Laarder Courant de BEL

13 december 2017

Laarder Courant de BEL 13 december 2017


Raadslid Maria Klingenberg stopt

Laren CDA-raadslid Maria Klingenberg zet na 28 jaar een punt achter haar politieke carrière. Ze doet aan de komende verkiezingen niet meer mee.

Het idee dat haar partijgenoten Erwin van den Berg en Carel van Hest zich kunnen verenigen met één Gooistad kan Klingenberg niet verkroppen.

Kleinschalig

"Dat vind ik onbegrijpelijk en daar kan ik me absoluut niet in vinden. Ik blijf het liefst zelfstandig en als het moet gaan we kleinschalig verder. Het liefst dan met Huizen, want dat is nog een dorp."

Toen Klingenberg in 1985 in Laren kwam wonen, was ze direct politiek actief. In de afgelopen 28 jaar was ze eerst tien jaar raadslid en vervolgens een decennium lang wethouder. De laatste acht jaar was ze wederom raadslid.

Kaartenactie

Bij de verkiezingen vier jaar geleden startte ze nog een kaartenactie om stemmen te winnen. Ze veroverde opnieuw een plek in de raad. Ze realiseert zich ook dat het een tijd is van komen en gaan: "De passie gaat nooit over, maar er gaan heel veel dingen veranderen."

Ledenvergadering

CDA-voorzitter Carel van Hest is ondertussen door Klingenberg op de hoogte gebracht van haar vertrek. Het CDA heeft dinsdag 19 december haar ledenvergadering.

Nominatie Singer voor Theater van het Jaarprijs 2017

Laren Singer Laren is in de categorie 'Kleine theaters' genomineerd voor de VVTP Theater van het Jaarprijs 2017.

De leden van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) hebben opnieuw hun stemmen uitgebracht op Nederlandse theaters. Dit jaar is er bij de beoordeling extra focus gelegd op de marketing en dan met name hoe het theater erin slaagt nieuw publiek te bereiken en bestaand publiek te binden.
De winnaar van de prijs neemt een speciaal vervaardigde stoel - ontworpen door Carla Janssen Höfelt - in ontvangst en houdt deze prijs een jaar bij zich. Daarna gaat de stoel naar de volgende winnaar.

Stijgende kosten door vervuiling in oranje bak

Eemnes Het Utrechtse samenwerkingsverband voor afvalverwerking AVU waarschuwt voor stijgende kosten als gevolg van toenemende vervuiling in de oranje bak.

Lag het aandeel van de vervuiling in 2015 nog op 12%, in 2017 is dit bijna verdubbeld, zo staat in de nieuwsbrief van het college te lezen. Verwerker Suez neemt een deel van de kosten voor haar rekening, maar het zal Eemnes op jaarbasis circa 4.000 euro meer gaan kosten.

De vervuiling bestaat uit voedselresten die nog in de verpakkingen zitten, maar ook uit gft en zelfs een aanzienlijke hoeveelheid zand. Door alleen kunststof verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken in de pmd-bak te doen, kunnen alle inwoners helpen de kosten laag te houden. Natuurlijk blijft er altijd wat inhoud aan de verpakkingen zitten, maar restjes horen niet in de pmd-bak.

Echte sneeuw op Lichtjesavond in Laren

Foto: Gemeente Laren

Laren De jaarlijkse Lichtjesavond afgelopen vrijdag, georganiseerd door ondernemersvereniging Bijzonder Laren, was dit keer extra sfeervol. Er viel namelijk een flinke laag sneeuw. Burgemeester Rinske Kruisinga opende de Lichtjesavond door samen met kinderen negen verlichte bollen in de Coeswaerdevijver te ontsteken.

8/9

Onemanshow

Eigen foto

Theatermaker Gideon Calis uit Laren zet in het nieuwe jaar een eigen show op de planken van Singer Laren. "Het wordt heel mooi", belooft hij.

7

Medewerk(st)er Wereldwinkel Eemnes
Minimaal 1 dagdeel per week beschikbaar zijn om in de winkel van Eemnes te staan. Je bent klantvriendelijk en voelt je betrokken bij de handel vanuit ontwikkelingslanden. Ook zijn er mogelijkheden om deel te nemen aan een van de werkgroepen, bijvoorbeeld inkoop of presentatie. Het team van medewerkers is gezellig en betrokken. Contactpersoon: Hanny Meulenkamp van Stichting Wereldwinkel Laren en Eemnes, telefoon 035-6832368 of wereldwinkellaren@hotmail.com.

Begeleiders voor wandelingen
Houdt u van bewegen en het buiten zijn? Dan bent u wellicht degene naar wie wij op zoek zijn. Werktijden: vrijdag 10.00-12.00 uur. Contactpersoon: Jennifer Nortman van Vivium Zorggroep, De Stichtse Hof te Laren, telefoon 035-5390808/5390800 of uitbureaudsh@vivium.nl.

Thuisbezoek bij heer
Deze meneer zou graag zo'n een keer per week een bezoekje krijgen van een vrijwilliger die het leuk vindt te praten over kunst, tv, muziek en theater. Daarnaast ook een ommetje maken met de hond, hooguit een half uur. Meneer heeft parkinson. Voor zijn vrouw, die mantelzorger is, is het fijn dat haar man nog wat andere contacten heeft. Werkadres te Laren. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Horecamedewerker foyer Brinkhuis
Je ondersteunt de mensen in de foyer tijdens de vaak drukke lunch. Werktijden: woensdag 12.00-15.00 uur. Contactpersoon: Elise Robers van Hart van Laren, telefoon 035-7513991 of vrijwilliger@hartvanlaren.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00-12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00-15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Informatieuurtje over vrijwilligerswerk
Dinsdag 19 december van 10.00-11.00 uur is er een informatie-uurtje over vrijwilligerswerk bij Versa Vrijwilligerscentrale in het Raadhuis aan de Eemnesserweg 19 in Laren. Bezoekers krijgen informatie over onkostenvergoeding regeling vrijwilligerswerk, de VNG verzekering voor vrijwilligers, de regelgeving omtrent vrijwilligerswerk en uitkering en een leuke oriëntatie op wat er aan vrijwilligerswerk is. Aanmelden via vclarenblaricum@versawelzijn.nl of 035-7504149.

Larens Behoud dient tweede Wob-verzoek in bij provincie

Laren De provincie Noord-Holland heeft het Wob (Wet openbaarheid van bestuur)-verzoek van Larens Behoud, waarmee de provincie openbaar moet maken hoe de besluitvorming rondom de fusie Huizen-Blaricum-Laren verloopt, afgewezen. Daarom heeft de partij een tweede Wob-verzoek ingediend.

Larens Behoud-voorzitter Timo Smit: "De provincie is inmiddels op het niveau aanbeland dat ze de inwoners van Laren negeert. Dit nare proces verloopt van de kant van de provincie schimmig en grimmig en het gaat voorbij aan de zogenaamde 'democratische legitimiteit'."

Cruciaal

Volgens Smit is het verzoek op cruciale punten afgewezen. "Daarmee weigert de provincie dus inzage in het proces dat zich in het provinciehuis voltrekt over de hoofden van de Larense inwoners."
Ondertussen heeft de minister van Binnenlandse Zaken (Kajsa Ollongren) vorige week een andere provincie teruggefloten die datzelfde gedrag vertoonde. "Provincie Limburg wilde tegen alle wensen, onderzoeken en adviezen in Landgraaf fuseren met Heerlen; die fusie gaat dus niet door."

Inmiddels is dus een tweede Wob-verzoek ingediend bij de provincie voor inzage in andere geheim gehouden documenten. Smit: 'We gaan door totdat duidelijk wordt dat de provincie hier verkeerd bezig is. Het is wel jammer dat hier zo veel tijd in gaat zitten van tientallen ambtenaren van de provincie. Dat zijn onnodige kosten. De tijd die de sterke achterban van Larens Behoud hier in steekt is onbezoldigd, maar een goede investering in het behoud van ons geweldige dorp."

Weerbericht

Wisselvallig, rond 5 graden en kans op nachtvorst

Een lagedrukgebied lag zondag en maandag boven West-Frankrijk. De westelijke stroming werd daardoor tijdelijk geblokkeerd. Met een noordoostenwind stroomde koude lucht binnen. Opdringende fronten van het lagedrukgebied zorgden vanuit het zuiden voor veel sneeuw. Het trekt verder naar Scandinavië, waardoor de stroming westelijk wordt. Met die aanlandige wind wordt het minder koud.

Donderdag en vrijdag

Na een deels regenachtige woensdag wordt ook voor donderdag vrij veel bewolking verwacht. Er vallen enkele buien in de vorm van regen, hagel of natte sneeuw. Ook vrijdag kunnen er enkele buien vallen, lokaal met natte sneeuw. Af en toe klaart het op. In de nacht daalt het kwik tot dicht bij het vriespunt. Overdag wordt het 4 à 5 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Het weekeinde

In het weekeinde kan de temperatuur in de nacht iets onder het vriespunt duiken, lichte vorst, tot circa -1 graad, in de middag oplopend naar circa 5 graden. Het weerbeeld daarbij is wisselend bewolkt. Af en toe schijnt de zon, maar de kans op enkele winterse buien is vrij groot. Dat kan wederom in de vorm van regen, hagel of natte sneeuw zijn. Er waait een meest matige wind tussen west en zuidwest.

Weetje

Er was zondag en maandag enige tijd sprake van flinke sneeuwval, 10-20 cm. Ook in december 2012 kwam het rond de 7e die maand korte tijd tot sneeuwval van betekenis. In de koude december van 2009 viel meer sneeuw: 20 cm, dat tot de kerstdagen bleef liggen. Een dik pak sneeuw (20-40 cm) viel in de ijzige december van 2010. Dat bleef vrijwel de gehele maand liggen.

Foto: Ab Walet

Er zijn van die momenten in het leven dat je je maar beter even gedeisd kunt houden. Stop eens met het onrustige heen-en-weergevlieg. Waar zou je nu toch ook heen moeten? Pas je aan als het niet gaat. Zoek als het kan een beschut plekje en maak het je zo gemakkelijk mogelijk. Dan zing je maar eens een keer niet het hoogste lied. Sommige dingen moet je nu eenmaal gewoon rustig uitzitten.

Sneeuwval betekent twee dagen topdrukte voor Gooise brandweer

Takken aan de bomen zo zwaar dat ze bezwijken of op 'scherp' staan

De brandweer in 't Gooi kreeg zondag en maandag maar liefst 170 meldingen vanwege de enorme sneeuwval. Voor zover bekend vielen er geen gewonden.

Ook bij de Rijksweg-West moest de brandweer in actie komen. Foto's: Robert Klaassens

laren Zondag om 15.25 uur krijgt de brandweer in Laren een eerste melding van stormschade, schrijft de brandweer op Facebook. "Dit zou onze eerste melding worden, maar zeker niet de laatste."

Vanwege alle sneeuwval, in combinatie met de regen, worden de takken aan de bomen zo zwaar dat ze bezwijken of op 'scherp' staan. En dus moet de brandweer vooral op zondag veel werk verrichten. Soms blijft het bij opruimen, maar ook de kettingzaag en zelfs een straal water moeten hun nut bewijzen.

Vooral zondag is het een lange dag voor de brandweer, inclusief alle vrijwilligers. Vanaf 15.00 uur tot 's avonds laat zijn zij in touw. In de gehele regio krijgt de brandweer 150 meldingen. In Laren moet puin worden geruimd in de Gooiergracht, Amersfoortsestraatweg, Hilversumseweg, Jean Landrehof en Derkinderenlaan.
De volgende ochtend wordt er opnieuw rekening gehouden met een lange dag. Die komt er ook, al komen er aanzienlijk minder meldingen (slechts 20) binnen. Dat komt ook doordat veel werk wordt opgeknapt door de groenafdelingen van de verschillende gemeenten, zegt een woordvoerder. "Het is allemaal goed verlopen. Daar zijn we blij mee. Ik denk ook dat alle waarschuwingen via onder meer de social media effect hebben gehad. Veel mensen zijn binnengebleven."
Dat binnen blijven gold maandagavond ook voor de bussen van Connexxion in deze regio. Het vervoersbedrijf staakte vanwege de sneeuwval de dienstregeling. Ook op het spoor was er gedoe. Tussen Utrecht en Hilversum reden geen treinen door een wisselstoring. Bovendien gingen veel scholen maandag eerder dicht.
Dinsdagmorgen was alles wel weer normaal, al was het hier en daar nog verraderlijk glad. Hoewel de brandweer zeker geen handjes tekortkwam de afgelopen dagen hoopte de woordvoerder op dat

Jean Landrehof.

moment wel dat alles weer normaal wordt en de lieden even op adem kunnen komen. "Er was wel even sprake van een piek. We zijn dit niet gewend en meteen is het hele land in rep en roer."

Ambulancepost Blaricum blijft open; voorlopig geen verhuizing

De ambulancepost blijft voorlopig in Blaricum. Foto: Bastiaan Miché

Blaricum De RAV Gooi en Vechtstreek laat weten dat de ambulancepost in Blaricum ook per 1 januari aanstaande operationeel blijft. Van een verhuizing naar Hilversum is geen sprake.

In 2018 wordt gestart met de bouw van een nieuwe ambulancepost en hoofdkantoor op het terrein van Tergooi Hilversum. Het huidige pand moet namelijk wijken voor de nieuwbouw van het ziekenhuis.

Huurcontract

De ambulancepost in Blaricum bevindt zich op het terrein van Tergooi Blaricum en is niet in eigendom van de RAV. Het huurcontract dat de RAV heeft afgesloten met Tergooi voor de post loopt medio 2020 af.
"Afhankelijk van de ontwikkelingen rond Tergooi Blaricum beraden wij ons over een nieuwbouwlocatie nabij de huidige locatie. Er is dus geen sprake van dat de ambulancepost hier verdwijnt", meldt een woordvoerder van de RAV Gooi en Vechtstreek.

De RAV beschikt over drie ambulanceposten in de regio: in Hilversum, Blaricum en Weesp. Deze verdeling is gebaseerd op het landelijk Referentiekader spreiding en beschikbaarheid ambulancezorg dat is opgesteld door het RIVM in opdracht van het ministerie van VWS. Dit kader definieert het aantal ambulances waarmee de ambulancezorg in Nederland kan worden uitgevoerd, gegeven een aantal randvoorwaarden, zoals de tijd na een melding waarbinnen een ambulance ter plaatse moet zijn (binnen 15 minuten bij spoedvervoer) en de spreiding van de standplaatsen.

Het actiecomité TerGooiBlaricumOpen heeft het ziekenhuisbestuur een brief geschreven met als centrale vraag inzage te krijgen in de plannen en onderbouwing van voorzieningen voor het gebied Gooi en Vechtstreek.

Politie houdt traveller uit Engeland aan

Eemnes De politie heeft meerdere meldingen gekregen van een opdringerige 'asfaltverkoper' in ons gebied. Ook donderdag was het weer raak.

"Na een zoekactie troffen wij het betrokken voertuig van deze verkoper aan. Bij controle bleek de man uit Engeland niet in het bezit te zijn van de juiste documenten om met zijn voertuig in Nederland te rijden, ook bleek het voertuig niet gekeurd. Voor beide feiten is proces-verbaal opgemaakt en de bestuurder kon zijn auto laten wegslepen", aldus de politie.
"Het verkopen aan de deur door de zogenoemde 'travellers' uit Engeland en Ierland is in veel dorpen en steden verboden. Vaak worden veel te hoge prijzen gevraagd voor bijvoorbeeld straat- en dakwerk. Ook worden deze werkzaamheden zelden goed uitgevoerd."
De politie vraagt om dit soort verkooppraktijken te melden.

Gerard Beentjes

Gerard Beentjes (66) kreeg enige bekendheid als dorpsdichter van Laren en later ook van Eemnes.

Foto: Eigen foto

In Eemnes sinds?
"In 2003 zijn we vanuit Laren naar Eemnes verhuisd."

Waarvan kennen we je?
"Mensen kennen mij vooral van Goede Buren Eemnes en Taalcafé Eemnes; organisaties
die zich inzetten voor vluchtelingen en nieuwkomers in ons dorp."

Wat is er zo leuk aan Eemnes?
"Eemnes heeft nog het dorpse karakter van 'ons kent ons', terwijl er ook ruimte is voor mensen die nieuw in het dorp komen wonen."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Ik mag erg graag hardlopen."

Met wie zou je een gesprek willen?
"Ramsey Nasr, voormalig dichter des vaderlands en aan Gerard Nijboer zou ik willen vragen hoe het is om een marathon te lopen."

Waar maak je je zorgen om?
"Over de klimaatverandering en verharding in de samenleving."

Wat is je favoriete plek in Eemnes?
"Er is geen mooiere plek in een zomers zonnetje dan de picknicktafel bij het pontje naar Eemdijk."

Als je een dagje de burgemeester van Eemnes was, wat zou je doen?
"Ik zou zo snel mogelijk alle Eemnessers uitnodigen voor een dorpsdebat over de vraag: hoe gaan we verder en met wie?"

Naar welk land zou je nog willen?
"Ik zou nog naar Indonesië willen en verder staan Corsica, Malta en Mallorca op mijn verlanglijstje."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Een marathon lopen."

Favoriete muziek?
"Mijn mooiste muziekherinnering komt van de Argentijnse zangeres Mercedes Sosa als ze het lied 'Gracias a la Vida' zingt."

Actie Joris' kerstboom ook in bieb Eemnes

Eemnes In de Eemnesser vestiging van Bibliotheek Gooi en meer staat Joris' kerstboom. Iedereen is van harte uitgenodigd om een mooie kerstgedachte in de boom te hangen.

"De opzet is hetzelfde als het televisieprogramma", vertelt Judith Kortland. "De bibliotheekbezoeker krijgt de mogelijkheid om een mooie kerstgedachte voor iemand in de kerstboom te hangen."

Het tv-programma 'Joris' kerstboom' laat mensen stilstaan bij een bijzondere levensgebeurtenis en biedt een plek om bijzondere verhalen te delen. Kortland: "Er staat een tafel bij de boom met knutselspullen. Iedereen mag aanschuiven om elkaar een verhaal te vertellen. Héél bijzondere verhalen kunnen, nadat toestemming is gevraagd, doorgestuurd worden aan de redactie van het tv-programma. Wie weet brengt presentator Joris Linssen dan zelf een bezoek aan de bibliotheek."
'Joris' kerstboom' wordt uitgezonden op 24 december op NPO2.

Carols in 't Gooi wederom groot succes

Foto: Bob Awick

Blaricum Het tweede concert Carols in 't Gooi - afgelopen vrijdag in de Vituskerk - was een groot succes, laat Hettie Eijbers weten. De muzikale leiding was in handen van Marlies Huitink. De honderd koorleden vonden het een kick om met een brassband te mogen optreden. Het kerstverhaal werd gebracht door acteur Sjoerd Pleijsier. "Dat heeft hij ontzettend goed gedaan."

Bekeuringen en reprimandes voor fietsjeugd

Eemnes De politie heeft donderdag tussen 07.40 en 08.00 uur op de Laarderweg bij de fietstunnel in Eemnes bekeuringen uitgedeeld aan vier jongeren die geen deugdelijke fietsverlichting hadden.

In twaalf andere gevallen werd een reprimande gegeven. Deze scholieren hadden wel verlichting, maar hadden deze niet aangezet.

De politie heeft alle ouders telefonisch op de hoogte gesteld.

Raad neemt klimaatplan unaniem aan

Laren De gemeenteraad heeft het Klimaatbeleidsplan unaniem aangenomen.

In het plan staan het verduurzamen van het maatschappelijk vastgoed en de particuliere woningvoorraad door middel van objectgebonden financiering centraal. Verantwoordelijk wethouder Tijmen Smit is trots op dit besluit. Ook de verduurzaming van het Brinkhuis is in het plan opgenomen.

Laarder Gideon Calis: 'Hoe gaaf! Dit is voor mij een droom die uitkomt'

Theatermaker huurt Singer Laren af voor eigen onemanshow

Gideon Calis staat 15 februari 2018 op de Singer-bühne. Foto: Marius Hille Ris Lambers

Jacqueline Roest

Laren Een mooie uitdaging in het nieuwe jaar voor Laarder Gideon Calis (50). Hij staat op 15 februari met zijn eerste onemanshow op de planken in Singer Laren. Hij heeft de theaterzaal gehuurd.

"Hoe gaaf! Dit is voor mij een droom die uitkomt. Wel heel spannend, want dit is voor het eerst dat ik in een voor mij groot theater sta en ook nog in mijn eigen dorpje", zegt Calis enthousiast. "Soms moet je wat risico's nemen om te groeien. Dan stap je uit je vertrouwde en veilige omgeving en trek je de stoute schoenen aan."

Eigen foto

Theatermaker: 'Soms moet je wat risico's nemen om te groeien'

Het is voor de Laarder zijn tweede theatershow. In 2014 gaf hij in het theater van het Brinkhuis al twee voorstellingen om zijn 25-jarig jubileum te vieren. Die waren uitverkocht en er was voor beide avonden zelfs nog een bescheiden wachtlijst. "Het smaakte dus naar meer."
Aanvankelijk had hij een optie genomen om dit jaar wederom in het Brinkhuis op te treden, maar toen kwam Singer voorbij, het splinternieuwe theater aan de Naarderstraat. De eerste gesprekken vonden kort na de InMarkt Laren (september j.l.) plaats. Gekozen werd voor 15 februari 2018, de dag na Valentijnsdag. Dat valt dan mooi samen met de titel van de show 'De Ezel en een Ode aan de liefde'. Aan het programma werkte hij meer dan een jaar. "Het wordt een hele leuke voorstelling", al zegt hij het zelf. "Er is ook veel interactie met het publiek."

Liefde speelt een belangrijke rol in het leven van de Laarder. "Liefde is eigenlijk alles. Tenminste, zoals ik dat zie. Je hebt het voor je geliefde, je kind, je ouders, maar ook voor de natuur. Soms is het euforisch, maar het kan ook pijnlijk zijn of onzekerheid brengen." Alles rondom liefde vangt de Laarder in zijn show. "Soms gaat het diep, maar er zit ook een flink dosis zelfspot in." Daarvoor put hij uit eigen ervaring, zegt hij. Calis leest korte gedichten voor en zingt liedjes (klein en fragiel en ook bombastisch).

Het publiek wordt zeker bij de voorstelling betrokken. Het kan dus maar zo zijn dat je als toeschouwer plotseling op de bühne staat. "Nee, het wordt geen avond onderuithangen", garandeert de Laarder. "We gaan er samen een hilarische avond van maken, met veel lachen." Wees op tijd, voegt hij er ook aan toe, want de voorstelling begint eigenlijk al als je een voet over de drempel van het theater zet. "Er gaat heel veel gebeuren." Hij is er ook van overtuigd dat het gaat lukken: "Ik omarm het theater, heb 28 jaar ervaring en ik geloof erin. Het wordt lief, maar gek en energievol."

Kaarten voor de voorstelling (aanvang 20.15 uur) kosten 21,50 euro en kunnen besteld worden via kassa@singerlaren.nl.

Nieuw: Jeugdcultuurfonds voor kinderen in Laren

Mevrouw Van Vessem (Rabobank), wethouder Tijmen Smit en bestuurslid mevrouw Reichmann (Jeugdcultuurfonds). Foto: Gemeente Laren

Laren Kinderen en jongeren in Laren die graag willen dansen, muziek maken en toneel spelen, maar waar thuis geen geld is voor lessen of instrumenten, kunnen sinds vrijdag een beroep doen op het Jeugdcultuurfonds.

Het Jeugdcultuurfonds Laren is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van 2.500 euro van Rabobank Gooi en Vechtstreek.
Wethouder Tijmen Smit is blij met het fonds: "Alle kinderen moeten de mogelijkheid hebben om kennis te maken met kunst, literatuur, erfgoed en media. Het stelt hen in staat een open houding te ontwikkelen ten aanzien van kunst en cultuur. Het vergroot je wereld."
Het aantal kinderen (0 tot 19 jaar) in Laren dat opgroeit in een huishouden met een inkomen op bijstandsniveau is 46. Er zijn 208 kinderen die opgroeien in een huishouden met een inkomen tussen 100% en 120% van het wettelijk sociaal minimum. Aangezien de groep 0-4 jaar en 18-19 jaar niet in aanmerking komt voor het Jeugdcultuurfonds valt het aantal kinderen dat in aanmerking komt voor de regeling wat lager uit.

Sneeuwbuien en kou houden velen thuis bij de haard

De Lichtjesavond heeft het gigantische succes van vorig jaar (zeker 10.000 bezoekers) bij lange na niet kunnen evenaren. Op sommige momenten zag het dorp er zelfs uitgestorven uit. Waren het de hevige sneeuwbuien waardoor mensen thuis zijn gebleven?

Gezellige meiden. Foto: Bob Awick

LAREN Het moet haast wel, want de organisatie had er alles aan gedaan om er weer een mooi festijn van te maken. Annelies van der Steen en Jaap Smuling waren maanden met de voorbereidingen voor dit derde lichtjesfeest bezig en hoopten op een mooie finish. Helaas kwamen veel mensen hun luie stoel niet uit.

"Het is inderdaad een behoorlijke klus geweest, maar we kijken terug op een geslaagde Lichtjesavond", zegt de immer enthousiaste Smulling. "De weergoden hebben ons iets te enthousiast geholpen met Winter Wonderland in Laren. Daardoor waren er veel minder mensen dan verleden jaar op de been."
Hij noemt de opening met de burgemeester geslaagd. Een vijftiental kinderen van verschillende basisscholen was erbij aanwezig met lampions en hun kerstwens 'Vriendschap en Vrede'. Na het ontsteken van de door Annelies van der Steen gesponsorde lichtbollen in vijver De Coeswaerde werd de avond officieel geopend.
Frozen-figuren Anna en Elsa wandelden door het dorp en de mannen van shantykoor De Speuit zongen op de Nieuweweg de longen uit hun lijf. Smuling: "Het koor heeft tot na 21.00 uur de kou en sneeuw getrotseerd en trok een hoop publiek. Helaas heeft de Zingende Kerstboom bij de Coeswaerde haar optreden moeten uitstellen en later moeten afbreken, omdat het te gevaarlijk en nat was op het podium.
De binnenactiviteiten zaten de hele avond vol. Het Dickenstheater, de Johanneskerk en de Sint-Jansbasiliek hebben een hoop bezoekers mogen ontvangen. Dat beaamt ook Esther Driessen van Singer Laren. Daar waren onder meer workshops. "Het was bijzonder. Met buiten de sneeuw en al die kinderen onder de Tiffany-lamp. Een warme, huiselijke sfeer." Daarnaast gaf Theo Nijland in het theater een leuke preview van zijn show. "De reacties achteraf waren heel positief", aldus Driessen.

Bij Does ZevenendZes is ook veel bezoek geweest. Smuling: "Het mag duidelijk zijn dat juist de horeca deze avond bomvol zat." De avond werd in Singer afgesloten met een borrel voor de ondernemers van Bijzonder Laren.

De Frozen-figuren Elsa en Anna (r). Foto: Bob Awick
De jeugd trotseerde de kou. Foto: Bob Awick
Verlichte schaapjes naast de kerk aan de Naarderstraat. Foto: Bob Awick
De lichtbollen in de Coeswaerde. Foto: Bob Awick
V.l.n.r.: Floor, Laura, Roos en Emmy. Foto: Emmy Freriks
Kinderworkshop in Singer Laren. Foto: Singer Laren
De heren van shantykoor De Speuit. Foto: Karin Roest
Zang in de Johanneskerk. Foto: Karin Roest
De Zingende Kerstboom. Foto: Jaap Smuling
Kerstmarkt op de Brink. Foto: Albert van der Linden
Dickens in de sneeuw. Foto: Else Flim

Jaap Smuling: 'We kijken terug op een geslaagde Lichtjesavond'

Onsamenhangend

Vanuit de bezoekers waren verschillende geluiden te horen. Zo vond iemand het vreemd dat niet alle winkels open waren. Nu leek het heel onsamenhangend als op een koopavond: de één wel open, de ander dicht. "Ik heb ook wisselende berichten gehoord van winkeliers. De winkels met extra activiteiten hebben het wel druk gehad", zegt Smuling erover.

Smaakvol

Emmy Freriks uit Laren wandelde met haar zus en nichtjes door de sneeuw door het sprookjesachtige Laren. "Ik vond het leuk! Al die lampjes." Op de Nieuweweg kregen ze heerlijke erwtensoep en glühwein. "Ook de kerstmarkt vond ik heel smaakvol. Wel jammer dat er bij de ijsbaan nooit plek is. Zelfs de buitenbar is deels afgehuurd op zo'n avond. Dat vond ik echt jammer."

Geliefde, markante en sociale internist Wim Boekelman krijgt eigen straat

Vlak bij het woonhuis van de arts

Wethouder Ton Stam onthult vrijdag 15 december om 13.00 uur bij Zevenenderdrift 75 het nieuwe straatnaambordje Dr. W.A. Boekelmanpad.

Voormalig internist Wim Boekelman. Foto: Bob Awick

Blaricum Dertig jaar lang was Wim Boekelman (1926-2017) - een arts met een sterke sociale inslag, een opmerkelijke gave voor diagnoses en het uitkienen van behandelingen - internist bij het Sint Jan Ziekenhuis in Laren. Door zijn betrokkenheid, humor en relativeringsvermogen was hij bijzonder geliefd bij de vele dorpsgenoten die hij behandelde.

Zijn spreekuren begonnen laat (hij sliep graag uit en gunde dat zijn patiënten ook) en stonden erom bekend dat ze vaak dramatisch uitliepen omdat hij ook alle tijd nam voor de persoonlijke zorgen en moeilijkheden van zijn patiënten en zo een belangrijke rol in hun leven speelde.

Opmerkelijk

De gemeente Laren heeft daarom het opmerkelijke besluit genomen deze markante, uitmuntende en populaire internist te eren door de verbinding tussen de Zevenenderdrift en Postiljon, vlak bij het vroegere woonhuis van Boekelman, officieel de naam Dr. W.A. Boekelmanpad te geven.

Wim Boekelman, geboren als enige zoon in een medisch geslacht, studeerde medicijnen in Utrecht. Net als zijn vader en grootvader specialiseerde hij zich in interne geneeskunde en promoveerde op een onderzoek naar de werking van de schildklier. Jarenlang was hij de enige internist van het Sint Jan Ziekenhuis. Naast zijn eigen interne praktijk was hij invallend röntgenoloog en twee periodes interim directeur van het ziekenhuis, dat inmiddels is opgegaan in het Tergooi Ziekenhuis.
De Larense arts trad in 1959 aan in het St. Jan Ziekenhuis als zelfstandig internist en werkte er tot aan de fusie met het Majella Ziekenhuis (Bussum), Hoog-Laren (Crailo) en het Diaconessen Ziekenhuis (Naarden) tot het Gooi Noord (Crailo). Hij zat in een maatschap met de internisten van deze vier ziekenhuizen. Jarenlang was hij de enige internist van Sint Jan, later waren er twee.
Van het begin af aan gaf hij als internist ook les aan de verpleegsters van Sint Jan in opleiding. Dit deed hij in zijn geheel eigen stijl: relativerend en met veel humor, twee van zijn belangrijkste kenmerken. Een anti-autoritair avant la lettre. Naast internist was hij ook (plaatsvervangend) röntengoloog in het St Jan. Dat kon toen nog via een speciaal bijvak bij zijn studie interne geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht.
Ook is hij twee keer interim-directeur van het St. Jan geweest. Dat beviel hem wat minder omdat hij daarbij te weinig contact met zijn patiënten had. In 1989 beëindigde hij na dertig jaar zijn loopbaan aan het St. Jan, daarna werkte hij nog een aantal jaren als arts bij de bloedtransfusiedienst Laren-Blaricum-Eemnes.

Sociale inslag

Zonder meer kan gezegd worden dat hij een arts was met een sterke sociale inslag en dat hij die wist te combineren met een opmerkelijk hoge gave voor diagnose en uitkienen van een behandeling. Dokters hadden zeker in zijn begintijd gezag, maar die rol speelde hij niet mee. Hij plaatste zich tussen zijn patiënten en voor niet direct medisch op te lossen zaken had hij een groot luisterend oor.

Openbare oplaadpaal bij Bellevue

Voor eind 2022 telt Blaricum tenminste zestien oplaadbare laadpalen

Wethouder Liesbeth Boersen neemt de elektrische oplaadpaal tegenover Bellevue in gebruik. Foto: Gemeente Blaricum

Blaricum Wethouder Liesbeth Boersen heeft vorige week een nieuwe openbare elektrische laadpaal officieel in gebruik genomen.

Deze laadpaal, op het parkeerterrein tegenover hotel en restaurant Bellevue aan de Huizerweg, biedt de mogelijkheid om twee voertuigen op te laden. Een eerder geplaatste paal staat vlak bij Wetering 71.

Wethouder Boersen: "In het programma Duurzaam Blaricum, dat vastgesteld is in oktober, hebben we de ambitie uitgesproken dat alle e-rijders in Blaricum hun auto kunnen opladen bij of in de directe omgeving van hun woning en dat er eind 2022 ten minste zestien openbare laadpalen met 32 aansluitingen zijn geplaatst. Met laadpalen in de openbare ruimte kunnen we inwoners die daar op eigen terrein geen mogelijkheid voor hebben en bezoekers in ons dorp faciliteren. Zo hopen we dat steeds meer mensen overstappen op elektrisch rijden."

De gemeente Blaricum heeft voor het realiseren van laadpalen de samenwerking gezocht met Metropool Regio Amsterdam Elektrisch, waarin een aantal publieke partijen samenwerken om collectief en met subsidie laadpalen te realiseren. Met het plaatsen van de laadpalen wil de gemeente het gebruik van de elektrische auto stimuleren om zo een bijdrage te leveren aan de reductie van de CO2-uitstoot. Zelf draagt de gemeente, als onderdeel van de BEL Combinatie, ook een steentje bij. De dienstauto’s van de BEL Combinatie rijden namelijk volledig elektrisch.
Elektrische laadpalen in de openbare ruimte (maximaal vijf per jaar) worden op basis van binnengekomen aanvragen door Metropool Regio Amsterdam Elektrisch - in overleg met de gemeente - geplaatst. Inwoners van Blaricum met een elektrische auto die niet op eigen terrein kunnen parkeren, kunnen daarvoor een aanvraag indienen bij MRA via www.laadpaal.mrae.nl.

Roorda per 1 mei weg uit raad van bestuur Tergooi

Dr. Ruurd Jan Roorda. Foto: Bastiaan Miché

Blaricum Ruurd Jan Roorda vertrekt per 1 mei 2018 uit de raad van bestuur van Tergooi. Dat maakte het ziekenhuis onlangs bekend. Naast de uitvoering van zijn reguliere taken als bestuurder zal Roorda de komende periode gebruiken om zijn nog te benoemen opvolger zo goed mogelijk op alle dossiers in te werken.

Roorda heeft ruim zes jaar met veel inzet en werkplezier als bestuurder voor Tergooi gewerkt en heeft besloten om per 1 mei 2018 een ander vervolg aan zijn arbeidscarrière te willen geven. "Als bestuurder ben je dienstbaar aan de organisatie en moet je streven naar een periode van optimale inzet en effectiviteit", zegt hij.
"Voor mij is - ook in eerdere betrekkingen - gebleken dat een dergelijke periode telkens ongeveer zes jaar beslaat. Daarom heb ik na een zeer intensieve bestuursperiode in Tergooi, waarin hard gewerkt is en we met elkaar veel hebben bereikt, besloten mij voor de komende jaren te oriënteren op een nieuwe uitdagende positie en werkzaamheden elders. Ik kies er daarnaast ook voor om meer 'kwali-tijd' te hebben en om naast bestuurlijke werkzaamheden zo mogelijk meer projectmatige-, advies-, coachings- en mediationwerkzaamheden te kunnen doen."

Begin dit jaar meldde het ziekenhuis dat Roorda terugtrad als bestuursvoorzitter - de relatie tussen de raad van bestuur en de medische staf stond onder druk - en werd opgevolgd door lid van de raad van bestuur Hans den Hollander. Desondanks kijkt Roorda terug op een hele mooie periode bij Tergooi. Hij is trots op de resultaten en hoogtepunten die in de afgelopen jaren samen zijn bereikt.

Op koers

Bestuurder Roorda kijkt terug op een hele mooie periode bij Tergooi

Volgens hem ligt het ziekenhuis inmiddels goed op koers, heeft het een sterke binding met de regio, met een moderne en gedragen visie op de toekomst. Roorda: "Een nieuw vorm te geven ziekenhuistotaalconcept staat in de steigers; nieuwbouw en het realiseren van een virtueel ziekenhuis zijn daarbij het wenkend perspectief. Ik ben er dankbaar voor dat ik de afgelopen jaren leiding heb mogen geven aan deze betekenisvolle organisatie, dat ik met vele gedreven professionals en zeer gemotiveerde medewerkers heb mogen samenwerken, initiatieven heb mogen nemen, en daarmee een bijdrage heb mogen leveren aan toekomstbestendige zorg voor de regio Gooi en Vechtstreek. Dit maakt ook dat mijn besluit enigszins ambivalent is, maar ik heb er alle vertrouwen in dat Tergooi ook de komende jaren vooruit zorgt."

AV Zuidwal start met racerunning voor lichamelijk beperkte atleten

Foppe Fonds en Nederlandse Stichting voor Gehandicapte Kind maken het mogelijk

Racerunning is een snelgroeiende sport voor atleten met een lichamelijke beperking. Ook Atletiekvereniging Zuidwal gaat ermee beginnen.

Jan, Noa en Sander geven een demonstratie racerunning bij Atletiekvereniging Zuidwal. Trainer Cees Leeflang kijkt er achter met gekruiste armen toe. Foto: Bob Awick

HUIZEN Atletiekvereniging Zuidwal was afgelopen donderdag het toneel voor de ondertekening van de samenwerking tussen het Foppe Fonds en de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). Zij slaan de handen ineen om de aanschaf van racerunners beschikbaar te maken voor atletiekverenigingen in Nederland. Zuidwal zal binnenkort ook starten met de snelgroeiende sport racerunning voor lichamelijk beperkte (LB) atleten.

Een racerunner is een driewielfiets met zadel, maar zonder trappers, en een borststeun. Je kunt ermee lopen of rennen. Atletiekvereniging Zuidwal is de eerste vereniging die gebruik gaat maken van de regeling waarbij het Foppe Fonds en NSGK beide een derde van de kosten van een racerunner betalen. De vereniging moet dan zelf nog een derde bijeen zien te brengen. "Door een schenking van de Stichting De Blarickhof kunnen wij er drie aanschaffen", vertelt trainer Cees Leeflang trots tijdens de feestelijke avond.
Hij kwam twee jaar geleden in aanraking met racerunning door een clinic die hij bezocht. "De sport was zo uniek, die wilde ik ook naar Zuidwal halen", vertelt Cees enthousiast. Vorig jaar oktober nodigde hij Petra van Schie uit om wat meer te komen vertellen op de club over de sport. Zij is kinderfysiotherapeut en onderzoeker bij de afdeling Revalidatiegeneeskunde van VUmc en ontdekte de racerunner in Denemarken. Daar had ergotherapeut Connie Hansen de Petra Bike zoals hij oorspronkelijk werd genoemd, ontwikkeld voor paralympisch atleet Mansoor Siddiqi. Die reed toentertijd achteruit in zijn rolstoel races en zette met zijn voeten af. Vooruit zou beter zijn en zo werd de racerunner en de nieuwe sport racerunning geboren.

"We hebben in oktober ook een clinic gehouden hier op de club. Noa (12), Jan (22) en Sander (28) hebben toen de racerunners uitgeprobeerd en waren allemaal enthousiast. Hiermee kunnen we mensen die in een rolstoel zitten en die nog enige beenfunctie hebben een nieuwe sportactiviteit bieden", gaat Cees verder. De drie atleten met een beperking geven tijdens de avond een demonstratie van de sport.

Hardlopen op driewieler zonder trappers en maar wel met borststeun

Wedstrijdelelement

Noa uit Hilversum zit op school op de Trappenberg en kwam zo in beeld voor racerunning. Haar vader vertelt dat ze een aandoening heeft die ervoor zorgt dat haar spieren niet voldoende meegroeien met het lichaam. Dat is heel pijnlijk en bewegen is dan ook goed voor Noa. Ze zit al op judo en paardrijden. "Het wedstrijdelement van racerunning vinden wij belangrijk voor haar. Iedereen verdient het om succes te ervaren en dat kan zij bij deze sport." Als Noa na een rondje weer terugkomt, juicht ze samen met haar tweelingzus die naast haar meerent, en heeft ze een grote lach op haar gezicht.

Trainers worden in februari opgeleid, daarna wordt gestart

Jan uit Zeewolde heeft nog maar weinig beenfunctie. "Maar als je hem weer ziet bewegen in de racerunner, dan is dat fantastisch. In het begin merkte je dat hij vrijwel geen conditie had. Dat kan hij nu weer opbouwen. Sander uit Huizen sport hier al, maar kunnen we met deze sport nieuwe uitdagingen geven." Als een speer schiet hij over de baan en volbrengt met veel plezier het ene naar het andere rondje.
Cees: "In februari volgend jaar gaan al onze vijf trainers een opleiding volgen voor trainer racerunning. In maart, april geven we dan weer een clinic, waarbij Noa, Jan en Sander een demonstratie geven. Dan willen we de sport ook echt bij onze club introduceren en mee gaan doen aan competities. In 2018 staat de sport al op het programma van het EK voor para-atleten. Het wordt ook een Olympische sport."

Kijk voor meer informatie op racerunning.nl en avzuidwal.nl.

Winterse sfeerplaatjes

Mara maakte deze sneeuwpop. Foto: Yvonne Roest

BEL Koning Winter heeft flink voor wat plezier (en overlast) gezorgd.

Vrijdagavond werden we al door hevige sneeuwbuien verrast en zondag en maandag opnieuw. Het verkeer ondervond hinder (bijna 1500 kilometer in de avondspits en het trein- en vliegverkeer lag deels op zijn gat), maar het leverde uiteraard wel weer prachtige plaatjes op. Een selectie op deze pagina, maar op onze website www.belnieuws.nl staan er nog veel meer. Bedankt, lieve lezers! Uw (nieuws)foto's zijn altijd welkom via redactie@belnieuws.nl.

Doorkijkje naar de Laarder Eng. Foto: Noud Bijvoet
Aan de wandel in Eemnes. Foto: Albert van der Linden
Nicolaaskerk in Eemnes. Foto: Johan Elders
De schapen worden naar binnen gehaald. Foto: Gerard Roodhart

Extra (huur)woningen voor kleine huishoudens en jongeren in Eemnes

Prestatieovereenkomst over toekomst van (sociale) huurwoningvoorraad getekend

V.l.n.r.: de heren Koolstra (Alliantie), wethouder Lankreijer en Van Oorschot (HBVAA). Foto: Gemeente Eemnes

Eemnes De gemeente Eemnes, woningcorporatie de Alliantie en huurdersvertegenwoordiging HBVAA hebben vorige week een prestatieovereenkomst ondertekend. Deze overeenkomst bevat afspraken over de toekomst van de (sociale) huurwoningvoorraad in Eemnes.

Die afspraken gaan over hoeveel huurwoningen er de komende jaren worden gebouwd, wat er met de hoogte van de huur gebeurt en hoe de partijen aankijken tegen duurzaamheid, leefbaarheid en doorstroming binnen de huursector. Hiermee wil de gemeente het prettige woon- en leefklimaat in Eemnes behouden.

Meer huurwoningen

Starterslening voor jongeren en extra woonmogelijkheden

Afgesproken is dat het aantal huurwoningen wordt uitgebreid met nieuwbouw. Uitgegaan wordt van 86 nieuwe huurwoningen, waarbij met name aandacht is voor de kleinere huishoudens. Part of the deal is ook om de doorstroming binnen de huursector te bevorderen. Belangrijk onderdeel daarbij is het bieden van een goed alternatief voor ouderen die nu nog in een grote eengezinswoning wonen en kleiner willen gaan wonen. Hierbij wordt de wooncoach ingezet. Samen met bewoners kijkt deze wooncoach naar hun verhuiswens en hoe die het best gerealiseerd kan worden. De doorstroming wordt ook bevorderd door slimme nieuwbouwplannen te maken en meer bewoners kans te geven op een woning naar wens en mogelijkheden.
De partijen vinden het daarnaast van groot belang een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving en kwalitatief goede woningen. Daarom wordt extra ingezet op duurzaamheid. Dit komt ten goede aan het wooncomfort, maar heeft ook een gunstig effect op de woonlasten. Denk hierbij aan maatregelen zoals het plaatsen van zonnepanelen en het aanbrengen van extra isolatie. De Huurdersbelangenvereniging HBVAA gaat zich ook inspannen om huurders te helpen met advies en ondersteuning bij zaken als energiebewust wonen.

Starterslening

Onder jongeren en de middeninkomens in Eemnes is een grote vraag naar woningen. De gemeente wil hier aan tegemoetkomen. Het creëren van extra woonmogelijkheden voor deze groepen is hard nodig, maar ook een moeilijke opgave. Voor jongeren wordt onder andere de starterslening ingezet om hun financiële mogelijkheden te vergroten.

Wethouder Sven Lankreijer is tevreden met de afspraken: "Het is belangrijk dat we in de toekomst ook over een aantrekkelijke en duurzame woningvoorraad beschikken. Met deze afspraken leggen we de basis voor een effectieve samenwerking om dat te kunnen realiseren. Zo blijft Eemnes voor iedereen een prettige plaats om te wonen."

Ontwikkeling van ruim 50 woningen in deelplan D1

Wethouder Anne-Marie Kennis en Bob Schoeman van Linq ondertekenen de koopovereenkomst. Foto: PR

Blaricum De Realisatie BV, Anedra en Linq Vastgoedontwikkeling BV hebben koopovereenkomsten getekend met de gemeente Blaricum voor de ontwikkeling van in totaal 54 woningen in het nieuwste deelplan (D1) van De Blaricummermeent in Blaricum.

De Realisatie bouwt een plan voor twee vrijstaande woningen aan het water, twintig twee-onder-een-kapwoningen en negen drie-onder-een-kapwoningen. "Een visitekaartje voor de gemeente Blaricum en voor onszelf", zegt Ed de Moor van de Realisatie. Frank van Niele van Anedra bouwt een vrijstaande woning en tien twee-onder-een-kapwoningen. "Met deze elf woningen streeft Anedra ernaar de stijl en charme van het oude dorp Blaricum te evenaren en te combineren met eigentijdse en duurzame technologie." Ook Bob Schoeman van Linq is opgetogen. "We ontwikkelen twaalf riante twee-onder-een-kapvilla's aan het water met woonoppervlaktes van 190 m²."
De gemeente heeft alle gronden - op een kavel na - in het eerste deel van het plangebied deelplan D verkocht.

Lakeland Foundation zoekt nog kleinschalige, lokale projecten

'Het liefst helpen we veel verschillende doelen'

De Lakeland Foundation is 29 jaar geleden opgericht door Otto Bekouw en geeft geld aan lokale, kleinschalige projecten in de regio.

De BFC-jeugd kreeg nieuwe ballen en speciale bakken voor ballen. Foto: Yvette de Vries

Regio Elk jaar heeft de Lakeland Foundation ongeveer 60.000 euro te vergeven en voor komend jaar worden nog projecten gezocht. "Het is een zoektocht", vertelt Pieter Schut, lid van het bestuur van deze particuliere stichting. De foundation is, ondanks het 29-jarig bestaan, vrij onbekend. En niet iedere aanvraag wordt gehonoreerd.

"We richten ons op kleine projecten met een sociaal en maatschappelijk doel", legt Pieter uit. Dus een roeivereniging die een invalidentoilet nodig heeft kan bij hen aankloppen, een toneelvereniging die een sponsor zoekt niet. Kleinschalige projecten dus met een duidelijk doel en een kop en een staart. "We zijn er niet om de kas te spekken", glimlacht Pieter.

Ze richten zich ook heel doelbewust op initiatieven in het Gooi en omstreken. Vanwege het persoonlijke contact. "Dan weten we wat er met ons geld gebeurt." Het stopt namelijk niet bij het doneren van een zak geld, de dames en heren van de Foundation volgen het project op de voet. Pieter: "Dat maakt het ook extra leuk, die persoonlijke betrokkenheid." Hij is zelf aardig in de regio ingevoerd: hij werkt en woont er, zit in allerlei clubjes en kent daardoor veel mensen. "Als ik iemand ontmoet en die heeft geld voor een project nodig zeg ik vaak: probeer het bij ons. Maar ik ga natuurlijk niet alleen over het geld." Het bestuur beslist samen en het liefst helpen ze zo veel mogelijk verschillende doelen.

Het Spookbos kreeg ook een mooi bedrag. Foto: Carin van den Berg

'Kom met een goed plan en dan bekijken we het'

Pieter vindt het wel jammer dat het geld niet elk jaar op gaat, maar dat betekent niet dat ze gaan strooien. "Ik zou het liefst elk jaar die 60.000 euro uitgeven, maar we kijken naar sociale en maatschappelijke projecten die het zonder onze bijdrage niet redden." In 2017 kreeg het Kinderfestival in Bussum een bijdrage voor tien biertafelsets, in Weesp kon het Chamber Music Festival in 2016 op een bijdrage rekenen voor een jeugdmuziekproject en het Vogelhospitaal in Naarden kreeg geld voor renovatie van de ziekenboeg.

Aanvraag indienen

'We richten ons op projecten, niet op sponsoring'

Twee keer per jaar doen ze een oproep aan verenigingen, maatschappelijke organisaties en andere initiatieven om zich aan te melden. In januari worden alle aanvragen op tafel gelegd en wordt er gewikt en gewogen. Wie door de ballotage heen komt kan rekenen op een bedrag tussen de 500 en 5.000 euro. Schut stelt eventuele aanvragers wel een beetje gerust: "Er moet een plan liggen, maar dat hoeft geen hele papierwinkel te zijn. Een A-viertje met het idee en goede onderbouwing is soms al voldoende." Wie een aanvraag wil indienen heeft tot 15 december de tijd. www.lakelandfoundation.nl.

Bezoek het Wintercircus als vip!

Puzzel mee en win

Foto: Wintercircus Hilversum

REGIO In samenwerking met het Wintercircus Hilversum mogen wij een fantastische prijs weggeven: een vip-arrangement voor 4 personen ter waarde van 140 euro. Daarnaast zitten er nog 10 kaartjes voor twee personen in de prijzenpot. Dat belooft een spectaculaire avond te worden voor de winnaars, want het Wintercircus staat garant voor een twee uur durende show met tempo, elegance en veel humor. Artiesten uit meerdere landen maken hun opwachting.

Wat je moet doen om in aanmerking te komen voor deze prijs is simpel: los deze Zweedse puzzel op en mail je antwoord vóór maandag 18 december naar info@entermedia.nl. Vermeld in het mailtje ook je naam, adres en telefoonnummer en zet in de onderwerpregel: 'Oplossing Wintercircus'. Winnaars krijgen bericht, over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. De shows vinden plaats tussen 23 en 30 december. Het sfeervolle en verwarmde tentencomplex staat op het evenemententerrein van Werf 35 aan de Mussenstraat in Hilversum.

Foto: Wintercircus Hilversum
Foto: Wintercircus Hilversum