Laarder Courant de BEL

31 oktober 2018

Laarder Courant de BEL 31 oktober 2018


Hogere straf voor Larense Jumbodief

Laren De rechtbank in Lelystad heeft een 37-jarige Laarder bestraft met tien maanden cel waarvan vijf voorwaardelijk wegens zware mishandeling, winkeldiefstal, verduistering en bedreiging. Dat is twee maanden meer dan de officier van justitie twee weken geleden eiste.

Die vond acht maanden genoeg, omdat zij de kopstoot en vuistslag die de man in januari aan de vriend van zijn moeder uitdeelde niet als zware mishandeling kwalificeerde.
De rechtbank acht alle vijf feiten waar de Laarder voor terecht stond bewezen. Allereerst, zoals de rechtbank omschreef, de 'brutale' winkeldiefstal in de plaatselijke Jumbo waarbij de man op 2 juli jongstleden zijn fiets bijna ín de winkel parkeerde, vervolgens een mandje vol barbecuespullen met een kratje bier verzamelde en opzichtig de winkel uit liep zonder te betalen. Daarnaast was er de mishandeling van de vriend van zijn moeder toen hij hem tegenkwam in een snackbar en hij zou tijdens een ruzie met zijn vriendin hebben gedreigd met: 'Ik sla iedereen in elkaar' en 'Ik zet je huis in de fik'. En in juli werd hij aangehouden met een tas waarin een gestolen autosleutel en een brommerkenteken zaten. Behalve de winkeldiefstal, die te zien is op beeld, ontkende hij alle feiten.

De Laarder heeft een strafblad van zeventien pagina's.

7

'Utrecht moet Gooise dorpen verwelkomen'

BEL Een aantal leden van D66 uit Eemnes stelt voor om in het verkiezingsprogramma van D66 voor de Provinciale Staten op te nemen dat Laren, Blaricum en andere Gooise dorpen welkom zijn in Utrecht.

Zij hebben een amendement ingediend op het conceptverkiezingsprogramma van de Democraten.
"Kleine gemeenten die hun zaken voor elkaar hebben, moeten zelfstandig kunnen blijven", zegt Tijmen Smit, voorheen wethouder in Laren. "Dat is al heel lang mijn overtuiging. In Noord-Holland is er weinig ruimte voor bestuurlijke vernieuwing en lijkt men slechts fusies te willen. Dat heeft geleid tot de uitspraak van de raden van Blaricum en Laren dat ze liever bij Utrecht willen horen. Ik vind dat die provincie de hand uit moet steken naar deze gemeenten."

9

Interpellatie over gemeentelijke herindeling

Blaricum VVD en D66 hebben gisteravond een interpellatie gehouden over de brief van het college aan minister Kajsa Ollengren met betrekking tot de gemeentelijke herindeling.

Met een interpellatie kunnen raadsleden inlichtingen van het college of de burgemeester vragen over een onderwerp dat niet op de agenda staat. Eventueel kan via een motie een uitspraak van de raad worden verkregen. Een interpellatie gaat dus verder dan het stellen van mondelinge vragen. "Het is onze bedoeling de brief ter discussie te brengen en met het college te debatteren aan de hand van vragen waarop wij graag een inhoudelijk antwoord wensen te krijgen. Anders vrezen we dat we als raad besturen over en voor de inwoners, maar niet naar de wensen van alle inwoners", meldden fractievoorzitters René Wiegel (VVD) en Carin Francken (D66) eerder deze week.

Kleurrijk kunstwerk voor basisschool De 7-Sprong

Foto: Bob Awick

Eemnes Een kleurrijke klok met zeven minikunstwerkjes van leerlingen uit groep 7 is maandag op basisschool De 7-Sprong aan het Schoolpad onthuld door burgemeester Roland van Benthem. Wethouder Sven Lankreijer was er ook. Het kunstwerk is gemaakt door Juliette Schriek uit Nederhorst den Berg. Er was kinderchampagne om te proosten.

Europees bezoek

Annie Schreijer Pierik bezoekt Eemland. Foto: Caspar Huurdeman

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) bezocht gisteren drie agrarische bedrijven in de regio Eemland. Er was een bijeenkomst in De Hilt.

3

Beauty-/verwenochtend Amaris Theodotion, Laren
Als vrijwilliger mag u de bewoners verwennen door hun nagels te lakken en hun handen te verzorgen. Ook zorgt u voor wat gezelligheid door koffie met elkaar te drinken. Werktijden: 10.00 uur tot 11.30 uur. Contactpersoon: Karin van Rumt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek te Laren. Telefoon 035-6256558/6256411 of k.vanrumt@amaris.nl.

Assistentie bij het internetcafé Sherpa woonwijk Eemeroord, Baarn
Op een dagbestedingslocatie op woonwijk Eemeroord kunnen cliënten van Sherpa op een speelse wijze de mogelijkheden ontdekken van internet, tablets en computers. Activiteiten zijn onder andere het organiseren en begeleiden van interactieve spelletjes met de toverspiegel, skypen met verwanten, swipen, muziek en bewegingsspelletjes. Er worden met Game Maker ook zelf spelletjes gemaakt.

Juist voor mensen met meer beperkingen wordt digitaal spelen aantrekkelijk en gemakkelijk gemaakt. Het internetcafé is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 16.00 uur. Werktijden: tijden en dagen waarop u zou willen helpen, kunnen we in overleg bepalen. Contactpersoon: Olga Fakkeldij van Sherpa. Telefoon 06-12611143/035-646380 of o.fakkeldij@sherpa.org.

Koffieronde in de ochtenduren Amaris Theodotion, Laren
Als vrijwilliger gaat u in de huiskamer en op de afdeling koffie schenken. Werktijden: voor één of meerdere dagen in de week van 09.30 tot 11.00 uur. Contactpersoon: Karin van Rumt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek te Laren. Telefoon 035-6256558/6256411 of k.vanrumt@amaris.nl.

Telefoniste ANWB AutoMaatje Versa Welzijn/Impuls, Eemnes
U kunt zich mondeling goed uitdrukken en wil als matchmaker voor ANWB AutoMaatje aan de slag. Deelnemers bellen voor een ritje bij hen in de omgeving. U beantwoordt deze telefoontjes op onze locatie. Werktijden: 9.00 tot 12.30 uur. Contactpersoon: Marjolein Post van Versa Welzijn/Impuls. Telefoon 06-13966050 of mpost@versawelzijn.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Stop alcoholgebruik onder de 18: gemeente doet via brief beroep op alcoholverstrekkers en sportverenigingen

Laren/Blaricum Alle alcoholverstrekkers en sportverenigingen in het Gooi en de Vechtstreek worden door de gemeenten opgeroepen de intentieverklaring 'Stop alcoholgebruik onder de 18 jaar' te ondertekenen.

Ze ontvangen hierover een brief van hun gemeente. Door de verklaring te ondertekenen laten ze zien zich verantwoordelijk te voelen voor het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. De regiogemeenten en de GGD zijn samen met diverse partijen al jaren actief om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. "Met deze aanpak zijn goede resultaten geboekt. Maar toch drinken jongeren in onze regio nog steeds te jong, te veel en te vaak", aldus de Regio. Eind 2017 sloegen achttien middelbare scholen de handen ineen om hun bezorgdheid te uiten over het alcoholgebruik onder jongeren in onze regio. Daarop hebben de scholen, samen met de regiogemeenten, GGD, Jeugd en Gezin, Jellinek en Halt, de intentieverklaring 'Stop alcoholgebruik onder de 18 jaar' opgesteld. Met deze intentieverklaring laten de partijen zien dat ze samen verantwoordelijk zijn voor het terugdringen van alcoholgebruik bij jongeren. Ook willen ze meer afspraken maken over hoe ze hierin met elkaar samenwerken.
Meer informatie over de intentieverklaring is te vinden op www.ggdgv.nl/doemee. De verklaring kan tot uiterlijk 5 november ondertekend en opgestuurd worden naar de GGD.

Weerbericht

Vrij zacht met mix van zonneschijn en soms wat regen

De herfst als overgangsseizoen liet zich de afgelopen dagen van zijn andere kant zien. De temperatuur lag ver onder normaal en dinsdag viel er zeer veel regen. Vanaf donderdag wordt het opnieuw vrij zacht. De stroming is dan zuidelijk. Door een diepe depressie bij Ierland trekt de zuidenwind in het weekeinde verder aan. Het blijft zacht met wat zon en soms wat regen.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag worden wolkenvelden verwacht. Daaruit kan soms wat lichte regen vallen. Af en toe schijnt de zon. Bij een matige zuidenwind wordt het 14 à 15 graden. De normale waarde voor begin november is 13 graden. Vrijdag schijnt de zon wat vaker. Een enkel buitje is mogelijk. Het is even wat minder zacht met 11 à 12 graden bij een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde

In het weekeinde waait een matige tot vrij krachtige zuidenwind. Door warmte-advectie (aanvoer van lucht uit een warmer gebied) wordt het opnieuw zachter met een maximum van rond 14 à 15 graden. Onzeker is nog of zonneschijn of bewolking overheerst. Waarschijnlijk wordt het een mix. Er kan lokaal wat lichte regen vallen, maar de hoeveelheid is gering.

Weetje

Oktober 2018 was zacht met een etmaalgemiddelde van 11.9 graden. Normaal (het langjarig gemiddelde) bedraagt 10.8 graden. Vorig jaar was het 13.3 graden. Het record bedraagt 14.2 graden in oktober 2001. Bijzonder in deze oktober was de aaneengesloten reeks van 8 dagen met 20 graden en hoger. Het oude record van 7 warme dagen op rij stond op oktober 1969.

Foto: Ab Walet

Meer nog dan op temperatuur reageert de natuur op de lengte van de dagen. Er is dus geen ontkomen aan. Als de dagen korter worden maakt de natuur zich op om in de slaapstand te gaan. De bruikbare stoffen gaan terug in de plant of boom. Dan vormt zich een afsluitlaagje op de plek waar het blaadje aan de tak zat. Dat houdt de kou buiten de deur. Een beetje wind doet de rest. Herfst!

Culturele middag voor 55- plussers over Naardermeer

Laren Versa Welzijn organiseert maandag 5 november in het Brinkhuis aan de Brink 29 een culturele middag voor 55-plussers. Ditmaal geeft Wim Krijnen, excursieleider bij Natuurmonumenten, een lezing over het Naardermeer.

Rond 1900 wilde de gemeente Amsterdam het meer dempen om te gaan gebruiken als vuilstortplaats. Natuurliefhebbers Jac. P. Thijsse en E. Heimans verzetten zich, samen met vele anderen, hiertegen hetgeen ertoe leidde dat in 1905 de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland werd opgericht.
De middag begint om 14.00 uur. De entreeprijs bedraagt 5 euro, inclusief een kopje koffie of thee tijdens de pauze. Aanmelding vooraf is aan te bevelen. Dat kan telefonisch op nummer 06-49377171 of per e-mail: abijleveld@versawelzijn.nl.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik in Eemnes

'Landbouw en natuur moeten hand in hand gaan'

Een bijzondere optocht gisteren door de polder. Een groep van vijftig genodigden ging samen met Annie Schreijer-Pierik op werkbezoek.

Annie Schreijer-Pierik bezocht gisteren Eemland. Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik heeft gistermiddag een werkbezoek gebracht aan drie agrarische bedrijven in Eemland, waaronder het paardenbedrijf Waaij Stud aan de Geerenweg in Eemnes van eigenaar Marco te Brake. Hij trad ook op als gastheer.

Schreijer-Pierik is Europarlementariër en lid van de commissies ENVI (Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid), AGRI (Landbouw & Plattelandsontwikkeling) en PECH (Visserij).

Ze wil antwoord op vragen als: Wat betekent Europa voor de paarden-, geiten- en melkveehouderij, en hoe is landbouw mogelijk in een gebied dat wereldwijd bekend staat om zijn grutto's?
Schreijer zei eerder: "Landbouw en natuur moeten hand in hand gaan. Het is niet óf-óf, maar én-én." Ze had de aanwezigen op haar hand toen ze zei dat de wolf in Nederland geschoten moet worden.

Roodhart: 'Klein deel van de polder wordt ingezet voor natuur'

Hand-in-hand

Een groep van vijftig genodigden, waaronder talloze boeren maar ook lokale politici, was bij het middagprogramma aanwezig. Schreijer sprak in Het Gemaal, waar de groep ook naartoe ging, met Jan Roodhart van Natuurmonumenten. Hij gaf een toelichting over de polder, het natuurbeheer en de functie van Natuurmonumenten daarin.
Daarna volgde een gesprek onder leiding van Jan Cees Vogelaar.

Toegroeien

Eerder op de dag liet Jan Roodhart deze krant weten dat Natuurmonumenten en de boeren redelijk met elkaar optrekken en dat hij hoopt dat beide partijen naar elkaar toe kunnen groeien. "Een klein deel - 10% - van de polder (groot 6.000 hectare) wordt nu ingezet voor natuur. Dan kunnen we het oud-Hollandse karakter van de polder nog mooier maken en kunnen we met z'n allen juist de weidevogels een goede plek bieden."
Na een boerenkoolmaaltijd bij Waaij Stud gaf de Schreijer-Pierik nog een presentatie in De Hilt.

Hiervoor waren zeker honderd boeren uit Eemland uitgenodigd.

VVD wil langetermijn- oplossing voor Rosa Spier Huis

Laren De VVD-fractie vindt dat er in onvoldoende mate gekeken is naar de verkeersafwikkeling tijdens de bouwwerkzaamheden van het Rosa Spier Huis en in de periode daarna. Er zijn vragen gesteld.

"Veel insprekers hebben de afgelopen periode duidelijk gemaakt dat de vervoersbewegingen, vaak met zware vrachtauto’s over onder andere Hoefloo, overlast veroorzaken en onveilige situaties tot gevolg kunnen hebben", zegt Johan de Bondt.
"Op korte termijn wordt deze situatie weliswaar gemitigeerd door onder andere het versterken van het viaduct over de Hilversumseweg, maar dat de mogelijkheden voor goede oplossingen op korte termijn niet aanwezig zijn."

Veiliger

Voor de wat langere termijn verwacht de VVD-fractie een uiterste inspanning om een structurele oplossing te vinden voor een betere en vooral veiliger ontsluiting van het Rosa Spier-complex. De fractie wil weten hoe het college van B en W hierover denkt. Zo wil De Bondt onder meer zeker weten of het college bereid is een uiterste inspanning te leveren door te onderzoeken of de Lange Wijnen zodanig kan worden aangepast en gereconstrueerd dat deze geschikt zal zijn voor een blijvende, dus structurele ontsluiting van het Rosa Spier-complex.

De vragen worden vanavond tijdens de raadsvergadering mondeling door de wethouder beantwoord.

Provinciale ambities voor PvdA-fractievoorzitter Wilma de Boer

Wilma de Boer-Leijsma met hond Luca.

Eemnes De Provinciale Statenverkiezing staat voor 20 maart 2019 op de agenda. Wilma de Boer-Leijsma - nu PvdA-fractievoorzitter in Eemnes - heeft zich verkiesbaar gesteld. "Ik sta vierde op de lijst, een mooie plek", zegt ze in een reactie.

Sinds 2010 is De Boer-Leijsma fractievoorzitter. "Ik doe het raadswerk met veel plezier. We hebben dan ook al veel bereikt. Door mijn ervaringen als raadslid en als communicatieadviseur denk ik dat ik van toegevoegde waarde kan zijn voor de fractie van de PvdA in de Provinciale Staten Utrecht."

Gelukkigste

Volgens de Eemnesserse gaat het best goed in haar provincie. Ze wil dat iedereen dit merkt en niet alleen de rijken. "Samen ervoor zorgen dat we een inclusieve samenleving zijn, waarin elke burger kan meedoen en van waarde is. Waar woningen worden gebouwd die passend en betaalbaar zijn voor alle doelgroepen en waar iedereen gebruik kan maken van het openbaar vervoer en veilige fietspaden, waar duurzaamheidsmaatregelen voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn en waar de agrariërs natuurvriendelijk werken vanzelfsprekend vinden en hierbij hulp krijgen van de overheid. Daar kan de provincie bij helpen en zo kan Utrecht de gelukkigste provincie van Nederland worden."

Het aspirant-Statenlid heeft er zin in en kijkt er ontzettend naar uit om met dezelfde passie en inzet als ze haar huidige raadswerk doet het werk als Statenlid op te pakken.

Nog even geduld

Maar nog even geduld, de verkiezingen zijn nog enkele maanden weg. "En ik stop pas met het raadswerk als ik daadwerkelijk als Statenlid benoemd word. Tot die tijd blijf ik me volop inzetten voor de gemeente Eemnes", zegt De Boer-Leijsma tot slot.

Jan Stern

Jan Stern (53) woont sinds 1991 in Eemnes. Hij rijdt taxi, corrigeert nieuwsitems en zet zich in voor hulporganisatie Dorcas.

Wat maakt het vrijwilligerswerk boeiend?
"Samen met positieve mensen de allerarmsten helpen. En dan met name de kinderen."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Bezoekjes aan stadjes, stranden of musea."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Met mijn opa."

Waar maak je je zorgen om?
"Om mensen die wel in Nederland willen wonen, maar weigeren om zich aan te passen aan onze cultuur."

Wat is je favoriete plek in Eemnes?
"Tennisvereniging Eemnes voor ontspanning en de Evangelische Gemeente Eemnes om mijn leven werkelijk inhoud te kunnen geven."

Eemnes mist nog ...?
"Faciliteiten voor jongeren."

Als je een dagje de burgemeester van Eemnes was, wat zou je doen?
"Voorzieningen treffen voor de jongeren, maar ook voor alle Eemnessers die het moeilijk hebben."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Alle liefdevolle of leuke initiatieven die Eemnes zo lekker Eemnessers maakt."

Favoriete jaargetijde (en waarom)?
"De zomer, hoe warmer hoe beter."

Naar welk land zou je nog willen?
"Israël. Ik wil daar de Bijbelse geschiedenis gaan beleven."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Ik ben radioverslaggever geweest voor de EO, dat mis ik. Ik wil dolgraag weer zoiets gaan doen, of columnist worden voor een christelijk medium."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Heb je naaste lief als jezelf."

OZB en rioolheffing omhoog

Laren De rioolheffing in Laren gaat met 7,5% omhoog. Hiermee worden de kosten voor het terugdringen van de wateroverlast in Laren bekostigd.

Een eenpersoonshuishouden betaalt nu 115 euro en dat wordt 124 euro. Een meerpersoonshuishouden gaat van 197 euro naar 212 euro. Ook na 2019 zal de rioolheffing stijgen, steeds met 7,5% per jaar, aldus wethouder Financiën Peter Calis. Daarnaast wordt de onroerendzaakbelasting (ozb) verhoogd met de inflatiecorrectie van 2,4%.

Sluitend

De afvalstoffenheffing blijft gelijk, maar omdat de ozb stijgt, gaan volgend jaar de woonlasten voor een meerpersoonshuishouden in een woning van 600.000 euro omhoog (van 1.114 euro naar 1.145 euro). Wethouder Calis heeft de begroting voor de komende vier jaren sluitend weten te krijgen.

Inrichting van schoolzone in Oude Dorp

Blaricum Als een van de uitwerkingen van het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan (GVVP) heeft de gemeente een aanvang gemaakt met het aanleggen van een schoolzone in het Oude Dorp.

De entrees van de schoolzone worden duidelijk gemarkeerd en er wordt een kiss-and-ridestrook aangewezen waar ouders kunnen stilstaan om hun kinderen te brengen of te halen. Tevens wordt er een zebrapad aangelegd. Ook is gekeken naar het realiseren van veilige schoolroutes.

Medio november is de inrichting van de schoolzone gereed. Dan volgt er nog een feestelijke opening. Kinderen, ouders en docenten krijgen natuurlijk instructies over de regels en het gebruik van de schoolzone.
Ook in de Bijvanck komt een schoolzone. "Hiervoor is inmiddels het definitieve ontwerp af en zijn we bezig met de aanbesteding", aldus de gemeente.

Persoon valt van ladder - Met spoed naar ziekenhuis

Foto: Caspar Huurdeman

Laren Een persoon is zondagmorgen na een val van een ladder, die tegen een boom nabij een woonhuis op de Barbiersweg stond, zwaargewond geraakt. Voor het slachtoffer werd aanvankelijk een traumahelikopter gealarmeerd, maar deze is niet ter plaatse geweest. Het slachtoffer is echter met spoed in een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.

Inschrijven voor De Blaricumse Wijnproeverij

Blaricum De Stichting Promotie Blaricum organiseert vrijdag 16 november voor de 21ste keer De Blaricumse Wijnproeverij.

Een gezellig en bovenal succesvol Blaricums evenement in samenwerking met de Blaricumse middenstand.
De glazenverkoop start zaterdag 3 november om 9.00 uur in de Blaercom aan de Schoolstraat 3 en geschiedt op volgorde van binnenkomst. Het evenement begint om 19.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Aansluitend is de afterparty bij Moeke Spijkstra en d'Ouwe Tak. Deelname kost 12,50 euro en dient contant te worden voldaan. Een persoon kan maximaal vijftien personen inschrijven. Deze administratie (naam, m/v, leeftijd, e-mailadres en telefoonnummer) moet op orde zijn. Na betaling wordt een deelnemersbewijs verstrekt. Deelname onder de 25 jaar is niet mogelijk.

Weekend vol met lichtjes

Laren Bijzonder Laren organiseert op 7, 8 en 9 december een lichtjesweekend. Data om alvast te noteren!

Het rusthuis van Nico van Harpen kwam er niet. Foto: Leo Janssen

'Zondag 15 januari wordt onze dorps- en vakgenoot Nico van Harpen 70 jaar in verband waarmede wij hem eens hebben opgezocht in zijn 'Nieuwe villa Mauve' aan de Enghweg die hij bestemd heeft overgedragen te worden aan een door hem gecreëerde stichting een Rusthuis voor Journalisten', aldus de Laarder courant De Bel op 13 januari 1928.

Nico van Harpen (1858-1931) wilde onderwijzer worden, maar begon zijn carrière als beroepssergeant. Hij werd ontdekt door een medewerker van de Arnhemsche Courant en aanbevolen bij een drukkerij, waar hij als corrector gaat werken bij het Handelsblad totdat hij wordt aangenomen als verslaggever-duvelstoejager bij De Amsterdamsche Courant: 'Het Geeltje' genaamd vanwege de kleur van het krantenpapier. Hij schopt het tot hoofdredacteur.

Hij ontwerpt een plan 'tot het verkrijgen van een breeden verkeersweg door Amsterdam (Centraal Station-Damrak-Rokin-Vijzelstraat enz.)', verdedigt het met vuur en schrijft er z'n pittige artikelen over. Als eerste voert hij een referendum voor lezers, 'werkt als een paard', maar wat hij ook doet, 'als het niet wil met de courant, dan gaat het niet'. Daarna volgt 'de Larensche periode die den 'journalist par droit de naissance' steeds verder van z'n couranten-gedoe zou afbrengen. Van Harpen stort zich in de kunst en richt 1 mei 1905 'De Larensche kunsthandel' op in het vlak bij het dorpscentrum gelegen landhuis 'Villa Mauve'. De zaak marcheert, zelfs de koningin-moeder wordt een regelmatige bezoekster.
Van Harpen, die zichzelf graag als weldoener afschildert, wil jong talent in Laren een kans geven en voorkomen dat 'de mooiste stalen van de Larense schilders naar het buitenland gaan'. Maar in plaats daarvan bevordert hij juist de handel naar het buitenland. In 1907 opent hij een tweede vestiging in een patriciërshuis aan de Amsterdamse Herengracht. Om zijn eigen handel te promoten bedenkt en schrijft hij voor Boon's Geïllustreerd Magazijn een artikelenreeks onder de naam 'Het land van Mauve'. Vanaf 1906 een bulletin onder dezelfde naam. Met een jaarlijkse ets erbij twee jaar later goed voor 600 leden ad 4 gulden per jaar.
Om de meesterschilder Anton Mauve, die het dorp wereldberoemd had gemaakt te eren, neemt Van Harpen het initiatief tot het oprichten van de Mauvepomp, die Larense kinderen voortaan voorziet van schoon drinkwater. Ook is hij de aanjager van de Larense Zomerspelen waar toneelgiganten als Willem Royaards en Eduard Verkade proberen een eerste Nederlands toneelgezelschap op te richten.

Naast succes was er ook kritiek. Journalist en criticus Joop Siedenburg ergerde zich kapot aan de exploitatie van Larense kunst en de commerciële mentaliteit van veel schilders. Langzamerhand ging het dan ook bergafwaarts. De handel met Amerika stagneerde, de Eerste Wereldoorlog brak uit en er was vanaf 1913 grote concurrentie van de zomertentoonstellingen in Hamdorff. Vier jaar later moest hij zijn Larensche kunsthandel sluiten. Hij vermaakt zijn villa bij testament over als Rusthuis voor Journalisten. Ten bate van het exploitatiefonds verscheen zijn journalistieke belijdenis 'Menschen die ik gekend heb'. Het mocht niet baten. Het Rusthuis voor Journalisten is er nooit gekomen.

Choral Evensong

Laren In de basiliek van Laren wordt zondag 4 november om 19.00 uur een Choral Evensong, waarbij het grootste deel van de dienst bestaat uit zang, gehouden met een projectkoor onder leiding van Paul Snoek en met Wybe Kooijmans op orgel.

Deze Choral Evensong is de eerste van vele die vanuit Muziekcentrum Paul Snoek in 't Gooi georganiseerd gaan worden, geheel naar Engels voorbeeld.
"De evensongs zijn een prachtige mix van mooie koorzang, verstilling en tradities: een spiritueel moment in de hectiek van alledag", aldus Snoek.

Taart proeven in bibliotheek

Eemnes 'Voeding' is donderdag 1 november het thema van Nederland Leest. Bezoekers kunnen tussen 10.00 en 12.00 uur in de Bibliotheek Gooi en meer in Eemnes taart proeven van Babette's Baksels.

Eigenaresse en diëtiste Babette Bos is ondernemer en diëtist. Zij informeert de aanwezigen ook over goede en gezonde voeding.

Alle taarten worden door Bos met de hand én met verse ingrediënten gemaakt. Dierenwelzijn vindt zij erg belangrijk, vandaar dat ingrediënten zoals roomboter en melk van biologische oorsprong zijn. De eieren die worden gebruikt komen van scharrelkippen.

Concert De Weidevogels

Eemnes De Eemnesser troubadour Leon Lutterman viert zondag 11 november zijn 12,5-jarig jubileum als dirigent van koor De Weidevogels met een concert. Dit vindt om 14.00 uur plaats in De Hilt.

Tevens viert Leon dan zijn 25-jarig jubileum als troubadour.

Naast een optreden van De Weidevogels komen ook shantykoor De Driemasters en een aantal troubadours naar Eemnes.

Toegang

Kaarten à 1 euro zijn maandag, woensdag en donderdag tussen 12.00 en 16.00 uur verkrijgbaar bij T. Koopman aan de Ploeglaan 92 in Eemnes of via telefoonnummer 035-6423453.

Zestig jaar getrouwd, maar: 'We kennen elkaar al 84 jaar'

Foto: gemeente Laren

Laren Het echtpaar Overbeek de Meyer uit Laren is maar liefst zestig jaar getrouwd. "Maar we kennen elkaar al 84 jaar", zegt de heer des huizes. "Onze ouders waren bevriend", legt hij uit. Beiden zijn geboren in Nederlands-Indië, verbleven in een Japans concentratiekamp, verloren elkaar na de oorlog uit het oog, maar ontdekten elkaar weer tijdens hun rechtenstudie in Leiden. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Ze kregen drie kinderen en zijn de trotse grootouders van vier kleinzonen.

Strafblad voor lastige Laarder

Vervolg voorpagina

Om die reden acht de rechtbank het redelijk dat hij naast zijn straf twaalf weken voorwaardelijke opgelegde straf nu toch gaat uitzitten. Daarnaast moet hij zich klinisch laten behandelen voor zijn verslavingsproblematiek en zich houden aan de afspraken die hij met de reclassering moet gaan maken om zijn persoonlijke problemen aan te pakken.

LL en CDA willen heldere toetsing

Laren Liberaal Laren en CDA brengen vanavond tijdens de raadsvergadering inzake het Sportaccommodatiebeleid Laren 2018 een amendement in.

De partijen wensen een eenduidige visie te ontwikkelen voor alle sportverenigingen in Laren. Met heldere toetsingscriteria, zodat een eerlijke verdeling van de middelen kan worden gehanteerd. Ook moeten de maximale bijdragen per vereniging worden gedefinieerd en is aanvulling van subsidie mogelijk op basis van een door de sportverenigingen overgelegd meerjareninvesterings- en onderhoudsplan.

Grenspaal terug op plek waar hij hoort; tussen de vangrails op A27

Eemnes Jaap Groeneveld uit Eemnes is tevreden. Grenspaal 7 is - na ongeveer een jaar afwezigheid - geplaatst op de plek waar hij eigenlijk hoort, tussen de vangrails in de middenberm van de A27.

Van circa 1975 tot 2018 stond de grenspaal aan de zuidoostzijde van de A27 bij het geluidsscherm, vertelt Groeneveld. "Eigenlijk ligt het driegemeentenpunt van Baarn, Eemnes en Laren in de vangrail, dus hij is iets naar het midden verplaatst, maar beter dan de afgelopen decennia."

Foetsie

Medewerkers van 3Angle herplaatsen de grenspaal. Foto: 3Angle

Groeneveld is verbonden aan de Historische Kring Eemnes en slingerde 'zijn' probleem aan. "De paal was ineens foetsie en ik heb navraag gedaan, waar hij was en wat ermee zou gebeuren. Ik heb tegelijkertijd namens de HKE voorgesteld om hem in de middenberm te zetten; zo niet op de juiste plek, dan toch er heel dichtbij. Dat voorstel is gehonoreerd."
Vincent van Vulpen en Gijs van Ommen, medewerkers van de projectcombinatie 3Angle, hebben de paal afgelopen weekend tijdens de wegafsluiting van de A27 teruggeplaatst.

Rioolheffing iets omhoog; ozb gelijk

Blaricum De gemeente Blaricum heeft een solide en ruim sluitende meerjarenbegroting 2019 - 2022 voor elkaar weten te krijgen. Het is daardoor mogelijk om veel van de wensen uit het collegeprogramma tot uitvoer te brengen.

"Ondanks deze positieve resultaten moeten wij heel goed blijven kijken naar onze uitgaven", zegt wethouder Anne-Marie Kennis. "In de toekomst zijn er uitdagingen waarvan de impact nog onzeker is. Daarbij denken we aan grote infrastructurele projecten, duurzaam bouwen en plannen voor integrale verbetering van de fysieke leefomgeving in Blaricum en niet te vergeten de grote opgave op het gebied van het sociaal domein. Weliswaar hebben wij hiervoor wel risicoreserves opgenomen, maar voorzichtigheid blijft geboden."

Het streven is gelijkblijvende lasten voor de inwoners. Kennis: "Stijgt de woningwaarde, dan wordt het ozb-percentage verlaagd. Concreet betekent dit gemiddeld gelijkblijvende ozb-lasten voor de komende jaren." Ook zal er geen verhoging, zelfs niet met een inflatiepercentage, van de afvalstoffenheffing plaatsvinden. "Maar wij stellen voor om voor 2019 weer een eenmalige teruggave aan de inwoners te doen van de afvalstoffenheffing. Een minimale tariefsverhoging van 1% van de rioolheffing is helaas noodzakelijk om deze heffing kostendekkend te houden."

Wethouder blijft werken aan oplossing RSH-verkeer

Laren Wethouder Ton Stam blijft zoeken naar voor alle partijen acceptabele oplossingen voor de (verwachte) verkeersstroom met betrekking tot het nieuwe Rosa Spier Huis (RSH). Dat laat hij een bewoner van de Werkdroger in een schrijven weten. "Dat mag van mij verwacht worden", zegt Stam.

Binnenkort wordt gestart met het toegezegde onderzoek door een extern bureau naar de effecten op verkeer en veiligheid nadat RSH open is gegaan. Een gesprek met de eigenaar van het stuk grond voor de Stichtse Hof om de mogelijkheid te onderzoeken de Lange Wijnen zodanig te verbreden dat tweerichtingsverkeer mogelijk zou kunnen worden gemaakt, heeft enkele weken geleden plaatsgevonden. "Dat is een ingewikkeld proces met vele facetten, waarvan de uitkomst ongewis is", aldus de wethouder.
Ook is hij afgelopen week opnieuw in gesprek gegaan met HB Capital om de verkeersafwikkeling via de Naarderstraat mogelijk te maken. Stam: "Koop van de grond en grondruil zijn bespreekbaar, maar voor de gemeente geen realistische scenario's. Verder onderzoek naar de mogelijkheid voor een definitieve weg met uitweg naar de Naarderstraat heb ik met hen besproken, en zal ik gaan uitvoeren. HB Capital gaat er overigens daarbij van uit dat voor deze grondverwerving ook betaald zal moeten worden. Ook voor de uitkomst van dit onderzoek kan ik uiteraard geen garanties geven."
Stam laat verder weten dat het opknappen van het viaduct allereerst te maken heeft met de technische staat van het viaduct, en niet direct met het bouwverkeer. "Over het versterken van het viaduct heeft de gemeente een besluit genomen, en dat heeft wat mij betreft dan ook geen directe relatie met de problematiek van het verkeer van en naar Rosa Spier."

Amendement uit Eemnes

Vervolg voorpagina

Smit: "Tot nu toe reageert men diplomatiek en dat begrijp ik ook wel. Maar de verkiezingen naderen en dan zijn duidelijke standpunten nodig. Zijn Laren en Blaricum welkom? Als in ons programma staat dat dat zo is, worden andere partijen ook uitgedaagd er wat van te vinden. Dan gaan we daarna zien hoe het balletje rolt."
De provincie Noord-Holland heeft de herindelingsprocedure in de pauzestand gezet om af te wachten met welke nieuwe beleidsregels de minister komt. Het partijcongres van D66 sprak onlangs uit dat er wel voldoende waarborgen voor draagvlak moeten zijn in de nieuwe regels.

De vergadering van de Utrechtse leden van D66 beslist op 22 november over het amendement van de leden uit Eemnes.

Contouren Huis van Eemnes steeds beter zichtbaar

Het Huis van Eemnes in opbouw.

Eemnes Vlak voor de zomervakantie is de bouw van het Huis van Eemnes gestart. Inmiddels wordt er al hard gewerkt aan de staalconstructie van het nieuwe complex, waardoor de contouren steeds beter zichtbaar worden. Bedrijfsleider van De Hilt/Huis van Eemnes Robert-Jan Vos is opgetogen over de vorderingen: "Nu het gebouw echt de lucht in gaat, geeft dat een fantastisch en bijzonder gevoel."

Gratis naar 'The Bucket List'

Laren Vereniging Yarden vertoont donderdag 8 november de film 'The Bucket List' in het Brinkhuis. Vanaf 19.00 uur staat er voor bezoekers koffie en thee klaar. De toegang is gratis. Bezoekers kunnen zich aanmelden via yarden.nl/bucket-list-laren.
De Amerikaanse drama-komedie gaat over twee mannen uit verschillende milieus die allebei terminaal ziek zijn.

Bestelauto over de kop op Naarderstraat

Gelukkig raakte de bestuurder niet gewond.

Laren Op de Naarderstraat heeft vrijdagmiddag een aanrijding tussen twee voertuigen plaatsgevonden. Er raakte niemand gewond.

De bestuurder van een bestelbus ramde daarbij een boom en het voor het Papageno Huis gelegen bushokje. Het voertuig belandde op zijn dak. De brandweer kwam ter plaatse voor het bestrijden van een brandstof- of olielekkage. De bestuurder is door ambulancepersoneel nagekeken maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

Christmas Experience Days Concept Store Laren met speciale promoties

'Iedereen is welkom om 'the season to sparkle' met ons mee te vieren'

Kom naar de RM-store Laren voor de kerstexperience. Foto: RM

Laren Beleef een waanzinnige kerstervaring tijdens de Rivièra Maison Christmas Experience Days, die van donderdag 1 tot en met zondag 4 november plaatsvinden in de Rivièra Maison Concept Store aan de Burg. van Nispenstraat 4 in Laren.

Tijdens de Christmas Experience Days wanen de bezoekers zich in een complete kerstwereld. Buiten ligt niet alleen sneeuw, ook is de winkel met een prachtige, bordeauxrode strik ingepakt. "Geniet van onze prachtige entree met echte sneeuw en heel veel kerstbomen. En natuurlijk is er glühwein en warme chocolademelk", meldt het Team Laren. "Iedereen is welkom om 'the season to sparkle' met ons mee te vieren."
Wie de store binnenloopt, kijkt zijn ogen uit en profiteert deze dagen van speciale promoties. Daarnaast zijn er elke dag leuke workshops, zoals kerstkransen maken met Maria op zaterdag en zondag, is er alle dagen make-upadvies door Marc Lubach, zorgt de nagelstyliste vier dagen lang voor een prachtige kleur op de handen en creëren de dames Hair-ID Baarn desgewenst een kerstkapsel. Aan de kleintjes is ook gedacht: Barbara schminkt op zaterdag en zondag. Muziek is er op donderdag en vrijdag van DJ Nathalie en op zaterdag en zondag worden er christmassongs gezongen door Solid. De workshops en activiteiten beginnen om 12.00 uur en zijn gratis. De hapjes (alle dagen) worden - net als de XXL chocoladefontein op zaterdag en zondag - verzorgd door Blushing Blaricum.
Daarnaast delen kerstengelen van Rivièra Maison op zaterdag en zondag voor de winkel 'make a wish'-engeltjes uit. Wie gunt u een RM kerstpakket en waarom? U mag uw keuze in de RM kerstboom hangen en Rivièra Maison kiest de mooiste kerstengel uit.
Het woonmerk Rivièra Maison pakt weer uit deze winter. Er is opnieuw veel te zien in de winkel voor de mooiste tijd van het jaar. Zo zijn er mooie rieten versieringen voor in de boom, maar ook de prachtige windlichten, serviezen en servetten ontbreken niet. In het thema 'It's the season to sparkle' zitten veel favoriete items, zoals kussens en plaids met veel glitters.
Glamour en drama aan het interieur toevoegen, kan met de prachtige La Scala-collectie, geïnspireerd op het prachtige Milanese operahuis Teatro alla Scala. Deze luxueuze collectie roept echt een theatrale sfeer op. Prachtige stoffen zoals delicaat babyvelvet en faux fur zijn versierd met stevig borduurwerk en chique linten om het weelderige gevoel van deze collectie te benadrukken. Het rijke bordeauxrode en donkergrijze kleurenschema wordt gecombineerd met een elegant bloemmotief, dat de verfijnde uitstraling van deze collectie helemaal compleet maakt.

Op www.riviera-maison.nl/actie staat alle info over Laren & workshops.

Van leuke acties en workshops tot aan de hapjes van Blushing

Oogwereld Turnhout Laren organiseert Deense Dagen

Uit de collectie van Monkey Glasses. Foto: Oogwereld Turnhout

Laren Bij Oogwereld Turnhout aan de Burg. van Nispenstraat 11 in Laren vinden van donderdag 1 tot en met zondag 4 november (zondag van 12.00 tot 17.00 uur) de Deense Dagen plaats. Een extra grote collectie brillen van de stijlvolle Deense merken Bellinger, Lindberg en Monkey Glasses is aanwezig.

De winkel wordt in Deense sferen ingericht en onder het genot van een hapje en drankje kunnen bezoekers gezellig brillen komen passen. Wie tijdens de Deense Dagen een complete bril uit een van de Deense collecties koopt, krijgt een Deens presentje cadeau!

Tijdloos en elegant

Minimalisme is op Scandinavische merken van toepassing

Minimalisme is een woord dat op veel Scandinavische brillenmerken van toepassing is, maar de Lindberg-brillen zijn wel minimalistisch op de meest luxe en comfortabele manier.
Het motto van het merk 'Als je iets doet, moet je het goed doen of anders niet' is terug te zien in de awardwinnende designs die de bril terugbrengt tot de essentie. Klassieke elegantie en goed overdachte eenvoud in combinatie met innovatie, maatwerk en de beste kwaliteit leiden tot unieke, tijdloze en elegante monturen.

Speelse details

Het brillenmerk Bellinger is opgericht door het ontwerpersechtpaar Claus en Malene Bellinger. Waar Deense brillen normaliter minimalistisch zijn, voegt Bellinger daar nog speelse details aan toe. De brillen zijn innovatief, voorzien van artistieke vormen en uitgesproken kleuren. Bellinger is steeds op zoek naar die extra's die een montuur interessanter kunnen maken, en tot nu toe met succes.

Onderscheidend en betaalbaar

Het merk Monkey Glasses heeft kwaliteit en onderscheidend vermogen tegen een betaalbare prijs hoog in het vaandel staan onder het motto 'Look good while doing good'. Ontwerper Mai-britt is milieuvriendelijk en streeft naar nul verspilling.
De handgemaakte monturen zien eruit als natuurlijk hout, maar zijn eigenlijk gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal dat bestaat uit 90% katoenvezels en houtmassa. Productieresten worden creatief gerecycled tot accessoires en exclusieve sieraden.
Benieuwd geworden wat deze drie merken zo bijzonder maakt? Kom dan bij Oogwereld Turnhout tijdens de Deense Dagen kennismaken met de brillen van deze merken.

Oogwereld Turnhout, telefoon 035-5387724. Info: www.oogwereld.nl.

Erepenning 'Schaap-met-de-vijf-poten' voor Laarder Leo Janssen

Laren-kenner is erg dankbaar voor de onderscheiding

De bekende Laarder Leo Janssen heeft de erepenning 'Schaap-met-de-vijf-poten' gekregen.

Leo Janssen trots op de onderscheiding. Foto: Bob Awick

Laren Een mooie onderscheiding voor Leo Janssen uit Laren. De Laren-kenner bij uitstek kreeg donderdagavond het kleinood uit handen van Bas Holshuijsen, voorzitter van de Historische Kring Laren (HKL). De erepenning is in 2011 in het leven geroepen door toenmalig HKL-voorzitter Antoinetty van den Brink.

"Om mensen in het zonnetje te zetten die geen bestuurslid of vrijwilliger van de HKL zijn, maar zich wel zeer verdienstelijk hebben gemaakt bij het uitdragen van de boodschap van de HKL", aldus Holshuijsen.

Voordracht

'Jij houdt de geschiedenis van het dorp levend'

Hij kondigde de uitreiking aan voorafgaand aan de voordracht van bioloog Steven Weinberg die in het historisch centrum De Lindenhoeve kwam vertellen over zijn Larense jeugdherinneringen, aan de hand van zijn pas verschenen boek 'De Merken'.

Janssen was als meelezer en toehoorder aanwezig en was duidelijk verrast door het feit dat hij de erepenning kreeg omgehangen. Holshuijsen legde uit waarom Jansen deze ten volle heeft verdiend: "Leo heeft boeken geschreven over de Sint Jansprocessie en was betrokken bij de oprichting van Stichting Laren Literair, die literair cultureel erfgoed uit Laren en Blaricum bestudeert en beschrijft. 'De Larense Zomerspelen van 1907' is er een fraai voorbeeld van. Verder zet Leo zich in de breedste zin in voor het culturele behoud van Laren. Als wethouder is hij politiek actief geweest en ook was hij als journalist aan het werk. Ik denk wel eens 'Bol an', Leo. Buiten kijf staat dat jij de geschiedenis van het dorp levend houdt."

Verfilmen

In zijn reactie zei Leo Janssen erg dankbaar te zijn voor de onderscheiding. Ingaand op het boek 'De Merken' van Steven Weinberg verklaarde hij dat hij het eerste hoofdstuk, over de voorgeschiedenis van de ouders van Steven, Joodse onderduikers die de Tweede Wereldoorlog met al zijn leed en ellende hadden overleefd, graag verfilmd zou willen hebben.
Hij zei verder dat het boek ook een mooi beeld geeft van Laren in de jaren 50 en dat hij de vorm ervan - elk hoofdstuk is opgehangen aan een verdwenen of nog bestaand merk - heel origineel vindt.

CDA-raadslid Hoek stopt

Eemnes Raadslid Beppie Hoek heeft maandagavond afscheid genomen van haar collega's.

"Er spelen op dit moment te veel andere dringende zaken in mijn privéleven die veel van mijn aandacht opeisen. Hierdoor is het voor mij niet mogelijk mijn werk als raadslid correct uit te voeren", lichtte Hoek haar vertrek toe. Hoek zat nog maar kort in de raad, maar heeft ondertussen wel veel opgestoken.
Het nu nog burgerraadslid Mirjam Havenga-de Jong volgt haar op.

Voordracht over Sint Janskerkhof

Laren Een voordracht over het Sint Janskerkhof en middeleeuwse ideeën over leven na de dood vindt donderdag 15 november om 20.00 uur plaats in De Lindenhoeve aan de Burg. van Nispenstraat 29.

De lezing wordt gegeven door dr. Henk Michielse. Hij is als historicus en sociaal wetenschapper actief voor historisch genootschap Tussen Vecht en Eem. De toegang is gratis voor iedereen. Inloop kan vanaf 19.30 uur.

Open dag Zorgeloos wonen

Laren Vier Zorgeloos wonen-locaties, waaronder Johanneshove aan de Eemnesserweg 42, zetten zaterdag 3 november de deuren open.

Dat gebeurt ook bij De Gooise Warande aan de Mezenlaan 19 en Godelinde aan de Jozef Israëlslaan 1 (beide in Bussum) en Oversingel aan de Hugo de Grootlaan 30 in Weesp.

Belangstellenden zijn tussen 10.00 en 13.00 uur welkom. Zij krijgen uitleg over bijvoorbeeld de locatie en kunnen tijdens een rondleiding een appartement van binnen bekijken. Na afloop wordt er in het restaurant iets gedronken.
Johanneshove is geen traditioneel verzorgingshuis, maar heeft comfortabele appartementen met de service en zorg die de bewoners willen of nodig hebben. De zorg verandert mee, met als doel zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen.

'Fik in Verdrag van Istanbul. Ze leven het toch niet na'

Levensgrote foto's van mensen die in het verleden te maken hebben gehad met huiselijk geweld of mishandeling reizen door de regio. De Larense Moon van Buuren kreeg een relatie met een voor haar imposante man en vecht - na haar scheiding - nu al jarenlang als een leeuwin voor haar kroost.

Moon hekelt het Verdrag van Istanbul. Foto: Bob Awick

Laren Moon van Buuren (49) is slachtoffer van huiselijk geweld. Ook een aanranding op 13-jarige leeftijd door een bekende liet destijds diepe sporen na. Niemand geloofde haar in die tijd. "Het is een soort van doofpot ingegaan."

Totdat ze jaren later over dat incident en de intimidaties die ze voelde tijdens de begrafenis van haar oma door diezelfde man, hem hierover een brief schreef. "Ik heb de last daarmee bij hem teruggelegd, en dat luchtte mij op." Enkele jaren terug kreeg ze de dochter van deze man op bezoek. Zij vertelde dat haar vader ook haar had misbruikt. "Geweld stopt niet als je het negeert." Moon heeft destijds erkenning en de armen van haar ouders gemist, maar ziet een overeenkomst in de wijze waarop de Nederlandse Staat tegenwoordig huiselijk geweld faciliteert en slachtoffers bescherming en erkenning onthoudt.

Begin van het einde

'Ik heb de last daarmee bij hem teruggelegd, en het luchtte mij op'

Jaren later - ze was 35 jaar, ondernemer en weduwe - kreeg Moon een relatie met een toen voor haar imposante man. Ze bouwde samen met hem een nieuwe zaak op, woonde in een riante villa, reed in een dikke auto, had geld als water, trouwde en kreeg een koningskoppel als kinderen. Maar haar huwelijk bleek een luchtkasteel, ze zat gevangen in een gouden kooi. "Eigenlijk ging het al snel mis in onze relatie", zegt ze nu. In hun 'verkeringsperiode' werkte Moon zich drie slagen in de rondte, maar eenmaal net getrouwd werd ze als dank - hoogzwanger - met het personeel erbij door haar kersverse echtgenoot met keiharde (scheld)woorden vernederd en uit het bedrijf geknikkerd.

Vernederd en bedrogen

'In een relatie met huiselijk geweld is er namelijk altijd sprake van ongelijkwaardigheid'

Moon: "En toen had ik niets. Met mijn opleiding die ik jaren daarvoor was begonnen na de verkoop van mijn winkel was ik uiteindelijk in mijn laatste jaar gestopt toen we net samenwoonden. Hij kon het ineens toch niet aan dat ik een eigen leven had en niet bij hem was. Het gaf conflicten, hij zette me ineens buiten de deur of was minstens niet te genieten. We bouwden aan een nieuw bedrijf en binnen de kortste keren had ik het ook zo druk dat ik geen tijd meer had om naar college te gaan. Ik was dus gestopt, maar met gemengde gevoelens. Ik genoot namelijk ook erg van mijn eigen dingen als studie, paarden en vriendinnen. Maar het opbouwen van een bedrijf vond ik ook heerlijk. Na de geboorte van ons eerste kind was mijn leven ineens gereduceerd tot uitsluitend thuis zijn. Ik voelde me vernederd en bedrogen. Er volgden steeds vaker escalaties als hij thuis was en ik werd steeds banger. Later kwamen de excuses en de beloften - met tranen - dat dit nooit meer zou gebeuren."

Koude uitsluiting

Ze wilde hem geloven. Maar Moon bleef voor onaangename verrassingen komen te staan. Zoals dat begon tijdens het plannen van het huwelijk, toen bleek dat haar partner de bruiloft verkocht had aan een tv-zender en de roddelbladen. De bruid vond het verschrikkelijk, maar werd door haar aanstaande onder druk gezet als ze het zou verpesten. Ze liet het gaan, net zoals ze een handtekening onder de huwelijkse voorwaarden met koude uitsluiting moest zetten. Een grote fout, blijkt nu. Want toen ze zes jaar geleden samen met haar twee kinderen aan haar huwelijk ontsnapte ("meer dood dan levend"), kwam ze van een koude kermis thuis. "Ik sta nog steeds in de overleefmodus."

Bijstand

Sindsdien woont ze in een sociale huurwoning onder het bijstandsniveau. Naast een beetje alimentatie van haar ex voor haar kinderen krijgt ze gelukkig (financiële) hulp van familie en vrienden. Zelf vecht Moon al jarenlang als een leeuwin voor haar kroost. Maar het is soms hartverscheurend en alle processen en rechtszaken gaan de Larense niet in haar koude kleren zitten. "Mijn geest is sterk, maar mijn lijf zit vol met stress. Als mijn ex ons een fatsoenlijke alimentatie had betaald en zich normaal had gedragen dan had ik allang weer kunnen werken. Maar nu ben ik bijna vijftig en zit ik aan de grond. Het lukt mij met deze voortdurende ellende niet om mijn leven op te bouwen."

Weg met Verdrag

De reizende ZIE#expositie op het Plein 1945 is ze vorige week met een vriendin gaan bekijken. Ze voelde verontwaardiging toen ze het logo van Veilig Thuis op de indrukwekkende foto's zag staan. Deze hulporganisatie heeft haar in de kou laten staan. "En vele andere moeders in dezelfde situatie. Het gevoerde beleid is echt alarmerend." Respect heeft ze voor de mensen die zichzelf bloot durven te geven. Zelf is ze het geloof in rechters, de Raad van de Kinderbescherming, politie en gemeente verloren. "De fik in het Verdrag van Istanbul. Ze leven het toch niet na", zegt zij boos. "Recent heeft de Hoge Raad nog een jongetje van tien jaar toegewezen aan zijn pedofiele vader omdat de moeder niet meer met de vader om de tafel wilde. De moeder heeft het nakijken en dat is een schending van het Verdrag van Istanbul. Het is zó schandalig." (In het Verdrag van Instanbul staan maatregelen van de Raad van Europa om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te voorkomen. Nederland heeft dit verdrag in november 2016 aangenomen en ondertekend, red.).
"In een relatie met huiselijk geweld is er namelijk altijd sprake van ongelijkwaardigheid", legt Moon uit. Hulpverleners, Raad van Kinderbescherming, instanties, maar uiteindelijk vooral de rechters sturen haar inziens altijd aan op gelijkwaardig ouderschap. Dit is een fuik. "Dat kan wanneer je als partners gelijkwaardig bent aan elkaar, maar wat er nu gebeurt is dat het slachtoffer met de dader om de tafel moet. Het enige dat dan helpt is dat je weer naar iemands pijpen gaat dansen. Dit is in strijd met het Verdrag van Istanbul. Ik laat me niet langer blootstellen aan de terreur van mijn ex. En in plaats van bescherming te krijgen, loop je met zo'n besluit dus een fors risico. Wat ik zo graag wil voor mijn kinderen en mezelf is rust en vrij zijn", besluit zij.

Gemiddelde prijs woningen blijft maar stijgen, aanbod neemt alleen maar af

Gemiddelde prijs van verkochte woningen in regio is 411.000 euro

Woningen in 't Gooi staan gemiddeld 37 dagen te koop. Foto: NVM

Laren/Blaricum De koopstarter heeft het echt moeilijk op de woningmarkt en voorlopig komt daar nog geen einde aan. Er zijn nagenoeg geen koopwoningen onder de twee ton beschikbaar en deze worden ook niet gebouwd. Bovendien blijven de absurd hoge vraagprijzen alleen maar stijgen.

In het derde kwartaal zijn in 't Gooi 823 verkopen gerealiseerd

Dat blijkt uit de marktcijfers van het derde kwartaal 2018, die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), afdeling 't Gooi deze week presenteerde. Conclusie is ook dat er vanwege de blijvende druk op de woningmarkt een structureel tekort blijft aan koopwoningen. Daarnaast komen er te weinig nieuwbouwwoningen bij. "Gemeenten als Weesp, Blaricum en Eemnes hebben nog wel grotere nieuwbouwprojecten op de planning staan, maar ook daar zal in de nabije toekomst een einde aan komen."

Opmerkelijk is verder dat de transactieprijzen van het derde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder in bijna alle gevallen in de regio zijn gestegen, met uitzondering van de gemeente Baarn. Echter, in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar zijn de gemiddelde transactieprijzen in vijf gemeenten (Eemnes, Hilversum Blaricum, Gooise Meren en Baarn) juist gedaald.
Een paar cijfers. In het derde kwartaal zijn in 't Gooi 823 verkopen gerealiseerd, een daling van 13,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Overigens is er ook landelijk sprake van een daling. De gemiddelde prijs van verkochte woningen in deze regio is 411.000 euro, anderhalve ton hoger dan het landelijk gemiddelde. De woningprijzen zijn in een jaar tijd met maar liefst 9,8 procent gestegen. En woningen staan gemiddeld 37 dagen te koop, landelijk is dat 40 dagen.
In het derde kwartaal stonden er bij elkaar 982 woningen te koop, een daling van 22,7 procent ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde vraagprijs van het lopende aanbod in 't Gooi ligt met 752.000 euro (landelijk is dit nog geen vier ton) absurd hoog in 't Gooi en blijft stijgen.
Dan nog even de verschillende woningtypen afzonderlijk. Zo verwisselden 193 appartementen van eigenaar voor een gemiddelde transactieprijs van 211.000 euro, 12 procent hoger dan vorig jaar. En met een verkoop looptijd van 27 dagen zijn appartementen nog steeds het snelst verkopende woningtype.
De 204 verkochte tussenwoningen kostten gemiddeld 315.000 euro, een stijging van ruim 10 procent.
Er werden 165 hoekwoningen en 164 2-onder-1-kap woningen verkocht - iets minder dan vorig jaar - voor gemiddeld 378.000 en 585.000 euro, in beide gevallen een prijsstijging van 10 procent. Tot slot werden er 97 vrijstaande woningen verkocht voor gemiddeld ruim een miljoen euro. De verkoop duurde zeventig dagen.

Brandpreventie-geboortetas voor baby Julia Turpijn

V.l.n.r.: Ben Derriks, burgemeester Kruisinga en de jonge ouders met Julia.

Laren Burgemeester Rinske Kruisinga bezocht vandaag baby Julia Turpijn en haar ouders. In het kader van de Brandpreventieweken 2018 overhandigde de burgemeester persoonlijk een brandpreventiegeboortetas aan een van de eerstgeborenen in oktober in Laren.

Ben Derriks, preventiemedewerker van de brandweer Gooi en Vechtstreek, lichtte het waarom van de tas toe.

Extra aandacht

Deze maand zijn de brandpreventieweken, waarin extra aandacht aan brandveiligheid voor jonge gezinnen centraal staat. De tas bevat onder meer een felicitatiekaart, rookmelder, slabbetje, flyer/deurhanger en een folder.

Veiligheid

Voor jonge ouders is het zeker belangrijk stil te staan bij de veiligheid van de kinderen en dus ook bij de brandveiligheid in huis. Daarbij kan de informatie, die deze maand wordt verstrekt aan alle ouders bij wie een kind wordt geboren, helpen om de brandveiligheid thuis te vergroten.

23 / 32

'Al konden we maar één kind helpen met ons gezin, dan zou dat al fijn zijn'

Connery en Greg zijn al meer dan tien jaar pleegouders

Connery en Greg hebben in hun gezin al meer dan tien jaar kinderen opgevangen als pleegouders. In het kader van de Week van de Pleegzorg vertellen zij hun verhaal.

Connery en Greg hebben in de afgelopen tien jaren al diverse kinderen opgevangen. Foto: Bob Awick

REGIO Connery en Greg besloten tien jaar geleden om pleegouders te worden. Ze kozen bewust voor crisisopvang. Inmiddels heeft het stel, dat zelf ook twee dochters heeft, al veel kinderen een veilige plek kunnen bieden waar rust en gewoon meedraaien in het gezin het belangrijkste waren.

"Al konden we maar één kind helpen met ons gezin, dan zou dat al fijn zijn. Dat was ons uitgangspunt", zegt Connery. Greg: "We hadden wel het voordeel dat we vrienden hadden met een pleegkind en zij hadden een goede ervaring daarmee." Het paar bezocht een informatieavond over pleegzorg om te kijken wat de mogelijkheden waren. "Wij hebben uiteindelijk gekozen voor crisisopvang. Dat is kortdurend. Soms krijg je iemand voor een weekeinde, soms wat langer. Op dit moment hebben we een pleegkind dat inmiddels al vier jaar bij ons is. Dat liep nu eenmaal zo. Er was op korte termijn geen oplossing voor haar en het klikte zo goed dat wij gezamenlijk besloten dat ze bij ons kon blijven."

Voor Connery en Greg begonnen als pleegouders, hadden zij dit besproken met hun dochters, die op dat moment 11 en 14 jaar waren. Greg: "We hebben altijd gezegd dat we dit met zijn vieren doen. Als een van ons het niet meer zou willen, dan zouden we ook stoppen." Connery: "Het zijn van pleegouders heeft ook een meerwaarde voor het hele gezin. Onze kinderen zien dat het niet altijd zo vanzelfsprekend is wat zij hebben."

'Wij hebben gekozen voor crisisopvang. Dat is kortdurend'

Ze herinnert zich nog goed het eerste kind dat ze op hebben gevangen. "De kinderen wilden graag een meisje van vier. Dat hebben we toen ook aangegeven." Greg: "En het werd dus een jongen van 10." Dat was voor het gezin wel even wennen. Connery, zichtbaar ontroerd: "Hij vond het zo fijn dat hij net als onze dochters zijn boterhammen in een plastic zakje mee naar school kreeg met een clipje eromheen. Het zijn zulke basale dingen waar je deze kinderen mee kunt helpen."
Ze legt uit dat elk kind zijn eigen verhaal heeft. In dit geval kregen ze 's morgens een telefoontje of ze 's middags een plekje voor hem hadden. Connery: "Hij was zo weggerukt uit school en daar stond hij met zijn plastic tasje met spulletjes. 's Morgens had de rechter besloten dat dit het beste voor hem was." Greg, glunderend: "Hij is uiteindelijk zo'n vier maanden gebleven. We hebben nog steeds contact met hem. Af en toe komt hij nog eens langs en soms zoekt hij verkapt advies. Dat geven we hem dan."

Connery: "Natuurlijk is het moeilijk om afscheid te nemen, maar je weet dat ze altijd goed terechtkomen en het is in ieder geval geen reden om te zeggen dat je daarom geen kinderen wilt helpen." Ze prijst de jeugdhulp in de omgang met hen als pleegouders en de pleegkinderen: "Vaak lees je toch negatieve ervaringen in de media. Die hebben wij totaal niet. We zien hoe zorgvuldig ze omgaan met dit soort gevallen. We kunnen ze ook altijd alles vragen."

'Het zijn zulke basale dingen waar je kinderen mee kunt helpen'

Het uitgangspunt bij pleegzorg is dat er ook contact is met de biologische ouders. Greg: "Het belangrijkste is dat je niet beoordelend bent over de thuissituatie." Connery: "We stimuleren het contact ook wel, in die zin dat als een ouder jarig is we bijvoorbeeld voorstellen om een verjaardagskaart te sturen." Het stel zegt dat ze ook altijd heeft aangegeven dat de biologische ouders welkom zijn. Connery: "Maar ze komen nooit, misschien juist omdat het ze niet verboden wordt. Ze beseffen ergens toch ook wel dat pleegzorg op dat moment het beste is voor een kind." Één keer heeft het stel te maken gehad met boze broers en zussen. Connery: "Die wilden graag zelf voor het kind zorgen. Dat is uiteindelijk ook gebeurd, alleen moest eerst alles netjes geregeld worden hiervoor. Dat kost nu eenmaal tijd en in die tijd hebben wij het kind opgevangen."

Het stel koos indertijd voor crisisopvang omdat het kortdurend is. Greg: "Mocht het niet bevallen, dan konden we er ook makkelijker mee stoppen." De informatieavond die ze hiervoor bezochten is ze heel goed bevallen. "Je krijgt dan inzicht over wat er mogelijk is, zonder dat je ergens aan vastzit." Connery kan iedereen die dat wil aanraden om pleegouder te worden. "Je hoeft er eigenlijk niet veel voor te doen. Gewoon een kind mee laten draaien met je gezin. Het is zoiets kleins dat je doet, al kan het voor een kind een wereld van verschil zijn. Ze zijn zo jong, dus heeft het een grote impact en het betekent dat ze hun leven toch een mooie draai kunnen geven. Wij hebben er nooit spijt van gehad."

Informatie-bijeenkomst

De regio zoekt zeker nog 100 pleegouders en organiseert daarom op donderdag 29 november van 19.30 tot 21.00 uur in Bussum een informatiebijeenkomst. Er wordt hier meer informatie gegeven over pleegouderschap. Diverse pleegzorgaanbieders uit de regio zijn ook aanwezig om vragen te beantwoorden. Informatie en aanmelden kan via pleegoudergv.nl.

Algemene landelijke informatie over pleegzorg is te vinden op supergewonemensengezocht.nl en pleegzorg.nl.

26 / 32

Maarten Koningsberger & The Atlantic Trio treedt zondag op in het Rosa Spier Huis in Laren.

Vrijdag 2 november

Schilderen met de meesters

10.00 uur | De Literaire Werkplaats Eemnes

Data: 2, 9, 16 en 23 november, 10.00-12.00 uur. Kosten: € 30,- per keer, € 100,- de serie. Aanmelden: info@deliterairewerkplaats.nl.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Dansen is plezier voor twee

15.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Op vrijdagmiddag is er onder deskundige en warme begeleiding van Geert dansles in de RelaxKom van Hét Huis van de Buurt.

Fighting Girls

17.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden 11 - 16 jaar! Deelname: gratis. Info: 06-15276036.

Jubileumconcert de Brug Huizen

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

Een avondvullend programma met mooie liederen en ontmoeting. Hierbij staat het thema: 'Ik Wens Jou' centraal.

Theaterspektakel Deo et Arti

20.15 uur | Theater De Hasselbak Eemnes

Theaterspektakel voor en door het publiek. Te zien 2, 3, 9 en 10 november. Reserveren: www.hasselbak.nl of 06-43866771.

Zaterdag 3 november

Open dag Zorgeloos wonen

10-00 uur | Vivium Johanneshove Laren

U kunt kennismaken met Oversingel in Weesp, Johanneshove in Laren en De Gooise Warande en Godelinde in Bussum. U bent van harte welkom tussen 10.00 en 13.00 uur!

Repair Café

10-00 uur | Vivium Johanneshove Laren

Reparatie huishoudelijke apparaten en ook fietsverlichting i.s.m. de ANWB. Gratis controle en eventueel reparatie.

Rommelmarkt Bridgeclub Acol

10-00 uur | Bridgeclub Acol Huizen

In clubhuis De Kaers aan de Bestevaar 2 in Huizen.

Fashion Swap & Shop

11.00 uur | Colourful Life Huizen

Heb jij goede kleding/accessoires? Kom ruilen t.g.v. ex-slachtoffers vrouwenhandel. Schoon, geen kapotte kleding. Elk item is één ruilpunt. Toegang: gratis. 11.00 - 16.00 uur. Info en inbreng: jeaninevandorssen@gmail.com/06-42572722.

Najaarsconcert Irene

20.00 uur | Muziekvereniging prinses Irene Huizen

Princess Brass, het Clarinet Choir en Flute Choir Silversound. Toegangsprijs € 7,50 (incl. koffie/thee). Aanvang 20.00 uur.

Vrije dansavond

20.30 uur | Dance-Point Huizen

Deze avond is open voor iedereen die wil dansen en een gezellige avond uit wil hebben. Tevens wordt er een workshop gegeven.

Zondag 4 november

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl.

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035-656 6653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Zondagsoos

14.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Iedere zondagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur staan de koffie en thee voor u klaar.

Wijnproeverij

15.00 uur | Gijs Klein Wijn & Kaas Huizen

Lions Club Gooiland organiseert samen met Gijs Klein Wijn & Kaas weer de herfstwijnproeverij voor het goede doel. Kijk voor de details op www.lcgooiland.nl.

Maarten Koningsberger & The Atlantic Trio

15.30 uur | Rosa Spier Huis Laren

Toegang € 15,-. Kaarten bestellen: www.rosaspierhuis.nl/culturele-activiteiten.

HuizenZingt

19.00 uur | Kruiskerk Huizen

HuizenZingt op 4 november 2018 met de 50-jarige Urker Zangers in de Kruiskerk.

Maandag 5 november

Rummicub en scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas. Poolvos 2 te Huizen.

Culturele Middag voor Senioren

14.00 uur | Brinkhuis Laren

Wim Krijnen geeft een presentatie over historie, flora en fauna van het Naardermeer. Aanmelden: abijleveld@versawelzijn.nl of tel. 06-49377171 (voicemail inspreken). Entree: € 5,– contant.

Gratis breakdanceles

15.00 uur | Studio Dansu Huizen

De maand november is het breakdancemaand bij Studio Dansu, alle breakdancelessen zijn gratis te volgen. Diverse leeftijden (6-15).

De glorie van de Spitfire

20.00 uur | De Hilt Eemnes

Tijdens deze boeiende lezing wordt u mee terug genomen naar het Verenigd Koninkrijk onder leiding van Winston Churchill. Meer info: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Joods leerhuis over Mozes in Egypte

20.00 uur | Oosterlichtkerk Huizen

Bij het bestuderen van de tekst wordt gekeken naar de verschillen tussen vertalingen en de gevolgen daarvan. € 25,- incl. studiemateriaal.

Dinsdag 6 november

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken op dinsdag, woensdag en donderdag. Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Verwenmoment

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

We zijn elke dinsdag aanwezig.

Computerhelpdesk

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek ons op dinsdag en donderdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur. Www.debrassershoeve.nl.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Informatie en/of aanmelden: Kees Slooten en Ans de Swaaf, 035-525 18 97, 06 151 34 169, k.slooten@ziggo.nl.

Crea Club (7 - 12 jaar)

18.45 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Aanmelden kan bij Ronald de Winter, 035-5265642, ronald.dewinter@gmail.com. Kosten: € 10,- per maand.

Het Schrijfcafé

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Iedere laatste dinsdag van de maand (m.u.v. juli/aug). €12,50 per keer, aanmelden www.schrijfcreaties.nl.

Woensdag 7 november

Videobewerking

9.00 uur | Vivium Johanneshove Laren

Leer in 1 dag hoe u videomateriaal monteert met behulp van het montageprogramma Magix Video deluxe. Prijs: € 70,- inclusief broodjeslunch en terugkommiddag op woensdag 12 december.

Wandelen

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Al wandelend nieuwe indrukken opdoen, nieuwe ontdekkingen doen, een frisse blik op eigen omgeving. Info: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Soosmiddag in de Thomaskerk

13.00 uur | De Thomaskerk Huizen

U kunt er klaverjassen, sjoelen of rummikuppen of gezellig een praatje maken onder het genot van een kopje koffie met een koekje.

Voorleesmiddag Malbak

14.00 uur | De Malbak Blaricum

Kinderen v.a. 4 jaar komen luisteren naar de mooiste voorleesverhalen. De toegang is gratis. Voor meer info: 035-7504149.

Dudok: leven en werk

20.00 uur | Bibliotheek Laren-Blaricum Laren

Van Naarden tot in Parijs en Calcutta staan gebouwen van deze bijzondere architect. Reserveren via bibliotheekhlb.nl.

Donderdag 8 november

Inloopochtend Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Enthousiaste vrijwilligers staan u graag bij bij al uw digitale vragen en/of problemen. Hier zijn geen kosten aan verboden.

Digitale inloop en electronicswerkgroep

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Een telefoon tablet of laptop blijft voor veel mensen een moeilijk ding. Wij gaan u daarbij helpen en met de electrowerkgroep wordt u geleerd hoe dat werkt.

Koffieochtend senioren Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Elke donderdag is er een koffieochtend voor senioren, georganiseerd door Versa Welzijn.

Seniorencafé

10.30 uur | Insolar Huizen

Consumpties zijn voor eigen rekening. Www.seniorenvereniginggooisemeren.nl.

Uw eigen huis (niet) opeten!

14.00 uur | Notarissen Moulijn Huizen

Hoe u de eigen zorgbijdrage zou kunnen beperken, wordt tijdens deze lezing door notaris Lodewijk de Ruiter besproken. Info: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Bingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

€ 6,- p.p. Daarvoor speelt u 6 x 3 rondes. Ook krijgt u een kopje koffie/thee en een hapje en drankje in de pauze.

Portretfotografie in de studio

19.00 uur | De Hilt Eemnes

We gaan in deze workshop onder leiding van fotografe Eva Kasbergen aan de slag in de 'studio'. Info: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Gratis filmavond

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Film 'The Bucket List'. Ontvangst 19.00 uur. Aanvang 19.30 uur, entree gratis. Aanmelden: 06-11348678.

Wijnproeverij met lekkere hapjes voor mantelzorgers

20.00 uur | Siersma Wijnadvies Huizen Huizen

Voor mantelzorgers uit de HBEL-gemeenten. Aanmelden tot dinsdag 6 november via 06-29489938, mail: hjolink@versawelzijn.nl.

Open dagen tafeltennis

20.30 uur | Verenigingsgebouw De Kloef Huizen

Voor 18 jaar en ouder kennismaken met tafeltennis. Op donderdagavond staat een training gepland, ook op zaterdag 10 november (12.30-15.30 uur).

'Ode aan Spaanse gitaar' in Singer

Eric Vaarzon Morel speelt in Singer Laren. Foto: Joost Guntenaar

Laren Eric Vaarzon Morel uit Huizen is terug in het theater. Ditmaal met 'Ode aan de Spaanse gitaar'. Voor de ogen en oren van zijn publiek gaat hij onder meer de uitdaging aan om op liefst vijf flamencogitaren tegelijk te spelen, gitaren met stuk voor stuk een eigen klankkleur en een klinkend verhaal. De première is op 9 november in Singer Laren.

Flamencogitarist en begenadigd verhalenverteller Vaarzon Morel kantelt in z'n nieuwe theatervoorstelling enigszins zijn muzikale bakens. Tijdens 'Ode aan de Spaanse gitaar' toont hij meerdere kanten van zijn bijna onnavolgbare muzikaliteit. Zo zal Vaarzon Morel niet alleen de snaren vertroetelen van een van zijn favoriete Spaanse gitaren, hij creëert ook ruimte om een zogenoemd 'loopje' met zichzelf te nemen door liefst vijf gitaren tegelijk te bespelen. De looppedal stelt hem namelijk in staat meerdere lagen aan zijn composities toe te voegen. Dat levert voor het publiek verrassende klankkleuren op.
Alle gitaren komen aan bod. Zo is er zijn befaamde Gerundino, zijn oude Stradivarius en eerste liefde die ooit bespeeld werd door Paco Peña. Ook zijn Picasso-gitaar die hij bouwde tijdens het televisieprogramma 'De Nieuwe Stradivarius' van AVROTROS, ontbreekt niet.
In november 2016 trad Vaarzon Morel met groot succes op in het Apollo Theatre Harlem New York met het Ballet Hispanico. Daar speelde hij zijn eigen composities, wat hem een vermelding in de New York Times opleverde. Vaarzon Morel heeft onder anderen gewerkt met trompettist Eric Vloeimans, gitarist Harry Sacksioni en acteur Gijs Scholten van Aschat en trad meerdere keren op in De Wereld Draait Door.
Na de voorstelling in Singer Laren signeert Vaarzon Morel zijn eerste album Flamenco de Hoy dat op elpee is uitgebracht. De hoes is ontworpen door de internationaal bekende striptekenaar Joost Swarte.

Honingkeuring in De Blokhut

Zwanikken (r) en bestuurslid Calis. Foto: Ilona Zwanikken

Laren Thema van de jaarlijkse honingkeuring die maandag 5 november vanaf 20.00 uur in De Blokhut aan de Smeekweg 104 plaatsvindt, is: 'Bloemzoekende insecten; hoe bevorder je deze?'.

Ook is er een lezing door Florinda Nieuwenhuis, stadsecoloog van Amsterdam, met de bij als aandachtsgebied en geeft beroepsimker Johan Calis een presentatie over een bedrijfsmethode die veel structuur geeft aan het imkeren.
Aanleiding om Nieuwenhuis uit te nodigen is het artikel 'Bees are dying at an alarming rate. Amsterdam may have the answer' dat begin september verscheen in Amerikaanse media (nbcnews.com). Hierin wordt aangegeven dat overal ter wereld het aantal solitaire en de honingbij afneemt, maar dat het in Amsterdam juist blijkt toe te nemen.

Over de honingkeuring zegt keurmeester Bart Vos: "Elk jaar is het weer anders. Het werd mooi weer vóór de fruitbloesem zodat er eindelijk weer eens voorjaarshoning geoogst kon worden. De acacia's hebben historisch lang en vol gebloeid, terwijl de lindebloei door het warme weer te snel ging voor een goede oogst van de lindehoning en voor de heidehoning was de Zuid-Franse zomer helaas te droog. Voor de keurmeesters is het altijd weer spannend wat de imkers gebotteld hebben." Wie wint de Bep Vos wisselbeker?

Digitale kunst Gooise Academie

Ook jongeren zijn welkom bij de Gooise Academie. Foto: PR

Laren De Gooise Academie in Laren biedt al veertig jaar cursussen boetseren, beeldhouwen, tekenen, schilderen én digitale kunst. Daarnaast vinden er ook regelmatig korte cursussen, inspirerende workshops of 'Academie Lezingen' plaats.

De online-inschrijving voor het komende seizoen is gestart en er zijn nieuwe initiatieven gelanceerd, waaronder 3D-printen en digitale fotografie.
Vanaf januari gaat de cursus 3D-printen van start. Deelnemers leren van Willem Zijlstra met behulp van een 3D-tekenprogramma een tekening te maken en krijgen uitleg over hoe een ontwerp printbaar wordt gemaakt. Het ontwerp wordt ook daadwerkelijk uitgeprint. De lessen worden ook gegeven bij het Willem de Zwijger College in Bussum.
Het bedienen van een digitale camera kan soms lastig zijn. Daarom biedt de Gooise Academie een cursus digitale fotografie aan. Theorie en praktijk worden met elkaar afgewisseld. Deelnemers leren de basistechnieken om het maximale uit de camera te halen. Er wordt gewerkt met verschillende fotografische onderwerpen zoals natuur of model. De cursus wordt afgesloten met een tentoonstelling van de tijdens de cursus gemaakte foto's. Eva Kasbergen is de docent.

Lustrumfeest

Ondanks de fraaie naam is De Gooise Academie geen onderwijsinstelling in de naam der wet. Voor deelname is dan ook geen vooropleiding vereist. De academie is een non-profitorganisatie die geheel werkt zonder subsidie en - op de docenten na - wordt gerund door vrijwilligers. De docenten zijn allen beeldend kunstenaar met een academische opleiding en didactische ervaring. Dit jaar bestaat De Gooise Academie veertig jaar en dat wordt groots gevierd met een lustrumfeest in het voorjaar van 2019.

'Het heeft niets te maken met bronbemaling'

Laren De mening van Petra ter Doest, die het Goois Natuurreservaat vorige week in deze krant omschreef als 'slappe hap' is bij Hans Overhage uit Laren tegen de borst gestuit. "Ik vind dat ongepast en onterecht."

De heer Overhage woont zijn leven lang in 't Gooi, waarvan bijna dertig jaar in de buurt van de Hut van Mie. "Wat ik nu in de natuur zie, is een herhaling van eerdere droge tijden op zandgrondgebied. Het heeft volstrekt niets te maken met bronbemaling. Het grondwaterpeil reageert op aanvoer van regenwater en als dat weinig is (zoals dit jaar) dan zakt het peil. Daar is helaas niets aan te doen."
Zondag maakte de Laarder een wandeling in de bossen van de Hooge Vuursche (de zogenaamde vijverwandeling, onder beheer van Staatsbosbeheer) en ook daar waren de natuurlijke grondwatervijvers vrijwel opgedroogd. "Een ding is absoluut zeker: daar vindt in geen verre omtrek bronbemaling plaats. Het is gewoon een natuurverschijnsel."

Lunchconcert

Eemnes In de raadzaal van het gemeentehuis in Eemnes vindt donderdag 15 november om 12.30 uur een lunchconcert plaats.

Het ensemble Les Nordiques bestaat uit: Esther Huisman (sopraan) Cecile Roovers (altmezzo) en Paul Prenen (piano en arrangementen). Het publiek kan luisteren naar een mengeling van klassieke liederen, Franse chansons, klassieke sonates en Engelse cabaretliederen. De toegangsprijs is 10 euro, inclusief koffie en een broodje. Reserveren kan via 035-5380827.