Laarder Courant de BEL

10 oktober 2018

Laarder Courant de BEL 10 oktober 2018


Coalitiepartij voelt wethouder aan de tand

Blaricum Het lijkt erop dat de toewijzing van circa 45 huurwoningen in de Blaricummermeent niet correct is verlopen. "Er is duidelijk niet voldaan aan de spreiding van etnische achtergronden", zegt Hart voor Blaricum-raadslid Ilona de Haas.

Namens haar fractie stelt ze aan portefeuillehouder Liesbeth Boersen-de Jong (De Blaricumse Partij, DBP) kritische vragen rondom de toewijzing van de huurwoningen van woningbouwvereniging Gooi en Omstreken aan de Floris V Dreef en het appartementencomplex erachter. Hart voor Blaricum (HvB) wil onder meer weten welke mondelinge en schriftelijke afspraken Boersen-de Jong hierover heeft gemaakt met Gooi en Omstreken en welke wettelijke regelingen van toepassing zijn.

Terreur

Ook klachten vanuit de buurt over de overlast van een groep bewoners van deze huurwoningen baart HvB grote zorgen. Zo zouden de speeltuintjes worden beheerst door de allochtone jeugd van deze huurwoningen en voelen andere kinderen zich daar onveilig. Ook het gerucht dat er in een van de tuinen een geslacht lam zou hebben gelegen, ontkent Haas niet. Wie is verantwoordelijk voor de handhaving en naleving van de gedragsregels en eisen aan het kwaliteitshandboek van de wijk, vraagt HvB daarom aan de wethouder.

5

Evaluatie kermis pas in november

Blaricum De burgemeesters in 't Gooi hebben de koppen bij elkaar gestoken om te spreken over strengere maatregelen voor de organisatoren van evenementen.

Dat geldt ook voor de kermis Blaricum. Daar vonden afgelopen augustus veel ongeregeldheden plaats, meldde burgemeester Joan de Zwart-Bloch eerder.
De horecaondernemers, de ingehuurde beveiligers en de Oranje Vereniging Blaricum spreken dit overigens nog steeds tegen. Er is een groep relschoppers die het verpest voor anderen, terwijl het dorp laaiend enthousiast was over deze kermis, zeiden zij toen en nu.

Ook Moeke

Deze week zijn de betrokken partijen in Blaricum door de gemeente uitgenodigd voor een evaluatie van de kermis. Dit gaat in november plaatsvinden. Ook de eigenaar van café Moeke Spijkstra, die tijdens deze kermis helemaal niet open was, ontving een invitatie. "Ook komt er een dezer dagen een onderzoek onder de bevolking naar hun mening. Pas daarna wordt er meer duidelijk", laat een woordvoerder van de gemeente Blaricum weten.

Fred van Leer maakt een feestje van Fashion Weekend

Foto: Bob Awick

Laren "Het was geweldig", zegt Marjan Eikelenstam, die samen met Rob Poelman het Fashion Weekend van Bijzonder Laren organiseerde. Voor de fashionshows is uiteindelijk toch gekozen voor een centrale plaats in het dorp: buiten voor het Brinkhuis. Ruim veertig ondernemers namen deel aan het event waar veel mensen op afkwamen.

Volksfeest

Foto: Bob Awick

Het jaarlijks Oktoberfest was weer een ware happening. Honderden mensen gingen uit hun bol op dit van oorsprong uit München afkomstige bierfeest.

11

Medewerkers kleding sorteren Kringloopwinkel
Wij zijn op zoek naar enthousiaste dames en/of heren die het leuk vinden om met kleding bezig te zijn.

Met een gezellig team beoordeel je of de kleding de winkel in kan. Als je nauwkeurig en sociaal bent, dan is dit zeker iets voor jou. Ook krijg je een onkostenvergoeding va 1,75 euro per uur (maximaal 28 euro per week). Werktijden: maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.00 uur, dagdelen en uren in overleg vast te stellen.

Contactpersoon: Jurion van Herpen van KringloopCentrum Eemnes-Huizen, telefoon 035-5380808 of winkel@kceemnes.nl.

Grafisch vormgever multimedia in Papageno Huis
U ondersteunt, helpt, leert en begeleidt jongeren met autisme tijdens hun dagbesteding Multimedia. Op dit moment werken zij met hun eigen programma's, zoals Adobe, Photoshop, InDesign, Muse en After Effects. Werktijden: minimaal 4 uur per week.

Contactpersoon: Diana Tarmidi van Papageno Huis in Laren, telefoon 035-5388091/06-10824825 of vrijwilliger@stichtingpapageno.nl.
Ontbijtproject Amaris Theodotion
Wij zoeken een vrijwilliger om ondersteuning te bieden tijdens het ontbijtproject op de afdeling in de huiskamer. Je helpt met broodjes halen, drinken inschenken en gezelligheid te bieden tijdens het ontbijt. Werktijden: dagelijks van 08.00 tot 10.30 uur, minder dagen per week is uiteraard ook mogelijk.
Contactpersoon: Karin van Rumt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek in Laren, telefoon 035-6256558/035-6256411 of k.vanrumt@amaris.

Rookmaatje Amaris Theodotion
Wij zoeken een vrijwilliger om samen met een van de bewoners gezellig naar buiten te gaan om een sigaretje roken. Werktijden: in overleg, het liefst tweemaal per week.

Contactpersoon: Karin van Rumt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek in Laren, telefoon 035-6256558/035-6256411 of k.vanrumt@amaris.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op dinsdag van 10.00-12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19, dinsdag van 14.00-15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Nardinc-vleugel in Singer Laren krijgt handen en voeten

Laren Voor het voorlopig ontwerp van de nieuwe museumvleugel in de tuin van Singer Laren zijn drie architectenbureaus geselecteerd. Het gaat om Koen van Velsen, Bedaux de Brouwer en NL architects. "De kwaliteit van de eerste voorstellen en presentaties is bijzonder hoog", aldus Evert van Os, algemeen directeur Singer Laren.

"In elke visie zitten elementen die ons zeer aanspreken. Op creatieve wijze wordt ingespeeld op de Collectie Nardinc, de relatie met de door Piet Oudolf ontworpen beeldentuin en de aansluiting op de bestaande gebouwen."
In april van dit jaar ontving Singer Laren van Els Blokker-Verwer de privécollectie Nardinc-kunstwerken van haar en haar overleden echtgenoot Jaap Blokker. Daarnaast schenkt zij de nog te bouwen Nardinc-vleugel om het publiek permanent van de collectie te kunnen laten genieten. Singer Laren heeft na een eerste selectie van twintig kandidaten drie gerenommeerde en ervaren architectenbureaus geselecteerd om een voorlopig ontwerp te maken voor de nieuwe museumvleugel.
In de nieuwe museumvleugel zal de Collectie Nardinc, bestaande uit ruim honderd schilderijen en werken op papier, permanent in wisselende presentaties te zien zijn. Rode draad in de Collectie Nardinc is het werk van Jan Sluijters, aangevuld met tijdgenoten als Leo Gestel, Kees van Dongen en Ferdinand Hart Nibbrig. De Collectie Nardinc biedt een museaal overzicht van het Nederlands modernisme in de eerste helft van de 20ste eeuw en sluit naadloos aan bij de oorspronkelijke Singerverzameling, waarin de nadruk ligt op het Nederlands impressionisme.
Streven is om de vleugel in de zomer van 2021 te openen.

Voetbalclinic bij SV Eemnes

Eemnes Ruben Schaken komt woensdag 24 oktober tussen 11.00 en 15.00 uur met zijn vriend Tommy Beugelsdijk en een mysteryguest naar SV Eemnes. Ze geven een voetbalclinic voor de jeugd van 6 tot en met 16 jaar.

Schaken speelde bij clubs als Feyenoord, VVV Venlo, ADO Den Haag en kwam ook uit voor het Nederlands elftal. Met gevarieerde oefenstof geeft hij de training, zodat iedere deelnemer de kleine kneepjes van het vak kan leren. "Plezier staat uiteraard voorop, maar ze willen de deelnemers uiteraard ook iets leren op deze dag. Zo gaan de kinderen echt trainen als een prof, de spelers geven een persconferentie, er zijn gave spellen met fantastische prijzen en iedere deelnemer krijgt een shirt en een uniek certificaat, getekend door de aanwezige profs", zegt René Verhoeven van de jeugdcommissie.
De kosten, inclusief lunch, bedragen 40 euro. Inschrijven: mbsportbeleving@gmail.com.

Weerbericht

Tot zondag droog, vrij zonnig en warm nazomerweer

Het kan dit jaar niet op met de warmte. Bij het al recordaantal warme dagen (124) van 20 graden en hoger komen er deze week nog zeker 4 of 5 bij. Door een krachtige Europese hogedrukblokkade warmt de atmosfeer op bij een zuidelijke stroming. Er is zonneschijn met sluierwolken. In de loop van zondag nadert het front van een depressie met kans op een bui.

Donderdag en vrijdag

Na een warme, zonnige woensdag verkeert ook donderdag en vrijdag het kwik in hogere sferen. Naast zonneschijn en wat sluierbewolking kunnen er soms ook enkele wolkenvelden overtrekken. De temperatuur kan een graadje lager uitvallen dan woensdag, maar het blijft warm met 21 à 22 graden. De matige zuiden- tot zuidoostenwind trekt geleidelijk iets aan.

Het weekeinde

Zaterdag lijkt de warmste dag te worden. Met een matige tot vrij krachtige zuidenwind loopt de temperatuur op tot circa 23 à 24 graden bij flink wat zonneschijn. Ook de nachten zijn niet koud met een minimum van circa 13 graden. De zondag start nog droog en vrij zonnig, maar waarschijnlijk komt er vanuit het westen meer bewolking, met later op de dag kans op een bui.

Weetje

Oktober trakteert vaak nog op nazomerweer. De hoogste temperatuur in oktober was 26.5 graden op 4 oktober 1983. Op 1 en 2 oktober 2011 werd het 26 graden. Op 13 oktober 1990 werd het 23.6 graden. Mogelijk dat dit dagrecord zaterdag gaat sneuvelen. Vorig jaar werd het op 16 oktober 24.4 graden. Zelfs laat in oktober, op 30 oktober 2005, werd het nog 21 graden.

Foto: Ab Walet

Bij oudere berkenbomen begint aan de onderstam de boel vaak een beetje uit elkaar te vallen. Uit openingen en gaten komt vocht en materiaal naar buiten, wat voor verschillende insecten heel aantrekkelijk schijnt te zijn. Ze lusten er wel pap van! Op die bomen kun je atalantavlinders aantreffen, maar ook hoornaars. Er hangt soms een apart luchtje, haast gisterig. Hier zit een atalanta, bijna perfect gecamoufleerd, te drinken aan de voet van een berk.

DAB merkt op: 'Wereld mobiel-beperkten wordt steeds kleiner'

Landelijke testdag Toegankelijkheid ook in Blaricum

DAB (Democratisch Alternatief Blaricum) heeft op de landelijke testdag Toegankelijkheid ontdekt dat de wereld van mobiel-beperkten steeds kleiner wordt.

Rob Bruintjes en plaatsgenoot Wil. Foto: DAB

Blaricum Fractievoorzitter Rob Bruintjes en raadslid Ramona Beemsterboer-van Urk Dam gingen op stap met Bijvanck-bewoonster Wil (75). Zij is afhankelijk van een scootmobiel.

Eerder die week maakten DAB en wethouder Gerard Knoop al een proefronde door Blaricum. Zij stuitten in met name het Oude Dorp op een aantal knelpunten die voor mindervaliden en mobiel-beperkten gewoonweg niet toegankelijk zijn.

Angst

Veel fietsen op de stoep bij AH in het Oude Dorp. Foto: DAB

'Toegankelijkheid is niet per definitie fysiek en buiten'

"Zij rijden of lopen dezelfde routes naar onder andere de supermarkt en durven niet af te wijken uit angst geen toegang te hebben, of letsel op te lopen door bijvoorbeeld boomwortels die de stenen omhoog duwen of poortjes waar zij niet doorheen kunnen", zegt Beemsterboer-van Urk Dam. "Als gezond mens ben je je niet bewust van wat een impact ontoegankelijkheid heeft op mindervaliden."

Steile op- en afritjes

Ondanks dat DAB nog maar net van start is gegaan hebben de testers toch al een aantal flinke beren op de weg gezien, zoals de Dorpsstraat tussen de Blaricumse boekhandel en de IJzerhandel. "De op- en afritjes van de stoep en de weg zijn zo steil dat het gevaarlijk is voor rollators of scootmobielen om hier op en vanaf te rijden", begint het DAB-raadslid haar opsomming.

"En bij AH in het Oude Dorp staan met regelmaat zo veel fietsen geparkeerd dat je er onmogelijk doorheen komt als mindervalide met hulpmiddel of als moeder met een kinderwagen." Ook het voetpad aan het begin van de Bergweg is door het zand en de stenen bijna onbegaanbaar. "En er is daar geen fietspad."

Erbarmelijk

In de Bijvanck is de algemene toestand van de voetpaden erbarmelijk. "Boomwortels drukken de bestrating omhoog en er zitten gaten in de weg. We hebben hierover veel klachten binnengekregen." En dan de nieuwe wijk Blaricummermeent. "Daar staan fietshekken waar je met de scootmobiel niet doorheen komt zonder door de perken of de struiken te moeten rijden om de draai te kunnen maken."
Mevrouw Bruins is sinds 2014 afhankelijk van haar scootmobiel. Fietsen gaat niet en in het bezit van een rijbewijs is ze ook niet. "Ik kan lopen, maar met pijn en last", zegt zij. De hond uitlaten doet ze nog wel lopend en tijdens het boodschappen doen is de winkelkar haar steun. Voor dat laatste gaat ze tweemaal per week op gezette tijden naar de Oostermeent. Een vaste route, want dan weet ze in ieder geval dat ze niet voor verrassingen komt te staan. Overhangend groen, opstaande randen en groen met prikkels zijn haar tijdens het ritje tot last. Ook ondervindt ze hinder van fietsende schooljeugd en het autoverkeer. "Je moet met hen echt oogcontact maken, want het liefst geven ze nog snel even gas."

Eerste stap

Deze testdag is wat DAB betreft de eerste stap naar een toegankelijker Blaricum. DAB zal in de raad het voorstel doen om een structurele werkgroep Toegankelijkheid te vormen. Zo heeft DAB ook plannen om met deze werkgroep de toegankelijkheid te testen van bijvoorbeeld restaurants, winkels en openbare ruimten, maar ook belangrijke van websites, zoals die van de gemeente. "Toegankelijkheid is niet per definitie fysiek en buiten. Toegankelijkheid kun je meten in de breedste zin van het woord. De bevindingen zullen door deze werkgroep steeds worden geïnventariseerd en gerapporteerd aan de gemeente", besluit Beemsterboer-van Urk Dam.

Leeftijdsgrens alcohol in theorie in orde, maar in praktijk lastig

Geen alcohol onder de 18 jaar! Foto: Fred Bos

Laren/Blaricum Veel ouders in 't Gooi en de Vechtstreek vinden in theorie 18 jaar een acceptabele leeftijd voor het drinken van het eerste glas alcohol. In de praktijk blijkt dit echter lastig vol te houden en staan ze soms niet achter deze volgens velen discutabele leeftijdsgrens.

Dat meldt de GGD Gooi en Vechtstreek na een onderzoek naar de manier waarop ouders van 12- tot 17-jarigen omgaan met alcohol in de opvoeding.

Anoniem

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Iresearch. In totaal deden 1.870 ouders van kinderen in de leeftijd van 12-17 jaar uit de regio Gooi en Vechtstreek mee. Via internet konden ouders anoniem een vragenlijst invullen.

Praten over gebruik

Gemiddeld vinden ouders 18 jaar (17,9) een geschikte leeftijd voor het eerste glas alcohol. Toch vinden zij in de praktijk de leeftijdsgrens van 18 jaar moeilijk te handhaven, waardoor ze er soms van afwijken. Ruim 6 op de 10 ouders vinden het belangrijk om met andere ouders te praten over alcoholgebruik. Toch vinden veel ouders dit lastig, omdat ze denken dat andere ouders hier heel anders in staan.

Draagvlak

René Stumpel, directeur publieke gezondheid GGD Gooi en Vechtstreek: "Het is goed nieuws dat er inmiddels veel draagvlak onder ouders is voor de leeftijdsgrens van 18 jaar. Dit steunt ouders in hun opvoeding rondom alcohol. Ze staan er dus niet alleen voor: andere ouders zijn het met ze eens. De komende jaren zetten we in op het stimuleren van open gesprekken tussen ouders over alcohol en opvoeding. Zo kunnen ze ervaringen delen."

Marcel Horst

Marcel Horst (49) is geboren en getogen in Laren. Hij is fanatiek supporter van SV Laren'99.

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Wandelen en natuurlijk naar mijn clubje."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Mijn vader, helaas al zeventien jaar niet meer onder ons."

Waar maak je je zorgen om?
"De verharding en verruwing, het egoïsme en het taalgebruik op sociale media."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"De Engh bij SV Laren'99.

Laren mist nog...?
"Een goed sportbeleid. Hoop dat deze raad zich nu eens van haar beste kant laat zien."

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Alle vrijwilligers nogmaals in het zonnetje zetten."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Het reilen en zeilen van het dorp."

Favoriete jaargetijde (en waarom)?
"De herfst vanwege de mooie kleuren."

Naar welk land zou je nog willen?
"Naar Canada; voor de natuur, rust en ruimte."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Wandelen naar Santiago de Compostella."

Wat zou je nooit (meer) doen en waarom?
"Klimmen en abseilen… de ouderdom slaat toe."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Carpe Diem; geniet van het leven en probeer er altijd wat moois van te maken."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"IJs."

Favoriete boek?
"De Tatoeëerder van Auschwitz van Heather Morris."

Wethouder ligt onder vuur

Vervolg voorpagina

Dat HvB de vragen overigens nu schriftelijk stelt aan de DBP-wethouder heeft een reden. Ilona Haas stelde ze eerder rechtstreeks aan Boersen-de Jong, maar die antwoorden waren voor Haas onbevredigend.
"Daarom nu mijn vragen. De intenties van de wethouder waren misschien goed, maar haar acties misschien niet. Of ze heeft een en ander niet onder controle gehad." De HvB-fractie vraagt dan ook of het gerucht klopt dat de toewijzing zou zijn beïnvloed door een persoon binnen de woningbouwvereniging met een eigen belang en een bepaalde relatie tot de huurders van de toewijzing.

Onhoudbaarheid

Het is trouwens wel bijzonder dat wethouder Boersen-de Jong zo door haar coalitiepartij aan de tand gevoeld wordt. Als de feiten boven tafel komen en daaruit blijkt dat er onoorbare afspraken zijn gemaakt met de woningbouwvereniging kan dit wellicht leiden tot de onhoudbaarheid van haar positie. Dat is overigens niet de insteek van de HvB-fractie. Haas wil gewoon de feiten op tafel. "Ik vertrouw erop dat de wethouder die ons kan leveren en uitleg kan geven over de achtergronden van de toewijzing." Speculeren over consequenties vindt zij te voorbarig.

Reactie wethouder

Officieel krijgt de wethouder vier weken de tijd om de vragen te beantwoorden. Boersen-de Jong laat weten: "We willen eerst alle informatie op tafel hebben voordat we er überhaupt iets over kunnen zeggen."

Banken Brinkhuis hebben naam voormalige wethouders

Foto: Bob Awick

Laren De voormalige wethouders Leen van der Pols en Tijmen Smit hebben bij het Brinkhuis nu hun eigen bank. "We hebben altijd goed kunnen samenwerken", zegt Marc Vos namens het bestuur van Hart van Laren. Een vriend van Hart van Laren schonk het benodigde bedrag. De banken zijn in eigen beheer gemaakt. Vriend worden kan vanaf 25 euro per jaar (www.vriendenbrinkhuis.nl).

TopPop-legende Ad Visser vertelt kerstverhaal

Blaricum TopPop-legende Ad Visser vertelt zaterdag 15 december om 20.15 uur tijdens de derde editie van het project 'Carols in 't Gooi' het - alternatieve - kerstverhaal.

Voor het gelegenheidskoor (er is plek voor minimaal 120 mensen) kunnen mannen en vrouwen zich aanmelden. Zij hoeven geen ervaring te hebben; enthousiasme om samen in een groep te zingen volstaat.
Drie oergezellige repetities in Het Vitus aan de Kerklaan - op zaterdagochtend 17 november en 1 en 8 december - resulteren in een prachtig optreden in kerstsfeer met begeleiding van de Koninklijke Brassband Utrecht en solisten (onder anderen de tenor Edwin van Gelder en mezzosopraan Joke Prak). De muzikale en artistieke leiding is in handen van Marlies Huitink. Aanmelden via www.carolsintgooi.nl.

Larense Irmy Vos (60) wil Oogcafé starten

Laren De slechtziende Irmy Vos uit Laren wil met twee andere enthousiastelingen een Oogcafé starten. "Als ontmoetingsplek voor mensen met een visusbeperking", licht zij toe.

De bedoeling is dat jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. Bezoekers hoeven niet lid te zijn van een oogvereniging; iedereen is welkom.

Locatie

Om van start te kunnen gaan zoekt ze een locatie in Huizen, Blaricum of Laren. Belangrijk is dat deze plek centraal bij een bushalte ligt. Er is nagenoeg geen budget (dus kosten zo laag mogelijk). Voor informatie: irmyvos1@gmail.com.

Aap en Mol ontdekken Laren. Foto: Leo Janssen

De laatste dagen van de Kinderboekenweek 2018 - met als thema 'Vriendschap' - zijn aangebroken. Hét voorbeeld daarvan vind ik 'Aap & Mol', een unieke creatie van de bescheiden Larense kinderboekenauteur en illustrator Gitte Spee, waarin twee dierenvriendjes elkaar tijdens hun avonturen altijd kwijtraken maar uiteindelijk toch weer vinden.

In november 2013 vroeg Gitte mij als wethouder van Cultuur van Laren haar jubileumexpositie in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam te openen. Heel eervol vond ik dat en ik nam haar uitnodiging dan ook graag aan, vooral omdat ik over haar geestesdiertjes Aap & Mol, mijnheer Big, Olifant en Zebra wilde vertellen. Over hoe bijzonder ik ze vond en ook omdat Gitte haar kinderverhalen altijd zo vol kleur, fantasie en verlangen vormgeeft.

Omvangrijk

De expositie gaf een mooi, maar beperkt overzicht van het speelse en omvangrijke oeuvre dat ze in de loop van drie decennia had opgebouwd. Een oeuvre van tientallen boeken, uitgegeven in Nederland, maar ook in Zweden, Korea, Frankrijk, Duitsland en Japan.

Ontdekkingstocht

Haar werk vind ik kunst. Ik wilde dan ook dolgraag een originele tekening van haar kopen. In het bijzonder 'De Nachtwacht' uit het boekje 'Aap & Mol in het Rijksmuseum' dat binnen een paar weken in het Nederlands en Engels was uitverkocht. Als 12-jarig kind fietste ik meerdere malen vanuit Hilversum naar Amsterdam en kocht dan van mijn zakgeld enkele kunstkaarten van de Rembrandts die ik had gezien: 'De Nachtwacht', 'Het joodse bruidje', 'Titus' en 'De anatomische les'. Ik heb lang gezeurd bij Gitte en zei: 'Aap & Mol kijkend naar De Nachtwacht hangt bij mij thuis veel mooier' en 'Aap & Mol willen op ontdekkingstocht naar het Mauvezand!' Ze kreeg van mij de ene na de andere e-mail en ze bezweek.

Rijke geschiedenis

Na afloop van de opening in Amsterdam reden we samen naar huis. "Waarom teken je niet eens iets over Aap & Mol in Laren", vroeg ik. "Een kinderboek waarin je de rijke geschiedenis van ons dorp vertelt." Ze glom. Snel waren we het eens over de voorwaarden. Zij ging aan de slag en ik mocht het gaan uitgeven. Vijf jaar later zijn er een paar duizend exemplaren van verkocht. Opa's en oma's gaan met het kinderboek in de hand met hun kleinkinderen aan de wandel door ons dorp. Annelies Gehring, de bevlogen eigenares van de Larense Boekhandel, heeft na de bestseller 'De wereld in een dorp' van Lien Heyting nooit meer zo veel exemplaren verkocht dan van 'Aap & Mol in Laren'. Een historisch boekenrecord.

Vriendschap

Wat Gitte ons vertelt in haar 'mooie' tekeningen en in haar verhalen is dat je erin meegaat. Je leeft en het emotioneert. Dat is veel belangrijker dan alleen maar mooi. Een mooie tekening, daar kun je even van genieten en dan glijdt je oog weer verder. Maar Gitte, en dat is haar zeggingskracht, trekt je in het verhaal. Verhalen die altijd gaan over vriendschap. Over elkaar helpen. Over er voor elkaar zijn: het thema van deze Kinderboekenweek 2018.

Stachouwerweg gaat even dicht

Eemnes De Stachouwerweg tussen de Goyergracht en de Te Veenweg Noord in Eemnes is vanaf maandag 15 oktober in twee richtingen afgesloten voor verkeer.

De weg is gedurende vier weken dicht vanwege herstelwerkzaamheden aan de rijbaan en de vangrail. Fietsers en voetgangers kunnen in deze periode wel gebruikmaken van de weg.

Kledingbank Blaricum zoekt winterkleding

Blaricum De Kledingbank Blaricum zoekt modische winterkleding.

Op vrijdag 19 oktober - tussen 9.00 en 12.00 uur - is het mogelijk kinder-, dames- en herenkleding te brengen naar De Malbak aan de Wetering 122.

Donatie

"Wij kunnen niet zonder uw donatie van kleding omdat we 20 oktober deze kleding verspreiden aan mensen die doorverwezen worden door de voedselbank en Sociale Zaken. Deze mensen kunnen gratis kleding ophalen. Wij staan daar met een team van gemotiveerde vrijwilligers om deze kleding uit te delen en doen dat met veel plezier", licht Bea Kukupessy de noodzaak van de Kledingbank toe.

Muzieklessen bij Zuidwend en De 7-Sprong

Eemnes De Gooische Muziekschool gaat haar aanbod van muzieklessen in Eemnes uitbreiden.

De school geeft al viool-, trompet-, blokfluit- en gitaarles in Eemnes.
Vanaf eind oktober, na de herfstvakantie, kunnen geïnteresseerden ook pianoles volgen en is er voor de kleuters een speciale muziekles rond het thema 'Kikker is Jarig'.
De lessen worden gegeven op basisschool De Zuidwend aan het Vierkante Bosje en aan het Schoolpad bij basisschool De 7-Sprong.

De 25-jarige muziekschool heeft een aantrekkelijk startaanbod en biedt ook de mogelijkheid tot het huren van een instrument. Meer informatie of aanmelden kan via info@degooischemuziekschool.nl of bel 035-6936596.

Fotowedstrijd: Blaricum in heden en verleden

Foto: Bob Awick

Blaricum Wendie Bakker (23) is met een creatieve foto van de Sint Vituskerk de winnares geworden van de fotowedstrijd die in het kader van Kunststad Blaricum afgelopen zondag werd georganiseerd. Celine Godfroy kiekte Henk van den Bergh in de smederij en werd hiermee tweede. De derde prijs ging naar Debbie Croonen-Bakker. Zij legde de ANWB-paal op de rotonde in de Bijvanck vast. De kinderprijs is gewonnen door Eva Keus (6). Negentien mensen deden mee.

Jongetje valt tijdens gymles uit touwen

Eemnes Een jongetje van basisschool De Hobbitstee is dinsdagmorgen tijdens de gymles in sportcentrum De Hilt bij een oefening in de touwen lelijk gevallen. Na de val was hij even buiten bewustzijn.

"Dit heeft maar heel kort geduurd", vertelt een woordvoerder van AT Scholen, waaronder deze jenaplanschool valt. Wel werd daarom een traumahelikopter ingeschakeld. Die kon overigens weer rechtsomkeert maken. De leerling is met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij ter observatie een nachtje moest blijven.

Parkinson Café

Laren Peter Rietdijk, fysiotherapeut aangesloten bij ParkNet, is donderdag 18 oktober te gast bij het Parkinson Café in Theodotion aan de Werkdroger 1.

Rietdijk, die bewegingssessies voor individuen en groepen verzorgt, vertelt en demonstreert hoe dit in de praktijk werkt. De zaal gaat open om 14.00 uur. De toegang is gratis. Info: www.parkinsoncafelaren.nl.

'Iets terugdoen voor de maatschappij'

'Met je hart' organiseert waardevolle ontmoetingen voor kwetsbare ouderen

Stichting 'Met je hart' organiseert waardevolle ontmoeting-en voor kwetsbare ouderen en inspireert anderen om in actie te komen.

Het kernteam van 'Met je hart'. V.l.n.r.: Arlene, Belinda en Christel. Foto: Bob Awick

Eemnes/Laren Dat nemen Arlene Bosman uit Laren en de zussen Belinda Huiden en Christel Lammers uit Eemnes zeer serieus. Gedrieën zetten zij een BEL-afdeling van 'Met je hart' op.

Waarom is 'Met je hart' nodig? De groep zelfstandig wonende, kwetsbare ouderen voor wie een ontmoeting extra waardevol is, is vaak niet zichtbaar voor de buitenwereld. De broosheid wordt versterkt door een fysieke beperking, een klein sociaal netwerk, de financiële situatie of angst. Contacten worden gelegd door sociale wijkteams, verpleegkundige, familie en huisarts. Door dit idee werden de vriendinnen gegrepen. "Wij willen iets terugdoen voor de maatschappij. Eenzaamheid gaat ons aan het hart", zeggen zij.

Persoonlijke uitnodiging

Doel van 'Met je hart' is elkaar leren kennen. Foto: PR

Restaurantcampagne 'Eet met je hart' bij Het Oude Raadhuis Eemnes

Ouderen worden persoonlijk uitgenodigd voor een ontmoeting in hun eigen gemeente. Zij worden opgehaald, thuisgebracht en begeleid door betrokken vrijwilligers. "We kunnen de uitstapjes zo gek maken als we willen, maar wij denken aan ontmoetingen bij De Blommenhoeve in Eemnes, in het Brinkhuis of Papageno Huis in Laren of het organiseren van een sportochtend."

Deelname is in principe gratis. Een vrijwillige bijdrage mag, maar is geen verplichting.

Eet met je hart

Onderdeel van 'Met je hart' is de restaurantcampagne 'Eet met je hart'. Hieraan doet Het Oude Raadhuis (Wakkerendijk 30) uit Eemnes mee. "Restaurantgasten wordt een vrijwillige bijdrage van 1 euro per tafel gevraagd. Het geld dat we lokaal ophalen, gaat voor 100% naar de lokale afdeling." De restaurantactie loopt van 1 november tot 1 december.

Versterking

Het huidige driekoppige kernteam kan versterking gebruiken. "We zoeken iemand die sociale media leuk vindt en een ambassadeur zoals Barry Atsma in Utrecht, die zich met hart en ziel inzet en die mensen inspireert", zegt Arlene. "Maar ook vrijwilligers die vanuit hun hart en volle overtuiging een steentje willen bijdragen."
'Met je hart' BEL is bereikbaar via arlene.bosman@metjehart.nl.

Blaercom exposeert postuum werk Nathalie van Bennekom

Een van de getoonde poezenportretten van Nathalie van Bennekom.

Blaricum Dorpshuis De Blaercom aan de Schoolstraat 3 exposeert postuum recente werken van de beeldend kunstenaar Nathalie van Bennekom.

Zij woonde sinds twaalf jaar in Bussum en overleed op 31 mei jongstleden aan kanker.
Nathalie koesterde een onvoorwaardelijke liefde voor dieren. Die liefde bracht haar ertoe om de laatste jaren van haar leven dierenportretten te maken, voornamelijk katten, maar ook paarden en honden. In haar pubertijd vertoefde ze vaak in maneges om paard te rijden. Ze was zeer artistiek, ze speelde bijvoorbeeld viool en tekende graag.

Hogeschool

Aan de Hogeschool Holland studeerde ze in twee vakken tegelijk af als M.O.-docente tekenen en geschiedenis. Ook studeerde ze aan een modeacademie. Ze ging lesgeven aan een L.O.M.-mavo waar ze behalve tekenen en geschiedenis ook de vakken informatica, mode-commercie en aardrijkskunde gaf.
Op haar 27ste openbaarde zich de ziektes sclerodermie en het fenomeen van Raynaud. Uiteindelijk leidde dat tot definitieve afkeuring en raakte ze zonder werk, omdat dit niet meer ging. Zeven jaar geleden werd bij haar kanker geconstateerd. Dat heeft tenslotte haar lot bepaald. Ze werd 49 jaar.

Hoeveel ze van dieren hield komt goed tot uitdrukking in haar schilderijen. De portretten laten steeds lieve en soms melancholieke, maar ook uitgelaten dieren zien. De expositie duurt tot 1 januari 2019.

Oktoberfest 'sehr toll'

Foto: Bob Awick

Laren De A-band van MCC Laren heeft zaterdagavond samen met locoburgemeester Peter Calis het Oktoberfest geopend.

De stemming zat er al snel in. Na het doornemen van de feestregels en het aanslaan van het eerste vaatje bier door Peter Calis, speelde de A-band nog een paar nummers om daarna het feesten over te laten aan de Oktoberfest-gangers.

Kansloos

Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick

Lange tafels, pullen bier en meezingers waren de ingrediënten van het Oktoberfest. Samen met Die Männer, Die Liesl en DJ Kansloos werd het wederom een geweldig feest. Volgend jaar vindt het Oktoberfest plaats op 5 oktober.

(Foto's: Bob Awick)

Voormalig PvdA-raadslid Johan Jorritsma: 'Blaricum en Laren First!'

Verhuizing naar Utrecht heeft slechts één doel: voorkomen van elke fusie

Johan Jorritsma uit Blaricum - voormalig PvdA-raadslid Blaricum en voorzitter van de Vereniging Vrienden van het Gooi - schreef een opinie over de overstap van Laren en Blaricum naar Utrecht.

Johan Jorritsma: 'Laren en Blaricum regelen het zelf wel.'

Laren/Blaricum "Laren en Blaricum zijn het zat. Op voorstel van de heren De Bondt (VVD Laren) en Pel (Hart voor Blaricum) hebben de gemeenteraden van Laren en Blaricum uitgesproken onmiddellijk 'onder het juk' van de provincie Noord-Holland (N-H) te willen en over te stappen naar de provincie Utrecht.

Reden: de provincie N-H stelt voor de beide kleine gemeenten te laten fuseren met Huizen. De heer De Bondt maakt de historische vergelijking met het Plakkaat van Verlatinghe van 1581, waarbij de Nederlanden zich afscheidden van de Spaanse koning Filips II. Het Plakkaat was feitelijk een onafhankelijkheidsverklaring en de opmaat naar de Tachtigjarige Oorlog. Gevoel voor actualiteit kan de heren niet ontzegd worden. Historisch besef wel. Victorie voor de bisschop van Utrecht met terugwerkende kracht.

Aanleiding voor het Plakkaat was het feit dat de Spaanse koning de vrijheden en rechten van de acht provincies niet respecteerde. Onduidelijk is welk vrijheden en rechten van de gemeenten door de provincie N-H niet zijn gerespecteerd. N-H heeft - onderbouwd met bestuurskrachtmetingen - haar wettelijke bevoegdheden gebruikt voor het fusievoorstel. Maar fusie is voor Laren en Blaricum simpelweg onbespreekbaar. In Haarlem luisteren ze niet en in Utrecht wel (is de impliciete aanname). De politici weten zeker dat er geen draagvlak is voor die fusie met Huizen. Hoe dat is gemeten is voor vele (bezorgde) inwoners volstrekt onduidelijk. Hoezo draagvlak? De heren hebben de bewoners niks gevraagd over deze grenswijziging. Ook ontbreekt elk zicht op de financiële, bestuurlijke en praktische consequenties van de opdeling van het Gooi over twee provincies. Zo loopt de provinciale grens dan dwars door woonwijken. Dan voeg je die wijken aan Huizen toe, gelet op de aan provinciegrenzen verbonden consequenties: de blexit.
De heren schuwen het dorpspopulisme niet. De fusie zou de opmaat zijn voor een Hilversums juk. Zo wordt gesuggereerd dat Hilversum het (private) Singer Laren zou kunnen sluiten. Waarom Hilversum dat zou willen, blijft volstrekt onduidelijk. Een fusievoorstel met Hilversum ligt er overigens niet eens. Hypocriet is het verwijt van de heer Pel dat het voor Hilversum bij een fusie makkelijker wordt om plannen voor een weg over de Gooise heide voor de ontsluiting van het Media Park door te drukken. Los van het feit dat dergelijke plannen er concreet niet zijn en als ze er wel zouden zijn, zijn ze evident in strijd met alle provinciale en rijksregelgeving op het gebied van natuur. Voor de partij van de heer Pel is dergelijke wetgeving nu al niet relevant in Blaricum. Midden in een beschermd natuurgebied in en aan het Gooimeer (onderdeel van het Nationaal Natuur Netwerk, precies zoals bij de heidegebieden bij Hilversum) wil Blaricum op voorstel van Hart voor Blaricum een saté-etersparadijs en wat bedrijfjes ontwikkelen. De bekende balk en splinter? Pel zwijgt ook over het feit dat twee derde van Blaricumse inwoners voor alle voorzieningen afhankelijk is van Huizen. Blaricum mist alle voorzieningen. Zwembaden zijn er alleen in privétuinen bij villa’s.

De verhuizing naar Utrecht heeft slechts één doel: voorkomen van elke fusie. Laren en Blaricum regelen het zelf wel en willen verder met hun ambtelijke samenwerking in BEL-verband. De provincie Utrecht wordt geacht dat te faciliteren. Kennelijk ontgaat het de heren dat Utrecht op basis van dezelfde wettelijke bevoegdheden als N-H de bestuurlijke organisatie vorm geeft. De komende provinciegrenswijziging tussen Utrecht en Zuid-Holland voor de nieuwe (fusie)gemeente Vijfherenlanden onderstreept dat. Die fusie is er om inhoudelijke redenen: de grote onderlinge verbanden tussen de voormalige gemeenten. Utrecht zou wel ziende blind moeten zijn om in 't Gooi niet dezelfde verbanden te zien tussen Huizen, Laren en Blaricum. Wat als Laren en Blaricum op dat punt bot vangen bij Utrecht en een fusie met Eemnes voorwaarde is? Wellicht roepen de lokale politici dan net als in de dagen van het Plakkaat de onafhankelijkheid uit onder het motto 'Laren en Blaricum First. De nieuwe republiek Blaren'.

Victorie voor bisschop van Utrecht met terugwerkende kracht

Concerten in de Dorpskerk

Blaricum De Dorpskerk organiseert dit seizoen vier concerten op de zondagmiddag met gerenommeerde musici. Het programma begint om 16.00 uur, kent een pauze waarin een glas wijn en frisdrank geschonken wordt, en eindigt om 17.30 uur.

De toegangsprijs bedraagt 15 euro per concert (inclusief programma en consumptie). Een passe-partout voor alle concerten kost 50 euro.

Voces Pauli met het programma 'Love and tears' (14 oktober), Jong talent: Manja Kruidhof - viool & Arjan Veen - orgel (18 november), Marjon Strijk - sopraan & Henk Veldman - orgel 'Popsongs in een bewerking voor zangstem en orgel' (10 februari 2019) en Peter den Ouden - piano: Franse Suites 1 t/m 6 van J.S. Bach (31 maart 2019).

Zondagmiddag 14 oktober Voces Pauli en Cees-Willem van Vliet (klavecimbel) met het programma 'Love and tears'. Voces Pauli bestaat uit: Esther Kronenburg - sopraan, Mirjam-Iris Crox - mezzosopraan, Joep van Buchem - contratenor, Richard Vos - tenor, Joost van Leeuwen - bas en Cees-Willem van Vliet - klavecimbel en bariton. De artistieke leiding is in handen van Joep van Buchem.

Unieke 'Larense' boeken

Bogaers biedt de boeken aan in Leuven. Foto: Leo Janssen

Laren De Larense advocaat en publicist mr. Gerrit Bogaers heeft zijn bijzondere uitgave 'Apocalyps van de aarde in vijf bedrijven' aangeboden aan wetenschappelijk medewerker Ward de Pril van de Maurits Sabbebibliotheek.

Het is de grootste theologische bibliotheek ter wereld en is verbonden aan de Katholieke Universiteit van Leuven. De drie boeken en dito cassetteboeken gaan over de in gang gezette grote ommekeer van de aarde. Het beschrijft de opvallende en verbazingwekkende voorspellingen voor onze beschaving van de geleide geesten van God aan het medium Kees de Haar. Het standaardwerk - door de auteur in eigen beheer in een kleine oplage uitgegeven - past in de ultieme traditie van boeken die de Apocalyps beschrijven en verklaren. De Katholieke Universiteit Leuven stelt deze boeken over 'de goddelijkheid' en 'het zijn' met grote wijsheid beschikbaar in de bibliotheek .

Cees Vos (70) blij met nieuwe draaiorgel

Cees speelde voor de buurt werk van Jan Smit. Foto: Leo Janssen

Blaricum Blaricummer Cees Vos (70), de bekende eigenaar van de in 2009 gesloten manufacturen-, textiel- en woninginrichtingzaak aan de Huizerweg/hoek Meentweg, gaf onlangs voor zijn buurtjes aan de Schapendrift de eerste uitvoering op zijn aangeschafte draaiorgel.

De markante Blaricummer kreeg enkele jaren geleden een hersenbloeding, en herstelde daar gelukkig weer van.

Vos: "Maar voor de korte tijd die we nog hebben, proberen we alleen nog maar leuke dingen te doen."

Befaamd

Hij kocht bij de befaamde firma Anton Pluer in Friesland een orgel met drie bewegende poppen en 54 toetsen. "Vroeger, zo'n vijftig jaar geleden, had je nog draaiorgels met drie houten spaakwielen en haringtenten en dat is me altijd bijgebleven. Vandaar."
Vos sprak tot zijn buurtjes: "Ik ga nu Jan Smit draaien: 'Als de nacht verdwijnt en de zon weer schijnt'. Als ik dat hoor dan ontroert het me."

Column

Vergeten Heidehoek

Heidehoek. (Foto: Lonneke Boots) Foto: Lonneke Boots

Heidehoek vergeten plek
meedogenloos gescheiden
door snelle driebaanswegen
Verdeeld Eemnes in wij en zij
Waarom liet men dit dorpsdeel
gemangeld tussen hei en wei
zo stijlloos achter wegen

Ontheemd lig jij daar ingeklemd
verweesd op zoek naar wortels
die eertijds zijn verloren
Begrijpelijk loop jij soms te hoop
tegen dat desolaat gevoel
of jij als heidebiotoop
wel bij Eemnes mag horen!

Heidehoek vergeten plek
vergeef de wegenbouwer
met zijn geslagen flater
Eemnes kan echt niet om jou heen
ondanks die brute driebaansweg
al was het maar puur en alleen
om jouw natuurtheaterLarense delegatie bij Lussanet-expo in Gorssel

Laren In het prestigieuze museum voor modern realisme MORE in Gorssel is zaterdag door gastcurator Jan Rudolph de Lorm, directeur Singer Laren, de expositie 'La joie de peindre' geopend van Paul de Lussanet (1940). Zijn oogst van de laatste drie jaar omvat vijftien grote schilderijen die tot en met 9 december in de tuinzaal te zien zijn. De Lussanet creëert al vijftig jaar een expressief, poëtisch en kleurrijk oeuvre.

18 / 24

Zondag is er een herfstwandeling. Foto: Sjoerd Nelson

Vrijdag 12 oktober

Klussen bij TijdvoorMeedoen

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Elke tweede zaterdag van de maand is er een TvM-doedag, waarbij door alle aanwezigen wordt geklust, gepraat, contacten gelegd en gezamenlijk geluncht. Een echt buurtevenement. Aanmelden bij de bar van de koffiekom in Hét Huis van de Buurt. Dit is een van de vele activiteiten van TijdvoorMeedoen.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Geef-en-neemtafel Brinkhuis

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt elke week op vrijdagmorgen georganiseerd door vrijwilligers van Versa Welzijn. U kunt spullen een tweede kans geven door iets mee te brengen en/of mee te nemen van de tafel.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Fighting Girls

17.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden 11-16 jaar! De meest effectieve vorm van zelfverdediging! Combinatie van: MMA kickboksen en jiujitsu. De lessen zijn gericht op zelfverdediging en je leert schoppen, stoten en werpen. Ook leren we je je te weren tegen aanvallen met verschillende wapens. Deelname: gratis. Info: 06-15276036.

Schaken

19.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Elke vrijdag kunnen kinderen leren schaken van 19.00 tot 20.00 uur. Daarna wordt er competitie gespeeld voor gevorderden van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden kan via Geoffrey Beulque, info@schaakvereniginghuizen.nl.

Zaterdag 13 oktober

Vilten met Helga Schouten

10.00 uur | De Hilt Eemnes

In deze workshop 'Nat vilten' bekleden we een windlicht dun met vilt. Door het licht in de lamp krijg je een heel mooi natuurlijk effect. De workshop wordt gegeven door kunstenares Helga Schouten. Info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Ontmoet thrillerschrijfster

11.00 uur | Bruna Centrum Huizen

Groet en ontmoet Nathalie Pagie. Zij is een van Nederlands beste thrillerschrijfsters. Haar nieuwste thriller 'IJsengel' is pas uit...

Vertelvoorstelling

16.00 uur | Hospice Huizen

Vertelvoorstelling 'Een bed in de kamer' op 13 en 18 oktober. Speciaal voor de Week van de Palliatieve Zorg maakte Maarten Vogelaar samen met de VPTZ Gooi en Vechtstreek een voorstelling over een familie rond het sterfbed. U bent van harte welkom.

MCC L!VE

19.30 uur | Singer Laren

Drum- & Showband MCC organiseert op zaterdagavond 13 oktober het concert MCC L!VE in Singer Laren. In samenwerking met Partyband StreetBeats en Danscompagnie Jamie-Dee wordt het een uniek programma. Kaarten zijn 12,50 euro per stuk, te bestellen via de mail: info@mcclaren.nl. Meer info: www.mcclaren.nl.

Dance-Point Danscafé

20.30 uur | Dance-Point Huizen

Zaterdag 13 oktober tussen 20.30 tot 24.00 uur bent u van harte welkom bij Dance-Point om een dansje te maken. Tevens wordt er deze avond een leuke workshop gegeven. Leden & niet-leden betalen geen entree.

Zondag 14 oktober

Koffieconcert - Deren Wang

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Iedere zondag van 11.30 tot 12.30 uur, entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl. Menu: Papagenohuis-Activiteiten-Papageno Koffieconcerten.

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok

Iedere zondag staat in 't Holleblok de koffie en thee klaar, vanaf 13.30 uur bent u welkom. Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035-656 6653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Tijd voor jou!

14.00 uur | Centrum voor Bloei & Ontwikkeling Huizen

Wat kan je verwachten? Tarotlegging, Access Bars, Healing, Reading, shiatsumassage, wellness, coachvragen, lichtwesen en loopbaaninformatie. Per consult of behandeling € 10,-, entree € 2,- inclusief onbeperkt koffie/thee. Info: Gabi 06-20097717, www.bellywork.nl.

Zondagsoos bij TijdvoorMeedoen

14.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Hebt u op de zondagmiddag ook vaak zin in een praatje, onder het genot van een kopje koffie of thee? Dan bent u welkom in Het Huis van de Buurt. Iedere zondagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur staan de koffie en thee voor u klaar.

Herfstwandeling

14.00 uur | Parkeerplaats De Goede Gooier Blaricum

Een mooie herfstwandeling met veel paddenstoelen in het 'kabouterbos'. Maar ook langs de Huizer engen en de oude akkers van de erfgooiers. Dit gebied is door de oude erfgooiers gebruikt met de kleine akkertjes waarop vroeger boekweit werd geteeld en de eikenhakhoutsingels zijn nog goed te herkennen. Aanmelden niet nodig. Meer info: www.vriendenvanhetgooi.nl.

Stiltemeditatie

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala

We gaan voor de stilte vaak de stad uit, maar kan stilte ook hier en nu? Stadsverlichting wil inspireren tot rust te midden van overvolle agenda's en haast in ons dagelijks leven. We nodigen je uit om met volle aanwezigheid hier en nu stil te zijn en je hart te voelen, ook in de onrust.

Maandag 15 oktober

Stadskoor Eemnes zoekt tenoren en alten

8.30 uur | Clubhuis IJsclub De Vaart, Eemnes

Er is weer plek voor enthousiaste en ervaren zangers voor ons nieuwe project: de wereldpremière van 'Dido & Aeneas NL', een speciaal in het Nederlands vertaalde opera van Purcell, gepland in het voorjaar van 2019. Kom gerust langs, we repeteren maandags van 20.30 tot 22.30 uur. www.stadskooreemnes.nl.

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok, Huizen

Wijkcentrum Holleblok heeft een geef-en-neemsnuffelkast met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Kom een keer kijken!

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Tai-chi voor gevorderden

11.00 uur | De Hilt Eemnes

Tai-chi Chuan is een eeuwenoude bewegingskunst, afkomstig uit China. Het wordt in Nederland voornamelijk beoefend ter bevordering van de gezondheid. Aan deze cursus kun je deelnemen als je al enige ervaring hebt met tai-chi. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Bodyflex voor vrouwen

13.00 uur | Muziekcentrum Schering & Inslag Laren

Gestart wordt met spieroefeningen door middel van bodyflex, daarna volgt bewegen en dans met muziek. Deze les wordt gegeven door Emma Akopva en duurt 1 uur. Kom op tijd, neem matje of handdoek mee en trek makkelijke kleding aan. Kosten zijn 1 euro.

Oudercursus baby- en kindergebaren

20.00 uur | Huis Huizen

Vanaf 6 maanden. Weten wat je kindje wil? Waarom hij huilt of zo heel boos is?! Leer 90 gebaren om te kunnen communiceren door te praten en gebaren. Rust door een duidelijke communicatie, zelfvertrouwen en begrip. Taal- en spraakontwikkeling groeit.

Dinsdag 16 oktober

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor ieder is er te werken en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Verwenmoment

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Wil jij eens een moment waar je met plezier aan kan terugdenken? Wat denk je van een voetmassage, je nagels laten verzorgen, je haar knippen of de manicure haar gang laten gaan. Dit zijn voorbeelden van verwenmomenten bij TijdvoorMeedoen. We zijn elke dinsdag aanwezig.

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaarstaan om u te helpen. Waterstraat 2 (achter de Oude Kerk). Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Warme/koude lunch

12.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Bij TijdvoorMeedoen is er elke dinsdagmiddag een warme/koude lunch in brasserie De KoffieKom. Het is een inlooplunch dus je hoeft niet te reserveren. Je bijdrage is € 1,50, en als je meer wilt geven is dat altijd welkom. Kom de gezelligheid en de warmte bij TijdvoorMeedoen proeven!

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok

Scrabble in Wijkcentrum het Holleblok. Ontmoet buurtgenoten tijdens deze gezellige scrabblemiddagen. Loop gerust eens binnen! Iedere dinsdag van 13.30 tot 16.00. Informatie en/of aanmelden: Kees Slooten en Ans de Swaaf, 035-525 18 97, 06-151 34 169, k.slooten@ziggo.nl.

Toekomst journalistiek

19.30 uur | Bibliotheek Laren-Blaricum

Is de pers nog wel de waakhond van de democratie? Of zijn commerciële belangen te groot? Verkoopt slecht nieuws beter dan goed nieuws? Op deze en vele andere actuele vragen probeert NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch een antwoord te bieden. Toegang gratis, maar vooraf reserveren via NRC.nl.

Woensdag 17 oktober

Moderne Literatuur

20.00 | Blaercom, Blaricum

Er start er weer een leesgroep Moderne Literatuur. Op een zestal woensdagavonden worden recent uitgekomen boeken behandeld. Er wordt steeds één boek per sessie besproken. De bedoeling is dat de deelnemers dat boek gelezen hebben zodat er ook discussie mogelijk is. Zie bibliotheekhlb.nl.

Historie van het Gooi in beeld tijdens tweede editie Week-van-de-Erfgooier

Van 12 tot en met 19 oktober tal van activiteiten

De Week-van-de-Erfgooier wordt door de Stichting Stad en Lande van Gooiland - in samenwerking met het Goois Natuurreservaat - georganiseerd.

Erfgooiers in de rij voor presentiegeld, 10 maart 1973. Foto: PR

Laren/Blaricum Wederom zijn Gooise culturele instellingen, historische verenigingen, bedrijven en andere organisaties gevraagd om in de week van 12 tot en met 19 oktober een activiteit te organiseren.

Inwoners gewezen op achtergrond van hun unieke leefomgeving

De Stichting Stad en Lande van Gooiland toont bijzondere archiefstukken, waaronder akten uit de 15de eeuw, die zijn ondergebracht in het Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen in Naarden-Vesting. Aansluitend kan men een bezoek brengen aan het oude Stadhuis in Naarden-Vesting, waar nog het oorspronkelijke meubilair van het bestuur van Stad en Lande te zien is.
De Vereniging Vrienden van het Gooi organiseert in Geologisch Museum Hofland in Laren een lezing met excursie over 'Het gebruik van de woeste gronden door de erfgooiers'. Het Goois Natuurreservaat geeft een speciale erfgooierswandeling uit die speciaal in de Week-van-de-Erfgooier en onder begeleiding van een gids gewandeld kan worden.
Aan het einde van deze week wordt de Emil Ludenpenning uitgereikt aan de kenner van erfgooiers bij uitstek: dr. Anton Kos. De jaarlijkse uitreiking en Emil Luden-lezing geschiedt namens de Stichting Tussen Vecht en Eem, de Stichting Stad en Lande van Gooiland, de Stichting Goois Natuurreservaat en de Vereniging Vrienden van het Gooi.
De Stad en Lande Stichting werd in 1977 in het leven geroepen door het laatste bestuur van de opgeheven Vereniging van Stad en Lande van Gooiland. Dit bestuur was ingesteld bij de Erfgooierswet van 1912, waardoor voor het eerst vertegenwoordigers van de erfgooiers onder een onafhankelijke voorzitter leiding gingen geven aan de eeuwenoude organisatiestructuur, samen met vertegenwoordigers van de zes Gooise gemeenten. De stichting heeft tot taak het eeuwenoude archief te beheren en de geschiedenis van de erfgooiers levend te houden.
De samenwerking met het Goois Natuurreservaat (GNR) ligt voor de hand daar sedert 1933 een groot deel van de oorspronkelijk gemene gronden van de erfgooiers binnen de Gooise gemeenten in haar eigendom worden beheerd. De aankoop gebeurde door financiële bijdragen van de provincie Noord-Holland, de stad Amsterdam en de zes Gooise gemeenten Naarden, Huizen, Blaricum, Laren, Hilversum en Bussum. De overgebleven gronden werden gebruikt voor landbouw door de erfgooiers en voor de woningbouw.
De bewerking van de gronden in het Gooi door onvrije landarbeiders gaat terug tot voor 900. In 1280 werd onder graaf van Holland Floris V bepaald dat alleen vrije mannelijke inwoners de woeste gronden, bestaande uit heide, bos, venen en stuifduinen, mochten gebruiken. Zij kregen het recht vee te laten grazen - oftewel 'scharen' - op de gemeenschappelijke gronden: de meenten. Dit gebruiksrecht werd uiteindelijk vastgelegd in schaarbrieven en alleen toegestaan aan meerderjarige Gooise mannen die konden bewijzen af te stammen van boeren uit het Gooi, de erfgooiers. Alleen scharende leden met een boerderij en vee hadden stemrecht. In de loop der tijd werd de groep van niet-scharende steeds groter en vond elders werk, al of niet buiten de regio. In 1971 stemden de scharende en de niet-scharende leden - wonende in het Gooi - in met de opheffing van de vereniging. Er kwam hiermee, als laatste in Nederland, een einde aan gemeenschappelijk grondbezit door boeren.
Het bijzondere karakter van 't Gooi wordt nog steeds bepaald door de overal herkenbare geschiedenis van de erfgooiers en door het landschap van engen en meenten. Gedurende de Week-van-de-Erfgooier worden de inwoners van 't Gooi extra gewezen op de achtergrond van hun unieke leefomgeving.

Het volledige en actuele programma is te lezen op www.week-van-de-erfgooier.nl of te volgen op de Facebookpagina www.facebook.com/erfgooier/.