Laarder Courant de BEL

14 februari 2018

Laarder Courant de BEL 14 februari 2018


Verffabriek en Witte Huis gered?

Laren Is de verkiezingsstrijd nu écht losgebarsten? Want wat Larens Behoud-fractievoorzitter Peter Calis tijdens de raadsvergadering van 31 januari jongstleden niet wilde zeggen, is zondag middels een persbericht wel gebeurd: "De leden van Larens Behoud stemmen massaal tegen de komst van een hotel aan de Torenlaan 1."

Calis meldde eind vorige maand eerst onderzoek te willen doen naar de drie locaties (Torenlaan 1, Rabobank en Golden River, red.) die voor een hotel in aanmerking zouden kunnen komen. Na beraad met de leden wordt echter een andere koers gevaren. Calis: "Larens Behoud is tegen sloop van het karakteristieke pand en vóór het behoud en stimuleren van de lokale middenstand."
Fractievoorzitter Jacqueline Timmerman van Liberaal Laren (LL) is hoogst verbaasd over deze uitspraak van Peter Calis. "Vanwege de grote weerstand - zowel in het dorp als ook onder hun eigen leden - heeft de ledenvergadering gelukkig de fractie weten te corrigeren om dit onmogelijke plan van hun eigen wethouder af te blazen. Een plan waar de wethouder en fractie tot donderdag jongstleden nog 100% achter stonden." Liberaal Laren is al vanaf het begin tegen het hotelplan op deze locatie: "Wij verschuilen ons niet achter een ledenvergadering." Haar aanstaande collega Maria Klingenberg (nu nog CDA): "Iedereen kon op zijn klompen aanvoelen dat dit besluit van de wethouders van VVD en Larens Behoud veel weerstand zou oproepen in het dorp."

De Onafhankelijke heeft sleutel van Laerendonck in handen

Foto: Bob Awick

Laren Burgemeester Rinske Kruisinga heeft zaterdag om 11.11 uur symbolisch de sleutel van carnavalsdorp Laerendonck overhandigd aan Prins Carnaval van De Onafhankelijke. Omdat De Prinsemarij - de gebruikelijke overhandigingslocatie - in de steigers staat, vond het moment plaats in 't Bonte Paard. Na afloop werd op de Brink de polonaise gelopen.

VVD: 'Laatste kans zorghuis Eemnes'

Eemnes VVD Eemnes wil op de locatie van de huidige De Hilt een zorghuis realiseren waar korte en langdurige zorg - bijvoorbeeld voor revalidatie na heup- of knieoperatie - aangeboden wordt.

"Deze locatie ligt centraal, is makkelijk te bereiken, ligt nabij de winkels en andere faciliteiten van het dorpshart. Ook is daar de ruimte om zowel kleinere appartementen als woningen te realiseren voor de partners van de in het zorghuis verblijvende patiënten. Het is een laatste kans voor een zorghuis in Eemnes", aldus VVD-raadslid Henk Zunnebeld.

130 mille voor extra groen

Blaricum De gemeente Blaricum gaat 130.000 euro extra uitgeven aan groen. Dit geld komt vanuit de jaarrekening 2016, waar sprake was van een stevig overschot.

Tussen 2010 en 2014 is er door de gemeente behoorlijk op het groen in het dorp beknibbeld. "We gaan nu een deel van die achterstand inhalen", meldde wethouder Liesbeth Boersen dinsdagmorgen. Er wordt niet alleen beter gesnoeid en gemaaid, maar ook de onkruidbestrijding krijgt aandacht. Op diverse plekken zijn bloembollen geplant en het Oude Dorp krijgt in het voorjaar hanging baskets.

Hoorzitting over Wob-verzoek

Laren In het Provinciehuis in Haarlem vindt donderdag 22 februari om 10.00 uur een openbare hoorzitting plaats over het Wob-verzoek van het bestuur van Larens Behoud.

Voor de zitting is dertig minuten uitgetrokken en de LB-woordvoerder krijgt de gelegenheid een toelichting op het bezwaar te geven.

Pleeggezinnen

Foto: Koosje de Beer

Spirit Pleegzorg luidt de noodklok: tekort aan pleegzinnen loopt verder op. Noëlle heeft haar plekje gevonden bij pleegouders Yvonne en Hans.

9

Docent grafische vormgeving, Papageno Huis
Begeleiden van de dagbesteding 'Multi Media', voor jongeren met autisme. Kennis van Photoshop en actuele grafische programma's. Werktijden: 09.00 tot 13.00 uur of 13.00 tot 16.30 uur.
Contactpersoon: Diana Tarmidi van Papageno Huis in Laren. Telefoon 035-5388091/06-10824825 of vrijwilliger@stichtingpapageno.nl.

Bezoekje aan dame in Johanneshove
Mevrouw voelt zich eenzaam en heeft behoefte aan een luisterend oor. Met een uurtje per week kun je al veel betekenen voor haar. Werktijden: in overleg.
Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL. Telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Medewerker 'KinderGeo'-partijtjes in Geologisch Museum Hofland
Organiseren en/of helpen bij (niet-schoolse) kinderactiviteiten, voor zes tot tien kinderen van 6 tot circa 12 jaar. Programma's als film- of powerpointpresentatie over bijvoorbeeld dino's. Beantwoorden van de vragen, glaasje fris, kleifossieltje boetseren, cadeautje geven en grabbelton. Bereidheid om enige basiskennis van geologie/archeologie te verwerven. Er is een proeftijd van circa twee maanden. Werktijden tijdens vakanties, weekeinden, vrije schoolmiddagen, bij aanvragen van verjaardagsfeestjes e.d.
Contactpersoon: Dick Borger van Geologisch Museum Hofland in Laren. Telefoon 035-6234631/5382520 (museum) of vrijwilligers@geologischmuseumhofland.nl.

Vrijwilliger wandelclub bij het Rosa Spier Huis
Elke woensdag tussen 09.30 en 12.00 uur wandelt een groepje vrijwilligers met onze bewoners. Deze bewoners zijn over het algemeen immobiel en zitten hierdoor veelal in een rolstoel. Voor deze wandelclub zijn wij op zoek naar nieuwe begeleiders. Ben jij geïnteresseerd om vrijwilliger te worden in een creatieve en inspirerende werkomgeving?
Contactpersoon: Martijn Derrix van Rosa Spier Huis in Laren. Telefoon 035-5386797 of m.derrix@rosaspierhuis.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122. Telefoon 035- 7504149 of e-mail: vclarenblaricum@versawelzijn.nl.

Internationale Vrouwendag met Antoinetty van den Brink

Laren Op Internationale Vrouwendag - 8 maart - vertelt Antoinetty van den Brink om 15.30 uur in de Orangerie van Singer Laren over 33 oermoeders en de verleiding. Een kunstwerk van haar hand over dit thema is centraal in de entreehal te zien.

Op 8 maart 1908 was de eerste staking van vrouwen. In New York (Verenigde Staten), het land waar Anna Singer vandaan komt. Vrouwen werden aanzienlijk minder betaald dan hun mannelijke collegae in de textielindustrie. Later zou 8 maart uitgeroepen worden tot Internationale Vrouwendag. Thema 2018: 'Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig'. Waarom nog een Internationale Vrouwendag? Er bestaat immers ook geen mannendag. En mensendag zou het altíjd moeten zijn.
Van den Brink: "Honderd-en-tien jaar geleden. Vrouwen moeten nog steeds opkomen voor hun rechten. Ligt dat aan de vrouwen of aan de mannen? Of aan het systeem? Aan onze ontstaansgeschiedenis? Moeder Aarde en de daaruit ontstane 33 oermoeders spraken en spreken nog steeds tot de verbeelding. Door de wetenschap van de 21ste eeuw is er via DNA-onderzoek terug te vinden waar we vandaan komen. Met het DNA van een aantal oermoeders als leidraad reizen we aan de hand van sterke en/of bijzondere vrouwen door de geschiedenis."

Reserveren

Na de lezing is er tijd om vragen te stellen. Inloop 15.00 uur met kopje koffie/thee. Na de lezing borrel in de entreefoyer. Deelname kost 22,22 euro. Reserveren via www.singerlaren.nl, kassa@singerlaren.nl, aan de kassa of via telefoonnummer 035-5393933.

Weerbericht

Bijna droog, zonnige perioden en in nacht lichte vorst

Donderdag passeert een frontaal systeem met enige tijd neerslag. Daarachter trekt een uitloper van het Azorenhoog naar West-Europa. De neerslagkansen nemen af. Van tijd tot tijd doet de zon goede zaken. Bij helder weer kan het in de nacht een graadje vriezen. Zaterdag trekt een storing ten zuiden van Nederland oostwaarts, mogelijk valt er dan lokaal nog een buitje.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag en in de ochtend is het bewolkt met enige tijd regen. In de nacht mogelijk voorafgegaan door natte sneeuw. In de middag klaart het geleidelijk op. Er waait een matige zuidwestenwind. Het is met 8 à 9 graden tamelijk zacht. In de nacht naar vrijdag vriest het licht. Overdag volgen zonnige perioden. Bij een matige westenwind wordt het 7 graden.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde vriest het 's nachts licht, tot -1 à -2 graden. Het blijft overwegend droog. Zaterdag overdag bestaat er een kleine kans op een lokale bui. Naast wolkenvelden worden in het weekeinde ook enkele perioden met zon verwacht. De temperatuur schommelt in de middag rond 6 à 7 graden. Er waait een meest matige wind tussen noordwest en west.

Weetje

De temperatuur ligt deze week rond de normale ofwel de gemiddelde waarde. Dat is 5 à 6 graden als maximum en iets onder het vriespunt als minimum. Soms kan het al erg zacht zijn. Tien jaar geleden, van 10 t/m 12 februari 2008, werd het al 14 graden. Twintig jaar geleden, van 13 t/m 16 februari 1998, was het met 15 à 16 graden al enkele dagen compleet voorjaar.

Badminton Invitatie Toernooi in De Hilt Eemnes

Eemnes Badminton Club Inside '82 houdt zondag 18 februari van 11.00 tot 16.00 uur een invitatietoernooi in De Hilt aan de Hasselaarlaan 1c.

De bedoeling is dat de leden hun familie, vrienden of kennissen laten kennismaken met badminton.
Badmintonvereniging Eemnes is enkele jaren geleden samengegaan met BC Inside'82 uit Baarn. Zowel jeugd als senioren worden uitgenodigd mee te doen. Deelname is gratis.

De badmintonners spelen op woensdag van 19.30 tot 22.30 uur in De Hilt, op dinsdag van 09.00 tot 11.00 en van 20.00 tot 22.00 uur in De Trits en op vrijdag van 20.00 tot 23.00 uur in De Geeren. Laatstgenoemde locaties liggen in Baarn. De jeugd en junioren kunnen alleen in Baarn een shuttle slaan. Kijk voor verdere info op www.bcinside82.nl.

Foto: Ab Walet

Er liep van de zomer een meisje op blote voeten op de hei. Ze liep er te aarden. Het viel haar ook op, vertelde zij, dat er in de kunst zo veel uit de natuur gebruikt wordt. Het is nog sterker, antwoordde ik haar, alles komt daar vandaan. Het is één groot kunstwerk, in elk seizoen, op elke plek. Zou er de handtekening van een bekende schilder onder staan, dan werd er beslist zuiniger mee omgesprongen.

Wethouder Lüken: 'Heybroek gaat beetje kort door de bocht'

'De subsidiestop wordt voorlopig niet verder afgebouwd'

Jan Heybroek, voorzitter Blaercom, deed twee weken terug zijn verhaal over de toekomst van het dorpshuis. Een reactie van de wethouder.

Wethouder Ben Lüken vindt de reactie van Jan Heybroek een beetje teleurstellend. Foto: Jacqueline Roest

Blaricum Wethouder Ben Lüken heeft begrip voor de teleurstelling die Blaercom-voorzitter Jan Heybroek te verwerken kreeg naar aanleiding van het raadsbesluit om geen onderzoek naar de samenwerking tussen de Blaercom en Het Vitus te doen. Maar hij vindt zijn relaas in deze krant (31 januari, red.) wel een beetje zuur en een beetje kort door de bocht. "Dat is teleurstellend." Juist omdat het college nu samen met hem naar langetermijnoplossingen zoekt.

Lüken: "We hebben als college bewust gekozen voor een beknopt en duidelijk voorstel naar de raad. Bij de samenwerking die Heybroek en het parochiebestuur voorzagen tussen Blaercom en Het Vitus stond de bouwvlek, de grond tussen Het Vitus en het gemeentehuis aan de Kerklaan, centraal. Op die plek zou een nieuw gebouw moeten komen met daarboven appartementen. Dan zou het pand aan de Schoolstraat 3 (in eigendom van de Blaercom-stichting, red.) afgestoten kunnen worden en de grond daar vrijkomen voor andere doeleinden." De grootonderhoudsproblemen voor de Blaercom en Het Vitus zouden daarmee in één klap opgelost zijn.
Het college zelf zag deze grootschalige nieuwbouw niet zitten en stelde beperkte vergroting van Het Vitus voor als alternatief voor het onderbrengen van maatschappelijke en sociaal domein-gerelateerde activiteiten, zegt Lüken. Maar bij de raad ontbrak voor een dergelijke ontwikkeling aan de Kerklaan, die aanpassing van het bestemmingsplan zou vergen, voldoende draagvlak. Daarnaast zou met het verschuiven van de activiteiten naar de Kerklaan de parkeerdruk - in de toch al drukke straat - alleen maar toenemen. "Ook was de buurt bang voor geluidsoverlast." Buiten kijf staat dat zowel raad als college de Blaercom en Het Vitus - met hun eigen functies - belangrijk voor het dorp vindt. De raad heeft aangegeven de bestaande gebouwen hiervoor te willen behouden.
Dat de gemeente Blaricum sinds 2014 jaarlijks ruim 10.000 euro minder aan subsidie verstrekt aan de Blaercom heeft te maken met de omvormingsopdracht die het Blaercom-bestuur vanuit Blaricum heeft meegekregen. Lüken legt uit: "Wij willen ons geld niet in stenen stoppen, maar in maatschappelijk en sociaal domein-gerelateerde activiteiten, zoals een 'Dagje Blaercom'."

Oprekken

'Waarde van het gemeenschapshuis in stand houden'

"Dat betekent dat de Blaercom vraaggestuurde activiteiten zou moeten ontwikkelen waaraan wij subsidie kunnen verstrekken. Die omvorming is ingezet, maar nu - na drie jaar - blijkt dat hiervoor meer tijd nodig is. Daarom gaan we de tijd van omvorming oprekken. Samen met het Blaercom-bestuur gaan we een gezamenlijk plan maken voor de komende tien jaar. De subsidie wordt voorlopig niet verder afgebouwd. Wij willen de waarde van het gemeenschapshuis in stand houden en daarbij samen met het bestuur van de Blaercom optrekken. Wij hopen in april een plan aan raad voor te leggen. En daarover dan in discussie te gaan", besluit Lüken.

HvB-raadslid Van Asten van plek gezet

Blaricum Hart voor Blaricum-raadslid Aimée van Asten-Brendel is van de GR2018-kieslijst verdwenen. Een eigen besluit, nadat het HvB-bestuur haar een plek (van 4 naar 5) had teruggezet.

Teleurgesteld? "Ja, best wel. Ik heb me vier jaar met hart en ziel ingezet", reageert Van Asten-Brendel. "Ik houd van Blaricum en had graag doorgegaan. Ik weet nu wel hoe alles werkt en wil deze kennis gaan gebruiken om mijn medebewoners te helpen waar ik kan. Daarnaast kan ik mijn steentje bijdragen aan Blaricum middels vrijwilligerswerk. Dat doe ik al een beetje, maar ik kan het nu iets uitbreiden."

Niets overhaast

Voorlopig geen nieuwe politieke uitdaging voor de Blaricumse. Van Asten-Brendel: "Nee. Ik ga de komende jaren kijken waar ik het beste pas. Ik wil geen overhaaste beslissingen nemen." Blaricum gaat zeker nog van haar horen. "Politiek vind ik echt leuk en ik kom zeker terug." De Blaricumse blijft in ieder geval tot en met 21 maart actief voor Hart voor Blaricum.

Voorstellijst

HvB-fractievoorzitter Carien Bölger laat in een reactie weten: "Het is niet zo dat Aimée een plekje lager is gezet. Er is een voorstellijst gemaakt door het bestuur waarover de ledenvergadering heeft besloten. Op deze lijst stond Aimée op de vijfde plek. De ledenvergadering heeft de voorstel lijst ongewijzigd overgenomen."

Eigenares De Hoop valt opnieuw in de prijzen

Blaricum "Wij zijn in de prijzen gevallen", schrijft Caroline Kooij, eigenares van ijssalon De Hoop in Blaricum, op Facebook.

"Met onze ijscreatie hebben we de tweede plaats van Nederland behaald tijdens de landelijke ijswedstrijden van het Ambachtelijk IJscentrum. Ook heb ik de Design Innovation Award gewonnen voor de meest creatieve en innovatieve ijscreatie."

Vanaf 1 maart is de 'Bubbly Berry' met prosecco granita, bosbessenijs, wittechocoladeijs, rood fruit, merengue, knettersuiker en suikerspin te proeven.

Blaricummermeent wil 'Blaricum aan zee'

Praat dinsdag 20 februari mee tijdens het Rondetafelgesprek (RTG)

'Blaricum aan Zee 2.0'. Foto: BAZ

Blaricum Veel bewoners van de Blaricummermeent zien Blaricum aan Zee 2.0 wel zitten. Over een door Meent-bewoonster Nelliette van Wijck geplaatste poll met betrekking tot het bijzondere project op de besloten Facebookpagina Ditjes en Datjes zijn meer dan honderd mensen enthousiast. Zij zeggen in ieder geval 'ja graag' tegen het plan. Het comité 'Blaricum aan Zee' is ondertussen opgericht. "Wij omarmen het."

Op dinsdag 20 februari wordt het plan besproken tijdens het rondetafelgesprek (RTG) en mogen burgers inspreken. Dat gaat Van Wijck doen namens het comité 'Blaricum aan Zee'. Zij woont met haar gezin nu vijf jaar in de Blaricummermeent en haar lijkt het heerlijk om na een werkdag af te zakken naar het strand om mensen te ontmoeten of met haar man en kinderen in de bistro een sateetje te eten.

Hoogwaardig

'Het is er onverlicht, onguur, eng en er schijnt gedeald te worden'

'Blaricum aan Zee' is overigens niet bedacht door de bewoners van de nieuwe wijk. In het stedenbouwkundigplan staat dat het recreatiegebied Voorland Stichtsebrug wordt ontwikkeld tot hoogwaardig recreatiegebied. Het huidige zandstrand wordt opgewaardeerd en uitgebreid met enkele voorzieningen en er worden twee typen strand (zand en gras) geïntroduceerd.
De Blaricummermeent-bewoners, die tijdens de bouw met talloze regels (van esthetisch, duurzaamheid tot straatbeeld) rekening moesten houden ("wij moesten vijf keer terug naar de tekentafel", zegt Van Wijck), vinden dat er nu doorgepakt moet worden met de opwaardering van het gebied aan de Stichtseweg. Vandaag de dag is het als 'walhalla' omschreven stuk grond nog steeds een vlag op een modderschuit. Het ligt vaak vol poep, met als enige voorziening een toiletgebouwtje waar zelden iemand gebruik van maakt omdat het smerig en kapot is. Het is het hele jaar door geen prettige plek om te zijn. "Het is er onverlicht, onguur, eng en er schijnt gedeald te worden." En terwijl de bewoners van de Blaricummermeent met allerlei toeters en bellen rekening moeten houden en hoogwaardig moeten bouwen, is er nu een megadiscussie over het wel/niet realiseren van 'Blaricum aan Zee' ontstaan. Van Wijck begrijpt dat niet. "Ik wil graag weten hoe de politieke partijen in Blaricum in het plan staan. Een aanpassing kan ook friettent betekenen, maar dat kan en mag de bedoeling niet zijn."

De RTG begint dinsdag 20 februari om 20.00 uur en vindt plaats in het gemeentehuis aan de Kerklaan 16 in Blaricum.

Saskia Vos

Saskia Vos (67) woont met echtgenoot Marc sinds 2014 in Laren. Daarvoor woonden ze ruim veertig jaar in Blaricum.

Foto: Eigen foto

Waarvan kennen we je?
"Van gezicht, in het dorp, actief in het Brinkhuis."

Wat is er zo leuk aan Laren?
"Betrokkenheid met medebewoners van het dorp. Maar ook vele voorzieningen zoals Brinkhuis, Singer, zwembad en andere sportfaciliteiten."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Fietsen, wandelen, vrijwilligerswerk zoals films programmeren voor Brinkhuis. Optrekken met onze (klein)kinderen."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Hockeyclub Laren, met de vraag: waarom de hele week rookverbod en op zondag niet, terwijl er dan ook veel jeugd rondloopt."

Waar maak je je zorgen om?
"Steeds minder aandacht voor mensen met beperking of mensen die om welke reden ook moeilijk meekomen in deze hectische maatschappij."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"Ons prachtige, nieuw gebouwde huis aan de Eemnesserweg."

Laren mist nog?
"Qua voorzieningen is Laren uniek! Meer aandacht voor fietsers en wandelaars."

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Aandacht besteden aan handhaving 30-km-zones."

Fusie of zelfstandig?
"Opgaan in groter geheel om professioneler te kunnen werken (als bestuurlijke buffer tussen Amsterdam, Almere en Utrecht) met behoud van unieke Larense identiteit. Goede locatieraad is essentieel hierbij."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Kijk eens om je heen en zet je ook in voor een ander."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Mijn schoonzoon extra sponseren; hij beklimt binnenkort de Kilimanjaro voor Warchild."

Lezing over Hollanders in de Hermitage

Laren Plannen om naar de expositie 'Hollanders van de Gouden Eeuw' in de Hermitage te gaan? Krzysztof Dobrolwski-Onclin bereidt belangstellenden woensdag 14 februari met de lezing 'Hollanders in de Hermitage' daarop voor.

De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in Atelier Het Groene Huis van de Gooise Academie aan de Brink.

Hij schetst de wijze waarop de collectie 'Hollanders van de Gouden Eeuw' ontstond. Centraal staan meer dan dertig 17de-eeuwse groepsportretten van onder meer Rembrandt, Hals en Potter. Ook haalt de docent kunstgeschiedenis Nederlandse werken uit de Russische Hermitage aan die niet naar de expositie aan de Amstel zijn verscheept. Tickets: gooiseacademie.nl.

Lintje voor brandweerman Paul van der Zwaan

Foto: Bob Awick

Blaricum Paul van der Zwaan (52) is zaterdagmiddag koninklijk onderscheiden. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Joan de Zwart-Bloch speldde de versierselen bij hem op. De geboren Laarder zet zich al bijna 22 jaar in voor de vrijwillige brandweer. In deze periode heeft hij de functies van bevelvoerder, chauffeur, voertuigbediener en manschap bekleed.

Fractie D66 wil zicht op kosten afblazen Huis van Eemnes

Eemnes Fractievoorzitter Martijn Gebbink wil van het college weten wat de financiële consequenties voor Eemnes zijn als het plan van het Huis van Eemnes alsnog zou worden afgeschoten. Dorpsbelang heeft het schrappen van het Huis van Eemnes in haar verkiezingsprogramma staan.

D66 Eemnes wil het Huis van Eemnes realiseren. Martijn Gebbink: "Waarom pas onderzoek na de verkiezingen? De kosten tot nu toe zijn gewoon met niet al te veel moeite uit de boekhouding te halen en de contracten liggen er ook. Wij denken dat het zonde is van alle voorbereidingen tot nu toe. Ook houd je zonder nieuwbouw twee gebouwen: een voor de bibliotheek, een voor de Hilt. Het Huis van Eemnes is een bezuiniging, want je hebt dan nog maar één voorziening waar iedereen bij elkaar komt. De kiezer zit niet te wachten op onderzoek, maar gewoon op duidelijke informatie."

Zoetman lijstduwer VVD Eemnes

Eemnes Voormalig wethouder Herman Zoetman keert terug in de politiek. Hij staat op plaats 9 op de kieslijst van de VVD Eemnes. Emil Schade is de lijsttrekker.

Zoetman zegt: "Als lijstduwer hoop ik de VVD Eemnes nog veel extra stemmen te kunnen brengen."

Mix

De complete lijst bestaat uit negen kandidaten en is een mix van in de gemeentelijke politiek vertrouwde en nieuwe gezichten. Schade is voor VVD Eemnes een nieuw gezicht, maar heeft zijn sporen in de politiek reeds verdiend. Op de tweede plaats van de lijst brengt zittend raadslid Henk Zunnebeld zijn grote politieke ervaring mee en op de derde plek staat Monique van der Linde, die terugkeert in de plaatselijke politiek. Op plaats 4 en 5 staan respectievelijk Marlies Polfliet en Gonnie Grothauzen, beiden met veel bestuurlijke ervaring. Nummer 6 en 7 zijn nieuwkomers (Olaf Ouwens, Bastiaan Verhoef), de nummers 8 en 9 zijn bekende gezichten binnen de VVD: Marc Fokker en Herman Zoetman. Op de website www.vvdeemnes.nl stellen de kandidaten zich voor.

Sluit Singer zich in het 'land van Anton Mauve' aan? Foto: Leo Janssen

Als we de suppoosten van Singer Laren mogen geloven - en waarom niet - dan heeft museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm een blockbuster (kasmagneet!) binnengehaald met de nieuwe expositie van de collectie van het echtpaar Fentener van Vlissingen. Belangrijk, want met zulke forse nieuwbouw kan men zich de komende jaren geen dip in museumbezoek veroorloven.

De grote vraag is dus welke positie 'Anna's geschenk aan Laren' de komende jaren in museumland inneemt om succesvol te zijn. Moeten ze behouden of vernieuwen?
In het geboorteland van William Singer jr. is men er druk mee bezig, zelfs zozeer dat het nieuwste museum dat in het voorjaar geopend wordt volgens kunstliefhebbers een van de laatste tekenen is van de definitieve ondergang van de westerse beschaving: 'Het museum van de selfies'. "Of u het nou leuk vindt of niet, de relatie tussen mensen en kunst is veranderd", zegt Tair Mamedoc, een van de oprichters van dit interactief museum. "Mensen willen nu eenmaal niet meer gewoon een consument zijn. Ze willen een deel van de kunst worden." Per dag worden meer dan een miljoen selfies geüpload naar sociale media en inmiddels zijn er meer selfies met de Mona Lisa dan afbeeldingen van de echte Mona Lisa. "Daar is niks mis mee," volgens de oprichters, "zolang mensen maar niet meer bezig zijn met naar hun scherm te staren dan met het eigen leven te ervaren." Benieuwd of Singer Laren in het 'land van Anton Mauve' zich ook bij deze interactieve museumtrend aansluit.

Nu ook wekelijks een Larens 'Dagje Blaercom'

Uitgebreide viering met wethouder Leen van der Pols

Wethouder Leen van der Pols deelt gebak uit aan de bezoekers van 'Dagje Blaercom'. Foto: Gemeente Laren

Laren/Blaricum 'Dagje Blaercom', een wekelijkse activiteit voor inwoners van de BEL-gemeenten die gebaat zijn bij een gestructureerde dagbesteding, is een groot succes. Daarom is deze activiteit van Versa Welzijn uitgebreid met een extra dag.

Maandagmiddag trapte Leen van der Pols - wethouder Sociaal Domein Laren - de activiteit officieel af in het dorpshuis aan de Schoolstraat 3 in Blaricum. Het tweede 'Dagje Blaercom' - wekelijks op maandag - is gelukt dankzij financiële ondersteuning voor de zaalhuur en subsidie voor professionele begeleiding van de gemeente Laren. Het eerste dagje is op woensdag en wordt gedeeltelijk gefinancierd door de gemeente Blaricum.

Carla Resing, sociaal werker bij Versa Welzijn, is blij met de uitbreiding: "Het is bedoeld voor iedereen die om welke reden dan ook minder goed zelf invulling aan de dag kan geven. Dat kunnen mensen zijn met beginnende vergeetachtigheid, met niet-aangeboren hersenletsel of met een psychische of fysieke kwetsbaarheid. Maar ook mensen met problemen rond eenzaamheid zijn welkom. 'Dagje Blaercom' is daarmee dus niet specifiek voor ouderen."
Samen iets ondernemen is leuker dan alleen, zegt Resing. Er is van alles mogelijk: van een potje biljarten, film kijken, musea bezoeken tot aan schilderen of wandelen. "We brengen mensen met elkaar in contact en het is fijn om te merken dat we met de laagdrempelige opzet in het dorpshuis zo veel mensen weten te bereiken."
De eigen bijdrage voor deelname aan 'Dagje Blaercom' is 5 tof 10 euro; de prijs is afhankelijk van wel/niet meelunchen. Belangstellenden kunnen vrijblijvend een keer komen kennismaken. Aanmelden is dan wel verplicht.

Voor hen die minder goed zelf invulling aan de dag kan geven

Meer informatie bij Carla Resing, telefoon 06-31995656 of cresing@versawelzijn.nl.

Noëlle is een keer per maand een weekend bij pleegouder Yvonne

Spirit Pleegzorg luidt de noodklok: tekort aan pleegzinnen loopt verder op

Meer dan honderd kinderen wachten op een pleeggezin. Noëlle heeft in 't Gooi wel haar plekje gevonden bij pleegouders Yvonne en Hans.

Noëlle (niet haar echte naam) samen met haar pleegouder Yvonne. Foto: Koosje de Beer

BEL "Mijn moeder houdt veel van van mij en mijn zus, maar soms wordt het haar te veel", legt Noëlle uit. "Ze is dan geen moeder, maar moedeloos van ons, zoals ze zelf zegt." Daarom brengt Noëlle een keer per maand een weekend door bij Yvonne en Hans Engelaar. "Noëlle kan hier haar huiswerk maken en verder doen we samen de huiselijke dingen: even naar de Intratuin voor een kamerplant of de auto wegbrengen naar de garage."

De eerste kennismaking met ons als pleeggezin moet heftig voor Noëlle zijn geweest, blikt Yvonne terug. "We waren met vijf volwassenen: de moeder van Noëlle, Hans en ik en mensen van Spirit Pleegzorg en de gemeente. Toch klikte het goed tussen ons."

Vrijer

'Yvonne laat mij vrij tijdens het weekend en dat vind ik erg fijn'

Noëlle nestelt zich behaaglijk in de grote bank en lijkt dat eerste gesprek, nu ruim drie maanden geleden, al bijna te zijn vergeten. "Hiervoor ging ik naar het Logeerweekend", vertelt ze. "Hoewel ik mijn vrienden daar mis, wilde ik daar toch weg. De leiding behandelde ons als kleuters: niks mocht en ik moest telkens opletten. Yvonne laat me vrijer."

Veel eisen stelt pleegouder Yvonne inderdaad niet. "Ik vind het belangrijk dat ze haar huiswerk maakt en verder moet het in huis natuurlijk gezellig blijven", is haar commentaar. "Een weekend per maand is te kort om meer te willen."

De workshops van Spirit gaan over alle vormen van pleegzorg

Trainingsprogramma

Als voorbereiding op de komst van Noëlle hebben Yvonne en haar partner Hans het trainingsprogramma gevolgd van Spirit Pleegzorg. "In die bijeenkomsten kwamen alle vormen van pleegzorg aan de orde: van crisisopvang tot weekendpleegouderschap, zoals wij nu doen. We kregen tips over hoe je dingen het beste kunt aanpakken die zeker nuttig waren. Ik wilde al langer pleegouder worden, maar Hans zag er tegenop. Nu onze eigen kinderen al een tijd het huis uit zijn, staat hij er wel voor open. Erg leuk aan het weekend samen met Noëlle vind ik dat ik als 51-jarige weer meekrijg wat een meisje van 14 jaar oud tegenwoordig bezighoudt."

Campagne

Pleegouders zijn hard nodig, want er wachten meer dan honderd kinderen op een goede en veilige plek in een pleeggezin. Het tekort aan pleegouders groeit, onder andere door het stijgende aantal vechtscheidingen. Daarnaast zijn er tal van andere redenen om te kiezen voor pleegzorg als beste oplossing voor een kind. Daarom is Spirit Pleegzorg vorig jaar een campagne gestart om nieuwe pleegouders te werven. De drempel om dit te doen is minder hoog dan veel mensen denken, zoals op www.spirit.nl/pleegouders is te lezen. Iedereen kan pleegouder worden. De belangrijkste voorwaarden zijn dat je minimaal 21 jaar bent en een pleegkind een stabiele en veilige leefsituatie kan bieden.

Noëlle checkt zo nu en dan haar telefoon. De appjes blijven binnenstromen terwijl ze vertelt over haar zus, die in het weekend naar een tante gaat. "Eerst was het de bedoeling dat we samen bij Yvonne zouden komen, maar dat wilde mijn zus niet. Ik ben daar wel blij om. Soms doen we samen wel dingetjes die zussen doen, maar als we 24 uur samen zijn, krijgen we echt ruzie. Mijn zus vindt het ook moeilijk om nieuwe mensen te leren kennen, terwijl ik dat juist leuk vind." Al is ze soms ook te gemakkelijk, bekent ze openhartig. "Ik heb moeite met 'nee' zeggen tegen jongens. Daar volg ik nu therapie voor. Volgens mijn moeder komt dit omdat ik een vaderfiguur mis in mijn leven." Zij hoopt dat Hans die rol op zich neemt.
Yvonne lacht. "Ik weet niet zeker of hij dit allemaal kan oplossen. Voor mij is het al heel mooi als Noëlle zich voor een weekend bij ons op haar gemak voelt", zegt ze tot slot.

Roelof Luinge: 'Het leiden van wedstrijden zit in mijn bloed'

Scheids floot duels in alle grote stadions van Europa

De 62-jarige Roelof Luinge uit Bussum fluit nog wekelijks een wedstrijd waarbij hij 22 voetballers een sportieve middag bezorgt én ze in het gareel houdt.

Scheidsrechter Luinge in actie bij BFC in Bussum. Foto: Rens Muller

REGIO Vriend en vijand zijn het erover eens dat Roelof Luinge gezag uitstraalt en dat je hem geen kunstjes moet flikken. Dat was al zo toen hij op het hoogste niveau floot en is nu nog steeds bij de amateurwedstrijden die hij leidt.

De arbiter uit Bussum leidde zijn laatste topwedstrijd op 6 mei 2010: de bekerwedstrijd Feyenoord - Ajax. Hij debuteerde in de eredivisie op 29 oktober 1983: NAC - VVV. De Bussumer leidde een recordaantal van 845 officiële wedstrijden en daarnaast 94 Europese duels. Hij heeft slechts acht interlands op zijn conto, aangezien hij in de pikorde achter Mario van der Ende stond.

Veranderd

Ook gevraagd voor wedstrijden van Lucky Ajax

"Acht jaar geleden moest je als scheidsrechter op je 49ste stoppen. Dat is nu veranderd. Op verzoek van spelers en trainers kreeg ik van de KNVB nog zes jaar extra. Daarna heb ik twee jaar in de topklasse gefloten. Ik wil niet meer zover reizen en zolang ik fit blijf, doe ik wedstrijden in het district in de 1e klasse en soms hoofdklasse."

Imposant

Het contrast is groot. In zijn imposante carrière leidde hij topduels in alle grote stadions van Europa. Nu zijn het amateurwedstrijden in de regio, zoals vorig jaar de bekerwedstrijd Altius - Zeeburgia.
"Wat voor wedstrijd het ook is, het maakt me echt niets uit. Het leiden van wedstrijden zit in mijn bloed, het is een virus. Zolang ik lichamelijk fit blijf en het nog leuk vindt, ga ik ermee door. In een seizoen fluit ik 40-45 wedstrijden, want ik word ook gevraagd voor de wedstrijden van Lucky Ajax en FC De Rebellen, een elftal met onder anderen Glenn Helder, Wim Kieft, Andy van der Meijde en John de Wolf."

Belastingdienst

Naast zijn werk - tot 1 januari 2019 bij de Belastingdienst - is Luinge een drukbezet man: "Ik had verwacht dat na 26 jaar betaald voetbal het na een jaar of twee wel minder zou worden. Integendeel: wekelijks komen er verzoeken binnen, want naast het fluiten geef ik ook lezingen bij clubs en andere organisaties over mijn carrière."

Dikke huid

Tegenwoordig, maar ook vroeger, heeft Luinge ervaren, moet een scheidsrechter een dikke huid hebben en regelmatig Oost-Indisch doof zijn. "Maar soms gaat men te ver. Vooral als trainers gaan lopen mekkeren, spuit bij mij de adrenaline door de aderen. Dan is het wegwezen. Mijn uitgangspunt is altijd om zonder aanzien des persoons een wedstrijden te leiden. Voor de wedstrijd mogen de clubs verbaal 'oorlog' met elkaar voeren. Binnen de lijnen eis ik van iedereen respect. Door je uitstraling en lichaamstaal kun je veel gedoe voorkomen. Je moet mentaal sterk zijn, maar ook een wedstrijd kunnen managen. Niet voor ieder wissewasje fluiten, maar het wel kort houden als de wedstrijd daarom vraagt. Dan is er de 3e colonne: het publiek. Die hebben altijd een gekleurde bril op en roepen van alles, maar zolang het maar binnen de perken blijft, anders neem ik maatregelen."

Derde helft

Roelof Luinge slaat na de wedstrijd de derde helft meestal niet over. Die houdt hij strikt gescheiden van de eerste twee: "Tijdens de wedstrijd ben ik voor de spelers en trainers de 'scheids' of 'Luinge'. Daarna bij een glas schuimend geel vocht mag het Roelof zijn. Naast het sociale aspect is de derde helft ook een goed moment om beslissingen in het veld nader uit te leggen."

Ozb-aanslag

Foto: PR

BEL De ozb-aanslag voor Laren, Blaricum en Eemnes komt gewoon op tijd, melden de BEL-gemeenten op hun website.

Dat de BEL-gemeenten op de vingers zijn getikt omdat zij hun ozb-zaakjes niet op orde zouden hebben, zoals Eigen Huis Magazine beweert, is gebaseerd op oude gegevens. "Het gaat hier om onderzoeksresultaten die de Waarderingskamer in september publiceerde. Wij hadden zelf al geconcludeerd dat er sprake was van een achterstand. Aan het wegwerken ervan is hard gewerkt. Daarover heeft de Waarderingskamer onlangs haar complimenten uitgesproken. De ozb-aanslagen worden op tijd opgelegd."

Lezing van Yvonne Keuls

Laren Schrijfster Yvonne Keuls geeft woensdag 7 maart van 20.00 tot 22.00 uur een lezing in de Johanneskerk aan de Naarderstraat 5.

Haar nieuwe boek 'Zoals ik jou ken, ken jij mij' over de bijzondere vriendschap met haar vriendin Hella staat centraal.
Kaarten à 10 euro zijn verkrijgbaar bij de Larense Boekhandel of reserveer per e-mail: info@larenseboekhandel.nl.

Nieuwe initiatieven 'ontrommelen' gebied

Kernrandvisie voor Oud-Eemnesserweg naar raad

Een voorbeeld van een doetuin. Foto: Gemeente Eemnes

Eemnes Bij het vaststellen van de Kernrandvisie Oud-Eemnesserweg zijn bij de gemeente Eemnes drie verzoeken binnengekomen.

Een particulier wil op de grond naast De Witte Tenten een educatieve en deels ondergrondse doetuin aanleggen. De tuin geeft bezoekers en/of scholen inzicht in de rijke flora en fauna van het Drakenburgergrachtgebied.
De eigenaar van tuincentrum Overvecht (nummer 23) wil een revitalisering van het gebied. Volgens wethouder Jan den Dunnen is het een kwestie van gebouwen draaien op de bestaande bouwvlek. Dit kan door het slopen van een deel van de bestaande kassen en het elders op het terrein herbouwen hiervan. Onderdeel hiervan is het realiseren van een nieuwe hoofdentree. Ook het terrein wordt onder handen genomen.
Tot slot wil Arnoud Daatselaar, eigenaar van Stal De Heidehoek (nummer 7) zijn accommodatie dusdanig aanpassen dat er in de toekomst (inter)nationale wedstrijden kunnen plaatsvinden. In zijn paardenpension worden paarden gehouden die op (inter)nationaal niveau hoog presteren. Om dit niveau te kunnen vasthouden moeten de paarden op professionele wijze en in rust getraind kunnen worden. De nodige rust is in het gebied aanwezig, maar de huidige faciliteiten laten te wensen over. Zo voldoen de huidige binnen- en buitenbak niet aan de eisen om ruiter en paard te kunnen laten trainen voor (inter)nationale wedstrijden. De Heidehoek wil het bedrijf derhalve moderniseren.

Elk van deze initiatieven draagt in meer of mindere mate bij aan 'ontrommeling' en geeft een impuls aan de kwaliteitsverbetering van dit gebied, meldt het college van burgemeester en wethouders. In dat kader wordt ook het zogenaamde 'Rondje Drakenburgergracht' (klompen/ruiterpad) afgerond. De eigenaren moeten het goedvinden dat delen van het voet- en ruiterpad over hun terrein lopen. "Alleen op die wijze kun je een geheel van het gebied maken." De visie is een samenwerking met de gemeente Baarn en wethouder Jan den Dunnen is content over de samenwerking: "Dat je met je buurgemeente tot zoiets moois bent gekomen, is mooi."

Deze visie heeft geen formele juridische status. Het is echter wel een beleidsdocument waar toekomstige verzoeken aan getoetst zullen worden.

'Met je buurgemeente tot zoiets moois komen, is mooi.'

De gemeenteraad behandelt het voorstel maandag 19 februari. De vergadering begint om 20.00 uur.

Gooiland of Gooi en Vecht i.p.v. Gooistad

Eemnes "In de lokale en regionale pers wordt weer volop gerept over Gooistad. Hoewel ik er als Eemnesser waarschijnlijk niet wakker van zou hoeven liggen, heb ik een dusdanig historisch gevoel voor het Gooi dat het me bezighoudt.

Deze naam Gooistad is naar mijn mening een gedrocht. Ik doel dan vooral op de naam, die een verkeerde grondhouding weerspiegelt. 'Stad' verwijst naar een aaneengesloten bebouwing waar alle blauwe bebouwde-komborden worden vervangen door één bord, in dit geval Gooistad. Hooguit komt er een wit bord om de oude dorpen als wijken aan te wijzen. In Zaanstad heeft men het gedaan. Het lijkt wel of de Gooise bestuurders niet los kunnen komen van het concept van eenkerngemeenten en zich niet kunnen verplaatsen in een meerkerngemeente. Het lijkt moeilijk te zijn om in bestuurlijke zaken, waar het nuttig is, groot te denken en aan de andere kant dicht bij de mensen te blijven en daarin ook lokaal en klein te denken.
Gooistad als naam staat voor centralistisch, topdownbestuur. De naam doet afbreuk aan de identiteit van de lokale gemeenschappen en de landschappelijke en historische context van het gebied. Misschien is het een soort werknaam, maar voor je het weet heeft iedereen hem geaccepteerd. Gooiland zou een zeer goed alternatief zijn en mocht dat gevoelig liggen bij de gemeenschappen rond de Vechtplassen, dan is Gooi en Vecht een goede tweede keus. Degenen die van begin af aan Gooistad in de mond nemen, staan acceptatie van een grote fusiegemeente in de weg. De (populistische) oppositie vaart er wel bij en de voorstanders schieten zichzelf in de voet. Als men naar één gemeente wil, stop dan met de naam Gooistad."

J. Groeneveld, Eemnes

Francken blijft frontvrouw D66

Blaricum Carin Francken blijft de frontvrouw van de Blaricumse democraten en Joke Lanphen is nummer 2 op de kieslijst van D66. Francken: "Wij zijn er trots op dat wij een kort en bondig verkiezingsprogramma hebben waarmee we een gedegen werkdocument in handen hebben voor de komende vier jaar. Om dit verkiezingsprogramma uit te voeren hebben we zestien geschikte kandidaten. Als raadslid, steunfractielid of fractieassistent."

Ruzie op de gemeentewerf

Foto: Politie

Eemnes Een medewerker van de gemeentewerf in Eemnes is zaterdag 3 februari tussen 11.30 en 11.45 uur beledigd, bedreigd en bijna van de sokken gereden door een man die probeerde zijn afval te storten. Dat werd afgelopen donderdag door de wijkagent op Facebook bekendgemaakt.

De man mocht de gemeentewerf niet op omdat hij zijn strippenkaart niet kon tonen. Hij was het hier niet mee eens en uitte bedreigingen. Toen hij uiteindelijk eieren voor zijn geld koos en er met zijn auto vandoor ging, kon de medewerker van de gemeentewerf net op tijd wegspringen. Hij heeft van het incident aangifte gedaan bij de politie. Het kenteken van de weggereden auto is genoteerd. Het betreft een bedrijfsvoertuig. Het onderzoek gaat ondertussen verder. Iets gezien? Bel 0900-8844.

Gerard Knoop voert CDA-lijst Blaricum aan

Foto: CDA

Blaricum Op de kandidatenlijst van CDA Blaricum staan ondernemers, agrariërs, bestuurders en overheidsdienaren. Gerard Knoop (r) is opnieuw lijsttrekker en Piet Oldenziel en Ellewies Claushuis staan respectievelijk op plaats 2 en 3. Het programma en de kandidatenlijst staan op de website www.cda-blaricum.nl.

Clubhuis en velden van SV Laren'99 hebben dringend onderhoud nodig

André Resing: "Probleem is dat wij de 150.000 euro niet zelf kunnen ophoesten"

Voorzitter André Resing wijst de rotte plekken in de gevel van het clubhuis aan. Foto: Bob Awick

Laren Tijdens het Politiek Café, vorige maand, gaven de lijsttrekkers aan dat de sportverenigingen vooral hun wensen kenbaar moeten maken. SV Laren'99 heeft een poosje terug haar 'eisen' voor de korte en lange termijn met wethouder Ton Stam (VVD) doorgenomen en eind vorig jaar deze middels een presentatie ook kenbaar gemaakt aan de politieke partijen.

Op grote stukken is sprake van houtrot
en er zijn zelfs gaten

Er moet namelijk snel dringend onderhoud gepleegd worden aan het clubhuis en het hekwerk rond de voetbalvelden. "De tekeningen zijn al goedgekeurd en de leges betaald", meldt voorzitter André Resing. "Probleem is dat wij de 150.000 euro die hiermee gemoeid gaat niet zelf kunnen ophoesten. En van de Rabobank krijgen wij geen lening", weet Resing inmiddels.

Een andere grote wens is een tweede kunstgrasveld. De buitenwanden van het clubhuis verkeren in een zeer slechte staat. "Op grote stukken is sprake van houtrot en er zijn zelfs gaten in de buitenwand ontstaan." Ook de toiletgroepen in de kantine zijn nodig aan vervanging toe. Resing: "Deze zijn volkomen gedateerd en zeer onhygiënisch."
Het bestuur heeft onderzoek gedaan naar de meest efficiënte wijze - qua kosten - waarop dit groot onderhoud uitgevoerd kan worden. "Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat het aanbrengen van een kunststoflaag over het hout de meest duurzame oplossing is. Op basis van dit onderzoek hebben wij offertes aangevraagd bij diverse leveranciers. Daaruit blijkt dat dit onderhoud 150.000 euro exclusief btw gaat kosten." Dat heeft de club, die werkt met een sluitende exploitatie, niet in kas. Vandaar dat de vereniging bij de gemeente aanklopt.

Maar er speelt meer bij de voetbalclub. Zo heeft de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland geconstateerd dat het hekwerk van SV Laren'99 op sommige punten kapot of zelfs afwezig is, waardoor dieren - en met name konijnen - ongehinderd het complex op en af kunnen lopen en de velden vernielen. "De Dienst eiste dat het hekwerk vóór eind 2017 hersteld zou zijn." Die deadline is niet gehaald, waardoor er nu sprake is van een economisch delict. "Het is wachten op de bijbehorende sancties."
Daarnaast heeft het bestuur een schrijven ontvangen van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). Resing: "De bond verlangt een omheining bij de achterste grasvelden (velden 3 en 4). Deze omheining ontbreekt op dit moment. Het niet opvolgen van deze eis betekent dat bepaalde elftallen niet langer op deze velden mogen spelen." Het bestuur heeft op dit moment nog geen goed beeld hoeveel geld er met deze aanpassingen gemoeid is.

Kleurrijke dorpsgezichten van Blaricum en Laren

Kunstenaar Han Schoon bij zijn werk in de Blaercom. Foto: Annick Schoon

Blaricum Dorpshuis De Blaercom laat zich van zijn culturele kant zien met de expositie van de Blaricumse kunstenaar Han Schoon.

Kleurrijke dorpsgezichten van Blaricum en Laren, gecombineerd met stadsgezichten van Amsterdam, zijn tot eind april te zien in het gezellige dorpshuis aan de Schoolstraat 3, waar beheerder Paul Molenkamp de scepter zwaait.
Schoon tekent al vanaf zijn prille jeugd. Op de lagere school kreeg hij zijn hoogste cijfer altijd voor tekenen. Hij heeft jaren geschilderd bij de schildersvereniging Dordrecht, voornamelijk stadsgezichten. Als jongeman heeft de kunstenaar in Amsterdam gewoond. Dat was de ideale plek voor stadsgezichten. Vooral op een zonnige dag met een ezel aan de gracht: dat was voor Han ideaal. In 2000 is Han verhuisd naar Blaricum en werd hij direct geïnspireerd door de kleurrijke en landelijke omgeving met alle prachtige boerderijen. Nu zit de Blaricummer alleen zomers nog met zijn schildersezel buiten en als het regent werkt hij in zijn pittoreske ateliertje aan huis.

'Niemand tegen verduurzaming'

Tijmen Smit in gesprek over het klimaat met een belangstellende. Foto: Bob Awick

Laren Wethouder Tijmen Smit is vrijdagmorgen de straat op gegaan om met voorbijgangers te praten over de urgentie om klimaatverandering tegen te gaan. Hij deed dit bij de bushalte tegenover Bodega-Bodega aan de Brink.

Wethouder Tijmen Smit: "Volgens mij hoef ik niemand er meer van te overtuigen dat ons handelen klimaatverstorend werkt. Toch veranderen wij te langzaam ons dagelijks handelen. Met desastreuze consequenties als gevolg." De afgelopen maanden heeft Smit met veel mensen gesproken. "Vele willen wel hun huis verduurzamen, maar lopen tegen de financiële vraagstukken op en zien door de bomen van aanbieders en garanties het bos niet meer. Deze gemeentelijke oplossing (objectgebonden financiering, red.) kan hen hierbij helpen en ik merk dat dat velen dat zien zitten. Niemand is tegen verduurzaming, maar het is wel van belang dat het snel minder ingewikkeld wordt."

Column

Kiezen of delen!

Foto: PR

De strijd is losgebarsten
met woordenpraal en zoet gevlei
beloftes gelardeerd met franje
vijf mededingers op campagne
en ieder is van dé PARTIJ!

De fracties met hun dromen
vertonen zich voor ’t eerst op straat
en iedereen probeert ter plekke
de kiezer naar zich toe te trekken
met oneliners en mooie praat

Na weken lang campagne
breekt menig kiezer zich het hoofd
hij weet totaal geen keus te maken
compleet verward door alle zaken
die door partijen zijn beloofd

Een dorp in verkiezingstijd
waar eens per vier jaar wordt getracht
de burger gul naar zijn believen
tot aan het stemhok te gerieven
totdat... zijn stem is uitgebracht

Laarder Fred Roest hoofdtrainer OSM'75

Fred Roest, nu nog hoofdtrainer bij SV Laren'99. Foto: Bob Awick

Laren SV Laren'99-trainer Fred Roest maakt met ingang van het seizoen 2018/2019 de overstap naar OSM'75. Dat maakt de club uit Maarssen op haar website bekend.

In totaal solliciteerden vijftien trainers op de baan, maar de keuze is op de geboren en getogen Laarder gevallen. "Fred is een ambitieuze trainer, in het bezit van zijn UEFA TC2-diploma en heeft de ambitie uitgesproken zijn UEFA TC1-diploma's te willen halen", licht de TC de aanstelling van Roest toe.
De Laarder is nu voor het vijfde seizoen hoofdtrainer van de lokale voetbalclub. Hij werd met het team eerder kampioen en sinds dit seizoen speelt Laren voor het eerst op zaterdag en in die competitie (4e klasse) staat het eerste elftal dik bovenaan. OSM'75 speelt 3e klasse en is een zaterdagclub.
"Een superleuke uitdaging waar ik in een nieuwe omgeving en met andere mensen mijn weg moet zien te vinden en de met elkaar gestelde doelen moet proberen te verwezenlijken", reageert Fred Roest.

Autobrand op Zuidersingel

Foto: AS Media

Eemnes Op de Zuidersingel - ter hoogte van het BP tankstation - is donderdag kort voor 13.00 uur een auto in brand gevlogen. De bestuurder van de auto probeerde eerst zelf de brand te blussen, maar toen dat niet lukte kwam de brandweer het vuur doven. De auto is opgehaald door een berger. Waardoor de brand is ontstaan, is niet duidelijk.

Wouter Habers en Robert Cekov spelen donderdag tijdens het lunchconcert in het Koorhuys in Eemnes.

Vrijdag 16 februari

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Alle (a.s.) ouders met baby's en hun broertjes en zusjes tot 4 jaar zijn van harte welkom.

Veilig Vallen (55+)

10.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Eigen bijdrage €2,-. Info: www.osorezu.nl/bsc/ of bel 06-152760336.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis, Laren. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl. Geopend alle werkdagen.

De geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd voor spullen die een tweede kans verdienen.

Workshop: 'Maak je eigen jaarhoroscoop'

9.30 uur | Astroloog Irma van der Wijk Laren

We gaan samen kijken: waar sta je NU en wat kun je verwachten. Kosten 25,- p.p. Aanmelden: irmavanderwijk@gmail.com.

Ademworkshop

19.45 uur | Muziekcentrum Paul Snoek Eemnes

Voor (koor)zangers. € 35,- ex btw, € 10,- p.p. korting bij 2 of meer inschrijvingen. Info en aanmelden: www.karinbrunt.nl.

Mid Live Music Club met Rolf Menist

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Een avond meezingen, lekker swingen op de dansvloer of alleen luisteren en genieten. Gratis.

Zaterdag 17 februari

Repair Café Eemnes

10.00 uur | De Schoter Eemnes

Repair Café op zaterdag 17 februari in gebouw De Schoter, Wakkerendijk te Eemnes

Water Babies

14.00 uur | Sportinstituut Rebel Huizen

Informatie: bel 020-233 8459 of e-mail naar bubbles@waterbabies.nl

Rondleiding Twin Collectie - Anton Heyboer

14.00 uur | Brinkhuis Laren Laren

Een van de belangrijkste verzamelingen van het werk van Anton Heyboer van tweelingzussen Willy en Trees van Kleef hangt nu tijdelijk in de (h)Artgalerij van het Brinkhuis. Zij geven twee rondleidingen. Gratis entree.

Genezen door Voeding

15.00 uur | Centrum voor Bloei & Ontwikkeling Huizen

Voor meer info: www.gezondmetgerrie.nl

Buikdanscursus beginners

20.00 uur | Centrum voor Bloei & Ontwikkeling Huizen

Geen gehups en gespring, gewoon in kleding waar je je lekker in voelt. Zaterdag ook om 10.30 uur. € 25,- per maand. www.bellywork.nl | 06-20097717.

Zondag 18 februari

Muziek in Huis

14.30 uur | De Bolder Huizen

Op zondag 18 februari 2018 geeft het ensemble Duo Heemsbergen & Van Jaarsveld een concert in De Bolder. Adres: Akkerweg 57, Huizen. Entree € 6,-.

Badminton Invitatie Toernooi

11.00 uur | De Hilt Eemnes

De bedoeling is dat de leden van Badmintonclub Inside '82 hun familie, vrienden of kennissen kennis laten maken met badminton.

Fotografieworkshop 'Winterfotografie'

9.30 uur | Parkeerplaats bij Restaurant de Tafelberg Blaricum

In deze workshop is het thema 'Herfst / Winterfotografie' en 'Zwart-witfotografie'.

Schuberts 'Winterreise'

15.30 uur | Rosa Spier Huis Laren

Bariton Quirijn de Lang en pianiste Eke Simons.

Maandag 19 februari

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Gelegenheid om onderling gezellig ouderwets rummikub of scrabble te spelen. Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas | Poolvos 2 | 1273 JL HUIZEN.

Dinsdag 20 februari

Yoga voor volwassenen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Wilt u ervaren wat yoga voor u kan betekenen? Kom dan naar een gratis proefles yoga in de Malbak. Vanaf 20-2 wekelijks 10.00-11.00 uur. Bel voor meer informatie (06-10185117) of bezoek Qimare.nl.

Informatie vrijwilligerswerk

10.00 uur | Het Raadhuis Laren

Een informatie-uurtje over vrijwilligerswerk. Meer weten: vclarenblaricum@versawelzijn.nl of 035-7504149.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122 | 1261 NK Blaricum.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet of smartphone. De kosten bedragen € 3,-. www.debrassershoeve.nl.

Weerbaarheid Senioren (55+)

11.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Eigen bijdrage voor de clinic is € 2,-. Info: www.osorezu.nl/bsc/ of bel 06-15276036.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas | Poolvos 2 | 1273 JL HUIZEN.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom

Gelegenheid om een gezellig bordspel te spelen, zoals dammen, mens-erger-je-niet, rummikub of scrabble. Sjoelen kan ook. Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl | 035-7504149.

Buikdanscursus beginners

20.00 uur | Centrum voor Bloei & Ontwikkeling Huizen

Geen gehups en gespring, gewoon in kleding waar je je lekker in voelt. Goed voor gewrichten, spieren en humeur! Zaterdag ook om 10.30 uur. € 25,- per maand. www.bellywork.nl | 06-20097717.

Gratis Nederlandse les

19.30 uur | De Malbak Blaricum

You will learn more about meaning of words and verbs. Level: speaking and understanding the Dutch language a bit. Please join us! De Malbak, Wetering 122, Blaricum.

Avond voor cavialiefhebbers en -fokkers

20.00 uur | Clubgebouw van KDV Sport & Genoegen Midden-Nederland Huizen

Gezellige informatieve avond over het houden van cavia's. Een keurmeester keurt je eigen meegebrachte (ras)cavia. Entree gratis.

Woensdag 21 februari

Taalcafé / Language bar. 10.30 uur | De Malbak Blaricum

Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen. You can improve your Dutch while speaking with others.

Tarot

13.30 uur | Brinkhuis Laren

Voor afspraak en nadere informatie bel 035-5388966, Coby van Opstal.

Compositie in de fotografie

10.30 uur | Bibliotheek Huizen Huizen

Fotografe Liset van den Hoek vindt composities het belangrijkste van het fotograferen.

Voorleesmiddag Malbak

14.00 uur | De Malbak Blaricum

Kinderen va. 4 jaar komen luisteren naar de mooiste voorleesverhalen. De toegang is gratis. Voor meer info: 035-7504149.

Film aan de Brink – 'Sprakeloos'

14.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

Het leven van de succesvolle schrijver Jan Meerman komt overhoop te liggen wanneer zijn moeder onverwachts een beroerte krijgt en langzaamaan aftakelt.

Film aan de Brink – 'Tulip Fever'

19.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

Tijdens de periode van de Tulpenmanie wordt een kunstenaar verliefd op een getrouwde jonge vrouw, terwijl hij van haar echtgenoot de opdracht gekregen heeft om haar portret te schilderen.

Workshop Creatief Schrijven

19.30 uur | De Blaercom Blaricum

Bijdrage € 12,50. Informatie en aanmelding: Lia de Boer | www.schrijveninhetgooi.nl | 06-44528197.

Gratis Workshop Koorzang Vrouwenkoor

20.00 uur | Het Koorhuys Eemnes

Dirigent Dody Soetanto van Once Again laat belangstellende vrouwen ervaren wat zingen in een koor inhoudt. Info: Gerry Rinsma 035-5318033. Zie ook Facebookpagina Vrouwenkoor Once Again.

Windows 10: Heeft u nog vragen?

9.30 uur | Bibliotheek Eemnes Eemnes

SeniorWeb Eemnes organiseert op 2 woensdagochtenden een workshop waarin al uw vragen over Windows 10 worden beantwoord. Kosten € 25,-, 9.30 - 11.30 uur. Opgeven: s.oudhuizen@xs4all.nl.

Donderdag 22 februari

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Iedereen kan het leren, dus kom een keertje kijken. 035-5262902.

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Bezoek onze website vclarenblaricum@versawelzijn.nl met digitale vrijwilligersvacaturebank of bel 035-750 4149.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom

Iedereen is welkom! Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl | 035-7504149.

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | De Brassershoeve

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet of smartphone. De kosten bedragen € 3,- per bezoek. www.debrassershoeve.nl.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis.

Workshop: 'Maak je eigen jaarhoroscoop'

9.30 uur | Astroloog Irma van der Wijk Laren

We gaan samen kijken: waar sta je NU en wat kun je verwachten. Kosten 25,- p.p. Aanmelden: irmavanderwijk@gmail.com.

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger

Je kan zo leren om met Facebook - Twitter - Spotify om te gaan. Gratis.

Lunchconcert Eemnes

12.30 uur | Het Koorhuys Eemnes

Deze keer in het Koorhuys, Wakkerendijk 66. Wouter Harbers, piano en Robert Cekov, viool.

Bingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove

Kosten € 5,- voot 5 rondes en een kopje koffie/thee en een hapje en drankje in de pauze.

Fotoverslag InnoTrans

Foto: Frans Blanker

HILVERSUM Frans Blanker toont een fotoverslag van zijn bezoeken sinds 1998 aan InnoTrans. Dinsdag 20 februari van 19.45 tot 22.30 uur in Wijkcentrum De Riebeeck, Van Riebeeckweg 50 in Hilversum. Zie ook nvbs.com.

Feestelijk Rondje Cultuur - Alweer 100ste optreden

Burgemeester Roland van Benthem spreekt een woordje

Het Rondje Cultuur op 15 februari wordt extra feestelijk vanwege het 100ste optreden. Het eerste Rondje Cultuur was op 19 september 2013.

De cover van het boek van Hettie Eijbers. Foto: PR

Eemnes Tijdens het feestelijke Rondje Cultuur-programma in De Hilt aan de Hasselaarlaan 1c is dit keer plek voor twee culturele uitspattingen. De avond begint om 20.00 uur (zaal open 19.30 uur) en wordt geopend met een woordje van burgemeester Roland van Benthem.

Hans Timmermans, Mario Withoud en Leon van Egmond brengen vervolgens het programma 'Echt Mensen'. Dit drietal ervaren, op elkaar ingespeelde, vakmensen is ieder in de eigen disciplines succesvol en gewaardeerd. 'Echte Mensen' biedt een belevenis die onderscheidend is wat betreft vorm, inhoud en uitvoering. Hun zogeheten performances betitelen ze zelf als "oproeringen". Doordat zij opereren op het snijvlak van theater, poëtische teksten en populaire muziek versterken die elkaar wederzijds. Het werk van 'Echte Mensen' is zowel tegendraads als hartroerend. Maar hoe ernstig en eerlijk de onderwerpen ook zijn die dit trio aansnijdt, er is toch ruimte voor een bevrijdende lach. Inhoudelijke diepgang, verrassing, humor en engagement kenmerken hun werk. Dat doen zij met emotie zonder te smartlappen, rebels zonder te vervallen in geschreeuw en geraas, humoristisch zonder te vervallen in platheid. Ze vervormen de werkelijkheid en maken die daardoor juist herkenbaarder.
Hettie Eijbers woont op de grens tussen Laren en Eemnes. Zij schrijft al geruime tijd een column in De Rotonde over het mondaine leven in Laren en het leven in en rond de polder in Eemnes. Een aantal van deze columns heeft Eijbers gebundeld tot een boekje: 'Flarden uit een mooi Goois Leven'. Hierin wonderlijke combinaties, zoals Alexander Pechtold in haar slaapkamer, Zwarte Piet met kerstballen, hairextensions, botox en haar liefde voor dieren.

GGD start actie 30DG

BEL GGD Gooi en Vechtstreek daagt inwoners uit om in maart mee te doen met de actie '30 dagen gezonder', 30DG, een actie van vier GGD's uit Noord-Holland en Flevoland voor hun inwoners.

30DG is de opvolger van de succesvolle actie '30 dagen zonder alcohol', landelijk nu bekend onder de noemer 'ikpas'. Bij 30DG kan echter jong en oud meedoen, ieder met een eigen uitdaging.

"Dat kan zijn 30 dagen zonder alcohol, maar ook 30 dagen een half uur wandelen, hardlopen, water drinken, op tijd naar bed, complimenten geven, geen suiker in de koffie of thee, minder op sociale media of een andere uitdaging. Iedereen weet zelf precies wat hij kan doen of laten om zich gezonder te voelen. En wij helpen het vol te houden", aldus de GGD.

Ideeën

Op de website 30dagengezonder.nl staan diverse ideeën en kunnen mensen zich aanmelden. Zij ontvangen een startpakket en tijdens de actie tips en adviezen om het vol te houden. De actie is ook te volgen via Facebook (www.facebook.com/30dagengezonder).

Meevaller voor Raboes en Wandel4daagse

Laren Wandelvierdaagse Het Gooi en Scouting Raboes krijgen respectievelijk 2.000 euro en 1.500 euro van de Lakeland Foundation.

Door de eenmalige donatie van 1.500 euro wordt het realiseren mogelijk van een project waarmee Wandelvierdaagse Het Gooi mensen met parkinson wil betrekken bij het jaarlijkse evenement. Scouting Raboes krijgt 2.000 euro om het dak van het clubhuis te kunnen herstellen.

Particulier

De Lakeland Foundation is een particulier fonds. Het fonds helpt al bijna dertig jaar door middel van financiële bijdragen kleinschalige projecten met een maatschappelijk nut in de regio Gooi en omstreken te realiseren. De indieners van aanvragen voor ondersteuning hebben een non-profitdoelstelling en trachten bij voorkeur de uitvoering van het project mede met eigen zelfwerkzaamheid tot stand te brengen. In de laatste vergadering heeft het bestuur van de stichting 50.000 euro beschikbaar gesteld aan in totaal 25 projecten in Gooi en omstreken, van de in totaal ruim zeventig ingediende projecten.
Alle door de Lakeland Foundation gesteunde projecten zijn terug te vinden op de website van de stichting www.lakelandfoundation.nl.

Gijs Bosch Reitz bij Studio 2000

Blaricum Bij Kunsthandel Studio 2000 aan de Dorpsstraat 9b/c is tot en met 25 februari een expositie van de in vergetelheid geraakte kunstenaar Gijs Bosch Reitz.

Bosch Reitz werd opgeleid voor de handel en was daarin tot zijn 23ste jaar actief voor hij besloot zich aan de kunst te wijden. Hij volgde opleidingen in München en Parijs, woonde en werkte kort in Katwijk, reisde vervolgens naar Yorkshire en St. Ives en later naar Amerika en Japan. De kunstenaar schilderde er buitenimpressies van bosrijke omgevingen, zeegezichten en havenstadjes in zachte tinten. Op zijn reizen zocht hij landelijke oorden en in Japan maakt hij een diepgaande studie van porselein en prentkunst. Bosch Reitz vestigde zich in de jaren 90 in Laren, waar hij veel samenwerkte met zijn vrienden Hart Nibbrig en Roland Holst.
Bezoekers zijn welkom van dinsdag tot en met zondag tussen 13.00 en 17.00 uur.