Laarder Courant de BEL

9 augustus 2017

Laarder Courant de BEL 9 augustus 2017


Misdrijven Blaricum gedaald

BLARICUM De gemeente Blaricum laat weten dat het aantal misdrijven 17% is gedaald in de eerste zes maanden van 2017 ten opzichte van 2016. "Deze ontwikkeling van de criminaliteit is gunstiger dan de gemiddelde ontwikkeling in de regio, waar deze 7% afnam", aldus de gemeente.

Opvallende dalers zijn volgens de gemeente fietsdiefstallen met 67% en autokraken met 51%. "Ook het aantal woninginbraken is fors minder met een daling van 32%. Daarbij daalde het aantal pogingen tot een woninginbraak flink, namelijk met 31%. Regionaal is het aantal woninginbraken in diezelfde periode met 6% gedaald, dus het verschil met Blaricum is aanmerkelijk."

Fietsdiefstallen

De daling van het aantal fietsdiefstallen met 67% naar en autokraken met 51% zijn volgens de gemeente opvallend. en stond daarmee zelf op het laagste niveau sinds 2014.
Ook daalde het aantal vernielingen, met maar liefst 13%.
Het aantal geweldsmisdrijven is ongeveer op hetzelfde niveau als de eerste zes maanden van 2016. Dit waren er 15 in 2016 en 14 in 2017.

Jongerenoverlast

Volgens de gemeente is het aantal meldingen van jongerenoverlast in de eerste zes maanden van 2017 met 40% afgenomen. "Regionaal zien we juist een toename van 12%."

Herbenoeming burgemeester van Eemnes

EEMNES Burgemeester Roland van Benthem gaat binnenkort zijn derde ambtstermijn in bij Eemnes. Hij wordt voor wederom zes jaar benoemd.

De tweede ambtstermijn van de burgemeester eindigt op 1 september 2017. Tijdens een buitengewone raadsvergadering op 4 september om 19.30 uur vindt zijn herbenoeming plaats. Dit gebeurt in de raadzaal van Eemnes. Tijdens deze vergadering wordt hij beëdigd door de Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht, Wilibrord van Beek. Na de benoeming en voorafgaand aan de Sessie van 20.30 uur, is er een kort felicitatiemoment voor raadsleden.

Feliciteren

Inwoners en overige belangstellenden kunnen de burgemeester persoonlijk feliciteren met zijn herbenoeming op 6 september in de feesttent aan de Wakkerendijk. Het programma start om 18.30 uur. Aansluitend is er gelegenheid tot feliciteren tot 19.10 uur, de aanvang van het Kort en Kleinkunst Festival. Daarna kunnen inwoners Van Benthem treffen bij de diverse optredens en vanaf 22.00 uur in de feesttent.

Honderden 'Kevertjes' op 'Kleine Raampjesdag' in Laren

Foto: Bastiaan Miché

LAREN - Onder de noemer 'Kleine Raampjesdag' stonden zondag honderden VW Kevers opgesteld op het parkeerterrein van Plein 1945 in Laren. Vernoemd naar de kleine raampjes van dit type auto. Het is een dag waarop de leden van de luchtgekoelde VW Club Nederland laten zien wat ze in huis hebben.

Zie voor meer foto's belnieuws.nl

Afscheid burgemeester Elbert Roest

LAREN Burgemeester Elbert Roest van Laren vertrekt naar Bloemendaal. Vrijdag 1 september vanaf 17.30 uur kunnen inwoners afscheid van hem nemen in Singer Laren aan de Oude Drift 1.

"Tijdens zijn ambtsperiode heeft burgemeester Roest een bijzondere bijdrage geleverd aan onze gemeente. Hij heeft veel mensen ontmoet en gesproken. Met veel van hen heeft hij een warme band opgebouwd. Inwoners, vrijwilligers uit het verenigingsleven, ondernemers. Allemaal mensen die hij graag nog een keer de hand schudt", aldus de uitnodiging.

Boereblij

Sacha Knoop heeft het beheer van Boereblij op zich genomen. Foto: Koosje de Beer

Het duikongeluk met Mariëlle Bakker was een schok in Blaricum, november vorig jaar. Sacha Knoop runt nu
aspergeboerderij Boereblij.

3

Fiets vrijwilliger
Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger die het leuk vindt om samen met een bewoner te fietsen op de duo fiets (elektrische ondersteuning) of op de bakfiets (kan een rolstoel voorop de fiets, ook met een elektrische ondersteuning). Werktijden; in overleg.
Contactpersoon: Karin van Rumpt van Amaris Gooizicht te Laren. tel. 035-6256558/ 0356256411 of mail naar k.vanrumt@amaris.nl

Wandelmaatje
Wij zoeken voor de ochtend of middag, in overleg een vrijwilliger die wil wandelen met bewoners in de rolstoel, een op een of in kleine groepjes.
Contactpersoon: Karin van Rumpt van Amaris Gooizicht te Laren. tel. 035-6256558/ 0356256411 of mail naar k.vanrumt@amaris.nl

Vrijwilliger voor een bezoekje en samen uitstapjes te maken
Voor een dame in Laren zoek ik iemand die het gezellig vind om even bij haar op bezoek te gaan voor een praatje of, nog leuker, even samen ergens heen te gaan. Mevrouw heeft lichte geheugenproblemen. Voorkeur voor een vrijwilliger die Laren en omgeving goed kent, omdat mevrouw zelf ook altijd werkzaam en bezig was in en met het dorp Laren. Werktijden; in overleg.
Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL tel. 06 49 37 71 71 of abijleveld@versawelzijn.nl

Inspirator voor kunstenaars met een verstandelijke beperking
In het atelier Kijkoor (dagbestedingslocatie te Eemnes) zijn mensen met een verstandelijke beperking actief op het gebied van tekenen, schilderen, grafiek etc. Naast de ondersteuning door vaste begeleiding is input van derden een belangrijke bijdrage aan het beeldend proces. Werktijden; maandag, woensdag en donderdag in overleg.
Contactpersoon: Christine Gemke van stichting Sherpa tel. 035-6463 803, 06 20947800 of mail sherpamaatschappelijkeinzet@sherpa.org

De Versa Vrijwilligers Laren- Blaricum is van 24 juli tot en met 20 augustus is gesloten. U kunt ons weer vanaf 21 augustus bereiken en bezoeken.

Voor actuele vacatures kunt onze digitale vacaturebank blijven bezoeken tijdens de vakantie op www.versavc.nl

Weerbericht

Licht wisselvallig, voor augustus aan de koele kant

Stabiel zomerweer ontbreekt al geruime tijd, evenals hoge temperaturen. Tot in het weekeinde verandert er nog weinig. Een westelijke stroming zwaait onverminderd de scepter. Daarbij ligt het sturende lagedrukgebied ten noordwesten van Nederland. Het is licht wisselvallig en de temperaturen liggen iets onder normaal. De dagelijkse neerslagkans ligt meest rond 30 à 40%.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt wederom wisselvallig zomerweer verwacht. Eerst schijnt de zon af en toe, later op de dag neemt de bewolking toe met kans op enkele buien. Er waait een matige noordwestenwind. Vrijdag valt er alleen nog een lokale bui, verder een mix van zonneschijn en stapelwolken. De westenwind is matig van kracht. Het wordt beide dagen circa 20 graden.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde komt het kwik niet hoger dan 20 à 21 graden. Normaal voor de eerste helft van augustus is zo'n 23 graden. Zaterdag zien we opnieuw af en toe zon en wolken. De kans op een bui is weer groter. Er waait een stevige westenwind. Zondag lijkt droog te blijven met wat meer ruimte voor de zon, naast ook stapelwolken. De westenwind neemt in kracht af.

Weetje

De maand juli was zeer nat. Er viel rond 135 mm neerslag tegen 80 mm normaal. Opvallend is dat na de zeer droge juli van 2006 (15 mm), er 8 julimaanden zijn geweest waarin meer dan 100 mm is gevallen. In juli 2010 viel de normale hoeveelheid neerslag, Alleen juli 2016 was vrij droog (55 mm), evenals juli 2013 (40 mm). De overige acht julimaanden waren zeer nat.

Foto: Ab Walet

Dit is een weidebeekjuffer, een vrij zakelijke Nederlandse naam voor een prachtig gekleurde juffertje. In Frankrijk noemen zij hem damoiselle, dat past er veel beter bij. Dit is het mannetje, de vrouwelijke versie is in licht metallic groen uitgevoerd. Het is een sierlijke verschijning die vlinderachtig vliegt boven licht stromende waterlopen met water van redelijke kwaliteit. En tot mijn verrassing trof ik hem de afgelopen jaren al een aantal keren aan bij de Gooiergracht.

Bloemen burgemeester voor Burgernetdeelnemer

Foto: Gemeente Blaricum

BLARICUM - Burgemeester Joan de Zwart-Bloch heeft Burgernetdeelnemer de heer Van Doorn uit Blaricum maandagmiddag een bosje bloemen bezorgd. Hij hielp een verwarde Huizer weer thuis te komen.

Donderdag 6 juli 2017 omstreeks 17.45 uur was de politie na een melding op zoek naar een verwarde oudere man in Huizen. Agenten zochten in de omgeving naar de man en vanuit de meldkamer werd een Burgernetactie opgestart.

Terruggebracht

Na ongeveer 20 minuten werd duidelijk dat de heer Van Doorn, een Burgernetdeelnemer, de verwarde meneer had aangetroffen op de Havenstraat bij de Lidl. Hij heeft hem vervolgens teruggebracht naar de zorginstelling.
Voor burgemeester Joan de Zwart-Bloch was dit aanleiding om haar alerte dorpsgenoot in het zonnetje te zetten. Daarom ging zij bij hem langs met bloemen om hem te bedanken voor zijn optreden.

'Wij zetten het werk van Mariëlle met aspergeboerderij Boereblij voort'

Sacha Knoop heeft na een jaar zijn draai gevonden

Het duikongeluk met Mariëlle Bakker was een schok in Blaricum, november vorig jaar. Sacha Knoop runt nu
aspergeboerderij Boereblij.

Sacha Knoop heeft het beheer van Boereblij op zich genomen. Foto: Koosje de Beer

Blaricum "Ik ken de bedrijfsvoering en wilde mijn dochters niet hun thuis ontnemen", zijn de belangrijkste redenen die Sacha Knoop geeft voor zijn besluit om terug te komen op Boereblij. "Daarnaast was het ook financieel het handigst." Wanneer Marielle Bakker vorig jaar overlijdt tijdens een duik in de Vinkeveense plassen, is Blaricum geschokt. Haar levendige persoonlijkheid en asperges waren een begrip in het dorp. "Marielle komt niet terug, maar haar asperges blijven" zegt Knoop beslist.

"Het dak was op zeven plaatsen lek en alles was versleten", weet Knoop nog van de tijd dat hij en Marielle bij elkaar waren. Het paar besloot in 2000 om de boerderij van haar vader Kees Bakker over te nemen. Tien jaar lang waren ze samen verantwoordelijk voor de aspergeteelt en -verkoop rond Blaricum. "Ik hield me bezig met de reparaties aan het huis, de trekker en de teelt. Marielle deed de verkoop en de marketing", licht hij de taakverdeling toe. "Er waren in die tijd nog maar weinig asperges en de akkers lagen verspreid. Samen hebben we toen de eerste aanplant op de akkers langs de Bergweg gepoot. Hier staan ze nu nog steeds." De laatste jaren had Bakker senior al minder asperges en het was een hele toer om de klanten terug te winnen. En eigenlijk is het nu net zo, moet Knoop na het eerste seizoen dat hij Boereblij heeft overgenomen constateren. "Veel mensen denken dat het bedrijf is gestopt. Zelfs klanten van het eerste uur die ik toevallig spreek. Nu probeer ik via Facebook, de website en nieuwsbrieven de Blaricummers weer warm te maken voor de asperges uit het dorp, maar dat zal tijd kosten", zegt hij berustend.

Asperges

'Dit jaar was een uitprobeerjaar voor ons allemaal'

Traditiegetrouw heeft hij het aspergeseizoen rond de langste dag afgesloten. "We verkopen nog wel soep die we maken van ingevroren asperges en natuurlijk kaas en producten uit de moestuin", is zijn vervolg. Daarnaast is Knoop als industrieel ontwerper actief met het ontwerpen en bouwen van elektrische auto's. "Al voordat het aankwam met Marielle, hielp ik Kees al met het steken van de asperges. Ik weet dus alles van de teelt, maar ik weet ook dat ik er wel iets naast moet doen om gelukkig te blijven", legt hij uit. Boereblij leidt hij in de geest van zijn ex-vrouw, maar wel op zijn eigen wijze. "Ik laat meer over aan het team", luidt zijn vervolg. "De mensen die in de winkel werken, weten volgens mij het beste wat daar nodig is. Als zij bijvoorbeeld een prijs willen aanpassen, moeten ze dat doen. Dat was in het begin wel even wennen, maar iedereen pakt het goed op." Hij denkt even na: "Eigenlijk was dit jaar een uitprobeerjaar voor ons allemaal."

Dochters

'Ik beheer het bedrijf totdat de kinderen oud genoeg zijn'

Met zijn dochters gaat het naar omstandigheden goed, vindt Knoop. "Wel is er veel voor hen veranderd. Natuurlijk missen ze hun moeder, maar ook mijn contact met hen is niet hetzelfde. Ze waren altijd om het weekend bij mij en dat was voor hen ook een soort van rustmoment. Het is hier op Boereblij altijd druk." Alleen al daarom is hij als vader erg trots dat ze het schooljaar goed hebben afgesloten. "Na het ongeluk van Mariëlle zijn ze een tijd niet naar school gegaan. Later moesten ze daarom heel hard werken om de stof in te halen en dat is gelukt! Mara gaat naar de zesde en Tessa naar de vierde en ze raken ze hun vriendinnen niet kwijt."

Er is weer sprake van achterstallig onderhoud op Boereblij. "Het is meer werk dan ik dacht", geeft Knoop toe. "Toch vinden we onze weg. Ik blijf het bedrijf overeind houden totdat de kinderen oud genoeg zijn om zelf te beslissen of zij het willen voortzetten. Mara heeft nu een bijbaantje bij ijssalon De Hoop, maar Marielle heeft het aspergesteken ook pas later opgepakt. Uiteindelijk kruipt het bloed vaak waar het niet gaan kan."

GHV: schaatsers ook op de dunne bandjes

'Vraagt allebei veel van je benen, die moeten sterk en soepel zijn'

GHV'ers na de finish bij Limburgs Mooiste. Foto: GHV

BEL "Schaatsen en wielrennen hebben gemeen dat ze allebei veel van je benen vragen. Die moeten sterk en soepel zijn. Daarom stappen veel schaatsers in de zomer op de racefiets", aldus Ton Raassen van de Gooise Hardrijders Vereniging (GHV) in dit laatste verhaal over deze regionale schaatsclub.

"De vergelijking is niet helemaal spiegelbeeldig. Ik geloof niet dat wielrenners in de winter ook op schaatsen gaan. Ik heb nooit foto's of filmpjes van Jan Janssen, Joop Zoetemelk of Tom Doumoulin op schaatsen gezien, wel van Sven Kramer of Ireen Wüst op een racefiets in berglandschap." Schaatsers van de Gooise Hardrijders Vereniging stappen dan ook regelmatig op de fiets. Vanuit Eemnes starten elke maandagavond 10 tot 15 GHV'ers voor een wielerrondje van een kilometer of 65, richting Nijkerk, Zeewolde, Almere of Soest. Tegen de tijd dat Limburgs Mooiste op de agenda in zicht komt gaat het meer richting de heuvels achter Amersfoort.
Limburgs Mooiste is een 'klassieker' in het Limburgse heuvelland waar naast vele anderen ook jaarlijks een aantal GHV'ers aan meedoet. De afstanden die gereden worden zijn naar keuze 80 tot 220 kilometer. "Dat laatste is natuurlijk alleen voor bikkels. De GHV'ers slaan dan op vrijdag hun tenten op op de camping, rijden zaterdag de tocht en keren 's zondags weer huiswaarts het Gooi."

Bij skeeleren/inline-skaten en schaatsen komen nog meer kruisbestuiving voor dan bij schaatsen en wielrennen. Zo gooien de broertjes Mulder in beide disciplines hoge ogen. "Daarom begeven sommige GHV'ers zich ook op de dunne bandjes van de skeelers. Dit gebeurt samen met schaatsers van IJBM op zomerse vrijdagavonden op een skeeler-oval van ongeveer 400 m in Utrecht."

GHV bestaat dit jaar 50 jaar en dat laat ze niet ongemerkt voorbij gaan

Skeelerbaan

De Gooise Hardrijders Vereniging bestaat dit jaar 50 jaar en dat laat ze niet ongemerkt voorbij gaan. "Gedurende het komende jaar organiseren we vele activiteiten, ook om mensen te informeren over schaatsen als sport. Houd dus onze website ghv.nl in de gaten. De GHV is ook aanwezig bij de evenementenmarkten in Laren op 10 september en Eemnes op 16 september.
"Afgelopen jaren is, samen met de wielervereniging de Adelaar in Hilversum gekeken naar de mogelijkheid van een gecombineerde wieler-skeelerbaan. Dit ging toen uiteindelijk niet door. Het zou toch mooi zijn als er als cadeau voor de jubilerende GHV een skeelerbaan in de regio tot stand zou komen."

Carla Begeer

Organisator Happy Spirit Days, 52 jaar, sinds 1995 in Blaricum

Hoe verklaar je het succes van de Happy Spirit Days?
"Ik denk dat de Happy Spirit Days als festival heel veel biedt waar mensen nu behoefte aan hebben: kleinschaligheid, hoge kwaliteit workshops, unieke sprekers die je niet elke dag kunt horen en lekker eten plus veel ontdekken. En dan zijn er natuurlijk nog de bezoekers die de drie dagen tot een groot succes gemaakt hebben. De tijd dat iemand die zich bezighoudt met yoga, meditatie en mindfulness en zich als een roepende in de woestijn voelt is voorbij, het bewustzijn groeit. Ook in Nederland, ook gewoon in Blaricum. Allemaal zonder zweverig te zijn, maar gewoon met beide voeten op de grond."

Wat is je grote droom?
"Ik leef nu mijn droom, kijk hoe mooi de Happy Spirit Days zijn geboren."

Wat ga je deze zomer doen?
"Naar Zuid-Frankrijk en kamperen op het Italiaanse eiland Elba."

Favoriete plekje in Blaricum?
"Het vennetje bij de steenfabriek achter de Woensberg."

Als je een dagje burgemeester zou zijn, wat zou je doen?
"De kinderen een dag de baas laten spelen, en het dorp een dagje autovrij…"

Welk lokaal nieuws houd je bezig?
"Samengaan Laren/Blaricum."

Welke poster hing boven je bed?
"Tennisser Björn Borg."

Je beste eigenschap?
"Veerkracht."

En je slechtste?
"Ongeduldig."

Wat zou je willen terugdraaien?
"Niet nodig, het leven heeft mij gevormd met alles erop en eraan. Jean Paul Sartre, filosoof. De mens verzint de betekenis van zijn bestaan niet, zoals Sartre zei. maar ontdekt haar."

Aanmelden huldiging Vierdaagse- lopers

BEL De BEL-gemeenten huldigen dit jaar gezamenlijk de wandelaars uit hun gemeenten die de Vierdaagse in Nijmegen hebben gelopen dit jaar. Dit doen zij op 12 augustus. Wandelaars die hieraan deel willen nemen dienen zich wel aan te melden.

Vorig jaar huldigde de gemeente Laren voor het eerst de Vierdaagselopers. Dit jaar worden in het Brinkhuis op 12 augustus van 11.00 tot 13.00 uur alle lopers uit de BEL-gemeenten door de Larense wethouder Ton Stam welkom geheten.

Wandelaars die de Vierdaagse gelopen hebben kunnen zich hiervoor tot 10 augustus aanmelden bij Vincent Hilhorst via vincenthilhorst88@gmail.com of door te bellen met 06 10104866.

Lange file op A27 na aanrijding bij Eemnes

Foto: Weginspecteur Wim

EEMNES - Het autoverkeer op de A27 richting Almere stond vrijdagmiddag enige tijd vast na een aanrijding ter hoogte van Eemnes. Rond 16.00 uur stond er een file van zeven kilometer, tot aan Bilthoven. Het verkeer werd over de vluchtstrook geleid. Om 16.20 uur werd de weg weer vrijgegeven en loste de file snel op. Bij de aanrijding zou één persoon gewond zijn geraakt.

7 / 16

'Ik haak altijd, een dag niet gehaakt, zie ik als een dag niet geleefd'

Karin Timmerman haakt kleertjes in maten die in de winkel niet te koop zijn

Stichting Still maakt fotoreportages voor ouders met een levenloos geboren kindje. Karin Timmerman haakt voor hen vestjes en engeltjes.

Karin Timmerman met het haakwerk en mandje dat zij maakt voor ouders die een beroep doen op stichting Still. Foto: Koosje de Beer

Laren Karin Timmerman uit Laren haakt al zo lang zij zich kan herinneren. Voor stichting Still sinds een jaar. Ouders van een levenloos geboren kindje kunnen een beroep doen op de stichting. Een professionele fotograaf maakt dan in het ziekenhuis of bij de ouders thuis kosteloos een reportage als herinnering voor later. Timmerman haakt met honderden andere vrijwilligers de kleertjes voor de foto's en om het kindje in op te baren. "Ik haak elke dag en vind het heel waardevol dat ik zo iets voor anderen kan betekenen."

Op de keukentafel ligt het handwerk van Karin (47) uitgespreid. Minuscule kleine jurkjes, mutsjes en dekentjes heeft ze met fijn garen en ingewikkelde patronen gehaakt. Als geoefende haakster is het bijna routinewerk voor haar. "Dat jurkje? Meer dan een uurtje of twee werk, zal het niet zijn", schat ze. Het is moeilijk voor te stellen dat deze minikleertjes een kindje passen. Toch zijn deze jurkjes en vestjes vaak groot genoeg, verzekert ze. "Als vrijwilligers van stichting Still haken wij al voor kindjes die met twaalf of dertien weken levenloos worden geboren", is haar uitleg. "Vaak zijn deze baby'tjes zo klein, maar we hebben natuurlijk ook grotere maten."

Timmerman haakt elke dag. Soms uren achterelkaar, soms even in een verloren uurtje. "Een dag niet gehaakt, is een dag niet geleefd" zegt ze beslist. "Ik kan me niet voorstellen dat ik 's avonds voor de tv zou zitten zonder handwerkje. Ook op vakantie gaan de haakspullen altijd mee." In haar woning is de haakhobby niet heel zichtbaar. Met een kleed op de bank houdt het wel op. "Overal haakwerkjes ophangen, is niet echt mijn smaak", lacht ze. "Ik haak liever voor anderen." Dochter Annick loopt even de keuken binnen en kijkt met niet al te veel interesse naar het haakwerk van haar moeder. "Niets voor mij", zegt ze. "Ik heb daar echt niet het geduld voor." Ook haar andere dochter, heeft geen passie voor handwerk. "Het maakt mij niet uit", zegt Timmerman. "Ze moeten doen wat ze leuk vinden. Zelf heb ik breien en borduren van mijn moeder geleerd. Het haken heb ik later zelf opgepakt."

'Overal haakwerkjes ophangen, is niet echt mijn smaak'

Ritueel

Via internet las ze over stichting Still en ze meldde zich direct aan als vrijwilliger. "Zelf heb ik geen contact met de ouders, maar ik hoor dat zij de kleertjes en fotoreportage in hun verdriet enorm waarderen. Het is voor hen vaak ook een ritueel om hun kindje voor de eerste en laatste keer kleertjes aan te kunnen doen. Ik ben blij dat ik daarin iets kan bijdragen." Ze aarzelt geen moment over het antwoord op de vraag of ze het niet zonde vindt dat al haar fijne haakwerk verdwijnt onder de grond. "Integendeel! Ik zou het juist vreselijk vinden als een kindje ongekleed zou blijven."

'In hun verdriet waarderen ouders de gehaakte kleertjes wel'

Mandjes

Naast de jurkjes staat een ronde gehaakte mand. Een nieuw initiatief van Still, verklaart Timmerman. "Voor prematuur geboren kindjes zijn er bijna geen kistjes in de handel. En de kistjes die er zijn, zijn heel duur. Toen we dat hoorden, zijn we begonnen met het haken van deze mandjes. Het succes is enorm; ouders willen ze zo graag dat wij als vrijwilligers hier niet tegenop kunnen haken. We zijn dan ook altijd op zoek naar nieuwe mensen die kosteloos willen handwerken voor dit goede doel."

Facebook

De vrijwilligers die de spulletjes haken, spreken elkaar op twee facebookgroepen, waarvan Timmerman medebeheerder is. De haaksters wisselen hier patronen en tips uit, maar soms komen ook persoonlijke verhalen naar boven. "Zo is een van de vrijwilligers een oma die zelf een kleinkind heeft verloren", geeft ze als voorbeeld. "Voor haar is het een troostende gedachte om voor Still te kunnen haken. Ik vind dat heel mooi. Voorlopig is al mijn haakwerk voor deze ouders en grootouders."

Prachtige spullen die niemand meer koopt

Ons Winkeltje sluit noodgedwongen de deuren

Hilversum is straks een bijzondere winkel armer. Ons Winkeltje aan de Neuweg sluit na de zomer de deuren. "Jammer dat het zo moet aflopen."

Laarder Wim Bosboom stopt met zijn winkel aan de Neuweg. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM/LAREN Zijn gezondheid laat het niet meer toe om zware spullen te tillen. Bovendien lopen de mensen niet meer zo hard om een 'stukje antiek', zoals Wim Bosboom zelf zegt, te kopen. "Mensen die hier voor het eerst komen, vinden het nu zonde dat ik stop. Alsof ik daar iets aan heb."

Hij kan er een boek over schrijven, over de pakweg twintig jaar dat de nu 73-jarige Wim Bosboom uit Laren het gezicht was van het kleine, maar propvolle winkeltje vlak bij de kruising met de Gijsbrecht van Amstelstraat. "Een keer toen de winkel dicht was belde ene Huisman me op. Hij zag in de etalage een lamp staan die hij wilde kopen voor de bruiloft van de dochter. Ik was in de buurt, dus fietste ik naar de winkel. Bleek daar Hennie Huisman te staan. Hij had geen geld op zak, maar zou het bedrag laten overschrijven. Heeft-ie keurig gedaan."

Er verschijnt een lach op het gezicht van Bosboom wanneer hij daaraan terugdenkt. Maar verder is het met name de laatste jaren een triest verhaal. De winkel staat nog bomvol met kristallen lampen, zilver, porselein en grote en kleine meubelen, maar de eigenaar raakt zijn spullen aan de straatstenen niet kwijt. "Als de handel slechter wordt, is het klaar. Bovendien kan ik de trappen nauwelijks nog op. In september stop ik ermee."

De antiekzaak staat nog bomvol.
Er zijn nog talloze snuisterijen te koop.

Met name de laatste jaren is het een triest verhaal

De winkel is zo'n typische uit de hand gelopen hobby: Bosboom verzamelt al spullen vanaf zijn twintigste. Op een gegeven moment was zijn garage zo vol dat hij besloot om op beurzen te staan. Dat liep fantastisch. Bosboom rolde het wereldje in en beleefde mooie jaren. Vanaf de komst van de euro werd het langzaamaan minder en nu raakt hij de spullen voor een klein percentage van de originele waarde kwijt. "Dan wordt er gezegd dat het voor mij toch een hobby is. Dat is zo, maar zo ziet mijn huurbaas het niet."

Willem van 'De Lange Lat' boert nog steeds

Hoogeboom zit vol met typische uitdrukkingen

Bijzondere mensen zijn er altijd en overal, ook in Eemnes. Daar trof de fotograaf op een doordeweekse dag Willem Hoogeboom (87).

Willem van 'Lange lat' Foto's: Albert van der Linden

Eemnes Willem Hoogeboom is geboren in Eemnes op 29 december 1929. "Én getogen op de Meentweg. Daar woont hij nu nog steeds", laat Henk van Hees van de Historische Kring Eemnes desgevraagd weten.

Hij heeft de bijnaam 'Willem van De Lange Lat'. "De Lange Lat was zijn vader Lammert Hoogeboom, een flinke, grote kerel", aldus Van Hees.

Televisieboer

Willem op zijn erf aan de Meentweg.
'Kijk eens wat een lekkere biefstukken'.

Henk van Hees: 'Hij is bekend geworden als televisieboer'

Willem jr. is een typische Eemnesser met heel bijzondere humor. "Hij is bekend geworden als televisieboer. Dat zal zo begonnen zijn rond 1970. Wanneer ze in Hilversum bij tv-opnamen vee nodig hadden, kwam Willem opdagen met een kalfje, koe of een koppel koeien. Dat is vaak gebeurd en soms mocht Willem zelfs wel eens wat zeggen."

IJzersterk

Hoogeboom zit vol met typische oude uitdrukkingen ("Niemand kan in de mist kieken") en hij heeft een ijzersterk geheugen. Ook vindt hij dat de boeren "niets meer te vertellen hebben. We worden geleefd". Hoogeboom heeft nog altijd koeien en tegenwoordig ook schapen.

Aan de fotograaf Albert van der Linden uit Blaricum vertelde Willem dat hij geboren is tussen de koeien. "Die boerderij is afgebroken", aldus Van der Linden.

Oorlog

Aan hem vertelde de Eemnesser boer dat daar ooit in de bedstee een dubbele wand was waar in de oorlog een radio stond. Dagelijks konden zij naar de Engelse zender luisteren. "Het enige wat hij als kind steeds hoorde was 'burgers houd moed'."

Willem kan niet zonder zij koeien. Hij kan lezen en schrijven met ze. De dieren 'sist' hij naar zich toe en voor de grote stier is hij niet bang. "Deze at gewoon bij Willem uit z'n hand", aldus Van der Linden.

13 / 16

'Bij Stal Rieder doen we alles samen: de stal is niet van ons, het is onze stal'

Paardrijden is meer dan een uur achter elkaar aan hobbelen

Iedereen mag genieten van de paarden en pony's, vindt Elaine Rieder. Een goede sfeer vindt de eigenaresse van de stal het allerbelangrijkst.

Elaine Rieder met een van de paarden van haar stal. Foto: Koosje de Beer

Blaricum/Eemnes ''Het is een rommeltje'', excuseert Elaine Rieder. "We zijn alles aan het omgooien, want binnenkort is er weer een ponykamp. Het is een van de activiteiten die we organiseren. Zo zijn er ook het hele jaar door wedstrijden." Lachend: "Eigenlijk is het dus wel vaker een rommeltje." Rieder begon de Stal ruim twintig jaar terug samen met haar moeder. Nu is ze ruim anderhalf alleen de eigenaar. "Maar ik voel me zeker niet de baas", benadrukt ze haastig. "Mijn moeder zei al: Deze stal is niet van ons. Het is onze stal."

"Eigenlijk is de stal hier gekomen, omdat ik geen krantenwijk wilde", memoreert Rieder. "Mijn ouders waren zo lief om mij een paard te geven, maar ze vonden wel dat ik zelf het voer en stro moest betalen. De gewone bijbaantjes als folders rondbrengen of vakken vullen zag ik niet zitten. Ik ben toen paardrijles gaan geven om mijn geld te verdienen." Van het een kwam het ander. "Eigenlijk is de stal een uit de hand gelopen bijbaan."

Ze begon de stal, nu ruim twintig jaar geleden met haar moeder Lucy Rieder. Zij is eind 2015 overleden. "Het blijft een groot gemis", zegt haar dochter nu. "Voor ondernemers zoals ik, is het ook zwaar omdat er eigenlijk geen tijd is om te rouwen. De verplichtingen die je hebt aangegaan, dwingen om door te gaan. Dat is pittig. Gelukkig is er nu weer zekere rust."

Sfeer is het allerbelangrijkst voor het team van stal Rieder

Warme deken

Vaste medewerker Marlies roert even in haar koffie. "Het is geweldig hier", vindt ze. "Ik rijd hier al vanaf mijn zevende en ben nooit meer weggegaan. Ik ken geen stal waar de sfeer zo goed is als hier."
Sfeer is het allerbelangrijkst, vindt ook Rieder. "Dat het zo goed gaat heb ik echt te danken aan mijn team en de hulp van mijn vader", is haar vervolg. "Elke keer als ik hier ben voelt het als thuis komen, als een warme deken. We hebben ongeveer de helft eigen paarden en de helft pensionpaarden. Ze krijgen van ons even veel aandacht en verzorging. Dat werkt en vertelt zich rond. Zodra ik een plek vrij heb voor een pensionpaard, is er meteen een ruiter die graag zijn of haar paard bij ons stalt."

'Weeskinderen komen hier rijden, we zijn meer dan een pensionstal'

Lessen

Dezelfde aandacht heeft Rieder ook van de ruiters die bij de stal komen lessen. "Voor veel kinderen is een rijles met z'n tienen een uurtje achterelkaar aan hobbelen op de rug van een paard. Zo doen wij het niet", klinkt het resoluut.
"Wij bekijken bij elke ruiter hoe hij of zij reageert en wat dit doet met het paard of de pony. Voor en na de les om besteden we veel aandacht aan de verzorging van de paarden. Ook dat hoort bij het paardrijden."

Naast de verzorging van de pensionpaarden, het ponykamp, de wedstrijden en de lessen proberen Rieder en haar team ook iets te betekenen voor kinderen die het minder goed hebben. "Vorig jaar hebben we les gegeven aan weeskinderen uit Hongarije en Nederland", geeft ze als voorbeeld. "Ook kinderen die hier tijdelijk in gastgezinnen wonen, mogen komen paardrijden. Ik vind het belangrijk dat we meer zijn dan alleen een pensionstal."

De eigenaresse was tot tweeënhalf jaar geleden 24 uur per dag te vinden rond de stallen. Sinds de geboorte van haar zoontje Jaime niet meer. "Ik kom elke dag nog wel kijken, maar wil ook tijd overhouden voor Jaime. Als het even kan, neem ik hem mee. Hij vindt het geweldig hier."

Ze laat een foto zien van de kleine jongen met een heel groot paard. "Nee, hij is helemaal niet bang", verzekert ze.
"Integendeel! Hij is er niet van af te houden. Zijn eerste woordjes waren: 'Mama paardrijden'. Ik zou het leuk vinden als hij met hetzelfde enthousiasme gaat paardrijden als ik destijds. Maar het hoeft niet, ik vind het belangrijker dat hij zijn eigen weg vindt", zegt ze opgewekt tot slot.

Laatste startbewijzen voor vierde Royal Run in de verkoop

'Dit is een hardloopfeest voor iedereen'

Trouwe deelnemers staan al te trappelen van ongeduld. Over een aantal dagen rennen zij weer langs het bordes van Soestdijk.

Lakeien en jonkvrouwen moedigen de deelnemers aan.

REGIO Duizenden mensen doen straks weer mee aan de vierde Royal Run. "En het laatste nieuws is dat ook burgemeester Mark Roell en twee wethouders uit Baarn meelopen", vertelt organisator Pieter Landman.

Het evenement vindt op zondag 27 augustus plaats in het park en de bossen van Paleis Soestdijk in Baarn. Alle deelnemers lopen als een modern defilé eerst langs het beroemde bordes van het paleis en daarna via het park het Koninklijke bos is, dat het hele jaar gesloten is voor alle bezoekers, maar speciaal op deze dag voor de deelnemers wordt opengesteld.

De Royal Run staat voor gezondheid, sportief bewegen, loopplezier voor jong en oud en dat ook nog eens voor een goed doel. Het hardloopevenement bestaat uit drie onderdelen. De CAS Kids Run, de individuele loop en voor wie gezellig met collega's wil lopen is er de Rainforest Business Run

Kinderen rennen de CAS Kids Run.

'De Royal Run is een hardloopfeest met als start een kanonschot'

Orang-oetan

De Rainforest Business Run is dit jaar de teamloop van de Royal Run voor bedrijven en instellingen, die met elkaar 3.5, 7.0 of 10.5 km willen lopen. De Stichting Run for the Rainforest vraagt deelnemers sponsorgeld op te halen om het ernstig bedreigde regenwoud te beschermen. Voor elke 7 euro wordt er een nieuwe boom geplant in Sumatra voor een schonere lucht wereldwijd. Door hun steun wordt dit tropisch regenwoud, wat tevens de leefomgeving is van de Orang-oetan, in stand gehouden.

Voor elke 7 euro wordt een nieuwe boom geplant op Sumatra

Er zijn vier verschillende afstanden: de CAS kidsrun over 1300 m en voor de individuele lopers en de businesslopers: 3.5 km of 7.0 km of 10.5. km

Feest

Landman: "De Royal Run is een hardloopfeest. Het startschot wordt gegeven door het eeuwenoude kanon van de Stadskannoniers uit Amersfoort en er zijn jonkvrouwen en lakeien aanwezig om iedereen welkom te heten of mee op de foto te gaan. Er is veel muziek en na afloop is er ruimte voor een drankje en/of hapje op het gezellige foodcourt gelegen direct na de finish. Ook kan een bezoek worden gebracht aan het paleis, waar gastheren en -vrouwen een rondleiding verzorgen."

Inschrijven

De inschrijving is voor kinderen 8,50 euro en voor volwassen 19,50 euro, inclusief toegang tot het park van Paleis Soestdijk.
Startnummers zijn nog tot 26 augustus te koop. Er kan ook een uniek ontworpen runningshirt worden besteld, dit jaar in zwart met Royal Run logo.

Zie ook www.royalrun.nl.

16 / 16