Laarder Courant de BEL

23 mei 2018

Laarder Courant de BEL 23 mei 2018


Meerderheid Eemnessers stemt vóór

Eemnes Als het aan de inwoners van Eemnes ligt, komt het Huis van Eemnes er. Gewoon op Veld 4 aan de Noordersingel. Dat is de uitslag van het draagvlakonderzoek Huis van Eemnes dat gistermiddag bekend is gemaakt.

Van een meerderheid van de geënquêteerden mag de ontwikkeling van het Huis van Eemnes worden voortgezet. In totaal hebben 1.388 mensen hun vragenlijst ingestuurd. Dat is 55,6% van de mensen die de vragenlijst heeft ontvangen. Deze respons zorgt met een betrouwbaarheid van 95% voor een foutmarge van maximaal 2,4%.

Er zijn drie vragen gesteld aan de inwoners: 1. Bent u voor of tegen het idee van het Huis van Eemnes als centrale ontmoetingsplaats met een sporthal, bibliotheek en zalencomplex? Voor: 79,2% - Tegen: 20,8%. 2. Bent u voor of tegen de nieuwbouw van het Huis van Eemnes op de locatie Noordersingel? Voor: 54,6% - Tegen: 45,4%. 3. Moet de gemeente stoppen of doorgaan met de ontwikkeling van het Huis van Eemnes aan de Noordersingel, wetende dat stoppen minimaal 2.5 miljoen euro kost? Doorgaan: 62,4% - Stoppen: 37,6%.
De raadsleden hebben de resultaten van het onderzoek inmiddels ook binnen. De inhoudelijke behandeling ervan is in de raadsvergadering van maandag 28 mei. De gemeenteraad beslist dan over het stoppen of doorgaan met de ontwikkeling van het Huis van Eemnes op de locatie Noordersingel.

Lock me Up-actie brengt ruim half miljoen euro op voor Free a Girl

Een gigantisch bedrag voor Free a Girl. Foto: Peter Putters

Laren In restaurant CHA! in Laren is zondag het eindbedrag van de Lock me Up-actie van stichting Free a Girl bekendgemaakt. Het doel was om één miljoen euro op te halen, maar het werd het mooie bedrag van 508.059 euro, waarvan ruim een ton in Laren. Het geld komt ten goede aan de bevrijding van meisjes uit de kinderprostitutie.

3

Applaus voor brandweer na redden Tokkie

Laren Brandweerlieden hebben zondagavond luid applaus gekregen van de baasjes van Tokkie. Ook buurtbewoners klapten enthousiast mee.

De acht weken oude kitten Tokkie was op de Melkweg in een zeer hoge boom geklommen en kwam er - ondanks verwoede pogingen van de eigenaren - niet meer zelf uit.

Hoogwerker

Ten einde raad werd de brandweer ingeschakeld en deze vrijwilligers lukte het binnen een kwartier wel om het diertje uit zijn benarde positie te bevrijden. Hierbij moest wel een hoogwerker worden ingezet.

Mountainbiker treft eenzame koe aan in sloot

Eemnes Een mountainbiker uit Huizen trof zaterdag kort na het middaguur op de Zuid Ervenweg in de polder van Eemnes een koe aan in de sloot.

De ingeschakelde brandweer haalde het arme dier uit het water.

Raadsel

Omdat er in de omgeving geen andere koeien aanwezig waren, is het een raadsel waar hij thuishoort.

Vermoedelijk lag de koe al een dag in de sloot.

Topvrijwilliger

Rie de Haas gaf 25 jaar lang kindercategese en zette zich in voor het secretariaat. Foto: Koosje de Beer

Rie de Haas uit Laren gaf 25 jaar lang kindercatechese en zette zich in voor het secretariaat van parochie Sint Jan - Goede Herder.

13

Medewerker beautysalon
Vind je het leuk om mensen te verwennen en ze mooi te maken? Door bijvoorbeeld nagels te lakken, handmassage te geven of nagels te verzorgen? Werktijden: donderdag tussen 13.30 en 16.00 uur. Contactpersoon: Karin van Rumt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek in Laren. Telefoon 035-6256558/035-62564 11 of k.vanrumt@amaris.nl.

Natuurwacht
De Vrienden van het Gooi zoekt vrijwilligers als natuurwacht die wandelingen en excursies voor de leden en andere belangstellenden organiseert en begeleidt. Daarnaast kan het geven van voorlichting en milieueducatie op scholen, alsmede het promoten van de vereniging op beurzen en manifestaties deel van de werkzaamheden uitmaken. Heeft u kennis van de natuur in het algemeen en die van het Gooi in het bijzonder, of wilt u zich daarin bekwamen en wilt u die met anderen delen? Werktijden: nader te bepalen. Contactpersoon: Hans Hoes van Vrienden van het Gooi. Telefoon 035-6231817 of hans.hoes@vriendenvanhetgooi.nl.

Buitenspeeldag
Voor de Buitenspeeldag in Eemnes op 16 juni van 13.00 tot 17.00 uur zoeken wij nog vrijwilligers die de activiteiten willen begeleiden. Contactpersoon: Marjolein Post van Versa Welzijn/Impuls. Telefoon 06-13966050 of mpost@versawelzijn.nl.

Handwerkassistent
Vind je het leuk om de gemaakte kunstwerken van onze bewoners af te werken? Werktijden: in overleg. Contactpersoon: Karin van Rumt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek in Laren. Telefoon 035-6256558/6256411 of k.vanrumt@amaris.nl.

Vrijwilligerswerk
Papageno Huis, Hart van Laren en ANWB-automaatje brengen op donderdag 24 mei van 20.00 tot 22.00 uur in het Brinkhuis aan de Brink 29 hun vrijwilligerswerk onder de aandacht. In een korte presentatie vertellen de vrijwilligerscoördinatoren over hun organisatie en de inhoud van vrijwilligerswerk bij hun organisatie. Deelnemers kunnen een plaats reserveren op www.vagev.nl of gewoon langskomen. Voor meer informatie kunt u bellen naar de Versa Vrijwilligerscentrale.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Hogere arbeidsmobiliteit in Gooi en Vechtstreek

Laren/Blaricum Het aantal WW-uitkeringen in de regio Gooi en Vechtstreek is in april sterker gedaald (-1,2%) dan in maart 2018.

Door de gunstige economische situatie neemt de arbeidsmobiliteit in Gooi en Vechtstreek en in de omliggende regio's toe. Hierdoor veranderen meer mensen van werkgever. Voor een deel van de werkzoekenden zijn er kansen op werk door van beroep te veranderen of in een andere sector te zoeken naar werk.
Eind april 2018 verstrekte UWV 4.718 WW-uitkeringen in de regio Gooi en Vechtstreek. De landelijke WW-daling van 21,7% in het afgelopen jaar is sterker dan de daling van 14,8% in de regio Gooi en Vechtstreek. Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is in april 2018 in de regio Gooi en Vechtstreek met 3,6% iets hoger dan het landelijke WW-percentage (3,5%).
Als gevolg van de economische groei neemt de mobiliteit onder werkenden toe. Mensen zien nieuwe kansen en durven nu vaker van werkgever, beroep en/of sector te veranderen. Jongere werknemers wisselen in het algemeen eerder van baan dan oudere werknemers. Een deel van deze 'jobchangers' was tijdens de economische crisis noodgedwongen in een baan gaan werken die minder paste bij hun kwalificaties.
Betere kansen op de arbeidsmarkt kunnen zich voor mensen zonder werk ook in een ander beroep en/of sector voordoen dan het beroep waarin iemand voor het laatst heeft gewerkt. In de sector ICT, techniek, zorg & welzijn, transport & logistiek, detailhandel en horeca zijn beroepen waarbij werkzoekenden goede kansen op werk hebben.

Weerbericht

Warm, in het weekeinde zeer warm, zonnige perioden

Onder regie van een buitengewoon standvastig hogedrukgebied boven Scandinavië duurt de meizomer tot zeker na het weekeinde voort. Een lagedrukgebied boven Zuidwest-Europa krijgt tijdelijk meer invloed met vanuit het zuiden kans op een bui. Vanaf het weekeinde neemt door de steeds krachtiger wordende Scandinavische hogedrukblokkade de warmte verder toe.

Donderdag en vrijdag

Zowel donderdag als vrijdag is het tijdelijk iets minder stabiel. Er worden zonnige perioden verwacht, maar met kans op soms wat meer bewolking vanuit het zuiden. Er kunnen enkele stapelwolken ontstaan waaruit zich een bui kan ontwikkelen. De maximumtemperatuur komt uit op circa 24 graden. Er waait daarbij een matige aflandige wind tussen noordoost en oost.

Het weekeinde

Voor zaterdag worden zonnige perioden verwacht. Er kunnen nog enkele stapelwolken ontstaan, maar de kans op een bui is klein. Zondag is het vrij zonnig. De wind is matig van kracht en waait onophoudelijk uit een oostelijke richting. Zaterdag wordt het circa 27 graden. Zondag en naar verwachting ook maandag piekt de temperatuur tot dicht bij de 30 graden.

Weetje

Door de verder toenemende warmte in deze laatste fase van mei is de kans groot dat mei, net als vorig jaar, een gemiddeld zeer warme maand gaat worden. Mei 2017 staat derde op de lijst van warmste meimaanden. Op 27 mei 2017 liep de temperatuur op tot 32 graden. Dat bleek zelfs de warmste dag van het jaar te zijn. De gemiddeld warmste mei is tot dusver mei 2008.

Informatieavond over (niet-uitgezaaide) prostaatkanker

GOOI Tergooi, UMC Utrecht en Antoni van Leeuwenhoek organiseren dinsdag 29 mei, in samenwerking met de ProstaatkankerStichting en Viore, een informatieavond over prostaatkanker.

Deze avond gaat over niet-uitgezaaide prostaatkanker, de behandelmogelijkheden en de gevolgen die ziekte en behandeling kunnen hebben voor patiënten en hun partners. In de regio werken Tergooi, UMC Utrecht en Antoni van Leeuwenhoek nauw samen bij het behandelen van mannen met prostaatkanker. Zij geven deze avond medische en wetenschappelijke informatie. Onder anderen Pieter van den Berg, oncoloog in Tergooi, komt aan het woord over de verschillende behandelmethoden. De informatieavond begint om 19.00 uur in Tergooi Hilversum. Aanmelden via programma@viore.org. Bellen kan ook: 035-6853532.

Foto: Ab Walet

Door de kleur doet het mij een beetje aan als een lavendelveld in de Provence. Maar om dit moois te bewonderen hoeven wij niet zo ver weg. Dit kleurrijke groepje staat bij het winkelcentrum in de Bijvanck. Het zijn alliums, oftewel sieruien. Te planten in de herfst. Ze zijn niet alleen mooi als ze bloeien, ook als ze uitgebloeid zijn doen ze het prachtig in een boeket. De enorme bollen bestaan uit tientallen kleine bloemetjes!

Initiatiefnemer Free a Girl gezegend en dankbaar voor haar leven in Nederland

Wimmy Hu (44): 'Het had zomaar heel anders kunnen lopen'

Wimmy Hu is ambassadeur en initiatiefnemer van Free a Girl. Deze stichting zet zich in om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden en daders veroordeeld te krijgen.

Giel Beelen maakte vanuit Laren zijn ochtendshow.

Laren/Blaricum De Larense Wimmy Hu opende onlangs Restaurant CHA! aan de Naarderstraat, op de locatie waar ooit Ria en Evert decennialang Oud Laren runden. Hoewel gasten afgelopen week gewoon welkom waren (de opbrengst van het easy diner ging naar Free a Girl), lieten bekende Nederlanders en lokale helden zich daar twaalf uur lang vrijwillig opsluiten tijdens de Lock me Up-actie. Gewoon om te ervaren hoe het is om in een hokje van 2 bij 1 te moeten bivakkeren.

Ook Wimmy zat in een kooi. "Symbolisch, en als initiatiefnemer kun je niet achterblijven. Het is slechts een fractie van de werkelijkheid, maar het doet je stilstaan bij hoe gezegend je bent met je vrijheid en het feit dat ik in Nederland geboren ben. Als ik in China was geboren had ik niet mijn eigen keuze kunnen maken."

Ze bedacht in 2011 'Lock me up' na een reis naar India, waar ze oog in oog kwam te staan met angstige meisjes die voor seks misbruikt worden. "Dat beeld liet me niet los", zegt ze als ze er weer aan terugdenkt. Zelf dankt ze God op haar blote knieën dat ze als Chinees meisje in Nederland is geboren, omdat ze in dit Westerse land een eerlijke kans heeft gekregen en zichzelf mag zijn. Desalniettemin heeft ze het door haar traditionele opvoeding, het vertrek van haar moeder mét haar broer waardoor ze als vierjarige alleen met haar vader achterbleef en het krijgen van een stiefmoeder die haar als sloof gebruikte, niet gemakkelijk gehad. "Het was lastig en moeilijk, maar ik ben er zonder kleerscheuren doorheen gekomen. Ik voel me heel erg bevoorrecht en heb veel geluk gehad. Ik ben dankbaar voor het leven, ondanks alle ellende", zegt ze overtuigd.

Wimmy Hu deed ook dit jaar weer mee aan de Lock me Up-actie. Foto's: Bob Awick

'Ik ben dankbaar voor het leven, ondanks alle ellende'

Voorrecht

Op kracht, doorzettingsvermogen en door keihard te werken maakte ze met haar team van The Red Sun in Blaricum een megasucces. Ook CHA! lijkt nu al een schot in de roos. Dat ze nu haar zaken mag inzetten, voelt als een voorrecht. Ze doet dat sinds 2011.
De afgelopen jaren werd met de actie heel veel geld opgehaald. Daarmee heeft Free a Girl meisjes in Bangladesh, Brazilië, India, Nederland, Nepal en Thailand bevrijd. Free a Girl heeft bijgedragen aan de bevrijding van 4.151 meisjes uit bordelen in Azië. Geen gemakkelijke missie, zegt Wimmy. Bordelen, waar de meisjes verstopt zitten, worden undercover bezocht. "Je moet infiltreren en hun vertrouwen winnen." Daar gaat een tijd overheen, maar als dat dan lukt durven de meisjes ook de plekken van de andere meisjes te vertellen. "Pas op het laatste moment wordt de politie ingeschakeld, omdat in die organisatie niet iedereen te vertrouwen is."
Eenmaal bevrijd worden de meisjes tot hun achttiende jaar aan de hand genomen, krijgen traumacounseling en worden net zo lang begeleid tot ze terug kunnen keren in de maatschappij zonder terug te vallen in hun oude patroon. En er zijn al succesverhalen. Ex-slachtoffers zijn mede door de hulp van Free a Girl aan het werk als kapster of als cateraar. Ook krijgen partnerorganisaties geld van de stichting om ex-slachtoffers op te leiden tot advocaat, zodat de mensenhandelaren en pooiers voor tenminste dertig jaar achter slot en grendel verdwijnen.
"De actie was dit jaar voor de achtste keer op rij een groot succes. Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen zich vrijwillig laten opsluiten en geld inzamelen voor de bevrijding van de meisjes uit hun afschuwelijke omstandigheden", zegt Free a Girl-directeur Evelien Hölsken. Tijdens de actie lieten ruim driehonderd bekende én onbekende Nederlanders zich opsluiten. Verspreid over 33 verschillende locaties in Nederland, en dit jaar voor het eerst in België, zaten zij gedurende twaalf uur opgesloten in een hokje dat symbool staat voor de bordeelhokjes in India. Dit jaar deden in Laren onder anderen Radio Veronica-dj Giel Beelen, zanger Thomas Berge en songwriter John Ewbank mee aan de actie.

Geschiedenis van Eemnes voor de jeugd

Boekje 'Eemnes waar ik woon' in herdruk

Schooljeugd kreeg gistermiddag een geschiedenisboekje over Eemnes. Foto: Bob Awick

Eemnes De bibliotheek in Eemnes was gistermiddag gevuld met uitgelaten kinderstemmen. Delegaties uit de groepen 6 tot en met 8 van de zes basisscholen van Eemnes waren uitgenodigd om de presentatie van de herziene tweede druk van het boekje 'Eemnes, waar ik woon' bij te wonen en boekjes voor hun school in ontvangst te nemen.

In 2006 heeft Jan Out, oud-schoolhoofd van de Mariaschool, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de destijds nog zelfstandige bibliotheek het boekje geschreven voor de schooljeugd en in het bijzonder voor groep 6. Zo zouden het lezen en de belangstelling voor de geschiedenis van Eemnes worden gestimuleerd. Jaarlijks kregen de kinderen een boekje.

Oplage verbruikt

Bij de Kring kwamen weleens vragen of het boekje te koop was

Inmiddels is de oplage al enige jaren verbruikt. Bij de Historische Kring Eemnes (HKE) kwamen ook weleens vragen of het boekje te koop was. Afgezien van af en toe een gebruikt exemplaar, nee. Dit bracht de kring op het idee om in samenwerking met Jan Out een heruitgave te verzorgen.

Rabo Clubkas

Omdat er in de afgelopen twaalf jaar wel wat zaken zijn veranderd en er enkele nieuwe inzichten zijn, is het boekje op meerdere punten herzien. Dankzij de Rabo Clubkas Campagne van 2017 en een aanvullende financiële bijdrage van de gemeente Eemnes kon een herdruk verschijnen. Omdat de jeugd van groep 7 en 8 het boekje heeft gemist, krijgen zij dit jaar ook een exemplaar.

Eerste boekje

De scholen hebben allemaal een kind mogen aanwijzen om een eerste boekje in ontvangst te nemen. De Wegwijzer en het Noorderlicht, die in het nieuwe schooljaar samengaan in de nieuwe school de 7-Sprong, hebben samen een meisje aangewezen dat nu nog in Hilversum woont, maar tegen die tijd in Eemnes zal wonen. Zij zal dadelijk weten op wat voor historische grond ze gaat wonen.

Ook is er een jongeman die erg bezig is met lokale geschiedenis. Misschien een toekomstige bestuurslid voor de Historische Kring Eemnes, die graag verjonging wil. Enkele anderen hebben prijzen gewonnen voor de gedichtenwedstrijd in verband met 4 en 5 mei.

Uiteraard werden ook de Rabobank en de gemeente Eemnes bedankt met een eerste exemplaar.

De Oudheidkamer aan de Raadhuislaan 2a is alle zaterdagen geopend van 14.00 tot 16.00 uur.

Ramona Beemsterboer

Ramona Beemsterboer is 43 jaar oud en woont sinds 2003 in Blaricum.

Ramona Beemsterboer Foto: PR

Waarvan kennen we je?
"Raadslid voor Democratisch Alternatief Blaricum (DAB)."

Wat is er zo leuk aan Blaricum?
"De rust, veel groen, authenticiteit en de diversiteit in de dorpsdelen."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Lezen, winkelen, muziek luisteren en fotograferen."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Met Marco Borsato over zijn positieve levenshouding."

Waar maak je je zorgen om?
"Het stijgend aantal 'verwarde mensen' in dit land. En de vraag of er straks voor onze opgroeiende kinderen nog wel betaalbare woonruimte in Blaricum is."

Wat is je favoriete plek in Blaricum?
"'t Harde, de Tafelberg, langs het water van de Blaricummermeent en mijn eigen achtertuin in de Bijvanck."

Blaricum mist nog?
"Meer mogelijkheden tot inspraak van inwoners."

Als je een dagje de burgemeester van Blaricum was, wat zou je doen?
"Dan zou ik met de jongeren (15-25 jaar) van Blaricum om tafel willen om te horen wat er bij hen speelt."

Naar welk land zou je nog willen?
"New York, Petra in Jordanië, Machu Picchu in Peru, Bali en het maken van een Nijlcruise staan wel in de top 10."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Ik heb op dit moment voldoende uitdaging met drie banen en een gezin."

Wat is je favoriete spreuk?
"Wees jezelf, wie moet het anders doen?"

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Noodgevallen en voor een biefstuk van Loetje."

Harkploeg St.-Jan zoekt hulp

Laren De hark- en schoffelploeg St.-Jan, die jaarlijks de handen uit de mouwen steekt om het St.-Janskerkhof rond het patroonsfeest op 24 juni er strak uit te laten zien, zoekt vrijwilligers.

"Helaas is de ploeg de laatste jaren uitgedund en zijn er nieuwe vrijwilligers nodig om deze klus te klaren", zegt Chris Bogaers. "Ook hier geldt het spreekwoord dat vele handen het werk lichter maken en we hopen op nieuwe aanwas. Mooie bijkomstigheid is dat de pastoor voor gebak zorgt tijdens de werkzaamheden."

Het geheel staat onder leiding van Nico van den Brink en belangstellenden kunnen zich bij hem aanmelden. Van den Brink is te bereiken via telefoonnummer 035-5383900. Mocht dit niet lukken dan kan een mail gestuurd worden naar info@sintjan.nl.

Moeizame redding van paard in polder Eemnes

Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes Een bijna dertig jaar oud paard dat nabij de Te Veen Noordweg tot zijn nek in het water stond, is vrijdagmiddag door de brandweer Eemnes gered. Meerdere manschappen moesten er aan te pas komen om het edele dier op het droge te krijgen. Nadat het paard na enige tijd op de kant lag, diende de veearts onder andere een injectie met pijnstilling toe.

Het huis dat 'Hein Duvel' heet, staat nu op de Drift 20. Fotocollectie: Leo Janssen

In de zomermaanden van 1887 zag het huidige Museumplein eruit als de sprookjeswereld van Anton Pieck. In Amsterdam werd de Internationale Tentoonstelling van Voedingsmiddelen gehouden. Allerlei soorten bedrijven presenteerden er zich.

In ouderwetse houten huisjes met trap- en halsgevels uit de Renaissance, ontworpen door de kunstschilder Cornelis Springer. Er werden spijzen, brood, boeken en bier aangeboden. Dagblad het Nieuws van den Dag publiceerde op 7 juni van dat jaar een overzicht van alle winkeltjes op het marktplein, waaronder het chocolade-magazijn van Gebr. Blooker. De tentoonstellingshuisjes waren vaak niet meer dan kunstig geschilderde decorstukken. Na afloop van de tentoonstelling stonden de gebouwen te koop. Een ervan werd gekocht door de Amsterdammer Elias Stark (1849-1933). In 1871 farmaceut, twee jaar later apotheker aan de Leidse Hogeschool en in 1876 vestigde hij zich als tandarts in de hoofdstad. Hij kocht het gebouw van cacaofabrikant Blooker. Hij verhuisde het huisje van het Museumplein naar zijn tuin aan de Amsteldijk 36 en gebruikte het als biljartkamer en atelier. Ik hoorde het verhaal van Karel Loeff, architectuurhistoricus, directeur van erfgoedvereniging Heemschut en oud-voorzitter van de Historische Kring Laren. Op zich is het verhaal van het bijgebouwtje, dat Stark 'Het Blookertje' noemde’, al bijzonder, maar het kreeg een nog wonderlijker vervolg, dus nieuwe bestemming. In 1903 verhuisde Elias Stark die ook een verdienstelijk kunstschilder was - hij kreeg nog les van meesterschilder Anton Mauve - naar Laren en nam zijn huis 'onder zijn arm' mee. Het huis dat 'Hein Duvel' heet, staat nu op de Drift 20. "Een huis dat meer in een stad past dan in een dorp", aldus Karel. Bijzonder is ook het verhaal van de tandarts zelf. Elias Stark, die bij het schilderen gebruikmaakte van verf in tubes, kreeg de ingeving om dat ook met tandpasta te doen, dat in die tijd in potten werd verkocht. Deze Laarder is dan ook de uitvinder van de tube tandpasta die bij u in de badkamer ligt. Wat één zo’n ansichtkaart al niet zegt. Bedankt, Karel voor het mooie verhaal. Al blijft Laren een dorp met stadse allures!

Verbazing over professionele overvallen

Laren/Blaricum "Dit is een heel speciaal groepje. Het is angstig hoe professioneel, planmatig en goed voorbereid deze jonge jongens te werk gaan." Zo omschreef de officier van justitie de twee Huizer knapen van 18 en 19 jaar die betrokken zouden bij onder meer de gewelddadige woningoverval in de St. Janstraat in Laren en aan de Hengeleer in Blaricum.

Bij beide overvallen werden de bewoners ernstig mishandeld. Daarnaast zouden de twee betrokken zijn bij diverse inbraken, onder meer aan de Plaveenseweg en de Achterbaan in Huizen en in Blaricum aan Booket, Stam en Franse Pad. De twee ontkennen alle aantijgingen.
Volgens Justitie was de 19-jarige de man die het telefoontje ontving van de vriend met wie de zoon van het echtpaar aan de St. Janstraat op stap was. De vriend informeerde de overvallers over de aankomst van de zoon. De overvallers stonden hem op te wachten en hielden hem onder schot zodat ze de woning konden binnendringen.

De rechtbank wees het verzoek tot opheffen van de voorlopige hechtenis van de 19-jarige Huizer af. Wel vroeg ze de verdachte of hij nog verklaringen gaat afleggen. Tot nog toe beroept hij zich op zijn zwijgrecht. Hij verklaarde dit eerst met zijn advocaat te willen overleggen.
De twee jonge Huizers wordt ook lidmaatschap van een criminele organisatie te laste gelegd. De 18-jarige jongen, die in de woning in Laren zou zijn geweest en medeverantwoordelijk is voor het exceptionele geweld dat is gebruikt, was tijdens de pro-formazitting niet aanwezig.
Op 31 juli vindt de regiezitting plaats en in het najaar de inhoudelijke behandeling. Twee weken geleden is de andere overvaller van de woning in Laren, een 19-jarige Huizer, veroordeeld tot zeven jaar cel.

Van Dijk: 'Zonde om filmpjes weg te gooien'

Bijzondere schenking voormalig waard t' Bonte Paard aan HKL

Frank van Dijk, de voormalige waard van t' Bonte Paard. Foto: Bob Awick

Laren Frank van Dijk, die na een periode van veertien jaar op 1 september 2015 afscheid nam als waard van café t' Bonte Paard, heeft een grote hoeveelheid filmmateriaal over Laren geschonken aan de Historische Kring Laren (HKL).

'Frank van Dijk heeft destijds alles wat los en vast zat laten filmen'

Het gaat om zo'n zeventig filmpjes van elk een uur met alle ongesorteerde opnamen die in 2007 gebruikt zijn om de dvd 'Laren in beeld; de mooiste gemeente van Nederland!' te maken.
De HKL is zeer verheugd over de schenking. Rob Ramselaar, die als vrijwilliger van de HKL de filmpjes gedigitaliseerd heeft, zegt: "Het gaat om ruw materiaal. Frank van Dijk heeft destijds alles wat los en vast zat laten filmen. Er staan heel veel interessante dingen op." Hij noemt onder andere: poorten bouwen ten behoeve van de Sint-Jansprocessie, de voorbereiding in de basiliek voor de processie, Kunst op de Brink, de kermis in Laren, speeltuinvereniging Ons Genoegen, de opbouw van de poffertjeskraam, de piekiesmarkt op Koningsdag, de sinterklaasoptocht, het carnaval, diverse interviews met al of niet bekende Laarders, diverse bedrijven en horecagelegenheden, verschillende verenigingen en de natuur in en om Laren.
Van Dijk meldt: "Ik was veertien jaar waard van een kroeg met allure en ik heb die dvd in zesduizend exemplaren laten verspreiden door heel Laren. Elk adres heeft er een gekregen. Ik vond het zonde om de onderliggende filmpjes weg te gooien en de HKL leek mij er een heel passende plek voor."
De filmpjes plus de gedigitaliseerde versies worden bewaard in de Lindenhoeve, het historisch centrum van de HKL aan de Burgemeester van Nispenstraat 29. Onderzocht wordt hoe ze daar te bekijken zijn. De Kring is ook bezig met voorbereidingen om thuis raadplegen van gedigitaliseerde films en foto's meer en beter mogelijk te maken dan nu het geval is.
De Lindenhoeve is elke zaterdag open van 14.00 tot 16.00 uur. Daarnaast elke derde donderdag van de maand van 19.00 tot 21.00 uur.

Golfen voor War Child op Goyer Golfclub

Eemnes De stichting golf4charity organiseert maandag 28 mei een fundraisingtoernooi ten behoeve van War Child op de Goyer Golf & Countryclub in Eemnes.

Een totaal verzorgde dag met baancatering, borrel en barbecue, die wordt afgesloten met een loterij en een veiling. Het evenement begint om 10.00 uur. Info op www.golf4charity.nl.

Leden wielergezelschap Ben Hur fietsen dertig jaar wekelijks rondje

Seizoen 'jubeljaar' 2018 gestart met inspannende lustrumrit Amerongse berg

Dertig jaar geleden fietsten drie vaders op donderdagavond hun eerste rondje en legden daarmee de eerste basis voor fietsgezelschap Ben Hur.

Wielergezelschap Ben Hur. V.l.n.r.: Jan Hoijtink, Nicolai Gelissen, Peter Pistor, Huub Maas, Michiel Mommersteeg, Willem Jan Becker. Foto: Bob Awick

Blaricum Ze begonnen als jonge vaders die graag een avond wilde fietsen om daarna als mannen onder elkaar bij te praten. Dertig jaar later hebben de kinderen een eigen leven, maar fietsen de vaders van toen, sommige gepensioneerd, nog door. Elke donderdagavond een rondje van veertig kilometer of meer met een borrel in café d'Oude Tak als afsluiter. "We zijn nog lang niet uitgepraat", zegt lid van het eerste uur Willem Jan Becker.

Ben Hur, de naam is ontleend aan de film uit 1959 waarin Romeinse wagenrenners in de strijd elkaar uit het wiel rijden, is geen fietsclub, maar een wielergezelschap. Een belangrijk verschil, benadrukt Becker staand aan de toog van d'Oude Tak. "Fietsen is voor ons geen doel op zich. Het is het sociale aspect dat ons al die jaren bindt." In 1988 begon Becker, in het dagelijks leven fysiotherapeut, met twee andere vaders te fietsen. Het initiatief vond bijval bij meer mannen en al snel telde het fietsgezelschap dertien leden. Meer mensen haakten aan, maar gingen ook weer. Nu, dertig jaar later, bestaat de groep, net als in het begin, uit dertien leden en blijft het daar ook bij. "Zo is het goed", verklaart Becker. "Tijdens die groeispurt raakte Ben Hur de samenhang en zijn unieke karakter kwijt."

In april hebben de heren het fietsseizoen geopend met een lustrumtocht van 75 kilometer richting de Amerongse Berg, in september vertrekt het fietsgezelschap naar Schiermonnikoog. "We overnachten in Grou en op Schiermonnikoog zelf verblijven we met de dames in Hotel Van der Werff", zet oud-voorzitter van het gezelschap Peter Pistor de plannen uiteen. Hoewel de donderdagavond in het verre verleden is gekozen om de echtgenotes van het shoppen op koopavond af te houden, hebben zij elkaar toch gevonden.
Becker, lachend: "Onze dames laten zich niet ringeloren. Zij hebben hun eigen uitjes en elke eerste vrijdag van de maand mogen we als mannen bij hen op de borrel komen."

Jaarlijks gaan de jongens op trip naar het buitenland

Jaarlijks gaan de jongens op trip. Dat is traditie, voegt medelid Michiel Mommersteeg aan het relaas toe. "De eerste keer zijn we naar Frankrijk gefietst om daar een boerderij van Wouter Kroon, onze huidige voorzitter, te helpen opknappen. Ook hebben we de Mont Ventoux beklommen." Zonder namen te noemen, wil Ben Hur-lid Huub Maas wel kwijt dat dit niet iedereen is gelukt.
Hij trekt lachend het rode wielershirt van sponsor d'Oude Tak strak. Als reden voor het besluit om de heren een café-fietstenue te schenken geeft de waard van dienst aan dat 'de overkant' ook een fietsclub sponsort, om geamuseerd te vervolgen dat er wel een verschil is: "Die mannen dragen allemaal maat S."

De steek onder water raakt het gemoedelijke vijftal dat aan de bar is achtergebleven niet. Jan Hoijtink, deze verkiezingen gekozen als gemeenteraadslid voor de Blaricumse VVD, neemt nog een slok. Nicolai Gelissen grijpt lachend naar een bakje pinda's. "Als groep zijn we lang blijven hangen op een gemiddelde van net geen 30 kilometer per uur", vertelt hij. "Totdat we besloten om vanaf de top van de Stichtse Brug de polder in te fietsen en het rondje te eindigen vlak voor de brug. Toen redden we het net." Het gezelschap heeft gewoon een bel op de fiets en probeert sociaal te zijn naar andere fietsers, hoewel er altijd oudere mensen zijn die overal van schrikken. Ook de wielrenkleding is van later. "We begonnen met tweedehandsfietsen en gewone kleding", blikt Becker terug. "Van de dames kregen we een fietshelm."
Over de vraag wat er verder in dertig jaar is veranderd moet hij even nadenken. "Uit eindelijk niet veel", zegt hij dan. "Ben Hur blijft Ben Hur en als het einde daar is, dragen wij de kist." Mommersteeg lacht. "Dat wordt dan een probleem voor degene die als laatste het licht uitdoet", zegt hij tot slot.

'We begonnen zonder helm en met tweedehandsfietsen'

Atelierroute Laren vol verrassingen - Ruim veertig kunstenaars doen mee

Naar welke kunstenaar gaat de Designa-publieksprijs?

De 13de Atelierroute Laren wordt zaterdag 26 en zondag 27 mei tussen 11.00 en 17.00 uur gehouden. Ruim veertig kunstenaars doen mee.

Deelnemers herkenbaar aan deze bordjes. Foto: PR

Laren De Atelierroute Laren is mogelijk gemaakt door vele kleine sponsors en de Stichting Gifted Art. De gelijknamige en organiserende stichting introduceert dit jaar voor het eerst - in samenwerking met hoofdsponsor Bertram Terpstra van Designa Architectuur en Interieur - een publieksprijs.

Ruim veertig kunstenaars zetten
deur van atelier open

Maar liefst 42 Larense kunstenaars zetten de deuren van hun ateliers het komend weekeinde wagenwijd open. Het afgelopen jaar is er door hen stevig doorgewerkt om weer met nieuw, mooi en spannend werk tevoorschijn te komen.
Het inmiddels in Laren gratis huis-aan-huis verspreide Art Magazine geeft een goed overzicht van de grote diversiteit aan kunstenaars en hun werk, waarvan het merendeel meer dan redelijk geprijsd is. Twee kunstenaars staan niet vernoemd op de plattegrond omdat zij zich pas hebben aangemeld toen de overzichtskaart al was gedrukt. Het gaat om Henk Gijselman (Drift 6) en Pépé Grégoire (Brink 19). Geïnteresseerden die de 86 pagina's tellende fullcolourglossy mogelijk niet bezorgd hebben gekregen, kunnen een exemplaar halen bij het Brinkhuis of bij de Larense boekhandel.
Voorzitter Marlinda Renes, die vorige week in het Papageno Huis het eerste exemplaar uitreikte aan burgemeester Rinske Kruisinga en de nieuwe wethouder van Cultuur, Karin van Hunnik, verwacht ook dit jaar weer duizenden bezoekers die een keuze uit de kleurrijke route gaan maken.
Ook voor de kijkers is een rol weggelegd: welke kunstenaar vinden zij opmerkelijk verrassend, verwonderlijk, grappig, actueel of inspireert het meest? Doe mee en laat de Stichting Atelierroute Laren weten welke kunstenaar in aanmerking komt voor de publieksprijs. Ga naar de website www.atelierroutepublieksprijs.nl en vul de naam van de kunstenaar in en de eigen naam én e-mailadres. Onder de goede inzenders wordt een leuke prijs verloot: een zomers (kunst)dagje uit naar Den Haag' met een exclusieve rondleiding aan de tentoonstelling 'Max Liebermann, een zomers impressionist' in het Gemeentemuseum van Den Haag en na de lunch een bezoek aan het prachtige Museum Voorlinden in Wassenaar, omgeven onder andere door een tuin van Piet Oudolf. Ter afsluiting een diner in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk.
Dit jaar is de Stichting Atelierroute Laren een bijzondere samenwerking aangegaan met het Papageno Huis. Ook daar is het komend weekeinde een bijzondere expositie ingericht met onder meer werk van de bewoners. Voor wie meer informatie wil over de kunstenaars en de atelierroute: www.atelierroutelaren.nl.

V.l.n.r.: Rinske Kruisinga, Karin van Hunnik en Marlinda Renes. Foto: Leo Janssen
13 / 24

'De kapelaan vroeg mij of ik niet wilde helpen. Ik ben veertig jaar gebleven'

Rie de Haas was decennialang kerkvrijwilliger

Rie de Haas heeft na veertig jaar afscheid genomen als vrijwilliger van de parochie Sint Jan - Goede Herder. Ze kijkt met trots op haar werk voor de kerk terug.

Rie de Haas gaf 25 jaar lang kindercatechese en zette zich in voor het secretariaat van de parochie Sint Jan - Goede Herder. Foto: Koosje de Beer

Laren "Ik was moeder van vier kinderen op het moment dat het vrijwilligerswerk voor de kerk op mijn pad kwam", vertelt Rie de Haas. "Mijn oudste zoon zou communie doen in de Goede Herderkerk, maar niemand had de ouders gevraagd. Ik vond dat niet handig en zei daar iets over. De kapelaan begreep dit wel, maar gaf ook aan dat hij handen tekortkwam. Hij vroeg mij of ik niet wilde helpen. Ik ben veertig jaar gebleven."

Rie de Haas volgde drie jaar lang een opleiding aan de pastorale school, met kerkgeschiedenis en bijbelkennis als vakken. "Met deze kennis heb ik 25 jaar lang de kindercatechese gedaan en godsdienstlessen gegeven op scholen", haalt ze haar herinneringen op. "Daarna wilde iemand anders dit graag overnemen en heb ik me gericht op de secretariële klusjes." Lachend: "Bijvoorbeeld ervoor zorgen dat er duizend liturgieboekjes klaarliggen voor de mis op kerstavond."

In al die jaren heeft Rie veel zien veranderen. "Er was een tijd dat we bijna niet meer wisten hoe we het nog leuker konden maken", vertelt ze. "We organiseerden kindervieringen op de zolder van de toenmalige Sint-Jansschool en hebben tijdens de handarbeidles de Schepping nagemaakt. Dat is nu niet meer. Wel is er nog steeds een keer per maand een kinderviering."
Laren is vergrijsd sinds 1978 en ook de kerk zit niet meer vol. Rie de Haas doet daar niet bitter over. "Je kunt ook zeggen dat de gelovigen van nu standvastiger zijn", stelt ze laconiek. Ook haar vier kinderen gaan niet meer naar de kerk, maar doen volgens haar zeggen veel goed werk daarbuiten.

Latijn

Zelf gaat ze nu het liefst naar de kerk als de mis in het Latijn wordt opgedragen en gezongen. "Deze vieringen brengen mij terug naar de mooiste herinneringen uit mijn jeugd", mijmert ze. Rie is geboren in Hillegom in een rooms-katholiek gezin met acht kinderen. Ze kwam als zestienjarige in 1955 naar Laren. "Ik heb in Johanneshove de ouden van dagen verzorgd. Het liefst was ik verpleegster geworden, maar dat kon niet met een ulo-diploma. Alleen mijn broertjes mochten naar de mulo. Zo ging dat in die tijd."
Het was hard werken bij de nonnen, die toen nog de leiding hadden over dit tehuis aan de Eemnesserweg. Rie: "We begonnen met het klaarmaken van het ontbijt. Tussendoor gingen we drie keer per dag naar de kapel om te bidden en te zingen. Pas na het Lof, de eucharistieviering 's avonds in de kapel, was het werk klaar."

De Goede Herder Kerk, de kerk waar al haar vier kinderen communie hebben gedaan, bestaat niet meer. Rie was erbij in 1984 toen de kerk met een plechtige mis voor de laatste keer de deuren sloot. "Het was doodstil", weet ze zich te herinneren. "De pastoor liep door de achterdeur de kerk uit, maar de deur klemde waardoor die met een geweldige klap dichtviel. Alsof de kerk ook zelf een teken wilde geven." Rie ziet toch nog steeds toekomst voor de kerk. "Dankzij de jongerenwerkers zie je dat weer meer jongeren actief worden. Tijden veranderen, maar er is geen reden om bij de pakken neer te zitten", zegt ze tot besluit.

14 / 24

Wil jij voor de zomer extra centimeters kwijt? Kom naar TC Clinics in Eemnes!

Rayonmanager Nicole de Vries: 'Neem de kuur wel serieus'

Nadine neemt tijdens de behandeling ook voedings- en bewegingsadviezen door. Foto: Bob Awick

Eemnes Gericht afvallen op specifieke plekken en ook nog veilig en pijnloos en met snel resultaat? Dat kan bij TC Clinics aan de Bramenberg 26j in Eemnes. Met een kuur kan drie tot tien centimeter omvangverlies gerealiseerd worden. In combinatie met meer bewegen en de juiste voeding (een crashdieet is niet nodig) kan dit oplopen tot twintig centimeter (buikomvang), laat rayonmanager Nicole de Vries (31) weten.

De behandeling duurt ongeveer een uur en staat gelijk aan minstens driemaal dertig minuten intensief sporten. Hoe werkt het? Door een lichaamszone met de TC CRYO tot in het spierweefsel 15 minuten te verkoelen tot 6°C en vervolgens te verwarmen tot 41°C (en dit meerdere keren te herhalen) wordt het verbrandingsproces van vetcellen in gang gezet. Witte vetcellen worden hierbij door een lichaamseigen hormoon actief gemaakt en nemen de kenmerken aan van bruine vetcellen. Deze laatste hebben als kenmerk dat ze kunnen verbranden. Voor een echt zichtbaar resultaat zijn minimaal drie behandelingen nodig. De behandeling kan na twee weken herhaald worden. Snel resultaat boeken kan dus. Zelfs nog voor deze zomer! Daarnaast gaat de TC CRYO ook de strijd aan met cellulite, lymfo- en lipodeem en heeft TC Clinics ondertussen ook goede resultaten geboekt met diabetes 2-patiënten.
Waarom kiezen voor TC CRYO? 1. Slanker zonder operatie. 2. Egaal en blijvend resultaat. 3. Geen herstelperiode. 4. Medisch gecertificeerd en 5. Veilige temperaturen (geen bevriezing!). "Neem de kuur wel serieus", adviseert Nicole. "Zet een knop om en ga niet 's avonds langs bij McDonald's of Beo", glimlacht zij.
Nadine (41) wordt het gezicht van de Eemnesser vestiging. Met haar achtergrond als sport- en voedingsdeskundige omarmt ze dit mooie concept. "Echt een prachtige combinatie", zegt zij. Een dame die kennismaakt met de TC CRYO zegt: "In het begin voelt het vreemd, maar het is pijnloos." Wie dus nu een afspraak maakt kan niet alleen slanker, maar ook met een strakkere huid de zomer in! Ook is het mogelijk meerdere zones tegelijk te behandelen.
Tot en met 30 juni heeft TC Clinics een openingsaanbieding. Wie met een behandeling wil kennismaken betaalt 79 euro en voor hen die het direct hartgrondig willen aanpakken, kost een kuur van drie behandelingen 299 euro. De behandelingen zijn zowel geschikt voor mannen als vrouwen. TC Clinics is te vinden aan de Bramenberg 26j. Bewust niet in het hart van Eemnes? "Jazeker", zegt De Vries. "Onze bezoekers kunnen hier undercover zijn en voor de deur parkeren." Telefoon 085-0240402.

De officiële opening vindt plaats op vrijdag 1 juni tussen 13.00 en 18.00 uur. Meld je hiervoor aan via eemnes@salontcclinics.nl en maak kans op een gratis kuur. Het enthousiaste team staat die dag voor je klaar. Voor de openingsdag zelf is er een spectaculaire actie die op de Facebook- en Instagrampagina van TC Clinics te vinden is.

'Onze bezoekers kunnen hier undercover zijn en voor de deur parkeren'

Match Laren bestaat 40 jaar en is jonger dan ooit!

Iris, Daan, Elma, Hetty, Monique, Maartje, Rob, Henny, Annemiek, Bianca, Silvan en Sepan. Foto: PR

Laren Match Laren bestaat veertig jaar en is jonger dan ooit! Wie wil weten hoe het begonnen is, komt automatisch terecht bij Rob en Henny Poelman, dé gezichten van Match.

De droom van Sepan ?en Silvan is een winkel voor de hele familie

Op 12 mei 1978 openden ze in Leiden een winkel met fashionable sportkleding. Het verbaasde hen al lang dat er in die tijd nauwelijks skikleding te koop was die functioneel en ook mooi was. Rob: "Toen kwamen sportmerken als Nike op de markt en begonnen mensen de surfkleding van O'Neill ook als 'mode' te dragen. In dat gat tussen sport en fashion zijn wij gesprongen, en we zijn - gelukkig - goed geland!"
In 1981 volgt een tweede filiaal in een nieuw, luxe deel van winkelcentrum Leidschenhage. Eind jaren 80 werd de concurrentie te groot. Rob: "Ons marketingbudget was ontoereikend om de markt buiten Leiden te bereiken. We besloten toen die markt zelf op te zoeken. We hebben de winkel in Leidschenhage gesloten, ons goed georiënteerd en gekozen voor Laren. Hier zijn we in 1993 verder gegaan." Het echtpaar heeft altijd een goede antenne gehad voor trends: "In 1997 kochten we onze eerste collectie UGG in. Vijftig paar. Daar hebben we twee jaar mee gedaan." Vier jaar later gingen er duizenden paren per seizoen over de toonbank. In die periode werd de collectie uitgebreid met fashion en ook het aantal vierkante meters winkeloppervlak nam toe.
Het huidige Match is sinds 2015 in de goede en vertrouwde handen van wederom een echtpaar: Sepan en Silvan Kurum. Sepan: "Wij bouwen met liefde verder aan wat Rob en Henny hebben neergezet. Een plek waar men zich vrij voelt om naar binnen te lopen. Voor inspiratie, een praatje en wellicht vind je datgene wat je nodig hebt, of waar je blij van wordt. Ik geloof niet in kleding die in de vakken hangt en zichzelf verkoopt. Wij zijn er om te helpen. Vrijwel iedereen is hier stilist, adviseert en voegt iets toe. Onze klanten zijn ook een inspiratiebron; ze geven feedback, reizen veel en zijn geïnteresseerd, zonder hen geen Match." De droom van Sepan en Silvan is een winkel voor de hele familie. Vandaar dat naast merken als Fabiana Filippi, Tod's, Hogan, Stone Island en Zegna ook Daily Paper, Filling Pieces en Polo Ralph Lauren in de collectie zitten. Het veertig jaar oude Match is dus jonger dat ooit! In september wordt het feest gevierd met klanten en geïnteresseerden.
Match Laren aan de Brink 11-13-15 is open op maandag van 13.00-18.00 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 09.45-18.00 uur en zaterdag van 09.45-17.30 uur. Iedere eerste zondag van de maand zijn de winkels in Laren tussen 13.00 en 17.00 uur geopend.

Optreden Parkietenkoor tijdens viering jarige Parkinsonvereniging

Peter Versteeg: 'Goed voor onze stembanden'

Het Parkietenkoor van de Parkinsonvereniging. Foto: Bob Awick

Laren Het Parkinson Café bestaat alweer tien jaar. Dat werd afgelopen donderdag gevierd met onder andere het allereerste optreden van het Parkietenkoor, bestaande uit 25 mensen die allen de ziekte Parkinson hebben.

"Goed voor onze stembanden", zegt woordvoerder en Parkinson-patiënt Peter Versteeg (62).
Voorafgaand werd een taart aangesneden door Carla Aalderink, directrice van de Parkinsonvereniging. Ruim honderdtwintig bezoekers waren aanwezig.

Lotgenoten

Het aantal jonge Parkinsonners neemt flink toe

Doel van het Parkinson Café in Theodotion aan de Werkdroger 1 (elke derde donderdag van de maand) is om lotgenotencontact te krijgen. Het is een maandelijkse ontmoetingsplaats voor Parkinsonpatiënten, hun partners en mantelzorgers voor informatie en activiteiten. De bezoekers komen uit het hele Gooi, gemiddeld zo’n 75 bezoekers per keer. Naast het Parkinsoncafé worden tal van activiteiten georganiseerd, zoals nordic walken, zingen, diverse workshops, barbecues en varen met de fluisterboot op het Naardermeer.

Yoppers-café

Versteeg: "Leden van de vereniging gaan in juni ook meedoen aan de Wandelvierdaagse Het Gooi." En omdat het aantal jonge Parkinsonpatiënten fors toeneemt, is er ook een 'Yoppers-café'. "Speciaal voor jongere Parkinsonners (onder de 50 jaar)."
Wie voor één van de activiteiten belangstelling heeft, kan contact opnamen met Peter Versteeg via telefoonnummer 06-17456799.

Planten & Brocante is er weer op 26 en 27 mei in Laren.

Vrijdag 25 mei

Borreluurtje met je Buurtje(s)

16.00 uur | De Malbak Blaricum

Van 16.00-19.00 uur zijn wijkbewoners van de Bijvanck van harte welkom voor ontmoeting en een praatje.

Veilig Vallen

10.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Kosten € 2,-. Info 06-15276036 of www.osorezu.nl/bsc.

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

De snuffelkast wordt vandaag weer geopend. Kinderkleding kan ingeleverd en tegen een kleine vergoeding meegenomen worden.

Geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone: kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis Laren. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Jeugdgroep Deo et Arti: 'Hotel Ha Fijn'

19.30 uur | Theater De Hasselbak Eemnes

Te zien op 25 en 26 mei in Theater De Hasselbak te Eemnes. Reserveren www.hasselbak.nl of 06-43866771.

Robert Jan Stips - 'RJSolo'

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Robert Jan Stips brengt in 'RJ Solo' verrassende versies van zijn bijdrage aan de Nederlandse popmuziek. Entree: € 15,-.

Zaterdag 26 mei

Schuiteman Oldtimer Event

10.00 uur | Schuiteman Accountants Huizen

Rijdende museumstukken tijdens het Schuiteman Oldtimer Event. Tussen 10.00 en 11.00 uur. Naarderstraat 1a in Huizen.

Repair Café Huizen

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Enthousiaste vrijwilligers helpen u bij kleine reparaties aan kleding, fietsen of elektrische apparaten.

Historische wandelroute

11.00 uur | Huizer Museum Huizen

Onder leiding van een gids. De wandeling duurt ongeveer 1 uur. Kosten: € 4,- p.p.

Lezing & excursie 'Gevonden voorwerpen'

10.00 uur | Geologisch Museum Hofland Laren

De Vrienden van het Gooi organiseert een themaochtend rond geologie in het Gooi. Daarnaast is er ook een speciaal interactief jeugdprogramma. Voor het volledige programma en inschrijven: kijk op www.vriendenvanhetgooi.nl.

Historische fietstocht door nieuwe Huizen

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

We fietsen door en langs de voormalige meentgronden. Verzamelen op het plein bij de bibliotheek. Kosten: € 2,50. Aanmelden verplicht: info@historischekringhuizen.nl, tel. 035-5260580.

Wandeling heide

14.00 uur | Geologisch Museum Hofland Laren

Wandeling van Heikracht. De startlocatie is bij Geologisch Museum Hofland om 14.00 uur. De wandeling is ca. 7 km.

Jeugdgroep Deo et Arti: 'Hotel Ha Fijn'

14.00 en 19.30 uur | Theater De Hasselbak Eemnes

Te zien op 25 en 26 mei in Theater De Hasselbak te Eemnes. Reserveren www.hasselbak.nl of 06-43866771.

Planten@brocante

11.00 uur | Planten & brocante Laren

De familie La Brijn houdt hun jaarlijkse planten- en brocanteverkoop op de Akkerweg 9 te Laren. De vaste planten- en brocanteverkoop is zaterdag 26 en zondag 27 mei van 11.00 tot 17.00 uur.

Zondag 27 mei

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl.

Daisy Correia: 'Balans in mijn fado'

16.00 uur | Theater De Boerderij Huizen

Fadozangeres Daisy Correia komt met een geheel nieuw programma 'Balans in mijn fado'.

Cursus 'Zelfhypnose' in Blaricum

19.30 uur | Praktijk Eeuwig stromend water Blaricum

De cursus wordt gegeven op 28 mei, 4, 11 en 18 juni 2018 van 19.30-22.00 uur. Kosten: € 90,- voor 4 avonden. Opgave bij Bernard Ligtenberg, tel. 035-5316849 of via www.zielsveel.nl.

Maandag 28 mei

Rummikub en scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Ontbijten

9.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Ineke en Claudia heten u van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. € 2,- per persoon Wekelijks op donderdag vanaf 9.00 uur.

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Geopend: maandag van 9.30 tot 12.00 uur.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL Huizen.

Themamiddag SOBH: 'Veilig op weg!'

14.30 uur | De Thomaskerk Huizen

Maak onder andere kennis met de verkeersregels die de afgelopen drie jaar zijn ingevoerd en de verschillende rotondes, aangevuld met de geldende regels voor scootmobiel- en rollatorgebruikers. In de zaal is ringleiding aanwezig.

Golfen voor War Child

10.00 uur | Goyer Golfclub Eemnes

De Stichting Golf4charity organiseert een fundraisingtoernooi t.b.v. War Child op de Goyer Golf & Countryclub in Eemnes. Meer info op www.golf4charity.nl.

Avondvierdaagse Huizen

18.00 uur | s.v. Huizen

Avondvierdaagse Huizen van 28 t/m 31 mei. Start op maandag, dinsdag en woensdag om 18.00 uur, op donderdag om 18.30 uur. Na-inschrijving mogelijk op maandag tot 18.00 uur.

Foto-expositie 'Anything Goes'

9.00 uur | Brinkhuis Laren

Linda Grool en Sabine Heetebrij zijn fotograaf en doen regelmatig projecten onder de naam LenS fotografie.

Dinsdag 29 mei

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Meer informatie: www.debrassershoeve.nl. Ook op donderdag.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum. Ook op donderdag.

Weerbaarheid Senioren (55+)

11.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Kosten € 2,-. Info: 06-15276036 of www.osorezu.nl/bsc.

BasBEL koffieochtend bij het haardvuur

10.00 uur | De Hilt Eemnes

Koffieochtend bij het haardvuur voor ouderen. Van 10.00 tot 12.00 uur. Organisatie: Seniorenvereniging de BasBEL.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom Blaricum

Sjoelen kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Fietstocht langs 'verborgen akkers' in Laren

18.45 uur | Brinkhuis Laren

Jan van den Brink maakt met u een fietstocht langs de 'verborgen akkers' in Laren waar oude landbouwgewassen worden verbouwd. Info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Free Dutch Lesson

19.30 uur | De Malbak Blaricum

Every Tuesday between 7.30-9.30 pm you are invited to our Dutch language lessons. De Malbak, Wetering 122, Blaricum.

Woensdag 30 mei

Taalcafé

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Anderstaligen zijn welkom bij het Taalcafé. Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen.

Voorleesmiddag Malbak

14.00 uur | De Malbak Blaricum

Voor kinderen va. 4 jaar. De toegang is gratis. Voor meer info: 035-7504149.

Film aan de Brink - 'Loving Vincent'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Als Vincent van Gogh zelfmoord pleegt zijn velen verbaasd. Zo ook Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode. Entree: € 5,-.

Film aan de Brink - 'The Party'

19.30 uur | Brinkhuis Laren

'The Party' is een zwarte komedie vol scherpe dialogen over een etentje van vrienden dat volledig escaleert. Entree: € 5,-.

Lezing Sint-Jansprocessie door Tim Bitter

20.00 uur | Brinkhuis Laren

Tim Bitter neemt u mee in de geschiedenis van de Sint-Jansprocessie. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Donderdag 31 mei

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. Do. van 10.00-12.00 uur. De Malbak, Wetering 122, Blaricum. 035-5262902.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Iedereen is welkom! Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Inloopochtend SeniorWeb Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis.

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentrum 't Vuronger Huizen

Wilt u met uw computer of tablet geholpen worden? Er zijn geen kosten aan verbonden.

Bingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

De kosten bedragen € 5,50 p.p.

Singlepresentatie Patrick Willemse

20.00 uur | Grand Café 't heertje Huizen

De singlerelease vindt plaats op 31 mei 2018 vanaf 20.00 in Grand Café 't heertje, Plein 2000-7 in Huizen.

100 jaar Mediastad Festival

HILVERSUM Het Hilversum 100 jaar Mediastad Festival wordt zondag 27 mei van 7.00 tot 13.00 uur gehouden bij MCO aan de Heuvellaan 33 met diverse radioliveuitzendingen en rondleidingen (opgeven receptie@mco.nl) . Meer info: livehilversum.nl/100jaarmediastad/.

Wonen in grachtenpakhuis dat bol staat van de historie

Nu unieke loftappartementen in voormalige Weesper jenevermouterij

In het grachtenpakhuis 'Nieuwstad 100' in Weesp zijn unieke stadswoningen gemaakt. Met verkopend makelaar Koster Di Giacomo duiken we in de boeiende historie.

De geschiedenis van Nieuwstad 100 gaat terug naar 1799. En mogelijk zelfs nog verder... Foto's: João Vis

WEESP Met zijn 340 rijks- en gemeentemonumenten ademt het stadscentrum van Weesp nog steeds een rijk verleden uit. Neem Nieuwstad 100: tussen 1798-1799 gebouwd als mouterij en ooit onderdeel van de grote Weesper jeneverdistilleerderij Het Anker.

Samen met molen Het Anker, twee pakhuizen en twee stokerijen vormde Nieuwstad 100 een enorm jenevercomplex in het Weesp van begin 19e eeuw. Maar de geschiedenis van Nieuwstad 100 gaat verder terug dan 1799. Op 30 januari 1759 koopt de heer Johan Daniël Thuret de mouterij aan Nieuwstad 100 voor 200 gulden. Het is dus goed mogelijk dat het pand herontwikkeld is opgeleverd. En dat zet te denken...

West-Europese adel

In de ruim bemeten lofts kun je wonen en werken combineren.
Het zicht op de fraaie Van Houtenkerk is er nog steeds.

Enorm jenevercomplex in het Weesp van begin 19e eeuw

Eind 17e eeuw heet Weesp een groep Franse protestantse vluchtelingen welkom. Onder hen families van West-Europese adel zoals d'Arrest en Thuret, de familie van Daniël Thuret. Hun macht en aanzien groeide snel en binnen een korte tijd namen zij menig mouterij succesvol over. Maar ook hun deelname aan het stadsbestuur bleef niet uit. Die twee bleken overigens erg goed samen te gaan; een gunstige regelgeving ten opzichte van deze drank kwam de economie én hun eigen zaken ten goede. De Franse families waren naast welvarend ook verweven met elkaar. Daniël Thuret, koper van Nieuwstad 100, stapte in het huwelijksbootje met Johanna d'Arrest, dochter van regerend burgemeester Abraham d'Arrest. Deze burgemeester liet in diezelfde tijd het gemeentehuis (1772-1776) bouwen, betaald uit de accijns van de bier- en jeneverstokerijen. Hijzelf was ook befaamd om zijn distilleerderijen in Weesp. Men kwam veel bij elkaar over de vloer en naast trouwen werd er dus ook goed gedronken!

Het pakhuis Nieuwstad 100 heeft redelijk wat eigenaren gehad. In 1799 werd Nieuwstad 100 verkocht aan de vermogende Amsterdamse kooplieden en broertjes Schimmel. Jan Schimmel had in de jaren ervoor de Weesper jenever al tot geliefd product gemaakt in de Caribbean tijdens zijn jaren als ambtenaar van de West-Indische Compagnie. Hij staat dan ook aan de basis van de gloriejaren van jeneverstokerij Het Anker en Nieuwstad 100. Tegenwoordig wordt naar dit oude recept de Anker jenever weer gemaakt en verkocht!

In 1840 wordt Henry Bohlen (1810-1862), zoon van Bohl Bohlen en Anna Schimmel, aan het roer gezet van Nieuwstad 100. Henry houdt echter meer van veldslagen en in 1847 vertrekt hij naar het Amerikaanse leger waar hij het tot generaal schopt.

In 1869 is de mouterij even in handen van Hendrik Johannes Gudde, om vervolgens in 1870 gekocht te worden door C.F. van Houten. Dat betekent voor Nieuwstad 100 een definitief einde als mouterij. Tot aan 1931 zal Van Houten Cacao er zijn kantoor, opslag en expeditie hebben. Rond 1906 zien de medewerkers van Van Houten aan de overkant van de Oude Gracht de Van Houtenkerk gebouwd worden. Zicht op het fraaie kerkje heb je vanuit Nieuwstad 100 nog altijd.

Over de appartementen

Nieuwstad 100 is in 1799 gebouwd als groot, stevig en diep pakhuis met drie bouwlagen. Hierdoor is het mogelijk geworden om unieke loftappartementen te realiseren. Er is gekozen voor een casco oplevering, zodat de lofts geheel naar eigen inzicht en smaak afgebouwd kunnen worden. Door de zeer ruime afmetingen zijn de lofts ook geschikt om wonen en werken te combineren, of als kangoeroewoning. De voorgevel is meer verfijnd van uitvoering dan de gevels van andere pakhuizen. Het staat op de gemeentelijke monumentenlijst omdat het van grote stedenbouwkundige en historische waarde is en typologisch interessant en als zodanig een voor Weesp uniek object.

Op zaterdag 26 en zondag 27 mei van 11.00 tot 15.00 uur kunt u Nieuwstad 100 tijdens het Open Huis bewonderen.

Door de lens van Elders!

Deze oude baas boert ook nog steeds. Foto: Johan Elders

Eemnes Zomaar een zondagmorgen. Eemnesser Johan Elders trekt er graag op uit.

Onlangs struinde hij weer door de polder. Het leverde deze fraaie beelden op: van een authentieke Eemnesser tot de dierenpracht van Eemnes.

Bent u ook een fervent (hobby)fotograaf en wilt u uw kiekjes met ons delen? Stuur deze naar redactie@laardercourant.nl.

Ook andere nieuwtjes en wetenswaardigheden zijn daar natuurlijk welkom.

Schaapjes op de dijk. Foto: Johan Elders
Kiekeboe! Foto: Johan Elders
Zomaar in de polder. Foto: Johan Elders
Boe! Foto: Johan Elders