Laarder Courant de BEL

5 december 2018

Laarder Courant de BEL 5 december 2018


Internetoplichter moet zelf dokken

Blaricum Als het aan de advocaat-generaal ligt moet een 41-jarige Blaricummer de Staat 44.000 euro crimineel verdiend geld terugbetalen. De man wordt beschouwd als een gewetenloze internetoplichter die met nepwebshops tussen 2010 en 2014 zo'n 175 mensen dupeerde door betaalde spullen niet te leveren.

De Blaricummer werd in 2014 veroordeeld tot veertig maanden celstraf en het betalen van tientallen duizenden euro's schadevergoeding aan zijn slachtoffers. De oplichter bood onder meer via zijn internetbedrijven hogedrukspuiten en wasmachines te koop aan. De rechtbank noemde hem in het vonnis ook een hardnekkige recidivist die zonder empathie opereerde.
In 2015 veroordeelde de rechtbank de oplichter tot het betalen van een ontnemingsvordering van 57.000 euro. Hij ging tegen deze uitspraak in hoger beroep, omdat hij beweerde dat hij het verdiende geld met anderen had moeten delen. De advocaat-generaal zei maandagmiddag in zijn requisitoir dat er weliswaar vermoedens zijn dat er misschien nog iemand anders heeft geprofiteerd van de opbrengsten, alleen is dit na uitgebreid onderzoek nooit bewezen. Wel had het Openbaar Ministerie (OM) de ontnemingsvordering bijgesteld op grond van een nieuwe berekening waardoor het bedrag lager uitviel (44.000 euro) dan het bedrag waarvoor hij door de rechtbank was veroordeeld.

5

Standje voor fractievoorzitter Liberaal Laren

Laren Collega-raadsleden van Jacqueline Timmerman (fractievoorzitter Liberaal Laren) hebben haar een standje gegeven naar aanleiding van de column 'Ondermijnen heeft veel gezichten' in het Larens Journaal van 16 november jongstleden. Timmerman heeft het daarin onder meer over zaken die letterlijk onder de tafel via WhatsApp en Twitter worden bepaald.

De motie vreemd aan de orde jegens Timmerman kwam als een konijn uit de hoge hoed: hij was niet bij aanvang van de vergadering gemeld. Larens Behoud, VVD, D66 en CDA stelden daarmee haar vertrouwelijkheid ter discussie. Wim van der Zwaan (LB) deed het woord en sprak namens zijn collega's zijn afkeuring uit over de inhoud van het artikel. Het spreekt voor zich dat de motie is aangenomen.
Timmerman, die zich niet de mond liet snoeren en voorstelde de telefoons voor aanvang van vergaderingen in te leveren, zei dat het droevig gesteld is met de openbaarheid van bestuur in Laren. "Het gevolg is de dood aan de boodschapper, want de waarheid mag kennelijk niet worden onthuld. Juist nu we zelfstandig blijven is zuiverheid en openbaarheid van bestuur van het allergrootste belang voor de toekomst van Laren. De democratie is in gevaar." Het ervaren raadslid Maria Klingenberg (LL) was pisnijdig: "Het is een schande wat hier gebeurt. Zo'n droevige vergadering als vanavond heb ik nog nooit meegemaakt."
De raadsvergadering van 19 december komt te vervallen. De raad komt op 30 januari weer bijeen.

Jarige Sinterklaas deelt uit aan jong én oud

Foto: De Zonnebloem

Eemnes Zonnebloem-gasten hebben Sinterklaas gevierd in restaurant Eemland. "Het was een geweldige middag", meldde Janny van Beest van De Zonnebloem. "De sint en zijn pieten hadden ondanks de drukte toch veel aandacht voor iedereen. Er was ook een quiz die de mensen aan het denken zette." Voor eenieder was er een pakje.

De Buitenplaats

Foto: Bob Awick

Nico en Leonie bieden een keer per twee weken weekendopvang voor kinderen die dit nodig hebben op boerderij De Buitenplaats in Eemnes.

14/15

Vrijwilliger kleding sorteren Kringloopwinkel Eemnes
Uw taken zijn: het sorteren en controleren van de ingebrachte kleding, het prijzen van kleding, kleding in de winkel hangen, de rekken op orde houden en klanten te woord staan die vragen hebben over kleding. Werktijden: maandag tot en met zaterdag van 08.30 tot 17.00 uur; dagdelen en aantal uren in overleg vast te stellen;
Vrijwilliger verwerking Kringloopcentrum in Eemnes
Tot uw taken behoren: het aannemen van de ingebrachte spullen, het meubilair bijvullen in de winkel, het afvoeren van niet-verkochte en afgekeurde spullen, schoonmaakwerkzaamheden en de klanten te woord staan. Werktijden: maandag tot en met zaterdag van 08.30 tot 17.00 uur; dagdelen en aantal uren in overleg vast te stellen. Contactpersoon: Gerard Luchtenberg van KringloopCentrum Eemnes-Huizen, telefoon 035-5380808 of kantoor@kceemnes.nl.

Koken en samen eten in Laren
Wie wil zo nu en dan koken voor een oude heer in Laren centrum, die het zelf niet meer kan en kant-en-klaarmaaltijden zo zat is? En daarna natuurlijk samen gezellig de maaltijd nuttigen. Werktijden: in overleg. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.
Betrouwbare chauffeur bij Stichting Het Spookbos
Wij zoeken een betrouwbare vrijwilliger om cliënten van zorgafdeling De Stal van school naar de groepsbegeleidingen te vervoeren. Ook moeten de kinderen vanaf de groepsbegeleiding op Het Spookbos weer naar huis worden gebracht.
We zoeken een chauffeur waar ze een band mee op kunnen bouwen. Hij/zij is een belangrijke schakel in de zorg voor de kinderen. U hoort mogelijk tijdens de rit verhalen die overgedragen dienen te worden aan de begeleiding. Wij bieden groepsbegeleiding op alle dagen van de week, behalve op vrijdag en zaterdag. Omdat er veel ritten te rijden zijn, zijn wij op zoek naar meerdere vrijwilligers. Werktijden: maandag, dinsdag en donderdag: +/- 14.45-16.00 uur en +/- 18.00-19.00 uur, woensdag: +/- 12.30-13.30 uur en +/- 18.00-19.00 uur en zondag: +/- 11.30-12.15 uur en +/- 17.30-18.30 uur. Contactpersoon: Leonieke Vos van Stichting Het Spookbos in Eemnes, telefoon 035- 5380061/06-54962667 of administratie@spookbos.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren-Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19, dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Weerbericht

Zeer onbestendig, geleidelijk minder zacht

Het vrij koude weer is sinds half vorige week uit de lucht. Een wisselvallig en zacht weertype is ervoor in de plaats. Tot en met zondag bepaalt een westelijke stroming het weer. Fronten van depressies brengen soms veel regen. In de loop van het weekeinde bouwt zich een gebied van hoge luchtdruk op. Na het weekeinde wordt het dan droger, maar ook geleidelijk kouder.

Donderdag en vrijdag

Na de regen op sinterklaasavond is het donderdag minder nat. Het klaart af en toe op. Later op de dag neemt de kans op regen weer toe. Voor vrijdag wordt veel bewolking verwacht met geruime tijd regen. De zuidwestenwind wakkert aan tot krachtig of mogelijk hard, met vrijdag kans op windstoten. Het is beide dagen zeer zacht met een maximum van rond 12 graden.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde overheerst de bewolking. Er valt van tijd tot tijd regen. Af en toe klaart het even op. De wind gaat geleidelijk aan draaien van west naar noordwest. Vooral zaterdag is de wind nog krachtig, maar zondag neemt de wind langzaam iets in kracht af. Het wordt ook minder zacht. Zaterdag kan het 8 à 9 graden worden. Zondag nog een graadje lager.

Weetje

Na een zeer droge zomer was ook de herfst van 2018 zeer droog. Er viel in onze regio circa 125 mm neerslag tegen 240 mm normaal. De herfst staat op de zevende plaats in de top 10 van droogste herfstseizoenen. Het was tevens de zonnigste herfst ooit gemeten met 457 uren zon tegen 314 uren normaal. Het vorige record was 449 uren zon in de herfst van 1959.

Bijzonder Laren verleidt bezoekers met magische kerst

Laren Bijzonder Laren prikkelt dit weekend de verbeelding en nieuwsgierigheid van haar bezoekers. Er is voor iedereen iets te doen, jong en oud; culinair genieten, winkelen en cultuur snuiven. De gehele decembermaand is gevuld met magische activiteiten.

Op de Brink kan naar hartenlust geschaatst worden. Langs de baan kan er genoten worden van de enige echte poffertjes van Cornelis de Haan, met uiteraard een glaasje glühwein. Op vrijdag 7 december tussen 17.00 en 20.00 uur wordt het Lichtjes Weekend officieel geopend op het podium voor het Brinkhuis. Deze avond worden bezoekers uitgenodigd om muzikale optredens van mannenkoor De Speuit, Veronique Sodano én muziekvereniging St. Jan bij te wonen. Optredens zijn voor het Brinkhuis en op de Nieuweweg. De basiliek en Johanneskerk zijn geopend en sfeervol verlicht met waxinelichtjes.
In het Lichtjes Weekend - zaterdag 8 en koopzondag 9 december - valt er veel te beleven in het dorp. Muzikaal is te denken aan het gratis koffieconcert in het Brinkhuis, mannenkoor De Speuit en muziekvereniging St. Jan. Ook is de Johanneskerk geopend om te genieten van een koor, mooie verhalen en glühwein. Daarnaast is het Singermuseum geopend voor kinderen om te knutselen in de kas in de tuin. Voor de volwassenen is er een kerstmarkt waar op het winterterras en in de villa genoten kan worden van een wijn- en kaasproeverij. De Singer Shop is omgetoverd tot een prachtige kerstwinkel en op zaterdagmiddag krijgen bezoekers kleuradvies over de sjaals van Mooivilt. Koopzondagen zijn er op 9, 16, 23 en 30 december; van 13.00 tot 17.00 uur zijn de winkels open.

Amnesty International schrijfactie Write for Rights

Eemnes Bij Bibliotheek Gooi en meer, vestiging Eemnes wordt maandag 10 december stilgestaan bij de Dag van de Rechten van de Mens. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie en schrijven brieven voor mensen die onrecht is aangedaan. Dat kan in Eemnes tussen 10.00 en 16.00 uur.

Tijdens Write for Rights schrijven mensen naar autoriteiten van verschillende landen. Ze komen in actie voor mensen die onrecht is aangedaan: bijvoorbeeld mensen die gevangen zitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wie ze zijn. Door al die brieven verandert hun leven: ze komen vrij, hun marteling stopt of ze krijgen bescherming omdat de regering zich onder druk gezet voelt.

Foto: Ab Walet

Veel paddenstoelen ben ik hier in de buurt niet tegengekomen dit najaar. Helaas, want ik kijk altijd graag en met verwondering naar die mooie creaties. In de buurt van het IJzeren Veld zag ik deze schoonheid gelukkig wel op de restanten van een oude beuk. Het is een spekzwoerdzwam. Prachtig scrabblewoord ook trouwens, alleen de letterwaarde is al 38 punten! De tijd van spelletjes en warme chocolademelk breekt weer aan!

3 / 28

Bouw Huis van Eemnes nadert hoogste punt - op 14 december is er pannenbier

Staalconstructie Huis van Eemnes van 43 meter

De bouw van het Huis van Eemnes gaat voorspoedig. Op 14 december wordt het hoogste punt bereikt, dan is er pannenbier voor de bouwvakkers.

Een drônebeeld van het Huis van Eemnes in aanbouw. Foto: Ot van der Wal (Studio Hikaru)

Eemnes Bouwbedrijf Vaessen leverde vorige week de grootste vakwerkspanten voor de bouw van het Huis van Eemnes. Deze spanten zijn in twee delen getransporteerd en hebben een gezamenlijke lengte van 43 meter en een hoogte van ruim 2,5 meter. Ze zijn onderdeel van de sporthal en zullen het grootste deel van de dakconstructie van de hal gaan dragen.

"En op 14 december wordt de overkapping geplaatst", vertelt burgemeester Roland van Benthem trots. "Dan is er pannenbier voor de bouwvakkers." De bouw gaat heel voorspoedig en de aannemer ligt op schema. "Daar zijn we heel content mee." Het gebouw wordt naar verwachting in juni 2019 opgeleverd, waarna een binnenhuisarchitect met de inrichting start. "Daarbij wordt de sfeer van het huidige De Hilt gekoesterd. Het wordt niet te strak en industrieel." Begin september vindt de officiële opening plaats. Momenteel wordt door gemeente gekeken naar de inrichting van de buitenruimte, waarbij er heel veel wensen zijn en een beperkte ruimte. Voor de architect is het belangrijk dat de zichtlijnen goed uitkomen. "Natuurlijk moet er voldoende parkeerruimte zijn en kijken we hoe we het buitenterras het mooist kunnen situeren. Heel veel Eemnessers gaan op de fiets naar De Hilt, dus waar laten we alle fietsen? Staan deze allemaal in het zicht of willen we die toch een beetje aan de zijkant doen?" Daarnaast is er oog voor het skatepark. Zoals het er nu naar uitziet, blijft deze intact. Verder wordt gekeken naar een goede en dubbele oversteekvoorziening vanaf de Fazantenhof naar de overkant, hoe blijft het hondenuitlaatgebied bereikbaar en voor de jongeren wordt achter het gebouw van Impuls een sociaal veilige ontmoetingsplek gemaakt. Ook worden de binnen- en buitenzijde van Impuls opgefrist, zodat een eigentijdse chill-outplek voor 12- tot 18-jarigen ontstaat. "En dat is best puzzelen op de beperkte ruimte", geeft de burgemeester toe.
Een brede informatieavond staat gepland voor 6 februari 2019.

De spanten zijn in twee delen getransporteerd. Foto: Vaessen

De bouw gaat heel voorspoedig en aannemer ligt op schema

Schooljeugd van Bernardus en OBB opent dansend schoolzone

Swingende opening van de schoolzone. Foto: Bob Awick

Blaricum Kinderen van de openbare basisschool Blaricum en katholieke basisschool Bernardus hebben donderdag al dansend in de lichte regen de nieuwe schoolzone bij hun school geopend.

Op de muziek en met aanwijzingen van de beweegcoach lieten de kinderen zien dat gezond bewegen goed voor je is.

Prachtig

Wethouder Liesbeth Boersen-de Jong vond de opening prachtig: "De kinderen laten zo goed zien hoe gemakkelijk het is om gezond te bewegen! Net als lopend en fietsend naar school gaan. Deze schoolzone helpt enorm om veilig en gezond naar school te gaan. Daar zijn we blij mee."

Herkenbaar

De schoolzone zorgt voor een herkenbare en duidelijke afbakening van de schoolomgeving, zodat het autoverkeer weet dat er een school in de buurt is. De regels van de schoolzone zorgen ervoor dat kinderen veilig te voet en op de fiets naar school kunnen gaan. Zo zijn op de Verbindingsweg een extra stukje voetpad en een zebrapad aangelegd. Ouders die hun kinderen toch brengen met de auto kunnen gebruikmaken van de Kiss & Ride-stroken.

Continurooster

Vanaf januari start KBS Bernardus overigens met een continurooster. De school begint dan om 8.30 uur en gaat uit om 14.30 uur (op woensdag om 12.30 uur). Op de OBB wordt al met een continurooster gewerkt.
De inrichting van de schoolzone is een samenwerking geweest van schooldirectie, schoolouders en gemeente. Omwonenden konden reageren op het inrichtingsplan tijdens een inloopavond van de gemeente. De realisatie van de schoolzone heeft enige tijd in beslag genomen.

Sandra Dop

De wieg van de nu 49-jarige Sandra Dop stond op de Driest in Eemnes. Ze is mede-eigenares van Puur aan de Dijk.

Je hebt 'n vrije dag, wat ga je doen?
"Vroeg zwemmen, fietsen naar het sluisje van Eemnes, wandeling langs de Eem en een espresso bij Ootje Eppie."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"De vader van mijn moeder, die heb ik nooit gekend. Ik ben nieuwsgierig naar hem."

Waar maak je je zorgen om?
"Of onze kinderen van nu later nog in een schone wereld leven."

Wat is je favoriete plek in Eemnes?
"Het sluisje van Eemnes en het wandelpad langs de Eem naar het pontje. Verveelt nooit!"

Eemnes mist nog ...?
"Een (biologische) slager."

Als je een dagje de burgemeester van Eemnes was, wat zou je doen?
"Dan neem ik meteen een snipperdag."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Dat Eemnes in de toekomst zijn oorspronkelijkheid kan behouden."

Favoriete jaargetijde?
"De herfst met z'n mooie zonlicht en prachtige kleuren."

Welke uitdaging wil je aangaan?
"Een trektocht met rugzak door het Himalayagebergte."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Vliegen in een Cessna terwijl je zwanger bent. Wat was ik misselijk!"

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Lach en de wereld lacht terug; het maakt je dag mooier en die van de ander ook."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Als iemand mijn hulp nodig heeft."

Favoriete tv-serie?
"'Klem'."

Favoriete muziek?
"Coldplay en George Michael."

Kerstkaarten voor Skate4AIR uitverkocht

Blaricum De kerstkaartenactie van Rosa, Mirte, Elise, Marijn en Tijke uit Blaricum voor Skate4AIR, de stichting die mensen met taaislijmziekte een normaal leven wil geven, is een doorslaand succes. Alle duizend kaarten zijn verkocht.

De laatste setjes zijn zondag op de Skate4AIR-dag in Thialf in Heerenveen van de hand gegaan. "De actie is een vrolijk succes geworden. Volgend jaar gaan de meiden extra kaarten maken en in mei beginnen om bedrijven te benaderen", vertelt Marieke Ton, moeder van Marijn.

Mooi verlicht programma in Johanneskerk

Laren De Johanneskerk aan de Naarderstraat is zaterdag 8 december van 16.00 tot 20.00 uur in kerstsfeer.

De deur van de kerk, die vijfhonderd jaar bestaat in 2021, staat wagenwijd open en wie wil kan binnenlopen om te kijken naar de kerststallen van Ina Snaterse, het koor te horen zingen, het carillon te horen spelen, te luisteren naar een verhaal, samen met de kinderen te knutselen en een glas glühwein te drinken. Naast de kerk staat een levende kerststal.

Gratis naar koffieconcert

Laren In het kader van het Bijzonder Laren Lichtjesweekend vindt er zaterdag 8 december een gratis koffieconcert plaats in het theater van het Brinkhuis.

Babette van Helsdingen (fluit) en Geertje Nooitgedagt (piano) spelen muziek van Jehan Alain, J.S. Bach en Pierre Sancan. Het optreden duurt van 11.00 tot 11.30 uur.

Monteur na val gewond naar ziekenhuis

Foto: Caspar Huurdeman

Blaricum Hulpdiensten werden vrijdag opgeroepen voor een ongeval bij Vishandel Blaricum. Een monteur van een bedrijf in koelsystemen uit Volendam was van grote hoogte gevallen. De man is onder begeleiding van een trauma-arts met spoed naar een ziekenhuis vervoerd. "Eventueel onderzoek rondom het incident wordt gedaan door de arbeidsinspectie", vertelt de politie.

Slachtoffers gelokt door diverse nepwebshops

Vervolg voorpagina

De Blaricummer (41) werd voor 2010 ook al veroordeeld voor internetoplichting. Na zijn vrijlating in 2010 verhuisde hij naar Venezuela, waar hij op de oude voet verder ging en tot 2014 zijn slachtoffers wist te lokken door zijn nepwebshops.
Maandag zei de advocaat van de Blaricummer dat hij zijn leven verbeterd heeft. "Hij is een hardwerkende man die zijn eigen bedrijf runt."Of dat zo is, is nog maar zeer de vraag. Op internet duikt zijn naam voortdurend op met klachten van klanten die dit jaar nog door hem zijn gedupeerd. Er is zelfs een Facebookpagina aangemaakt waarop gedupeerden hun ervaringen delen.

Uitspraak

Het hof doet in de ontnemingsvordering over een aantal weken uitspraak.

Terrein voor Brinkhuis afgesloten

Laren Het parkeerterrein voor het Brinkhuis is van donderdag 6 december 18.00 uur tot maandag 10 december 10.00 uur afgesloten voor alle verkeer. Dit vanwege activiteiten van ondernemersvereniging Bijzonder Laren.

Aad Kok als Dickens. Foto: Leo Janssen

Een van de beroemdste schrijvers aller tijden, de Engelse auteur Charles Dickens, had in zijn testament laten opnemen 'hem onder geen enkele voorwaarde onderwerp te maken van een monument, herdenkingsteken, of welk eerbewijs dan ook'.

Ruim honderd jaar later interpreteerde Dickens' achterkleinzoon David het heel anders: "Algemeen wordt aangenomen dat hij in zijn testament bescheiden was, toch bedoelde hij meer 'Als jullie erop stáán...' Een 'tongue in cheek' van Engelands populairste schrijver, die eigenlijk heel graag een standbeeld wilde maar dat niet rechtstreeks durfde te vragen. Dickens was namelijk gek op publiciteit.
Vijf jaar geleden werd op Guildhall Square in Portsmouth door de 9-jarige Oliver Dickens het standbeeld van zijn over-over-overgrootvader - met een boek in de hand en een stapel boeken naast hem - vlak bij het geboortehuis onthuld. "To express Dickens's energy, the richness of his imagination and the abundance of his output", aldus maker Martin Jennings.
Die output is deze kersttijd 'in overvloed' te vinden. Zoveel wordt er rond de man 'who invented Christmas' georganiseerd. Struin rond op een van de kerstmarkten in Victoriaanse stijl, schreeuwen de plaatselijke VVV’s. Ontmoet Dickens' personages als Scrooge, Oliver Twist en Mr. Pickwick. Verdwaal tussen weeskinderen, kantoorklerken, deftige lieden en Christmas Carol-singers. In Deventer, Steenwijk, Leeuwarden, Krommenie, Tiel, Pernis en noem maar op.
De laatste jaren is mijn perfecte entree naar een vrolijk Victoriaans kerstfeest dicht bij huis: in Laren tijdens een van die intieme voorstellingen in het sfeervolle Dickenstheatertje met de Laterna Magica, de toverlantaarn met een unieke glasplatenverzameling. Een visitekaartje voor ons dorp. Het bevlogen initiatief in de achtertuin van de voormalige elektriciteitswinkel van Henk Calis aan de P.C. van den Brinkweg 11 van twee enthousiaste Laarders: de dramaturge, vertaler, bewerkster en schrijfster Else Flim en haar man, historisch researcher en acteur Aad Kok, oud-directeur organisatie ABN AMRO.
Dagelijks investeren zij veel energie en research in het bewerken en spelen van het oeuvre van de wereldberoemde schrijver. Net zoals bij Singer Laren komt het publiek inmiddels uit heel Nederland. "En héél 't Gooi", zoals de lantaarniste het publiek tot grote hilariteit voorhoudt. Gelukkig dat deze begeesterde Dickensfans niet alleen nationaal, maar ook inmiddels internationaal zijn opgevallen in de verschillende Dickensgenootschappen en daarvoor in Amerika als beste zijn onderscheiden, te midden van tweehonderd internationale wetenschappers en performers tijdens de conventie van The Magic Lantern Society USA & Canada in New Orleans. Een geweldige bevestiging.
Zoals het Victoriaanse publiek in de tijd van Dickens ieder jaar reikhalzend uitkeek naar een nieuw kerstverhaal, zo verheug ik mij nu weer op de komende kerstvoorstellingen vol heerlijke behaaglijkheid, sentimentaliteit, Dickens' strijd tegen sociaal onrecht, de unieke glasplaten uit de toverlantaarn en vooral veel verwondering. De speellijst: 14 december 20.00 uur, 23 en 26 december 14.00 uur. Kaarten à 15 euro via dickens@ziggo.nl, 035-8872376 of www.dickenstheater.nl. Rennen, mensen!

Speldje voor Kunststad-helpers Blaricum

Burgemeester Joan de Zwart bedankt vrijwilligers

Nol van Bennekom kreeg als enige het kleinood opgespeld. Foto: Yvonne Verburg

Blaricum Tijdens een informele 'bedankborrel' in het gemeentehuis van Blaricum had burgemeester Joan de Zwart-Bloch voor dertig gasten een herinneringsspeldje meegebracht. Daarmee bedankte ze de mensen die zich hebben ingespannen voor de feestelijke activiteiten in het kader van de viering Blaricum Kunststad van het Jaar 2018.

Speld is een gestileerde miniatuur van dat bronzen kunstwerk

Deze eretitel kreeg Blaricum van de Stichting Kunstweek, die elk jaar uit een reeks genomineerde gemeenten een winnaar aanwijst. Burgemeester De Zwart verklapte dat zij door de prijs werd verrast. Ze wist natuurlijk wel dat er in het dorp een actief cultureel leven is en dat Blaricum binnen haar grenzen talrijke kunstenaars heeft, maar ze had nooit kunnen bevroeden dat Blaricum boven aan een lijst van kunstzinnige plaatsen zou prijken. Maar de blijdschap was er niet minder om. Met steun van de gemeente werden tal van activiteiten door het jaar heen georganiseerd. Het maandelijkse Kunstcafé werd voor één keer in de openlucht gehouden, er was een fotowedstrijd, een muzikale happening onder leiding van dirigent Peter Santa, schoolactiviteiten en nog veel meer.

Aan de titel Kunststad van het Jaar was ook een prijs verbonden in de vorm van een door kunstenares Lidy Ponte gemaakte bronzen sculptuur, die nu prijkt in een vitrine in het gemeentehuis.
De zilverkleurige herinneringsspeld is een gestileerde miniatuur van dat bronzen kunstwerk. Nol van Bennekom kreeg het speldje door de burgemeester opgespeld. Via hem bedankte ze alle vrijwilligers voor wie een persoonlijke enveloppe met het speldje klaar lag. Nol van Bennekom is verbonden aan de Stichting Kunst & Cultuur Huizen en was een van de bijdragers aan de feestelijke kunststadactiviteiten. Hij is onder meer lid van de werkgroep Kunstcafé in Het Vitus en programmeur van het maandelijkse Blaercom Jazz Café.

CDA/D66-motie 'overbodig en prematuur'

Laren Een motie van CDA en D66 leidde tot een aardig debat maar niet tot overeenstemming om nu gezamenlijk de handschoen op te pakken hoe de bestuurskracht regionaal, inclusief op het niveau van de BEL Combinatie, te verbeteren.

Nico Wegter (D66) en Erwin van den Berg (CDA) wilden de noodzaak benadrukken dat er na het besluit van Gedeputeerde Staten (GS) geen reden kan zijn nu achterover te leunen, maar de oproep van de minister te volgen.

Sympathiek

Het college van burgemeester en wethouders noemde de motie overbodig en prematuur en deed de suggestie om wellicht in januari een gezamenlijke verklaring op te stellen die de ratio van de motie reflecteert. De VVD had geen behoefte aan deze tekst en vond de motie hoe dan ook te vroeg, Liberaal Laren was tegen en Larens Behoud vond de inbreng sympathiek, maar te vroeg en zei: "Kom er in januari op terug, dan is er een redelijke kans dat wij de motie zullen steunen." De conclusie van CDA en D66: "We houden de motie nu aan tot raad van januari en sluiten amendering van bestaande tekst niet uit."

Kick-off buurtschap Crailo

Laren GEM Crailo en Team C organiseren maandag 10 december een kick-off-informatieavond met betrekking tot buurtschap Crailo, dat door de gemeenten Laren, Hilversum en Gooise Meren wordt ontwikkeld.

Buurtschap Crailo is een plek waar wonen, natuur, duurzaamheid en bedrijvigheid op een aansprekende manier samenkomen. De drie gemeenten hebben de GEM Crailo B.V. opgericht om de ontwikkeling ter hand te nemen.
Eenieder die geïnteresseerd is en een bijdrage wil leveren is voor de bijeenkomst uitgenodigd. Doel is om iedereen de gelegenheid te geven kennis te maken met de projectteamleden van GEM Crailo en Team C. Daarnaast wordt uitgelegd op welke wijze men input kan leveren op het ontwerpproces. De kick-off-informatieavond vindt plaats op maandag 10 december van 19.15 tot 21.00 uur op het terrein van Crailo, bij de Groene Afslag, aan de Amersfoortsestraatweg 113.

Tweede editie van Het Blaricums Kerstdiner staat weer voor de deur

Gezellig samenzijn in tuin van Achterom 1 op 12 en 13 december

In de tuin van pandje Achterom 1 - achter de Dorpskerk - vindt op 12 en 13 december de tweede editie van Het Blaricums Kerstdiner plaats.

Vorig jaar was Het Blaricums Kerstdiner een groot succes. Foto: Bob Awick

Blaricum "Iedereen kan aanschuiven", vertelt Anneleen Walch uit Blaricum. Zij organiseert samen met Maartje Smit de tweede editie van Het Blaricums Kerstdiner. Het evenement werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd door Dorpskerk-vrijwilliger Trudy Baan en Ron Flens (koster bij de genoemde kerk). Het werd een gigantisch succes. Beide avonden waren binnen no time uitverkocht.

Het is een gigantische klus om dit diner te regelen omdat er veel bij komt kijken. Mede daarom is Walch ingeschakeld. Zij runt haar bedrijf RedEvents en weet als eventmanager dus van wanten.

Gezellig samenzijn

Anneleen Walch: 'Qua aankleding hebben we het gefinetuned'

Tijdens dit bijzondere kerstdiner is op beide avonden plaats voor maximaal honderd mensen. "Het wordt écht een gezellig samenzijn." Zelf praat Walch over een combinatie van het Larens Dorpsdiner en het Blaricumse aspergediner. Gasten komen vanuit de kerk en Blaricum. Echter, ook inwoners van Laren en Eemnes zijn welkom!

Met passie

Het 3-gangendiner vindt plaats in de tuin van Achterom 1 - achter de Dorpskerk - en wordt net als vorig jaar met veel passie bereid door Floris Kok van Floris Catering uit Huizen. Walch: "De gasten moeten bij aanmelding hun keuze voor vis, vlees of vegetarisch aangeven. Dan kunnen ze ook hun allergieën bekendmaken, waar dan rekening mee gehouden wordt." In de verwarmde tent komen vijftien feestelijk gedekte, grote, ronde tafels. "Qua aankleding hebben we het gefinetuned", meldt Walch. Op de achtergrond speelt kerstmuziek.

Deelname aan Het Blaricums Diner, dat om 18.00 uur begint, kost 25 euro (inclusief aperitief, 3-gangendiner en drankjes). Aanmelden (tot en met 10 december) kan via info@dorpskerkblaricum.nl.

Volkskerstzang

Daarnaast organiseert de Dorpskerk zaterdag 15 december om 20.00 uur een Volkskerstzang. Naast de traditionele kerstliederen die als samenzang gezongen worden, zijn er ook twee koren: de Urker Voices met Willemijn de Munnik (sopraan) en het Utrechts Byzantijns Koor onder leiding van dirigent Iryna Gorvanko.

De Urker Voices en de samenzang worden gedirigeerd door Bert Moll. Het orgel wordt bespeeld door Wybe Kooijmans. De toegang is vrij.

Jeugd

Voor de jeugd vindt zondag 16 december tussen 16.00 en 17.00 uur het Kerstfeest-voor-Iedereen plaats en maandag 24 december is er om middernacht de kerstnachtdienst.

Drie partijen melden zich voor nieuwe bestemming bibliotheek

De bibliotheek aan de Raadhuislaan. Foto: De Bibliotheek

Eemnes De bibliotheek verhuist naar het Huis van Eemnes, dus het huidige pand aan de Raadhuislaan komt per 1 september 2019 vrij. Voor wat betreft de nieuwe bestemming hebben drie partijen met serieuze initiatieven zich gemeld.

Wethouder Jan van Katwijk: "Het meest eenvoudige zou zijn geweest om het te verkopen aan de hoogste bieder, maar we willen als college kijken naar een maatschappelijke bestemming. We gaan nu met deze partijen praten en luisteren naar hun verhaal." Het gebouw dient een sociale functie te krijgen, zoals wonen of recreatie. "De ingediende ideeën liggen in de sfeer van sport en mogelijke woningbouw, maar het is allemaal heel pril." Het gebouwtje blijft overeind. "We zullen aan de stedenbouwkundige om aanbevelingen vragen."

Het pand is overigens niet in z'n geheel eigendom van de gemeente; fysiotherapeut Jan-Marten Schotsman is mede-eigenaar. Een verhuizing van de fysiotherapiepraktijk verwacht de wethouder niet: "Die impact krijgt het niet." In ieder geval zo'n initiatiefnemer heeft zich nog niet gemeld. "Dus we richten ons met name op het bibliotheekgedeelte", vult burgemeester Roland van Benthem de wethouder aan. "Sommigen zijn creatief en zien woonmogelijkheden voor starters en/of senioren." Van Katwijk: "We stellen vier criteria: het moet financieel solide zijn, we letten op de aantallen zoals die ook in het collegeprogramma vastliggen, we kijken naar doelgroepen (starters/senioren) en het moet een verfraaiing van het dorp opleveren."

Bouw van 36 woningen op voormalige houtzagerij aan Zijtak kan beginnen

Ton Stam: 'Dit bouwplan is optimaal ingepast in het bestaande gebied'

Wethouder Ton Stam en Daan Huitink, directeur van MBB Ontwikkeling. Foto: Gemeente Laren

Laren Met de overdracht van de grond van de voormalige bibliotheek kan bouwbedrijf MBB starten met het bouwen van 36 koopwoningen op het terrein van de voormalige houtzagerij aan de Zijtak in Laren. Daan Huitink, directeur van ontwikkelaar MBB Ontwikkeling, en wethouder Ton Stam hebben een krabbel gezet onder de grondoverdracht.

"Als gemeente zijn we heel bij met dit moment, om meerdere redenen", vertelt wethouder Stam. "Straks staat hier een mooie mix van woningen, waaronder veertien betaalbare koopwoningen die doorstroming van (sociale) huur in Laren naar een koopwoning mogelijk hebben gemaakt. Een goed voorbeeld ook van samenwerking met de buurt. Want omwonenden hebben vanaf het begin het plan mee ontwikkeld. Het resultaat is dat dit bouwplan optimaal is ingepast in het bestaande gebied."

Mix van koopwoningen

Naar verwachting start deze maand het voorbereidende werk

Op de locatie van de oude houtzagerij staat straks een mix van veertien betaalbare woningen en 22 woningen uit het hogere segment (2-onder-1-kap en vrijstaand). Er is veel animo voor de woningen: meer dan 70% is inmiddels verkocht. De betaalbare koopwoningen waren heel snel verkocht. Met een gemiddelde koopprijs van 250.000 euro vrij op naam zijn ze geliefd bij starters op de woningmarkt. Mensen die een (sociale) huurwoning in Laren achterlaten kregen hierbij voorrang.

Inbreng van bewoner

De herinrichting van het gebied heeft even geduurd. Zo moest het oorspronkelijke bestemmingsplan aangepast worden. Een klankbordgroep met bewoners uit de buurt werkte vanaf het begin intensief mee aan het ontwerp. Zo werd de locatie van de woningen bepaald alsook de inrichting van het gehele gebied.
Naar verwachting start deze maand het voorbereidende werk. De bouw duurt ongeveer anderhalf tot twee jaar. Bouwbedrijf MBB zal er alles aan doen om de overlast van het bouwen gedurende de hele periode voor omwonenden tot een minimum te beperken. Tijdens de sloopwerkzaamheden op het terrein is inmiddels ervaring opgedaan met bouwroutes. MBB informeert de komende tijd de omwonenden over de planning van de bouw en het bouwverkeer.

Historie

De woningen van De Houtzagerij verschijnen op een historische locatie. In 1874 is Van Dijk Houthandel en Zagerij op deze plek opgericht. Gestart als timmerbedrijf ontwikkelde de firma zich tot houthandel, producent van houtwaren en aannemer. De houten kraanbaan wordt gerestaureerd en krijgt een prominente plek in het plan, waardoor de herinnering aan de houthandel voortleeft.

Bouwproject Blaricum op Zoom komt nu op stoom

Tijdens de bouwstart afgelopen maandag. Foto: LINQ Vastgoedontwikkeling

Blaricum Het feestelijke startsein van de bouw van Blaricum op Zoom is gegeven. Wethouder Anne-Marie Kennis sloeg maandag een symbolische boorpiket. Zij werd daarbij geholpen door de familie Kos en andere enthousiaste (jonge) toekomstige bewoners van de twaalf twee-onder-een-kapwoningen aan de Meentstroom.

De ruime, elegante woningen zijn ontwikkeld en worden gerealiseerd door Linq Projecten, Le Clercq Planontwikkeling en Nikkels bouwbedrijf. Maas Architecten heeft getekend voor de zes verschillende ontwerpen. Elk ontwerp zoekt op moderne wijze aansluiting bij het klassieke en landelijke karakter van de traditionele bebouwing in Blaricum. De kleinschaligheid van het schiereiland en de ligging aan doorvaarbaar water geven de plek een geheel eigen identiteit. Botenbezitters kunnen hun boot bij huis aanleggen. Alle twaalf woningen zijn verkocht. Op dit moment is de tweede fase van Blaricum op Zoom in verkoop. De bouw van deze veertien twee-onder-een-kapwoningen start in het voorjaar van 2019. Info: blaricumopzoom.nl.

Wimmy Hu trekt met pijn in het hart stekker uit CHA! Laren

'Twee zaken tegelijk bouwen en runnen, was te veel'

Horecaondernemer Wimmy Hu heeft ervoor gekozen haar restaurant CHA! te sluiten. Structureel 100 tot 120 uur per week werken werd haar te veel.

Wimmy Hu sluit vrijwillig restaurant CHA! Foto: Bob Awick

Laren CHA! aan de Naarderstraat is ruim een halfjaar na de opening permanent dicht. "We draaiden zeer dankbaar, direct op volle toeren, maar ergens in de afgelopen maanden is mijn elastiek geknapt", reageert Wimmy Hu, eveneens eigenares van The Red Sun in Blaricum. Ze heeft te veel hooi op haar vork genomen door aan twee zaken tegelijk te bouwen.

Ze nam de beslissing samen met haar echtgenoot Pieter van den Ham.

Rollercoaster

Groot deel van het CHA!-team zal worden ingezet in Blaricum

"De laatste weken waren een rollercoaster aan emoties, maar met pijn in ons hart, maakten we - weloverwogen - de moeilijkste beslissing ooit. Want na twee jaar lang, non-stop zeven dagen in de week werken met gemiddeld 100 tot 120 uur, is de koek nu fysiek en mentaal echt op", vertelt Wimmy Hu.

Hu en Van den Ham startten in de zomer van 2016 het nieuwbouwproject aan de Naarderstraat. "We zouden samen één restaurant gaan runnen en bewust boven de zaak gaan wonen, zodat er ook qualitytime overblijft voor gezin, familie en vrienden. Echter, halverwege de nieuwbouw in Laren kwam totaal onverwacht mijn oude liefde The Red Sun uit de lucht vallen. Zonder enige aarzeling hebben we 'mijn kind' opgevangen en nieuw, bruisend leven ingeblazen. Vanaf toen liep opeens alles anders."

Valkuil

Hu's enorme besef van verantwoordelijkheid, perfectionisme en passie drijft haar tot het uiterste. "Ik kan daardoor niet loslaten, dat is een kracht, maar in deze ook een valkuil. Het is daarom onmogelijk om mij voor 100% te geven op twee plekken tegelijk, zonder mezelf daarin onderweg te verliezen en de kwaliteit van het leven op te offeren. Daarom kiezen we voor onze gezondheid en ons privégeluk in plaats van nog meer zakelijk geluk. Pieter en ik gaan verder met één restaurant, wat oorspronkelijk ook het plan was. We gaan samen met een dosis hernieuwde energie en volledige focus alléén The Red Sun runnen." Het Blaricumse team krijgt uitbreiding, want een groot deel van het CHA!-team wordt daar ingezet.

De horecalocatie aan de Naarderstraat wordt in de toekomst verhuurd.

Bergetappe wandelaars

Laren Maar liefst vier 'bergen' moeten er worden bedwongen tijdens de tweede groepswandeling van de Stichting Wandelvierdaagse Het Gooi op zondag 9 december: de Larenberg (achter Tergooi), de Tafelberg, het Huizerhoogt en de Woensberg.

De 18 kilometer lange tocht voert de lopers naar Blaricum en omgeving. Halverwege wordt gepauzeerd bij de Blaricumse tennisvereniging B.L.T.C. aan de Schapendrift. De terugweg naar Laren gaat via de Gooiergracht en de Postiljonheide.
Start en finish is het clubgebouw van SV Laren'99 aan het Schuilkerkpad, waar het gezelschap om 9.30 uur op pad gaat. Inschrijven tussen 8.45 en 9.15 uur in de clubkantine. Er wordt een bijdrage (3,50 euro, leden KWBN 2,50 euro) gevraagd voor de koffie met koek onderweg. Honden mogen niet mee.

Laren'99-trainer vertrekt

Laren Voetbaltrainer Roberto Tessaro vertrekt aan het eind van dit seizoen bij SV Laren'99. Hij geeft aan dat hij niet zijn beleving kwijt kan bij de Larense voetbalclub.

Het eerste elftal speelt dit seizoen voor het eerst in de 3e klasse zaterdag en draait hierin behoorlijk mee.
De trainer nam het stokje over van het deze zomer naar OSM'75 vertrokken clubicoon Fred Roest. De Naarder was voorheen actief als assistent-trainer van SDO en speelde zelf bij BFC en SDO.

Nu is het tijd om de stap te zetten richting het hoofdtrainerschap, zei Tessaro in september: "Ik heb zelf ook mijn ambities en dan moet je ervaring opdoen als hoofdtrainer. Als een ambitieuze club als Laren je die kans biedt, pak je die aan." Helaas kan de Naarder zijn draai bij de club niet vinden.

Ode aan Toon

Laren Er zijn nog enkele plekken voor de zaterdagvoorstelling 'Altijd zal ik van je houden', die Maurice Hermans als eerbetoon aan zijn vader Toon in het Brinkhuis brengt. Kaarten à 25 euro via reserveren@hartvanlaren.nl.

Van Weegen: 'De kinderen brengen leven in de brouwerij'

Op bezoek bij Nico en Leonie op zorgboerderij De Buitenplaats

Eens per twee weken logeren veertien kinderen op zorgboerderij De Buitenplaats in Eemnes. Nico van Weegen en Leonie Gerla zorgen ervoor dat de kinderen een leuk weekend hebben én het een en ander opsteken. Maar vrijheid blijheid is belangrijk, want in de klas zitten ze al vaak genoeg op elkaars lip. Leonie: "Ik vind het heerlijk voor de kinderen dat ze hier de ruimte hebben om zonder veel druk hun eigen ding te kunnen doen." De kinderen zelf vinden het ook geweldig op de boerderij. "Het is hier veel leuker dan op mijn vroegere logeeradres", zegt Olivier.

Leonie Gerla, Nico en Linda van Weegen zorgen ervoor dat de kinderen een fijn weekend hebben op de boerderij. Foto's: Bob Awick

Eemnes Nico van Weegen en Leonie Gerla bieden een keer per twee weken weekendopvang voor kinderen die dit nodig hebben op boerderij De Buitenplaats in Eemnes. Voor Nico als boer zonder achtergrond in de zorg was dit acht jaar geleden een gewaagde stap. Hij heeft geen spijt van deze beslissing. "De kinderen brengen leven in de brouwerij en ik vind het leuk om samen met hen te klussen", vertelt hij enthousiast.

Nadat hij in 2010 besloot om te stoppen met het kleinschalig houden van melkvee, zocht Nico een andere aanvulling voor zijn boerenbedrijf met ruim twintig pensionpaarden, veertig schapen en jong vee. "Dat was nog een behoorlijke zoektocht", blikt hij terug. "Wat past bij mij? Wat mag van de gemeente? Een paardenkoper vertelde in die tijd enthousiast over de zorg. Zijn verhaal bracht mij op dit idee en is eigenlijk het prille begin geweest van deze zorgboerderij."

Nico volgde de basiscursus voor zorgboer van het LTO en bezocht open dagen van andere zorgboerderijen. "Er zijn natuurlijk veel doelgroepen die zorg nodig hebben, maar tijdens mijn bezoekdagen bij anderen merkte ik al snel dat werken met kinderen mij het beste lag", vat hij zijn keuze om een zorgboerderij te beginnen voor kinderen met autisme of andere gedragsproblemen samen. Veel ouders en kinderen waarderen de huiselijke sfeer op de zorgboerderij. "Vaak vindt de dagbesteding of het logeren in een apart bijgebouw plaats, maar hier kunnen de kinderen in het huis zelf slapen", legt Leonie uit. Zij is leerkracht in het speciaal onderwijs en is daarnaast, samen met Nico en diens partner Linda, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de zorgboerderij. De ruimte is er omdat de boerderij altijd door twee families werd bewoond. Nico is op De Buitenplaats geboren en nooit verhuisd. "De boerderij is door mijn opa gebouwd", licht hij de familiegeschiedenis toe. "Op een gegeven moment hebben mijn ouders de boerderij overgenomen en woonden opa en oma op de bovenetage. Later was 'boven' de plek voor mijn ouders, toen ik verantwoordelijk werd voor de boerderij. Nu zij daar niet meer wonen, hebben we ruimte genoeg om de kinderen te laten logeren. Alleen de keuken heb ik verbouwd, zodat we met tien kinderen aan de grote tafel kunnen eten."

Planbord

Schilderijtjes die de kinderen op De Buitenplaats hebben gemaakt.

Kinderen waarderen de huiselijke sfeer op de zorgboerderij

Leonie wijst naar het planbord op het aanrecht waar alle activiteiten van de dag overzichtelijk staan opgeschreven. Op zaterdagochtend is het de bedoeling dat de kinderen een verplichte taak doen. Zo maken ze elke week het kippenhok schoon of vegen ze het erf aan. Volgens Leonie stribbelen de jongens en meisjes weinig tegen. "Het doen van deze klussen is een regel en juist deze groep houdt van regels", zegt ze.

Na de verplichte taakjes gaan Leonie en Linda zaterdags geregeld met de kinderen op pad: naar het strand, de Maarsseveense plassen of een trampolinepark, om maar een paar voorbeelden te noemen. "Soms zijn deze uitjes best moeilijk voor de kinderen", weet de ervaren begeleidster. "Bijvoorbeeld als er harde geluiden zijn. Toch gaan we dat niet uit de weg, want ook met deze prikkels moeten de kinderen leren omgaan." Op andere momenten is het vooral vrijheid blijheid op de boerderij, want dat is ook heel belangrijk, benadrukt Leonie. "In de klas zitten ze al de hele week op elkaars lip. Ik vind het heerlijk voor de kinderen dat ze hier de ruimte hebben en zonder veel druk hun eigen ding kunnen doen."

Structuur

Leonie en Nico kunnen opvang bieden aan veertien kinderen

Vandaag staat na het ontbijt en tandenpoetsen vrij spelen op het programma. Voor de middag bestaat de keuze uit activiteiten als schapen vangen en paardrijden. Daarnaast helpen de kinderen met allerlei klussen op de boerderij. "We hebben vaak jonge kalfjes en lammetjes die ze mogen verzorgen", vertelt Nico. "Daarnaast betrek ik ze zo veel mogelijk bij alles wat er op een boerderij gebeurt. Tijdens de lammertijd kijken ze mee als de lammetjes geboren worden. In het begin is dat heel erg eng, maar daarna vinden ze het geweldig." Alleen op gezette tijden mogen de kinderen achter een beeldscherm. "Structuur en duidelijkheid zijn belangrijk voor deze groep", verklaart Leonie. "Toch wijk ik soms van het programma af, want de kinderen moeten ook leren om te gaan met veranderingen. Tijdens zo'n schakelmomentje leg ik de nieuwe situatie natuurlijk wel heel duidelijk uit."

Mindcraft

Olivier en Ruben willen graag vertellen over hoe zij hun logeerpartij op De Buitenplaats beleven. Olivier vindt het bij Nico en Leonie fijner dan bij een eerder logeeradres. Er is hier veel meer te doen, hoewel hij zich ook weleens verveelt, zegt hij eerlijk. Leonie reageert laconiek: "Jullie weten toch dat je van vervelen ook heel creatief wordt?", vraagt ze braafjes. De jongens moeten lachen, maar op de vraag wat de twee het liefste doen op De Buitenplaats klinkt het in koor: 'Mindcraften!' "Thuis ben ik altijd alleen aan het gamen", legt Ruben uit. "Hier kan ik Mindcraft met de anderen spelen. Dat is veel leuker."
Ze zouden graag nog verder kletsen in de warme keuken, maar gedecideerd stuurt Leonie het tweetal weer naar buiten. "Je merkt dat de kinderen sociaal groeien", is haar observering. "De kinderen zijn hier om zo nu en dan het gezin te ontlasten. Daarnaast ontmoeten ze andere kinderen met autisme. Zeker als ze in het regulier onderwijs zitten, merk je dat die herkenning fijn voor ze is."

Koffiemoment

Leonie en Nico kunnen opvang bieden aan veertien kinderen. Sommige van hen blijven een dag, de andere overnachten in een van de twee slaapkamers op de bovenetage. Aan het begin en eind van het weekend - als de kinderen worden gebracht en gehaald - is er een koffiemoment met de ouders. Leonie: "Terwijl de kinderen naar buiten gaan of een spel doen, horen wij van de ouders wat er speelt. Aan het eind van het weekend bespreken we met de ouders wat de kinderen hebben gedaan. Niet alle kinderen vertellen hun belevenissen spontaan en dan helpt het als vader of moeder hier gericht naar kan vragen."
Daarnaast houdt Leonie contact met de opvoeders via de telefoon en de mail. Bijvoorbeeld om door te kunnen praten over het bereiken van de doelen, want het idee is dat de kinderen ook op sociaal vlak het een en ander opsteken op de zorgboerderij. "Respijtzorg, het ontlasten van het gezin, is een belangrijke doelstelling, maar we hebben ook aandacht voor andere dingen waar een kind het moeilijk mee heeft", zegt ze resoluut. "Daarom formuleren we samen met de ouders altijd doelstellingen die we op een afgesproken moment gezamenlijk evalueren."

Als iemand vroeger had gezegd dat een keer per twee weken het huis vol zou zijn met jong grut, had Nico het niet geloofd. Nu kan de geboren en getogen Eemnesser zich niet meer voorstellen dat de kinderen niet zouden komen. "We zijn nu bezig met het opknappen van de slaapkamer voor de meisjes. Tot nu toe bleven vooral de jongens overnachten, maar ook de meisjes willen graag komen logeren, zo hebben we gemerkt", zegt hij tot slot.

Zorgboerderijen in Nederland

Het aantal zorgboerderijen in Nederland wordt geschat op 1100 à 1200. De zorgboerderij is een typisch Nederlandse vorm van zorg, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. In vergelijking met andere landen zijn de Nederlandse zorgboerderijen echt als zorgvorm geaccepteerd. In andere landen zijn zorgboerderijen meer aan de toeristische sector gelieerd, of bieden instellingen een zorgaanbod dat door de agrarische sector is geïnspireerd.

Het succes van zorgboerderijen heeft een hoge 'aaibaarheidsfactor', maar de sector is steeds professioneler geworden, stellen de onderzoekers. De kwaliteit van zorg is zeker vergelijkbaar met andere 'gewone' instellingen. Zo blijkt uit de studie dat een verblijf op een zorgboerderij een positieve invloed heeft op kinderen. Bijna 90 procent van de ouders van deze groep ziet hun kind gelukkiger worden en het gedrag verbeteren. Ook merken ze op dat hun kind beter met leeftijdsgenoten omgaat.
Volgens de onderzoekers komt dit omdat zorgboerderijen een aantal belangrijke dingen kunnen bieden zoals een persoonsgerichte begeleiding, sociale contacten en steun, zinvolle en diverse activiteiten en werkzaamheden en een groene en huiselijke omgeving.

Altijd en overal je boekhouding bij de hand in Bedeco's klantportaal Weesp

'Hiermee heb je als ondernemer je handen vrij om je te richten op je vakgebied'

Patrick Aué, medevennoot van Bedeco.

door Marieke van Veen

WEESP Een jaar na de invoering van het digitale en allroundklantenportaal kan Bedeco constateren de juiste stap te hebben gezet. De klanten zijn er goed over te spreken en ook het bedrijf zelf spint garen bij de gemaakte innovatieslag, zo meldt Patrick Aué tevreden.

Aué trad in de herfst van 2017 toe als medevennoot van het administratiekantoor en belastingadviesbureau aan de Leeuwenveldseweg. Samen met oprichter Wil Schilder - al ruim dertig jaar professioneel boekhouder - nam hij de beslissing om de werkwijze van Bedeco compleet te vernieuwen en volledig online te gaan werken.

'Gooi die bonnetjes en facturen gerust bij ons over de schutting'

24/7 toegang

Voor zowel de medewerkers van Bedeco als de klanten betekende de modernisering in eerste instantie wel even een omslag, maar de vruchten konden al snel worden geplukt. "Alle gegevens staan nu per klant in een persoonlijke, beveiligde omgeving", legt Aué uit. "Dat biedt onze klanten veel meer inzicht en de mogelijkheid om 24/7 van alles te regelen. Inloggen kan via de site of via een app. In dit portaal kunnen klanten gegevens aanleveren, documenten downloaden, hun dossier inzien en nog veel meer. Er zijn nog steeds ondernemers die zich aan het eind van het kwartaal drie dagen opsluiten voor de btw-aangifte: een doos vol bonnen voor hun neus en er lijkt maar geen einde aan te komen. Dat hoeft echt niet meer. Dankzij het nieuwe portaal kunnen klanten als ze tussendoor een paar minuten over hebben alvast wat gegevens uploaden. Dan is die uiteindelijke btw-aangifte een fluitje van een cent."

Ambities

De stappen die Bedeco afgelopen jaar heeft gezet, hebben geleid tot uitbreiding van het klantenbestand. "Van zowel concerns met meerdere bv's tot zelfstandig ondernemers en particulieren. Hierdoor groeien we zelf ook. Vanaf 1 januari hebben we twee man personeel in dienst." Aué combineert zijn werk voor Bedeco met een studie accountancy aan Nyenrode Business Universiteit: "Ik ben afgelopen jaar afgestudeerd als bachelor en ben daarna aan een masteropleiding begonnen. Ik loop nu praktijkstage bij de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, waarmee het traject naar mijn afstuderen als registeraccount is ingezet. Dat past bij de ambitie van Bedeco om een accountantskantoor te worden." Een andere ambitie van het administratiekantoor en belastingadviesbureau is gecertificeerd lid worden van brancheorganisatie Noab. "Ook daarvoor zijn de eerste stappen inmiddels gezet. We hopen in het voorjaar het keurmerk in de wacht te slepen", aldus Aué.

Ontzorgen

Tussen het verwezenlijken van deze ambities door blijft Bedeco doen waar het goed in is: de administratieve en fiscale zaken van klanten afhandelen. "Wij zeggen altijd: gooi die bonnetjes en facturen gerust bij ons over de schutting, en dat gaat nu ook nog eens veel eenvoudiger en sneller via het klantportaal. Hiermee heb je als ondernemer je handen vrij om je te richten op je vakgebied, in plaats van bezig te zijn met tijdrovende administratie." Info: www.bedeco.nl

Bistrôt Chapeau brengt klassieke Franse keuken 2.0 naar Blaricum

Gezellig tafelen bij Bistrôt Chapeau. Foto: Bob Awick

Blaricum Na een ingrijpende restyling van het restaurant opende eind oktober Bistrôt Chapeau zijn deuren in de dorpskern van Blaricum. In het voormalige pand van Da Bruno, aan de Huizerweg 1, heeft de Italiaanse trattoria plaats gemaakt voor de klassieke Franse keuken.

Ieder moment van de dag is er wel een Chapeau-moment

Aan het roer van Chapeau staan Michèle en Nicky Quarz, twee jonge mensen die het vak leerden op het allerhoogste niveau en nu vol enthousiasme van start gaan in Blaricum. "Vanaf dag één kunnen we vol aan de bak", glimlacht Michèle (27). "Alleen donderdagavond zaten we niet vol; er was nog één tafeltje voor twee vrij."
Chef-kok Nicky Quarz (36) werkte onder Robert Kranenborg en stond als souschef in de keuken bij Jonnie Boer. Michèle werkte bij De Librije in de bediening en ontwikkelde een passie voor kaas en wijn. Het was bij dit toprestaurant in Zwolle waar de vonk oversloeg en waar zij besloten hun liefde te delen, maar ook hun passie voor de gastronomie en de Franse keuken.
In Blaricum zetten zij hun kennis en passie in voor een eigentijdse Franse bistrôt zonder sterallures. "We willen niet koken voor de culinaire gidsen. Wat voor ons telt is dat de gasten genieten van de sfeer en kwaliteit die wij bij Chapeau willen neerzetten", zegt sommelier Michèle. Dat zij beiden wel aan de top hebben gewerkt klinkt door in het restaurant. De keuken is onberispelijk, alles is perfect bereid en fraai gepresenteerd. Er is aandacht voor comfortabele stoelen, mooi gedekte tafels en goed glaswerk. "We willen het laagdrempelig houden, maar alles moet wel heel goed zijn", aldus chef Nicky. "We zoeken naar de oorsprong van de Franse keuken, met mooie rijke smaken en sauzen, en vertalen dat naar de hedendaagse tijd." Trots is hij op zijn bouillabaisse, die hij maakt volgens het klassieke recept dat de grote chef Kranenborg hem toevertrouwde. Om te delen is er een côte de boeuf voor 2 personen: leuk, maar vooral lekker. Michèle en Nicky hebben het persoonlijke contact hoog in het vaandel staan. Wanneer mogelijk wil Nicky zijn gasten graag persoonlijk begroeten en zijn creaties toelichten, terwijl Michèle als sommelier wijnadvies geeft, maar ook aan tafel komt met een kaaswagen waarbij een keuze gemaakt kan worden uit een prachtig assortiment bijzondere kazen.
Bistrôt Chapeau - 'de Franse keuken 2.0', zoals Michèle het noemt - is zes dagen per week vanaf 11.00 uur geopend. Een kopje koffie met croissant, een lichte lunch, een uitstekend diner of gewoon een mooi glas wijn met een klein hapje: ieder moment van de dag is er wel een Chapeau-moment. De menukaart biedt een gevarieerde keuze en alles op de kaart is de gehele dag doorlopend te bestellen. Daarnaast is er altijd een Menu de Marché, een wisselend 3-gangenmenu voor de vaste prijs van 34,50 euro.
Bistrôt Chapeau is ook beide kerstdagen geopend. Zowel voor lunch als diner. De komst van Bistrôt Chapeau is niet onopgemerkt gebleven, het restaurant is vaak volgeboekt. Om teleurstelling te voorkomen is het aan te raden om vooraf uw tafel te reserveren. Dit kan telefonisch op nummer 035-5315693 of online via www.chapeaublaricum.nl.

20 / 28

Deo et Arti speelt 'Gouwe Handjes' op 7, 8, 14, 15, 21 en 22 december. Foto: Thijs Ruisendaal

Vrijdag 7 december

Workshop 'Maak je eigen jaarhoroscoop voor 2019'

9.30 uur | Astroloog Irma van der Wijk Laren

Kosten € 35,- p.p. Aanmelden: irmavanderwijk@gmail.com.

Geef-en-neemtafel Brinkhuis

10.00 uur | Brinkhuis Laren

U kunt spullen een tweede kans geven door iets mee te brengen en/of mee te nemen van de tafel.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Taalcafé Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

De plek waar mensen die Nederlands willen leren de kans krijgen vrijwilligers te ontmoeten die hen willen helpen om onze taal te leren spreken.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Dansen

15.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

In een ongedwongen en gezellige sfeer worden je de passen aangeleerd van diverse dansen zoals tango, jive, rumba etc.

Schaken

19.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Kinderen leren schaken van 19.00 tot 20.00 uur. Daarna competitie gevorderden van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden: info@schaakvereniginghuizen.nl.

Tragikomedie Deo et Arti

20.15 uur | Theater De Hasselbak Eemnes

Deo et Arti speelt 'Gouwe Handjes' van Haye van der Heyden, een liefdevolle tragikomedie. Regie: Gwen de Visser. Te zien op 7, 8, 14, 15, 21 en 22 december. Entree €12,50. Reserveren www.hasselbak.nl of 06-43866771.

Zaterdag 8 december

Geef-en-neemwinkel

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Elke eerste zaterdag van de maand geopend en elke maandag en donderdag van 10.00 uur-12.00 uur. Schoolvakanties gesloten.

Groet en ontmoet Wendy Louise

14.00 uur | Bruna Centrum Huizen

Ze schreef het boek: 'Ik wil jou(w) baby!'

Winterwandeling door oud Huizen

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

Start 14.00 uur. Kosten € 4,- p.p.

'Kerst met een Twist'

20.00 uur | Oosterlichtkerk Huizen

Kosten kaartje: € 5,- (inclusief koffie/thee in de pauze). Www.revivalhuizen.nl. Kaarten gerda@revivalhuizen.nl en chr. boekhandel de Echo, Kerkstraat 50 Huizen.

Zondag 9 december

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Entree € 6,50. Tickets tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via www.papageno.nl.

Workshop fotografie 'Flitsen voor beginners'

13.00 uur | De Gooische Fotoschool Blaricum

Met veel praktijkopdrachten. Van 13.00-17.00 uur, kosten € 75,-, maximaal 8 personen. Neem je eigen camera mee.

Workshop 'Koolmees schilderen'

13.00 uur | Atelier Het Zoldertje Blaricum

Kosten: € 45,- incl. materiaal. Aanmelden: plug.rijkeboer.nl / 06-44646549. Meer info: www.angeline-rijkeboer.nl.

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035-656 6653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Zondagsoos

14.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Iedere zondagmiddag staan de koffie en thee voor u klaar.

Verhaal Halen in Vertelcafé

16.00 uur | De Thomaskerk Huizen

Een mooi verhaal en passende livemuziek in een speels 'theatercafé'. Kosten: € 3,-. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Huizen(be)Zingt Advent

18.50 uur | Kruiskerk Huizen

Zangavond met de GeestmerZangers, Dub de Vries - orgel, Ann Robberts - sopraan, Hans Dijkgraaf - bariton, Henk Jan Drost - trompet en de meditatie van Kees van Velzen. Toegang is vrij, wel een collecte voor de onkosten.

Stilte meditatie, stadsverlichting

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala

Stadsverlichting wil inspireren tot rust te midden van overvolle agenda's en haast in ons dagelijks leven.

Maandag 10 december

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen.

Amnesty International schrijfactie

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Dit jaar schrijven we voor tien vrouwelijke activisten.

Rummicub en scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Kerstbusdagtocht

11.00 uur | Gezondheidscentrum Huizermaat Huizen

Kerstdagtocht 20 december Kerstdiner en Kaarsjesavond Orchideeënhoeve. Opgeven: Hannie Walet, 035-5258205 of Lucie Wilmer, 035-5255652.

Bodyflex voor vrouwen

13.00 uur | Muziekcentrum Schering & Inslag Laren

Neem matje of handdoek mee en trek makkelijke kleding aan. Kosten zijn 1 euro.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas. Poolvos 2 te Huizen. Geopend op maandag- en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur.

Kerstmarkt

14.00 uur | Zorgboerderij 't Werckpaert Blaricum

Dit jaar organiseren wij geen kerstmarkt op de zorgboerderij. Wel verkopen wij van 10 t/m 13 december van 14.00 tot 17.00 uur kerstdecoratie zoals kransen en slingers.

De wierrookroute

20.00 uur | De Hilt Eemnes

Meesterverteller Ben Meulebeld vertelt over de wierrookroute en neemt je mee op reis door het verleden. Informatie en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Dinsdag 11 december

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken op dinsdag, woensdag of donderdag. Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Verwenmoment

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

We zijn elke dinsdag aanwezig.

Warme/koude lunch

12.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Je bijdrage is € 1,50, als je meer wilt geven is dat altijd welkom.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Informatie en/of aanmelden: Kees Slooten en Ans de Swaaf, 035-525 18 97, 06-151 34 169, k.slooten@ziggo.nl.

Crea Club (7 - 12 jaar)

18.45 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Aanmelden kan bij Ronald de Winter, 035-5265642, ronald.dewinter@gmail.com. Kosten € 10,- per maand.

Bloemschikken

20.00 uur | De Malbak Blaricum

Maak een mooi kerststuk onder de professionele begeleiding van Ellen Voorsluis. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Woensdag 12 december

Senioren Plezier

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een hartelijk gesprek.

Repair Café

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Weggooien? Mooi niet! Repair Café Blaricum: elke tweede woensdag van de maand actief in wijkcentrum de Malbak.

Koffie Creatief

10.00 uur | Silo - De Brug Huizen

Wie het leuk vindt, maakt onder leiding van ervaren docent Monique Soeteman zelf een mooi werk(je). www.debrughuizen.nl/koffiecreatief.

OuderKindCafé

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Tijdens deze inloopochtend voor (groot)ouders van kinderen tot 4 jaar is het 1e kopje koffie of thee gratis.

Soosmiddag

13.00 uur | De Thomaskerk Huizen

U kunt er klaverjassen, sjoelen of rummikuppen of gezellig een praatje maken onder het genot van een kopje koffie met een koekje.

Voorleesmiddag

14.00 uur | De Malbak Blaricum

Kinderen v.a. 4 jaar kunnen komen luisteren naar de mooiste voorleesverhalen. De toegang is gratis. Voor meer info: 035-7504149.

Eten bij de Brug

17.30 uur | Silo - De Brug Huizen

Graag vooraf aanmelden via eten@debrughuizen.nl. De kosten zijn € 3,50 op vrijwillige basis. Www.debrughuizen.nl/eten-bij-de-brug.

Donderdag 13 december

Gezellige ochtend

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Binnenlopen in het wijkcentrum voor een kopje koffie.

Inloopochtend Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Digitale inloop en electronicswerkgroep

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Een telefoon, tablet of laptop blijft voor veel mensen een moeilijk ding. Wij gaan u daarbij helpen.

Koffieochtend senioren

10,30 uur | Brinkhuis Laren

De gastvrouwen staan klaar om u een gezellige ochtend te bezorgen.

Seniorencafé

10,30 uur | Insolar Huizen

Een gezellige mogelijkheid om nieuwe kennissen te maken.

Taalcafé Laren

10,30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend.

Maurice Hermans

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Maurice Hermans, zoon van Toon Hermans, brengt met 'Altijd zal ik van je houden' een hommage aan zijn vader.

Bijna 500 km aan wandelroute erbij

De paaltjes zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Foto: Regio

Laren De eerste bewegwijzeringspaaltjes voor een nieuw wandelnetwerk zijn geplaatst. Hiermee zijn de eerste stappen gezet in de uitvoering van het bijna vijfhonderd kilometer lange wandelnetwerk in de regio Gooi en Vechtstreek en in de Diemerscheg.

De aanleg van de paaltjes en bebording vindt gefaseerd plaats. In het voorjaar van 2019 zijn de werkzaamheden gereed en kan het nieuwe wandelnetwerk in gebruik worden genomen. Het wandelnetwerk wordt aangeduid door gekleurde routes en genummerde keuzepunten. Die keuzepunten sluiten aan op de wandelknooppunten in Utrecht en op andere regio's in Noord-Holland. Naast Gooi en Vechtstreek worden ook wandelroutes gerealiseerd in de Diemerscheg.

Biobased

Regio Gooi en Vechtstreek past in dit project de circulaire economie toe. Voor de routeaanduiding is gekozen om als proef over te stappen op circulaire bewegwijzering. Deze zijn geheel biobased en van 100% gerecycled materiaal. De bewegwijzeringspaaltjes zijn samengesteld uit kalk en biohars, gecombineerd met riet uit de eigen regio.
Het wandelnetwerk combineert bestaande en nieuwe routes door onze unieke natuurgebieden, dorpen, steden en het landelijk gebied vol cultuurhistorie. Op veertig goed bereikbare startpunten en Toeristische Overstappunten (TOP's) komen informatiepanelen met een gedetailleerde kaart. Als wandelaar kun je daar kiezen uit voorgestelde rondwandelingen met verschillende afstanden. Ook heb je straks de mogelijkheid om zelf een route samen te stellen. Het wandelnetwerk is een initiatief van de samenwerkende gemeenten en terreinbeheerders in Noord-Holland en is mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Noord-Holland.

BookShorty in bibliotheek van Laren: 'Give Me A Break'

Schrijfster Nathalie Hazenberg. Foto: PR

Laren Schrijfster Nathalie Hazenberg is woensdag 19 december te gast in de bibliotheek Laren. Om 20.00 uur start zij de interactieve BookShorty over Give Me A Break, het boek dat afgelopen september uitkwam. Kaarten à 5 euro (leden) en 7,50 euro (niet-leden) zijn te reserveren via www.bibliotheekhlb.nl.

Het boek gaat over mensen die met hart en ziel werken in organisaties, maar aanlopen tegen belemmeringen. Met een praktisch 5-stappenplan BREAK worden pioniers in organisaties geïnspireerd hun hart te volgen en te gaan doen waar ze in geloven.
"Vernieuwing ontstaat wanneer meer mensen van mening veranderen. Door als lerende organisatie te experimenteren, open te staan en het geheel voor je te laten werken", meent Nathalie Hazenberg (1975). Ze heeft twintig jaar werkervaring in verandermanagement en human resources in de financiële sector en heeft een coaching- en adviesbureau voor team- en organisatieontwikkeling.
Na afloop is er een signeersessie waarbij het boek Give Me A Break te koop is. De schrijfster doneert de volledige opbrengst van de eerste oplage van haar boek aan KidsRights, om een doorbraakdoel van een kind te helpen realiseren.

De Mol wint Mossel Award 2018

Jonny de Mol toont trots de award. Foto: PR

Blaricum Johnny de Mol heeft tijdens het jaarlijkse Mosselgala uit handen van Monique des Bouvrie en Eduard Schaepman de Mossel Award ontvangen. Hij ontving de prijs voor zijn Stichting Movement on the Ground waarmee hij zich inzet voor vluchtelingen op Lesbos.

Tijdens het jaarlijkse event van initiatiefnemer en ondernemer Eduard Schaepman wordt een goed doel in het zonnetje gezet. Aansluitend vond een inzamelingsactie voor de stichting plaats en werd voor Movement on the Ground 162.000 euro opgehaald. Er was slechts één veilingitem: een reis met De Mol naar Lesbos.
"Het is interessant om letterlijk midden in 't Gooi aandacht te kunnen vragen voor de situatie van vluchtelingen aan de grenzen van ons Europa", zegt Johnny de Mol. "Het voelt voor veel mensen hier ver weg, maar het is letterlijk om de hoek. Het is goed om met elkaar veel bewuster te zijn en helemaal mooi dat er ook nog eens lekker in de buidel getast is. Hierdoor kunnen wij met Movement on the Ground het leven in de vluchtelingenkampen menswaardiger maken. Deze Mossel Award krijgt dan ook een mooi plekje."
Initiatiefnemer Eduard Schaepman: "Er bestaan natuurlijk ontzettend veel stichtingen die geweldige dingen doen. Tijdens dit gala richten we ons specifiek op de niet-traditionele doelen die geen eigen gala hebben." De keuze voor Movement on the Ground was niet toevallig. "Bij Tribes noemen we onze klanten 'businessnomaden', mensen die voor hun werk niet aan een vaste locatie gebonden zijn, maar veel rondreizen. Maar als wij reizen zo belangrijk vinden dan moeten we ook stilstaan bij onze medemensen die noodgedwongen moeten rondtrekken omdat ze geen thuis meer hebben. Daarom steunen we Johnny's stichting die hulp biedt aan talloze vluchtelingen."

Verbeterplan voor eiland Dode Hond

Eemnes Gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren presenteert dinsdag 11 december in De Hilt (19.00 tot 21.00 uur) tijdens een inloopbijeenkomst haar verbeterplannen voor de natuurhaven van eiland de Dode Hond in het Eemmeer. Dit eiland voor de kust van Blaricum is een geliefde vaarbestemming voor natuurliefhebbers.

Bij het aanleggen ondervinden recreanten echter veel hinder van de wind en van golfslag. Ook de damwanden en steigers hebben te lijden onder wind- en golfwerking. Hoofddoel van het verbetertraject is dan ook het creëren van een beschutte haven die voldoet aan de eisen van deze tijd en waar veilig aangelegd kan worden.

Schetsontwerp

Via verschillende kanalen hebben betrokken partijen en belangstellenden hun ideeën en wensen voor de haven en het verblijf op het eiland aan de coöperatie kenbaar kunnen maken. In afstemming met Staatsbosbeheer - natuurbeheerder en eigenaar van het eiland - en de betrokken gemeenten is vervolgens door Bureau Maris - Vormgevers van stad & landschap - een schetsontwerp gemaakt. De ingezonden wensen en reacties hebben geholpen bij het ontwerp en bij het bepalen van het ambitieniveau voor recreatieve doorontwikkeling van Dode Hond. Behoud van de natuur en de rust op het eiland en het omliggende gebied zijn leidend geweest bij het ontwerp voor een veilige en beschutte haven en bij het bepalen van passende voorzieningen voor natuurrecreatie. Er ligt nu een schetsontwerp dat de Coöperatie graag breder bekend wil maken in een openbare publieksavond.
Aanmelden voor deze avond kan via de website www.gastvrijerandmeren.nl.