Laarder Courant de BEL

4 april 2018

Laarder Courant de BEL 4 april 2018


HvB opnieuw verder met DBP en CDA

Anne-Marie Kennis. Eigen foto

Blaricum Hart voor Blaricum (HvB) wil een coalitie vormen met De Blaricumse Partij (DBP) en het CDA. "Met deze partijen hebben wij de afgelopen vier jaar een constructieve en succesvolle coalitie gehad", zegt Anne-Marie Kennis, lijsttrekker van Hart voor Blaricum.

"We hebben prettige en open gesprekken gevoerd met de vijf overige gemeenteraadsfracties over een mogelijk te vormen coalitie voor de periode 2018-2022, en ondanks veel programmatische overeenkomsten met alle fracties is ervoor gekozen een coalitie te gaan onderzoeken en een coalitieprogramma te schrijven met DBP en het CDA." Deze drie partijen willen een gezamenlijke inspanning aangaan om de Blaricumse zelfstandigheid te behouden en hiervoor alle bestuurlijke mogelijkheden in te zetten. Kennis: "Het conceptcoalitieakkoord wordt aan alle fracties aangeboden met het verzoek aan te geven of er nog punten zijn die zij missen en zouden willen toevoegen."
DAB is vooral teleurgesteld en er niet gerust op dat er iets gaat veranderen. "In het feit dat ze stellen dat ze ook openheid en betrokken burgers willen bereiken. Dat hadden ze de afgelopen vier jaar ook kunnen doen." Een bewijs van oud beleid is volgens Rob Bruintjes ook dat HvB/BDP/CDA een coalitieprogramma gaan schrijven waarna de oppositie er nog iets aan mag toevoegen. "Wij wilden een open sessie met alle fracties om in het openbaar hun belangrijkste punten te bespreken. En pas daarna een coalitie vormen."

Niekus: 'Bart is een geweldige collega'

Laren Ook in Laren heeft de oude raad plaatsgemaakt voor de nieuwe. Van een aantal mensen is afscheid genomen, waaronder Bart de Nie. Hij kreeg zelfs een lintje. "Bart is een geweldige collega. Ik zal hem erg missen", zegt Désirée Niekus (VVD).

"Wij kwamen als twee jonge broekies bij de grote VVD-mannen Joop Sanders en Rob Heijmans aan tafel. Spannende tijden met deze twee gezaghebbende mannen. Vanaf 2004 (toen kwam Niekus in de steunfractie, red.) hebben wij vele uren doorgebracht. Ik heb veel van Bart geleerd en heb grote waardering voor hem gekregen in deze afgelopen veertien jaar. Hij had destijds vier jonge kinderen, een hardwerkende vrouw en zelf een flinke baan en dan nog zo veel tijd geven aan de inwoners van het prachtig dorp Laren. Respect!"

3

Petitie voor behoud veldje bij Bruis

Blaricum Martijn Draaisma, bewoner van de Blaricummermeent, is de petitie 'Behoud sportveld bij Bruis' gestart. Die is inmiddels door 67 mensen getekend.

Deze petitie staat voor behoud van het veld of verplaatsing ervan naar een alternatieve plek in de wijk. Draaisma: "In onze nieuwbouwwijk is zeer beperkte speelaccommodatie voor kinderen (5+). Nu is er tijdelijk een mooi omheind veld met basketringen en voetbaldoelen bij restaurant Bruis geplaatst. De kinderen maken hier met veel plezier gebruik van, maar het veld zal verdwijnen zonder vergelijkbaar alternatief. Voor kinderen onder de 5 jaar zijn speeltuintjes aanwezig in deze wijk (met voornamelijk jonge gezinnen) maar niets voor de kinderen boven de 5 jaar."

Nattig, maar drukbezocht paasfeest bij de Schaapskooi

Foto: Albert van der Linden

Blaricum Ondanks de regen waren zondag bij de Schaapskooi veel mensen op de been waar kinderen - op initiatief van het Goois Natuurreservaat - onder meer paaseieren konden zoeken. "Het was een drukte van belang", laat de fotograaf weten. "De lammetjes en het eieren zoeken blijven toch spannend voor de kleintjes." Foto's op laardercourant.nl.

Paasfeest

Rotaryclub Laren-Blaricum organiseerde zaterdag een paaslunch voor senioren in College de Brink. Het werd een feest met een lach en een traan.

13

Meidenmiddag Eemnes
Voor de meidenmiddag bij Impuls in Eemnes zijn wij op zoek naar een vrouw die deze middag Girls Only wil begeleiden. Met de meiden maken we het programma. Denk hierbij aan film kijken, meidenthema's bespreken, knutselen, bakken, etc. Het zou geweldig leuk zijn als jij ons meidenteam komt ondersteunen. Je kunt op kosten van Versa Welzijn een Verklaring voor goed gedrag aanvragen. Werktijden: woensdag van 15.00 tot 18.00 uur. Contactpersoon: Marjolein Post van Versa Welzijn/Impuls, telefoon 06-13966050 of mpost@versawelzijn.nl.

Ontwerper flyers en posters
Voor Impuls in Eemnes zoeken wij iemand die het leuk vindt om posters en flyers te ontwerpen. Ervaring hiermee is een voorwaarde. Werktijden: altijd in overleg met de vrijwilliger. Contactpersoon: Marjolein Post van Versa Welzijn/Impuls, telefoon 06-13966050 of mpost@versawelzijn.nl.

Samen eropuit
Voor een dame in Laren, die door MS beperkt is, zoeken we iemand die er samen met haar op uit wil gaan, naar museum, hei of film. Mevrouw rijdt met een scootmobiel. Werktijden in overleg vast te stellen. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Vrijwilliger kleding sorteren Kringloopwinkel Eemnes
Uw taak is het sorteren en controleren van ingebrachte kleding, prijzen van kleding, kleding in de winkel hangen en de rekken op orde houden, klanten met vragen over kleding te woord staan, afvoeren van niet-verkochte en afgekeurde kleding. Contactpersoon: Jurion van Herpen van KringloopCentrum Eemnes-Huizen, telefoon 035-5380808 of winkel@kceemnes.nl.

Boodschappen doen voor oude dame in Blaricum-dorp
Voor een oude dame zoeken we iemand die 1x per 1 à 2 weken wat boodschappen voor haar wil doen. Werktijden in overleg vast te stellen. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122. Telefoon 035-7504149 e-mail: vclarenblaricum@versawelzijn.nl.

Levendig debat over relatie tussen religie en wetenschap door bibliotheek Laren-Blaricum in het Brinkhuis

Laren Overtuigd vrijdenker en atheïst Anton van Hooff gaat op dinsdagavond 17 april in discussie met godsdienstsocioloog Cors Visser over religie en wetenschap.

Anton van Hooff was docent klassieke geschiedenis aan de Universiteit van Nijmegen. Hij schrijft onder meer: "Theologie is geen wetenschap, hoort dus niet op de universiteit thuis. Geloof en rede sluiten elkaar principieel uit als het om verwerven van verifieerbare en falsifieerbare kennis gaat.

Verwondering

Cors Visser is bestuursvoorzitter van de Evangelische Hogeschool in Amersfoort en is lid van een orthodoxe kerk.

Hij zegt: "Kerken en wetenschap is een lastige combinatie. We weten ons vaak geen houding te geven ten opzichte van allerlei wetenschappelijke uitspraken. Tegelijkertijd zijn er praktische mogelijkheden en vooral een houding om daar iets aan te doen. Kernwoorden daarbij zijn: nieuwsgierigheid en verwondering."

Bert van Dam zal het debat in goede banen leiden, waarbij uiteraard de inbreng van de aanwezigen zeer welkom is.
Het Humanistisch Verbond en de bibliotheek HLB organiseren deze avond.

Brinkhuis Laren, dinsdag 17 april, 20.00 tot 22.00 uur. Prijs: € 10,- (leden), € 12,50 (niet-leden). Kaarten verkrijgbaar via bibliotheekhlb.nl en humanistischverbond.nl.

Weerbericht

Stijgende temperatuur, zonnig, zondag mogelijk bui

Donderdag en vrijdag schuift een hogedrukgebied over Frankrijk noordoostwaarts. Het klaart op. Donderdag is het nog vrij koel. Op de oceaan trekt tegelijkertijd een lagedrukgebied richting Noordwest-Spanje. De stroming wordt dan zuid tot zuidoostelijk en er stroomt warme lucht onze kant op. Zondag nadert vanuit het westen het polaire front. De kans op een bui neemt iets toe.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het wisselend bewolkt met nog kans op een bui. Het klaart geleidelijk verder op. Met een matige noordwestenwind is het met een maximumtemperatuur van 8 graden nog vrij koel. Vrijdag is het droog met zonnige perioden. De naar zuidoost gedraaide wind is matig van kracht. Er is kans op nachtvorst. In de middag stijgt de temperatuur naar 14 à 15 graden.

Het weekeinde

Zaterdag is het droog met zonnige perioden. De temperatuur komt voor het eerst dit jaar op het lenteniveau van circa 19 graden. In de nacht daalt het kwik naar 6 à 7 graden. Ook zondag is het nog lenteweer bij zo'n 18 graden. Na zonneschijn volgt mogelijk in de loop van de dag wat meer bewolking met kans op een bui. Er waait een matige wind tussen zuidoost en zuid.

Weetje

Na een koude februari was maart dit jaar eveneens een koude maand met een gemiddelde temperatuur van 4.7 graden tegen 6.2 graden normaal. Zowel aan het begin van de maand als halverwege was het zeer koud. Maart was met 55 mm neerslag aan de droge kant (normaal is 65 mm). Met omstreeks 130 uren zon behaalde maart ongeveer de normale hoeveelheid.

Historische Kring Eemnes vertoont film 'Polderziel'

Eemnes De Historische Kring Eemnes houdt donderdag 5 april haar jaarlijkse algemene ledenvergadering in De Hilt aan de Hasselaarlaan 1c.

Na het officiële gedeelte en de pauze zal na 21.00 uur de film 'Polderziel' uit 2000 van kunstenares Cocky Eek worden vertoond. Zij is opgegroeid in Eemnes als de dochter van de bekende smid Jaap Eek. In het kader van de cursus 'Landmark Education' kwam haar kinderdroom - een film over de Eemnesser polder - uit. Eind jaren 90 interviewde zij onder anderen: Sylvester 'Kuuk' van der Ent (rattenvanger), Piet Klaasse (beeldend kunstenaar), Han van Oostrum (agrariër), Teus Roodhart (voormalig dijkgraaf) en Mart Scherpenzeel (woonde aan de Meentweg). Zij verwoorden als individuele 'polderzielen' hun beleving van de 'Polderziel' van de Eemnesser polder.

Foto: Ab Walet

Een momentje rust voor de haasjes, zo net na de drukke paasdagen. Maar de pauze duurt maar even, dan beginnen zij weer achter elkaar aan te rennen. De hele dag zijn ze ermee in de weer. En al rammelt de organisatie aan alle kanten, het doel is duidelijk. Hun gedachten zijn maar bij één ding. U weet wel, van de bloemen en de bijtjes. De rammelaars achter de moertjes aan, het voorjaar komt eraan.

VVD-raadslid Bart de Nie krijgt bij afscheid van raad een lintje

'Deze waardering is fijn, maar ik was er absoluut niet mee bezig'

Vertrekkend raadslid Bart de Nie is koninklijk onderscheiden. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Bart de Nie - nog een beetje beduusd - samen met zijn gezin. Foto: Bob Awick

Laren Licht beduusd was Bart de Nie (60) vorige week tijdens het afscheid van de raad toen hij ineens zijn echtgenote Henriëtte en hun vier kinderen de raadszaal zag binnenlopen. "Dan weet je wel hoe laat het is", zegt hij. Ooit had hij weleens gehoord dat wanneer je een bepaalde periode raadslid was geweest je in aanmerking voor een onderscheiding kon komen, "Maar ik was er absoluut niet mee bezig."

En daar stond hij dan in het middelpunt van de belangstelling, met de schijnwerper op het immer rustige raadslid gericht. Hij raakte niet emotioneel, maar omdat hij zich er niet op had voorbereid, overviel het hem wel. Deze bijzondere waardering voor zijn werk, dat hij altijd met veel plezier heeft gedaan, vond hij fijn. Burgemeester Rinske Kruisinga speldde hem de versierselen op.

Postiljon

'Wij waren niet tegen een zwembad. Dat vonden we prima'

Bart de Nie kwam in 2002 voor de VVD in de Larense gemeenteraad. Sindsdien heeft hij zich gedurende meerdere periodes ingezet als gemeenteraadslid, in totaal dertien jaar. De Laarder was sinds 2014 fractievoorzitter voor de VVD in Laren. In die jaren is er een hoop gebeurd, zegt De Nie. "Het belangrijkste was toch wel de bouw van de Postiljon. Daarmee hebben we de middelen verschaft voor het zwembad, het Brinkhuis en Singer." Allemaal hele belangrijke pijlers voor Laren.

Niet geliefd

De VVD in Laren maakte zich jaren terug niet geliefd door te stellen dat De Biezem aan de Eemnesserweg dicht moest. "Dat werd ons niet in dank afgenomen, maar het kon gewoon niet meer uit. We maakten ons daarmee buitengewoon onpopulair. Er moest 70 tot 80 euro per inwoner bij! Dat werd ons te gortig. Wij waren niet tegen een zwembad. Dat vonden we prima, maar dan wel samen met Blaricum en Eemnes." Het werd een heel spannend traject, waarbij de VVD zijn poot stijf hield en de wind van voren kreeg, maar dat met succes werd afgerond. Ook het Brinkhuis ("op conto van Leo Janssen samen met Elbert Roest") en Singer ("met heel veel steun van de bevolking") waren succesvolle projecten in de afgelopen dertien jaren.

In de fractie ging het altijd wel goed. Iedereen was tevreden over de taakverdeling. "Incidenteel waren we het niet met elkaar eens, maar gingen we mee voor de eenheid. Daarentegen hebben we ook weleens verdeeld gestemd", herinnert de Laarder zich. "Maar we hebben altijd in harmonie gewerkt."

Klankbordgroep

De Nie, directeur bij een brancheorganisatie voor financieel adviseurs, trekt zich voorlopig helemaal terug uit de politiek, laat hij weten. Tot de vorming van het nieuwe college neemt hij nog wel zitting in een klankbordgroep, maar daarna doet hij even niks meer. "Anders loop je de nieuwe mensen maar voor de voeten. Ik ga afstand nemen en houden", zegt hij gedecideerd.

Leo Janssen informateur nieuwe college

Laren Larens Behoud, de grootste politieke vereniging van Laren die tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezing ruim 40% van de Larense stemmen behaalde, heeft oud-wethouder Leo Janssen benoemd tot informateur voor een nieuw te vormen college.

Janssen heeft de opdracht gekregen te onderzoeken of het mogelijk is in Laren een college te vormen dat recht doet aan de verkiezingsuitslag. En met name om de overeenkomsten tussen partijen te inventariseren en de tegenstellingen die naar buiten kwamen tijdens de hier en daar nogal rauw verlopen verkiezingscampagne, weg te nemen.
De formatiegesprekken zijn gisteren begonnen. Larens Behoud streeft ernaar de coalitiebespreking in de tweede helft van april af te ronden. De verkiezingsuitslag in Laren was: Larens Behoud 6 zetels, Liberaal Laren 4 zetels, VVD 3 zetels en CDA en D66 beide 1 zetel.

Verdachte voor moord Martin Kok aangehouden

Laren De politie heeft vorige week een man aangehouden die verdacht wordt betrokken te zijn bij de dood van Martin Kok op 8 december 2016. De ex-crimineel en misdaadjournalist werd destijds op de parkeerplaats van Boccaccio in Laren doodgeschoten.

De politie startte daarop direct een grootschalig onderzoek. Eerder werd al bekendgemaakt dat op camerabeelden te zien was dat Kok aan het begin van die avond van de 8ste december 2016 aan de dood was ontsnapt. Er kwam toen voor een hotel in Amsterdam een man met een wapen op hem af rennen, maar het wapen ging om onbekende redenen niet af.

Na uitgebreid onderzoek kon vorige week woensdag een 24-jarige man uit Utrecht aangehouden worden in de Penitentiaire Inrichting in Alphen, waar de man voor een ander strafbaar feit gedetineerd zat.

De politie zet het onderzoek voort en kan lopende het onderzoek geen verdere mededelingen doen. De verdachte zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Eemnes en Baarn zien serieuze kansen voor ambtelijke fusie

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

Eemnes Baarn en Eemnes kiezen voor intensieve samenwerking/ambtelijke fusie als de BEL-samenwerking stopt. Tot die conclusie zijn de colleges van beide gemeenten gekomen na een verkenning die het najaar van 2017 is gestart. De resultaten zijn verwerkt in een adviesrapport en besproken door beide colleges.

Eemnes wil samenwerking met
BEL ook voortzetten

Mede door de bestuurlijke ontwikkeling in de provincie Noord-Holland startten de gemeenten met het verkennen van mogelijke samenwerkingsvormen die het vermogen versterken om bepaalde maatschappelijke opgaven samen effectief op te pakken. Kwaliteit en continuïteit van de dienstverlening aan inwoners staan daarbij voorop. Uitgangspunt was het behoud van de bestuurlijke zelfstandigheid van de beide gemeenten en een gelijkwaardige samenwerking. Op basis van het verslag zien de colleges van Baarn en Eemnes serieuze kansen voor een toekomstige samenwerking in de vorm van een ambtelijke fusie. Dit is echter wel afhankelijk van de besluitvorming van de provincie Noord-Holland over de bestuurlijke toekomst van de gemeenten in de Gooi & Vechtstreek, naar verwachting in september dit jaar. Beide gemeentebesturen hebben er veel vertrouwen in dat deze samenwerking tot positieve resultaten zal leiden voor de inwoners van beide gemeenten. Uit het verslag van adviesbureau WagenaarHoes en the ChangeLab komt naar voren dat intensieve samenwerking tussen Baarn en Eemnes kansrijk is. Beide gemeenten willen inwoners betrekken bij beleid en uitvoering, vinden behoud van eigen identiteit belangrijk en willen het unieke leefmilieu versterken.

Eemnes werkt binnen de BEL Combinatie naar tevredenheid samen met de gemeenten Laren en Blaricum. Deze samenwerking wil Eemnes ook graag voortzetten. Wanneer de provincie Noord-Holland besluit dat er geen fusie komt voor de gemeenten Laren en Blaricum, blijft de samenwerking in de BEL Combinatie bestaan. Baarn en Eemnes zoeken in dat scenario evengoed de samenwerking op thema's als ruimtelijke ontwikkeling, wonen en verkeer & vervoer. Eemnes is immers bestuurlijk meer op de regio Amersfoort in de provincie Utrecht georiënteerd dan op de regio Gooi & Vechtstreek.

Fok Bierlaagh

Laarder Fok Bierlaagh (69) was raadslid en wethouder en is tegenwoordig voorzitter van de Stichting Kermis Laren.

Wat is er zo leuk aan Laren?
"Vitaal, veelzijdig en vriendelijk. Het is een cadeau om hier te mogen wonen."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Lezen, hardlopen, snoekvissen. Een spelletje Wordfeud. Ga graag naar Terschelling."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Met Tommy Wieringa, mijn favoriete Nederlandse schrijver. Wat een prachtige stem heeft die man."

Waar maak je je zorgen om?
"Om de stuurloosheid van de USA onder Trump."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"De Brink met de poffertjeskraam."

Laren mist nog?
"Voldoende huisvesting voor inwoners met lagere inkomens."

Als ik een dagje burgemeester van Laren was, dan...?
"Ik zou op Koningsdag een dorpsborrel organiseren. Om 17.00 uur op de Brink voor het Brinkhuis. Oranjebitter voor groot, limo voor klein. De 'Brinkborrel'. Gemeenteraadsleden fungeren als schenkers. Wordt een feestje van Larens dorpsgevoel. Het begin van een nieuwe traditie."

Fusie of zelfstandig?
"Zelfstandig, besturen dicht bij de burger. Maar als die fusie er toch komt zul je zien hoe snel iedereen daaraan gewend is."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Vijftien kilo afvallen."

Wat is je favoriete spreuk?
"“Het valt allemaal wel mee', mensen maken zich vaak veel te druk om alles. Ontspan!"

Favoriete tv-serie?
"Ik kijk geen series. Ben fan van Lubach."

Favoriete muziek?
"Rolling Stones en Beethoven."
Inzamelen van kleding door Dynamic Arts

Laren Dynamic Arts - in De Scheper aan de Kerklaan - doet mee aan de Reshare Actie van het Leger des Heils, een speciale kledinginzamelactie waarvan de opbrengst gaat naar mensen die het het hardst nodig hebben. Inleveren kan tot en met 20 april.

"Dynamic Arts kan hierin samen met de Larense jeugd specifiek iets betekenen voor jongeren uit gezinnen die naar de voedselbank gaan. Met de kleding die wij inzamelen kunnen jongeren uit gezinnen die de voedselbank bezoeken ook iets moois uitzoeken. Iets dat ze mooi vinden, goed past en zonder dat iemand ziet dat het tweedehands is. Door deel te nemen aan deze actie willen wij bij de Larense jeugd de bewustwording creëren dat het kopen van nieuwe kleding niet voor iedereen betaalbaar is. Tegelijkertijd laten we zien dat je op een laagdrempelige manier mensen kunt helpen door bijvoorbeeld je oude kleding in te leveren", zegt Marco de Groot. Hij heeft stage gelopen bij het Leger des Heils en zag mogelijkheden voor samenwerking. Ook Dynamic Arts-medewerker en raadslid Sean Bogaers wordt blij van dit initiatief: "Zeker als ik zie hoe de jongeren hier anderen in moeilijke situaties graag willen helpen."

De opbrengst van deze actie zet het ReShare-project om in waardebonnen voor mensen die het hard nodig hebben. Voor elke volle inzamelbox die wordt opgehaald deelt het Leger des Heils vijf waardebonnen uit, bijvoorbeeld via een voedselbank in de buurt. Met een bon kan iemand een setje kleding uitzoeken in een van de tweedehandskledingwinkels van het Leger des Heils.

Hutten bouwen

Blaricum Scoutinggroep Tymen de Sayer organiseert zaterdag 7 april van 13.00 tot 16.00 uur voor jongens en meiden tussen de 6 en 12 jaar in de Blaricummermeent een gratis huttenbouwdag.

Een 'palletdorp' creëren tussen de nieuwbouwwoningen. 'Gaaf hè? In een nieuwe wijk, de mouwen opstropen, lekker actief buiten zijn en vooral samen met elkaar een dorp bouwen' staat in de uitnodiging. Locatie: Deltazijde, naast Bruis. Opgeven via www.facebook.com/ScoutingBlaricum. Een week later - 14 april - zijn de huisjes te bewonderen op de open dag van de scouting. Het hutten bouwen wordt mede mogelijk gemaakt door Coop Nijenhuis - Blaricum.

Man met hoge nood oorzaak crash A1

Automobilisten konden de auto niet meer ontwijken. Foto: Caspar Huurdeman

Laren Een klapper zondagmiddag op de A1 ter hoogte van Laren. Een automobilist met hoge nood zette zijn wagen op de vluchtstrook om achter de vangrail een plasje te plegen, maar vergat zijn voertuig op de handrem te zetten. De auto rolde daarop de A1 op. Twee automobilisten konden de stuurloze auto niet ontwijken en knalden er bovenop. Drie mensen raakten gewond.

Meerdere ongelukken in paasweekend

Ongeval in de bocht A27/A1. Foto: Politie

Laren/Eemnes Een automobiliste is zondag aan het begin van de middag van de weg geraakt. Dat gebeurde in de bocht van de A27 naar de A1 richting Amsterdam, meldt de politie. "Het betrof een eenzijdige aanrijding." De bestuurster zou hierbij lichtgewond zijn geraakt. Een eenzijdig ongeval ook in de nacht van zondag op maandag op de Meentweg. Daar was de bestuurder met zijn Mercedes tegen een boom gereden. Hij zou in slaap zijn gevallen. De man had niet gedronken. Wel raakte hij gewond. Zijn passagier kwam met de schrik vrij.

Rechts achter het raam zit Fuistje. Fotoarchief: Leo Janssen

Wij hebben thuis een heel mooi erfstuk. Een prachtig schilderijtje van de autodidact David Schulman (1881-1966). Zijn impressionistische werk herken je meteen: een besneeuwd dorpsgezicht badend in een helder oranje zonnetje. Het tableau komt uit de nalatenschap van een huishoudster.

Een uitgestorven beroep, maar toch niet helemaal. Vorige week las ik in deze krant. 'Grijpgrage huishoudster veroordeeld'. De 59-jarige Letty M. uit Blaricum kreeg 180 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat ze een kostbaar schilderij had gejat in Laren. Ons schilderijtje komt ook van een huishoudster. De huishoudster van Jan Hamdorff! Zou ze...? Jan Hamdorff (1860-1931) was hotelier, makelaar, wethouder en kunsthandelaar. Hij zette Laren op de kaart en gaf het zijn imago van kunstenaarsdorp.

Zijn huishoudster heette Fuistje Prijkel (1879-1965). Ze woonde met haar blinde zus Bet op de Kerklaan en toen Bet overleed moest Fuistje meteen het huis uit op zoek naar een kleinere woning in Johanneshove. En in die overbruggingstijd heeft ze een aantal maanden in de voorkamer van het ouderlijk huis van mijn vrouw Annemarie aan De Pijl gewoond. De invloed van Jan Hamdorff op de huishoudster, die van zeer eenvoudige komaf was, was duidelijk te merken. Ze zat goed in haar slappe was, want Hamdorff had haar aangespoord haar geld te beleggen. Ook was ze het chique gewend van Jans hotelgasten. De biscuitjes die door mijn schoonmoeder aan Fuistjes visite werden aangeboden, moesten steevast worden omgeruild voor de bonbons en bokkenpoten die ze in de voorkamer in een kast had opgeslagen. Mijn schoonmoeder, die zich met haar grote gezin geen olieverfje aan de muur kon permitteren, kreeg uiteindelijk het mooie schilderijtje waarop Saksische boerderijtjes. Er is nog een foto van de vrijgezelle Fuistje. In een hoekje is ze te zien op een ansichtkaart uit 1909. We zien 'de peerdetrem' van menner Willem Smit met op de kar hellebaardiers die met hun lansen de orde op het openluchtspektakel Gooische Markt moesten bewaren. Zij lieten zich voor het beroemde hotel Hamdorff vereeuwigen.
Achter het raam kijkt ze: het Larense meisje Veronica Prijkel, bekend als 'Fuistje'.

Extra tankautospuit brandweer Blaricum

Na diverse experimenten gekozen voor dynamisch uitrukmodel

Nog dit jaar krijgt Blaricum weer een tweede tankautospuit op de kazerne. Foto: Bob Awick

BLARICUM De brandweer in Blaricum krijgt op termijn weer een extra tankautospuit. Deze wagen vervangt het busje dat uitrukte met het rietkapteam van het korps. Dit voertuig blijft een regionaal voertuig dat eventueel ook elders ingezet kan worden.

Wagen vervangt busje dat uitrukt met het rietkapteam

Dit is het gevolg van veranderingen in het uitrukmodel van de brandweer in de regio. Daar is de brandweer al twee jaar mee bezig. Begin 2016 werden drie proeven opgestart van elk drie maanden. Met de uitkomsten is een werkgroep aan de slag gegaan. "In deze werkgroep zaten zowel beroeps- als vrijwillige brandweermensen", laat regiocommandant John van der Zwan weten. De werkgroep kwam met vier modellen die uiteindelijk ineengeschoven zijn tot het nieuwe dynamische uitrukmodel. "Elke brandweerpost in de regio heeft vanaf nu in ieder geval een tankautospuit staan waar met zes of vier mensen mee uitgerukt kan worden."
In dit dynamische model wordt op maat uitgerukt. Dat kan dan met een TS2, het snelle brandweervoertuig met twee mensen, of een tankautospuit met vier of zes mensen, eventueel aangevuld met andere voertuigen. De TS2, het snelle voertuig, staat straks in de regio in Hilversum, Huizen, Bussum, Loosdrecht en Muiderberg. "We hebben het personeel vorige week ingelicht over de veranderingen. Die gaan we nu invoeren en per 1 januari 2019 is het proces afgerond."
Blaricum krijgt de tweede tankautospuit specifiek voor het uitrukken voor rietkapbranden. "Daarmee rukken we ook uit naar onze buurregio Utrecht en daar vereisen ze een tankautospuit. Daarnaast is de groep vrijwilligers in Blaricum zodanig uitgegroeid dat daar een bemanning voor gegarandeerd kan worden, ook overdag." Het nieuwe uitrukmodel moet de bezettingsproblemen op de dag en de roosterdruk met name in vakanties oplossen.

Wandeling naar Vesting

Laren Genieten van het ontluikende voorjaar? Loop dan mee met de zesde en laatste groepswandeling van dit seizoen van de Stichting Wandelvierdaagse Het Gooi op zondag 8 april.

Ditmaal voert de ruim 22 km lange tocht vanuit Laren over de Wester- en Bussumerheide, door de fraaie stadsparken in Bussum naar de Vesting Naarden. Onderweg wordt twee keer gepauzeerd. De terugweg gaat door de bosrijke landgoederen De Beek en Oud-Bussem en over de Blaricummerheide.

Start en finish is de clubkantine van SV Laren'99 aan het Schuilkerkpad in Laren, waar tussen 8.45 en 9.15 uur ingeschreven kan worden. Om 09.30 uur gaat de groep op pad. Er wordt een bijdrage van 3,50 euro (KWBN-leden 2,50) gevraagd voor de koffie met koek onderweg. Honden mogen niet mee.

Intussen zijn de voorbereidingen voor de tiende Gooise Vierdaagse, die van 20 tot en met 23 juni 2018 gehouden wordt, in volle gang. Dat belooft een spetterend wandelfestijn te worden met tal van extra activiteiten. Inschrijven kan via info@wandelvierdaagsehetgooi.nl.

Bijeenkomsten wateroverlast

Laren De gemeente Laren organiseert - vanwege de grote belangstelling - twee extra bijeenkomsten waarbij de wateroverlast in het dorp centraal staat.

Deze staan gepland op donderdag 12 april van 15.00 tot 17.00 uur in Buurt- en Speeltuinvereniging Ons Genoegen aan de Smeekweg 104 en op woensdag 18 april van 19.30 tot 21.30 uur in de raadzaal van het Raadhuis Laren aan de Eemnesserweg 19.

"Tijdens de bijeenkomsten willen we natuurlijk graag de nieuwe aanpak wateroverlast toelichten en uiteenzetten hoe hierin de eerdere reacties en zienswijzen van inwoners zijn verwerkt. Maar we staan ook open voor nieuwe inzichten. We zullen dan ook zeker luisteren naar vragen, zorgen, bezwaren en suggesties van de bewoners. We nemen de tijd om daarover met hen van gedachten te wisselen", aldus een woordvoerder van de gemeente.
Bewoners kunnen zich aanmelden via www.laren.nl > project wateroverlast > Praat mee over wateroverlast. Of bellen naar telefoonnummer 14035.9 / 20

Jan (78): 'Ik zeg weleens voor de gein: 't water van De Biezem is mijn medicijn'

Eemnesser Velthuis zwemt 6.000 kilometer

Jan Velthuis is door Rick Hoogendijk van De Biezem in het zonnetje gezet. Velthuis trekt daar al vier decennia lang driemaal in de week baantjes.

Jan Velthuis (r) kreeg van De Biezembedrijfsleider Rick een lekkere taart. Foto: Bob Awick

Eemnes Zomer en winter, het maakt Velthuis (78) niet uit. Al veertig jaar lang, driemaal per week, ligt hij het liefst voor zeven uur 's ochtends in het bad. "En ik kom er hoentjesfris weer uit", lacht de kwieke Eemnesser.

Hij zwemt zo'n zeventig baantjes. Dat is per week 3,5 kilometer en op jaarbasis rond de 160 kilometer. Ondertussen heeft Velthuis dus rond de 6.000 zwemkilometers gemaakt. "Verslaafd wil ik het niet noemen, meer een stimulans", zegt Velthuis, die zich ondertussen wel ambassadeur van het BEL-zwembad mag noemen. "Voor een paar euro kun je je daar ongelooflijk goed vermaken."

Maatje

Velthuis kleedt zich thuis al om. Met alleen zijn zwembroek, badjas en slippers aan stapt hij in de auto. Eenmaal aangekomen in De Biezem kan hij direct door naar het wedstrijdbad. Daar bevindt hij zich in goed gezelschap: op dinsdag en vrijdag is zijn maatje Bert Bolda uit Laren ook altijd van de partij.

Baan 6

Baan 6 is zijn favoriet. "Ik heb een beetje een vreemde manier van zwemmen." Hoewel hij niet hard zwemt, gaat hij wel als een soort torpedo door het water. "In baan 6 geef ik zo weinig mogelijk hinder aan de anderen. Maar ik krijg de baan niet cadeau; ik moet die elke keer weer weten te 'winnen'."

Structuur

Het zwemmen houdt Jan niet alleen fit, hij had er ook heel veel steun aan toen hij drie jaar terug weduwnaar werd. "Het zwemmen gaf me toen - en nog steeds - structuur in mijn leven. Het is dus meer dan alleen poedelen. Voor mij werkt het meditatief. Een soort mindset om door te gaan."
De Eemnesser voelt zich topfit. "Mijn lichaam is gewend aan warm en koud. Ik ben daardoor minder vatbaar voor verkoudheid. Mijn lijf is het gewoon gewend. Ik zeg weleens voor de gein: het water van De Biezem is mijn medicijn. Ook toen hij anderhalf jaar terug een nieuwe heup had gekregen, lag Velthuis na een relatief kort herstel alweer in het zwembad. "Het revalideren kostte mij de helft van de voorgeschreven tijd."
Ook voor De Biezem is het bijzonder dat een bezoeker zo trouw is. Daarom liet bedrijfsleider Rick Hoogendijk dit heugelijke moment niet voorbijgaan. Nadat Velthuis zijn baantjes had gezwommen was er voor de zwemfanaat een mooie taart met de tekst 'Jan zet 'm op!'. Ook kreeg hij twee badhanddoeken en een 20-rittenkaart cadeau. De Eemnesser was totaal verrast. "Het was zó leuk. De mensen van De Biezem voelen een beetje als familie. In die veertig jaar heb ik zo veel mensen leren kennen dat mijn 9-jarige kleinzoon, met wie ik in de vakanties hier graag ga zwemmen, dan zegt: "Het lijkt wel of u de baas van De Biezem bent."

Sociëteit

De taart werd 's avonds verorberd bij de koffie op de Jan Hamdorff Sociëteit, waarvan Velthuis al 25 jaar lid is. Even zo lang is hij ook al verbonden aan de kegelclub. "Ik heb een jubeljaar", lacht de Eemnesser, die ook actief is voor de denktank van het CDA Eemnes. Tevens is hij voorzitter van de Stichting Noodhulp Eemnes.

Wooncentrum voor dementerenden

Impressie van het woonzorgcomplex. Afbeelding: Amaris Zorggroep

Eemnes De gemeente Eemnes en eigenaar Van der Wardt hebben donderdag een overeenkomst voor de aankoop en verbouw van de winkelplint van De Eemhof gesloten. In opdracht van de gemeente wordt op deze locatie een woonzorgcomplex voor mensen met dementie gerealiseerd.

Naar verwachting kunnen de bewoners van de 24 zorgappartementen deze in het voorjaar van 2019 betrekken. Amaris sloot eerder deze week een overeenkomst met de gemeente voor de huur van het zorgcomplex.
Wethouder Jan den Dunnen: "Deze 24 uursvoorziening sluit aan bij de zorgvraag voor mensen met dementie, die ook in Eemnes de komende jaren toeneemt. Ik ben blij dat we daar straks in kunnen voorzien. In de Amaris Zorggroep hebben we een solide huurder gevonden."

Het woonzorgcomplex biedt appartementen met zorg in drie woongroepen in een kleinschalige, huiselijke setting. Met 24 uur per dag gespecialiseerde, intensieve zorg dichtbij kunnen mensen met dementie hier veilig en prettig wonen. Iedere bewoner beschikt over een eigen appartement met een woon/slaapkamer en badkamer. Daarnaast heeft iedere woongroep een gezamenlijke huiskamer.

Amaris-bestuurder René Hup: "Met deze nieuwe voorziening maken we mogelijk dat inwoners van Eemnes met dementie, die in een beschermde omgeving moeten gaan wonen, in hun eigen dorp terecht kunnen. Dicht bij familie en bekenden. Onze droom is dat De Eemhof een huis midden in de samenleving wordt, met en voor de inwoners van Eemnes.''
Van der Wardt Bouwgroep begint in de week van 2 april met voorbereidende werkzaamheden voor het complex, waarna de bouw van start gaat.

Lezing Filemon Wesselink over autisme in bibliotheek Laren

Filemon Wesselink komt naar Laren. Foto: Michel Schnater

Laren Filemon Wesselink is vrijdag 6 april te gast in de bibliotheek van Laren. Het Autisme Info Centrum en de bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum hebben hem uitgenodigd om een korte lezing over zijn ervaringen met autisme te geven en aansluitend met het publiek in gesprek te gaan.

Deze avond vindt plaats tijdens de Autismeweek. Het programma begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 4 euro (niet-leden 6 euro) en zijn verkrijgbaar via www.bibliotheekhlb.nl.
Wesselink vertelt in een presentatie (20 à 25 minuten) over de enorme complexiteit van het autismespectrum en waar hij tegenaan liep tijdens het maken van de verschillende afleveringen van het programma 'Het is hier autistisch', dat sinds half februari jongstleden weer te zien is op de televisie. Wat hem vooral is bijgebleven uit zijn ontmoetingen en gesprekken tijdens de eerste serie, is dat het autismespectrum enorm breed en mysterieus is. Dus wilde hij er nog veel meer over weten. De presentator vermoedde dat hij zelf ook een autismespectrumstoornis heeft, een raadselachtige stoornis waar nog niet veel over bekend is. Hij ging op zoek naar duidelijkheid en doet dat nog steeds.

'Als jij de bakfiets regelt, kan ik mee'

Bas en Riemke gaan samen de uitdaging aan. Foto: fotodjim

Blaricum Riemke Post en Bas Renooij gaan dit jaar de fietselfstedentocht rijden. "Op zich niet zo'n bijzonder verhaal, aangezien 15.000 anderen hetzelfde gaan doen", zegt het stel. Wat het bijzonder maakt, is dat Riemke - geboren en getogen in Blaricum maar tegenwoordig woonachtig in Leusden - wil meerijden in de bak van een Bullitt cargo bakfiets.

Door gezondheidsproblemen, waaronder ernstige astma en een vorm van reuma, is Riemke zelf niet in staat om deze tocht te fietsen. Er is een tijd geweest dat zij fanatiek met de racefiets op pad ging. Tegenwoordig is ze al blij als ze op een goede dag, het liefst met wind mee en in een rustig tempo, naar het winkelcentrum om de hoek kan fietsen en weer terug.
Om toch dit fantastische evenement op 21 mei te kunnen meemaken, grapte Riemke vorig jaar tegen haar vriend: "Als jij een bakfiets regelt, kan ik volgend jaar ook mee." Nu is hun idee goedgekeurd door de fietselfstedencommissie, mits de fiets maar twee wielen heeft en niet elektrisch wordt ondersteund, en zijn ze zelfs ingeloot. "Dit betekent dat we - net als onze fietsvrienden - een plek hebben en mee gaan doen." Sinds kort hebben de twee een geschikte Bullitt bakfiets met zitje in bruikleen waarmee zij gaan trainen en, als alles meezit, de tocht samen kunnen volbrengen. Het samen fietsen met de bakfiets bevalt Bas en Riemke zo goed dat ze heel graag, door middel van crowdfunding (https://whydonate.nl/fundraising/met-de-bakfiets/nl), een eigen bakfiets willen aanschaffen. Dan hoeven ze minder de auto te pakken als ze eropuit willen.

Bedrijven die willen meedoen, kunnen contact opnemen via metdebakfiets@gmail.com en reclame krijgen op de Facebookpagina en Instagram van 'Met de Bakfiets', en in overleg óp de bakfiets.

Aanpak van waterplanten in Gooimeer

Blaricum De provincie Noord-Holland gaat de waterplantenoverlast - met name fonteinkruid - ook in het Gooi- en Eemmeer aanpakken.

Het is onderdeel van een regionale aanpak, want ook de waterplanten in het Markermeer, het IJmeer en de Randmeren worden gemaaid. In totaal wordt 1000 tot 1100 hectare aangepakt. Ook wordt een webapp voor waterrecreanten ontwikkeld met informatie over de actuele locaties van de waterplanten. Daarbij vraagt de regio aan het Rijk als waterbeheerder te komen met aanvullende maatregelen, zoals extra recreatiebetonning en het uitdiepen van recreatievaargeulen en vaarroutes.

Krachten

De provincie Noord-Holland en een vijftal waterrecreatiepartners hebben de krachten gebundeld en dit aanbod uitgewerkt om het IJsselmeergebied bereikbaar, bevaarbaar en bevisbaar te houden. Ook gemeenten en private partijen steunen het voorstel. De regio is bereid hier de komende vijf jaar 1,25 miljoen euro extra in te investeren, op voorwaarde dat het Rijk ook bijdraagt aan het oplossen van de problemen.

Gedeputeerde Cees Loggen (Water): "Met de bereidheid van zo veel regionale overheden en partijen om dit lastige waterplantenprobleem samen aan te pakken, kunnen we de overlast voor waterrecreanten verminderen, de economische schade beperken en de positie van jachthavens en daaraan verbonden bedrijven verbeteren."

Ook de provincies Flevoland en Gelderland, gemeenten en private waterrecreatiepartijen uit het zuidelijk IJsselmeergebied steunen het voorstel.

Eerste seniorenpaaslunch door Rotaryclub Laren-Blaricum geslaagd

Misschien wordt de paaslunch een jaarlijks terugkerende traditie

Ruim 100 senioren genieten van een paaslunch. Foto: Henk Mastwijk

Laren Meer dan honderd vitale 75-plussers uit de BEL-gemeenten namen op de zaterdag voor Pasen deel aan de gratis paaslunch, die door Rotaryclub Laren-Blaricum in de aula van College de Brink werd gegeven.

'Wat is het toch fijn dat u hier vandaag lekker mag eten'

Ongeveer de helft van de deelnemers is op eigen gelegenheid gekomen, de andere helft werd opgehaald en thuisgebracht met privé-auto's van Rotary-leden en een speciaal ter beschikking gestelde rolstoelbus-met-lift van de Stichting Rollybus. De gasten werden met een glas champagne ontvangen door kinderen en kleinkinderen van de organisatoren en naar hun plek begeleid. Het Larense shantykoor De Speuit bracht zeemansliederen ten gehore.
"Zijn er eenzame ouderen van 75 jaar en ouder in Laren, Blaricum en Eemnes, die het gezellig zouden vinden om deel te nemen aan een paaslunch en hoe kunnen wij ze bereiken?" Dat was de vraag die de organisatoren van Rotaryclub Laren-Blaricum en College de Brink stelden. Er werden zes weken geleden folders verspreid via het Brinkhuis, in Johanneshove, Theodotion en de Stichtse Hof, via thuiszorgorganisaties en bij service-apotheek Alexander Armbrust.
Al snel stroomden de aanmeldingen binnen en bij honderddertig moest de organisatie op de rem trappen, anders zou de beschikbare ruimte te klein worden. Kinderen van de Gooische School hadden zelfgemaakte kaarten voorzien van een handgeschreven wens en iedere gast kreeg zo'n kaart mee naar huis. Spreekstalmeester Huub Zinkstok las er één voor die symbolisch werd uitgereikt door de jongste aanwezige, de 7-jarige Jim Holshuijsen, aan een 97-jarige deelneemster: 'Lieve meneer of mevrouw, wat is het toch fijn dat u hier vandaag lekker mag eten en dat u met elkaar Pasen kunt vieren. Groetjes van Katja.'
In de week voor de paaslunch was in Theodotion het norovirus uitgebroken, hetgeen na overleg met de apotheker tot het besluit heeft geleid om geen risico's op besmetting te nemen en de 16 aanmeldingen van Theodotion af te melden. Als troost kregen de bewoners een paaskaart en chocolaatjes.
Misschien wordt de paaslunch een jaarlijks terugkerende traditie.

Laren verliest topduels

Laren probeerde het wel tegen Den Bosch, maar verloor op eigen veld met 2-1. Foto: Bob Awick

laren Het is nog maar de vraag of de hockeydames van Laren zich weten te plaatsen voor de play-offs voor het Nederlands kampioenschap. Door twee nederlagen tijdens het afgelopen paasweekeinde bezet Laren de vijfde plaats in de hoofdklasse.

Overigens waren deze twee verliespartijen geen verrassing. Laren moest zaterdag en maandag aantreden tegen achtereenvolgens Den Bosch en Amsterdam, veruit de twee beste ploegen van het land en allebei al verzekerd van die play-offs. In Laren was Den Bosch zaterdag met 2-1 te sterk. De Brabanders evenaarden daarmee hun record van 48 competitiewedstrijden op rij zonder nederlaag. Wel was het doelpunt van Josien Galama het 1500ste doelpunt voor Laren in de reguliere hoofdklassecompetitie. Maandag ging Laren met 2-0 onderuit bij koploper Amsterdam.
Laren staat nu vijfde in de competitie. Alleen de beste vier teams plaatsen zich voor de play-offs.

Column

We doen het samen in Eemnes

De nieuwe raad en de burgervader. Foto: Gemeente Eemnes

Om de vier jaar weer die zorg
wie Eemnes besturen moet
wie de dorpse problemen
voor zijn rekening wil nemen
wie met louter kissebissen
over alles wil beslissen
wie zich radeloos laat zieken
door gevreesde polemieken
wie door macht wil zegevieren
om het dorp te bestieren
wie de humor wil verliezen
door voor raadslid te gaan kiezen
wie gewoon van origine
een kleinigheid wil bijverdienen
wie omdat hij met pensioen
thuis geen moer meer heeft te doen
en wiens vrouw in alle staat
hem de raad heeft ingepraat
of anders van hem scheiden gaat

Om de vier jaar weer die zorg
wie Eemnes besturen moet
wie met prachtige verhalen
stemmen binnen weet te halen
wie wat zelfingenomen
geen belofte na kan komen
wie zich gaarne druk wil maken
en geen raad weet met zijn zaken
wie door bitterheid vermalen
in de raad zijn gram wil halen
wie in plaats van te gaan sporten
zich in politiek wil storten
wie zich volop wil verrukken
aan de ambtelijke stukken
wie bereid zijn tijd te slijten
aan een stortvloed van verwijten
wie hoe vast in dogmatiek
gek is op veel retoriek
en na vier jaar beuzelpraat
hetzij geliefd hetzij gehaat
eindelijk weer de raad verlaat

Burgervader ik wil u vragen
ten behoeve van de sfeer
mocht een lid zich echt verlagen
pak hem aan dan zonder meer
mocht een raadslid zijn verbolgen
de grenzen raakt van de moraal
laat hem dan een cursus volgen
bij een goeroe in Klaaswaal
hier een goede raad voor allen
maak van overleg een feestje
zelfspot en tijd voor humor
zing een lied voor u begint
wees als raad eens eensgezind
Ga eens huggen in een kring
doe een dans laat je niet kisten
je kunt beter vooraf twisten
dan tijdens de vergadering
geef elkaar eens schouderklopjes
maak het partijbelang taboe
geef elkander knuffelkopjes
trek je niets aan van #metoo
u kunt kiezen u kunt delen
of u voert een wijs beraad
of u laat die kans verspelen
en u raakt teneinde raad

Zou u allen willen opstaan
zie dit als een nieuw proces
geef elkander nu de hand
roep gans luid met vol verstand
'We doen het samen in Eemnes'

Noor Suttorp skiet Nederland naar tweede plaats

Eigen foto

Laren De talentvolle skiester Noor Suttrop uit Laren heeft bij de Kids Trophy in Zauchensee in Oostenrijk de tweede plaats behaald. In haar groep deden 85 kinderen mee. De Larense traint wekelijks bij Snowsports Academie Racing in Zoetermeer en droomt over deelname aan de Worldcup. Om de top te kunnen bereiken zoekt zij sponsors. De eerste sponsor heeft zich reeds gemeld.

Zondag 8 april is er een avontuurlijke vogelwandeling in de Eempolder.

Vrijdag 6 april

Muziek met baby's en peuters

9.00 Muziekvereniging Prinses Irene Huizen

Vrijdag 6 april start de cursus Muziek op Schoot met kindjes van 8 maanden tot 4 jaar met hun ouder/verzorger. Info: hendrikaveerman@tiscali.nl.

Mamacafé Huizen

10.00 Wijkcentrum Holleblok Huizen

Hoe houd je als moeder alle ballen in de lucht? Marieke Galman (www.jjgv.nl) wil dit graag bespreekbaar maken en adviezen geven.

De geef-en-neemtafel

10.00 Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

PC Helpdesk BEL

10.00 Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone, kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Opening eindexamenexpositie Laar & Berg

16.00 Brinkhuis Laren

De eindexamenwerken van de leerlingen van havo 5 en vwo 6 van het vak beeldende vorming van Laar & Berg zijn in april te zien in de (h)Artgalerij van het Brinkhuis. Op vrijdag 6 april om 16.00 uur vindt de feestelijke opening plaats.

Lezing Filemon Wesselink

20.00 Bibliotheek Laren

Filemon Wesselink geeft een korte lezing over zijn ervaringen met autisme en gaat aansluitend met het publiek in gesprek.

Zaterdag 7 april

Geef-en-neemwinkel

10.00 Wijkcentum 't Vuronger

De geef-en-neemwinkel is elke eerste zaterdag van de maand geopend.

Repair Café Laren zaterdag 7 april in zorgcentrum Johanneshove

10.00 Vivium Johanneshove Laren

Aanvang 10.00 uur. Einde 13.00 uur.

Open dag Body and Beyond

10.00 Body and Beyond Huizen

Reserveer jouw gratis plek op www.momoyoga.nl/Bodyandbeyond.

Huttenbouwdag

13.00 Blaricummermeent Blaricum

Scoutinggroep Tymen de Sayer organiseert van 13.00-16.00 uur een huttenbouwdag (tussen de 6 en 12 jaar). We bouwen nabij restaurant Bruis. Meld je gratis aan.

Voorjaarsconcert

20.00 Muziekvereniging Prinses Irene Huizen

Een concert verzorgd door drie ensembles van Irene. Entree € 7,50. Zaal open om 19.30 uur, het concert begint om 20.00 uur.

Zondag 8 april

Avontuurlijke (vogel)wandeling

10.00 Carpoolplek Blaricum Huizen A27 Blaricum

O.l.v. een gids (de Gooise Natuurwacht) een avontuurlijke (vogel)wandeling maken in de Eempolder. Houd er rekening mee dat u over hekjes moet klimmen. Neem een verrekijker mee.

43e Polderloop

12.00 De Deel Eemnes

Prestatieloop over 5, 10 en 15 km. Daarnaast is er een recreatieloop over 5 km.

Fotografieworkshop 'Winterfotografie'

9.30 Parkeerplaats bij Restaurant de Tafelberg Blaricum

In deze workshop is het thema 'Herfst / Winterfotografie' en 'Zwart-witfotografie'.

Stiltemeditatie, stadsverlichting

20.00 Bewustzijnscentrum Bala

Stadsverlichting wil inspireren tot rust te midden van overvolle agenda's en haast in ons dagelijks leven.

Maandag 9 april

Rummikub en Scrabble

10.30 De Malbak Blaricum

Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Tai Chi voor beginners

10.00 De Hilt Eemnes

Tai Chi Chuan is een subtiele, maar krachtige manier om je souplesse, lichaamsbewustzijn en zelfkennis te vergroten. Aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas. Poolvos 2. 1273 JL HUIZEN.

Workshop 'Digitale nalatenschap'

14.00 Vivium Johanneshove Laren

In deze workshop van twee dagdelen gaan we in op de inventarisatie van uw digitale erfenis en hoe u uw nabestaanden kunt helpen om er wegwijs in te worden. Data: maandagmiddag 9 en 16 april van 14.00 tot 16.00 uur. Prijs: € 25,-. Aanmelden op www.seniorweblarennh.nl of tel. 06-46175271.

Culturele middag voor senioren

14.00 Brinkhuis Laren

Lezing over de Larense kunstenaar Toon de Jong door Bart de Groot.

Workshop belastingaangifte

19.00 Bibliotheek Huizen

Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die goed met een DigiD-code en een computer overweg kan, maar toch nog vragen heeft. Iedereen is van harte welkom, de entree is gratis.

Apple iPad

9.30 Bibliotheek Eemnes

Op vier maandagochtenden. Kosten € 50,-. Van 9.30-11.30 uur. Opgeven: s.oudhuizen@xs4all.nl.

Dinsdag 10 april

Koffieochtend

10.30 De Goede Herderkerk Huizen

Iedereen is welkom, er is geen programma! Gezelligheid en ontmoeting staan centraal.

Computerhelpdesk

10.00 De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk tussen 10.00 uur en 12.00 uur. Wij staan klaar om u te helpen. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl. Ook op donderdag.

Bibliotheek Malbak

10.00 De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Workshop belastingaangifte

14.00 Bibliotheek Laren

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die goed met een DigiD-code en een computer overweg kan, maar toch nog vragen heeft. De entree is gratis.

Spelmiddag

13.30 De Blaercom

Sjoelen kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL HUIZEN.

Gratis Nederlandse les

19.30 De Malbak Blaricum

Every Tuesday you are invited to our Dutch language lessons. De Malbak, Wetering 122, Blaricum.

Beeldhouwlessen

19.30 Beeld in vorm Huizen

Laatste 10 lessen van dit seizoen. Dinsdagmorgen/avond of woensdagavond. Www.ellenhofstee.nl, 035-5242279, € 225,-.

Koffieochtend

10.30 De Goede Herderkerk Huizen

Iedereen is welkom, er is geen programma! Gezelligheid en ontmoeting staan centraal.

Woensdag 11 april

Taalcafé / Language bar

10.30 De Malbak Blaricum

Hier kunt u uw Nederlands verbeteren. You can improve your Dutch while speaking with others.

William en Anna Singer

19.30 Brinkhuis Laren

Docente Helen Schretlen (kunsthistoricus) geeft een lezing over de Singers. Kosten: € 17,50 (contant).

Koffie Creatief bij de Brug

10.00 de Brug Huizen

Voor een praatje of gewoon een kop koffie. Voor meer informatie kan u terecht op www.debrughuizen.nl/koffiecreatief.

Repair Café Blaricum

9.30 De Malbak Blaricum

Repair Café Blaricum in wijkcentrum de Malbak. Woensdag 11 april van 9.30 uur tot 12.30 uur.

'Du Forsvinder'

14.30 Brinkhuis Laren

Een schooldirecteur in Denemarken wordt ervan beschuldigd 12 miljoen kronen te hebben gestolen. Entree: € 5,-.

'Maudie'

19.30 Brinkhuis Laren

Maudie is een vrouw met artrose die gaat werken als huishoudster voor de stugge visser Everett in Nova Scotia. Entree: € 5,-.

Lezing van Jan Timmer over 'Die man van Philips'

20.00 Johanneskerk Laren

Hij vertelt het verhaal van zowel die man als dat bedrijf. Kaarten à € 10,- zijn verkrijgbaar bij de Larense Boekhandel.

Android Tablet

9.30 Bibliotheek Eemnes

Op vier woensdagochtenden deze workshop. Kosten € 50,-. Van 9.30-11.30 uur. Opgeven: s.oudhuizen@xs4all.nl.

Donderdag 12 april

Koersballen

10.00 De Malbak Blaricum

Iedereen kan het leren, dus kom een keertje kijken.

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 De Malbak Blaricum

Loop binnen tijdens onze openingstijden of maak een afspraak voor een ander moment, 035-750 4149.

Koffieochtend

10.00 De Blaercom

Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Inloopochtend SeniorWeb Eemnes

10.00 Bibliotheek Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 Brinkhuis Laren

Even tijd voor elkaar en een gezellig babbeltje.

Computerinloop

10.00 Wijkcentrum 't Vuronger

Je kunt zo leren om met Facebook - Twitter - Spotify om te gaan.

Invulhulp belastingaangifte

13.00 Bibliotheek Laren

BasBEL helpt iedereen boven de 50 jaar woonachtig in Blaricum of Laren. De kosten zijn € 25,-. U dient zich wel vooraf aan te melden via de bibliotheek.

Coaching voor en door vrouwen

19.30 Kijkoor Eemnes

Een aantal leden geeft korte presentaties op het gebied van persoonlijke vaardigheden en loopbaanontwikkeling. Aanmelden/info: aaagooieneemland@gmail.com.

Boeken- en platenbeurs

Foto: Pixabay

HILVERSUM De jaarlijkse boeken- en platenbeurs wordt zaterdag 7 april weer gehouden in de Diependaalse kerk aan de Diependaalselaan 138 in Hilversum. Naast boeken en lp's zijn er ook legpuzzles, dvd's en cd's te koop. De beurs is van 9.30 tot 14.00 uur.