Laarder Courant de BEL

28 februari 2018

Laarder Courant de BEL 28 februari 2018


Wethouder Den Dunnen opent CoderDojo in bibliotheek van Eemnes

Foto: Bob Awick

Eemnes Kinderen en jongeren die geïnteresseerd zijn in programmeren en gamen kunnen tegenwoordig in Eemnes hun hart ophalen. In de bibliotheek opende wethouder Jan den Dunnen afgelopen zaterdag de eerste CoderDojo. Bij de CoderDojo leren kinderen spelenderwijs de grondbeginselen van het programmeren. Dit vanuit de gedachte dat deze kinderen er op school en later in hun werk veel plezier van hebben.

Gemeente Laren legt RSH dwangsom op

Laren De gemeente Laren heeft het bestuur van het Rosa Spier Huis (RSH) een last onder dwangsom opgelegd nu er met de kap van de bomen op het terrein aan de Hector Treublaan 2 is begonnen.

De gemeente heeft de kap laten stilleggen. Het RSH-bestuur heeft bezwaar gemaakt en de gemeente wacht nu de uitspraak van de bezwaarcommissie af.

Wethouder Ton Stam laat weten dat er door het college alles aan gedaan is om te voorkomen dat er bomen worden gekapt voordat er zekerheid is of het bouwplan gerealiseerd gaat worden.

Briljant!

Foto: Bob Awick

Annie en Sijts Mol zijn zaterdag 3 maart 65 jaar getrouwd. Destijds een briljante zet en nu staan ze aan de vooravond van een briljant huwelijksfeest.

9

Wandelroutes bepijlen
Tijdens de Gooise Wandelvierdaagse (20 tot en met 23 juni) moeten de mooiste plekjes van het Gooi en omgeving van pijlen voorzien worden (na afloop ook weer ophalen). Twee weken voor de vierdaagse is er een informatieavond waar uitleg wordt gegeven over de bepijling. U gaat altijd met een ervaren pijler op stap die de route op zijn duimpje kent. Werktijden: tussen 06.00 en 10.00 en 14.00 en 17.00 uur. Contactpersoon: Jan de Boer van Stichting Wandelvierdaagse het Gooi, telefoon 06-23266658/06-12648311 of jandeboer@kpnplanet.nl.

Huiskamervrijwilliger
Voor de bewoners van De Stichtse Hof worden huiskamervrijwilligers gezocht. Voor persoonlijke aandacht, zoals de krant voorlezen, een kopje koffie inschenken, een gesprekje aangaan of nagels verzorgen. Werktijden: de grootste behoefte ligt dagelijks op tijden tussen 11.00 en 12.00 uur en 14.30 en 16.00 uur. Contactpersoon: Jennifer Nortman, telefoon 035-5390808 of uitbureauDSH@vivium.nl.

Technische dienst
Ondersteunen bij de technische dienst. Op maandag en vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur. Contactpersoon: Karin van Rumt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek in Laren, telefoon 035-625 6558/035-6256411 of k.vanrumt@amaris.nl.

NLdoet
Het Oranje Fonds organiseert op 9 en 10 maart weer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Op www.ndoet.nl staan leuke klussen om alleen of met een groep te klaren, zoals: muren sauzen voor Stichting de Droomboom in Blaricum op zaterdag 10 maart van 9.00 tot 12.00 uur. Met elkaar maken we er een gezellige ochtend van. Contactpersoon: mw. E. Rabbe, telefoon 035-7852523 of esther.rabbe@stichtingdedroomboom.nl. Of hulp bieden aan Amaris Theodotion op vrijdag 9 maart: help mee met het opknappen van de balkons en terrasjes, maak rolstoelen/rollators/tilliften en buitenlampen schoon, knap de patio's op of verblijd de bewoners door gezelschapsspelletjes te doen. Contactpersoon: Karin van Rumt, telefoon 035-6256411 of mail naar k.vanrumt@amaris.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122. Telefoon 035- 7504149 of e-mail: vclarenblaricum@versawelzijn.nl.

Gehele regio sluit zich aan bij statiegeldalliantie

BEL Alle zeven gemeenten van de Gooi en Vechtstreek hebben zich aangesloten bij de statiegeldalliantie. Op advies van de GAD hebben Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren allemaal aangegeven dat ze voorstander zijn van uitbreiding van statiegeld.

De statiegeldalliantie pleit voor het uitbreiden van statiegeld naar kleine plastic flessen en blikjes om zo de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen.
Onderzoek heeft aangetoond dat met het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes de hoeveelheid zwerfafval met 70 tot 90% afneemt. Nog meer voordelen zijn dat deze flesjes en blikjes goed gerecycled kunnen worden voor nieuwe producten, waardoor minder CO2 uitgestoten wordt en minder afval verbrand. De plastic soep in de zee vermindert, evenals dierenleed. Lokale overheden, en daarmee de belastingbetaler, besparen jaarlijks tientallen miljoenen euro's aan opruimkosten van zwerfafval.
In de statiegeldalliantie bundelen maatschappelijke organisaties, lokale overheden, burgerinitiatieven, bedrijven en milieuorganisaties hun krachten om een gezamenlijk geluid te laten horen voor statiegeld op blikjes en plastic flessen richting de Nederlandse en Belgische regeringen. Op 15 maart spreekt de Tweede Kamer over de uitbreiding van statiegeld.
Omringende landen zoals Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en ook in Slovenië, Estland en Litouwen heffen al statiegeld op blikjes en plastic flesjes.
Op statiegeldalliantie.org kunnen inwoners aangeven dat ze voor uitbreiding van statiegeld zijn.

Weerbericht

Winters koud, in het weekeinde afnemende kou

Het venijn in deze winter zit duidelijk in de staart. Donderdag start de meteorologische lente, niet met zacht lenteweer, maar met diepvrieskou. Het Scandinavisch hogedrukgebied beweegt vanaf vrijdag westwaarts. Vanaf de oceaan trekt dan een depressie richting Engeland en deze zet een dooiaanval in. Eerst kan er sneeuw vallen, vanaf zaterdag overgaand in ijzel en regen.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag vriest het omstreeks -8 graden. Overdag zijn er perioden met zon bij een maximum van -1 graad. In de ochtend ligt de gevoelstemperatuur rond -15 graden door een stevige oostenwind. In de nacht naar vrijdag vriest het rond -7 graden. Overdag neem de bewolking toe, later is er kans op sneeuw. Het maximum ligt rond het vriespunt.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag vriest het nog tot -4 graden. Eerst valt er sneeuw, in de ochtend overgaand in ijzel en regen. Later op de dag klaart het wat op. De temperatuur loopt op tot +5 graden. In de nacht naar zondag vriest het licht. Overdag is het wisselend bewolkt met kans op enkele regenbuien. Bij een matige zuidoostenwind stijgt de temperatuur naar 7 à 8 graden.

Weetje

De meteorologische winter loopt donderdag ten einde, ook al doet het weer daar bepaald nog niet aan denken. De winter had duidelijk twee gezichten. December en januari waren zeer somber en zeer nat, tevens gemiddeld zacht. Februari was het tegendeel, zeer droog, koud en extreem zonnig. In zijn geheel bezien was de winter nat, vrij zonnig en aan de zachte kant.

Foto: Ab Walet

Zie hier het prototype van een nieuw soort paard. Revolutionair, met twee pk! Een echte deux-chevaux. Dit is de zesbeensuitvoering. Biedt comfortabel plaats aan vier personen. Hij loopt op h2oi. Verder zuinig in gebruik! Beetje water. Uiterst milieuvriendelijk. Zelfs de uitstoot is nog bruikbaar. Hij biedt veel mogelijkheden, onder meer geschikt voor politiewerk. Er is al veel belangstelling getoond, zelfs door paardenvriend Sinterklaas. Mits leverbaar in het wit!

Lezing over levenstestament

Eemnes Seniorenvereniging BasBEL organiseert op woensdag 7 maart van 15.30 tot 17.00 uur een lezing over het levenstestament.

Deze wordt gehouden door mevrouw mr. W.A. van der Sluis-Bont, notaris in Eemnes. Zij informeert de aanwezigen over de mogelijkheden van het maken van een levenstestament. Naast het geven van informatie is de notaris ook bereid om vragen van de aanwezigen te beantwoorden. Ook niet-leden van de seniorenvereniging de BasBEL zijn welkom. De entree is gratis.
Een levenstestament is niet een echt testament, maar eigenlijk meer een volmacht die in een notariële akte is vastgelegd. In een levenstestament worden één of meerdere personen aangewezen die onvoorwaardelijk vertrouwd worden. In het levenstestament wordt aan hen een volmacht gegeven om wensen op medisch gebied kenbaar te maken en om goede zorg te organiseren.

Partijen woedend over inzet van adviesbureau Berenschot

Provincie laat nu al een HBL-herindelingsontwerp maken

De provincie Noord-Holland heeft adviesbureau Berenschot opgedragen de fusie bestuurlijk voor te bereiden. De ontwikkelingen gaan dus stevig door.

De partijleden uit Laren, Blaricum en Huizen die de juridische strijd tegen fusie willen aangaan. Foto: Bob Awick

Laren/Blaricum Nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart hebben ook de gemeenten Laren, Blaricum en Huizen een brief ontvangen van de provincie Noord-Holland dat adviesbureau Berenschot de opdracht heeft gekregen om een herindelingsontwerp te maken waarin de gemeenten onderdeel wordt van één gemeente met Huizen en later met Hilversum.

"Het wordt zo langzamerhand complete oorlog", zegt Carien Bölger, fractievoorzitter van Hart voor Blaricum (HvB). "Wij hebben naar aanleiding hiervan een indringende motie opgesteld die we indienen in de raad van Blaricum op 6 maart. We willen daarmee het college opdragen niet deel te nemen aan gesprekken met Berenschot."

Ziedend

'Den Haag mag de ramkoers van Noord-Holland niet honoreren'

Timo Smit, voorzitter van Larens Behoud, is ziedend. "Met deze schoffering is nu de maat echt vol! Zijn ze in Haarlem nu helemaal gek geworden? Er lopen diverse procedures tegen de provincie omdat ze van het fusiedossier een ondoorzichtig rommeltje hebben gemaakt. Commissaris Johan Remkes is de regie al enige tijd kwijt en probeert als laatste redmiddel nu een duur organisatiebureau als een soort haarlemmerolie voor zijn karretje te spannen." Hiermee wordt een maand voor de verkiezingen ten onrechte de suggestie gewekt dat een fusie een gelopen race is, zegt de voorzitter van Larens Behoud: "Niets is minder waar, juist nú zijn de kansen voor het behoud van een zelfstandig Laren groot."

'Non-collaboratie'

Peter Calis, fractievoorzitter van Larens Behoud, neemt concrete actie en roept collega-raadsleden van Laren, maar ook van Huizen en Blaricum, op tot een krachtige 'non-collaboratie'. Calis: "Waarom zouden we meewerken aan een herindelingsontwerp dat de overgrote meerderheid (43 van de 55 raadsleden) helemaal niet wil? Wij weigeren mee te timmeren aan een doodskist voor ons dorp dat springlevend is!"

Klacht

Ook Liberaal Laren, VVD Laren en PvdA Laren hebben uitgesproken niet te willen meewerken aan gesprekken met Berenschot, evenals De Blaricumse Partij, CDA Blaricum en Democratisch Alternatief Blaricum (DAB). CDA-fractievoorzitter Gerard Knoop kan heel kort zijn: "CDA Blaricum wil geen fusie. Dit pareren kan alleen wanneer we met een stem spreken." Ook zijn Blaricumse collega-raadslid Rob Bruintjes (DAB) is duidelijk en heeft over de hele gang van zaken al een klacht ingediend bij de Europese commissie. "Deze hele procedure mag grondwettelijk niet."

Slachthuis

Jacqueline Timmerman van Liberaal Laren: "De slogan van Berenschot - 'Samen op weg' - klinkt heel vriendelijk, maar is in werkelijkheid het onder dwang begeleiden naar het slachthuis. We zijn toch niet zo naïef hier medewerking aan te verlenen? Het is inmiddels bekend dat we volgens Berenschot geen enkele invloed meer kunnen uitoefenen op zowel het proces zelf als de inhoud van dat proces zodra we met ze meelopen. Dan is er geen weg meer terug; alle deuren vallen dan achter ons dicht en we kunnen geen kant meer op. Wij gaan niet vrijwillig meewerken aan onze eigen ondergang en dus gaan wij onder geen beding praten met Berenschot." Johan de Bondt, de nummer 2 van Lijst 2 (VVD), meldt: "Een schandelijk voorbeeld van machtsdenken dat enorme afbreuk doet aan de lokale democratie en de wijze waarop overheden met elkaar dienen om te gaan."

Ontbrekende info

Wethouder Tijmen Smit twitterde over het door de provincie gepubliceerde Plan van Aanpak voor de herindeling: "Wat mij opvalt is dat relevante documentatie ontbreekt, zoals de zienswijzen op bestuurskrachtmeting, alle correspondentie van de gemeente Laren met de provincie Noord-Holland en tevens de afkeurende reactie van de provincie Utrecht op het hele Arhi-proces. Waarom ontbreekt er info?"

Schijnvertoning

Ook in Eemnes ergeren ze zich groen en geel en is Martijn Gebbink van D66 in het bijzonder verontwaardigd. Gebbink: "Den Haag mag de ramkoers van Noord-Holland niet honoreren." Gebbink noemt de poging van bureau Berenschot een schijnvertoning. "Gedeputeerde Staten van Noord-Holland bewijzen zichzelf een slechte dienst door Berenschot op tournee te sturen, terwijl er geen enkele intentie is echt te luisteren."
Het college van Huizen heeft voor volgende week een kennismakingsgesprek met Berenschot gepland. Bij het ter perse gaan van deze krant was het rapport bij de raadsleden van Huizen nog niet bekend.

Dictaat

In ieder geval zijn Marian Rebel en Gerard Horst van Dorpsbelangen Huizen ook strijdbaar tegen de provinciale plannen.
"De provincie komt nu met een dictaat, maar onze slogan is 'Samenwerken is oké, maar samenvoegen NEE!' Wij hebben de handen ineengesloten en die ketting is niet te doorbreken", aldus Rebel.

Larens Behoud bepleit Wob-verzoek aan provincie

Leo Janssen lichtte vanmorgen het bezwaar toe. Foto: Leon Schouten

Laren In het Provinciehuis in Haarlem heeft Leo Janssen, secretaris van de Vereniging Larens Behoud, vorige week tijdens een openbare hoorzitting een toelichting gegeven op het Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) van het bestuur van Larens Behoud.

Op de zitting, waarvoor ruim dertig minuten werd uitgetrokken, kreeg Janssen de gelegenheid een toelichting te geven op het bezwaar. Janssen werd kundig terzijde gestaan door Karin van Hunnik, kandidaat-gemeenteraadslid en co-lijsttrekker van Larens Behoud. Naast de leden van bestuur en andere leden van Larens Behoud waren ook Jacqueline Timmerman van Liberaal Laren en Carien Bölger van Hart voor Blaricum aanwezig. De commissie Hoor en advies doet binnen een kleine drie weken uitspraak of de door Larens Behoud gevraagde documenten over de vergadering van Gedeputeerde Staten op 7 november 2017 alsnog worden vrijgegeven.

Koffie bij Bruis met Hart voor Blaricum

Blaricum Een kennismaking met de aspirant-raadsleden van Hart voor Blaricum (HvB) vindt plaats op donderdag 1 maart bij Bruis in de Blaricummermeent en op 8 maart in De Malbak. Belangstellenden kunnen vanaf 19.30 uur aanschuiven voor een kop koffie of thee.

Lijsttrekkersdebat in Blaricum en Eemnes

Onafhankelijke vereniging BasBEL geeft haar leden een stem

Ellen de Valk (blauwe trui) blij met lijsttrekkersdebatten. Eigen foto

BEL De onafhankelijke vereniging voor ouderen BasBEL organiseert zowel in Eemnes als Blaricum een lijsttrekkersdebat. "Dan kunnen ouderen hun keuze mede afstemmen op wat een partij lokaal wél of juist niet voor hen op het gebied van zorg, huisvesting en verkeer doet", zegt BasBEL-woordvoerder Ellen de Valk.

Er komt in Laren geen debat van deze ouderenclub, omdat daar Politiek Café 't Gooi al dialogen organiseert. "Vanuit de BasBEL zijn wij daar wel aanwezig om vragen te stellen over het seniorenbeleid van de partijen." Gemeentebesturen hebben grote invloed op de leefomgeving van hun inwoners, meent De Valk. "Met bestemmingsplannen bepalen gemeenteraden wat er wel en niet op hun grondgebied kan gebeuren. Bijvoorbeeld wat betreft nieuwe woonbuurten, of een eigen dorpscentrum."
De BasBEL denkt dat de keuze voor zelfstandigheid van de gemeenten een verstandige is. "Wij geloven niet in verdere schaalvergroting, integendeel. De zorg, het onderwijs en de volkshuisvesting zijn de laatste jaren juist weer de weg ingeslagen van kleinere eenheden. In het onderwijs krijgen regionale mammoetorganisaties zelfs subsidie als ze zich weer opsplitsen in plaatselijke scholen. Leden uit onze achterban lieten al vaker blijken dat ze hechten aan hun eigen dorp, met eigen raadsleden en wethouders die ze nog gewoon kunnen aanspreken."
De BasBEL is dus voorstander van de gemeentelijke zelfstandigheid van de drie dorpen. "En van de praktische samenwerking, die al jaren zijn nut bewees, in één ambtelijke BEL-organisatie. Deze zelfstandigheid van de drie samenwerkende gemeenten is maar een van de gemeentelijke thema’s die voor ouderen interessant is. Daarnaast gaat het bijvoorbeeld om Wmo-beleid (zoals traplift, taxi en thuiszorg), om verkeer (van een busje tot onderhoud stoepen) en om volkshuisvesting (betaalbare seniorenwoningen, op 'rollatorafstand' van voorzieningen).
Om kandidaat-raadsleden aan de tand te voelen en om ze te vragen of ze een seniorvriendelijk beleid voorstaan, organiseert de BasBEL daarom de lijsttrekkersdebatten. Op maandag 12 maart om 20.00 uur in de Blaercom aan de Schoolstraat 3, onder leiding van Kent Hanson (Radio 6FM), en op woensdag 14 maart, ook om 20.00 uur, in de bibliotheek aan de Raadhuislaan 49b onder leiding van Marcel Peek.

Leden van de BasBEL zijn van harte welkom en kunnen gebruikmaken van de vervoerservice door te bellen met Marijcke Beel, 035-5313290 of secretaris@basbel.nl.

'Wij geloven niet in verdere schaalvergroting'

Marise Lindeman

Marise Lindeman (48) is geboren en getogen in Blaricum. We kennen haar onder meer van Café d'Ouwe Tak.

Foto: Eigen foto

Wat is er zo leuk aan Blaricum?
"Blaricum is grotendeels puur en authentiek."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Met onze camper op pad."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Met mijn kinderen, iedere dag weer, geweldig om te zien hoe zij in het leven zijn gaan staan."

Waar maak je je zorgen om?
"Om de verandering van het klimaat."

Wat is je favoriete plek in Blaricum?
"Thuis aan de keukentafel met lieve mensen om mij heen en uiteraard ook in ons café d'Ouwe Tak aan de bar."

Blaricum mist nog?
"Meer saamhorigheid."

Als je een dagje de burgemeester van Blaricum was, wat zou je doen?
"Een plan maken om viermaal per jaar een steeds wisselende groep inwoners van Blaricum uit te nodigen voor een running diner langs alle geweldige horeca die Blaricum rijk is."

Fusie of zelfstandig?
"Zo lang mogelijk zelfstandig."

Welke reis wil je nog maken?
"Dolgraag een keer naar Australië. Daar woont mijn oom die net 90 jaar is geworden en zijn leuke gezin."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Mezelf omscholen tot verzorgende en dan zou ik willen werken bij Vivium Thuiszorg in Blaricum. De mensen die daar werken zijn zo betrokken en liefdevol voor eenieder die ze nodig heeft, daar zou ik graag mijn steentje aan willen bijdragen."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"'Pluk de dag'. Het is echt zo, morgen kan alles anders zijn."

Voordracht over Sint Janskerkhof

Laren Hoe dachten de bewoners van het Gooi in de middeleeuwen over het leven na de dood? Waarom cremeerden onze voorouders hun doden en gingen ze vanaf het begin van de 8ste eeuw over tot begraven?

Deze en nog veel meer vragen komen aan de orde in een voordracht 'Het Sint Janskerkhof en middeleeuwse ideeën over leven na de dood', die dr. Henk Michielse als historicus en sociale wetenschapper actief voor historisch genootschap Tussen Vecht en Eem op woensdag 28 februari om 20.00 uur houdt in De Lindenhoeve aan de Burgemeester Van Nispenstraat 29 in Laren.

De toegang is gratis voor iedereen. Inloop kan vanaf 19.30 uur. De Lindenhoeve is het centrum van de Historische Kring Laren (HKL).

Schaatsplezier in de Eempolder

De drie boerenzonen in actie. Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes Over een poosje wonen er in de paddenpoel weer honderden grutto's, maar nu is er schaatsplezier. De boerenzonen Wessel (12) en de gebroeders Lars (13) en Roy (16) wonen op tweehonderd meter van de poel aan de Korte Maatsekade en stonden maandag al op de schaats. Buurman Jan Bon legde een brug, waardoor nu iedereen gebruik kan maken van de ijsbaan.

'Blaricum aan Zee' komt dinsdag in raad

Durven de politieke partijen een besluit te nemen?

De bewoners van de Blaricummermeent kijken uit naar Blaricum aan Zee. Foto: BAZ

Blaricum In het rondtafelgesprek (RTG) van vorige week kwam het project 'Blaricum aan Zee' aan de orde. Het was een inventarisatie van achtergrond en voorgeschiedenis en inbreng derden. In de raad van 6 maart worden pas écht standpunten ingenomen. Hoewel, partijen zouden de besluitvorming aan de nieuwe raad willen overlaten.

Het CDA Blaricum vindt Blaricum aan Zee een geweldig plan. "Het maakt van de Blaricummermeent een nog prachtiger wijk", zegt Gerard Knoop. De inwoners kunnen 100% rekenen op Democratisch Alternatief Blaricum (DAB). "We gaan alle medewerking verlenen aan de ontwikkeling van deze plannen", meldt Rob Bruintjes. Christien Dobber (VVD) wil het partijstandpunt geheim houden tot aan de raadsvergadering. Het enige dat ze kwijt wil is: "VVD is een partij die het ondernemerschap van harte ondersteunt en een groot voorstander is van het ontwikkelen van het Blaricumse strand tot een gezellig en veilig recreatiegebied in Blaricum." VVD zal rekening houden met de wensen van de bewoners, voegt ze daaraan toe. Hart voor Blaricum wil al jaren heel graag aan de Stichtseweg recreatiemogelijkheden in de vorm van horeca en kleinschalige faciliteiten voor watersport. Carien Bölger: "Wij zijn ontzettend blij met het particuliere initiatief dat nu op tafel ligt. Wij willen graag een bestemmingsplanprocedure laten starten." Carin Francken (D66) vraagt zich af of Blaricummers behoefte hebben aan een extra eiland in het Gooimeer. "Het lijkt een leuk plan, de plaatjes zijn idyllisch, maar de werkelijkheid ziet er soms anders uit. Dat op deze plek iets moois en goeds kan komen blijft voor ons het uitgangspunt! Maar laten we uiterst zorgvuldig en overdacht te werk gaan." De Blaricumse Partij staat voor een kleinschalige accommodatie, waarbij de recreatiemogelijkheden worden verruimd, de natuurwaarden in stand blijven en de verloedering wordt tegengegaan, meldt Bea Kukupessy-Rokebrand.

Politiek verdeeld over aanleg 'Blaricum aan Zee'

Naast het charmante groen en de basiliek is er in Laren helemaal niks te zien... Foto: Leo Janssen

Nog even en dan zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Op woensdag 21 maart. Tijdens het verkiezingsdebat op 15 maart om 20.00 uur in het Brinkhuis hoort u van de zeven politieke partijen in al of niet felle bewoordingen wat er allemaal aan de hand is met Laren en vooral waarom u op wie moet gaan stemmen.

Toen ik net wethouder was en vooral net locoburgemeester, sprak onze toen eerste burger Elbert Roest mij aan. "Leo, nu je loco bent wordt het tijd dat, als ik niet in Laren aanwezig ben, jij de verantwoordelijkheid krijgt over de veiligheid in ons dorp en daarom lijkt het me verstandig dat jij eens met de commissaris van politie gaat praten hoe de zaken zijn geregeld voor wat betreft dit onderwerp." Een afspraak was snel gemaakt. Ik vroeg aan collega-wethouder Patriek Kerkhoff of hij er ook bij aanwezig wilde zijn. Met zijn tweeën zaten we in de wethouderskamer - als schoolkinderen in de klas - met onze armen over elkaar geduldig te wachten op deze eerste les over openbare orde en veiligheid. Toen de geüniformeerde met zijn hoge onderscheidingstekens binnenkwam, kon ik het niet laten meteen een eerste verkennende vraag te stellen. "Commissaris, kunt u vertellen wat er met dit dorp aan de hand is." De man, baas van de regionale hermandad, keek ernstig. "Dat wil ik graag doen heren, maar één ding vooraf: ik vertrouw erop dat de monden daarover dichtgaan." "Natuurlijk, commissaris", antwoordden we braaf. "Dus klep dicht? Ik kan ervan op aan?" We konden niet wachten op zijn antwoord. "Ok," klonk het resoluut, "dan zal ik het jullie vertellen. Maar nogmaals mondje dicht, n'est-ce pas?" Onze lippen waren geseald. Hij zuchtte diep. "Er zijn met dit dorp twee dingen aan de hand, nogmaals…"

Ik keek Patriek benauwend aan. "Tais-toi, hè?" Het duurde nu wel erg lang. "Er zijn met Laren twee dingen aan de hand", herhaalde hij zichzelf. Hij zuchtte opnieuw en dan, met volle overtuiging: "1. Niks en 2. Helemaal niks." Met zijn drieën gierden we het uit. Heerlijk, wat een man! Als ik bovenstaande foto, genomen vanaf de watertoren, dan ook zie, moet ik altijd aan de commissaris denken. Naast het charmante groen en de basiliek is er in Laren helemaal niks te zien, lees: 'niks aan de hand'. Informeert u zich goed voor de 21ste en maak dan uw keuze. Succes!

Aimez-vous Brahms in het Brinkhuis

Laren Versa Welzijn organiseert maandag 5 maart om 14.00 uur haar maandelijkse culturele middag voor senioren. De toegang bedraagt 5 euro, inclusief koffie/thee tijdens de pauze.

De muziekrecensent en presentator Tjako Fennema neemt zijn gehoor mee naar het Hamburg (en later Wenen) van de componist Johannes Brahms. Hoeveel Nederlanders hebben zijn 'Ein Deutsches Requiem' in hun hart gesloten en kennen zijn beroemde Hongaarse dansen. Ook zijn symfonieën, liederen en pianomuziek zijn vaak te beluisteren in de concertzalen. Tijdens de lezing speelt Wybe Kooijmans pianomuziek van Brahms en worden geluidsfragmenten ten gehore gebracht. Ook is een wasrolopname te horen waarop de in 1897 overleden componist zelf aan het woord is. Gezien de te verwachten belangstelling is aanmelden raadzaam. Dat kan via telefoonnummer 06-49377171 of e-mail abijleveld@versawelzijn.nl.

Kamerlid Henk Nijboer naar Eemnes

Eemnes Tweede Kamerlid Henk Nijboer is maandag 5 maart van 9.30 tot 11.30 uur te gast in Eemnes.

Hij schuift aan tafel met de PvdA-fracties en inwoners uit Blaricum, Eemnes en Laren en spreekt over wonen in de breedste zin van het woord. Aansluitend wordt een wandeling door de wijk Zuidpolder gemaakt.

Kindregeling raadsbreed aangenomen

Laren De gemeenteraad heeft ingestemd met de beleidsnotitie 'Kindarrangement voor gemeenten Huizen, Laren, Blaricum en Eemnes'.

Een bedrag van 41.782 euro (door het Rijk beschikbaar gesteld) wordt toegevoegd aan het Sociaal Domein. Middels een amendement (PvdA) is het college opgedragen de regeling goed bekend te maken met de bedoeling ondergebruik tegen te gaan. Wethouder Leen van der Pols hoopt dat de gezinnen die in aanmerking komen voor deze regelingen (zij die 100-120% boven het bijstandsniveau leven) deze financiële hulp ook willen en durven accepteren.

Briljanten huwelijksfeest voor Annie en Sijts uit Eemnes

Sijts (89) roept al die jaren: 'Ze is mijn gouden vrouwtje'

Sijts en Annie zijn al 65 jaar gelukkig samen. Foto: Bob Awick

door Jacqueline Roest

Eemnes Het getal 3 is hun geluksgetal, want ze zijn niet alleen op 3-3-1953 getrouwd, maar kregen ook nog eens drie kinderen. Ik ben op bezoek bij het echtpaar Annie Mol-Sievers en Sijts Mol aan de Veldweg. Hij is een echte Eemnesser, zij een geboren Hilversumse, maar in Laren opgegroeid. Samen wonen ze sinds hun huwelijk in Eemnes. Zaterdag zijn ze maar liefst 65 jaar getrouwd. Briljant!

Sijts en Annie zijn in de echt verbonden in het raadhuis aan de Wakkerendijk. De afgestudeerd coupeuse had haar gekleurde trouwjurk eigenhandig gemaakt. "Nee, ik ben niet in het wit getrouwd." Annie had gekozen voor een turkooiskleurig ensemble. "Een lange rok met een jasje, waarin een gouden glinstering was verwerkt. Het paste perfect bij het donkere pak van Sijts." Een bij haar schoonouders op zolder gevonden kroontje met sluier paste daar goed bij. Haar bruidsboeket was gemaakt van fresia's met de knoppen van hyacinten. "Na mijn trouwen heb ik de rok korter gemaakt en nog vaak gedragen", lacht de handige Annie (87).

Niks 'grensgeval': de liefde voor elkaar is supersterk

Goud

"Het was liefde op het eerste gezicht", zegt Sijts (89). Hij is nog steeds dol op zijn Annie, die hij in zijn tienerjaren heeft leren kennen ("ze is mijn gouden vrouwtje"). Na de ellendige oorlogsjaren scheen de zon weer in het leven van de twee tortelduifjes. Bij het ophalen van de herinneringen stralen hun ogen.

Sportief

Heel Eemnes kent het koppel als 'Sijts en moeder Mol'. De vader van drie, opa van vijf en overgrootvader van drie, verdiende de kost als timmerman, en later als uitvoerder. Ook was hij als nieuwbouwopzichter in dienst bij de gemeente Huizen. "Hij heeft de gehele Oostermeent zien bouwen", merkt Annie op. Mevrouw Mol bleef thuis voor de kinderen en zorgde er met haar naaikunsten voor dat haar drietal er altijd pico bello uitzag, bekleedde de wiegjes en naaide de trouwjurken voor haar dochters." Sportief zijn de twee ook altijd geweest. Annie was betrokken bij de oprichting van handbalvereniging SV Laren en Sijts bij voetbalclub SV Eemnes. Hij heeft er mooie herinneringen aan. Hij beleefde ook een voetbalcarrière bij Zuidvogels in Huizen. "Dat was een mooie tijd." Tegenwoordig zijn ze zelf niet meer actief sport aan het beoefenen, maar ze volgen wel alles op televisie.
De gezondheid van het echtpaar is goed, al wordt Sijts wel een beetje vergeetachtig. "Maar Erica (de assistente van dokter Van Dorst in Laren, red.) houdt ons zó goed in de gaten." De 87-jarige Annie doet nog steeds boodschapjes. "Altijd op de fiets." Ze is in voor een praatje en heeft altijd een luisterend oor. "Door het stellen van een simpele vraag hoor je interessante verhalen. Daar geniet ik van."

Voor wethouder Tijmen Smit viel er een lijk uit de kast

Tijmen Smit is niet meer beschikbaar als wethouder. Foto: Bob Awick

TIJMEN SMIT Wethouder Tijmen Smit (Larens Behoud) kwam er kort na zijn aantreden achter dat hij was begonnen aan een lastige klus, want al snel kwam aan het licht dat er in zijn portefeuille Financiën een lijk uit de kast viel.

"Op de begroting van 24 miljoen bleek een tekort te zijn van 1,2 miljoen en nog niet alle kosten, die de gemeente wel maakte, stonden in de begroting. Door te bezuinigen en door samenwerking hebben we dat tekort weten weg te werken en heeft Laren nu weer een overschot. Daardoor hebben we in de afgelopen vier jaar toch veel kunnen doen, maar zijn we wel goed op de centen blijven letten."
In zijn portefeuille Kunst en Cultuur heeft Smit ook het nodige kunnen bereiken. "De samenwerking tussen de culturele instellingen is verbeterd en het is gelukt om kunst en cultuur te integreren in de evenementen. En in mei is elk jaar de Larense Kunstmaand." Daarnaast bleek de noodzaak de evenementen eens tegen het licht te houden. "Die zijn nu kleinschaliger en meer verspreid over het jaar, zijn wat meer op Laren gericht en beter in proportie." Tevens bracht Smit in de regio samenwerking tot stand op het vlak van cultuur en erfgoed. Verder is in samenwerking met Bijzonder Laren het ondernemersfonds van de grond gekomen, ziet Laren er met de kerst schitterend uit en heeft Bijzonder Laren met de winkeliers op elke eerste zondag van de maand de koopzondag met promotieactiviteiten beter in de verf gezet. Tevens kijkt Smit met genoegen terug op de periode in 2015 waarin burgemeester Roest de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella liep en Smit de burgemeester verving. Terecht trots kan wethouder Smit zijn op zijn duurzaamheidsaanpak met objectgebonden financiering, een aanpak die dankzij zijn betrokkenheid uit de koker van Laren komt en nu landelijk tot voorbeeld dient. "Daarmee hoeven mensen hun spaargeld niet te gebruiken voor het verduurzamen van hun huis, maar laten ze de gemeente dat voor hen doen. Hoe dat werkt? Je leent de duurzaamheidsinvestering van de gemeente en jaarlijks betaalt men dan aan de gemeente een bedrag dat lager is dan het bedrag dat voorheen aan de energierekening werd betaald. Mocht men tussentijds verhuizen, dan is dat geen probleem. De 'lening' gaat over op de volgende bewoner."
Tijmen Smit keert niet terug in de Larense politiek, maar gaat per 1 maart aan de slag als interim-lid van het college van bestuur van de Gooise Scholen Federatie.

Stam: 'Iets kunnen betekenen maakt dit werk bevredigend'

Onder de parkeerplaats bij Singer is een opvangbassin gekomen. Foto: Studio Kastermans

TON STAM Het meest in het oog springende dossier van wethouder Ton Stam (VVD) kwam in de zomer van 2014 letterlijk uit de lucht vallen. Een stortbui van zondvloedachtige proportie zette het centrum van Laren en vele andere plekken in het dorp blank en zorgde voor een miljoenenschade.

"Het werd al snel duidelijk dat dit niet nog eens mocht gebeuren. Niet alleen vanwege de schade, maar ook omdat het smerige rioolwater in de huizen en winkels ook schadelijk is voor de volksgezondheid." De gemeente deed uitgebreide studies naar oplossingen en vond die in opvangbassins bij bijvoorbeeld de parkeerplaats van Singer, in de aanleg van gescheiden riolen bij wegreconstructies en in het afkoppelen van regenpijpen van het vuilwaterriool. "Over dat laatste hebben we wat te licht gedacht, want de kosten voor de burger bleken hier en daar veel te hoog en dat was natuurlijk niet onze bedoeling. Daarom nemen we alles nog eens onder de loep en het voorstel is nu om via een verhoging van de rioolheffing de kosten van de afkoppeling voor rekening van de gemeente te nemen. In de komende maanden gaan we nog uitvoerig met de inwoners communiceren over de oplossing."
Maar er waren ook vrolijker dossiers voor de wethouder. "Er kon voor Larense begrippen redelijk worden gebouwd. Zo werd de Tarcisiushof met achttien sociale huurwoningen opgeleverd, gaat binnenkort de bouw van start op de locaties Houtzagerij en Sint Janshuis en is met de bouw van het crematorium begonnen. Ook is het duurzame nieuwe zwembad gereedgekomen, binnen budget, en zijn Singer en omgeving vernieuwd. Verder hebben we de lokale woonvisie ontwikkeld, met een derde sociaal als bindende voorwaarde. En de fusie van Woningbouwvereniging Laren met Woningcorporatie Gooi en Omstreken is afgerond, met de keiharde toezegging dat Het Gooi en Omstreken 25 miljoen zal investeren in Laren." In de sector sport heeft de gemeente de voetbalvereniging kunnen helpen en de hockeyclub met een forse lening van een wisse dood gered. Tevens kon Stam enkele uit het verleden geërfde hoofdpijndossiers afronden of bijna afronden. "Na ruim acht jaar is de verhuizing van de Scouting Maggy Lekeux naar de Veerweg nu eindelijk ook juridisch rond en de nare kwestie rond Hoefloo 20 wordt nu ook aangepakt."
Indien de VVD na de verkiezing opnieuw deel kan uitmaken van een coalitie, is Ton Stam weer beschikbaar als wethouder in Laren.

Leen van der Pols: 'Domme vragen bestaan niet'

Leen van der Pols: 'Wij zijn er om te helpen.' Foto: Bastiaan Miché

LEEN VAN DER POLS Voor wethouder Leen van der Pols (CDA) waren in de afgelopen raadsperiode de transformatie van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Participatiewet en de Jeugdwet de voornaamste dossiers.

"Dat gaf aanvankelijk veel zorg onder inwoners die daarmee te maken hadden. Laren werkt in die dossiers in HBEL-verband samen met Huizen, Blaricum en Eemnes en nu we een paar jaar aan de slag zijn kunnen we stellen dat we het goed hebben gedaan en dat er geen grote ongelukken zijn gebeurd. Daarbij heeft het zeker geholpen dat we met vier wethouders van CDA-snit samenwerken, die vanuit hun DNA de zwakkeren in de samenleving willen helpen. We vragen van onze consulenten begrip voor een hulpvraag en geen belerende opstelling. Mensen hebben het recht om gehoord te worden en domme vragen bestaan niet. En dan lukt het altijd wel om in geval van echte nood een oplossing te vinden."
Waar Van der Pols, samen met zijn collega’s Smit en Stam en oud-burgervader Roest, echt trots op kan zijn, is de opvang van vluchtelingen in de Klaas Bout-sporthal ten tijde van de piek van de vluchtelingencrisis. "In de regio werd van alles beloofd. Maar het was wel in dit 'rodebroekendorp' waarvan juist niet veel werd verwacht, dat we onze zaakjes het eerst op orde hadden en we honderd mensen in de sporthal konden opvangen." Ook kwam na jaren van discussie eindelijk een jeugdhonk tot stand. "In het leeggekomen schoolgebouw van De Scheper zijn we met Versa Welzijn aan het experimenteren gegaan en inmiddels is het uitgegroeid tot een jeugdhonk waar in totaliteit zo’n driehonderd jongeren uiteenlopende activiteiten uitvoeren." Daarbij kon Van der Pols ook nog enkele klaslokalen in De Scheper beschikbaar stellen voor de uit haar jasje groeiende basisschool De Binckhorst Sint Jan. Wat aanvankelijk een pijnlijk dossier was, bleek het Brinkhuis met Hart van Laren. Dat was begroot op 80.000 euro per jaar, maar bleek jaarlijks meer dan het dubbele te kosten. Met de insteek 'waar wil je heen met…' zijn er vooral door de wethouder, samen met zijn collega van Financiën, stevige gesprekken met het bestuur geweest. "Dat heeft geresulteerd in het terugdringen van de kosten en het blijven sturen op de middelen, maar wel vanuit de basisgedachte dat het in stand houden van zo’n sociaal-maatschappelijke functie voor alle Laarders in het hart van het dorp wat mag kosten", aldus Van der Pols, die weer beschikbaar is als wethouder.

Kennis: 'We hebben veel kunnen doen voor Blaricum'

Wethouder Anne-Marie Kennis biedt een goed luisterend oor. Foto: Eigen foto

ANNE-MARIE KENNIS Terugkijkend op de afgelopen vier jaar voelt wethouder Anne-Marie Kennis (Hart voor Blaricum) zich vooral trots. "We hebben veel kunnen doen voor Blaricum", zegt zij. "Gezamenlijk als college van burgemeester en wethouders, binnen collegiaal bestuur, de coalitiepartijen en gelukkig ook vaak in goede harmonie met een constructieve oppositie." Ze vindt het fijn te horen dat inwoners haar makkelijk weten te vinden en zij hen een goed luisterend oor biedt.

"Ik ben ook heel blij met de voortgang van ons nieuwe dorpsdeel de Blaricummermeent", zegt Kennis. "Toen in 2014 de woningmarkt weer begon aan te trekken kwamen de grotere projectontwikkelaars praten om grote stukken van de gemeente te mogen kopen om er vervolgens grote aantallen huizen op te bouwen. Hoewel de verleiding na de crisis groot was hiermee in te stemmen - onder het motto 'verkocht is verkocht' - is er heel bewust gekozen om te blijven gaan voor kleinschalige projecten. Hiermee is aan de ooit ingezette kwalitatief hoogwaardige wijk vastgehouden en is er voor elk wat wils, inclusief sociale woningbouw. Ook het hele buitengebied ziet er prachtig uit." En onlangs was er ook nog het succes om vijf van de twaalf hectare bedrijventerrein om te mogen zetten in woningbouw. "Een nog lopende ontwikkeling, die het sluitstuk zou moet worden, is een hoogwaardige recreatieve ontwikkeling aan het Gooimeer."
Trots is de wethouder op de totstandkoming van het nieuwe Bijvanck-winkelcentrum en de ruim sluitende meerjarenbegroting. "De vorige periode werd gekenmerkt door bezuinigingsoperaties waardoor er achterstand is ontstaan in met name het onderhoud van de buitenruimte, groen en wegen in het hele dorp. Door de gezonde financiële situatie van nu zullen veel van deze zaken in de komende jaren weer voldoende aandacht kunnen krijgen en achterstanden worden ingelopen." Ook een meevaller voor de sportverenigingen, die het financieel moeilijk hadden; zij zijn vrijgesteld van het betalen van erfpacht/huur aan de gemeente, waardoor zij meer kunnen investeren in hun sportfaciliteiten.
Anne-Marie Kennis is ook voor de komende periode als wethouder beschikbaar. "Mocht Hart voor Blaricum onverhoopt niet toetreden tot een coalitie dan blijf ik mij ook - als raadslid - inzetten voor ons mooie dorp. Ik zal me sterk maken voor een zelfstandig Blaricum."

Wethouder Ben Lüken houdt het in Blaricum voor gezien

Ben Lüken zien we niet meer in de Blaricumse politiek terug. Foto: Jacqueline Roest

BEN LÜKEN Wethouder Ben Lüken (CDA) werd in juni 2014 verrast door de vraag of hij nog beschikbaar was voor een wethouderschap in Blaricum. Niet totaal onervaren (hij was er van 2006 tot 2010 ook wethouder, red.) nam hij de uitdaging aan.

Terugkijkend op deze werkperiode praat hij over een 'collegiaal college'. "Samen hebben we de eindstreep gehaald", zegt hij. De portefeuille die hij toebedeeld kreeg was hem bekend. "Daarin onder meer het sociaal domein. Binnen de HBEL-constructie sociaal domein heb ik me wel vaak gerealiseerd dat de bestuurlijke druk erg groot was en de ruimte lokaal in het preventieve voorveld beperkt. Ik zou het zeker niet nog vier jaar willen doen."
Leuke dingen waren er ook, zoals het Dagje Blaercom (inmiddels twee dagen per week, red. ), het maandelijkse Repair Café, het Taalcafé en de Moeder en Kind-ochtend, somt Lüken op. Ook is hij trots op de verandering in buurthuis De Malbak. Veel meer vraaggestuurd, mede dankzij de inzet van medewerkers van Versa. "En interessant was de uitdaging op het gebied van jeugd door de decentralisatie", voegt de in Weesp woonachtige wethouder daaraan toe.
De samenwerking met de Regio vindt hij goed vormgegeven en de komst van de hoogbegaafde leerlingen naar Blaricum heeft veel werk met zich meegebracht ("en zal ook de komende jaren nog de nodige inventiviteit vragen"). "Voorop zou moeten staan dat er voor kinderen uit Blaricum altijd een plek op een school in Blaricum moet zijn." Een andere zaak waar de wethouder met veel plezier op terugkijk is zijn bijdrage aan de GNR-transitie. "Na een zeer hectische periode zijn daar mooie resultaten geboekt."
Grote dank gaat uit naar de ambtenaren van de BEL Combinatie en de uitvoeringsorganisaties voor het Sociaal Domein in Huizen. "Wat de BEL betreft heb ik grote bewondering voor de mensen die vanuit een in mijn ogen onmogelijke positie drie heren moeten dienen." Toen er weer een bestuurskrachtonderzoek voorlag leek het Lüken een geweldige uitdaging mee te mogen werken aan een volgende stap in de samenwerking. "Als ik zie waar we nu staan is er weinig vooruitgang geboekt. Dat vind ik teleurstellend."
Al met al kijkt de wethouder terug op mooie jaren in Blaricum. "Wat de toekomst ook zal brengen: Blaricum zal altijd Blaricum blijven. Ik wens alle Blaricummers nog veel gelukkige jaren in hun dorp en bedank alle mensen voor hun inzet."

'Er is hard gewerkt en basis was een harmonieus college'

Liesbeth Boersen gaat graag nog vier jaar door. Foto: Bob Awick

LIESBETH BOERSEN-DE JONG "Er is hard gewerkt en de basis daarvoor was een harmonieus college. Ik ben zeer tevreden en trots op datgene wat ik als wethouder voor de inwoners van Blaricum bereikt heb", zegt Liesbeth Boersen-de Jong (De Blaricumse Partij) aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen.

"Ik heb me ingezet voor het behoud van betaalbare huurwoningen, want Blaricum is niet alleen bestemd voor de allerrijksten. Tussen 2010 en 2014 is het aantal betaalbare huurwoningen sterk afgenomen doordat de corporatie heel veel woningen verkocht. Na een jarenlange discussie met de corporatie heb ik afspraken hierover met hen kunnen maken, zodat dit aantal betaalbare huurwoningen nu minimaal op peil zal blijven en waarschijnlijk zelfs zal groeien." De HOV (Hoogwaardig openbaar vervoer) liep als een rode draad door deze collegeperiode. Boersen-de Jong: "Na een drie jaar durende strijd is de vrije busbaan uit het project geschrapt. Het is mij gelukt de provincie te overtuigen dat de bus net zo goed met het andere verkeer kan meerijden. Hierdoor is ook de grootschalige bomenkap van de baan. Ik voel me vereerd dat de actiegroep uit Huizen mij hiervoor nomineerde voor de titel van 'Politicus van het jaar 2017'."
Een greep uit de andere zaken waar de wethouder tevreden op terugkijkt: het oplossen van het parkeerprobleem in het centrum van het Oude Dorp door de invoering van de blauwe zone, de openbare led-verlichting in de Bijvanck en het nieuwe duurzaamheidsbeleid, waaronder de introductie van de duurzaamheidslening.
De komende tijd zal bepalend zijn voor de zelfstandigheid van Blaricum. "Omdat ik de overtuiging heb dat een zelfstandig Blaricum de beste garantie is voor het behoud van onze identiteit en authenticiteit, zal ik er alles aan doen om de provincie ervan te overtuigen dat de bestuurskracht van Blaricum meer dan voldoende is om zelfstandig te blijven. Ook aan onze samenwerking in de regio mankeert niks. Er is dus wat mij betreft geen enkele reden om Blaricum met Huizen en Laren samen te voegen." Boersen-de Jong wil haar ervaring en strijdlust ook de komende vier jaar inzetten. "Mijn werk is nog niet af. Na de verkiezingen wil ik als wethouder terugkeren. Naast mijn inzet voor de zelfstandigheid richt ik me dan met name op het oplossen van de grondwaterproblemen in en het herstraten van de Bijvanck en de Blaricummermeent en het behoud van de poliklinieken en de ambulancepost op het terrein van Tergooi."

Blaricum De kiesgerechtigde inwoners van Blaricum kunnen over drie weken, op woensdag 21 maart, weer naar de stembus. Dan wordt een nieuwe gemeenteraad gekozen uit de door zeven politieke partijen voorgedragen kandidaten. Vervolgens beginnen de coalitiebesprekingen om te komen tot een nieuw dagelijks bestuur. De afgelopen raadsperiode werd Blaricum bestuurd door een coalitie van Hart voor Blaricum, De Blaricumse Partij en CDA, die elk één wethouder leverden. Die wethouders vormden met burgemeester Joan de Zwart-Bloch (D66) het dagelijks bestuur van de gemeente. Nu het werk er bijna opzit, blikken de wethouders Anne-Marie Kennis (HvB), Liesbeth Boersen-de Jong (DBP) en Ben Lüken (CDA) terug op de afgelopen vier jaar.

Geen dag was saai, wel boeiend' zegt Niels Rood

Niels Rood wil graag zijn wethouderschap voortzetten. Foto: Bob Awick

NIELS ROOD "Met ontzettend veel plezier, want het was boeiend, spannend en leerzaam", antwoordt Niels Rood (D66) spontaan op de vraag hoe hij terugkijkt op zijn wethouderschap. "Op sommige onderwerpen hebben we echt knopen moeten doorhakken."

Als voorbeeld van een ingewikkelde kwestie noemt de Eemnesser wethouder de sloop van de voormalige Ocrietfabriek. "Hierover is zes jaar gesteggeld, maar daarmee was het probleem niet weg. De fabriek was industrieel erfgoed, maar zat van nok tot kelder vol met asbest. Omwonenden maakten zich daar terecht zorgen over. Al met al ben ik blij dat we op kosten van de eigenaar de fabriek hebben kunnen saneren en slopen." Dit voormalige 'hoofdpijndossier' geeft volgens Rood wel aan tegen welke dilemma's een wethouder aanloopt. "Vaak zijn het onvergelijkbare grootheden waarover je een besluit moet nemen. In dit geval het bewaren van erfgoed versus het gezondheidsrisico en de doorlopende kosten die behoud met zich meebrengt. Dat is lastig, maar maakt het werk ook mooi. Het is geen dag saai geweest."

De raad geeft richting aan, het college moet de raad begrijpen en daarop sturen, vat hij zijn takenpakket samen. "Dat betekent dat besluiten in de raad ook echt gevolgen hebben en zich soms vertalen in pijnlijke maatregelen. Zo hebben we gezegd dat Eemnes in 2030 klimaatneutraal moet zijn. Dat betekent dus zonnevelden langs de snelweg en geen voor het oog aantrekkelijk weiland met schaapjes. We zijn het vrijblijvende echt voorbij." Ook bewoners die invloed uit willen oefenen op de besluitvorming moeten daar tijdig bij zijn, waarschuwt Rood. "We hebben in Eemnes de slechte gewoonte om eindeloos te praten over waar welke voorzieningen moeten komen. Neem bijvoorbeeld het Huis van Eemnes. Het dorp was te klein toen we begonnen met de uitvoering van dit plan. Als raad en college moeten we daarom harder ons best doen om mensen bij de besluitvorming te betrekken, maar hier ligt ook een opgave voor de Eemnessers zelf."
Als de verkiezingsuitslag daar reden toe geeft, wil Rood graag zijn wethouderschap voortzetten. Prioriteiten opnoemen voor een volgend college kan hij in ieder geval: "Eemnes verdient een overkapping over de A27 als deze verbreed wordt. Dat gaat veel tijd kosten, maar we mogen dit dossier niet loslaten en we moeten aangehaakt blijven bij alle partijen die hierover gaan."

Jan den Dunnen wil doorgaan als wethouder

Wethouder Jan den Dunnen wil er nog een termijn aan vastplakken. Foto: Bob Awick

JAN DEN DUNNEN "Na een turbulent begin is het college in rustiger vaarwater gekomen en vind ik zeker dat we kunnen terugblikken op een productieve periode", meent Jan den Dunnen (CDA).

"Je begint niet met z'n drieën om daarna afscheid van een partij te nemen. Nee, het begin van deze collegeperiode verdient niet de schoonheidsprijs", oordeelt de wethouder. "Maar als je daarna door je oogharen kijkt en ziet wat er is gerealiseerd op het gebied van zorg, milieu en positieve veranderingen in het dorp, kan ik toch tevreden zijn."

Trots is hij op de kunstgrasvelden die zijn aangelegd voor SV Eemnes. "Het is jammer dat we de discussie over de korrels hebben moeten voeren. Gelukkig bleken deze toch niet schadelijk voor de gezondheid." Een ander belangrijk dossier waarin het college stappen heeft gezet, is de decentralisatie van de zorg. Den Dunnen: "Dit was 'a hell of a job'. In Eemnes hebben we niet gekort op de huishoudelijke hulp. Alleen bij nieuwe aanvragen gaan we kritisch bekijken wat nodig is." Om dit te kunnen doen, heeft Eemnes zelf de landelijke bezuiniging op de zorg opgevangen. Een goede zet, volgens de wethouder. "Hierdoor hebben wij nauwelijks te maken gehad met bezwaarprocedures. Achteraf zeggen andere gemeentebesturen tegen ons dat zij het ook zo hadden moeten doen."

Een dieptepunt in de afgelopen vier jaar vindt hij de weerstand in het dorp rond de huisvesting van statushouders. "Dat had ik niet verwacht", zegt hij eerlijk. "Tegelijkertijd had dit tumult een positieve spin-off, omdat er daarna ook een groep mensen is opgestaan die wel wilde helpen. Daaruit is de Stichting Goede Buren ontstaan met het Taalcafé en de buddy's. Als gemeente zetten we ons samen met hen in om deze gezinnen een thuis te bieden."
Den Dunnen was als wethouder ook verantwoordelijk voor de woningbouw in de Zuidbuurt. "Als ik nu naar buiten kijk zie ik mensen de vloerplaten van het hofje voor senioren neerleggen", zegt hij lachend. "Het is een mooie wijk met een goede uitstraling. Zodra er een fase af is, staan mensen in de rij om hier een huis te kopen. Dat zegt genoeg." Deze collegeperiode was de eerste na zijn pensioen en dat is Den Dunnen goed bevallen. "Ik heb twee keer eerder het wethouderschap met mijn werk moeten combineren en dat is veel zwaarder. Ik heb daarom gezegd dat ik nog best een tijd door wil gaan."

'Ik wil graag wethouder blijven, maar niet in deeltijd'

Wethouder Sven Lankreijer. Foto: gemeente Eemnes

SVEN LANKREIJER "Ik ben er halverwege de collegeperiode bij gekomen", blikt Sven Lankreijer (PvdA) terug. "Ideaal is dat natuurlijk niet, maar ik moet zeggen dat iedereen zich heeft ingezet om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ik kwam in een redelijk warm bad terecht."

Lankreijer is in 2016 benoemd als deeltijdwethouder voor de PvdA in Eemnes na het afhaken van Fractie VandenBerg vanwege de plannen rond de nieuwbouw van De Hilt en de bibliotheek. "Als partij wilden wij in het coalitieakkoord het accent in de woningbouw verleggen van marktwerking naar een evenwichtiger en socialere opbouw in de wijken. Dat is gelukt! Het aantal sociale woningen stijgt in de plannen en ook de relatie met woningcorporatie de Alliantie is goed." Zo is het volgens de wethouder duidelijker hoe het Eemnesser Woonfonds is opgebouwd en vult de Alliantie de wensen die bij de raad en bewoners leven beter in. De toewijzing van deze woningen is nog niet optimaal, geeft Lankreijer toe, om daaraan toe te voegen dat hij daar hard aan werkt. "We willen de wachtlijsten voor sociale huurwoningen terugdringen met een wooncoach. Deze coach kan op verzoek mensen, vaak ouderen die nu te ruim wonen, helpen met het vinden van een kleinere, passende woning. Ook willen we gaan werken met een gewogen loting in plaats van wachtlijsten op basis van inschrijvingsduur. Mensen die met spoed een woning nodig hebben, krijgen dan voorrang. De gemeente Soest heeft hiermee ervaring en kon mij cijfers laten zien waar ik jaloers op ben."
Als wethouder is Lankreijer naast Volkshuisvesting ook verantwoordelijk voor het Gemeentelijk Verkeer en Vervoersplan (GVVP) en de Gebiedsvisie voor De Hilt, een takenpakket dat hij in 20 uur per week moet doen. "Ik raad dat niemand aan en ik had het zelf ook niet vier jaar volgehouden", zegt hij beslist. "Ik heb het gevoel dat ik voortdurend achter de feiten aan ren." Toch is hij tevreden over de gebiedsvisie rond De Hilt zoals deze er nu ligt. "Het is een mooi afgerond project, waar een meerderheid van de raad voor is", zegt hij desgevraagd. "Ik vind dat we goed naar de inwoners hebben geluisterd en beargumenteerd tot de huidige visie zijn gekomen." Ook op de ontwikkelingen rond het GVVP kijkt hij met tevredenheid terug. "Het plan wordt breed gedragen in de raad en persoonlijk vind ik het goed dat we fors investeren in fietsvoorzieningen."

Eemnes De kiesgerechtigde inwoners van Eemnes kunnen over drie weken, op woensdag 21 maart, weer naar de stembus. Dan wordt een nieuwe gemeenteraad gekozen uit de door vijf politieke partijen (Fractie VandenBerg doet niet mee aan de verkiezingen) voorgedragen kandidaten. Vervolgens beginnen de coalitiebesprekingen om te komen tot een nieuw dagelijks bestuur. De afgelopen raadsperiode werd Eemnes bestuurd door een coalitie van CDA, VVD en D66, die elk één wethouder leverden. Die wethouders vormden met burgemeester Roland van Benthem (VVD) het dagelijks bestuur van de gemeente. Nu het werk er bijna opzit, blikken de wethouders Jan den Dunnen (CDA), Niels Rood (D66) en Sven Lankreijer (PvdA) terug op de afgelopen vier jaar.

OBB1 opnieuw kampioen

De kampioenen (OBB 1) in blauw in actie tegen de nummer 3 (Bernardus 1) in groen. Foto: Jacob Eek

Eemnes Het jaarlijkse BEL Schoolschaak van Het Dikke Torentje in De Hilt, waar twintig teams van vier kinderen fanatiek hebben gestreden om de wisselbokaal, is door OBB 1 gewonnen.

De winnaar mag ook meedoen met de regionale kampioenschappen en - als daar goed gepresteerd wordt - met de landelijke kampioenschappen. Grote favoriet OBB 1 werd met bijna de maximale score overtuigend winnaar. Spannender was de strijd om de tweede en derde plek. Op weerstandspunten werd uiteindelijk OBB 6 tweede en Bernardus 1 derde. Opvallend was het aantal meisjes dat meedeed; nog niet in de teams die voor de medailles spelen, maar dat is een kwestie van tijd, zegt Jacob Eek namens de organisatie.
Bijzondere vermelding nog voor een team van Bernardus dat maar uit twee meisjes bestond en elke wedstrijd met 2-0 achterstand begon. Toch wisten ze een paar partijen gelijk te spelen.

Rens Raemakers met Pub66 in Eemland

Rens Raemakers. Foto: PR

Eemnes Rens Raemakers is het jongste Tweede Kamerlid. Namens D66 is hij woordvoerder wat betreft armoedebeleid, schuldhulp en jeugdzorg. Op 1 maart (20.00 uur) gaat hij met Diny Dop-Beverwijk, kandidaat-gemeenteraadslid voor D66 Eemnes, in gesprek: Pub66.

Pub66 is een informele setting waar iedereen welkom is, van jong tot oud, van elke partij.

Verhalen

Doel is om concrete verhalen uit het publiek te horen. Hoe vertaal je dat naar goed beleid?

Compact

Lijsttrekker Martijn Gebbink trapt de avond af. Het programma is compact gehouden zodat er voor napraten met een drankje voldoende tijd is.

Binnenlopen

Plaats van handeling is Grand Café Eemland aan de Laarderweg 74. Belangstellenden kunnen vanaf 19.30 uur binnenlopen. De bijeenkomst begint om 20.00 uur.

Column

Stemmen op de KIEVIT

Foto: PR

De kwelgeest die mij immer zorgen baart
die eens per vier jaar eng komt bovendrijven:
'Die ongerijmde druk te moeten schrijven
over de raadsverkiezingen van maart'


Ik wil volgaarne al mijn tijd spenderen
aan 't voorjaar, in een luisterrijk sonnet,
de polder van Eemnes, waar ik zonet
de teruggekeerde kievit rond zag scheren


Helaas, het noodlot trof mij op de mat
een saaie ietwat visieloze folder
die gans mijn geest bekneld te pakken had


Met volop retoriek en lichte kolder
Als ik het in mijn dorp voor 't kiezen had
dan koos ik voor de kievit en zijn polder

Verlenging van huidig geluidsscherm langs A27

Foto: Albert van der Linden

Blaricum Langs de A27 - ter hoogte van het bedrijventerrein in de Blaricummermeent - verrijst momenteel een gigantisch geluidsscherm. Het scherm heeft een hoogte van 7,5 meter. Het heeft een donkere kleur maar krijgt door de klimplanten een groene uitstraling. De panelen sluiten aan op het bestaande scherm.

Keramiekworkshop 'Vrolijk paasei!' vindt op donderdag 8 maart plaats in Laren.

Vrijdag 2 maart

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Vandaag gezellig kletsen en elkaar adviezen en tips geven.

De geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone, kom tijdens werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis Laren. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Workshop elementaire fotografie

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Gratis workshop bij TijdvoorMeedoen op 2 en 9 maart van 10.00-12.00 uur. Alles wat je mee moet nemen is je eigen camera.

Zaterdag 3 maart

Geef-en-neemwinkel

10.00 uur | Wijkcentrum 't Vuronger Huizen

De Gee-en-neemwinkel is elke eerste zaterdag van de maand geopend

Repair Café Laren

10.00 uur | Vivium Johanneshove Laren

Repair Café in zorgcentrum Johanneshove te Laren op zaterdag 3 maart.

Workshop Tafeltennis

10.00 uur | Verenigingsgebouw De Kloef Huizen

Workshop tafeltennis TTV Huizen. Dit is voor alle leeftijden en het is gratis. Locatie: TTV Huizen (gymzalen) Holleblok 4 1273 EG Huizen.

Zondag 4 maart

'Gidsen voor een innerlijk leven nu'

11.00 uur | De Engel-Vrijzinnig Huizen

Drie lezingen door Wendela Vuylsteke op 4 maart, 18 maart en 29 april om 11.00 uur over de innerlijke weg van Thomas Merton, Henri Nouwen en Etty Hillesum.

Rabobank Trappenbergloop

10.00 uur | De Trappenberg Huizen

10.00 uur 1,15 km Jeugdloop - 10.15 uur 600 meter Kabouterloop - 10.45 uur 2,3 km Jeugdloop - 11.15 uur 2,5 km, 5 km of 7,5 km - 12.30 uur 10 km. www.trappenbergloop.nl.

Driedaagse fotografieworkshop

13.00 uur | Gooise Academie Laren

In deze workshop leer je in drie zondagen de eerste kneepjes van het vak fotografie, met eigen camera of smartphone. Drie middagen voor maar € 60,-.


Fotografieworkshop 'Winterfotografie'

9.30 uur | Parkeerplaats bij Restaurant de Tafelberg Blaricum.

In deze workshop is het thema 'Herfst / Winterfotografie en 'Zwart-witfotografie.

Vriendschapsconcert MCC Next

14.00 uur | Muziekcentrum Schering & Inslag Laren

Gratis toegankelijke Vriendschapsconcert van 14.00 uur tot 17.00 uur m.m.v. Mannenkoort De Speuit en MCC Next.

Maandag 5 maart

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas Poolvos 2 1273 JL HUIZEN.

Brahms in het Brinkhuis

14.00 uur | Brinkhuis Laren

Lezing over Johannes Brahms in het Brinkhuis te Laren door Tjako Fennema.

Young! start to Bootcamp

19.00 uur | Camping de Woensberg Huizen

We richten ons op de middelbare scholier die het leuk vindt om in teamverband en toch individueel actief buiten in beweging te komen. Het is een training van 12 weken, elke maandagavond om 19:00 uur.

VVD BEL organiseert thema-avond over zorg

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Gastspreker Sophie Hermans, Tweede Kamerlid voor de VVD. Onderwerpen zijn de zorg, waaronder ouderenzorg, de toekomst van de zorg en de rol van ziekenhuizen met Tergooi in het bijzonder.

Een wandeling door Madrid

20.:00 uur | Bibliotheek Laren

Cultuurkenner Wim Dooge laat u uitgebreid kennismaken met o.a. architectuur en musea, maar ook de gastronomie wordt niet vergeten.

Workshop Apple iPad

9.30 uur | Bibliotheek Eemnes

SeniorWeb Eemnes organiseer op 4 maandagochtenden deze workshop. Kosten € 50,-. Opgeven: s.oudhuizen@xs4all.nl.

Dinsdag 6 maart

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet of smartphone. De kosten bedragen € 3,-. www.debrassershoeve.nl.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122.

Weerbaarheid Senioren (55+)

11.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

De buurtsportcoach van Osorezu organiseert i.s.m. de gemeente Huizen. Weerbaarheidstraining voor ouderen. Aan het einde van de clinic krijgt u een kopje koffie of thee. Eigen bijdrage € 2,-. Info: www.osorezu.nl/bsc/ of bel 06-15276036.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom Blaricum

Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas Poolvos 2 1273 JL HUIZEN.

Free Dutch Lesson

19.30 uur | De Malbak Blaricum

Every Tuesday between 7.30-9.30 pm you are invited to our Dutch language lessons. Level: speaking and understanding the Dutch language a bit. De Malbak, Wetering 122, Blaricum.

Het mysterie der verloren zielen

20.00 uur | De Blaercom Blaricum

"Wanneer kunnen we spreken van een Verloren ziel?" "En wat zijn dan Zielloze mensen?"

Klaverjassen

19.45 uur | Wijkcentrum Meentamorfose Huizen

Met een drankje en hapjes. Voor informatie: Cobie Heldoorn, telefoon 035-525 06 23. Adres: Landweg 5, 1276 AS Huizen.

Woensdag 7 maart

Taalcafé / Language bar

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen. You can improve your Dutch while speaking with others.

Film aan de Brink – 'The Beguiled'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog wordt een gewonde Yank opgesloten in een meisjesschool in het zuiden van de VS. De vrouwen vallen al snel voor zijn charmes en dit leidt tot haat en bedrog.

Uw levenstestament

14.30 uur | De Hilt Eemnes

Een levenstestament is belangrijk; op de eerste plaats voor uzelf, maar ook voor uw partner en andere familieleden. De notaris legt uit hoe dit alles in zijn werk kan gaan.

Yakult Start to Run voor beginners

19,30 uur | Atletiekvereniging Zuidwal Huizen

Yakult Start to Run hardloopcursus voor beginners op woensdagavond en zaterdagmiddag. Bij AV Zuidwal, Aristoteleslaan 2. www.yakultstarttorun.nl.

Film aan de Brink – 'The Sense of an Ending'

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Tony is een introverte man die op het punt staat grootvader te worden. Als op een dag zijn oude jeugdliefde opduikt, moet Tony de beslissingen die hij in het verleden maakte onder ogen komen. Entree: € 5,-.

Workshop Android tablet

9.30 uur | Bibliotheek Eemnes

Vier woensdagochtenden in de Bibliotheek van Eemnes. Kosten € 50,-. Periode: 7 t/m 28 maart a.s. Opgeven: s.oudhuizen@xs4all.nl.

Donderdag 8 maart

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122.

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Het verrassende van dit spel is de bal, omdat het zwaartepunt niet in het midden zit. 035-5262902.

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Loop binnen tijdens onze openingstijden of maak een afspraak voor een ander moment. 035-750 4149.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Iedereen is welkom! Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet of smartphone. De kosten bedragen € 3,- per bezoek. www.debrassershoeve.nl.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis.

Keramiekworkshop: 'Vrolijk paasei!'

10.00 uur | De Keramiekfabriek Laren

Maak een groot ei of een peper-en-zoutei, een set eierdopjes, eierschaaltje of een mooi paasbord. Meer info: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Er zijn geen kosten aan verbonden en je kunt zo leren om met Facebook - Twitter - Spotify om te gaan.

Bingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Kosten € 5,- inclusief koffie/thee, hapje en drankje.

Vrouwendag Huizen 2018

16.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Creatieve, sportieve en themaworkshops, informatie over activiteiten voor vrouwen in Huizen, internationale muziek en dans, wereldse hapjes.

Inspiratie- en discussieavond Internationale Vrouwendag

19.30 uur | Papageno Huis Laren

D66 Vrouwennetwerk Het Gooi organiseert een inspiratie- en discussieavond m.m.v. Marleen Stikker. Gratis toegang.

Bezoek museum en molen in Weesp

Foto: Marieke van Veen

WEESP Museum Weesp organiseert zaterdag 3 maart van 14.00 tot 15.30 uur een rondleiding in molen de Vriendschap. Dit sluit aan op de tentoonstelling 'UItgelicht' over Weesper monumenten. Toeslag € 3,50. Zie ook museumweesp.nl.

Wijkagent Wesley Roubos haalt uit

De Eemnesser wijkagent Wesley Roubos. Foto: Carin van den Berg

Eemnes De wijkagent van Eemnes, Wesley Roubos, heeft op Facebook uitgehaald naar een inwoner van Eemnes, die zijn collega's via de sociale media uitscheldt voor klootzakken. Dit naar aanleiding van een verkeerscontrole - vorige week - op de Noordersingel.

"Beste Simon", schrijft Roubos. "Ik zag dat je vandaag meerdere berichten op onze Fb-pagina hebt geplaatst. Leuk dat je ons volgt! Sorry voor mijn late reactie, maar het was druk met meldingen vandaag. Toch voel ik de behoefte om op je eerste bericht te reageren. Voor zover ik weet kennen wij elkaar niet. Ik heb voor de zekerheid ook nog navraag gedaan bij de collega's die vanochtend tijdens de controle aanwezig waren, die kennen je ook niet. Kennelijk zijn wij door onze werkzaamheden opgevallen en zijn wij in het hokje klootzakken weggezet. Jammer! Wij stonden daar namelijk om de verkeersveiligheid binnen Eemnes te vergroten."
Hij verhaalt verder: "Als wijkagent, maar ook mijn collega's staan altijd open voor een gesprek. Echter als men op straat klootzakken tegen ons zou zeggen, was je direct aangehouden geweest en overgebracht naar het politiebureau. Niet omdat wij niet tegen een stootje kunnen, maar omdat dit valt onder belediging en dat is strafbaar. Zo ga je gewoon niet met elkaar om! Via sociale media is het soms makkelijk en verleidelijk om ongenuanceerd je mening te geven. Echter deze uitlating is via sociale media ook strafbaar. Voor een stukje zelfbescherming ben ik zo vrij geweest om je eerste berichtje te verwijderen."
In een andere reactie onder hetzelfde bericht schrijft Roubos: "Ik zie vervolgens een ander berichtje over dat wij boeven moeten vangen in verband met de stijging van de woninginbraken. Eerst uitschelden en dan kritische vragen stellen. Wij zijn het daar helemaal mee eens en wij halen alles uit de kast om dit probleem aan te pakken. Wij nemen zichtbare en onzichtbare maatregelen. Help je ons mee om dit probleem op te lossen?
Ik zou graag een bakje koffie met je drinken en dan ben je direct in de gelegenheid om in persoon je excuus te maken. Zou je mij een persoonlijk bericht willen sturen met je telefoonnummer?"

Laren blijft met duidelijke cijfers winnen, nu tegen Real Sranang

Laren komt in balbezit door Jeroen Roest. Foto: Erwin Wenke

Laren Het vlaggenschip van SV Laren'99 heeft opnieuw met duidelijke cijfers de wedstrijd gewonnen. Dit keer tegen Real Sranang 1.

Op papier zou dit een niet al te moeilijke wedstrijd moeten zijn voor Laren 1. Bij aanvang van de wedstrijd had Laren wel direct de overhand, maar had moeite om haar eigen wedstrijd te spelen. Slordig spel en in een te laag tempo werd er gevoetbald. Het duurde dan ook even voor het eerste doelpunt viel. En het gaf Real Sranang in eerste instantie enige hoop. Na enige tijd op 0-0 te hebben gestaan kwam er meer spel vanuit Laren 1 en zo ook meer druk voor het doel van Real Sranang. De 1-0 kwam van Jeroen Roest, die na een mooie actie van Bart Kaarsgaren vanaf de rechtervleugel strak de bal inspeelde. En zo werd de druk verder opgevoerd. Nu was het zaak om het veld uit elkaar te trekken en het niet bij 1-0 te laten. Al snel volgde via een kapballetje van Bart Kaarsgaren de 2-0. Op een voorzet van Gijs Vermijs wist Joey Franken de 3-0 in te tikken. De spelers gingen met 4-0 (Jeroen Roest) de kleedkamer in. In de pauze werd Markus Morsink gewisseld voor Wouter Boogers. Bart Kaarsgaren scoorde al snel de 5-0 en 6-0. Een mooie vrije trap van Joey Franken zetten het scorebord op 7-0. Hierna volgde twee wissels: Jeroen Roest maakte plaats voor zijn broer Thomas en Mark Hop kwam het veld binnen voor Bart Kaarsgaren. Rick Hoofd zorgde voor de 8-0, Gijs Vermijs scoorde het negende doelpunt en Thomas Roest maakte de nummer tien. De volgende wedstrijd is zaterdag 17 maart uit bij BVV'31.

Stikker op vrouwenavond van D66 't Gooi

Laren D66 Vrouwennetwerk Het Gooi organiseert op Internationale Vrouwendag 8 maart van 20.00 tot 22.00 uur in het Papageno Huis aan de Naarderstraat een inspiratie- en discussieavond. De toegang is gratis.

Marleen Stikker, initiatiefneemster van de Waag Society, verleent haar medewerking. Als burgemeester van de digitale stad ontwikkelde zij in 1994 de eerste gratis toegangspoort en virtuele gemeenschap op het internet (www.waagsociety.nl).

Wie erbij wil zijn, dient zich aan te melden. Dat kan via d66vrouwennetwerkhetgooi@xs4all.nl.

Extra #GR2018-voorstelling Dickenstheater

Laren De verkiezingsvoorstelling op vrijdagavond 16 maart, met een openingswoord door burgemeester Rinske Kruisinga, was snel uitverkocht. Daarom zal het Dickenstheater Laren op zaterdagavond 17 maart (20.00 uur) een extra voorstelling geven.

In het laatste weekend vóór de gemeenteraadsverkiezingen is het verrassend te kunnen bekijken of er sinds de Victoriaanse tijd veel is veranderd in het gedrag van politici en hun kiezers. De voorstelling is in het Nederlands.

Kaarten

Kaarten voor de voorstelling kosten 5 euro (geen pauze). Reserveren via dickens@ziggo.nl of telefoon 035-8872376. Het Dickenstheater ligt aan de P.C. van den Brinkweg 11.

Inspectie van basiliek voor uitvoering Matthäus Passion

Producer John McMunn (m) was dit weekend in Laren. Foto: Leo Janssen

Laren Producer John McMunn heeft dit weekend de Larense Sint Jansbasiliek bezocht.

Hij deed een laatste inspectie ter voorbereiding van de bijzondere uitvoering van de Matthäus Passion met het wereldberoemde King's College Choir Cambridge op Palmzondag 25 maart om 14.30 uur.

Akoestiek

McMunn was meer dan tevreden, over alles. "Ook over de ruimtes waar koor, solisten en orkest verblijven", zegt Leo Janssen. De Engelse producer heeft ook kennisgemaakt met pastoor Jan Vriend. Over de akoestiek van de Sint Jansbasiliek heeft trouwens van de dirigenten en solisten nog nooit iemand geklaagd. "Ze zijn altijd vol lof. Jaap van Zweden, die ambassadeur is van de Stichting Laren Klassiek, vindt het prachtig."

De kaartverkoop gaat boven verwachting. Er zijn nog slechts honderd kaarten te koop. "Het wordt echt heel bijzonder", zegt Janssen.

Tickets voor dit eenmalige optreden in Nederland kunnen besteld worden bij de Nationale Theaterkassa 0900-9203 of via www.larenklassiek.nl.