Laarder Courant de BEL

12 september 2018

Laarder Courant de BEL 12 september 2018


Kermis blijkt walhalla voor dealers

Foto: Bob Awick

Blaricum De kermis in Blaricum vorige maand was een waar walhalla voor dealers en drugsgebruikers. "Er werd veel gedeald. In softdrugs, harddrugs, pillen en ook in lachgas", zegt burgemeester Joan de Zwart-Bloch.

De handel in lachgas werd waargenomen, maar daar was wettelijk gezien weinig tegen te doen. "Mijn impuls was 'pak op', maar het strafrecht geeft geen beperkingen in deze handel en daarom hadden we geen enkele grond om dat te doen", aldus de burgemeester. Een 14-jarig meisje werd volkomen out met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Er waren veel opstootjes met vooral jonge mensen bij de kruiskuil (kruising Fransepad/Kerklaan) en richting de weilanden bij de Le Coultredreef. En ongeregeldheden, zoals een steekincident, openbare dronkenschap en verzet tegen aanhoudingen. Verder hing er een grimmige sfeer. Daarnaast verdient het systeem van de 18+-bandjes voor het schenken van alcohol verbetering. Het blijkt erg eenvoudig om de bandjes door te geven aan jongelui jonger dan 18 jaar.
Blaricum zette dit jaar tweemaal zoveel politie en toezichthouders in dan twee, drie jaar geleden: in totaal 28 mensen. Desondanks was er heel veel meer onrust (tot wel 4.30 uur). Het college heeft daarom besloten dat de kermis van Blaricum teruggaat naar dorpse proporties. Een voorstel dat momenteel wordt uitgewerkt gaat ook naar de gemeenteraad. Burgemeester en wethouders koersen op de gemeenteraad van 4 december.

Wethouder: 'HOV gaat nu écht van start'

Blaricum De HOV (hoogwaardig openbaar vervoer) gaat vanaf 2022 met het verkeer meerijden via de Stroomzijde. "De next best alternatief", zegt wethouder Liesbeth Boersen-de Jong.

De raad heeft zich bij het gekozen tracé neergelegd, maar wilde de HOV-bus liever over 't Merk laten rijden. Boersen: "Mijn taak is nu om de vijf zorgpunten goed te bespreken." De inpassing van het tracé op de Stroomzijde heeft de grootste prioriteit, maar ook met de bomenkap moet heel voorzichtig worden omgesprongen. Langs de Stichtseweg blijft de rechterrij met bomen overeind. Aan de kant van de carpoolplaats moet goed gekeken waar kap nodig is. "We gaan daar niet rigoureus bomen wegkappen."
Een definitief ontwerp wil de provincie in het voorjaar van 2019 hebben, maar moet voordien nog wel in de gemeenteraad worden vastgesteld. Ook krijgen inwoners op 27 september van 17.00 tot 21.00 uur de kans om in de OBB De Pionier in de Bijvanck op het praatstuk te reageren. Boersen-de Jong verzekert dat het Projectbureau de suggesties van de Blaricummers serieus neemt. De aanleg van de HOV start in 2020.

Laren telt meeste miljonairs van Nederland

Laren De meeste miljonairs wonen in Laren, op de voet gevolgd door Blaricum.

Dat meldt het CBS op basis van vermogenscijfers over de periode 2006 tot en met 2016. Bijna 11% van de Larense huishoudens bezit een miljoen of meer aan vermogen; in Blaricum is dat 10%. In de periode 2006-2011 telde Blaricum nog het hoogste aandeel miljonairs, vanaf 2013 voert Laren de lijst aan. Een miljonairshuishouden heeft een vermogen van één miljoen euro of meer, waarbij de waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld niet zijn meegeteld.

Sandra Kamphuis uit Eemnes vindt haar moeder terug in Griekenland

Eemnes Sandra Kamphuis (57) uit Eemnes heeft via het tv-programma 'Spoorloos' in Griekenland haar biologische moeder teruggevonden: "Emotioneel en hartverwarmend. Dat er zo veel liefde in je zit voor iemand die 57 jaar uit je leven is geweest heb ik me niet gerealiseerd." Ook ontmoette ze bijna al haar neven en nichten. Volgende week meer hierover!

Op de pedalen!

Foto: Rick de Raad

Bij de Oudheidkamer Eemnes is het boekje 'Fietsroute door monumentaal Eemnes' verschenen. Ontdek je plekje in het stadje!

15

PR-medewerker met journalistieke achtergrond
Het verzorgen van de nieuwsgaring en de redactie van onze huisbladen, schrijven van artikelen voor het huisblad Hofland Journaal en soms het schrijven en/of redigeren van artikelen voor andere bladen. Contact houden met de plaatselijke bladen en inlichten over activiteiten en tentoonstellingen in ons museum. Werktijden: ten minste enkele dagdelen per maand, verder indien nodig. Contactpersoon: Dick Borger van Geologisch Museum Hofland in Laren. Telefoon 035-6234631/5382520 (museum) of vrijwilligers@geologischmuseumhofland.nl.

Op bezoek bij oude dame in Laren
Wie wil op vrijdag even aanwippen bij een mevrouw in Laren om een babbeltje te maken. Ze heeft veel interesse in cultuur, muziek, kunst, schilderen en natuur, dus voldoende gespreksonderwerpen. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL. Telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Assistentie bij het internetcafé bij Sherpa Baarn
Op een dagbestedingslocatie in Baarn kunnen cliënten op een speelse wijze de mogelijkheden ontdekken van internet, tablets en andere computers. Er worden met Game Maker ook zelf spelletjes gemaakt. Het internetcafé is geopend maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 16.00 uur. Tijden en dagen voor de vrijwilligerinzet kunnen in overleg bepaald worden; Vrijwilliger basisvaardigheden computer in Muiden
Dries (33) heeft een lichtverstandelijke beperking en woont in Muiden. Hij zoekt een maatje die hem helpt bij het aanleren van basisvaardigheden zoals opstarten, afsluiten, mailen en info opzoeken op de computer. Woensdag overdag en om de week op vrijdag. In het weekend is het ook mogelijk;

Ondersteuner muziekband Sherpa Baarn
Drie cliënten van Sherpa willen graag een muziekbandje oprichten. Zij zoeken iemand die hen hierin kan begeleiden en ondersteunen op woensdag tussen 17.00 en 18.30 uur; in overleg 1x in de 14 dagen. Er is een oefenruimte beschikbaar in woonwijk Eemeroord in Baarn. Contactpersoon: Olga Fakkeldij van Sherpa. Telefoon 06-12611143 of o.fakkeldij@sherpa.org.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

GHV sluit feestjaar af en presenteert jubileumboek

Wethouder Floris Voorink (links) neemt het eerste exemplaar van het jubileumboek in ontvangst uit handen van Marinus Kamphorst vergezeld door medecommissieleden Wim Dral en Anneleen Post. Foto: Ton Raassen

REGIO De Gooise Hardrijders Vereniging (GHV) heeft in stijl het 50ste jubileumjaar afgesloten. De schaatsvereniging had hiervoor gekozen voor Ankeveen, traditioneel het startpunt voor de GHV bij natuurijs.

Bij gebrek aan ijs was er gekozen voor een wedstrijd suppen (Stand Up Peddelen op een surfplank). Jong en ouder weerden zich kranig met veel plezier en hier en daar een nat pak. Ondertussen werden ook de nieuwe strakke schaatstrainingspakken en trainingsjackjes in blauw en oranje geshowd en gepast.

Jubileumboek

Aansluitend was er, alvorens de GHV'ers zich tegoed deden aan een heerlijke Indische maaltijd, de officiële aanbieding van het jubileumboek. Zaterdag werd het eerste exemplaar van het boek, getiteld 'De GHV: een Gouden Hardrijders Vereniging' met als subtitel 'Vijftig jaar schaatsen in het Gooi' aangeboden aan Floris Voorink, de wethouder Sport van Hilversum.

Over enkele weken gaan de ijsbanen weer open. "Met deze zomer kun je het je niet voorstellen, maar dan wordt er weer geschaatst", aldus Ton Raassen.


Weerbericht

Perioden met zon en vrijwel droog, geleidelijk warmer

Begin deze week lag onze regio in het overgangsgebied tussen subtropische en polaire lucht. Woensdag trekt het polaire front over, waarna we volledig in de polaire lucht terechtkomen. Het is dan koel, maar meest droog. In het weekend schuift het Atlantisch hogedrukgebied naar het Europese vasteland. De stroming wordt dan zuidelijk. De temperatuur stijgt dan weer iets.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag kan het wat regenen. Overdag klaart het op. Er zijn perioden met zon. Bij een matige noordwestenwind wordt het 17 à 18 graden. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik naar circa 7 graden. Overdag is er wat meer bewolking maar het blijft vrijwel overal droog. Nu en dan schijnt de zon. Het wordt 18 graden. Er staat een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde

In het weekeinde blijft het eveneens droog, al is zaterdag een lokaal buitje niet uitgesloten. Er zijn perioden met zon. Er waait een matige wind, geleidelijk krimpend van zuidwest naar zuid. Het wordt minder koel. Zaterdag loopt de temperatuur op naar 19 à 20 graden. Zondag komt de temperatuur weer iets boven de 20 graden. Begin komende week blijft het nog even zacht.

Weetje

Zomer 1959 (59 jaar terug) was nog zonniger dan zomer 2018 en eveneens zeer droog. Na die zomer werd het nog fraaier. September 1959 was de zonnigste september ooit. Er kwamen in die zomer geen hittegolven voor. In zomer 2018 waren het er twee, van 13 en 10 dagen lang, gelijk aan het record van juli 2006 met eveneens twee hittegolven, die 7 en 16 dagen duurden.

Rouwcafé Gooi en Eemland

Eemnes Rouwcoach Ed van der Vight is zondag 23 september tussen 13.30 en 16.00 uur te gast bij Rouwcafé Gooi en Eemland, dat plaatsvindt in De Schoter aan de Wakkerendijk 66a.

Van der Vight biedt als rouwcoach in zijn eigen praktijk psychosociale therapie bij verlies. Naast individuele begeleiding verzorgt hij regelmatig lezingen, workshops en trainingen aan de Academie voor Integrale Menswetenschappen.
In Eemnes verzorgt hij de workshop 'De kracht van symbolen'. Door middel van uitleg, visualisering en tekenoefeningen ervaren de deelnemers hun eigen kracht achter die rouwsluier en hoe zij deze kracht (opnieuw) kunnen inzetten. Symbolen kunnen krachtige instrumenten zijn om het verlies draaglijker te maken.
Aanmelden is niet noodzakelijk. De middag is gratis toegankelijk. Meer informatie is te vinden op: www.humanitas.nl/afdeling/eemland/activiteiten/rouwcafe en www.versawelzijn.nl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto: Ab Walet

Daar waar de grond opengetrokken was voor werkzaamheden kwam een wespennest aan de oppervlakte. Een buitenkans voor een mooi inkijkje. De wespen zijn misschien niet erg geliefd, toch hebben ook zij hun kwaliteiten. Zo vangen zij veel insecten, zoals de ook gehate mug. En kijk eens wat een bijzonder bouwwerk ze kunnen maken. Van papier, wat ze zelf maken van houtvezels. Zie het regelmatige patroon, de kamertjes waarin de larven groeien!

'Wij willen niet dat mensen hekel aan ons krijgen' - Algemeen belang geldt

Laren heeft Toegankelijkheidsteam dat openbare obstakels inventariseert

Laren heeft een Toegankelijkheidsteam. Zes inwoners met en zonder beperking inventariseren openbare obstakels en kaarten deze aan bij de gemeente.

Wethouder Ton Stam samen met Irmy Vos.

Laren Het initiatief komt van Irmy Vos (60) uit Laren. Zij heeft sinds 2009 de erfelijke ziekte van Leber (LOA - Leber's Opticus Atrofie) en is slechtziend. Haar beperking heeft constant invloed op haar dagelijks leven. Op advies van wethouder Ton Stam, naar wie Vos toe stapte om haar idee te delen, trommelde ze nog vijf mensen bij elkaar die samen met haar het dorp Laren met betrekking tot de toegankelijkheid eens kritisch onder de loep nemen.

'Prachtig wonen hoor, maar de stoepen zijn smal, scheef en ongelijk'

Als ik haar ontmoet in het Brinkhuis is ook Laarder René Calis (56) aangeschoven. Hij is al veertien jaar nierpatiënt en moet vijf keer per week vier uur lang dialyseren. Hij verplaatst zich regelmatig per scootmobiel, omdat hij het door het vocht dat hij vasthoudt benauwd krijgt en niet lang achter elkaar kan lopen. Maar de twee zitten er niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun dorpsgenoten die zich moeten verplaatsen met een rollator of jonge moeders die met een kinderwagen op pad gaan.
Irmy gebruikt een herkenningsstok waarmee ze zich als slechtziende herkenbaar maakt. Haar voelstok gebruikt ze niet meer. "Daarmee blijf je overal haken", zegt ze. "Het is hier echt prachtig wonen hoor, maar de stoepen zijn smal, scheef en ongelijk." René vult haar aan en meldt dat de vuilcontainers - "tegenwoordig driemaal per week" - voor hen ook een grote last zijn. De Gewestelijke Afvalstoffendienst (GAD) kan deze week een schrijven van het Toegankelijkheidsteam verwachten met daarin het verzoek beter op te letten bij het terugplaatsen van de containers nadat deze zijn geleegd.
Deze zomer maakten de teamleden samen met wethouder Ton Stam en twee ambtenaren een rondje door het centrum. Stam kreeg daarbij een simulatiebril opgezet en liep met een voelstok. "Dat was heel goed om een keer te doen", zegt hij. "Ook voor de ambtenaren." Hij vond het een openbaring om te merken tegen welke obstakels je dan aanloopt en geeft toe dat hij nu toch met andere ogen naar de omgeving kijkt. Zo stond op de Naarderstraat - bij Kerkhof - de stoep helemaal vol met verkoopartikelen. Ze hebben de ondernemer erop gewezen. Stam zegt het uitstallingenbeleid nog eens nader te bekijken. "Er moeten strakkere regels komen waar ook op gehandhaafd wordt." Dat moet lukken nu de capaciteit van de bijzonder opsporingsambtenaar (Boa) van één naar drie gaat. "Er moet structuur in gebracht worden. Dat vraagt veel tijd en we kunnen niet alles binnen zes maanden regelen."
Het Toegankelijkheidsteam is nu bezig een inventarisatielijst op te stellen. Klachten worden bij de gemeente gemeld en geregistreerd. Met de afdeling Groenbeheer is het lijntje kort en dat betekent snel handelen. Het is al meerdere keren voorgekomen dat overhangend groen dezelfde dag nog wordt gesnoeid. Ook zijn op de Naarderstraat palen verwijderd die de doorgang belemmerden tijdens het oversteken.
Ondertussen duimt het team dat levensgevaarlijke situaties prioriteit van de gemeente krijgen. Zo vraagt het team aandacht voor de situatie nabij de bushalte op de Brink en voor de verkeersinstallatie op het kruispunt bij 't Bonte Paard. "Het tikken van de installatie gaat niet gelijk, waardoor ik laatst bij rood wilde oversteken", aldus Irmy. "Gelukkig trok iemand me aan mijn jasje." Ook hopen de teamleden dat ondernemers de stoepen vrijhouden. René: "Tapijt op de stoep staat leuk, maar wij rijden ons er in vast of struikelen erover." Ook de geleidelijnen (witte ribbeltegels, red.) lopen verkeerd of houden plotseling op. "Volg ik de geleidelijn bij het Raadhuis dan knal ik tegen de muur", geeft Irmy als voorbeeld.
Het Toegankelijkheidsteam realiseert zich overigens terdege dat niet alles voor slechts een handjevol mensen aangepast kan worden. Irmy: "Dat zou ik ook echt niet willen. We zijn geen zeurpieten en het is niet de bedoeling dat mensen een hekel aan ons krijgen. Wat wij willen is begrip en het algemeen belang geldt. Onze dorpsgenoten hebben gewoon niet in de gaten wat een geblokkeerde stoep voor obstakels oplevert voor met name mensen met een beperking. Zij kunnen ons helpen door de container handiger neer te zetten, overhangende takken tijdig weg te halen of de auto niet op de stoep te parkeren; het is een kleine moeite, maar het helpt enorm."

Het Toegankelijkheidsteam op de Brink. Foto: Bob Awick

Naast Irmy Vos en René Calis bestaat het team ook uit Brigitte Bulters, Els te Kloese, Carla Los en Bettie de Bruin. Meldingen van obstakels - met foto en locatie - kunnen gemaild worden naar toegankelijkheidsteamlaren@gmail.com.

Opgeknapte muziektent van Laren in volle glorie te bekijken

Muziektent Laren is 15 september te bekijken. Eigen foto

Laren De Larense muziektent is zaterdag 15 september tussen 13.00 en 15.00 uur in volle glorie te bewonderen op de gemeentelijke opslag aan de Gooiergracht. Deze locatie ligt in het verlengde van de Weversweg en tegen de rijksweg A27 aan.

Een team van vrijwilligers heeft de muziektent afgelopen maand helemaal opgeknapt, laat rasechte Laarder Jan Vos (64) weten. "Hij is rondom geschilderd en het dekzeil met het stoomapparaat van Rudy Bouman is schoongemaakt." Eigenlijk is een nieuw dekzeil gewenst, maar daar is geen geld voor. "Dat loopt in de duizenden euro's."

Financieel gat

Voor de andere werkzaamheden sprongen gelukkig ondernemers in het financiële gat. Zo leverde Adri van der Wardt het middel tegen houtrot, gaf Van den Brink & Thuys een fikse korting op de verf, schilderden de gebroeders Van Ieperen een dagje mee en levert het verhuisbedrijf Schaap & Van Dijk uit Huizen vijftig verhuisdekens zodat de muziektent tot Koningsdag ook weer goed opgeslagen kan worden.

Waarom de muziektent showen? "Om sponsorgeld binnen te halen", zegt Vos eerlijk. "We willen de muziektent met Koningsdag weer voor de basiliek zien." Feestweek-voorzitter Erwin van den Berg buigt zich de komende maanden over het programma, waarin de muziektent een prominente rol krijgt. Er zou zomaar een rol weggelegd zijn voor shantykoor De Speuit, de MCC en de Klepperman van Elleven.

Ook kan de muziektent op andere momenten ingezet worden, zoals bijvoorbeeld tijdens UIT IN Laren. "De tent is van de gemeente, maar we moeten voor die evenementen vergunningen aanvragen en daar leges voor betalen."

Janny van Dijk -de Jong

Janny van Dijk-de Jong (64) woont sinds 1965 in Blaricum. Ze is raadslid voor De Blaricumse Partij (DBP).

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Afgelopen december ben ik met prepensioen gegaan en we zitten veel in Beekbergen op de Veluwe."

Wat maakt het raadswerk boeiend?
"Ik ben heel lang ambtenaar geweest en vind het nu leuk om op bestuurlijk vlak actief te zijn."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Tuinieren en met de hond wandelen."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Stephen Hawking."

Waar maak je je zorgen om?
"Verharding van de maatschappij."

Wat is je favoriete plek in Blaricum?
"Woensberg en Tafelberg."

Blaricum mist nog...?
"Beleid op de hoge heggen met de gevaarlijke hoeken."

Als je een dagje de burgemeester van Blaricum was, wat zou je doen?
"Zou ik een dagje vrij nemen en genieten van mijn kleinkinderen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De beoogde fusie."

Favoriete jaargetijde (en waarom)?
"Herfst, lekker wandelen door de mooie natuur."

Naar welk land zou je nog willen?
"Scandinavië, om de ruimte en de natuur."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Erger je niet, verwonder je slechts. Je kunt je overal wel druk om maken."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Een camper aanschaffen en reizen. En voor mijn kleinkinderen een studiefonds, zodat zij niet beginnen met een studieschuld."

Grof huisvuil per 1 januari naar Baarn

Eemnes Eemnessers moeten per 1 januari 2019 hun grof huishoudelijk afval naar recyclingstation Baarn brengen. De gemeente Eemnes stopt met de inzameling.

Wethouder Sven Lankreijer spreekt van een slimme oplossing: "Wil het huidige recyclingstation op de gemeentewerf in Eemnes voldoen aan de milieueisen dan zijn aanpassingen nodig. Zo moet de vloeistofdichte vloer worden uitgebreid en dat brengt een flinke investering met zich mee. Tegelijkertijd heeft het recyclingstation van Baarn ruim voldoende capaciteit om ook het grof afval van Eemnes te verwerken."
Mariska de Koning, wethouder in Baarn: "Het is mooi dat de gemeenten Baarn en Eemnes elkaar op dit gebied kunnen vinden. Het is een praktische en duurzame oplossing. We hebben allebei voordeel bij deze keuze."
In het najaar start de gemeente Eemnes een campagne om inwoners te informeren over het medegebruik van het recyclestation in Baarn. De recyclingstations van Eemnes en Baarn liggen hemelsbreed circa drie kilometer van elkaar. Het Baarnse recyclingstation Baarn aan de Oude Amsterdamsestraatweg 4 (nabij Nijhof) opende in 2014 zijn deuren en voldoet volledig aan de eisen van de Wet milieubeheer.

Raadslid Beemsterboer en haar Leon zeggen 'ja'

Foto: Yvonne Verburg

Blaricum DAB-raadslid Ramona Beemsterboer (44) is maandag door Joan de Zwart-Bloch in de echt verbonden met Leon van Urk Dam (50). De twee leerden elkaar twaalf jaar geleden kennen tijdens het werk in De Stichtse Hof in Laren. "Na een paar jaar besloten we de 'samenwerking' ook privé door te zetten en sindsdien zijn we onafscheidelijk", lacht Ramona.

Buwalda op promotietour

Laren De 46-jarige auteur Peter Buwalda is zaterdag 29 september te gast bij de Larense Boekhandel aan de Naarderstraat.

Hij komt zijn tweede roman 'Otmars zonen' promoten. Acht jaar geleden debuteerde hij met - zo bleek later - zijn monsterhit 'Bonita Avenue'. De schrijver blijft een uurtje en arriveert om 13.30 uur.

Internationale School in Laren

Laren In het schoolgebouw van Laar & Berg aan de Langsakker 4 zit tegenwoordig een nieuwe Internationale School. De officiële opening vindt vrijdag 14 september plaats.

De eerste klas van deze nieuwe school heeft bijna twintig leerlingen in de leeftijd van 12 tot 14 jaar met zo'n tien nationaliteiten. Zij volgen het Middle Years Programme van het IB-programma.

Leuke ontmoetingsmiddag voor Eemnessers

Eemnes De Eemnesser Zonnebloemafdeling organiseert in de Week van de Eenzaamheid een ontmoetingsmiddag voor inwoners van Eemnes. De toegang is vrij.

Deze middag - mede gefinancierd door de Riki Stichting - wordt gehouden op donderdag 27 september van 14.00 tot 17.00 uur in De Wel aan de Rutger van Rozenburglaan 1. "We willen hiermee de mogelijkheid bieden tot een gezellige middag waarbij gesprekken ontstaan om elkaar (beter) te leren kennen. Voor de inwendige mens wordt gezorgd en voor de vrolijke noot is een muzikant aanwezig", aldus de organisatie. Om zeker te zijn van een plekje - en om de catering goed te kunnen regelen - is aanmelden gewenst. Dat kan telefonisch bij Tineke Schouten: 035-5310888/06-20104613 of per e-mail: zonnebloemeemnespenningmeester@gmail.com.

Kader wint zowel jury- als publieksprijs

'Dit betekent niet dat de overige vier genomineerden slecht zijn'

Sahar Kader (tweede van links) met de juryleden en DKC-voorzitter Reggie van Berkel. Foto: PR

Eemnes Kunstenares Sahar Kader heeft tijdens 'Een Dijk van Kunst en Cultuur' zowel de publieks- als juryprijs gewonnen. "Dit is nog nooit gebeurd", zegt voorzitter Reggie van Berkel. "Dit betekent niet dat de overige vier genomineerden slecht zijn, zij zijn ook heel goed, maar er kan er maar één een prijs winnen."

Iedereen is gevallen voor de mooie schilderijen van Kader, die daarin de Arabische wereld laat zien. "Haar warme kleurgebruik en abstracte vormen dragen daar aan bij. Haar schildertechniek is origineel. Zo werkt ze met as en roet om haar beeld sterker te maken. Ook daar is ze volkomen in geslaagd", aldus Helen Schretlen namens de jurycommissie.

Echt gaaf

Kunstenares Sahar Kader is super blij met deze onverwachte waardering

De winnares is door het dolle heen. "Een hele leuke verrassing, zo onverwacht. Ik ben superblij." Naast bloemen en een wisselbeker heeft ze ook een keramisch bord van Matthijs Hazewinkel - kunstenaar bij Kijkoor - gewonnen. "Echt een gaaf werk", zegt Kader.
Sahar deed in 2015 ook al mee aan de kunstroute. Reggie van Berkel herinnert zich nog dat ze heel bescheiden kwam vragen of ze hieraan wel mocht meedoen ("want ze was toch geen Eemnesser en woonde nog niet zo lang in Eemnes?"). Haar werk bleek zo goed dat ze mocht meedoen. Destijds viel ze buiten de prijzen, maar nu werd het werk van de in Irak geboren Sahar door de jury en het overgrote deel van de zeker 1.500 bezoekers enorm gewaardeerd. En dat terwijl ze van haar vader niet naar de kunstacademie mocht en een vak moest leren. Kader studeerde op hbo-niveau biologie en was lerares. "Ik kreeg zondag veel complimenten. Er zijn zo veel lieve en aardige mensen", besluit Kader, die sinds 2006 in Eemnes woont. Drie jaar eerder was ze vanuit Irak naar Nederland gevlucht.
De volgende 'Een Dijk van Kunst van Kunst en Cultuur' is in september 2020.

Blijft er nog wat over van de Westerheide? Fotocollectie: Leo Janssen

Twee jaar geleden had ik opeens een vreselijke dorst. Twee flessen frisdrank gingen er dagelijks gemakkelijk in. Ik betrapte mij erop dat ik zelfs bij het tanken langs de snelweg naast de benzine ook een Coca-Cola light afrekende. Toen ik droge lippen kreeg, moest ik wel naar de huisarts.

Hij peilde mijn bloedsuikerspiegel: 18.5. Veel te hoog. Diabetes type 2. Met een doos pillen werd ik het weekend in gestuurd en een week later was het gezakt naar 13. Nog te hoog. Voor begeleiding moest ik mij bij een diabetesverpleegkundige melden. Het lukte mij niet door mijn leefpatroon het getal naar beneden te krijgen. Ergo, diabetes 1 dreigde en de kans was groot dat ik dagelijks moest prikken.

Een goede vriendin kwam met het verhaal dat de vader van haar Duitse zwager, beiden arts, dagelijks een törtchen bij de koffie nam en daarna ging wandelen om het effect op zijn bloedsuikerspiegel te neutraliseren. Haar boodschap: de natuur in en lopen. Ik besloot de pas er goed in te zetten. Tien tot twintig kilometer per dag. Een paar maanden lang met mooie klassieke muziek in mijn oren. Heen en weer door 't Gooi, naar de Lage Vuursche, Naarden, de Eemnesserpolder en kasteel Groeneveld. Onderweg genietend van het bos, de vogels, bloeiende heide, jeneverbes, reeën, sneeuw en af en toe een fikse bui op mijn kop.

De uitslag? "Spectaculair", zei de verpleegkundige enthousiast. "Acht. Dat gaat de goede kant op." Twee maanden later kon ik dankzij de schitterende natuur die het me zo gemakkelijk had gemaakt, stoppen met de metformine.
Diezelfde natuur - en met name de Westerheide - dreigt weer eens op de schop te gaan. Althans volgens de blog van De Spreekbuis, het huisorgaan voor omroepmedewerkers: 'Plannenmakers denken aan een nieuwe weg over de hei. Een 'shuttle' moet mensen over de Westerheide naar het Mediapark brengen. Dat plan staat in 'Hilversum Media Park Urban Vision 2030', het document dat o.a. is opgesteld door de gemeente Hilversum. Ook speelt men met de gedachte een forse 'cable car' te bouwen waar naast genoemde shuttle ook auto's gaan rijden'.

D66-Wethouder Wimar Jaeger ontkent de plannen nog, maar hou hem in de gaten. Voor je het weet asfalteert hij de natuur. Onlangs is er door Laren, Hilversum en Bussum een convenant gesloten over de toekomst van Crailo, gelegen op de Westerheide. Als het aan de 100-jarige Mediastad ligt, gaan straks onder het 'kopje werkgelegenheid' deze ideeën door, want plannenmakers houden niet van groen en zo verdwijnt de Westerheide stukje voor stukje.

Toen ik wethouder was, stelde een Hilversumse PvdA-collega mij eens voor om de daklozen van de Hilversumse Cocon te huisvesten op Crailo, waar ze 's avonds met een busje zouden worden opgehaald en 's ochtends weer worden teruggebracht naar het centrum.

Als Laren zijn we geprivilegieerd in een rijke natuurlijke omgeving. Landschap, natuur en cultureel erfgoed leveren een bijdrage aan het welzijn in ons dorp. Een Laarder heeft een groen hart en daar passen deze hei-loze plannen van een op ons afkomend Groot Gooistad helemaal niet bij.

Koningsrol voor Eemnes

Eemnes De koninklijke familie viert Koningsdag - zaterdag 27 april - in Amersfoort. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst eerder bekendgemaakt. Maar er zou ook een rol zijn weggelegd voor de gemeente Eemnes.

Maar welke is nog niet duidelijk? "We hebben nog geen bericht vanuit Amersfoort ontvangen", zegt een woordvoerder van de gemeente Eemnes. "We hebben dus nog geen beeld van onze rol. Zodra daar meer duidelijkheid over bestaat, zullen we dat zeker laten weten!" Ook de Stichting Feestcomité Eemnes heeft nog geen idee wat haar te wachten staat.

'Fietspad is doekje tegen het bloeden'

Blaricum VVD Blaricum heeft liever een distributiecentrum aan de rand van het dorp in plaats van het - volgens fractievoorzitter René Wiegel - snode plan om de Le Coultredreef geschikt te maken voor vrachtverkeer.

"Wij zijn hier mordicus tegen. We moeten juist trachten om het vrachtverkeer buiten het dorp te houden en niet aan te zuigen. Wie zit er nou te wachten op vrachtverkeeroverlast?", aldus Wiegel. "De wethouder zou beter haar energie kunnen steken in een distributiecentrum, eventueel in samenspraak met andere gemeenten. Dat biedt een structurele oplossing die van deze tijd is."

Geen probleem

De liberaal noemt het aanleggen van een apart fietspad langs de Meentzoom/Bergweg een doekje tegen het bloeden: "Welk probleem wordt nou eigenlijk opgelost? We gaan geld uitgeven voor iets dat helemaal geen probleem is."

Tunnel

Wiegel: "Vervolgens is er een discussie over een tunnel dan wel brug over de Randweg Oost, zodat fietsers ongestoord hun weg kunnen vervolgen en niet hoeven te wachten op een groen verkeerslicht. Wij vinden een tunnel absurd duur en willen niet meewerken aan het creëren van de volgende 'enge plek'."
De huidige inrichting functioneert prima, zegt de fractievoorzitter. "Wellicht kunnen we nog kijken of de verkeersregelinstallatie goed staat afgesteld of dat de gemeente tijdens spitstijden verkeersregelaars moet inhuren. Wij pleiten dus voor een creatieve oplossing en geen mega-investeringen."

Family Fitness is dé gezelligste en leukste sportschool van Laren

Wie nu een jaarabonnement afsluit mag tot 1 november gratis sporten

Petra Sterk is de manager van Family Fitness. Foto: Bob Awick

Laren "De naam zegt het al", lacht Petra Sterk, operationeel manager van Family Fitness aan de Schapendrift 62. "We zijn een grote familie en we hebben hier alleen maar leuke en gezellige mensen over de vloer. Ons oudste lid is 94 jaar en de gemiddelde leeftijd ligt rond de 40." Family Fitness telt 1.100 leden.

Check jouw wensen op www.familyfitness-laren.nl en kies!

Maar ook jongeren weten de weg naar de sportschool te vinden. Vanaf 14 jaar mogen zij zelfstandig fitnessen. Tussen 09.00 en 13.00 uur en 18.00 en 22.00 uur zijn altijd goedopgeleide instructeurs aanwezig.
Overigens geldt voor elk nieuw fitnesslid: maak een afspraak met de instructeur. Sterk: "Dan worden de oefeningen op de juiste manier aangeleerd en leer je de apparaten goed kennen." Ook hameren de instructeurs erop dat het fitnessschema elke vier à vijf weken aangepast moet worden. "Waarom? Omdat altijd hetzelfde ritme geen zoden aan de dijk zet."
De sportschool heeft naast de fitness ook groepslessen. Zo'n veertig per week, variërend van verschillende soorten yoga- en powerlessen tot zumba, spinning, pilates en diverse shapelessen. Feit is dat je bij Family Fitness alle lessen kunt volgen die je prettig en leuk vindt. Leden kunnen ook één maal per week gebruikmaken van het naastgelegen zwembad De Biezem. "En van onze sauna. Deze is gemengd en staat de hele dag aan."
Sinds twee jaar huurt de sportschool bij tennishal De Sprokkelenburg een ruimte voor hotyoga. "Bij een graad of 38 worden de houdingen uitgevoerd. Het werkt heel ontspannend en je voelt je daarna heel licht en soepel." Wie de les wil volgen, kan een persoonsgebonden 10 rittenkaart aanschaffen.
Voor de sportfietsers die in het najaar en de winter liever binnen hun conditie op peil willen houden, biedt Family Fitness een 20 rittenkaart voor de spinningles aan. "We hebben hun wens herkend en zijn erop ingesprongen; het werkt heel erg goed." Verder is er een samenwerking met Fysio Holland en worden ruimten verhuurd aan Judoschool Van der Hoek (van tuimeljudo tot jeugdlessen op dinsdag en vrijdag) en het Kickboxing Institute. "Deze lessen vallen buiten het abonnement, maar er is altijd wel een combinatie mogelijk."
De sportschool zelf hanteert verschillende abonnementen. Op de website www.familyfitness-laren.nl kun je een check doen om te zien welk abonnement het beste bij je past. Er is keuze uit brons, zilver en goud. Elk abonnement heeft zijn voordelen, maar wie kiest voor de goldcard (63,50 euro per maand) kan onbeperkt sporten, 52x per jaar naar de zonnebank, krijgt gratis koffie/thee en de kinderen mogen gratis naar de opvang.

Actie: wie nu een jaarabonnement afsluit mag tot 1 november gratis sporten en krijgt het inschrijfgeld (normaal 40 euro) cadeau! Telefoon: 035-5386141 en e-mail: laren@familyfitness.nl.

Feestelijke aftrap van 90-jarig bestaan Scouting Raboes

Spelletjes in het bos; typisch voor scouting.

LAREN Alweer 90 jaar bestaat Scouting Raboes in Laren. Het jubileumjaar werd afgelopen zaterdag bij de start van het nieuwe seizoen feestelijk afgetrapt met een taartje, historische spelletjes voor de leden en na afloop een borrel voor alle Raboessers.

Raboes gaat ook met haar tijd mee. Zo hebben ze eigentijdse kleding en wordt de jeugd betrokken bij het programma. Ook kiezen veel mensen voor scouting zodat de kinderen veel buiten zijn en niet op de computer zitten.
Uiteraard zijn ook oude scoutingtradities overeind gebleven. "Neem het bouwen van een kampvuur, navigatietechnieken, een goede daad verrichten en het stimuleren van samenwerking. Het is iedere week weer leuk, leerzaam en vooral uitdagend."

Dat scouting ook na negentig jaar nog volop levendig is in Laren en omgeving blijkt wel uit het feit dat hier in de omgeving zeker 25 verenigingen actief zijn. "En daarvan is Raboes natuurlijk de leukste scoutingvereniging", grapt de voorzitter. "Scouting is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie in Nederland. We hebben meer leden dan de voetbalclubs en hockeyverenigingen. Niet veel mensen verwachten dat en dat komt wellicht omdat de verenigingen veel op zichzelf zijn."

Grote opkomst bij start nieuw seizoen. Foto's: Joris Klaui

'Scouting is de grootste jeugdvereniging van Nederland'

Toch probeert Raboes, met name de laatste jaren, om juist erg zichtbaar te zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld open dagen, doen ze mee aan touwtrekken bij de kermis in Blaricum, staan ze op de InMarkt in Laren en leveren ze ieder jaar hun bijdrage aan dodenherdenking. "We hechten veel aan onze binding met het dorp en werken hard aan onze naamsbekendheid."

Groei

En dat laatste heeft haar vruchten afgeworpen. Raboes is de afgelopen jaren flink gegroeid. Daarom is men ook hard op zoek naar extra handjes in de vorm van vrijwilligers.

De leiding over de diverse groepen is in handen van de speltak van 18-plussers, de zogenoemde Stam. Dit jaar viert ook de Stam haar 45ste levensjaar. "We zien elkaar iedere zaterdag en zijn een echte vriendengroep", haalde Merel Kiezer aan. Ze vertelde grappige anekdotes, waarna de champagne werd geopend.
De vereniging heeft ook veel vrienden en donateurs. Ook al deze oud-Raboessers kunnen het jubileumfeest meevieren op 13 april 2019. Dan wordt de grote reünie gehouden.

Interesse gewekt voor Scouting Raboes? Kijk op
www.scoutingraboes.nl.

'Vaccinatie is het meest preventieve dat we kinderen kunnen aanbieden'

Jeugdarts in Gooi en Vechtstreek reageert op dalende trend aantal vaccinaties

Zorgen om de vaccinatiegraad voor kinderziektes. Die is namelijk onder de cruciale grens van 95% gezakt, ook in 't Gooi en de Vechtstreek.

Het ziet er soms niet zo uit, maar voor kinderen is een vaccinatie eigenlijk een cadeau, vindt Huijgen. Foto: Sander Heezen

Laren/Blaricum Weesp zit met 96% nog wel boven de grens, maar de overige gemeenten binnen 't Gooi en de Vechtstreek halen dat percentage (soms bij lange na) niet. Hilversum en Huizen stellen met respectievelijk 89,6 en 89,9% het meest teleur. Jeugdarts Anjella Huijgen van Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek deelt de zorgen, al wil zij niet overdrijven. "Dat er sprake zou zijn van een rampzalige situatie is echt onzin."

'Als blijkt dat er een prik minder kan, wordt dat echt wel doorgevoerd'

Jeugd en Gezin vaccineert kinderen volgens het landelijke Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Bij elkaar opgeteld zijn dat vaccinaties tegen twaalf verschillende infectieziekten en in deze regio jaarlijks, alleen al aan zuigelingen, ruim 18.200 vaccinaties.
Het percentage tweejarigen dat gevaccineerd wordt tegen ziekten als tetanus, polio, mazelen en kinkhoest daalt de laatste jaren echter. Momenteel is dit percentage zo'n 90%, zowel landelijk als regionaal. Dat betekent overigens niet dat die 10% helemaal geen enkel prikje krijgt. Het kan zo zijn dat ze een aantal prikken wel krijgen, benadrukt Huijgen. "Het Rijksvaccinatieprogramma bekijkt wat de beste leeftijd is voor een vaccinatie, voor een acceptabele prijs. En als blijkt dat er een prik minder kan, wordt dat echt wel doorgevoerd. Ik snap ook wel dat een vaccinatie niet iets is om naar uit te kijken. Aan de andere kant is een vaccinatie het meest preventieve dat we ouders en kinderen kunnen aanbieden. Je geeft kinderen een geweldig cadeau. Wat dat betreft is het wel iets om naar uit te kijken."
Toch nam het percentage de afgelopen jaren af. Een oorzaak kan de jeugdarts niet geven. Zij wil zich graag met de feiten bezighouden en zich niet begeven op het gladde ijs die aannames kunnen zijn. Ook de link tussen vaccinaties en autisme is er, aldus Huijgen en vele anderen, niet. In de vorige eeuw publiceerde de Brit en voormalig arts Andrew Wakefield in het vooraanstaande, wetenschappelijke tijdschrift The Lancet een onderzoek met daarin de conclusie dat de vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond autisme en darmziekten veroorzaakt. "De publicatie is al met terugwerkende kracht verwijderd uit het tijdschrift. Dat gebeurt zelden of nooit. Natuurlijk, signalen van autisme treden op rond diezelfde leeftijd als die vaccinaties er zijn: bij 1- of 2-jarigen. Dan lijkt er een link te zijn, maar die link is er niet. Maar kennelijk blijft het oorspronkelijke - en dus foute - bericht bij mensen hangen."

Twijfelaars wijzen op de website van het RIVM en met hen wil ze het gesprek aangaan. Dat is volgens Huijgen de beste manier om het percentage weer omhoog te krijgen. Bovendien kunnen kinderen die een vaccinatie hebben gemist deze tot hun achttiende verjaardag alsnog krijgen. Maar fanatieke tegenstanders zul je nooit over de streep kunnen trekken, weet zij. Daarom heeft het in haar ogen ook geen zin om vaccineren verplicht te stellen. "Dan moet je als arts vaccineren terwijl de ouders van dat kind zeggen dat dit niet mag. Dat gaat dan in een heel gecompliceerde en nare sfeer. Nee, een goede uitleg moet voldoende zijn om twijfelaars zover te krijgen. En mensen met vragen kunnen ons altijd bellen."
Huijgen vertelt haar verhaal op het moment dat bekend wordt dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een nieuwe vaccinatiecampagne lanceert tegen de meningokokkenziekte, gericht op jongeren. Jongeren krijgen in het jaar dat zij 14 worden een uitnodiging voor een prik tegen deze gevaarlijke bacterie. Dit najaar zijn dat de jongeren geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004. In 2019 volgt een inhaalcampagne voor alle tieners, geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004. "Dat betekent dat we in 2019 13.000 tieners er extra bij krijgen", weet de 56-jarige Bussumse. "Dat wordt een enorme uitdaging, maar we weten het belang."

Frisse look dagbesteding Theodotion

Wethouder Van Hunnik: 'Eenzaamheid ligt in onze samenleving zomaar op de loer'

Bezoekers voelen zich thuis bij de dagbesteding van Theodotion, die nu modern en fris is aangekleed. Foto: Joost Enkelaar

Laren Met een feestelijke handeling is dinsdag door wethouder Karin van Hunnik de Dagbesteding van Amaris Theodotion heropend. De ruimte waar bezoekers overdag sociaal contact, zorg en ondersteuning kunnen vinden, is in een fris, nieuw jasje gestoken.

Bij de herinrichting is uitgebreid aandacht geschonken aan de behoefte van de bezoekers: het samen beleven van de dag staat centraal, maar er zijn ook voldoende mogelijkheden voor individuele invulling. Op deze manier sluit de dagbesteding nog beter aan bij de behoefte van thuiswonende ouderen.

Groeiende behoefte

De voorziening Dagbesteding, waarbij thuiswonende ouderen overdag bij Amaris terechtkunnen, valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Er zijn steeds meer ouderen die nog wel thuis wonen, maar overdag wat extra hulp zoeken in verband met lichamelijke problemen. Ook voor mantelzorgers is dagbesteding vaak een oplossing om zo de zorg langer vol te houden. De aanvraag voor een indicatie voor dagbesteding loopt via het Wmo-loket.

De Dagbesteding van Amaris Theodotion biedt meer. Zo is er een nauwe samenwerking met de behandelaars in Theodotion, waardoor het bezoek aan de dagbesteding goed te combineren is met het volgen van therapie. De professionals zijn gespecialiseerd in het behandelen van ouderen en het omgaan met mensen met Parkinson. Door de groene ligging van Theodotion wordt er ook vaak in de omgeving gewandeld.

Wethouder Karin van Hunnik is enthousiast: "De dagbesteding voorziet in een groeiende behoefte van inwoners van BEL én hun mantelzorgers. Eenzaamheid ligt in onze samenleving zomaar op de loer en is op den duur slecht voor je gezondheid, dat weten we inmiddels. Je kunt er letterlijk ziek van worden. En somber. Bij Theodotion kunnen mensen terecht die - om wat voor redenen ook - behoefte hebben aan gezelligheid."

Foto-expo #ZIE tegen huiselijk geweld en mishandeling

De foto's hangen nu in Weesp. Foto: Stefan van Hees

BEL Om aandacht te vragen voor huiselijk geweld en duidelijk te maken waar mensen terecht kunnen voor advies en meldingen start de Regio een campagne tegen huiselijk geweld, kinder- en ouderenmishandeling.

De campagne begint met de expositie #ZIE, die bestaat uit levensgrote foto's van mensen die in het verleden te maken hebben gehad met huiselijk geweld of kindermishandeling. Judith Keessen maakte de confronterende portretten. De expositie is nu te zien in Weesp (station) en reist de komende maanden door naar onder meer Huizen, Hilversum, Naarden, Bussum, Blaricum, Laren en Eemnes.
Volgens fotografe Judith Keessen moeten slachtoffers van huiselijk geweld zich nog te vaak verantwoorden. Daar wil ze vanaf: "De focus zou op de daad moeten liggen. Die moet de wereld uit."
Ze noemt de zaak Anne Faber als voorbeeld. Ze kan er nog steeds kwaad om worden: "Dat er mensen zijn die zeggen: 'Waarom gaat ze ook zo'n eind fietsen in d'r eentje? Dat is toch vragen om problemen?' Nee dus! Mensen mogen elkaar gewoon geen pijn doen. Ook binnen een relatie niet."

Keessen was zelf ooit slachtoffer van huiselijk geweld en heeft een lang en gewelddadig huwelijk achter de rug. Maar daar wil ze verder liever niet veel over zeggen. "Want dit gaat niet om mijn verhaal. Dat is slechts één verhaal. Mijn expositie #ZIE is zonder op de details in te gaan een verzameling van vele verhalen, in foto's en korte quotes. Die laten zien dat de slachtoffers mensen zijn zoals jij en ik. Vrouwen en mannen, van alle leeftijden."
De fotografe hoopt met haar tentoonstelling de ogen van mensen te openen en de discussie op gang te krijgen. "Huiselijk geweld is níet ver van je bed. Het overkomt één op de drie vrouwen. Één op de drie! Dus ook in jouw omgeving worden mensen mishandeld. Met mijn foto's wil ik mensen in een gewelddadige situatie laten zien dat je daar uit kunt komen. En anderen hoop ik ertoe aan te zetten om de helpende hand toe te steken."

Is er sprake van een onveilige situatie of een crisis en heeft u direct hulp nodig? Bel dan met 112.

Eerste editie UIT IN Laren daverend succes

Muziek bij het Brinkhuis. Foto: Bob Awick

Laren De veelzijdigheid van het Larense verenigingsleven was afgelopen weekend te beleven tijdens UIT IN Laren. De vele activiteiten op het gebied van kunst en cultuur in Laren kregen een podium.

Tijdens de INmarkt in de kloostertuin van het Brinkhuis heerste een goede, relaxte sfeer. Er was van alles te beleven, maar een van de hoogtepunten was toch wel het wandelconcert van de MCC. Op uitnodiging van de bibliotheek was ook nog striptekenaar Pieter Hogenbirk aanwezig, die mooie cartoons tekende van de bezoekers. "De INmarkt is in deze opzet zeker voor herhaling vatbaar", aldus Michael Jonker, Hart voor Laren-directeur.
De Historische King Laren (HKL) kijkt terug op een mooi weekend. De vrijwilligers van het historisch centrum organiseerden de Open Monumentendag. De interessante lezing van Frans Bierlaagh van de Broederschap van Sint Jan over de grote diversiteit aan erepoorten wordt in het voorjaar van 2019 in uitgebreide vorm herhaald. De quiz van Leo Janssen over de processie was een daverend succes. Ook belichtte de HKL de brandweer in boekvorm en film.
Drommen publiek genoten van de opening van het culturele seizoen in en rond Singer Laren. De twee gratis concerten 'It's a Man's World' waren 'uitverkocht'. De concerten waren een theatrale ode aan de grootse soulzangers aller tijden: James Brown, Stevie Wonder en Marvin Gaye. Zij inspireerden de wereld en zongen zichzelf regelrecht de geschiedenis in. Ter gelegenheid van de start van het nieuwe theaterseizoen werd in de door Piet Oudolf aangelegde Singertuin een daverende toegift gegeven van MAAT Saxophone Quartet. De Fiepbus van Annie M.G. Schmidt trok veel belangstelling.
Onderdeel van UIT IN Laren was de vrijwilligersavond. Er waren prachtige speeches van wethouder Karin van Hunnik en jongerenwerker en Larens Behoud-raadslid Sean Bogaers. De laatste bracht een ode aan de kracht van vrijwilligerswerk: "Samen kunnen wij een samenleving creëren die ten dienste staat van het geluksgevoel van mensen. Een samenleving waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht leeftijd, ras, geslacht, seksualiteit, kleur, godsdienst of taal. Dus voor alle vrijwilligers hier, en iedereen die dit vrijwillige werk mogelijk maakt: jullie vormen iets wat je niet in geld kunt uitdrukken, jullie vormen het echte hart van Laren. Bedankt voor jullie harde werk!"

De brandweer was ook van de partij. Foto: Bob Awick

Dyslexie-app valt mogelijk in de prijzen

Laren De app Dyslexie Test & Tips® van Trudy Joling uit Laren staat in de Top 100 van beste innovaties van 2018 van de Kamer van Koophandel in samenwerking met het MKB.

Op woensdag 26 september maakt de vakjury tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Orpheus Theater in Apeldoorn bekend wie de winnaar is. Naast deze vakjuryprijs kan het publiek ook stemmen. Ga daarvoor naar: https://www.mkbinnovatietop100.nl/site/Dyslexie-Test-en-Tips-10-minuten-dyslexietest.

De Dyslexie Test & Tips®-app is bedoeld voor kinderen, studenten en volwassenen met dyslexie, of als er een vermoeden is dat dyslexie in het spel is. Binnen 10 minuten kan de diagnose worden vastgesteld. Iemand met dyslexie kan sneller aan de slag met een behandelplan. Dat bespaart een hoop frustratie en achterstand op bijvoorbeeld school.

De met vijf sterren door The Educational App Store gehonoreerde app is beschikbaar in diverse stores en is daarmee voor iedereen toegankelijk. Iedereen kan voor zichzelf de test maken, maar ook voor anderen, zoals familie, vrienden en collega's. De snelle test is zeer praktisch en het gedragsprofiel is uniek in de wereld. De app is er in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans.

Boekje 'Fietsroute door monumentaal Eemnes' verschenen

Foto: Rick de Raad

Eemnes Ter gelegenheid van Open Monumentendag en het Europese Erfgoedjaar is een fietsroute in Eemnes uitgezet langs (veelal) historische plekjes. Naast de papieren versie is er ook een app in ontwikkeling waar de route in staat en waar nog veel meer informatie te vinden is. Binnenkort is op de website www.hke.kunstwacht de informatie beschikbaar. Oudheidkamer-voorzitter Liesbeth Lemckert reikte het eerste exemplaar uit aan burgemeester Roland van Benthem. Het boekje is gratis dankzij een bijdrage van de gemeente, en is te vinden op diverse locaties zoals de Oudheidkamer, het gemeentehuis, de bibliotheek en De Hilt.

Wandelen door Laarder Wasmeer

Laren Een unieke wandeling maken door het afgesloten gebied van het Laarder Wasmeer onder leiding van IVN-natuurgidsen, kan zondag 23 september om 13.30 uur.

Publiek wordt maar mondjesmaat toegelaten en dat is goed te zien aan de ontwikkelingen die hier nog vrijwel ongestoord kunnen plaatsvinden. De gidsen vertellen de deelnemers over de rijke historie van het gebied en over de bijzondere planten die het Laarder Wasmeer zo waardevol maken. En ze laten hen vooral genieten van een rustige wandeling door een fraai stukje Gooise natuur. Het vertrek is om 13.30 uur vanaf theehuis 't Bluk aan de Zuiderheide 2. Advies: kom zo veel mogelijk op de fiets in verband met de zondagse drukte. Aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

18 / 24

Misschien kom je dit gentiaanklokje wel tegen zaterdag tijdens de zwerftocht bij het Laarderwasmeer. Foto: Rob Le Febre

Vrijdag 14 september

Cursus verhalen schrijven 1.0

15.00 uur | Bibliotheek Huizen

In 6 lessen maak je kennis met verschillende verhaalvormen en experimenteer je. Meer informatie via bibliotheekhlb.nl.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Geef-en-neemtafel Brinkhuis

10.00 uur | Brinkhuis Laren

U kunt spullen een tweede kans geven door iets mee te brengen en/of mee te nemen van de tafel.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Fighting Girls

17.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden 11-16 jaar! Combinatie van: MMA Kickboksen en jiujitsu! Deelname: gratis. Info: 06-15276036.

Schaken

19.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Leren schaken van 19.00 tot 20.00 uur. Daarna wordt er competitie gespeeld van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden kan via Geoffrey Beulque, info@schaakvereniginghuizen.nl.

Zaterdag 15 september

Nordic Walking Clinic

9.00 uur | Atletiekvereniging Zuidwal Huizen

Kosten 5 euro per persoon, incl. huur stokken, kopje koffie/thee. Aanmelden via nordic-wandel@avzuidwal.nl of 06-13029863.

Summer Sickness 2018

10.00 uur | De Biezem Laren

Dynamic Arts organiseert na een aantal jaar afwezigheid de nieuwe editie van Summer Sickness. Summer Sickness is een mix tussen het beste van een zomerkamp en een urban culture event voor jongeren.

Weggooien? Mooi niet!

10.00 uur | De Schoter Eemnes

'Gooi 't niet weg' is de slogan van het Repair Café dat zaterdag weer actief is in Eemnes.

Instaprondleiding

11.00 uur | Huizer Museum Huizen

Om 11.00 uur vertelt een gids u alles over de Huizer cultuur en geschiedenis. Deelname gratis; entree museum € 5,-/MK gratis.

Expositie 'De stilte ruist'

13.00 uur | Atelier Stawicki Huizen

Op zaterdag 15 september en zondag 16 september van 13.00 uur tot 16.00 uur, Eemlandweg 7, zijn de originele werken van de haikubundel 'De stilte ruist' te bewonderen.


Schilderworkshop kleurrijke kikker

13.00 uur | Atelier Het Zoldertje Blaricum

O.l.v. Angeline Rijkeboer. Kosten € 45,- incl. gebruik materiaal en koffie/thee/koek. Aanmelden: rijkeplug@hotmail.com/tel. 035-5269035. Info: www.angeline-rijkeboer.nl.

KinderAtelier

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

Thema: 'Van vlinders tot dino's'. Deelname: € 5,-, incl. alle materialen, limonade en iets lekkers. Aanmelden: receptie@huizermuseum.nl.

Zondag 16 september

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Entree € 6,50. Tickets kunt tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl.

Zwerftocht Laarderwasmeer

10.00 uur | 't Bluk Laren

Zwerven door het unieke gebied van het Laarderwasmeer o.l.v. IVN-gidsen.

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom: 035-656 6653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Lezing 'Artelicious'

15.00 uur | Gooise Academie Laren

Academielezing 'Artelicious' staat in het teken van het leven, werk en kookkunst van de beroemde 19e-eeuwse kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec. Www.gooiseacademie.nl.

Maandag 17 september

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen.

Bodyflex voor vrouwen

13.00 uur | Muziekcentrum Schering & Inslag Laren

Gestart wordt met spieroefeningen door middel van bodyflex, daarna volgt bewegen en dans met muziek. Neem matje of handdoek mee en trek makkelijke kleding aan. Kosten zijn 1 euro.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Poolvos 2 te Huizen. Geopend op maandag- en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur.

'Wachtwoordenbeheer en accounts'

14.00 uur | Brinkhuis Laren

De PC Helpdesk BEL organiseert een presentatie 'Wachtwoordenbeheer en accounts'. Aanmelden: themabijeenkomst@pchelpdeskbel.nl. Kosten: € 6,- p.p. Pinnen niet mogelijk.

Dinsdag 18 september

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Voor ieder is er te werken en het is heel nuttig. Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Sound Healing Therapy

9.30 uur | De Hilt Eemnes

Gratis proefles. E-mail: goncagurses@gmail.com of bel: 06-11202425. Www.goncagurses.com.

Computerhelpdesk

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Waterstraat 2. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Weerbaarheid 55+

11.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Door houding en lichaamstaal en het aanleren van zelfverdedigingstechnieken, niet gebaseerd op fysieke kracht, maar op 'slimmigheden'. Eigen bijdrage is € 2,-. Meer info: 06-15276036.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Informatie/aanmelden: Kees Slooten/Ans de Swaaf, 035-525 18 97, 06-151 34 169, k.slooten@ziggo.nl.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Poolvos 2 te Huizen. Geopend op maandag- en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur.

Schuift u aan?

17.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Verse daghap inclusief een drankje voor slechts € 8,-. Schuif tussen 17.30 en 18.30 uur aan. Www.vivium.nl/johanneshove-restaurant.

Crea Club (7 - 12 jaar)

18.45 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Aanmelden kan bij Ronald de Winter, 035-5265642, ronald.dewinter@gmail.com. Kosten: € 10,- per maand.

Woensdag 19 september

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude loods Huizen

Voor ieder is er te werken en het is heel nuttig. Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Muziek met baby's en peuters

9.00 uur | Muziekvereniging prinses Irene Huizen

Voor kindjes van 8 maanden tot 4 jaar met hun ouder/verzorger. Info: hendrikaveerman@tiscali.nl.

Senioren Plezier, een ontmoetingsactiviteit in t Vuronger

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een hartelijk gesprek.

Luisteren naar je pen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

De basiscursus creatief (dagboek)schrijven bestaat uit 6 bijeenkomsten van elk 2,5 uur. Kosten: € 165. Info/aanmelding: www.schrijveninhetgooi.nl.

Start Mind-Walk Training

10.00 uur | Tafelberg Blaricum

Mind-Walk is mindful wandelen in de natuur. Info en aanmelden: 06-15138686, delis@aardewijn.com.

Soosmiddag

13.00 uur | De Thomaskerk Huizen

U kunt er klaverjassen, sjoelen of rummikub spelen of gezellig een praatje maken onder het genot van een kopje koffie met een koekje.

Film aan de Brink

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Vanwege een ziekte moet huisarts Jean-Pierre Werner zijn praktijk op het Franse platteland overdragen aan een collega. Dat blijkt lastiger dan gedacht. Entree: € 5,-.

Roemeens in Huis

19.30 uur | Berkel 9 Huizen

Kom gezellig langs voor een proefles! Bijdrage € 5,-. Aanmelden: 06-29744858, www.detaalwanderaar.nl.

Donderdag 20 september

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude loods Huizen

Voor ieder is er te werken en het is heel nuttig. Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Cursus Filosofie

10.00 uur | Ontmoetingskerk Laren

Inleidende Cursus Filosofie over o.a. Leibniz, Britse nuttigheidsfilosofie en Amerikaans pragmatisme, Ludwig Wittgenstein en het modernisme van rond 1900.

Inloopochtend Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Hier zijn geen kosten aan verboden.

Computerhelpdesk

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Waterstraat 2. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Koffieochtend senioren

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Deze wordt georganiseerd door Versa Welzijn.

Seniorencafé

10.30 uur | Insolar Huizen

Consumpties zijn voor eigen rekening. Uw gastheer: Ties Walet.

Taalcafé Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend

Veteranenbijeenkomst

14.00 uur | Brassershoeve Huizen

Bijeenkomst Veteranensociëteit Huizen. Van 14.00 tot 17.00 uur aan de Waterstraat 2.

'Compassie in je leven'

19.30 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

Meer vriendelijkheid voor jezelf, minder angst om fouten te maken, op een andere manier leren omgaan met verdriet en tegenslag.

'Eyecatcher' Blaricummermeent

Ronald le Clercq en Anne-Marie Kennis. Foto: PR

Blaricum Wethouder Anne-Marie Kennis heeft eind vorige week haar handtekening gezet onder een nieuwe 'eyecatcher' voor De Blaricummermeent: project 'Eyeland'.

Het betreft 21 woningen in het dure segment, bestaande uit vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen. Deze gaan gebouwd worden door het bedrijf Le Clercq van Ronald le Clercq op het eiland in de wijk. Alle projectmatige gronden in deelplan D van De Blaricummermeent zijn nu verkocht. De verkoop start mogelijk al eind deze maand (www.blaricummermeent.nl).
Wethouder Anne-Marie Kennis: "Le Clercq is geen onbekende speler in De Blaricummermeent. In een samenwerkingsverband zijn zij betrokken geweest bij de projecten Gooische Gaerde, De Twaalf Edelen en Vitae Nova. Stuk voor stuk projecten waar we trots op zijn." Ronald le Clercq: "Het winnen van deze selectieprocedure is extra bijzonder. Je krijgt tenslotte niet vaak de kans te bouwen op een eiland."

Gezellig druk op In&Uit Markt

Er was zaterdag van alles te doen op de verenigingenmarkt. Foto: PR

Eemnes Veel bezoekers afgelopen zaterdagmiddag op de In&Uit Markt, die door de medewerkers van De Hilt in en rond het ontmoetingscentrum aan de Hasselaarlaan werd georganiseerd. "Dankzij het mooie weer was het opnieuw een succesvolle middag", zegt bedrijfsleider Robert-Jan Vos.

Bijna vijftig verenigingen en instellingen waren present om de inwoners te laten zien wat er in hun dorp allemaal te doen is. "Nieuwkomers in Eemnes waren uitgenodigd om kennis te maken met het college en een stukje geschiedenis van Eemnes mee te krijgen dat werd verteld door Henk van Hees. Na dit 'officiële' deel konden ook de nieuwe burgers kennismaken met het ruime aanbod activiteiten en het bijzonder grote verenigingsleven in Eemnes." Naar verwachting vindt de volgende editie van de In&Uit Markt plaats bij het Huis van Eemnes (www.huisvaneemnes.nl).

Claudia (36) legt Amsterdam City Swim te voet af

'Het was een bijzondere dag'

Claudia met haar grootste fan. Eigen foto

Eemnes Claudia van der Linden (36) uit Eemnes had zich zó goed voorbereid en er maanden naar uitgekeken, maar de zevende editie van de Amsterdam City Swim voor Stichting ALS ging zondag niet door. Het event werd door de organisatie geannuleerd omdat in het grachtenwater te veel e-colibacterie (poepbacterie) gemeten was, waardoor de gezondheid van de deelnemers in gevaar kon komen.

Maar om toch nog zo veel mogelijk donatiegeld op te halen in de strijd tegen de ziekte ALS besloot de organisatie om de deelnemers de route vanaf het Marine Etablissement Amsterdam naar de finish op de Keizersgracht te laten lopen. Daar werd het voorlopige donatiebedrag van 14 miljoen euro voor de Stichting ALS Nederland bekendgemaakt.

Claudia: "Ik was zaterdagavond alles aan het voorbereiden en klaarmaken toen het nieuws voorbijkwam. Wat een teleurstelling. Er werd opgeroepen om als deelnemer toch naar Amsterdam te komen. Wat was het mooi om in zo'n lange stoet mee te lopen en alle deelnemers in witte badjassen bij elkaar te zien. Het was ook zeer confronterend en emotioneel. René Froger trad op en alles bij elkaar was het toch een bijzondere en unieke dag, die helaas anders is gelopen dan verwacht."
Een donatie doen kan nog tot 30 september via https://www.amsterdamcityswim.nl/deelnemers/claudia-vd-linden.

Topfeestje voor trouwe vrijwilligers van Laren

Foto: Marja van Hest

Laren De Vrijwilligersavond, georganiseerd door de gemeente Laren en Versa Welzijn, was een topfeestje. Dik 150 gasten genoten van diverse optredens. Tijdens de afterparty werden de gasten verrast door goochelaar Charly Crama, die tussen de tafeltjes door liep en zijn onnavolgbare trucs liet zien, de gasten verbouwereerd achterlatend. Het Brinkhuis zorgde voortreffelijk voor de inwendige mens.

Jeugd vist er flink op los

Allemaal winnaars! Foto: Eefje Wegewijs-Dekkers

Laren/Eemnes Sam Wegewijs (11) uit Laren heeft zaterdag de eerste prijs gewonnen bij de jeugdviswedstrijd in de Vaart, georganiseerd door Hengelsportvereniging Flevo. De deelnemers moesten in twee uur tijd zo veel mogelijk witvis vangen.