minder goede herinneringen heeft hij aan de opbouwdagen. Nederland werd sinds jaren weer eens getrakteerd op een dik pak sneeuw. Vol goede moed begon Flens maandag met het ruimen van de sneeuw, maar al snel kwam hij erachter dat hij de tweehonderd meter grasveld niet in z'n eentje op tijd sneeuwvrij kon krijgen. Hij kreeg versterking van drie mannen van Hoveniersbedrijf Wouter Nap. "Juist op het moment dat we daarmee klaar waren, arriveerde de tentenbouwer."
"Toen hebben we als een raket de vloer gelegd en het dak gebouwd." Ook dinsdag en woensdag werd er nog druk geklust om het tentencomplex af te bouwen. Daarna ging Stella Kloos - de echtgenote van Ron Flens - aan de slag met de styling van de tent en de tafels. Kloos heeft jarenlang een decoratiebureau gerund en verzorgt nog altijd de styling van huizen in het Gooi.
De bezoekers - afkomstig uit alle lagen van de bevolking - keken hun ogen uit, spraken alleen maar lof en trokken een vergelijk met het Amstel Hotel. Een groter compliment kun je als organisatie niet krijgen. Flens: "Sommigen vonden het zó mooi dat ze met tranen in hun ogen stonden." Het diner werd verzorgd door Floris Catering uit Huizen. "Dat was erg smakelijk. Respect voor de organisatie die sneeuw, wind en regen trotseerde. Het is hen gelukt", aldus een van de bezoekers. Een nieuwe traditie is geboren: Het Blaricums Kerstdiner staat ook in 2018 op de kalender. "Dat staat 100% vast."

Stichting Parcival schenkt De Stal zitkuil om te chillen

De 10-jarige Rayen (l) en Joris (12) openen de zitkuil van De Stal, onderdeel van zorgboerderij Het Spookbos. Foto: Bob Awick

Laren Met een flinke knal en goudkleurige confetti is vorige week de zitkuil van De Stal, onderdeel van Stichting Het Spookbos, door Rayen (10) en Joris (12) geopend.

De jonge Huizers zijn elke woensdagmiddag op De Stal te vinden. Zij volgen daar een begeleidingstraject dat op maat verzorgd wordt door een betrokken en professioneel team om zich tot een optimaal zelfredzame jongvolwassene te ontwikkelen. De mooi verdiepte buitenruimte voor de jongeren is vooral een plek om te chillen: even tot rust komen van alle prikkels om hen heen.
De Stal is in 2010 opgericht vanuit de overtuiging dat kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblematiek (bijvoorbeeld autisme of ADHD) en het systeem rondom hen, gebaat zijn bij een begeleidingstraject dat op maat verzorgd wordt. De begeleiders werken met dieren en in de natuur en maken daarmee volop gebruik van het terrein van kinderboerderij Het Spookbos.
"Wij zijn Stichting Parcival dankbaar voor de financiële ondersteuning om de zitkuil mogelijk te maken", zegt Ilona Jager.

Culinair fotograaf Wendy Mijnheer (35) geeft tips voor de mooiste 'insta-foods'

'Niet alleen het eten moet er smakelijk uitzien, de hele setting moet kloppen'

Wendy is culinair fotograaf en maakt foto's voor restaurants. Dit verschilt van gelegenheden met kleine prijsjes tot en met etablissementen met Michelinsterren.

Gemaakt bij restaurant Rust Wat in Blaricum. Foto: Wendy Mijnheer

Laren Wendy Mijnheer (vrienden noemen haar Wendelijn) woont sinds afgelopen zomer samen met haar hond Ciro met veel plezier in Laren. Ze is orthomoleculair therapeut en fotograaf en in die hoedanigheden eigenaar van de websites www.paleo-lifestyle.nl en www.lifestyle-photography.nl.

In de fotografie ligt haar passie bij het culinair fotograferen. Hoe begon het? "Ik heb altijd al van lekker eten gehouden, maar de spreekwoordelijke vlam in de pan (lees: de echte liefde) voor voeding is ontstaan door mijn opleiding tot orthomoleculair therapeut. Nadat ik geleerd had wat voeding met je lichaam kan doen - het kan zowel een positieve als een negatieve invloed hebben op je gezondheid - ben ik eten in een ander daglicht gaan bekijken. In 2012 ben ik mijn website www.paleo-lifestyle.nl gestart waarop ik veel recepten deel. Een recept is niet compleet zonder een foto waarbij het water je in de mond loopt. Maar niet alleen het eten moet er smakelijk uitzien, de hele setting moet kloppen."

Door het fotografiewerk voor haar paleo-website heeft ze inmiddels veel ervaring opgedaan. Wendy: "Hierdoor weet ik het perfecte licht te vinden, weet ik vanuit welke hoek ik een bepaald gerecht het beste kan fotograferen en in welke setting het eten goed tot zijn recht komt. Mijn mooie foto's vielen op en zo ben ik ook voor restaurants gaan fotograferen. Culinaire foto's die er goed uitzien doen het goed in de media en zijn de beste promotie voor ieder restaurant."

Tips voor thuis

Fotografe Wendy Mijnheer. Foto: PR

Wendy: 'Zet de tafel lekker vol zodat er veel gebeurt op de foto'

Wil jij komende feestdagen jouw culinaire creaties zo mooi mogelijk op de foto zetten met gebruik van alleen je mobiele telefoon? Wendy geeft wat tips. Tafelsetting: Begin met het aankleden van de tafel. "Denk aan een mooie tafelloper met daarop (katoenen) placemats en onderborden, want stapelen geeft een mooi effect op de foto. Zorg voor voldoende bestek op tafel, maar ook wijnglazen, waterglazen en een kan met water. Tot slot kleed je het leuk aan met accessoires zoals een zout- en pepermolen, een bloemetje, een wijnkoeler, kaarsjes, of wat je ook maar in huis hebt. Zet de tafel lekker vol zodat er veel gebeurt op de foto."
Het gerecht: Belangrijk is hoe je het gerecht op het bord serveert. Probeer er een feestje van te maken, adviseert de Larense. "Doe rijst of puree bijvoorbeeld in een vormpje en leg de groenten daar speels omheen. Zorg dat een mooi stuk vis of vlees een prominente plek krijgt in de foto. Besprenkel het eten met wat olijfolie zodat het mooi gaat glanzen en maak het af met vers gesneden kruiden, geroosterde pijnboompitjes of partjes citroen. Wees hiermee creatief en kijk ook of er voldoende kleur in je gerecht zit."
Kies een fotoframe: Probeer een paar verschillende foto's te maken uit verschillende hoeken zodat je iets te kiezen hebt. "Vaak maak ik de eerste foto van het gerecht met veel omgeving eromheen. Bij de tweede foto kom ik iets dichter bij het gerecht en pak ik iets minder van de achtergrond mee. Dit hangt van het gerecht af. Soms heb je een gerecht dat op zichzelf niet heel spannend is. Door een stuk van de achtergrond mee te nemen kan dit ineens de hele foto veranderen. Bij de gerechten die ik voor een restaurant met Michelinster heb gemaakt was dit niet nodig, omdat ieder gerecht op zich bijna een kunstwerk was."
Licht: Goed licht is voor een (culinair) fotograaf onmisbaar. Een flitser gebruiken is als vloeken in de kerk. "Waarschijnlijk ga jij je foto maken als er geen daglicht meer is. Probeer toch de flitser niet te gebruiken en het te doen met het beschikbare licht."
Nabewerking: Als je binnen fotografeert zonder daglicht kunnen de foto's vaak een gele gloed hebben, wat er heel onnatuurlijk uitziet. "Dit heeft te maken met de kleurtemperatuur van de foto (witbalans). Dit kun je makkelijk aanpassen in een fotobewerkings-app. Bijna iedere smartphone met camera heeft standaard een bewerkingsprogramma. Zorg dat je de kleurtemperatuur iets lager instelt: vaak aangeduid als 'blauwer' of 'koeler'. Tot slot zou je nog iets kunnen spelen met de belichting om de foto iets lichter te maken. Veel oefenen blijft de beste tip. Fijne feestdagen!"

Schapen aangevallen in Bosje van Six - Veearts laat drie dieren inslapen

Drama voor eigenaren zorgboerderij 't Werckpaert - Politie zoekt getuigen

De dierenarts schrok van de verwondingen. Foto: Caspar Huurdeman

Blaricum De politie is een onderzoek gestart naar aanleiding van een ernstige zaak waarbij in het weiland tussen de Goyergracht Noord en Achter Capitten (Bosje van Six) in Blaricum, op dinsdag 12 december tussen 14.30 en 16.00 uur, zeven schapen zijn toegetakeld door vermoedelijk een (vecht)hond.

Vier schapen (er liepen 31 zwangere schapen in het weiland) van de Blaricumse zorgboerderij 't Werckpaert werden die middag zwaargewond aangetroffen, net als drie schapen van de buren, waarvan er een gewond in een sloot lag.

De zoon van zorgboerderij-eigenaar Nico de Jong had de schapen dinsdagmiddag om half drie nog gezien. Om vier uur werd de familie De Jong gebeld over het bloedbad in hun weiland.

'Ze waren echt afschuwelijk te
pakken genomen'

Veearts Marcel Drint kwam 's avonds naar de zorgboerderij om te kijken of hij iets kon betekenen voor de aangevallen dieren. Hij schrok zich rot, had nog nooit zoiets gezien; de onderkaken van twee schapen waren volledig verbrijzeld. Hij heeft deze twee schapen onmiddellijk laten inslapen. Het derde schaap was minder ernstig gewond, maar heeft - zo blijkt later - de aanval ook niet overleefd.

Misselijk

Margriet van 't Klooster van de zorgboerderij: "De schapen waren bijna dood en we hebben ze moeten laten inslapen. Ze waren echt afschuwelijk te pakken genomen. We werden er allemaal misselijk en verdrietig van. De arme schapen hebben veel pijn moeten lijden. Triest dat dit gebeurt." Ook schapen van Caroline Boersma Peek zijn aangevallen. "Gewond, maar gelukkig minder erg dan die van de buren. Eentje was er onderkoeld, omdat die in de sloot lag", schrijft ze op Facebook, waar het steunbetuigingen regent voor beide families.
De wonden van de dieren van Boersma Peek zijn gehecht en de dieren hebben antibiotica en pijnstillers gekregen. "Weet nog niet wanneer ik ze in de wei laat", schrijft zij.
Beide families hopen dat de eigenaar van de hond zich meldt. De viervoeter moet onder het schapenbloed hebben gezeten.

Mensen die op die bewuste middag iets hebben gezien of gehoord, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie. "We willen graag met hen in contact komen. De kans op herhaling is aanwezig. We hebben het vermoeden dat het is gedaan door een hond, maar we kunnen het niet met zekerheid zeggen. Het is in ieder geval een groot dier."

Melden

Getuigen kunnen bellen met 0900-8844. Anoniem kan ook via 0800-7000.

Slippartij door oliespoor op Zuidersingel/afrit A27

De brandweer reinigt het wegdek van de Zuidersingel. Foto: AS Media

Eemnes Een eenzijdig ongeval donderdagmiddag rond vier uur op de Zuidersingel. Een automobiliste die de afrit A27 kwam afrijden, slipte van de weg en botste tegen de stoeprand aan de Zuidersingel.

Hierdoor brak haar wiel af en kon ze niet meer verder rijden. De dame in kwestie vond de slippartij maar vreemd aangezien er geen sneeuw meer lag.

Alarm geslagen

Bij nadere inspectie bleek dat er een ruim tweehonderd meter lang oliespoor op de weg lag. Ze alarmeerde de hulpdiensten en de brandweer heeft het oliespoor verwijderd en het wegdek gereinigd. De auto van de bestuurster is opgehaald door een bergingsbedrijf.

Het verkeer ondervond flinke hinder van de inzet. Hoe het oliespoor op de weg kwam, is niet bekend.

Rennen door Oude Dorp

Warming-up. Foto: Bob Awick

Blaricum Het was afgelopen zondag beregezellig tijdens het SantaFun-evenement.

Wie de snelste was over het 2,5 kilometer lange parcours was voor de organisatie niet zo belangrijk. "We wilden juist de gezelligheid benadrukken en wat minder de snelheid", meldde Mieke van Diepen.
Start, finish en afsluitende borrel vonden plaats bij zorgboerderij 't Werckpaert van Nico de Jong en Margriet van 't Klooster.

Start bij 't Werckpaert. Foto: Bob Awick
Veel jeugd deed mee. Foto: Bob Awick
Fietsen of lopen door het Oude Dorp. Foto: Bob Awick
De familie De Groot. Foto: Mieke van Diepen

Ook Sherpa-bewoners in actie voor 3FM

Zorgaanbieders Philadelphia, Reinaerde en Amerpoort doen ook mee

Bewoners Sherpa, Philadelphia, Reinaerde en Amerpoort werken samen. Foto: PR

Eemnes Voor alweer het zesde jaar op rij gaan bewoners van zorgaanbieders voor mensen met een verstandelijke beperking geld inzamelen voor Serious Request.

Om nog meer op te kunnen halen voor de jaarlijkse actie van radiozender 3FM is dit jaar de samenwerking uitgebreid tot bewoners van maar liefst vier zorgaanbieders die gaan collecteren voor het goede doel: ouders en kinderen herenigen.
Willem en Yuri gaan collecteren bij de woon- en dagbestedingslocaties van Amerpoort, in onder meer Amersfoort en Soest. Otto Versteeg en Raymond Pike (Philadelphia), Koos en Mathijs Jonker (Reinaerde) en Durayd Fadah (Sherpa) gaan geld ophalen binnen hun eigen locaties. Vorige week kwamen zij bij elkaar op locatie Kijkoor in Eemnes om gezamenlijk hun actie én unieke samenwerking officieel te starten. Daarbij deden de bestuurders van de zorgaanbieders alvast hun donatie in de bus.
Elk jaar vraagt radiozender 3FM rond de kerst aandacht voor een stille ramp. 3FM Serious Request 2017 vraagt aandacht om ouders en kinderen te herenigen. Wereldwijd zijn meer dan vier miljoen familieleden elkaar kwijt door een ramp of conflict.
In conflictgebieden, zoals in Nigeria en de Democratische Republiek Congo, maar ook na natuurrampen zoals in Nepal, leven miljoenen kinderen noodgedwongen gescheiden van hun ouders, broers of zussen. Met de opbrengst van 3FM Serious Request sporen Rode Kruis-hulpverleners vermiste kinderen op, herstellen het contact met hun familie en brengen ze hen weer thuis.
De bewoners hopen dat zij dit jaar nog meer ophalen dan de afgelopen jaren. Wilt u ook uw bijdrage leveren? Dat kan op verschillende manieren. Doneer persoonlijk bij de bewoners die met collectebussen langskomen of doneer via de actiesite van Jan van Schalkwijk op de website van 3FM: kominactie.3fm.nl/actie/jan-in-actie-voor-serious-request.

Bouwcenter RAB opent 2 januari aan de Walnootberg

De Eemesser vestiging opent op 2 januari aanstaande. Foto: PR

Eemnes Bouwcenter RAB opent dinsdag 2 januari zijn deuren in een gloednieuw pand aan de Walnootberg in Eemnes. Hiermee opent het Texelse familiebedrijf RAB zijn achtste bouwcenter in Nederland.

De groothandel is circa 4.500 m2 groot en bestaat uit drie delen. Een drive-indeel heeft een vloeroppervlak van 2.500 m2 en is 8,5 meter hoog. De bouwprofessionals kunnen hier gemakkelijk met hun busjes, auto's en aanhangers rijden en hun materialen laden. Het is aangepast aan het assortiment: bouwhout, constructieve delen, chemische bouwproducten zoals tegellijm en egalines, stenen en dakpannen. Uniek is het aanbod van los zand en grind, dat vooral interessant is voor hoveniers. Om al dat zware materieel makkelijk te tillen, heeft RAB drie heftrucks rondrijden.

Bouwshop

Texels familiebedrijf vestigt achtste Bouwcenter in Eemnes

De bouwshop heeft een oppervlakte van 900 m2. De drie meter hoge winkel heeft een industriële look met stalen stellingen, gevuld met een breed assortiment aan schroeven, kitten, tegellijm en werkkleding. Er is zelfs een kleedkamer waar de klant zijn werkkleding kan passen. In de bouwshop is ook de verfafdeling ondergebracht. Bouwcenter verkoopt Sikkens-verf die in alle kleurstellingen kan worden gemengd. Ook spuitbussen. Uiteraard ontbreekt de zagerij niet waar bestellingen worden voorbereid, maar waar ook ter plekke kan worden gezaagd.
De showroom boven de bouwshop is 900 m2 groot. Hier worden onder andere dakpannen en gevelstenen gepresenteerd. Om deze zware materialen klantvriendelijk te transporteren heeft Bouwcenter drie vrachtwagens uitgerust met een kraan, die het mogelijk maken om vijftien meter vanaf de wagen te lossen. RAB brengt de spullen over het hek in de voortuin; daar waar de aannemer het gebruikt.
De doelgroep van de RAB bestaat hoofdzakelijk uit kleine en middelgrote aannemers en zzp'ers. De groothandel is geopend van maandag tot en met vrijdag van 07.00-17.00 uur en zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur.
De RAB Groep is een familiebedrijf dat in 1921 van start ging op Texel en inmiddels is uitgegroeid tot een onderneming met zestien vestigingen gericht op de handel in bouwmaterialen en de exploitatie van GAMMA en KARWEI bouwmarkten. Bouwcenter is, met 85 vestigingen en een omzet van meer dan 500 miljoen euro, de grootste landelijke formule van bouwmaterialengroothandels van Nederland. Alle Bouwcenters zijn regionaal werkende familiebedrijven die zich onderscheiden in kennis en vakmanschap.

'CDA gaat topvrouw Maria missen'

Karin van Hunnik, nummer twee op de kieslijst Larens Behoud. Foto: Larens Behoud

Laren Het plotseling aangekondigde vertrek van CDA Laren kopstuk Maria Klingenberg houdt de gemoederen in Laren flink bezig.

Karin van Hunnik (nummer twee op de kieslijst van Larens Behoud) zegt daarover: "CDA Laren verliest hiermee zijn constante factor in de gemeenteraad, maar met het vertrek van Maria verliest de gemeente Laren ook een stevige vrouwelijke bestuurder die gedurende tientallen jaren met hart en ziel heeft meegebouwd aan een sterk en zelfstandig Laren." Klingenberg heeft in haar lange politieke carrière als raadslid, maar ook als wethouder, altijd met een menselijke maat de belangen van Laren en de inwoners met verve behartigd. Zij schroomde niet om stevige standpunten in te nemen en daarvoor te vechten, wat haar niet altijd applaus van haar collega-CDA-bestuurders opleverde.
Karin van Hunnik zegt: "Het is voor Laren een slechte zaak dat Maria zich juist nú zich gedwongen ziet op te geven. CDA zou de rug moeten rechten, maar toont slappe knieën." Klingenberg verklaarde zich niet te kunnen verenigen met het besluit van haar mannelijke CDA-collega's Erwin van den Berg en Carel van Hest om de zelfstandigheid van Laren bij voorbaat op te geven, "terwijl in de coalitie harde afspraken zijn gemaakt om te blijven strijden voor de zelfstandigheid van ons unieke dorp".
Larens Behoud-voorzitter Timo Smit: "Dit soort stevige vrouwen heeft Laren hard nodig, vandaar dat boven aan onze kieslijst een aantal zeer betrokken en ervaren vrouwelijke inwoners van Laren staat." Naast topjuriste Karin van Hunnik brengt Larens Behoud ook de zeer ervaren bestuurder Ingrid Hentenaar en relatieve nieuwkomer Kirsten Reuchlin in. Verderop op de kieslijst staan nog zeven vrouwen op de kieslijst van Larens Behoud, waaronder Antoinetty van den Brink.

Educatief alternatief voor naschoolse opvang

Pasta maken bij de Knutselkookclub. Foto: PR

Laren Werkende ouders ontkomen vaak niet aan het inschakelen van oppas of de naschoolse opvang. Het avondeten begint dan later en is meestal niet het meest rustgevende moment van de dag. Met die gedachte en een enorme passie voor kinderen en koken heeft De Knutselkookclub zondag officieel haar deuren aan de Schapendrift 4 geopend.

"Koks in spe kunnen hier na school gezellig samen koken met leeftijdsgenootjes, waarna de maaltijd samen wordt opgegeten", vertelt franchise-onderneemster Pauline Oosterbaan (37). "Ze leren naast koken ook verschillende smaken en structuren proeven en er is tijd om lekker te knutselen of te spelen. Als om 18.00 uur de ouders weer voor de deur staan om ze op te halen, hebben ze al een warme en zelfbereide maaltijd op. De ouders kunnen voor henzelf - en eventuele broertjes en zusjes - voor 5 euro per persoon een warme maaltijd mee naar huis nemen." De kookclub vindt plaats op maandag, dinsdag en donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur. "We hebben ook een ophaalservice van school. Dan kunnen kunnen de kinderen knutselen en krijgen ze iets te eten en te drinken. Bij mooi weer kunnen ze spelen in de tuin." Info: telefoon 06-15838255.

D66 Eemnes gaat verkiezingen in met nieuwe gezichten op lijst

De Top 5 van D66 Eemnes. Foto: Rick de Raad

Eemnes In Eemnes gaat D66 de campagne in met twee nieuwe gezichten in de bovenste regionen.

Diny Dop-Beverwijk (29) is al een aantal jaar politiek actief en mist zelden een raadsvergadering. Ze is moeder van een zoon en is recent begonnen aan een opleiding bestuurskunde aan de Hogeschool van Amsterdam.
Na lijsttrekker Martijn Gebbink en nummer twee Niels Rood is zij de derde op de lijst. Inga Jensen, nu ook raadslid, staat op vier en op de vijfde plek gaat Stefan van Nieuwenhuizen (20) een jong geluid laten horen.

Evenwicht

Martijn Gebbink is blij met de lijst: "Met deze mensen draaien we al ruim een jaar warm. In het team zijn ervaring en een frisse blik in evenwicht. Er is één ding waar we allemaal evenveel van meebrengen: de drijfveer om dingen te willen verbeteren. Zolang er mensen zijn die verstrikt raken in de bureaucratie, zolang er kinderen zijn die nergens een rustige plek hebben om huiswerk te maken, zolang vanwege vieze buitenlucht mensen met astma snel buiten adem zijn, zo lang is er werk aan de winkel. We willen ook na 21 maart constructief bijdragen aan verbetering."

De complete lijst van D66 Eemnes: Martijn Gebbink, Niels Rood. Diny Dop-Beverwijk, Inga Jensen, Stefan van Nieuwenhuizen, Pascal Defferding, Marja Smeets, Marten de Jonge, Sheila Wiering, Jetty Stelling en Nicole van Oudheusden.

Boa treft vijf dode puppy's aan in sloot

Eemnes Een boa heeft naar aanleiding van een tip in een sloot aan de Te Veenweg Noord vijf dode pups aangetroffen.

"De diertjes, vermoedelijk labradors, bleken nog geen week oud. De dierenpolitie heeft ter plaatse onderzoek gedaan. De eigenaar is nog niet gevonden. De pups zijn met respect door de dierenambulance meegenomen", zegt wijkagent Wesley Roubos.

De politie vraagt hulp in deze zaak: "Weet of ken jij iemand die afgelopen week vijf pups (2 zwarte en drie witte) had? Bel dan direct 0900-8844 en deel je informatie onder procesnummer 2017380284."

KPJ in actie voor Serious Request

Eemnes De KPJ zet zich vrijdag 22 en zaterdag 23 december weer in voor Serious Request.

Het clubgebouw is vrijdag vanaf 19. 00 uur open voor een benefietborrel met aansluitend een feestavond. "We gaan er alles aan doen om zo veel mogelijk geld op te halen."

Een aantal enthousiaste KPJ'ers gaat zaterdag om 10.00 uur op één fiets richting Apeldoorn. "Met een gemiddelde snelheid van 7 km/u doen zij daar ongeveer tien uur over."

Verschillende Eemnessers en KPJ'ers reizen zaterdag om 20.00 uur met een touringcar naar Apeldoorn om de fietsers te onthalen en de cheque bij het Glazen Huis te overhandigen. Wie mee wil, betaalt 20 euro.

21 / 36

23 / 36

Eemnessers fietsen Le Tour de Frank als hart onder de riem voor hun vriend

Meer dan honderd aanmeldingen om de tocht voor Frank te fietsen op 20 januari

Frank de Greeve is getroffen door een herseninfarct. In Le Tour de Frank fietsen zijn vrienden langs plekken waar hij graag kwam.

Frank de Greeve moet na een herseninfarct een nieuw leven opbouwen. Monique (l), Bo, Frank en Kasper. Foto: Koosje de Beer

Eemnes Het leven van Frank de Greeve veranderde drastisch in de nacht van 20 april 2016. "Ik voelde me niet lekker en wilde opstaan om een glas water te pakken toen ik compleet door mijn hoeven zakte", vertelt hij. "Ik was aan één kant verlamd en kon niets meer." Na een verblijf in het ziekenhuis en een revalidatiecentrum bleek dat Frank nooit meer de oude zal worden. Zijn vriend en collega Kasper Bouwman wilde iets doen en bedacht Le Tour de Frank om geld in te zamelen voor een geluiddichte zolder.

De Greeve was 41 jaar toen het infarct hem trof. "Ik speelde tennis bij 't Laer, voor mijn werk reisde ik de wereld rond en samen met Monique was ik vaak op pad", vat hij zijn vroegere leven samen. Vriendin Monique Sonneveldt knikt instemmend. "Wij waren meestal het stel dat 's nachts het licht uitdeed", voegt ze toe.

Hij heeft nog steeds een atletisch postuur en praat gemakkelijk. Alleen een arm die hij niet kan gebruiken, verraadt dat er iets aan de hand is geweest. Toch is dit niet het grootste ongemak dat De Greeve ervaart. "Die arm staat mijn geluk niet in de weg", zegt hij beslist. "Door dit ongeluk is ongeveer een kwart van mijn hersenen onherstelbaar beschadigd en dat merk ik aan dingen die een buitenstaander niet opvallen en die lastig zijn uit te leggen. Helaas moet ik er wel elke dag mee dealen." Vermoeidheid, epilepsie en snel overprikkeld raken maken zijn leven vooral ingewikkeld. "'Even iets doen', bestaat niet meer", legt hij uit. "Ik heb hooguit twee uur energie op een dag om activiteiten te ondernemen. In die tijd wil ik er zijn als vader voor mijn dochtertje Bo, als partner van Monique en als vriend. Dat betekent dat ik altijd keuzes moet maken. Daarbij kan ik niet veel prikkels hebben. Uitgaan op vrijdagavond is er echt niet meer bij."

'Ik moet altijd kiezen: 'even iets doen' bestaat niet meer voor mij'

Bouwman en De Greeve kennen elkaar sinds de middelbare school en waren collega's bij hetzelfde bedrijf in Hilversum. "In maart vorig jaar was ik nog met Frank in Indonesië", blikt hij terug. "En een maand later is het helemaal mis. Het was voor alle vrienden en bekenden van Frank een grote klap. Wij wilden allemaal iets doen, maar wat? Als iemand zijn been heeft gebroken, kun je helpen door de rolstoel te duwen of boodschappen te doen. In het geval van Frank is dat veel moeilijker. We proberen een modus te vinden. We gaan nu niet meer samen naar de kroeg, maar op een mooie zomeravond naar de polder. Genieten van de rust met een alcoholvrij biertje."

Steeds vaker merkte Bouwman dat mensen iets voor Frank wilden doen, maar niet wisten hoe. "Samen met vrienden en collega's hebben we daarom Le Tour de Frank bedacht: tien of twintig kilometer fietsen door het Gooi langs plekken waar Frank graag kwam. Natuurlijk doen we 't Laer aan, maar ook de polder. We merken echt dat vrienden, maar ook Eemnessers die Frank minder goed kennen, geweldig positief reageren. Al meer dan honderd mensen fietsen mee. Met de opbrengsten kunnen Monique en Frank hun huis aanpassen. Met een schuifdeur naar de keuken en een geluiddichte zolder kan Bo dan weer vriendinnetjes mee naar huis nemen, zonder dat Frank daar overprikkeld van raakt."

'We genieten nu van de rust in de polder met een alcoholvrij biertje'

De Greeve vindt het een geweldig initiatief, maar voelt zich er tegelijkertijd soms ook ongemakkelijk bij, bekent hij. "Ik volg de actie op internet en dat geeft mij heel veel positieve energie", zegt hij. "Aan de andere kant ben ik natuurlijk niet de Eemnesser die grote pech in zijn leven heeft. Elk huisje heeft zijn kruisje: het is een tegeltjeswaarheid, maar daarom niet minder waar. We moeten ook deze mensen niet vergeten."

Meefietsen? Kijk op doneeractie.nl en zoek op Le Tour de Frank.

'Estelle wist voor het programma net hoe ze de fotocamera aankreeg'

Tentoonstelling van 'Het Perfecte Plaatje' is soort kerstcadeau voor museum

Dat er veel belangstelling is voor fotografie bleek vorige week in Museum Hilversum. De finale van 'Het Perfecte Plaatje' trok veel liefhebbers.

De foto's van de BN'ers werden dinsdagavond goed bestudeerd. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Verborgen talenten komen bovendrijven. Via 'Het Perfecte Plaatje' ontdekken deelnemers en kijkers de liefde voor fotografie, die William Rutten al heel lang heeft. "De kandidaten kunnen tot grote hoogte komen", stelt het jurylid tevreden. De mooiste opbrengsten van het televisieprogramma zijn tot en met 1 januari te zien in Museum Hilversum.

Jurylid Rutten: 'Estelle blijkt een echte Cruijff te zijn'

Het museum aan de Kerkbrink was vorige week volgepakt. Ruim tweehonderd mensen keken naar de finale van het RTL4-programma 'Het Perfecte Plaatje'. De aanwezigen verdeelden zich even voor 20.30 uur over het café en de burgemeesterszaal. Hoofdvraag is: volgt Estelle Cruijff of Giel de Winter Humberto Tan op? Een uur later, als de kijker de fotografische trip van de twee overgebleven kandidaten door Peru heeft meegekregen, volgt het antwoord. Presentator Tijl Beckand dropt het verlossende woord: Estelle is de beste fotograaf van deze editie.
"Estelle blijkt een echte Cruijff te zijn", zei Rutten in de tentoonstellingsruimte. Voordat het programma van start ging, had zij hem opgebeld met de vraag of zij langs mocht komen in zijn studio, want ze had wat tips en adviezen nodig. Volgens de fotograaf uit 's-Graveland begon Cruijff echt vanaf nul. "Ze wist net hoe ze de camera aankreeg. Ik dacht: die zie ik nooit meer terug, maar al gauw hoorde ik verhalen dat zij aan het fotograferen was in de stad, op Ibiza, overal eigenlijk", vertelde hij de aanwezigen.Wat Rutten betreft is de winnares het bewijs dat fotograferen te leren is. Met haar fanatisme, doorzettingsvermogen en het aannemen van adviezen heeft zij vriend en vijand verrast, inclusief Rutten. "Dit programma heeft heel veel creativiteit losgemaakt die verslavend is. Ik ben het fotograferen echt leuk gaan vinden. Ik ga er honderd procent mee door", aldus de winnares. Haar serie die ze in Peru heeft geschoten, staat nu in de nieuwe National Geographic Traveler. Een volgende opdrachtgever heeft zich al gemeld.

De fotoserie van Estelle Cruijff werd meteen bekeken.

Museumdirecteur Stef van Breugel loopt rond als een blij man. De tentoonstelling van 'Het Perfecte Plaatje' is een soort kerstcadeau voor het museum. "Het is een echte publiekstrekker", zegt hij. "De expositie trekt massa's mensen die normaliter niet naar het museum zouden komen, om hier de schoonheid van de foto's en het gebouw zien." Zo veel mogelijk mensen overtuigen van hoe mooi fotografie is, is ook de boodschap van Rutten. "Het is een geweldig vak, want dat is het ook echt. Er is niks leukers dan fotograferen."

'Een pannenkoek eten kan altijd, dus zeker tijdens de kerstdagen'

Nieuw gezond receptenboek verschenen: 'Pannenkoekdag'

Niks lekkerder dan een pannenkoek. Dat vindt in ieder geval het gezin van Claudia Willekes. Een dag in de week is het 'Pannenkoekdag'. Er is nu een boekje uit met de lekkerste recepten.

Claudia en Geertje met het pannenkoekenboek. Foto: Bob Awick

BUSSUM Lekker zo'n pannenkoek, maar week in week uit hetzelfde, daar kreeg Claudia steeds minder zin in. "Ik werd er zelfs wat misselijk van", vertelt ze. "Altijd maar die witte bloem, plakkerige stroop en poedersuiker. Op een gegeven moment dacht ik dat het tijd werd voor iets nieuws. Mijn kinderen eten al niet zo heel goed. Daarom wil ik wel dat wat ik ze geef ook voedzaam is."

Het resultaat is te bewonderen in het boek 'Pannenkoekdag'. Een mooi, handzaam boekje waarbij je met verbazing kijkt naar wat er allemaal mogelijk is met een paar eieren, wat bloem en melk. Of met geitenmelk, karnemelk, boekweitmeel, speltmeel, volkorenmeel, kastanjemeel... of zelfs aardappelpuree in het beslag.
Claudia experimenteerde er in het begin op los met recepten die ze via Google vond. "Heel vaak klopte het recept dan weer niet of het was helemaal niet lekker. En dan al die printjes. Ik kwam daarom op het idee om zelf een boekje te schrijven." Ze klopte aan bij kok en culinair redacteur Geertje Tensen. Zij is al jaren zeer goed bevriend met de man van Claudia en staat bekend om haar kookcreaties. "Ik ben de hele dag met eten bezig", vertelt ze in haar keuken in Bussum. Geertje was direct enthousiast toen Claudia haar vertelde over het receptenboek met gezonde en voedzame pannenkoeken.

Recepten proberen

Hamburger op een gezonde pannenkoek. Foto: PR

'Pannenkoeken van kastanjemeel, rogge en havermout'

Geertje en Claudia hebben 200 recepten getest, allemaal zelf bedacht. De beste zijn gebundeld in het boek. "Alles wat hebben uitgeprobeerd was heel gezond. We werkten bijvoorbeeld met rogge, spelt, volkoren en boekweit. Eigenlijk alles, behalve met bloem omdat daar de goede vezels uit zijn." Claudia vertelt over de experimentele fase. "We hebben zulke lekkere dingen gemaakt. Zo lust ik helemaal geen roggebrood, maar de pannenkoek gemaakt van rogge en belegd met een beetje oude kaas en een likje mosterd is heel lekker."

Het uitproberen ging niet altijd goed. Geertje: "Soms werd de pannenkoek heel droog, of het werd behanglijm, te waterig of het wilde geen koek worden. Soms was het ook beter het beslag wat langer te laten staan, bijvoorbeeld met havermoutmeel. Maar boekweit moet je direct bakken. Mijn grootste uitdaging was het bakken van de volkorenrijstmeelpannenkoek, gevuld met taugé en garnalen. Ik stond een keer tot half tien 's avonds in de keuken en ik kreeg het maar niet goed. Mijn man vroeg: hoe zou je dit in een restaurant oplossen? Ja, een ei erbij doen. En wat denk je? Toen wilde het wel."
Supertrots zijn ze dus op de bundeling van de heerlijkste recepten in het boek. Geertje:"Ik wil wel meegeven dat het bakken altijd in een hete pan moet. Dan pas de olijfolie erin en dan het beslag. Als de bovenkant droog is, dan keer je 'm om. Nooit bakken in boter dus." Maar wat is er eigenlijk mis met zo'n pakje uit de supermarkt? Claudia: "Daar zijn wij dus niet zo'n fan van. Het zit vol onnodige toevoegingen en veel te veel zout en suiker. Haal gewoon vers meel. Dat is in iedere supermarkt verkrijgbaar. Melk en ei erbij en klaar."
Een pannenkoek eten kan altijd, dus zeker tijdens de kerstdagen. En wat bevelen ze aan bij het kerstdiner? "Bij de borrel kies ik voor Hollandse garnaaltjes in een poffertje met cocktailsaus. De zalmtaart op basis van pannenkoekjes gemaakt met boekweitmeel, gerookte zalm, dille en crème fraîche is ook altijd een topper. Als dessert de rijstmeelpannenkoeken met sinaasappel en kokos. Of kies de spelt-amandelmeelpancakes met fruit en abrikozenmascarpone. Heerlijk! Ook voor de kerst is de boekweitmeelpannenkoek met kipragout. Of wat dacht je van de volkorentarwemeelpannenkoek? Daar zit aardappelpuree door het beslag waardoor deze mooi fluffie is. Lekker met een hamburger, handig dus voor bij het gourmetten", lachen de dames.

Het net verschenen boek 'Pannenkoekdag' is verkrijgbaar via pancakeday.nl en in de boekwinkels.

Willem Zijlstra is een kunstenaar in hart en nieren

Met photoshoppen kun je een digitaal kunstwerk maken op de computer

Willem Zijlstra is een bekende Bussumse kunstenaar en heeft veel kunstwerken gemaakt. Ook geeft hij tekenles op school, schilderles en de cursus 'Photoshop'.

Willem Zijlstra geeft de cursus 'Mixed Media' bij de Gooise Academie. Foto: Bob Awick

BUSSUM "Ik woon in de straat waar ik geboren ben, dus kun je mij een echte Bussumer noemen", vertelt een trotse Willem Zijlstra (63). De kunstenaar is ook docent, geeft schilderles aan de Gooise Academie en workshops en heeft zijn eigen atelier.

"Ik ben docent op het Willem de Zwijger College en het leuke daarvan is dat mijn grootvader ook lesgaf op een middelbare school in Bussum. Mijn opa gaf tekenles op de Prinses Irene Mulo-school, maar die school bestaat niet meer. Ik zet deze traditie voort met mijn slogan 'Wat goed is, hoef je niet te veranderen'."
Willem volgde de lerarenopleiding aan de Rietveld Academie. "Mijn carrière ben ik begonnen als illustrator voor onder andere tijdschriften. Ook heb ik voor de televisie de kinderfilm 'Een verhaal dat groeit' voorzien van zo'n 2600 tekeningen.
Toen had ik het wel een beetje gehad als illustrator. Maar ik heb ook altijd lesgegeven op de middelbare school en bij de Gooise Academie. Ik heb er altijd bewust voor gekozen om dit allebei parttime te doen omdat ik ook met mijn eigen werk bezig wil zijn, want ik ben kunstenaar in hart en nieren." Het werk van Willem is zeer gevarieerd en bestaat uit schilderijen, objecten en installaties met hout, brons en andere materialen. Een bekend kunstwerk is de 'Agnus Dei'. "Met dit werk heb ik geprobeerd om het thema 'Offer' in een eigentijdse vorm dichterbij te brengen. Ik kocht een lam en filmde die tijdens zijn geboorte, zijn leven en toen het geslacht werd. Daarna heb ik het lam laten opzetten. Van kranten heb ik een altaar gebouwd en toen ik een krant openvouwde, viel mijn oog op een artikel over de Holocaust met de titel 'De mens is tot alles in staat'. Het lam heb ik met zijn hoofd naast deze kop op het altaar gelegd met als symboliek Jezus als Lam Gods die zijn leven vrijwillig gaf als eeuwigdurend offer. Dit kunstwerk heeft in Utrecht, Leeuwarden, Krakow en Madrid gestaan, in tijdschriften en is gebruikt als boekomslag en ik verhuur het regelmatig. Jaren geleden was het te zien in het Singermuseum, wat veel commotie veroorzaakte vanwege het confronterende karakter van het werk."

Willem is nu bezig met een kunstwerk voor drie kerken in Hilversum. "Het project heeft 'Jacobs ladder' als thema naar een verhaal uit de Bijbel van Jacob die op de vlucht is; tijdens de vlucht krijgt hij een visioen dat hem laat weten dat hij niet alleen is en een relatie met de hemel heeft. Het kunstwerk maakt tijdens de kerst een verbinding met de hemel en aarde. Deze maand staat de installatie, waaraan vijftien jongeren hebben meegewerkt, in de Regenboogkerk. In januari en februari staat de ladder met de engelfiguren in twee andere kerken in Hilversum." Ook zijn de kunstwerken van Willem te bekijken bij galerie Arte Temporale aan de Nieuwe Brink.

Willem heeft zichzelf gephotoshopt als 'Rembrandt schildert Willem'.

Meerdere foto's samensmelten tot een afbeelding

Willem geeft ook schilderlessen en workshops. "Ik geef vanaf maandagavond 8 januari zeven lessen in photoshoppen op de Willem de Zwijger College. De workshop wordt aangeboden door de Gooise Academie, maar die hebben geen computers. Deze cursus is voor beginners die weinig weten van Photoshop. Je neemt een foto mee naar de workshop - het kan een foto zijn van een eigen schilderij, je kind of een dier - en die stoppen we digitaal in de computer om te bewerken. Tijdens het photoshoppen kun je bijvoorbeeld de kleur veranderen en krijg je een heel ander kunstwerk. Ook gaan we een stuk verscherpen, intekenen, beletteren met gebruik van een aantal handige Photoshop-tools. Ik leer de cursisten om meerdere foto's samen te smelten tot een afbeelding. Zo kun je een foto van een landschap, je dochter en een hamster nemen. In de computer plakken we die foto's in elkaar en kan er een foto uitkomen dat je dochter met haar hamster op de maan staat. Zo kun je met Photoshop leuke dingen creëren en gaat er een nieuwe kunstwereld voor je open. Bij de Gooise Academie in Laren geef ik op de maandagochtend ook de cursus 'Mixed Media', waarbij je verschillende materialen leert kennen en die op een verrassende manier samenbrengt in een kunstwerk." Meer informatie over de schilderlessen en de workshop staat op www.gooiseacademie.nl.