Laarder Courant de BEL

5 september 2018

Laarder Courant de BEL 5 september 2018


De Eemhof eerste 24-uurs instelling

De bouw van De Eemhof gaat voorspoedig. Foto: Bob Awick

Eemnes De 24 appartementen die Van der Wardt Bouw in De Eemhof in de Noordbuurt realiseert, zijn bedoeld voor mensen met dementie met een zware zorgvraag. De gemeente Eemnes investeert ruim vier miljoen euro in dit project. Zorgverlener Amaris gaat het voor lange termijn huren van de gemeente.

Het college vraagt de gemeenteraad rekening te houden met mogelijk een aanvullend krediet. Burgemeester Roland van Benthem: "We zijn een oud gebouw aan het renoveren. Dan kun je niet uitsluiten dat je iets tegenkomt. Maar tot nu toe verloopt de bouw prima."

Zorgprofiel

Het wordt de eerste 24-uursinstelling in Eemnes. "In principe gesloten", licht Van Benthem toe. Een woordvoerder van Amaris vult aan: "Voor het wonen in een zorglocatie heeft men een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Een zorgprofiel geeft aan wat voor zorg iemand nodig heeft. Voor wonen in De Eemhof betreft dit een zorgprofiel 5 of zorgprofiel 7."

Vooralsnog worden de appartementen wegens een verbouwing van een zorgcomplex van Amaris Amersfoort aan de huidige cliënten van dat complex aangeboden. Wel dient het Eemnesser complex een wijkfunctie te krijgen, meent wethouder Sven Lankreijer (PvdA).

5

Woning op plek van schuur aan Laarderweg 40

Eemnes Per saldo wordt het aantal stenen minder en het bouwvlak kleiner, maar in de tuin van Laarderweg 40 wordt wel een nieuwe woning gebouwd.

Wethouder Jan van Katwijk laat weten dat eigenaar Stalenhoef de grote bakstenen schuur - met agrarische bestemming - gaat afbreken en op die plek een nieuwe woning wil bouwen. De voorgevel van het nieuwe pand - met Franse kap - komt in lijn te staan met de naastgelegen woningen. De burgemeester spreekt van een verfraaiing van de Laarderweg. Het voorstel om de huidige bestemming te wijzigen in wonen staat voor 29 oktober op de raadsagenda. Omwonenden kunnen al eerder - op maandag 10 september - tijdens de raadsessie hierover inspreken. Deze vergadering begint om 20.00 uur.

'We vragen ons af hoe we deze editie ooit nog kunnen overtreffen'

Foto: Bob Awick

Eemnes De organisatie van Pulling Eemnes heeft een goed weekend achter de rug. Geert van der Wardt: "Ja, het was top; alles verliep zoals gehoopt en gepland, we hadden fantastisch weer en hebben enorm veel publiek gehad. We vragen ons af hoe we deze editie ooit nog kunnen overtreffen." Er waren geen calamiteiten.

21

Regenton voor gemeentelijke gebouwen

Laren Om de aanpak van het wateroverlastprobleem wat te promoten heeft D66 Laren een voorstel ingediend voor het versneld afkoppelen van de regenpijpen van de gemeentelijke gebouwen.

"Bij voorkeur voor eind 2018", zegt raadslid Nico Wegter. Onder het motto 'goed voorbeeld doet goed volgen' kan dat de inwoners van Laren stimuleren een bijdrage te leveren aan het probleem van de wateroverlast. Een regenton kan daarvoor een oplossing zijn.

Weer langs de lijn

Foto: Bob Awick

Roberto Tessaro is de nieuwe trainer van het naar de derde klasse gepromoveerde SV Laren'99. De ambitieuze Naarder kijkt uit naar de competitie.

9

Begeleiders voor wandelen bij De Stichtse Hof in Laren
Houdt u van bewegen en het buiten zijn? Dan bent u wellicht de wandelbegeleidder naar wie wij op zoek zijn. Werktijden: maandag- en/of vrijdagochtend. Contactpersoon: Jennifer Nortman van Vivium Zorggroep, De Stichtse Hof, telefoon 035-5390808/5390800 of uitbureaudsh@vivium.nl.

Gastvrouw/heer restaurant bij Johanneshove in Laren
U serveert maaltijden aan bewoners van Johanneshove en daar horen ook opruimen en schoonmaken bij. Op woensdag tussen 11.30 en 14.00 uur. Ook zoekt Johanneshove een gastvrouw/heer voor de koffiemiddag op woensdag van 14.00 tot 15.30 uur. Contactpersoon: Mathilda Hoogstrate van Vivium Zorggroep, Zorgeloos Wonen, telefoon 035-5394200 of m.hoogstrate@vivium.nl.

Begeleider voor de meidenmiddag bij Impuls in Eemnes
Wij zijn op zoek naar een vrouw die de Girls Only-middag wil begeleiden. Met de meiden maken we het programma. Denk hierbij aan film kijken, meidenthema's bespreken, knutselen en bakken. Het zou leuk zijn als jij ons meidenteam komt ondersteunen op woensdag van 15.00 tot 18.00 uur. Contactpersoon: Marjolein Post van Versa Welzijn/Impuls, telefoon 06-13966050 of mpost@versawelzijn.nl.
Vrijwilliger tuinonderhoud De Lindenhoeve in Laren
De Historische Kring Laren zoekt tuinvrijwilligers. Werktijden: zelf te bepalen. Contactpersoon: Bas Holshuijsen van Historische Kring Laren, telefoon 06-50640309/035-6294945 of voorzitter@historielaren.nl.

Boekenvrijwilliger Kringloopcentrum Eemnes
Sorteren en controleren van ingebrachte boeken, prijzen van boeken, afvoeren van niet-verkochte en afgekeurde boeken, de boekenafdeling in de winkel bijvullen en netjes houden, klanten met vragen over boeken te woord staan en andere voorkomende werkzaamheden. Werktijden: alle dagen (behalve zondag) van 8.30 tot 17.00 uur (dag/tijd in overleg).
Contactpersoon: Gerard Luchtenberg van KringloopCentrum Eemnes-Huizen, telefoon 035-5380808 of kantoor@kceemnes.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren-Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur, Blaercom, Schoolstraat 3; donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122. Telefoon 035-7504149 e-mail: vclarenblaricum@versawelzijn.nl.

Japanse vechthoenders op GPKV jongdierendag bij Welkoop

Eemnes De Gooise Pluimvee en Kleindierfokkers Vereniging (GPKV) organiseert zaterdag 8 september tussen 10.00 en 16.00 uur bij De Welkoop aan de Noordersingel 18b voor de achtste keer haar jongdierendag.

Jonge kippen, konijnen en sierduiven (geboren in 2018) worden deze dag gekeurd door erkende keurmeesters en van een predicaat voorzien.
Dit jaar is een heel bijzonder Japans vechthoenderras - Shamo - te bewonderen. De hanen kunnen wel zo'n 75 cm hoog worden. Voorheen werden deze hoenders gehouden voor hanengevechten, maar dat mag natuurlijk allang niet meer. Toch is het gelukt om dit sterke ras in stand te houden.
Kees Langedijk neemt zijn Rex-konijnen mee. Deze staan bekend om hun mooie vacht, die aanvoelen als fluweel. John van Ankeren laat voor de laatste keer zijn Satijn-konijnen zien. Hij is op leeftijd en het fokken en houden van dit mooie konijnenras wordt hem te zwaar.

Verder bij de konijnen een groot aantal gigantische Vlaamse Reuzen, prachtige witte Weners van Johan Schouten en erevoorzitter Dick de Boer en natuurlijk de Nederlandse Hangoordwergen van jeugdlid Eline Rigter, die dit ras fokt in de moeilijke kleurslagen Madagaskar en Isabella.
Maar deze dag is niet alleen voor fokkers interessant. Belangstellenden - en met name kinderen - zijn welkom en kunnen genieten van de grote verscheidenheid aan dieren. "Samen kunnen we er een hele leuke dag van maken voor het gehele Eemnesser publiek", aldus voorzitter Bart Nouwens.

Meer informatie: www.gpkv.nl.

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig en vrij koel

Tussen het Azorenhogedrukgebied en een andere boven Scandinavië wringt zich een klein lagedrukgebied dat zich donderdag afsnoert boven het Noordzeegebied. Er stroomt dan koele polaire lucht over onze omgeving met kans op neerslag. Vrijdag en in het weekend doolt het lagedrukgebied rond boven de Noordzee met kans op enkele buien, maar ook zonneschijn.

Donderdag en vrijdag

Donderdag neemt de bewolking vanuit het westen toe met kans op tijdelijk regen. In de loop van de dag gaat het waarschijnlijk wat opklaren. Er staat een matige noordwestenwind. Het wordt 17 à 18 graden. Vrijdag is het wisselend bewolkt met kans op enkele buien. Bij een matige zuidwestenwind is het met een maximum van 16 graden koel voor begin september.

Het weekeinde

Ook het weekend is het nog tamelijk wisselvallig. Er is een afwisseling van wolken met kans op een bui en af en toe zonneschijn. Zaterdag waait er een voelbare zuidwestenbries, tot matig of vrij krachtig. Zondag neemt de wind iets in kracht af. Het wordt zaterdag circa 18 graden. Op zondag een graadje hoger. Na het weekeinde knapt het weer geleidelijk wat verder op.

Weetje

Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 18.9 graden was zomer 2018 recordwarm. De voorheen warmste zomer was die van 2003 met 18.6 graden. Normaal is 17.0 graden. De zomer was zeer droog, maar door regen in augustus was het geen record. Met 750 zonuren was de zomer zeer zonnig, vooral juli. Alleen de zomers van 1947, 1959 en 1976 waren zonniger.

Al eeuwenlang pompen of verzuipen in de polder

Eemnes Op een markante plek in de polder staat aan de Korte Maatsweg 5 het Gemaal Eemnes. Al eeuwenlang wordt hier water uit de laaggelegen Eemnesserpolder afgevoerd naar de Eem.

Hoe anders is de situatie deze droge zomer. Momenteel wordt juist water vanuit de Eem de polder ingelaten. Zaterdag 8 september, Open Monumentendag, is het gemaal tussen 11.00 en 16.00 uur open voor publiek. Bijzonder zijn de 95 jaar oude elektrische pompen die in het gemaal staan. Slechts enkele keren per jaar starten en draaien deze antieke machines. Elk half uur demonstreren medewerkers van Waterschap Vallei en Veluwe de werking van het gemaal. Vrijwilligers van de Historische Kring Eemnes vertellen over de ontginning van de Eemnesserpolder en de historie van het gemaal en de naastgelegen sluis.

Foto: Ab Walet

Een apart gezicht, zo aan de Gooiergracht. Een waterhoentje met een pul in de waterafvoer van de waterzuivering. Een avontuurlijk uitje, te vergelijken met een wildwaterzwembad? Ze leken het wel interessant te vinden. De waterkwaliteit zal in ieder geval prima in orde zijn. Zelfs enkele zwanenbloemen en pijlkruid groeien er tegenwoordig in de gracht. Langs de kant ook weidebeekjuffers. Allemaal liefhebbers van schoon water.

Sonny: 'Ik zag alleen maar blije koppen'

Kleine 3.000 bezoekers genoten op de Brink

Tegen de drieduizend bezoekers genoten zaterdagavond van Sonny's Inc. op de Brink. "Het was weer een cadeautje", zegt Sonny Hoogwerf.

Vriendinnen op stap! Foto: Bob Awick

Laren De Larense zanger klonk maandagochtend een beetje schor, maar dat kan hij verklaren. "Ik heb een behoorlijke week achter de rug. We hebben op Lekker Uden gestaan, hebben een zware repetitie achter de rug en daarbij is ruim drie uur zingen wel een aanslag op je stem."

Maar hij heeft genoten. "Het was fantastisch. Ik heb zo veel positieve reacties gekregen", zegt hij. "Qua repertoire hadden we voor elk wat wils. We hadden nu ook een blokje Nederlands en dat deed het goed. Als je vanaf het podium iedereen ziet meezingen, is dat geweldig."

Toch was er niet alleen maar hosanna over zijn optreden. In de aanloop werd met name op sociale media al van 'vriendjespolitiek' gesproken en vonden mensen het lastig dat er voor Sonny's Inc., met het oog op het in 2017 vastgestelde evenementenbeleid, een uitzondering is gemaakt. Volgens dat beleid mogen alleen de ijsbaan en Art Laren op de Brink plaatsvinden en niet evenementen met versterkte muziek en bouwwerken. Bovendien moet het evenement voor iedereen toegankelijk zijn, zonder dat het terrein - zoals nu met witte schermen - afgesloten is. Wethouder Peter Calis, die toestemming gaf voor het optreden, houdt zijn reactie kort: "In overleg met de fractievoorzitters van de drie grootste partijen is - bij hoge uitzondering - toestemming gegeven voor het concert van Sonny's Inc. op de Brink." Daarmee is voor hem nu de kous af.
Sonny neemt alle kritieken voor lief. "Ik steek toch mijn nek uit en azijnpissers zijn er altijd, maar ik snap dat nooit. We hebben ook écht de decibellen in de gaten gehouden." Overigens was de muziek klokslag 24.00 uur stil, stopte de horeca met het schenken van drank en stroomde het terrein vrijwel direct leeg. De Laarder hoopt volgend jaar weer naar de Brink te mogen: "Hier kan geen enkele locatie tegenop."

Voor velen was het optreden een feestje. Foto: Bob Awick
Sean Bogaers danste tijdens Sonny's Inc. Foto: emetz

'Azijnpissers zijn er altijd, maar ik snap dat nooit', zegt de zanger

Leerlingen De Zevensprong dansen nieuwe schooljaar in

De Zevensprong is dansend geopend. Foto: gemeente Eemnes

Eemnes Basisschool De Zevensprong (samenvoeging van Het Noorderlicht en De Wegwijzer) is maandag op sportieve wijze geopend.

Burgemeester Roland van Benthem gaf het startsein, waarna alle kinderen vrolijk dansten met de dansdocenten van Studio Dansu en de beweegcoaches van de gemeente.

JOGG

Merlin is verhuisd. Foto: atscholen

Deze sportieve start sluit mooi aan bij het programma JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) van de beweegcoaches. Hiermee wil de gemeente kinderen stimuleren gezond te eten en voldoende te bewegen. De Zevensprong heeft als doel om dit jaar het certificaat 'Gezonde School' te behalen.

Merlin

En de grote scholenwissel in Eemnes gaat door. Merlin, basisschool voor tweetalig onderwijs in Eemnes, is als eerste verhuisd van alle scholen in Eemnes. Er is in de zomer veel werk verzet aan Aartseveen 72 waar de school nu is gevestigd. Het gebouw is in een nieuw jasje gestoken. Alle plafonds, vloeren en wanden zijn vernieuwd. Er is ook een prachtige theaterzaal gerealiseerd die Merlin gaat delen met de Hobbitstee. De boeken, MacBooks, potloden en spelletjes werden in de afgelopen week uitgepakt en de klassen zijn ingericht. Eén lokaal is kunstlokaal geworden.

Start kaartverkoop Het Grote Sinterklaasfeest

Laren De kaartverkoop voor Het Grote Sinterklaasfeest is gestart. Tot en met 8 september krijgen vroegboekers 10% korting op hun toegangsbewijzen.

Op zondag 25 november vindt de derde editie van Het Grote Sinterklaasfeest in de Klaas Bouthal plaats. Dit jaar opnieuw met twee shows op de zondag (12.30 en 16.00 uur). Timo Kroeze en Bram van Gelder, eigenaren van FIX Entertainment, zijn druk bezig met de organisatie en beloven ook dit jaar weer een enorm spektakel. Naast Sinterklaas en zijn pieten bezoeken niemand minder dan Meneer de Uil, De Super Wings én StoryZoo het feest. Stronkeltje en Fonkeltje van Speelpark Oud Valkeveen verzorgen het voorprogramma.
Voor meer informatie en het kopen van tickets kunnen belangstellenden terecht op www.sinterklaasfeestlaren.nl óf op de Facebookpagina van het evenement.

Eric Hurink

De 56-jarige Eric Hurink is raadslid voor Larens Behoud. Hij woont sinds tien jaar in Laren.

Foto: eigen foto

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Postbezorger, het onderhouden van de website SVSportlokaal en de presentatie van het programma 'Sportcafé Achter 't Net'."

Wat maakt het raadswerk boeiend?
"Het is fantastisch om iets te kunnen betekenen voor het mooiste dorp van Nederland."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Ik ben weer begonnen met hardlopen."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Als de doden kunnen spreken dan met Johan Cruijff. Het Nederlandse voetbal heeft hem hard nodig."

Waar maak je je zorgen om?
"De omgangsvormen van de mens. Het mag allemaal wat socialer."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"Er zijn er vele, maar het mooiste vind ik de Brink."

Laren mist nog....?
"Meer betaalbare woningen."

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Een jeugdhonk plaatsen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Op dit moment toch wel het centrumplan."

Favoriete jaargetijde (en waarom)?
"Lente, het jaargetijde waarin alles weer tot leven komt."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Stoppen met roken."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Ieder nadeel heeft zijn voordeel van Johan Cruijff. Denk altijd positief."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"De Grand Prix."

Singer pakt première en tevens primeur

Laren Het hartverwarmende toneelstuk 'Driving Miss Daisy' met Anne Wil Blankers, Edwin Jonker en Iwan Walhain beleeft zondag 23 september zijn landelijke première in Singer Laren.

Daarbij is het toneelstuk voor het eerst in de Nederlandse theaters te zien; een primeur dus.
Het indrukwekkende spel over een bijzondere vriendschap gaat over trots, veranderende tijden en de transformerende kracht van vriendschap tussen de oudere weduwe Miss Daisy en haar chauffeur Hoke. Ze proberen een weg te vinden tussen vooroordelen, racisme en ouder worden.

De première is uitverkocht, maar voor de voorpremière op zaterdag 22 september (20.15 uur) zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.singerlaren.nl.

De Eemhof

Vervolg VP

Hij gaat binnenkort met Amaris om tafel om onder meer dagopvang voor mensen met een lichtere vorm van dementie voor elkaar te krijgen.
Overigens is het bijzonder dat de gemeente dit project heeft aangepakt, maar Van Benthem vond het geen keuze: "Het stond al vijf jaar te verpauperen. Dat kun je twee dingen doen: aan de kant blijven staan kijken, of zelf het initiatief nemen. Tot 2030 neemt het aantal ouderen in Eemnes met 50% toe. Je kunt verwachten dat het aantal mensen met dementie ook in Eemnes gaat toenemen. Het is fijn dat wij in het dorp ook verpleeghuiszorg kunnen aanbieden."

In&Uit Markt bij De Hilt

Eemnes Wil je ook weten wat Eemnes allemaal te bieden heeft? Kom dan langs bij de In&Uit Markt op zaterdag 8 september van 13.00 tot 16.00 uur - voor de laatste keer - in en rondom De Hilt.

Circa vijftig verenigingen en organisaties uit Eemnes en omstreken staan paraat om bezoekers bij te praten over hun aanbod op het gebied van sport, cultuur, muziek, educatie, maatschappij en ontspanning. Wethouder Sven Lankreijer opent de markt samen met de buurtsportcoaches van de BEL om 13.00 uur spectaculair. Ook zijn er workshops en muziekoptredens.

Na alle feestelijkheden nu weer een Tuigpaardendag

Blaricum De Stad en Lande Ruiters hebben drukke weekenden. Afgelopen zaterdag werd het 60-jarig bestand gevierd met spectaculaire shows (zie foto) en op 9 september staat de Tuigpaardendag op ’t Harde op het programma. Vanaf 12.00 uur zijn er tal van activiteiten en wedstrijden. De dag wordt om 17.30 uur door een nog onbekende zanger afgesloten. Parkeren en toegang tot het terrein zijn gratis.

Laren Ik ben een grote fan van het Brinkhuis en zit graag met een kopje koffie in de foyer. Kijkend naar die prachtige zwart-wit blow-up van de zusters Dominicanessen en de drumband MCC en met een hele wand vol dag- en weekbladen voor me.

De zusters Dominicanessen en de drumband MCC. Fotocollectie: Leo Janssen

Ik kies dan altijd een magazine uit waar ik me niet meteen op zou abonneren, maar waar soms wel mijn interesse naar uitgaat. Zo kwam ik een blad tegen dat Happinez heet. Er stond een vertaalde column in van de Braziliaanse topauteur Paul Coelho.

Sterren van de hemel

Het ging over een violist in de subway van Washington. De man speelde de sterren van de hemel en vond na drie kwartier 32 dollar in zijn pet. Aandacht kreeg hij minimaal. Een duizendtal passeerde hem, maar niemand - een zestal uitgezonderd - nam enige notitie van zijn kunnen.

Superstar

Wat bleek, de musicus was niet zomaar iemand, maar Joshua Bell, een superstar in de klassieke muziek met meer dan veertig cd’s op zijn naam en internationaal een veelgevraagd solist. Bovendien speelde hij een paar pittige stukken van Bach op een Stradivarius van ruim 3,5 miljoen dollar. De quintessens van het stukje in het geluksblad is dat mensen niet in staat zijn schoonheid te herkennen als ze zich niet in een geijkte situatie bevinden om kunst tot zich te nemen.

Subliems

Het sociologisch experiment - bedacht door de Washington Post - toonde aan dat wanneer mensen iets subliems meemaken ze daar geen enkele aandacht aan zullen schenken als hun prioriteiten op dat moment elders liggen: ze zijn op weg naar hun werk, moeten naar de dierenarts, zijn op weg naar een vriendin of familie, zijn in gedachten verzonken en neigen tot een generalisatie van 'muzikanten in de metro zijn gefrustreerde types die over geen greintje talent beschikken’. Het zegt ook iets over de conditionering waarmee kunst is omgeven, zoals theaters en hoge prijzen.

Ik vraag me af of ik ook zou zijn doorgelopen. En u? Het voorval deed me - omgekeerd - denken aan de tijd dat ik als tv-producent een programma maakte met Robert Long. 'Fantastico' heette het en de VARA zond de naar Italiaans voorbeeld gemaakte zaterdagavondshow semi-live uit. Iedere aflevering was er 10.000 dollar voor een spraakmakende variété-act.

Award

Ik onderhandelde met een internationaal management in Parijs en boekte voor dat bedrag uit Los Angeles een beroemde en met een award onderscheiden bellenblazer. Niet van die mooie ronde bubbels, maar exemplaren van een meter in het vierkant. En hij kon er met zijn sigaret nog een ander vierkant vol rook in blazen. De show was een groot succes en de man kreeg terecht een daverend applaus, dat we vanwege de lengte in moesten inkorten.

Kleinigheid

De volgende dag reed ik naar Amsterdam en passeerde het Leidseplein.
Wie stond daar in het midden voor een kleinigheid in zijn pet op te treden?
U raadt het al, de wereldberoemde bellenblazer uit L.A. Het kan verkeren. Bol an!

'Plein-air'-Kunstcafé

Blaricum Clous van Mechelen is een van de artiesten die komt optreden tijdens het 'plein-air'-Kunstcafé op woensdagavond 12 september.

Het Kunstcafé, waarmee het nieuwe seizoen wordt geopend, maakt deel uit van de feestelijke activiteiten in het kader van de viering van ‘Blaricum Kunststad van het Jaar 2018’. Het maandelijkse Kunstcafé zal voor één keer niet in Het Vitus plaatsvinden, maar in de muziektent in de bocht bij de zuidhoek van de Torenlaan/Dorpsstraat.

Van Mechelen brengt een selectie ten gehore uit zijn theatertour met liedjes van Tol Hansse, waarvan hij de componist is. De bekendste hit van zijn hand is 'Big City'. Van Mechelen begeleidt zichzelf op de piano, bijgestaan door bassist Nol van Bennekom. Dit optreden sluit naadloos aan bij het thema 'Heden en verleden' van het Kunstcafé. De bekende theatermaakster Cathelijne Gieske komt vooral met het 'heden', voor het voetlicht gebracht door haar nieuwe Theater EigenWijs. Verder treedt zanger Bas Menninga op met liedjes van The Beatles, Leonard Cohen, Acda en De Munnik en Guus Meeuwis. De avond wordt besloten met een concert door The Swinging Seniors.

Lol trappen tijdens zomerdagen bij De Hilt

Foto: De Hilt

Eemnes Ruim zestig kinderen hebben genoten van de door De Hilt georganiseerde kinderspektakeldagen. Het team van De Hilt en de vrijwilligers werden bijgestaan door de brandweer Eemnes en de buurtsportcoaches van de BEL. De brandweervrijwilligers zorgden op beide dagen voor de nodige waterpret en demonstreerden het schuimkanon. Bedrijfsleider Robert-Jan Vos is zeer tevreden: "Genoeg reden om volgend jaar opnieuw deze activiteit te organiseren."

Ontbijten op Prinsjesdag

Blaricum De Vrienden Preek van de Week organiseert dinsdag 18 september om 7.00 tot 9.00 uur in restaurant De Tafelberg in Blaricum een Prinsjesdagontbijt.

Gastspreker is schrijver, wetenschapper en hoogleraar prof. dr. Frank van Vree. Hij brengt 'De dynamiek van de herinnering' ter sprake. Hoe werkt het geheugen, de basis van waaruit de mens beslissingen neemt en hoe werkt het collectieve geheugen, de basis waarop de samenleving meningen vormt en beslissingen neemt? Dagvoorzitter is ds. Jan Rinzema uit Laren. De muziek op het Prinsjesdagontbijt wordt verzorgd door het duo Amanda Spoel (accordeon) en Ernö Olah (viool). Kaarten à 19,50 euro kunnen besteld worden via http://bijeenkomst.preekvandeweek.com/ of via telefoon 06-54963464.

Obstacle Run voor St. IISAH

Eemnes Overwin een 'obstacle' voor een ander. Onder dit motto wordt op zaterdag 22 september vanaf 13.00 uur de tweede Obstacle Run in Eemnes georganiseerd.

anaf 13.00 uur is het evenemententerrein open voor publiek en kunnen deelnemers zich aanmelden. "Om 13.45 uur starten we met de warming-up, verzorgd door de Danscompagnie en vervolgens zullen de deelnemers het 4 km-parcours afleggen en onderweg allerlei obstakels tegenkomen en overwinnen", zegt organisator Mieke Griffioen. Om 16.00 uur volgen de loting en prijsuitreiking onder degenen die geld hebben ingezameld voor mensen met een fysieke beperking in Kenia. Er zijn mooie prijzen te winnen, zoals een strippenkaart voor Urban Fitness-lessen bij Kim Pootjes, een fitnessabonnement bij Fysiotherapie Eemnes en een dinerbon t.w.v. 100 euro bij het Oude Raadhuis. Tickets op de dag zelf kosten 30 euro en bij voorinschrijving 20 euro. Info: www.iisah.nl/obstaclerun.

Een Dijk van een Kunst en Cultuur

Eemnes De Wakkerendijk en Meentweg veranderen zondag 9 september in een prachtige kunstroute.

Bezoekers kunnen tussen 10.30 en 17.00 uur op 22 locaties de lokale kunstvormen van dichtbij bekijken.

Roberto Tessaro: 'Vanuit verdediging de basis leggen voor goede aanval'

Nieuwe trainer SV Laren'99 vol vertrouwen derde klasse in

Roberto Tessaro is de nieuwe trainer van het naar de derde klasse gepromoveerde Laren. De ambitieuze Naarder kijkt uit naar de competitie.

Roberto Tessaro: 'Ik heb zelf ook mijn ambities en dan moet je ervaring opdoen als hoofdtrainer.' Foto's: Bob Awick

LAREN Met twee vingers in de neus pakte SV Laren'99 vorig seizoen de titel in de vierde klasse van het zaterdagamateurvoetbal. In de derde klasse verwacht de nieuwe trainer Roberto Tessaro zeker meer tegenstand. "We zullen meer op onze eigen helft spelen."

'Als een ambitieuze club als Laren je de kans biedt, pak je die aan'

Tessaro neemt het stokje over van het deze zomer naar OSM'75 vertrokken clubicoon Fred Roest. De 36-jarige Naarder was voorheen actief als assistent-trainer van SDO en speelde zelf bij BFC en SDO. Nu is het tijd om de stap te zetten richting het hoofdtrainersschap, vindt Tessaro. "Ik heb zelf ook mijn ambities en dan moet je ervaring opdoen als hoofdtrainer. Als een ambitieuze club als Laren je die kans biedt, pak je die aan."

Laren was zaterdag te sterk voor SEC.

Al begin augustus begon Laren met de voorbereiding op het nieuwe seizoen, al heeft de oefenmeester nog niet of nauwelijks kunnen beschikken over een complete selectie. Van belang is nu vooral om voordat de competitie over enkele weken begint iedereen fit te krijgen. Voordeel is wel dat er binnen de selectie nauwelijks wijzigingen hebben plaatsgevonden. Tessaro verwacht (uiteraard) wel meer weerstand van de tegenstanders dan vorig seizoen, toen Laren alle wedstrijden (vaak met ruime cijfers) won en de titel pakte. "De spelers moeten zich nu meer inzetten, er komen andere situaties. Maar dat is alleen maar positief. De spelers hebben er ook zin in. Er ligt natuurlijk een goede basis."
Het grote verschil met vorig jaar is volgens de nieuwe trainer dat zijn ploeg veel meer op eigen helft komt te staan. Hij is daarom vooral druk doende met het neerzetten van een verdedigend goede organisatie. Dat betekent overigens niet dat hij verdedigend wil spelen, zegt hij. "Natuurlijk wil ik net als iedereen zo aanvallend mogelijk spelen, maar bij het verdedigen leg ik de basis voor de aanval. De focus ligt op de omschakelmomenten. Die zijn in het hedendaagse voetbal steeds belangrijker."
Over de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen het Soester SEC, voor de beker - de competitie begint pas 22 september - kan Tessaro tevreden zijn. Zijn ploeg won op eigen veld met 3-0. In de competitie hoopt de oefenmeester een rol te kunnen spelen in minimaal één van de drie periodes. Het kampioenschap lijkt te hoog gegrepen. Andere ploegen, zoals FC Hilversum, Amstelveen Heemraad en vooral Maarssen, zijn volgens Tessaro de belangrijkste titelkandidaten. Overigens speelt Laren dit seizoen ook tegen OSM'75, de nieuwe ploeg van oud-trainer van Laren Fred Roest.

UIT IN Laren: ontmoeting met kunst, cultuur, club- en verenigingsleven

Ook Open Monumentendag, INmarkt en nazomermarkt

Tijdens UIT IN Laren krijgt het publiek een indruk van wat het mooie dorp te bieden heeft. Foto: PR

Laren Het nieuwe evenement UIT IN Laren vindt plaats in het weekend van 7 tot en met 9 september. Dan wordt niet alleen de opening van het culturele seizoen gevierd, maar presenteert ook het rijke verenigingsleven zich op de INmarkt, is het Open Monumentendag en worden de vele vrijwilligers vrijdagavond in het zonnetje gezet.

Nieuwe happening in Laren zit vol met leuke activiteiten

Op zaterdag 8 september organiseert de Historische Kring Laren (Burg. Van Nispenstraat) de Open Monumentendag en op zondag 9 september is er de INmarkt - de start van het culturele, sportieve en recreatieve seizoen van Laren met verrassende activiteiten voor jong en oud - in de kloostertuin van het Brinkhuis. Er worden zondag tussen 12.00 en 16.00 uur workshops, optredens en demonstraties gegeven van onder meer de brandweer, diverse sportverenigingen, de scouting en bibliotheek Laren. Ook is er een Annie M.G. Schmidt Voorleesmarathon (13.00 tot 14.00 uur).
Open Monumentendag heeft als thema: 'In Europa'. De Historische Kring Laren (Burg. van Nispenstraat 29) zoomt in op de processies in Europa, met in het bijzonder de lokale Sint Jansprocessie. Naast De Lindenhoeve en de Sint Janbasiliek zijn ook de Larense korenmolen, Villa De Wilde Zwanen, de Johanneskerk en de monumentale NPB kerk geopend. Het programma duurt van 10.00 tot 16.00 uur. In De Lindenhoeve presenteert Leo Janssen om 11.00 uur de Sint Jan-quiz en leden van het Broederschap van Sint Jan geven om 13.00, 14.30 en 15.00 uur lezingen. In de Johanneskerk aan de Bij den Toren 2 is onder meer de tentoonstelling 'Geloven in vrijheid' te zien.
Het Papageno Huis houdt zaterdag 8 september een nazomermarkt. Bezoekers kunnen tussen 11.00 tot 17.00 uur genieten van leuke koopjes, handgemaakte cadeautjes, vintagekleding, kunst van unieke mensen en zelfs een pop-upkapsalon (een broer en zus knippen en scheren voor het huis). Het restaurant is open en serveert iets bijzonders. Er zijn nog kraampjes voor 10 euro te huur (www.papagenohuis.nl).
Singer luidt op zondag 9 september van 12.00 tot 17.00 uur de opening van het culturele seizoen in met twee gratis swingende soulconcerten (om 13.00 en 15.00 uur, aanmelden via www.larenjazz.nl) van 'It's a Man's World'. Op het buitenpodium in de tuin van het Singer worden tevens de nieuwe theateragenda's van het Singer, Papageno Huis, Rosa Spier Huis en het Brinkhuis gepresenteerd. Het museum is zondag tussen 11.00 en 17.00 uur voor alle inwoners van Laren gratis toegankelijk. Op het voorplein staat van 12.00 tot 17.00 uur speciaal voor kinderen (vanaf 4 jaar) de Fiepbus, een dubbeldekker met vrolijke decoraties van Fiep Westendorp. Beneden is er voor de jongsten (4-8 jaar) een doolhof met allerlei spelletjes en bekende Fiepkarakters. Meer informatie op www.bijzonderlaren.nl.

'Sleets' Eemnes mag fleuriger - Groenplan van dik 4 ton

Er komen extra wilgen langs dit pad. Foto: Bob Awick

Eemnes Het groen in Eemnes ligt er hier en daar sleets bij en dat gaan we oppakken, meldt burgemeester Roland van Benthem. Het college van B en W wil de komende jaren 410.000 euro spenderen om de groenvoorziening in het dorp serieus op niveau te brengen. Het moet fleuriger, kleuriger en bijen- en insectenvriendelijker worden.

Het plan houdt dus meer in dan hier en daar snoeien en een nieuwe boom aanplanten. Langs de Noordersingel komt bijvoorbeeld een bijenlint en tegelijkertijd wordt dan een deel van de paardenroutes meegenomen.

Van Benthem: "We hebben vorig jaar de bijenschans geplaatst bij de begraafplaats, en dat verplicht ons ook om goede bijenlinten te realiseren. Dat gaan we doen, en we hopen dat dit met gejuich zal worden ontvangen."

Instabiliteit

Het moet fleuriger, kleuriger en bijen- en insectenvriendelijker

Nieuwe wilgen komen er langs het Wilgenpad en langs het fietspad bij het BEL-kantoor. En hoewel de burgemeester zich realiseert dat het gevoelig ligt bij de bevolking, moet op de Noordersingel een aantal volwassen bomen - geplant in de jaren 70 - gekapt worden. "Sommige staan te verdrukken en hebben een instabiliteit in de top. Ze lopen het risico om te vallen bij een heftige storm. Als het even kan, laten we ze staan, want we willen het groene karakter van ons dorp overeind houden."
In de Noordbuurt wordt ook het bosplantsoen vervangen door bloemrijke beplanting. Verder wordt de middenberm van de Zuidersingel en de Verlegde Laarderweg ("die ligt er nu troosteloos bij") verschraald en ingezaaid met een wildebloemenmengsel. Dat betekent wel extra werk, want na het maaien moeten de bloemen weggehaald worden omdat anders de bodem te rijk wordt. "Dat kost extra geld, maar dat is het wel waard."
Tot slot wordt op meerdere plaatsen - zoals bij basisschool Het Noorderlicht en langs de Stadswijksingel - de beplanting die nu niet op elkaar aansluit opgevuld, zodat het weer mooi en vol wordt.
Wat echter nog niet te overzien is, is de schade aan bomen en groen door de hitte deze zomer. Dat wordt pas in het voorjaar echt duidelijk. "Er is wellicht meer schade dan we nu zien", aldus Van Benthem.
Zodra het budget beschikbaar is, wordt een actieplan opgesteld. Bij de vaststelling van het groenplan wordt uitgebreid gecommuniceerd met bewoners en betrokkenen. Van Benthem: "We moeten wat beter leren luisteren naar onze bewoners. We moeten ze niet verrassen."

Rit met klassieke koetsen trekt langs mooiste Gooise plekken

Deelnemers rijden geld bij elkaar voor goede doel

Een prachtige tocht door 't Gooi met klassieke koetsen ten bate van het goede doel vindt plaats op woensdag 26 september.

De tweede Gooische Koetsenrit komt eraan. Foto: PR

Laren De tweede editie van de Gooische Koetsentocht, een initiatief van tandarts en onderneemster Eva Müller uit Laren, trekt op woensdag 26 september door 't Gooi. Aan boord een gemêleerd gezelschap van mensen uit bedrijfsleven, cultuur en horeca.

De deelnemers worden tijdens de stops verrast met culinaire en culturele hoogstandjes. Opzet is om ondernemers in de regio zo veel mogelijk bij de Koetsentocht te betrekken. "'t Gooi is een van de mooiste streken van Nederland. Wat is er leuker dan de mooiste plekjes per klassieke koets te bezoeken?", zegt Eva Müller.

Spectaculair

Goede doel van de Gooise rit is 'All You Need Is Health'

"Het is een jaarlijks terugkerend evenement. Momenteel wordt hard gewerkt om van de tweede rit een spectaculaire versie te maken. Ik ben er trots op dat we ook dit jaar weer met zo veel vrijwilligers de gasten in de watten gaan leggen. Welke plekken we deze keer aandoen houden we graag nog even geheim."


De Gooische Koetsentocht is behalve een cultureel en culinair evenement vooral ook een netwerk- en charity-event. Doel van de Gooische Koetsentocht is namelijk om geld in te zamelen voor het goede doel 'All You Need Is Health', een organisatie van vrijwilligers die zich inzet voor de preventie van degeneratieve welvaartszieken.

Veiling

Müller: "Preventie is een van de mooiste dingen waar de gezondheidszorg mee bezig kan zijn. Zeker in deze tijd speelt preventie een steeds grotere rol binnen onze maatschappij. Iedereen heeft ermee te maken en zeker als je ziet hoeveel mensen slachtoffer worden van degeneratieve welvaartsziekten is het in ons aller belang om hier meer aandacht aan te schenken. Hierin willen we meer gaan betekenen. Onze organisatie kan met donaties en giften veel meer onderzoek laten doen en actie ondernemen. De deelnemers van de Gooische Koetsentocht rijden het geld letterlijk bij elkaar. Daarnaast vindt er ook nog een veiling plaats tijdens deze dag. De voorbereidingen draaien op volle toeren. Inschrijven is nu mogelijk!"
Voor meer informatie kan gemaild worden naar: pr@dental-art.nl.

Feest bij Scouting Raboes

Laren Scouting Raboes bestaat 90 jaar en dat wordt zaterdag 8 september groots gevierd met alle scouts, vrijwilligers en vrienden van Raboes.

"We gaan allemaal gave dingen doen die van alle tijden van scouting zijn. Vuur maken, estafettes, kabelbaan, navigatietechnieken, slacklinen, noem maar op", zegt voorzitter Léon Vos (35). Hij zit al vanaf zijn vijfde bij Raboes.

Inmiddels is hij er voorzitter. "Raboes is een unieke, sociale en eigenzinnige vereniging, waar iedereen, van jong tot oud, samen aan leuke, spannende en uitdagende activiteiten kan deelnemen."

Helpende handen

De scouting draait op zestig vrijwilligers. Maar hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Daarom is Raboes nog op zoek naar betrokken vrijwilligers. Vos: "We zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid. Om de kinderen elke week weer een leuke, leerzame opkomst te bezorgen, zoeken we mensen die ons daarbij kunnen helpen. Iedereen is welkom."

Informatie

Interesse gewekt voor Scouting Raboes? Kijk op www.scoutingraboes.nl.

Pasar Kecil bij Het Vitus

Blaricum In Het Vitus aan de Kerklaan vindt zaterdag 8 september tussen 14.00 en 22.00 uur een Pasar Kecil plaats.

Op deze Indische markt is er muziek van de band Reset. "Door de pedalsteel klinken de warme klanken authentiek. De Indonesische en Molukse liederen zullen zeker in de smaak vallen, ook bij de countrylinedancers", meldt de organisatie. Zangeres Cherise zingt onder andere Top 40-repertoire. Demonstraties zijn er van de Black Horse Linedancers, een tweetal Balinese danseressen en van het Indonesische Pencak Silat, uitgevoerd onder leiding van Djandry. De toegangsprijs bedraagt 7 euro voor volwassenen, senioren 5 euro en kinderen (5 t/m 12 jaar) 3,50 euro. Groepen vanaf 10 personen betalen inclusief entree, maaltijd en twee drankjes 13,50 euro per persoon. Reserveren: 06-13021145 (Mona).

Broers Snoey adopteren 'Het Laren van weleer'-kunstwerk

V.l.n.r.: Hans van Deuren, Pim, Kees en moeder Snoey.

Laren De gebroeders Kees en Pim Snoey hebben het door hun vader gemaakte kunstwerk 'Het Laren van weleer' geadopteerd. Laarder Hans van Deuren redde het een maand geleden van de slopershamer.

Het kunstzinnige ornament hing aan de muur van Albert Heijn in de St. Janstraat, is ontworpen door de Hilversumse kunstenaar Jacques de Wit en uitgevoerd door de Larense decorbouwer en 'alleskunner' Cees Snoey sr. Het krijgt door de actie van Van Deuren een nieuwe plek in het dorp. Daar gaat wethouder Karin van Hunnik haar best voor doen.
Inmiddels is door de Larense bevolking een aantal voorstellen gedaan waar het werk zou kunnen komen te staan of te hangen. Van Deuren is enorm verrast door het enthousiasme van zijn mede-dorpsbewoners: "Ik wil natuurlijk dat alles in harmonie verloopt en in goed overleg met de betrokkenen. Gelukkig blijft het kunstwerk gezien de reacties voor het dorp behouden. En daar gaat het om."
Op zaterdag 8 september tussen 10.00 en 16.00 uur zijn delen van de wanddecoratie te bezichtigen bij de Historische Kring Laren aan de Burg. Van Nispenstraat 29.

Op Burendag werk je samen

BEL Ook bewoners uit de BEL-gemeenten hebben zich aangemeld voor Burendag, het jaarlijks terugkerende feest dat samen gevierd wordt met buurtgenoten.

Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds en wordt ieder jaar in het vierde weekend van september - nu op 22 september - gevierd. Het thema van Burendag is 'Koppen bij elkaar'. In Eemnes vindt er een gezellige ontmoeting met barbecue plaats op het Vierkante Bosje (17.00 tot 23.00 uur) en op de Zaadkorrel (t.h.v. nummer 13) komen buren ook bij elkaar (15.00 tot 22.00 uur).
In Laren een bijzondere ontmoeting tussen honden en hun baasjes op de Postiljon 34 (tussen 10.00 en 12.00 uur) en een participatiehightea met de buurt op het Krommepad 6 (15.00 tot 21.00 uur). In Blaricum wordt de Blei blij tussen 15.00 en 21.00 uur en vinden op de Koggewagen en Menwagen (centraal punt Koggewagen 17) een schoonmaak en barbecue plaats tussen 11.00 en 22.00 uur. Vanaf de Slinger 13 start een actie voor het opknappen van het gemeenschappelijke veld. Handen zijn welkom vanaf 13.00 uur (einde ontmoeting 22.00 uur).

Gratis proefles ponyrijden

Blaricum Stad en Lande Ruiters is gestart met een nieuw lesuur voor de jongste ponyruiters (vanaf 4 jaar).

Deze lessen staan in het teken van het spelenderwijs kennismaken met het paardrijden, voorbereiden voor Bixiewedstrijden, maar vooral plezier maken met je pony. Eventueel kan de pony tijdens de les vastgehouden worden door een begeleider.
De les is op woensdag om 15.00 uur. De gehele maand september is er vrije inloop en kunnen de kinderen gratis meedoen aan deze leuke les, die verzorgd wordt door Wendy Klarenbeek.

TTV-toernooi

Laren Tafeltennisvereniging Laren (TTV) organiseert zondag 23 september van 10.00 tot 16.00 uur een dubbeltoernooi in het kader van het 60-jarig bestaan.

Het toernooi is open voor iedereen vanaf 14 jaar en is geschikt voor zowel recreanten als competitiespelers. Inschrijving kan individueel, maar ook als dubbel, via info@ttvlaren.nl. Deelname is gratis.

Deo et Arti improviseert

Eemnes Tijdens 'Een Dijk van Kunst en Cultuur' trakteren diverse spelers van toneelgroep Deo et Arti op zondag 9 september het publiek op improvisatietoneel.

Dit staat onder leiding van Marcoen Hopstaken. Deo et Arti is te vinden aan de Meentweg 21. Advies: doe mee, maar geniet vooral van deze vaak hilarische, interactieve, theatervorm. Optredens vinden plaats tussen 12.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis.

Parkinson Café

Laren 'Visuele stoornissen bij de ziekte van Parkinson' is het thema van het Parkinson Café dat op donderdag 20 september plaatsvindt in Theodotion aan de Werkdroger 1. De toegang is gratis.

Medewerker Inge Bouwman van Koninklijke Visio, een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, vertelt over deze stoornissen. Er is voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen. Na afloop is er voor de bezoekers een hapje en drankje. De vrijwilligers van de Parkinson Vereniging-stand staan bezoekers vanaf 14.00 uur te woord. Voor meer informatie: www.parkinsoncafelaren.nl.

Gieren met Fred van Leer

Laren De gele loper wordt zondag 7 oktober uitgerold voor Fred van Leer.

Hij komt tijdens het Fashion & Lifestyle Weekend vanaf 13.30 uur modeshows presenteren. Deze staan in het teken van de najaarsmode en zijn bedoeld om bezoekers te inspireren bij het kiezen van hun aankopen. Dat kunnen ze in alle gezelligheid doen, want Fred is in het hele dorp te horen via speakers. Het modeweekend begint overigens al op zaterdag 6 oktober.

Demonstratie jubilerende turnvereniging

Turnen doe je bij EGV. Foto: PR

Eemnes De Eemnesser Gymnastiek Vereniging (EGV) bestaat vijftig jaar. Het bestuur is van plan om het jubileum gedurende het seizoen 2018-2019 te vieren.

"We hadden direct al een groot aantal leden en konden daardoor starten met zes groepen", vertelt EGV-voorzitter Marie Cécile Merlijn.

Op zaterdag 8 september geeft de turnselectie een demonstratie tijdens de In en Uitmarkt in De Hilt.
Info: www.egveemnes.nl.

Super geslaagd Oogstfeest bij 't Werckpaert

Foto: Bob Awick

Blaricum Bij Zorgboerderij 't Werckpaert van Nico de Jong en Margriet van 't Klooster werd zaterdag het Oogstfeest gehouden. Het was een samenwerking met Kiwanis Club Naarden en de dames van De Tafel van B. De opbrengst is nog niet bekend, maar komt volledig ten goede aan de zorgboerderij. Er is geen twijfel mogelijk dat volgend jaar weer een Oogstfeest wordt georganiseerd.

Startpunt Geldzaken

BEL Inwoners van de BEL-gemeenten kunnen gratis en anoniem hulp krijgen bij het ordenen van hun geldzaken.

Ook kunnen zij een eigen geldplan invullen. Hierin staan adviezen, tips en belangrijke actiepunten. Met het Startpunt Geldzaken (https://www.startpuntgeldzaken.nl/hbel/) kunnen de geldzaken in balans gebracht worden én gehouden.

'Ik wil mijn angst overwinnen en de Mount Everest beklimmen'

Wordt Wilco de 29ste Nederlander op de top?

Bergbeklimmer Wilco Dekker uit Naarden heeft een nieuw doel voor ogen. Komend voorjaar wil hij boven op de hoogste en bekendste berg van de wereld staan.

Wilco Dekker beklimt de hoogste berg ter wereld voor Artsen zonder Grenzen. Foto: Bob Awick

NAARDEN Wilco Dekker heeft er heel wat voor over om de Mount Everest te beklimmen. Denk aan het gevaar van hoogteziekte, zware stormen en een tocht door de 'Zone des doods' op grote hoogte waar ademhalen erg moeilijk is. Hoewel hij ervoor kiest om met zuurstof te lopen, is er nog altijd het gevaar van overlijden.

Naast de fysieke en mentale uitdagingen moet hij ook dik 40.000 euro ophoesten om de reis te kunnen maken. Maar dat houdt hem niet tegen. Wilco is vastbesloten om zijn doel te bereiken; om als 29ste Nederlander de top van de Mount Everest te bereiken.

Wilco is een ervaren klimmer. Zo is hij hard op weg om de zogenoemde 'seven summits' ofwel de zeven hoogste bergtoppen per continent af te vinken van zijn lijstje. Vijf heeft hij er al gehad. Daarvan kon hij alleen de Denali, de hoogste berg van Noord-Amerika, gelegen in Alaska, niet afvinken vanwege het slechte weer. "We werden met een vliegtuigje afgezet op een ijzige gletsjer, een uur vliegen vanaf het laatste bewoonbare plekje op aarde. We werden na 22 dagen later weer opgehaald. Je bent dan echt op jezelf en de groep aangewezen. Door het slechte weer hebben we twaalf dagen vastgezeten op 4.350 meter hoogte waar het -40 graden was."

'Voor mij zet bergbeklimmen alles in perspectief. In de bergen is alles puur en eerlijk'

Overleven

"Dat waren barre omstandigheden, waarbij het echt gaat om overleven. Fysiek en mentaal had ik het zeker aangekund. Toch zijn er twee factoren die je nooit te baas kunt zijn: slecht weer en hoogteziekte. De beslissing te moeten maken om vanwege het weer terug te keren, en dus niet de top te bereiken, vond ik het allerzwaarst. Dat was zo'n enorme deceptie. Maar ik kijk er met heel veel voldoening op terug. Voor mij zet bergbeklimmen alles in perspectief. Je wordt niet afgeleid: niet door werk, technologie, door mensen of bebouwing. In de bergen is alles puur en eerlijk."

Wilco is dus al een paar jaar bezig met bergbeklimmen. De Kilimanjaro, de Mont Blanc en veel ander toppen wist hij al te overwinnen. Twee jaar geleden vertelde hij voor het eerst tijdens TEDx Gooise Meren zijn verhaal aan een groot publiek. Hier sprak hij over hoe hij zichzelf uitdaagt, uit zijn comfortzone stapt en andere mensen stimuleert om dit ook te doen.

'Ik wil de berg beklimmen voor Artsen zonder Grenzen'

"Als je het avontuur aangaat en je angst overwint, dan maakt dat je leven exponentieel rijker. Mijn lezing ging over of er grenzen aan de top zitten. Ik heb hier heel veel reacties op gehad. Het heeft mij ook gestimuleerd om mijn verhaal met meer mensen te delen. Zo schrijf ik hierover in tijdschriften en geef ik presentaties aan bergbeklimmers. Het delen van mijn verhaal vind ik heel leuk om te doen. Het is voor het eerst dat ik heb besloten om een goed doel te koppelen aan mijn reis. De keuze was heel eenvoudig: Artsen zonder Grenzen. Voor artsen mogen er geen grenzen bestaan, zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn. Daarbij heb ik een aantal jaar geleden voor AzG gewerkt in Afrika."
Wilco had een paar jaar geleden nooit gedacht dat hij de Mount Everest zou beklimmen. "Dat leek mij altijd een veel te hoog doel. Maar je groeit er langzaam naartoe. En nu wil ik het doen. Ik wil de angst voor deze berg overwinnen. Ik zorg dat ik compleet voorbereid ben, zowel mentaal als fysiek."
Wilco laat een heel schema zien van hoe hij toewerkt naar het voorjaar. Hij moet vooral heel veel trainen. Lopen met een rugzak op, krachttrainen in de sportschool, wandeltochten door de omgeving. "Ik bouw het trainen op naar twee uur per dag sporten. Ik heb acht maanden de tijd om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Dat gaat van de route bestuderen tot het kopen van goede handschoenen en het regelen van de benodigde vergunningen."
Die voorbereidingen zijn essentieel, want er overlijden nog ieder jaar klimmers op de berg. "Van de klimmers die zonder zuurstof lopen, overlijdt dertig procent! En van degene die mét zuurstof lopen gaat alsnog drie procent dood. Sommige mensen zien de zuurstof als 'valsspelen', maar voor mij doet het niets af aan de prestatie. Want ook met zuurstof moet je een enorme inspanning leveren om boven te komen. Ik kies voor de zuurstof omdat ik het risico op overlijden anders te groot vind. Voor mij is de reis naar de top van de berg nu al begonnen. De kers op de taart is voor mij de beklimming."

Sponsors

Wilco heeft zoals gezegd sponsors nodig. Bijvoorbeeld bedrijven die zich willen linken aan de beklimming én aan Artsen zonder Grenzen. In ruil verzorgt hij lezingen, clinics en staat hij open voor andere ideeën.
"Mijn streven is om naast het doel om de top van de Mount Everest te bereiken (8.848 meter) ook voor elke hoogtemeter die ik afleg een euro op te halen en zodoende in ieder geval 8.848 euro aan Artsen zonder Grenzen te kunnen doneren."

Meer over Wilco Dekker op grenzenaandetop.nl/wilco.

18 / 24

De gemeente Laren houdt vrijdag weer haar jaarlijkse vrijwilligersavond.

Vrijdag 7 september

Geef&Neem tafel Brinkhuis

10.00 uur | Brinkhuis Laren

U kunt spullen een tweede kans geven door iets mee te brengen en/of mee te nemen van de tafel.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kunt op werkdagen terecht bij de PC Helpdesk BEL. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Gratis proefles Bolletje Rolletje KIndertoneel

16.30 uur | De Optimist Huizen

Voor kinderen van 8 /m 12 jaar. De toneelschool gaat uit van improvisatietoneel. Www.bolletjerolletje.nl of 06-45115555.

Fighting Girls

17.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden van 11-16 jaar! Deelname: gratis. Info: 06-15276036.

Schaken

19.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Van 19.00 tot 20.00 uur. Daarna competitie voor gevorderden van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden: info@schaakvereniginghuizen.nl.

Gratis proefles Tiener Toneel

19.00 uur | De Optimist Huizen

Voor tieners van 11/12 t/m ongeveer 18 jaar en vanaf 15 t/m ongeveer 20 jaar. Voor meer informatie bel met 06-45115555.

Vrijwilligersavond Laren

20.00 uur | Brinkhuis Laren

Iedereen in Laren die vrijwilligerswerk doet is van harte uitgenodigd deze avond bij te wonen.

Zaterdag 8 september

Jeugdviswedstrijd

7.30 uur | De Vaart Eemnes

Voor de jeugd t/m 14 jaar. Deelname is gratis en voor aas en lokvoer wordt gezorgd. Verzamelen om 07.30 uur, vissen tot 10.00 uur. Www.hsvflevo.nl.

Weggooien ? Mooi niet !

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Gooi 't niet weg. Repair Café in Blaricum actief.

Pop-upverhalenhuis

10.00 uur | Dorpskerk Blaricum

Vijf pop-upevenementen in vijf monumenten. Van 10.00 tot 17.00 uur gratis minifestival voor jong en oud.

Kunstenares Inez Latul bezoekt Bruna

10.00 uur | Bruna Centrum Huizen

Van de schilderijen zijn prachtige kaartensetjes gemaakt en ook liggen haar gezellige kinderboekjes voor u klaar.

Open dag De Brassershoeve

11.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Van 11.00 tot 16.00 uur. Er zijn die dag presentaties van de vele activiteiten die mogelijk zijn voor de 55-plus-inwoners van Huizen. Waterstraat 2.

Rommelroute Eemnes

11.00 uur | Eemnes

Tussen 11.00 en 17.00 uur. De rommelmarkt wordt gehouden door inwoners van Eemnes. Bezoeken en deelnemen zijn gratis. Www.rommelrouteeemnes.nl.

Wandeling door historisch Huizen

12.00 uur | Oude Kerk Huizen

Onder leiding van deskundige gidsen door het historisch hart van het dorp met bezichtiging van een aantal monumenten. Start bij Oude Kerk om 12.00 uur.

Pasar Kecil

14.00 uur | Vitusgebouw Blaricum

Kraampjes met verschillende lekkere maaltijden, snacks en drankjes. Tijd: 14.00-22.00 uur.

Huizer Schrijversgilde signeert verhalenbundel

14.00 uur | Bruna Centrum Huizen

De leden signeren hun bundel 'De handen van..'.

Zondag 9 september

Workshop Botanie & Fotografie 'Nazomer'

10.00 uur | Parkeerplaats Restaurant de Tafelberg Blaricum

Met Petra Verbrugge. Kosten € 75,- inclusief lunch, koffie, thee, afsluitende borrel. Info@degooischefotoschool.nl.

Open Atelier Dag

11.00 uur | Atelier Gina Calis Blaricum

Tussen 11.00 en 17.00 uur. Gina's Atelier aan de Mosselweg 28 in Blaricum.

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, reserveren via www.papageno.nl.

Improvisatietoneel Deo et Arti

12.00 uur | Kunst aan de Dijk Eemnes

Kom kijken en meedoen aan deze interactieve theatervorm! De toegang is gratis.

Tuigpaardendag

12.00 uur | 't Harde Blaricum

Verschillende Hackney-rubrieken, een show Horse Boarding en het kampioenschap 2-span tuigpaarden. Toegang en parkeren is gratis.

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035-656 6653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Stiltemeditatie

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

We nodigende uit om met volle aanwezigheid hier en nu stil te zijn en je hart te voelen, ook in de onrust.

Maandag 10 september

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen.

Bodyflex voor vrouwen

13.00 uur | Schering & Inslag Laren

Door Emma Akopva. Neem matje of handdoek mee en trek makkelijke kleding aan. 1 euro.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Poolvos 2 te Huizen. Geopend van 13.30 tot 16.00 uur.

Vluchtstrook of Pitstop

20.00 uur | Rosa Spier Huis Laren

Toegang: € 15,-. Kaarten via www.rosaspierhuis.nl/culturele-activiteiten.

Dinsdag 11 september

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Om 9 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Computerhelpdesk

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Tussen 10.00 en 12.00 uur. Waterstraat 2. Www.debrassershoeve.nl.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Informatie en/of aanmelden: 035-525 18 97, 06-151 34 169, k.slooten@ziggo.nl.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Poolvos 2 te Huizen. Geopend van 13.30 tot 16.00 uur.

Schuift u aan?

17.30 uur | Johanneshove Laren

Verse daghap inclusief drankje € 8,-. Tussen half 6 en half 7 Www.vivium.nl/johanneshove-restaurant.

Crea Club voor kinderen 7-12 jaar

18.45 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Aanmelden kan bij Ronald de Winter, 035-5265642, ronald.dewinter@gmail.com. Kosten: € 10,- per maand.

Woensdag 12 september

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude loods Huizen

Om 9.00 uur staat de koffie klaar, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Senioren Plezier

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee.

Mind-Walk introductiewandeling

10.00 uur | Tafelberg Huizen

De wandeling duurt ruim een uur en is gecombineerd met invloeden uit yoga en tai chi. Info en aanmelden: 06-15138686, delis@aardewijn.com.

Introductieworkshop 'Luisteren naar je pen'

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Inleiding op de basiscursus creatief (dagboek) schrijven. € 15,- p.p. Lia de Boer, www.schrijveninhetgooi.nl.

Soosmiddag

13.00 uur | De Thomaskerk Huizen

U kunt er klaverjassen, sjoelen of rummikub spelen of gezellig een praatje maken.

Circus Sijm

16.00 uur | Circusterrein IJsselmeerstraat Huizen

12 september (16.00 en 19.00 uur), 13 september (16.00 uur), 14 september (16.00 en 19.00 uur), 15 september (13.30 en 16.15 uur), en 16 september (12.30 uur).

Donderdag 13 september

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Horoscoop van je kind

9.30 uur | Astroloog Irma van der Wijk Laren

Astrologieworkshop geeft antwoorden op de vraag wat een kind/puber nodig heeft.

Computerhelpdesk

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Tussen 10.00 uur en 12.00 uur. Waterstraat 2. Www.debrassershoeve.nl.

Inloopochtend Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Onze ruimte is voorzien van Windows laptops. Vraag ook eens naar onze workshops.

Cursus Filosofie

10.00 uur | Ontmoetingskerk Laren

Inleidende cursus Filosofie en het modernisme van rond 1900.

Seniorencafé

10.30 uur | Insolar Huizen

Breng een vriend of vriendin mee en kom kennismaken. Consumpties voor eigen rekening.

Taalcafe Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend.

Koffieochtend senioren

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Deze wordt georganiseerd door Versa Welzijn.

Bingo

14.30 uur | Johanneshove Laren

€ 6,- p.p., 6 x 3 rondes spelen. Inclusief kopje koffie/thee en een hapje en drankje in de pauze.

Je Huis Succesvol Verkopen

20.00 uur | Mark Teeuwissen Produkties Huizen

Gratis masterclass vol frisse ideeën over hoe jij de verkoop van jouw huis tot een echt succes kunt maken.

Beth & Flo

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Verhalen vertellen, flirten met het publiek en muziek van de grote componisten. Entree: €18,- inclusief drankje naar keuze.

Pulling Eemnes top!

Strijd en power! Foto: Johan Elders

Vervolg VP

Was het de maandenlange voorbereiding voor Pulling Eemnes allemaal waard? Van der Wardt: "Ja absoluut, iedere editie willen we groeien en verbeteren. Dit jaar was het doel de vrijdag beter neer te zetten, de toiletten te verbeteren, de kinderhoek te vergroten en een grotere tent met andere indeling te plaatsen. Dat is allemaal gelukt en het heeft succesvol uitgepakt." Op vrijdag vonden 3.000 mensen de weg naar de Te Veenweg Zuid en zaterdag zelfs nog meer. Van der Wardt kan alleen maar positief nieuws brengen: "Er zijn geen ongelukken gebeurd. Alles is veilig en ontspannen verlopen. Dit is waar je als organisatie op hoopt." Er waren twee feestavonden, waarbij de tent tot de nok gevuld was met enthousiaste feestvierders. De uitslag op www.pullingeemnes.nl.

Ronkende motoren. Foto: Johan Elders
De caravanrace. Foto: E.Metz
NK vrouwsjouwen. Foto: E.Metz
Cute! Foto: E.Metz
Rookpluimen en vol gas. Foto: Johan Elders
Oepsie! Foto: E.Metz