Laarder Courant de BEL

25 april 2018

Laarder Courant de BEL 25 april 2018


'GS geven geen openheid van zaken'

Leo Janssen met de zwart gekalkte vellen papier. PR

Laren "Als dit met openheid van zaken wordt bedoeld, dan is het meer dan slecht gesteld met de democratische besluitvorming in onze provincie Noord-Holland”, zegt Leo Janssen, secretaris van Larens Behoud (LB) verbijsterd.

Gedeputeerde Staten (GS) moesten met de billen bloot toen de Hoor- en Adviescommisie het provinciale college adviseerde aan het Wob-verzoek van LB te voldoen. Janssen kreeg de papieren toegestuurd, alleen was de meeste tekst op de pagina's met zwarte stift onzichtbaar gemaakt. De LB-secretaris voelt zich enorm gepiepeld door Johan Remkes, commissaris van de Koning, en gedeputeerde Jack van der Hoek. "Net als de collega-politici van de andere dorpen die met ons strijden tegen een fusie en voor het behoud van de zelfstandigheid van Laren, Blaricum en Huizen. Wat een arrogantie, machtsmisbruik en dedain voor dat wat grote meerderheden in de verschillende dorpen willen. Ik dacht dat wij er voor de burgers zijn en niet voor de hoge heren van de provincie."
Janssen: "Schandalig dat het op deze manier gaat. Nu worden we gedwongen door de provincie om ons gelijk te halen bij de rechter. Dat brengt een hoop kosten met zich mee. Zo worden we dus uitgerookt! Maar we zijn geen Calimero. We strijden door. Wat heeft GS te verbergen? Wie niet met de billen bloot gaat, heeft vieze billen! Het is een laffe houding."
De redactie heeft bij de woordvoerder van de provincie Noord-Holland om een reactie gevraagd, maar die gaf niet thuis.

Bericht PVV'er over Tergooi wekt woede

Blaricum "Zojuist terug van bezoek aan ziekenhuis @Tergooi. Op de oogpoli personeel met een hoofddoek!!! De islam wordt je zo door de strot geduwd." Dit bericht van Statenlid Joost van de Hooff van de PVV deze week op Twitter leidt tot veel verontwaardigde reacties. "Dit is toch niet serieus? Zelden zo'n racistische tweet gezien!", is slechts een van de vele opmerkingen.

"Mooi dat je ogen het weer doen. Jammer dat je hart nog rot is", is ook zo'n opmerking waaruit blijkt dat niet iedereen gecharmeerd is van het twitterbericht. Andere reacties: "En dat is meteen het dubbele probleem bij het #PVVee; een varkensmuts erop en nog geen onbeschadigde hersencel erin." Of: "Wat is er aan de hand, meneer? Het is ook nooit goed bij de PVV hè? Als moslima's thuis blijven zijn het profiteurs en willen ze niet integreren en als ze werken, is het ook weer niet goed in uw ogen. Ik hoop dat uw oogkwaal geneest, maar uw grootste probleem zit tussen uw oren."
Ook Tergooi zelf reageert op Twitter en meldt daarop: "Vanzelfsprekend staat #Tergooi achter zijn medewerkers. Wij nemen mensen aan op basis van hun kwaliteiten en maken geen onderscheid naar religie." Toch krijgt het Statenlid ook bijval. "Onder dat hoofddoekje gaat een vreselijk besmettelijk virus schuil, het zal de wereld enkel verder verzieken, dat is waar de PVV zich zo druk om maakt. Het virus moet gestopt worden, zie wat het brengt." En 'BozeBlanke' schrijft: "In ziekenhuizen zouden religieuze uitingen voor personeel verboden moeten zijn. Moet neutraal zijn. 100 procent met deze meneer eens."

Pijnlijk afscheid van hockeylegende én clubicoon Joyce Sombroek

Foto: Bob Awick

Laren Beste keepster van de wereld Joyce Sombroek heeft zondag haar laatste officiële wedstrijd voor LMHC gespeeld. Het werd echter geen uitbundig feestje; op eigen terrein verloren de dames met dikke cijfers van Oranje Rood (0-4). Dat betekent dat Laren is uitgeschakeld voor de play-offs. Sombroek speelde negen jaar bij de Larense hockeyclub.

Zonder stroom

Eemnes Enkele bedrijven aan de Eemweg hebben maandag zonder stroom gezeten. Stedin kwam ter plaatse om de storing te verhelpen. Weggebruikers ondervonden enige hinder omdat het verkeerslicht op de kruising Bisschopsweg/Eemweg niet werkte.

Bye wethouders

Foto: Jacqueline Roest

In Eemnes is maandagavond afscheid genomen van wethouders Niels Rood en Jan den Dunnen. Hun opvolgers zijn diezelfde avond benoemd.

5/11

Vrijwilligers GNR
Goois Natuurreservaat zoekt vrijwilligers voor het in stand houden van het natuurschoon in 't Gooi. Mensen die het leuk vinden om een ochtend in de week de handen uit de mouwen te steken. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van vogelkers, jonge dennetjes en berken en ander onderhoud van bos en heide. Werktijden: dinsdag of woensdag van 09.00 tot 12.00 uur. Contactpersoon: Jaap Vlaanderen van Goois Natuurreservaat, telefoon 035-6214598 of John Smeekes via 06-30035698 of mail naar vlaanderen@gnr.nl.

Tolk Arabisch-Nederlands of Tigrinya-Nederlands
VluchtelingenWerk Midden-Nederland zoekt voor de locatie Huizen een tolk Arabisch/Nederlands en Tigrinya/Nederlands. VluchtelingenWerk begeleidt, in de eerste fase van integratie, cliënten die meestal nog geen Nederlands spreken. We zoeken tolken die voldoende Nederlands spreken om ons goed te begrijpen en die de andere taal goed beheersen om de informatie aan de cliënt over te brengen. Spreek jij Arabisch of Tigrinya en voldoende Nederlands/Engels? Minimaal 1 dagdeel per week (ma t/m do). Contactpersoon: Renske Francken van VluchtelingenWerk Midden-Nederland locatie H-BEL, telefoon 035-5240164/06-12267247 of rfrancken@vwmn.nl.

Vervanger voor mantelzorger
In Eemnes woont een heer die graag in het speelseizoen (van april tot oktober) ongeveer 1x per week (wisselend op maandag- of woensdagavond) naar zijn biljartclub wil. Maar hij kan zijn vrouw, die geheugenproblemen heeft, niet alleen thuis laten. Wie zou op die avonden 3 uur bij zijn vrouw willen zitten, tv-kijken of eigen handwerk/tijdschrift meenemen. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Hulp bij de zangochtend
We zoeken mensen voor het halen en brengen van bewoners, koffie/thee schenken en gezellig meedoen met de activiteit zingen. Werktijden: woensdag van 10.00 tot 12.00 uur. Contactpersoon: Karin van Rumt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek in Laren telefoon 035-6256558/6256411 of k.vanrumt@amaris.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122. Gesloten van 1 tot en met 5 mei.

Krapte op woningmarkt in 't Gooi houdt aan

Laren Voor kandidaat-kopers blijft het de komende tijd een helse klus om een fijne en tevens betaalbare woning in deze regio te vinden. Het aanbod neemt alleen maar af, terwijl de vraag groot blijft. Dat meldt makelaarsclub NVM, afdeling 't Gooi op basis van de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal van 2018.

Hoewel de woningen in 't Gooi populair blijven, neemt het aantal bezichtigingen per woning wel iets af. "Veel zoekers raken ontmoedigd door het feit dat door deze marktontwikkeling al snel boven de vraagprijs geboden moet worden. Hierin vindt wellicht in het tweede kwartaal toch een kentering plaats." Gelijk met de landelijke tendens loopt ook in deze regio het aantal te koop staande woningen terug.

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar zijn er 734 woningen in deze regio verkocht binnen gemiddeld zes weken. De gemiddelde verkoopprijs steeg met ruim 10% naar ruim vier ton. Van de appartementen verwisselden er 176 van eigenaar voor een gemiddelde transactieprijs van 214.000 euro, een prijsstijging van 21,2% ten opzichte van een jaar eerder.

Van de tussenwoningen werden er 205 verkocht met een gemiddelde transactieprijs van 294.000 euro (een plus van 10,2%). Er werden 137 hoekwoningen verkocht voor gemiddeld 328.000 euro, een prijsstijging van 1,6%.
Met de twee-onder-een-kapwoningen ging het ook goed. Er werden er 136 verkocht tegen een gemiddelde transactieprijs van 533.000 euro (een plus van 4,3%). Van alle vrijstaande woningen verwisselden er tachtig van eigenaar voor een gemiddeld bedrag van 989.000 euro (een plus van 13,4%).

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig en vrij koel

Na een warme aprilzondag stroomde deze week na de passage van een koufront aanzienlijk koelere, polaire lucht binnen. Een westelijke stroming bepaalt het weerbeeld. De stroming gaat in het weekend meanderen. Boven West-Europa snoert zich een gebied met lage luchtdruk af. De wind wordt dan tijdelijk aflandig. De temperatuur stijgt licht, maar het blijft wisselvallig.

Donderdag en vrijdag (Koningsdag)

Donderdag zien we een mengeling van zon en wolken met kans op een bui. Met 12 graden in de middag is het koel voor eind april. Er waait een stevige zuidwestenwind. Op Koningsdag neemt de buienkans iets af, maar een lokale bui blijft mogelijk. Naast wolken is er ook ruimte voor de (Oranje)zon. Het wordt 13 à 14 graden. De zuidwestenwind neemt iets in kracht af.

Het weekeinde

In het weekeinde neemt naar verwachting de wisselvalligheid geleidelijk weer toe. Zaterdag is het wisselend bewolkt met soms zonneschijn en ook kans op een bui. Zondag is de kans groot dat de bewolking verder toeneemt, gevolgd door enige tijd regen. De meest matige wind draait tijdelijk naar noordoost. De maximumtemperatuur in het weekeinde wordt 14 à 15 graden.

Weetje

De normale maximumtemperatuur ofwel het langjarig gemiddelde voor eind april bedraagt 16 graden. Vorige week lag de temperatuur ruim boven normaal, deze week duidelijk onder normaal. Sinds het jaarlijkse Oranjefeest op 27 april valt (sinds 2014) was de temperatuur telkens onder normaal. In 2016 en 2017 werd het zelfs niet warmer dan 10 à 11 graden.

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Eemnes Het Jeugdsportfonds Eemnes en Jeugdcultuurfonds Eemnes heten tegenwoordig het Jeugdfonds Sport & Cultuur Eemnes.

De fondsen zetten zich al heel lang in om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren die opgroeien in armoede toch kunnen sporten of aan kunst en cultuur kunnen doen.
De naamsverandering is een logische stap. "Het is onze overtuiging dat het voor kinderen en jongeren die opgroeien in armere gezinnen niet uitmaakt of zij zich kunnen uitleven tijdens voetbal, judo, drummen of streetdance. Het belangrijkste is dat ze kunnen meedoen, de kans krijgen zich te ontwikkelen en hun leefwereld kunnen vergroten", zegt coördinator Arianne Niks.

Behalve een nieuwe naam is er nu ook een gezamenlijke visuele identiteit. Neem alvast een kijkje op de nieuwe website: jeugdfondssportencultuur.nl.

Foto: Ab Walet

Weer een nieuw warmterecord te pakken! Maar of we daarom 'hoera' moeten gaan roepen waag ik te betwijfelen. De natuur barst in ieder geval razendsnel uit haar voegen. Maar dat betekent ook wel dat de schoonheid van de lente sneller zal vergaan. Waar vandaag een paardenbloem staat, verschijnt morgen die prachtige bol met zijn parachuutjes. Deze foto kon ik maken doordat hier de zaadbol precies boven een bloem stond.

Blaricum klaar voor de start - Strijdbijl met DAB begraven

D66 en VVD minder te spreken over het coalitieakkoord

Coalitiepartijen Hart voor Blaricum, De Blaricumse Partij en het CDA hebben maandag het coalitieakkoord gepresenteerd en ondertekend.

Tevreden gezichten bij het tekenen van het coalitieakkoord. Foto: Bob Awick

Blaricum De coalitie wil graag in een goed bestuurde, zelfstandige gemeente Blaricum blijven samenwerken met het gezamenlijk ambtenarenapparaat met Laren en Eemnes. Daar waar mogelijk gaat de coalitie een intensieve samenwerking met anderen niet uit de weg en wordt er gestreefd naar een zo breed mogelijk draagvlak voor het bereiken van overeenstemming en het vermijden van conflicten in de raad.

Met alle partijen zijn gesprekken gevoerd. Samengaan met VVD en D66 lukte niet, omdat deze partijen een andere koers varen qua zelfstandigheid. Met DAB zag formateur Anne-Marie Kennis het niet zitten omdat de onderlinge relatie onder spanning stond. Maar de strijdbijl met de heer Bruintjes is begraven, zo laat ze merken. "We hebben afgesproken in gezamenlijkheid constructief te werk te gaan." Meerdere punten van DAB (vooral "betrek de burger") zijn in het akkoord opgenomen. Geen nieuwe items, maar een soort verdieping en concretisering van de punten in het akkoord.

D66 Blaricum is minder te spreken over de werkwijze van de coalitiepartijen en ziet het streven naar een raadsbreed gesteund programma van HvB, DBP en CDA als een betrekkelijk loos gebaar. Het stoort de democraten dat bijvoorbeeld hun advies om de getrokken lessen van de rekenkamer over dualisme, professionaliteit van bestuur en ambtelijke voorbereiding in het voorwoord op te nemen, niet zijn overgenomen. "Terwijl dit uitgangspunten zouden moeten zijn", aldus fractievoorzitter Carin Francken. "Dit coalitieprogramma is enkel een opsomming van voornemens en activiteiten. Het blijft bij praten en wandelen met de inwoners en is vooral gericht op conservering en behoud van zelfstandigheid van Blaricum."

De VVD heeft de coalitie helemaal geen input gegeven. "De coalitie heeft ervoor gekozen om met de kleinst mogelijke meerderheid een college te vormen. Volgens ons niet verstandig. Beter zou het zijn als er een brede coalitie was gevormd. De VVD als tweede partij in Blaricum stond daarvoor open. Zowel procedureel, qua urgentiestelling als inhoudelijk vind ik het programma weinig inspirerend. We dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was."

D66: 'Het blijft bij praten en wandelen met de inwoners'

Gisteravond zijn de wethouders van Blaricum benoemd. Nieuwkomer in het college is Gerard Knoop (CDA). Hij heeft zin om de komende jaren als wethouder bij te dragen aan het welzijn van de burgers in Blaricum. "Ik ben van plan om onze intentie van een transparant bestuur zo goed mogelijk in te vullen. Burgers vroegtijdig betrekken bij de planvorming en ook raadsbreed vanaf het begin openheid van zaken geven en alle partijen de gelegenheid te geven vroegtijdig mee te denken over de aan te pakken uitdagingen en de wijze waarop. Ook ben ik gemotiveerd om te helpen de zelfstandigheid van Blaricum voort te zetten. Samenwerking in regionaal verband kan heel goed op vrijwillige basis. Mooi om zo'n ambt te mogen invullen."

Geheim memo blijft geheim

Eemnes Een geheim memo van het college mag geheim blijven. Daartoe hebben de coalitiepartijen maandagavond besloten. De oppositie wilde echter openbaarheid van zaken.

Het zou gaan over het afkopen van de aanbesteding van het Huis van Eemnes. Openbaar maken van het memo zou de onderhandelingspositie van de gemeente niet ten goede komen, aldus burgemeester Roland van Benthem.
DorpsBelang en PvdA dienden ook een motie Vreemd aan de orde in voor een enquête onder de bevolking met betrekking tot het Huis van Eemnes. Deze gaat er komen en snel ook, want de onderzoeksresultaten dienen medio mei al beschikbaar te zijn. Ook dient er een informatievoorziening voor de Eemnessers te komen. Voor de informatievoorziening en enquête samen wordt maximaal 25.000 euro vrijgemaakt. Dit bedrag komt ten laste van het voorbereidingskrediet Huis van Eemnes. Emil Schade (VVD) noemt dit traject een heilloze weg. "En die gaan wij niet volgen."

Michael Jonker (45) directeur Hart van Laren

Laren Michael Jonker is officieel benoemd tot directeur van Hart van Laren.

Hij nam het werk van voorgangster Jolinda van Osch al vanaf 1 december over. De Stichting Hart van Laren beheert het Brinkhuis en Schering & Inslag. Jonker is opgegroeid in Laren en woont in Huizen. Hij was eventmanager aan de TU Delft.

Eemnesser college bestaat opnieuw uit louter mannen

De wethouders worden benoemd. Foto: Jacqueline Roest

Eemnes Jan van Katwijk en Erwin van Dalen (DorpsBelang) en Sven Lankreijer (PvdA) zijn maandagavond geïnstalleerd als wethouders. De eerste twee namens DorpsBelang (beiden 0,6 fte) en Lankreijer namens de PvdA (1,0 fte).

Jan van Katwijk (68) is jurist en is werkzaam geweest binnen de afdeling Personeel en Organisatie in verschillende bedrijven. "Mijn betrokkenheid bij Eemnes vloeit primair voort uit het voortdurend ervaren van het unieke karakter van de gemeente. Reden waarom ik het koesteren van deze bijzondere eigenschappen ook op politiek vlak vorm en inhoud wil geven", licht Van Katwijk toe.
Eemnesser ondernemer Erwin van Dalen (45) voelt zich vereerd gekozen te zijn tot wethouder. "Ik zal me graag inzetten voor het behoud van het dorpse karakter van Eemnes en bovenal voor het samen-sterk-gevoel." Van Dalen heeft ruim achttien jaar bestuurservaring dankzij zijn twee bedrijven die eind vorig jaar van Ankeveen naar Eemnes zijn verhuisd. Hij is inmiddels tien jaar woonachtig in Eemnes en is vader en stiefvader van twee kinderen.
Sven Lankreijer (45) is halverwege de vorige periode als wethouder van Eemnes ingestapt. "Ik ben blij dat het mij gegund wordt mijn periode als wethouder te verlengen, zodat ik mij kan inzetten om Eemnes voor iedereen een fijne woonplaats te laten zijn en blijven", zegt hij. Lankreijer is geboren en getogen in Eemnes, vader van twee kinderen en als ICT'er gewend om processen vakkundig en vaardig aan te sturen.
De ruim twee fulltimebanen (2,2 fte) passen bij een gemeente ter grootte van Eemnes. "En gezien de zaken die op de gemeente afkomen is dat ook noodzakelijk", meent de coalitie. Gistermorgen is tijdens het collegeoverleg voor het eerst over de verdeling van de portefeuilles gesproken.

Aimée Brendel

Aimée Brendel (49) kwam in juli 1975 op de Schans in de Bijvanck wonen. Haar ouders wonen er nog steeds.

Foto: Eigen foto

Waarvan kennen we je?
"Ik ben de afgelopen vier jaar raadslid geweest."

Wat is er zo leuk aan Blaricum?
"De gemoedelijkheid, de rust en ruimte."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Winkelen met mijn dochters."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Met Frans Ruijter. Op de fiets door Blaricum. Om zijn pakkende verhalen te horen."

Waar maak je je zorgen om?
"Dat de ondernemers in winkelcentrum Bijvanck het niet gaan redden. Ze zijn niet duur en ontzettend vriendelijk."

Wat is je favoriete plek in Blaricum?
"Eetcafé d'Ouwe Tak, De Malbak en mijn woning."

Blaricum mist nog?
"Blaricum aan Zee, maar daar wordt gelukkig aan gewerkt."

Als je een dagje de burgemeester van Blaricum was, wat zou je doen?
"Een dag organiseren voor de hulpverleners van Blaricum."

Naar welk land zou je nog willen?
"Ik heb mijn kinderen beloofd om naar Indonesië te gaan. Ondanks mijn vliegangst."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Ik heb nu een politieke pauze, maar bij de volgende verkiezingen sta ik er graag weer."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Ik zou eerder kiezen om dingen anders te doen."

Wat is je favoriete spreuk?
"Wie goed doet, goed ontmoet."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Voor als je me nodig hebt."

Favoriete boek?
"'Aardelinge' van Peter van Rietschoten. Mooie gedichten."

FNV Horeca en HvE sluiten cao

Eemnes FNV Horeca heeft een akkoord bereikt met het Huis van Eemnes voor een bedrijfs-cao. Gisteren zijn de handtekeningen onder het cao-akkoord gezet en ontvangt het Huis van Eemnes ook de erkenning Goed Werkgever 2018.

Het bestuur van de Stichting Huis van Eemnes is zeer tevreden met het resultaat: "Samen met FNV Horeca is de bedrijfs-cao voor het Huis van Eemnes opgesteld. We zijn trots op het resultaat dat zowel een stimulerend werkklimaat voor onze tevreden medewerkers als onze verantwoordelijkheid in goed werkgeverschap waarborgt."

De belangrijkste afspraken: de salarissen liggen in de starttabel 1,16% hoger dan in de cao van Koninklijke Horeca Nederland en CNV Vakmensen. Daarnaast zijn ook de toekomstige verhogingen uit de nieuwe cao horeca onderdeel van deze cao en medewerkers van 18 jaar en ouder worden na zes maanden gezien als vakervaren en hebben sneller recht op een hoger loon.

Het horecapersoneel ontvangt over het jaar 2018 en 2019 een eindejaarsuitkering van 3% over het brutoloon exclusief vakantiegeld. Medewerkers die gedurende een kalenderjaar fulltime in dienst zijn ontvangen één extra bovenwettelijke vakantiedag. Daarnaast is opgenomen een uitgebreide kraamverlofregeling voor partners. De medewerker heeft gedurende een tijdsperiode van vier weken recht op betaald verlof voor maximaal twee dagen per week bij een fulltimedienstverband en medewerkers die onregelmatig ingeroosterd worden ontvangen een vaste onregelmatigheidstoeslag van 10%. Ook zijn er goede afspraken gemaakt over scholing, opleiding en ontwikkeling.

Het Huis van Eemnes wordt een centrale ontmoetingsplaats van Eemnes met daarin net als nu een horecagelegenheid. In de nabije toekomst zal het Huis van Eemnes gaan werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mensen met een beperking of mensen die willen re-integreren.

Vrouwencafé van start in Muziekcentrum

Laren In het Muziekcentrum aan de Eemnesserweg 15 Laren gaat 30 april het eerste VrouwenCafé van start. Dit gebeurt op verzoek van een aantal Larense dames.

Het café is bedoeld voor alle vrouwen die in contact willen komen met andere vrouwen, ongeacht leeftijd en afkomst. "We komen bijeen in een ongedwongen sfeer waarin aandacht voor elkaar en nieuwsgierigheid centraal staan. De invulling van het VrouwenCafé wordt door de vrouwen zelf gemaakt. De eerste keer staat in het teken van bloeiende nieuwe vriendschappen", vertelt Eliza Bozoglianan. Dames zijn welkom tussen 13.00 en 15.30 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Eliza Bozoglianan, telefoon 06-81778111 of Annemieke Lute van Versa Welzijn via telefoonnummer 06-15409026.

Salma wint gedichtenwedstrijd Eemnes

Foto: Gemeente Eemnes

Eemnes Merlijn-leerling Salma Abdulkader heeft de gedichtenwedstrijd 'Dodenherdenking 2018' gewonnen. Zij draagt op 4 mei haar gedicht voor. Andere winnaars zijn Jurre Comello (Hobbitstee), Jasmijn en Suzanne (Het Noorderlicht), Maartje Ruizendaal (De Wegwijzer), Bram Wortel (Mariaschool) en Tommy Heitink (Zuidwend). Tijdens de scholenherdenking op 9 mei dragen zij hun gedicht voor.

Audrey Hepburn op de catwalk. Collectie: Leo Janssen

In de jaren 50 was Laren nog nauwelijks een 'modemekka'.

Ergo, de Amsterdamse krant Het Parool schreef 'Voor het eerst in het Gooise schildersdorp is er in Laren door een Larens modehuis een modeshow gehouden om de doodeenvoudige reden dat Laren tot dusver geen modezaak, zelfs nog geen hoedenwinkel, rijk was. Gezwicht voor de aandrang, op haar uitgeoefend door talrijke vrouwelijke ingezetenen van Laren, heeft mevrouw Anna Gajeta haar vroegere liefde, de damesmode, weer opgevat en is ze vrijdagmiddag in haar woning aan de Zevenenderdrift (76) gestart met een heuse modeshow met echte mannequins waarvoor enorm veel belangstelling bleek te bestaan'. Toch had het beroemde hotel Hamdorff - voor zijn moderne en spraakmakende amusement destijds nogal eens 'de Zeedijk in het Gooi' genoemd - in ons dorp de primeur van een modeshow. Mét een opvallende, piepjonge mannequin. 'Lopen was het bijna niet, het leek dikwijls meer op dansen, zo gracieus bewoog ze zich' schreef acht jaar later het romantische pennetje van de Vrije Volk-modeverslaggever. Het was het unieke en ongetwijfeld opvallende debuut van niemand minder dan de toen al wereldberoemde filmster Audrey Hepburn (1929-1993), half-Nederlands, dochter van baronesse Ella van Heemstra en de Britse bankier Hepburn-Ruston. Het Dagblad Rijn en Gouwe zoomt nog meer in op Audreys debuut in Hamdorff: 'Het was bij de modeontwerpster Tony Waagemans dat een 18-jarige Audrey op een zaterdagavond kwam en haar vroeg of zij misschien mannequin kon worden. Zij had balletles gehad bij Sonja Gaskell. Tijdens een proefshow deed Audrey het zo aardig, dat de modeontwerpster ook nog een avonddress en een cocktailjurkje voor haar ontwierp'. Waagemans kan zich Audreys debuut nog goed voor de geest halen: "Ik weet nog hoe tijdens de show in het Larense Hamdorff het orkestje zó in verrukking raakte dat het ene meeslepende liedje na het andere werd gespeeld, geïnspireerd door haar verschijning. Zoals Audrey op de film te zien is, zo is ze ook in werkelijkheid. In de bioscoop zie ik haar voor me, zoals ze toen bij mij in de kleedkamer stond: alleen maar héél lief."


Abuisje

Eemnes In het artikel over de coalitievorming in Eemnes is een foutje geslopen.

Er staat: 'Andere punten in het programma zijn: gestage groei naar meer sociale woningbouw, terwijl DorpsBelang en PvdA bedoelen 'gestage groei maar meer sociale woningbouw'.
"Het is slechts één letter verschil, maar de betekenis is essentieel anders en voor deze coalitie van grote betekenis. De Eemnessers moeten weten waarop ze kunnen rekenen. Door die ene letter worden namelijk vooroordelen over DorpsBelang bevestigd en komt de PvdA haar verkiezingsbelofte niet na", meldt Wilma de Boer (PvdA).

Larense slachtoffers Holocaust herdacht

Leerlingen van Laar & Berg staan stil bij het monument aan het Jan Reitsemaplantsoen. Foto: Leo Janssen

Laren Leerlingen van Laar & Berg hebben donderdag de 48 vermoorde Joodse kinderen en vier stafleden van de Berg-Stichting en schooldirecteur Jan Reitsema, die vele kinderen redde, bij het Monument voor de Joodse kinderen herdacht. In het Jan Reitsemaplantsoen ligt een plaquette waarin de namen van de slachtoffers zijn gegraveerd zodat zij nooit zullen worden vergeten en om de jeugd van nu te informeren over de afschuwelijke gevolgen van de Holocaust.

Landverbod luchtballon bij paarden

Eemnes Luchtballonvaarders mogen niet meer landen in de buurt van paardenbedrijven. Daarover hebben de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) en de KNVVL (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart) afspraken gemaakt.

Aanleiding was een incident van 14 augustus 2017, toen ballonvaarder Rob Wiegers uit Soest laag over Stal Staal aan de Eikenlaan voer. De tientallen paarden in het land schrokken enorm. Wiegers verklaarde achteraf dat hij niet wist dat daar een paardenbedrijf zat.

Alle FNRS-bedrijven zijn nu opgenomen in de ballonvaartkaarten. Hierop zijn de FNRS-bedrijven bruin gemarkeerd. Dit houdt in dat de ballonvaarders weten dat zij in deze gebieden voorzichtig te werk moeten gaan. Hiermee kunnen dergelijke situaties in de toekomst voorkomen worden.

Bejaardentocht

Laren Het Bejaardencomité Laren organiseert donderdag 7 juni voor de 73ste keer de traditionele en unieke bejaardentocht.

De tocht vertrekt om 8.30 uur vanaf het kermisterrein. De deelnemers worden thuis opgehaald door de chauffeurs, die zich belangeloos hebben aangemeld. Het reisdoel blijft tot de dag van vertrek geheim. De organisatie is in handen van bestuursleden Alexander Armbrust, Frank Hessing en Jeroen Hamel, met hulp en inzet van een groot aantal vrijwilligers. Opgeven voor het aantrekkelijke dagje uit kan op 22, 23 en 24 mei bij de Gooische Apotheek aan het Pastoor Hendrikspark 32, telefoon 035-5382124 of op 25 mei van 10.00 tot 10.30 uur bij Johanneshove. Helaas kan het organiserend comité geen rolstoelen meenemen.

DigiCafé

Eemnes In de bibliotheek van Eemnes vindt donderdag 3 mei van 10.00 tot 12.00 uur het Digicafé plaats, waar mensen terecht kunnen voor digitale vragen.

Tijdens een Digicafé kunnen mensen gewoon binnenlopen met vragen over de pc, tablet, e-reader of smartphone. Iedereen kan en mag elkaar helpen. Dat is de bedoeling van deze ochtenden. De Digicafés worden georganiseerd in samenwerking met SeniorWeb. Vrij entree.

Getuigen gezocht diefstal bouwplaats

Laren De politie zoekt getuigen van een inbraak op de bouwplaats van Crematorium Laren, tussen de Weg Over Anna's Hoeve en de Doctor Albert Schweitzerweg.
Daar is van woensdag 11 op donderdag 12 april een blauwe container met gereedschap weggehaald. Bouwlieden ontdekten de roof.

Stoer, stijlvol, hoogwaardig en klassiek - Bij SEE Fashion kan elke vrouw slagen

Tweede deel Nieuweweg wordt vergeleken met de populaire 'De 9 Straatjes'

Els van Marwijk, eigenares van SEE Fashion. Foto: Hilde von Bannisseht

Laren In het tweede deel van de Nieuweweg zit sinds enkele maanden SEE Fashion, hét adres voor vrouwen die op zoek zijn naar een collectie die vrouwelijk, stijlvol en kwalitatief hoogwaardig is. "En voor elke leeftijd. Ook jonge vrouwen van een jaar of twintig kunnen bij ons slagen. Niet alleen qua mode, maar ook vanwege het prijskaartje", vertelt Els van Marwijk, eigenares van SEE Fashion.

Els van Marwijk startte tien jaar geleden een winkel in het midden- en hoogsegment in Bilthoven. Daar is de boetiek al bijna elf jaar een begrip. "Mijn insteek was om van de winkel een succes te maken en dat is gelukt." Want ondanks de crisis zag SEE Fashion haar klantenkring gestaag groeien. En wel dusdanig dat nu een tweede winkel ("met andere merken") geopend kon worden. "We vinden het een enorme uitdaging om dit succes ook in Laren te creëren."

De winkel aan de Nieuweweg 49 ziet er gelikt uit. Opvallend zijn de ruime paskamers. De locatie vindt fashionista Els helemaal geweldig. "Het wordt hier ook wel De 9 Straatjes genoemd", gaat ze verder. De 9 Straatjes in Amsterdam staan bekend om de vintagewinkeltjes, de fashionable items en de meest unieke accessoires.
Hoewel Laren weliswaar een overkill aan damesmodezaken heeft, is de collectie van SEE Fashion 'totally different' ten opzichte van de andere stores. De onderneemster, die al van jongs af aan een passie voor kleding heeft, koopt alleen de merken in die ze zelf leuk vindt en waarvan ze weet dat die kwaliteit hebben en houden. In Laren zijn de Europese en Scandinavische merken Notes du Nord, Dea Kudibal, DNA Amsterdam, Ruby Tuesday, Pieszak, Anecdote en Stroke Amsterdam verkrijgbaar. In de maten 36 tot en met 42, maar indien gewenst - en mogelijk - kan Els de items ook in grotere maten bestellen. Om inspiratie op te doen, reist ze regelmatig naar Parijs en Istanbul. Eerder deze maand was ze voor de inkoop van onder meer shawls in India.

Van Marwijk: 'Wij zien klanten graag blij en gelukkig deur uit gaan'

SEE Fashion heeft een fantastisch team dat klanten eerlijk advies geeft. "Wij zien graag een klant blij en gelukkig met haar nieuwe outfit de deur uit gaan", besluit Els, die zelf afwisselend in Laren en Bilthoven in de verkoop meedraait. Het verkoopteam Laren bestaat uit Monique Otten, Claudia Jurry, Annelies Arendsen en Karin Hogenbirk.

SEE Fashion aan de Nieuweweg 49 in Laren is van maandag tot en met zaterdag open tot 17.30 uur. Op maandag gaat de deur los om 13.00 uur en alle andere dagen om 10.00 uur. Op koopzondag zijn klanten welkom tussen 12.00 en 17.00 uur. SEE Fashion is telefonisch te bereiken via 035-8880247.

Reggie van Berkel legt focus op project in Zuidpolder

Reggie van Berkel, voorzitter Kunstcommissie Eemnes. Foto: Jacqueline Roest

door Jacqueline Roest

Eemnes trekt geld uit voor kunstwerken in Zuidpolder

Eemnes Kunstenares Reggie van Berkel (73) geeft als voorzitter van de Kunstcommissie Eemnes gevraagd en ongevraagd advies over kunst en cultuur, en was tot maart dit jaar ook raadslid. Ze glimlacht als ze over de nieuwe kunst in de Zuidpolder vertelt, want de gemeente heeft duizenden euro's beschikbaar gesteld voor één groot kunstwerk en meerdere kleinere kunstuitingen. Meer valt er nu niet over te vertellen, want het nieuws is 'vers van de pers'.

Wat ze wel weet is dat de Zuidpolder nu haar focus vraagt en daarnaast nog 'even' tussendoor de zesde editie van 'Een Dijk van Kunst en Cultuur' 2018 organiseert die op 9 september plaatsvindt en waarvan zij de oprichter is. Daarom laat de voorzitter van de kunstcommissie weten haar bemoeienis met Rondje Cultuur en het 10-jarige BEL Art te staken. "Na al die jaren loopt dat prima en kunnen de andere commissieleden het heel goed af zonder mij." Ze blijft als voorzitter van de Stichting Kunst Eemnes overigens verantwoordelijk voor beide activiteiten.
Met veel plezier blikt Van Berkel terug op Rondje Cultuur, jaren geleden door haar geïntroduceerd. Een moeizame start was het wel, herinnert zij zich. "Ik had van alles geprobeerd. Op wisselende dagen en locaties, maar het werkte niet. Toen kwam ik Nol van Bennekom tegen. Hij organiseerde al - met succes - kunstcafés in Blaricum en Huizen. Hetzelfde principe zijn we toen ook in Eemnes gaan uitrollen."
De meest geschikte avond bleek de donderdag. Juist dé avond waarop Reggie haar kooravond met de St. Jans Schola en St. Jan/Goede Herderkerk heeft. Het werd dus schipperen met de tijd en verdelen van aandacht. "Ik vind het echt vervelend om me in tweeën te moeten delen en mede daarom heb ik er nu voor gekozen dat het tijd is om te gaan."
En dan gaat nu de Zuidpolder al haar aandacht vragen. Hoe graag de kunstenares ook zou willen: ze heeft besloten geen kunst te maken voor de nieuwste wijk van Eemnes, maar om plaats te nemen in de selectiecommissie. "Ik wil geen gedoe meer", zegt ze daarover. Ze doelt daarmee op de ontwerpwedstrijd van de grutto, het kunstwerk bij de Minnehof, en het door haar ontworpen Mennegat aan de Wakkerendijk. Er zou volgens sommigen sprake zijn van belangenverstrengeling. Iets wat de integere Van Berkel tot op de dag van vandaag tegenspreekt. Hoe de Zuidpolderkunst eruit komt te zien, is nog niet vastgesteld. De richtlijnen hiervoor worden momenteel opgesteld.

Afscheid van jonge hond Niels Rood en zeer betrokken Jan den Dunnen

De nieuwe ploeg verdient het voordeel van de twijfel

Het installeren van nieuwe wethouders betekent het ontslag van de oudgedienden. Jan den Dunnen en Niels Rood zijn vertrokken.

Jan den Dunnen kan achter de geraniums. Foto: Caspar Huurdeman Baarn

Eemnes PvdA-wethouder Sven Lankreijer mag er nog een periode aan vastknopen. Hij verricht prima werk, vindt zijn fractievoorzitter Wilma de Boer-Leijsma. Hij wordt bijgestaan door Jan van Katwijk en Erwin van Dalen.

'Hoop dat reserve van Sociaal Domein beschikbaar blijft'

Rood en Den Dunnen werden door burgemeester Roland van Benthem geroemd om hun verrichte werkzaamheden. Het Sociaal Domein voor Eemnes op de rit krijgen, is een verdienste van Den Dunnen. Hij laat het keurig achter. Tot 2021 kan Eemnes voort, zegt hij. "Ik hoop dat de zorgvuldig opgebouwde reserve van het Sociaal Domein beschikbaar blijft voor hen die dit nodig hebben en dat het geld niet verbruikt wordt aan onnodige procedures." Voor Den Dunnen was er een plantenbak met geraniums. "Om er achter te zitten", grapte de burgervader. Maar Jan is dat geenszins van plan. Er zijn ideeën genoeg waarmee hij uit de voeten kan. Ook kreeg hij een automatische grasmaaier cadeau.

Niels Rood kreeg bij zijn afscheid een bronzen beeld van de melkende boer die ook op de Koeienrotonde is afgebeeld. Foto: Jacqueline Roest
De 'oude' wethouders eerder op de avond. Foto: Jacqueline Roest

Van Benthem omschreef Rood als een jonge hond die door glazen en deuren gaat. "En aan wie u de vier afvalbakken te danken hebt. Dat scheiden van afval gaat overigens fantastisch. Het restafval is gedaald." Als afscheidscadeau kreeg Rood een in brons gegoten replica van de melkende boer op de kruk die ook te zien is op de koeienrotonde. Hij was er bijzonder verguld mee. Niels Rood tot slot: "Natuurlijk wens ik het nieuwe college veel succes. Een afspiegeling van de verkiezingsuitslag: twee winnende partijen die samen de coalitie vormen. In Eemnes regelen we de zaken met zijn allen; zo goed als wij het voordeel van de twijfel hebben gekregen de afgelopen vier jaar, zo goed verdient de nieuwe ploeg dat ook!"

Koningsdag in Laren, Blaricum en Eemnes

Laren introduceert dit jaar de Ernst Wortel Trofee

In de BEL-gemeenten is er op Koningsdag altijd van alles te beleven. In Laren wordt aan de winnaar van het Cabrio Ringsteken voor het eerst de Ernst Wortel Trofee uitgereikt. Ladyspeaker bij dit onderdeel is Milia Bosboom, die hiermee haar debuut maakt. Ook Eemnes staat bekend om haar tradities en daarom ontbreken het straatfestival, de kinderspelen en de Zwarte Markt niet. De Oranje Vereniging Blaricum (OVB) organiseert het Oranjefeest in samenwerking met de Blaercom. In het dorpshuis en in de omliggende straten gebeurt van alles.

Tonnetje steken in Eemnes. Foto: Bob Awick

BEL Koningsdag Eemnes staat garant voor een sfeervolle dag. "Vol plezier voor jong en oud", laat de organisatie weten. De activiteiten vinden voornamelijk plaats in de Kerkstraat, op de Wakkerendijk en op het evenemententerrein.

De activiteiten op een rijtje:
9.10-9.10 uur: klokgelui Pieterskerk; 9.00-13.00 uur: jeugdmarkt/ruilbeurs; 9.00-16.00 uur: Zwarte Markt; 9.30-10.00 uur: aubade; 10.00-20.00 uur: straatfestival; 10.00-12.00 uur: kinderspelen; 10.00-13.00 uur: simultaan schaken; 10.00-15.30 uur: torenbeklimmen; 10.00-15.00 uur: abseilen van de Grote Kerk; 10.30-11.00 uur: Solexrit;
11.00-11.30 uur: Solexrace; 10.30 uur: Gerard Wortel in de Oudheidkamer; 11.00-11.30 uur: dansoptreden; 11.00-15.00 uur: kratten stapelen; 11.00-15.00 uur: panna-voetbal; 11.00-15.00 uur: hindernisbaan; 11.00-16.00 uur: Oudheidkamer open; 11.30-13.00 uur: 4-op-een-rij-koningsrit; 11.30-13.00 uur: Sterkste man van Eemnes 2018; 13.15-14.00 uur: sjeeskeuring; 14.00-15.30 uur: ringsteken voor sjezen; 15.30-16.15 uur: tonnetje steken.
In de Kerkstraat, op de Wakkerendijk en op het evenemententerrein bruist het tussen 12.00 en 16.00 uur weer van kunst, cultuur, cabaret en muziek. Er zijn optredens van Straatorkest Toos, Abella, Mobiele Eenheid, Dutch Juggler, Loos Alarm, Willem Goochel, Danscompagnie en De Daltons. De Larense feestband Sonny's Inc. staat vanaf 15.00 uur op het podium bij het Oude Raadhuis.

Blaricum

Snuffelen op de rommelmarkt. Foto: Bob Awick

'We hebben we dit jaar de zaken professioneel opgeschaald'

Het feestprogramma in Blaricum wordt georganiseerd door de Oranje Vereniging Blaricum in samenwerking met dorpshuis de Blaercom.
Het programma:
10.00-16.00 uur: Blaricummerie (marktkramen in het dorpshart met kunststraat); 09.00-16.00 uur: activiteiten in de Blaercom en gezamenlijk onder het genot van koffie/thee en een oranjesoes kijken naar het bezoek van de koninklijke familie (11.00 uur). Vanaf 12.00 uur: wijnproeverij. Voor 5 euro genieten van drie bijzondere wijnen (wit/rood); 12.00-17.00 uur: livemuziek bij de muziektent met Sweet June, Niels Proost en The Bears.

Voor de kinderen heeft de organisatie een kindervrijmarkt in petto. Tussen 08.30 en 13.00 uur op de locatie Brinklaan vanaf smederij - Kruiskuil - Fransepad tot Dorpsstraat. Van 10.30 tot 11.30 uur speelt Poppentheater Stromboli in de muziektent. Het Kinderstraatje en de Koninklijke Kinderknutsel voor klein en groot is tussen 10.30 en 14.30 uur te vinden op de Meentweg tot Burg. Heerschopweg. Er zijn onder meer behendigheidsspelletjes, schminken en een klimwand. Op het grasveld aan de Dorpsstraat staat een springkussen en kan de jeugd meedoen aan de spellen stokken vangen, de kinderversie van de Kop van Jut en de ballenbak. Alle kinderactiviteiten zijn gratis.

Bij Moeke Spijkstra zijn live-optredens
van feestartiesten

Moeke Spijkstra

Op het podium bij Moeke Spijkstra zijn vanaf 14.30 uur live-optredens van onder anderen Brace, Lange Frans, Peter Beense, Dries Roelvink en Lee Ann. Vanaf 20.00 uur is er een afterparty met 538-dj Jeroen Nieuwenhuize, Danny Nicolai en Niels Proost.

Laren

In Laren ligt er ook weer een mooi Koningsdag-programma. Er is echter ook vervelend nieuws, laat voorzitter Erwin van den Berg weten: "Afgelopen week is ons Oranjecomité-lid Renate de Leeuw onverwachts in Brazilië in het ziekenhuis opgenomen. Het gaat naar omstandigheden goed met haar, maar het is toch heftig nieuws. We wensen haar heel veel beterschap en sterkte toe." Het is een tweede klap voor het comité.

Van den Berg: "Na eerst de intocht van Sinterklaas al zonder Ernst (Wortel, red.) te hebben georganiseerd, is dit een vreemde tijd. Nog maar een jaar geleden hadden Ernst en ik in deze tijd vrijwel dagelijks meerdere keren contact. Maar gelukkig hebben we een hecht klein team en hebben we dit jaar de zaken professioneel opgeschaald."

Ernst Wortel Trofee

Het Larense Oranjecomité introduceert dit jaar de Ernst Wortel Trofee. Deze wisselbeker wordt aan de winnares van het Cabrio Ringsteken overhandigd. "Verder verlopen de voorbereidingen goed. Spannend zal zijn hoe de nieuwe opzet van de braderie bij de dorpsbewoners ervaren gaat worden. Voor de toiletwagens op de Barbiersweg en Brink hebben we toiletjuffrouwen gevonden. De toiletwagen achter de poffertjeskraam zal worden beheerd door twee heel bijzondere Larense dames." Ondertussen hebben zich drie mensen aangemeld om op Koningsdag te willen helpen. Meer belangstellenden zijn welkom. "Nu nog zonnig weer", spreekt de voorzitter hoopvol uit.

Broodje Gezond voor gezinnen in Rwanda

Eemnes De werkgroep 'Broodje gezond', bestaande uit Ineke Groot, Joke Hagen, Annette Haasnoot, organiseert op Koningsdag voor de 32ste maal de actie 'Broodje Gezond'. Vanaf 09.00 uur staan ze voor Garage Beuk op de Wakkerendijk.

De opbrengst van de actie gaat naar een geitenproject in Gasovu, een klein en afgelegen dorp met ongeveer 8.500 inwoners in Rwanda. "Zij hebben onze hulp hard nodig", zegt Haasnoot. "In samenwerking met de lokale en landelijke boerenorganisaties worden geiten gefokt en in overleg met het Bisdom Nyundo worden per jaar ongeveer 35 gezinnen uitgekozen die een geit heel hard nodig hebben." De levensstandaard op het platteland in Rwanda is erg laag, daardoor zijn heel veel gezinnen arm. De geiten zijn drachtig en geven mest voor de groentetuin. Na de geboorte geven de geiten melk, waar het gezin van kan profiteren. Het eerste vrouwelijke geitje gaat naar een nieuw gezin, het bokje mag het gezin zelf houden voor het vlees. Naast het geitje krijgt het gezin groenten, zaden en gereedschap (hark, schop en gieter) voor de tuin. Door de verschillende soorten groenten wordt er ook gezonder gegeten. Een geitje geeft dus toekomst!

Samen met de Oranjevereniging organiseert Van Vulpen een koningsdagmarkt in het centrum. Exclusieve standhouders presenteren en verkopen van 9.00 tot 17.00 uur op wel honderd marktkramen op de Brink en in de St. Janstraat en het Zevenend een zeer gevarieerd en aantrekkelijk aanbod aan brocante en lifestyle-objecten. Bijzondere kunst, zeldzame boeken, antiek, glas, sieraden, aardewerk, porselein, schilderijen, bronzen beelden, verzamelobjecten, schoolplaten, landkaarten en nostalgische Verkade-albums zullen aanwezig zijn.

Voor het eerst is er op Koningsdag een kunstmarkt. Deze vindt plaats op de Brink achter de poffertjeskraam. "Er komen tien kramen met zelfgemaakte kunst, zoals schilderijen, beelden en glaskunst. De deelnemers komen vanuit Laren en daarbuiten", vertelt mede-organisator Bettie Bruins.

Drumband

Het programma in Laren in een oogopslag: 6.00-13.00 uur: Piekkiesmarkt; 9.00-17.00 uur: braderie en kunstmarkt; 10.00 uur: Muziekvereniging St. Jan, bordes Prinsemarij; 10.40 uur: ringsteken met rijtuigen en sjezen; 12.45 en 14.00 uur: Drum- en Showband MCC op de Brink; 13.15 uur: ringsteken met cabrio's; 14.15 uur: ringsteken met Harleys; 14.45 uur: mannenkoor De Speuit; 15.15 uur: ringsteken met scooters.

Akoe-fietstocht langs agrariërs groot succes

'Mensen gingen met een andere kijk op de bedrijven naar huis'

Bert Majoor (in blauw T-shirt) vertelt op zijn boerderij alles over zijn koeien en schapen. Foto: Caspar Huurdeman Baarn

Eemnes Ruim zeventig mensen hebben zaterdag meegedaan aan de Akoe (Agrarische klankbordgroep voor Ondernemers)-fietstocht. Kwam de overweldigende belangstelling vanwege het mooie weer of waren de mensen gewoon nieuwsgierig naar wat er op een boerderij gebeurt?

Veel belangstelling voor boerenbedrijven in polder van Eemnes

"We kunnen in ieder geval terugkijken op een zeer geslaagde middag. Iedereen was erg enthousiast en ging met een hele andere kijk op de bedrijven naar huis", aldus initiatiefnemer Kees Eek. Blij was de organisatie ook met de grote politieke belangstelling. "Meerdere raadsleden en zelfs de kersverse Dorpsbelang-wethouder Erwin van Dalen fietsten mee." Onder leiding van een gids werden drie lokale agrarische bedrijven bezocht. Daar werd uitleg gegeven over hoe de hedendaagse agrariërs zich moeten manoeuvreren tussen onder andere de regelgeving, de maatschappelijke discussie en de economische belangen.
Als eerste werd pensionstal De Paardenstek bezocht. een bedrijf dat vanuit een intensieve pluimveehouderij volledig is overgeschakeld naar paarden. Een prachtig verzorgd bedrijf, dat volgens eigenaar Ton Rigter volledig aan alle hedendaagse welzijnsnormen voldoet. Naast de grote zonnestroominstallatie was er ook speciale belangstelling voor de grote bijenschans naast de paardenstal. Al meer dan twintig jaar stalt beroepsimker Johan Calis uit Laren zijn bijen om ze daar te laten overwinteren op een plek op de zuidkant, waar ze volgens Calis uitstekend gedijen.
Het tweede bedrijf ligt aan de Geerenweg, het melkveebedrijf van Bert Majoor. Hier werd tijdens een rondgang verteld over de Montbeliarde koeien. Ook was er een boeiend verhaal over de grote inspanningen die agrariërs doen voor de bescherming van de weidevogels. Woorden die werden bevestigd door Gert Bieshaar, die als actieve weidevogelbeschermer nauw samenwerkt met de agrariërs. Hij gaf uitleg over het belang van de op het melkveebedrijf gelegen plasdrasplek. Ook bracht het mensen soms op hele andere gedachten. Terwijl men de terugkeer van de ooievaar eerst zo prachtig vond, veranderde dat al gauw toen men hoorde hoeveel weidevogelkuikens een ooievaar verslindt.
Als laatste werd de schapenhouderij van Kees Eek bezocht. Met zicht op de laatst geboren lammetjes met hun grote knuffelgehalte werd ook hier tekst en uitleg geven over dit specifieke bedrijf.

Meevaren op reddingboten in Blaricum

Blaricum Meevaren op de reddingboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kan zaterdag 28 april tussen 10.00 en 16.00 uur tijdens haar landelijke open dag. Dé dag om actief kennis te maken met het reddingswerk op het water, de professionele vrijwilligers en het materieel van de KNRM.

Reddingbootdag is er om de donateurs van de KNRM te bedanken voor hun steun en is voor het publiek de ideale dag om donateur te worden en mee te varen. In Blaricum liggen de reddingboten met ronkende motoren klaar bij het uitrukpunt bij het Stichtse Strand. Daar zijn de ambulancedienst en de brandweer aanwezig om uitleg te geven over hun werk. Gedurende de dag is er een aantal reddingsdemonstraties waarin de diverse hulpverleningsdiensten een rol spelen. Verder zijn er leuke activiteiten voor de jeugd met een KNRM-tintje. Het reddingstation heeft een zogenaamd 'blauw oormerk' en is daarmee een kindvriendelijke locatie tijdens de reddingbootdag. Het uitrukpunt Blaricum is op zoek naar nieuwe bemanningsleden. Kijk op de website www.reddingbootdag.nl voor routebeschrijvingen, plaatselijke programma's, richtlijnen voor bezoekers en meer.

Eemnesser (83) overleden na ongeluk

Eemnes De 83-jarige Eemnesser die vorige week dinsdag op de kruising van de Noord Ervenweg en de Volkersweg met zijn brommobiel in botsing kwam met een auto, is overleden.

Dat bericht werd zaterdag door de politie bevestigd.
De Eemnesser werd met zwaar letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De 66-jarige automobilist uit Huizen kwam met de schrik vrij.

Kinderbrigade Zuidpolder breidt Groen Bijenlint Eemnes uit

Foto: Marcel Steinbach

Eemnes Kinderen uit de Zuidpolder hebben zondagmiddag enthousiast hun steentje bijgedragen tijdens de Landelijke Zaaidag voor hulp aan vlinders, bijen en andere bestuivende insecten. Onder een stralende zon strooide de kinderbrigade een strook grond met zaad in langs de langzaamverkeerroute tussen Zuidpolder en de Wakkerendijk. Zo ontstaat er een Groen Bijenlint in Eemnes.

Glazen wanden om Mariakapel

Laren De Mariakapel in de basiliek wordt met glazen wanden afgeschermd.

Daartoe heeft het huidige parochiebestuur van St. Jan/Goede Herder besloten. Dit betekent dat bezoekers via de toegangsdeur van de kerk toch bij de kapel kunnen komen en niet in de kerk.

Blaricumse scholieren ontvangen UU-diploma

Als doel het bèta-onderwijs te versterken

V.l.n.r.: Rutger Vincken, Hidde de Bos, Bram Rigter, Rick Akkerman en Marieke Schippers. Foto: PR

Blaricum Eindexamenkandidaten Bram Rigter, Hidde de Bos en Marieke Schippers uit Blaricum en Rick Akkerman (Huizen) en Rutger Vincken uit Naarden hebben hun diploma ontvangen van de Universiteit Utrecht.

De vijf scholieren hebben twee jaar lang het U-talent-programma wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie aan de Universiteit Utrecht gevolgd en met een goed resultaat afgesloten. Zij hebben diverse onderzoeksprojecten gedaan en hebben onder meer een bezoek gebracht aan de grote Europese deeltjesversneller CERN in Genève. Zij zijn de eerste scholieren van het Huizermaat die aan dit programma meedoen. Het U-talent is een programma van de Universiteit Utrecht voor talentvolle leerlingen met als doel het bèta-onderwijs te versterken. De Universiteit Utrecht werkt hierbij samen met diverse scholen uit de regio, waaronder Huizermaat.

Column

Voor de goede orde

De lintjesdragers van 2017. Foto: Gemeente Eemnes

Een raadzaal vol behaagde ridders
die hun Koning zeer gezind
die door enkele aanbidders
aangemeld zijn voor een lint
Maar denk niet dat zo'n verzoekje
zomaar tot een lintje leidt

Een commissie onderzoekt je
op jouw ziel en zaligheid
De commissie kijkt gedegen
voordat zij een oordeel velt
en jij niet op hoop van zegen
blind een lint krijgt opgespeld

Ben je laf of juist vermetel
hoe imposant is jouw cv
Ik bedoel hier niet jouw ketel
maar jouw levenswandel mee
Ben je zelf- onbaatzuchtig
straffeloos of soms beboet
ben je naamloos of doorluchtig
vermogend of ridder te voet

Heb je minstens vijftien jaren
iets bijzonders neergezet
niet behept met navelstaren
of god weet met wat besmet
Heb je eenmaal in jouw leven
een kleine misstap ondergaan
zal geen vorst jou ooit vergeven
zal jou een lint voorgoed ontgaan

Koning ik wil u duchtig vragen
breek als ridder nu een lans
heeft een dienaar zich misdragen
biedt hem dan een tweede kans
Als je na jarenlange horden
weer het rechte paadje vindt
verdien je voor de goede orde
wat mij betreft direct een lint

Koffie drinken tijdens Koningsdag in de Bongerd.

Vrijdag 27 april

Borreluurtje met je Buurtje(s)

16.00 uur | De Malbak Blaricum

Vervalt deze week, maar iedere laatste vrijdag van de maand van 16.00 – 19.00 uur zijn wijkbewoners van de Bijvanck van harte welkom voor ontmoeting en een praatje tijdens het buurtborreluurtje in wijkcentrum.

Koningsdag koffie drinken

9.00 uur | Wijkcentrum De Bongerd Eemnes

Kom op Koningsdag gezellig even binnen bij de Bongerd in Eemnes om een kopje koffie te drinken met oranjegebak voor € 2,- van 9.00 tot 12.00 uur en /of 's avonds vanaf 17.30 uur voor een koningsmaaltijd voor € 8,-. Marian kookt vers voor u.

De geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Zaterdag 28 april

Repair Café Huizen

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Enthousiaste vrijwilligers helpen u bij kleine reparaties aan kleding, fietsen of elektrische apparaten.

Craftdaten

11.00 uur | Bruna Centrum Huizen

Zaterdag 28 april is er in de Bruna aan de Kerkstraat van 11.00 tot 14.00 uur een uitleg van craftdaten. Twee van de vier dames die over craftdaten een boek schreven, laten hun werk zien en vertellen erover.

Expositie MyR

11.00 uur | Brinkhuis Laren

Rob en Myriam zijn een kunstenaarsduo uit Eemnes en werken onder de naam MyR (Myriam en Rob). Ze werken voornamelijk met druktechnieken, waarbij sommige doeken wel 15 lagen hebben. Vrij entree.

Zondag 29 april

Etty Hillesum-dag

11.00 uur | De Engel-Vrijzinnig Huizen

Lezing, lunch, klezmerconcert ter nagedachtenis aan Etty Hillesum. Klarinettist Michel Marang en Alexandra Kaspera zijn de muzikanten. Marang schreef klezmerarrangementen n.a.v. 'A vanished world' van auteur Roman Vishniac. Info over kosten op www.engel-huizen.nl.

Workshop Zen-schilderen in Laren.

14.00 uur | Gooise Academie Laren

Zen-schilderen komt voort uit een oude traditie. Het werd door Zen-monniken gebruikt als een concentratietechniek. De bewegingen hielpen hen in het moment te komen en om te gronden. Zen-schilderen is dan ook een methode om dichter bij jezelf te komen en je innerlijke vermogens te ontdekken.

The New String Trio

15.30 uur | Rosa Spier Huis Laren

In het Rosa Spier Huis. Strijktrio's van Ludwig van Beethoven, Jean Cras en Jean Françaix.

Pianorecital

15.00 uur | Johanneskerk Laren

Uitgevoerd door de bekende meesterpianist Giuseppe Merli uit Italië. Aanvang 15.00 uur met koffie/thee. Kaarten bij de ingang € 15,-. Uitgevoerd worden stukken van C.P.E. Bach, Franz Schubert en Sergei Rachmaninov.

Maandag 30 april

Rummikub en scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Ontbijten

9.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Heerlijk ontbijten met buurtgenoten. Ineke en Claudia heten u van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. € 2,- per persoon. Wekelijks op donderdag vanaf 9.00 uur.

Geef en Neem - Snuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wijkcentrum Holleblok heeft een snuffelkast met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Geopend: maandag van 9.30 tot 12.00 uur.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL Huizen.

Multisportdagkamp

9.00 uur | Sportcentrum De Meent Huizen

Aan de slag met sport en spel en ondertussen de tijd van je leven hebben? Je maakt het mee tijdens het multisportdagkamp van Sportivun. We doen alleen maar leuke dingen, zoals knotshockey, bunkertrefbal, handbal, bubbelvoetbal, en er is een springkussen.

Dinsdag 1 mei

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Naast het lenen van boeken kunt u ook gezellig een kopje koffie of thee drinken in de Malbak bieb. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.


Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Kinderspektakeldag

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Speciaal voor kinderen van 4-12 jaar. We bezoeken de kinderboerderij, waar we allerlei leuke activiteiten gaan doen, waaronder de enige echte keutelquiz. De kosten zijn € 5,- per kind. Graag inschrijven via sbakker@versawelzijn.nl.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom

Sjoelen kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL Huizen.

Gratis Nederlandse les / Free Dutch Lesson

19.30 uur | De Malbak Blaricum

You will learn more about meaning of words and verbs. Level: speaking and understanding the Dutch language a bit. De Malbak, Wetering 122, Blaricum.

Woensdag 2 mei

Taalcafé / Language bar

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen. Non Dutch speakers are welcome every Wednesday between 10.30-12.00 am. You can improve your Dutch while speaking with others.

Film aan de Brink - 'Vele Hemels boven de Zevende'

14.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

Eva is een wereldverbeteraar, maar denkt nooit aan haar eigen geluk. Anderen hebben haar steun nodig, zoals haar nichtje, haar ruziënde ouders of haar overspelige zus. Entree: € 5,-.

Voetbalkamp FC Barcelona

10.00 uur | HSV De Zuidvogels Huizen

FC Barcelona houdt van 2 tot en met 4 mei de FCBEscola Camps bij HSV De Zuidvogels in Huizen. Voor jongens en meisjes in de leeftijd van zes tot en met zestien jaar. Meer informatie? Kijk dan op http://fcbarcelonacamps.nl.

Donderdag 3 mei

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Het verrassende van dit spel is de bal, omdat het zwaartepunt niet in het midden zit. Iedereen kan het leren, dus kom een keertje kijken. De Malbak, Wetering 122, Blaricum. 035-5262902.

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Loop binnen tijdens onze openingstijden of maak een afspraak voor een ander moment, voor info, bemiddeling, advies of scholing. Bezoek onze website met digitale vrijwilligersvacaturebank of bel 035-750 4149. Deze week gesloten ivm vakantie.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Iedereen is welkom! Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Inloopochtend SeniorWeb Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Digicafé

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Tijdens een Digicafé kunt u gewoon binnenlopen met vragen over de pc, tablet, e-reader of smartphone. De Digicafés worden georganiseerd in samenwerking met SeniorWeb.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis.

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentrum 't Vuronger Huizen

Er zijn geen kosten aan verbonden en je kunt zo leren om met Facebook - Twitter - Spotify om te gaan.

'Dat, Dus' - Locatietheaterpresentatie

15.00 uur | Het Gooimeer bij Surfschool Huizen

Een collectief van ACT (Academie voor Theaterperformance) houdt een unieke korte presentatie van hun shortact 'Dat, Dus', een fysieke locatietheaterpresentatie. Zie ook Facebook onder 'Dat, Dus - Locatie Act of reserveer via datdusreserveren@outlook.com.

Training naar Dam by Night

19.30 uur | De Trappenberg / De Wipneus Kinderdagverblijf Huizen

Tijdens 16 donderdagavonden nemen we je mee om alle facetten die je ook tijdens de Damloop by Night tegen gaat komen te trainen en train je geleidelijk toe naar 8 km hardlopen.

Gezond beginnen met hardlopen

19.30 uur | De Trappenberg Huizen

In samenwerking met de Gezondheidscentra Huizen starten wij de Clinic Gezond Beginnen met Hardlopen waar je onder begeleiding leert om 30 minuten te kunnen hardlopen. www.sportiefhardlopenhuizen.nl.

Fietstocht langs buitenplaatsen

NAARDEN Historische Kring Huizen organiseert 28 april van 13.30 tot 15.30 uur een fietstocht langs een groot aantal historische buitenplaatsen en prachtige villawijken. De start is bij Theehuis Bos en Hei aan de Oud Huizerweg 30. Meer info: historischekringhuizen.nl.

Versterking voor brandweerkorps

Laurens Kaarsgaren (2e van links) is nieuw bij het korps Blaricum. Foto: Bert de Bruin

Blaricum Laurens Kaarsgaren komt het brandweerkorps Blaricum versterken. In totaal komen er dertien nieuwe medewerkers bij de brandweer Gooi en Vechtstreek. Allen hebben inmiddels de ambtseed/belofte afgelegd aan Joan de Zwart-Bloch, burgemeester en portefeuillehouder Brandweer van het Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

De nieuwe collega's ontvingen ook de brandweerpenning. Deze munt is het symbool van de waarden van de brandweer: behulpzaam, deskundig en daadkrachtig en staat voor de integriteit van de organisatie.
"Het is fijn dat we er weer een aantal nieuwe collega's bij hebben. Het is een uitdagend vak, zowel voor de vrijwilligers als voor onze beroepsmedewerkers", zegt brandweercommandant John van der Zwan.

Veel tijd en aandacht

"We besteden dan ook veel tijd en energie aan het opleiden en trainen van onze mensen. Ze staan vaak vooraan bij incidenten en dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Er wordt vaak wat extra's van je verwacht door je omgeving en daar moeten ze op voorbereid zijn", gaat Van der Zwan verder.
"Waar men je vooraf kende als persoon, word je nu door je woonomgeving ook gezien als brandweerman, er wordt op je gelet maar ook tegen je opgekeken. Daar moeten onze mensen zich doorlopend bewust van zijn en rekening mee houden. Brandweerman ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week en het hele jaar door. Ik ben in ieder geval erg trots op mijn collega's die altijd maar weer paraat staan!"
De regionale brandweer kan eigenlijk altijd wel mensen gebruiken. Interesse om als vrijwilliger bij de brandweer aan de slag te gaan? Meld je dan aan bij een van de posten of kijk op www.kombijdebrandweer.nl.

Wereldwinkel sluit bestaan af met giften en afscheidsborrel

Het echtpaar Houtkamp samen met Hanny Meulenkamp (r). Foto: PR

Laren Met het weggeven van cheques aan goede doelen en een borrel voor de vrijwilligers en bestuursleden is het tijdperk 'Wereldwinkel Laren' afgesloten. De stichting Watoto Samburu en Zulu Aid hadden geluk en kregen elk een cheque van 2.500 euro.

Het Larense echtpaar Marianne en Hans Houtkamp richtten Watoto Samburu in 2000 op nadat zij een bezoek aan Kenia hadden gebracht. Het doel van de stichting is om op zeer directe wijze bij te dragen aan verbetering van de toekomst van de kinderen van de Samburu.

Bestuursleden Aad en Teunie van der Meer van de Stichting Zulu Aid in Zuid-Afrika waren dankbaar voor het mooie bedrag. Hun organisatie is werkzaam in Kwazulu Natal en ondersteunt daar het Hillcrest Aids Centre.

Hiv-virus

De Wereldwinkel-voorzitter heeft enige jaren geleden met eigen ogen kunnen zien hoeveel steun het Hillcrest Aids Centre biedt aan mensen die leven met hiv en aids en/of mensen waarvan de familieleden besmet zijn met het hiv-virus: ze krijgen toegang tot zorg, preventie, behandeling, scholing en ondersteuning.

Pijn in het hart

De medewerkers hebben met pijn in het hart afscheid genomen van de winkel. Sommige zetten hun werkzaamheden voort in de Wereldwinkel Eemnes aan de Zuidersingel 6. Daar zijn fairtradecadeauartikelen te koop.

Nieuwe initiatieven van en op de Gooise Academie van Laren

Ook jongeren kunnen aan de slag bij de Gooise Academie. Foto: PR

Laren De Gooise Academie in Laren heeft twee unieke, nieuwe cursussen: Portfolio Class en Voltijds Academie.

'Portfolio Class' is een kunstklas voor jongeren van 15 jaar en ouder die op zaterdagmiddag geconcentreerd willen werken aan hun portfolio voor toelating op een (kunst)academie. De lessen worden gegeven door gediplomeerde vakdocenten en het traject wordt intensief begeleid door een mentor. "Uniek in de regio, want voor een andere serieuze portfolioklas dienen leerlingen naar Utrecht of Amsterdam af te reizen", vertelt Henriette de Smet van de Gooise Academie. De 'Voltijds Academie' is een traject-op-maat voor mensen die behoefte hebben aan meer dan een of tweemaal les per week. In samenspraak met een academisch geschoolde mentor bepalen zij hun eigen leerweg.
De Gooise Academie is een non-profitorganisatie zonder subsidie en wordt, met uitzondering van de docenten, volledig gerund door vrijwilligers. De docenten zijn beeldend kunstenaar met een academische opleiding en didactische ervaring. De Gooise Academie is geen onderwijsinstelling in de naam der wet. Voor deelname is geen vooropleiding vereist. Info: https://gooiseacademie.nl.

'Textile art' bij Gijselman

Laren Bij Gijselman Expositie aan de Drift 6 zijn van 2 tot en met 13 mei 'textile art'-kunstwerken van Alice August de Meijer te zien.

Op hoogwaardige stoffen schildert zij met olieverf, waarbij ze gebruikmaakt van zelfgetekende en -gesneden sjablonen. Details en contouren worden getekend met naald en garens. Een werk bestaat uit duizenden steekjes.
Bezoekers zijn dagelijks welkom tussen 11.00 en 17.00 uur.

Solo-expo Jilles Molenaar in Johanneshove

Laren Kunstenaar Jilles Molenaar (75) exposeert tot en met 23 mei in Johanneshove aan de Eemnesserweg 42.

In het figuratieve werk van Molenaar staat het landschap centraal. Het kleurgebruik is opvallend. De kleurnuances worden zorgvuldig afgewogen om de juiste spanning in het werk te verkrijgen; ze maken een belangrijk deel uit van de compositie. Zonder omhaal toont zijn werk herkenbare taferelen in rake penseelstreken.

Overhalen

In 2013 heeft Jilles zich eindelijk over laten halen zijn eerste solo-expositie te houden. De reacties waren zeer enthousiast. Vele uitnodigingen volgden. Inmiddels zijn er solo-exposities geweest in Loosdrecht, Hilversum, Weesp, Woerden, Eemnes en Laren. Jilles Molenaar geeft er de voorkeur aan zijn expositielocaties laagdrempelig te houden, zodat een breed publiek met zijn werk kennis kan maken.

De expositie is dagelijks te bezoeken tussen 09.00 en 18.00 uur.