Laarder Courant de BEL

2 augustus 2017

Laarder Courant de BEL 2 augustus 2017


KringloopCentrum is Smaakmaker

EEMNES KringloopCentrum Eemnes heeft maandag uit handen van wethouder Jan den Dunnen het compliment 'Erkend bedrijf met Smaak' gekregen en is daarmee een Smaakmaker en voorbeeldbedrijf waar tientallen mensen aan de slag zijn met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals langdurig werklozen en mensen met een re-integratie of leervraag.

Wethouder Den Dunnen: "Werk geeft structuur aan je leven, het brengt sociale contacten en het is voor iedereen prettig om mee te kunnen doen, om iets te kunnen betekenen voor de maatschappij. Maar een baan is helaas nog niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers die het belangrijk vinden om ook een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Want een ander van dienst zijn maakt je dag waardevol. En van de waardering die je krijgt, groeit je zelfvertrouwen. Vooral als het lukt om zoveel mogelijk zelf te doen. Een doel hebben door te werken en iets te doen waar je trots op bent. Dit kan bij KringloopCentrum Eemnes."

De campagne 'Smaakmakers' is een regionale actie vanuit het werkgeversservicepunt Gooi en Vechtstreek. Werkgevers die mensen met een arbeidsbeperking kansen bieden, worden daarmee in het zonnetje gezet. Deze werkgevers krijgen de titel 'Erkend bedrijf met Smaak' en ontvangen een compliment in de vorm van een raamsticker.

Insluiping Streefoordlaan

EEMNES Wijkagent Wesley Roubos waarschuwt voor insluipers. Dit naar aanleiding van een insluiting op de Streefoordlaan maandag.

"Zit u in de voortuin? Sluit achterdeur! Laat ramen en deuren niet onnodig geopend. Voorkom een inbraak of insluiping', twittert de agent. Met name in de zomermaanden zijn er meer inbraken en insluipingen Dit omdat veel mensen weg zijn op vakantie en met het mooie weer mensen de deur open laten staan, terwijl ze er geen zicht op hebben.

In de gemeente Eemnes werken BOA's en politie samen om tijdens de zomervakantie iedere dag extra en met verhoogde alertheid toezicht te houden in de gemeente. "Meer surveillance in de wijk heeft een preventief karakter, omdat het mogelijke inbrekers weg kan jagen. Anderzijds heeft het een repressieve kant, omdat de kans op heterdaad wordt verhoogd", aldus de gemeente.

Lees meer over zomerinbraken op pagina 11.

'Bende tuingereed-schapsdieven actief'

BLARICUM - Richard van der Bijl waarschuwde vorige week op zijn Facebookpagina mede-hoveniers voor een bende die tuingereedschap steelt.

Bij zijn collega werd bij de Tafelberg een rugzak "ingeruild voor een gebakken klinker", aldus Richard. Ook is hij zelf een bandenzaag kwijt, die hij uit voorzorg al onder de stoel van zijn cabine had gelegd.

Oproep

Beide voertuigen stonden op andere plekken in Blaricum. "Dus ze rijden rondjes. Zet je bus niet langs de weg of op een parkeerplaats onbeheerd!", is zijn dringende oproep nu aan collega's.

Knutselen tijdens kindervakantieweek Blaricum

Foto: Bob Awick

BLARICUM - Kinderen hebben zich vorige week kunnen vermaken met onder andere knutselen tijdens de Kindervakantieweek in de Malbak. Vrijwilligers zorgden voor een week met allerlei activiteiten. Het thema was dit jaar circus en vrijdag hebben de kinderen de week daarom afgesloten met een heuse circusvoorstelling in de sporthal.

Afval-ellende

Foto: Paul van der Maas

De nieuwe inzamelkalender voor vuil zorgt voor beroering. Paul van der Maas klom in de pen. Wat is het verhaal achter deze wijziging?

3

Jongerencoach
Sommige jongeren zitten vast in hun schoolwerk, liggen overhoop met thuis of zichzelf. Dan is het fijn om een coach te hebben die er speciaal voor hen is. Iemand die niet de nadruk legt op wat er niet lukt. U helpt deze jongeren weer op weg. Door hen te helpen met plannen, doelen te stellen en keuzes te maken. Met als doel hun zelfvertrouwen te vergroten en weer in actie te komen. U bent één keer in de week anderhalf uur beschikbaar.
Contactpersoon: Janet Oudenaarden van Stichting Maatjesproject Gooi en Vechtstreek, afd. Laren tel. 035-6400061 of teensonamission.hilversum@gmail.com

PR-medewerker met journalistieke achtergrond
U verzorgt de nieuwsgaring en de redactie van onze huisbladen. Schrijft artikelen voor ons huisblad Hofland Journaal en schrijft en/of redigeert artikelen voor andere bladen. Daarnaast licht u de plaatselijke bladen in over activiteiten en tentoonstellingen in ons museum. Hierbij wordt veel eigen initiatief verwacht. Werktijden; Tenminste enkele dagdelen per maand.
Contactpersoon: Dick Borger van Geologisch Museum Hofland tel. 035-6234631, 035-5382520 (museum) of mail naar dborger@gelogischmuseumhofland.nl
Dierenverzorger m/v
U verzorgt de konijnen, cavia's, geiten, schapen, ezels en paarden van de kinderboerderij. Met een team vrijwilligers bent u verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg van de dieren. U voedert de dieren en maakt de verblijven schoon. Werktijden; van 9.00 tot 17.00 uur, dagen kunnen in overleg.
Contactpersoon: Leonieke Vos van Stichting Het Spookbos tel. 035-5380061/+31654962667 of adminsitratie@spookbos.nl

Ondersteuning fysiotherapie
Wij zoeken een vrijwilliger voor het halen en brengen van de bewoners van/naar de kamers. U werkt in overleg, één of meerdere dag (en), 3 uur per keer.
Contactpersoon: Karin van Rumpt van Amaris Gooizicht te Laren. tel. 035-6256558/ 0356256411 of mail naar k.vanrumt@amaris.nl


De Versa Vrijwilligers Laren- Blaricum is van 24 juli tot en met 20 augustus is gesloten. U kunt ons weer vanaf 21 augustus bereiken en bezoeken.

Voor actuele vacatures kunt onze digitale vacaturebank blijven bezoeken tijdens de vakantie op www.versavc.nl

Weerbericht

Wisselvallig zomerweer, het weekeinde iets koeler

Vanaf dinsdag staat augustus op de kalender, maar het weerbeeld verandert nauwelijks. De stroming is zuidwestelijk. De temperatuur is met 22 à 23 graden aangenaam, maar het blijft wisselvallig Hollands zomerweer. Een volgende depressie (lagedrukgebied) koerst donderdag via Schotland richting Noordzee. De kans op neerslag neemt weer toe met tijdelijk veel wind.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag regent het enige tijd. In de loop van de dag klaart het geleidelijk wat op. Naast af en toe zon kan er nog een bui vallen. De zuidwestenwind trekt aan tot vrij krachtig. Vrijdag is het wisselend bewolkt met een mix van zon en wolken met nog kans op een bui. De wind wakkert verder aan tot krachtig (windkracht 5-6). Het wordt 21 à 22 graden.

Het weekeinde

Zaterdag en zondag is het licht wisselvallig weer. Er is van tijd tot tijd enige ruimte voor de zon. Er ontstaan stapelwolken en lokaal kan er een bui tot ontwikkeling komen. De naar west geruimde wind neemt in kracht af tot matig. De maximum temperatuur bereikt een waarde van circa 20 graden en ligt daarmee enkele graden onder normaal voor begin augustus.

Weetje

De gemiddelde temperatuur van juli komt uit op 17.9 graden. Dat is precies gelijk aan het langjarige gemiddelde. Er kwamen vijf zomerse dagen voor (25 graden en meer), tegen negen normaal. De hoeveelheid zonuren was met circa 195 uren iets aan de sombere kant (normaal = 210 uren). Juli was zeer nat met in onze regio circa 135 mm neerslag tegen 75 mm normaal.

Huttenbouwweek in Laren

Foto: Huttenbouwweek

LAREN - Versa Welzijn en BSO Berenparadijs organiseerden vorige week op het terrein van SV Laren 99 de jaarlijkse huttenbouwweek voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Dit jaar was er een record aan inschrijvingen, er waren namelijk 75 kinderen die deelnamen aan de Huttenbouwweek en een lange wachtlijst.

Samen met het grote en enthousiaste team van vrijwilligers onder de professionele begeleiding van Versa Welzijn en BSO Berenparadijs is er een leuke week van gemaakt voor de Larense kinderen. Met elkaar zijn de kinderen en begeleiders gaan bouwen aan 'het dorp van geluk'.

Geluk

Rond dit thema werden hutten gebouwd met lakens, bamboestokken, touwen en graffiti. Er werd gesport en vooral veel, getimmerd.
De kinderen maakten samen prachtige hutten passend bij het thema Geluk. Denk aan versieringen met hoefijzers en klavertjes vier. Naast het bouwen van de hutten was er de mogelijkheid om lekker te knutselen aan onder andere dromenvangers en gelukspoppetjes.

Danslessen

Er was ruimte om te voetballen op de velden van SV Laren '99 en er werden danslessen gegeven. Denk hierbij aan stijlen als breakdance en streetdance. Dit onder begeleiding van gastdocente Priskilla uit Huizen en jongerenwerker Sean Bogaers van Versa Welzijn en Dynamic Arts, die tevens de graffiti activiteit begeleidde.

Buitendisco

De week werd afgesloten met een buitendisco voor de kinderen met onder andere Dj Wessel.

Foto: Ab Walet

Normaal gesproken doe ik geen vlieg kwaad, nooit niet. En zeker niet deze prachtige groene keizersvliegen. Wel geef ik ze, bij naar mijn idee onaangepast gedrag binnenshuis, met een krant een corrigerend tikje op de schouder. Dit vind ik het al snel, dat is misschien een fout van mij. En ik geef eerlijk toe, dat ik het nog steeds moeilijk vind om de juiste hoeveelheid kracht te doseren. Maar ik probeer het wel. Zo hard mogelijk.

Nieuwe containers en inzamelkalender voor vuil zorgen voor beroering

'Een ophaalschema waarbij men snel geneigd is te denken "bekijk het maar"'

De nieuwe inzamelkalender voor vuil zorgt voor beroering. Paul van der Maas klom in de pen. Wat is het verhaal achter deze wijziging?

Dit trof Paul van der Maas aan vorige week zondag, volle PMD-zakken die niet waren meegenomen door de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD). Foto: Paul van der Maas

LAREN De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst, GAD, zorgt in onze regio namens de gemeenten voor het ophalen van afval. Met de komst van een bak voor PMD - Plastic- Metalen verpakkingen en drinkpakken - en een kleinere grijze container, werd met ingang van 1 juli een nieuwe inzamelingskalender van toepassing. De grijze bak wordt nu nog maar 1 keer per 3 weken geleegd.

"Was de GAD niet ooit opgericht om dienstverlenend op efficiënte wijze het afval voor onze omgeving te gaan regelen? Thans lijkt deze Gewestelijke organisatie haar doel behoorlijk voorbij te schieten en sterker nog, mensen bijna te motiveren tot 'burgerlijke ongehoorzaamheid'", schrijft Paul van der Maas in een brief aan deze krant, nadat hij zakken niet opgehaald PMD-afval had gezien.
"In Gooi en Vechtstreek is het wel helemaal raak en lijkt het of de ingenieurs van achter hun bureau alleen maar denken op papier en de praktijk vergeten. Los nog van de bakkenvariatie in de straten is er een ophaalschema waarbij men snel geneigd is te denken 'bekijk het maar'. Afval scheiden voor het milieu is natuurlijk oké, maar de wijze waarop de GAD in onze omgeving dit meent te moeten regelen is voor de cliënten absoluut gebruiksonvriendelijk, niet dienstverlenend en kostbaar."
Inger van Gelderen van de GAD legt desgevraagd uit wat het verhaal achter de vele containers is en de wijziging in het ophaalschema. "In 2020 moeten wij de doelstelling behalen om 75% afval op te halen dat kan worden hergebruikt. Wij noemen dat grondstoffen. Het restafval mag dan nog maar 25% van ons vuil uitmaken. Deze doelstelling is landelijk en is al in 2012 geformuleerd."
Ze gaat verder: "Om dit te stimuleren richten we ons daarom ook met name op de groene, oranje en blauwe bak. Het weggooien van grijs afval willen we minder faciliteren. Dat kan ook. Er is onderzoek gedaan en er zijn experimenten geweest en daaruit blijkt dat als je alles goed scheidt, je de grijze bak eigenlijk nog maar 4 tot 5 keer per jaar hoeft te legen. Veel andere gemeenten hebben er voor gekozen om dit nog maar 1 x per 4 weken te doen. Wij doen dat nu in Huizen 1 x per 3 weken. Dat is dus eigenlijk best wel veel."

Weerstand

'Doelstelling om 75% afval op te halen dat kan worden hergebruikt'

Dat het nieuwe schema weerstand oproept, merken ze bij de afvalstoffendienst ook. "Normaal zijn er 6.000 contactmomenten per maand, nu zijn dat er 12.000. Dat is nog buiten de contacten die een extern bedrijf heeft over de levering van de nieuwe containers en de daarbij behorende stickers. Overigens zijn niet alle geluiden negatief. Veel mensen vinden het goed dat we dit doen en vragen nu een tweede groene, blauwe of oranje container aan."
Ze begrijpt dat het wennen is en ook dat er wellicht huishoudens zijn die het niet redden met een kleine grijze container. Bijvoorbeeld mensen met kleine kinderen of mensen die om medische redenen luiers dragen. "Die mensen kunnen contact met ons opnemen en dan gaan we kijken wat we voor ze betekenen kunnen. De stank van luiers is natuurlijk ook niet lekker. Ik zou ze adviseren om de luiers bijvoorbeeld per dag te verzamelen en ze dan in een plastic zak te doen die ze dichtgeknoopt in de container gooien. Op dit gebied is ook wat afvalscheiding betreft nog veel te winnen en daar zijn we ook nog druk mee bezig", legt ze uit.

Stimuleren

'Al tien jaar halen we 55% grondstoffen op en is 45% dus restafval'

"Met het nieuwe systeem willen we het scheiden van afval stimuleren. We moedigen mensen op deze manier aan om minder grijs restafval te hebben en juist meer afval in de groene, blauwe of oranje container te gooien. Het moet echter ook niet te ingewikkeld worden. Het is even wennen, maar wel nodig om onze doelstellingen te halen, want al tien jaar halen we 55% grondstoffen op en is 45% dus restafval."

Schaatsers werken ook hard in de zomer

Door te hangen in elastieken kun je de bochttechniek verbeteren

Johannes Leerink, de voorzitter van de GHV, hangt in de elastieken tijdens de bostraining. Foto: GHV

BEL De schaatsers van de Gooise Hardrijders Vereniging (GHV) zijn niet alleen actief op het ijs. Juist de zomermaanden bieden kans om aan de conditie te werken en aan de techniek te schaven. Daarover meer in het tweede deel in een serie van drie over deze schaatsvereniging.

Juist de zomermaanden bieden kans om aan de conditie te werken

"Anders dan bij andere sportverenigingen, waarvan leden vaak in de buurt wonen van het clubhuis, de sporthal of het sportveld (voetbal, hockey), wonen de GHV-leden verspreid over een relatief groot gebied: van Almere tot Maartensdijk met een zwaartepunt in Hilversum en ook veel leden in Eemnes. De zomertrainingen starten echter altijd vanaf een centraal punt rond Hilversum."
Het schaatsen gebeurt op de Vechtsebanen in Utrecht, maar de bostraining - onderdeel van de zomertraining - vindt zoals de naam doet vermoeden iedere woensdagavond plaats in de bossen achter Groot Kievitsdal, tussen Hilversum en Baarn.
"Na het inlopen en inwerken, volgt een training met schaatsoefeningen, loopelementen en soms krachttraining. Doordat een achttal trainers elkaar elke week afwisselen, is het trainingsaanbod door de zomerweken heen gevarieerd. Bij sommige trainers ligt de nadruk meer op conditie-opbouw, met loopoefeningen, intervaltraining en beperkte duurloopjes. Bij anderen staat krachtontwikkeling meer centraal: schaatssprongen, diep zitten -om de dijbeenspieren te harden- of het maken van sprongen met behulp van sterke elastieken. Door die elastieken rond je middel te doen kun je een beetje gaan hangen en daarmee de bochtentechniek van het schaatsen verbeteren. De meeste trainingen zijn een mengvorm van verschillende elementen.
Door de goede samenwerking met de schaatsvereniging 't Biltse Meertje (IJBM) is er voor jeugdleden en junioren tot 18 jaar van de twee clubs een gezamenlijke training. "Uit deze groep zijn er veel die wedstrijden rijden en daarom zijn de trainingen intensiever. Bijvoorbeeld met schaatssprongen over lage hekjes of een training op meegenomen schaatsplanken voor een spiegel, zodat je de eigen stijl kunt zien en perfectioneren."
In de zomer bieden de Vechtsebanen in Utrecht tegenwoordig zomerijs aan. Niet op de 400-meterbaan, maar op de binnenbaan; normaliter voor kunstschaatsen, ijshockey of shorttrack. "Op 9 september heeft de GHV een paar uur ijs gehuurd. Ervaren trainers geven dan training, ook voor beginnende schaatsers of mensen die willen proeven aan wat schaatsen bij de GHV kan zijn."

Meer informtie ghv.nl.

Harrie Loman

Voorzitter Stad en Lande ruiters, 58 jaar, sinds 1959 in Blaricum

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"Eigenlijk alles. Met name hoe het gaat met verenigingen en alle activiteiten binnen onze gemeente. Daarnaast is mijn interesse groot m.b.t. de inrichting en onderhoud van de openbare ruimte."

Als u een dagje burgemeester zou zijn, wat zou u dan doen?
"Koesteren wat goed is, niet veranderen om het veranderen. Boeren gezonde verstand gebruiken, geld uitgeven kan iedereen. De vele vrijwilligers ondersteunen en stimuleren in hun vele werk voor de gemeenschap. Even veel aandacht geven aan alle verenigingen in Blaricum. Ik zal alle verenigingen serieus nemen met gelijke behandeling."

Favoriete plek in uw dorp?
"Natuurlijk het Stad en lande terrein aan de Meentzoom met de prachtige Agterberg bodem en onze nieuwe tijdelijke clubgebouw. Wij hebben Blaricum op de kaart gezet."

Wanneer voor het laatst gehuild?
"Vorige week, van vreugde, op het terrein van Stad en lande ruiters, omdat we na al die jaren eindelijk resultaat hebben bereikt: een prachtige accommodatie!"

Wat zou u willen terug draaien?
"Dat de bouwvergunning 10 jaar geleden werd afgegeven. Dan hadden we eerder kunnen genieten van onze mooie accommodatie."

Met wie (dood of levend) zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Mijn vader."

Uw beste eigenschap?
"Ik bijt liever mijn tong af dan dat ik mij terug trek."

En uw slechtste eigenschap?
"Te weinig tijd besteed aan mijn gezin."

Hotel of camping?
"Camping."

Beste nummer ooit?
"Abba, mama mia."

Blaricum en Laren hoog op ranglijst groene gemeenten

Foto: Carin van den Berg

BEL De gemeenten Blaricum en Laren staan hoog op de ranglijst van groene gemeenten, namelijk respectievelijk op plaats 9 en 10. Eemnes staat op plaats 40. De ranglijst is samengesteld door de Universiteit Wageningen, die berekende hoe groen de bebouwde kom van Nederlandse gemeenten gemiddeld is. Dit werd bepaald met de Groenindex en met behulp van satellietgegevens.

Kleine Raampjesdag

LAREN De luchtgekoelde VW Club Nederland staat zondag 6 augustus van 10.00 tot 17.00 uur weer met ruim 200 auto's op het parkeerterrein van Plein 1945 in Laren.

Er is een speciale vintage plek voor Ovalen, Karmann Ghia`s en Brillen. Op de Kleine Raampjes dag is ook weer de Clubshop en de info-stand aanwezig. Leo Eras voorziet het publiek van de nodige informatie over de luchtgekoelde auto`s.

"Voor deze dag hebben we, buiten al het moois van de leden, ook nog eens drie bijzondere auto`s: een donkergroene politie Cabrio Kever met vier deuren, een prachtige Hebmüller een originele Herbie uit de Disney film `Herbie goes to Monte Carlo` uit 1977. Er zijn indertijd zeven Kevers voor de Disney film omgebouwd die allemaal iets bijzonders moesten doen. Deze speciale versie van Herbie kon rijden zonder chauffeur."

Mondriaans atelier is niet De Stijl, maar stijl Hans en Grietje

Veel musea in het land haken dit jaar aan op 100 jaar De Stijl. Dit najaar organiseert Singer Laren een expositie over de invloed van de kunstbeweging op het grafisch ontwerp. Verder is het in Laren en Blaricum relatief stil. Bijzonder, want in deze dorpen hebben Piet Mondriaan en Bart van der Leck, vanaf het begin betrokken bij De Stijl, gewoond en geleefd. In een drieluik blikt deze krant terug op het Gooise kunstenaarsleven in de Eerste Wereldoorlog.

Martijn Le Coultre voor het atelier waarin Mondriaan van 1916 tot 1918 heeft gewerkt. Foto: Koosje de Beer

Laren "Soms is een bankencrisis ergens goed voor", zegt Martijn Le Coultre, behalve notaris in Laren, ook schrijver van het boek 'De hut van Mondriaan'. "Daardoor was er tijd om onderzoek te doen naar de ateliers die de Dooyewaard Stichting had aangekocht." Duikend in de archieven kwam aan het licht dat Mondriaan in een van de huisjes heeft gewerkt. Het is vooral het contrast dat dit atelier volgens Le Coultre bijzonder maakt. "In een hutje in Hans-en-Grietje-stijl prikte Mondriaan met punaises kleurvlakken aan de wand om zijn eigen wereld te creëren."

"De vernieuwing, het volledig loslaten van het Biedermeiergevoel en andere tierlantijnen", is het antwoord van de Larense notaris op de vraag wat hem aanspreekt in Mondriaans werk. "Piet Mondriaan is de meest toonaangevende kunstenaar van een generatie die volstrekt nieuwe paden insloeg. Waar Theo van Doesburg, ook oprichter van De Stijl, op een gegeven moment verstart en vasthoudt aan oude ideeën, blijft Mondriaan vernieuwen. Dat deze kunstenaar hier in het Gooi heeft gewoond en gewerkt, blijf ik een intrigerende gedachte vinden."

Le Coultre raakt als basisschoolleerling vertrouwd met de nieuwe kunstvormen die een definitieve breuk met het verleden zouden vormen. "Voordat mijn moeder burgemeester werd van Blaricum, was zij loco-burgemeester in Wassenaar", memoreert hij. "Als zij bij iemand een lintje mocht opspelden, ging ik als twaalfjarige mee. Zo ben ik thuis geweest bij Piet Zwart, bekend van de Bruynzeelkeukens, meubelontwerper Willem Hendrik Gispen en kunstenaar Paul Citroen. Die ontmoetingen maakten in die tijd veel indruk. Ik groeide eigenlijk op met de nieuwe kunst."

Zelfportret Piet Mondriaan 1918 Foto: Gemeentemuseum Den Haag

Fietsend op weg naar het atelier van Mondriaan komen we in Blaricum langs het huis van Onno Schöne aan de Schapendrift. "Schöne was de schoonzoon van Bart van der Leck die ook een grote rol binnen De Stijl heeft gespeeld", zegt de notaris terwijl hij afstapt. "Hij was ook een kennis van mijn moeder en daarom ben ik verschillende keren hier binnen geweest. De architect van dit huis, Piet Elling, en Van der Leck waren goed bevriend. Samen hebben zij deze villa in de jaren vijftig ontworpen. Ik herinner me dat ik het elke keer een belevenis vond om op bezoek te gaan in dit witte huis met rode, gele en blauwe kleurvakken."

Gered

Schuin tegenover de villa staan de drie ateliers die in 2015 door de Dooyewaard Stichting in oorspronkelijke staat zijn hersteld. Het huisje dat later het atelier van Mondriaan bleek te zijn, was oorspronkelijk onderdeel van de Kolonie van Otto van Rees. Deze professor begon in Blaricum een leefgemeenschap op christen-anarchistische grondslag. Een experiment dat in 1903 mislukt, maar in een uitdrukking is blijven voortbestaan, weet Le Coultre. "De huisjes heetten in de Kolonietijd al 'hutjes'. Als we het nu nog hebben over 'een hutje op de hei' gaat het over onze Gooise heide", zo legt hij bereidwillig uit. Naast het hutje staan het voormalige buitenatelier van de schilder Ferdinand Hart Nibbrig, gebouwd in Laren in 1902, en een ander hutje 'la petite Espinette'.

Volgens de Mondriaankenner is het geen toeval dat de schilder Theo Lohmann juist deze drie pandjes in de jaren 1920 heeft gered van de slopershamer. "In 1924 was de herinnering aan Hart Nibbrig nog springlevend. En wat het atelier van Mondriaan betreft, kan het niet anders dan dat Bart van der Leck, bijna de buurman van de Lohmanns, hen heeft verteld dat het huisje van historische betekenis is." Ook Onno Schöne was hiermee waarschijnlijk bekend, want hij drukt Vera, de dochter van Theo Lohmann, op het hart om de ateliers niet te slopen. Vera houdt woord en neemt in 2008 contact op met de Dooyewaard Stichting, opgericht om het Blaricumse kunstenaarserfgoed te beschermen.

Hart Nibbrig

De drie huisjes staan nu verspreid in het groene gras. Martijn Le Coultre geeft met een gebaar aan hoe de situatie, nu bijna tien jaar geleden, was. "De huisjes waren ingebouwd in een carré met nieuwbouw uit 1949", zo legt hij uit. "Om ze weer als atelier te kunnen gebruiken, hebben we dat nieuwere gedeelte gesloopt. Ook waren La petite Espinette en Mondriaans atelier aan elkaar vast geklonken. Gelukkig konden we ze zonder schade weer los van elkaar maken." De kunstenaar die het atelier van Hart Nibbrig van de Dooyewaard Stichting in bruikleen heeft, is thuis en laat zijn atelierwoning zien. Door de ruiten van de hoge glazen gevel van dit gebouw, dat in tegenstelling tot de twee andere huisjes is ontworpen om in te schilderen, valt het licht gelijkmatig naar binnen. "Dit is tot nu toe het beste atelier, waarin ik heb gewerkt", stelt hij tevreden vast. "Het licht is altijd goed."

Koloniehutje

Hoe anders is het interieur van het voormalige Koloniehutje waar Mondriaan twee jaar, van 1916 tot 1918, zijn onderkomen heeft gehad. Binnen in het donkere huisje met raampjes met roedeverdeling dringt de vergelijking met het Knibbel-knabbel-huisje van Hans en Grietje zich op.

Erg tevreden over zijn atelier was Mondriaan dan ook niet, verklaart Le Coultre. "In een brief uit 1917 aan de Larense kunsthandelaar Bremmer schrijft de schilder dat zijn schilderijen niet goed drogen, omdat hij zijn atelier niet warm kan stoken. Aan Theo van Doesburg schrijft hij in dezelfde maand dat hij te weinig ruimte heeft en geen goed licht." Vanuit het oude hutje loopt een trap naar beneden naar de nieuwgebouwde kelder met bovenlicht, die veel groter is. Met grote stappen benadrukt de schrijver van het boek over Mondriaans atelier de ruime afmetingen. "Dit is nu het atelier, waarin kunstenaars met een Dooyewaard-stipendium kunnen werken. Niet te vergelijken natuurlijk met de condities waaronder Mondriaan schilderde. Achteraf bezien is het contrast heel interessant dat Mondriaan in zo'n knus huisje de ommezwaai naar de strakke lijnen van De Stijl heeft gemaakt."

Ateliers

Mondriaan heeft meerdere ateliers in Laren en Blaricum gehad die zijn gesloopt of verbouwd. Van zijn goede vriend Otto van Rees mag hij in 1915 het huisje Van Rees gebruiken aan de Noolseweg.

Het huisje is eigenlijk bedoeld voor de leraren van de HUM, de humanitaire school, nu de Larense Montessorischool. Waarschijnlijk getipt door zijn broer solliciteert Louis Mondriaan op de baan als onderwijzer en wordt aangenomen. Ideaal voor Piet, want hij kan het huisje als atelier blijven gebruiken als Louis er komt wonen. Een jaar later verruilt Mondriaan dit atelier toch voor een grotere werkplaats in den Basseld aan de Melkweg in Blaricum. Het huis staat er nog steeds, maar is grondig verbouwd en een verdieping verhoogd. "Van de werkplaats van Mondriaan is niets meer over", volgens de Larense notaris.

Zelfportret

"Eigenlijk is het louter toeval dat dit atelier, bekend als huisje De Vries, bewaard is gebleven", zegt Le Coultre. "Toen we het perceel van de Lohmanns kochten, wisten we niet dat het ging om de hut van Mondriaan. Het is te danken aan de bankencrisis dat we hierachter zijn gekomen. We moesten pas op de plaats maken met het renovatieproject, toen onze bank werd genationaliseerd. Tijd die we hebben gebruikt om onderzoek te doen en een zelfportret van Mondriaan uit 1918 beter hebben kunnen bekijken."

Hij wijst naar de replica van dit schilderij in de hoek van het oorspronkelijke ateliertje. De overeenkomst van de lambrisering op het schilderij en de houten wand van het huisje is opvallend. "Zie je dat Mondriaan boven de lambrisering achter zijn hoofd op een lichtere achtergrond vlakjes heeft geschilderd?", vervolgt hij enthousiast. "Dankzij dit zelfportret weten we dat Mondriaan de wanden van dit hutje heeft gedecoreerd. Net als hij in zijn latere ateliers in Parijs, Londen en New York zal doen. Het zijn vlakjes die terugkomen in zijn schilderijen uit die tijd."

Honderd jaar De Stijl

Verschillende musea en steden in het land haken aan op honderd jaar De Stijl. Prima initiatieven, maar het scharnierpunt van De Stijl ligt in Laren en Blaricum, zegt Le Coultre beslist. "Bart van der Leck en Mondriaan woonden hier. Theo van Doesburg kwam uit Leiden op bezoek bij hen en niet andersom."

Ook zou Mondriaan zonder zijn tijd in Laren en Blaricum niet de kunstenaar zijn geworden zoals we die nu kennen, is Le Coultres stellige overtuiging. "Buiten de landsgrenzen nog geen honderd kilometer verderop woedden de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. De Gooiers konden de echo van het bombardement van Antwerpen over de hei vaag horen", brengt hij in herinnering. "Mensen en ook de kunstenaars waren tot elkaar veroordeeld. Ik denk dat dit er zeker aan heeft bijgedragen dat De Stijl zich heeft kunnen ontwikkelen tot een van de meest vernieuwende kunstvormen tot nu toe."

Hut van Mie

Het atelier van Mondriaan heeft historische waarde, omdat de kunstenaar er heeft gewerkt, vindt Martijn Le Coultre. Ook is het de enige Koloniehut die bewaard is gebleven. De architectuur van het huisje is daarentegen eenvoudig en in die tijd niet uniek. "Er waren meerdere hutjes in Laren en Blaricum zoals de Hut van Mondriaan", stelt de Mondriaankenner. "Waarschijnlijk heeft een plaatselijke timmerman een keer een ontwerp gemaakt dat hij daarna verschillende keren heeft getimmerd. De Hut van Mie in Laren leek bijvoorbeeld sprekend op het atelier van Mondriaan. Alleen is dat huisje in de jaren vijftig van de vorige eeuw, net als andere hutjes, verdwenen."

Mondriaans atelier is in de loop van de tijd zeker drie keer verhuisd. Rond 1900 is het gebouwd en stond het aan de Torenlaan. Vier jaar later verhuist het naar de Noolseweg en in 1927 naar het perceel waar het nu staat. "Hele huizen verplaatsen was in die tijd overigens heel gewoon", licht Le Coultre toe. "De mensen tilden ze in een stuk op om ze vervolgens op boomstammen te zetten. Al rollend kwam het huis dan aan op de plek van bestemming." Nu drie jaar geleden is het atelier voor de laatste keer verhuisd. Le Coultre: "We hebben het iets naar achteren op hetzelfde terrein verhuist. Nee, dit keer niet op boomstammen."

9 / 12

Politie waarschuwt voor toename inbraken tijdens de zomervakantie

'Een tip die ik wil geven is de deur op slot te draaien en niet alleen dicht te doen'

Wijkagenten Rhianne en Shane hebben er regelmatig mee te maken: inbraken. Wat kunnen bewoners zelf doen om een inbraak te voorkomen?

De wijkagent vult een waarschuwingsfolder in, waar ze aankruist waar bewoners op moeten letten. Foto: Bob Awick

BEL "We zien in de zomer altijd een toename van woninginbraken", zegt Rhianne. "We willen inwoners daarvan bewust maken", gaat ze verder. "We kunnen dat op verschillende manieren doen, door bijvoorbeeld een folder bij ze in de brievenbus te gooien waarop we aankruisen wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld dat het huis er onbewoond uitziet", vult Shane aan.

"Meestal is een inbreker uit op kostbare zaken", aldus Rhianne. "Die moet je niet in het zicht laten liggen." Shane: "Een belangrijke tip die ik wil geven, is om de deur niet alleen dicht te doen maar ook op slot draaien. Een inbreker kan anders eenvoudig met een stuk plastic de deur openen. Door de deur op slot te draaien, maak je het hem moeilijker en is de kans groot dat de inbreker doorloopt naar een ander huis."

Toename van inbraken

'De laatste tijd zien we toename van inbraken op de eerste verdieping'

In de zomer is er een toename van inbraken. Rhianne: "Mensen zijn dan vaak meerdere dagen van huis." Inbrekers letten daarop als ze vooraf de boel in de wijk gaan verkennen. "Vaak weet je zelf ook wie er in de straat weg is of niet." Het begint met het inpakken van een caravan die dan voor de deur staat. Daarna ziet het huis er vaak ook onbewoonbaar uit. "Zorg dus dat het er bewoonbaar uitziet."
"Als mensen iemand in de straat zien lopen die er niet thuishoort en die veel interesse heeft voor de woningen, dan vragen we de bewoners om 112 te bellen." Shane vult aan dat mensen vaak denken dat ze alleen 112 mogen bellen als er bloed vloeit. "Dat is niet zo. Vaak horen wij van collega's achteraf dat er wel iemand is gezien die niet in de buurt thuishoorde. Belangrijk is het om een goed signalement van zo iemand door te geven. Is het een man of vrouw, wat voor kleding draagt de persoon, valt een bijzonder kenmerk als moedervlek of tattoo op. Ook hoe iemand zich verplaatst is van belang. Rijdt hij op een fiets of scooter of is deze persoon met de auto? En als het lukt, maak dan een foto." Rhianne: "Schrijf het op als je iemand ziet lopen die je niet kent als je boven uit het raam kijkt en geef het dan door."

Heterdaad betrappen

'De poortdeur op slot doen helpt en goede verlichting ook'

Als je iemand op heterdaad ziet inbreken, dan is het ook zaak om dit soort dingen door te geven. Shane: "Als je de dader in het zicht kan houden en de meldkamer op de hoogte kan houden van wat er gebeurd, dan is dat helemaal mooi." Rhianne: "De meldkamer houdt in dat soort gevallen altijd contact met de beller tot de eerste auto er is. Mensen zijn trouwens geneigd om eerst inbrekers af te schrikken en dan pas ons te bellen. Het is beter om meteen 112 te bellen, zodat we iemand op heterdaad kunnen betrappen." Nog beter is het als inwoners voorkomen dat er ingebroken wordt. Dat kan soms al eenvoudig en hoeft niet duur te zijn. Shane: "Er zijn bijvoorbeeld sloten met een pin die je op het kozijn of deur kunt monteren. De pin gaat dan het kozijn of de grond in." Op deze manier wordt het moeilijker om met een koevoet het raam of deur open te breken. Rhianne: "Vaak zit er bij keukenramen maar één hendel. Die breken ze met een koevoet zo open." Ze pakt haar telefoon en laat een foto zien van een beschadigd kozijn. "Kijk, hier hadden de bewoners extra sluitingen op het raam gezet en is het de inbreker niet gelukt om binnen te komen. Tegen de schade is de inwoner verzekerd en erger is voorkomen. Vaak krijg je ook korting op je verzekering als je extra maatregelen neemt."
Shane: "De poortdeur op slot doen helpt en goede verlichting ook. Daarnaast is het van belang om de ramen altijd goed op slot te doen. Ook boven. De laatste tijd zien we een toename van inbraken op de eerste verdieping. Via een kliko of uitbouw zijn ze zo boven. En pas op voor insluipingen. Doe tuindeuren dicht als je er geen zicht op hebt."

Kijk voor tips tegen woninginbraken op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.