Laarder Courant de BEL

5 juli 2017

Laarder Courant de BEL 5 juli 2017


Burgemeesters ruilen van baan

BLARICUM Joan de Zwart-Bloch, burgemeester van Blaricum, ruilt in september ruim twee weken van baan met Niek Meijer, burgemeester van Zandvoort.

Beide burgemeesters zijn ongeveer even lang in functie in hun huidige gemeente, respectievelijk 9 en 10 jaar. Deze tijdelijke waarneming in elkaars gemeente biedt hen de mogelijkheid zich een beeld te vormen van de wijze waarop de ander het ambt uitoefent om daarin vervolgens van elkaar te leren. Dat geldt voor de samenwerking met de raad en het college, maar ook op het gebied van openbare orde en veiligheid en de relatie met partners als veiligheidsregio, politie, brandweer en GGD.

Joan de Zwart heeft er nu al zin in. "Vorig jaar december heb ik leiding mogen geven aan de formatie van de huidige coalitie in Zandvoort en veel contact gehad met een groot deel van de gemeenteraadsleden en collegeleden. Ik verheug mij erop daar in september op een andere wijze een vervolg aan te mogen geven. En de inwoners van Blaricum zal ik met een gerust hart twee weken achterlaten bij collega Meijer." Niek Meijer kijkt op zijn beurt erg uit naar twee weken Blaricum. "Een bijzondere kans om te mogen werken in een andere gemeente met een geheel eigen dynamiek. Ik ben ervan overtuigd dat deze gemeenteruil voor ons beiden inspirerend zal zijn." Op 30 augustus worden beiden officieel beëdigd in hun tijdelijke ambt.

PvdA en D66 willen subsidie voor schoolzwemmen

Laren De fracties van D66 en PvdA dienen morgenavond een motie in met betrekking tot het schoolzwemmen.

De partijen willen dat het college een subsidie van maximaal 2.500 euro per jaar beschikbaar stelt voor schoolactiviteiten in zwembad De Biezem. Ook moeten de andere BEL-gemeenten opgeroepen worden om eenzelfde subsidiebedrag ter beschikking te stellen.

"Beweging is belangrijk voor kinderen; het is niet alleen gezond maar het geeft ook veel plezier, zoals bij de avondvierdaagse. Alle scholen uit de BEL-gemeenten gingen gezamenlijk op pad, de kinderen hebben vier dagen bewogen én genoten", aldus Noud Bijvoet (D66) en Marcus van den Brink (PvdA). "Ook zwemmen is een gezonde en plezierige activiteit, maar tevens een belangrijke activiteit, zoals weer blijkt uit recente krantenberichten over de verdrinking van het Syrische meisje Salam."

Door een verschuiving van het takenpakket van scholen is zwemles voor kinderen een minder belangrijke rol gaan spelen. "Wij zijn van mening dat leren en kunnen zwemmen gestimuleerd dient te worden. Laren beschikt over de benodigde faciliteiten hiervoor, immers, zwembad De Biezem heeft een nieuw en groot instructiebad gebouwd."

Guus swingt op Papageno Zomerconcert bij Rust Wat

Foto: Peter van Rietschoten

blaricum Afgeladen vol was het afgelopen vrijdag bij Rust Wat aan de Schapendrift. Daar vond het Papageno Zomerconcert plaats. Als bijzondere gast trad daar ook Guus Meeuwis op, samen met het Amersfoort Jeugd Orkest (AJO). De reacties waren lovend. Guus zong er de sterren van de hemel. De opbrengst van het concert is nog niet bekend.

Vergunning crematorium verleend

Laren De vergunning voor Crematorium Laren is verleend, meldde wethouder Ton Stam tijdens de raadsvergadering.

De aanvragen voor het Rosa Spier Huis zijn samengevoegd en er wordt gecheckt of deze Raad van State-proof zijn. Hij hoopt de vergunning een dezer dagen te verstrekken.

Muzikaal onthaal

De kermis is in volle gang. Zaterdag geopend met muziek door de MCC en zondag een hoogmis op de botsautobaan. Morgenavond de slotavond.

5 en 11

Secretariaatsmedewerker/ster

Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger. Het gaat om administratieve werkzaamheden zoals het behandelen van de mail, de in/uitgaande post, agendabeheer, het beantwoorden van de telefoon en archiefbeheer. U werkt 1 dag in de week in overleg. Contactpersoon: Ingrid van Dooijeweerd van Voedselbank Gooi en Omstreken Huizen, tel. 035-5339775 of secretariaat@voedselbankgooi.nl

Vrijwilliger vormgeving

Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger voor het ontwerpen van flyers, posters en andere publieke uitingen, met onze huisstijl als basis. Dit kan ook gedeeltelijk vanuit huis. Enige kennis van bijvoorbeeld Scribus is wenselijk. Je moet vrij zelfstandig kunnen werken. Werktijden in overleg. Werklocatie: Laren. Contactpersoon: Elise Robers van Hart van Laren werklocatie Laren, tel. 035-7513991 of vrijwilliger@hartvanlaren.nl

Activiteitenbegeleiders voor het project 'Dagje Blaercom'

We zoeken creatieve mensen met een brede interesse die het leuk vinden om samen met anderen kwetsbare mensen een leuke dag te bieden. Activiteiten binnen de ruimte in De Blaercom en buiten de deur. Bijvoorbeeld samen naar een lezing in de bibliotheek, biljarten in het plaatselijke café, een film bezoeken, een schilderactiviteit of koersballen begeleiden. 'Dagje Blaercom' is een dagbestedingsproject voor mensen met een (lichte) sociale, psychische of fysieke beperking. Werktijden: woensdag van 10.00 tot 16.00 uur, 1 keer per 2 weken. Contactpersoon: Carla Resing van Versa Welzijn BEL. Werklocatie: Blaricum, tel. 06-31995656 of mail naar cresing@versawelzijn.nl

Begeleiders Huttenbouwweek

Van 24 juli tot en met 27 juli van 9.00 tot 17.00 uur organiseert Versa in samenwerking met Kinderopvang Humanitas de jaarlijkse huttenbouwweek aan het begin van de zomervakantie op het terrein van SV Laren '99 locatie BSO Berenparadijs. Jongeren die een maatschappelijke stage zoeken kunnen ook reageren. Werktijden: van 14.00 tot 16.00 uur. Contactpersoon: Sean Bogaers van Versa Welzijn Laren, tel. 06-49240242 of huttenbouwweeklaren@gmail.com

De Versa Vrijwilligerscentrale Laren-Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur in Het Raadhuis aan de Eemnesserweg 19 in Laren, dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur in De Blaercom aan de Schoolstraat 3 in Blaricum en op donderdag van 13.30 tot 15.30 uur in De Malbak aan de Wetering 122 in Blaricum. Telefoon: 035- 7504149, e-mail: vclarenblaricum@versawelzijn.nl.

Weerbericht

Tijdelijk vrij warm, vanaf vrijdag kans op een bui

In een nogal vlakke luchtdrukverdeling boven West-Europa ontstaat boven de Noordzee een zwak hogedrukgebied. Dat levert deze week enkele vrij warme dagen op met een zwakke aflandige wind. Eind van de week passeert een frontale zone met enkele buien waarachter de westelijke stroming zich herstelt. Het wordt dan geleidelijk wisselvalliger en minder warm.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag worden perioden met zon verwacht. Er kan lokaal een regen- of onweersbui tot ontwikkeling komen. Er staat een matige oostenwind. Het wordt 25 à 26 graden. De kans op een regen- of onweersbui neemt vrijdag toe. Er is daarbij wat meer bewolking. Af en toe schijnt de zon. Er waait een matige, naar west draaiende wind. Het wordt circa 24 graden.

Het weekeinde

Ook zaterdag is het rustig zomerweer met een maximum van circa 24 graden. Er is een mix van zon en wolken. Lokaal ontstaat een bui. Zondag neemt de buienkans toe. Nu en dan schijnt de zon. Er waait een matige westenwind. De temperatuur loopt iets terug. Het wordt zondag 21 à 22 graden. Na het weekend zet deze trend naar wisselvallig en koeler weer door.

Weetje

Juni is met 210 zonuren (190 uren normaal) vrij zonnig verlopen. Er viel in onze regio circa 75 mm neerslag. Dat is iets aan de natte kant. Regen viel in het begin en aan het einde van de maand. Juni was met gemiddeld 18.0 graden recordwarm, samen met juni 1976. Die maand was toen onderdeel van een lange, hete zomer. Of deze zomer ook die kant op gaat is onzeker.

Geen referendum Huis van Eemnes

Eemnes Er komt geen referendum over de nieuwbouw van het Huis van Eemnes op veld 4.

Het door inwoners ingediende referendum-voorstel is maandagavond verworpen door de gemeenteraad van Eemnes met 5-8.

Alleen de oppositiepartijen DorpsBelang en Fractie van den Berg stemden in. Marion Riemens: "In alle eerlijkheid hebben de inwoners echt geen kans gehad in te spreken. Wil je de politiek in Eemnes geloofwaardig houden, stem dan voor. Want dit hele plan heeft ook in geen enkel verkiezingsprogramma gestaan."

Dapper

Fractie Van den Berg zei: "Laat iedereen een beetje dapper zijn en zeg: laat maar komen."

Het mocht niet baten, want de VVD bleek sowieso tegen elk referendum. "Het is geen goed middel. Onze achterban heeft ons het vertrouwen gegeven beslissingen te nemen en die nemen we dan ook", aldus Henk Zunnebeld.

Onzekere politici

CDA-fractievoorzitter Frans Hagens en Martijn Gebbink (D66) voelen ook niets voor een referendum.

Wilma de Boer (PvdA): "Referenda zijn voor onzekere politici die niet zelf durven te kiezen."

Bestemmingsplan

Het gewijzigde bestemmingsplan Huis van Eemnes is aangenomen door een meerderheid van de raad.

Nieuwbouw

Hetzelfde geldt voor het nieuwbouwplan en de financiële onderbouwing van het Huis van Eemnes.

Foto: Ab Walet

Wij hebben geluk. Wij mogen tenminste lekker vrij in de wei. Mooi zomers weer, daar houden wij van. Erg heet hoeft ook weer niet. Een graadje of vierentwintig vinden wij lekker. En af en toe een buitje. Dat frist lekker op en het is goed voor het malse gras. Maar niet eerst een paar weken geen druppel en dan ineens met bakken tegelijk uit de hemel. Een natte wei. Dat is niet fijn. Boe. Boe!

Veranderde inzameldagen pmd

laren Voor een groot aantal huishoudens in de regio Gooi en Vechtstreek veranderen de inzameldagen voor pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken).

De betreffende adressen hebben de afgelopen weken een nieuwe inzamelkalender ontvangen. Ook in de GAD-app en in de online-inzamelkalender op GAD.nl zijn de veranderde inzameldagen vermeld. In Laren, Blaricum, Huizen en een deel van Naarden wordt nu gebruikgemaakt van pmd-containers in plaats van pmd-zakken. Daar wordt sinds 1 juli het pmd eens per drie weken opgehaald. In een deel van de wijken in de overige gemeenten wordt het pmd net als voorheen tweewekelijks opgehaald, maar op een andere dag van de week. Voor adressen die geen nieuwe inzamelkalender hebben ontvangen, blijft de ophaaldag hetzelfde.

Roest: 'Ik vermoed stellig dat Eemnes met motie in meerderheid kan leven'

Laren kiest met Blaricum en Huizen voor een intensieve samenwerking - En Eemnes?

Staatsrechtgeleerde professor Douwe Jan Elzinga noemt een HBEL-samenwerking (ambtelijke fusie) tussen de HBEL-gemeenten een goed alternatief.

De Larense raad kiest voor HBEL-samenwerking.

BEL De gemeenteraad van Laren heeft ingestemd met het voorstel van de colleges van Laren, Blaricum en Huizen om de samenwerking te intensiveren in HBEL-verband in plaats van te fuseren. Dat betekent dat de door de provincie ingezette Arhi-procedure moet worden stopgezet. "Als dat wordt bereikt, dan hebben we een robuuste eenheid", aldus burgemeester Elbert Roest tegen zijn raad.

Larens Behoud, VVD en CDA Laren dienden vorige week als eerste gemeente de motie in om tot deze samenwerking te komen. "Deze motie is glashelder in zijn doelstelling", zei Roest. Met uitzondering van D66 en PvdA bleek de rest van de raad zich in dit voorstel te kunnen vinden. Marcus van den Brink (PvdA) zint het niet dat er "stratego wordt gespeeld".

"In Huizen wordt opgezien naar het HBEL-model. Dat begrijp ik. Het is geven en nemen", aldus Roest. Het belangrijkste dat vastgelegd moet worden is dat namens de drie gemeenten maar één wethouder mee gaat praten op regionaal niveau. En namens vier als Eemnes meedoet. Roest is ervan overtuigd dat Eemnes ook aanhaakt. "Ik vermoed stellig dat Eemnes met de motie in meerderheid kan leven. Dat durf ik voor mijn rekening te nemen."
De vorm waarin de samenwerking gegoten wordt, wordt later besproken. "Dat kan van centrumgemeente tot HBEL-model variëren en alles ertussenin", voegt burgemeester Fons Hertog van Huizen daaraan toe.

De sfeer tussen de vier burgemeesters is altijd prima geweest. Foto: Bob Awick

'Deze motie is glashelder in zijn doelstelling'

Slagkracht

Met de intensieve samenwerking willen de colleges de regionale slagkracht verbeteren. Dan is herindeling niet nodig en kunnen de gemeenten zelfstandig blijven. Met het raadsvoorstel willen de gemeenten tot 2019 de tijd krijgen om een samenwerkingsmodel te vormen. Hertog: "Een prachtige mogelijkheid om aan iets moois te gaan bouwen en ik hoop en verwacht dat de raden en de provincie hiermee in zullen stemmen."

Staatsrechtsgeleerde professor Douwe Jan Elzinga noemt een HBEL-samenwerking (ambtelijke fusie) een buitengewoon goed alternatief voor de voorgenomen fusie die door de provincie wordt opgelegd als de gemeenten zelf geen goed en duurzaam samenwerkingsverband aangaan. De vier gemeenten vervullen binnen het Sociaal Domein al wederzijds taken voor elkaar en deze samenwerking zal verder worden uitgebreid en geïntensiveerd. Door een ambtelijke fusie te realiseren kunnen de vier gemeenten individueel blijven besturen en behoudt ieder dorp haar eigen identiteit.

Blaricum vergaderde gisteren einde middag en avond. Daar is de Arhi-motie ook behandeld. Deze werd ingediend door Hart voor Blaricum, De Blaricumse Partij, CDA en DAB. D66-fractievoorzitter Carin Francken verwachtte dat haar partij tegen zou stemmen. "Deze stap vinden wij onvoldoende. Maar je weet nooit of er nog iemand gaat bewegen", zei zij dinsdagmorgen. "Dit is een stap in de richting die D66 Blaricum voorstaat, maar het is niet voldoende. De drie- of viervoudige aansturing van een ambtelijke organisatie vraagt nogal wat. De efficiency die je denkt te bereiken raakt al gauw verloren door te veel aandacht op de plaatselijke verschillen in de uitvoering. De besluitvorming met een (gemandateerde) vertegenwoordiger voor vier gemeenten vraagt erg veel stuurmanskunst en informeel overleg. Dit doet geen goed aan democratische principes en transparantie. Dit is een belangrijk speerpunt van D66. Kortom, we hebben nog een weg te gaan om op het niveau te komen dat de raad kaders kan stellen, de colleges en besturen de uitvoering regisseren en over het gevoerde beleid verantwoording afleggen aan de raden. Wij blijven ons inzetten om de eigen regie te houden in dit proces. Dat is ook wat de provincie Noord-Holland in onze ogen graag zou willen. Volgens D66 Blaricum is dit de beste optie om met ambitie tot een goed resultaat van herindeling te komen."

Roosmarijn Boender, fractievoorzitter VVD, was duidelijk: "Wij stemmen tegen. Wat ons betreft is het essentieel dat wij als directgekozenen bij verandering van het bestuursmodel voor Blaricum juist meer invloed krijgen op de grote regionale bestuurlijke thema's die belangrijk zijn voor onze inwoners." De VVD geeft pragmatisch de voorkeur aan het scenario van twee gelijkwaardige regiogemeenten, één gemeente Gooi en één gemeente Vechtstreek. "Daarin is wat ons betreft de toekomst van Blaricum het best gediend in een gemeente met gelijkwaardige kernen Blaricum-Bussum-Huizen-Laren-Muiden en Naarden." Hilversum mag van de VVD achterwege blijven. "Wat ons betreft hoeven Laren, Huizen en Blaricum niet de financiële injectiespuit van Hilversum en Wijdemeren te worden."

Laatste loodjes voor ondernemer Hu

'Hip concept voor iedereen die van Aziatische keuken houdt'

Op de bouwborrel werd een olifantje de lucht in gehesen. Foto: Nicole Schüngel

Laren Een bijzonder moment maandagmiddag voor onderneemster Wimmy Hu. De nu nog Blaricumse opent medio oktober haar nieuwe restaurant in Laren.

Nu het eind in zicht komt, werd er voor genodigden een bouwborrel georganiseerd en in het kader van de Elephant Parade werd met behulp van een bouwkraan een olifantje de lucht in gehesen.

Oud Laren

'Totaal ander concept dan The Red Sun in Blaricum'

Daar op de plek waar ooit Oud Laren - het restaurant van Evert en Ria - stond, wordt na een intensieve periode van bouwen nog voor de bouwvak het restaurant opgeleverd. "Een totaal ander concept dan The Red Sun in Blaricum", laat Wimmy weten. Over de naam van haar nieuwste aanwinst doet ze geheimzinnig. "Deze wordt na de zomer bekendgemaakt." Tegelijkertijd met de opening betrekken Wimmy en haar echtgenoot ook het appartement boven het restaurant.

Chinatown

Het nieuwe Larense horecaconcept in de Aziatische sector is de moderne versie van 'Chinatown'. "Populaire, authentieke Chinese gerechten in een vrolijke, trendy entourage. Je moet dan denken aan onder andere huisgemaakte dimsum, bapao's, dumplings, pekingeend en noedelsoepen. Alles wordt volgens eigen recept in huis gemaakt. Gezond ambachtelijk eten voor schappelijke prijzen." Gasten kunnen er terecht voor een drankje, lunch en diner. Een hip toegankelijk concept voor iedereen die van de Aziatische keuken houdt.

Blaricum

Het concept in Laren is een prima aanvulling op het Japanse restaurant The Red Sun in Blaricum, dat recentelijk na een flinke verbouwing is heropend. "Daar heb ik na ruim twaalf jaar, als oprichter en eigenaar, het bestaande concept naar een hoger level getild. Gasten kunnen in een metropolis en luxe entourage ongedwongen eten en drinken op een uitzonderlijk hoog niveau. The Red Sun biedt alles wat mensen nodig hebben voor een echt avondje uit. In de Sake Bar kunnen de gasten genieten van een beforedinnerdrink: een koude sake, een verfrissende gin & tonic of een mooi glas wijn alvorens zij aan tafel een 6-, 7- of 8-gangen Chef's Tasting Experience gaan beleven. De filosofie achter de vernieuwde The Red Sun is dat wij nog meer de nadruk leggen op de kwaliteit van de totaalbeleving van 'een avond uit'. Waar de Japanse pure smaken en de Oosterse gastvrijheid de hoofdrol spelen." Er hangt dan ook een ander - in vergelijking met Laren - wel duurder prijskaartje aan.

Ria Visser-Blom

Ria Visser-Blom (58) kennen we van De Blommenhoeve aan de Meentweg. Ze is geboren en getogen in Eemnes.

Foto: eigen foto

Welk boek ligt er op uw nachtkastje?
"Maandelijks een ander boek voor onze Leesclub, nu de 'Vliegenvanger III' van Ravelli."

Favoriete film?
"'Les uns et les autres' (vorig jaar nog te zien in Het Brinkhuis). Tegenwoordig meer thrillers en series."

Ganzenlever of kroketje?
"Geen van beide! Lekker stuk côte du boeuff van onze eigen Gasconne-koeien van de BGE."

Wanneer voor het laatst gehuild?
"Bij elk afscheid van een bekende komen er altijd tranen en ook bij een dramafilm of boek kan ik echt grienen."

Wat zou u willen terugdraaien?
"Het overlijden van mijn broer op zijn 49ste levensjaar."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met koningin Máxima, geweldig goed voorbeeld voor ons vrouwen en nog prachtig ook!"

Uw beste eigenschap?
"Meelevend, enthousiast en ondernemend."

En uw slechtste?
"Hoef ik niet lang over na te denken: ongeduldig!"

Wat is uw grote droom?
"Als we oud en gebrekkig zijn samen met onze vriendenclub in één groot mooi huis wonen met eigen kok, verpleging en activiteiten. Ziek en gezond bij elkaar en niet gescheiden worden! En als dat niet lukt dan laten we ons graag verzorgen door onze drie lieve kinderen en aanhang."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"Het bouwen van het Huis van Eemnes."

Als u een dagje burgemeester zou zijn, wat zou u doen?
"Gewoon een dag doen wat Roland van Benthem ook doet."

'Royke' opent Kermis Laren

Foto: Bob Awick

Laren Roy Donders, ook wel 'Royke' genoemd, heeft zaterdagmiddag de kermis in Laren geopend. De Brabander - bekend van zijn realityprogramma en huispakken - zong verschillende liedjes. Aansluitend was er voor de liefhebbers een oliebol. De kermis duurt nog tot en met donderdagavond. Kijk voor kermisfoto's elders in deze uitgave.

Geslaagd na herexamen

BEL Ook deze leerlingen van College de Brink in Laren hebben nu hun diploma op zak:

Basisberoepsgerichte leerweg: ALMERE: Sarah Guenfoudi; BUSSUM: Justin Veens, Yassine Ahallak; HILVERSUM: Amy van Bussel, Didi Daal, Dio Wierenga, Jorick Hilhorst; HUIZEN: Evelien Bakker, Thijs Hamburg; KORTENHOEF: Bas ter Stege, Emma de Kloet; LAGE VUURSCHE: Kai Otten.

Kaderberoepsgerichte leerweg: BUSSUM: Amber Rietdijk, Roman van Rooijen; HILVERSUM: Angel Trendafilov, Axl van Limburg Stirum, Ray Daal; HUIZEN: Fay van Leeuwen, Kiki de Boer, Madelief Zoon, Omar Taibi, Teun Vermeulen, Yassin Lalouch.

Gemengde leerweg: HUIZEN: Julia Visser; Theoretische leerweg: BUSSUM: Max Zoetekouw.

Aantal Wmo-bezoek valt tegen - HBEL past inrichting ervan aan

BEL De uitvoeringsdienst HBEL heeft een terugloop van het aantal bezoekers aan het Wmo-loket geconstateerd. Daarom past de dienst de bezoekmogelijkheden aan.

Vanaf heden kunnen inwoners uit Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren met hun vragen over zorg en ondersteuning terecht op de speciale Wmo-inloopochtenden.

Eemnes en Huizen

Inloopochtenden voor HBEL-inwoners in Eemnes en Huizen

Elke dinsdag van 08.30 tot 12.00 uur op het gemeentehuis van Huizen en iedere donderdag van 08.30 tot 12.00 uur in het BEL-kantoor in Eemnes.

Consulent

"Tijdens deze inloopochtenden kunnen inwoners hun vragen op het gebied van Wmo, zorg, werk en inkomen stellen aan de consulenten van het Advies & Informatiepunt", licht een woordvoerder toe.

Consulent

"De consulenten zullen hierbij vraagverheldering toepassen. Indien mogelijk geven ze tijdens dit gesprek direct antwoord op de vraag. Als een persoonlijk gesprek gewenst is, wordt deze ingepland met een vaste consulent en de inwoner."

Verslag

Van ieder gesprek wordt een bondig verslag gemaakt van de situatie en gemaakte afspraken. "Daarnaast zijn we met ingang van 1 juli met een Advies & Informatiepunt Sociaal Domein gestart. Iedere inwoner en externe relatie kan tijdens kantoortijden direct contact opnemen (telefonisch en/of via de mail) met een consulent van het Advies & Informatiepunt."

Borgen

Inwoners waar al diensten aan verleend worden hebben met ingang van 1 juli een vaste consulent.

Deze consulent is persoonlijk te benaderen via een 06-nummer. Indien de consulent niet bereikbaar is (bijvoorbeeld wanneer de consulent met vakantie is) dan kan het Advies & Informatiepunt gebeld worden.

"Op deze manier borgen we de bereikbaarheid en de kwaliteit van de dienstverlening."

Buurt-AED redt levens

Blaricum Hij hing er nog geen dag en toen werd er al een leven gered met de AED in Blaricum, een buurtinitiatief.

Het gebeurt steeds vaker dat buurten zelf geld inzamelen om een openbare defibrillator in de buurt op te hangen. In Blaricum kwam het apparaat dus precies op tijd.

Onwel

"Er was een fietser hier in de buurt van zijn fiets gevallen, onwel geworden, en er kwam hier een melding binnen dat er een hartstilstand zou zijn gemeld, dus toen is de AED die hier hangt ingezet", vertelt Marcel Mattijsen van City AED, een stichting die buurtinitiatieven zoals in Blaricum ondersteunt.

Bruikleen

Volgens Mattijsen kunnen er in Nederland 2.500 mensen per jaar gered worden als er gebruik wordt gemaakt van deze buurtgroepen. Wijken die besloten hebben om geld in te zamelen voor een AED kunnen bij de stichting alvast een apparaat in bruikleen nemen. De kosten voor de levensreddende machine zijn in de meeste gevallen ruim 2.000 euro.

BEL-gemeenten houden goed toezicht op kinderopvang

BEL De BEL-gemeenten voldoen aan het naleven van hun wettelijke taak om toe te zien op de kwaliteit van de kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, gastouderbureaus, gastouders en peuterspeelzalen.

Dat blijkt uit de verantwoording over 2016 die is afgelegd aan het ministerie van OCW over de uitvoering van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen.

Gemeenten moeten zorgen dat jaarlijks alle kinderopvanglocaties worden geïnspecteerd. Als de inspectie aanleiding geeft tot verdere acties zoals handhaving, is de gemeente daar verantwoordelijk voor en moet zij dit binnen een bepaalde termijn oppakken. Daarnaast moeten gemeenten een handhavingsbeleid hebben en dit ook gebruiken bij de inspecties.

A-status

Tot slot moet iedere gemeente het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen actueel houden. Voor de BEL-gemeenten zijn alle genoemde punten op orde. De BEL-gemeenten krijgen hierdoor van de Inspectie van het Onderwijs de A-status toegekend. De A-status is de hoogste status die de Inspectie van het Onderwijs toekent aan gemeenten.

Kwaliteit waarborgen

Kinderopvangorganisaties vallen onder de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen. Het doel van deze wet is de kwaliteit van de kinderopvang te waarborgen en te zorgen voor verantwoorde kinderopvang.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving op de kwaliteit van de kinderopvang. Het toezicht wordt, in opdracht van de BEL-gemeenten, uitgevoerd door de GGD.

Financiering rond voor zonneveld en dak drukkerij

Eemnes Voor het zonneveld tussen de A1, de Eikenlaan en de Wakkerendijk is een positieve beschikking afgegeven voor SDE+-subsidie.

Daarmee kan gestart worden met het aanvragen van de vergunningen voor de noodzakelijke leidingen. Begin juli herstelt de gemeenteraad nog een technische fout in het eerder vastgestelde bestemmingsplan en dan staan alle seinen op groen voor realisatie. Er komen 13.000 zonnepanelen op deze locatie.

Zonnedak

Ook Drukkerij Image Team heeft SDE+-subsidie ontvangen voor zonnepanelen op het dak van het bedrijf. Een groot deel van de bedrijven op bedrijventerrein Bramenberg krijgt de komende jaren zonnepanelen op het dak.

De gemeente is op dit moment ook in gesprek met zes andere ondernemers. Eemnes verwacht dat de succesvolle aanvraag van de drukkerij een positief voorbeeld is voor andere ondernemers.

Burgemeester grijpt in als wet dat toelaat

De verwaarloosde woning aan de Frans Langeveldlaan. Foto: Bob Awick

Laren Het huis aan de Frans Langeveldlaan 7 zakt bijna in elkaar van ellende. Daarom heeft Désirée Niekus (VVD) het college gevraagd of er iets aan gedaan kan worden.

Burgemeester Elbert Roest heeft de eigenaar, een man uit Hilversum, in het vizier. Dat de woning er zo uitziet, heeft te maken met persoonlijke omstandigheden, legde hij de raad uit. "We gaan de juridische mogelijkheden bekijken om in te grijpen. Het tast de leefbaarheid van de omgeving aan. We komen er na de zomer op terug."

Organic start in Blaer-pand

blaricum In het Blaer-pand gaat een vestiging van Organic van start.

Margriet Daarnhouwer, die later dit jaar in de voormalige beheerderswoning van de Blaercom een biologisch winkeltje/eetgelegenheid gaat starten, zegt: "Het beste wat me kon overkomen. We zitten beslist niet in elkaars vaarwater - we gaan elkaar versterken."

'Schaatsen leer je in de zomer'

Foto: Bob Awick

Eemnes "Het was super en de opkomst boven verwachting", meldt Johannes Leerink, voorzitter van de 50-jarige Gooische Hardrijdersvereniging (GHV). Afgelopen zaterdag werd bij ijsclub De Vaart aan de Stadswijksingel tijdens de jaarlijkse ledendag een 'droogschaatsclinic' gegeven. "Schaatsen leer je tenslotte in de zomer", zegt Leerink.

Woningbouwvereniging van Erfgooiers kiest vaker voor verhuur in vrije sector

Voorraad sociale huurwoningen in Laren neemt af

Woningbouwvereniging van Erfgooiers verhuurt de twee-onder-een-kapboerderijtjes voortaan in de vrije sector. Dit om sloop te voorkomen.

Erfgooiersweg 16 zou volgens ingewijden ook in aanmerking komen voor verhuur in de vrije sector. Foto: Bob Awick

Laren Echte Laarders met een lager inkomen maken geen kans meer op een woning, zegt een bezorgde huurder in het Brinkdorp. Zodra een bewoner vertrekt, krijgen de twee-onder-een-kap boerderijtjes rond de Kloosterweg een opknapbeurt én een hogere huur. Onterecht, vindt deze huurder, want woningbouwvereniging van Erfgooiers heeft al die tijd wel huur ontvangen. Frans de Graaf, vicevoorzitter van de woningbouwcorporatie, zegt geen keus te hebben. "Als we de huren van de boerderijtjes niet verhogen, moeten we ze moeten slopen."

Net als andere huurwoningen in Laren zijn ze erg gewild, de bekende twee-onder-een-kapboerderijtjes met rieten kap aan de Kloosterweg, IJsbaanweg, Erfgooiersweg en de Smeekweg. De huizen hebben een groot perceel dat de erfgooiers vroeger als moestuin gebruikten en waar zij kippen en een eigen koe of geit konden laten lopen. Op de website van Woningbouwvereniging van Erfgooiers staan deze 56 boerderijtjes nu als vrijesectorwoning vermeld. Dat betekent dat de huur hoger is dan 710 euro per maand en dat Laarders die aanspraak maken op huurtoeslag deze woningen niet meer kunnen huren. In het jaarverslag over 2015 van de woningbouwcorporatie vielen nog maar 35 woningen in deze duurdere categorie. Een ongewenste ontwikkeling, vindt de Larense huurder. "De woningbouwvereniging zegt dat het nodig is omdat de boerderijtjes achterstallig onderhoud hebben, maar daarvoor is toch al die jaren huur betaald?", zo vraagt hij zich af.

Eisen van deze tijd

De keuze was óf slopen óf aanpassen en een hogere huur vragen

Zo eenvoudig is de situatie volgens de bestuurder van de woningbouwvereniging niet. "Het gaat om twee complexen van woningen die vaak voor 1920 zijn gebouwd", zo luidt zijn uitleg. "En ze voldoen echt niet meer aan de eisen van deze tijd. De bovenverdieping moet toegankelijker worden en daarbij willen we de boerderijtjes ook beter isoleren. De keuze was óf slopen óf deze veranderingen doorvoeren en een hogere huur vragen. In overleg met de gemeente hebben we besloten dat we deze huizen wilden behouden." Dat dit besluit ten koste gaat van de voorraad sociale huurwoningen, weet De Graaf.
"Deze voorraad ligt in Laren door de hoge grondprijzen in het dorp ver beneden het landelijk gemiddelde", zo bevestigt hij desgevraagd. "Mensen met een laag inkomen die een woning zoeken, kunnen zich inschrijven bij Woningnet, de site waarop de woningcorporaties van Gooi en Vechtstreek woningen in de hele regio aanbieden. De sociale huurhuizen zijn er dus wel, maar zullen niet vaak in Laren liggen. De hogere huur voeren we overigens alleen in als iemand verhuist."

Statushouders

Veel mensen zijn blij met een boerderijtje en een huur van 900 euro

De kritiek dat het nieuwe beleid weinig sociaal zou zijn, werpt De Graaf verre van zich. "Er is in Laren een grote kloof tussen de goedkoopste koopwoningen en sociale huurwoningen", zo meent hij. "Er zijn ook veel mensen die meer verdienen dan 35.000 euro per jaar, maar een koopwoning niet kunnen betalen. Zij zijn juist heel blij met een boerderijtje met een huur van rond de 900 euro. Daarbij moeten wij voor deze huizen met een woz-waarde van rond de 350.000 euro veel belasting betalen. Ook dat past niet in onze exploitatie."

Een groter probleem is de huisvesting van statushouders, naar zijn zeggen. "De provincie heeft Laren opgedragen om binnen de gemeentegrenzen woningen voor vluchtelingen met een verblijfstatus te regelen. Wij mogen voor deze woningen niet samenwerken met de regio zoals we met Woningnet doen. De wethouder doet zijn best om hier verandering in te brengen, maar zolang de provincie bij dit standpunt blijft, komt er voorlopig in het dorp geen sociale huurwoning vrij."

Plezier op de kermis

Even een rondje in het reuzenrad. Foto: MCC

Laren De Larense zomerkermis is de gezelligste familiekermis van de regio, zeggen liefhebbers.

Sinds 2010 weet de organisatie, bestaande uit Fok Bierlaagh, Frank Wegman, Karel Loeff, Ricardo Sinke en Kitty de Jong, de meest indrukwekkende, spectaculaire, verleidelijke en vertederende attracties naar Laren te halen.

Deze beroemde kermis is al meer dan 150 jaar de grootste kermis in Gooi en omstreken. De oudste attractie van de Larense kermis is de poffertjeskraam van Cornelis de Haan.

In het water ballen zonder nat te worden. Foto: Albert van der Linden
Foto Bob Awick
Foto Bob Awick
Foto Bob Awick
Foto: Kermis Laren
Foto Bob Awick

De kermis duurt nog tot en met donderdagavond.

Foto's: Bob Awick/Albert van der Linden/Kermis Laren

Binckhorst-St. Jan neemt na zomer schoolgebouw De Scheper in gebruik

Oplossen van huisvestingsprobleem kost gemeente Laren wel 150.000 euro

Basisschool Binckhorst-St. Jan is populair. Het huidige pand is te klein en daarom wordt na de zomer schoolgebouw De Scheper in gebruik genomen.

De groepen 7 en 8 zien het wel zitten op de nieuwe locatie aan de Kerklaan. Foto: Bob Awick

Laren Het oplossen van het huisvestingsprobleem kost de gemeente Laren wel 150.000 euro voor het herstel van achterstallig onderhoud. Dat werd vorige week tijdens de raadsvergadering duidelijk. Een hoop geld, maar toch ging de raad unaniem akkoord met het collegevoorstel. Al moesten er nog wel wat onduidelijkheden worden weggenomen.

Peter Calis (Larens Behoud) vindt dat er een slimme constructie bedacht moet worden om uitgaven als deze in de toekomst te voorkomen en Maria Klingenberg (CDA) gaf aan dit soort verrassingen niet prettig te vinden, maar is wel blij dat het gebouw als school in gebruik blijft. Marcus van den Brink (PvdA) maakte zich vooral zorgen over het zeggenschap; wie bepaalt uiteindelijk? "Ik daag de wethouder uit om het onderhoud bij de school te houden, waarbij de gemeente de zeggenschap houdt", aldus Van den Brink.

Wethouder Leen van der Pols nam alle twijfels weg. Hij meldde dat de school verantwoordelijk is voor binnen en buiten en dat er ook een meerjarenonderhoudsplan aan ten grondslag ligt. Commerciële verhuur van de straks nog leegstaande lokalen is uit den boze. "Daar gaat de gemeente over. Gelet op het juridische eigendom mag de gemeente de ruimte blijven claimen." Ook een andere school zou in principe aanspraak op de ruimte kunnen maken. "We zijn op zoek naar het maximale en daar gaan we heel strak op volgen." Daarnaast mag de MCC blijven oefenen op het schoolplein en ook het jeugd- en jongerenwerk onder leiding van Sean Bogaers (Dynamic Arts, red.) gaat door. "We gaan dat contractueel regelen, zodat het geborgen is en blijft." Burgemeester Elbert Roest voegde daar als voorzitter van de vergadering aan toe: "Dat lijkt me waterdicht, wellicht dat u nog een kiertje ziet?" Niet dus.

Schooldirecteur: 'Niet alle ouders zijn onverdeeld positief'

De scholenkoepel Alberdingk Thijm scholen, waar De Binckhorst- St. Jan deel van uitmaakt, gaat investeren om het schoolgebouw aan de Kerklaan voor de dubbele groepen 7 en 8 gereed te krijgen. Schooldirecteur Marline Schaapherder (31) is verguld met het besluit. "We nemen op de benedenverdieping vijf lokalen in gebruik", vertelt ze. Vier voor de groepen 7 en 8 en het andere lokaal voor de Kanjer-training en de creatieve vakken. Ondanks de 'scheiding' blijft de samenwerking tussen alle schoolgroepen gewaarborgd, verzekert ze. "Niet alle ouders zijn onverdeeld positief, maar we hebben goed naar hen geluisterd en we gaan kijken wat we met hun kritische noten kunnen doen. Zij hebben vooral vraagtekens over de logistiek. Zij kunnen erop rekenen dat de verbinding behouden en de identiteit overeind blijft. Het biedt kansen; er is een grasveld en tuin waardoor we buitenlessen kunnen geven zoals tuinieren."

Man laat zwaarbeschadigde auto achter op dagcamping bij Laren

De BMW was vooral linksvoor zwaarbeschadigd. Foto: Bastiaan Miché

Laren Een opmerkelijke vondst zondagmorgen op het terrein voor dagkamperen tussen Laren en Hilversum. Daar troffen agenten een vooral aan de voorzijde zwaarbeschadigde BMW aan. Bovendien was de eigenaar nergens te bekennen.

Het lukte de agenten, die een melding kregen over een beschadigde auto, bovendien niet om hem telefonisch te bereiken. Totdat de man - een 46-jarige Hilversummer - plotseling het terrein op kwam. Hij had ondertussen zelf een takelwagen geregeld, laat een politiewoordvoerder weten.

De man was de nacht ervoor met zijn wagen bij de afrit Laren/Hilversum op de A1 tegen de vangrail aangereden, bleek ook uit het honderden meters lange spoor vanaf de plek van de crash over de Hilversumseweg tot aan het campingterrein.

Geen alcohol

De botsing zou het gevolg zijn van een glad wegdek. Er was vooral veel schade aan het linkervoorwiel. De bestuurder had geen alcohol op, bleek uit een controle zondagmorgen. Waarom de Hilversummer helemaal is doorgereden tot aan de dagcamping is niet duidelijk.

Plaats ongeval

Ook is het de vraag waarom hij niet bij zijn auto is gebleven. De woordvoerder geeft toe dat er in principe sprake is van het verlaten van de plaats van het ongeval. "Maar er was geen schade", zegt zij. "Ja, de vangrail misschien. Maar er waren geen slachtoffers."

Moeder 'teleurgesteld' over uitspraak

Openbaar Ministerie vervolgt artsen van overleden hockeyer Rogier Mooij (21) niet

Het Openbaar Ministerie stelt geen vervolging in tegen de artsen die betrokken waren bij de dood van Rogier Mooij (21).

Rogier Mooij. Foto: LMHC

Blaricum De artsen die verantwoordelijk waren voor de medische missers waardoor de 21-jarige Rogier Mooij overleed, worden niet vervolgd door het Openbaar Ministerie.

Die mededeling komt als een harde klap voor Jeanne van Kasbergen, de moeder van de jonge tophockeyer die in 2014 in het Tergooiziekenhuis in Blaricum stierf.

"Het is heel teleurstellend", vertelt Van Kasbergen. "Ik had het kunnen inschatten, maar dat had ik toch niet gedaan. Ik dacht: het OM zal het wel rechttrekken."

Tergooi Blaricum. Foto: Kees Boelhouwer Tergooi

Jeanne van Kasbergen: 'Verwijtbare fouten en toch geen vervolging'

Van Kasbergen voert sinds de dood van haar zoon een lange strijd om de artsen die faalden tijdens de behandeling verantwoordelijk te stellen. Dat blijkt ontzettend moeilijk. "Ik ervaar nu wat anderen ervaren die ook dierbaren verloren door medische missers."

Eerder oordeelde de tuchtcommissie dat de longarts die Rogier behandelde ernstig was tekortgeschoten. De arts in kwestie oordeelde dat het om niet veel meer dan een onschuldige klaplong ging. Verder onderzoek bleef daardoor uit en Rogier stierf nog dezelfde nacht.

"Verwijtbare fouten en toch geen vervolging", zegt Jeanne, die het nog steeds niet kan bevatten. Ze begon een intensieve juridische strijd die haar via de tuchtcommissie naar het Openbaar Ministerie leidde. Dat verwijst haar na de uitspraak van dinsdag weer naar de tuchtcommissie.

"Ik ben terug bij af", zegt ze over die cirkel. "Ik loop tegen muren aan." Ze kwam er tijdens haar lange strijd achter dat dit voor veel meer mensen geldt. Ze wil ook voor die lotgenoten blijven zoeken naar een weg naar gerechtigheid. "Mijn kind krijg ik toch niet meer terug, dus ik doe nu alles wat ik kan doen voor anderen."

Ze weet nog niet precies hoe ze nu verder gaat, maar met de motivatie van het Openbaar Ministerie kan ze niet leven, zegt ze. Ze had gehoopt dat ze het na een andere uitspraak had kunnen laten rusten. "Maar ik voel die vrede nog niet bij mezelf."

Vragen over jeugdterreur bij camping De Woensberg

De Woensberg. Foto: Carin van den Berg

Blaricum/Huizen De ChristenUnie in Huizen wil van het college van burgemeester en wethouders weten of zij op de hoogte is van de problemen die spelen op en rond camping De Woensberg.

Aanleiding is het rondetafelgesprek in Blaricum van vorige week dinsdag. Omwonenden uit Huizen (Huizerhoogt) en Blaricum luidden die avond de noodklok over de overlast die ze ervaren van jeugdgroepen bij de camping. Het gebied buiten de camping zou worden benut als speelterrein waar jongeren hutten bouwen, ten koste van jonge beplanting. Daarnaast is de functie 'camping' een bijproduct geworden en draait het vooral om de weekendevenementen.

Wethouder Anne-Marie Kennis van Blaricum gaf toen aan dat er over dit onderwerp contact is met het Huizer college van burgemeester en wethouders (B en W). De ChristenUnie wil daarom nu van B en W weten of Huizen inderdaad op de hoogte is van de problemen rond De Woensberg en of de overlast een gevolg is van de wijzigingen op De Woensberg, namelijk van camping naar groepsaccommodatie. Daarnaast vraagt de fractie zich af welke rol er voor de gemeente ligt en welke rol voor De Woensberg bij het oplossen van deze problemen.

De ChristenUnie wil de schriftelijke antwoorden voor de raadsvergadering van 13 juli ontvangen. Lukt dat niet dan hoopt men op een mondeling reactie tijdens deze raadsvergadering.