Laarder Courant de BEL

30 augustus 2017

Laarder Courant de BEL 30 augustus 2017


'Nergens echt gierend uit de hand gelopen'

Blaricum Burgemeester Joan de Zwart-Bloch is tevreden over het verloop van de kermisweek. "Op een paar kleine opstootjes na is het goed verlopen", zegt zij. "Overall was het een gezellig en geslaagd dorpsfeest."

"Grote vechtpartijen met grootschalig ingrijpen zijn niet aan de orde geweest. Er is af en toe wel ergens wat, maar het is nergens echt gierend uit de hand gelopen." Zelf is Blaricums eerste burger de laatste kermisavond en -nacht met de politie op stap geweest. Van de andere avonden en nachten lag iedere ochtend het politierapport op haar bureau. Helaas hebben er vernielingen plaatsgevonden. "Dat kun je nooit goedpraten. Overal waar zo veel mensen op de been zijn, gebeurt dat. Er wordt soms heel veel gedronken en soms ook gebruikt. Dan kun je ongelooflijk je best doen, maar je houdt het nooit 100% in de hand."
Ook de inzet van de beveiliger met hond, die 's nachts over de kermis heeft gelopen, heeft effect gehad. De kermisexploitanten waren blij met de nachtelijke beveiliging en de kabels (met daarin koper) van de attracties zijn intact gebleven. Ook de roadblocks ("voor het eerst geplaatst") bij Moeke en d'Ouwe Tak gaven het publiek en de ondernemers een veilig gevoel. De politie heeft een kleine veertig wildplassers bekeurd. "Zij kunnen binnenkort een bekeuring van 140 euro verwachten", meldt een politiewoordvoerder. Ook werden twee bekeuringen uitgedeeld voor openbare dronkenschap en acht voor rijden onder invloed.

Laren krijgt een vrouw als burgemeester

Rinske Kruisinga. Foto: PR

Laren De commissaris van de Koning, Johan Remkes, heeft voor Laren een vrouw als waarnemend burgemeester gekozen. Rinske Kruisinga (67) gaat met ingang van 22 september aan de slag.

Aanvankelijk had de Larense gemeenteraad locoburgemeester Tijmen Smit naar voren geschoven, maar daar heeft Remkes dus geen gehoor aan gegeven.

De huidige burgemeester Elbert Roest vertrekt 6 september aanstaande naar Bloemendaal. Voor de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek, waaronder de gemeente Laren, is de wettelijke procedure voor gemeentelijke herindeling gestart. Daarom wordt de burgemeestersvacature vooralsnog niet opengesteld en wordt gedurende de procedure een waarnemend burgemeester benoemd.

Eerder was Kruisinga (CDA) waarnemend burgemeester van de gemeente Texel (van 2015 tot 2016) en van Bussum (van eind 2012 tot juli 2013). Ze was tevens van 2013 tot 2017 voorzitter Regionaal Overleg Commissie Luchthaven Hilversum.

Topavond met Sonny's Inc. op Lekker Laren

Sonny's Inc., de partyband uit Laren. Foto: Bastiaan Miché

Laren Het optreden van Sonny's Inc. is er altijd een om naar uit te kijken. Zaterdagavond trad hij weer op tijdens Lekker Laren. "Het is weer geweldig", roept een groepje enthousiaste bezoekers. Zij komen alle jaren naar de partyband uit Laren. De combinatie met Lekker Laren vinden zij een gouden greep: een heerlijk hapje én een drankje bij de hand.

13

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

Laarder Hans Willenborg (r) is nog altijd in een juridische strijd verwikkeld met de gemeente Laren. Zijn onbemande tankstation aan het Zevenend mag daardoor alleen nog maar open zijn tussen 08.00 en 18.00 uur.

7

Chauffeurs gezocht
We zoeken vrijwilligers die jongeren van school naar het Papageno Huis willen vervoeren en aan het eind van de middag weer naar huis. Het zijn jongeren met autisme die dagbesteding afnemen of naar het Huis komen voor naschoolse opvang. Er is een busje (SUV) beschikbaar. Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag of ad hoc / als invaller. Het zijn kleine afstanden, meestal van Hilversum of Huizen naar Laren. Contactpersoon: Diana Tarmidi telefoon 035--5388091 of vrijwilliger@stichtingpapageno.nl.

Receptie-museumwinkelmedewerker/ster
U opent en sluit het museum, ontvangt bezoekers, draait de winkel, verzorgt de kaartverkoop, neemt de telefoon aan en maakt bezoekers kort wegwijs. Het betreft een middag per week van dinsdag t/m zondag. Een enkele maal in het weekend. De openingstijden van het museum 13.00-16.30 uur. Globale werktijd van 12.30 - 17.00 uur locatie Laren. (Een vaste dag is niet altijd te realiseren). Contactpersoon: Dirk Borger, telefoon 035-6234631 of dborger@geologischmuseumhofland.nl.

Vogeltjes verzorgen
De volières onderhouden en de vogeltjes voorzien van eten en drinken van Theodotion Laren. Het betreft 3 uur per week, werktijden in overleg. Contactpersoon: Karin Rumpt, telefoon 035-6256558 of k.vanrumpt@amaris.nl.

Magazijnmedewerker/ster
Het sorteren van binnengekomen voedsel. Het werk kan af en toe fysiek zwaar zijn. In overleg 1 dag of dagdeel per week. Contactpersoon: Ingrid van Dooijeweerd, telefoon 035-5339775 of mail naar secretariaat@voedselbankgooi.nl.

Is vrijwilligerswerk iets voor mij? Op woensdag 6 september 14.00 tot 15.30 uur ben je van harte welkom op een de oriëntatiebijeenkomst bedoeld voor mensen die vrijwilligerswerk willen doen, maar eigenlijk niet goed weten wat ze daarvan kunnen verwachten of wat er allemaal te doen is. Aanmelden en meer informatie op www.vagev.nl of bellen naar 035-7504149.

De Versa Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00-12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00-15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3; donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Kinderen uit Eemnes sporten dankzij het Jeugdsportfonds

Eemnes In de gemeente Eemnes zijn dertig kinderen het afgelopen schooljaar lid geworden van een sportvereniging met steun van het Jeugdsportfonds in Eemnes.

Het Jeugdsportfonds creëert sportkansen voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar die leven in gezinnen waar de financiële middelen ontbreken om lid te worden van een sportvereniging. Het Jeugdsportfonds betaalt de contributie en eventueel benodigde sportattributen.

Ouders/verzorgers waarvoor het financieel niet haalbaar is om hun kind(eren) lid te laten worden van een vereniging, komen in aanmerking voor een vergoeding (maximaal 225 euro per kind per jaar) van het Jeugdsportfonds. Ouders/verzorgers kunnen niet zelf een aanvraag indienen. Dit kan alleen worden gedaan door een intermediair. Een intermediair is een tussenpersoon die professioneel betrokken is bij de opvoeding en verzorging van het kind. Denk hierbij aan een leerkracht (basis- en middelbare school), jeugdhulpverlener, schuldhulpverlener, sportbuurtcoach, huisarts of een maatschappelijk werker. Deze professionals kunnen online een aanvraag voor een kind indienen. Kijk voor meer informatie en de spelregels van het Jeugdsportfonds op: www.jeugdsportfonds.nl/utrecht.

Iedere professional, werkzaam in het onderwijs, hulpverlening of gezondheidszorg is een potentiële intermediair. Professionals die tijdens hun werk zien dat binnen een gezin weinig geld is om de kinderen te laten sporten, kunnen zich aanmelden als intermediair.
Meer info en om intermediair te worden op www.jeugdsportfonds.nl/utrecht.

Weerbericht

Terugkeer naar wisselvallig en vrij koel weer

In de laatste week van augustus zagen we een opleving van het zomerweer dankzij de invloed van een Centraal Europees hogedrukgebied. Een golvend koufront met regen trekt woensdag over onze omgeving oostwaarts. Aan het warme zomerweer komt daarmee abrupt een einde. Na een minder natte vrijdag bestaat kans dat in het weekeinde de neerslagkans weer iets stijgt.

Donderdag en vrijdag

Vooral in de nacht en ochtend kan het af en toe nog regenen. Nadien wordt het droog en later op de dag kan het geleidelijk gaan opklaren. Er waait een matige wind tussen noordwest en west. Vrijdag is het wisselend bewolkt en kan er nog een lokale bui vallen. Af en toe schijnt de zon. De thermometers houden het beide dagen bij zo'n 18 graden voor gezien.

Het weekeinde

In het weekeinde is het wisselvallig. Zaterdag schijnt de zon van tijd tot tijd, maar er kan ook een bui tot ontwikkeling komen. Waarschijnlijk is er zondag wat meer bewolking met een iets grotere kans op een bui. Er waait een matige zuidwestenwind. In de nacht daalt het kwik naar circa 10 graden. Overdag wordt het 17 à 18 graden. Dat is vrij koel voor begin september.

Weetje

Augustus wordt oogstmaand genoemd. Het woord 'oogst' is ook afgeleid van 'augustus'. Het is de laatste maand van de meteozomer. Gemiddeld komen in augustus zeven zomerse dagen voor (25 graden en hoger). Tot de 23ste kwamen deze maand geen zomerse dagen voor. Nadien is het aantal toch nog op vier gekomen. Dinsdag de 29ste was de warmste dag van de maand.

Oktoberfest Laren doneert nieuwe bijenkast aan VBBN

Laren Het bestuur van Oktoberfest Laren heeft afgelopen zondag tijdens het jaarlijkse Oogstfeest van SOLL een cheque uitgereikt aan het goede doel van 2016: VBBN.

De Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt gaat de cheque ter waarde van 200 euro besteden aan een nieuwe bijenkast.

Vanaf dit jaar, de 7de editie van Oktoberfest Laren, mogen alle verenigingen en clubs van de BEL-gemeenten meedoen aan de donaties van Oktoberfest Laren. Iedere club die zich aanmeldt ontvangt een bestelcode. Iedere entreekaart met deze code zorgt voor een euro in de clubkas.
De reacties zijn enthousiast. Er zijn inmiddels acht verenigingen aangemeld. De kaartverkoop gaat op 1 september van start. Het Oktoberfest vindt plaats op 14 oktober op het Plein 1945.

Foto: Ab Walet

Je hebt van die poesjes die thuis met een speelgoedbeestje aan komen zetten en dan vragend naar je kijken. Zie je hoe geweldig ik ben? Dit pluchen beest heb ik zelf gevangen. Nee, dan de kat die altijd rond de kinderboerderij in Huizen zwerft. Aan alles is te zien dat hij familie is van de grote katachtigen zoals de leeuw. Nonchalant met zijn gevangen muis en salade in de bek. Een killersblik in de ogen.

Antwoorden op postume vragen Ernst Wortel 'onbevredigend en afwerend'

Larens Behoud-fractievoorzitter Peter Calis wil verklaring over inkomsten

De postume vragen van Ernst Wortel zijn door de gemeente schriftelijk beantwoord. Larens Behoud wil nadere uitleg van het college.

Het onderhoud op de Algemene Begraafplaats is niet best. Foto: Bastiaan Miché

Laren Naar het oordeel van Larens Behoud is de schriftelijke beantwoording van de postume vragen van Ernst Wortel, de dit voorjaar plotseling overleden nestor van de Larense raad, over de Algemene Begraafplaats onbevredigend en afwerend.

Fractievoorzitter Peter Calis stelt dat de door de gemeente gemelde werkelijke inkomsten sterk verschillen van de door Wortel berekende inkomsten en ziet daar graag een verklaring voor.

"Het verhaal over het onderhoud rammelt ook: de paden worden onderhouden, maar de graven zelf hebben heel vaak zeer achterstallig onderhoud. En dat terwijl de gemeente de huurders van de graven heeft getrakteerd op een kostenverhoging van maar liefst 200 procent als bijdrage voor het onderhoud van de graven, ook als nabestaanden hebben gekozen voor een onderhoudsarme stenen grafbedekking."
Ook stelt Calis vast dat er nogal wat scheefgezakte zerken, gebroken platen en nauwelijks leesbare graven van meer dan honderd jaar oud zijn. "Het is duidelijk dat er geen actief beleid is om het bestand up-to-date te houden en ik kan me niet voorstellen dat er voor die graven überhaupt nog iets betaald wordt en dat er ook geen ruimbeleid voor is."
Calis heeft er wel een verklaring voor. "Misschien is het aantal begravingen per jaar erg laag op de Algemene, waardoor de inkomsten een stuk lager uitvallen dan op de Katholieke, en zorgt de Sint-Jansprocessie voor een grotere betrokkenheid bij de Larense katholieke nazaten om de graven te verzorgen, maar de Algemene is bepaald geen visitekaartje. Iets dat Ernst Wortel aan het hart ging. Daarom vindt Larens Behoud dat zowel het beleid, de uitvoering als de financiën grondig tegen het licht gehouden moeten worden en zullen wij dit bij burgemeester en wethouders opnieuw aankaarten.”
Wortel was van mening dat daarbij gestreefd moet worden naar kostendekkendheid, maar dat de kosten voor nabestaanden binnen de perken moeten blijven en dat het redelijk is als de gemeente als eigenaar van de Algemene financieel ook een bijdrage aan de onderhoudskosten levert.

Ernst Wortel maakte zich druk over 'de Algemene'. Foto: Bob Awick

Peter Calis: 'De Algemene is bepaald geen visitekaartje'

Bijdrage professor Scherder aan Gooise Wereld Alzheimer Dag

Professor Erik Scherder. Foto: Bob Bronshoff

Laren Professor dr. Erik Scherder is hoogleraar klinische neuropsychologie én schrijver van boeken over de hersenen, die voor een breed publiek toegankelijk zijn. Met zijn minicollege op 24 september in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum draagt de professor wezenlijk bij aan het programma rondom Wereld Alzheimer Dag in 't Gooi.

In zijn vorige boek 'Laat je hersenen niet zitten' benadrukt de populaire professor het belang van bewegen, en dan niet alleen bewegen om ons lichaam in een goede conditie te brengen en te houden, maar misschien nog wel meer bewegen omdat het onontbeerlijk is voor het goed functioneren van onze hersenen. Het gaat hem om bewegen in de breedste zin van het woord, want ook (of juist) goed kauwen blijkt niet alleen bevorderlijk voor de spijsvertering, maar ook om de doorbloeding van de hersenen te verbeteren.

Cijfers en prognoses laten zien dat de mensen steeds ouder worden, maar dat een toenemend aantal ouderen lijdt aan een de hersenen aantastende ziekte als de ziekte van Alzheimer.

Er is dus vooral winst te behalen aan de preventie van de ziekte

Hoewel structureel bewegen voor mensen met dementie de achteruitgang zou kunnen vertragen, is er jammer genoeg nog niet voldoende onderzoek gedaan om van meer bewegen te mogen beweren dat de ziekte ermee kan worden bestreden. Nee, het belang van bewegen dient vooral te worden onderschreven omdat (meer) bewegen een preventieve uitwerking heeft. Het garandeert niets, maar wat onderzoek wél heeft aangetoond is dat meer bewegen MCI (mild cognitive impairment) ofwel beginnende geheugenproblemen kan terugdringen en de kans op het ontwikkelen van neurologische ziektes als de ziekte van Alzheimer kan verkleinen.
Meer bewegen hoeft helemaal niet te betekenen dat de mens zich in de sportschool in bochten moet gaan wringen, want lopen - doodgewoon lopen - levert al een gunstig effect op de cognitie (het vermogen tot kennisverwerving door waarneming en het verwerken van de daarmee opgedane informatie door het denken) op. Als er per dag maar minstens twintig minuten langer wordt gelopen dan gewoonlijk wordt gedaan.

Scherders laatste boek 'Singing in the Brain' gaat over het belang van muziek voor de hersenen. Het minicollege dat professor Scherder geeft in het kader van Wereld Alzheimer Dag dient ook in dit licht te worden bezien. Muziek maken of luisteren heeft een aantoonbaar positief effect op de hersenen. Muziek kan stress verminderen, de stemming verbeteren en zelfs helpen bij dementie. Hoe dat kan? Doordat, met de woorden van Oliver Sacks, 'muziek emoties oproept en een emotie kan herinneringen met zich meebrengen...' En doordat muzikaliteit en waardering voor muziek tot de laatst overblijvende vermogens van mensen met dementie behoren. Bovendien verandert muziek de gemoedsgesteldheid, vermindert stress en zet aan tot positieve interactie.

Er is dus vooral winst te behalen aan de preventie van de ziekte van Alzheimer, en hoewel Alzheimer Nederland Gooi en omstreken vooral belangenbehartiger is van mensen die de ziekte al hebben (en hun mantelzorgers), kan zij zich geen betere 'breinbeschermheer' wensen dan de enthouiasmerende professor Erik Scherder.

Aukje Krul

Aukje Krul (57) woont sinds haar tiende levensjaar in Laren. Ze zat ook op Laar & Berg. 'Ik heb hier wel wat voetstappen liggen.'

Eigen foto

Waarvan kennen we je?
"Ik modder wat in het vrijwilligerswerk: bestuur van Volksuniversiteit Het Gooi, Bestuur van Politiek Café het Gooi en de PvdA afdeling BEL."
Wat is er zo leuk aan Laren en waarom?
"Het Brinkhuis, de huiskamer van Laren. Daar komt alles wat leuk is aan Laren samen. Het is ook het thuishonk van de Volksuniversiteit."
Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Het aller, allerleukste in het leven is wat aanrommelen op een bootje. Met stip op nummer twee en drie: zwemmen en onbekommerd een gat in de dag lezen."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Met mijn broer. Ik mis hem nog elke dag. Hij mocht maar vijftig worden."
Waar maak je je zorgen om?
"Ik laat geen gelegenheid onbenut om me zorgen te maken. Een buitengewoon zinloze eigenschap."
Wat is je favoriete plek in Laren?
"Daar waar Laren nog open, landelijk en lieflijk is: de engen, de volkstuintjes."
Laren mist nog?
"Water, een haventje en stadsrechten."
Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Dan zou ik al die doorgeschoten sparrenakkers laten kappen."

Fusie of zelfstandig en waarom?
"De BEL wordt uit elkaar getrokken; doodzonde, ook van het geld. Zelfstandig misschien op termijn moeilijk houdbaar, maar dan liever een BEL-fusie dan het stiefkind van Huizen worden. Blaricum, Eemnes en Laren horen bij elkaar."
Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Ik moet eigenlijk nog een boek schrijven."
Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"De droom van mijn moeder en mij inlossen: een klein huisje in Friesland aan het water met een bootje. En dan blijft er nog genoeg over om uit te delen."

SOLL oogstfeest 2017: vrolijk en zonovergoten

Foto: Bastiaan Miché

Laren Het jaarlijkse oogstfeest van de SOLL (Stichting Oude Landbouwgewassen Laren) trok zondag veel belangstelling. Het was genieten op deze zonovergoten dag op de akker aan de Drift. Naast het verkrijgen van producten van Larense bodem, zoals mosterd en bier, konden kinderen ganzen hoeden en werd er door het oudere publiek meegedanst met de Klepperman van Elleven.

Twee jongens mishandeld op Fransepad

Blaricum Twee jongens van 17 jaar uit Laren en Blaricum, die van de Blaricumse kermis kwamen, zijn vorige week zaterdagavond rond half twaalf mishandeld op het Fransepad.

"De verdachten zouden twee andere jongens zijn, waarvan er eentje een opvallende rode jas met bontkraag droeg", aldus de politie. Afgelopen maandag hebben een agenten een jongeman staande gehouden. Hij is geen officiële verdachte, maar wordt waarschijnlijk uitgenodigd voor verhoor.

De twee mishandelde jongens raakten gewond aan hun hoofd en zijn zelf ter controle naar het ziekenhuis gegaan.

Larense woningen in trek bij inbrekers

Laren Het aantal woninginbraken in Laren is enorm gestegen. In de eerste zes maanden van dit jaar is een forse toename van bijna +60% te zien, een sterk contrast met de regio waar sprake is van een daling (-6%).

Het aantal van 54 inbraken in Laren tot en met juni is het hoogst in de afgelopen vier jaar.

Deze constatering geldt ook voor de geslaagde inbraken. Het aantal pogingen is weliswaar eveneens gestegen ten opzichte van 2016, maar het aantal blijft onder het niveau van de jaren 2014 en 2015.
Bij geweld is in tegenstelling tot de woninginbraken juist een sterke daling (-33%) in de eerste zes maanden van 2017 te zien. Het aantal van twaalf geweldsmisdrijven is het laagst in de afgelopen jaren.

Het aantal meldingen van jongerenoverlast is de eerste zes maanden van 2017 meer dan verdubbeld ten opzichte van het eerste halfjaar van 2016 (+121%).
Het totaal aantal misdrijven in Laren is in de eerste zes maanden met -14% gedaald ten opzichte van 2016. De daling is naar verhouding tweemaal zo groot als in de regio Midden-Nederland. Regionaal is er een daling van -7%.

De grootste procentuele stijging is te zien bij zakkenrollen (+500%). Met name het aantal autokraken (-37%) en vernielingen (-35%) is fors gedaald in de eerste helft van 2017. Fietsdiefstal nam af met -11% ten opzichte van 2016.

Willenborg (59) blijft strijden voor zijn onbemande tankstation aan Zevenend

'We voldoen aan alle regelgeving. Het is zo krom als een hoepel'

Vincent van Hof en Hans Willenborg (r). Foto: Bob Awick

Laren Hans Willenborg (59) van Auto Willenborg aan het Zevenend in Laren ligt al jaren met de gemeente in de clinch over een vergunning voor zijn onbemande tankstation. De aanvraag van de tweede vergunning is kort geleden op één punt na door de rechter vernietigd.

De rechter tikte de gemeente namelijk op de vingers over het gevaar van een zogenaamde 'plasbrand' (bij het lossen van de tankwagen zou in theorie brandstof op de vloeistofdichte vloer terecht kunnen komen. Als daar dan een vonk bij komt, zou er in de ontstane plas brandstof een brand kunnen ontstaan, red.).

Volgens de gemeente zou de afvoer van het tankstation verstopt zitten, maar dat is volgens Willenborg niet gecheckt, en dus verklaarde de rechter dit argument van de gemeente ongegrond.

Garagehouder Hans Willenborg: 'Het is zo krom als een hoepel'

Boete

In afwachting van de uitspraak blijven de openingstijden beperkt. Overtreedt Willenborg de opgelegde openingstijden dan riskeert hij een boete van 5.000 euro per overtreding. Dat betekent dat het tankstation voorlopig alleen tijdens de werktijden van het garagebedrijf open is. Op werkdagen tussen 08.00 en 18.00 uur en op zaterdag tussen 09.00 en 16.00 uur. En niet zoals het Laarder publiek gewend is elke werk- en zaterdag tussen 07.00 en 21.00 uur.
Volgens de Laarder zijn de risico's bij een bemand en onbemand tankstation gelijk.

"En alleen maar omdat er geen toezicht is en de gemeente vindt dat er dus bij calamiteiten niet tijdig ingegrepen kan worden, krijgen wij geen vergunning. Het pompstation is al sinds 1971 in gebruik en er is nog nooit iets gebeurd. We voldoen aan alle regelgeving. Het is zo krom als een hoepel. De pompen zijn in december vorig jaar nog vernieuwd en in april jongstleden is alles opnieuw gecheckt en geijkt."
Ondanks de negatieve energie die het voeren van rechtszaken met zich meebrengt, gooit Willenborg het bijltje er niet bij neer. Hij geeft eerlijk toe dat hij de afgelopen jaren te trots en star is geweest om zijn verlies te nemen. Nu liggen de zaken anders. Willenborg is opnieuw strijdbaar.
Ook zijn compagnon Vincent van 't Hof wil graag de pomp behouden. Willenborg: "Niet alleen qua omzet, maar het is ook een service naar onze klanten. We hebben onlangs veel geïnvesteerd."

Reactie wethouder

Wethouder Ton Stam zegt in een reactie: "Zwaarwegende overwegingen van veiligheid hebben er - na vele jaren juridische strijd - toe geleid dat het Willenborg niet langer is toegestaan om een onbemand tankstation te exploiteren. Bemand is geen probleem en het staat hem vrij om daar de geëigende openingstijden bij te kiezen."

PvdA: 'Dat was pas echte BEL-samenwerking geweest'

Langs de A27 bij Eemnes komt een geluidsscherm. Foto: Bastiaan Miché

Laren De PvdA heeft antwoord gekregen van het college op haar vragen met betrekking tot de geluidssituatie A27 ter hoogte van de buurt Zuidpolder in Eemnes.

Het college laat weten zeer zeker regelmatig overleg te hebben gehad over de Herziening geluidwering Zuidpolder en de eventuele negatieve effecten aan de westzijde van de A27, maar zegt dat Eemnes primair verantwoordelijk is voor het treffen van adequate voorzieningen op haar grondgebied.
Onderzoek naar geluidsbelasting is niet nodig, meent het Larense college.

Discussie gesloten

'Uitgelezen mogelijkheid om iets aan het 'geluidlek' te doen'

"De antwoorden zijn helder en de politieke discussie lijkt hiermee gesloten", zegt Marcus van den Brink (PvdA). "Dat neemt niet weg dat de beantwoording mij niet geheel kan overtuigen. De toezegging dat de maatregelen de geluidbelasting aan de westzijde van de A27 zullen doen verminderen, is blijkbaar alleen mondeling gedaan."

In het bij het bestemmingsplan gevoegde akoestisch onderzoek worden uitsluitend de effecten aan de oostzijde behandeld. "Over de westzijde wordt met geen woord gerept. Ik heb derhalve over die vermindering mijn twijfels. Verder wordt in dat onderzoek uitgegaan van een maximale snelheid van 120 km/u op de A27. Dat is onjuist. Het is daar 130 km."

Verbreding

"Tot slot is ook geen rekening gehouden met de te verwachten verbreding van de A27 van 2x2 naar 2x3 rijstroken. Dat zal betekenen dat de wettelijke geluidzone van 250 naar 350 meter wordt verbreed, waarmee ook woningen aan de Gooiergracht in Laren binnen die zone zullen vallen."

Gemiste kans

Afgezien van bovengenoemde mankementen ziet Van den Brink het vooral als een gemiste kans.
"Dit was een uitgelezen mogelijkheid om iets aan het 'geluidlek' tussen de Verlegde Laarderweg (viaduct over A27) en de golfbaan te doen. Alleen daar ontbreekt namelijk een geluidwering. De afstand bedraagt circa 500 meter. Veel minder dan de lengte waarover de gemeente Eemnes nu een geluidsscherm realiseert. Wellicht had voor een overzichtelijk bedrag ook aan de westzijde een verbetering gerealiseerd kunnen worden. Zo zouden niet alleen de inwoners van Eemnes, maar ook die van Laren er op vooruit zijn gegaan. Dat was pas echte BEL-samenwerking geweest."

Singer-directeur Evert van Os is trots, blij en dankbaar

Singer Laren opent woensdag 6 september de nieuwe theaterzaal en entreefoyer, die het museum, theater en beeldentuin met elkaar verbindt. Maandag keken we al even rond in het gebouw waar oud en nieuw op bijzondere wijze zijn samengevoegd. Iedereen is welkom van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.30 uur. "Alleen voor een voorstelling en het museum dient een kaartje gekocht te worden", aldus algemeen directeur Evert van Os.

De stoelen zijn van Italiaanse, makelij. Foto: Bastiaan Miché

Laren Met de nieuwe foyer als hart van het complex komt een oude droom van Anna Singer uit: een ruimte voor versmelting van beeldende kunst, muziek en theater. Het ontwerp komt van Oscar Vos en Thomas Dieben van architectenstudio krft en interieurarchitect Sanne Oomen.

Dankzij een grote supportersschare is het gelukt om de nieuw/verbouw binnen het budget van 15 miljoen euro te houden, vertelt Van Os. "Particulieren hebben 11,5 miljoen euro bijgedragen. Dat is uniek in cultureel Nederland. Meer dan 1,5 miljoen euro hebben we van cultuurfondsen gekregen, waaronder een miljoen van de Bank Giro Loterij. De gemeente Laren heeft twee miljoen euro bijgedragen, plus de aanleg van het gratis toegankelijke parkeerterrein." De jaarlijkse, gemeentelijke bijdrage is nu gefixeerd, meldt Van Os. "Zeven procent van onze exploitatie. Bij gemiddelde culturele instellingen is dat zeventig procent. We zijn dankbaar dat we dit met elkaar hebben kunnen realiseren."

De centrale ingang/hal. Foto: Bastiaan Miché
De Singertuin wordt in het najaar nog aangepakt. Foto: Bastiaan Miché
De theaterzaal. Foto: Bastiaan Miché
De Denker heeft een prominente plek bij de ingang van de villa. Foto: Bastiaan Miché

De theaterzaal is de gouden doos van Pandora. Een intieme, breed aangelegde theaterzaal. Hierdoor is de afstand tot het podium klein. De zaal wordt geroemd om zijn akoestiek. De golvende, afgewerkte wanden zijn gemaakt van kersenfineerhout. De Italiaanse designstoelen met de draadkleuren roestbruin, blauw en antraciet kleuren met het zaallicht mee. Het publiek heeft voldoende beenruimte. "Die is gigantisch: 101 centimeter. De norm in theaterland is 85 centimeter", zegt Van Os. Het toneel is net zo groot als in het oude Singer, maar is nu voorzien van moderne digitale theatertechniek, waarbij de zaalbrug is weggewerkt in de plafondafwerking. Grote ramen in de toneeltoren (3,5 meter hoger dan de vorige) bieden ook daglicht achter de schermen. "Een vurige wens van de theatertechnici", aldus Oscar Vos.
De officiële opening vindt woensdag 6 september plaats.

Bestuurder rijdt sloot in

Van de weg geraakt in de polder van Eemnes. Foto: Bastiaan Miché

Eemnes Een automobilist uit Hilversum is donderdagavond bij een eenzijdig ongeval in de polder van Eemnes met zijn auto in de sloot terechtgekomen.

De man verklaarde te zijn afgeleid door zijn TomTom en dat er plots een dier overstak. Daarbij verloor hij de macht over het stuur en kwam in de sloot tot stilstand.

Dit gebeurde even na elf uur aan de Anna Louwenweg net voorbij de Zuid Ervenweg. De bestuurder heeft het voertuig zonder kleerscheuren kunnen verlaten. Een bergingsbedrijf heeft het voertuig uit de sloot gehaald en het voertuig afgesleept.
In de polder waren meerdere voertuigen te vinden die een weg zochten om de afsluiting rond de A1 en de A27 te omzeilen.

Een bus met spelers van IJsselmeervogels die in Brabant getraind hadden met niemand minder dan Diego Maradona, raakte ook verzeild in de Eemnesser polder.

Column

De veteraan

Foto: pr

Veteraan een oudgediende

sleets en grijs in vol ornaat

tempo doeloe wrede tijden

in herinnering gevangen

borsten met metaal behangen

voelt zich tot zijn dood soldaat

Grombaard van een oude oorlog

volgeling van het gezag

hoeder van een vredesmissie

ridder onder mastodonten

hij die soms op alle fronten

de ander als zijn vijand zag

Degendrager, ijzervreter

vechter tegen euveldaad

held of lafaard aan de linie

de gezegevierde strijder

de bezetter de bevrijder

deed hij goed of deed hij kwaad?

De veteraan een oudgediende

die van tweespalt moest bestaan

die net zo broos als onze vrijheid

mijmert over zijn verleden

over oorlog over vrede

waaraan hij heeft meegedaan!

Gerard Wortel (dorpsdichter)
gerardwortel@ziggo.nl

De Droomboom viert jubileumfeest

Blaricum Stichting de Droomboom, behandelcentrum voor kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) en een ontwikkelingsstoornis, bestaat tien jaar en dit wordt op zaterdag 16 september met een groot feest gevierd.

Het feest start om 14.00 uur met een voorstelling van Dirk Scheele, bekend van zijn liedjes en tv-programma's op Nickelodeon, op de Openbare Basisschool Blaricum. Kaartjes voor deze voorstelling zijn voor 7,50 euro te koop via www.ticketkantoor.nl/shop/droomboom. De opbrengst komt ten goede aan de behandeling van de kinderen.
Om 15.00 uur wordt het feest verplaatst naar Het Vitusgebouw in Blaricum. Onder het genot van muziek, hapjes en drankjes kan er worden bijgepraat. Uiteraard is er voor de kinderen entertainment aanwezig.

Geslaagd evenement!

Foto: Bob Awick

Laren "We kijken terug op vier fantastische dagen", meldt Yvonne van Beers namens team Lekker Laren.

"Alle ingrediënten die nodig zijn voor een geslaagd evenement waren aanwezig. Met als resultaat een smaak- en stijlvol Goois evenement." Vanwege de wens vanuit de gemeente om het terrein in aantal vierkante meters aan te passen, zijn de plannen omtrent het evenemententerrein ook gewijzigd. Alles is wat intiemer geworden.
De primeur van Lekker Laren, de Amusetour, heeft ook zeer veel positieve geluiden opgeleverd. "Het was nieuw en het was anders dan anders en zeker alleszins voor herhaling vatbaar voor de 2018-editie."
Foto's: Bob Awick/Lekker Laren

Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Lekker Laren
Foto: Lekker Laren
Foto: Lekker Laren

Kunstwerk van Elbert Roest heet 'Het Dorp Laren op handen gedragen'

Gemaakt door Kees Kerkhof, kunstenaar uit Laren, in 2015

Het kunstwerk 'Het Dorp Laren op handen gedragen' is in 2015 gemaakt door Kees Kerkhof, kunstenaar uit Laren.

Laren Het materiaal dat hij heeft gebruikt om deze creatie te verwezenlijken is oliepastelkrijt op zwart karton en meet circa 76 x 48 cm (buiten de lijst om). Het specifieke thema is ontstaan uit een gedachte, een fantasie die vrijelijk ontsprong uit Kees zijn brein en is meer dan alleen maar het uitbeelden van een burgemeester in zijn ambtsfunctie, zo zegt hij zelf.

De Laarder noemt het een 'verpersoonlijking' van Elbert Roest van waaruit hij zijn functie bekleedde. "Zijn directe leven naast het hertenkamp, zijn rondscharrelende kippen of een huppelend konijn. Maar ook zijn functie als burgemeester waarin hij zich over Laren ontfermde. En ook het dragen van de ketting, zo als het ware nonchalant over zijn schouder gedrapeerd, symboliseert zijn toegankelijkheid naar de bewoners toe."

Verbinding

De herten die direct om hem heen staan geven de sterke verbinding met het hertenkamp. "Een wezenlijk deel van zijn leven op die locatie. Op de achtergrond ontwaar je de plattegrond van Laren, waarvoor Elbert Roest eigenlijk stond, en waarbij de plattegrond op zijn beurt hem weer omarmde. De uitbeelding van het op handen dragen van het dorp spreekt bijna voor zich. Specifieke herkenningspunten van Laren, zoals het beeld van Kees Schrikker van Berend Gerstekorrel (koesterend liggend tegen Elberts schouder), of natuurlijk de St. Jan Basiliek, Bonte Paard, de Molen en ook de spuit van de fontein van de Coeswaerd, die Elbert hier met verve draagt, zal hij zeer vermoedelijk koesteren in zijn herinneringen", aldus Kerkhof.

Diepgang

Elbert Roest gaat nu naar Bloemendaal. "Ook daar zijn damherten in de duinen, maar een zo directe verbinding als in Laren: het wordt toch anders. Ik zoek altijd meer diepgang achter een portret", aldus Kees Kerkhof. "Het moet vooral levendig en sfeervol zijn en met een 'achtergrond' die ook iets te vertellen heeft en ook iets over de persoon zegt. Zo was ik van plan geweest om met alle drie BEL-burgemeesters iets te gaan doen, maar dat is er niet van gekomen.” Het werk is overigens voor 1250 euro te koop.

Derde Gooise Heideloop trekt bijna vijfhonderd deelnemers

Genieten van en op de Gooise heide. Foto: Bastiaan Miché

Laren Bijna vijfhonderd hardlopers, wandelaars en nordic walkers stonden zondag aan de start van de derde editie van de Gooise Heideloop. Samen hebben zij ruim 2.500 euro bijeengebracht voor de schaapskudde van het Goois Natuurreservaat (GNR).

GNR-woordvoerder Jaap Vlaanderen: "We merken dat deelnemers de unieke combinatie van de bloeiende heide en de sportieve prestatie heel leuk vinden. Zij komen dan ook graag van heinde en verre om mee te kunnen doen." Met name de wandelaars namen op de heide de tijd om te genieten van de omgeving en foto's te maken van de grazende schaapskudde.

Het startsignaal, dat om 10.00 uur klonk, werd gegeven door Elbert Roest, vertrekkend burgemeester van Laren. "Voor hem een prachtige symbolische handeling als afscheid van de Larense heidevelden." Roest was verheugd dat er zo veel belangstelling was voor het evenement. Hij wenste iedereen veel plezier en succes toe en richtte zich speciaal op de jongste deelneemster van 5 jaar en de oudste deelnemer van 92. Roest: "Geweldig dat jong en oud samen kunnen genieten van zo'n mooie sportieve prestatie."
De Gooise Heideloop is een initiatief van de Gooise atletiekverenigingen uit Hilversum, Bussum en Huizen in samenwerking met het Goois Natuurreservaat. De Heideloop is recreatief en zonder formele tijdregistratie.

19 / 20