Laarder Courant de BEL

29 november 2017

Laarder Courant de BEL 29 november 2017


Stal Heidehoek vrijdag weer open

Eemnes Stal Heidehoek gaat vrijdag weer open. De besmettelijke paardenziekte rhinopneumonie is uitgeroeid. Iedereen is weer welkom en paarden mogen weer van en naar het bedrijf vervoerd worden.

De ziekte werd op 26 oktober jl. vastgesteld bij een van de 120 paarden op het bedrijf. Rhinopneumonie wordt veroorzaakt door het herpesvirus en kan zich in verschillende varianten ontwikkelen. Bij de Heidehoek heerste de neurologische variant, die voor ernstige verlammingsverschijnselen kan zorgen.

Dierenarts

Om verdere verspreiding te voorkomen mochten de paarden die er gestald staan gedurende vijf weken niet van het terrein af en werden diverse voorzorgsmaatregelen getroffen. Eigenaar Arnoud van Daatselaar: "We hebben het bedrijf direct hermetisch afgesloten en onder leiding van onze vaste dierenartsen van dierenartsenpraktijk Wellensiek zijn alle paarden nauwlettend in de gaten gehouden. Om te monitoren hoe het virus zich verspreidde zijn alle paarden tweemaal daags getemperatuurd en voor paarden met koorts was er een strak protocol om verdere besmetting te voorkomen. Helaas hebben we één merrie in moeten laten slapen, maar gelukkig kunnen we zeggen dat alle andere paarden weer gezond op stal staan."

9

Drankjeugd baart scholen flinke zorgen

Laren De middelbare scholen in 't Gooi slaan alarm over het 'zorgelijke' alcoholgebruik onder jongeren in deze regio. Het is tijd voor een mindshift, stellen zij. In het Comenius College in Hilversum is daarom vrijdag 1 december een voor iedereen toegankelijke manifestatie.

De in totaal achttien scholen benadrukken dat er pas echt iets kan veranderen als iedereen, waaronder sportverenigingen, gemeenten, horeca, ouders en de jongeren zelf, meedoet. Daarom nemen de scholen het initiatief om samen met de gemeentebesturen dit alcoholgebruik onder Gooise jongeren een halt toe te roepen. "Op dit moment zijn er nog te veel mogelijkheden voor onze jeugd om aan drank te komen en zijn er nog te veel jongeren en volwassenen die het normaal vinden dat je al alcohol drinkt voor je achttiende." De manifestatie vindt plaats tussen 14.00 tot 15.30 uur in de aula van het Comenius College en is bedoeld voor alle leerlingen en ouders uit het Gooi. Ook van de partij zijn vertegenwoordigers van de verschillende school- en gemeentebesturen. Er worden onderzoeksresultaten gepresenteerd en gezondheidsorganisaties en ex-verslaafden gaan met elkaar in discussie.

Grote drukte in Blaricum tijdens onthaal van Sinterklaas

Foto: Ton Hartong

Blaricum De Oranje Vereniging Blaricum - organisator van de sintintocht - kijkt terug op een superfeest. Sinterklaas en tientallen pieten bezochten zaterdag de Bijvanck en het Oude Dorp. Gelukkig bleef het tijdens de intochten bijna droog. Kinderen zongen voor de sint de nieuwste liedjes en deden er zelfs een dansje bij.

15

Financiering afkoppeling hwa via rioolheffing

Laren Het college van burgemeester en wethouders gaat de raad voorstellen om de financiering van het verplicht afkoppelen van de hemelwaterafvoer binnen te halen via de rioolheffing.

Op deze manier betaalt heel Laren mee aan het wateroverlastprobleem en niet alleen de pandeigenaren. Het college komt tot deze reset omdat het huidige plan op veel weerstand stuit. Het voorstel moet ook nog eerst naar de commissie. De raad praat er in december over.

Laarder vertrekt

Foto: Bob Awick

Horeca-ondernemer Cor Pandelaar gaat weg uit Laren. Zijn echtgenote Ine gaat uiteraard met hem mee. Waar gaan ze heen?

6/7

ICT-medewerker en webmaster
U onderhoudt de drie websites van de Stichting Repair Cafés BEL en zo mogelijk vernieuwt u de websites. U registreert formulieren van alle sessies in de centrale landelijke Reparatie Monitor en u ontwerpt formulieren in bijvoorbeeld MS Office. U vult de eigen registratie in een Excelsysteem in en onderhoudt contact met de pr-verantwoordelijken binnen de Repair Cafés. U werkt vanuit huis. Werktijden: in overleg. Contactpersoon: Rob Maissan, Stichting Repair Cafés BEL, telefoon 06-39600248 of rob.maissan@gmail.com.

Medewerker Taalcafé Blaricum
U maakt deel uit van een team van vrijwilligers die anderstaligen helpen hun Nederlands te verbeteren. U doet dit door het voeren van een-op-eengesprekken of in groepsverband, eventueel aan de hand van boeken. U bent communicatief vaardig en heeft geduld. Werktijden: woensdag van 10.30-12.00 uur. Contactpersoon: Susan Bakker van Versa Welzijn/De Malbak, telefoon 06-26769096/035-7504149 of mail naar sbakker@versawelzijn.nl.

Activiteitenbegeleider
Wij bieden een wisselend programma aan met optredens van artiesten, film kijken en spelletjes. Er is elke week iets anders te doen, met een hapje, drankje en veel gezelligheid. Werktijden tussen 14.00 en 17.00 uur. Werkadres: Laren. Contactpersoon: Karin van Rumpt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek, telefoon 035-6256558/035-6256411 of k.vanrumt@amaris.nl.

Vrijwilligers voor de fysiofitness
De fysiofitness is een activiteit waar 6 tot 8 bewoners aan meedoen onder leiding van onze fysiotherapeut. Wij zoeken een vrijwilliger die voor, tijdens en na deze activiteiten de bewoners kan ondersteunen. Taken bestaan onder andere uit: het (ver)stapelen van stoelen, bewoners ondersteunen bij het op- en afstappen van hometrainer of roeiapparaat, bewoners begeleiden bij fitness/fysio-oefeningen. Er is enig fysiek contact met de bewoners. Werktijden: dinsdag- en/of woensdagmorgen. Werkadres: Laren. Contactpersoon: Susan Bakker van Versa Welzijn Laren, telefoon 06-26769096/035-7504149 of mail naar sbakker@versawelzijn.nl.

De Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00-12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00-15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Connexxion weert per 1 januari 2018 contant geld uit de bus

Laren Vanaf 1 januari 2018 zullen alle bussen van Connexxion in de regio Gooi & Vechtstreek uitgerust zijn met een pinterminal. Het is dan niet meer mogelijk om een vervoerbewijs met contant geld af te rekenen.

Het weren van contant geld op de bus maakt deel uit van de landelijke afspraak binnen de ov-sector om contant geld in de bus af te schaffen vanwege incidenten in de bus. De veiligheid van reizigers en chauffeurs wordt hierdoor verbeterd. Reizigers zonder ov-chipkaart kunnen vanaf dat moment een vervoerbewijs kopen met hun bankpas of creditcard, zowel met pincode als contactloos.
In winkels en online is het al jaren de normaalste zaak van de wereld, betalen met je bankpas. Ook Connexxion maakt de overstap naar 'cashloos' betalen. Contant geld gaat de bus uit. Dat is makkelijker, sneller en veiliger en verhoogt ook het reisgemak: nooit meer de bus instappen en beseffen dat je net te weinig contant geld bij je hebt voor een kaartje.
Van de uitgevraagde alternatieve betaalwijzen (van mobiele telefoon en e-ticket tot aan pinbetaling) komt pinbetaling als beste optie naar voren, naast het gebruik van de ov-chipkaart. Daarnaast geeft een aanzienlijk aandeel van de incidentele reiziger aan een papieren kaartje te kopen omdat hun ov-chipkaart defect is, er onvoldoende saldo op staat of de ov-chipkaart vergeten is.

Saldo op de ov-chipkaart zetten, kan op verschillende manieren: via connexxion.nl/webshop, met het product automatisch opladen, bij een oplaadautomaat of bij een ophaalpunt zoals bij het apparaat in de bus. Een overzicht van deze oplaadpunten in de regio is te vinden op ov-chipkaart.nl.

Weerbericht

Tot zondag meestal droog, kouder, lichte nachtvorst

De meteorologische winter staat in de startblokken. Vrijdag klinkt het startschot. Het weer volgt dit verloop met lichte vorst in de nacht. Tussen een langgerekt lagedrukgebied van Scandinavië tot aan de Middellandse Zee en een Atlantisch hogedrukgebied voert een noordelijke stroming dan koude lucht aan. Vanaf zondag wordt het bij een meer westelijke stroming wat minder koud en ook wisselvallig.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar vrijdag daalt het kwik tot dicht bij het vriespunt. Overdag is er vrij veel bewolking. Er kan af en toe wat regen vallen. Bij een matige wind tussen west en noordwest wordt het 4 à 5 graden. In de nacht naar vrijdag vriest het licht (tot -3 graden). Overdag schijnt nu en dan de zon. Het blijft goeddeels droog. Bij een verder in kracht afnemende noordoostenwind wordt het 3 à 4 graden.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag vriest het licht, -3 à -4 graden. Er is lokaal kans op mist. Het is overdag vrijwel overal droog. Naast bewolking is er ook kans op enkele perioden met zon. Het wordt in de middag zo'n 3 graden. Zondag kan het 's nachts nog licht vriezen (-1 graad). Overdag neemt de bewolking toe, gevolgd door wat regen.

Weetje

Vorig jaar werd het in de laatste novembernachten -7 graden. In 2010 bleef het tussen 28 november en 4 december ook overdag vriezen. Er viel sneeuw. In enkele nachten daalde het kwik tot -10 graden. Tussen 16 en 30 november 1993 vroor het elke nacht tussen -3 en -9 graden. Op 5 dagen bleef het ook overdag vriezen.

Campagne rond vuurwerk

Laren De Brandweer Gooi en Vechtstreek (BGV) geeft ook dit jaar weer voorlichting aan basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 over hoe veilig om te gaan met vuurwerk en wat wel en niet mag.

Dit jaar doen 67 van de 110 scholen in de regio mee en volgen bijna 3000 leerlingen in 105 klassen deze voorlichtingslessen. De BGV geeft in de maanden november en december voorlichting via de '4 vuurwerk veilig'-lessen. In deze lessen leren kinderen uit groep 7 en 8 alles over vuurwerk en hoe ongelukken te voorkomen door bijvoorbeeld altijd een vuurwerkbril te dragen; niet alleen tijdens het vuurwerk afsteken, maar ook bij het ernaar kijken.
Daarnaast is er aandacht voor strafbaar gedrag. De lessen zijn onderdeel van de landelijke vuurwerkcampagne. Scholen kunnen de gratis lespakketten ook zelf geven. Op de website 4vuurwerkveilig.nl staat meer informatie en zijn de gratis lespakketten te verkrijgen.

Foto: Ab Walet

Ook schapen zijn het aan het eind van een natte en winderige dag zat. Op een bepaald moment is het wel mooi geweest. Al heb je dan een wolletje aan en ben je erop getraind om de hele dag buiten te zijn. Het is tenslotte geen zomer meer, dat je zonder jas – bijna in je blootje - kunt lopen. Ruim op tijd verzamelen zij rond de schaapskooi in Blaricum. Reikhalzend uitkijkend naar iemand die het hek opendoet.

Centrum van Laren verandert daags na Sinterklaas in een Winter Wonderland

Lichtjesavond wordt speels, sfeervol en verrassend

Vanuit de ondernemersvereniging Bijzonder Laren is het dorp voor de kerstmaand weer in feeststemming gebracht. De sfeerverlichting brandt al.

Foto: Bob Awick

Laren Annelies van der Steen en Jaap Smuling, die begin dit jaar door Bijzonder Laren bij de vrijwilligersgroep zijn gevraagd om de feestelijke decembermaand vorm te geven, zitten vol energie. In het Brinkhuis vertelt het 'kerststel', zoals ze zichzelf gekscherend noemen, dat ze van deze fulltimejob genieten.

Zingende Kerstboom op Brink brengt kerstliedjes in Fay Lovsky-sfeer

"Het is hartstikke leuk om te doen en de positieve signalen die we vanuit het dorp krijgen, geven ons een boost om door te gaan." Ook hebben ze alle lof voor Yvette de Rochelle die eerder deze taak op zich had genomen. "Echt chapeau", zegt Jaap. De twee houden zich bezig met praktische zaken, leggen contacten met de ondernemers en zoeken sponsors om de activiteiten nog beter te maken. Nagenoeg alle ondernemers zijn enthousiast over de decemberplannen en willen graag een steentje bijdragen. "Echt hartverwarmend."
Het pittoreske Laren verandert daags na Sinterklaasavond in een Winter Wonderland. "Niet eerder, want we willen de sint niet voor de voeten lopen." Het thema 'Winter Wonderland' is modern, strak en fris. "Geen Anton Pieck", benadrukken de twee. "Het uit zich meer in witte ijskristallen en dito sneeuwballen." In dezelfde stijl worden de tweehonderd kerstbomen (in pot gezet door leerlingen van College De Brink en versierd door de jongeren van scouting Raboes) opgetuigd. Het koppel heeft de ondernemers opgeroepen hun etalages ook wit te maken. Op het kruispunt bij 't Bonte Paard/Mauve komen twee zeven meter hoge kerstbomen met lichtjes.
Hoogtepunt is de Lichtjesavond op vrijdag 8 december tussen 18.00 en 22.00 uur. Dan zijn de straatlantaarns gedoofd en de winkels en winkelstraten sfeervol verlicht. Er wordt een speciale wandelroute uitgezet en vele winkeliers doen op deze avond iets extra's. Op een aantal plekken in Laren is tegen betaling warme chocolademelk, snert en glühwein verkrijgbaar.
De officiële openingshandeling wordt om 18.00 uur door burgemeester Rinske Kruisinga verricht. De Coeswaerde wordt met lichtbollen verlicht en kinderen van de basisscholen gaan iets bijzonders doen. Bij de vijver op de Brink staat de Zingende Kerstboom (met moderne kerstliedjes in Fay Lovsky-sfeer) en op de Nieuweweg komt mogelijk een levende kerststal. Zowel in de Sint Jansbasiliek als in de Johanneskerk zingen koren. Beide kerken zijn feestelijk versierd en verlicht. Singer Laren is open en in het Dickenstheater zijn deze avond speciale voorstellingen. Een paard met wagen met daarop de Kerstman en Anna en Elsa uit 'Frozen' rijdt door het dorp. Vorig jaar brachten zeker tienduizend mensen een bezoek aan de Lichtjesavond.
Om het verkeer in goede banen te leiden, zijn verkeersregelaars aanwezig.

De winkels zijn extra open op zondag 10, 17, 24 en 31 december van 13.00 tot 17.00 uur.

Annelies van der Steen en Jaap Smuling. Foto: JR

Eemnes reageert ook op de fusieperikelen

Polderdorp doet niet mee in de Arhi, maar wordt wel geraakt

Roland van Benthem, burgemeester van Eemnes. Foto: Bob Awick

Eemnes Wordt het Groot-Huizen, Groot-Blaricum of misschien wel gemeente 't Gooi? Niemand lijkt het te weten. Sluit Eemnes aan of gaat ze liever verder met Baarn? Volgens burgemeester Roland van Benthem zijn er vele varianten mogelijk. Belangrijk zijn de belangen van het personeel en die processen moeten zorgvuldig worden doorlopen. Gedeputeerde Staten zien als eerst haalbare datum voor een fusie 1 januari 2021.

'Bizar voorbeeld van wanbestuur door grote landelijke partijen'

Martijn Gebbink (D66 Eemnes) vindt een oplossing met drie gemeenten geen oplossing van het probleem dat uit de rapporten komt. "Eemnes doet niet mee in de Arhi, maar wordt wel geraakt. Helaas heeft de provincie geen herindelingsadvies gegeven, maar alleen een richting aangegeven. Daarvoor heeft Haarlem het argument dat de nieuwe raden dan na de verkiezingen een zienswijze kunnen geven. Als daar dan maar naar geluisterd wordt, want tot nu toe trekt de provincie zich niets aan van alle zienswijzen."
PvdA-fractievoorzitter Wilma de Boer betreurt het besluit. "Het is jammer dat zoiets belangrijks als een fusie wordt afgedwongen van hogerhand. Zeker als er twijfel is over draagvlak onder de inwoners. Ook omdat dit besluit voor veel onzekerheid zorgt bij de mensen die bij de BEL-Combinatie werken. Daar wordt nogal gemakkelijk aan voorbijgegaan." De Boer stelde eerder voor de BEL-gemeenten te laten fuseren tot een nieuwe gemeente in de provincie Utrecht. "Helaas hebben we de handen daar toen niet voor op elkaar kunnen krijgen."
Willem van den Berg (Fractie VdB) noemt het HBL-fusiebesluit theater. "Een bizar voorbeeld van wanbestuur door de grote landelijke partijen. We mogen tevreden zijn dat door zorgvuldig en behoedzaam opereren van - met name onze burgemeester - Eemnes buiten schot is gebleven."
Volgens Henk Zunnebeld (VVD) zou Eemnes ook bij het Gooi gevoegd moeten worden. "Het zou wel heel vreemd zijn als wij straks als te kleine zelfstandige gemeente naast het Gooi blijven liggen. Het huidige gemeentebestuur steekt de kop in het zand terwijl het nu de hoogste tijd wordt om kleur te bekennen. Afwachten brengt ons niets."
Frans Hagens (CDA) hoopt dat Eemnes haar eigen keuzes kan blijven maken, maar realiseert zich dat als de BEL-samenwerking stopt er andere samenwerkingsverbanden gezocht moeten worden.
DorpsBelang Eemnes had dit provinciale voorstel wel verwacht. "Wij betreuren deze stap vooral omdat de BEL-samenwerking hiermee tot een einde lijkt te zijn gekomen", aldus Marion Riemens.

Teun Koetsier

De 71-jarige Teun Koetsier woont sinds 2008 in Laren. De historicus heeft meegewerkt aan het boek 'Schieten op de Maan'.

Foto: Teun Koetsier

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben een aan de Vrije Universiteit verbonden historicus van de wiskunde. Op dit moment ben ik bezig met een historische verhandeling over de ontwikkeling van de machine, van de steentijd tot het heden. Het boek verschijnt volgend jaar bij Springer. Daarna gaan wij verder met het tweede deel van 'Schieten op de Maan' over Laren in WO II."

Wat is er zo leuk aan Laren?
"Een rijk katholiek verleden, samen met de vele kunstenaars die er hebben gewoond en gewerkt, heeft geleid tot een goed geconserveerd dorp met een mooi centrum en een gaaf museum als het Singer in een prachtige omgeving."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Met mijn vrouw Ineke in de tuin werken en een leuke fietstocht maken of naar de bioscoop in Hilversum. "

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Met Jan Reitsema, de directeur van De Berg-Stichting. De Berg-Stichting was het Joodse kindertehuis dat vroeger stond waar nu Laar & Berg is. Ik wil dan met hem over de oorlog praten."

Waar maak je je zorgen om?
"Ik ben te vrolijk van aard om me echt zorgen te maken."

Laren mist nog?
"Een plantsoen dat naar Willem Boog is vernoemd. Politie-inspecteur Boog was een cruciale figuur in het Larense verzet, maar hij heeft nooit de waardering gekregen die hij verdiende."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De fusieproblematiek. Opgaan in een grote gemeente betekent dat het gezag verder bij de burger vandaan komt te staan. Er is dan een minder persoonlijke band met de bevolking.
Dat is echt een slechte zaak."

Lichtjesavond in het unieke Dickenstheater

Laren Het Dickenstheater aan de P.C. van den Brinkweg is tijdens de tweede Lichtjesavond op vrijdag 8 december open voor publiek.

Tussen 18.00 tot 22.00 uur krijgen belangstellenden weer de kans om te zien hoe Charles Dickens-vertolker Aad Kok tijdens zijn voorstellingen de beroemde boeken van Dickens in de vorm van solotoneel tot leven brengt. De verhalen worden begeleid met illustraties op glasplaten via de Magic Lantern, de toverlantaarn.
Regisseur/lanternist Else Flim geeft vanaf 18.30 uur op het hele en halve uur een korte toverlantaarnvoorstelling. Daarvoor worden per keer dertig gratis kaartjes uitgereikt. Tot 20.00 uur zijn er voorstellingen voor kinderen met begeleiders. Van 20.00 tot 22.00 uur volgt 'Een reis door Amerika'. Info: www.dickenstheater.nl.

Winter Village Laren van start met optreden Danny Froger

Foto: Bob Awick

Laren Met optredens van Danny Froger, Vinchenzo en Patrick Willemse is zondagmiddag de tiende editie van Winter Village Laren officieel van start gegaan. Het was koud en nat, maar super gezellig.

20/21

Laarder Cor Pandelaar start nieuw avontuur op eiland Texel

De Prinsemarij, de horecatent aan de St. Janstraat 1 van Cor Pandelaar, is verkocht. Pandelaar gaat nu zijn droom najagen door een strandpaviljoen te beginnen op het eiland Texel. Begin maart opent Paviljoen Bries bij Paal 20 (kortweg Bries 20) zijn deuren in De Koog. De makelaar zoekt in opdracht van de investeerder nu een huurder voor het Larense horecagedeelte. Het bovengelegen appartement is verkocht. De overdracht is op 3 januari 2018.

Ine en Cor Pandelaar hebben zin in hun nieuwe avontuur. Foto: Bob Awick

Laren Ine en Cor Pandelaar hebben er zin in, maar het zal ook vreemd zijn als ze op 21 december definitief de deur van restaurant De Prinsemarij in hartje Laren sluiten. "We gaan Laren zeker missen."

De in Laren geboren en getogen Cor Pandelaar (63) en zijn Ine (55) - met Hilversumse roots - verhuizen niet alleen naar het Noord-Hollands eiland. Hoewel het gezin bestaat uit drie dochters en een pleegdochter gaat alleen hun jongste telg - Roos (21) - mee. Ook haar vriend Huub (23) is van de partij, net als vijf huidige medewerkers van De Prinsemarij. Ook voor hen lonkt het avontuur; zij gaan allen aan het werk bij Bries 20.

Waarom Texel? "We komen er al 25 jaar met de kinderen. De lucht is schoon, er zijn geen snelwegen en de mensen zijn wat meer bij zichzelf." Cor en Ine gaan wonen in Den Burg. Voor Roos, Huub en de anderen is de Laarder op zoek naar woonruimte in De Koog. Het is de bedoeling dat het jonge stel - nu ook al werkzaam binnen het horecabedrijf - de bedrijfsleiding gaat vormen. Ine en Cor helpen hen op weg en over een jaar of tien willen ze het dan wat rustiger aan gaan doen. "Maar in het begin gaan we er gewoon lekker tegenaan."

'Texel is een beetje het Laren van vroeger', mijmert Cor Pandelaar. 'Iedereen groet elkaar'

Familietraditie

Cor doorbreekt met zijn vertrek een familietraditie. De Pandelaar-familie heeft sinds 1480 in Laren gewoond en gewerkt. "Ik ben de laatste Pandelaar met een restaurant." Zelf hielp hij vanaf zijn 17de mee in pannenkoekenhuis De Coeswaerde van zijn ouders, om het acht jaar later - in 1979 - samen met zijn broer Jan over te nemen. In 1994 opende Cor ook nog eens De Prinsemarij. "Zo'n zeven jaar geleden heb ik mij - in goede harmonie - teruggetrokken uit het pannenkoekenhuis. Mijn broer Jan ging toen met pensioen." Het pand aan de Brink wordt tegenwoordig verhuurd. De Prinsemarij, het rijksmonument aan de St. Janstraat 1/1a uit 1888 en gebouwd in neorenaissancestijl naar ontwerp van architect J.C. Jurriëns, was eerder als raadhuis en politiebureau in gebruik. Nu is het pand verkocht aan investeerder Donald van den Brink. Frappant detail: deze ondernemer bracht ooit de bestellingen van het pannenkoekenhuis rond.

Loungen, ontstpannen en shared dining bij Strandpaviljoen Bries ter hoogte van Paal 20

Ziekte

Een nieuwe weg inslaan wilde Pandelaar al een aantal jaren terug (een paviljoen had hij al op het oog), ware het niet dat zijn echtgenote en dochter Roos tegelijk ernstig ziek werden. "Ik zag toen al dat de nieuwe economie waarin wij leven een ander beeld van Laren geeft en ondanks het enthousiasme van de ondernemers kreeg ook ons dorp te maken met leegstand. Tegen wethouder Ton Stam heb ik toen al gezegd voorzichtig te zijn met de nieuwe bestemmingsplannen voor de horeca, omdat we moeten voorkomen dat we elkaar gaan opeten. Ik heb goede collega's en die doen allemaal hun best." Laren telt nu 21 horecabedrijven en de twee belangrijke vrouwen in zijn leven zijn weer beter. "We hebben weer toekomst."

Het nu aangekochte paviljoen De Strandhut was voorheen een zelfbedieningsrestaurant. Hoewel de Laarder op Texel geen kopie van De Prinsemarij gaat neerzetten, is hij over één ding heel duidelijk: "Het wordt een leuke uitdaging waarbij alles om de gast draait. Ik heb er nu ook nog de energie voor. Kijk, ik had het hier (Laren, red.) nog wel volgehouden, maar voor de volgende generatie met deze economie en het aantal horecabedrijven in Laren is het beter om ergens te gaan zitten waar ook meer toeristen komen. En Texel kent door het toerisme een groeiende markt. Ik focus me op nieuwe wegen. Leuk voor mezelf, maar ook voor de anderen is het een nieuwe stap. We zetten er met zijn allen de schouders onder. Ik heb er zo veel zin in."

Loungen

Beachclub Bries 20 wordt een plek om te loungen, waar af en toe een dj draait en sharinggerechtjes - ook met Aziatische invloeden - op de kaart staan. Pandelaar: "Een patatcultuur gaat het niet worden, maar aan een stuk vlees met patat ontkom je niet. Het wordt een zaak van deze tijd." Voor de opening in maart wordt het paviljoen flink aangepakt. "De buitenkant zit er prima uit, maar van binnen wordt alles nieuw." Ook het terras krijgt een metamorfose.

Na zijn leven lang in Laren gewoond te hebben, vertrekt Cor Pandelaar dus definitief uit Laren. Een pied à terre wordt gebouwd op de Monikkenberg in Hilversum. Tot die tijd wordt in de mediastad een appartement gehuurd. Allemaal part-of-the-deal met zijn echtgenote Ine. Want hoewel de twee in de provincie blijven, willen ze wel binding houden met het Gooi. "Mijn gezin is mijn alles. Dat is ook de reden dat het restaurant nooit met kerst open was." De qualitytime met vrouw en kinderen had hij nooit willen missen. "Die schade kun je namelijk nooit meer inhalen." Hij gaat Laren missen, maar heeft zin in deze nieuwe uitdaging.

Tot slot wil de Larense horecaman in hart en nieren het gemeentebestuur motiveren om door te gaan op de ingeslagen weg. "De gemeente zet zich heel erg in om aan Laren weer een positieve draai te geven door in deze moeilijke economische tijden naar oplossingen te zoeken. Bijzonder Laren krijgt ook de ruimte en steun van de gemeente en dat is sterk van dit dorpsbestuur. Ze leven meer in de geest van de wet dan in de letter. En vanuit die geest kun je veel meer positieve dingen bereiken die Laren ten goede komen. Dit bestuur denkt in oplossingen. Ook de uitvoerende ambtenaren gaan daar in mee."

Oorlogsherinneringskruis voor Laarder (94)

Onderscheiding na 67 jaar alsnog uitgereikt aan geheim agent

Jaap Hinderink samen met burgemeester Rinske Kruisinga. Foto: Gemeente Laren

Laren Burgemeester Rinske Kruisinga heeft maandagmiddag het Oorlogsherinneringskruis met gesp 'Oorlogsvluchten 1940-1945' uitgereikt aan voormalig geheim agent Jaap Hinderink (94) uit Laren.

Laarder Hinderink ontving ook al in 1946 de Bronzen Leeuw

Hij kreeg het kleinood al op 28 augustus 1951 door de minister van Oorlog toegekend, maar op dat moment woonde Hinderink op het internaat van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) in Schoonebeek. Het ereteken werd begin 1952 aan de burgemeester van Schoonebeek gestuurd. Precies in die periode vertrok Hinderink naar Nieuw Guinea, waardoor het ereteken niet aan hem kon worden overhandigd.
De onderscheiding werd vervolgens bewaard met de bedoeling deze uit te reiken wanneer Hinderink zou terugkeren naar Nederland. Het ereteken belandde echter in een archiefdoos en raakte in de vergetelheid.

Onlangs heeft een herinventarisatie van een archief plaatsgevonden waarbij het ereteken boven water kwam. Het teken raakte destijds buiten beeld doordat de beschrijving van de doos niet overeenkwam met de inhoud. De medewerker van het Gemeentearchief Emmen, waar Schoonebeek na een gemeentelijke herindeling onder valt, heeft na de vondst direct actie ondernomen om te zorgen dat de rechthebbende alsnog het ereteken overhandigd zou krijgen. En dat gebeurde dus maandag in Laren.

De heer Hinderink was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog geheim agent van koningin Wilhelmina. Nadat geheim agenten (Engelandvaarders) tijdens de Tweede Wereldoorlog boven Nederland werden gedropt, door de bezetter werden gearresteerd en 54 daarvan door de bezetter zijn vermoord in concentratiekamp Mauthausen, was koningin Wilhelmina genoodzaakt een nieuwe geheime dienst op te zetten. De heer Hinderink was een van de geheim agenten van dit Bureau Bijzondere Opdrachten (BBO). De Laarder heeft nog tot en met 2015 tijdens de jaarlijkse dodenherdenkingen op 4 mei een krans gelegd bij het monument 'Englandspiel' in Den Haag.
In 1946 kreeg Hinderink van koningin Wilhelmina al de koninklijke dapperheidsonderscheiding Bronzen Leeuw uitgereikt. Deze onderscheiding is bedoeld voor militairen die voor de Nederlandse Staat strijd hebben geleverd en daarbij bijzonder moedige en beleidvolle daden hebben bedreven. Slechts iets meer dan twaalfhonderd personen hebben deze onderscheiding sinds de invoering ervan in 1944 ontvangen.

Voetballen zonder geweld

Laren/Eemnes Er is steeds meer aandacht voor het voorkomen van geweld op en rondom sportwedstrijden. Een gevolg daarvan is het succesvolle convenant 'Sportiviteit en Respect', dat inmiddels ondertekend is door een groot deel van de voetbalclubs in de regio 't Gooi. Zo ook SV Eemnes en SV Laren'99.

René Verhoeven (bestuurslid Jeugd van SV Eemnes): "We zijn gestart met het convenant om geweld te voorkomen en ongewenst gedrag bespreekbaar te maken. De gemeente, de KNVB en de voetbalclubs trekken daarin samen op. Dat is een prachtige samenwerking. Een goed voorbeeld hiervan is de vertrouwenscontactpersoon die we binnen onze club hebben aangesteld. Zij is een eerste aanspreekpunt binnen onze vereniging. Ze rapporteert niet aan het bestuur, maar gaat met een probleem direct naar de politie en/of de gemeente."

André Resing van SV Laren'99 sluit zich daarbij aan: "Ook bij ons loopt inmiddels een vertrouwenscontactpersoon rond. Wij hechten daarnaast veel waarde aan een actief fairplaybeleid en dat begint bij jezelf. Daarnaast hebben we een systeem waarbij de scheidsrechters punten geven aan de verschillende teams. Op basis daarvan zien we welke teams goed en welke teams minder goed omgaan met fair play."

Bij beide clubs zijn vrijwilligers verplicht om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen.

Aurora kan nieuwe leden goed gebruiken

Foto: Bob Awick

Laren Accordeonvereniging Aurora is op zoek naar leden. De muziekvereniging heeft nu nog maar tien accordeonisten binnen haar gelederen. Nieuwe mensen zijn dus zeer welkom. Onlangs gaven de accordeonisten samen met het shantykoor een optreden in het muziekcentrum aan de Eemnesserweg. "Het concert was heel goed en er kwamen veel positieve reacties op", meldt Marjan Brand.

Stal Heidehoek weer open

Vervolg VP Het management op de grote paardenstal in Eemnes verliep de afgelopen periode volgens het protocol van de Sectorraad Paarden. Staleigenaar Van Daatselaar is opgelucht dat de stal weer vrij is verklaard: "De quarantaine geldt tot een periode van vier weken na het laatste koortsgeval. Nu er geen nieuwe ziektegevallen zijn bij gekomen, kunnen we weer met volle kracht vooruit."

Ondanks de omstandigheden kijkt Van Daatselaar tevreden terug op het verloop van de afgelopen periode: "De eigenaren van de paarden hebben samen met ons hard gewerkt om de ziekte zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Bij de communicatie heb ik veel gehad aan de hulp van mijn brancheorganisatie, de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS). Daar ben ik erg blij mee."

Seldenrijk kopman CDA

Eemnes CDA-leden hebben dinsdagavond Pieter Seldenrijk (45) als kopman gekozen voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

Zij kozen eensgezind voor vernieuwing en verjonging. Pieter Seldenrijk werd gekozen als lijsttrekker. Seldenrijk runt een modern melkveehouderijbedrijf in Eemnes en heeft eerder voor het CDA in de gemeenteraad en in het provinciaal bestuur gezeten. Nieuw op de kandidatenlijst is Beppie Hoek op nummer 2. Met haar 26 jaar zal zij jongeren een stem geven in de gemeenteraad. Nieuw zijn ook René van Schaik (op 3) en Patrick Ouwens (op 5). Mirjam Havinga is de nummer 4 op de lijst. Seldenrijk: "Ik ben trots om met dit frisse en enthousiaste team de verkiezingen in te gaan. Eemnes moet de komende jaren belangrijke besluiten nemen over haar toekomst en dan is het goed dat jonge mensen actief betrokken zijn."

'Magere uitslag is een waarschuwing dat het niet altijd even makkelijk gaat'

Moeizame zege Laren op Weesp in enerverende topper

In de strijd om het kampioenschap in de vierde klasse E van het zaterdagvoetbal staat Laren'99 alleen aan kop door de 1-0 uitzege bij Weesp.

De verdediging van Laren hield ondanks enkele kansen voor Weesp de nul. Foto: John Timmerman

LAREN De aantrekkelijke voetbalmiddag tussen de twee beste teams in deze afdeling had net zo goed in 1-1 of 5-5 kunnen eindigen. Direct na de eerste aftrap werd duidelijk dat Weesp en Laren niet voor niets de dienst uitmaken in deze afdeling.

'Een klein missertje in de verdediging deed
ons de das om'

Beide ploegen waren in de eerste zeven wedstrijden ongeslagen. In het aantrekkelijke en enerverende duel moesten de aan elkaar gewaagde veldspelers heel veel meters maken. Weesp en Laren speelden frank en vrij in een stevige pot voetbal en met veel passie vol op de aanval. De toeschouwers genoten en dotten van kansen werden door beide partijen gemist.

Er werden felle duels uitgevochten. Foto: Anouk van der Burg

De 0-0 ruststand was een terechte weergave van het spelbeeld. Na de thee drong Laren sterk aan; de uitvallen van Weesp waren echter levensgevaarlijk. In de 64ste minuut scoorde Rick Hoofd voor Laren in een onoverzichtelijke situatie de enige treffer. In het slotoffensief was de thuisploeg twee keer dicht bij de verdiende gelijkmaker. Met veel geluk hield Laren-keeper Ingmar van Rosmalen zijn doel schoon.
Laren-coach Fred Roest en collega René van Vark van Weesp waren het roerend eens dat een gelijkspel op zijn plaats was geweest. Van Vark: "Een klein missertje in de verdediging deed ons de das om. Deze nederlaag is erg zuur en we hebben niet gekregen wat ons toekomt. We hebben tot het einde gestreden voor een andere uitslag. In de eerstvolgende training zullen we dit bespreken, maar daarna richten ons op de wedstrijd van zaterdag tegen hekkensluiter Real Sranang."

Bij FC Weesp, opgericht in 2003 uit een fusie met het katholieke Victory, het protestantse ADE en het 'rode' Rapiditas, heeft het zondagelftal prioriteit. René van Vark, die voor het vijfde seizoen het zaterdagelftal traint: "Dat wist ik bij mijn aanstelling en ik kan er goed mee leven. We hebben een brede selectie, voetballen goed en willen promoveren."
In de derde klasse voetballen is ook de ambitie van Fred Roest en zijn mannen. Laren besloot dit seizoen over te stappen naar het zaterdagvoetbal en moest onder aan de ladder beginnen. Roest: "Voetballen op zaterdag bevalt ons prima; lekker op zondag vrij. Maar we willen zo snel mogelijk promoveren. Er zijn in deze competitie te veel ploegen die ronduit zwak zijn. Deze wedstrijd was onze eerste serieuze krachtmeting. De magere uitslag is een waarschuwing dat het niet altijd even makkelijk gaat zoals in voorgaande wedstrijden waarin we vijf of meer keer scoorden. Zaterdag thuis tegen Zeeburgia moeten we weer op scherp staan."

Lekkerste honing is van Zwanikken

'Met drie foutloze inzendingen een fraaie overwinning'

Martin Zwanikken (l) en Theo Vulink. Foto: VBBN

Laren Martin Zwanikken uit Laren heeft opnieuw de Bep Vos-wisselbeker gewonnen. Hij gaf Gert-Jan Loman en het duo Fred Reijmerink/Fred Horst het nakijken. De bekendmaking vond donderdagavond plaats in De Blokhut aan de Smeekweg.

Zwanikken had niet alleen de honing volgens de hoogste standaard gebotteld, maar bleek ook de lekkerste honing ingeleverd te hebben. Want toen het publiek als smaakpanel alle ingeleverde honing had geproefd en beoordeeld, bleek dat hij in de smaaktest een nipte overwinning had behaald op de andere kandidaten. Zwanikken had met een 7,5 (uit 10) de lekkerste honing. Hierdoor won hij de eerste prijs in de categorie 'Vloeibare honing', met overigens het minieme verschil van 0,2 punten op de combinatie Fred Reijmerink/Fred Horst en Gert-Jan Loman. Ook de crèmehoning en heidehoning van Zwanikken waren het beste. "Met drie foutloze inzendingen een fraaie overwinning", oordeelt keurmeester Bart Vos. "Het niveau van de inzendingen was gemiddeld erg hoog, ondanks het minder gunstige honingseizoen van 2017. Misschien dat de detaillist volgend jaar maar eens de jury moet komen versterken."
Het bestuur organiseert de honingkeuring zodat de imkers zich kunnen bekwamen in het voldoen aan de eisen van de warenwet en eer doen aan het mooie natuurproduct honing en andere bijenproducten. Elke inzending kreeg een keuringsrapport. Alle inzenders mochten een imkerartikel van de rijkgevulde prijzentafel uitzoeken. "We kijken terug op een mooie, gezellige verenigingsavond waaraan ook bezoekers van naburige verenigingen en andere belangstellenden deelnamen", aldus voorzitter Johan Calis.
De combinatie Fred Reijmerink/Fred Horst won zeer verdiend een eerste prijs in de categorie 'Mede' (een alcoholische drank die gemaakt wordt door honing en water te laten vergisten, het wordt ook wel honingwijn genoemd, red.) die met de hoogste score werd beoordeeld. Milja Markies kreeg van gastspreker Theo Vulink een aanmoedigingsprijs toegekend voor een foutloze, maar incomplete inzending prachtige heidehoning.

Samen werken aan een energieneutrale regio

Alle partijen die werken aan de Regionale Energiestrategie. Foto: Rolf Resink

Laren In Gooi en Vechtstreek vond vrijdag de start van de energietransitie plaats. De afgelopen periode hebben verschillende partijen, waaronder bewoners, netbeheerders, waterschap, regiogemeenten, woningcorporaties en energiecoöperaties, samengewerkt aan een Regionale Energiestrategie.

Alle betrokken partijen hebben de intentie onderschreven om samen te werken aan de energietransitie in Gooi en Vechtstreek. "Zo'n 80% van ons energieverbuik in de gebouwde omgeving heeft te maken met verwarmen. Deze warmte wordt voornamelijk opgewekt met behulp van aardgas. Deze bron is straks niet meer beschikbaar. Dat maakt duidelijk hoe groot de opgave rond de energietransitie is in de komende decennia. Niet alleen voor gemeenten, maar ook voor een groot aantal andere partijen", aldus Gerrit Pas, wethouder van Huizen en voortrekker van de Energietransitie in de regio. Hij benadrukte het belang van samenwerking tijdens de Energieconferentie.
De ambitie van Gooi en Vechtstreek is een energieneutrale regio waarin alle benodigde energie duurzaam wordt opgewekt. Een enorme en complexe opgave: het betekent dat de gehele gebouwde omgeving inclusief ondergrond moet worden getransformeerd. Het gaat om duizenden woningen per jaar.

Focus

De focus voor de komende jaren ligt op de energieneutrale wijk. De bewoner is dus cruciaal voor het welslagen van de energietransitie. Gooi en Vechtstreek kenmerkt zich door een kwalitatief hoogwaardige woonomgeving, monumentaal en groen. De energietransitie heeft impact op deze kwaliteit. Daarom willen de ondertekenaars beter in beeld brengen wat de mogelijkheden zijn, wat de ruimtelijke impact is en wat de consequenties zijn van de energietransitie voor ons huishoudboekje en onze leefomgeving.

Nader onderzoek

Sommige vraagstukken vergen nader onderzoek. Bijvoorbeeld naar de rol voor de energiecoöperaties en de potentie van alternatieve warmte- en energiebronnen in Gooi en Vechtstreek.

En daar is hij dan!

Op het bordes van De Prinsemarij. Foto: Bob Awick

BEL Sinterklaas heeft afgelopen zaterdag een bezoek gebracht aan de BEL-gemeenten. Het was koud en soms nat, maar het mocht de pret allemaal niet drukken.

Veel kinderen hadden voor de goedheiligman prachtige tekeningen gemaakt. Zang-, muziek- en danspieten maakten er een vrolijke boel van.
In Blaricum kregen de kinderen naast pepernoten een mandarijntje en de allerkleinsten een bellenblaas. Ook Het Grote Sinterklaasfeest in de Klaas Bouthal was weer een waanzinnig succes. Talloze kinderen hebben genoten van de show die door FIX Entertainment uit Laren was neergezet. "We hebben 1500 mensen binnen gehad", zegt Timo van FIX. Volgend jaar zeker weer!

De sint maakt altijd een rondje door het Oude Dorp. Foto: Ton Hartong
Loco-burgemeester Anne-Marie Kennis in de Bijvanck. Foto: Ton Hartong
Muziekpiet! Foto: Johan Elders
Op de uitkijk in de polder van Eemnes. Foto: Johan Elders
Het Grote Sinterklaasfeest in de Klaas Bouthal. Foto: FIX
De sint kwam in Eemnes in een Fiat 500. Foto: Bert van Klooster

Larense Zomerspelen 1907; een ode aan toneel dat alle zintuigen aanspreekt

Eduard Verkade en Willem Royaards vinden dat schoonheid gevierd moet worden

In 1907 organiseert Jan Hamdorff de Larense Zomerspelen en zet daarmee Laren op de kaart als broedplaats van een nieuwe toneelvorm.

Margriet de Koning Gans heeft onder grote belangstelling haar boek over de Larense Zomerspelen in 1907 gepresenteerd. Foto: Koosje de Beer

LAREN Geen acteurstoneel, maar een voorstelling die voor de toeschouwer een diepe innerlijke beleving moet zijn. Aan het begin van de vorige eeuw was dat ondenkbaar in Nederland. Totdat Eduard Verkade en Willem Royaards in 1907 tijdens de Larense Zomerspelen 'Elckerlyc' op de planken brengen. Margriet de Koning Gans schreef een boek over de belangrijke rol die Laren heeft in de moderne toneelgeschiedenis.

"Mijn dochter liet mij een artikel lezen over de Larense Zomerspelen van 1907", vertelt De Koning Gans, vroeger lerares Nederlands bij Laar & Berg, nu schrijfster van enkele boeken over de literaire geschiedenis van de Gooise dorpen. "Mijn interesse was gewekt. Wat waren die Larense Zomerspelen en waarom waren deze belangrijk voor het Nederlandse toneel? Waarom gebeurde dat in Laren? Ik ben het gaan uitpluizen en kwam in mijn zoektocht terecht in Duitsland, Engeland en Frankrijk. Het was enig."

Nederland liep achter begin vorige eeuw, volgens de schrijfster. De wereld veranderde in hoog tempo door de nieuwe mogelijkheden die stoom en elektriciteit brachten. Terwijl de plattelanders naar de stad trokken, ontvluchtten de rijken de rokende schoorstenen en kwamen naar het Gooi. Rond de Brink verrezen rietgedekte villa's en het chique hotel Hamdorff. "De tijdgeest verandert. Mensen zoeken naar verdieping en gaan zich interesseren voor filosofie en mystiek", legt De Koning Gans uit. "In Duitsland componeert Richard Wagner opera's als een totaal kunstwerk. Het decor, de muziek, de kostuums, de acteurs: alles en iedereen moet bijdragen aan een suggestieve sfeer die alle zintuigen zou aanspreken. Een hemelsbreed verschil met het acteurstoneel in Nederland, waar steeds dezelfde acteurs in steeds dezelfde ensceneringen en decors realistische toneelstukken op de planken brengen."
Eduard Verkade was in deze tijd voorbestemd om zijn vader in de Verkadefabriek op te volgen, maar hij studeerde liever toneelrollen in met het personeel. De tien jaar oudere Willem Royaards raakte geïnspireerd door de Tachtigers en bekwaamde zich onder andere in het voordragen van 'Mei' van Herman Gorter. "Ken je dit gedicht?", onderbreekt De Koning Gans haar verhaal. "Ik heb het een keer helemaal voorgelezen aan een vwo-5. De leerlingen hebben ademloos geluisterd."

Alles en iedereen moest bijdragen aan een suggestieve sfeer

De paden van de twee mannen kruisten elkaar in 1907 in Laren, toen Jan Hamdorff hen vroeg voor de Larense Zomerspelen. Zij brachten een legendarische opvoering van het middeleeuwse toneelstuk 'Elckerlyc'. "Een complete vernieuwing van het Nederlandse toneel", verklaart De Koning Gans. "De keuze voor middeleeuws toneel was ondenkbaar tot dan toe. Royaards en Verkade kozen juist wel hiervoor, getroffen als zij waren door de symboliek van de tekst. Laren was in dat jaar een landelijke sensatie en trok publiek van ver buiten het Gooi. Er reden extra treinen naar Hilversum en ook de stoomtram kreeg een extra dienstregeling. Lodewijk van Deijssel en Albert Verwey, twee in die tijd bekende Nederlandse schrijvers, waren erbij. Het moet een komen en gaan geweest zijn van dames in zwierige avondjurken en heren in chique avondkleding in ons dorp."
Hamdorff organiseerde in de jaren daarna de zomerspelen in Laren, maar het succes en de vernieuwing zijn na 1907 nooit meer geëvenaard. Voor Willem Royaards en Eduard Verkade betekenden de spelen hun doorbraak. De twee zouden echter nooit meer met elkaar samenwerken. Daarvoor verschilden zij toch te veel in karakter en ideeën, denkt De Koning Gans. "Ze speelden vaak dezelfde stukken, maar Royaards was in hart en nieren een realist, terwijl voor Verkade toneel een mystieke en symbolistische beleving moest blijven."

Larense Brink ligt er al 10 jaar sprookjesachtig en winters bij

Winter Village Laren is niet meer weg te denken uit het Gooise dorp. Ooit begon het als IJs op de Brink, destijds een initiatief van de drie Larense dames Sandra Bakker, Alexandra van Doorne en Carry Fransen omdat natuurijs lange tijd uitbleef. Tegenwoordig organiseert Dutch7 onder het NoName Label uit Soest het schaatsfeest.

Feeërieke sfeer op de Brink. Foto: Bob Awick

Laren "Een waar sprookje in de winter", noemt de huidige organisatie het evenement Winter Village Laren vol trots. "Een plek om te verwonderen en te bewonderen." De ijsbaan is vorige week zorgvuldig aangelegd en opgebouwd en afgelopen zondag officieel geopend. Op vrijdag mochten de LMHC-hockeyers de baan testen en vanaf zaterdag is ook het publiek welkom.

Wethouder Tijmen Smit is trots dat zoiets leuks voor kinderen - daar gaat volgens hem om - elk jaar weer wordt georganiseerd. "Zo leren de kinderen op een laagdrempelige en speelse manier het schaatsen kennen. Mijn kinderen hebben er weer zin in."

Kracht

Schaatsen huren zit bij de prijs in. Foto: Bob Awick
Lekker druk op de ijsbaan. Foto: Bob Awick
Feestelijke ballonnenboog bij de opening van Winter Village Laren. Foto: Bob Awick
Qualitytime! Foto: PSpotter
Zanger Patrick Willemse. Foto: PSpotter
Horeca Winter Village Laren. Foto: PSpotter
Dit kleintje was goed beschermd tegen het geluid. Foto: PSpotter
Met je vriendjes naar de ijsbaan. Foto: PSpotter

Vele activiteiten op en rond ijsbaan; van kerstmarkt tot supergezellige feestjes

Vrijwilligers staan al sinds jaar en dag klaar om er een succes van te maken. "De kracht van de gemeenschap", noemt Smit het.
"En nog steeds verzorgen vele vrijwilligers elk jaar de organisatie rond de ijsbaan met een speciale vermelding voor de ijsmeesters. Zij verzorgen niet alleen het ijs, maar zorgen ook voor een goede sfeer."

Maar even terug naar de roots. Bakker, Van Doorne en Fransen kwamen bij elkaar omdat de ijzers door de zachte winters amper uit het vet gehaald konden worden. En zij wilden zo graag dat hun kinderen iets van deze oer-Hollandse traditie zouden meekrijgen in hun opvoeding. Er werd afgekeken in een ander dorp.

Doe mee aan de lezersactie en win één van de tien 10-rittenkaarten

Op aanraden van de gemeenteraad maakte het drietal een moodboard en een Plan van Aanpak wat tot in de puntjes was uitgewerkt. Uiteindelijk - na een lang traject en veel hulp van de inwoners van Laren, veel ondernemers en de familie Blokker - werd een vergunning door de gemeente Laren afgegeven. Het schaatsfeest kon beginnen!

Kerstmarkt

Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 december is er een stijlvolle kerstmarkt op de Brink met mooie kramen, prachtige producten en in een sprookjesachtig decor. De organisatie verwacht zo'n vijftig standhouders. Zij bieden uiteenlopende luxe kerstartikelen en unieke kerstcadeaus aan. Vanzelfsprekend ontbreken ook de kraampjes met warme chocolademelk, stroopwafels, broodjes met warme worst en andere winterse versnaperingen niet. Het wordt weer heerlijk toeven op de Brink met zijn duizenden lampjes en sfeervolle aankleding. De openingstijden zijn: vrijdag 8 december van 12.00 tot 22.00 uur, zaterdag 9 december van 10.00 tot 19.00 uur en zondag 10 december van 12.00 tot 18.00 uur.

Winter Village Restaurant

Het Winter Village Restaurant is dagelijks geopend van 9.00 tot 23.00 uur (keuken vanaf 11.30 uur). Op 31 december is het restaurant geopend van 11.30 tot 17.00 uur. Reserveren kan vanaf vier personen via telefoonnummer 035-2031682. Het restaurant beschikt over honderd couverts en borrelfaciliteiten tot driehonderd gasten en is daarom geschikt om elke feestelijke bijeenkomst, zoals een verjaardag, jubileum, personeelsfeest of jaarlijkse afsluiting, te organiseren.
De Winter Village Buitenbar is open: maandag/dinsdag/donderdag van 15.00 tot 22.00 uur en woensdag/vrijdag/zaterdag/zondag van 12.00 tot 22.00 uur. Op 31 december is de buitenbar geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Tarieven

Een kaartje voor de ijsbaan kost 7 euro (voor de duur van twee uur) en de schaatsen (maat 28 tot en met 50) worden dan gratis verstrekt. Voor de allerkleinsten zijn er stabiele glij-ijzers in bruikleen te verkrijgen. Schaatsen op noren of klapschaatsen is verboden. Toegangskaarten kunnen zowel aan de kassa als online worden gekocht.
Het is ook mogelijk een 10-rittenkaart of abonnement aan te schaffen. In het kader van het 10-jarig bestaan kost een 10-rittenkaart (inclusief schaatshuur) 50 euro in plaats van 63 euro. Met een persoonsgebonden abonnement mag de houder ervan onbeperkt gebruik maken van de ijsbaan in de periode van 25 november 2017 tot en met 7 januari 2018. Dit kost 70 euro, inclusief schaatshuur. In principe is het dan toegestaan om per keer twee uur te schaatsen. Als de drukte op de baan het echter toelaat, is het toegestaan langer te schaatsen.

Activiteiten

Op de ijsbaan worden de komende weken tal van activiteiten georganiseerd, zoals: peuterschaatsen: iedere dinsdag van 09.00 tot 11.00 uur. Geen gevaar dat de kleintjes omver worden geschaatst door oudere, meer ervaren schaatsers en meer dan genoeg pinguïns zijn beschikbaar. Toegang 7 euro, waarbij de begeleider gratis mee het ijs op mag (zelfs met schoenen aan). Opgeven is niet nodig. Curling competitie: iedere woensdag van 19.30 tot 21.30 uur. Deelname: 25 euro per team. Discoschaatsen kan op de vrijdagen 22 en 29 december en 5 januari tussen 17.00 en 21.00 uur. Toegang: 7 euro.

Frozen

De personages van Frozen komen zaterdag 23 december tussen 14.00 en 16.00 uur naar Winter Village Laren. Ga samen op de foto en ontdek de magie van het Noorderlicht! Toegang is gratis. Het nieuwe jaar inluiden kan op maandag 1 januari tussen 14.00 en 18.00 uur tijdens de Nieuwjaarsborrel. Een dj zorgt voor de muziek. De toegang is gratis. De zes weken schaatsplezier worden afgesloten met een feestavond op zaterdag 6 januari (20.00 tot 24.00 uur). Toegang gratis. Maar een echt en knallend afsluitfeest staat gepland op zondag 7 januari van 13.00 tot 18.00 uur. Optredens zijn er van onder anderen Patrick Willemse en dj M-Ties. Gratis entree.

Foto's

Afgelopen zondag was er een grootste opening op de ijsbaan. Met bijzondere optredens van diverse artiesten. Het leverde mooie plaatjes op. U kunt de redactie ook een leuke schaatsfoto mailen. Dat kan naar redactie@belnieuws.nl. Wie weet ziet u uw kiekje wel terug in onze krant.

Gordon heeft vele edities van Winter Village Laren mogen openen. Maar wie opende de allereerste editie van 2007 - toen nog - IJs op de Brink? Weet je het goede antwoord? Mail dan naar marketing@wintervillage.nl en maak kans op één van de tien 10-rittenkaarten die No Name in samenwerking met de Laarder Courant de Bel weggeeft. Meedoen kan tot maandag 4 december. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

Zó mooi is de natuur

Foto: Albert van der Linden

Blaricum Zomaar op een ochtend nabij de steengroeve op de grens van Blaricum en Huizen.

Zon, mist en de reiger weet een kikker te vangen.

Alle foto's zijn gemaakt door Albert van der Linden uit Blaricum.

Foto: Albert van der Linden
Foto: Albert van der Linden
Foto: Albert van der Linden
Foto: Albert van der Linden

Mail ons!

Fotografeert u ook graag?

Maak ons deelgenoot en mail ons uw resultaat naar redactie@belnieuws.nl en wie ziet u uw foto terug in de krant.
Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een leuk afscheid, een mooi sportevenement, het kerstfeest op school, een ongeluk bij u in de straat of gewoon zoals Van der Linden dat met regelmaat doet: een mooie foto van de natuur.