Laarder Courant de BEL

10 januari 2018

Laarder Courant de BEL 10 januari 2018


'20 euroman' allicht naar instelling

Anke Sprakel

Laren "Ik was zeker van plan het geld terug te betalen, alleen leende mijn situatie zich daar niet voor."

Onderuitgezakt in de rechtbank in Lelystad doet een 30-jarige Hilversummer zijn verhaal. Hij wordt verdacht van vier oplichtingszaken en een diefstal in onder meer Hilversum en Bussum. De man dupeerde eerder een jaar lang inwoners van Laren.
De officier van justitie verzocht de inmiddels ex-Laarder te plaatsen in een instelling voor stelselmatige daders (ISD-maatregel) voor maximaal twee jaar. "Deze man is de laatste jaren vaker veroordeeld voor vermogensdelicten, maar blijkbaar leert hij niet van zijn fouten", aldus de officier van justitie.

De thuisloze Hilversummer - eerder bekend als 'de schrik van Laren' en tegenwoordig als '20 euroman' - wordt er van beschuldigd in de periode september tot november vorig jaar vier mensen in Hilversum en Bussum geld afhandig te hebben gemaakt door middel van een babbeltruc. Hij benaderde de slachtoffers met de vraag of zij hem geld konden lenen voor onder meer een treinkaartje.
In alle vier gevallen belde hij aan met het verhaal dat hij nieuw in de buurt was, dat hij zichzelf had buitengesloten en dat hij geld nodig had voor de trein om de reservesleutels bij zijn familie op te halen.

3

Midwintervuur Rotary trekt veel publiek

Foto: Bob Awick

Blaricum Op de Meentzoom vond zondagmiddag het Midwintervuur plaats, een evenement dat door Rotaryclub Blaricum-Centaurea voor het goede doel (voedselbank) werd georganiseerd. Deze kerstboomverbranding is vaak een gezellig weerzien met andere dorpsgenoten. De opbrengst wordt later bekendgemaakt.

Winnaars E-Factor

Foto: De Hilt

Na een sidderende strijd heeft de band Let's Jam afgelopen zaterdag in De Hilt de talentenjacht E-Factor 2018 gewonnen.

5

Muziekvrijwilliger Music & Memoryproject
De Stichtse Hof gaat op verschillende locaties meer doen met muziek in de zorg voor haar bewoners met dementie. Hiervoor zoekt Vivium ondersteuning bij het onderdeel Music & Memory. Voor het onderdeel zoeken we meerdere vrijwilligers die samen willen luisteren naar voorkeursmuziek via iPod ondersteunen. Werktijden: de tijdsinvestering/gevraagde beschikbaarheid is in het begin minimaal een dagdeel in de week. Contactpersoon: Jennifer Nortman van Vivium Zorggroep, De Stichtse Hof in Laren, telefoon 035-5390808/5390800 of uitbureaudsh@vivium.nl.

Medewerker Scholenwerkgroep
In groepsverband helpen bij de ontvangst, demonstraties, rondleiden en het geven van informatie aan basisschoolleerlingen en/of middelbare scholieren en andere jeugdgroepen en het klaarzetten van het lesmateriaal. Interesse in de geologie/archeologie en plezier in het overbrengen van die kennis op leerlingen. Werken in zowel groepsverband als zelfstandig. Bijzonder geschikt voor (ex-)leerkrachten. Werktijden: enkele dagdelen per maand, afhankelijk van aanvragen voor bezoek. Schoolbezoek duurt circa 2 uur (inclusief voorbereiding en afsluiting is de vrijwilliger circa 4 uur in de week bezig). Contactpersoon: Dick Borger van Geologisch Museum Hofland in Laren, telefoon 035-6234631/5382520 (museum) of vrijwilligers@geologischmuseumhofland.nl.

Een maatje voor jongen van 18 jaar
Af en toe samen naar de bioscoop of voetbal kijken, wandelen en praten over voetbal en techniek van brommers en motoren. Bijzondere voorwaarden: minimaal 18 jaar en maximaal 30 jaar.
Werktijden: in de avond. Contactpersoon: Diana Tarmidi van Papageno Huis in Laren, telefoon 035-5388091/06-10824825 of vrijwilliger@stichtingpapageno.nl.

Chauffeur Rollybus
U vervoert personen die niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen en u heeft affiniteit met deze kwetsbare doelgroep. In het bezit van een erkend rijbewijs B. Werktijden: één of meerdere dagdelen of dagen per week. Werkadres: Laren. Contactpersoon: Peter Springer van Stichting Rolstoelbus 't Gooi, telefoon 035-5315522 of mail naar voorzitter@rollybus.nl.
Vrijwilligerscentrale Laren-Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00-12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00-15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Try-out concert deelnemers Rosa Spier Harp Concours

Laren In het Rosa Spier Huis aan de Esseboom 2 geven zondag 14 januari om 15.30 uur zeven leerlingen van Manja Smits, docente aan de conservatoria in Groningen en Zwolle en het Muziekpakhuis in Amsterdam, een try-outconcert.

Dit gebeurt in het kader van het vierde Rosa Spier Harp Concours dat op 20 en 21 januari plaatsvindt in de dans- en muziekschool van Amstelveen. Dit nationale concours richt zich op kinderen en jongeren die harp spelen. Het concours wordt iedere twee jaar georganiseerd door de Nederlandse Folk Harp Vereniging (NFHV) en de Nederlandse Harpvereniging (NHV) samen. Er zijn verschillende leeftijdscategorieën binnen de Keltische harp en de pedaalharp.

Harpiste Rosa Spier (1891-1967) heeft in Nederland veel gedaan om de harp bekend te maken bij een breed publiek. Haar concerten, die zij tot op hoge leeftijd bleef geven, waren een inspiratie voor velen. Toen er een naam gekozen moest worden voor het eerste Nederlandse harpconcours was het dus ook logisch om dit concours naar deze bijzondere harpiste te vernoemen.

Vrije toegang

Bezoekers kunnen luisteren naar Nevia Ferlemann, Lidija Mihailovic, Delphine Palumbo en Anna Petrovitsch op Keltische harp en naar Sara van den Brink, Jareach Gilula en Diki Fan op pedaalharp. Het concert wordt toegelicht door Manja Smits. De toegang is vrij, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Meer informatie staat op www.rosaspierhuis.nl.

Weerbericht

Veel bewolking, overwegend droog, kans op mist

Een hogedrukgebied boven West-Rusland krijgt een verbinding met een ander hogedrukgebied nabij Portugal. Deze 'brug van hoge luchtdruk' bepaalt het weer in onze contreien van donderdag tot in het weekeinde. Onder de vleugel daarvan is het rustig en overwegend droog weer. Er is veel bewolking en daarbij is er kans op mist. De maximumtemperatuur ligt rond het langjarig gemiddelde van 5 graden.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag kan er wat lichte regen vallen. Overdag is het meest bewolkt en nevelig. Er waait een zwakke wind tussen zuid en zuidoost. In de nacht daalt het kwik naar circa 3 graden, overdag oplopend naar 6 graden. Vrijdag verandert er nauwelijks iets. Het blijft rustig en droog, maar overwegend bewolkt en nevelig met kans op mist.

Het weekeinde

In het weekeinde trekt de zuidoostenwind geleidelijk aan tot matig. Het blijft echter overwegend bewolkt en nevelig. In de nacht daalt de temperatuur tot dicht bij het vriespunt. Er is kans op een graadje vorst aan de grond. Overdag wordt het 5 graden. Na het weekeinde neemt de regenkans toe en stijgt de temperatuur enkele graden.

Weetje

Het jaar 2017 was met een gemiddelde temperatuur van 10.9 graden het vierde zeer warme jaar op rij. Gemiddeld over de periode 1981-2010 is 10.1 graden. In de top 10 van warmste jaren staan allemaal jaren vanaf 1990, de meeste vanaf 2000. Dit beeld past in een opwarmend klimaat. Met circa 950 mm neerslag (830 mm normaal) was 2017 ook nat. Met 1740 zonuren (1640 uren normaal) zonnig.

Foto: Ab Walet

Sommige dingen in de natuur lijken bijna niet stuk te krijgen. Al doet de mens nog zo zijn best om de boel te ontregelen. Al wekenlang staan deze dappere kleine krokussen langs het pad naar de kinderboerderij in Huizen mooi te bloeien. Vorst, sneeuwval, het leek ze niet te deren. Maar nu, na die aanhoudende hevige regenbuien gaat het toch lukken. De een na de ander valt om. Yes! We krijgen ze er wel onder!

Workshop Dunstan Babytaal

REGIO Krijg je bijna een baby of heb je net een baby gekregen? Maak dan kennis met Dunstan Babytaal. Speciaal voor (aanstaande) ouders biedt Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek de workshop 'Dunstan Babytaal' op zaterdag 20 januari en 17 maart.

De Australische Priscilla Dunstan ontdekte dat wereldwijd alle baby's dezelfde reflexgeluiden maken als zij huilen. Tot de leeftijd van 4 maanden huilen zij op dezelfde manier bij honger, vermoeidheid, darmkrampjes, een boertje en onvrede aan de huid. Als je als ouder deze verschillen herkent, kun je makkelijker inspelen op wat je kind nodig heeft. Zo voelt je kind zich veilig en begrepen. De workshop Dunstan Babytaal duurt 1,5 uur, kost 10 euro per ouder(paar) en vindt plaats op zaterdag 20 januari in Hilversum en zaterdag 17 maart in Weesp, om 10.00 uur. Aanmelden: cursussen@jggv.nl of te bellen naar 035-6926350.

Rinske Kruisinga heeft geen moment spijt van haar komst

'Bleek ik toch nog in de kaartenbak van de CvdK te staan'

Waarnemend burgemeester Rinske Kruisinga (68) heeft geen moment spijt van haar onverhoedse komst naar Laren.

Het college van burgemeester en wethouders schudde vorige week talloze handen op de nieuwjaarsreceptie in Singer Laren. Foto: Bob Awick

Laren Dat vertelde ze donderdagavond tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in Singer Laren. "Bleek ik toch nog in de kaartenbak van de commissaris van de Koning in Noord-Holland te staan", grapte zij. Kruisinga werkt nu 3,5 maand in Laren en woont er sinds 23 december jongstleden ook. Eerder had ze plannen om naar Frankrijk te emigreren.

Ze roemt de Larense cultuur ("hoog niveau") en noemt het dorp sociaal. Kruisinga stond ook stil bij het overlijden van Ernst Wortel. "Ik kende hem niet, maar de verhalen over hem zijn beeldend genoeg om vast te kunnen stellen dat hij in de hele gemeenschap niet onopgemerkt kon blijven omdat hij actief was en uitgesproken meningen had." Maar ook het vertrek van haar voorganger Elbert Roest liet ze niet onbesproken. "Een moeilijk te vergeten burgemeester. En dat vergeten moet u ook niet doen. Nergens voor nodig en bovendien ongewenst. Zo heb ik dat in de gemeenteraad gezegd met de toevoeging mij ook te aanvaarden zoals ik ben. En één ding is zeker: ik blijf geen vijftien jaar. Ik ben zonder meer betrokken bij Laren, bij mensen, maar ik heb ook een zakelijk kantje. Zo ga ik de discussies die op mijn weg liggen te lijf. Het belang van Laren staat voorop, maar ook de wetenschap dat Laren niet op een eiland ligt en de omgeving nodig heeft."
Wie leeft in Laren heeft niets te klagen zou een buitenstaander kunnen zeggen, ging de burgermoeder in haar toespraak verder. Maar dat blijkt schone schijn. Het dossier wateroverlast en de gemeentelijke herindeling houdt de gemoederen bezig. Over dat laatste zegt ze: "Het is onmiskenbaar waar dat er steeds meer taken bij de gemeente terechtkomen. Het is ook waar dat je veelal in gezamenlijkheid met andere gemeenten om je heen taken moet organiseren. En het is ook waar dat de Larense gemeenteraad - en overigens veel gemeenteraden in Nederland - te maken heeft met het gevoel van afnemende zeggenschap met al die gemeenschappelijke regelingen die nodig zijn om taken uit te voeren. Dat is geen nieuwe constatering, maar het aantal regelingen breidt wel uit, maar neemt overigens beperkt af bij een gemeentelijke herindeling." Dat 2018 dus een bestuurlijk jaar wordt, is helder. Maar wat is wijsheid? Volgens Kruisinga is het antwoord daarop eenvoudig. "Je in Laren blijven inzetten voor je gemeenschap. Laren blijft hoe dan ook Laren met haar rijke historie en haar eigenheid, die ook maakt dat er verzet blijft tegen de voorgestelde herindeling." De burgermoeder is ervan overtuigd dat het organisatietalent, de saamhorigheid en het uitnodigende karakter van Laren niet zullen veranderen. "U heeft in Laren geen externe vijand nodig om u in te blijven zetten voor het mooie, ondernemende, bijzondere en lekkere Laren." De wateroverlast van 2014 mag nooit meer gebeuren, meldde Kruisinga. "Het is een complexe materie, maar kan worden opgelost."
De komende tijd staat naast de fusieperikelen en de verkiezingen ook een fusie tussen de veiligheidsregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland ter discussie.

Burgermoeder: 'Zo ga ik de discussies die op mijn weg liggen te lijf'

Maximaal twee jaar in een instelling

Vervolg voorpagina

Of in Arnhem of in Alkmaar. In alle vier gevallen beloofde hij de slachtoffers het geld terug te zullen betalen, inclusief een bos bloemen. "Schandalig hoe u het vertrouwen van al deze mensen heeft beschaamd."

Er staan slechts vier feiten op de dagvaarding, maar volgens de officier van justitie heeft de Hilversummer hoogstwaarschijnlijk veel meer mensen in 't Gooi opgelicht met dezelfde babbeltruc. Met mooie, vlotte praatjes haalde hij mensen over hem geld te lenen. "Mensen voelen zich bedonderd en hun vertrouwen is door deze meneer geschaad." Naast de vier oplichtingszaken wordt de Hilversummer ook verdacht van diefstal van lege bierkratten bij de Jumbo in Maartensdijk.
De Hilversummer bood zijn slachtoffers, die achter in de zaal zaten, zijn excuses aan. Als hij het geld had zou hij het hen zeker komen terugbetalen. Alleen, en dat was het grote probleem, dat geld had hij niet. Hij vertelde de rechters dat hij vorig jaar een slechte periode doormaakte. Hij had schulden en geen geld om te eten en te slapen.

Trial by media

De advocaat van de verdachte vroeg om strafvermindering. Volgens hem is er een 'trial by media' aan de gang, waarin veel onwaarheden over zijn cliënt zijn geschreven. Ook wees de raadsman naar een krantenartikel waarin een foto van de Hilversummer is geplaatst. "Er is hier sprake van schending van privacy. Mijn cliënt is verdachte in deze zaak en nog niet veroordeeld", aldus de raadsman.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

EHBO Eemnes helpt bij Tour de Frank

Eemnes EHBO Eemnes verzorgt de eerste hulp bij de fietstocht Tour de Frank op 20 januari.

De tocht is bedoeld om geld in te zamelen voor Frank de Greeve, die in april 2016 een herseninfarct kreeg. Er zijn dringend aanpassingen nodig aan zijn huis. Deelnemers aan de 10 of 20 kilometertocht betalen een startgeld van 50 euro. De teller staat nu al op bijna 8.500 euro. Burgemeester Roland van Benthem en enkele wethouders hebben toegezegd op het stalen ros te klimmen voor deze actie.

Band Let's Jam wint E-Factor '18

Let's Jam. Foto: De Hilt

Eemnes De talentenjacht E-Factor, het jaarlijks terugkerende evenement van sport- en ontmoetingscentrum De Hilt, is gewonnen door de jeugdband Let's Jam.

Tweede werd het dansduo SammyJo en Ilse uit Eemnes met een prachtig uitgevoerde moderne dans waarmee ze de eveneens uit Eemnes afkomstige Eveline, Zoë en Puk met ook een moderne dans naar de derde plek verwezen.

Unaniem

De jury bestaande uit Jamie-Dee van den Ouderijn (Danscompagnie Eemnes), Paul Snoek (Muziekcentrum Paul Snoek) en wethouder Sven Lankreijer die de zieke burgemeester Roland van Benthem verving, waren het er unaniem over eens dat de band Let's Jam bestaande uit Noes Petiet (zang), Maythe Dirkzwager (basgitaar), Lukas Galle (drum) en Danny Eek (keyboard) deze editie de beste van de tien optredens was.

De band verwonderde de jury door in de finaleronde een ander nummer te spelen ('Circle of Life' van Elton John) dan in de eerste ronde ('Valerie' van Amy Winehouse). Maar ook zonder deze verrassing had de band beslag gelegd op de wisselbeker en de cheque van 100 euro. De aanmoedigingsprijs was voor de pas 12-jarige Anisah uit Hilversum die het publiek in de zaal kippenvel bezorgde met haar zangtalent op het nummer 'Like I Gonna Lose You' van Megan Trainor.

Jan Smit

Jan Smit (70) is in Laren geboren en getogen. Hij is voorzitter van volleybalclub The Smashers en zingt in een koor.

Foto: Eigen foto

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben gepensioneerd en doe nu regelmatig vrijwilligerswerk."

Wat is er zo leuk aan Laren?
"Hoewel er veel veranderd is zijn er nog veel mooie tradities, is er een prima verenigingsleven en zijn er veel mooie plekken, zoals de Brink en de prachtige basiliek."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Hangt een beetje van het weer af. Bij mooi weer ga ik graag met mijn vrouw een stuk fietsen of wandelen."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Met mijn grootvader Jan Smit Gzn."

Waar maak je je zorgen om?
"De lang niet altijd zorgvuldige houding van organisaties naar de vrijwilligers."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"De hei en de Laarder Eng."

Laren mist nog?
"Een hogesnelheidslijn die ons een paar minuten eerder in Hilversum brengt voor een bedrag van circa 120 miljoen euro."

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Alle inwoners en met name de automobilisten uit Laren oproepen dat zij zich aan de 30-km-snelheid moeten houden in ons dorp."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De fusieperikelen in het Gooi."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Boterham met pindakaas."

Favoriete muziek?
"De Rolling Stones."

Nieuwjaarsreceptie gemeente Blaricum tijdens Kunstcafé

Blaricum De nieuwjaarsreceptie van Blaricum wordt gehouden op woensdag 10 januari in het Kunstcafé (Vitus) aan de Kerklaan 10 en heeft een bijzonder programma.

Het begint om 20.00 uur en de deuren gaan om 19.30 uur open.
Na de toespraak van burgemeester Joan de Zwart-Bloch - om 20.00 uur - verzorgen de Cabaret Kids een bruisend optreden. Meteen daarna, van 20.40 uur tot 21.00 uur, geeft Dorinde Smit Duyzentkunst een voordracht over Annie M.G. Schmidt. Let op: van 20.00 tot 21.00 uur is toegang tot de zaal niet mogelijk.
Vanaf 21.15 tot circa 22.30 uur kunnen op informele wijze onder het genot van een hapje en drankje nieuwjaarswensen worden uitgewisseld. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het trio Hans Heinhuis, Nol van Bennekom en zangeres Hanneke Verkerk.

Fractie Vandenberg geeft pijp aan Maarten

Eemnes Raadsleden Willem van den Berg en Paul Sprey van Fractie Vandenberg doen niet meer mee aan de komende verkiezingen. Dat houdt in dat de fractie aan het eind van de raadsperiode van de huidige gemeenteraad wordt opgeheven. "Om aan alle speculaties een einde te maken: we keren na de verkiezingen beiden niet terug in de gemeenteraad."

Willem van den Berg was tot en met het eerste kwartaal van 2015 raadslid voor de VVD. Hij werd uit de fractie gezet omdat pogingen om tot een constructieve samenwerking te komen herhaaldelijk mislukten. Ondanks zijn vertrek bleef de coalitie van CDA/D66/VVD in stand.

Gekozen

Van den Berg wilde destijds onder meer dat de wethouder (Herman Zoetman, red.) niet per definitie vergaderde met de fractie. "Raadsleden zijn gekozen en hij niet", zei hij toen. Ook wilde Van den Berg afspraken maken over de manier waarop in de fractie besluiten worden genomen.

Het gewezen raadslid ging toen verder als de fractie Vandenberg, die hij sindsdien samen met Paul Sprey vormt.

Brandweer rukt uit naar Koggewagen

Blaricum De brandweer van Blaricum heeft zaterdagmiddag kort na vijf uur een schoorsteenbrandje aan de Koggewagen moeten blussen.

Omstanders zagen vlammen en vonken uit de schoorsteen komen en alarmeerden 112. Ook de eigenaar had dat vanuit de tuin al geconstateerd en belde ook het alarmnummer.

Het vuur was snel uit, maar de brandweer moest de schoorsteen nog wel vegen. Dit nam enige tijd in beslag.

Eenzijdige klapper op Rijksweg West

Foto: Bob Awick

Laren Een eenzijdig ongeval maandag aan het begin van de avond op de Rijksweg West. Een automobiliste lette tijdens het kletsen met haar reisgenoot niet goed op en raakte de linkervangrail. Het voertuig klapte vervolgens over de vangrail en kwam op zijn kant tot stilstand. De twee inzittenden kwamen met de schrik vrij.

Bizarre vechtpartij met honkbalknuppels

Conflict is ontstaan bij Café Staal aan de Wakkerendijk

De auto van de Eemnesserse werd kort en klein geslagen. Foto: Politie BEL

Eemnes De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag - rond de klok van half vijf - moeten ingrijpen bij een vechtpartij op de Zegge. Vanuit de buurt werd meerdere malen met het alarmnummer 112 gebeld.

Wijkagent Wesley Roubos had die bewuste nacht dienst: "Ter plaatse troffen wij meerdere slachtoffers aan, waarvan één persoon (een 48-jarige Laarder, red.) voor controle met de ambulance naar het ziekenhuis werd vervoerd." Een 33-jarige vrouw, die was geschopt en geslagen, kwam met de schrik vrij. De daders zijn kort na de vechtpartij op de vlucht geslagen. Wel werden namen genoemd, kwamen er duidelijke signalementen naar voren en was het merk van de vluchtauto bekend.

Kort daarna werd de auto nabij de Meentweg gesignaleerd en werden de inzittenden aangehouden en in de boeien geslagen. Het gaat om vier mannen: twee uit Huizen, één uit Eemnes (allen 27 jaar) en een 48-jarige Baarnaar.

Een aantal van de betrokkenen zou eerder op de avond Café Staal aan de Wakkerendijk hebben bezocht. Binnen zou een conflict zijn ontstaan tussen twee mannen. "Dat werd op de hoek van de de Raadhuislaan, bij 't Oude Raadhuys, uitgevochten", aldus Roubos. Een 31-jarige Eemnesser werd daarbij mishandeld en liep onder meer verwondingen op in zijn gezicht. Hij belde met zijn zus - woonachtig in Eemnes - met het verzoek hem op te halen. Samen met haar vriend (de 48-jarige Laarder) sprong zij in de auto om haar twee jaar jongere broertje op te pikken. Nadat de Eemnesser (31) door hen thuis was afgezet, werden de vrouw en haar vriend bij de koeienrotonde klemgereden door vier mannen in een Audi. Toen de Laarder uitstapte, werd hij met een honkbalknuppel in het gezicht geslagen. Een ander bewerkte de auto van de Eemnesserse. Het viertal dwong de vrouw in hun auto te stappen en het adres van haar broer te geven. Onder druk heeft ze dat gedaan. Eenmaal daar aangekomen, werden deur en ramen van de woning aan de Zegge vernield.
Naast de aanhoudingen is er ook drie keer aangifte gedaan. Vandaag komt de zaak voor bij de officier van justitie en wordt duidelijk of het voorarrest van de vier verdachten wel of niet verlengd wordt.

Ander leed

Zaak komt vandaag voor bij officier van justitie, meldt de politie

De wijkagent kreeg maandag nog een ander bericht. Onbekenden hebben tiewraps om autobandvelgen gebonden. Het zou een markering kunnen zijn van een criminele groep waarbij het doel (vooral bekend bij woninginbraken) gemarkeerd wordt.

Lezing en borrel Gooise Academie

Laren De Gooise Academie aan de Brink start zondag 14 januari om 15.00 uur met een unieke serie inspirerende lezingen.

Door de ogen van gerenommeerde kunstkenners leren de deelnemers op een andere manier naar kunst én de wereld om zich heen te kijken. Aansluitend is om 17.00 uur de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie.
Kunsthistorica Diana Kostman van Artemis Omnibus start de reeks Academie Lezingen met een voordracht over conceptuele kunst. In de kunst van de 20ste en 21ste eeuw speelt het idee (concept) een belangrijke rol. Niet langer is alleen het technische talent van een kunstenaar van belang, maar ook zijn vermogen om met verrassende ideeën te komen. 'De Pindakaasvloer' van Wim T. Schippers is hier een voorbeeld van. Tickets: gooiseacademie.nl.
Andere thema's zijn: Expositie Hermitage, Smaak, Max Lieberman, Wat is kunst?, Artelicious Henri de Toulouse-Lautrec en Kees Schrikker. Wie, wat, waar en wanneer is op de bovengenoemde website te vinden.

Jazz in het Papageno Huis

Laren Het Floris Kappeyne Trio, bestaande uit drie Prinses Christina Concours-winnaars, treedt zondag 14 januari om 15.30 uur op in het Papageno Huis aan de Naarderstraat.

Het drietal maakt eigen composities door de klassieke muziek van het McCoy Tyner trio uit de jaren 60 te bewerken met Senegalese sabarritmes en moderne klassieke muziek.
De toegang bedraagt 6,50 euro (betalen alleen met pin). Reserveren via reserveren@stichtingpapageno.nl of rechtstreeks op www.papageno.nl.

Kennismaken met DAB

Blaricum Democratisch Alternatief Blaricum organiseert donderdag 11 januari in wijkcentrum de Malbak (Burgemeester Tydemanplein) een kennismakingsavond.

'Blaricum maken we samen' is het thema van deze avond, die om 20.00 uur begint (zaal open 19.30 uur). Fractieleider Rob Bruintjes geeft een inleiding en licht zijn motieven toe. Aanmelden is gewenst via info@dabvoorjou.nl.

Blaricum heeft zijn eigen helden

Foto: Bob Awick

Blaricum Ruim honderdzeventig mensen hebben zondag de kou getrotseerd en meegedaan aan de jaarlijkse FitZit onder leiding van Blaricummer Henk van den Bergh. Dorpsgenoot Frans Ruijter was ook van de partij, maar bleef als 'spreekstalmeester' op het strandje aan de Stichtseweg staan. De deelnemers zaten maar liefst 2,5 minuut in het ijskoude water van het Gooimeer.

Parkinson Café

Laren Herman van Damme spreekt donderdag 18 januari over 'Stress als reactie bij Parkinson' in het Parkinson Café in Theodotion aan de Werkdroger 1. De toegang is gratis.

Aansluitend kunnen vragen worden gesteld. De zaal gaat om 14.00 uur open. De bijeenkomst wordt afgesloten met een drankje.

Meer informatie op www.parkinsoncafelaren.nl.

Schilder- en tekenlessen

Laren In het atelier achter in de tuin van het Brinkhuis start kunstschilder Emilie Lindenbergh met lessen voor kinderen én volwassenen.

Meer informatie is te vinden op de website van de kunstschilder: www.emilielindenbergh.com of telefoon 06-30276087.

Van Benthem hoopt op veel wijsheid

Burgervader zet ook Willem Walraven (17) in het zonnetje

Naast het uitwisselen van nieuwjaarswensen werd Willem Walraven maandagavond door burgemeester Roland van Benthem in het zonnetje gezet.

Gezellige drukte op de nieuwjaarsreceptie in Eemnes. Foto: Bob Awick

Eemnes De 17-jarige Eemnesser redde eind oktober vorig jaar zijn hoogbejaarde plaatsgenote - mevrouw Blok-Boogaard - uit de sloot aan de Stadswijksingel. Zij was met haar scootmobiel te water geraakt. Voor deze heldendaad heeft hij nu een oorkonde gekregen die hij kreeg toegekend door de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

In de speech van de burgervader stond de arhi-olifant centraal. "Ik zie dat het de mensen bezighoudt. En terecht. Samenwerking, desnoods herindeling, met Laren en Blaricum wordt breed gedragen. Dus een mogelijke fusie van Laren en Blaricum met Huizen roept vragen op over onze toekomst. Terecht en tegelijk is er nog veel onzeker. Gaat de fusie door? Er ligt nog geen ontwerpbesluit van de provincie Noord-Holland."

Van Benthem vroeg om applaus voor de Eemnesser bestuurders. Zij verzetten tenslotte heel veel werk. "We kunnen over onze politiek veel zeggen, maar iemand moet het toch maar doen. Het is vaak ondankbaar werk, de beste stuurlui staan immers aan wal."
Voor de komende verkiezingen rekent Van Benthem op een hoge opkomst. "De komende vier jaren gaan er echt toe doen. Gaat er echt wat veranderen? Of is de provincie straks als een olifant door de porseleinkast geraasd en blijven we zitten met verwachtingen, decepties of pyrrusoverwinningen. Wat er ook gebeurt, de nieuwe gemeenteraad moet hier verstandig en toekomstgericht een keuze in maken. Belangrijk is dat de gemeenteraad nadenkt over het dienstverleningsconcept. De olifant staat in de Aziatische cultuur voor wijsheid en intelligentie. Dat zullen we nodig hebben en ik hoop dat de nieuwe gemeenteraadsleden een olifantshuid hebben, want complimenten zijn zeldzaam, maar kritiek vloeit soms rijkelijk. Vooral op sociale media gaat het er soms best hard en ongenuanceerd aan toe." En een boodschap voor iedereen: "Niet meteen reageren of ergernissen spuien en vooral niet van een mug een olifant maken."

Willem redde vorig jaar mevrouw Blok uit het water. Foto: Bob Awick

'Niet meteen reageren en vooral niet van een mug een olifant maken'

Bij vertrek mochten bezoekers een potje Eemnesser honing of een kaars van bijenwas mee naar huis nemen.

Spinningevent voor Skate4AIR bij FIT met Jochem Uytdehaage

Jochem in actie voor Skate4AIR. Foto: Skate4AIR

Blaricum Health Center FIT organiseert zondag 14 januari met medewerking van olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage een spinningmarathon. Met dit vier uur durende sportieve avontuur wil FIT zo veel mogelijk geld inzamelen voor Skate4AIR.

Deze organisatie, waar Uytdehaage ambassadeur van is, zet zich in voor onderzoek naar cystic fibrosis (taaislijmziekte). Hij is enthousiast sporter bij FIT en traint op dit moment voor de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Hiermee schaatst hij elk jaar geld bij elkaar voor Skate4AIR.

Uytdehaage: "Mijn nichtje Lotte lijdt aan taaislijmziekte. Deze erfelijke ziekte met een gemiddelde levensverwachting van veertig jaar zorgt ervoor dat het slijm overal in het lichaam taai is. En dit levert problemen op, vooral in de longen. De longcapaciteit neemt steeds verder af, waardoor ademen op den duur niet meer mogelijk is. Sinds kort is er een medicijn dat het probleem deels verhelpt, maar we zijn er nog lang niet."
Onder het motto van 'Ik adem dus ik leef. Sommige mensen moeten hiervoor vechten' wil FIT een actieve bijdrage leveren aan dit goede doel. De spinninginstructeurs zorgen tussen 10.30 en 14.30 uur voor een afwisselend programma. Gevarieerde muziek, liveoptredens en bijzondere gasten maken deze middag het verschil. Aan het eind van de marathon wordt het sponsorbedrag bekendgemaakt. Reserveer voor één of meerdere uren een fiets via www.healthcenterfit.nl.

Robert Harms Tweewielers opent 3de filiaal aan de Naarderstraat in Laren

'Wij zijn merkonafhankelijk en hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding'

Robert Harms (r) en zijn collega voor de winkel aan de Naarderstraat. Foto: Bob Awick

Laren Robert Harms Tweewielers heeft gisteren zijn deuren aan de Naarderstraat 22 geopend. "We hebben een heel ander concept dan de gemiddelde fietsenzaak, want wij zijn merkonafhankelijk en hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding", zegt eigenaar Robert Harms.

Robert Harms: 'Wij staan 100% achter onze producten'

Harms' assortiment bestaat uit modellen en merken die bij de ANWB, Kassa en Consumentenbond als beste uit de test zijn gekomen. "Wij kijken ook niet naar het merk, maar naar de kwaliteit en montage van de fietsen. Wij staan 100% achter al onze producten." Zo staat bijvoorbeeld de Popal vouwfiets (8,1 ANWB-test) gewoon in de winkel. "Je zult er maar eentje nodig hebben en dan hebben wij de beste in huis."

Het is niet de eerste winkel van Harms. In maart bestaat de gelijknamige zaak aan de Lindenlaan 54 in Huizen tien jaar en het Diemer filiaal is al twaalf jaar up and running. Waarom deze uitbreiding? "We hebben een bijzonder aantal klanten in Laren en Blaricum en hen willen we dichter bij huis van dienst kunnen zijn. In Laren kunnen zij ook terecht voor service en reparatie. Tevens voor fietsen die niet bij ons gekocht zijn", aldus Harms. "We hebben een bijzondere hoeveelheid onderdelen en accessoires (Abus kettingen/sloten en fietstassen). De voorraad is groot en divers. Zo kunnen wij (of de klant zelf) vrij spoedig repareren."
Steeds populairder wordt de elektrische fiets. "Hipper en chiquer en de motor op de fiets is fluisterstil. Neem bijvoorbeeld de Trenergy E-Luxe, een Hollands degelijk merk van een kleine firma uit Gelderland. Een groot voordeel van deze fiets is dat deze onderhoudsarm is en bijvoorbeeld geen remblokjes heeft. Wel heeft deze fiets rollerbreaks van Shimano. Met dit fietstype kun je onderweg je telefoon of navigatie via een usb-punt bij de verlichting opladen. Kortom, van alle gemakken en comfort voorzien én qua prijs/kwaliteit de beste keuze."

Ook is Robert Harms Tweewielers premiumdealer van bakfiets.nl. "Wij hebben altijd diverse bakfietsen in de winkel staan, ook elektrische, zoals de Cargobike-lang (met als optie een cabriotent). Wij leveren de bakfietsen 100% rijklaar in heel Europa. Ja, wij durven deze fietsen met een gerust hart naar Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk te versturen."
Net zoals bij de normale (elektrische) modellen is het altijd mogelijk om een (bak)fiets uit te proberen. Ook inruil van fietsen behoort tot de mogelijkheden. "We maken de beste deals", garandeert Harms. Een grote collectie kinderfietsen staat ook in de winkel.

De openingsactie - tot 28 februari - is een winterbeurt voor de fiets (afstellen, smeren en schoonmaken) voor 49 euro. Meer informatie en openingstijden: www.robertharms.nl.

bbb health boutique: dé coach voor food, body en mind

Wethouder Ton Stam opende de bbb health boutique. Naast hem Marieke Kisjes. Foto: Peter van Rietschoten

Laren De bbb health boutique aan het Schoutenbosje 3a is afgelopen zaterdag officieel geopend door wethouder Ton Stam. bbb is voor iedere vrouw dé coach voor food, body en mind.

Marieke Kisjes is het gezicht van deze sportschool. Zij is ergotherapeut en heeft een achtergrond in homeopathie. Daarnaast is zij al jarenlang fanatiek kickbokster en hockeyster.

Uniek bij bbb is dat je sport in een hot cabin. "Sporten in warmte is goed voor de doorbloeding, heeft een reinigende werking, is fijn voor de spieren en stimuleert de vetverbranding. Bij bbb kun je daarnaast lessen yoga, pilates en HIIT volgen, word je gecoacht bij het veranderen van je leefstijl en hebben we speciale tools voor vrouwen in iedere levensfase, zoals bij zwangerschap of tijdens de overgang", aldus Kisjes. Bij bbb werken professionele coaches, onder wie psychologen, personal trainers, fysiotherapeuten en diëtistes.
Vrouwen zijn bij bbb afgevallen, hebben er een mooier figuur gekregen, zijn fitter, blijer met hun lijf, hun eetpatroon en zichzelf. Info: www.bbbhealthboutique.nl.

Honderden bezoekers gaan uit hun dak op sounds van DJ Jean

Yvonne: 'Volgend jaar zijn we zeker weer van de partij'

Winter Village Laren zit erop. De weergoden waren de ijsbaan de afgelopen zes weken niet altijd gunstig gezind. Toch kijkt de organisatie met plezier terug.

DJ Jean achter de draaitafel afgelopen zaterdagavond. Foto: Bob Awick

Laren De feestavonden op de ijsbaan in Laren worden altijd goed bezocht, maar die van DJ Jean overtrof alles.

Honderden bezoekers genoten zaterdagavond van zijn optreden. Het was zelfs zo druk dat Rutger en Iko - de mannen achter Winter Village Laren - meedraaiden in de spoelkeuken. "Allemaal de handen uit de mouwen steken; dat is typerend voor onze organisatie", zegt Yvonne van Beers van NoName uit Soest. Het meubilair uit het restaurant was voor deze gelegenheid weggehaald en opgeslagen.

Zeker 35.000 mensen bezochten de afgelopen weken de ijsbaan op de Brink. Van hen bond een kwart de ijzers onder. Het weer was niet top, zegt Van Beers. "Veel regen. En de sneeuw op 8, 9 en 10 december - de dagen dat we de kerstmarkt hadden - zorgden voor minder bezoekers dan gehoopt." De (bedrijfs)borrels daarentegen liepen storm. Ondanks alles kijkt de organisatie terug op mooie weken. "En volgend jaar zijn we zeker weer van de partij."

Lintje bij afscheid van bekend gezicht van Singer Laren

Singer-gezicht Lida ten Wolde en Pieter Broertjes. Foto: Bastiaan Miché

Laren Burgemeester Pieter Broertjes heeft maandagavond de Hilversumse Lida ten Wolde - sinds 1990 gastvrouw in Singer Laren - benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

"Lida is ruim zevenentwintig jaar van grote waarde voor het team van vrijwilligers: betrouwbaar, consciëntieus, direct inzetbaar en/of oproepbaar. Een voorbeeld van wat een vrijwilliger zou moeten zijn: vrijwillig, maar niet vrijblijvend."

Ten Wolde heeft zich ingezet als gastvrouw in het museum van Singer Laren. Als een van de eerste gastvrouwen vervulde zij deze vrijwilligersfunctie. Een functie die nu niet meer weg te denken is en inmiddels is uitgebreid tot vele vrijwilligers. Sinds 2015 zet zij zich ook in als gastvrouw tijdens de Onvergetelijk Singer-rondleidingen. Hierbij gaan mensen met dementie en hun mantelzorgers onder begeleiding van een speciaal opgeleide rondleider en gastvrouw met elkaar in gesprek over wat ze zien in het museum. Ook is ze medeverantwoordelijk voor de verkoop van kunstwerken tijdens verkooptentoonstellingen.

Repair Café in De Blaercom

Blaricum In dorpshuis De Blaercom aan de Schoolstraat 3 vindt op zaterdag 13 januari weer het Repair Café plaats.

Vanaf 10.00 uur kunnen bezoekers terecht met defecte huishoudelijke apparaten, tuingereedschap, fietsen en kleding. De sessie eindigt om 13.00 uur. Vanaf 12.30 uur worden geen reparaties meer aangenomen. Voor te vervangen onderdelen wordt een vergoeding gevraagd.

Wandelen over Gooise heiden

Laren De Stichting Wandelvierdaagse Het Gooi trapt 2018 af met een bos- en heidewandeling op zondag 14 januari.

De 18 km lange tocht voert via de Larense Eng naar de Westerheide en over de Crailosebrug naar het Spanderswoud. Na de rustpauze nabij het Mediapark in Hilversum gaat de terugweg via de Zuiderheide. Inschrijven kan tussen 8.45 en 9.15 uur bij SV Laren'99 aan het Schuilkerkpad. Vertrek om 9.30 uur. Honden mogen niet mee.

Zo mooi is Moeder Natuur

Vogelvlucht in de polder.

BEL Natuurfoto's blijven boeien en zeker die van Albert van der Linden uit Blaricum. Hij gaat nooit zonder camera op pad, want hij ziet onderweg altijd wel iets bijzonders. Of het nu een eekhoorntje in de Bijvanck is dat zich niets aantrekt van het verkeer of een reiger die voor hem lijkt te poseren. En na een nachtje vrieskou treft hij een waar kunstwerk aan op de voorruit van zijn auto. Hij ziet direct de schoonheid ervan en legt dat vast op de gevoelige plaat. Zo kunt u er ook van genieten! Uw foto's zijn ook welkom (redactie@belnieuws.nl).

Eenkhoorntje in de Bijvanck.
Krabben geblazen, maar wat een bijzonder kunstwerk op deze autoruit.
Reiger in polder van Eemnes. Foto's: Albert van der Linden
Torenvalkje.
17 / 20

Zaterdag is er een bingo bij Ons Genoegen in Laren. Foto: Ons Genoegen

Vrijdag 12 januari

Tuimeljudo (3 t/m 5 jaar)

15.15 uur | Osorezu Dojo Huizen

Tuimeljudo is judo voor peuters van 3 t/m 5 jaar. Informatie www.osorezu.nl of bel 06-15273036.

De geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Elke vrijdag voor spullen die een tweede kans verdienen.

Vrijdag 12 januari tot zaterdag 24 februari

Expositie Twin Collectie - Anton Heyboer

9.00 uur | Brinkhuis Laren

Van 12 januari t/m 24 februari kunt u de Anton Heyboer-expositie bewonderen in de (h)Artgalerij van het Brinkhuis in Laren. Entree gratis. Zondags gesloten.

Zaterdag 13 januari

Wandelen door historisch Huizen

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

De start van deze wandeling met gids is om 14.00 uur bij het Huizer Museum aan de Achterbaan 82. Kosten € 4,- pp.

Repair Café Blaricum

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Schilderworkshop

13.00 uur | Atelier Het Zoldertje Blaricum

Workshop 'Hoe schilder je een ijsvogel met acrylverf'. € 45,- incl. materiaal. Aanmelden per e-mail: info@angeline-rijkeboer.nl / tel. 035-5269035. Nadere info: www.angeline-rijkeboer.nl.

Bingo

20.00 uur | Speeltuin Ons Genoegen Laren

Zondag 14 januari

Fotografieworkshop 'Winterfotografie'

9.30 uur | Parkeerplaats bij Restaurant de Tafelberg Blaricum

STILTEMEDITATIE, STADSVERLICHTING

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala

Concert Kamerorkest De Muziekkring

15.00 uur | Dorpskerk Huizen

Floris Kappeyne Trio in het Papageno Huis

15.30 uur | Stichting Papageno Huis

Lezing en nieuwjaarsreceptie

15.00 uur | Gooise Academie Laren

Aansluitend is om 17.00 uur de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie.

Maandag 15 januari

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Informatie-uurtje over vrijwilligerswerk

10.00 uur | Het Raadhuis Laren

U kunt zich aanmelden via vclarenblaricum@versawelzijn.nl of per telefoon 035-7504149.

Internetrisico's

14.00 uur | Brinkhuis Laren

Judo Special needs

16.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Judo voor jongens en meiden van 6 t/m 12 jaar met een beperking. Meer informatie op www.osorezu.nl of bel 06-15273036.

MMA

19.30 uur | Osorezu Dojo Huizen

Meer informatie op www.osorezu.nl of bel 06-15273036.

Inloopavond The Moclas Singers

20.00 uur | De Engel-Vrijzinnig Huizen

Belangstelling en informatie? Bekijk onze website: www.moclas-singers.nl.

Gratis proefles Chineng Qigong in Eemnes

18.45 uur | Natuurgeneeskunde Eemland Eemnes

Info: www.puurvitabalans.nl.

Schilderlessen

19.30 uur | Atelier Het Zoldertje Blaricum

Op maandag 15 januari starten er wekelijkse schilderlessen in Blaricum-Bijvanck. Kosten € 200,- voor 10 lessen. Inschrijving: info@angeline-rijkeboer.nl / tel. 035-5269035. Website: www.angeline-rijkeboer.nl.

Teken- en schilderlessen voor volwassenen

Brinkhuis Laren

Maandag 15/1: 19.30 - 21.30 uur, donderdag 18/1: 13.30 - 15.30 uur, vrijdag 19/1: 13.30 - 15.30 uur starten 12 lessen € 155,- excl. materiaal. Inloopatelier woensdag 17/1: 13.00 - 14.30 uur met strippenkaart tien lessen: € 120,-. elindenbergh@yahoo.com 06-30276087 www.emilielindenbergh.com.

Dinsdag 16 januari

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | De Brassershoeve

U kunt zonder afspraak binnenlopen tussen 10.00 uur en 12.00 uur. De kosten bedragen € 3,-. www.debrassershoeve.nl.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom

Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Kinderkoken in de Malbak

15.30 uur | De Malbak Blaricum

Op 16, 23 en 30 januari kunnen kinderen van 8-12 jaar komen koken. Het thema is 'Winterkeuken'. Prijs: € 15,- voor 3x. Opgeven bij Sabine, tel. 06-1396 6030 of e-mail skuperus@versawelzijn.nl.

Nieuwjaarsbijeenkomst

20.00 uur | Clubgebouw van KDV Sport & Genoegen Midden-Nederland Huizen

Entree: gratis.

Woensdag 17 januari

Taalcafé / Language bar

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen.

Jiu Jitsu / Zelfverdediging

19.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Mannen en vrouwen vanaf 16 jaar zijn van harte welkom om mee te doen. Meer informatie op www.osorezu.nl of bel 06-15273036.

Fiilm aan de Brink - 'The Circle'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Film aan de Brink – 'La Fille de Brest'

19:.30 uur | Brinkhuis Laren

'Hollandse Meesters uit de Hermitage'

20.00 uur | Brinkhuis Laren

Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Donderdag 18 januari

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen.

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Do. van 10.00-12.00 uur.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom

Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Bijeenkomst Veteranensociëteit Huizen

14.00 uur | De Brassershoeve

Cursus Zelfverdediging Dames

19.30 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden en dames vanaf 17 jaar. Meer informatie op www.osorezu.nl of bel 06-15276036.

Poëzieworkshop: 'Van haiku tot miniatuur'

19.30 uur | De Literaire Werkplaats Eemnes

Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.