Laarder Courant de BEL

30 mei 2018

Laarder Courant de BEL 30 mei 2018


Klachten over blote mannen op hei

Laren Inwoners van Laren blijven bij de politie en de gemeente klagen over blote mannen op de Postiljonheide. Politie, Openbare Orde en Veiligheid en de boa's gaan de overlast daarom gezamenlijk projectmatig oppakken vanuit ieders taken en bevoegdheden.

Vooral wanneer de temperatuur boven de 20 graden komt, is het bal op de heide. Een Larense belde met de politie toen ze met haar zoontje en de hond in het gebied wandelde en onzedelijke praktijken waarnam. "De wijkagent is op de hoogte van deze melding", laat een politiewoordvoerder weten. Volgens haar staat deze kwestie helemaal los van het incident met de twee jonge meisjes en de plassende man op 3 mei jongstleden. "Het heeft geen enkel verband en het is een hele andere locatie."

De politie bevestigt dat er de afgelopen weken wel wat overlastmeldingen zijn over de Postiljonhei. "Het staat bekend als een homo-ontmoetingsplek. Maar zolang er geen strafbare feiten worden geconstateerd, kunnen wij hier niet tegen optreden. Samen met de gemeente hebben wij hier aandacht voor. We surveilleren, spreken mannen aan en noteren (wanneer nodig) identiteitsgegevens. Maar nogmaals, als er geen strafbaar feit is, kunnen wij ook niets doen", laat een woordvoerster van de politie Gooi en Vechtstreek weten.

"Wij kunnen wel iemand bekeuren wanneer hij/zij geen kleding aan heeft en iemand daarmee wordt geconfronteerd of iemand aanhouden als er sprake is van een schennispleger", legt de politiewoordvoerster uit. "Bij elk incident wordt naar alle omstandigheden gekeken en hierna de afhandeling bepaald."

Geen bekeuringen
Tot op heden zijn er zowel door de politie als de gemeentelijke boa's geen bekeuringen uitgedeeld aan mannen die voor overlast op de Postiljonheide zorgen.

Motorrun Amerpoort weer glansrijk door regio

De groep rijdt ook door Eemnes. Hier op de Wakkerendijk. Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes De Amerpoort-Nieuweroord-motorrun door Gooi en Eemland is zondagmiddag verreden. Zo'n zeventig zijspannen en enkele trikes met cliënten trokken door de regio. De stoet werd begeleid door politie en burgers op motoren. De deelnemers genoten met volle teugen. Op de foto rijdt de groep over de Wakkerendijk.

Daklozen steken fikkie onder Stichtse Brug

Blaricum De politie heeft maandagmiddag twee daklozen een boete van 280 euro gegeven voor het stichten van een brandje onder de Stichtse Brug aan de Stichtseweg in Blaricum.

De twee, een man en vrouw, hadden een vuurtje gemaakt tegen een boomstronk, die vervolgens in brand vloog. De brandweer moest er aan te pas komen om de vuurhaard te doven. Hiervoor moesten de brandweerlieden de boomstronk volledig uit elkaar hakken.

Eerder op de dag was er op dezelfde plek ook al brand gesticht. De daklozen zijn door de politie weggestuurd.

Topweekend

Blaricummers kunnen goed feestvieren. Zo ook afgelopen weekend ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van de Oranje Vereniging Blaricum.

9

Begeleider recreatiemiddag
Vind je het leuk om mensen te begeleiden met wisselende activiteiten zoals bingo, muziek en spelletjes? Werktijden: dinsdag tussen 14.00 en 17.00 uur. Contactpersoon: Karin van Rumt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek in Laren. Telefoon 035-6256558/6256411 of k.vanrumt@amaris.nl.

Tuinvrijwilliger
Versa Vrijwilliger Thuishulp is op zoek naar vrijwilligers die graag in de tuin werken. Heeft u groene vingers en wilt u de handen uit de mouwen steken voor mensen die dat zelf niet (meer) kunnen? Het gaat om kleine tuintjes, wat onkruid weghalen, wat snoeien en gras maaien. Maximaal 1 à 2 uur werk. Dag, tijdstip en frequentie zelf te bepalen. En ga gerust op vakantie, want dan kunnen de andere vrijwilligers het weer overnemen. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL. Telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Jongerencoach
Sommige jongeren zitten een beetje vast in hun schoolwerk, liggen overhoop met thuis of zichzelf. Dan is het fijn om een coach te hebben die er speciaal voor hen is en hem/haar aandacht, tijd en een luisterend oor biedt. Iemand die niet de nadruk legt op wat er allemaal niet lukt, maar die samen met de jongere gaat uitzoeken wat er juist wel goed kan gaan, hen op een positieve manier motiveert en hen het gevoel geeft dat zij de moeite waard zijn. Zo helpt de coach deze jongeren weer op weg en leert hen het heft in eigen handen te nemen. Je bent één keer in de week 1 tot 1,5 uur beschikbaar. Wekelijks ontmoeten de coach en de jongere elkaar. Ze doen ook gezellige dingen met elkaar: een balletje trappen, bowlen, schaatsen, een filmpje pakken of ergens iets drinken. Contactpersoon: Janet Oudenaarden van St. Maatjesproject Gooi en Vechtstreek, afd. Laren. Telefoon 035-6400061 of teensonamission.hilversum@gmail.com.

Begeleider creatieve dagbesteding
Vind je het leuk om samen met een groepje jongeren te tekenen en te schilderen op dinsdag tussen 13.00 en 16.00 uur? Contactpersoon: Diana Tarmidi van Papageno Huis in Laren. Telefoon 035-5388091/06-10824825 of vrijwilliger@stichtingpapageno.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

A27 bij Hilversum ook komend weekend geheel afgesloten

Afgelopen weekend waren er ook werkzaamheden. Foto: Bastiaan Miché

Eemnes De A27 is net als afgelopen weekend ook komend weekend - van vrijdag 1 juni 21.00 uur tot maandag 4 juni 5.30 uur - in beide richtingen geheel afgesloten. Het gaat om het stuk tussen de aansluiting Bilthoven en knooppunt Eemnes.

Weggebruikers moeten omrijden via de A28 en A1. De omleiding staat ter plaatse aangegeven met gele borden. De extra reistijd is ongeveer vijftien minuten. De op- en afritten worden mogelijk al een half uur eerder afgesloten.

Afgelopen weekend was het gedeelte tussen de aansluiting Utrecht-Noord en knooppunt Eemnes al in beide richtingen dicht.

Oude viaducten

Aanleiding zijn de werkzaamheden (verbreding A1/A27) die al geruime tijd plaatsvinden. Afgelopen weekend sloopte aannemerscombinatie 3Angle het oude viaduct bij Bilthoven en het oude viaduct van de oude oprit (33) van de aansluiting Hilversum. Met zes kranen per viaduct werden de viaducten stuk voor stuk afgebroken.

Belijning

Gelijktijdig bouwde de aannemer de nieuwe aansluitingen Bilthoven en Hilversum af. De nieuwe viaducten krijgen ook meteen asfalt, belijning en de verkeersregelinstallatie en ook de op- en afritten naar de nieuwe viaducten worden aangelegd.

Stiller asfalt

Komend weekend sloopt 3Angle het laatste viaduct van de oude aansluiting Hilversum, afrit 33. Ook start de aanbreng van dubbellaags zoab (stiller asfalt) in de noordelijke rijrichting op de A27 van Bilthoven tot Hilversum.

Weerbericht

Kans op buien, iets minder warm, het weekeinde droog

Ook deze week bepaalt het standvastige hogedrukgebied boven Scandinavië het weerbeeld. Als tegenhanger fungeert een lagedrukgebied boven Zuidwest-Europa. De invloed daarvan resulteert in enkele buien. Tussen beide systemen voert een zuidoostelijke stroming warme lucht aan. Na donderdag wordt de stroming noord tot noordwest en neemt de warmte iets af.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het met een maximum van 26 à 27 graden nog zeer warm. Het is broeierig, met naast zonneschijn in de loop van de dag een regen- of onweersbui. Vrijdag bij de start van de meteorologische zomer is het met circa 23 graden wat minder warm. Er is dan waarschijnlijk meer bewolking met kans op enkele buien. Er waait een matige wind tussen noord en west.

Het weekeinde

De wind neigt weer te ruimen via noord naar noordoost. Het lijkt overwegend droog te blijven, al is zaterdag een enkele bui niet uitgesloten. De zon schijnt geregeld, vooral op zondag. De maximumtemperatuur komt uit op circa 23 à 24 graden. Daarmee is het nog altijd vrij warm voor begin juni. Ook de nachten blijven bovennormaal met een minimum van circa 15 graden.

Weetje

Met een gemiddelde temperatuur van 16.4 graden is mei recordwarm. Het oude record van mei 2008 was 15.7 graden. Het langjarig gemiddelde is 13.1 graden. Mei 2018 is niet alleen de warmste mei sinds 1901, maar waarschijnlijk ook de warmste mei in meer dan drie eeuwen. Er kwamen 14 zomerse dagen voor van 25 graden en hoger. Dat is eveneens een record.

Lezing 'Passie voor taal' in het Brinkhuis in Laren

Laren Ko van den Bovenkamp geeft maandag 4 juni om 14.00 uur - tijdens de laatste culturele middag van dit seizoen - de lezing 'Passie voor taal' in het Brinkhuis aan de Brink 29.

Van den Bovenkamp heeft een passie voor taal en literatuur.
Tijdens zijn lezing komen taalvondsten, hilarische taalgrappen, bekende citaten en gedichten aan de orde.
Ook komen cabaretfragmenten van onder anderen Koot en Bie, Freek de Jonge, Toon Hermans en Theo Maassen voorbij.

Toegang

De toegang bedraagt 5 euro, inclusief koffie of thee tijdens de pauze.

De organisatie is in handen van Versa Welzijn in samenwerking met de Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum.

Foto: Ab Walet

Om met Johan Cruijff te spreken: je gaat het pas zien als je het doorhebt. Het is dat dit vlindertje voor mijn voeten opvloog en op deze stronk een stuk verderop ging zitten. Maar zelfs toen moest ik nog even goed kijken voor ik hem zag. Het is een gamma-uil, die zowel overdag als in de avond vliegt. Zo prachtig gecamoufleerd als hij daar zit. Met die prachtige tekening op zijn vleugels, bijna een Afrikaans masker!

Raad neemt kloek besluit en geeft definitief groen licht HvE

Jan de Zeeuw (DB): 'We accepteren de stem van het volk'

Het Huis van Eemnes wordt gebouwd. Op maandag 4 juni vindt de grondoverdracht plaats en begin juli gaat de eerste schop de grond in.

De publieke tribune zat vol tijdens de raadsvergadering van het Huis van Eemnes. Foto: Bob Awick

Eemnes De gemeenteraad heeft definitief groen licht gegeven voor de bouw van het Huis van Eemnes aan de Noordersingel. Daarvoor wordt 'Veld 4' geofferd. Wel heeft DorpsBelang het college gevraagd met een risicoanalyse te komen om eventuele financiële tegenslagen in beeld te krijgen. Dat heeft burgemeester Roland van Benthem beloofd.

Risicoanalyse om financiële tegenslagen in beeld te krijgen

En hiermee komt aan alle onzekerheid toch echt een eind. Alle partijen in de gemeenteraad van Eemnes leggen zich neer bij de uitslag van het draagvlakonderzoek waar 2.496 inwoners aan meededen. Bijna 80% wenste het nieuwe multifunctionele onderkomen. "We accepteren de stem van het volk", zei Jan de Zeeuw, fractievoorzitter van DorpsBelang. "We hadden binnen de coalitie van tevoren afgesproken dat de uitslag van de enquête bindend zou zijn en dat respecteren we. Het is ook tevens het eerste bewijs dat we de inwoners meer betrekken bij besluitvorming."

"Het is dat het te warm is voor gebak, maar eigenlijk zouden we dat nu moeten eten", zei raadslid Pieter Seldenrijk (CDA). "Ik verheug me op de opening", glunderde hij. Volgens VVD-raadslid Emil Schade was het draagvlakonderzoek (kosten 30.000 euro) helemaal niet nodig geweest. "Zondegeld. De uitslag stond al vast. Wij kennen de stemming van de bevolking." Wilma de Boer (PvdA) is buitengewoon tevreden: "We gaan met een gerust hart verder met de bouw." Over de reactie van collega-raadslid Schade zei het ervaren raadslid: "Als we geld uitgeven om nog eens een keer naar de bevolking te luisteren, is dat nooit overbodig en onnodig. Dat zou meneer Schade als raadslid toch moeten weten." Martijn Gebbink (D66) wilde niet te veel woorden vuil maken aan het dossier. "Laten we er een succes van maken!"
Robert-Jan Vos, de huidige bedrijfsleider van De Hilt, is ook content: "Samen met de bibliotheek zullen we met extra enthousiasme de plannen verder uitwerken zodat heel Eemnes vanaf september volgend jaar trots kan zijn op het nieuwe Huis van Eemnes en daar met veel plezier zal komen!"

Schennispleger aangehouden dankzij burger

Eemnes Dankzij een alerte buurtbewoner heeft de politie zaterdagmiddag een schennispleger aangehouden.

De 51-jarige man uit Almere werd betrapt in een steegje aan de Patrijzenhof. De bewoner sprak hem aan, waarop de man wegliep.

Vastgehouden

Korte tijd later lokaliseerde de buurtbewoner de man lopend in de wijk. Samen met een buurtgenoot heeft hij hem vastgehouden en de politie gebeld.

De Almeerder is voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.

Politie blijft alert op blote mannen op Postiljonheide

Vervolg VP

"Wij kunnen wel iemand bekeuren wanneer hij/zij geen kleding aan heeft en iemand daarmee wordt geconfronteerd of iemand aanhouden als er sprake is van een schennispleger", legt de politiewoordvoerster uit. "Bij elk incident wordt naar alle omstandigheden gekeken en hierna de afhandeling bepaald."

Geen bekeuringen

Tot op heden zijn er zowel door de politie als de gemeentelijke boa's geen bekeuringen uitgedeeld aan mannen die voor overlast op de Postiljonheide zorgen.

Bestuurder dollemansrit loopt nog vrij rond: 'En dat is minder'

Eemnes De bestuurder van de blauwe auto waar de politie onder het gezag van het Openbaar Ministerie met drie auto's met loeiende sirenes vorige week jacht op maakte, loopt nog vrij rond. "En dat is minder", zei burgemeester Roland van Benthem maandagavond.

PvdA stelt vragen na onverantwoorde achtervolging politie

De burgemeester van Eemnes vertelde dat in het belang van opsporen van gevaarlijke verdachten een wilde achtervolging rechtvaardig is. "De politie besluit in een split second en - gelet op het profiel van de persoon - was de achtervolging helaas wel nodig." Dit vond Van Benthem voldoende antwoord op de vragen die PvdA-raadslid Wilma de Boer naar aanleiding van het wildwesttafereel had gesteld. De Boer reageerde eerder al op de politieachtervolging via Facebook: "Als het zo hard ging met zo veel risico's moet er wel een goede reden voor zijn geweest, vind ik. We willen het dorp wel een beetje veilig houden hè?"
Alie van Enk uit Eemnes fietste op de bewuste donderdagmiddag op het zandpad van de Goyergracht-Noord in Eemnes met naast haar een kind op een pony toen de auto's voorbijstoven. "Mijn enige kans was om alles en iedereen in de heg te duwen. De bestuurders van de laatste twee politieauto's hebben ons vast niet gezien door de stofwolk. Met trillende knieën, een huilend kind en een hoestende pony ben ik terug naar de stal gegaan. Mijn leven heeft aan een zijden draad gehangen", zegt ze.
Ook Leo Janssen uit Laren heeft geluk gehad, zegt hij zelf. Toen hij de Goyergracht overstak, scheurde achter hem een auto, gevolgd door twee politieauto's, de Goyergracht op. "Het had een meter of drie gescheeld of ik was hartstikke dood gereden."
Een politiewoordvoerder licht de achtervolging toe: "De bestuurder van het voertuig stond gesignaleerd. Toen mijn collega's hem een stopteken gaven, ging hij er vandoor. Er ontstond daarna een achtervolging, maar omdat de bestuurder veel risico's nam en andere weggebruikers in gevaar bracht is besloten om de achtervolging te staken." De man is dus niet aangehouden, maar zijn identiteit is bij de politie bekend.
De Eemnesserse laat weten dat ze over de grootste schrik heen is. "Met het kind en mij gaat het goed. De pony heeft de volle stofwolk ingeademd en hoest nog een beetje."

Ineke de Groot

De 63-jarige Ineke de Groot is een échte Eemnesserse. We kennen haar van 'Broodje Gezond', een activiteit op Koningsdag.

Wat is er leuk aan Eemnes?
"De polder en de vele activiteiten in ons dorp."

Favoriete vrijetijdbesteding?
"Samen met anderen djembé spelen en 'goodies' inzamelen voor Wings of Support van de KLM."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Met Willem-Alexander over het watertribunaal."

Waar maak je je zorgen om?
"We moeten ons zorgen maken over de eindigheid van de grondstoffen, en daarnaar handelen."

Favoriete plek in Eemnes?
"De Zomerdijk en de Waaier."

Eemnes mist nog?
"Beter openbaar vervoer met name in het weekend."

Als je een dag burgemeester van Eemnes zou zijn, wat zou je doen?
"Een gedeelte van de polder afzetten, zodat de kinderen van de basisscholen daar vrij kunnen spelen."

Naar welk land wil je nog?
"Naar Zuid-Afrika, om Victor Matlou te spreken."

Welke uitdaging wil je nog aangaan?
"Om me te blijven inzetten voor 'Broodje Gezond' en mensen te stimuleren om toch vooral een broodje te kopen voor een goed doel."

Wat zou je nooit doen?
"Een kopje koffie drinken voor 2,70 euro omdat ik hiervoor liever een pak fairtradekoffie koop."

Waarvoor kunnen we je wakker maken 's nachts?
"Voor Dennis Haysbert."

Wat doe je als je een miljoen wint?
"Een auto met chauffeur, zodat ik door mijn oogziekte toch overal kan komen."

Favoriete boek?
"De zwarte met het witte hart."


Voxer haalt bakzeil bij rechter

Laren De voorzieningenrechter heeft het verzoek van investeringsmaatschappij Voxer om verder te mogen gaan met de bouw van een appartementencomplex op het perceel Hoefloo in Laren afgewezen.

Twee weken geleden spande Voxer een kort geding aan tegen de gemeente Laren met de inzet om door te kunnen gaan met de bouw. In februari van dit jaar trok de gemeente de bouwvergunning in omdat er in haar ogen te lang niets is gebeurd op het terrein. De voorzieningenrechter wijst de voorlopige voorziening af, omdat Voxer er zelf voor koos om in 2015 het bouwplan te wijzigingen, waarna zij opnieuw een vergunning moest aanvragen. Daarnaast heeft Voxer de uiterst moeizame samenwerking met de eerste lokale aannemer te lang op zijn beloop gelaten.
Verder vindt de voorzieningenrechter dat de gemeente Laren zich geruime tijd soepel richting Voxer heeft opgesteld. De rechter vindt het daarom niet onredelijk dat de gemeente uiteindelijk een harde deadline heeft gesteld waarop de bouwwerkzaamheden moesten zijn hervat. Nu Voxer die deadline niet heeft gehaald, ziet de voorzieningenrechter vooralsnog geen reden om het verzoek om door te mogen bouwen goed te keuren. Volgens de woordvoerder van het college van B en W Laren is er na 2016, toen Voxer aanstalten maakte met de bouw te beginnen, niets meer op het terrein gebeurd. "Voor ons is de maat vol", zo liet het college twee weken geleden weten.
Tijdens het kort geding stelde de investeringsmaatschappij dat er wel degelijk het een en ander is gebeurd sinds zij de vergunning in 2014 kreeg en in 2016 met de bouwvoorbereidingen begon. "Alleen," zo liet mede-oprichter Geerlings van Voxer weten, "door externe omstandigheden verloopt de bouw van het appartementencomplex stroef." Geerlings doelde hier op het vroegtijdig opstappen van de vorige aannemer waardoor het bouwproces was komen stil te liggen. Omdat er nu een nieuwe aannemer is gevonden heeft Voxer naar eigen zeggen spoedeisend belang om zo snel mogelijk de bouw te kunnen voortzetten. "Anders is de aannemer weer vertrokken", aldus Voxer. Het college van B en W zei weinig waarde te hechten aan de woorden van Voxer. Er waren in het verleden vaker beloften gedaan die niet nagekomen waren. "Wij zijn altijd heel begripvol en coulant geweest. Voor ons is van belang dat er iets gebeurt met het terrein. Maar er gebeurt helemaal niets", aldus het college.

Automobiliste rijdt door na aanrijden van bejaarde

Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes De politie is nog steeds op zoek naar de vrouw die vrijdagmiddag een bejaarde vrouw bij de Theetuin heeft aangereden. De automobiliste was volgens getuigen nog wel uitgestapt, maar ging er daarna vandoor. Het slachtoffer, een hoogbejaarde dame, is met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht. De Verkeersongevallenanalyse deed uitgebreid sporenonderzoek.

Ali Halili krijgt Nederlandse nationaliteit

Burgemeester Van Benthem feliciteert Ali Halili. Foto: Gemeente Eemnes

Eemnes De heer Ali Halili is maandag in het gemeentehuis van Eemnes genaturaliseerd. Hij heeft afstand gedaan van zijn Kosovaarse nationaliteit.

Halili is in 1993 naar Nederland gekomen en sinds 1994 woont hij in Eemnes. Hij legde de verklaring van verbondenheid af, waarmee hij beloofde de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren en de plichten te vervullen. Vervolgens kreeg hij van de burgemeester het Koninklijk Besluit tot verlening van het Nederlanderschap.

Kudde schapen op Larense heide. Fotocollectie: Leo Janssen

De zomer komt eraan! Tijd om de schaar te zetten in de dikke wollen wintervacht van de heideschapen. Zaterdag 2 juni is het zover op het Goois Schaapscheerfeest.

In het boekje 'Schapen scheren, feest in Laren' (2 juli 1955) is de sfeerbeschrijving van ons dorp, ruim honderd jaar geleden, het allermooist. Het is opgetekend uit de mond van een klein jochie van nog geen tien, de later markante Larense boer/melkhandelaar Fok Calis (1882-1972).

Eind 19de eeuw bezaten de Larense boeren ongeveer driehonderd schapen. Onder geleide van Jan Herder, beter bekend als Jan van Kaatje, trokken ze dagelijks naar de hei. Boeren die schapen lieten hoeden waren onder anderen: Bartus van Lammert en Teun (Majoor), Tijmen Mijnhout, Jan van Lant en Tijmen, Gijs van Hein Calis alias Gijp van Griet, Crelis van der Schaal, Geurt Wortel, Gijsje Vet en Teus van de Schout. Jan - en soms Lammert van Kaatje - trokken er 's ochtends op uit en gingen langs een vaste route. Eerst door het dorp en dan naar de heide. De boeren die zij passeerden, gooiden de staldeuren open en dan renden de schapen naar de onderweg groeiende kudde. Bij 't Bluk stond dan de 9-jarige Fok de bijna driehonderd schapen op te wachten. En als de herder na zijn tocht over de hei 's avonds terugkeerde dan werd de route andersom gevolgd. De herder ging zuidwaarts met zijn schapen richting woning en de herdersjongen trok met een boog om het dorp, beginnend bij de eerste boer, om de dieren af te leveren. Kleine Fok kreeg er twee vierduiten voor (vijf cent) per week, Jan van Kaatje ontving vijf cent per schaap, zo’n 15 gulden per week. En met het breien van 'schèp-paters-wangten' (schaapherderswanten) verdiende hij nog iets extra's. Rond 1890 een goed inkomen. Als de boeren de koeien in het voorjaar naar de meent brachten, werden de stallen uitgemest en schoongemaakt. De gewassen schapen keerden terug naar de boer, die met extra stro zorgde dat de wol schoon bleef. Enkele dagen later gingen de herder en zijn zoons 'bol an' aan het scheren. Na vijf dagen eentonig werk werd het dan eindelijk tijd voor een pikketanusje. Zo ging dat, in het Land van Mauve.

Kandidaten Cultuurprijs

Eemnes De genomineerden voor de Eemmnesser Cultuurprijs zijn bekend. In alfabetische volgorde zijn dat: Hanneke Davelaar (sieraden), Sahar Kader (schilder), Michiel Linders (beeldhouwer), Willem van Spronsen (schilder) en Bert Wouters (schilder).

Het was geen gemakkelijke taak voor de onafhankelijke selectiecommissie, bestaande uit kunstkenners (beeldend kunstenaar uit Soest, kunsthistorica uit Amsterdam en ambachtelijk juwelier uit Huizen), om een keuze uit de 44 voor 'Een Dijk van Kunst en Cultuur' aangemelde kunstenaars te maken. De selectiecommissie was onder de indruk van de hoge kwaliteit en de diversiteit van de ingebrachte kunstwerken.
Op de dag van de kunstroute, 9 september, bezoekt de selectiecommissie de kunstenaars op locatie om uit de genomineerden een winnaar te selecteren. Aan het eind van de dag wordt bij De Deel bekendgemaakt wie in 2018 de 'Eemnesser Cultuurprijs' heeft gewonnen.

Lezing Jan Six over de 'nieuwe' Rembrandt

Laren Kunsthandelaar Jan Six ontdekte een onbekend schilderij van Rembrandt. Hij wordt woensdag 6 juni - op uitnodiging van de Larense Boekhandel - geïnterviewd door Ronit Palache.

De bezoekers komen meer te weten over het schilderij en over de weg die Six heeft afgelegd om dit schilderij te bemachtigen. De lezing vindt om 20.00 uur plaats in de Johanneskerk aan de Naarderstraat 5. Kaarten kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar bij de Larense Boekhandel of te reserveren per e-mail: info@larenseboekhandel.nl.

AutoMaatje zoekt rijders

BEL Het ANWB/Versa Welzijn-project AutoMaatje is op zoek naar mensen die als taxi willen fungeren voor minder mobiele plaatsgenoten.

Wie meedoet biedt mensen de gelegenheid weer deel te nemen aan het maatschappelijk leven. De vrijwilliger vervoert met de eigen auto en krijgt hiervoor een kleine kilometervergoeding. Voor meer informatie: telefoon 035-6250005 of stuur een mail naar mpost@versawelzijn.nl.

Eerste paal Rosa Spier Huis de grond in

Laren Hedy d'Ancona, Ans Samama en Mieke Holt slaan donderdag 31 mei in aanwezigheid van ambassadeur Adriaan van Dis de eerste paal van het nieuwe Rosa Spier Huis in Laren.

De drie dames vertegenwoordigen drie vrouwen die in het verleden, heden en in de toekomst van cruciaal belang zijn (geweest) voor het Rosa Spier Huis.

D'Ancona vertegenwoordigt de Anna Stibbe Stichting. Anna Stibbe was pianiste en componiste. Haar genereuze legaat maakt de bouw van de nieuwe concert- en theaterzaal in het nieuwe Rosa Spier Huis mogelijk. Samama is de dochter van Henriëtte Polak, medeoprichtster van het Rosa Spier Huis, en Holt is bewoonster van het Rosa Spier Huis en lid van de cliëntenraad en zij vertegenwoordigt Rosa Spier, mede-oprichtster en naamgever.
Het huidige pand voldoet niet meer aan de bouwkundige eisen. Daarom wordt op een nieuwe locatie een huis met zelfstandige (zorg)appartementen, een verpleeghuis, en met een concert-theaterzaal, expositieruimte, ateliers en muziekstudio's gebouwd.

'Iedereen tevreden' over verloop van 13de Atelierroute

Foto: Bob Awick

Laren Ondanks de intense hitte waren er afgelopen weekend veel mensen op de been voor de 13de Atelierroute. "Bij sommige ateliers kwamen per dag wel tweehonderd mensen langs en de kunstenaars hebben werk verkocht", zegt voorzitter Marlinda Renes. "Iedereen dus tevreden. En dat allemaal zonder subsidie van de gemeente Laren."

'Wij kijken terug op mooi feest'

Poppenkast voor de allerkleinsten.

Blaricum De Oranje Vereniging Blaricum (OVB) bestaat tachtig jaar en daarom werd er in Blaricum afgelopen weekend een mooi feestje gebouwd. Er waren tal van activiteiten voor jong en oud.

"Wij kunnen terugkijken op een heel mooi feestweekend met als klapstuk de wielerronde die na zestig jaar weer nieuw leven werd ingeblazen", zegt Frans Ruijter. De start was bij Het Vitus aan de Kerklaan. Dan richting de Vituskerk en rechtsaf over het Kerkplein het Kerkpad op. Aan het einde rechtsaf de Eemnesserweg op, meteen linksaf de Dorpsstraat in, dan rechtsaf de Brinklaan op het Fransepad oversteken en weer naar start en finish. Het parcours was 1.300 meter lang. Er moest twintig minuten gereden worden en daarna nog drie ronden. Onder schitterende weersomstandigheden werd er in verschillende categorieën enthousiast gekoerst. De winnaars op een rij: Categorie Classic (9 deelnemers): 1. Felix Masse, 2. Niels van de Westerlake, 3. Eric van Cleef. Categorie kinderen (twee rondjes, 3 deelnemers): 1. Olaf van Cleef, 2. Max Aleven, 3. Jimmy de Nijs. Categorie Snel (40 deelnemers): 1. Jan Willem Hilhorst, 2. Laurens van Cleef, 3. Steven Mauw. Categorie Snel Om de Hans van Ede Trofee (25 deelnemers): 1. Rick de Ruijgt, 2. Jan Willem Hilhorst, 3. Jaap Barmentloo. Er werd ook een solexenrace (40 deelnemers) gehouden. Bij de start werd een grote zandloper omgedraaid en toen die klaar was, won de als eerste over de streep komende deelnemer. Die eer ging naar Sonny den Hartog.

Dappere capriolen door de oudere jeugd.
Gratis rondje op de pony.
Knutselen met onder meer scheerschuim.
Snel door de bocht. Foto's: Bob Awick
De Wielerronde van Blaricum is weer terug.

Tentoonstelling 'Eemnes en de Eerste Wereldoorlog' bij HKE

'Het is een tentoonstelling waarbij veel te zien is'

Nederland heeft niet meegevochten in de Eerste Wereldoorlog, maar toch hebben de Nederlandse burgers er wel weet van gehad.

Het Belgische gezin Denil uit Temse voor het koetshuis van Stadwijk. Foto: HKE

Eemnes In de Eemnesser Oudheidkamer opent op 2 juni de expositie 'Eemnes en de Eerste Wereldoorlog'. De Historische Kring Eemnes staat zo stil bij het feit dat het dit jaar honderd jaar geleden is dat er een eind kwam aan de Eerste Wereldoorlog.

De tentoonstelling wordt op 2 juni geopend door Marian van Schaik-Termaten en Henk van Dalen. Hun moeders kwamen als klein meisje in 1920 vanuit Oostenrijk naar Eemnes.

Spaanse Griep

'Voor de fijnproever is er ook veel te lezen'

Voor de Eemnessers was de periode van 1914 tot 1918 geen makkelijke periode. De tentoonstelling geeft dat weer in zes onderdelen. Aan de orde komen: de mobilisatie en het uitbreken van de oorlog, de distributie van goederen, het neerstorten van een luchtschip op bakkerij Heek, de opvang van Belgische vluchtelingen in Eemnes, de Spaanse Griep in Eemnes en de opvang van Oostenrijkse kinderen in Eemnes.

Aansprekende foto’s van Eemnesser mannen in militaire uniformen, van het luchtschip en van de Oostenrijkse kinderen brengen de bezoekers in de sfeer van honderd jaar geleden. Maar ook kunnen zij lijsten zien van alle Eemnessers die onder de wapenen moesten en er zijn zelfs lijsten van alle boeren in Eemnes in die tijd met hun volledige veestapel. De meeste namen van de Belgische vluchtelingen en de Oostenrijkse kinderen zijn achterhaald.

Fijnproever

"Het is een tentoonstelling waarbij veel te zien is, maar waarbij voor de fijnproever ook veel te lezen is. Ook wordt het prachtige herinneringsalbum tentoongesteld dat burgemeester Rutgers van Rozenburg in 1916 cadeau kreeg van de Eemnesser inwoners, toen hij afscheid nam van het Waterschap. Het was fraai versierd door kunstenares Gretha Pieck", vertelt Jaap Groeneveld van de Historische Kring. Het onderkomen aan de Raadhuislaan 2A is open op zaterdagen van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

De kring doet mee met de Rabobank Clubkas Campagne. Nu voor duurzame LED-verlichting in de Oudheidkamer.
Leden van Rabobank Amersfoort Eemland kunnen tot en met 11 juni een stem uitbrengen op www.rabobank.nl/amersfoorteemland.

Open Huis bij TC Clinics in Eemnes

Eemnes TC Clinics Eemnes aan de Bramenberg 26J viert zondag 10 juni tussen 10.00 en 17.00 uur haar officiële opening.

Met de landelijk beproefde TC Clinic-formule krijg je sneller je figuur terug en kun je nog deze zomer strakker in badkleding.
Ervaar een gratis proefbehandeling ter waarde van 119 euro. Meld je daarvoor aan via eemnes@salontcclinics.nl en krijg de eerste behandeling gratis.

Hutten bouwen in vakantie

Laren Versa Welzijn en kinderopvang Humanitas organiseren van maandag 23 tot en met donderdag 26 juli van 10.00 tot 16.00 uur de jaarlijkse huttenbouwweek op het terrein van SV Laren'99 locatie BSO Berenparadijs.

Het evenement is bedoeld voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Het thema is 'Circus'. De kosten bedragen 10 euro per dag. Eigen lunch meebrengen.
Opgeven via bsoberenparadijs@kinderopvanghumanitas.nl.

ZomerExpress, ook in BEL

BEL De Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum en Bibliotheek Gooi en meer organiseren deze zomer voor de tweede keer de ZomerExpress.

De ZomerExpress is een project om vluchtelingkinderen met een taalachterstand een duwtje in de rug te geven. "Vluchtelinggezinnen kunnen zich aanmelden of aangemeld worden, maar we zijn ook nog op zoek naar voorleesvrijwilligers", vertelt Merel Barnard van de bibliotheek HLB. Tijdens de zomervakantie komt er minimaal drie keer een voorlezer bij het vluchtelinggezin thuis. Samen met de kinderen gaat de voorlezer aan de slag met de thematische verteltas. Aanmelden kan bij projectleider Dalila Bakir via voorleesexpress@bibliotheekgooienmeer.nl of 035-6973005. Hier kunnen ook de kinderen die in aanmerking komen voor de ZomerExpress worden aangemeld.

Bij CHA! Laren proef je écht Aziatische smaken - In een bowl voor kleine prijs

Wimmy Hu introduceert Asian Comfort Food aan de Naarderstraat 35

Wimmy in haar nieuwe zaak CHA! aan de Naarderstraat. Foto: Bob Awick

Laren "Ik word gelukkig van comfortfood", vertelt Wimmy Hu. Met haar nieuwste aanwinst - Restaurant CHA! aan de Naarderstraat 35 in Laren - is ze dan ook dolblij. Hier kunnen gasten terecht voor homemade Aziatische gerechten met authentieke smaken, maar wel met een moderne en gezonde twist.

De lunch- en dinergerechten en bites krijgen daarmee niet direct het stempel 'gezond en biologisch', maar omdat de koks werken met gezondere olie, dressings met minder suiker en gestoomde groenten worden de gerechten automatisch wel gezonder. De slowjuices worden bovendien in eigen huis geperst.

Bowls met liefde

Voor twee tientjes kun je bij CHA! Laren je buik rond eten

Bij CHA! - nu ruim zes weken open - vind je dus geen babi pangang of foe yong hai, maar wel goedgevulde bowls met liefde, zoals Salad Bowl, Rice Bowl en Noodle Bowl, of Yam Cha Bites zoals handgevouwen dumplings met Family Secret dipsaus. Er is echt voor ieder wat wils: Easy Dining (gemakkelijk een hapje eten) of Share Dining (informeel gezellig tafelen). "Value for money en een gemoedelijke sfeer", zegt Wimmy, die als Chinees meisje opgroeide met Asian Comfort Food. Voor twee tientjes kun je je buik rond eten!

Huiskamer

Met CHA! heeft Wimmy echt een huiskamer gecreëerd. "Heel toegankelijk en iedereen is welkom. Er ligt letterlijk geen drempel", zegt ze. Opvallend is het plafond waaraan duizend bordjes van Chinees porselein hangen. "Jaren geleden eens gezien in een ieniemienie theehuis in Engeland met Engels servies. Toen wij hier vorig jaar begonnen, kwam dit weer bovenborrelen", lacht de Larense, die zelf met man en bonuskindjes boven het restaurant woont. De nieuwe zaak is een moderne versie van het voormalige Oud Laren-pand. "Hiermee hebben we Ria en Evert willen eren."

CHA! is niet te vergelijken met The Red Sun in Blaricum, het andere restaurant van Wimmy. "Dineren bij The Red Sun is bijzonder en moet bijzonder blijven. Daar kleed je je voor een avondje uit en ben je minimaal vier uur onderweg. CHA! is precies het tegenovergestelde. Daar loop je op elk moment van de dag binnen in je spijkerbroek en op je gympen. Het is er gemakkelijk, betaalbaar, lekker en toegankelijk."

CHA! Asian Comfort Food mét mooi terras is open van woensdag tot en met zondag. To Go Shop van 11.30 tot 22.00 uur, Bar/Juicebar/Restaurant van 11.30 tot 24.00 uur (vrijdag en zaterdag tot 01.00 uur), de keuken tot 22.00 uur. Ook kinderen mogen mee, voor hen is er een kidszone in de kelder. Telefoon 035-7620999 - www.cha-asiancomfortfood.nl.

Zelfbouwers zijn blij met strenge stedenbouwkundige

Saskia en Justin en hun kinderen in de Zuidpolder. Op de achtergrond hun nieuwe woning. Foto:Bob Awick

Eemnes Saskia Rozendaal (36) en haar echtgenoot Justin Signer (37) wonen samen met hun twee kinderen in de nieuwste wijk van Eemnes: Zuidpolder. Zij kochten twee kavels en bouwden daar hun droomhuis. Ze wonen er sinds december 2017.

De afbouw hebben de Eemnessers - overigens beiden geboren in Laren, opgegroeid in Blaricum en sinds tien jaar woonachtig in Eemnes - door een architect laten ontwerpen en onder eigen begeleiding door derden laten uitvoeren.

Kavelpaspoort
Dat ging niet zonder slag of stoot, want in het flinke kavelpaspoort stonden alle mitsen en maren keurig uitgeschreven en werden de bewoners ook verplicht de erfafscheiding mee te ontwerpen, evenals de wijze van hemelwaterafvoer en het parkeren op eigen terrein. "Voordat er ook nog maar een schop de grond in ging, wisten we dus - tot en met de tuin aan toe - hoe alles eruit kwam te zien", vertelt Saskia.

Saskia: 'De kinderen hebben zo veel vriendjes in de buurt'

Intensief

Terugkijkend op de realisatie van hun traditioneel gebouwde huis vond Saskia het een intensieve periode.

"Bij het bouwen van een woning komt veel kijken", zegt zij. Een paar keer moest het stel ook terug naar de tekentafel, omdat er stedenbouwkundig nog aanpassingen nodig waren. "Het voelde toen als water bij de wijn doen omdat de stedenbouwkundige zo vasthoudend was, maar uiteindelijk zijn we heel blij met het resultaat."

Dol op de buurt
Saskia is erachter gekomen dat zelfbouw niet heel erg goedkoop is. Als ze in de toekomst nog eens gaan bouwen, zullen ze van A tot Z een architect in de arm nemen en een bouwbegeleider is dan ook gewenst. Over de woonomgeving is het gezin enthousiast. Saskia: "Het contact in de buurt is heel goed en de kinderen hebben hier zo veel vriendjes. Ze trekken eropuit en genieten van hun vrijheid. Dat gun ik ze zo."

Vrije kavels

In Zuidpolder worden gefaseerd vijfhonderd woningen gerealiseerd, waarvan vijftig op vrije kavels. Afgelopen maandag zijn in het project 'Ruijtersweide' zeven nieuwe vrije kavels in de verkoop gegaan. Zes liggen er aan de zijde van de Wakkerendijk en een aan de Molsingel. De grootte van de kavels ligt tussen de 420 en 600 vierkante meter en de V.O.N.-prijs is vanaf 335.000 euro. Inschrijven kan bij makelaar Van der Waaij aan de Wakkerendijk 178A.

Muziektenttraditie wordt in ere hersteld

Ook Feestweek Laren keert in 2019 weer terug

De muziektent, waar Berend Gerstekorrel
in de jaren 70 met een pollepel zijn orkest dirigeerde, staat op Koningsdag 2019 weer in het dorp.

De binnenzijde van de monumentale tent. Foto: Erwin van den Berg

Laren Een groepje Laarders inspecteerde de conditie van de tent. Bouwkundig blijkt er niets aan de hand en de staat van onderhoud valt niet tegen. Wel moet er het nodige schilderwerk, zoals schuren, plamuren en schilderen, gebeuren. Inmiddels is de tent weer gedemonteerd en ligt deze opgeslagen.

Het initiatief kwam van poffertjesbakker Marcel Hilhorst en samen met Jan Vos en later Frank van Dijk, Marc de Graaf en Henk Wikkerman was het bouwteam compleet. Thijs van den Brink, vroeger vanuit de gemeentewerf van de gemeente Laren nauw betrokken bij de opbouw van de muziektent, kwam desgevraagd langs om wat details over de opbouw over te dragen aan de nieuwbakken bouwers.

Financiën
"Wat betreft de financiën moeten we het nu hebben van donaties van betrokken Larense inwoners en ondernemers", zegt Erwin van den Berg, voorzitter van de Oranjevereniging Laren. "Met de gemeente Laren moeten we in overleg voor een meer structurele oplossing. Maar dat betreft meer het eigenaarschap, de opslagruimte en een startkapitaal waarmee een goede basis voor de toekomst kan worden gelegd. Maar voordat we hiermee serieus aan de slag kunnen moesten we eerst weten in welke conditie de muziektent was. Dat is op zichzelf erg meegevallen."

De bedoeling is dat volgend jaar met Koningsdag de muziektent weer in vol ornaat te zien is. Van den Berg: "We willen er dan echt weer een feestweek van maken. Dus de gehele week door in de avond kleinschalige muziekoptredens van bijvoorbeeld Muziekvereniging Sint Jan, Drum- en Showband MCC, Aurora, maar ook Mannenkoor De Speuit."

Samenwerking ten top. Foto: Erwin van den Berg
Of de muziektent weer voor de basiliek komt is nog niet duidelijk, aangezien de route van het sjezen is gewijzigd. Fotocollectie: Leo Janssen

Met gemeente in overleg voor een meer structurele oplossing

Een bijdrage leveren voor de mobiele muziektent kan door een donatie over te maken op NL11 RABO 0334956765 t.n.v. Stichting Feestweek Laren.

Rijvereniging Stad en Lande goes on!

Paardenminnend Nederland ook heel blij

De Stad en Lande-vrijwilligers creëren met eigen handen een paradijs en dat wordt gewaardeerd door paardenminnend Nederland.

De nieuwe accommodatie wordt gebouwd. Foto: Albert van der Linden

Blaricum Het spring- en dressuurseizoen is ook voor rijvereniging Stad en Lande weer aan de gang. Aan de eerste wedstrijd stonden maar liefst tweehonderd starters; een verdubbeling in vergelijking met voorgaande jaren. "We hebben ook de beste bodem van Nederland", zegt voorzitter Harrie Loman.

De zogenaamde Agterbergbak zorgt ervoor dat springruiters gemiddeld twee à drie centimeter hoger springen. Een wezenlijk verschil met andere ondergronden. En daarmee heeft de club aan de Schapendrift dan ook het succes in handen. "Zodra de inschrijving wordt geopend, zit de wedstrijd vol en moeten we zelfs een wachtlijst aanleggen."

Hecht

Elke twee weken zijn er wedstrijden bij Stad en Lande. Foto: Bob Awick

'We hebben een hechte club, maar dat gaat niet vanzelf'

Fijn voor de vereniging, die van de gemeente haar eigen broek moet ophouden. Loman: "De deelnemers aan de wedstrijden betalen inschrijfgeld en daar hebben wij weer inkomsten van." In zo'n weekend zijn er 20 à 25 vrijwilligers in touw om de wedstrijden en koek-en-zopie in goede banen te leiden. "Met z'n allen zorgen we voor een stukje sfeer en gezelligheid", zegt de voorzitter. "We hebben een hechte club, maar dat gaat niet vanzelf."

Om de veertien dagen is er een evenement. Het 2.500 vierkante meter parkeerterrein is voldoende om de rijders uit heel Nederland fatsoenlijk te laten parkeren. Aanvankelijk waren Blaricummers bang dat de buurt overlast zou ervaren, maar dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn.

Samen met de talloze vrijwilligers wordt verder gebouwd aan de nieuwe accommodatie. Een langgekoesterde wens, die echt realiteit gaat worden. Afgelopen winter waren elke dinsdagavond tussen de tien en twintig vrijwilligers in touw. En hoewel er nog veel moet gebeuren, is Loman een tevreden man en hoopt hij dat er de komende jaren flink gespaard kan worden om over vijf jaar wedstrijden te kunnen rijden in een overdekte rijhal. Hiervoor moet nog wel 2,5 tot 3 ton euro 'opgehaald' worden bij leden en op de particuliere markt, omdat banken de vereniging hiervoor geen lening willen geven, aldus Loman.

Spectaculaire menwedstrijd met 100 aanspanningen op 't Harde

Wie wint de felbegeerde Cor Vos beker? Foto: Lisa Olsthoorn

Blaricum Stad en Lande Ruiters organiseert vrijdag 1 en zaterdag 2 juni de Samengestelde menwedstrijd op 't Harde in Blaricum. Ruim honderd aanspanningen nemen deel aan dit tweedaagse evenement en strijden tegen elkaar.

Op vrijdag wordt tussen 10.00 en 18.00 uur dressuur en vaardigheid gereden. Deze vaardigheid wordt gereden op de nieuwe Agterbergbodem op het terrein aan de Meentzoom 4.
De zaterdag staat in het teken van de marathon, die bestaat uit een wegparcours en zes hindernissen op het hoofdterrein. De eerste deelnemer wordt om 9.00 uur in de hindernis verwacht. De meest spectaculaire hindernis is die met de waterpartij. Deze hindernis is vaak de publieksfavoriet en is ook te vinden op het hoofdterrein aan de Meentzoom. De wedstrijd duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Cor Vos wisselbeker

Naast de sportieve strijd zijn er punten te verdienen voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap en ook de Cor Vos wisselbeker. Deze beker wordt jaarlijks uitgereikt aan de deelnemer die de minste strafpunten krijgt. Er staat dus heel wat op het spel voor de deelnemers.

Gratis toegang

Voor bezoekers is er gratis toegang op beide dagen. Parkeren kan - eveneens gratis - langs de Meentzoom. Er is een uitgebreide catering van foodtrucks aanwezig en is er een springkussen voor de kinderen.

Op 1 en 2 juni nemen ruim 100 deelnemers in Blaricum deel aan de samengestelde menwedstrijden. Foto: Stad en Lande Ruiters

Vrijdag 1 juni

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

LUSTRUMfEEST !! Hoera, we bestaan 5 jaar en dat gaan we vieren! Spelprogramma voor ouder en baby, dreumes en peuter samen! Dit wordt verzorgd door stichting Het Jonge Kind Centrum (www.hetjkc.nl).

Geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Fighting Girls

17.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden 11 t/m 16 jaar! Deelname is gratis. Meer info: 06-15276036 of www.osorezu.nl/bsc.

Spectaculaire menwedstrijd

10.00 uur | 't Harde Blaricum

Ruim 100 aanspanningen nemen deel aan dit tweedaagse evenement van Stad en Lande Ruiters. Voor bezoekers is er gratis toegang op beide dagen.

Iktoon! bij BEL Art

9.00 uur | BEL kantoor Eemnes

BEL Art doet mee aan Iktoon!, het landelijke initiatief om de amateurkunsten te promoten. In het BEL Kantoor is vanaf donderdag 31 mei een sprankelende tentoonstelling te zien met werk van meer dan 20 getalenteerde amateurkunstenaars uit de BEL-gemeenten.

Geef-en-neemwinkel

10.00 uur | Wijkcentrum 't Vuronger Huizen

De geef-en-neemwinkel is elke eerste zaterdag van de maand geopend

Repair Café Laren

10.00 uur | Vivium Johanneshove Laren

Repair Café Laren zaterdag 2 juni in zorgcentrum Johanneshove.

De kindergroep van Deo et Arti speelt 'Van alles wat'

14:00 uur | Theater De Hasselbak Eemnes

De kindergroep van Deo et Arti speelt "Van alles wat". Te zien op 2 en 3 juni, aanvang 14.00 uur. Reserveren www.hasselbak.nl/0643866771

Presentatie Goed Eten

15.00 uur | Larense Boekhandel Laren

Korthals betoogt dat voeding en landbouw het menselijk bestaan betekenis geven. Het huidige voedings- en landbouwregime echter ontneemt de burger via hightechfood, junkfood en gemaksvoeding mogelijkheden om zelf te koken en met vrienden samen te eten.

Concert kinderkoor Jong Holland

19.00 uur | Meentkerk Huizen

Concert met chr. kinder- en jeugdkoor Jong Holland en Marcel & Lydia Zimmer in de Meentkerk om 19.00 uur (zaal open om 18.30 uur). Kaarten à 3 euro zijn te koop via www.zingenindekerk.nl of aan de zaal.

Zondag 3 juni

Start to Trail!

10.00 uur | Sint Janskerkhof (parkeerplaats) Laren

Springend over boomstronken, klauterend een rots op, zwoegend door het mulle zand, slingerend over een pad met losse stenen. Kun jij nu ongeveer 4 km hardlopen dan kun je al meedoen met deze trail. www.sportiefhardlopenhuizen.nl.

15 of 25 km trail

10.00 uur | Sint Janskerkhof (parkeerplaats) Laren

Met hardlopen op oneffen terrein verbrand je meer calorieën, verbeter je je balans, uithoudingsvermogen en coördinatie. www.sportiefhardlopenhuizen.nl.

Bootcamp (Running Bootcamp)

10.00 uur | Sint Janskerkhof (parkeerplaats) Laren

Het is een manier van sporten waarbij iedereen op zijn of haar eigen tempo kan werken aan conditie, kracht en fitheid. www.sportiefhardlopenhuizen.nl.

Papageno koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl.

De kindergroep van Deo et Arti speelt 'Van alles wat'

14.00 uur | Theater De Hasselbak Eemnes

De kindergroep van Deo et Arti speelt 'Van alles wat'. Te zien op 2 en 3 juni, aanvang 14.00 uur. Reserveren: www.hasselbak.nl / 0643866771.

Stralend jij! - visagieworkshop

14.00 uur | Blaricummermeent Blaricum

Deze workshop staat in het teken van een dagmake-up. Tijdsduur: 2 uur. Prijs per persoon: € 22,50 Aanmelden: info@fijncreatief.nl www.fijncreatief.nl.

Workshop 'Fotografie'

9.30 uur | Restaurant de Tafelberg Blaricum

Wat er o.a. aan bod kan komen: compositievormen (bij kleur- en zwart-witfotografie), diafragma en sluitertijden, ISO, detailfotografie, over- en onderbelichten, en voor de liefhebbers het Zone Systeem van Ansel Adams.

Goois Openluchttheater Festival

12.00 uur | Goois Openluchttheater Eemnes

Tussen 12.00 en 17.00 uur. Toegangsprijs is € 5,- p.p. Op Facebook en de site www.gooisopenluchttheater.nl staat het volledige programma.

Maandag 4 juni

Rummikub en scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Heerlijk ontbijten

9.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Ineke en Claudia heten u van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. € 2,- per persoon. Wekelijks op donderdag vanaf 9.00 uur.

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Geopend: maandag van 9.30 tot 12.00 uur.

Culturele middag voor senioren

14.00 uur | Brinkhuis Laren Laren

Lezing 'Passie voor Taal' door Ko van de Bovenkamp.

Dinsdag 5 juni

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan om u te helpen. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom

Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Free Dutch Lesson

19.30 uur | De Malbak Blaricum

You will learn more about the meaning of words and verbs. Level: speaking and understanding the Dutch language a bit. De Malbak, Wetering 122, Blaricum.

Avondfietsvierdaagse Het Gooi

18.00 uur | Aan de Meet Huizen

Van 5 t/m 8 juni organiseert WTC Huizen de 36ste avondfietsvierdaagse. De routes van 25 km zijn uitgepijld. Starten vanaf 18.00 uur. Inschrijven op 5 juni. Kosten € 5,- of € 1,25 per avond. De routes zijn geschikt voor scootmobielen.

Taalcafé

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen.

Film aan de Brink - 'The Party'

14.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

'The Party' is een zwarte komedie vol scherpe dialogen over een etentje van vrienden dat volledig escaleert. Entree: € 5,-.

Fotobewerking

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Bedoeld voor fotografen die in RAW (gaan) fotograferen en die willen leren hoe je een bestand goed bewerkt in Adobe Lightroom en Photoshop. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Film aan de Brink – 'Three Billboards outside Ebbing, Missouri'

19.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

Een vrouw plaatst drie gigantische billboards met kritische boodschappen aan het hoofd van de politie. Het gevecht tussen haar en de plaatselijke politie wordt steeds heftiger. Entree: € 5,-.

Donderdag 7 juni

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. 035-5262902.

Vrijwilligers

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Bezoek onze website met digitale vrijwilligersvacaturebank of bel 035-750 4149.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom

Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Inloopochtend SeniorWeb Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan om u te helpen. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Even tijd voor elkaar en een gezellig babbeltje.

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentrum 't Vuronger

Wilt u geholpen worden, dan kan dat op donderdagmorgen. Er zijn geen kosten aan verbonden en u kunt zo leren om met Facebook - Twitter - Spotify om te gaan.

Meidenjudo

16.30 uur | Osorezu Dojo Huizen

Start van 4 weken meidenjudo voor meiden uit groep 6, 7 en 8! Meedoen is gratis. Info en inschrijven: www.osorezu.nl of 06-15276036. Max 14 meiden.

Homerun Mindful Run Clinic

19.00 uur | Parkeerplaats De Goede Gooier Blaricum

Mindful HomeRun clinic voor Ronald McDonald Kinderfonds. Start 19.00 uur; clinic waarin mindfulness-, ademhalings- en hardlooptechnieken aan bod komen.

Avontuurlijke wandeling Laarzenpad

Foto: Randolph Pelsink

NAARDEN De Vrienden van het Gooi organiseren zondag 3 juni van 14.00 tot 16.00 uur een wandeling over het Laarzenpad in Naarden onder leiding van een gids. Het kan glibberig zijn en een verrekijker is handig. Zie ook vriendenvanhetgooi.nl.

Samenwerkende musea organiseren Erfgoedfestival

Ruim 100 publieksactiviteiten in regio Gooi en Vecht

Maak kennis met de Gooise groenverhalen via tentoonstellingen, wandel- en fietsroutes, lezingen en publieksactiviteiten.

Terras in Larense tuin. Beeld: Singer Laren

Laren/Blaricum Erfgoedinstellingen en musea bundelen van 31 mei tot 9 september hun krachten en vertellen samen het groene verhaal van de Gooi en Vechtstreek.

Begin juli verschijnt het Groen in Gooi & Vecht Doe-boek

De natuur in de Gooi en Vechtstreek is al vele jaren een inspiratiebron. Het belang van de natuurlijke waarden en landschapsarchitectuur vindt zijn oorsprong in de 17de en 18de eeuw toen veel succesvolle kooplui langs de Vecht een buitenplaats bouwden waar ze in de zomer verbleven. Een fraai vormgegeven park of tuin hoorde bij dit buitenleven. Schilders, schrijvers en dichters vonden in de landelijk gelegen dorpjes, de heide en de plassen een aantrekkelijk thema.
Het festival belicht de vele facetten van het groene erfgoed in een publieksgericht programma vol met activiteiten en is aantrekkelijk voor jong en oud. Liefhebbers van cultuur en natuur kunnen ruim drie maanden genieten van de meer dan honderd activiteiten en tentoonstellingen op diverse locaties. Singer Laren, Huizer Museum, Museum Weesp, Kasteel-Museum Sypesteyn, de Vrienden van het Gooi, het Vechtstreekmuseum en Pinetum Blijdenstein organiseren speciale groene tentoonstellingen. Een rode draad in de programmering zijn de gratis Festival Tuin Talks: korte, inspirerende verhalen en lezingen vanuit groene invalshoeken, telkens op een andere festivallocatie. Voor families met kinderen is er een speciaal programma met tal van leuke activiteiten.
Conservator Harriët Stoop geeft op 17 juni vanaf 15.00 uur een kijkje achter de schermen van de Singer Oudolf tuin. Piet Oudolf, de 'Rembrandt van de tuinen', creëert met zijn ontwerp van de Singer beeldentuin een museumzaal in de open lucht. In de Van den Brink Galerij van het museum zien de bezoekers een overzicht van zijn werk in binnen- en buitenland, inclusief de originele ontwerptekeningen van de Singertuin. Voor zijn werk krijgt Piet Oudolf op zondag 3 juni de Singer Prijs 2018. Dit is een tweejaarlijkse oeuvreprijs, toegekend aan een hedendaagse Nederlandse kunstenaar door de Stichting Vrienden van Singer Laren. Eerder ontwierp landschapsarchitect Piet Oudolf al het voorplein en de daktuin van het vernieuwde Singer Laren. De gratis toegankelijke beeldentuin is ingericht met beelden van hedendaagse Nederlandse kunstenaars met de relatie cultuur-natuur als verbindend thema. Belangstellenden kunnen online een gratis toegangsbewijs bestellen of afhalen bij de museumkassa.
Begin juli verschijnt het Groen in Gooi & Vecht Doe-boek dat apart voor het festival is geschreven. Om de bezoekers te laten kennismaken met alle activiteiten van het Erfgoedfestival is er een Festival Paspoort. Met dit paspoort verzamelen bezoekers stickers bij deelnemende organisaties. Onder de volle, ingeleverde paspoorten worden prachtige prijzen verloot. Vanaf 31 mei is de programmabrochure met paspoort bij de deelnemende organisaties en VVV's gratis verkrijgbaar. Het gehele programma staat op de festivalwebsite www.groeningooivecht.nl.

Ouderenquête drankgebruik van hun kroost

Laren/Blaricum Ouders in de regio Gooi en Vechtstreek kunnen deelnemen aan een digitaal onderzoek van de GGD over alcoholgebruik door jongeren tussen de 12 en 18 jaar.

De GGD doet dit onderzoek om beter zicht te krijgen op de manier waarop ouders omgaan met alcoholgebruik van hun kind(eren). Met behulp van de onderzoeksresultaten kan de GGD haar activiteiten zo goed mogelijk laten aansluiten bij wat er leeft onder ouders.

Niet herleidbaar

De vragenlijst kan anoniem ingevuld worden en gegevens zijn niet herleidbaar tot individuele personen. Het invullen duurt maximaal 10 minuten. De digitale vragenlijst is te vinden op www.ggdgv.nl/ouderonderzoek.

De resultaten zijn na de zomervakantie op de website van de GGD beschikbaar.

Scheerfeest in Schaapskooi

Blaricum Het Goois Natuurreservaat (GNR) organiseert zaterdag 2 juni van 10.00 tot 16.30 uur weer haar jaarlijkse schaapscheerfeest.

"We luiden de zomer in met een dag vol activiteiten bij de Schaapskooi in Blaricum", meldt GNR-woordvoerder Edwin van Oevelen. "Natuurlijk wordt de schaar gezet in de dikke wollen vacht van de kudde Drentse heideschapen, maar herder Toon Coensen laat een aantal keer aan het publiek zien hoe hij samen met zijn bordercollies de schapen drijft. Dit doet hij op het veld naast de kooi. Daarnaast zijn er nog allerlei andere leuke activiteiten voor het hele gezin."

Natuurmarkt

Er zijn ook knutselworkshops waar mooie én nuttige dingen gemaakt kunnen worden van de vachten die de schapen niet meer nodig hebben. De kinderen kunnen zich laten schminken, knutselen met schapenwol, een herdersstaf maken of lekker springen op een springkussen. Er is ook nog een natuurmarkt waar verschillende 'groene' organisaties uit het Gooi zich presenteren.

Toegang gratis

De toegang is gratis, maar voor enkele activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd. Hiervoor kunnen bezoekers voor 7,50 euro een stempelkaart kopen.