Laarder Courant de BEL

21 november 2018

Laarder Courant de BEL 21 november 2018


HvB neemt genoegen met antwoord

Blaricum Was het een storm in een glas water, ergens de kerkklokken hebben horen luiden of is hier toch sprake van het bekende doofpotje. Hart voor Blaricum (HvB) neemt in ieder geval voorlopig genoegen met de antwoorden van wethouder Boersen-de Jong op vragen die zij hebben gesteld naar aanleiding van de toewijzing van sociale woningen in De Blaricummermeent.

"Merendeels voldoende duidelijk en afdoende", laat HvB-fractievoorzitter Willem Pel weten. "Een beperkt aantal antwoorden noopt tot nadere verdieping en zullen we met de wethouder opnemen."
HvB had kritische vragen gesteld omdat de partij twijfelde aan de juiste toewijzing van circa 45 huurwoningen van woningbouwvereniging Gooi en Omstreken aan de Floris V Dreef en het appartementencomplex erachter in de Blaricummermeent.
Nu blijkt dat in overleg met Gooi en Omstreken de prioriteit 'Inwoners Blaricum die sociale woning achterlaten' vanwege de geringe animo in een eerdere toewijzingsronde is losgelaten. "Wij willen zekerheid dat zowel de lokale als de regionale toewijzing voortaan weer toegepast gaat worden." De door Woningnet voorgedragen kandidaten voldoen aan de gestelde criteria, weet HvB nu. Pel: "De woningcorporaties handelen daar vervolgens naar. Wij hebben verzekerd gekregen dat daar geen onregelmatigheden bij zijn opgetreden."

7

Eemnesser zaagt gasleiding door

Brandweeroverleg over het gaslek aan het Melkpad. Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes De politie heeft zondagmiddag een bewoner van het Melkpad meegenomen naar het bureau. Hij had met een zaag een gaslek veroorzaakt bij zijn woning.

Bovenburen roken de gaslucht en belden 112. Niet alleen de brandweer van Eemnes, maar ook hun collega's uit Baarn kwamen met spoed ter plaatse. Nadat de brandweer voor de eerste afdichting had gezorgd en de verschillende woningen had geventileerd, arriveerde Stedin. Nog dezelfde avond werd een nieuwe gasleiding aangelegd.

Verward

"De man heeft niet met opzet de gasleiding kapot gemaakt", licht een politiewoordvoerder toe. "Hij was verward en is door agenten meegenomen naar het bureau om samen met andere hulpverleningsinstanties te kijken wat we voor de man kunnen doen. Hij is niet aangehouden", benadrukt zij.

IJsbaan op de Brink komend weekend open

Laren Schaatsliefhebbers kunnen van 23 november tot en met 6 januari hun hart weer ophalen tijdens Winter Village Laren. De ijsbaan wordt zondag 25 november om 14.00 uur officieel geopend door een deelnemer aan de dagelijkse realitysoap House of Talent (SBS6). Daarnaast komt er een suprise-act.

Kinderen tot en met 12 jaar kunnen dankzij IJSTIJD! - een initiatief van de KNSB, de Vereniging Kunstijsbanen Nederland, Rabobank en KPN - na het schoolschaatsen met korting nog een keer schaatsen als ze een unieke code verzilveren. IJSTIJD! speelt in op het maatschappelijke streven om de jeugd meer te laten bewegen.
De Winter Village Laren-ijsbaan is dagelijks open van 12.00 tot 21.00 uur. Informatie over openingstijden en entreeprijzen staan op www.wintervillagelaren.nl.

Certificaat voor speelpleincoaches op Binckhorst-St. Jan

Foto: Bob Awick

Laren Basisschool De Binckhorst-St. Jan heeft sinds maandag heuse speelpleincoaches in huis. De groep 8-leerlingen hebben de afgelopen tijd geleerd om spelleider te worden van de kinderen van de onderbouw. Het stimuleert hun verantwoordelijkheid en draagt bij aan een positieve en gezellige sfeer op het schoolplein. Ze kregen allen een certificaat.

Diamanten paar

Foto: Bob Awick

Henk Ottenhof (81) en Sibilla Westland (78) uit Blaricum zijn maar liefst zestig jaar getrouwd. De bruid vertelt hun geheim.

5

Rondbrengen PR-materiaal voor Volksuniversiteit Het Gooi
U brengt een à twee keer per week brochures en diverse andere PR-materialen rond op diverse locaties in ons werkgebied (Laren, Blaricum, Eemnes, Huizen). We nemen dit op één ochtend door. Werktijden: incidenteel, zelf te bepalen;
Programmacommissielid voor VU Het Gooi
We zoeken een enthousiasmerende teamplayer die nieuwe initiatieven kan ontwikkelen ten behoeve van ons cursusaanbod en voldoende tijd heeft om als vrijwilliger deze functie te vervullen. Werktijden: variërend. Contactpersoon: Karin Schneider van Volksuniversiteit Het Gooi, telefoon 035-5312939/06-23273557 of info@volksuniversiteitlaren.nl.

Praatje maken in Amaris Theodotion, Laren
Vindt u het leuk om met een bewoner, die graag zijn verhaal wil doen, op zijn kamer een praatje te maken en een kopje koffie te drinken? Werktijden: in overleg;
Maatje om mee te gaan naar de fysiotherapie in Amaris Theodotion, Laren
Meneer wil graag meerdere keren per week een half uur sporten in onze eigen fitnessruimte in Gooizicht. Hiervoor zoekt hij een maatje dat hem stimuleert te gaan en bij hem blijft. Werktijden: drie ochtenden per week, de tijd kan in overleg. Contactpersoon: Karin van Rumt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek te Laren, telefoon 035-6256558/6256411 of k.vanrumt@amaris.nl.

Man gezocht die van buitenwerk houdt! Bij dagbestedingslocatie de Boshoeve, Laren
Bij Sherpa zijn meerdere cliënten druk met het kloven en zagen van hout en andere zware buitenwerkzaamheden. De begeleiders vragen ondersteuning bij deze werkzaamheden en het begeleiden van de cliënten. Bijzondere voorwaarden: affiniteit met buitenwerk, handvaardigheid en het werken met hout en gereedschap. Het is belangrijk dat u beschikt over voldoende spierkracht om zwaar tilwerk te verrichten en affiniteit hebt met mensen met een verstandelijke beperking. Werktijden: voorkeur op dinsdag tussen 09.00 en 15.00 uur, een andere dag kan eventueel in overleg. Contactpersoon: Olga Fakkeldij van Sherpa, telefoon 06-12611143, 035-646380 of o.fakkeldij@sherpa.org.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Gezamenlijke aanpak van ziekteverzuim onder scholieren

Laren/Blaricum Sinds de start van dit schooljaar wordt in de regio Gooi en Vechtstreek ziekteverzuim bij leerlingen in het voortgezet onderwijs opgepakt volgens de M@ZL-methode.

M@ZL staat voor Medische Advisering van de Ziekgemelde Leerling en is een gezamenlijke aanpak van scholen, jeugdartsen, leerplichtambtenaren en andere betrokkenen om scholieren met ziekteverzuim tijdig te signaleren en te kunnen begeleiden. Het gaat dan om zorgwekkend ziekteverzuim: vier ziekmeldingen in twaalf weken of zeven aaneengesloten schooldagen ziek. Bij kinderen die vaak of lang ziek zijn spelen verschillende oorzaken een rol, denk hierbij aan: langdurige ziekte, psychosociale redenen of leefstijl- en motivatieproblematiek. Met de M@ZLmethodiek gaan scholen bij ziekteverzuim al in een vroeg stadium met ouders en leerling in gesprek. Niet vanuit controle, maar vanuit gedeelde zorg. Als er vanuit school geen passend aanbod gedaan kan worden om het ziekteverzuim terug te dringen of als er medische expertise nodig is, verwijst zij door naar een jeugdarts van Jeugd en Gezin. Deze bespreekt en onderzoekt de gezondheidsklachten en de reden van het ziekteverzuim. Samen met de leerling en ouders wordt dan de gewenste begeleiding en zorg afgestemd. Als de school geen passend onderwijs kan aanbieden, kan Qinas - het samenwerkingsverband voortgezet onderwijs het Gooi - erbij betrokken worden. Bij onnodig ziekteverzuim gaat de school te rade bij de leerplichtambtenaar van het Regionaal Bureau Leerlingzaken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat M@ZL een effectieve interventie is om de ziekteverzuimomvang van leerlingen te laten afnemen.

Weerbericht

Droog, af en toe zon, in het weekeinde kans op regen

Het is in deze novemberweek voor het gevoel winters koud. Door een hogedrukgebied boven Scandinavië is de stroming oostelijk met koude continentale luchtaanvoer. Vrijdag wordt door een lagedrukgebied boven Biskaje iets minder koude lucht aangevoerd. In het weekend breidt het lagedruksysteem zich uit tot over het Noordzeegebied. De kans op neerslag neemt dan toe.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt droog weer verwacht. Af en toe schijnt de zon. Er waait een matige oostenwind. In de nacht vriest het licht (rond -1 graad). Overdag wordt het 4 graden. Ook vrijdag blijft het droog en naast wolkenvelden schijnt nu en dan de zon. Bij een matige wind tussen oost en zuidoost wordt het met een maximum van 6 à 7 graden iets minder koud.

Het weekeinde

Zaterdag neemt na een nacht met opklaringen de bewolking vanuit het zuiden toe. In de loop van de dag kan het even gaan regenen, met een kleine kans op eerst wat natte sneeuw. Ook zondag is er vrij veel bewolking. Mogelijk kan er soms wat lichte regen vallen. Er waait een matige oostenwind. In de nacht wordt het rond 2 graden, overdag stijgend naar 7 graden.

Weetje

Het koude novemberweer zet naar verwachting niet door. Echt winterweer was het 25 jaar geleden, in november 1993. Vanaf 16 november vroor het in de meeste nachten matig, tussen -5 en -10 graden. Op 7 dagen bleef het ook overdag vriezen. In de nacht naar 23 november 1993 werd het bijna -10 graden. Na deze vroege kou volgde een zachte en zeer natte winter.

Foto: Ab Walet

Een waardig afscheid van de prachtige herfst. Het zal nu snel gebeurd zijn met de kleuren in de bomen. Als de blaadjes vochtig zijn, is er helemaal weinig wind nodig om ze op de grond te blazen. De beuken en vooral ook de eiken houden het blad het langst vast. Maar in de lente zijn ze ook niet de eerste met de nieuwe blaadjes. Zo heeft alles zijn ritme en tijd. Maar mooi was het!

Leen van der Pols begint morgen als nieuwe voorzitter van Bijzonder Laren

Motto: 'Meedoen om het dorp bijzonder te laten zijn en toch dorp te laten blijven!'

Voormalig wethouder Leen van der Pols wordt morgenavond officieel benoemd tot nieuwe voorzitter van dorpsfonds Bijzonder Laren (BL).

Leen van der Pols wordt het nieuwe gezicht van het dorpsfonds Bijzonder Laren. Foto: Bastiaan Miché

Laren De voorzitter van de Stichting Bijzonder Laren, Alex Oostvogel, heeft in Leen van der Pols een echte verbinder gevonden. De Laarder wordt de leider van de coöperatieve vereniging Dorpsfonds Bijzonder Laren, de werkmaatschappij van de Stichting Bijzonder Laren. De huidige voorzitter van het dorpsfonds, Hans Kuperus, is na vier jaar aftredend.

Leen van der Pols werd enkele maanden geleden - kort na zijn aftreden als wethouder - door Oostvogel benaderd. "De vraag verraste mij op dat moment", vertelt Van der Pols. "Uiteraard wist ik van het bestaan van Bijzonder Laren, maar hoorde er verder niet zo heel veel over en kende de mensen die er deel van uitmaakten eigenlijk niet. In de zoektocht naar een ‘verbinder’, zoals ze zelf aangaven, kwamen ze evenwel bij mij uit, maar mijn eerste reactie was: wat wil je verder nog met een dorp dat al als mooiste, veiligste, en schoonste te boek staat? Nog meer evenementen? Alle zondagen open?"
Inmiddels heeft Van der Pols enkele maanden met Hans Kuperus opgetrokken en zie hij wel degelijk een groot belang voor Laren en mogelijkheden om dit unieke dorpsfonds verder vorm en inhoud te helpen geven. "Je krijgt die 'eretitels' namelijk niet zomaar. Daar moet je als inwoners, of je nu een winkel of een restaurant hebt of lid bent van een sport-, muziek- of buurtpreventievereniging, zorginstelling bent of kunstenaar, echt met elkaar in willen investeren om dit in stand te houden. Daar heb je draagvlak, inzet en betrokkenheid van (groepen) inwoners hartstikke bij nodig."

Sociale cohesie

'Het moet immers wel een gezellig dorp blijven'

"Niets is zo belangrijk als te ontdekken van elkaar en met elkaar welke activiteit gezamenlijk of in afstemming op elkaar uitgevoerd zou kunnen worden, om zowel de sociale cohesie binnen onze dorpsgemeenschap als de te organiseren activiteit te versterken", vervolgt Van der Pols. "Zo creëer je betrokkenheid, die vanzelfsprekend ook zijn uitstraling naar buiten zal hebben en de aantrekkelijkheid van het dorp zal kunnen vergroten. Tevens krijg je dan een beter zicht op wat past in het dorp als het onze. Het moet immers wel een gezellig dorp blijven. Mijn motto is dan ook: 'Meedoen om het dorp bijzonder te laten zijn en toch dorp te laten blijven!"

Vers ogende traditie

'Nog meer evenementen? Alle zondagen open?'

Een inventarisatie om te kijken op welke manier hier het best invulling aan gegeven kan worden is inmiddels in gang gezet. "De vraag is natuurlijk wat partijen bindt en of de echte wil er is om samen te werken. Het belang zien en het samen of in afstemming (willen) doen is geen vanzelfsprekendheid, zoveel is mij wel gebleken.

Resultaten

En er zijn inmiddels mooie resultaten geboekt. "Denk aan de olifantenparade, de koppeling van de InMarkt aan de start van het culturele seizoen, het fashionweekend en de prachtige kerstverlichting in het dorp. De lichtjesavond zal in het weekend van 7 december ook weer een sfeervolle invulling geven aan een nog vers ogende traditie in ons dorp. Het mannenkoor de Speuit en de harmonie St. Jan zullen in dat weekend diverse optredens in het dorp hebben."

Er ligt wat Van der Pols betreft nu dus allereerst een pittige opdracht om naast het cluster Commerciële ondernemingen, te weten de secties Retail, Horeca en Bedrijven, het cluster Maatschappelijke ondernemingen verder te ontwikkelen en die beide aan elkaar te verbinden. "Bij die laatste groep kijk je dan naar de te onderscheiden secties Kunst en Cultuur, Sport en alle zorginstellingen", besluit de nieuwbakken voorzitter, die na zijn gedwongen vertrek uit de politiek inmiddels zijn draai gevonden heeft bij een aantal clubs, waaronder dus Bijzonder Laren.

'Diamanten' Sibilla Westland (78): 'We waren snel verliefd'

Sibilla en Henk samen met de burgemeester van Blaricum. Foto: Bob Awick

Blaricum Henk Ottenhof (81) en Sibilla Westland (78) uit Blaricum zijn zestig jaar getrouwd. Dat was natuurlijk een bezoekje van burgemeester Joan de Zwart-Bloch waard. Ze bracht voor hen - namens de gemeente - een grote bos bloemen mee.

'We waren snel verliefd", lacht mevrouw Westland. De geboren Huizense volgde naailes bij de nonnetjes in Blaricum toen Henk haar 'ontdekte'. "We woonden nog niet zo lang in Blaricum, maar wel naast de baas van Henk. Die had tegen hem gezegd: 'Naast ons wonen twee mooie meiden. Daar moet je werk van maken'." Henk nam het serieus; ze gingen samen op pad en maakten stiekem wandelingetjes.

Knipperlicht

Aanvankelijk was het een 'knipperlicht', zegt Sibilla Westland, maar niet veel later luidden de kerkklokken voor het hevig verliefde stel. Elkaar loslaten en de vrijheid geven is het grote geheim van dit huwelijk. "Henk zit nog steeds in de paarden en werkt nog vier ochtenden per week. Anders gaat hij zich vervelen. Ik zeg altijd dat hij tot 12.00 uur moet wegwezen en pas dan mag terugkomen, want dan heb ik mijn werk af. We doen nog alles zelf, ook de tuin."
's Middags nemen ze de tijd voor elkaar. Bij mooi weer gaan ze fietsen of wandelen. Ook bezoeken ze hun kinderen, die helaas niet allemaal om de hoek wonen; alleen de jongste zoon woont in de regio, de andere zoon en dochter beiden in de provincie Drenthe. Ook hebben Henk en Sibilla al vijf achterkleinkinderen. "Van onze oudste kleindochter. Het zijn allemaal meiden, waaronder een tweeling."

Van het bezoek van de burgermoeder heeft het bruidspaar genoten. "Het was geweldig. We hebben over vijf jaar weer afgesproken", besluit Sibilla vrolijk.

Olaf Zwanikken

Olaf Zwanikken is een echte Eemnesser. Hij is 47 jaar en eigenaar van De Kaasschuur aan de Laarderweg.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Na het werk thuis zo veel mogelijk genieten."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Het liefste naar m'n lievelingsplekje Burgh-Haamstede in Zeeland, rondje fietsen of wijnproeverij bezoeken."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Mijn vader Felix Zwanikken, waar ik de zaak van heb overgenomen. Hij is helaas veel te vroeg overleden."

Waar maak je je zorgen om?
"Om de verkeersdrukte in dit deel van het land."

Wat is je favoriete plek in Eemnes?
"Mijn tuinhuisje in de achtertuin."

Eemnes mist nog...?
"Niks toch?"

Als je een dagje de burgemeester van Eemnes was, wat zou je doen?
"Diverse verbindingswegen in Eemnes maken.
Volgens mij de enige manier om de Laarderweg iets te ontzien van verkeersdrukte."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Wat komt er straks allemaal op de plek van de oude Hilt terug?"

Favoriete jaargetijde?
"De zomer."

Naar welk land zou je nog willen?
"Argentinië!"

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Elke dag is een uitdaging."

Wat is je favoriete spreuk?
"Carpe diem."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Om naar Schiphol te gaan voor een leuke reis."

Favoriete muziek?
"Als mijn zoon thuis piano speelt."

JO12-1 vraagt aandacht voor KiKa

Laren Het team J012-1 van SV Laren'99 heeft nieuwe trainingspakken en sporttassen met KiKa-opdruk om de Stichting Kinderen Kankerkvrij onder de aandacht te brengen. Het team gaat ook acties ondernemen om voor dit doel geld in te zamelen. Ouders en kinderen kunnen bijvoorbeeld per gescoord doelpunt een bedrag doneren. Ook het organiseren van een penaltycompetitie is geopperd.

Meeste handelaars in Blaricum

Blaricum De gemeente Blaricum is uitgeroepen tot 'Handelshoofdstad 2018 van Noord-Holland'. Dat maakt Marktplaats bekend op basis van onderzoek naar de handelsactiviteiten in Nederlandse gemeenten.

In de gemeente Blaricum werd het meest gehandeld van heel Noord-Holland: bijna 38% van de inwoners handelde afgelopen tien maanden via Marktplaats. Schoenen, hout en planken, curiosa en brocante zijn het populairst.
Het is het twaalfde jaar dat Marktplaats de handelsactiviteit in kaart brengt en daarbij handelshoofdsteden uitroept. Om dat te berekenen heeft de handelssite gekeken naar het aantal accounts dat in iedere gemeente de afgelopen tien maanden actief is geweest ten opzichte van het aantal inwoners. Baarle-Nassau is - net als vorig jaar - uitgeroepen tot 'Handelshoofdstad van Nederland'.

Inventaris van Smederij Eek onder de hamer

Eemnes De inventaris van Smederij Eek aan de Wakkerendijk komt onder de hamer.

Afgelopen vrijdag was er een kijkdag van veilinghuis BVA Auctions, waar alle overgebleven spullen worden geveild. In de categorie 'Installatiemateriaal en ijzerwaren' staan sinds vorige week woensdag 17.00 uur 595 kavels online. De veiling sluit vandaag - 21 november - om 18.00 uur.

Onbekend duo maakt foto's

Eemnes In Eemnes werd zondag gewaarschuwd voor twee mannen die erg druk waren met het maken van foto's van elkaar én van de omgeving.

Tussen 11.50 en 12.15 uur liepen ze over de Braadkamp en Torenzicht. Volgens de waarschuwer, een Eemnesser die de politie op de hoogte stelde van het voorval, werden net even te veel deuren, ramen en steegjes van woningen gefotografeerd. Hij vermoedt dat het een voorbereiding is op een inbraak. De mannen zijn herkenbaar aan een groene en rode jas (met Honda op de achterkant). Het tweetal liep uiteindelijk door richting Minnehof. Dit gedrag zou zaterdag ook op de Raadhuislaan zijn waargenomen.

'Het Sinterklaasfeest' en het onthaal van de sint (inzet). Foto: Ineke Vaasen

Komende zaterdag komt de sint weer naar ons dorp. In Laren is het tot nu toe één groot kinderfeest. Geen protesten over welke kleur het beste bij zijn assistenten past, geen actievoerders tegen Zwarte Piet, maar wel honderden kinderen, die, al of niet verkleed en begeleid door MCC en Harmonie Sint Jan, vol verwachting de goedheiligman toezingen. Samen met de burgemeester die haar gast verwelkomt op het bordes van het oude gemeentehuis, die dag gesierd met de blauwe gemeentevlag waarop een gele sierlijke letter S van Sinterklaas.

Aan het feest bij ons thuis bewaar ik de leukste herinneringen. Als jongste van negen kinderen was de grote tafel in de huiskamer op 6 december ’s ochtends in alle vroegte keurig voor mij en mijn zusje in twee vlakken verdeeld. Op mijn helft lag de tafel vol cadeautjes: tekenspulletjes, pepernoten, suikerbeesten, boetseerklei, een Sjors en Sjimmie-boek en een Meccano-doos. Dat laatste cadeau was oppassen geblazen, want mijn vijf jaar oudere broer Joop, die later CEO van een grote bouwonderneming werd, was toen al gek op bouwen. Rond mijn zesde volgde een grote deceptie. Zwarte Piet stonk in onze huiskamer zo naar de benzine en olie dat ik achter de schoenpoets op zijn gezicht mijn 12 jaar oudere broer vermoedde die leerling-automonteur was. De stem van mijn vader achter die baard bevestigde mijn definitieve ongeloof.
Een onschuldig feest - ontstaan in de 13de eeuw in de kerk en laat 15de eeuw in huiselijke sfeer - is het allang niet meer. Sinds activist Quincy Gario de zwarte pietenactie op de Nederlandse kaart zette, nadat zijn moeder op haar werk door een witte receptionist en plein public schandelijk voor 'Zwarte Piet' werd uitgemaakt: 'We zochten al naar onze Zwarte Piet. Daar ben je' was de geest uit de 'traditie'. Rode, gele, groene of roetveegpieten, de discussie en protesten houden maar niet op. Integendeel.
Dat controversiële in het sinterklaasfeest is niet van de laatste decennia. Dat was al ten tijde van de reformatie. Het schilderij 'Het Sinterklaasfeest' van Jan Steen (1626-1679) is er een goed voorbeeld van. Het verbeeldt niet alleen het 'traditionele' feest vol cadeaus en snoepgoed, maar is ook een vlammend protest van de katholieke Jan Steen tegen de protestanten die tijdens de reformatie katholieken op een tirannieke manier verboden hun geloof te belijden en beelden te maken ('dit restant de paperijen strekkende tot waengelooff…ende afgoderije').

Het tableau trekt ingenieus de aandacht naar een katholiek meisje in het midden dat een Sint Janneke heeft gekregen, symbool voor 'gezondheid van kinderen'. Haar broertje huilt om zijn lege schoen die - gezien haar kleding - het dienstertje vasthoudt. Ze lacht hem uit. De sint hoorde bij de schoorsteen hoe stout hij was. Jan Steen kleedt het joch als protestant, een sneer naar de reformatie. Oma wenkt echter de deugniet door mogelijk van achter het gordijn een pakketje vandaan te toveren. Overigens in een tijd dat het verboden was 'eenige beeldekens in brood ofte koeck te backen' kon Jan Steen het niet laten het meisje met een baby op haar arm een speculaaspop te geven. Ach 'tradities' zijn er om bewaard en gecultiveerd te worden. Benieuwd hoe het kinderfeest er over tien jaar uitziet. Bol an, de tijd zal het leren.

Burgervader trots op nieuwe zonneweide

Eemnes Dat burgemeester Roland van Benthem trots is op de nieuwe Eemnesser zonneweide steekt hij niet onder stoelen of banken. "Het mooie van dit park op deze prachtige zichtlocatie A1/A27 is dat het discussie geeft", zegt hij.

"Of het wel of niet mooi is, zijn discussies die je natuurlijk de komende jaren veel vaker gaat zien. Maar duurzame energie mogelijk maken, is wel noodzakelijk voor onze energietransitie. En daarvan vind ik dit park een heel mooi voorbeeld. Dat je als kleine gemeente best wel stappen vooruit durft te zetten, daar ben ik trots op. Zonne- en windenergie vormt nu nog slechts 4,5% van de totale energieopwekking. Dan hebben we nog heel veel te gaan. En als het ons lukt om de panelen op de daken te krijgen, dan laten we als gemeente zien waartoe wij in staat zijn."

Blaricumse kunst raakt je!

Blaricum "Onze eretitel 'Kunststad van het Jaar' moeten we al bijna inleveren, maar net op de valreep pakken we daarom als Blaricumse kunstenaars nog een keer uit met een gezamenlijke expositie", vertellen Angélique van den Brink, Soraya Hamming en Yvonne Signer.

Gedrieën organiseren zij in het weekend van 24 en 25 november (12.00-17.00 uur en 19.00-21.30 uur) de expositie 'Blaricumse kunst raakt je!' aan de Noolseweg 1. "Met 25 kunstenaars. Ons doel is bezoekers inspireren tot leuke en vooral persoonlijke decembercadeaus. Kunstzinnig, betaalbaar, uniek en inpasbaar in je huis." Volgens de kunstenaars wordt het een zeer gevarieerde expositie met schilderijen, beelden, glasobjecten, papierkunst, keramiek, fotocollages, mixed media, sieraden en borduurschilderijen.

Toewijzing woningen

Vervolg voorpagina

"Wel willen wij bij toewijzing van de woningen hiervoor begrip vragen om evenredige huisvesting zo veel mogelijk te maken." Mogelijke klachten van overlast zijn bij gemeente en politie niet bekend. "Wel ligt er een melding bij de BOA, die nog in onderzoek is. Het resultaat daarvan wachten wij af", aldus Pel.

Scouts Maggy Lekeux helpen sint een handje

Laren Scouting Maggy Lekeux probeert op alle mogelijke manieren geld in te zamelen voor haar nieuwe clubhuis. Daarom is in samenwerking met Sinterklaas een actie bedacht die geld in het laatje moet brengen.

Twee enthousiaste Pieten (roetpiet of zwarte piet) gaan de sint helpen door op bezoek (thuis, in winkels of bij bedrijven) te gaan. Scouting Maggy Lekeux sponsoren? Neem contact op via piet@maggylekeux.nl. De Pieten bezoeken dit jaar Laren, Blaricum, Eemnes én Huizen.

SV Laren'99 pakt punten

Laren Opnieuw een doelpuntrijke wedstrijd voor SV Laren'99. De ploeg onder leiding van Robert Tessaro wist maar liefst vijf keer te scoren tegen DESTO uit Utrecht: 5-1. Een mooie overwinning op de Utrechters die één plek boven de Laarders stonden. Op zaterdag 24 november om 15.00 uur speelt SV Laren'99 uit tegen het nog puntloze Robinhood in Amsterdam.

Geen gewonden na kantelen vrachtwagen op A27

Foto: Bob Awick

Eemnes Een vrachtwagen geladen met suikerbieten is zaterdagavond op de A27 bij Eemnes gecrasht. De bestuurder en zijn hond kwamen met de schrik vrij. De combinatie, bestuurd door een man uit Harderwijk, kwam nog door onbekende oorzaak in de berm terecht, kantelde en verloor daarbij een groot deel van de vracht. Het verkeer heeft urenlang hinder gehad van dit ongeval. De snelweg is zelfs twintig minuten afgesloten geweest toen de truck weer op zijn wielen werd gezet.

Schotsman pakt Hendriks-bokaal

V.l.n.r.: Hans Schotsman, Sander Willard, Ronald v.d. Brink en Edgar v.d. Kieft.

Laren De brandweer Laren heeft zaterdag haar onderlinge wedstrijden gehouden. Er werd gestreden om de Hendriks-bokaal, de wisseltrofee die ooit door voormalig burgemeester Theo Hendriks werd geschonken. Hans Schotsman ging met deze prijs aan de haal.

Tijdens de wedstrijd moest assistentie verleend worden aan een buurtvereniging van brandpreventie die zelf ook aan het blussen was. Deze kon de reddingsactie niet alleen af en vroeg daarom hulp van de brandweer.

Het was een gecompliceerde brand: het vuur op twee verdiepingen moest bestreden worden en er waren ook slachtoffers in het pand aanwezig die moesten worden gered.

Ludieke actie

Geheel tegen de gewoonte in hadden de bevelvoerders die de wedstrijd organiseerden iets ludieks bedacht. Zij namen in alle hectiek rustig de tijd om na de inzet hun mannen te verwennen met een hapje en een drankje. Dit was voor de jury even opkijken, maar werd door de leden goed opgepakt.

Het werd een spannende strijd, die dus gewonnen werd voor de ploeg van Hans Schotsman. De teams van Edgar van der Kieft en Ronald van den Brink eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats.
De Speedy-trofee, jaren geleden geschonken door bakker Theo Spelthuis, werd in de wacht gesleept door Edgar van der Kieft en zijn ploeg. De beste chauffeur bevond zich in de wedstrijdploeg van Van den Brink. Met één punt verschil pakte Sander Willard de beker in plaats van collega-brandweerman Kees de Boer.
De prijzen werden uitgereikt door burgemeester Rinske Kruisinga. De organisatie heeft genoten en spreekt van een geslaagde wedstrijd.

Jong talent exposeert in Singer Laren

Sophie Steengracht aan het werk in Peru. Foto: PR

Laren Sophie Steengracht, winnares van de Van Vlissingen Art Foundation, exposeert van 27 november tot en met 2 december in Singer Laren.

De genoemde foundation helpt talentvolle hedendaagse kunstenaars om door te breken met hun werk en biedt elk jaar een kunstenaar de kans een reis te maken om inspiratie voor nieuw werk op te doen. Van het werk worden een boek en een tentoonstelling gemaakt. Dit jaar werd beeldend kunstenaar Sophie Steengracht (1991) geselecteerd. Zij reisde voor inspiratie af naar Peru.
Steengracht maakte een reis naar Manu National Park in de zuidelijke Andes. In dit deel van het regenwoud heerst nog een enorme biodiversiteit en is de natuur nog onaangetast. Ze maakte hier schetsen en een serie foto's als basis voor haar nieuwe schilderijen. De verhalen van de inheemse bevolking, de animistische cultuur en haar fascinatie voor de natuur vormen de leidraad voor de werken die in de expositie te zien zijn.
Het werk van Sophie Steengracht omvat grafische technieken, schilderkunst, sculptuur en fotografie. Centraal in haar werk staat een interesse in flux en constante verandering in de natuur, en de verbeelding hiervan in verschillende animistische culturen en mythen. Sophie onderzoekt ook de wederzijdse samenhang van de mens met zijn omgeving. In haar beelden zoekt ze naar ritmes en organisch groeiende droombeelden van een bezielde wereld. Zij is aangesloten bij het in Londen gevestigde collectief The Earth Issue, dat werkt op de grens van beeldende kunst en milieu-activisme.

'Cloud forest', olieverf op doek.

Singer Laren is open van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Arthur van Dijk nieuwe CvdK

Arthur van Dijk. Foto: Provincie

Laren/Blaricum Arthur van Dijk wordt de nieuwe commissaris van de Koning (CvdK) in Noord-Holland. Hij volgt Johan Remkes op, die zijn functie per 1 januari aanstaande neerlegt. Als Van Dijk op 7 januari 2019 wordt geïnstalleerd, is hij de zeventiende commissaris van Noord-Holland. Zijn benoeming is voor zes jaar.

PS vinden dat Van Dijk uitstekend past bij het profiel voor de nieuwe commissaris dat zij op 12 september jongstleden vaststelden. Daar ging een inwonersraadpleging aan vooraf waarbij Noord-Hollanders konden aangeven wat zij belangrijk vinden in hun toekomstige commissaris van de Koning. PS hebben de uitkomsten hiervan gebruikt bij het maken van de profielschets voor de nieuwe CvdK. Daarin vroegen PS om een gezaghebbend en integer bestuurder die de inwoners van alle regio's begrijpt, een ruimdenkend en communicatief sterk persoon die zich met enthousiasme voor de provincie inzet.
Arthur van Dijk is sinds 2013 algemeen voorzitter van Transport en Logistiek Nederland. Daarnaast is hij onder meer lid van de SER en van het dagelijks en algemeen bestuur van VNO-NCW. In het verleden was hij onder meer tien jaar wethouder van de gemeente Haarlemmermeer voor de VVD. Hij heeft een achtergrond bij de FIOD.

Stam: 'Er klopt geen draad van'

Wethouder Ton Stam. Foto: Bob Awick

Laren "Ik weet niet waar mevrouw Timmerman het vandaan haalt", zegt wethouder Ton Stam. Hij reageert naar aanleiding van een artikel van afgelopen week in deze krant waarin de Liberaal Laren-fractievoorzitter rept over uitgaven van bijna een miljoen aan nodeloze plannen. Stam heeft de raadsleden inmiddels een informatiebrief gestuurd met daarin zijn uitleg.

Stam spreekt de woorden van Jacqueline Timmerman met klem tegen. "Een kleine miljoen? Daar klopt geen draad van. Er is 6% van dat bedrag uitgegeven. Tevens wordt gemeend dat alleen al de onderzoeken naar de bebouwing van de ligweide twee ton hebben gekost. Voor de ligweide is op basis van opdracht door de gemeenteraad een voorbereidingskrediet van 40.000 euro uitgetrokken en er moest voor het stedenbouwkundig onderzoek 27.500 euro betaald worden. Daarnaast is er voor 55.000 euro een erfafscheiding aangelegd om de oude ligweide te scheiden van de nieuwe. Dat bedrag is te dekken uit de toekomstige opbrengst van de nieuwe ligweide."
De wethouder betreurt dat Timmerman de feiten niet vooraf heeft gecheckt en geeft in zijn brief een opsomming van de werkelijk door de gemeente gemaakte kosten. Voor het stedenbouwkundig onderzoek Torenlaan is 6.173 euro uitgegeven, de onderzoeken (in opdracht van het gemeentebestuur) met betrekking tot de locaties Torenlaan en Rabobank hebben 26.916 euro gekost: stedenbouwkundig onderzoek door BDP (10.906 euro), hotelonderzoek door Horwath (8.300 euro), woningonderzoek door RIGO (4.210 euro) en kantooronderzoek door Cushman (3.500 euro). "Voor het foodcourt zijn geen kosten gemaakt. Het totaal van de uitgevoerde onderzoeken komt dus op 60.589 euro, wel een totaal ander bedrag dan mevrouw Timmerman berekent."

Nog voor zomer 2019 eigen hondenbeleid voor Blaricum

Wethouder Kennis: 'Moet het een eenheidsworst worden?'

Voorlopig voert de gemeente Blaricum geen hondenbelasting in. Wel komt er een hondenbeleid en start nog dit jaar een online-enquête.

Het prachtige hondenuitlaatterein 't Harde. Foto: Bob Awick

Blaricum Met een slag om de arm krijgt Blaricum nog vóór de zomer van 2019 een hondenbeleid. Het Plan van Aanpak wordt dinsdag 4 december in de gemeenteraad behandeld. Aanleiding zijn moties van Democratisch Alternatief Blaricum (DAB), die daarmee onder andere aanstuurde op meer wet- en regelgeving, toezicht en eenduidige borden en hondenpoepbakken en -zakjes, en daar gaat het college nu actief mee aan de slag.

"In de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) stonden wel wat regels en er is wel protocol voor bijtincidenten, maar een hondenbeleid hebben we nooit gehad", zegt wethouder Anne-Marie Kennis. Volgens haar is er steeds meer roep om hondenbeleid. "De grootste ergernis blijft toch de hondenpoep." Ook zijn er klachten - overigens (zeer) incidenteel - over loslopende honden en/of agressieve viervoeters.

Opruimverplichting

Verboden te poepen voor honden. Foto: PR

Aanleiding zijn moties van Democratisch Alternatief Blaricum

Met het nieuwe hondenbeleid moet er voor de baasjes van de geschatte tweeduizend Blaricumse viervoeters duidelijkheid komen over de opruimverplichting, locaties waar honden welkom zijn en waar zij aangelijnd moeten lopen.

Maar moeten voor alle drie de dorpsdelen wel dezelfde regels gelden voor het loslopen, vraagt de wethouder zich af. "Moet het een eenheidsworst worden?" Blaricum is altijd heel liberaal omgegaan met honden en hun eigenaren. Met de hondenbezitters zijn ook weinig problemen. Een ideaal uitloopgebied ligt bij 't Harde waar mensen van heinde en verre naartoe komen, is de ervaring van Kennis. Zij loopt er zelf ook vaak met haar hond. Het terrein is favoriet omdat het geheel omheind is.

Blaricum wil in ieder geval alle bewoners bij dit nieuwe beleid betrekken en organiseert - naast de enquête - ook een inwonersavond. Uiteindelijk volgt er een handzame hondenkaart met daarop vermeld alle regels. Er gaat ook zeker gehandhaafd worden, maar met deze uitspraak wordt wel op de zaken vooruitgelopen. Eerst mag voltallig Blaricum haar mening geven hoe het hondenbeleid moet worden aangepakt. Wethouder Anne-Marie Kennis weet wel dat het een heftige klus gaat worden. "We gaan het heel groots aanpakken."

Baatbelasting verduurzamen van woningen

Eemnes In navolging van Laren wil nu ook Eemnes voor particuliere huiseigenaren die hun woning verregaande willen verduurzamen middels baatbelasting aan de slag met gebouwgebonden financiering.

Het Eemnesser college wil de beschikbaarheid van dit instrument in eerste instantie beperken tot tien financieringsaanvragen, waarna een evaluatie van de resultaten plaatsvindt.

Laren

Het idee om baatbelasting in te zetten voor de voorfinanciering van verduurzaming was een initiatief van Tijmen Smit uit Laren, die in de vorige collegeperiode als wethouder met dit idee kwam.

Het invoeren van baatbelasting betekent dat de investering wordt voorgefinancierd door de gemeente en dat de eigenaar deze terugbetaalt over maximaal dertig jaar. Het maandelijks terug te betalen bedrag is daarbij naar verwachting de maandelijkse besparing op energielasten. Als de eigenaar tussentijds het huis verkoopt, dan gaat de restschuld over op de volgende eigenaar. Deze aanpak is een eerste stap richting een financiering die gekoppeld is aan de woning in plaats van aan de eigenaar. Zo kunnen drempels weggenomen worden bij particuliere woningeigenaren om hun woning energiezuiniger te maken.

Extra budget voor lening duurzaamheid

Eemnes Het college van B en W heeft het beschikbare budget voor duurzaamheidsleningen voor particulieren met 150.000 euro verhoogd.

Er was in 2013 al drie ton beschikbaar gesteld, maar door het revolverende karakter van het fonds is er ondertussen bijna 360.000 euro aan duurzaamheidsmaatregelen gefinancierd, meldt het college. "Daarmee is het maximaal beschikbare budget bijna bereikt. Er worden echter nog steeds aanvragen voor duurzaamheidsleningen ingediend, wat laat zien dat de behoefte aan het instrument nog aanwezig is."
De aanvulling van anderhalve ton euro kan door een overheveling te doen vanuit het bestaande budget van de Stimuleringslening Duurzaamheid Bedrijven gemeente Eemnes 2016.

Vriendengroepje uit Blaricum maakt kerstkaarten voor Stichting Skate4Air

Een setje van tien kaarten kost 5 euro (voor vrienden 10 euro)

De vriendinnen Marijn (l) en Mirte. Foto: Marieke Ton

Blaricum Rosa, Mirte, Elise, Marijn en Tijke uit Blaricum waren afgelopen zomer, terwijl de mussen dood van het dak vielen, al helemaal in kerstsfeer. Zij maakten kerstkaarten voor de Stichting Skate4AIR, waarvan plaatsgenoot en Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage ambassadeur is. Skate4AIR wil mensen met taaislijmziekte een normaal leven geven.

De vrolijke schilderijen en tekeningen zijn belangeloos gedrukt

Het vijftal creëerde tien vrolijke schilderijen en tekeningen, waar drukkerij Grafisch Atelier Blaricum belangeloos duizend kaarten van 10 x 10 cm van afdrukte. De kerstkaartenverkoop is inmiddels gestart en gaat als een speer. Een setje van tien kaarten kost 5 euro (voor vrienden 10 euro).
"We vinden het leuk om dingen te verkopen waar mensen blij van worden", zeggen Mirte (9) en Marijn (10), leerlingen van de Bernardusschool. Daarnaast willen ze helpen omdat Marijns vriendinnetje de taaislijmziekte Cystic Fibrosis heeft. Bestellen kan via c_wensing@hotmail.com (moeder van Mirte). Het tweetal brengt de kaarten persoonlijk langs.
De meiden komen in het nieuwe jaar ook weer in de benen door mee te doen aan een schaatstocht op de Weissensee in Oostenrijk. Het is overigens niet voor het eerst dat ze de ijzers onderbinden. Vorig jaar schaatsten ze al veertig kilometer en hielpen ze Uytdehaage al bij de stroopwafelverkoop bij Albert Heijn in het Oude Dorp. Maar komende 22 januari gaan de ondernemers in de dop opnieuw naar Oostenrijk met als doel minimaal 750 euro bij elkaar te schaatsen. Ditmaal willen ze het maar liefst honderd kilometer volhouden. "Dit is misschien een beetje hoog gegrepen, maar de zin is er", zegt Marieke Ton, de moeder van Marijn. De meiden zijn momenteel wekelijks aan het trainen op de ijsbaan in Utrecht. Marieke begeleidt de meisjes. Willem Heeringa (vader van Mirte) en Gerard Ton (vader van Marijn) schaatsen de tocht van 200 kilometer.
Naast de kerstkaartenactie is er nog een sponsortocht door de groepen 5, 6 en 7 van de Bernardusschool. Zij schaatsen op 14 december voor Skate4AIR op de Brink in Laren. Een week eerder verzorgt Jochem Uytdehaage voor hen een 'droogtraining' en vertelt hij over taaislijmziekte.
Skate4AIR organiseert uitdagende schaatstochten: de Skate4AIR Classic in Oostenrijk en de Daylight Challenge in Zweden. Een unieke ervaring waarmee de deelnemers hun grenzen verleggen, zoals mensen met taaislijmziekte dat dagelijks doen. Zo wordt geld opgehaald voor onderzoek dat de ontwikkeling van medicijnen het laatste zetje geeft dat zo hard nodig is. Samen schaatsen tot het niet meer nodig is.
Marieke Ton: "Aan de tocht op de Weissensee doen 150 schaatsers mee, waaronder ook CF'ers. Het wordt magisch en we weten waarvoor we het doen."

Multidisciplinaire oefening op Crailo

Om de samenwerking tussen de hulpverleningsinstanties te versterken

Op Oefenterrein Crailo heeft een multidisciplinaire oefening technische hulpverlening plaatsgevonden. Diverse partijen deden hieraan mee.

Bij het ongeval reden drie auto's en een touringcar op elkaar. Foto's: Judith van Dijkhuizen

Laren Deze oefening technische hulpverlening in de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, waarbij meerdere disciplines gecombineerd worden ingezet om de activiteit te voltooien, vindt regelmatig plaats om de samenwerking tussen de hulpverleningsinstanties te versterken.

Meer dan 30 figuranten, waaronder Lotus-slachtoffers, deden mee

Tijdens de pelotonoefening werd een brandweerpeloton, bestaande uit vier tankautospuiten en bijbehorende leiding, niet alleen geoefend maar ook beoordeeld. Naast vier brandweerposten uit de regio namen ook politie, Bevolkingszorg, de Gezamenlijke Meldkamer Naarden en de RAV (ambulancedienst) deel aan de oefening.
Om de oefening zo echt mogelijk te laten zijn was er vooraf veel aandacht aan het scenario en de enscenering besteed. Zo deden er meer dan dertig figuranten mee, waaronder enkele Lotus-slachtoffers.

Slachtoffer in de touringcar.

Het scenario was gericht op een verkeersongeval waarbij drie auto's en een touringcar op elkaar waren gereden. Een van de auto's kwam tot stilstand tegen een gebouw en vloog in brand, waardoor de brand oversloeg naar het gebouw. Tot overmaat van ramp was er een fietser door de bus geschept en onder de bus terechtgekomen. Al met al voldoende werk voor de massaal toegestroomde hulpdiensten.
De oefening was voor de oefenleider onderdeel van het examen voor de opleiding Specialist Oefenen en Opleiden. Hij was aan het eind van de avond geslaagd voor zijn praktijkexamen.

Optreden van Lavinia Meijer en Carel Kraayenhof in basiliek

Kraayenhof en Meijer. Foto: Peter van Breukelen

Laren Rasmuzikanten Lavinia Meijer en Carel Kraayenhof geven woensdag 19 december om 20.00 uur een concert in de St. Jansbasiliek. De organisatie van dit duoconcert in kerstsfeer spreekt van een 'droomcombinatie van artiesten'.

Beiden hebben met hun verbluffende spel op niet direct gangbare instrumenten tot ver buiten de landsgrenzen een groot publiek bereikt. Kraayenhof speelt bandonéon en Meijer harp. Zij beheersen hun instrument tot in de finesses.
Lavinia Meijer won als jong talent alle belangrijke concoursen en awards, en als 'rising star' trok zij de wereld over. Het bracht haar al tot Carnegie Hall in New York en in Nederland stond niet eerder in Carré een zo jonge klassieke artiest solo op het podium. Lavinia geldt als een van de beste harpisten ter wereld.
De fascinerende en veelzijdige bandoneonist Kraayenhof speelde de sterren van de hemel bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Het prachtige Adios Nonino van Piazzolla was een ontroerende kennismaking met onze huidige koningin.
Kraayenhof is al vele jaren de internationale ster van de Argentijnse tango.
Met zijn fraaie spel weet hij wereldwijd elk publiek te betoveren.
De baten van dit duoconcert in kerstsfeer gaan naar het winterproject van MAX Maakt Mogelijk. Een warm kerstcadeau voor de allerarmste ouderen in Centraal- en Oost-Europa in de vorm van hout, kolen en voedselpakketten. Voor tickets (35 en 40 euro) ga naar: www.ladiesinart.com/tickets.

SV Laren'99 knokt zich naar overwinning

Opnieuw een doelpuntrijke wedstrijd

Een moment uit de wedstrijd. Foto: PR

Laren Opnieuw een doelpuntrijke wedstrijd voor SV Laren'99. De ploeg onder leiding van Robert Tessaro wist maar liefst vijf keer te scoren tegen DESTO uit Utrecht: 5-1. Een mooie overwinning op de Utrechters die één plek boven de Laarders stonden.

Laren begon wat afwachtend en DESTO was in het eerste kwartier de bovenliggende partij. Doelman Ingmar van Rosmalen wist met grote moeite zijn doel schoon te houden en een Utrechtse aanvaller miste nog een keer voor open doel.
De gastheren knokten zich vervolgens in de wedstrijd en het werd verder de eerste helft een gelijkopgaande strijd. Rutger Nordermann kreeg steeds meer vat op zijn zeer snelle tegenstander en waar nodig kreeg hij rugdekking vanuit het centrum met Markus Morsink en Wouter Boogers als rotsen in de branding. De rust brak aan met de brilstand op het scorebord (0-0).

Sterke tweede helft

Eindstand bepaald door solo's van Joey Franken en Jeroen Roest

Net als de vorige wedstrijd speelde Laren een erg sterke tweede helft. Na tien minuten scoorde Rick Hoofd de 1-0 en de beide ploegen gingen daarna de strijd aan voor (meer) treffers.

Venijn

Het venijn zat deze week in de staart. Met een fraaie vrije trap scoorde Wessel Roet na 75 minuten de 2-0. DESTO kwam terug tot 2-1 middels een strafschop na een wat ongelukkige handsbal, maar direct hierna scoorde Bart Kaarsgaren met een enorme poeier van buiten de 16 meter de 3-1. De Utrechters gaven het hierna op en de 5-1 eindstand werd bepaald door solo's van Joey Franken en Jeroen Roest.

Op zaterdag 24 november om 15.00 uur speelt SV Laren'99 uit tegen het nog puntloze Robinhood in Amsterdam.

Bijeenkomst toekomstige pleegouders

Laren/Blaricum Om het dringend tekort aan pleegouders in 't Gooi en de Vechtstreek terug te dringen is er op donderdag 29 november een informatiebijeenkomst over de pleegzorg.

Pleegouders, pleegkinderen en aanbieders van pleegzorg zitten klaar om vragen te beantwoorden. De bijeenkomst vindt plaats op 29 november van 19.30 tot 21.00 uur in het Regiokantoor aan de Burgemeester de Bordesstraat 80 in Bussum (naast de brandweer).
In heel Nederland is een tekort aan pleegouders. Hierdoor is er onvoldoende opvang voor kinderen die (tijdelijk) niet bij hun eigen ouders kunnen wonen. Ook in deze regio zijn er zeker honderd extra pleegouders nodig, berichtte de regio Gooi en Vechtstreek al eerder. Het gaat om kinderen tot 21 jaar die thuis in een onveilige situatie verkeren.
Wie bij de bijeenkomst in Bussum aanwezig wil zijn, kan zich aanmelden via www.pleegoudergv.nl of stuur direct een mail naar pleegouder@regiogv.nl.

Koopkracht in Eemnes toegenomen

BEL De koopkrachtontwikkeling in Eemnes is in 2017 met 0,2% toegenomen. In Laren en Blaricum is dat respectievelijk met 0,3% en 0,2% afgenomen.

Dit meldt het CBS op basis van regionale cijfers over de koopkrachtontwikkeling die voor het eerst gepubliceerd worden.
In 2017 is de koopkrachtontwikkeling gemiddeld met 0,5 procent gegroeid. Werknemers gingen er het meest op vooruit, terwijl de koopkracht van gepensioneerden afnam. De koopkracht van paren met kinderen nam relatief sterk toe met in doorsnee 1,8 procent.

Geluidsset voor het Brinkhuis

Laren De Stichting Vrienden van het Brinkhuis heeft tijdens de jaarlijkse Vriendenavond aan het bestuur van Hart van Laren - ten behoeve van het Brinkhuis - een geluidsinstallatie overhandigd.

De stichting heeft tot doel door het inzamelen van gelden Hart van Laren te ondersteunen zonder bij te dragen aan de exploitatie.

Jaarlijkse wijnproeverij opnieuw uitverkocht

Foto: Peter van Rietschoten

Blaricum De Stichting Promotie Blaricum organiseerde vrijdag - samen met de Blaricumse middenstand - voor de twintigste keer de jaarlijkse wijnproeverij. De glazen voor dit populaire event waren binnen een mum van tijd uitverkocht. Gewapend met glas in de hand en een button op de borst kon op 23 locaties het glas geheven worden. Chansonnier Edouard zorgde voor de muziek.

20 / 32

Troubadour Frëdéric Dorfmann behandelt de Franse geschiedenis in 25 chansons in de bibliotheek in Laren.

Vrijdag 23 november

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Taalcafé

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

De plek waar mensen die Nederlands willen leren elkaar de kans krijgen vrijwilligers te ontmoeten die hen willen helpen om onze taal te leren spreken.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Wandeling Heikracht over Westerheide

14.00 uur | Geologisch Museum Hofland Laren

Vertrek vanaf het Geologisch Museum Hofland Hilversumseweg 51, Laren. We gaan de Westerheide op, een mooi en rustig stukje Gooi, de wandeling is ca. 7 km.

Fighting Girls

17.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden 11-16 jaar! Deelname: gratis. Info: 06-15276036

Trendy leren wikkelarmband maken

19.30 uur | De Hilt Eemnes

Met divers materiaal, waaronder veters van leer of van suède, wordt een leuke wikkelarmband gemaakt. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Zaterdag 24 november

Repair Café

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Enthousiaste vrijwilligers helpen u bij kleine reparaties aan spullen zoals kleding, elektrische apparaten en fietsen. U bepaalt wat u betaalt middels een vrijwillige bijdrage.

BRIGHTVOIZZ previewrepetitie

10.00 uur | Gebouw de Silo Huizen

We zingen pop, soul en gospel. Meerstemmig, energiek en dynamisch. Meld je aan op www.brightvoizz.nl.

Cursus verhalen schrijven 1.0

10.30 uur | Bibliotheek Huizen

In 6 lessen maak je kennis met verschillende verhaalvormen en experimenteer je met inspirerende oefeningen en technieken.

Kom schrijven in het Schrijfcafé!

10.30 uur | Bibliotheek Huizen

Onder begeleiding van schrijfdocent Marjan Leunissen. Vooraf reserveren is aanbevolen via www.schrijfcreaties.nl.

Duurzame verandering in houding en gedrag

11.00 uur | Brinkhuis Laren

Stap voor stap zie je hoe vanaf het begin van jouw leven je houding en gedrag zich ontwikkelden en hoe je nu op allerlei situaties en omstandigheden reageert. Meer info: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Blaricumse kunst raakt je!

12.00 uur | Atelier Liek-art Blaricum

25 kunstenaars op 1 locatie met unieke decembercadeaus. Allerlei technieken, altijd uniek en max 15x15x15 cm groot. 24+25 nov. 12.00-17.00 en 19.00-21.30 uur.

CoderDojo

14.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Bij een CoderDojo leren jongeren tussen de 7 en 17 jaar om te programmeren, websites te bouwen, apps te ontwikkelen, programma's te maken, games te maken en meer. Van tevoren een ticket boeken via de website van de bibliotheek.

Zondag 25 november

Het Grote Sinterklaasfeest

11.30 uur | De Biezem Laren

Een grote familieshow met, naast Sinterklaas, bekende artiesten van televisie. Kaarten via sinterklaasfeestlaren.nl.

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035 - 656 6653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Zondagsoos TijdvoorMeedoen

14.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Iedere zondagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur staan de koffie en thee voor u klaar.

Naar Italië in het Dickenstheater

14.00 uur | Dickenstheater Laren

Solotoneel met toverlantaarnplaten € 15,-. Reserveren: dickens@ziggo.nl, 035-8872376 of www.dickentheater.nl.

Eemjazz

14.30 uur | Haven van Huizen

Eemjazz, www.eemjazz.nl.

Maandag 26 november

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Geef-en-neemsnuffelkast met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen.

Rummicub en scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Dostojevski Kwartet

20.00 uur | Rosa Spier Huis Laren

Toegang € 15,-. Kaarten bestellen: www.rosaspierhuis.nl/culturele-activiteiten.

Dinsdag 27 november

Kunstlezing Zadkine aan Zee

10.00 uur | NPB kerk Laren

Door kunsthistorica Mirelle Nunes. Velthuysenlaan 17 in Laren. Prijs: € 12,50. Meer info: www.kunstuitzeist.nl of 06-50489752.

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk op dinsdag of donderdag waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan om u te helpen. Www.debrassershoeve.nl.

Inlooplunch

12.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Je bijdrage is € 1,50; als je meer wilt geven is dat altijd welkom.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Informatie en/of aanmelden: Kees Slooten en Ans de Swaaf, 035-525 18 97, 06-151 34 169, k.slooten@ziggo.nl.

Crea Club (7 - 12 jaar)

18.45 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Aanmelden kan bij Ronald de Winter, 035-5265642, ronald.dewinter@gmail.com. Kosten: € 10,- per maand.

Gratis buikdansles

20.00 uur | Centrum voor Bloei & Ontwikkeling Huizen

Elke dinsdag van 20.00 tot 21.00 uur gratis buikdans(proef)les. Info: Gabi Lodewijk, 06-2009 7717, www.bellywork.nl.

Woensdag 28 november

Koffie Creatief

10.00 uur | Silo - De Brug Huizen

Voor meer informatie kunt u terecht op www.debrughuizen.nl/koffiecreatief. Aanmelden is niet nodig.

OuderKindCafé met geef-en-neembrunch

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Deelname is gratis en het is niet nodig om je aan te melden. Neemt u dit keer gezonde zelfgemaakte kinderhapjes mee om te delen?

Aanschuiflunch in het Brinkhuis

12.30 uur | Brinkhuis Laren

Een leuke en lekkere gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen. Kosten: € 8,95 p.p.

Soosmiddag in de Thomaskerk

13.00 uur | De Thomaskerk Huizen

U kunt er klaverjassen, sjoelen of rummikub spelen of gezellig een praatje maken onder het genot van een kopje koffie met een koekje.

'Heren en vrouwen van Eemnes'

14.00 uur | De Raadsvore Eemnes

'Heren en vrouwen van Eemnes' is een presentatie over onder andere het leven van Hasselaar. Wat heeft hij met Eemnes te maken? De lezing wordt gehouden door Jan Out, oprichter van de Historische Kring Eemnes.

Voorleesmiddag Malbak

14.00 uur | De Malbak Blaricum

Kinderen v.a. 4 jaar kunnen komen luisteren naar de mooiste voorleesverhalen. De toegang is gratis. Voor meer info: 035-7504149.

Open (verkoop)middag Naaicafé nieuwe jurk

14.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Bij ons Naaicafé maken vrouwen samen mooie dingen, leren elkaar naaien, breien of haken, en oefenen de Nederlandse taal. Wil je meedoen of zoek je een leuk cadeau, kom ook langs!

Eten bij de Brug

17.30 uur | Silo - De Brug Huizen

Graag vooraf aanmelden via eten@debrughuizen.nl. De kosten zijn € 3,50 op vrijwillige basis. Meer informatie kun je vinden op www.debrughuizen.nl/eten-bij-de-brug.

Donderdag 29 november

De Franse geschiedenis in 25 chansons

20.00 uur | Bibliotheek Laren-Blaricum Laren

Troubadour Dorfmann neemt u zingend en vertellend mee door de Franse geschiedenis in 25 chansons. Reserveren via bibliotheekhlb.nl.

Gezellige ochtend

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Iedere donderdag, vanaf half tien, kun je oude en nieuwe buurtgenoten ontmoeten of beter leren kennen in een ontspannen sfeer.

Inloopochtend Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Hier zijn geen kosten aan verboden. Onze ruimte is voorzien van Windows laptops. Vraag ook eens naar onze workshops

Digitale inloop en electronicswerkgroep

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Een telefoo,n tablet of laptop blijft voor veel mensen een moeilijk ding. Wij gaan u daarbij helpen, en met de electrowerkgroep wordt u geleerd hoe dat werkt.

Koffieochtend senioren Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

De gastvrouwen staan klaar om u een gezellige ochtend te bezorgen.

Taalcafé Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend

Blaricum toen en nu

20.00 uur | De Blaercom Blaricum

Met mooie plaatjes en hilarische verhalen vertelt Frans Ruijter hoe de ontwikkeling van Blaricum is verlopen en hoe men daar in Blaricum mee om is gegaan. Info: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

De Voorstelling van Naarden

20.00 uur | 't Visnet Huizen

Stellingen rond Naarden in de tijd van de Eerste Wereldoorlog. Nederland was in de Eerste Wereldoorlog wel neutraal, maar men was wel voorbereid op een aanval uit het oosten. Hans Mous zal hier alles over vertellen.

Het Dikke Torentje

De jeugd in opperste concentratie.

BEL In De Hilt heeft vorige week het individuele BEL-kinderschaaktoernooi - georganiseerd door schaakvereniging Het Dikke Torentje - plaatsgevonden. In totaal deden 64 kinderen van negen verschillende scholen mee.

Het Dikke Torentje heeft een jeugdafdeling en op donderdagavond wordt van kwart voor zeven tot kwart voor acht op vijf verschillende niveaus lesgegeven. Dertig minuten lang worden schaakdiagrammen opgelost in een lesboek en het volgende half uur wordt een interne competitie gespeeld. "Dit allemaal volgens de schaakregels, dus met het noteren van de zetten en met klokken", vertelt jeugdcoördinator Joop Engel. "De gezelligheid staat voorop, maar er moet natuurlijk ook gepresteerd worden. Ook spelen wij mee in de externe competitie van de schaakbond." Op 13 februari 2019 wordt voor de 20ste keer het schoolviertallentoernooi gehouden.

Column

Het dilemma van sinterklaas

Laat ons allemaal genieten van de nieuwerwetse Pieten.

Ik zit mij wel eens af te vragen
waar het bij de Sint aan schort
door gestaag te blijven hechten
aan alleen maar zwarte knechten
terwijl Eemnes meer kleurrijk wordt
Het zal voor ieder kind een zegen
als op een dag hún Sinterklaas
zijn grote voorkeur liet genieten
aan een keur van roetveegpieten
het einde van veel wild geraas
Ik zit mij wel eens af te vragen
hoe rijmt Sint zijn knechtbeleid
Zal hij soms zijn pieten halen
via Wijnand uit Friersdale
die ongelijkheid daar bestrijdt
Sinterklaas ik wil u vragen
namens allen die bevreesd
blijf niet langer potverdorie
louter hangen in historie
Laat ons allemaal genieten
van de nieuwerwetse pieten
ter wille van uw kleurrijk feest
Toon uw onbegrensd gevoelen
Loop niet met de starheid mee
Wees een sint voor alle kinderen
Laat je door geen sponsor hinderen
Dan pas is uw feest OKE
Deo et Arti speelt 'Gouwe Handjes'

De cast van 'Gouwe Handjes'. Foto: Thijs Ruisendaal

Eemnes Toneelvereniging Deo et Arti speelt binnenkort 'Gouwe Handjes', een liefdevolle tragikomedie van Haye van der Heyden waarvoor hij de Visser-Neerlandiaprijs ontving. Gwen de Visser heeft de regie.

Louis, een rijke gepensioneerde zakenman, komt plotseling alleen te staan na het overlijden van zijn echtgenote Emma. Op haar sterfbed wil Emma dat Louis belooft weer gelukkig te worden. In eerste instantie stuit dit op groot verzet bij Louis, maar gelukkig zijn er in zijn omgeving genoeg vrouwen die Louis 'met liefde' een handje willen helpen. Louis heeft daar echter een geheel eigen idee bij….

De uitvoerenden zijn Marcoen Hopstaken, Annemiek Dombroek, Elyse Fakkeldij, Colette van Dijk, Maaike Heiwegen en Inge van Mondfrans. De voorstellingen zijn op 7, 8, 14, 15, 21 en 22 december om 20.15 uur te zien in Theater de Hasselbak aan de Hasselaarlaan 1d. Kaarten à 12,50 euro zijn te bestellen via www.hasselbak.nl of telefonisch: 06-43866771.

Nieuwe locatie Merlin officieel open

Foto: Gemeente Eemnes

Eemnes Wethouder Sven Lankreijer heeft de locatie van basisschool Merlin aan de Aartseveen 72 officieel geopend. Hij deed dit door een wereldkaart te onthullen waarop alle leerlingen kunnen terugvinden waar hun roots liggen. De tweetalige school wil kinderen leren verantwoordelijke en bewuste wereldburgers te worden, die nieuwsgierig zijn naar andere culturen.

'Mensen moeten zonder een bezwaard hart het leven kunnen loslaten'

Centrum voor Levensvragen helpt stervende mensen bij het vinden van antwoorden

Als de dood nabij is, kunnen angst, schuld en schaamte de kop opsteken. Het Centrum voor Levensvragen helpt bij het vinden van zielenrust.

Het nieuwe Centrum voor Levensvragen richt zich in eerste instantie op palliatieve zorg. Foto: Pixabay

Laren/Blaricum Over de zin van het bestaan lopen de gedachten sterk uiteen. Het is voor veel mensen ook niet iets waar je in het dagelijks leven veel bij stilstaat. Maar wie te horen krijgt dat het einde nabij is, worstelt vaak met gevoelens en dilemma's.

Een deel van die mensen vindt antwoorden en gemoedsrust bij familie en vrienden, maar er zijn ook te veel mensen die die innerlijke strijd niet kunnen bespreken met hun naasten. Omdat ieder mens vredig afscheid moet kunnen nemen van het leven richt het nieuwe Centrum voor Levensvragen zich nu vooral op palliatieve zorg.

'Mooi initiatief'

'Wij functioneren dus in wezen als klankbord in die innerlijke strijd'

Het centrum is vorige maand geopend met een symposium. Ongeveer 120 hulpverleners waren daarbij. "Wat we vooral hoorden was: wat een mooi initiatief, wat fijn dat dit er nu is", blikt coördinator Everdien Gardner terug. De eerste hulpverlening is inmiddels in gang gezet. "We zijn gestart en enthousiast, dus het is belangrijk dat de inwoners van de Gooi en Vechtstreek weten dat we er zijn."
Gardner is zelf lange tijd verpleegkundige in een hospice geweest en heeft dus ervaren hoe belangrijk spirituele zorg in de laatste levensfase is: "Driekwart van de stervende mensen worstelt met een kleine of grote levensvraag. Dat is veel. En zeker als de tijd begint te dringen, drukt dit zwaar op mensen." Ze geeft een paar voorbeelden van waar mensen mee kunnen zitten: "De een vraagt zich af wat nu eigenlijk de zin van zijn bestaan is geweest. De ander worstelt met een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden. En weer een ander weet niet goed hoe ze afscheid moet nemen van een kind dat in het buitenland woont en niet in de gelegenheid is hier naartoe te komen. De issues lopen dus enorm uiteen."

Het centrum levert met name geestelijke bijstand. Regelen dat het kind in het buitenland toch naar Nederland komt om afscheid te nemen, is niet aan de orde. "Wij onderzoeken vooral de vraag en de gevoelens en functioneren dus in wezen als klankbord in die innerlijke strijd. Door de juiste vragen te stellen hopen we dat de cliënt zelf een antwoord vindt, zodat hij of zij uiteindelijk zonder een bezwaard hart afscheid van het leven kan nemen."

'Wat een mooi initiatief, wat fijn dat dit er nu is', aldus de coördinator

Omdat de levensvragen van de cliënten sterk uiteenlopen, werken er bij het centrum consulenten met verschillende achtergronden. Gardner: "Als iemand ons inschakelt kijken we eerst naar: wat is er aan de hand en wat is er nodig? Vervolgens koppelen we de juiste hulpverlener aan de cliënt. De hulpverlening - de gesprekken dus - vinden bij de aanvrager thuis plaats, of telefonisch - dat kan ook. Omdat we de hele regio bedienen hebben we geen vast kantoor, hoewel we een ruimte van Viore mogen gebruiken, dus daar afspreken kan in theorie ook nog." De eerste drie consulten zijn gratis. De hulpverlening die het centrum biedt, wordt - in ieder geval het eerste jaar - bekostigd uit fondsen. Het Centrum van Levensvragen is een initiatief van het Netwerk Palliatieve Zorg Gooi & Vechtstreek, Amaris, Hilverzorg, Hospice Kajan, Inovum, Tergooi en Vivium en is mede mogelijk gemaakt door het Mr. Roelsefonds en het Coöperatiefonds van Rabobank.

Te dichtbij

Als je ergens mee worstelt, moet je dat toch eigenlijk met een naaste kunnen bespreken? Die vraag wordt Gardner geregeld gesteld. "Maar soms is dat te dichtbij. Gevoelens van schaamte of schuld zijn vaak moeilijk om op te biechten uit angst dat je naasten je met andere ogen gaan bekijken. Dan kan het prettiger zijn om te praten met iemand van buitenaf, een deskundige bovendien."

Het centrum is op kantooruren bereikbaar via 06-26055438 en info@centrumlevensvragengooi.nl.

De lens van onze lezer

Paddenstoel. Foto: Sandra Timmerman

BEL Dat de herfst zijn intrede heeft gedaan, hebben we gemerkt aan de ingezonden lezersfoto's.

Het licht en de kleuren zijn toch anders dan in andere jaargetijden. Van soms nog heel groen tot echte herfstkleuren.

Foto's voor op deze pagina zijn altijd welkom. Deze kunnen gemaild worden naar redactie@laardercourant.nl. Graag daarbij vermelden dat wij deze foto mogen publiceren. Let er wel op dat de foto voldoende groot is, minimaal 300 dpi of 1MB.

De Blaricumse korenbloem bloeit in november. Foto: Clemens Bon
Op de hei bij La Place. Foto: Rose Marie Alberts
Prachtige herfstkleuren. Foto: Ans van Horssen-Medema
Herfstpracht! Foto: Elize van der Werff
Aardsterren in bos bij Groeneveld. Foto: Bep Bokkers
Bij de steengroeve. Foto: Albert van der Linden

Sinterklaas

De intocht van Sinterklaas in de BEL-gemeenten is zaterdag 24 november. Ook hiervan zijn foto's meer dan welkom!