Laarder Courant de BEL

18 april 2018

Laarder Courant de BEL 18 april 2018


Kritiek op kunstschenking onnodig

Laren Oud-raadslid Chris Bogaers (PvdA) heeft zaterdag - via de mail - aan de fractievoorzitters van de lokale partijen gevraagd om eens kritisch naar de clausules omtrent de miljoenenschenking van Els Blokker aan Singer Laren te kijken. Toen dit bericht online kwam bij deze krant reageerden dorpsgenoten massaal.

Bogaers wilde weten of de gemeente nooit financieel hoeft bij te springen om de nieuwe vleugel en de collectie te conserveren. "Ik zou het heel vervelend vinden als in 2050 mijn kinderen en kleinkinderen deze schenking mee zouden moeten helpen financieren ten koste van andere projecten in ons mooie dorp", schreef Bogaers. Hij noemt de kunstcollectie ook mooi nieuws: "Een prachtige gift waar menig museum jaloers op zal zijn. Toch ben ik kritisch gezien het verleden. Met deze gift lijkt de geschiedenis zich te kunnen herhalen."
Ook mevrouw Blokker klom in de pen en liet de heer Bogaers weten dat hij haar best even had mogen bellen. "In dat gesprek was het duidelijk geworden dat ik natuurlijk nooit Laren zal opzadelen met de financiële gevolgen van mijn schenking. Daar is allang over nagedacht en wij hebben een prima oplossing gevonden. Het bedroeft mij dat je niet op deze wijze te werk ben gegaan, aangezien wij elkaar al jarenlang kennen. Evenzeer als het mij verbaast dat je deze eenvoudige vraag zo graag wilt delen met de nodige andere mensen. Dat geeft te denken", schreef zij. Meer reacties op www.laardercourant.nl.

Utrechter (25) aangehouden voor de dood Martin Kok

Laren De politie heeft gistermorgen een tweede man aangehouden die verdacht wordt betrokken te zijn bij de dood van Martin Kok. Het gaat om een 25-jarige man uit Utrecht.

Op 8 december 2016 werd de toen 49-jarige Martin Kok in zijn auto op de parkeerplaats van Boccaccio aan de Hector Treublaan in Laren doodgeschoten. De politie startte daarop direct een grootschalig onderzoek.

Eerder werd al een 24-jarige man uit Utrecht aangehouden in de Penitentiaire Inrichting in Alphen, waar de man voor een ander strafbaar feit gedetineerd zat. Gistermorgen is in Den Bosch de tweede verdachte opgepakt.

De politie zet het onderzoek voort en kan lopende het onderzoek geen verdere mededelingen doen. De verdachte zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Daders zoek na mishandeling knul uit Laren

Laren De politie heeft nog altijd niemand kunnen oppakken voor het in elkaar slaan en schoppen van een 18-jarige jongen uit Laren, eind vorige maand in Hilversum. Het slachtoffer raakte bij de mishandeling gewond aan zijn gezicht.

De vechtpartij vond plaats op vrijdagmorgen 30 maart tussen 4.00 en 5.00 uur vlak voor de oversteek naar de fietstunnel bij het station. Daar werd de jongen opgewacht door een groep van vijf tot zes mannen, nadat er vlak daarvoor al een opstootje was op de Groest.

De mannen waren pakweg 18 tot 19 jaar oud. Eén van hen is ongeveer 1,90 m lang, heeft een slank postuur en droeg een donkere jas van het merk Canada Goose.

Auto crasht op vangrail A1 bij Laren

Foto: Bob Awick

Laren Een automobilist is zaterdagmiddag op de A1 met zijn auto op een vangrail gecrasht. Het ongeval vond rond kwart over drie plaats op de afrit Laren. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en hebben het slachtoffer bevrijd. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Op de A1 ontstond een flinke file.

EHBO 60 jaar

Hulpverleners bij het slachtoffer van de menwagen.

EHBO Vereniging Blaricum heeft zaterdag haar 60-jarig jubileum gevierd met een buitenoefening bij de locatie aan het Hendrik Smitlaantje 2.

9

Juridisch medewerker (m/v) VluchtelingenWerk H-BEL
VluchtelingenWerk Midden-Nederland, locatie Huizen en omstreken voert in opdracht van de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren de juridische begeleiding uit op het gebied van gezinshereniging en andere asielgerelateerde juridische vragen. VluchtelingenWerk biedt praktische ondersteuning bij de aanvraag en het realiseren van de hereniging van een vluchteling met zijn/haar gezinsleden of bijvoorbeeld bij het verlengen van verblijfsdocumenten.
Veel gezinsherenigingen komen tot stand dankzij de inspanningen van de juridisch medewerkers. Tussen de aanvraag en daadwerkelijke hereniging moeten vaak allerlei (juridische) stappen genomen worden. Dit is een ingewikkeld en vaak ook emotioneel proces voor de vluchtelingen die deze aanvraag willen indienen. Hier kunnen zij onze steun goed bij gebruiken. Werktijden: minimaal 1 werkdag per week (ma t/m do), sterke voorkeur voor de dinsdag. Contactpersoon: Renske Francken van VluchtelingenWerk Nederland Midden-Nederland locatie H-BEL, telefoon 035-5240164/ 06-12267247 of rfrancken@vwmn.nl.

Praatje maken en samen koffie drinken
Samen met een bewoner gezellig koffie drinken, praatje maken en een uurtje in de week gezelligheid bieden. Werktijden in overleg vast te stellen. Contactpersoon: Karin van Rumpt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek in Laren, telefoon 035-6256558/6256411 of k.vanrumpt@amaris.nl.

Buddy
Samen koken met een jongere (18) in het Papageno Restaurant. Het restaurant is een dagbestedingsplek en een leerbedrijf voor jongeren met autisme. Werktijden: 13.00 tot 15.00 uur. Contactpersoon: Diana Tarmidi van Papageno Huis in Laren, telefoon 035-5388091/06-10824825 of vrijwilliger@stichtingpapageno.nl.

Rummikubmaatje
Eén keer per week een middagje samen met een bewoner het spel rummikub spelen. Werktijden in overleg vast te stellen. Contactpersoon: Karin van Rumpt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek in Laren, telefoon 035-6256558/6256411 of k.vanrumpt@amaris.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Commissaris van de Koning Johan Remkes legt functie neer

Laren Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland, legt op 1 januari 2019 zijn functie neer. Dat heeft hij in een brief aan Provinciale Staten en aan minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken laten weten.

Johan Remkes (1951) is sinds 1 juli 2010 commissaris van de Koning(in) in Noord-Holland. Hij schrijft dat zijn afweging een lastige was. Werken in het belang van de provincie Noord-Holland, van de burgers en het bedrijfsleven is volgens hem uitdagend en geeft een grote mate van bevrediging. "De redengeving van mijn beslissing heeft dan ook niets te maken met mijn dagelijkse werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Wel met de door mijn partner en mij gevoelde behoefte aan een grotere vrijheid om meer tijd te nemen voor ons privéleven."
Door deze beslissing nu aan te kondigen kan tijdig en zorgvuldig in zijn opvolging worden voorzien, aldus Remkes. Ook is zijn opvolger dan voldoende ingewerkt als na de verkiezingen van Provinciale Staten op 20 maart 2019 de nieuwe Staten en het nieuwe college van Gedeputeerde Staten aantreden. Eind dit jaar rondt Remkes zijn werkzaamheden als voorzitter van de Staatscommissie parlementair stelsel, die de Staten-Generaal adviseert over de noodzaak van veranderingen in het parlementaire stelsel en de parlementaire democratie, af.
Voordat de vacature voor een nieuwe commissaris van de Koning wordt opgesteld, overlegt de minister van Binnenlandse Zaken met Provinciale Staten over het gewenste profiel van de nieuwe commissaris. Vervolgens kunnen kandidaten bij de minister solliciteren.

Weerbericht

Zonnig en droog, geleidelijk iets minder warm

Het weer staat onder invloed van een krachtige hogedrukzone boven het Noordzeegebied. Het veroorzaakt droog, zonnig en warm weer met een aflandige oostenwind. De aprilzomer piekt donderdag. Daarna schuift het zwaartepunt van de hoge luchtdruk tijdelijk naar het westen. De stroming wordt dan noordwest tot noord en de temperatuur komt iets lager te liggen.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het droog en zonnig weer. Er waait een matige zuidoostenwind. De temperatuur bereikt een zomers niveau met een maximum van 25 à 26 graden. Ook voor vrijdag wordt droog en overwegend zonnig weer verwacht. Met een naar noord tot noordwest draaiende wind tempert de warmte ietwat. De maximumtemperatuur ligt vrijdag rond 21 graden.

Het weekeinde

Zaterdag is het wederom droog en zonnig, al zijn eerst enkele wolkenvelden niet uitgesloten. Er waait een matige wind tussen noord en noordoost. Het wordt 18 à 19 graden. Zondag loopt de temperatuur bij een oostenwind weer iets op naar 20 à 21 graden. Er is zonneschijn, maar later op de dag neemt waarschijnlijk de bewolking toe. Er is dan een kleine kans op een bui.

Weetje

Donderdag 19 april kan met een maximum van 25 à 26 graden een dagrecord worden behaald. Het oude dagrecord staat op 24.3 graden op 19 april 1988. Het absolute warmterecord voor april stond lange tijd op 27.8 graden op 21 april 1968. Elf jaar geleden sneuvelde dit record. In de droogste, zonnigste en warmste april ooit, in 2007, werd het op 15 april 28.9 graden.

Foto: Ab Walet

Klaar voor de start… af! Het licht springt op groen, zo snel mogelijk naar de volgende kruising. Je kijkt eens naast je. Ja, die kun je hebben. Gassen nou. Armbewegingen over en weer. Raar gekwek uit de snavels. Maar waar moet je nu eigenlijk zo snel heen? Geniet liever van de reis. Zie je medereiziger als een vriend. Maak niet zo veel ruzie onderweg. De eindstreep van het leven komt voor de meeste te snel in zicht.

Streekderby hooguit een tussendoortje

Hockeydames Laren winnen met duidelijke cijfers van Huizen

Vooral voor het doel van Huizen ontstond veel gevaar. Foto's: Bob Awick

Laren Voor de hockeydames van Huizen en Laren is het komende zondag D-day. Het duel tussen beide ploegen, toch een streekderby, van afgelopen zondag kan zeker achteraf worden beschouwd als tussendoortje. Laren won in Huizen met 7-1.

Bij rust leidde Laren, vierde in de hoofdklasse, met 2-0. Na de rust ging het hard. Binnen twaalf minuten vond de formatie van coach Robert-Jan Cox het doel vijfmaal. Voor Laren wisten Maxime Kerstholt en Joëlle Ketting ieder twee keer te scoren. Voor Huizen redde Anouk Bekkers drie minuten voor tijd de eer.
Ondanks de duidelijke cijfers heeft de uitslag voor beide ploegen eigenlijk geen gevolgen. Laren bezet met nog een competitiewedstrijd te spelen nog altijd de vierde plaats op de ranglijst, voldoende voor de laatst overgebleven plaats in de play-offs. Komende zondag treft Laren op eigen veld Oranje Rood, dat net als Laren na 21 duels 41 punten heeft verzameld. Omdat Laren een beter doelsaldo heeft is een gelijkspel komende zondag voldoende voor plaatsing voor de play-offs.

Afscheid Sombroek

Laren wist zeven keer te scoren.
Kim Lammers.

Laren ontmoet zondag 22 april op eigen veld team van Oranje Rood

Voor keepster Joyce Sombroek is dit duel haar laatste officiële competitiewedstrijd voor Laren. De wedstrijd begint om 12.30 uur aan de Eemnesserweg. Sombroek hoopt dat haar carrière een mooi staartje krijgt door deelname aan de play-offs: "Heel leuk hoor al die aandacht voor mijn afscheid, maar ik ga ervan uit dat we nog een paar wedstrijden spelen. Hopelijk komen er veel mensen kijken om ons naar de play-offs te schreeuwen!"

Timo Smit haalt schuurtje weg, maar: 'Laat anderen met rust'

Timo Smit. Foto: Leo Janssen

Laren Laarder Timo Smit haalt zijn omstreden schuurtje aan de Torenlaan vrijwillig weg. Directe aanleiding is dat de gemeente Laren handhavend optreedt tegen het schuurtje van Lily Zeligman. Zij moet deze voor 1 mei verwijderd hebben.

In een open brief, die te te lezen is op www.laardercourant.nl, haalt Smit uit naar de Larense bestuurders. "Raadsleden die in 2012 juist de pleitbezorgers waren om dit schuurtje met rust te laten, begonnen deze verkiezingstijd om het hardst handhaving te eisen", schrijft hij. Ook stipt hij de omgekeerde vriendjespolitiek aan: "Als het niet om het schuurtje van Timo Smit ging was het zeker ongemoeid gelaten." Smit vindt dat er in Laren niet nog meer slachtoffers mogen vallen. "En dat gevaar bestaat zolang ik mijn schuurtje laat staan."
Een heksenjacht naar anderen mág er niet komen, zegt Smit. "Als ik het nú toch nog laat staan, wat de gemeente al in 2012 dus wel billijk en redelijk vond, kunnen er nog meer slachtoffers komen. En dat is echt het laatste dat ik wil. In de komende bestemmingsplanprocedures zal ik doorvechten voor het recht van een schuurtje in mijn achtertuin op de 'gewraakte' plek, maar ik zal het 'corpus delict' zelf op korte termijn verwijderen dan wel verplaatsen naar een plek die elke afgunst, azijnpisactie of aanval op mijn integriteit kan doorstaan."
Noud Bijvoet en Nico Wegter (D66) kaartten het omstreden tuinhuisje steeds aan, maar laten "deze onverkwikkelijke affaire, gezien de ontstane situatie, verder rusten".

DorpsBelang en PvdA Eemnes vol vertrouwen de toekomst in

Wilma de Boer (PvdA) en Jan de Zeeuw (DorpsBelang). Foto: Bob Awick

EEMNES De onderhandelaars van DorpsBelang (DB) en PvdA Eemnes hebben besloten met elkaar verder te gaan. Het centrale thema in het coalitieprogramma is dat Eemnes een groene gemeente is waar zorg voor elkaar en zorg voor duurzaamheid en klimaat richting geven aan het beleid, melden Jan de Zeeuw (DB) en Wilma de Boer (PvdA).

Aan de drie overige partijen is nadrukkelijk gevraagd aan te sluiten, waarbij inbreng in het programma en het college is aangeboden, maar helaas heeft dit niet tot resultaten geleid. "Misschien moeten ze nog even wennen aan het idee en komen ze er snel op terug", legt Wilma de Boer (PvdA) uit. "Er is altijd ruimte voor een tweede kans, maar dan moet het wel snel."
Het streven is om in de gemeenteraad van 23 april het coalitieprogramma aan de raadsleden te kunnen aanbieden en de wethouders te benoemen. "We kunnen helaas nog niet bekendmaken wie dat zijn. Dat hangt er immers ook nog vanaf of er alsnog een derde partij bij ons aanschuift", licht Jan de Zeeuw (DorpsBelang) toe. "Het moet een evenwichtig team worden, want er komen spannende zaken genoeg op ons af in de komende periode."
Beide partijen zijn tevreden met het onderhandelingsresultaat. Over het Huis van Eemnes is afgesproken dat een hernieuwde doorrekening, het verstrekken van objectieve informatie aan de inwoners en een enquête onder een representatieve steekgroep duidelijkheid moet geven om te beslissen of het project ongewijzigd voortgezet kan worden. Andere punten in het programma zijn: gestage groei naar meer sociale woningbouw, accent op woningbouw voor starters, middenhuur en eigentijdse huisvesting voor de groeiende groep senioren, burgerfora en ruimte voor burgerinitiatieven, zorg toegankelijker maken en ruimhartig beleid daarin.

Kim Pootjes

De 44-jarige Kim Pootjes woont sinds de zomer van 2000 in Eemnes. Ze geeft onder meer Urban Fitness in de Eemnesser polder.

Foto: Eigen foto

Waarvan kennen we je?
"Van Lifestyle by KIM Gooische Food & Detox Coach."

Wat is er zo leuk aan Eemnes?
"De centrale ligging en het dorpse karakter met de mooie polder."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Mountainbiken, tuinieren en lekker eten met vrienden en familie. En sinds kort het schrijven van mijn boek, daar kan ik mij echt op verheugen."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Morgan Freeman."

Waar maak je je zorgen om?
"Ik maak mij nooit zorgen, want zorgen maken is zonde van je tijd."

Wat is je favoriete plek in Eemnes?
"De polder."

Eemnes mist nog?
"Poepvrije speelplekken voor kinderen en een goede scharrelslager."

Als je een dagje de burgemeester van Eemnes was, wat zou je doen?
"Dan zou ik een plan opmaken om van Eemnes een gezonde gemeente te maken. Zodat iedereen, jong en oud, arm en rijk, de kans krijgt om gezond en fit door het leven te kunnen gaan."

Naar welk land zou je nog willen?
"Met mijn gezin een half jaar in een camper door Australië touren en dan als eindbestemming twee weken naar de Cook-eilanden, zonder computer en iPad."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Doe maar lekker gek, je doet nooit gek genoeg:-))."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Ik zou een vakantiehuisje op Terschelling kopen en daar een vakantieverblijf opzetten voor kinderen waarvan de ouders geen geld hebben om op vakantie te gaan."

Anonieme brief van ex-VVD'er

Laren Het schotschrift met kopieën van oude artikelen van Jacqueline Timmerman uit het Larens Journaal en een persoonlijke boodschap die zich fel tegen de vorige coalitie keerde die op donderdag 15 maart in Laren werd verspreid, is rondgestuurd door een boze ex-VVD'er. Dat laat de Liberaal Laren-frontvrouw in een persbericht weten.

Hoewel werd geïnsinueerd dat deze brief uit de achterban van Liberaal Laren zou komen, heeft de partij direct afstand genomen van dit schotschrift. Timmerman deed hiervan twee dagen later bij de politie aangifte van smaad: "Mede omdat dit bericht door VVD en Larens Behoud direct publiek werd gedeeld met Radio 6FM als 'een brief afkomstig van Liberaal Laren'."

Het Openbaar Ministerie heeft deze klacht serieus genomen. "Intussen is door de recherche de afzender van dit schotschrift achterhaald en de naam is bekend bij het OM en onze burgemeester. De afzender komt uit Laren en blijkt geen enkele actieve of passieve relatie te hebben met enige politieke partij in Laren - dus ook niet Liberaal Laren - maar is een boze ex-VVD'er die inderdaad als verontruste burger heeft gemeend zijn stemadvies voor Liberaal Laren op deze wijze te moeten verspreiden. Het OM en de burgemeester mogen vanwege privacy de naam van deze persoon niet openbaar maken", aldus Timmerman in het persbericht. Voor Liberaal Laren is de zaak afgedaan.

Goed verkeersonderwijs om veiligheid te vergroten

Foto: gemeente Eemnes

Eemnes Leerlingen van groep 7 en 8 van alle basisscholen in Eemnes hebben verkeersexamen gedaan. Aan burgemeester Roland van Benthem de eer hiervoor het startsein te geven. Vanaf de brandweerkazerne fietsten de kinderen een route door de omgeving. Tijdens het verkeersexamen wordt getoetst of leerlingen hun verkeerskennis goed kunnen toepassen in het echte verkeer.

Start nieuwe leesclub in Blaricum

Blaricum De HLB-bibliotheek organiseert vrijdag 20 april om 14.00 uur in de Blaercom aan de Schoolstraat een informatiebijeenkomst, waarmee een opzet voor een leesclub wordt gegeven.

Mensen die het leuk vinden om over literatuur te praten en daardoor in contact willen komen met andere lezers zijn welkom. Het initiatief komt van de landelijke organisatie Senia, die in heel Nederland leesclubs opricht. Leidraad voor de groepen is een lijst van moderne literatuur die is opgesteld door deskundigen. Daaruit worden 6 à 7 boeken per jaar gelezen en besproken aan de hand van leeswijzers met vragen die het gesprek structuur geven. Aanmelden bij Ria Essink via e-mail ria.essink@bressink.nl.

D66 Eemnes teleurgesteld over nieuwe coalitie

Eemnes Verliezer D66 steekt de teleurstelling over de nieuwe coalitie niet onder stoelen of banken.

Martijn Gebbink: "Het raadplegen van de inwoners over het Huis van Eemnes is een compromis tussen voor- en tegenstanders binnen de coalitie. Feit is dat het Huis van Eemnes gewoon gebouwd wordt op Veld 4, omdat alle handtekeningen al gezet zijn. Dus wat de bevolking ook invult in de enquête, Eemnes kan de miljoenenclaims nooit betalen als je het contract eenzijdig verbreekt. Het punt waarop je nog terug kon is eind 2017 al gepasseerd. Hetzelfde geldt voor het HOV; de SpreyVandenBerg-variant is nu in uitvoering en het is niet meer mogelijk daarop terug te komen. Zo probeert het hele coalitieakkoord vooral de historie te veranderen in plaats van een beeld te geven van hoe Eemnes zich de komende jaren ontwikkelt."

Échte Laarder Harry Ligter. Collectie: Leo Janssen

Dorpskarakters kleuren het dorp. De 77-jarige Harry Ligter ,'Bonjour, monsieur', die samen met zijn vrouw Meity woont in dat monumentje van een arbeidershuisje (1771) op de hoek van het Wagenpad en het Zevenend, is er zo een.

Of je Harry nu tegenkomt op de weekmarkt met zijn 14-jarige keffende Moos óf hem majesteitelijk ziet zitten met zijn vuilnisbakkie aan zijn voeten bij lijstenmaker Marcel Kessel, binnen een nanoseconde hang je aan zijn lippen: in Larens dialect, afgewisseld - op verzoek - met bekakt ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands). Bij Harry gaat het altijd óf enthousiast over het Laren van weleer óf hij drijft frivool de spot met het mondaine van nu.
Harry is een groot wielerliefhebber. Ooit was hij zelf een verdienstelijk amateur met rondjes om de kerk en - voor veertig gulden - een uurtje stayeren met wereldkampioen Cees Stam. Doping 'bestond' toen nog niet. Hooguit een bidon cola en een stuk kip in de zak met rantsoen. In 1965 werd hij in zijn felgele wielershirt - met op de voorkant de initialen GWC (Gooise Wieler Club) en op zijn rug 'De Adelaar' - clubkampioen. Het was de tijd dat er ook een Ronde van Laren werd gereden. Met heerlijke koersmuziek en als microfonist de welbekende Chris Delbressine. Het peloton van zo'n tachtig man draaide de pedalen soms 60 km/u rond over het parcours van 't Klooster, Smeekweg, Zevenend en Jordaan.
Er was veel hilariteit. Zoals die ene keer tijdens de Ronde van Eemnes. Vier renners op kop waaronder Harry. De Laarder werd de bocht afgesneden: zó scherp dat het inhalende kwartet weggleed, ten val kwam en in het kroos van de poldersloot belandde. "Er zijn nog foto's van", glimt hij. Zijn bekers staan nu hoog achter in zijn schuurtje opgesteld, miniatuurfietsjes op een houten richel en een shirt van de Franse wielerlegende Jacques Anquetil aan de muur. "De wielersport heeft me gevormd. Het heeft me geholpen als ik als monumentaal-metselaar/tegelzetter moest afzien bij menig grachtenpandje in de bouw. Het heeft me karakter gegeven. Het was een mooie tijd, man. Dat komt nooit meer terug." Harry Ligter, een kleurrijk karakter in ons dorp.

Bloemrijke akkerranden in Laren en Blaricum

Jan van den Brink: 'We hebben ook rekening gehouden met de bijen'

Proosten op de goede deal. Eigen foto

Laren/Blaricum De Agrarische Stichting Blaricum en Stichting Oude Landbouwgewassen Laren (SOLL) en vijf akkerbouwers doen mee aan een provinciale pilot om de akkerranden van de Gooise Enghgronden - onderdeel van het Nationale Natuur Netwerk - te verfraaien. Circa 50.000 m2 wordt nog voor 1 mei ingezaaid met een bloemenmengsel. Er is 120 kilo ingekocht.

Boeren, SOLL en provincie leggen afspraken vast

De deelnemende partijen met gronden in Laren, Blaricum en Bikbergen (Huizen) krijgen hiervoor een financiële tegemoetkoming voor de aanschaf van het zaaizaad en het opbrengstverlies van de oogst. Dat laatste omdat een substantieel deel van de Enghen onderdeel is van de agrarische bedrijfsvoering van boeren. Ook de SOLL is qua inkomsten mede afhankelijk van de agrarische opbrengsten. De overeenkomst is vorige week gesloten en resulteert in een waardevolle bijdrage aan het milieu, verbetering van biodiversiteit en verhoging van de visuele waarde van de waardevolle Enghgronden.
Jan van den Brink, terreinbeheerder van de SOLL: "De provincie heeft ons benaderd omdat de overheid meer grip wil krijgen op het buitengebied. Ik vind dat je beter kunt instappen als de trein begint te rijden dan wanneer deze al rijdt of dat je zelfs helemaal niet instapt." Aanvankelijk had de provincie een langdurige overeenkomst in gedachten, maar daar leek het plan op te gaan struikelen. "Toen heb ik het voortouw genomen en tegen de vijf akkerbouwers gezegd dat wij (SOLL, red.) sowieso gaan inzaaien. Met de provincie zijn we toen een contract van een jaar overeengekomen."
Roodzwenkgras, blauwe lupine, gipskruid, klaproos, boekweit, margriet, korenbloem, voederwikke, dille, Phacelia en Perzische klaver sieren straks de akkerranden langs bijvoorbeeld de Vredelaan, Zevenenderdrift, Naarderstraat, Drift (alle in Laren) en de Noolseweg en Bergweg in Blaricum. "We proberen de bloemen te integreren in de historische akkerbouw", vertelt Van den Brink. "Met het samenstellen van het mengsel hebben we ook rekening gehouden met de bijen." De bloemen blijven zeker tot 1 september staan en mogen niet geplukt worden.

Brandwonden voor monteur Tom Coronel

Eemnes De monteur van Tom Coronel heeft donderdagavond tweede- en derdegraads brandwonden opgelopen aan arm en been. Het betrof een ongeluk met benzine. De man zou buiten in brand hebben gestaan.

Even voor 22.00 uur snelden meerdere ambulances, de traumahelikopter en de brandweer naar het huis van Coronel aan de Goyergracht Zuid in Eemnes. De traumahelikopter landde op het golfveld van de Goyer Golf & Countryclub.
Beveiliging en politie hielden de media buiten het hek in het buitengebied van Eemnes nabij Hotel de Witte Bergen. Een ambulance verliet met de grootste spoed het erf van Coronel.

Klokken luiden met de hand

Eemnes In het kader van het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed hebben de klokkenluiders uit Spanje (Albaida) het initiatief genomen voor een gemeenschappelijke Europese klokluiding op zaterdag 21 april om 12.00 uur.

"Als Klokkenluiders Gilde Eemnes van de Historische Kring Eemnes doen we daar graag aan mee", zegt Jaap Groeneveld. "Temeer daar deze grote Europese luiding bovendien het verzoek ondersteunt om handmatig klokluiden in heel Europa te erkennen als Immaterieel Cultureel Erfgoed." In Eemnes luiden de klokken van de Hervormde Kerk in de Kerkstraat en van het Dikke Torentje aan de Wakkerendijk. Iedereen is welkom om te komen kijken.

Activiteiten in De Hilt

Eemnes In De Hilt vinden in de meivakantie tal van activiteiten plaats voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Kaartjes zijn te koop in het centrum aan de Hasselaarlaan 1c. Meer informatie op www.dehilt.nl.

Rivièra Maison in Laren opent het strandseizoen met hippe foodtruck

'We hebben een echt zandstrand, een prachtige cadeaushop en muziek'

Strandfeestje bij Rivièra Maison Laren. Foto: Rivèria Maison

Laren Rivièra Maison Laren aan de Burg. van Nispenstraat opent het strandseizoen met een heuse 'stranddriedaagse'. Wil jij onder het genot van een verse smoothie en een hapje van Blushing Blaricum alvast in een zonnige stemming komen? Rivièra Maison viert een zomers feestje en u bent van harte uitgenodigd op deze dagen.

"We hebben voor de deur een echt zandstrand met een hippe foodtruck, een prachtige cadeaushop, muziek en onze beach boys zorgen dat het u aan niets ontbreekt. Kortom, Rivièra Maison creëert het perfecte Ibiza loungesfeertje om de zomer welkom te heten", zegt Carolien Appelman, Marketing & Communicatie Rivièra Maison.

Maar dat is nog lang niet alles. U kunt deelnemen aan workshops (op inschrijving door een telefoontje naar de winkel: 035-5388643) en er zijn gave activiteiten voor groot én klein. Enkele highlights uit het programma zijn: op donderdag kan een bloemenkrans gemaakt worden. Ook kunnen bezoekers hun nagels in de nieuwste beachkleuren laten lakken bij Melanie. Marc Lubach geeft op vrijdag make-upadvies en Ariadne van Tisgroen houdt dan een theeworkshop, waarbij bijvoorbeeld thee uit een champagneglas wordt gedronken. Tevens is er de workshop Handletteren. Saxofonist Benjamin Kuijpers is zaterdag te gast, net als de meiden van hair-ID uit Baarn. Zij toveren uw haar om in een mooie zomerlook. Ook kunnen belangstellenden zich inschrijven voor de workshop bloemenkrans maken met Caroline. Het volledige programma en informatie over de workshops zijn te vinden op de Facebookpagina 'RM Beach festival laren'.

Ook diverse gratis workshops tijdens
'little Ibiza' Laren

The Concept Store

The Concept Store in Laren is het paradepaardje van Rivièra Maison. Met een uniek assortiment, een nog hoger serviceniveau en een sfeervolle coffeecorner wordt winkelen bij Rivièra Maison een waar feestje. Het toonaangevende interieurmerk, waarbij sfeer en beleving centraal staan, biedt een breed aanbod meubels en accessoires en wordt geheel in eigen huis ontwikkeld. Elk product is uniek doordat het met de hand vervaardigd wordt in authentieke ateliers wereldwijd. Rivièra Maison presenteert meerdere keren per jaar een nieuwe collectie. De collecties van Rivièra Maison zijn eigentijds en creëren het thuisgevoel, waar je ook bent.

De opbouw van de RM-beach begint vanmiddag. Dan brengt Eemnesser Martin Wallenburg drie kuub zand en wordt vervolgens het strand omgetoverd tot 'little Ibiza' in Laren. Publiek is donderdag, vrijdag én zaterdag van harte welkom. Deelname aan de workshops (m.u.v. handletteren; hiervoor dient een fotolijstje aangeschaft te worden) is gratis.

EHBO Vereniging viert jubileum met buitenoefening

De wijkagent kreeg het te stellen met de menster.

BLARICUM EHBO Vereniging Blaricum heeft zaterdag haar 60-jarig jubileum gevierd met een buitenoefening bij de locatie aan het Hendrik Smitlaantje 2. Namens de gemeente kwam wethouder Anne-Marie Kennis langs met een mooie cheque ter waarde van 250 euro.

Jarige vereniging (60) zet ook haar jubilarissen in het zonnetje

Bij de oefening werd een ongeval met een menwagen nagespeeld. "Een paard was op hol geslagen en ervandoor gegaan. De menwagen was omgeslagen", vertelt secretaris Marja van den Broek-Janssens. "De drie dames op de wagen liepen verwondingen op. Dit gebeurde terwijl een dame die een barbecue aan het aansteken was, getroffen werd door een steekvlam."
Na de alarmering kwamen al snel de politie en brandweer met sirenes richting de plaats van het nagespeelde ongeval. "Omdat dit naast het clubgebouw plaatsvond, was een aantal leden al ter plaatse hulp aan het verlenen. De plaatselijke wijkagent kreeg het aan de stok met de menster van de wagen. Zij had te diep in het glaasje gekeken en was opstandig. Hij sloeg haar uiteindelijk in de boeien. Een van de slachtoffers die op de menwagen zat, lag op de grond naast een hulphond en blindenstok. Dit slachtoffer is visueel gehandicapt en dat werd direct opgemerkt door de hulpverleners. Daarom werd aan dit slachtoffer ook uitgebreid verteld wat er zich op het terrein verder afspeelde om haar gerust te stellen. Het andere slachtoffer lag onder de menwagen en zat bekneld. De dame van de barbecue had brandwonden in haar gezicht en ademde moeilijk en moest gekoeld worden."
De brandweer bluste het vuur in de barbecue en ging daarna aan de slag met een krik om de menwagen omhoog te krikken om het slachtoffer dat eronder lag te bevrijden. De secretaris: "Op dat moment gooide echter een echte alarmering roet in het eten. Zowel de brandweer als de politie moest direct weg. In dat geval ontstaat een zogeheten 'no-play'-situatie. De oefening werd daarom direct stilgelegd zodat de hulpdiensten zo snel mogelijk weg konden. Bij de evaluatie bleek dat de oefening wel zijn doel had bereikt. Door de aanwezigen was veel geleerd over EHBO en hoe zaken worden aangepakt in samenwerking met hulpdiensten." Bij de echte alarmering was uiteindelijk de inzet van brandweer en politie niet nodig.

Ook werd nog een aantal leden in het zonnetje gezet, omdat zij zelf ook een jubileum te vieren hadden. Dit waren Carin van den Berg, Lucienne Berkman, Marja van den Broek, Adrie van Dijk, Sylvia van Dongen, Jan de Jong, Evelien Landman, Roland Lokker, Ester Mulder, Fanny Ramselaar, Jaap Ruijter, Pieter Uitendaal en Willem Vos.

Hulpverleners bij het slachtoffer van de menwagen. Foto's: EHBO Blaricum

Justitie eist vijf jaar cel en tbs tegen Huizer voor roofoverval

Bewoners maken indruk met slachtofferverklaring

Een 19-jarige Huizer moet volgens de officier van justitie vijf jaar de gevangenis in. Ook wil hij hem tbs opleggen: de strafeis voor een roofoverval in Laren.

De woning aan de St. Janstraat. Foto: Politie

Laren Vijf jaar cel en tbs heeft de officier van justitie geëist tegen een van de verdachten - een 19-jarige Huizer - die betrokken zou zijn geweest bij de brute en gewelddadige roofoverval vorig jaar op 16 april in een woning aan de St. Janstraat in Laren. De officier vond belangrijk bewijs op de schoenen van de Huizer: bloed van de bewoonster.

Ook is de Huizer maar liefst veertien keer herkend op de beelden die het programma Opsporing Verzocht begin juni 2017 toonde. Daarop is een man te zien, die eerst onherkenbaar wordt gemaakt, om vervolgens te pinnen met een van de gestolen passen die bij de roof is buitgemaakt. De Huizer ontkent in de woning te zijn geweest. Hij zegt in het geheel niet in Laren te zijn geweest in die nacht.
Laren werd vorig jaar op tweede paasdag opgeschrikt door een zeer brute, gewelddadige roofoverval waarbij de zoon des huizes om een uur 's nachts werd opgewacht bij de woning en onder bedreiging van een pistool de woning binnen werd geduwd. Zijn moeder kwam naar beneden omdat zij de hond hoorde blaffen. Vervolgens ontspon zich een horrorscenario, waarbij de moeder vreselijk werd toegetakeld in haar gezicht omdat ze schreeuwde. Maar ook toen inmiddels iedereen geboeid op bed lag, ging het geweld door. Alles bij elkaar zijn de twee mannen ruim een uur binnen geweest. De politie kwam de Huizer op het spoor toen ze bij hem thuis een tas vonden met tuinhandschoenen en sleutels van de woning in Laren. Zijn advocaat deed het verzoek om haar cliënt volgens het jeugdrecht te beoordelen. Volgens de rapportage van een forensische jeugdkliniek zou een PIJ-maatregel kansen voor de verdachte bieden om hem pedagogisch bij te sturen. De officier vond deze conclusie te weinig onderbouwd.

Smartengeld

'In mijn veilige haven is mij zo veel meer afgenomen'

De bewoners waren tijdens de zitting aanwezig en maakten indruk met hun slachtofferverklaring. "Ik ben niet alleen spullen kwijtgeraakt en heb letsel opgelopen, maar in mijn veilige haven is mij zo veel meer afgenomen", zei de moeder. Het gezin eist in totaal vijftigduizend euro smartengeld, naast een on-Nederlands hoge derving van inkomsten. De vader kon een half jaar niet werken en werkt nu nog voor tachtig procent.

Justitie heeft de zaak afgesplitst van de overige verdachten omdat het onderzoek naar de tweede dader en de handlangers nog volop bezig is. De Huizer zit inmiddels al bijna een jaar vast. Het zou te lang duren om de zaak in zijn geheel te behandelen.

De rechtbank doet op 25 april uitspraak.

ABN AMRO sluit kantoor

Laren Het kantoor van de ABN AMRO aan het Zevenend gaat dicht. Vanaf 8 juni kunnen de klanten terecht bij de kantoren in Bussum of Hilversum.

Het bezoek aan het Larense kantoor is de laatste jaren sterk afgenomen, omdat klanten steeds meer kiezen voor nieuwe en moderne manieren om hun zaken te regelen, aldus ABN AMRO. Er wordt steeds meer gebruikgemaakt van een videogesprek, telefoon, chat of e-mail.

Pontje in polder dicht na ongeluk

Eemnes Een moeder en kind zijn vrijdagmorgen - met fiets en al - vanaf het pontje over de Eemnessertrekvaart in het water gevallen.

Bij het opstappen ging het mis. De pont dreef weg en de twee haalden een nat pak. De brandweer kwam met spoed ter plaatse, maar omstanders hadden de drenkelingen al snel op het droge. Ondanks de flinke schrik raakten moeder en kind niet gewond. Ze zijn naar huis gebracht. De brandweer heeft de fiets uit het water gehaald.

Brutale roof op bouwplaats

Laren Op de bouwplaats waar momenteel het Crematorium Laren door bouwbedrijf Jos van der Wardt uit Eemnes wordt gebouwd, is vorige week ingebroken.

De directie- en de schaftkeet werden opgebroken en een container met kramerij (bevestigingsmiddelen, pur en kit) en gereedschap gestolen. Van der Wardt spreekt van een brutale inbraak. Hij vermoedt dat de dieven woensdagavond tussen zes en tien uur hebben toegeslagen. "Ik kan me niet voorstellen dat het midden in de nacht is gebeurd; ze hebben de containers open staan slijpen." Omdat ook de harnasgordels door de dieven waren meegenomen, kon het kraanwerk op de dag van de ontdekking niet doorgaan. "We hebben alles een dag moeten verschuiven. Maar we hoeven niet later op te leveren, het personeel is niet gestolen." Het crematorium opent eind dit jaar.

Textielatelier Knip-Oog in De Schoter

Een vrijwilliger overhandigt een deelnemer de draad die door het oog van de naald gehaald wordt. Foto: PR

Eemnes Het Textielatelier Knip-Oog in De Schoter aan de Wakkerendijk 66a is elke donderdag van 14.00 tot 17.00 uur open voor wie in het kader van Tijd voor Meedoen wil komen breien, borduren of kleding wil ontwerpen en maken. Het is een initiatief van Versa Welzijn en Goede Buren Eemnes.

"Centraal staat de gedachte dat Textielatelier Knip-Oog een plek gaat worden voor mensen om elkaar te ontmoeten, om samen te werken en om elkaar te leren kennen", zegt Gerard Beentjes van Goede Buren Eemnes. Het gaat daarbij niet alleen om herstelwerkzaamheden, maar vooral om het creatieve proces van nieuwe dingen maken.

Lockmachine

Bij de opening - vorige week donderdag - werden de initiatiefnemers verrast door wethouder Jan den Dunnen. Hij gaf namens de gemeente Eemnes een tegoed voor een set scharen en bood uit particulier bezit een lockmachine aan, een speciale naaimachine geschikt voor het maken van een zoom.

Hand reiken

Versa Welzijn en Goede Buren Eemnes hopen dat Textielatelier Knip-Oog bijdraagt aan de doelstelling van Tijd voor Meedoen: mensen een hand reiken om mee te doen in de samenleving. "Deze activiteit richt zich op alle mensen die zich oriënteren op de arbeidsmarkt, op nieuwkomers en statushouders die zoeken naar een nieuw perspectief."

Meedoen?

Textielatelier Knip-Oog gaat in de aanloop gerund worden door vrijwilligers van Goede Buren Eemnes, terwijl Versa Welzijn gaat zorgen voor de organisatie. Vrijwilliger of deelnemer worden? Neem dan contact op met Marjolein Post (06-13966050) of Gerard Beentjes (06-22418456).

Tentoonstelling over Katholiek Laren in De Lindenhoeve

Foto: Carin van den Berg

Laren Hoe begroeven de Rooms-Katholieke inwoners van Laren vroeger hun doden? Op die vraag geeft de tentoonstelling 'Katholiek Laren' van de Historische Kring Laren (HKL) in zijn centrum De Lindenhoeve aan de Burg. van Nispenstraat antwoord.

De tentoonstelling blijft het hele jaar, maar wisselt wel qua inhoud. Op dit moment staat de rooms-katholieke coöperatieve begrafenisvereniging Sint Barbara centraal. In de loop van het jaar zullen ook andere rooms-katholieke organisaties aan bod komen. De achterwand in het historisch centrum is voornamelijk besteed aan het 'Jan Berendse kerkhof' en aan de zes kerken van rooms-katholiek Laren. In een vitrine ernaast worden doopboeken, missaaltjes en zang- en gebedenboeken getoond.
De Lindenhoeve is elke zaterdag open van 14.00 tot 16.00 uur, daarnaast elke derde donderdag van de maand van 19.00 tot 21.00 uur. Wie ideeën of materialen heeft voor de tentoonstelling kan zich melden bij HKL-bestuurslid Thijmen van der Zwaan, telefoon 035-6294945 of info@historischekringlaren.nl.

Prestatieafspraken sociale huur

De betrokken partijen zijn blij met de afspraken. Foto: Gemeente Blaricum

Blaricum De gemeente Blaricum, woningcorporaties Het Gooi en Omstreken en de Alliantie, de huurdersorganisatie Het Gooi en Omstreken en de huurdersbelangenvereniging G&V van de Alliantie hebben de prestatieafspraken 'Blaricum 2018-2022' ondertekend.

De partijen hebben afgesproken dat de voorraad sociale huurwoningen in deze periode met circa honderd woningen toeneemt. Ook zijn afspraken gemaakt over betaalbaarheid, bijzondere doelgroepen, doorstroming, verduurzaming en leefbaarheid. Liesbeth Boersen, wethouder Volkshuisvesting Blaricum: "Ik ben blij dat er de komende jaren zo veel sociale huurwoningen bij komen. Zo blijft wonen in Blaricum ook mogelijk voor mensen met lagere inkomens."
In de prestatieafspraken worden de ambities en doelstellingen uit de Woonvisie Regio Gooi en Vechtstreek 2016-2030 en de Woonagenda Blaricum 2017-2022 verder uitgewerkt. Corporaties zetten zich in om meer woningen beschikbaar te stellen voor zowel ouderen als jongeren door meer betaalbare nieuwbouwwoningen en een betere doorstroming. Zo krijgen ouderen die een eengezins-sociale huurwoning verlaten, voorrang bij een nieuwbouw sociale huurwoning voor ouderen. Joan van der Burgt, directeur de Alliantie: "Mooi aan de totstandkoming van de prestatieafspraken is dat we de koers hebben bepaald. Grote winst vind ik dat we met elkaar hebben afgesproken dat de sociale huurvoorraad waar mogelijk wordt uitgebreid, waarbij het van belang is dat het aanbod past bij de toekomstige vraag." Ook de huurdersverenigingen zijn tevreden over de afspraken.
De sociale woningen in de Blaricummermeent worden aardgasloos gerealiseerd. De partijen vullen de komende jaren de afspraken over duurzaamheid verder in.

Jobmaatjes vol enthousiasme in Krachtcentrale in Huizen

Jobmaatjes-bijeenkomst in de Krachtcentrale. Foto: PR

BEL Jobmaatjes van het ReconnAct jobmaatjesproject in HBEL hebben zaterdag samen het succes gevierd en hun enthousiasme daarover geuit tijdens een speciaal voor hen georganiseerd jobmaatjesevent in de Krachtcentrale in Huizen.

Jobmaatjes en hun partners kwamen bij elkaar om het succes van het begeleiden van werkzoekenden naar werk of werkervaringsplek te vieren, maar ook omdat het projectteam de jobmaatjes graag een keer extra wilde bedanken voor hun grote inzet. Dit werd kracht bijgezet door een LinkedIn-workshop die verzorgd werd door Judith den Dunnen en een slagwerk- en percussieworkshop door Dick Le Mair. Het event werd afgesloten met een warm buffet verzorgd door jobmaatje Henna Mahmood.

Het jobmaatjesproject in HBEL is in februari 2017 gestart. Jobmaatjes hebben inmiddels meer dan 50 procent van de werkzoekenden naar werk of een werkervaringsplek begeleid. Wie de passie heeft om mensen naar werk te helpen, kan contact opnemen met projectleider Paul Koeleman: telefoon 06-51153890.
Meer informatie staat op stichtingreconnact.nl/hbel.

Repair Café Eemnes

Eemnes Het Repair Café verzet zich tegen de 'weggooicultuur' en wil op haar manier een bijdrage leveren aan een schoner milieu.

Daarom wordt zaterdag 21 april vanaf 10.00 tot 13.00 uur een sessie in De Schoter aan de Wakkerendijk 66a gehouden. De sessie eindigt om 13.00 uur.

Inschrijven voor Smashers-volleybaltoernooi

Het volleybaltoernooi van The Smashers is een schot in de roos. Foto: The Smashers

Laren Volleybalvereniging The Smashers organiseert op Hemelvaartsdag (donderdag 10 mei) voor de 37ste keer op de velden van sportvereniging SV Laren'99 aan het Schuilkerkpad het alom bekende volleybaltoernooi, waarbij vrienden- en familieteams het tegen elkaar opnemen.

Met de organisatie van dit toernooi wil The Smashers het spelen van volleybal promoten en de deelnemers laten genieten van een gezellige en sportieve dag. Voor de jeugd zijn er extra activiteiten. "Wij hopen weer op vele teams", zegt voorzitter Jan Smit. Vorig jaar sloegen vierhonderd mensen (verdeeld over 53 teams) een balletje.
Het toernooi staat open voor recreanten (geen competitieteams) in diverse categorieën: gemengd, mannen, vrouwen en jeugd (vanaf 12 jaar). Voor jeugdteams (12-15 jaar) wordt een aparte poule samengesteld. Deskundige leiding zal hiervoor aanwezig zijn. Ook wordt een miniclinic gegeven voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Inschrijven kan per straat, familie, vriendenclub, buurt, school, bedrijf, gezin of vereniging. De teams worden ingedeeld in groepen van 5 à 6 teams. Iedere poule is van ongeveer gelijke sterkte en kent een winnaar. "Het recreatieve karakter is het belangrijkste ingrediënt van dit gezellige toernooi. Het is daarom van belang dat de deelnemers nauwkeurig het digitale inschrijfformulier invullen. De toernooiorganisatie kan dan de poules zo veel mogelijk op gelijke sterkte formeren", meldt Smit.
Ieder team dient, naast het bedenken van een originele naam, ook een scheidsrechter te leveren. De prijsuitreiking is om 17.00 uur. De prijs voor een deelnemend team bedraagt 20 euro. Jeugdteams mogen gratis meedoen. De inschrijving gaat digitaal via www.smashers.nl. Het team wordt definitief ingeschreven als het inschrijfgeld is ontvangen. Voor de meest originele naam en de fraaiste/gekste outfit stellen de organisatoren leuke prijzen beschikbaar. Een deskundige jury kiest de winnaars.
In de kantine is vanaf het begin van de middag het muzikaal spektakel van Discotheebe te beluisteren en voor de kinderen staat er een springkussen. Ook kunnen zij zich laten schminken.

Misa Criolla in kerk aan Kerklaan

Laren Het koor 'Zingen voor je Leven-Amsterdam', voert zondag 22 april in de Ontmoetingskerk aan de Kerklaan de Misa Criolla (uitspraak Miesa Criozja) uit, het bekendste werk van de Argentijnse componist Ariel Ramírez.

Deze mis werd in 1964 gecomponeerd en is tussen 10.00 en 11.00 uur te horen. De uitvoering vormt een essentieel onderdeel van de kerkdienst.

Vergeten

Het koor 'Zingen voor je Leven-Amsterdam' bestaat uit mensen die direct of indirect met kanker te maken hebben. Zij zijn bij elkaar gekomen om te zingen voor het leven, om de kanker even te vergeten. Dat het leven een kleurrijk geheel wordt ervaren zij steeds weer tijdens het zingen. Een lach en een traan en alle plezier klinken in een samenklank die hoop brengt. Dat te doen in een compositie als de Misa Criolla is een feestje, een feest waaraan iedereen kan deelnemen. Aan de toetsen zit musicus Harrie Herfst en de algehele leiding is in handen van Anne-Marie Blink.

Na huttenbouwdag nu open huis bij Tymen de Sayer

Blaricum De huttenbouwdag in de Blaricummermeent, onlangs georganiseerd door Scouting Tymen de Sayer, was een groot feest. Ruim zestig enthousiaste kinderen, hun ouders en de eigen scouts hebben in drie uur tijd samen tientallen gave hutten van pallets in elkaar getimmerd: er was een molen, een kerk, een uitkijktoren en allerlei 'villa's'. Zo ontstond echt een eigen tijdelijk dorp binnen de nieuwbouwwijk. "Het was leuk om te zien dat iedereen zo enthousiast was en we een beetje konden laten zien wat we bij scouting allemaal doen", vertelt Robbin Bakker. Op zaterdagmiddag 21 april houdt de scouting een open dag bij Groepshuis 't Lage Slot (hoek Meentzoom en Schapendrift).

Workshops Dynamic Arts

Laren Tijs Krijnen (22), student Culturele en Maatschappelijke Vorming, organiseert vrijdag 20 april van 16.00 tot 19.00 uur samen met de mensen van Dynamic Arts diverse workshops.

Het betreft dj-, dans-, rap- en tekenworkshops, die geschikt zijn voor jongeren van 10 tot 18 jaar. Tijs Krijnen: "Met deze workshops willen wij een werkelijke bijdrage leveren aan de (kunst)educatie van kinderen."

Inschrijven

Deelname kost 5 euro per workshop. Inschrijven via gena@dynamicarts.nl. Dynamic Arts is gevestigd in De Scheper aan de Kerklaan 29.

Bedrijven zonder water

Eemnes Bij graafwerkzaamheden op de Vogelkersberg is vrijdagmorgen een waterleiding gesprongen.

Hierdoor kwamen meerdere bedrijven aan de Vlierberg, Walnootberg en Vogelkersberg zonder water te zitten. Vitens kwam ter plaatse om de leidingbreuk te herstellen.

Rabobank verdeelt kleine 10 mille

De winnaars bij elkaar. Foto: Rodney Kersten

LAREN/BLARICUM Rabobank Gooi en Vechtstreek heeft tijdens een feestelijke bijeenkomst cheques uitgereikt aan alle deelnemers van de Rabobank Clubkas Campagne in Laren en Blaricum. In totaal verdeelde de bank 9.350 euro onder elf clubs.

Tijdens de uitreiking, die plaatsvond in het kantoor van de Rabobank in Laren, is bekendgemaakt hoeveel stemmen elke club heeft ontvangen. De clubs hadden ieder op hun eigen, vaak heel originele manier, campagne gevoerd om leden van de bank te enthousiasmeren op hen te stemmen. Met het bedrag kunnen zij hun gewenste doelen realiseren.

Iedereen winnaar

De hal van het Rabokantoor was gevuld met vertegenwoordigers van verenigingen en stichtingen. Uiteindelijk was iedereen winnaar, zoals marktteamleider Sandra van Vessem benadrukte.

Een cheque was er voor: Muziekvereniging St. Jan, Scouting Raboes, SDS'99 Handbalvereniging, BLTC Blaricum, TTV Laren, Vlugheid en Kracht Laren/Blaricum, LTV de Bijvanck, Toneelvereniging Blaricum, Drum- en Showband MCC Laren, Stichting Zingen voor je Leven Koor en Tennisclub 't Laer.
De Rabobank organiseerde dit jaar voor de tweede keer de Rabobank Clubkas Campagne in het Gooi en de Vechtstreek, waarbij in totaal 75.000 euro wordt uitgereikt. De belangrijkste spelregels: elke club uit de regio die bankiert bij de bank kon zich tot eind februari aanmelden. Vervolgens konden de leden van de Rabobank hun stem uitbrengen op de deelnemende clubs die zij een warm hart toedragen. Elke stem was geld waard en op deze manier konden clubs die klant zijn van de Rabobank activiteiten realiseren die de leefbaarheid van de gemeente verbeteren. De uitslag is te vinden op www.rabobank.nl/gvs.

Samenspel van kunsten tijdens BEL Art-expo

Laren De veelzijdige BEL Art-tentoonstelling in het BEL-kantoor aan de Zuidersingel 5 van Ans van Horssen-Medema, Rineke Wartena en Ria van der Mik in het BEL-kantoor wordt donderdag 19 april geopend. Hun werk is te zien tot en met 29 mei.

Als kind al raakte Van Horssen-Medema gefascineerd door foto's die haar vader met zijn boxje maakte. Op haar zeventiende kocht zij zelf voor 25 gulden een camera en sindsdien is fotografie haar passie geworden. Wartena vertrok in 2000 een week naar Frankrijk om te schilderen op muziek en zij werd daardoor gegrepen. Bij schilderen op muziek gaat het erom of je in staat bent bepaalde vermogens naar believen in of uit te schakelen. Ria van der Mik begon 25 jaar geleden met glas te werken. Boeiend vindt zij vooral de combinatie van het creatief bezig zijn met het ambachtelijke. Ze restaureert glas-in-loodramen in opdracht en maakt wandobjecten naar eigen ontwerp.

Onthaasten tijdens eerste Gooise Mind-Walk op hei

Els Aardewijn introduceert de Mind-Walk. Eigen foto

Huizen/Blaricum Onthaasten en opladen tijdens wandelingen: Els Aardewijn uit Huizen begeleidt vanaf 25 april Mind-Walk-trainingen op De Tafelberg in Blaricum.

Woensdag 25 april start de eerste training om 10.00 uur. De cursus duurt tien weken, waarin wekelijks 3 tot 5 kilometer gewandeld wordt in een groep van maximaal 8 personen. De wandeling duurt 75 minuten en heeft een thema, zoals 'Balans' of 'Bewustwording'. Aardewijn: "Mind-Walk bevordert het creëren van ontspanning, bewustwording, vrijheid en balans. Het is wandelen gecombineerd met invloeden uit yoga, mindfulness training en tai chi." Ze noemt het een veilige en effectieve manier om gezondheid en fitheid te verbeteren en het is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars van alle conditieniveaus.
"Mindful wandelen in de natuur is goed voor lichaam en geest. Mensen die anders met stress of problemen willen omgaan hebben er veel aan, maar de cursus is ook bedoeld voor mensen die geen klachten hebben'', vertelt Aardewijn, die een eigen praktijk voor mindfulness en massage heeft. Voor aanmelden en informatie: Els Aardewijn, telefoon 06-15138686 of delis@aardewijn.com.

Zeskamp KPJ Eemnes op De Vaart-terrein aan Stadswijksingel

De zeskamp altijd een gigantische happening. Foto: Bob Awick

Eemnes KPJ Eemnes organiseert donderdag 10 mei weer de zeskamp, een groot spektakel vol sportiviteit en gezelligheid. Het evenement vindt wederom plaats op het terrein van ijsclub De Vaart aan de Stadswijksingel.

Voor deze editie kunnen 22 teams zich inschrijven. Tijdens zes spellen moeten de teams hun fysieke kracht, kennis en doorzettingsvermogen tonen.
Een team kan uit minimaal zes en maximaal acht mensen bestaan, waarvan in ieder geval twee mannen en twee vrouwen (minimumleeftijd 14 jaar). Deelname per team 30 euro. Deelname is geheel op eigen risico.

Happening

Natuurlijk is de zeskamp ook voor de toeschouwers een ware happening. Zij hebben vrij entree en kunnen onder het genot van een hapje en drankje de deelnemers aanmoedigen. Ook kinderen zijn welkom; voor hen zijn er activiteiten.
Na afloop is er een barbecue. Iedereen mag voor 15 euro per persoon mee-eten. De KPJ geeft deelnemende teams korting; wie zich voor 1 mei aanmeldt, betaalt 12,50 euro per persoon.
Het startschot voor de zeskamp wordt om 12.30 uur gegeven en rond 18.00 uur is de prijsuitreiking.
Aansluitend begint de barbecue en een band zorgt voor een knalfeest in de tent. Een dj draait de leukste muziek.

Opgeven kan via 6kamp@kpjeemnes.nl.

Herinrichting van Prins Hendriklaan-Boissevainweg

Blaricum In opdracht van de provincie Noord-Holland wordt er door VolkerInfra gewerkt aan de herinrichting van de Prins Hendriklaan-Boissevainweg (N526). De werkzaamheden duren tot en met 5 mei.

Tegelijkertijd met dit onderhoud worden de wegen veiliger ingericht en worden faunavoorzieningen gemaakt om de natuurgebieden aan beide kanten van de weg te verbinden.

20 / 24

Toneelvereniging Deo et Arti speelt 'Zonderland'.

donderdag 19 april

Koersballen

De Malbak 10:00 uur

Koersbal lijkt op jeu de boule. Er is geen kracht voor nodig en het wordt binnen gespeeld. Het verrassende van dit spel is de bal, omdat het zwaartepunt niet in het midden zit. Iedereen kan het leren, dus kom een keertje kijken. Do. van 10.00-12.00 uur. De Malbak, Wetering 122, Blaricum. 035 5262902

Koffie ochtend

De Blaercom 10:00 uur

Zin in een kopje koffie? Vind je het leuk om anderen te ontmoeten in een ontspannen en gezellige sfeer. Kom dan naar deze koffieochtend. Iedere donderdagochtend vanaf 10.00 uur staat de koffie klaar. Iedereen is welkom!Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035 7504149

Inloopochtend SeniorWeb Eemnes

Bibliotheek Eemnes 10:00 uur

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Bibliotheek Malbak

De Malbak 10:00 uur

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Naast het lenen van boeken kunt u ook gezellig een kopje koffie of thee drinken in de Malbak bieb. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum

Computerhelpdesk

De Brassershoeve 10:00 uur

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan om u te helpen. Waterstraat 2 (Achter de Oude Kerk) Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl

PC Helpdesk BEL

Brinkhuis Laren 10:00 uur

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone kom naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl

Frans impressionisme in klassieke muziek

Bibliotheek Gooi en meer Eemnes 10:00 uur

Muziekhistoricus Joop van Velzen zal zijn verhaal illustreren aan de hand van heel veel beeld- en geluidsfragmenten, waardoor u een goed beeld krijgt van de impressionistische periode uit de klassieke muziek! Iedereen is van harte welkom, de entree is vrij!

Koffieochtend in Brinkhuis

Brinkhuis Laren 10:30 uur

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis. Even tijd voor elkaar en een gezellig babbeltje.

Computerinloop

Wijkcentum 't Vuronger 10:00 uur

Een computer tablet of telefoon is zo ingewikkeld dat je door de bomen het bos niet meer ziet.Wilt u daarmee geholpen worden dan kan u op donderdagmorgen daarmee geholpen worden ,er zijn geen kosten aan verbonden en je kan zo leren om met Facebook Twitter Spotify om te gaan.

Lunchpauzeconcert Raadzaal Eemnes

BEL kantoor 12:30 uur

Frans Moussault, basklarinet, speelt in het gemeentehuis van Eemnes op 19 april 12:30. Klank en stilte... In de muziek van Muso wordt leven tot stilte en stilte tot leven gebracht De muziek is beïnvloed door de Shakuhachi-Zen traditie van en creëert een eigen poëtische muzikale wereld,

Kids Werkplaats

De Malbak 14:30 uur

Iedere derde donderdag van de maand, tussen 14.30-16.00 uur, voor kinderen van 8-12 jaar! Er wordt veilig en onder begeleiding gewerkt en alles wat gemaakt wordt mag mee naar huis. Deze donderdag maak jij je eigen vlieger en test je hem uit! Kosten € 2,50. De Malbak, Wetering 122, Blaricum, 0355262902.

Oranjebingo

Vivium Johanneshove 14:30 uur

Oranjebingo in Johanneshove Laren. Van 14.30u tot 16.30u speelt u voor €5,00 5 x 3 rondes. U krijgt ook een kopje koffie/thee en een hapje en drankje in de pauze.

RaceRunning officiële start training

Atletiekvereniging Zuidwal 19:00 uur

Start trainingen van Race Running, een nieuw onderdeel binnen het aangepast sporten in de atletiek, geschikt voor kinderen, jong volwassenen en ouderen die in een rolstoel zitten maar nog enig beenfunctie hebben. Voor info en/of aanmelding: lbatletiek@avzuidwal.nl

Beginnen met hardlopen

De Trappenberg 19:30 uur

In samenwerking met de Gezondheidscentra Huizen starten wij in mei de Clinic ?Gezond Beginnen met Hardlopen. Gedurende deze Clinic word je onder begeleiding van een gediplomeerd trainer getraind om 30 minuten te kunnen hardlopen. Voor meer info: www.sporiefhardlopenhuizen.nl

vrijdag 20 april

Muziek met baby's en peuters

Muziekvereniging prinses Irene 9:00 uur

Vrijdag 6 april start de cursus Muziek op Schoot met kindjes van 8 maanden tot 4 jaar met hun ouder/verzorger. In de lessen wordt gezongen, we bewegen en dansen op de muziek. Ook zijn er muzikale activiteiten met muziekinstrumenten en andere materialen. Info: hendrikaveerman@tiscali.nl

Mamacafé Huizen

Wijkcentrum Holleblok 10:00 uur

De Snuffelkast wordt vandaag weer geopend. Kinderkleding kan ingeleverd worden en tegen een klein bedrag ook meegenomen worden. Alle ( a.s.) ouders met baby's en hun broertjes en zusjes tot 4 jaar zijn van harte welkom.

de Geef en Neem tafel

Brinkhuis Laren 10:00 uur

De Geef en Neem tafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd. Elke vrijdag in het Brinkhuis voor spullen die een tweede kans verdienen.

Taalcafé HET BEGINT MET TAAL

Bibliotheek Huizen 13:30 uur

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Sprookjesfamiliestuk

Theater De Hasselbak 19:30 uur

Toneelvereniging Deo et Arti speelt het doldwaze, vrolijke, muzikale en kleurrijke familiesprookje "Zonderland". Van Robbert Jan Proos, regie: Angelique Scherpenzeel. Te zien op 20 april om 19.30 en 21 en 22 april om 14.00 uur. Entree 6 euro. Reserveren www.hasselbak.nl of 06-43866771

Tekenen-schilderen-boetseren-beeldhouwen

Gooise Academie 9:30 uur

De Gooise Academie biedt verschillende cursussen als boetseren, beeldhouwen, tekenen, schilderen, fotograferen en Photoshop, gegeven door professionele docenten. Voor beginners en gevorderden. Een proefles is gratis en iedereen is welkom.

Mid Live Music Club: Gezellige live muziek met Rolf Menist

Brinkhuis Laren 20:15 uur

Vroeger speelde hij al in Mauve, in Eemland, in het Bonte Paard en wat goed is moet blijven. Vandaar dat Rolf op 20 april weer speelt in de gezellige foyer van het Brinkhuis. Een avond meezingen, lekker swingen op de dansvloer of alleen luisteren en genieten. Vrij entree en voor alle leeftijden.

zaterdag 21 april

Repair Café Eemnes

De Schoter 10:00 uur

Repair Café in gebouw de Schoter voor gratis reparatie van tuingereedschap, huishoudelijke apparaten en kleding.

Fashion Swap & Shop

Colourful Life 11:00 uur

Heb jij goede kleding en accessoires die je niet meer draagt? Kom ruilen bij onze Swap & Shop t.g.v. ex-slachtoffers vrouwenhandel. Schoon, geen afgedragen kapotte kleding. Elk item is één ruilpunt. Toegang: gratis. 11.00 - 16.00 uur. Info en inbreng: jeaninevandorssen@gmail.com 06 42572722.

Nieuwe Buikdanscursus

Centrum voor Bloei & Ontwikkeling 20:00 uur

Nieuwe cursus voor beginners. Gabi Lodewijk zet deze dansvorm om in een bewegingsactiviteit voor alle leeftijden. Geen gehups en gespring, gewoon in kleding waar je je lekker in voelt. Goed voor gewrichten, spieren en humeur! zaterdag ook om 10.30 € 25,- per maand. www.bellywork.nl 06 20097717

Workshop Winterfotofrafie

Parkeerplaats bij Restaurant de Tafelberg 9:30 uur

In deze workshop is het thema Herfst / Winterfotografie en Zwart Wit fotografie, het is nu in deze tijd prachtig om in Zwart wit te fotograferen.

maandag 23 april

Rummikub en Scrabble

De Malbak 10:30 uur

Wilt u vroegere tijden laten herleven? Elke maandagochtend is er in wijkcentrum de Malbak van 10.30-11.30 uur gelegenheid om onderling gezellig ouderwets rummikub of scrabble te spelen. Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Start workshop Genealogie

Vivium Johanneshove 14:00 uur

Het internet heeft stamboomonderzoek véél gemakkelijker gemaakt. In 3 dagdelen behandelen wij genealogische begrippen, welke gegevensbronnen er op internet zijn en hoe u de resultaten van uw onderzoek systematisch op de PC vastlegt. Prijs: €40. Aanmelden op www.seniorweblarennh.nl of tel. 064617527

Scharrelconcert

Brinkhuis Laren 17:00 uur

Bram Rutten en Veronique Hofman zijn er weer voor hun scharrelconcert op de maandag namiddag. Beter kun je de week niet beginnen: een sfeervol, gratis concertje. Vanaf 17.00 uur zingt Veronique en begeleidt Bram haar op de piano. U kunt online een plaats reserveren. Info: www.harvanlaren.nl.

Young! start to Bootcamp ¶

Camping de Woensberg 19:00 uur ¶

Sportief Hardlopen Huizen komt met een Bootcampgroep voor de Jeugd. We richten ons op de middelbare scholier die het leuk vindt om in teamverband en toch individueel actief buiten in beweging te komen. Het is een training van 12 weken elke maandag avond om 19:00 uur. ¶

De God van de Slachting ¶

Rosa Spier Huis 20:15 uur ¶

Twee echtparen van gegoede middenklasse, intellectueel onderlegd en welgemanierd, willen een uit de hand gelopen kinderruzie beschaafd oplossen met een open gesprek. Gaandeweg blijken woorden de laagjes vernis van de beschaving grondig af te schuren tot er alleen nog een verbaal slagveld overblijft. ¶

Zwarte komedie ¶

Theater De Hasselbak 20:15 uur ¶

Toneelvereniging Deo et Arti speelt de zwarte komedie "Kleine Teun" van Alex van Warmerdam. Regie: Ruud Fecken Nog te zien op 23 en 24 maart 2018 Kaarten zijn te bestellen via www.hasselbak.nl of 06-43866771. Aanvang: 20.15 uur Entree: € 12,50 ¶

dinsdag 24 april ¶

Koffie ochtend ¶

De Goede Herderkerk 10:30 uur ¶

Elke 4e dinsdag van de maand. Iedereen is welkom, er is geen programma. Gezelligheid en ontmoeting staat centraal. Komt u ook? ¶

Foto: Kitty Wa Bwanda

huizen FC Barcelona gaat de nieuwe Messi scouten in Huizen. Na successen in Barcelona en Oostzaan komen in de meivakantie trainers uit Barcelona naar HSV De Zuidvogels om een driedaagse clinic te geven. De FCBEscola Football Camps & Clinics, van 2 tot en met 4 mei, zijn bedoeld voor jongens en meisjes van zes tot en met zestien jaar oud. Meer weten over dit geweldige voetbalkamp? Kijk dan op: http://fcbarcelonacamps.nl.