Laarder Courant de BEL

6 december 2017

Laarder Courant de BEL 6 december 2017


Zetelwisseling binnen raad

Laren Warme woorden van burgemeester Rinske Kruisinga vorige week toen PvdA-raadslid Marcus van den Brink afscheid nam van zijn collega's.

"Zo veel complimenten. Heb ik het dan wel goed gedaan", vroeg Van den Brink zich af. Hij zei eerlijk dat hij met pijn in het hart weggaat. "De sfeer binnen deze raad is uitstekend en er wordt constructief samengewerkt. Ook complimenten aan het college. De heren - tot voor kort onder Elbert Roest - hebben het uitstekend gedaan. "Zij hebben het de oppositie niet makkelijk gemaakt. Dat is een compliment."
Laarder Chris Bogaers volgt de PvdA'er op. "Vanuit mijn filosofie kijken twee mensen met trots naar beneden. Allereerst mijn meer dan progressieve moeder Fem Visscher en natuurlijk mijn vader, bouwminister en eerste voorzitter van het gewest Gooiland Pieter Bogaers. Zij zijn er verantwoordelijk voor dat ik hier sta. Hun credo 'geen vrede zonder sociale rechtvaardigheid' is mijn basis om voor de PvdA deze opengevallen zetel van mijn meer dan gewaardeerde voorganger Marcus van den Brink over te nemen. Een zware taak om als eenmansfractie in dit liberale bolwerk te kunnen en mogen opereren. Ik realiseer me donders goed dat ik gemeenteraadslid mag zijn in misschien wel de mooiste gemeente van dit land, een gemeente die aan grote veranderingen onderhevig is."
Tevens hoopt hij dat de voorzitter al die Bogaers uit elkaar weet te houden. Op dat laatste reageerde burgemeester Kruisinga zeer ad rem: "Ik zie de verschillen", waarmee ze de lachers op haar hand wist te krijgen.

11

Nieuwe pachters

Foto: Agrarische Stichting Blaricum

De Agrarische Stichting Blaricum heeft met twee ondernemers een pachtovereenkomst gesloten voor haar boerderij aan de Eemnesserweg 15.

3

Vervanger voor mantelzorger
In Eemnes woont een heer die graag in het speelseizoen (1x per week wisselend op maandag- of woensdagavond) naar zijn biljartclub wil. Maar hij kan zijn vrouw, die geheugenproblemen heeft, niet alleen laten. Wie wil op die avonden bij zijn vrouw op visite? Werktijden: in het seizoen op maandag of woensdag (afhankelijk van het rooster) van 19.00 tot 22.00 uur. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Medewerker Museale Presentaties
De Museale Werkgroep zoekt versterking om bestaande tentoonstellingen te verbeteren, nieuwe tijdelijke en/of minitentoonstelling t.b.v. themadagen op te zetten en te assisteren bij wisseltententoonstellingen. Dit geldt zowel voor de inhoud als de uitvoering. Affiniteit met het tentoongestelde is voorwaarde. Kennis van geologie, archeologie of biologie is belangrijk voor een goed functioneren. Maar praktische inbreng voor de opbouw en realisatie is ook erg belangrijk. Werktijden: ten minste 1 dagdeel per week en op dinsdagmorgen (om de week) een werkbespreking in tijden van het bedenken en uitvoeren van een nieuwe tentoonstelling. Contactpersoon: Dick Borger van Geologisch Museum Hofland in Laren, telefoon 035-623463/5382520 (museum) of vrijwilligers@geologischmuseumhofland.nl.

Samen op stap
Samen met rolstoelgebonden bewoners dagjes uit en koffie drinken in het centrum van Laren. Werktijden in overleg. Contactpersoon: Karin van Rumpt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek, telefoon 035-6256558/6256411 of k.vanrumt@amaris.nl.

Dierenverzorger m/v
Verzorging van de dieren, dieren voederen en verblijven schoonmaken. Werktijden 9.00 tot 17.00 uur (in overleg welke dagen). Contactpersoon: Leonieke Vos van Stichting Het Spookbos in Eemnes, telefoon 035-5380061/06-54962667 of adminsitratie@spookbos.nl.

Bezoek 8 december van 10.00 tot 12.00 uur de stand van Versa Vrijwilligerscentrale in het Brinkhuis.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00-12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00-15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3; donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Kom op de fiets naar ijsbaan

Wethouder Tijmen Smit opende afgelopen zondag, samen met veel enthousiaste kinderen, de Winter Village Laren. Foto: Laren in Beeld - Janneke Nijenhuis

Laren Dat er weer geschaatst kan worden op de Brink is duidelijk.

Samen met de organisatie heeft de gemeente Laren maatregelen genomen om overlast op het gebied van geluid en parkeren zo veel mogelijk te beperken. "Net als vorig jaar geldt onze oproep aan inwoners om op de fiets of te voet naar de schaatsbaan te komen", zegt wethouder Tijmen Smit. "Kom je toch met de auto, parkeer deze dan op de langparkeerplaatsen bij het Raadhuis, Stationsweg of Plein 1945. Auto's die fout geparkeerd staan, krijgen een boete of worden weggesleept." Om de overlast voor de omgeving zo veel mogelijk te beperken, is onder andere afgesproken dat het evenement in het weekend en op speciale dagen om uiterlijk 24.00 uur eindigt en op de overige dagen om 23.00 uur. Vuurkorven zijn pas vanaf 18.00 uur toegestaan. De gebouwen en schaatsbaan liggen op een verhoging, waardoor het gras en de bodem van de Brink niet verstikken.

Nieuwe busdienstregeling in regio Gooi en Vechtstreek

Laren De bussen van Connexxion in de regio Gooi en Vechtstreek rijden met ingang van zondag 10 december volgens een nieuwe dienstregeling en vervoerder: Keolis.

De belangrijkste wijzigingen per 10 december. Buslijn 100/101: van deze twee buslijnen is lijn 100 de basis van de dienstregeling. Op werkdagen vult lijn 101 de verbinding aan tot een kwartierdienst tussen Bussum en Huizen. Tevens rijdt lijn 101 in de spitsuren tussen Huizen, Blaricum en Hilversum en helpt hier R-netlijn 320.
Op het laatstgenoemde traject wordt de route van de nieuwe lijn 326 van Keolis ingekort tot Blaricum Carpoolplaats. Vanaf 07.30 tot 9.00 uur rijdt lijn 326 elk half uur en vervoert veel reizigers naar Blaricum Carpoolplaats. Het is de bedoeling dat er dan telkens een bus van lijn 320 en een bus van lijn 100/101 gezamenlijk de reizigers vanuit Blaricum naar Hilversum vervoeren. Op werkdagen kun je bij Blaricum Carpoolplaats overstappen op lijn 326 van Keolis Nederland richting Almere.
Op werkdagen rijdt lijn 107 in de spits- en daluren een maal per uur tussen Huizen en Blaricum Tergooiziekenhuis. Lijn 107 rijdt in Bussum een gewijzigde route via de Prinsenstraat en Nieuwstraat richting Huizen. Buslijn 320: bij Blaricum Carpoolplaats kan worden overgestapt op lijn 326 (Keolis Nederland) richting Almere. Buslijn 206 wordt opgeheven en vervangen door buslijn 106. Buslijn 156 wordt opgeheven door Keolis. Reizigers kunnen op het traject tussen Almere en Blaricum Carpoolplaats gebruikmaken van lijn 326 (Keolis). Tussen de overstaphalte Blaricum Carpoolplaats en Hilversum rijden lijn 101 en 320 van Connexxion.

Weerbericht

Onbestendig, soms veel wind, kans op lichte nachtvorst

Vooralsnog hangt er nog geen echt winterweer in de lucht. Donderdag passeert een koufront met regen en veel wind. Daarachter stroomt met een noordwestelijke stroming polaire lucht naar onze omgeving met veel wisselvalligheid. Er is dagelijks kans op enkele buien, soms met een winters karakter.

Donderdag en vrijdag

Donderdag neemt de bewolking toe met in de loop van de middag en avond enige tijd regen. De naar zuid krimpende wind wakkert stevig aan. Aan de kust tot hard of mogelijk stormachtig met boven land zware windstoten. Het wordt 9 graden. Vrijdag volgen geregeld buien, soms in de vorm van hagel. De westenwind neemt iets in kracht af, maar blijft stevig doorstaan. Het wordt 's middags circa 5 graden.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde is het zeer onbestendig. Er vallen geregeld buien in de vorm van regen of hagel, een enkele met onweer. Vooral zondag en maandag kunnen buien ook vergezeld gaan van natte sneeuw. Af en toe klaart het even op. In de nacht daalt het kwik tot rond het vriespunt met kans op lichte vorst. Overdag wordt het 3 à 4 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige westenwind.

Weetje

De herfst was zacht en nat. Met een gemiddelde temperatuur van 11.4 graden staat de herfst 9e in de top 10 van warmste herfstseizoenen sinds 1901. Ter relativering: in de top 10 staan negen herfstseizoenen sinds 1999. Met 305 mm neerslag in onze regio (240 mm normaal) was de herfst nat. Het aantal zonuren (317) was vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde (314 uur).

Foto: Ab Walet

Aan het einde van de regenboog, zo wordt beweerd, staat een pot met goud. Als hij zo helder en zo dicht bij je in de buurt lijkt te zijn, het onderzoeken waard. Loop je dan naar de rechter of naar de linkerkant? De tweede moeilijkheid: de afstand tussen jou en de boog wordt maar niet kleiner. Tot slot: denk je in de buurt te komen, dan verdwijnt het kreng naar waar het vandaan gekomen is.

Nieuwe pachters voor boerderij Agrarische Stichting Blaricum

Willem van den Hazel en Wilco Priester: oerboeren met ambitie

Blaricum krijgt zijn dorpsboerderij terug. Daar gaan Willem van den Hazel en Wilco Priester voor zorgen. Ze zijn de nieuwe ASB-pachters.

Wilco Priester (l) en Willem van den Hazel zijn dolblij met hun nieuwe bedrijf. Foto: Agrarische Stichting Blaricum

Blaricum Het tweetal staat te popelen om aan de slag te gaan op de boerderij van de Agrarische Stichting Blaricum aan de Eemnesserweg 15 en op bijbehorende percelen in en om het dorp. Direct contact met de omgeving staat daarbij centraal.

De pachtboerderij stond ruim een jaar leeg sinds het pensioen van de vorige pachter, een vleesveehouder. Sindsdien is het bestuur van de Agrarische Stichting Blaricum op zoek naar nieuwe ondernemers die de agrarische bedrijvigheid in het dorp voortzetten. “Wat was ik blij toen bleek dat wij de inschrijving hadden gewonnen,” zegt Van den Hazel. “Dat wij de uitverkorenen waren. Zo voelde dat echt.”

Droom

'Dat wij de uitverkorenen waren.
Zo voelde dat echt'

Priester knikt instemmend aan tafel voor een lunch in café Moeke Spijkstra. Hoewel zijn compagnon de boerderij gaat bewonen en de dagelijkse leiding krijgt, wil hij ook waar nodig de handen uit de mouwen steken. “Hiermee komt een droom van ons beiden uit. We zijn al lang op zoek naar een mogelijkheid om samen een boerenbedrijf te beginnen. Op onze manier, met onze eigen ideeën over verantwoord voedsel produceren.”

Rijke ervaring

Oerboeren: 'Kwaliteit staat ver boven kwantiteit'

Beide compagnons hebben een rijke ervaring in de internationale land- en tuinbouw. Van den Hazel, geboren en getogen op een boerderij op de Veluwe, zwierf de hele wereld over voor het ontwikkelen van agrarische projecten, van Tanzania tot Afghanistan. Priester nam na zijn studietijd het Zeeuwse akkerbouwbedrijf over van zijn vader. Later specialiseerde hij zich in bewaarsystemen voor aardappelen en uien.

Al die leerzame ervaringen willen ze nu toepassen in Blaricum. Van den Hazel lachend: “Maar dan wel anders. We draaiden vooral grootschalige projecten met vergaande specialisaties. In Blaricum mikken we juist op een grote diversiteit.” Priester: “We richten ons op verse en smaakvolle producten, die hier echt passen in deze streek.”
Als basis voor de inschrijving op de pachtboerderij dient het bedrijfsplan 'Oerboeren met ambitie'. Van den Hazel: "Kwaliteit staat ver boven kwantiteit. We zitten hier in een regio waar de mensen iets extra’s overhebben voor eerlijke en smaakvolle producten. In een straal van dertig kilometer hebben we zo een geweldig afzetgebied. Een mooie bijkomstigheid qua commerciële kansen, maar ook vooral vanwege de interesse voor het verhaal achter een product."

Zonder winst kunnen ze niet duurzaam ondernemen, beseft Van den Hazel. "Maar het is niet ons hoogst haalbare doel. Integendeel. We geven ook terug, door te investeren in de boerderij, landerijen en samenleving." Hoewel ze zakelijk allebei nog nauw betrokken zijn bij de agrarische sector missen ze vooral het authentieke karakter dat de sector zo speciaal maakt. "Dat van het oorspronkelijke gemengde bedrijf met melkvee, kippen, groenten en fruit. Daarnaast gaan we kijken welke producten we zelf kunnen verwerken, zoals zuivel, sappen of jams, die we verkopen in een smaaklokaal dat we ook willen inrichten."

Menens

Het zijn zomaar enkele van de plannen met de boerderij. Priester: "We hebben getekend voor dertig jaar. Dat houdt tegelijk ook in dat het ons menens is. We gaan voor continuïteit en nemen de tijd. We maken geen overhaaste beslissingen, maar bouwen onze activiteiten rustig uit." Dat laatste is voor Van den Hazel misschien nog wel het lastigst. Hij kan bijna niet wachten om op onderzoek uit te gaan, maar moest zich inhouden tot na de officiële plichtplegingen. "We hebben er al zo lang over gepraat en nagedacht. Dat geeft ook een bepaalde druk. Het is niet zozeer stress, maar een gezonde spanning om het ook echt in de praktijk te laten zien wat ons voor ogen staat. Die ambitie moeten we nu wel waarmaken."

Laatste wens Ellen (52) in vervulling

Bijzonder moment tussen Ellen en haar paard Pepijn. Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes Een kippenvelmoment zaterdag op pensionstal De Heidehoek. De Stichting Wensenambulance Amsterdam en omstreken kwam naar Eemnes, zodat de ernstig zieke Ellen Wonder (52) uit Loosdrecht afscheid kon nemen van haar paarden Willem en Pepijn.

De ontmoeting was een initiatief van de Eemnesser stalhouders Pauline en Arnoud van Daatselaar. "Haar paarden staan hier en ze is een hele goede vriendin", vertelt Pauline.
Ellens wens was afscheid nemen van haar paarden en de mensen op de stal. Vervoer in de auto was niet meer mogelijk en via een oud-stalgenoot en verpleegkundige kwam het echtpaar terecht bij de Wensenambulance Amsterdam en omstreken. "Toen wij vorige week hoorde dat Ellen definitief uit het ziekenhuis naar huis kwam, ben ik gaan bellen. Twee dagen later was het voor elkaar."
Terugdenkend aan afgelopen zaterdag zegt Pauline: "Het was heel emotioneel, maar ook heel mooi." Volgens haar verdiende Ellen dit ook. Zij is warm en sociaal. "Ze vond het heel fijn." De paarden Pepijn en Willem herkenden Ellen direct aan haar geur en stem.
Zonder de Wensenambulance had dit afscheid nooit kunnen plaatsvinden. Ruim 250 vrijwilligers, professionele hulpverleners, helpen mensen die niet lang meer te leven hebben bij het vervullen van hun laatste wens. Stal de Heidehoek gaat een benefietavond voor de Wensenambulance organiseren.

Einde van tijdperk Fred Roest aanstaande

Clubicoon stopt na dit seizoen als trainer van Laren'99

SV Laren'99-hoofdtrainer Fred Roest: "We gaan als vrienden uit elkaar." Foto: Bob Awick

Laren Laren'99 moet voor volgend seizoen op zoek naar een nieuwe trainer. De huidige trainer Fred Roest houdt het dan na vijf jaar voor gezien. "Ik was er wel klaar mee."

'Het is fijn dat Fred ons tijdig op de
hoogte heeft gesteld'

De 47-jarige Roest, kind van de vereniging, was voordat hij voor de hoofdmacht stond al speler en later trainer bij verschillende jeugdteams. Met Laren maakte hij afgelopen zomer de overstap van de zondag derde klasse naar de zaterdag vierde klasse. Momenteel staan de zwart-witten zonder verliespunten ruim aan kop en lijkt een kampioenschap nu al een zekerheid. Roest benadrukt dat de titel nog lang niet binnen is, maar geeft toe dat Laren er nu goed voorstaat en dat het daardoor ook een mooi moment is om het stokje door te geven.

Drie weken terug hakte hij de knoop door; het bestuur en vervolgens de selectie werden vorige week geïnformeerd. "We gaan nu als vrienden uit elkaar, ik kan met al die jongens prima door een deur. Laren is ook altijd mijn club geweest, maar het is even goed zo. Ik ben ook nog druk met mijn eigen hoveniersbedrijf."
Laren is met 27 punten uit negen duels en een doelsaldo van plus 53 hard op weg naar de titel in de vierde klasse. Mede daarom kwam voor voorzitter André Resing de mededeling van Roest toch wel onverwacht, geeft hij toe, juist omdat het zo goed gaat in de competitie. "We hebben alles gewonnen op een bekerwedstrijd tegen een eersteklasser na dan. Iedereen is happy, ook met het tweede gaat het heel goed. De overstap van de zondag naar de zaterdag pakt uit zoals we sportief hadden verwacht. We liggen op koers."
Aan de andere kant begrijpt de voorzitter wel de beslissing van de oefenmeester. Hij is immers al vijf jaar trainer en was daarvoor ook al jarenlang actief voor de ambitieuze vereniging. "Het is ook knap dat als je op weg bent naar het kampioenschap de zelfreflectie op kan brengen en deze beslissing durft te nemen."

Voordeel van het vroegtijdige besluit voor het bestuur is dat er nu voldoende tijd is om op zoek te gaan naar een opvolger. Dat was een jaar geleden door die overstap naar de zaterdag lastiger geweest, beseft Resing. Hij en het bestuur gaan nog voor de feestdagen in gesprek met spelers én met Roest om zo te kunnen bepalen wat voor soort oefenmeester volgend seizoen voor de groep moet staan. "Het is fijn dat Fred ons tijdig op de hoogte heeft gesteld. Was dat in januari/februari gebeurd, dan waren er al veel meer contracten ondertekend. Nu nog niet. Daarmee is de vijver groter geworden."

Ellen van Brakel

Ellen Brakel (65) is getrouwd en woont sinds 1980 in Laren. Ze speelt tennis en volgde de opleiding tot Raja Yoga Master.

Foto: Eigen foto

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Trotse moeder van twee volwassen zoons en als partner werkzaam in onze huisartspraktijk. Ik zet me in voor D66 en ben bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Brinkhuis."

Wat is er zo leuk aan Laren en waarom?
"De gemeenschapszin waarbinnen iedereen elkaar respecteert."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Lekker wandelen, cultuur en natuur opsnuiven en duizend boeken lezen."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Met de leiding van Larens Behoud om te begrijpen waarom er zo'n angst gezaaid wordt om onze voorzieningen met anderen te delen."

Waar maak je je zorgen om?
"De bijna onoplosbare problemen als bodem- en luchtvervuiling en klimaatverandering en de steeds grotere kloof tussen rijk en arm."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"De fietspaden door en rond het dorp en de gezelligheid van het Brinkhuis."

Laren mist nog?
"Een bestuur dat echt rekening houdt met mensen die niet 'in hun eigen kracht' kunnen staan."

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Alles ervoor inzetten dat er woningen in het middensegment gebouwd worden voor mensen die we keihard nodig hebben om Laren een levendig dorp te laten blijven."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De herindeling van het Gooi."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Het raadslidmaatschap van Laren richting de herindeling van het Gooi."

Lichtjesavond

Laren Burgemeester Rinske Kruisinga opent vrijdag 8 december om 18.00 uur bij de Coeswaerde de Lichtjesavond. Er zijn tal van activiteiten.

Job de Bruijn, dominee van de Johanneskerk, stelt zijn gebouw beschikbaar. Daar zijn kerststalletjes van Ina Snaterse te zien en er treedt een koor op. Op het grasveldje naast de kerk wordt een tent met strobalen en lichtgevende schaapjes ingericht door Nancy Bevers-Kromoidjojo. Kinderen kunnen er aanschuiven en naar een verhaal luisteren. In Singer Laren zijn diverse activiteiten voor jong (Tiffany-lampjes maken) en oud (rondleiding in museum én bezoek aan podium). Bij Does ZevenendZes wordt buiten een kinetische lichtsculptuur 'Heilige drievoud' van Romy Singh en Klaas Hantschel geplaatst. Binnen is een expositie van andere lichtobjecten. Het Larense Mannenkoor de Speuit zingt bekende kerstliedjes op de Nieuweweg op het pleintje naast het Kruidvat.

Vuurwerkles voor OBB-leerlingen

Foto: Bob Awick

Blaricum De leerlingen van groep 7/8 van de Openbare Basisschool Blaricum hebben van brandweerman Jort de Graaf vuurwerkles gekregen. Hij legde onder meer uit hoe kinderen ongelukken kunnen voorkomen, door bijvoorbeeld altijd een vuurwerkbril te dragen en niet alleen tijdens het vuurwerk afsteken, maar ook bij het ernaar kijken. Daarnaast werd strafbaar gedrag besproken.

Liever chocolademelk dan Chardonnay

Chris Bogaers: 'Je ziet alleen maar mensen met drank in hun handen'

Het nieuwbakken raadslid Chris Bogaers (PvdA) liet vorige week tijdens de raadsvergadering direct van zich horen.

Alcoholgebruik op ijsbaan is echt gigantisch. Foto: PSpotter

Laren Bogaers heeft rake kritiek op het (overmatig) alcoholgebruik tijdens het evenement IJs op de Brink. "Het is echt gigantisch. Je ziet alleen maar mensen met drank in hun handen. En dat met al die kinderen om hen heen. Het ontaardt in een kroeg."

Van der Pols: 'Alcohol mag minder pontificaal aanwezig zijn'

Beperk het alcoholgebruik tot 's avonds, maar liever helemaal geen alcohol, zei hij. "Het is tenslotte een activiteit voor kinderen en roken en drinken in het bijzijn van kinderen heeft geen goede invloed." Bogaers deed ook de suggestie om tot alcoholslots te komen bij openbare gelegenheden en noemde IJs op de Brink als voorbeeld.

Verantwoordelijk wethouder Leen van der Pols vond het een waardevolle suggestie. "Mag minder pontificaal aanwezig zijn", is ook zijn mening. Volgens burgemeester Rinske Kruisinga zouden ouders zich moeten gedragen zoals dat zou moeten in het bijzijn van kinderen.

Bovenstaande kwam voort uit de behandeling van het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Jeugd Gooi & Vechtstreek waaraan Laren 10.000 euro heeft bijgedragen. Het plan werd raadsbreed aangenomen, maar de diverse raadsleden hadden nog wel wat opmerkingen. Zo vroeg Larens Behoud-raadslid Sean Bogaers om een extra boa. Als jongerenwerker komt hij vaak drankjongeren tegen en vist hij met enige regelmaat lege drankflessen uit de bosjes. Maria Klingenberg (CDA) verwacht dat er bij de sportverenigingen nog wat te verbeteren valt en Désirée Niekus (VVD) benadrukte dat naast jongeren ook ouderen tussen de 55 en 70 jaar eigenlijk heel veel drinken. "Terwijl ze een voorbeeld moeten zijn voor de jeugd. Ik hoop dat het plan tot zijn recht komt."
PvdA'er Chris Bogaers denkt dat de sportclubs al op de goede weg zijn. "Helaas gaat het bij vele vrijwilligers nogal eens mis. Daarom adviseren wij ook als de mysteryguest iets constateert dat direct aan de verenigingen te melden en dat het niet via allerlei ingewikkelde rapporten gaat." Anne Visser (VVD) is het weliswaar in grote lijnen eens met Bogaers, maar vindt dat er nog een lange weg te gaan is. "Er ligt nog een uitdaging."
Van der Pols meldde dat er veel in beeld is en verzekerde de raad ervan dat er alles aan gedaan wordt om aan bewustwording en beïnvloeding te werken. "Het is makkelijk om te straffen, maar bewustwording is prioriteit 1. Wij blijven vanuit de gemeente signaleren en als er een overtreding wordt vastgesteld, spreken we de mensen ook aan. We hebben de boodschap begrepen. Niet iedereen haalt een 10, maar het gaat wel doorklinken. Sterker nog: we gaan de vinger aan de pols houden. We gaan er kort en bovenop zitten." Ook de buurtsportcoach - voor onderwijs en sportclubs - wordt ingezet.
Burgemeester Rinske Kruisinga bevestigde dat handhaving op haar bordje ligt. "Dat hoort bij de burgemeester, maar je stuit vrij snel op de grenzen van de mogelijkheden. We hebben in dit land wetten en regels en we zijn niet erg goed in het zelf naleven daarvan." Toch heeft zij hoge verwachtingen van de handhaving. "Die doen wij met beperkte mankracht. Het gaat zowell om de politie als het aantal boa's, maar het is ook belangrijk dat mensen melden, want de wodka-boy is uiteindelijk gepakt omdat de moeder is gaan ingrijpen en gaan melden. Melden doe je bij politie of meldpunt en niet bij de burgemeester, die tegen de grenzen van de mogelijkheden loopt."

D66 houdt vast aan één gemeente

D66-fractievoorzitter Nico Wegter. Foto: D66

Laren D66 Laren heeft wederom geprobeerd de collega-raadsleden te overtuigen van het belang van één Gooise gemeente in plaats van de drie die nu door de provincie Noord-Holland worden voorgesteld.

Er werd zelfs een motie ingediend om het college te bewegen met superspoed in overleg te gaan met alle Gooise gemeenten (en mogelijk ook Eemnes) en daarna de provincie Noord-Holland te laten weten dat gekozen wordt voor één gemeente. Die motie heeft het niet gehaald (11 stemmen tegen, twee voor).
Het pleidooi van Nico Wegter (D66) zorgde voor wederom verwonderde gezichten bij de overige raadsleden. En toen hij ook nog eens om een schorsing vroeg om met het college in overleg te treden over de motie werd onthutst gereageerd. "Dit is echt nog nooit voorgekomen", vertelde Larens Behoud-fractievoorzitter Peter Calis. "Je vraagt wel als coalitie, maar niet als partij om een schorsing", legde hij uit.
Volgens de Larense D66-bestuurder zet de provincie de deur op een kier om toch meteen door te pakken naar één gemeente. "Maar dan moeten de raden en colleges van B en W voor de kerst een besluit daartoe nemen. Alle gemeenten moeten akkoord gaan omdat anders de drie-gemeenten-oplossing wordt doorgezet", aldus Wegter.
Het college houdt zich ondanks het D66-verzoek vast aan de afspraak die in de extra raadsvergadering van 9 november j.l. is gemaakt en dat betekent dat er een verdiepingsbrief richting Haarlem gaat die antwoord moet gaan geven op de vele vragen die leven binnen de gemeenteraad van Laren. "Dit is een Larense actie", zegt burgemeester Rinske Kruisinga. "Al zullen de vragen voor Gedeputeerde Staten wel worden afgestemd met Huizen en Blaricum." In de raadsvergadering van december wordt een conceptbrief voorgelegd.

Calis opnieuw lijsttrekker Larens Behoud

Voorzitter Timo Smit (l) feliciteert Peter Calis met lijsttrekkerschap Larens Behoud. Foto: Leo Janssen

Laren Larens Behoud-frontman Peter Calis is opnieuw als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 door de leden naar voren geschoven. Calis was bij de verkiezingscampagne in 2013 ook al lijsttrekker van deze partij. Toen kwam Larens Behoud als grootste uit de bus en wist ruim 35% van alle Larense stemmen binnen te halen.

Dezelfde leden stemden ook unaniem in met de kieslijst van de inwonerspartij voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Larens Behoud presenteert een lijst met maar liefst 36 verkiesbare Laarders. Oude en nieuwe gezichten, jong en wat ouder, maar een duidelijke afspiegeling van de Larense bevolking. Wat de kandidaten van Larens Behoud extra bijzonder maakt, is dat ze landelijk op een veelheid aan partijen stemmen (van VVD tot SP), maar lokaal bewust kiezen voor Larens Behoud. Peter Calis kan erom lachen: "Als het om landelijke politiek gaat, kunnen we uren met elkaar in discussie. Maar als het om Laren gaat, zijn we het volmondig eens. Wij willen graag in het mooiste, sociaalste, veiligste en vriendelijkste dorp van Nederland blijven wonen. En we weten wat ons te doen staat om Laren Laren te laten blijven."

Larens Behoud heeft de afgelopen vier jaar de gemeenteraad aangevoerd met 5 van de 15 zetels. De partij vaardigde Tijmen Smit af als wethouder voor onder meer Financiën, Economische Zaken en Cultuur. Bereikte mijlpalen in die collegeperiode zijn: gemeentelijke financiën weer op orde, nieuwbouw van Singer, zelfstandig houden van Goois Natuurreservaat, opzet ondernemersfonds, Laren Klimaatneutraal 2040 en - zo laat Calis weten - de voorlopige bevriezing van de fusieplannen.

Het ledental van de inwonerspartij is de afgelopen jaren verdubbeld tot bijna 180. Calis: "Het is een voorrecht om aanvoerder te zijn van zo'n enorm gemotiveerde en zeer kundige groep inwoners die zich met hart en ziel inzet voor de toekomst van ons unieke dorp. Er is nogal wat om voor te strijden de komende jaren: de zelfstandigheid van ons dorp staat op het spel en daar zullen wij als de enige echte inwonerspartij echt alles voor in de strijd gooien."

Meterkastkaart voor noodgeval

Eemnes De inwoners van Eemnes vinden deze maand niet alleen een brief over de uitwerking van de door de gemeenteraad vastgestelde begroting op de mat, maar ook een meterkastkaart voor belangrijke nummers.

"Hulpverleners kunnen vaak niet achterhalen wie ze moeten waarschuwen als een bewoner niet goed aanspreekbaar is en er verder niemand thuis is. Ook bij brand is vaak niet meteen alles duidelijk, bijvoorbeeld hoeveel kinderen er wonen", licht de gemeente toe. Op de meterkastkaart kunnen mobiele nummers worden ingevuld, het aantal in huis wonende personen en wie de huisarts is." Laren ging Eemnes al voor; daar werd de meterkastkaart in september verspreid.

Ook de nieuwe strippenkaart voor Eemnessers die hun grof afval naar de werf aan de Zuidersingel willen brengen, zit bij de eindejaarsbrief.

BVV'31 wint uitwedstrijd tegen Fortius

Blaricum Het eerste elftal van BVV'31 heeft zaterdag met 1-2 gewonnen van Fortius. A-junioren Rutger Koonings en Maxime Hamers maakten hun debuut.

Hoofdtrainer Bart Vos is blij met de drie punten, maar helemaal tevreden over het spel was hij niet: "We begonnen te afwachtend, waardoor we Fortius te veel lieten voetballen en wij onnodig in de problemen kwamen." Toch lukte het de Blaricummers voor de rust op een voorsprong te komen. Dennis van der Horst scoorde de 1-0.
Na de thee zag Vos een feller en beter BVV. "We namen het initiatief en speelden meer op de helft van de tegenstander. Wij creërden kansen; Fortius nauwelijks." Het tweede Blaricumse doelpunt zette Jeffrey Mirrer op zijn naam. De laatste vijf minuten speelden de Blaricummers met samengeknepen billen, omdat Fortius een penalty verzilverde en de stand op 1-2 kwam.

Feestelijke bouwstart De Ruizendaalhof in Zuidpolder

Foto: Marcel Steinbach

Eemnes In aanwezigheid van toekomstige bewoners heeft wethouder Jan den Dunnen het startsein gegeven voor de bouw van De Ruizendaalhof. Hij deed dit door een plaquette te onthullen. De tekst 'voor en met elkaar' geeft aan waar De Ruizendaalhof voor staat: een sfeervolle wijk met bewoners die voor elkaar kunnen zorgen. Het woongebied bestaat uit 15 woningen waarvan 13 woningen met een tuin, deels aan het water, en een compleet woonprogramma op de begane grond. Twee vrijstaande woningen vormen de entree van de hof. De woningen zijn zeer energiezuinig.

Auto's klappen tegen elkaar

Eemnes Twee auto's zijn donderdagmiddag voor het verkeerslicht op de Bisschopsweg tegen elkaar gebotst. De inzittenden van de voertuigen zijn door ambulancepersoneel onderzocht, maar voor zover bekend raakte niemand gewond.

PvdA'er Marcus van den Brink (62) neemt afscheid van gemeenteraad

Chris Bogaers volgt Van den Brink op in de Larense eenmansfractie

PvdA-raadslid Marcus van den Brink heeft afscheid genomen van de Larense gemeenteraad. Nog voor de kerst verhuist hij naar Eemnes.

Marcus van den Brink neemt afscheid van de gemeenteraad van Laren en van de Zeven Schepel. Foto: Koosje de Beer

Laren "Een Larens gemeenteraadslid moet in Laren wonen", zegt Marcus van den Brink (62). "Mijn nieuwe huis staat eigenlijk op het 'driedorpenpunt', maar officieel in Eemnes. Daarom neem ik nu afscheid van de raad. In Chris (Bogaers, red.) zie ik gelukkig de perfecte persoon om mij op te volgen. Ook hij zal blijven hameren op onderwerpen die voor het dorp belangrijk zijn, zoals betaalbare huizen." Lachend: "Hij kan niet anders, zijn vader was ooit minister van Volkshuisvesting."

Het is een idyllisch plekje aan de Tafelbergweg waar Van den Brink nu nog woont. Ooit gekocht door zijn vader kan iedereen meegenieten van de grote openbare tuin van de Zeven Schepel. Toch verhuist Van den Brink naar Eemnes. "Ons nieuwe huis heeft sfeer en staat langs de Gooiergracht. Het lijkt me leuk om daar met de honden te wandelen en onze nieuwe tuin is groot genoeg om te tuinieren", vat hij zijn keuze samen.

Van den Brink bemant sinds 2013 de eenmansfractie van de PvdA in Laren. Eenzaam voelde hij zich niet. "Een voordeel is dat je niet snel ruzie krijgt in de fractie", klinkt het opgewekt. "Ik vond het wel lastig om alleen alle terreinen te bestrijken. Gelukkig kon ik daarvoor terugvallen op onze steunfractie Mijn affiniteit ligt bij ruimtelijke ordening en verkeer. Op onderwerpen als het sociaal domein en financiën liet ik me graag adviseren door anderen." Bedachtzaam: "Sowieso is het moeilijk om een vinger achter het sociaal domein te krijgen. Door de spaghetti van Gemeenschappelijke Regelingen is een democratische controle bijna onmogelijk. Ik vind dat zorgelijk."
"Vaak was ik een roepende in de woestijn", blikt Van den Brink terug. "Ik denk dat dit ook je rol is als eenling. Toch, als je consequent blijft hameren op een bepaald onderwerp, heb je invloed. Zo is de raad, denk ik, anders gaan denken over sociale woningbouw."
De druk op de grond is groot in Laren, evenals de belangen van projectontwikkelaars. Volgens Van den Brink moet de gemeenteraad daarom de rug rechthouden. "Hierin verschil ik principieel van mening met de VVD. De liberalen hebben de insteek om de ideeën van ontwikkelaars zo veel mogelijk te faciliteren. Ik vind dat je eerst de vraag moet stellen wat goed is voor het dorp. Neem bijvoorbeeld de hoek Ruiterweg en de Harmen Vosweg. Dit is een mooi plekje, waarvoor plannen zijn om appartementencomplexen te bouwen. Niet alles kan bij het oude blijven, maar hier zeg ik: niet doen! Bescheiden huisjes in Larense stijl voor starters en senioren die willen doorstromen naar een kleinere woning passen hier veel beter."

'Democratische controle op het sociaal domein is bijna onmogelijk'

Juist omdat er een schreeuwend tekort is aan woningen in het Gooi, is het volgens het vertrekkende gemeenteraadslid een aanfluiting dat er al jarenlang niets gebeurt met het terrein bij Crailo. Van den Brink, van nature gemoedelijk, wordt nu fel. "De provincie heeft dit terrein veel te duur aangekocht. Vervolgens doen ze er tien jaar niets mee en moeten Hilversum, Laren en Gooise Meren hetzelfde te hoge bedrag neertellen. Dat is echt wanbeleid."

Liever dan op provinciaal niveau ziet Van den Brink een samenwerking op regionaal niveau. "Haarlem ligt aan de andere kant van de oceaan, maar in de Gooi en Vechtstreek wonen 250.000 mensen. Dat is een schaal waarop je iets kunt bereiken."

Ook op lokaal niveau is door de opstelling van de provincie Noord-Holland de samenwerking tussen de BEL-gemeenten gefrustreerd.
Erg jammer, vindt de erfgooierszoon. "Samen hebben Blaricum, Eemnes en Laren precies genoeg inwoners om een robuuste gemeente te zijn. Nu is een fusie met het veel grotere Huizen een gelopen race en zullen de twee kleine kernen volledig worden overschaduwd."

'Een fusie met het veel grotere Huizen is een gelopen race'

Hal BEL Kantoor tijdelijk ziekenhuis

Als filmlocatie voor Team Hoop

De filmmakers in actie in het BEL Kantoor in Eemnes. Foto: Bastiaan Miché

Eemnes De centrale hal van het BEL Kantoor is zaterdag in opdracht van Verus gebruikt als filmlocatie.

Verus is de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs in Nederland. Ruim vierduizend scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs zijn aangesloten. Vanuit het hart inspireert, begeleidt en ondersteunt Verus bestuurders, toezichthouders, schoolleiders, docenten en ouders, zodat de kwaliteit van het onderwijs en daarmee het welzijn van kinderen en studenten verbetert, als dienst aan de samenleving.

Lesmateriaal

De producent maakt voor hen lesmateriaal (zowel op papier als filmpjes). Met hen organiseren zij in maart 2018 de Week van de Hoop. Dit is een landelijke actieweek waar vorig jaar zo'n vijfhonderd scholen aan mee hebben gedaan.

In de week staat 'Hoop' centraal en vooral hoe kinderen hoop kunnen brengen in de wereld om hen heen, dichtbij en ver weg.

Film

Voor het lesmateriaal van de basisschool hebben ze 'Team Hoop' gecreëerd. Dit is een team van coole superhelden die allerlei maatschappelijke problemen oplossen. Van het opruimen van poepveldjes en het opvrolijken van eenzame mensen tot zorgen dat kinderen weer buiten gaan spelen in plaats van binnen. Vanuit hun commandocentrum/clubhuis opereren ze.

Een van de problemen die Team Hoop gaat oplossen is hun vriend Bas die in het ziekenhuis ligt. Ze willen hem opvrolijken met een confettibom, die helaas door omstanders in het ziekenhuis als echte bom wordt gezien. Zelfs de politie wordt erbij gehaald. Uiteindelijk loopt het natuurlijk goed af, mag de bom tot ontploffing worden gebracht en is iedereen weer blij.
De centrale hal van het BEL Kantoor werd voor dit onderdeel van de film gebruikt als centrale hal van een ziekenhuis.

PvdA BEL kiest voor ervaren lijsttrekkers

V.l.n.r.: Wilma de Boer, Chris Bogaers en Daphne Rokebrand. Foto: PvdA BEL

BEL Daphne Rokebrand, Wilma de Boer en Chris Bogaers zijn de lijsttrekkers voor PvdA BEL.

De PvdA BEL wil dat de vooruitgang voor iedereen merkbaar wordt en kiest om die reden voor ervaring, motivatie en betrouwbaarheid. Ook de nummers twee op de PvdA BEL-lijsten zijn ervaren politici die het linkse gedachtegoed kennen en uitdragen.

Blaricum

De lijst in Blaricum wordt aangevoerd door Daphne Rokebrand en Johan Jorritsma. Daphne is geboren en getogen in Blaricum en wil een klankbord zijn voor alle Blaricummers. Johan Jorritsma is in de periode 2000-2010 fractievoorzitter geweest voor de PvdA Blaricum en kent dus het klappen van de zweep. Johan Jorritsma is jurist en een ervaren bestuurder.

Wilma de Boer, fractievoorzitter PvdA Eemnes sinds 2010, voert ook dit keer de lijst aan. Zij is een sociaaldemocraat in hart en ziel en zet zich in voor eerlijk delen, gemengde woonwijken en een gezond leefklimaat. Marcus van den Brink staat als tweede op de lijst van Eemnes en was tot zijn verhuizing fractievoorzitter PvdA Laren. Hij staat bekend om zijn verrassende ideeën, duidelijkheid en transparantie.

Chris Bogaers en Victor Koppelmans zijn de nummers een en twee van Laren. Ook zijn zij beiden al jaren betrokken bij de PvdA, maar komen nu meer op de voorgrond te staan. Bogaers wil dat Laren bewoonbaar blijft voor alle doelgroepen. Koppelmans vindt dat er nu echt moet worden ingezet op duurzaamheid. Samen zetten ze zich in om de zorg voor de bewoners van Laren te versterken.

"Wij hopen dat ook andere linkse stemmers van partijen als GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren zich in de doelstellingen van de PvdA en het verkiezingsprogramma zullen herkennen", zeggen de drie lijsttrekkers.
De verkiezingsprogramma's, waarin vooruitgang voor iedereen centraal zal staan en de complete lijsten van de drie gemeenten, zijn vanaf de jaarwisseling te vinden op bel.pvda.nl.

Laren ziet getouwtrek Gooise Meren en Hilversum met verbazing aan

Drie gemeenteraden bijeen om zorgen en vragen over aankoop Crailo te delen

Voor de eerste keer kwamen de gemeenten Laren, Hilversum en Gooise Meren bijeen om te praten over de aankoop van Crailo. De meningen waren verdeeld.

De discussie van maandagavond in het Hilversumse raadhuis. Foto: Bastiaan Miché

Laren Best een mooi gezicht in de raadzaal van het Hilversumse raadhuis maandagavond. Gebroederlijk zitten de vertegenwoordigers van de gemeenteraden van Laren, Hilversum en Gooise Meren naast elkaar bij de gezamenlijke discussie over de aankoop van Crailo. Maar zo mooi als het plaatje oogt, zo groot blijkt het wantrouwen van met name Gooise Meren richting Hilversum.

'Gaan we uit van een vertrouwensmodel of wantrouwensmodel'

De drie gemeenteraden zijn bijeen om eerder ingediende moties en amendementen met elkaar te delen en aan te horen wat de stuurgroep - met daarin de verantwoordelijk wethouders - daarvan vindt. Over twee weken, op woensdag 18 december, praten de gemeenteraden ieder apart over dit onderwerp. Dan wordt duidelijk of de aankoop van het nu nog provinciale grondgebied - kosten 33,2 miljoen euro - doorgaat. Het terrein moet ruimte bieden aan 400 tot 600 woningen, vijf hectaren aan bedrijventerrein en groen.
Over die aankoop zijn de gemeenteraden best enthousiast, blijkt maandag, al wordt er nu ook al gesproken over uittreding en de 'huwelijkse voorwaarden' die daarbij horen. Maar het gebied biedt wel dé kans om het tekort aan woningen - met name in het middensegment - in deze regio enigszins op te lossen. De vraag is echter onder welke voorwaarden. Uit Gooise Meren komen de meeste zorgen. Met name de raadsleden Hugo Bellaart van de VVD en Freek Vos van GroenLinks zijn kritisch. Zo zijn volgens hen te veel zaken al vastgelegd en zou Hilversum te veel zeggenschap hebben.
Bij de aankoop van de grond is namelijk afgesproken dat Hilversum 55 procent betaalt, Gooise Meren 35 en Laren 10 procent: gelijk aan het aantal inwoners per gemeente. Eerder vreesde de gemeenteraad van Gooise Meren al dat deze percentages ook gelden voor de zeggenschap per gemeente over het gebied. Dat betekent dat Hilversum theoretisch gezien alle plannen van Gooise Meren en Laren samen zou kunnen tegenhouden en het nieuwe distributiecentrum van Hunkemöller - nu gelegen in een drukke woonwijk in Hilversum - zo zou kunnen verplaatsen naar Crailo-Noord tegen Bussum-Zuid aan. En dus wil Gooise Meren meer zeggenschap, voor de inwoners van Bussum zijn de gevolgen straks het grootst, is de gedachte.
De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger stelt dat de eerdergenoemde verdeling er is vanuit de solidariteitsgedachte. Als het gaat om inhoud is het juist belangrijk dat alle drie de gemeenten het ergens wel of niet over eens zijn, aldus de wethouder. Hij kraakt bovendien het betoog van Gooise Meren en concludeert dat die gemeente dus wel meer zeggenschap wil, maar niet meer wil betalen dan die 35 procent. "U kunt niet zeggen: wij liggen ertegenaan en de Hilversummers zijn met meer, dus zij betalen."
"Gaan we uit van een vertrouwensmodel of een wantrouwensmodel", is de reactie van fractievoorzitter Peter Calis van Larens Behoud op deze discussie. De raadsleden van Laren zitten pal tussen die van Hilversum en Gooise Meren en excelleren in zwijgen. Alsof ze denken dat ze gezien die percentageverdeling van 55 - 35 - 10 maar een fractie van de totale spreektijd hebben. Toch heeft diezelfde Calis al vrij snel tijdens de discussie de opmerking van de avond wanneer hij aangeeft met verbazing het tafereel te aanschouwen. Vooral tussen Hilversum en Gooise Meren vindt er een waar getouwtrek waar wel en niet de bedrijven moeten komen. De wethouders geven aan dat dit niet zo veel uitmaakt, zolang de verhouding maar intact blijft. Immers, wanneer er bedrijven komen waar nu woningen gepland staan, moeten die woningen wel elders worden gebouwd. Anders zijn er nadelige gevolgen voor de grondexploitatie.
Ook over de BV Crailo zijn er zorgen. Veel raadsleden zien liever een gemeenschappelijke regeling ontstaan dan een financieel risicovolle BV. Ook daar is nog niet het laatste over gezegd. Wel is er steun voor een onderzoek naar een Park+Bike voor automobilisten die naar bijvoorbeeld het Mediapark moeten.
Na afloop overheerst toch positivisme, al is de conclusie van discussieleider Paul van Ruitenbeek een terechte: het is van belang om voor de achttiende december snel de koppen bij elkaar te steken.

De drie wethouders al eerder bij Crailo. Archieffoto: Bob Awick

Anti-drankmanifestatie door scholen boodschap voor scholieren én ouders

Alcoholgebruik onder jongeren neemt landelijk af, maar 't Gooi blijft achter

Om het hoge alcoholgebruik onder Gooise jongeren terug te brengen, moeten de verschillende partijen veel beter samenwerken, vinden zij zelf.

Er was een voorstelling door Theatergroep Playback. Foto's: Bastiaan Miché

Laren Natuurlijk weten ook de middelbare scholen zelf, net als gemeenten en gezondheidsorganisaties, dat de manifestatie 'Stop alcoholgebruik jongeren!' het Gooise drankprobleem niet direct oplost. Maar het is een begin, stellen zij. Het manifest moet vooral leiden tot een betere samenwerking tussen scholen, horeca, gemeenten en andere organisaties.

"Thuis drinken zet juist aan tot nog
meer drinken"

"Het viel ons op dat iedereen apart opereert", vertelt rector Ajolt Elsakkers van het Goois Lyceum. "Het zijn allemaal eilandjes. Met dit convenant staat op papier dat we informatie uitwisselen, strikt handhaven en jaarlijks bij elkaar komen."

De rector beseft dat er ook een belangrijke rol is weggelegd voor de ouders. Velen van hen laten hun kinderen thuis drinken omdat ze dan denken het onder controle te hebben, meent hij. "Maar het is niet dat als kinderen het thuis doen ze het ergens anders niet doen", aldus Elsakkers. "Het is en-en en niet of-of. Thuis drinken zet juist aan tot nog meer drinken."
Elsakkers heeft even daarvoor op vrijdagmiddag, samen met zijn collega's van andere middelbare scholen in deze regio, een manifest aangeboden aan burgemeester Pieter Broertjes. Ook die erkent dat het vijf voor twaalf is. "Het goede nieuws is dat het alcoholgebruik onder jongeren landelijk afneemt, maar 't Gooi blijft daarbij achter. Dit manifest is een stimulans om hier meer aan te doen en meer de ouders hierbij te betrekken. De mindset moet veranderen."

Een rondgang langs enkele bij de manifestatie aanwezige scholieren leert dat velen van hen weleens een biertje, wijntje en zelfs sterkere drank hebben genuttigd. De 18-jarige Sarah Bos hoort daar niet bij. Als topsporter (wedstrijdzeilen) heeft zij nooit die behoefte gehad, zegt zij. Toch kan zij zich voorstellen dat anderen wel drinken. "Als ze maar niet hun eigen grens over gaan. Ik zou ze er ook niet op aanspreken. Ja, als ze dertien zijn."
Tijdens het officiële gedeelte voor leerlingen en ouders zijn er sprekers zoals schrijver Özcan Akyol, de in Naarden geboren olympisch zwemkampioen Ferry Weertman en is er een educatieve en interactieve voorstelling door Theatergroep PlayBack. Akyol zegt dat alcohol bij hem op jonge leeftijd (dankzij zijn aan alcohol verslaafde vader) al een grote rol speelde. Het leidde tot veel gedoe: vechtpartijen, bushokjes slopen en slecht concentreren. "Iedere keer als ik me misdroeg, was drank de boosdoener", vertelt hij. "En als er mensen tegen jullie zeggen dat drank niet goed is, is dat echt niet om jullie te bullshitten."

Schrijver Özcan Akyol was een van de sprekers.

Vertrouwen in toekomst

V.l.n.r. Ton Stam en WBV Laren-bestuursleden Hugo Behnken en Gerard van Diemen. Foto: Gemeente Laren

Laren Woningbouwvereniging Laren is sinds vrijdag, ruim honderd jaar na haar oprichting, gefuseerd met de Stichting Woningcorporaties Het Gooi en Omstreken in Hilversum.

Een bijzonder moment waar eerder bij stil werd gestaan tijdens een feestelijke bijeenkomst in 'Ons Genoegen'.
Wethouder Ton Stam hield een toespraak waarin hij over de woningbouwvereniging sprak als een belangrijke partner op het gebied van sociale huisvesting. "Laren beschikt over relatief weinig woningen in het sociale huursegment, en daar moeten we zuinig mee omgaan. Dit is het moment waarop we officieel afscheid nemen van de Woningbouwvereniging Laren. En tegelijkertijd vieren dat we met een gerust hart de zorg voor de huurders en de Larense volkshuisvesting aan een goede en betrouwbare partij als Het Gooi en Omstreken kunnen overlaten", aldus de Larense wethouder.

Column

De Kerkstraat

Café Van der Wardt in de Kerkstraat. Foto: Gerard Wortel

De straat waar ik geboren ben
mijn jeugd blijmoedig heb gesleten
En in het café van Van der Wardt
mijn allereerste biertje dronk
wat ze thuis niet mochten weten

De straat die eeuwenlang bestaat
waar het gewoon was allerwegen
om iedere vierde zaterdag
als penitentie na de biecht
je eigen straatje schoon te vegen

De straat waarin de zondagsrust
vroeg wordt verstoord door kerkklokken
die met hun dwingende gelui
de hoedjes en de zwarte pakken
met godsvrees naar haar kerk lokken

De straat waar door de jaren heen
de boer beschreid het veld moest ruimen
Op de plek waar eens zijn giertank stond
staat nu een dampende jacuzzi
waarin wat pensionado’s schuimen

De straat waar ik geboren ben
tot aan mijn dood - als’t kan - wil blijven
in het eeuwenoud getaande huis
met een verhaal dat met geen pen
in dit gedicht valt te beschrijven

Bergweg-bewoners vragen aandacht

V.l.n.r.: Van den Heuvel, Boersen en Ruijter. Foto: PR

Blaricum Blaricummers Ed Dirkse van den Heuvel en Frans Ruijter hebben namens het overgrote deel van de Bergweg-bewoners een brief met handtekeningen aangeboden aan wethouder Liesbeth Boersen.

Deze bewoners maken zich zorgen over het toenemende vrachtverkeer en de hoge snelheden op de Bergweg (50 km/u). "Het is nog de enige ontsluitingsweg die niet is voorzien van vrij liggende fietspaden. Hierdoor ontstaan er geregeld gevaarlijke situaties. Ook het straatwerk is er op veel plaatsen zeer slecht aan toe", aldus de heren.

Volgens de Blaricummers gaat Boersen serieus naar de brief kijken en hoopt ze tot een oplossing te komen.

BEL start actie 'Houd het groen binnen de perken'

Foto: BEL Combinatie

BEL Onder het motto 'Houd het groen binnen de perken' vragen de BEL-gemeenten aandacht voor het snoeien van overhangend groen. Inwoners wordt gevraagd om kritisch langs de eigen erfafscheiding te lopen om te kijken of de beplanting niet over de erfgrens hangt. De wethouders gaven het startsein. V.l.n.r.: Ton Stam (Laren), Liesbeth Boersen (Blaricum) en Niels Rood (Eemnes).

Wintercircus H'sum is feest voor jong en oud

Twee uur durende spektakel op Werf 35

Liefhebbers van spektakel en gekkigheid hoeven zich in de week rond kerst niet te vervelen. Dan is namelijk het Wintercircus Hilversum.

Het Oekraïnse trio Aleksandr, Olena en Vladyslav op hun grommende motoren. Foto's: Wintercircus Hilversum

Hilversum Stuiterballen die door de tent vliegen, een dansend koeienballet en op grommende motoren rijdende waaghalsacrobaten. Het is allemaal te zien tijdens de vierde editie van Wintercircus Hilversum.

Op 3 en 4 januari 2018 is er nog een speciale show met kidshelden

De shows vinden plaats tussen 23 en 30 december. Het sfeervolle en verwarmde tentencomplex staat opnieuw op het evenemententerrein van Werf 35 aan de Mussenstraat in Hilversum.
Tijdens een twee uur durende show met tempo, elegance en veel humor maken artiesten uit meerdere landen hun opwachting.

De charismatische David met zijn stuiterballen.
De Roemeense Alexandra.

Gewaagd en spectaculair is het kruisboog- en messenwerpnummer van de Portugese Raùl en de Hongaarse Edith Arrieta zeker wel te noemen. En het Nederlands goocheltalent Marc Luijben bewijst dat hij materiële teleportatie, met een knipoog, volledig beheerst, terwijl het Letse Duo Kristaps op magische wijze in een oogopslag van kostuums verwisselt.
Ander hoogtepunt is het stoere optreden van de Oekraïense Aleksandr, Olena en Vladyslav. Zij laten op hun grommende motoren zien dat zij een van de moeilijkste acrobatische disciplines uit het circus volledig beheersen, de 'Ikarische Spelen'. En net onder de nok van de tent schitteren de Nederlandse Lindy Boland en de Roemeense luchtacrobate Alexandra, beiden met compleet hun eigen verhaal en unieke stijl. Samen nemen zij met hun optredens het publiek mee hoog de lucht in.
Kijk meer meer informatie en ticketprijzen op
www.wintercircushilversum.nl.
Daarnaast is er op 3 en 4 januari 2018 een speciale show met kidshelden, waaronder Hello Kitty, Buurman en Buurman, Shaun het schaap en Bobo met hun eigen circusvoorstelling. Zij laten samen met speciaal door hun uitgekozen circusartiesten allerlei fratsen zien in en rondom hun eigen circuspiste. Voor en na afloop van voorstelling is er een meet-and-greet.