Laarder Courant de BEL

25 juli 2018

Laarder Courant de BEL 25 juli 2018


Streep door Lekker Laren 2018

Geen lekkere hapjes op Plein 45, wel nog een optreden van Sonny's Inc. Foto: Bob Awick

LAREN Het culinaire evenement 'Lekker Laren' gaat deze zomer niet door. Door het wegvallen van enkele trouwe partners krijgt de organisatie de begroting niet rond en heeft het moeten besluiten een streep door het evenement te zetten. Wel komt er 1 september een optreden van Sonny's Inc.

'Lekker Laren' stond op Plein 1945 gepland van 30 augustus tot en met 2 september. Volgens de organisatie is er enthousiast aan de voorbereiding gewerkt, maar lukte het niet om voldoende partners te vinden om Lekker Laren naar het gewenste kwaliteitsniveau te tillen.

Geld terug

De organisatie liet via een persverklaring het volgende weten: "We begrijpen uiteraard dat bezoekers teleurgesteld zijn. Diegene die een ticket via de website van Lekker Laren hebben gekocht, krijgen hun geld automatisch teruggestort én ontvangen daarnaast een gratis ticket voor Sonny's Inc Live in Laren op zaterdag 1 september 2018. De organisatie zal iedereen met een gekocht Lekker Laren ticket hiervan op de hoogte te stellen."

Grootte

Sonny Hoogwerf: "Er is absoluut draagvlak voor een dergelijk evenement, maar de grootte speelt ons wel parten. Dat krijgen we teruggekoppeld van onze partners."

5

Provincie houdt kaken op elkaar over fusiebesluit

LAREN De provincie Noord-Holland komt niet over de brug met de door de gemeente Laren gevraagde stukken. Het houdt de kaken op elkaar als het gaat om hoe de beslissing tot een voorgenomen fusie tussen Laren, Blaricum en Huizen tot stand is gekomen.

De gemeente diende eerder een zogeheten verzoek in in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Toen kreeg het al nul op het rekest. Daar maakte de gemeente Laren weer bezwaar tegen. Dit bezwaar is vorige week door Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland ontvankelijk verklaard, maar weer afgewezen.

Het college van burgemeester en wethouders laat in een gevraagde reactie weten zich te beraden op de eventuele volgende stappen.

Laarder aangehouden voor uitvoer gestolen auto's

LAREN De politie heeft vorige week woensdag in zijn woning in Laren een 43-jarige man aangehouden die wordt verdacht van het faciliteren bij de uitvoer van tientallen gestolen of verduisterde auto's naar Afrika. De man wordt verder verdacht van witwassen en van valsheid in geschrifte.

In de woning nam de politie gegevensdragers en administratie in beslag.

Onderzoek

Onder de naam 26Worland startte de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid onder het gezag van het Landelijk Parket in Zwolle in juli 2017 een onderzoek naar de betrokkenheid van de verdachte bij de uitvoer van gestolen of verduisterde auto's in zeecontainers naar Ghana en Togo in Afrika.

5

Agrariërs

Foto: Bob Awick

Het agrarisch bedrijf is nog springlevend in Eemnes. Deze week vertelt Kees Eek als tweede van drie agrariërs over zijn schapenhouderij.

10/11

Bestuurslid bij de bibliotheek in Huizen De bibliotheek zoekt per 1 september twee bestuursleden. Het bestuur van de bibliotheek bestaat uit gemiddeld zes personen, werkt op afstand en adviseert de directie op diverse beleidsterreinen. Het bestuur vergadert ongeveer zes keer per jaar samen met de directeur. Het betreft een onbezoldigde functie bij een eigentijdse en professionele bibliotheek, die volop in beweging is. Wie zoeken wij? U heeft bestuurlijke ervaring in het sociale, culturele of maatschappelijke veld en belangstelling voor de bibliotheek als lokale voorziening en/of een financiële en/of juridische achtergrond. Daarnaast heeft u een goed maatschappelijk netwerk in het werkgebied van de stichting, een helikopterview en een goed evenwicht tussen betrokkenheid en bestuurlijke afstand. Bestuursleden zijn woonachtig in de gemeenten Huizen, Laren of Blaricum. Contactpersoon: Pauline Gmelig Meyling van openbare bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum, telefoon 035-5257410 of directie@bibliotheekhlb.nl.

ANWB AutoMaatje
Als vrijwilliger voor ANWB AutoMaatje in Laren, Blaricum en Eemnes rijdt u mensen in de buurt naar verschillende plekken. De medewerker van Versa Welzijn koppelt de deelnemer aan een van de beschikbare vrijwilligers bij hen in de buurt en vertelt wat het ongeveer gaat kosten. Als vrijwilliger komt u op het afgesproken tijdstip voorrijden. De deelnemer rekent na afloop contant af met de vrijwilliger op basis van de gereden kilometers. Hiervoor wordt 30 cent per kilometer gerekend. De vrijwilliger is in het bezit van een geldend rijbewijs en een verklaring omtrent goed gedrag. https://www.anwb.nl/lidmaatschap/maatschappelijk/mobiliteit/automaatje. Werktijden zijn altijd in overleg met de vrijwilliger en u wordt twee dagen vooraf gebeld voor een rit. Contactpersoon: Marjolein Post van Versa Welzijn/Impuls, telefoon 06-13966050 of mpost@versawelzijn.nl.

Praatje met een maatje
Voor een heer in Laren zoeken we een vrijwilligster die 1x per week of 2 weken een paar uurtjes op bezoek wil gaan. Meneer is 90+, leest veel, heeft veel interesse in schaken, vertelt graag. Werktijden: op maandag-, woensdag- of donderdagmiddag. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.
Voor actuele vacatures kunt u ook tijdens de zomervakantie onze vacaturebank op www.versavc.nl raadplegen. Van 23 juli tot en met 31 augustus is de Vrijwilligerscentrale gesloten. Telefoon 035-7504149, e-mail: vclarenblaricum@versawelzijn.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Weerbericht

Zeer warm, zonnig, in het weekeinde kans op onweer

Een landelijke hittegolf is onvermijdelijk deze week. Een uiterst standvastig hogedrukgebied boven onze omgeving krijgt een verbinding met een reusachtig hogedrukgebied boven Noord-Rusland en Scandinavië. Met een naar oost ruimende wind zindert de temperatuur naar volop tropische waarden. In het weekend is onweer mogelijk, gevolgd door een tijdelijke afkoeling.

Donderdag en vrijdag

Het hoogtepunt van de hittegolf wordt donderdag en vrijdag verwacht. Het is op beide dagen zonnig. Met een zwakke tot matige wind tussen noordoost en zuidoost zindert het kwik donderdag naar zo'n 32 à 33 graden. Vrijdag wordt de heetste dag met een maximum van 34 à 35 graden. Ook de nachten zijn ronduit zwoel met een minimum van omstreeks 21 graden.

Het weekeinde

Zaterdag is het drukkend warm met een maximum van 32 à 33 graden. Het is zonnig maar er ontstaan stapelwolken. In de loop van de dag is een onweersbui mogelijk. De naar noordwest gedraaide wind brengt zondag lichte afkoeling tot circa 26 graden. De zon schijnt met lokaal kans op onweer. Na het weekend blijft het (zeer) warm zomerweer met soms kans op onweer.

Weetje

Als het op KNMI-hoofdstation De Bilt minstens vijf dagen achtereen meer dan 25 graden wordt, waarvan drie dagen boven 30 graden, is er sprake van een landelijke hittegolf. De langste hittegolven waren die van augustus 1975 (18 dagen), juni/juli 1976 (17 dagen), juli 2006 (16 dagen) en augustus 2003 (14 dagen). Op 19 juli 2006 werd het bijna 36 graden.

De Gooise zanderijen in beeld gebracht in het Brinkhuis

LAREN Een serie indrukwekkende foto's van de Gooise zanderijen van fotograaf Fred Willems is tot 25 augustus te zien in het Brinkhuis aan de Brink in Laren. De officiële opening is 26 juli om 16.00 uur door burgemeester Rinkse Kruisinga en rentmeester Karen Heerschop van het Goois Natuurreservaat.

Deze expositie staat in het kader van het Erfgoedfestival 'Groen in Gooi en Vecht' en is te zien van 21 juli tot 25 augustus. De Vereniging Vrienden van het Gooi (VVG) treedt op als medeorganisator.

De VVG heeft zich in de afgelopen jaren intensief beziggehouden met de zanderijen. In 2017 werd een congres gewijd aan deze bijzondere landschappelijke en cultuurhistorische elementen in het Gooise landschap. Als vervolg daarop heeft de VVG een wetenschappelijk onderzoek laten doen naar de waarden van de zanderijen. Het onderzoek - dat uitloopt op een serie aanbevelingen voor de toekomst van de zanderijen - is dit voorjaar aangeboden aan de Gooise gemeentebesturen.

Fotograaf Fred Willems heeft de zanderijen ook bezocht en de kwaliteiten ervan op zijn eigen, heel bijzondere manier verwerkt. Hij slaagde erin om iets van de soms uitbundige, soms wat melancholieke sfeer van die Gooise plekken vast te leggen.

Om het bestaan van de zanderijen breder bekend te maken, heeft de VVG een fietsroute langs de zanderijen samengesteld en uitgegeven. Er wordt nog gewerkt aan het plaatsen van informatieborden op een aantal markante plekken langs die route.

Foto: Ab Walet

Eindelijk kwam ik er weer eens eentje tegen, een kleurige zuringspanner. Het is, wat ze noemen, een dagactieve nachtvlinder. Zoals de naam al zegt is de zuring de waardplant. Daar worden de eitjes op gelegd en daar eten de kleine rupsjes hun buikjes vol van. Het tweede gedeelte van de naam wijst op het soort rups. Ken je die leuke rupsen die voor- en achterpootjes vlakbij zetten en dan in een boogje staan? Zo eentje.

LMHC ontvangt 750 euro extra van VriendenLoterij

LAREN Een grote verrassing voor de Larensche Mixed Hockey Club (LMHC) van de VriendenLoterij. De club was in de maand mei één van de succesvolste deelnemers aan de Nationale Belmaanden en ontvangt daarom nu eenmalig een extra bijdrage van 750 euro.

De helft van ieder verkocht lot komt direct ten goede aan de clubkas van de club. De belactie van de LMHC leverde de club maar liefst 74 loten op. Daarmee scoorde de club in mei de vierde plaats. Als de 74 loten een jaar blijven meespelen, dan kan de Larensche MHC 6.956 euro bijschrijven.
Jacqueline Mol: "Dit had ik nooit verwacht. Als club zijn we hier ontzettend blij mee. We hebben 86 jeugdteams en die hebben allemaal goede trainingen en trainingsmaterialen nodig. Daar kunnen we deze extra inkomsten goed voor gebruiken."

Oud-tekenleraar redt kunstwerk aan muur Albert Heijn van sloop

Smeedwerk stelt Larens dorpsleven voor en werd gemaakt door Cees Snoey

Hans van Deuren is eigenaar geworden van het kunstwerk aan de muur van Albert Heijn. Het werd gesloopt en zo wist hij het te redden.

Tekenleraar Hans van Deuren met een deel van het kunstwerk dat hij redde van de sloop. De molen en het wapen van Laren zijn duidelijk herkenbaar. Foto's: Leo Janssen

LAREN Verbijsterd zag de Larense oud-tekenleraar Hans van Deuren toe hoe vorige week het smeedijzeren kunstwerk gemaakt naar een tekening van Hilversumse kunstenaar Jacques de Wit (1898-1983) van de zijmuur van Albert Heijn aan de Sint Janstraat werd gesloopt en aan stukken gezaagd. De 15 meter lange muurdecoratie stelt het Larense dorpsleven van weleer voor en is gemaakt door de markante Laarder Cees Snoey (1922-2012).

Hans van Deuren sprak de heren van het sloopbedrijf aan, waarom het kunstwerk - dat niet op de lijst van buitenkunstwerken van de gemeente Laren voorkomt - weggehaald moest worden. Daar kwam geen antwoord op. Van Deuren vroeg daarop of hij het kunstwerk mocht kopen. Dat is hem uiteindelijk gelukt en nu is het kunstwerk dat sinds 1970 aan de Albert Heijnmuur heeft gehangen, opgeslagen in de tuin van Van Deuren.

Verbijsterd

Zo zag het kunstwerk er uit toen het nog aan de muur bij Albert Heijn hing.

Ook de zoon van Cees Snoey, Kees jr. is verbijsterd dat het werk zo robuust en onaangekondigd is weggehaald. "Ik had er het juist over met mijn broer om er eens een betere achtergrond voor te gaan maken om het kunstwerk - dat voor mijn vader een belangrijke uitdaging is geweest - beter uit te laten komen. Mijn moeder vertelde overigens dat mijn vader in die tijd niet zo goed bij kas was om een boormachine voor het te maken kunstwerk aan te schaffen. Daarop ging hij naar de bank voor een lening. Die werd geweigerd. Het was de reden voor mijn ouders nooit meer naar die bank te gaan."

Singer

Op zoek naar nieuwe plek: in het Larense landschap of Singer

Wat er nu gaat gebeuren met het kunstwerk is nog een raadsel. Hans van Deuren: "Het zou een prachtige plek moeten krijgen in het Larens landschap. Of op de muur bij Singer Laren. Ik heb het al uitgemeten, het past. Het zou een mooie verbinding zijn tussen Singer en Laren en tegelijkertijd verlevendigt het de Naarderstraat. Ik denk erover na. Iedere suggestie is welkom. Het zou toch doodzonde zijn als dit kunstwerk aan Laren wordt onttrokken."

Tineke Groenesteijn (74): 'Waar heb je m'n bietjes nou, Bart?'

Tineke en Bart bij de platte bak. Foto: Jacqueline Roest

Eemnes Het echtpaar Tineke en Bart Groenesteijn uit Eemnes huurt anderhalve tuin op volkstuincomplex De Eemakker. Het is eigenlijk de hobby van Tineke (74). Haar Bart (75) mag het zware werk zoals spitten en snoeien verrichten. "Bart maakt soms te veel schoon. Ineens waren mijn zwarte bessen weg. Had hij voor onkruid aangezien."

Gemiddeld is de Eemnesserse driemaal per week zo'n tweeënhalf uur in de tuin te vinden. "Ik vind het er heerlijk en kan me er echt ontspannen. Ik werk liever in de tuin dan in het huishouden", lacht Tineke. "Ben wel sneller moe dan twintig jaar terug", zegt ze daarbij.

Wisselteelt

Tineke houdt ervan om nieuwe dingen uit te proberen. Ook maakt ze in de winter een plattegrond met een nieuwe indeling voor de tuin. Volgens haar is het beter om aan wisselteelt te doen. "Het is een hele studie, maar de kans op ziekte vermindert en het bevordert de groei van het gewas." In hun tuin worden onder meer sperziebonen, bieten, sjalotjes, tomaten, prei, peterselie, worteltjes en uien verbouwd. "De zandgrond is voor kooltjes niet zo goed", weet Tineke inmiddels uit ervaring. In de platte bak op het terrein groeien echter de courgettes en komkommers als kool.
Ook kruiden en aardbeien haalt ze uit eigen tuin, net als wat late aardappels. De kapucijners heeft ze ingevroren en van de asperges hebben ze al lekker gegeten. "De tuinbonen moeten er binnenkort uit en de suikermais is voor dochterlief (vindt ze zo lekker)." Fleurig is de tuin ook: Zinnia's, Lathyrus, dahlia's en goudsbloemen bloeien rijkelijk. Bij vertrek neemt ze voer mee voor de kippen ("Waar heb je m'n bietjes nou, Bart?").

Arda de Ruijgt-Ketelaar vertelt volgende keer over haar tuin op De Eemakker.

Hanny van der Zwaan-Wijchers

Hanny van der Zwaan-Wijchers (74) doet vrijwilligerswerk en is geïnteresseerd in alle vormen van kunst en filosofie.

Foto: PR

In Laren sinds?
"1982."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben gepensioneerd, maar zeer actief."

Wat maakt het vrijwilligerswerk boeiend?
"Werk nu veertien jaar met erg veel voldoening op de afdeling Geriatrie in Tergooi."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Schilderen, beeldhouwen, zwemmen en met vrienden optrekken."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Minister van Volksgezondheid."

Waar maak je je zorgen om?
"Over het voortbestaan van de wereld in al zijn schoonheid."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"De Brink."

Laren mist nog ...?
"Het oude gevoel voor saamhorigheid."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Parkeerbeleid in Laren."

Favoriete jaargetijde (en waarom)?
"Voorjaar om te zien dat alles weer tot bloei komt."

Welke reis wil je nog maken?
"Met een camper door Canada."

Welke uitdaging wil je aangaan?
"Duosprong parachutespringen."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"In een achtbaan gaan zitten: doodeng! Eens maar nooit meer!"

Wat is je favoriete spreuk?
"Doe wat ge wilt, gekletst wordt er toch."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Studie voor de kleinkinderen betalen, geld voor onderzoek naar hersentumoren en kinderkanker."

Geen 'Lekker Laren' dit jaar

Vervolg voorpagina

LAREN - Sonny Hoogwerf van de organisatie van 'Lekker Laren': "Een deel van het terrein kunnen we niet gebruiken, want daar moeten parkeerplaatsen vrij blijven. We kunnen niet zelf het risico lopen en daarom hebben we besloten om het af te blazen. Natuurlijk zullen we kijken of het in de toekomst wel weer mogelijk is. Wij vinden Lekker Laren nog steeds een mooi concept: een totaalevenement met een koppeling naar de plaatselijke middenstand. Inmiddels hebben we ook een naam opgebouwd binnen de regio en mensen wisten ons te vinden."

Sonny's Inc

Hij is blij dat de topavond van het evenement overeind kan blijven. Dat is het concert van Sonny's Inc dat op zaterdag 1 september wordt gehouden. "Ik krijg daar gelukkig ook goede reacties op. Iedereen is blij dat in ieder geval het concert wel doorgaat en daar gaan we ons nu op richten. Daarmee is het ooit begonnen en daar gaan we in ieder geval mee door."

Kaarten voor het concert zijn te bestellen op de website lekkerlaren.nl.

Laarder aangehouden voor uitvoeren auto's

Vervolg voorpagina

LAREN - Aanleiding voor het onderzoek was het aantreffen van enkele gestolen auto's, waarbij de verdachte in beeld kwam. De auto's zouden in opdracht van het bedrijf van de verdachte naar Afrika worden verscheept. De man uit Laren verklaarde niet op de hoogte zijn van de herkomst van de auto's. Hij zou slechts op verzoek de export organiseren.

Gestolen

Uit het onderzoek komt naar voren dat de verdachte in de periode van januari 2015 tot juli 2017 ongeveer 50 auto's exporteerde die als gestolen of verduisterd gesignaleerd stonden. Daarbij werd ook geconstateerd dat door verdachte was geknoeid met de aangifte van uitvoer bij de douane. Het voertuigidentificatienummer op die aangifte klopte vrijwel nooit met het echte nummer op het vrachtdocument.

Vermoedelijk zijn de nummers bij de douane-aangifte met opzet verkeerd opgegeven om te verhullen dat de uitgevoerde personenauto's van diefstal of verduistering afkomstig zijn.

Foto's amateurfotografen in Tergooi Blaricum

Blaricum Amateurfotoclub Flevo uit Huizen exposeert tot 25 augustus in Tergooi Blaricum. Te zien is recent werk van de clubleden met verschillende thema's, zoals portret, dieren, architectuur en natuur. De werken kunnen ook gekocht worden. De foto's bevinden zich in de gang van de afdeling Spoedeisende Hulp, verdieping -1, te bereiken via de hoofdingang en te bezichtigen tijdens kantooruren.

Het Marte Rölingpaadje. Fotocollectie: Leo Janssen

Niet veel mensen weten wat een olifantenpaadje is. Is het een planologische miskleun of een gevolg van logisch menselijk instinct? Er zijn duizenden van die onverharde afsteekweggetjes in Nederland. Ook Laren heeft er een aantal.

Olifantenpaadjes zijn eigenlijk eigengereide monumentjes van stil verzet. Ze worden gemaakt door de mensen zelf. In het Engels heten ze 'desire lines' of 'desire paths'. Los van welke planoloog dan ook is het voor de wandelaar, fietser en scooter de kortste weg tussen A en B. Al heeft een planoloog of ambtenaar de officiële route nog zo goed bedacht, om hun doel te bereiken maken de weggebruikers hun route zelf als het maar terrein-, dus tijdwinst, oplevert.

Jungle

De Nederlandse naam is ontstaan omdat de paadjes lijken op paadjes in de jungle, gemaakt door olifanten. Die zijn zo kolossaal dat ook in de jungle zij altijd de kortste route nemen.

Fotoboek

De mooiste olifantenpaadjes in ons land zijn vastgelegd in een prachtig fotoboek van Jan-Dirk van den Burg. Binnen twee weken was het uitverkocht. Eigenlijk is deze 'strijd tussen mens en overheid' ontdekt door Maarten 't Hart. Als eerste schreef hij over deze 'ingesleten gewoonte'.

Marte Röling

Het mooiste voorbeeld van burgerlijke ongehoorzaamheid in Laren is te vinden bij de vier gouden geitjes op de Postiljon. Het is de kortste, maar ook de leukste weg die de officiële route van de Bazelweg naar de hoek Postiljon/Smeekweg met een honderdtal meters bekort. En wat nog leuker is, is dat de wijkbewoners er zelf een officiële naam voor hebben aangevraagd: het Marte Röling paadje, vernoemd naar de beeldhouwer van de inmiddels weer gouden veestapel.

Eeuwige roem

Marte groeide op aan de Torenlaan. Ze is vooral bekend om haar grote schilderijen en sculpturen waarmee ze in Europa en de Verenigde Staten eind jaren vijftig furore maakte. Later - in de jaren tachtig - met de 'grafische portretten' van koningin Beatrix en prins Claus.
Wat bijzonder aan de naamgeving van het olifantenpaadje is, is dat de inmiddels 78-jarige kunstenares hiermee een van de twee nog levende Laarders is die al bij leven eeuwige roem in de openbare ruimte hebben verworven.

Berend Gerstenkorrel

De andere is de 93-jarige Theo Christenhuis alias Berend Gerstekorrel. Hij was met name in de vijftiger en zestiger jaren een begrip als dirigent van de Larense boerenkapel De Dorsvlegels, opgericht 'als grapje' in 1952. Veertig jaar lang begeesterde hij met zijn mimiek en komische dans - met pijp in de mond en pollepel in de hand - het Gooise publiek.

Het beeldje dat van hem is gemaakt door de beeldhouwer Kees Schrikker verhuisde van de Gooische School naar de burgemeesterswoning en heeft vanaf 2007 een vaste plek op het pleintje tegenover Sancta Maria op de Sint Janstraat.


Kent u een olifantenpaadje bij u in de buurt? Mail het me. Bol an!

Orgeltochten NH bezoekt Blaricum, Laren

Het orgel in de basiliek.

LAREN/BLARICUM - Nergens zijn zoveel orgels te vinden als in de regio Noord-Holland. Daarom klinken ook dit zomerseizoen een groot aantal van deze instrumenten tijdens de Orgeltochten Noord-Holland. De derde serie concerten is op zaterdag 28 juli in Blaricum, Laren en Naarden onder leiding van organist Aart Bergwerff.

Orgelliefhebbers en geïnteresseerden zijn welkom op deze tocht door het mooie landschap langs prachtige instrumenten in bijzondere kerken. Op deze derde van vier zaterdagen gaat de orgeltocht weer langs (dorps)kerken met historische orgels. Iedere tocht biedt klassieke ingrediënten: kwalitatief goede muziekprogramma’s, eeuwenoude instrumenten en bijzondere kerken.

Het programma van de orgeltocht in Blaricum, Laren en Naarden op zaterdag 28 juli ziet er als volgt uit:
10.30 uur · Blaricum · Dorpskerk · Torenlaan 16 · Flentrop, 1935
12.00 uur · Laren · Sint Jansbasiliek · Brink 31 · Adema-Schreurs, 2002
14.30 uur · Naarden · Grote Kerk · Marktstraat 13 · Bätz-Witte, 1862 en Strümphler kabinetorgel, 1784 en Flentrop koororgel, 1937

De Sint Jansbasiliek wordt zaterdag aangedaan door de Orgeltochten Noord-Holland. Foto: Bob Awick

Zaterdag worden de Basiliek, Dorpskerk en Grote Kerk bezocht

Iedereen kan deelnemen aan deze muzikale verrassingstocht zonder opgave vooraf. De aanvangtijd is 10.30 uur. Deelname is € 17,50 per persoon, inclusief programma en exclusief lunchkosten. Het volledige programma en alle praktische informatie is te vinden op orgeltochtennoord-holland.nl.

Wethouder Kennis geeft startsein bouw laatste deel Blaricummermeent

Zelfde dag werd ook getekend voor Blaricum op Zoom fase II van Linq

De ontwikkelingen in de Blaricummermeent volgen elkaar snel op. Wethouder Kennis gaf vorige week het startsein voor een project en tekende voor een ander.

Wethouder Kennis en toekomstige bewoners geven startsein bouw Foto: Jan Dekker Photo

BLARICUM Met een krachtig gebaar gaf wethouder Anne-Marie Kennis vorige week dinsdag officieel het startsein voor de bouw van de eerste woningen van het project ‘Allure in het Gooi’ in nieuwbouwwijk Blaricummermeent. Hiermee is ook de bouw in het laatste deel van de wijk begonnen.

Dit deed zij niet alleen. De kinderen van de kopers droegen hun steentje bij. Symbolisch legde Wethouder Kennis, geassisteerd door de kinderen, de vloer van de eerste van de eenendertig woningen uit het project op zijn plaats. De hijskraan deed de rest.
In de wijk staan inmiddels 675 nieuwbouwwoningen. "Dat worden er duizend", vertelt Kennis. "Het is één van de meest ambitieuze dorpsuitbreidingen van Nederland. Ontwikkelaar De Realisatie is begonnen met de bouw van een van de laatste stukken grond. Het is opvallend, maar zeker niet verrassend om te zien dat veel bewoners uit de Blaricummermeent doorstromen naar nieuwe woningen in dezelfde wijk," aldus de wethouder.
"Het is hier dorps opgezet met gevarieerde, hoogwaardige woningbouw. Dat zie je ook binnen dit project. De Allure bestaat uit traditionele en moderne rijwoningen, twee-onder-een-kap en vrijstaand. Stuk voor stuk prachtige ontwerpen met Gooise allure", zegt Kennis tegen Ed de Moor, eigenaar van De Realisatie.

Stijl

Een impressie van de waterkant van Blaricum op Zoom fase II van Linq.

De Moor: "Alle woningen in De Allure worden luxe en heel compleet gerealiseerd. Denk aan luxe sanitair en tegelwerk en rieten dakbedekking. Het project heeft diverse woontypen in een traditionele en moderne jaren '30 variant, waarvan zelfs twee vrijstaande woningen gesitueerd zijn aan het water. Wie hier woont, leeft in stijl en kan elke dag volop genieten van een zee aan ruimte en een heerlijk grote tuin. Dit project past bij De Realisatie. Bij ieder project wil De Realisatie het verschil kunnen maken. Hier is dat gelukt met duurzame woningbouw passend bij de charmante stijl van het oude dorp. De woningen waren dan ook snel verkocht."

Linq

Virtual reality app ingezet bij verkoop Blaricum op Zoom fase II

Dezelfde dag tekende wethouder Anne-Marie Kennis voor de 5e keer een overeenkomst met Linq Projecten. Deze keer gaat het bedrijf 14 twee-onder-een-kapwoningen bouwen aan de Meentstroom. "Met het winnen van de selectieprocedure voor deze ontwikkeling staat de teller voor Linq in De Blaricummermeent op 85 woningen", vertelt Bob Schoeman van Linq trots.
"De projecten Gooische Gaerde, De Twaalf Edelen en Vitae Nova zijn al gerealiseerde projecten en stuk voor stuk prachtige buurtjes geworden met elk een heel eigen karakter. Voor het onlangs verkochte Blaricum op Zoom wordt dit jaar nog de eerste paal geslagen en de bouw van Blaricum op Zoom fase II start begin 2019. Hiermee hebben we een mooie bijdrage kunnen leveren aan deze schitterende en gevarieerde woonwijk."

Verkoop

Na de zomer start de verkoop van het project Blaricum op Zoom fase II. Nieuw bij dit project is de verkoopondersteuning door middel van een virtual reality app. De app geeft weer hoe het project er na de realisatie uit komt te zien, door een virtual reality bril op te zetten waan je jezelf in het project. Met het ondertekenen van de overeenkomst zijn bijna alle plannen voor deelplan D in De Blaricummermeent zo goed als definitief. De laatste ontwikkelaar en kaveleigenaren werken op dit moment de definitieve ontwerpen uit.

Schapenhouder Kees Eek: 'De Eempolder is mijn thuis'

Het agrarisch bedrijf is nog springlevend in Eemnes. In de Eempolder zijn rond de dertig veehouders actief. De Eemnesser ondernemers zijn verenigd in de Agrarische Kring Ondernemers Eemnes (AKOE) die de belangen van de leden behartigt, maar ook het publiek bij hun activiteiten wil betrekken. Bijvoorbeeld met een fietstocht langs de boerderijen in april dit jaar. Deze week vertelt Kees Eek als tweede van drie agrariërs over zijn schapenhouderij.

Kees Eek op zijn boerderij. Foto: Bob Awick

Eemnes Kees Eek is enthousiast over de polder bij Eemnes, waar hij is opgegroeid en waar zijn ouderlijk huis stond. Nu woont hij twaalf jaar op dezelfde plek. Net als zijn vader is hij hobbyboer, alleen heeft Eek gekozen voor een paar koeien en veel schapen.

"Schapen zijn gemakkelijker", zegt hij. "Ik laat ze buiten en melken is niet nodig; daarvoor zijn de lammetjes."

Eek: "Mijn ouders hebben hier in 1960 een boerderij gebouwd; mijn grootouders woonden drie boerderijen verderop", legt Eek de band met zijn adres aan de Meentweg en de polder uit. "Deze plek is mijn thuis. Ik heb met mijn vrouw een poos in Laren gewoond, maar dat is niet hetzelfde. Na het werk reed ik altijd eerst naar mijn ouders in Eemnes: even kijken naar de schapen. Pas daarna ging ik naar huis. Toen mijn vader aangaf naar een seniorenwoning te willen verhuizen, hebben we onze kans gegrepen en zijn we weer naar Eemnes gekomen."

Kees Eek heeft ook nog kalfjes. Foto: Bob Awick

Boerderij

Hij laat een foto zien van de boerderij die zijn ouders destijds hebben neergezet: een boerderij in jaren-60-stijl. Hij heeft het pand laten neerhalen en de huidige boerderij ervoor in de plaats gebouwd. "Ik geniet nu al twee jaar van mijn prepensioen, maar werkte daarvoor in de bouw", licht hij dit besluit toe. "Ik wist dat het heel lastig zou zijn om de woning van mijn ouders energiezuinig te krijgen en aan te passen aan deze tijd. Gelukkig vond mijn vader dat ook. Hij zag hoe andere buren bezig bleven met het aanpassen van hun woning. 'Goed gedaan, jongen', heeft hij meer dan eens gezegd."

Schapen

Hoewel het houden van de schapen een hobby is, ziet Eek zichzelf wel als agrariër. Hij is bestuurslid van de AKOE en heeft ook zijn schapenhouderij bedrijfsmatig aangepakt. "Ik begon met vijf schaapjes in 1984, nu heb ik er zestig", is zijn vervolg. "Meestal staan ze in het land, alleen in februari haal ik ze binnen om te lammeren. Een paar weken later breng ik ze samen met de lammetjes naar buiten. Na een jaar gaan de jonge rammen en een paar ooitjes naar de slacht", legt hij zijn bedrijfsmodel uit.

Op de vraag of het niet verstandiger is om de schapen voor de wol te houden, schudt hij ontkennend zijn hoofd. "Daar leg ik op toe. Het scheren van een schaap door Jaap Schrama, mijn schaapscheerder, kost ongeveer vier euro. Wol levert niet meer dan een kwartje per kilo op en een mooie vacht weegt vijf kilo", rekent hij zijn verlies uit. "Vergeet niet dat er veel moet gebeuren voordat een schapenvacht verandert in een bol wol: wassen, vilten, kleuren: daar gaat het meeste werk en geld in zitten." Wel heeft hij afgesproken dat de schaapscheerder de wol meeneemt. "Jaap scheert veel schapen in de buurt. Hij kan dus grote hoeveelheden wol tegelijkertijd aanbieden en verdient er nog iets aan."

Lammertijd

Buiten staat de grote schuur die hij veertig jaar geleden samen met zijn vader heeft gebouwd en waar de ooien een plek hebben om hun lammetjes te werpen. Net voor het lammeren laat Eek de schapen scheren. "Als de schapen binnen zijn, willen ze hun dikke jas uit", verklaart de hobbyboer. "Bovendien kunnen we de ulva dan beter zien, dat maakt de geboorte van de lammetjes gemakkelijker."

Hoewel hij tijdens de lammertijd altijd op zijn qui-vive is, bevallen de meeste schapen - Eek schat het percentage op 70% - zonder hulp. Een kwart heeft een beetje begeleiding nodig en een kleine 5% heeft er meer moeite mee. Eek: "Als het nodig is, haal ik er een expert bij."

Kalveren is een stuk ingewikkelder, weet hij van de veehouderij van zijn vader en de zes verbeterd-roodbontkoeien die hij, naast de schapen, zelf heeft staan. "Alle kalfjes worden met een keizersnee geboren. Behalve mijn eigen koeien staan er in de stal ook nog de dieren van een andere Kees, de jongen die elke zaterdag langskomt om me te helpen. Hij was hier voor het eerst als veertienjarige. Het leek zijn vader een goed idee als hij zou meewerken met de schapen. Nu, bijna tien jaar later, zien we elkaar nog steeds."

Als Eek en zijn vrouw met vakantie gaan, neemt de jonge Kees de zaken waar. Andersom houdt Eek, naast zijn eigen koeien, ook het vee van 'andere Kees' in de gaten. "Dat gaat in één moeite door. Boer ben en blijf je altijd. Ik rijd ook elke dag even het land in om te zien hoe de schapen erbij staan. Meestal maken ze het goed, maar het komt voor dat er één op z'n rug ligt of in de sloot is gevallen."

Verbeterd roodbont

Ook het roodbont houdt Eek voor het vlees. In februari of maart worden de kalfjes geboren en staan ze het verdere jaar bij de moeder. In september neemt hij afscheid van de stiertjes. Net als bij de schapen drinken de kalveren en vaarzen bij de moeder, wat het leven voor de geboren en getogen Eemnesser een stuk gemakkelijker maakt. "Sowieso komt de melkfabriek de melk pas halen bij 100.000 liter melk", legt hij uit. "Dat zou betekenen dat ik minstens vijftien koeien moet houden, die ik dan twee keer per dag moet melken. Ik geloof niet dat ik daar zin in heb. Nu eten de mensen in de betere restaurants er goed van."

Moeite met het wegbrengen van zijn dieren heeft hij niet. Ook als hobbyboer is het belangrijk om er een reële bedrijfsvoering op na te houden, vindt Eek. Zelfs de kleinkinderen, die één keer per twee weken een dag bij opa en oma komen, zijn het volgens hem gewend. "Voor alle rammen en stieren is het aan het einde van het jaar sowieso klaar", klinkt het resoluut. "Maar ook een aantal ooien gaan mee. Welke dat zijn, kiezen we op gevoel. Het ene koppie is mooier dan het andere. Als mijn kleindochter zegt dat een ooi een mooi zwart stipje op haar snoet heeft, mag dat schaap in ieder geval blijven."

Zwarte schaap

Ook het tiental zwarte schapen dat bij de witte schapen loopt, is op uiterlijk gekozen. De voorkeur van zijn vrouw. En ja, in het spreekwoord 'het zwarte schaap van de familie' zit een kern van waarheid, weet de schapenboer uit ervaring. "De zwarte schapen zijn eigenwijzer en temperamentvoller", stelt hij beslist. "Als ik de zwarte naar het land breng, moet ik opletten dat ze niet over het hekje springen. Witte schapen blijven mak bij elkaar staan."

De Eempolder

Erfgooiers en de boeren langs de Eem waren in het verleden geen goede vrienden van elkaar. Beide partijen maakten aanspraak op de Eempolder, die is ontstaan in het stroomgebied van de Eem. De graaf van Holland maakte in de 14de eeuw een einde aan de twisten door de Eemnessers de polder in bruikleen te geven. Zij legden de Wakkerendijk aan met monumentale boerderijen.

Wie nu de route van Natuurmonumenten door de polder volgt, ziet hier en daar 'wielen', de doorbraakkolken van de Eem, die aan de onberekenbaarheid van de rivier herinneren. Ook loop je over een middeleeuwse klinkerweg uit de tijd dat boeren en erfgooiers elkaar nog naar het leven stonden.

Verkaveling

Uniek zijn de smalle kavels en sloten in de polder. Een verkaveling die is ontstaan, omdat iedere boer vanaf de Zomerdijk een sloot groef tussen zijn eigen kavel en die van zijn buurman: pure noodzaak om het gebied te ontwateren. Vanaf de zestiende eeuw liep de Eempolder regelmatig onder water. De Eemnessers vonden dat prima, want na het wegtrekken van het water bleef er een laagje vruchtbare slib over. Daardoor leverde de polder bij Eemnes het beste hooi van Nederland. Na de aanleg van de Afsluitdijk is de Eempolder nooit meer ondergelopen.

Weidevogels

Als het aan Eek ligt, blijft hij voorlopig boeren. Zeker nu hij met prepensioen is, heeft hij er de tijd voor. Daarbij vindt hij de Eempolder uniek. Eek slaat een map open en pakt een gedetailleerde kaart waarop alle percelen in de polder zijn ingetekend. "Het is een gebied met veel weidevogels en gezinsbedrijven. Als AKOE werken we samen met veel partijen." Aftellend op zijn vingers somt hij alle betrokkenen op: Natuurmonumenten, de gemeente, de provincie, het waterschap en nog een aantal cultuur- en natuurclubs. De samenwerking verloopt meestal goed, vindt Eek, zeker zolang iedereen consequent achter gemaakte keuzes blijft staan.

"In deze polder hebben we gekozen voor de weidevogels en daar betalen we veel belastinggeld voor. Dat betekent dan ook dat hier geen plaats is voor de vos", geeft hij als voorbeeld. Eerder heeft de AKOE gestreden tegen loslopende honden in de polder, die tijdens het broedseizoen de weidevogels verstoren. Bovendien vinden veel honden het leuk om achter kuddes schapen aan te gaan, wat stress bij drachtige ooien veroorzaakt.

Genietend van het open uitzicht verwacht Eek niet dat het karakter van de polder zal veranderen. "De polder is niet geschikt voor intensieve veehouderij. Boeren met meer dan honderd koeien en megastallen kunnen hier niet goed terecht. Voor Eemnes en de polder is dat alleen maar gelukkig."

Hawaïaanse seizoensafsluiting MCC

Afscheid van Joke Heerschop en Jaap Grob Award voor Rochelle Hoofd

Een barbecue in Hawaïaanse sfeer. Foto's MCC

LAREN Het was prachtig weer voor een seizoensafsluiting van Drum- & Showband MCC met als thema Hawaï afgelopen zaterdag.

Het pleintje bij Muziekcentrum Schering & Inslag was omgetoverd tot Beachclub. Met een heuse tikibar, cocktails, bloemenslingers en een klein beetje zand waande menig MCC-lid zich op een tropische barbecue.

Afscheid

Rochelle Hoofd krijgt de Jaap Grob Award.
Joke Heerschop neemt afscheid.

Tijdens het officiële gedeelte werd afscheid genomen van Joke Heerschop. Om gezondheidsredenen moet zij stoppen met tamboeren bij de vereniging. Joke was de eerste vrouw bij MCC die echt een volwaardig lid van de A-band werd. Een tijdje is ze weggeweest, maar door haar dochters kwam ze weer bij MCC spelen.

Stoppen

Voorzitter Erwin van den Berg greep de gelegenheid aan om aan te geven volgend jaar het voorzitterschap door te willen geven. Dan is hij 10 jaar voorzitter. Hij gaf aan dat hij met pijn in z'n hart afscheid gaat nemen, want ook hij is inmiddels met de vereniging vergroeid. "Het is een enthousiaste vereniging met heel veel mogelijkheden en dat maakt het voorzitter zijn leuk en uitdagend. Er is altijd iets te regelen, te organiseren, te plannen en te doen. Binnenkort zal het bestuur van MCC een nieuw profiel opstellen van de voorzitter die nu nodig is voor de band om daarmee de zoektocht te kunnen beginnen", liet Erwin weten.

Jaap Grob Award

Als afsluiting van het officiële deel werd de Jaap Grob Award uitgereikt. Deze ging naar degene die dit seizoen de meeste moeite heeft moeten doen om bij optredens aanwezig te zijn. Deze eer viel Rochelle Hoofd te beurt. Zij heeft heel wat uurtjes vrij moeten vragen op haar werk. Omdat twee van haar collega-trompettisten zwanger zijn en waren dit seizoen, kwam er net wat meer druk bij haar te liggen.

Het Groene Doeboek over de regio voor kinderen

Kinderen gingen direct aan de slag met het Groene Doeboek. Foto: Maarten van Haaff

LAREN Het Groene Doeboek werd onlangs in SInger gepresenteerd en overhandigd aan een schoolklas van 7- en 8-jarigen. Het is de bedoeling dat het boek kinderen op een leuke en speelse manier wat leert over de geschiedenis van de regio Gooi en Vecht.

Het boek is op initiatief van diverse musea in de regio tot stand gekomen en sluit aan bij het Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht. Het boek, geschreven door kinderboekenschrijvers Arend van Dam en Gitte Spee, is meer een soort ontdekkingsreis dan alleen een leesboek. Er kan ook in gekleurd en getekend worden. Het boek is geschreven voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Hoofdpersoon Piet, machinist van de Gooische stoomtram, gaat met de kinderen op ontdekkingstocht en rijdt langs haltes waar de kinderen opdrachten kunnen doen. Er staan stoere verhalen in over belevenissen in de natuur, weetjes, opdrachten, zoektochten, puzzels en verhalen van de verschillende musea in de regio.

Het Groene Doeboek is onder meer te koop bij Singer Laren de boekhandel en de VVV.

Bussumse 'Big Air' kitesurfer Gilion Goveia vliegt hoger dan iedereen

'Kiten is voor mij een echte verslaving'

Het leven van Gilion Goveia draait om kitesurfen. Hij heeft zijn eigen kiteschool én boardmerk. Hij werkt aan veilige lesprogramma's en gaat voor de hoogste sprong ter wereld.

Kiteboard naar eigen ontwerp. Foto: Ilja Huner

MUIDERBERG De wind klappert om je oren, kites in alle kleuren vliegen door de lucht. Over het water scheren de kitesurfers voorbij. Geen zorgen aan hun hoofd, hun focus op het water en de wind. Het vrije leven. Professioneel kitesurfer Gilion (30) uit Bussum is verslaafd aan de sport.

Zijn jeugd bracht Gilion door in Almere en in Weesp. "Toen ik 18 jaar was begon ik met kiten. Ik zocht iets met een uitdaging en ben begonnen met powerkiten. Daarna maakte ik de overstap naar het kitesurfen. Dat was toen het kitesurfen echt nog in de kinderschoenen stond. Het was alsof je direct in een raceauto moest rijden. Ik ging er vol in, met windkracht 7, terwijl we tegenwoordig beginners adviseren tot maximaal windkracht 6 te gaan."
Gilion liet zich hier echter niet door weerhouden, hij wilde alleen maar meer, harder en hoger. Hij ging dus naar het strand. Heel veel naar het strand om het kiten onder de knie te krijgen. Toen nog bij Pampushaven, maar kiten op die 'spot' is inmiddels niet meer toegestaan. "Ik ging de hele zomer, maar ook in de winter. Het water was superkoud, maar het is echt een verslaving. Ik ben als kitesrfer vrij om te doen wat ik wil. Ik ging overdag kitesufen en 's avonds werkte ik als kok bij Alhambra in Weesp."

In 2008, toen hij 20 was, begon hij zijn eigen boardmerk. Een jaar later voegde hij daar zijn eigen kiteschool aan toe. "Ik zag kansen en heb die gegrepen. Ik heb nu een heel eigen, internationaal merk, Fluid Kiteboarding." Hij traint ook veel in het buitenland. Daar test hij onder andere de nieuwste boards die hij lanceert. Zijn kites zijn verkrijgbaar in Kaapstad, Australië, noem maar op. "Laatst zag ik mijn kites ook bij wedstrijden in Nederland en Griekenland. Mijn gear is dus echt goed genoeg voor de beste kiters van de wereld. Probleem is vaak dat kitesurfers erg merkvast zijn. Maar wie eenmaal overstapt, wil niet meer anders", lacht hij.
Deelname aan wedstrijden is niet iets waar de Bussumer warm voor draait. Hij houdt het liever bij zichzelf. Hij vindt het misschien wel leuk als een sprong zijn naam zou krijgen. "Je ziet dat pro riders vaak een bepaalde combinatie van bewegingen een unieke naam geven. Ik heb al gezien dat een trick van mij door een andere rider is weggekaapt. De salto voorover zonder handen, bijvoorbeeld: ik deed die in Kaapstad en een paar dagen later zie je andere mensen dat nadoen."

Gilion gaat hoger dan iedereen. Foto: Ilja Huner

'Mijn ultieme doel is om de sport veiliger te maken'

Muiderberg is een van de plekken waar Gilion veel te vinden is. "Ideaal voor beginners en er gebeuren nauwelijks ongelukken. Bovendien is de sfeer gemoedelijk." Maar hij ziet ook dat zaken beter kunnen. "We missen een koffietentje en een plek om je om te kleden. Als de wind goed staat heb je zo 200 kitesurfers. Ze hebben moeite een parkeerplek te vinden en ze kleden zich vaak bij de auto om. Ik weet niet hoe leuk de inwoners van Muiderberg dat vinden, al die halfblote mensen voor de deur..." Ander puntje van aandacht is het strand, waar direct naast het water een fietspad loopt. "Wandelaars en fietsers stappen op je lijnen als je het water in wilt gaan, levensgevaarlijk. Het zou veiliger zijn om het fietspad te verleggen."

Gilion heeft nog veel doelen voor ogen. Het wereldrecord voor de hoogste sprong zet hij graag op zijn naam. "Ik ben de eerste in de wereld die hoger dan 20 meter is gegaan. Inmiddels zit ik op 28.1 meter en nu wil ik de 30 meter aantikken." Die hoogte bereikt hij nooit op het strand van Muiderberg, maar wel op zee. "Hoe hoger de golf, hoe hoger de sprong. Ik vaar met 60 kilometer per uur op de golf af en dan is het een kwestie van hard trekken en timen."

De kennis over het kiten deelt Gilion graag met zijn cursisten. Hij kan ze al in een uur of tien leren hoe ze zich over het water moeten bewegen. Maar hij gaat verder. Zo werkt hij aan een kennisproject. "Wat gebeurt er onder de 'motorkap' van de kite? Ik wil dat laten zien in video's. Mijn ultieme doel is om hiermee de sport veiliger te maken", besluit de waaghals.

17 / 20

Een lezing over bekende opera's op 30 juli bij Johanneshove in Laren.

Vrijdag 27 juli

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Geef en Neem tafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De Geef en Neem tafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Zaterdag 28 juli

Orgeltocht Noord-Holland

10.30 uur | Dorpskerk Blaricum

Orgeltocht Noord-Holland met organist Aart Bergwerff. Deelname is € 17,50 p.p. voor 3 concerten. Ook 1 concert mogelijk: € 6,50 p.p..

Zomerwandeling door oud Huizen

11.00 uur | Huizer Museum Huizen

Het is volop zomer en wat is er dan mooier dan o.l.v. een gids van het Huizer Museum een wandeling door de oude dorpskern van Huizen te maken.

Orgeltocht Noord-Holland

12.00 uur | St Jansbasiliek Laren

Orgeltocht met organist Aart Bergwerff 12.00 uur. Deelname is € 17,50 p.p. voor 3 concerten. Ook 1 concert mogelijk: € 6,50 p.p..

Maandag 30 juli

Geef en Neem - Snuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wijkcentrum Holleblok heeft een snuffelkast met tweedehands baby-/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Geopend: maandag van 9.30 tot 12.00 uur.

Optimalisatiecheck van uw PC/laptop

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Is uw computer toe aan een opschoonbeurt of is deze erg langzaam? Kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis in Laren.

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Lezing over bekende opera's

14.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

'Meer' genieten van en 'anders' luisteren naar klassieke muziek.

Dinsdag 31 juli

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

BasBEL koffieochtend bij het haardvuur

10.00 uur | De Hilt Eemnes

Koffieochtend bij het haardvuur voor ouderen, iedere laatste dinsdagmorgen van de maand in de Hilt in Eemnes. Van 10.00 tot 12.00 uur. Organisatie Seniorenvereniging de BasBEL.

Schuift u aan?

17.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Iedere dinsdagavond bent u harte welkom voor een verse daghap inclusief een drankje voor slechts € 8,00. Schuif aan tussen 17.30 en 18.30 uur! Info: vivium.nl/johanneshove-restaurant.

Woensdag 1 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Senioren Plezier, een ontmoetingsactiviteit in t Vuronger.

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Senioren Plezier gaat om ontmoeting, een gesprek met elkaar over alledaagse zaken of over een mooi boek. Voor de liefhebbers de gelegenheid om samen te sjoelen, Rummikub of scrabble te spelen. De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een hartelijk gesprek.

Repair Café

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Repair Café in wijkcentrum de Malbak op een afwijkende datum.

Film aan de Brink - Loving Vincent

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Groot-Brittannië, 2017, biografie/animatie, 95 minuten. Loving Vincent is een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh: de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld. Entree: €5,-.

Donderdag 2 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Ontbijten

9.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Voor een gezellig en gezond ontbijt kunt u iedere donderdag terecht in wijkcentrum Holleblok. Ineke en Claudia heten u van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. € 2,00 per persoon. Wekelijks op donderdag vanaf 9.00 uur.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis.

Taalcafe Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP De Van Houtenkerk aan de Oudegracht 69 in Weesp is zondag geopend tussen 12.00 en 16.00 uur. Het 'Chocoladekerkje' heeft een prachtig authentiek interieur in de stijl van Berlages Nieuwe Kunst met Jugendstilkenmerken. Foto: Christian Pfeiffer.