Laarder Courant de BEL

7 maart 2018

Laarder Courant de BEL 7 maart 2018


Pijnlijke momenten tijdens de raad

door Jacqueline Roest

Laren De behandeling van een D66-motie over een tuinhuisje aan de Brink, waarover de Raad van State (RvS) een heldere uitspraak heeft gedaan (afbreken), werd volgens Chris Bogaers (PvdA) enorm op de man gespeeld. "Ik hoop dat de komende vier jaar niet meer mee te maken."

Ook burgemeester Rinske Kruisinga was hoogst verbaasd over de wijze waarop deze casuïstiek besproken werd. "Dat vind ik een hele moeilijke." Ze kan leven met het idee dat raadsleden aan de orde stellen 'hoe gaan wij om met zaken die - wij denken - niet conform bestemmingsplan zijn waar uitspraken over zijn'. En als het gaat om bouwwerken die een zieltogend bestaan leiden en dat daar een relatie wordt gelegd met beleid, vindt ze ook prima. "Maar dit wordt zó toegespitst en ik vind dat niet vanzelfsprekend met waar ik vandaan kom. Maar misschien is het vanzelfsprekend in Laren, maar het leidt tot hele pijnlijke momenten. En die vind ik niet per se nodig in de problematiek van Laren", aldus de burgemeester.
D66-fractievoorzitter Nico Wegter, die zich vier jaar geleden nog voorstander heeft getoond door een motie in te brengen (waarvoor hij raadsbreed steun had verkregen) ter legalisering van het betreffende tuinhuisje, reageerde met de volgende woorden op burgemeester Kruisinga:

3

GS verstoppen informatie over herindeling

Laren Het lijkt erop dat Gedeputeerde Staten (GS) geen centraal punt op hun website willen waar burgers álle informatie omtrent de voorgenomen fusie gemakkelijk kunnen vinden. Nu moeten zij echt zoeken naar brieven, zienswijzen en dergelijke.

"Op de provinciewebsite met informatie over de bestuurskracht in de regio Gooi en Vechtstreek staan primair de stukken ten behoeve van het proces van de gemeentelijke herindeling", laat een GS-woordvoerder weten als deze krant daarnaar informeert. "In de GS-brieven, die op deze website staan, wordt verwezen naar de achterliggende stukken, waaronder de zienswijzen, ook die van de provincie Utrecht. Inmiddels staan de zienswijzen zelf ook op de website."
Diezelfde zegsman meldt dat de correspondentie van de gemeenten aan de provincie ter kennisname naar Provinciale Staten worden gestuurd. "Deze worden gepubliceerd op de website met ingekomen stukken van Provinciale Staten en deze stukken zijn dus gewoon openbaar."

Ongeval met in Laren gestolen rode Alfa Romeo

Laren Met een in Laren gestolen rode Alfa Romeo is in de nacht van maandag op dinsdag de gevel van een massagesalon aan de Kleine Drift in Hilversum geramd.

De auto stond - met kleine schade aan de achterzijde - een paar honderd meter verderop. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk.
De inzittenden zijn na het ongeval weggegaan, meldt de politie. "Waarschijnlijk wilden ze geen uitleg geven over het feit dat ze in een gestolen auto zaten. De auto is tussen 13 en 14 februari gestolen vanaf de Vredelaan in Laren. We hebben de auto in beslag genomen voor sporenonderzoek."

Veel interesse van Laarders voor tips brandweer, politie en BPV

Foto: Gert-Jan Scheers

Laren Wijkagent Remco Wessels, brandweerman Norbert de Jager en Eric Sterk (buurtpreventievereniging Wevers-Erfgooiersbuurt) hebben zaterdag bij Ons Genoegen inwoners van veiligheidstips voorzien. Ook zegde wethouder Stam toe met de woningbouwvereniging te praten over noodzakelijke verlichting in gangpaden achter woningen.

Schaatsplezier!

Samen door de polder. Foto: Albert van der Linden

Het kan niemand ontgaan zijn: er is geschaatst in Nederland! Marathons op natuurijs, maar ook recreatief werden de ijzers ondergebonden. Een impressie.

19

Communicatiemedewerker
Schrijven van persberichten en Facebookpagina-beheer. Werktijden: kantoortijden en in overleg. Contactpersoon: Diana Tarmidi van Papageno Huis in Laren, telefoon 035-5388091/06-10824825 of vrijwilliger@stichtingpapageno.nl.

Voorzitter Zonnebloem
Het voorzitten van de vergaderingen (zesmaal per jaar) en samenwerken met het bestuur. Vergaderingen bij Johanneshove in Laren. Het zorgen voor het goed functioneren van de afdeling, binnen de richtlijnen van de Zonnebloem. Het meedenken bij het ontwikkelen van beleid en richting geven aan de koers van de Zonnebloem Laren-Blaricum. De Zonnebloem Laren-Blaricum vertegenwoordigen bij officiële gelegenheden. Het ontwikkelen van nieuwe lokale activiteiten die aansluiten bij de wensen en mogelijkheden van de doelgroep. Werktijden: zelf te bepalen, ongeveer 1 uur per week. Contactpersoon: Loes van Soest van De Zonnebloem Laren-Blaricum, telefoon 035-8871570/0634831225 of loesvansoest@ziggo.nl.

Vrijwilliger bij de PC Helpdesk BEL
U geeft hulp en advies bij pc-problemen aan bezoekers van de PC Helpdesk BEL. Werktijden: donderdag van 10.00-12.00 uur. Werkadres: Laren. Contactpersoon: J. Kroon van PC Helpdesk BEL, telefoon 06-16385010 of j.kroon@ziggo.nl.

Actief op de vrijdag
Voor een oudere heer in Blaricum Dorp zoeken we een vrijwilliger die op vrijdagmorgen of begin -middag een activiteit met meneer wil ondernemen, bijvoorbeeld samen in de tuin werken of naar de markt in Laren gaan. Meneer heeft door hersenletsel moeite zelf activiteiten te organiseren, maar houdt ervan om lekker actief te zijn. Voor zijn vrouw is het fijn om zo een paar uurtjes voor zichzelf te hebben. Werktijden in overleg. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Het Oranje Fonds organiseert op 9 en 10 maart samen met duizenden organisaties in het land weer NLdoet. Kijk op www.ndoet.nl welke organisaties in de BEL uw hulp kunnen gebruiken.

Vrijwilligerscentrale Laren-Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00-12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00-15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Succes voor zestig werkzoekenden dankzij Jobmaatje

Foto: ReconnAct

BEL Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren gaan dit jaar door met het project Jobmaatje. Tot nu toe zijn zestig werkzoekenden uit de bijstand begeleid door een jobmaatje.

Van de zestig hebben er 28 inmiddels een betaalde baan of werkervaringsplek. Dit is allemaal gerealiseerd in een jaar tijd, want het project ging in februari 2017 van start.
Wethouders en ambtenaren van de HBEL-gemeenten zijn positief over de goede resultaten die behaald zijn en geven het project nu een vervolg. In dat vervolg gaan jobmaatjes ook nieuwe doelgroepen zoals statushouders en jongeren begeleiden.

Het project Jobmaatjes van ReconnAct gaat in eerste instantie vooral om persoonlijke aandacht, rust, structuur, respect en veiligheid. "Vanuit die basishouding werken jobmaatjes om de werkzoekenden (weer) op weg te helpen naar werk", aldus Paul Koeleman. "Bijvoorbeeld door advies te geven over cv en sollicitatiebrief, gesprekken voor te bereiden, te helpen met inrichten van LinkedIn en het inzetten van netwerken. Als jobmaatje ben je echt van betekenis voor een ander."

Training
Voor de komende periode zoekt ReconnAct nog tien extra jobmaatjes. "Na een gratis training kun je aan de slag om werkzoekenden te ondersteunen in het vinden van werk. Je onderhoudt contact met andere jobmaatjes en je wisselt ervaringen uit, onder andere tijdens intervisiebijeenkomsten en andere activiteiten."
Belangstellenden kunnen contact opnemen met Paul Koeleman via 06-51153890. Meer informatie is ook te vinden op stichtingreconnact.nl/hbel.

Weerbericht

Onbestendig, vooral in het weekeinde zacht

Na de ijzige kou voelde het deze week soms voorjaarsachtig. Een opvullend lagedrukgebied brengt deze week onbestendig weer. In het weekend komt een nieuw sturend lagedrukgebied ten zuiden van de Britse eilanden aan. Met een zuidelijke stroming komen we dan in zachte lucht terecht. Het lagedrukgebied trekt onze richting uit, waardoor de regenkansen groot zijn.

Donderdag en vrijdag

Donderdag neemt overdag de bewolking toe en gaat het enige tijd regenen. De maximumtemperatuur komt uit op zo'n 8 à 9 graden. De nachten zijn nog vrij koud. Ook in de nacht naar vrijdag is er nog kans op lichte vorst aan de grond. Overdag kan een bui vallen. Soms schijnt de zon. Het wordt circa 9 graden. Er waait beide dagen een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde

Voor zaterdag wordt vrij veel bewolking verwacht met kans op enkele regenachtige perioden. Er staat een matige zuidenwind. De temperatuur gaat flink de lift in en bereikt een waarde van 13 à 14 graden. De nachten zijn vorstvrij. Ook zondag is het nog vergelijkbaar zacht met vrij veel bewolking en soms regen. Af en toe schijnt de zon. De zuidenwind is matig van kracht.

Weetje

Februari 2018 was koud en uitzonderlijk zonnig met 159 zonuren tegen 85 uren normaal: een lichte overschrijding van het vorige record van februari 2003 met toen 158 uren zon. Het was tevens de koudste februari sinds 1996. De gemiddelde temperatuur was 0.7 graden tegen 3.3 graden normaal. Daarbij was februari zeer droog met 23 mm neerslag tegen 55 mm normaal.

PostNL schrapt in Eemnes drie brievenbussen

Foto: PostNL

Eemnes PostNL gaat in Eemnes de brievenbussen op de adressen Raadhuislaan 49A, Heidelaan 1 en Jonneveen 16 over enkele weken verwijderen.

Inwoners kunnen vanaf 24 maart hun brieven posten op de Laarderweg 24G, Torenzicht 65, Wakkerendijk 37C, Rietgors 2 en Roodzwenk 22.
"De reden voor de verandering is dat we in Nederland steeds minder post versturen. Brievenbussen die weinig worden gebruikt, verwijderen we of verplaatsen we naar plaatsen waar veel mensen komen. Uitgangspunt is dat brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven. Ook voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Bij het bepalen van de locaties houden wij rekening met de afstandseis voor brievenbussen zoals vastgelegd in de Postwet", meldt een woordvoerder van PostNL.

Foto: Ab Walet

Uit een ingezonden brief van Koning Winter: "Laatst werd er in deze rubriek nogal meesmuilend gedaan over mijn prestaties. Ik zou mijn langste tijd gehad hebben. Men kan beter niet met mij spotten. Ik heb het mensenkind dan ook nog even een traktatie gegeven. IJslolly's, kou, en wind. Moeder Natuur en haar kinderen bereiken binnenkort een grens waar men beter niet overheen kan gaan. Je denkt dat je zonder ons kunt?"

Laren trekt bouwvergunning van complex Hoefloo Estate in

Stam: 'Het voortbestaan van deze situatie is niet langer wenselijk'

De omgevingsvergunningen voor de bouw van appartementencomplex Hoefloo 20a zijn door het college van Laren ingetrokken.

De vergunningen voor de bouw van Hoefloo Estate (nummer 20a) zijn door het college ingetrokken. Foto: Bob Awick

Laren "Er is ruim acht jaar verstreken sinds de oorspronkelijke bouwvergunning en vrijstelling zijn verleend. De gemeente heeft de huidige vergunninghouder herhaaldelijk gewezen op het belang van het doorzetten van de bouwwerkzaamheden. Hier is geen gehoor aan gegeven."

En dus is het geduld van de gemeente Laren met de bouw van het appartementencomplex Hoefloo Estate - 'het gat van Laren' - op. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten de verleende omgevingsvergunningen voor de bouw van de vijf appartementen 'met internationale allure', zoals de initiatiefnemers een jaar terug nog meldden, en een villa in te trekken.

Het ziet er bovendien niet naar uit dat er op korte termijn alsnog bouwwerkzaamheden gaan plaatsvinden. "Gezien het procesverloop en de veranderde inzichten rond het toestaan van appartementen in (bestaande) woningen, is het voortbestaan van deze situatie niet langer wenselijk", schrijft wethouder Ton Stam in een memo aan de raadsleden. Voor de eigenaar - investeringsmaatschappij Voxer - betekent dit besluit dat hij niet aan de slag kan. Doet hij dat wel, dan handelt hij zonder vergunning. En dat mag niet. "Hier kan en zal handhavend tegen worden opgetreden", aldus Stam.

Reactie omwonenden: 'Voor ons geldt: eerst zien, dan geloven'

De omwonenden Ineke Spijker en Henriëtte van Marle zijn blij dat het college na negen jaar eindelijk de vergunningen heeft ingetrokken. Ze hopen dat hiermee een einde komt aan een jarenlange soap. "Burgemeester en wethouders doen eindelijk wat ze al na 26 weken hadden horen te doen. We hebben jarenlang veel druk op het gemeentebestuur moeten uitoefenen, maar hierop werd niet of nauwelijks gereageerd. Ook werden brieven niet beantwoord, de uitspraak van de rechter niet uitgevoerd en vele toezeggingen niet nagekomen."

Misleidend

Daarnaast vonden Spijker en Van Marle de communicatie gebrekkig en misleidend en voelden zij zich niet gehoord. In hun optiek werd de projectontwikkelaar telkens de hand boven het hoofd gehouden. Dat de wethouder ("onder grote politieke druk en dankzij de inzet van Liberaal Laren met D66") nu de vergunningen heeft ingetrokken, is een logische stap. "Na negen jaar vindt er nog steeds geen serieuze bouwactiviteit plaats. Sterker: er is zelfs nooit een appartement verkocht. Maar na alles wat er gebeurd is, geldt voor ons: eerst zien, dan geloven."

Liberaal Laren heeft zich jarenlang ingespannen om dit onderwerp op de agenda te krijgen - via schriftelijke vragen en moties - en de intrekking van de vergunning af te dwingen. "Wij zijn ontzettend blij dat de omwonenden van de vuilnisbelt verlost zullen worden. Eindelijk gerechtigheid", aldus fractievoorzitter Jacqueline Timmerman.

Heel pijnlijk

Vervolg VP

"Het gaat hier niet om burgers te beschadigen, maar wij kunnen het handelen van het college niet waarderen. En dat is zacht uitgedrukt." Volgens D66 is het in 2011 gebouwde tuinhuisje in strijd met het bestemmingsplan en met 'beschermd dorpsgezicht' en heeft het college een uitspraak van de RvS naast zich neergelegd.

Voor wethouder Ton Stam is en blijft het tuinhuisje illegaal en daarvan is de eigenaar op de hoogte. De betaalde dwangsom heft de illegaliteit niet op. Stam blijft erbij dat het college zich in deze kwestie altijd buitengewoon zuiver heeft gedragen. "Op alle vragen - formeel en informeel - heb ik de heer Bijvoet (D66, red.) altijd alle antwoorden gegeven. Het is nooit een geheim geweest. Ook heb ik altijd de vragen van de raad, zowel mondeling als schriftelijk, beantwoord. Dus wat hier nou aan de hand is, is niet een zorgvuldig door het college gekoesterd geheim. Dat is een zaak die altijd open en bloot aan de orde heeft kunnen komen of had kunnen komen." Handhaven is niet aan de orde geweest omdat het wachten is op het nieuwe bestemmingsplan voor het centrum. "En daarin staat dit tuinhuisje niet ingetekend", benadrukte Stam.
De D66-motie werd verworpen. Liberaal Laren, CDA en D66 konden zich ook in het voorstel vinden.

Muziektent op de Brink?

Laren "Met verbazing lees ik in de Laarder Courant de BEL van 21 februari dat er - volgens Leo Janssen - liefhebbers zijn van een muziektent op de Brink.

Hoe halen deze mensen het in hun hoofd om onze Brink nog verder te vernielen. Eerst kwam er een ijsbaan met horecatenten, met als gevolg schade aan bomen, grasveld en ondergrond. Er zijn al genoeg bomen 'plotseling' weggehaald om evenementen ruimte te geven. En wie ruimt bij een muziektent de rommel op en het weggewaaide papier? Dit wordt een hangplek met vernielingen aan de Coeswaerde. En dat voor een enkele muziekvoorstelling. Hierop zit niemand te wachten. Deze muziektentbouwers noem ik dan ook 'Brinkvernielers'. Deze mensen moeten de Brink met rust laten zoals het al meer dan honderd jaar is geweest. Groen en geen bebouwing erop. Dan pas geef je een mooie Brink door aan de volgende generaties."

Herman Kroes, Laren

Frans Ruijter duikt tijdens Kunstcafé in lokale historie

Werk Olga Dol.

Blaricum Verhalen uit de oude doos doen het altijd goed en vooral als Frans Ruijter die vertelt. Hij is de wandelende encyclopedie van Blaricum en gaat woensdag 14 maart in het Kunstcafé in Het Vitus aan de Kerklaan los over het Blaricum van vroeger en van nu. De toegang is vrij.

Ruijter is niet voor niets uitgeroepen tot Blaricummer van het Jaar, een titel die ook Marita Steenbeek van Het Vitus ten deel viel. Hij weet alles van Blaricum, zoals wie in welk huis gewoond heeft en wat zo'n persoon voor Blaricum heeft betekend. Hij is weer diep in zijn persoonlijke archieven gedoken en komt opnieuw met onthullingen.
Verder maken mondharmonicaspeler Jan Verweij en kunstenares Olga Dol hun opwachting. Dol komt haar Venetiaanse maskers tonen en vertelt erover. Venetiaanse maskers zijn een specialiteit van de Huizense. Ze heeft zich vele jaren geleden al verdiept in deze opmerkelijke traditionele kunstvorm. Van huis uit is zij lerares handvaardigheid en dat helpt bij het creatief bezig zijn. Ze heeft er ook een boek over geschreven: 'Venetië en haar maskers', haar vijftigste boek overigens. Dol maakte maskers voor de opera 'Le Figaro' die ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van toen nog koningin Beatrix in het Koninklijk Theater Carré werd opgevoerd. Ook maakte zij Venetiaanse maskers voor Marco Borsato's 'Symphonica in Rosso'.
Jan Verweij staat bekend als een virtuoos op zijn kleine blaasinstrument en geldt als een autoriteit op zijn vakgebied. Hij is een echte bebopper, waarover Jean Toots Thielemans eens gezegd heeft: "Jan Verweij is de enige mondharmonicaspeler die mij, ook qua stijl, niet probeert na te spelen." Verweij wordt bijgestaan door de vaste pianist van het voormalige VARA radio-orkest The Ramblers.

Nelliëtte van Wijck

Nelliëtte van Wijck (49) woont sinds 2013 in Blaricum. Ze heeft het Comité Blaricum aan Zee opgericht.

Foto: Eigen foto

Waarvan kennen we je?
"Comité Blaricum aan Zee. Ik vertegenwoordig inwoners van de Blaricummermeent die samen met mij het plan Blaricum aan Zee omarmen."

Wat is er zo leuk aan Blaricum?
"Blaricum is een gemoedelijk en mooi dorp vol met gezellige mensen."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Koffie drinken met vrienden en vriendinnen."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Hugo Borst."

Waar maak je je zorgen om?
"Ik maak me niet snel zorgen, ik denk in mogelijkheden."

Wat is je favoriete plek in Blaricum?
"Mijn tuin. Hij ligt perfect in de zon en bij regen vertoeven we in onze gazebo."

Blaricum mist nog?
"Blaricum aan Zee, een prachtig project voor alle Blaricummers, jong en oud."

Als je een dagje de burgemeester van Blaricum was, wat zou je doen?
"Ik zou meteen resultaat willen zien. Daarom kies ik voor een grote schoonmaak van het dorp. Alle hondenpoep en zwerfafval weg, alle bankjes en prullenbakken schoon en opgeknapt."

Fusie of zelfstandig?
"Zelfstandig. Samenwerken met andere gemeenten op ieders eigen kracht lijkt mij prima, daar is geen fusie voor nodig."

Naar welk land zou je nog willen?
"Australië, samen met mijn partner Marco en onze tweeling Jan en Bram. Daar woont familie van mij en ik mis ze enorm."

Wat is je favoriete spreuk?
"'United we stand, divided we fall'. Mijn vader zei dat vaak. Samen sta je sterk, verdeeld kom je nergens."

Lijsttrekkersdebat op 15 maart in Brinkhuis

Laren Politiek Café Het Gooi organiseert donderdag 15 maart in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart het Larense lijsttrekkersdebat in het Brinkhuis aan de Brink 29.

Om 20.00 uur kruisen de zeven lijsttrekkers met elkaar de degens over actuele thema’s in de Larense politiek. Peter Calis (Larens Behoud), Ton Stam (VVD), Erwin van den Berg (CDA), Nico Wegter (D66), Jacqueline Tinmmerman (Liberaal Laren), Chris Bogaers (PvdA) en Patriek Kerkhoff (GroenLinks) gaan met elkaar in debat over stellingen als: krijgt Johan Remkes zijn zin en fuseert Laren met Blaricum en Huizen? Heeft Laren behoefte aan een hotel, en vooral waar? Is het dualisme dood? En het allerbelangrijkste: wie betaalt al die schone beloftes straks en met wat? De presentatie is in handen van Erik de Zwart.

Ozb-heffing in Blaricum hoger dan 'bij buren'

Foto: PR

BEL Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgerekend dat Blaricum van de BEL-gemeenten het meest onroerendzaakbelasting (ozb) heft per hoofd van de bevolking. Dit is 401 euro.

In Laren betalen de inwoners 381 euro en in Eemnes 218 euro. Buurgemeente Huizen heft slechts 95 euro. De gemeente Huizen geeft sinds dit college is aangetreden 10 procent korting op de ozb-tarieven om inwoners te compenseren voor de crisis.

De gemeente Eemsmond heft het meeste met 744 euro. Andere toppers zijn Schiermonnikoog met 537 euro, Sittard-Geleen met 459 euro, Nijmegen met 453 euro en Zoeterwoude met 441 euro.

Trucks weer toeterend door 't Gooi

BEL Een stoet vrachtwagens die luid toeterend een tocht maakt door 't Gooi met aan boord mensen met een verstandelijke beperking. Deze jaarlijkse traditie voor cliënten van Amerpoort, de Truckersrun ofwel Gooise Karavaan, is komende zaterdag.

Zeventig trucks rijden onder begeleiding van motoragenten door 't Gooi met een cliënt en zijn of haar begeleider op de bijrijdersstoel.

Feest

In Huizen eten de cliënten, hun begeleiders en de truckers een pannenkoek bij Coronel Karting. Terug op het terrein van Nieuwenoord in Baarn is er een feest met livemuziek.

De stoet vrachtwagens rijdt om 10.45 uur vanaf Nieuwenoord tussen Hilversum en Baarn. Wie komt kijken?

Gesprongen waterleiding zorgt voor 'ijspaleis'

Foto: Bob Awick

Laren Een woning aan de Lingenskamp is door een kapotte waterleiding veranderd in een 'ijspaleis'. Dat werd zaterdag ontdekt. Het gehele huis stond onder water en de ramen waren bevroren. De bewoners waren op dat moment niet thuis. De brandweer Laren schoot te hulp: "We hebben het water afgesloten, de kelder leeggepompt en zo veel mogelijk water weg gedweild."

LB-raadslid Bogaers scoort met 1ste motie

Laren Sean Bogaers had tijdens de laatste raadsvergadering succes met het indienen van zijn eerste motie.

Zijn eerste motie ging over etnisch profileren door de politie. Dit gaat over gelijkwaardige behandeling van iedereen in de gemeenschap.
De motie werd door de gemeenteraad unaniem aangenomen.

'Rustig aan'. Foto: Leo Janssen

Verschillende lezers willen weten hoe ik aan de naam 'Bol an' kom. ‘De titel stamt uit het Larense dialect en betekent 'rustig aan'. Jaren geleden zag ik het op een keienmozaïek in een van de tuinen van de Beijemansweg.

Er woonde een bijzondere Laarder: Batho Majoor, wever bij Van den Brink en Campman, bijenboer (imker) én polsstokhoogspringer. De atleet bereikte een gezegende leeftijd van ver in de negentig. Met de komst van de nieuwe bewoners is het mozaïek, net als het Larens dialect, verdwenen. Alleen de markante Laarders Nic Vos, Harry Ligter en Tinus Calis kennen het nog.
Wie er ook veel van wist, was 'de bruine pater'; dr. magister pater Venantius de Leeuw (1917-2011), minderbroeder-kapucijn. Zijn moeder, die in Larense klederdracht liep, was een kleindochter van 'mottige Meins'. Vader, tuinman bij Anna en William Singer, was Gijs van Hein van Lange Jan. In het 'heilig huisje' aan de Jordaan werden zes kinderen grootgebracht, waarvan er vier het klooster in zijn gegaan. Pater De Leeuw maakte - tussen zijn missionerende werk in Indonesië door - een studie van het Larense dialect. Het bracht hem op een zonnige zondagmiddag weer even terug in zijn geliefde Laren. Vlak voor zijn overlijden kreeg ik van hem een blauwe map waarin een script voor een boek. Ik pik er enkele 'regels' uit: de H wordt in het Larens dialect niet uitgesproken ('Ap zei de ond'), de N verwaarloosd ('lope'), de W van sneeuw wordt een V ('het sneeft'), het verleden deelwoord gedaan wordt 'edaan' en er zijn grammaticale eigenheden bij het vervoegen van werkwoorden. Hebben ('emme’; 'k et, je emme, ij et, we emme, jullie emme, ze emme') of het werkwoord bidden ('bidde, bad-ebeje').
Het dialect gaf ook en misschien wel vooral het sobere en arme leven van het Laren aan het eind van de 19de, begin 20ste eeuw weer. Als de schaal met aardappels op tafel kwam en iedereen met of zonder vork er een aardappel met jus in doopte, die nogal waterig was, hoorde je: 'Mot je nog doop? Aorst gooi ‘k ’t bij de blomme' ('Wil je nog jus, anders geef ik het aan de bloemen').
Bij winterse kou sprak men van: 'De manne stinge in de glaoze' ('de bloemen stonden op de ruiten'). Koud? 'As de boere ijsschijte, dan is’ t koud'. Op de boerderij en bij de wevershuisjes stond het gemak, de wc, buiten. Als daar alles ijs was, ja, dan was het pas echt koud.

Bij de Historische Kring Laren zijn enkele cd's van het Larens dialect uitgebracht, een absolute aanrader.

Plan PvdA voor fietsverbinding BEL-dorpen

Over het terrein van de rioolwaterzuivering in Blaricum

De route van de fietsverbinding tussen Eemnes en Blaricum. Foto: PR

BEL Onlangs hebben de BEL-gemeenten - in goed overleg - de GVVP (Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan) vastgesteld. Daarin stond aanvankelijk ook het voorstel om een snelfietsroute aan te leggen over de Goyergracht-Noord tussen Blaricum en Eemnes. Het lieflijke zandpad zou geasfalteerd en verlicht worden. Kosten: circa 1.000.000 euro.

Nieuwe verbinding ontlast ook de route door het bosje van Six

"Gelukkig is dat plan geschrapt", zegt Marcus van den Brink, die namens de PvdA BEL spreekt. "Maar het blijft een goede zaak om voor fietsers prettige verbindingen tussen onze dorpen te realiseren. Dat kan ook veel eenvoudiger. Vorig jaar is in Eemnes al de 'Kernrandvisie Goyergracht' vastgesteld. Daarin staan een aantal goede ideeën voor fiets- en wandelpaden, maar vaak over particulier terrein en dus moeilijk uitvoerbaar."
Volgens de Eemnesser is er echter ook een goede mogelijkheid om tegen beperkte kosten een snelle en aantrekkelijke doorsteek tussen Blaricum en Eemnes te maken. "Leg een fietspad aan over het terrein van de rioolwaterzuivering in Blaricum met een bruggetje over de Goyergracht. Zo kun je op de fiets snel en door een mooie omgeving van Blaricum naar Laren en Eemnes, of lopend een mooi rondje maken. Op het terrein van de RWZI is voldoende ruimte en er ligt al een (ongebruikt) asfaltweggetje. Een hek erlangs en een bruggetje over de Goyergracht en klaar is Kees. Hoe moeilijk kan het zijn?"
Van den Brink laat weten dat dit plannetje nog wel met de beheerders van de RWZI moet worden overlegd. "Maar de waterschappen zijn toch van ons allemaal? De nieuwe verbinding ontlast ook de route door het bosje van Six die voor fietsers niet begaanbaar is. Voor de snelfietsroute is al een goed en goedkoper alternatief over de Te Veenweg langs de oostzijde van de A27.
Kortom, een mooi en betaalbaar plan en een voorbeeld van goede samenwerking tussen de BEL-gemeenten over de provinciegrens heen."

Rondje Eemnes voor wandelaars

Laren De vijfde groepswandeling (20,3 km) van de Stichting Wandelvierdaagse Het Gooi voert de lopers op zondag 11 maart naar Eemnes (Wakkerendijk, Oude Dorp en Meentweg) en de uitgestrekte Eempolder.

Bij slecht weer wordt de polder gemeden en buigt de route af naar Blaricum om via de Woensberg en de Tafelberg terug te keren naar Laren. Halverwege wordt gepauzeerd bij Tennisvereniging Eemnes.

Start en finish is de clubkantine van SV Laren'99 aan het Schuilkerkpad in Laren, waar tussen 8.45 en 9.15 uur ingeschreven kan worden. Om 9.30 uur gaat de groep op pad. Er wordt een bijdrage van 3,50 euro (KWBN-leden 2,50) gevraagd voor de koffie met koek onderweg. Honden mogen niet mee. Intussen zijn de voorbereidingen voor de tiende Gooise vierdaagse, die van 20 tot en met 23 juni 2018 gehouden wordt, in volle gang. Inschrijven kan via info@wandelvierdaagsehetgooi.nl.

Blaricum behaalt taakstelling statushouders

Blaricum De gemeente Blaricum loopt niet meer achter de feiten aan als het gaat om het plaatsen van statushouders. Eind 2016 stond Blaricum nog op een achterstand van min één persoon en eind 2017 stond de teller op plus twee.

In 2017 had de gemeente de taak om veertien statushouders te huisvesten, maar dat werden er uiteindelijk zeventien. Voor de eerste helft van 2018 moet Blaricum acht statushouders een plek bieden. Het college verwacht dat de taakstelling voor de tweede helft van dit jaar lager is.

Kerkdienst vanuit Dorpskerk

Blaricum Bij Radio 6FM is zondag 11 maart om 10.00 uur een kerkdienst vanuit de Dorpskerk aan de Torenlaan te beluisteren.

De dienst gaat uit van de Protestantse Gemeente Blaricum en wordt voorgegaan door ds. M.Th. van der Sijs.

10 / 20

Oud-dijkgraaf Johan de Bondt wil graag steentje bijdragen aan Laren

'Meedenken en -sturen in de lokale politiek heeft mij altijd na aan 't hart gelegen'

Johan de Bondt: 'Veiligheid is ook zon belangrijk punt.' Foto: Bob Awick

door Henrietta van der Gaag

Laren Aan de keukentafel in zijn huis aan de uiterste zuid-westpunt van Laren spreek ik met Johan de Bondt, oud-dijkgraaf en voormalig gedeputeerde van Gelderland. Hij is een nieuwkomer in de Larense politiek; op plaats 2, direct achter Ton Stam, de huidige VVD-wethouder.

Een opmerkelijke stap? "Die opmerking heb ik van meer mensen gehoord, maar zo bijzonder vind ik het niet", glimlacht hij. "Ooit was ik fractievoorzitter van de VVD in Provinciale Staten, maar ben toen ook gemeenteraadslid in Buren (Betuwe) geworden. Dicht bij de inwoners meedenken en meesturen in de lokale politiek heeft mij altijd na aan het hart gelegen."

"Neem nu de de fusie met Blaricum en Huizen die de provincie Laren wil opleggen. Ik ben ervan overtuigd dat de overgrote meerderheid van de Laarders daar helemaal niets voor voelt. Alleen D66 en CDA zijn voorstander, lijkt het. Gewoon objectief gezien moet je toch constateren dat Laren een fantastisch dorp is met heel veel voorzieningen waar tal van gemeenten jaloers op zijn. De winkels, de restaurants, het zwembad, Singer, de zorginstellingen, het Brinkhuis, 't Bonte Paard, leuke evenementen, een bloeiend verenigingsleven en prima sportmogelijkheden." Volgens De Bondt staat Laren al jaren genoteerd in de top van Nederlands beste gemeenten. "Dat ga je toch niet op een hoop vegen met andere gemeenten. Ik ben ervan overtuigd dat de provincie bakzeil gaat halen. Niet alleen deugde het open overleg niet, maar een probleemanalyse ontbreekt. De fusie kan nooit een oplossing zijn voor niet-bestaande problemen en het draagvlak voor fusie, ook een vereiste, ontbreekt. Niet alleen in Laren, maar ook in Blaricum en Huizen."

Op de vraag welke punten De Bondt nog meer strijdvaardig wil aanpakken, noemt hij de veiligheid in de buurten. "Veiligheid is ook zo’n belangrijk punt. Inbraken, soms met geweld, komen nog steeds veel te vaak voor. Surveillances, camerabewaking en een stevige inzet van buurtpreventieverenigingen moeten wat mij betreft nog meer worden versterkt. En als dijkgraaf heb ik mij jarenlang ingezet voor het waterbeheer. Ik zal die ervaring graag inzetten om de wateroverlast in Laren aan te pakken."
De Bondt woont nu veertien jaar in Laren en heeft Laren in zijn hart gesloten. "Vooral ook om de inwoners zelf. Over het algemeen is men hier vriendelijk en voorkomend en waar nodig behulpzaam. Eigenlijk heel on-Randstads. Dan is het toch voor de hand liggend dat iedereen bereid moet zijn een steentje bij te dragen aan de Larense samenleving. Velen doen dat in het verenigingsleven, in de zorg, of in de kunst en cultuur en ik wil dat de komende jaren graag doen in het gemeentebestuur."

'Ik ben ervan overtuigd dat de provincie bakzeil gaat halen'

Teun (20) is het jongste kandidaat-raadslid in Blaricum

Teun Schipper is klaar voor de verkiezingsstrijd. Eigen foto

Blaricum De geboren en getogen Blaricummer Teun Schipper staat negende op de kandidatenlijst van De Blaricumse Partij bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Hij is met zijn 20 jaar het jongste kandidaat-raadslid in Blaricum. Schipper: "Als ik genoeg stemmen krijg dan neem ik de uitdaging graag aan en ga ik de raad in."

Lijsttrekker Liesbeth Boersen vindt het geweldig dat ook jongeren zich voor hun dorp willen inzetten en dat Teun voor De Blaricumse Partij gekozen heeft: "Veel jongeren voelen zich niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad. De meeste raadsleden zijn boven de 50 of ouder. Teun wil nu juist graag voor de belangen van zijn leeftijdsgenoten opkomen. Hij weet wat hen bezighoudt, wat zij belangrijk vinden en waar zij behoefte aan hebben."

Wie is Teun?

'Ik voel me bij deze partij thuis, ik word serieus genomen'

Teun komt uit een gezin van vier kinderen. Na de Bernardusschool doorliep hij het vwo op de Huizermaat. Hij studeert nu informatiekunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij was al vroeg met het politieke virus besmet. In 2012 werd hij gekozen tot jongerenburgemeester van Blaricum en twee jaar geleden zette hij zijn eerste stappen richting de steunfractie van De Blaricumse Partij. Om een zakcentje bij te verdienen werkt de jonge Blaricummer in zijn vrije tijd bij AH Blaricum. Zijn grootste hobby is leidinggeven aan een scoutinggroep van Tymen de Sayer. Hij heeft gevoetbald bij BVV '31, geschaakt bij Het Dikke Torentje en heeft aan wedstrijdzwemmen gedaan.

Waarom kies je voor De Blaricumse Partij?

Schipper: "Ik vind debatteren leuk. Ik wil daarbij niet gebonden zijn aan landelijke standpunten. Daarom kies ik voor een lokale partij in plaats van een landelijke. Ik kwam door mijn buurvrouw in contact met De Blaricumse Partij en ben door haar uitgenodigd voor een vergadering van de steunfractie. Ik voel me bij deze partij thuis, ik word serieus genomen, ze luisteren echt naar me. Het is heel laagdrempelig."

Waarvoor ga je je inzetten als je raadslid wordt?

"Voor de terugkeer van lijn 150, de spitsbus naar de Uithof. Omdat deze lijn verdwenen is hebben studenten naar Utrecht tweemaal keer zoveel reistijd", zegt hij resoluut. "Ik ga me daarnaast richten op onderwerpen die met jongeren te maken hebben, bijvoorbeeld ondersteuning van verenigingen, betaalbare huurwoningen voor jongeren, het opknappen van speeltuintjes en veilige fietsroutes", besluit hij.

Ervaren rot op nummer 1 bij D66

V.l.n.r.: Andreas Grunwald, Nico Wegter, Melle van der Geest en Ellen Brakel. Foto: D66

Laren Nico Wegter geldt als ervaren rot op de D66-kieslijst. Hij zit al acht jaar in de Larense raad. Ellen Brakel (nummer 2) is een bekende dorpsgenoot en actief op diverse maatschappelijke gebieden. De nummers 3 en 4, Andreas Grunwald en Melle van der Geest, willen voor een frisse wind gaan zorgen.

De D66-fractie ("kritisch, maar altijd constructieve opstelling") geeft steun waar mogelijk en werpt tegen waar nodig. "Met als enige criterium het belang van de inwoners", aldus Wegter.
D66 vindt Laren het meest aantrekkelijke dorp van Nederland. "Groen en kleinschalig; en dat moet vooral zo blijven. Maar dat betekent niet dat geen verandering nodig is waar belangenbehartiging van de inwoners aan de orde is. Zaken die de gemeentegrens overschrijden kunnen alleen door middel van een gezamenlijke aanpak in de Gooi en Vechtstreek worden aangepakt, zoals werkgelegenheid, natuurbeheer, woningbouw, infrastructuur en zorgbeleid."
Er daarom is een dubbelslag nodig. "Baas in eigen huis blijven voor zover mogelijk, samengaan met anderen voor zover nodig. Daarom pleit D66 voor op termijn één gemeente in de Gooi en Vechtstreek met de naam 'Stad en Lande', gecombineerd met een fijnmazig wijken- en kernenbeleid om behoud van de identiteit, het gezicht en de cultuur van de dorpen en steden te behouden."
Voor D66 geldt als hoogste prioriteit het verzekeren van een duurzame en ook veilige gemeente. De wateroverlast dient grondig te worden aangepakt met een beroep op solidariteit van alle inwoners. De prachtige voorzieningen - Singer Laren, het Brinkhuis en De Biezem - dienen gekoesterd en dus waar nodig met publieke middelen gesteund. Maar ook het maatschappelijk belang van het zeer uitgebreide verenigingsleven in Laren kan nauwelijks worden overschat.

Strengere voorwaarden voor nieuwbouw op Crailo-terrein

Strenge bouweisen voor Crailo-terrein. Foto: Bob Awick

Laren Er kan straks strenger worden vastgelegd wat er gebouwd mag en kan worden op Crailo. De gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren gaan werken met een 'bestemmingsplan met verbrede reikwijdte', een vorm waarmee de gemeenten veel meer kunnen gaan vastleggen.

De stap om te werken met deze vorm van het bestemmingsplan zorgt ervoor dat de gemeenten straks onder meer strengere eisen kunnen stellen aan duurzaamheid of het uiterlijk van de bebouwing. "Door alles strenger vast te leggen, verwachten we dat we onze ambities (zoals gasloos, groen en auto te gast) met Crailo beter kunnen borgen in het bestemmingsplan", zegt wethouder Ton Stam hierover.
De gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren lopen voorop door te gaan werken met het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte: Crailo is een van de eerste grote projecten dat met deze strengere vorm gaat werken.
Of de gemeente het nieuwe bestemmingsplan daadwerkelijk mag gaan hanteren hangt overigens nog af van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat moet de aanvraag van de bouwgemeenten goedkeuren.

Eemnesser Emil Schade (VVD) voelt zich thuis in polderstad

VVD-lijsttrekker Emil Schade. Foto: Eigen foto

Eemnes Emil Schade is lijsttrekker voor VVD Eemnes, en nieuwkomer in de Eemnesser politiek. Schade verhuisde in 2014 naar Eemnes. Niet lang daarna meldde hij zich bij de lokale afdeling van de VVD, een partij waar hij al zo'n veertig jaar actief in is. Vooral de slogan van VVD Eemnes sprak hem aan: 'Samen thuis in Eemnes'.

"Voor iedereen duidelijk. VVD Eemnes wil dat alle inwoners zich thuis voelen in het dorp. Daarvoor wil ik mij inzetten, en nu ik binnenkort met pensioen ga heb ik daar ook de tijd voor." Hij is voor een zorghuis op de plek van De Hilt. "Huisvesting met zorgmogelijkheden dicht bij het centrum is gewenst." Sommige partijen in Eemnes willen alles zo veel mogelijk hetzelfde laten, zegt Schade. "Dat werkt niet, want inwoners, tijd, wensen en mogelijkheden veranderen. Daar verantwoord op inspelen en omzetten in beleid en acties is de uitdaging en verantwoordelijkheid van de gemeentelijke politiek. Soms gaat het over relatief kleine dingen. Soms over grote en dan moet je wel door durven zetten. Zo was de VVD Eemnes de stuwende kracht achter het nieuwe dorpshart, De Minnehof. Een voorziening die zich inmiddels meer dan bewijst. Hetzelfde geldt voor het enthousiasme over de ontwikkeling van de Zuidpolder, en je zult zien dat dat ook voor het Huis van Eemnes gaat gelden. Goed dat er gekozen is voor een aan de huidige eisen voldoende, energiezuinige en duurzame oplossing, en niet voor de zoveelste verbouwing van het verouderde Hilt-gebouw."

IJsbaan Eemnes bleef dicht: 'Het is niet anders'

Eemnes "Waarom gaan jullie niet open?" Die vraag kregen medewerkers van IJsclub de Vaart in Eemnes de afgelopen week toen soms boze schaatsliefhebbers voor een dichte deur stonden. "Wij balen er ook van, maar het is niet anders", zegt secretaris Peter van Hofslot.

In de dagen dat het koude weer zich aankondigde, ging iedereen ervan uit dat de schaatsen konden worden klaargezet. Ook de ijsclub aan de Stadwijksingel had goede hoop. Echter, de zonkracht, harde wind en sneeuw gooiden roet in het eten. Het ijs werd daarom op sommige plekken niet dikker dan twee centimeter, terwijl acht centimeter het minimum is.

Klussende charlantans actief in regio

LAREN Meerdere mensen in 't Gooi zijn benaderd door Engelstalige klusjesmannen die aanbellen om, soms op onaangename wijze, aan te dringen op het gebruik van hun diensten.

Deze klussende charlatans rijden veelal in witte bedrijfsbusjes met een kenteken uit Groot-Brittannië of Ierland en geven aan dat er sprake is van achterstallig onderhoud en/of gebreken die, naar de mening van deze klusjesmannen, spoedige reparatie vereisen en die zij natuurlijk graag uitvoeren.

Wie zogenaamde klusjesmannen aantreft, wordt gevraagd om zo snel mogelijk de politie te bellen en daarbij signalementen van de personen plus het kenteken van het voertuig waarin zij rijden te noteren.

Osorezu Dojo Huizen start woensdag met jiujitsu voor jeugd vanaf 7 jaar.

Vrijdag 9 maart

Mamacafé Huizen.

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Ieder kind is uniek. Marieke Galman, jeugdverpleegkundige, kan ons daar alles over vertellen.

Gratis les mindfulness '30 dagen gezonder'

15.30 uur | Natuurgeneeskunde Eemland Eemnes

Doe je mee met de actie '30 dagen gezonder', geef je dan op voor een gratis les in Eemnes op vrijdag 9 maart of in Huizen op dinsdag 20 maart. www.lesinmindfulness.nl/actueel.

Zelfverdediging Meiden

17.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

11 t/m 16 jaar. Deelname is gratis. Dit is een buurtsportcoachactiviteit!

Neil Young Tribute Band

20.15 uur | Brinkhuis Laren

De Neil Young Tribute Band brengt op vrijdag 9 maart een hommage aan het muzikale werk van Neil Young. Entree: 15 euro.

Zaterdag 10 maart

Repair Café Blaricum

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Repair Café Blaricum 10 maart in dorpshuis de Blaercom

Wandelroute historisch hart Huizen

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

Onder leiding van een gids een wandeling door het historische hart van Huizen. Gestart wordt voor het Huizer Museum. Kosten: € 4,- per persoon.

Excursie door Rotterdam Centrum

12.15 uur | Brinkhuis Laren

Norman Vervat wandelt met u door de Rotterdamse binnenstad. www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Schilderworkshop kat in acrylverf

13.00 uur | Atelier Het Zoldertje Blaricum

In deze workshop leer je stap voor stap hoe je een kat kunt schilderen in acryl op doek. Meer info op www.angeline-rijkeboer.nl.

Open Dag De Gooische Fotoschool

9.00 uur | Het Kunstkantoor Huizen

Handig met je camera leren omgaan en uitstekend leren fotograferen.

Paasbingo in de Malbak

19.00 uur | De Malbak Blaricum

Een gezellige familiebingo met leuke prijzen in wijkcentrum De Malbak. Een kaart kost slechts € 1,50. De zaal is vanaf 19.00 uur geopend.

Zondag 11 maart

Driedaagse fotografieworkshop

13.00 uur | Gooise Academie Laren

In deze workshop leer je in drie zondagen de eerste kneepjes van het vak fotografie, met eigen camera of smartphone. Drie middagen voor maar € 60,-.

Lenny Kuhr

15.00 uur | De Engel-Vrijzinnig Huizen

'Gekust door de eeuwigheid': een spannende, ontroerende en vitale voorstelling. Reserveren is noodzakelijk via info@engel-huizen.nl.

Zangavond HuizenZingt

19.00 uur | Kruiskerk Huizen

Chr. Mannenkoor Westerlauwers uit Buitenpost bij HuizenZingt. Aanvang 19.00 uur, toegang vrij.

Stiltemeditatie, stadsverlichting

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

Stadsverlichting wil inspireren tot rust te midden van overvolle agenda's en haast in ons dagelijks leven.

Maandag 12 maart

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Gelegenheid om onderling gezellig ouderwets rummikub of scrabble te spelen.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL Huizen.

Cursus Vrouwen van macht en aanzien

19.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De cursus van 4 lessen zal Elizabeth I, Elizabeth II, Maria de Medici en Catharina de Grote voor het voetlicht brengen. www.artemisomnibus.nl.

Dinsdag 13 maart

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet of smartphone. De kosten bedragen € 3,-. www.debrassershoeve.nl. Ook op donderdag.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Ook op donderdag.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom

Gelegenheid om een gezellig bordspel te spelen. Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL Huizen.

Workshop Plezierige Poëzie

19.00 uur | De Malbak Blaricum

In 4 lessen wordt je schrijfspier met klank, vorm, beeld en zintuigen op een verrassende manier geprikkeld. www.schrijfcreaties.nl.

Vuurspetters

19.00 uur | Botterwerf Huizen

Met hamer, vuur en aambeeld maakt u uw eigen voorwerpen, zoals S-haken, kachelpoken en presse-papiers. www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Lezing Matthäus Passion

20.00 uur | Brinkhuis Laren Laren

Sebastiaan van Eck, cellist en Bach-kenner, licht een aantal facetten van dit bijzondere werk nader toe. www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Film- en discussieavond

20.00 uur | Brinkhuis Laren

D66 Laren en Blaricum organiseert een filmavond over de documentaire 'Before the Flood', waarin Leonardo DiCaprio de wereld rondreist als getuige van de klimaatveranderingen. Entree: gratis. Aanmelden: yberghorst@me.com.

Het boerenleven in Huizen

20.00 uur | De Brassershoeve Huizen

De jaarvergadering van de Historische Kring Huizen wordt vervolgd met een presentatie over het boerenleven in Huizen. Niet-leden € 2,50.

Klaverjassen

19.45 uur | Wijkcentrum Meentamorfose Huizen

Voor informatie: Cobie Heldoorn, 035-525 06 23. Adres: Landweg 5, 1276 AS Huizen.

Woensdag 14 maart

Koffie Creatief bij de Brug

10.00 uur | de Brug Huizen

Voor een praatje of gewoon een kop koffie. www.debrughuizen.nl/koffiecreatief.

Jeugd-jiujitsu

15.30 uur | Osorezu Dojo Huizen

Jeugd-jiujitsu, vanaf 7 Jaar. Info: www.osorezu.nl of 06-15273036.

Extra Open Dagen de Gooische Fotoschool

12.00 uur | Het Kunstkantoor Huizen

Voor compactcamera en spiegelreflexcamera.

'The Sense of an Ending'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Tony (Jim Broadbent) is een introverte man die op het punt staat grootvader te worden. Als op een dag zijn oude jeugdliefde (Charlotte Rampling) opduikt moet Tony de beslissingen die hij in het verleden maakte onder ogen komen. Entree: € 5,-.

Yakult Start to Run voor beginners

19.30 uur | Atletiekvereniging Zuidwal Huizen

Hardloopcursus voor beginners op woensdagavond en zaterdagmiddag. Aanvang: 7 maart om 19.30 uur. www.yakultstarttorun.nl.

'Victoria en Abdul'

19:.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

'Victoria and Abdul' vertelt het waargebeurde verhaal van de buitengewone vriendschap tussen koningin Victoria en Abdul Karim, een jonge klerk uit India. Entree: € 5,-.

Lezing: Over smaak valt (niet) te twisten.

20.00 uur | Gooise Academie Laren

Kijken naar en waarderen van kunst is een kwestie van persoonlijke smaak. Maar is dat wel zo?

Meepraten over jouw buurt

20.00 uur | Draaikom Huizen

Wat leeft er in jouw buurt en waar wil jij graag aandacht voor? Breng jouw idee onder de aandacht en praat mee over jouw buurt De politiek is ruimschoots aanwezig.

Donderdag 15 maart

Terug in de tijd

10.00 uur | Bibliotheek Gooi en meer Eemnes

Dick Scherpenzeel zal op deze themaochtend aan de hand van de Eemnesser Journaals vooral vertellen over de periode van 1979-1988. Er is iemand van SeniorWeb aanwezig om u te helpen bij vragen over de pc, tablet, e-reader of smartphone. De entree is vrij!

Veteranensociëteit Huizen

14.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Bijeenkomst veteranensociëteit Huizen. Van 14.00 tot 17.00 uur.

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. Er is geen kracht voor nodig en het wordt binnen gespeeld. 035-5262902.

Fotobewerking met de iPad

9.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

SeniorWeb Laren-Blaricum: Start workshop 'Fotobewerking met de iPad'. 4 dagdelen. Prijs: € 50,-. www.seniorweblarennh.nl of 06-46175271.

Inloopochtend SeniorWeb

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Bijeenkomst Huizer Schrijversgilde

14.00 uur | Bibliotheek Huizen

Zowel beginnende schrijvers als meer gevorderde zijn van harte welkom om aan te schuiven.

Kennismaken met de tablet

14.00 uur | Vivium Johanneshove Laren

Start workshop kennismaken met de Android tablet, 3 dagdelen, prijs € 40,- www.seniorweblarennh.nl of 06-46175271.

Kids Werkplaats

14.30 uur | De Malbak Blaricum

Er wordt veilig en onder begeleiding gewerkt en alles wat gemaakt wordt mag mee naar huis. Deze donderdag maak jij je eigen iglo of iets anders van piepschuim! Kosten € 2,50.

Judo Senioren

19.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Wij starten met judo voor senioren. info@osorezu.nl of 06-15276036.

Larens lijsttrekkersdebat

20.00 uur | Brinkhuis Laren Laren

Politiek Café 't Gooi organiseert in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart het Larens lijsttrekkersdebat. De presentatie is in handen van Erik de Zwart. Toegang is gratis.

Internationale Fotografica Beurs

HILVERSUM De Internationale Fotografica Beurs wordt zondag 11 maart van 11.00 tot 16.30 uur gehouden in de Dudok Arena. Onder fotografica wordt in brede zin verstaan: verzamelobjecten met betrekking tot fotografie. Entree € 5,-. Parkeren gratis. Fotografica.nl.

Eindelijk de ijzers onder!

IJssculptuur. Foto: Albert van der Linden

BEL Best onverwacht kon heel Nederland vorige week zomaar schaatsen.

Ook in de BEL-gemeenten gebeurde dat op natuurijs. Bij Rust Wat, in de polder, maar ook op de Noordersingel. Het was een fraai - bijna Anton Pieckachtig - gezicht. Veel van onze lezers namen de moeite een foto in te sturen. Hierbij een selectie. Op onze website www.laardercourant.nl staan nog meer winterse plaatjes. Schiet u regelmatig foto's? Schroom niet en deel ze met onze redactie: redactie@laardercourant.nl.

Samen door de polder. Foto: Albert van der Linden
Eenzame schaatser mét hond op Rust Wat in Blaricum. Foto: Albert van der Linden
Op de Noordersingel in Eemnes. Foto: Albert van der Linden
Lotte uit Blaricum. Foto: Rogier Gardien