Laarder Courant de BEL

31 januari 2018

Laarder Courant de BEL 31 januari 2018


Maria Klingenberg zoekt heil bij LL

Jacqueline Timmerman (l) en Maria Klingenberg. Foto: Liberaal Laren

Laren De ambitieuze Maria Klingenberg stelt zich verkiesbaar voor Liberaal Laren. "Ik verheug mij op een nieuwe toekomst", zegt ze. "Mijn enthousiasme en hart voor Laren zijn nog steeds sterk. Daarom ben ik erg blij om samen met Jacqueline mij te verdiepen en in te zetten voor Laren."

Klingenberg - nu nog voor het CDA in de raad - komt op de tweede plek van de kieslijst. De lijst wordt aangevoerd door Jacqueline Timmerman. Timmerman: "Ik ben verschrikkelijk blij dat Maria de komende jaren samen met mij de kar in de raad wil trekken. Hoewel we ooit uit verschillende landelijke partijen zijn voortgekomen, richten we ons nu 100% lokaal op Laren." De samenwerking tussen het tweetal was de afgelopen jaren als vanzelfsprekend, omdat beiden dezelfde liefde en doelstelling voor Laren hebben. Klingenberg: "Ik heb de afgelopen jaren gezien hoe Jacqueline met hart en ziel heeft gewerkt om Laren Laren te laten blijven. Het geeft mij nieuwe energie om dit samen te continueren." Het wordt een belangrijke bestuursperiode, omdat Laren mogelijk in een groter geheel kan worden opgenomen. Timmerman: "Des te belangrijker dat een aantal zaken goed geregeld en vastgelegd is." Klingenberg: "We gaan met energie dit avontuur aan; ik heb er alle vertrouwen in." Het huidige raadslid Anne Visser gaat voorlopig - in verband met een rechtenstudie en de tijd die hij daar de komende twee jaar in moet stoppen - een minder actieve rol spelen, maar blijft bij Liberaal Laren.

Eemnes en Baarn praten verder over samenwerking

Eemnes Op het gemeentehuis van Baarn zijn gisteravond de colleges, raadsleden en de steunfractieleden van Eemnes en Baarn bijeengekomen om te praten over ambtelijke samenwerking.

Rika Post, oud-burgemeester van Appingedam, vertelde over mislukte en succesvolle samenwerkingen. Adviseurs Frank van Erkel en Harry ter Braak zetten vervolgens de voor Baarn en Eemnes geschikte varianten op een rijtje.

Te hoog grondwater in meent

Blaricum De Blaricummermeent kampte vorige maand met een hoge grondwaterstand in de kruipruimten van de woningen. Dat maakte het college eind vorige week bekend.

Met name de woningen in Deelplan B met in het bijzonder de woningen langs de Blaricummerdreef, De Graaflaan en de Lanphenlaan hadden hier het meeste last van. "Incidenteel van aard en hoofdzakelijk veroorzaakt door de verschillende bouwactiviteiten in het gebied." Door maatregelen te treffen is het probleem inmiddels opgelost. Het Projectbureau gaat extra drainageleidingen aanbrengen in het nu nog braakliggende Deelplan G3, waardoor het drainagesysteem van het naastgelegen Deelplan B wordt ontlast.

Sleuteloverdracht door burgervader aan Prins Joost de Eerste

Foto: CV De Sliertjes

Eemnes Het carnavalsfeest nadert. De sleutel van de stad Eemnes is afgelopen zaterdagavond om 11 over 11 in de kelder van 't Oude Raadhuis door burgemeester Roland van Benthem symbolisch overgedragen aan Prins Joost de Eerste van carnavalsvereniging De Sliertjes. Het motto is 'Het leven is een feest' en dat wordt van 10 tot met 13 februari gevierd.

Nieuwe rubriek in deze krant

'Bol an' over Larense burgers, verdwenen boeren en sjieke buitenlui.

7

Huiskamervrijwilliger Voor onze bewoners is het heel fijn als er vrijwilligers zijn die onze bewoners wat persoonlijke aandacht kunnen geven, individueel of in kleine groepjes. Bijvoorbeeld de krant voorlezen, een kopje koffie inschenken, een gesprekje aangaan, nagels verzorgen, helpen bij de lunch of een spelletje spelen. De persoonlijke aandacht is zeer belangrijk voor onze bewoners. De huiskamers hebben een gezellige sfeer. U heeft affiniteit met dementerende ouderen. Werktijden in overleg. De grootste behoefte ligt op tijden tussen 11.00 tot 12.00 uur en 14.30 tot 16.00 uur. Contactpersoon: Jennifer Nortman van Vivium Zorggroep, De Stichtse Hof te Laren, telefoon 035- 5390808/5390800 of uitbureaudsh@vivium.nl.

Gastheer/vrouw foyer
Je ondersteunt in de foyer in de ochtend of namiddag (lichte horecawerkzaamheden). Je werkt samen met een vaste horecamedewerker. Werktijden: 9.00 tot 12.00 uur of 15.00 tot 18.00 uur. Contactpersoon: Elise Robers van Hart van Laren, telefoon 035-7513991 of vrijwilliger@hartvanlaren.nl.

Grafisch vormgever multimedia
U ondersteunt, helpt, leert en begeleidt jongeren met autisme tijdens hun dagbesteding Multi Media. Op dit moment werken zij met eigen programma's zoals Adobe, Photoshop, Indesign, Muse en After effects. Werktijden: minimaal 4 uur per week.
Contactpersoon: Diana Tarmidi van Papageno Huis te Laren, telefoon 035-5388091/06-10824825 of vrijwilliger@stichtingpapageno.nl.

Gastheer/vrouw en begeleiding bieden aan mensen met een beperking
We zoeken mensen die het leuk vinden bezoekers te ontvangen en te ondersteunen in het gebruik van de faciliteiten van de bibliotheek.

Werktijden zijn op maandag en/of donderdag tussen 9.45 en 16.00 uur; in overleg zijn minder uren op deze dagen ook mogelijk. Werkadres te Eemnes.
Contactpersoon: Bibi van der Vegt van Bibliotheek Gooi en meer, telefoon 035-5383550 of bvdvegt@bibliotheekgooienmeer.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122. Telefoon 035- 7504149, e-mail: vclarenblaricum@versawelzijn.nl.

Celstraf voor duo na drugshandel vanuit Eemnes

Eemnes De rechtbank in Lelystad heeft de 24-jarige man uit Andijk, die in november 2016 samen met zijn vriendin aan de Wakkerendijk in Eemnes werd aangehouden op verdenking van grootschalige drugshandel, veroordeeld tot zes jaar celstraf voor internationale drugshandel en het witwassen van 500.000 euro.

De 26-jarige ex-vriendin uit Utrecht, met wie de man sinds mei 2016 in de woonboerderij aan de dijk woonde, is door de rechtbank veroordeeld tot drie maanden celstraf waarvan één maand voorwaardelijk voor 'schuldwitwassen'. De vrouw is vrijgesproken van de drugshandel. De officier van justitie eiste een maand geleden zeven jaar celstraf voor de man en dertig maanden celstraf waarvan tien maanden voorwaardelijk, voor de vrouw (omdat zij profiteerde van de winst uit de drugshandel).
Op 14 november vorig jaar viel de politie de woning op het adres in Eemnes binnen. Bij de politie was het vermoeden ontstaan dat zich in de woonboerderij een hennepkwekerij bevond. Op het adres stond niemand ingeschreven en toch stonden er vaak grote dure auto's voor de deur. Eenmaal binnen stuitte de politie beneden in een van de ruimten op een professioneel ingericht postorderkantoor waar drugs werden verpakt om te worden verstuurd. Op een lange tafel lagen grote hoeveelheden harddrugs: amfetamine, MDMA, xtc-pillen en cocaïne. In de ruimte ernaast lagen verpakkingsmaterialen, etiketten, bestellijsten en weegschalen. De man zocht zijn potentiële kopers via het Darknet op het internet. Hij liet zijn klanten in bitcoins betalen, die hij daarna verzilverde. In totaal verzond hij in de periode mei tot november 2016 meer dan 2.700 pakketten naar 48 landen ter waarde van 500.000 euro.

Weerbericht

Onbestendig, geregeld enkele buien, af en toe zon

De tweede wintermaand januari is ruimschoots te zacht verlopen. Ook het begin van februari biedt nog geen uitzicht op een winters weerbeeld. Wel ligt er komend weekeinde een hogedrukgebied bij de Britse eilanden. Met een noordwestelijke stroming brengt dat weliswaar iets kouder weer, maar de verdere ontwikkeling is weinig hoopgevend voor de winterliefhebber.

Donderdag en vrijdag

Met een stevige westenwind wordt donderdag een gure dag. Er vallen enkele buien, sommige met hagel, lokaal met natte sneeuw. Af en toe schijnt de zon. Het wordt 5 graden. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik naar zo'n 2 graden. Overdag is er vrij veel bewolking met kans op enkele buien. Soms klaart het op. Er waait een matige noordwestenwind. Het wordt 6 graden.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag kan het tot lichte vorst komen. In de loop van zaterdag neemt de bewolking toe met kans op regen. De zuidwestenwind trekt aan tot vrij krachtig. Het maximum ligt rond 7 graden. Zondag ruimt de wind naar noordwest. Er kunnen lokaal nog enkele buien vallen, soms afgewisseld door opklaringen. Het wordt circa 5 à 6 graden.

Weetje

De gemiddelde temperatuur van januari 2018 bedraagt 5.5 graden. Dat is goed voor een 10de plaats op de ranglijst. Op de 1ste plaats staat januari 2007 met 7.1 graden gemiddeld. Normaal (= het langjarig gemiddelde) over de periode 1981-2010 is 3.1 graden. Over de periode 1951-1980 bedroeg dat gemiddelde nog 2.0 graden: een aanwijzing dat het klimaat opwarmt.

Themaochtend over EHBO bij baby's en kinderen

Eemnes Het Rode Kruis presenteert donderdag 1 februari tussen 10.00 en 12.00 uur in de bibliotheek een themaochtend over EHBO bij baby's en kinderen. Bijzonder geschikt voor (groot)ouders.

Tijdens de presentatie, waarbij het Jeugd- en Gezinsteam Eemnes ook aanschuift, komen de meest voorkomende vormen van letsel aan bod.
Ieder jaar worden gemiddeld 140.000 kinderen op de Spoedeisende Hulp Afdeling behandeld na een ongeval thuis.

De meeste kinderen zijn tussen de 0 en 4 jaar oud. De helft van de verwondingen of blessures wordt veroorzaakt door een val. Daarbij ontstaat vaak letsel aan hoofd, hals of nek. Ook op school en in het verkeer kunnen kinderen gewond raken. Iedereen is van harte welkom, de entree is vrij.

Foto: Ab Walet

Drie stuks zijn er te zien bij de kinderboerderij in Huizen. Alle drie met eenzelfde mooie kuif, maar in verschillende kleuren. Geen idee wat voor eenden het zijn, ik heb ze nog nooit eerder gezien. Duidelijk is wel dat ze veel zorg besteden aan hun uiterlijk. Als een diva ligt deze dame langs de kant mooi te wezen. Ik ga er tenminste van uit dat het een vrouwtje is, een man kleedt zich niet zo.

Blaercom-voorzitter Jan Heybroek: 'College heeft spelletje gespeeld'

Raad ondersteunt onderzoek voor samenvoeging dorpshuis en Het Vitus niet

Dat het haalbaarheidsonderzoek naar samenvoeging van de Blaercom en Het Vitus het niet gehaald heeft, zit Jan Heybroek niet lekker.

Blaercom-voorzitter Jan Heybroek: "College wil geen gedoe." Foto: Bob Awick

Blaricum Volgens de voorzitter van het dorpshuis aan de Schoolstraat 3 heeft "het college een spelletje gespeeld", waardoor de gemeenteraad een onjuiste weergave van zaken heeft verkregen. "Het collegevoorstel was erg incompleet en in onze ogen bewust zo in elkaar gezet. Mijn inschatting is dat het college zo kort voor de verkiezingen en de mogelijke fusie geen gedoe wil", aldus Heybroek.

Het water staat de Blaercom financieel niet aan de lippen, alhoewel het bestuur wel de bezoekersaantallen en daardoor ook de inkomsten ziet teruglopen. Heybroek wijt dat mede aan de vergrijzing. Uit een telling eind 2015 bleek dat er in een gewone week iets minder dan 1.100 mensen naar de Blaercom kwamen. Eenzelfde onderzoek - twee jaar later - wijst op een terugloop van 8 à 9% (een kleine honderd mensen per week minder). "En we verwachten dat de afkalving gestaag doorgaat."

Gekort

'We willen onze levensverwachting voor de komende 10 jaar weten'

De gemeente is in 2011 begonnen met het dichtdraaien van de Blaercom-subsidiekraan. Maar is dat een terecht besluit geweest van de gemeenteraad? Volgens Heybroek niet: "Wij zijn geen vereniging, wij zijn een voorziening en wat wij hier doen is voor 95% het uitvoeren van gemeentelijk beleid. Daarom vinden wij dat de gemeente hier ook een rol in heeft. Niet alleen wij worden gekort, ook de gebruikers." En dan is het volgens Heybroek ook nog eens goed te weten dat de Blaricumse 'dorpers' geen affiniteit met de Bijvanck hebben. "Andersom wel!"

Dat bijvoorbeeld gebruiker Versa (ook financieel gekort) haar activiteiten in de Blaercom heeft teruggeschroefd, begrijpt Heybroek goed. "Vanuit haar optiek wel. Nu vindt zeker 80% van de Versa-activiteiten plaats in De Malbak (Bijvanck). Het zou evenredig verdeeld moeten zijn en dat zou ook de opdracht aan Versa moeten zijn. Dan zou ons bestaan er anders uitzien", is de overtuiging van Heybroek. "Dat is ook de verantwoordelijkheid die genomen moet worden richting onze werknemers. Wij hebben vier mensen dienst (totaal 3 fte) en dat is een absolute minimale bezetting om de Blaercom op werkdagen van 09.00 tot 24.00 uur open te kunnen houden. Daarnaast proberen wij via een beperkt aantal 'eigen' activiteiten aanvullende financiële middelen te krijgen. Zo hebben wij ook in de afgelopen jaren regelmatig een beroep gedaan op externe fondsen en Blaricumse particulieren."

Volgens Heybroek zou een samenwerking met Het Vitus goed zijn voor beide partijen. "Zowel Het Vitus als de Blaercom is een voorzienig voor het Oude Dorp. Dat is ook door wethouder Ben Lüken geconcludeerd." Hoewel Heybroek alleen voor zichzelf kan spreken, verwacht hij dat ook Het Vitus op langere termijn geld nodig heeft om het gebouw te kunnen onderhouden. "Wij willen onze levensverwachting voor de komende tien jaar weten, omdat we op de middellange termijn zien dat er mogelijk een financieel tekort gaat ontstaan. Daarom vinden wij als bestuur dat we de verantwoording hebben om daar in de komende jaren in bij te sturen."
De Blaercom ontvangt de laatste jaren op jaarbasis 46.060 euro aan exploitatiebijdrage. Daarvan gaat een groot deel naar de salarissen van de medewerkers. Geld voor groot onderhoud is er niet, laat staan dat er een bedrag gereserveerd kan worden voor onvoorziene zaken, terwijl dat allemaal wel op het bordje van het Blaercom-bestuur ligt. "Kortom, wat is de gemeente bereid te doen om het voor ons in de toekomst minder zorgelijk te maken? Ik stel voor: laten we structureel teruggaan naar de oude subsidiesituatie en indexeer het bedrag." De subsidieaanvraag van de Blaercom voor het komende jaar moet voor 1 april bij de gemeente binnen zijn.

Zowel Vitus als Blaercom is een voorzienig voor het Oude Dorp

'Ik heb drie jaar lang mijn mond gehouden'

Bernadette Bakker van Van den Brink & Thuys:

Bernadette Bakker runt al 19 jaar de verf- en glashandel aan de Torenlaan. Foto: Jacqueline Roest

door Jacqueline Roest

Laren "Ik heb drie jaar lang mijn mond gehouden, maar nu iedereen denkt dat wij binnenkort de deur gaan sluiten, doe ik dat niet meer." Aan het woord is Bernadette Bakker (56). Ze is al negentien jaar eigenares van de verfwinkel Van den Brink & Thuys aan de Torenlaan 1, de locatie waar wethouder Ton Stam een hotel heeft bedacht.

Als de gemeenteraad voor de komst van een boutiqueachtig hotel stemt, moeten de winkel (met boven kantoorruimte), de achterliggende fabriek, het dubbele woonhuis en de kantoorpanden op het terrein daar plaats voor maken. De garageboxen blijven staan; deze zijn in gebruik door de mensen die de appartementen boven de winkels bewonen. "Wat iedereen vergeet is dat hier - op dit terrein - zeker vijftig mensen werken."

Geen draagvlak, maar voor de buitenwereld lijkt het een gelopen race

De erven van Van den Brink & Thuys hebben in mei 2015 al de huur bij Bakker opgezegd. Er werd haar door een woordvoerder van de gezusters Van den Brink toen gevraagd of ze het jaar daarop weg kon zijn. "Ik ben een maand van slag geweest, maar heb het aan niemand laten merken. Alles ging door, en nog steeds." Sterk staat Bakker overigens niet; ze heeft pas sinds 2013 het huurcontract (driejarig, red.) op haar naam staan. "De eerste jaren huurde ik het winkelpand van schildersbedrijf De Wit." Het huurcontract wordt nu telkens met een jaar verlengd.

De meer dan honderd jaar oude winkel aan de Torenlaan heeft een dorpsfunctie. Schilders en particulieren komen er hun verf en kunstschildersmateriaal halen. Bakker: "Ik hoor zo vaak 'Wat moeten we zonder jou' en 'Jij hebt altijd overal een oplossing voor'. Toen laatst ook nog een oudere dame van het Rosa Spier Huis haar spulletjes kwam halen en vertelde met haar handen in het haar te zitten als de winkel gaat sluiten, besefte ik dat ik zelf in actie moest komen."

Bakker was vorige week aanwezig bij de commissie Ruimte & Infrastructuur waar het onderwerp 'hotel' werd besproken. Volgens insiders is het een kansloze zaak en is er totaal geen draagvlak. Vooral ook omdat de Rabobank nog lang geen toestemming heeft voor appartementen en ook Golden River (zo goed als verkocht, red.) de discussie verstoort. "Maar voor de buitenwereld lijkt het een gelopen race", zegt Bakker. Wellicht dat vanavond (31 januari, 20.00 uur) in de gemeenteraad de bestuursopdracht voor het hotel een nipte meerderheid behaalt. Duidelijk is dat de strijdbare Bakker blijft hopen op een goede afloop.

Lidy Knuvers

Lidy Knuvers (63) werkt in het Raadhuis aan de Eemnesserweg.

In Laren sinds?
"Sinds 1954, met een onderbreking van acht jaar."

Waarvan kennen we je?
"Receptiebalie Raadhuis."

Wat is er zo leuk aan Laren en waarom?
"Het is een groen en levendig dorp."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Bij mooi weer tuinieren en wandelen."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Ik praat graag met iedereen."

Waar maak je je zorgen om?
"De verschraling in de zorg."

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Het asociale parkeergedrag van automobilisten verminderen."

Fusie of zelfstandig en waarom?
"Zelfstandig, maar wel met meer samenwerking."

Welke reis wil je nog maken?
"Stedentrip naar Rome en Wenen."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Vliegen."

Wat zou je nooit (meer) doen en waarom?
"In een achtbaan en parachute springen."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Voor gebakken of gekookt ei."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Mijn huis onderhoudsvrij maken."

Favoriete boek?
"'Zolang er leven is - Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar'."

Hoge baas provincie te gast bij Kijkoor

Foto: Bob Awick

Eemnes De commissaris van de Koning (CvK) Willibrord van Beek heeft vorige week een bezoek gebracht aan Eemnes. Er vond onder meer een ontmoeting plaats in Kijkoor, het kunstzinnige centrum voor mensen met een (verstandelijke) beperking aan de Eikenlaan. Daarnaast werd Van Beek door het voltallige college bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen in het polderdorp.

Taxatiedag in het Brinkhuis

Laren In het Brinkhuis vindt dinsdag 13 februari een gratis taxatie- en innamedag van Zuydwal Veilingen plaats.

Tussen 11.00 en 14.00 uur adviseren experts over schilderijen, bronzen, zilver en design van (hedendaagse) nationale en internationale kunstenaars.

Design

Het veilinghuis is vooral geïnteresseerd in werken van schilders die in en vanuit Laren hebben gewerkt, zoals Leo Gestel, Cornelis Vreedenburgh, Willem Dooyewaard, Jan Sluijters, Ferdinand Hart Nibbrig, Isaac Israëls en Wally Moes. Maar ook design, zoals meubelen van Charles en Ray Eames en Gerrit Rietveld, glas van Andries Copier, tassen van Hermès, Dior, Vuitton en Gucci evenals zilver, bronzen, sieraden en Chinees porselein hebben de belangstelling. Meer informatie over deze innamedag is te vinden op www.zuydwalveilingen.nl.

Nieuwe rubriek 'Bol an' met Leo Janssen

Leo Janssen hoopt op een glimlach van de lezer. Foto: Marja van Hest

Laren Met ingang van volgende week verschijnt er wekelijks in de Laarder Courant de Bel een nieuwe rubriek van de hand van Leo Janssen: 'Bol an', over Larense burgers, verdwenen boeren en sjieke buitenlui.

De oud-wethouder van Cultuur en voormalig creatief directeur van Endemol: "Het wordt een rubriek met, zoals dat heet 'tongue in cheek', een knipoog naar ons mooie en charmante dorp."

Rijkdom van binnen

Verhaaltjes over de geschiedenis, mooie (fotografische) prenten, nieuws over bijzondere gebeurtenissen/activiteiten en opmerkelijke zaken die nu spelen passeren de revue. "Ik verzet mij - vaak door bewoners van buiten het dorp geuit - tegen het imago van ons dorp dat we alleen maar een rijke, poenerige buitenkant hebben. De werkelijke rijkdom van Laren zit van binnen. Er wonen hier zo veel bijzondere karakters. Daar ga ik over vertellen."

Spiegelen

De Laarder heeft in de loop der jaren veel verzameld over het dorp. "Dit is een mooie kans om erover te vertellen. Actuele zaken die nu spelen, zoals bijvoorbeeld 'de roep om een hotel' spiegel ik aan honderd jaar geleden toen hotels en pensions (en bed & breakfasts) in Laren 'booming business' waren. Of kunstenaars en architecten die recht tegenover elkaar stonden bij het willen plaatsen (in 1924-1925) van een muziektent/kiosk aan de rand van de Coeswaerde op de Brink. En hoe kwam de 'Hut van Mie' tot stand? Of hoe staat Singer Laren tegenover de selfietrend waarmee consumenten meer - interactief - bij kunst worden betrokken?."

Glimlach

Kortom, het gaat niet alleen maar over vroeger. Janssen: "Het staat midden tussen de Larense traditie en 2018. Ik heb er veel zin in en ik hoop dat de mensen ervan zullen genieten. Ik zoek niet de harde lach, maar een glimlach per week is voldoende."
'Bol an' is Larens dialect. "Het wordt door nog maar een handjevol personen in ons dorp gesproken en het betekent 'rustig an'. Al leef ik er zelf niet echt naar, maar de wereld is toch eigenlijk gemaakt voor zes kilometer per uur", aldus de Laarder.


Riet en Jan van den Bergh 60 jaar getrouwd

Riet en Jan zijn zestig jaar getrouwd. Foto: Bob Awick

Blaricum/Huizen Riet Musters en Jan van den Bergh zijn 60 jaar getrouwd. Het paar komt oorspronkelijk uit Blaricum, maar woont sinds 1,5 jaar in De Marke in Huizen. Het paar kan zich de trouwdag nog goed herinneren. "Het was stralend weer en 's middags lag er sneeuw." Ze hebben het volgens Riet kunnen volhouden door "gewoon door te blijven ademen". Op 12 februari geeft het paar nog een groot feest voor familie en goede vrienden in Het Vitus in Blaricum. "Dat is de dag waarop we voor de kerk zijn getrouwd."

Kleurrijke kunst in BEL Kantoor

Eemnes In het BEL Kantoor aan de Zuidersingel 5 is tot en met 6 februari kleurrijke kunst van Annie Schraag te zien.

Schraag creëert vormen die op de natuur gebaseerd zijn. De laatste jaren voorziet zij haar werken van glazuur. Momenteel specialiseert zij zich vooral in enkel liggende bloemen.

Nieuw gezicht in atelier van Mondriaan

Blaricum Stefan Bleekrode is de nieuwe bewoner van het Mondriaan-atelier van de Dooyewaard Stichting.

De kunstenaar heeft het kelderatelier van het historische gebouw ingericht als een prachtige expositieruimte. Bezoek is welkom op afspraak.
Hij gaat zijn werkperiode gebruiken om een paar series eindelijk eens af te maken, zoals de aquarellenserie van Amerika en een grote tekening van New York die meegaat naar de KunstRAI in april met galerie Frank Welkenhuysen.

Hij werkt nu aan een prachtige tekening van Boedapest. Hij is gefascineerd door de geschiedenis, cultuurhistorie en schoonheid van deze stad.

Parkinson Café in Theodotion

Laren In Theodotion aan de Werkdroger vindt donderdag 15 februari weer het Parkinson Café plaats. Het thema 'Bewegen en Dansen' wordt gepresenteerd door Froukje van 't Hoff.

De toegang is gratis en de zaal gaat om 14.00 uur open. Koffie en thee staan klaar. Er is ruimte voor het stellen van vragen. Voor meer informatie: www.parkinsoncafelaren.nl.

Bingo in De Blokhut

Laren In De Blokhut aan de Smeekweg vindt zaterdag 3 februari weer een bingoavond plaats.

De zaal gaat open om 19.15 uur en de ballen gaan iets na 20.00 uur rollen. Er zijn gekke, vrolijke en nuttige prijzen te winnen.

Na 7 jaar discussie eindelijk klap op HOV

Niels Rood: 'Een betere variant is er niet'

Het ontwerp voor de HOV-busbaan nabij de rotonde met Laren. Bron: Gemeente Eemnes

Eemnes De gemeente wil ruim drie ton extra uittrekken om onder meer een goede HOV-halte bij de Gooiergracht Zuid (deze begint al bij de rotonde met Zanoli) in Eemnes te realiseren. Dat komt boven op de 250.000 euro die de gemeente al voor het HOV-traject gereserveerd heeft. De provincie Utrecht geeft 500.000 euro aan het project uit. Alles bij elkaar veel geld, maar volgens wethouder Niels Rood mag de bereikbaarheid van Eemnes wel wat waard zijn.

"En volgens ons was de inpassing met name aan de Larense kant ten opzichte van het Eiland van Eemnes heel erg cruciaal. Met de variant van de provincie kregen de aanwonenden redelijk pal voor hun neus een bus die het talud op reed en als geluidswering een muur. Nu laten de mensen daar hun hond uit en spelen de kinderen er verstoppertje. "Dat was dus niet ideaal." Eemnes is content met de aanpassingen, evenals de gemeente Laren en de provincie, maar de laatste partij meent wel dat Eemnes dan extra moet bijdragen.

Onderhandeling

Wethouder Rood: 'Je krijgt nu in Eemnes een overstap extra'

Rood: "We hebben een extra bushalte op de Zuidersingel opgenomen, en de variant Sprey/Van den Berg vraagt om meer en breder asfalt aan de Larense kant. Daarnaast is er vertraging geweest omdat wij iets anders wilden dan voor de verkiezingen van 2014 het plaatje was (de referentievariant, red.). Daarom vindt de provincie dat wij nu op moeten draaien voor de verhogingen van het prijspeil. Het wordt een ordinaire financiële onderhandeling en daar zijn we op een haar na over uit", licht Rood toe. In de nieuwe situatie is ruimte voor maximaal 75 parkeerplekken voor auto's en het stallen van fietsen.
Hoewel de aanpassingen te maken hebben met de snelle HOV-busverbinding, kan de buslijn 320 al medio 2019 gebruik gaan maken van de route. Rood: "Dat heeft een positief effect op bijvoorbeeld het gebruik van de 109. Je krijgt nu in Eemnes een overstap extra." Ook Eemnesser scholieren die naar het mbo in Almere gaan en die nu naar de carpoolplaats bij Blaricum fietsen, kunnen straks in Eemnes de bus al pakken om vervolgens in Blaricum over te stappen.
Ook burgemeester Roland van Benthem is tevreden: "Na zeven jaar discussie geven we er een klap op. Het is eindelijk een keertje afgerond. Nu moet de raad nog ja zeggen tegen het geld." Rood vult hem aan: "Ik ga er vol zelfvertrouwen in. Als je als raad hier nog nee tegen zegt, dan staan er best wel heel snel verkiezingen voor de deur. Een betere variant is er niet."

Bruintjes lijsttrekker van DAB

Blaricum Judith de Bok, Leon van Urk Dam, Rob Bruintjes, Ramona Beemsterboer en Kitty Boos zijn de eerste vijf kandidaten van de Democratisch Alternatief Blaricum-kieslijst. Rob Bruintjes is de lijsttrekker.

De volgorde van de overige kandidaten wordt later bekendgemaakt. Totaal hebben twaalf personen zich aangemeld als lijsttrekker of lijstduwer. Wat opvalt is dat er drie jonge mensen, waaronder twee vrouwen in de top 5, vertegenwoordigd zijn. De gegevens van deze groep worden aan de kiescommissie aangeboden. "We beloven een cultuuromslag waar te maken", aldus woordvoerder Bruintjes.

Lekker eten in De Bongerd

Eemnes In De Bongerd wordt elke veertien dagen op zondag door vrijwilligers gekookt. Wie wil aanschuiven betaalt 10 euro, inclusief kopje koffie maar exclusief drankjes.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij De Bongerd-beheerder Marian Roskamp, telefoon 06-12727226.
Een klassiek concert, georganiseerd door Muziek in Huis, staat gepland op vrijdag 2 februari van 15.30 tot 16.30 uur. Aansluitend kookt Marian een maaltijd. Gratis kaarten voor het concert zijn op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag verkrijgbaar in De Bongerd.

Cultureel uitje

Laren Versa Welzijn organiseert maandag 5 februari om 14.00 uur een culturele middag voor senioren.

Dit keer een lezing door prof. dr. Jos Bazelmans, hoofd van de Archeologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Amersfoort, over de vondst van de restanten van een oerbos. Toegang 5 euro.

Workshop 'Persberichten schrijven'

Laren Versa Vrijwilligerscentrale organiseert in samenwerking met eindredacteur en journalist Carin van den Berg een workshop 'Persberichten schrijven'.

Deze vindt op 12 februari van 19.30 tot 22.00 uur plaats in het Brinkhuis aan de Brink 29. Doelstelling van de workshop is om deelnemers de beginselen te leren van het schrijven van een goed persbericht. Na afloop krijgen de deelnemers een hand-out mee, zodat zij thuis een naslagwerk hebben met de belangrijkste informatie uit de workshop. De workshop is bedoeld voor vrijwilligers en inschrijven kan op www.vagev.nl. De kosten voor de workshop zijn 5 euro en kan ter plekke worden voldaan.
Voor meer informatie kan gebeld worden naar 035-7504149. Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers.

Slager Patrick van der Veen draait beste worst

Blaricum Tijdens de jaarbijeenkomst van het Worstmakersgilde heeft Patrick van der Veen, werkzaam bij Slager Stut aan de Schoolstraat, zijn certificaat uitgereikt gekregen van de training Meester Worstmaker. Hij heeft alle toetsen glansrijk doorstaan en haalde hierbij de hoogste scores; hij mag zich dan ook met recht de beste Meester Worstmaker van 2018 noemen.

ICI Paris Laren gaat verhuizen

Laren De winkel van ICI Paris gaat verhuizen.

Nu zit de parfumerie nog aan de Nieuweweg, maar in maart worden de deuren geopend aan het Zevenend 1. Daar wordt dan het verbouwde McGregor-pand betrokken.

Expositie Kunst & Poëzie aan de Brink in de Johanneskerk


Ontmoeting van dichters en beeldend kunstenaars

Laren staat in het teken van Kunst & Poëzie. De dichters komen uit het hele land, maar de kunstenaars komen uit de BEL-gemeenten.

'Buffel', een co-productie van Rob van Schalkwijk en Myriam Wijgman.

Laren Het Poëzie Festival Laren is een nieuw evenement en vindt komend weekend plaats in het kader van de landelijke Poëzieweek. De dichtbundel 'Soms gaan letters' wordt tijdens het Kunstcafé Laren op vrijdag 2 februari om 19.00 uur gepresenteerd en is de inspiratiebron voor de expositie. Burgemeester Rinske Kruisinga neemt het eerste exemplaar van het boekje in ontvangst en draagt haar favoriete gedicht voor.

Een groot aantal gedichten uit deze bundel wordt in de 'Expositie Kunst & Poëzie aan de Brink' in de Johanneskerk aan de Naarderstraat 5 (achter café 't Bonte Paard) verbonden met een kunstwerk. Een unieke expositie, waar poëzie en beeldende kunst elkaar treffen. Bezoekers zijn beide dagen van harte welkom tussen 11.00 en 17.00 uur. De toegang is vrij.
De officiële opening is op zaterdag 3 februari om 12.00 uur en wordt op poëtische wijze door Antoinetty van den Brink verricht. De volgende dag - zondag 4 februari - wordt om 15.00 uur de expositie op bijzondere muzikale wijze afgesloten door Kees Kerkhof. Iedereen is welkom.
Bijzonder is de samenwerking met de BEL Art Kunstcommissie, waardoor niet alleen de uit Laren afkomstige beeldend kunstenaars mee kunnen doen, maar ook kunstenaars uit Blaricum en Eemnes de kans kregen om mee te doen.
"Het belooft een bijzonder interessante tentoonstelling te worden, waarbij zeer veel verschillende technieken gepresenteerd worden", zegt Monique Kropman uit Eemnes. Zij is samen met Janine Boot uit Laren initiatiefnemer van de tentoonstelling.
Met dank aan ook de gemeente Laren en alle ondersteunende instanties en ondernemingen in Laren.

Iedereen is van harte welkom en de toegang is vrij

Rob Bruintjes lijsttrekker van DAB - Partij heeft drie nieuwkomers

De top 5 van Democratisch Alternatief Blaricum. Foto: Peter van Rietschoten

Blaricum Judith de Bok, Leon van Urk Dam, Rob Bruintjes, Ramona Beemsterboer en Kitty Boos zijn de eerste vijf kandidaten van de Democratisch Alternatief Blaricum-kieslijst. Rob Bruintjes is de lijsttrekker.

De volgorde van de overige kandidaten wordt later bekendgemaakt. In totaal hebben twaalf personen zich aangemeld als lijsttrekker of lijstduwer. Wat opvalt is dat er drie jonge mensen, waaronder twee vrouwen, in de top 5 vertegenwoordigd zijn. De gegevens van deze groep worden aan de kiescommissie aangeboden. "We beloven een cultuuromslag waar te maken", aldus woordvoerder Bruintjes.

Vragen over nieuwe Rosa Spier Huis

Laren CDA, D66 en Liberaal Laren hebben vragen gesteld over de omgevingsvergunning van het nieuwe Rosa Spier Huis en aangenomen motie over de bomenkap.

De partijen willen onder meer weten waarom de unaniem aangenomen motie van 5 juli 2017 niet is opgenomen in de omgevingsvergunning (voorheen de bouwvergunning). De bestuurders van het Rosa Spier Huis hebben echter aangegeven zo snel mogelijk met de bomenkap te willen beginnen. De partijen hebben verzocht om mondelinge behandeling van de vragen in de raadsvergadering van vanavond (20.00 uur).

Repair Café Johanneshove

Laren In zorgcentrum Johanneshove aan de Eemnesserweg wordt zaterdag 3 februari weer het Repair Café gehouden.

De reparaties worden gratis uitgevoerd. Wel dienen vervangende onderdelen te worden meegebracht. De sessie eindigt om 13.00 uur. Na 12.30 uur worden er geen reparaties meer aangenomen.

Bekende koppen lezen schoolkids voor

In het kader van De Nationale Voorleesdagen - Voorlezen prikkelt de fantasie

De burgermoeder van Laren leest voor. Foto: Gemeente Laren

Laren/Eemnes Burgemeesters Rinske Kruisinga van Laren en Roland van Benthem van Eemnes én de Eemnesser wethouder Niels Rood hebben vorige week in het kader van De Nationale Voorleesdagen kinderen voorgelezen.

Voorlezen vergroot de woordenschat én het tekstbegrip

Van Benthem deed dit op basisschool Het Noorderlicht. Hij las voor uit 'De Gorgels', een boek geschreven door cabaretier Jochem Myjer. Wethouder Niels Rood en burgemeester Kruisinga kozen beiden voor het Prentenboek van het Jaar 2018: 'Ssst! De tijger slaapt', geschreven en geïllustreerd door Britta Teckentrup. Rood las voor in Bibliotheek Gooi en meer Eemnes aan de peuters van peuterspeelzaal De Woelwaters en Kruisinga aan peuters en kleuters in de bibliotheek van Laren.
De kinderen van de Partou kinderopvanglocatie aan het Vierkante Bosje werden voorgelezen en toegezongen door presentatrice, actrice, zangeres én schrijfster Kim-Lian van der Meij. De veelzijdige Van der Meij las de kinderen voor uit haar eigen 'Het grote Dierendorpje'-boek. Ook zong zij er een aantal liedjes uit. "Het was zo leuk om te zien hoe de kinderen naar de verhaaltjes luisterden en meebewogen op de liedjes die zij zong. Echt leuk dat Kim-Lian bij onze vestiging is langs geweest", aldus de Partou-vestigingsmanager Famke Ruarus.
Het was de aftrap van De Nationale Voorleesdagen die van woensdag 24 januari tot en met zaterdag 3 februari plaatsvinden. Voorlezen prikkelt de fantasie van kinderen, vergroot de woordenschat én het tekstbegrip.

Van Benthem en de Noorderlicht-schooljeugd. Foto: Gemeente Eemnes
Wethouder Niels Rood en de peuters van De Woelwaters. Foto: Gemeente Eemnes

Lachen en zingen met 'Vuile Huichelaar' in Singer Laren

'Vuile Huichelaar' is een feestje voor elke vrouw. Foto: Joris van Bennekom

Laren Paulette Willemse en Saskia van Zutphen bedachten negen jaar geleden als ervaringsdeskundigen het meezingprogramma 'Vuile Huichelaar', een theatervoorstelling voor de bedrogen vrouw. In de daaropvolgende jaren heeft het duo talloze vrouwen in soortgelijke shows laten zingen en lachen. 'De 5e van Vuile Huichelaar' gaat zaterdag 3 februari in reprise in Singer Laren.

Het duo zet diverse typetjes neer met ieder een eigen kijk op relaties en het leven. De show bestaat uit repertoire uit de oude en nieuwe doos, afgewisseld met sketches, conferences en hilarische filmpjes.
Het duo kent elkaar sinds 1983 van de Akademie voor Kleinkunst. Ze begonnen als de groep De Meisjes met de theatervoorstelling 'Stuck with a fantasy', die bekroond werd met een Zilveren Harp. Via de Dutch Swing College Band, Gerard Joling, The Koos Mark Big Band en het Eurovisie Songfestival maakten Saskia en Paulette furore met de vijfkoppige damesgroep Mrs. Einstein. In 2008 bedacht Saskia de inmiddels zeer succesvolle theaterformule 'Vuile Huichelaar'. Saskia: "Daar heb ik meteen Paulette bij gevraagd. Ik schrijf de shows, maar ik zou niet zonder haar input kunnen, want zij maakt niet alleen de zangarrangementen, maar is ook een onmiskenbare persoonlijkheid in het maakproces en op het toneel." Inmiddels toeren de dames al acht jaar met de 'niets-dekt-de-lading-feel-good-meezing-cabaret-show Vuile Huichelaar' door het land.
Kaarten via www.singerlaren.nl.

Van 4 februari een tentoonstelling van Gijs Bosch Reitz 1860-1938 in Studio 2000 in Blaricum.

Vrijdag 2 februari

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Er wordt weer voorgelezen! Nelleke Herlaar (www.bibliotheekhlb.nl) neemt een paar mooie boeken mee.

Ken uw Klassieken! Caesar

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Kennis van het Latijn is niet vereist. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

De geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

Kunstcafé Laren in het teken van de poëzie

19.00 uur | Brinkhuis Laren

Een avond met de dichters Antoinetty van de Brink, Jos Schellart, Reynier Molenaar en Robert Grijsen. Gideon Calis is de presentator en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door bard Gerard Wortel. Entree gratis.

Vrijdag 2 februari tot zondag 4 februari

Festival 'Poëzie aan de Brink'

19,00 uur | Brinkhuis Laren

Poëzie aan de Brink is een nieuw, drie dagen durend poëziefestival dat mensen uit Laren en wijde omgeving kennis wil laten maken met de enorme veelzijdigheid van poëzie. Kaarten en informatie verkrijgbaar via www.bibliotheekhlb.nl.

Zaterdag 3 februari

Geef-en-neemwinkel

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De geef-en-neemwinkel is elke eerste zaterdag van de maand geopend

Repair Café Laren

10.00 uur | Vivium Johanneshove Laren

Zondag 4 februari

Open atelier

14.00 uur | atelier Annette van de Vegte Huizen

Annette van de Vegte (beeldend kunstenaar) houdt open atelier aan de Melkweg 11 te Huizen van 14.00 tot 16.30 uur.

Zondag 4 februari

La Dietrich 'La Sirene'

15.30 uur | Rosa Spier Huis Laren

'La Sirene' is de pocketsize Marlene Dietrich in deze voorstelling in nachtclubsfeer.

+/-16 km Trailrun

10.00 uur | Sint Janskerkhof Hilversum (parkeerplaats) Laren

Het tempo is 9-10 km/u en is er tijd voor een drinkpauze. Je moet makkelijk ruim 10 km op de weg kunnen lopen en al vaker in het bos gelopen hebben. www.sportiefhardlopenhuizen.nl.


Fotografieworkshop 'Winterfotografie'

9.30 uur | Parkeerplaats bij Restaurant de Tafelberg Blaricum

In deze workshop is het thema 'Herfst / Winterfotografie' en 'Zwart-witfotografie'.

Tentoonstelling Bosch Reitz en Israels

13.00 uur | Kunsthandel Studio 2000 Blaricum

Op 4 februari 2018 presenteert Studio 2000 een tentoonstelling van de kunstenaar Gijs Bosch Reitz (1860-1938). De tentoonstelling met meer dan dertig werken uit particuliere collecties duurt tot en met 25 februari. Kijk voor meer informatie op www.studio2000.nl.

Maandag 5 februari

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Onderling gezellig ouderwets rummikub of scrabble spelen. Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Thuismeditatie

9.00 uur | Rang Zhin voor meditatie en creatie Laren

Vanuit je eigen huis meedoen aan de ochtendmeditatie op de maandagochtend! Kosten € 5,-. Maar de eerste keer is gratis!

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL Huizen.

Culturele middag voor senioren

14.00 uur | Brinkhuis Laren Laren

Lezing door prof. dr. Jos Bazelmans over het oerbos van Den Treek.

Schaken voor gevorderden

20.00 uur | De Blaercom

In deze 10-delige lessenreeks leer je van een zeer ervaren clubspeler de allerbeste speltechnieken. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Windows 10: Welke vragen heeft u?

9.30 uur | Bibliotheek Eemnes Eemnes

SeniorWeb Eemnes organiseert op 2 maandagochtenden een workshop waarin al uw vragen over Windows 10 worden beantwoord. Kosten: € 25,-. Opgeven: s.oudhuizen@xs4all.nl.

Dinsdag 6 februari

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet of smartphone. U kunt zonder afspraak binnenlopen tussen 10.00 uur en 12.00 uur. De kosten bedragen € 3,-. www.debrassershoeve.nl.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL Huizen.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom Blaricum

Tijdens deze middag is er gelegenheid om een gezellig bordspel te spelen. Sjoelen kan ook. Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Basiscursus Tibetaanse meditatie

19.30 uur | Rang Zhin voor meditatie en creatie Laren

Deze keer staat de Guru Yoga centraal. Daarnaast komen de verschillende oefeningen aan bod vanuit Ligmincha Nederland.

Gratis Nederlandse les / Free Dutch Lesson

19.30 uur | De Malbak Blaricum

You will learn more about the meaning of words and verbs. Level: speaking and understanding the Dutch language a bit. De Malbak, Wetering 122, Blaricum.

Klein Vaarbewijs I

19.00 uur | Eetcafe de Stuurhut Huizen

Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor het varen met een schip dat langer is dan 15 meter of een schip dat sneller kan varen dan 20 kilometer per uur. Meer info over deze cursus en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

'Europa in de middeleeuwen'

20.00 uur | De Blaercom Blaricum

Marco van Nunen vertelt u alles over de middeleeuwen. Aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nlm

Woensdag 7 februari

Taalcafé / Language bar

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen. Non Dutch speakers are welcome. You can improve your Dutch while speaking with others.

Tarot

13.30 uur | Brinkhuis Laren

Het antwoord op uw vraag draagt u al bij u in uw onderbewuste. Ik help u die te vinden. Voor afspraak en nadere informatie bel 035-5388966, Coby van Opstal.

OuderKindCafé - Thema: 'Kinder-EHBO'

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Dit keer is het thema 'Kinder-EHBO'. Kinderen kunnen vrij spelen. De Malbak, Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Film aan de Brink – My Cousin Rachel

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Psychologische en modernistische thriller in historisch Engeland, met een sterke Rachel Weisz als een mysterieuze, gesluierde femme fatale in een negentiende-eeuws korset.

Basiscursus digitale fotografie

19.30 uur | Bibliotheek Huizen Huizen

In de basiscursus fotografie neemt docent Bart Stornebrink u mee in de wereld van sluitertijden, diafragma's en ISO-waarden. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Donderdag 8 februari

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. Er is geen kracht voor nodig en het wordt binnen gespeeld. De Malbak, Wetering 122, Blaricum. 035-5262902.

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Loop binnen tijdens onze openingstijden of maak een afspraak voor een ander moment voor info, bemiddeling, advies of scholing. 035-750 4149. Versa Vrijwilligerscentrale, Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Donderdag 8 februari

BEL Art tentoonstelling

BEL-kantoor Eemnes

Van 8 februari tot en met 21 maart exposeren Ophelia van de Kieft en Annemieke Vetter hun kleurrijke kunst op het BEL-kantoor (gemeentehuis).

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet of smartphone. Tussen 10.00 uur en 12.00 uur kunt u zonder afspraak binnenlopen. De kosten bedragen € 3,- per bezoek. www.debrassershoeve.nl.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis.

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Er zijn geen kosten aan verbonden en je kunt zo leren om met Facebook, Twitter en Spotify om te gaan.

Cursus Zelfverdediging Dames

19.30 uur | Osorezu Dojo Huizen

De lessen zijn gericht om jezelf te leren verdedigen in benarde tot levensbedreigende situaties. Voor meiden en dames vanaf 17 jaar. Meer informatie www.osorezu.nl of bel 06-15276036.

Masterclass 'Je huis succesvol verkopen'

20.00 uur | Mark Teeuwissen Produkties Huizen

In 2018 je woning sneller én voor meer geld verkocht krijgen?… Kom naar de gratis verkoopmasterclass van Mark Teeuwissen en de zeer ervaren en deskundige woningstyliste Anette Weyand.

Intieme Bach-cantate

HILVERSUM Vier solisten uit Vocaal Ensemble Quink zingen zaterdag vanaf 16.30 uur in de Grote Kerk in Hilversum de cantate 'Nur jedem das Seine' (BWV 163) van Johann Sebastian Bach. De toegang is vrij met een collecte na afloop. Zie cantateopdebrink.nl.

Cantate op de Brink verheugt zich op de medewerking van het Vocaal Ensemble Quink aan deze cantatevesper. Quink heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een uniek ensemble van internationale allure. De groep heeft een vaste kern van vier professionele zangers, maximaal uitgebreid tot acht zangers. Op 3 februari werken aan de cantatevesper mee: Marjon Struik (sopraan), Elsbeth Gerritsen (mezzo-sopraan), Harry van Berne (tenor) en Kees Jan de Koning (bas). De cantate bevat aria's, recitatieven, duetten en een koraal, alle uitgevoerd door de solisten samen met het Orkest van Cantate op de Brink. Heleen Weimar verzorgt een korte toelichting op deze intieme Bach-cantate.