Laarder Courant de BEL

18 juli 2018

Laarder Courant de BEL 18 juli 2018


Voorlopig geen hotel in Laren

LAREN Het college van Laren gaat er vanuit dat voorlopig geen hotel in Laren gevestigd wordt. Dit blijkt uit de startnotitie 'Laren, behoud door ontwikkeling' die vorige week naar de gemeenteraad is gestuurd.

In de startnotitie worden mogelijke bouwlocaties beschreven. Bij de locaties in het centrum, staat het volgende: 'Er voorlopig van uitgaande, dat op geen enkele locatie een hotel zal worden gerealiseerd - uit financiële onderbouwingen blijkt dat dit financieel niet of zeer moeilijk haalbaar is.'
In een eerder rapport was al wel onderzocht welke locaties eventueel in aanmerking zouden komen voor de vestiging van een mogelijk hotel in het centrum van Laren. Daarin staat dat de locatie Torenlaan goed geschikt is voor de inpassing van een hotel met circa 55 kamers en drie ruime, of vijf tot zes kleinere, appartementen. De locatie Rabobank is de grootste van de drie onderzochte plekken. Hier is een hotel van circa 59 kamers en enkele appartementen te realiseren. Een hotel aan de Stationsweg zou circa 28 kamers groot kunnen worden. Nu blijkt echter dat het financieel niet haalbaar is en zal woningbouw op deze plekken een alternatief zijn. Voor het voormalig pand van de Rabobank zijn daar inmiddels plannen voor.
"Er is in Laren niet alleen behoefte aan grote appartementen. Een verdeling van wat kleiner tot wat groter, en waar mogelijk sociaal, is op zijn plaats omdat dit ook aansluit bij de behoefte van Larense inwoners", aldus de startnotitie.

'Bestolen' Larense strandgangers veroorzaken zoektocht in Noordwijk

LAREN Larense strandgangers hebben zondag een grootse zoektocht naar een vermist stel in Noordwijk in gang gezet. Dat meldt het Leidsch Dagblad.

De strandgangers konden vermoedelijk door drukte hun strandspullen niet meer vinden. Zij klaagden daarop dat zij bestolen waren bij een strandpaviljoen en vertrokken naar huis.

Vermist

Toen bemerkt werd dat de strandspullen al sinds half vijf zondag verlaten waren, kwamen de kustwacht en politie massaal in actie. Gedacht werd dat het stel vermist was. Maandagmiddag postte de politie Blaricum Eemnes Laren op hun Facebookpagina dat vermoed werd dat de spullen van Laarders waren. Dit na een tip uit het strandpaviljoen waar zij geklaagd hadden.

Verzoekje

"Een verzoekje van de collega's in Noordwijk. Gisteren zijn deze spullen achtergebleven op het strand in Noordwijk. Door getuigen is aangegeven dat de spullen mogelijk van mensen uit Laren zouden zijn. Men wil dit nu bevestigd hebben", meldde de Facebookpost. Verzocht werd of de mensen zich wilden melden bij de politie in Noordwijk. Dat is inmiddels gebeurd. Zij zouden hun spullen op gaan halen bij het bureau.

Oldtimer Tractor Rit Wed. B. Vos

Foto: Bob Awick

BLARICUM De Tankstation Vos Gooise Oldtimer Tractor Rit stond zondag op het programma bij tankstation Wed. B. Vos. Eind van de ochtend verzamelden de voertuigen zich bij het benzinestation midden in het dorp van Blaricum. Vervolgens volgde een tocht door de omgeving. Met het mooie weer werd volop genoten van de rit.

Zomertijden politiepost Eemnes

EEMNES De politiepost in het gemeentehuis van Eemnes is van 24 juli tot en met 2 september alleen geopend op de woensdagochtenden van 9.00 tot 12.00 uur. De openstelling op maandagavond vervalt.

Agrariërs

Foto: Bob Awick

Het agrarisch bedrijf is nog springlevend in Eemnes. Deze week vertelt Ton Rigter als eerste van drie agrariërs over zijn paardenpension.

10/11

Europa loopt warm voor groen strooizout

REGIO Noord-Holland zal in de nabije toekomst bij gladheid met 'groen strooizout' gaan testen. Dit is gemaakt van sap uit bermgras.

Het project, dat twee jaar geleden als idee bij de provincie Noord-Holland begon, kan dankzij een Europese subsidie van 2,2 miljoen gaan proefdraaien op de N504 bij Alkmaar.
Het grassapproject heeft de naam Grass2Grit gekregen. Grass2Grit is een dooimiddel gemaakt van het sap van bermgras en een groen alternatief voor strooizout.

Milieuvriendelijk

Het is milieuvriendelijker en bovendien ruim voorhanden, want 3 procent van Nederland bestaat uit bermen.

Om de bermen aantrekkelijk te maken voor bloemen en kruiden - wat goed is voor bestuivende insecten - moet het gras een of twee keer per jaar gemaaid en afgevoerd worden.

Geen afval

Dit bermgras is geen afval maar kan een grondstof- en inkomstenbron zijn. Het gras kan gebruikt worden voor gladheidsbestrijding, maar ook als grondstof voor biogranulaat dat verwerkt kan worden tot bijvoorbeeld verkeersborden en paaltjes.
Gedeputeerde Duurzaamheid Jack van der Hoek: "We zijn erg blij dat het project deze subsidie heeft gekregen. In het bijzonder omdat het daarmee ook een mooie waardering is voor de provinciemedewerker die dit innovatieve concept heeft bedacht. Het laat zien dat Europa warm loopt voor groene en circulaire innovaties. We kunnen nu uitgebreid gaan testen en we hopen uiteraard dat we dit strooizout straks overal kunnen gebruiken."

Weerbericht

Onverminderd droog, vrij zonnig en warm

Het blokkerend hogedrukgebied houdt onverkort stand. Zaterdag passeert weliswaar een zwak front, kans op neerslag is ongeveer 35%, waarbij het tijdelijk iets minder warm wordt. Daarna schuift vanuit het westen opnieuw een uitloper van het Atlantisch hogedrukgebied naar Britse Eilanden, Noordzee en Scandinavië. Het wordt dan wederom droog, zonnig en (zeer) warm.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het vrij zonnig met een maximum temperatuur van 26 à 27 graden. Er waait daarbij een zwakke tot matige noordenwind. De nachten worden met een minimum van 15 à 16 graden minder koel dan de afgelopen tijd. Ook vrijdag schijnt de zon, maar er kunnen zich ook enkele stapelwolken vormen. Het blijft daarbij droog met een maximum van 26 graden.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde schijnt de zon veel, maar ook wordt er tijdelijk wat meer bewolking verwacht. Zaterdag bestaat daarbij een kleine kans op een bui. Zondag is het droog en krijgt zonneschijn stilaan weer de overhand. Er waait in het weekeinde een meest matige wind tussen noordwest en noord. De maximum temperatuur ligt omstreeks 23 à 24 graden.

Weetje

In de eerste helft van de meteozomer (1 juni t/m 15 juli) viel in onze regio amper 10 mm neerslag tegen ruim 100 mm normaal. De zomer is tot dusver nog droger dan de kurkdroge zomer van 1976. Die zomer was nog warmer met een hittegolf van 23 juni t/m 9 juli. In deze zomer is het nog geen 30 graden geweest. De kans daarop neemt na het weekend wel toe.

Reumafonds verandert naam

BEL Het Reumafonds heet sinds 1 juli ReumaNederland. Het Reumafonds is na 91 jaar uitgegroeid tot meer dan een organisatie die baanbrekend wetenschappelijk reumaonderzoek in binnen- en buitenland financiert.

ReumaNederland wil dat mensen met reuma nu béter en straks zónder belemmeringen kunnen meedoen in de samenleving. Lodewijk Ridderbos, directeur ReumaNederland: "Dat betekent onderzoek financieren naar betere behandelingen, betrouwbare (medische) informatie aanbieden over de meer dan honderd reumatische aandoeningen én opkomen voor de belangen van mensen met reuma om hun dagelijks leven te verbeteren. We laten het woord 'fonds' los in onze naam, omdat we onze activiteiten hebben uitgebreid."
Als patiëntenorganisatie treedt ReumaNederland op als vertegenwoordiger van alle 70 lokale patiëntenverenigingen én voor alle andere mensen met reuma.

Foto: Ab Walet

Ik word er gewoon vrolijk van! Dat prachtig ingezaaide stukje langs de Randweg als je van de snelweg af komt. Of misschien zie je het dan niet zo goed. Beter op de fiets. En stap eens af. Kijk eens wat een kleuren, al weken lang staat het mooi te wezen. En ook de insecten weten het te vinden. Het is op zijn minst voor herhaling vatbaar, het liefst nog op meerdere plekken ook! Genieten hoor!

Wijken Bijvanck en Bouwvenen na opknapbeurt klaar voor de toekomst

Komende tien jaar wordt er gewerkt aan duurzame en kwalitatieve woonomgeving

De gemeenteraad van Blaricum is akkoord met het plan om de komende tien jaar de wijken Bijvanck en Bouwvenen op te knappen.

Wethouder Liesbeth Boersen in gesprek met een bewoner van de wijk Bouwvenen. Foto: Gemeente Blaricum

BLARICUM De wijken Bijvanck en Bouwvenen in Blaricum krijgen de komende tien jaar een grote opknapbeurt om straks als kwalitatieve, duurzame wijken klaar te zijn voor de toekomst. De gemeente Blaricum zet hiermee de eerste stap in het verduurzamen en klimaatbestendig maken van de gemeente.

De gemeenteraad is akkoord met het voorstel om de wijken op te knappen en heeft groen licht gegeven voor de opzet van een eerste masterplan voor de Bijvanck en een projectplan voor de Bouwvenen. Daarbij is wel afgesproken dat er eerst een businesscase wordt gemaakt om inzichtelijk te krijgen of de integrale aanpak, het gelijktijdig aanpakken van alle problemen, financieel haalbaar is.

Wensen

'Hard nodig om de openbare ruimte in deze wijken aan te pakken'

Participatie zorgt ervoor dat de herinrichting van de openbare ruimte aansluit bij de huidige wensen en behoeften van bewoners en ondernemers.
Verantwoordelijk wethouder Liesbeth Boersen: "Het is hard nodig om de openbare ruimte in deze twee wijken aan te pakken. We hebben ons sterk gemaakt voor de opknapbeurt en ik ben blij dat de raad unaniem akkoord is met de plannen."
De Bijvanck en Bouwvenen zijn ontworpen in de 70'er jaren van de vorige eeuw als kindvriendelijke, groene wijken waar bewoners en voetgangers centraal stonden. De wijken kenmerken zich door de hoeveelheid buitenruimte en aanwezigheid van groen en water in de omgeving.

Versteend

'Meer ervaring opdoen met het afkoppelen van gas in een woonwijk'

De opknapbeurt is hard nodig, omdat de inrichting van de buitenruimte niet meer voldoet aan de wettelijke eisen en de wensen van bewoners en ondernemers.
Door de aanleg van parkeerplaatsen is het groen langzaam versnipperd geraakt en de wijk steeds meer versteend.
Een betere inrichting van de openbare ruimte brengt de juiste balans tussen groen en parkeren terug. De wegen, fietsroutes, voetpaden, pleintjes, hofjes en voorzieningen sluiten straks aan bij de huidige behoeften.

Gasloos

De ambitie van de gemeente is om in 2050 een duurzame energievoorziening te hebben. Bij de opknapbeurt is er de ruimte om een alternatieve energievoorziening aan te brengen en daarmee een woonwijk gasloos te krijgen.

Pilot

Dit zal in eerste instantie als pilot gebeuren om meer ervaring op te doen met het afkoppelen van gas in een woonwijk.
Bij de aanpak is volop ruimte voor initiatieven van bewoners en ondernemers in de wijk. Wethouder Liesbeth Boersen is enthousiast: "Met de make-over van de wijken kunnen bewoners weer trots zijn op hun wijk. We doen dit dan ook samen met bewoners en ondernemers, om beter aan te sluiten bij hun wensen en behoeften. Daarbij pakken we de problemen gelijktijdig op, om in één keer tot een goede oplossing te komen."

Rob de Kruijf (79): 'Als de uien plat liggen, moeten ze eruit'

Tuinder Rob de Kruijf. Foto: Jacqueline Roest

Eemnes Rob de Kruijf tuiniert al een halve eeuw. Hij kan niet meer zonder. De 79-jarige Eemnesser had de eerste tien jaar een tuin in Hilversum en nu alweer bijna veertig jaar in Eemnes.

Achttien jaar lang was De Kruijf ook voorzitter van volkstuinvereniging De Eemakker en in totaal zat hij 22 jaar in het bestuur.
Onder zijn bewind werd het huidige complex opnieuw ingedeeld toen de Welkoop vanaf de Wakkerendijk naar de Noordersingel verhuisde.

Van alles wat

Rob verbouwt van alles op zijn landje. Van bloemkool, sperziebonen, prei en uien ("als ze plat liggen, moeten ze eruit en kunnen ze drogen") tot aan sla, andijvie, broccoli en kapucijners. "Ook Frieslanders", voegt hij daaraan toe. "Een vroege aardappelsoort, die ik nu al eet."

Pruimen

In het kasje op zijn terrein verbouwt hij ook tomaten en in de pruimenboom die vorig jaar nog goed was voor vijftig kilo vruchten moet nu met een vergrootglas naar de pruimen gezocht worden. "Het is verschrikkelijk en niet te verklaren", zegt hij. Als een van de weinige mannen kweekt hij ook dahlia's. "En hier aardbeien", zegt hij, wijzend op twee bedden.

Pure ontspanning

Dagelijks trekt De Kruijf naar zijn volkstuin. "Het is voor mij puur ontspanning." Voor hem begin het seizoen al in maart, want: "Op 1 april moet je hem zwart hebben." De Eemnesser bedoelt daarmee dat de tuin omgespit moet zijn. "Dan kun je er weer voldoende inzetten."

Volgende week een mini-interview met tuinders Tineke en Bart Groenesteijn.

Mario van Zijl

Mario van Zijl (56) woont sinds 2015 in Laren. Hij wil dolgraag een reis naar de ruimte maken. Hij heeft interesse in de politiek.

Foto: Eigen foto

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben freelancer."

Wat maakt het ondernemerschap boeiend?
"Het ontmoeten van een grote diversiteit aan mensen. Altijd zoeken naar uitdagingen, creativiteit."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Eropuit!"

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Prins der Nederlanden Bernhard van Lippe-Biesterveld; een voor mij bijzonder intrigerende man."

Waar maak je je zorgen om?
"De verharding van de maatschappij."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"Thuis en zo af en toe 't Bonte Paard; té gezellig."

Laren mist nog ...?
"Een Action-filiaal? :-))"

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Het hele centrum afsluiten voor alle verkeer en één groot festival organiseren met bands, marktkramen en foodtrucks. In flowerpower/sixties-stijl."

Favoriete jaargetijde (en waarom)?
"Ik houd het meest van zon en warmte; de zomer dan maar."

Naar welk land zou je nog willen?
"Naar Australië. Mijn voorouders zijn deels geëmigreerd in de jaren 50."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Als je niet bereid bent een berg te beklimmen, zal je nooit van het uitzicht genieten."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Dat gaat grotendeels naar mijn kinderen."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Het Noorderlicht."

143 ideeën om erfgoed Utrecht wereldberoemd te maken

EEMNES De inzendtermijn voor de prijsvraag Utrecht Wereldberoemd is gesloten. Afgelopen tijd zijn 143 ideeën ingezonden om het erfgoed in de provincie Utrecht in het zonnetje te zetten. Komende weken gaat de jury alle ideeën bekijken en beoordelen. Uiterlijk 6 augustus worden de tien finalisten bekendgemaakt op de website van de provincie.

Van 15 mei tot 15 juli kon iedereen ideeën inzenden op de vraag: "Hoe maak jij het erfgoed in de provincie Utrecht wereldberoemd?". Utrecht barst namelijk van de bijzondere geschiedenis, historische objecten en unieke verhalen. Door mee te doen met de prijsvraag vragen inzenders aandacht voor het erfgoed dat zij belangrijk vinden én maken ze kans op mooie (geld)prijzen.

De zevenkoppige jury gaat komende weken in beraad om tien finalisten te selecteren. De finalisten hebben de tien beste ideeën ingezonden om het erfgoed in Utrecht in het zonnetje te zetten en maken daarmee kans op de hoofdprijs. Wie de hoofdprijs wint, wordt bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op zaterdag 6 oktober.

Stemmen

Om de ideeën te verfijnen en te pitchen tijdens de grote finale op 6 oktober, krijgen de tien finalisten een pitchtraining aangeboden door het Utrechtse bedrijf Jonge Honden. De pitches worden opgenomen en op 1 september gepresenteerd op de website utrechtwereldberoemd.nl. De hele maand september is het dan mogelijk om hierop te stemmen. De pitch met de meeste stemmen, wint de Utrecht Wereldberoemd-fiets.

Zomerconcert door beiaardier

Laren De Stichting Vrienden van de Larense Beiaard organiseert zomerconcerten. Deze beginnen om 20.00 uur. De luisterplaats is op het grasveld naast de Johanneskerk aan de Naarderstraat.

Bij slecht weer worden de concerten in de kerk beluisterd. Vooraf is er koffie of thee voor de liefhebbers. Gastbeiaardier Bauke Reitsma verzorgt het concert op dinsdag 24 juli en Katarzyna Takao Piastowska doet dat op 7 augustus. Info: www.larense-beiaard.nl.

Alleenstaanden barbecueën bij Ons Genoegen

Foto: PR

Laren Als vervolg op de Week van de Eenzaamheid aten vijftig alleenstaanden voor de vierde keer bij Ons Genoegen. Na stamppotten, gourmetten en warm/koud buffet was het deze keer tijd voor een zomerse barbecue. De gasten kregen ijs met warme kersen en slagroom toe.

De Mauvepomp op de Brink. Fotocollectie: Leo Janssen

Een van de meest bijzondere - zo niet de belangrijkste - monumenten van Laren is de Mauvepomp. Het is een eerbetoon aan de meesterschilder van Laren, Anton Mauve (1838-188), die de laatste vier jaar van zijn leven in Villa Ariëtte woonde, tegenover het huidige Singer Laren.

Hij was beroemd en geliefd bij kunstverzamelaars in binnen- en buitenland. In Amerika waren vooral zijn schaapskudden populair, met het onderscheid tussen de 'sheep coming' waarbij hij de kudde van voren schilderde en de iets goedkopere 'sheep going' waarbij hij alleen de konten van de beesten verbeeldde.

Herinneringsteken

'Edelachtbare Heeren, Naar u bekend is, heeft het Mauve-Comité het voornemen ter herinnering aan wijlen den grote Larensche schilder Anton Mauve, de gemeente Laren september 1907, een herinneringsteken aan te bieden, dat zal bestaan uit een monumentale pomp.'
Dat schreven de schilder Tony Offermans en de journalist Nico van Harpen namens het Mauve-Comité aan de Larense gemeenteraad in november 1906.
Het Mauve-Comité - dat verder bestond uit hotelier, wethouder en kunsthandelaar Jan Hamdorff - wilde dat er een drinkwatervoorziening kwam voor de Larense schoolgaande kinderen. Hoewel er nog wat tegengesputterd werd door de vereniging Larens Bloei, die vond dat de Brink door het monument zou worden ontsierd, stemde de gemeenteraad voor en vroeg het Mauve-Comité vervolgens 'de vrijheid uwen raad te verzoeken ten behoeve van de aansluiting op de waterleiding en een kleine bestrating om het monument een subsidie van 100 gulden ter beschikking te willen stellen. Daar Hare Majesteit de Koningin en Z.K.H. de Prins der Nederlanden voorgingen in het schenken van een bijdrage voor het gedenkteken aan Mauve's gedachtenis, daar zal de gemeente die de eer had Mauve tot haar burgers te hebben mogen rekenen niet willen achterblijven'.

Ontwerp

De Mauvepomp is een ontwerp van beeldhouwer Ed Jacobs (1859-1931), die ook wel 'de Larense Rodin' wordt genoemd. Hij deed dat in samenwerking met architect J.W. Hanrath. Aan één zijde van de pomp zien we schaapherder Gijs Kok en aan de andere zijde zijn dochter Heintje. Anton Mauve schilderde de Larense schaapherder met zijn kudde talloze malen.

Gouden medaille

Aandoenlijk is de anekdote die de schilderes Arina Hugenholtz in 1906 optekende in 'Het Land van Mauve', bulletin van de Larenschen Kunsthandel. In het najaar van 1887 was bij een expositie in Parijs aan Anton Mauve een gouden medaille toegekend. Hugenholtz zorgde ervoor dat die medaille door de Larense schaapherder Gijs tijdens een etentje bij Hamdorff aan de van niets wetende Mauve werd uitgereikt.

Verbluft

De schaapherder vertelde bij die gelegenheid aan een verblufte Mauve dat de medaille aan hem, Gijs, uit Parijs gestuurd was 'voor jou en mij en mijne schapen en ik moet zeggen: verdiend heb je het wel. Als ik bedenk, hoe ik je daar buiten zie lopen achter de kudde aan, door alle weer, regen en sneeuw, dan moogt ge wel wat hebben voor al die moeite'.

Reactie college op bouwverkeer Hoefloo

LAREN Het college van de gemeente Laren heeft de gemeenteraad een memo gestuurd over de gang van zaken rond het bouwverkeer dat via de Hoefloo naar het nieuw te bouwen Rosa Spierhuis rijdt. Bewoners zijn boos hierover.

Uit de memo blijkt dat het college na afsluiting van het viaduct over de Hilversumseweg, de beoogde bouwroute, vijf routes vergaand heeft onderzocht. Het viaduct moest dicht, omdat het ongeschikt bleek voor zwaar verkeer.

"Hierbij kwam Hoefloo ten opzichte van de andere routes als meest haalbare uit de bus. Om redenen van beschikbaarheid (op tijd gereed), veiligheid (breedte van de weg) en bijkomende kosten. Dit zou wel betekenen dat de herinrichting van Hoefloo opnieuw moet worden uitgesteld. Ook betekent het gebruik van Hoefloo voor bouwverkeer, overlast voor aanwonenden. Het college heeft daarom tot het laatste moment gezocht naar een alternatieve route. Helaas tot op heden zonder succes."

Emotioneel

Tijdens de bijeenkomst op 5 juli, waarbij de bewoners werden ingelicht over dit besluit reageerden meerdere bewoners emotioneel op de ontstane situatie, meldt de memo. "Zij voelden zich niet meegenomen in de afwegingen en zijn boos over het verder uitstellen van de herinrichting en over de keuze voor Hoefloo als bouwroute."

Het college betreurt het dat het verkeer gedurende de bouw van het Rosa Spierhuis langs Hoefloo moet en is in gesprek met de bewoners. Er wordt nog steeds gezocht naar alternatieven en het college doet haar uiterste best om de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken.

Tijdens de bewonersbijeenkomst heeft wethouder Stam ook een aantal zaken toegezegd. Zo wordt er onder andere op korte termijn nogmaals een onderzoek gedaan naar de verkeerssituatie en worden er tijdelijke borden geplaatst voor rustig rijgedrag van vrachtwagens. Ook wordt nogmaals in overleg met Slokker en het Rosa Spierhuis een beroep gedaan op onderaannemers om afspraken te maken over rijgedrag van chauffeurs. Daarnaast wordt gekeken of de hoek in de weg Hoefloo bij de Hilversumseweg kan worden afgevlakt.

Postbode Zeeg vertelt over zijn werk in het Brinkhuis

Foto: Bob Awick

LAREN Kinderen van de KinderCampus in Hilversum luisterden afgelopen donderdag ademloos naar de verhalen over postbode Zeeg, die door Willem Zeegers werden voorgelezen. De geheimzinnige Postbode Zeeg wordt al jaren opgesloten gehouden in de ijskelder van landgoed Oud-Almijnisweerd. Hier heeft hij de tijd genomen om van alle mensen waarvan hij een brief in handen heeft gekregen een portret te schilderen. Tot 21 juli is een deel van zijn werk te zien in het Brinkhuis.

Oogst in beeld

Tekst en foto's: Leo Janssen

LAREN Het was de afgelopen week een drukte van belang op de akkers van de verschillende Engen in Laren.

Jan Bon (83) en Jaap Calis (75), twee gepensioneerde Larense boeren, haalden samen met bestuurslid Jan van den Brink van de Stichting Oude Landbouwgewassen Laren het goudgele gerst binnen en persten er balen hooi van.

Prachtig gezicht

Tegen het vallen van de avond was het een prachtig gezicht waar menig stel op een van de bankjes van genoot.

Zondag 26 augustus augustus viert de zo belangrijke Stichting Oude Landbouwgewassen Laren hun oogstfeest op de akker aan de Zevenenderdrift.

Elke dag thuiskomen in pensionstal De Paardenstek

Het agrarisch bedrijf is nog springlevend in Eemnes. In de Eempolder zijn rond de dertig veehouders actief. De Eemnesser ondernemers zijn verenigd in de Agrarische Kring Ondernemers Eemnes (AKOE) die de belangen van de leden behartigt, maar ook het publiek bij de activiteiten wil betrekken. Bijvoorbeeld met een fietstocht langs de boerderijen in april dit jaar. Deze week vertelt Ton Rigter als eerste van drie agrariërs over zijn paardenpension.

Jolanda Martens en Ton Rigter met twee pensionpaarden in de wei. Foto: Bob Awick

Eemnes "Vroeger woonde ik hier met mijn ouders, drie zussen en twee broers", zegt pensionstalhouder Ton Rigter, wijzend op de voorkant van de boerderij aan de Wakkerendijk 31. "De deel was toen nog voor de dieren. Sindsdien is er veel veranderd, maar het idee dat ik De Paardenstek vanuit het huis van mijn ouders leid, vind ik geweldig. Het is elke dag thuiskomen; voor mij en mijn vrouw Jolanda, maar ook voor de ruiters die hun paard aan ons toevertrouwen."

Rigter vertelt enthousiast over de geschiedenis van de boerderij en de pensionstal. Hoe hij in 1988 het boerenbedrijf met kippen en varkens van zijn ouders heeft overgenomen, een tijd heeft geboerd, maar in 2005 het besluit heeft genomen om een pensionstal te openen.

Gat in de markt

De stallen van De Paardenstek zijn nieuw en ruim. Foto: Bob Awick

"Vooral het kippenbedrijf deed het goed", zegt hij terugblikkend. ''Toch heb ik in 2002 mijn mestproductierechten verkocht aan de overheid, omdat ik voorzag dat het steeds lastiger zou worden om te boeren. Hoewel ik hele goede resultaten behaalde, had ik voor een comfortabel en zeker inkomen net niet genoeg kippen", legt hij uit. "Het geld dat ik kreeg, heb ik geïnvesteerd in een nieuwe paardenstal. Jolanda, mijn vrouw, had hier haar paard staan en via haar kregen we steeds vaker de vraag van ruiters om hun paard bij ons te stallen. We zagen toekomst voor een professionele pensionstalling. Achteraf bekeken is het een van de beste beslissingen die we hebben genomen. In die tijd was het aanbod van paardenpensions nog niet zo groot en De Paardenstek bleek een gat in de markt."

Boxen

Pensionstal De Paardenstek in Eemnes biedt pensionstalling aan 45 paarden en pony's. Niet zonder trots laat Rigter de boxen zien. "Ik heb bij de bouw geprobeerd zo veel mogelijk vooruit te denken", vertelt hij. "Het is een stal met veel licht en veel lucht met aan weerszijden 24 grote boxen van ruim 10 m2."

Lachend vervolgt hij: "Nee, ik mest niet dagelijks met een hooivork 45 stallen uit." Met een enkele beweging schuift hij het traliehek tussen twee boxen weg naar het midden van de stal. "Dit kan met alle tussenwanden, zodat er een grote ruimte ontstaat", legt hij uit. "Een keer per twee weken rijd ik met een shovel met grijper de stal in, haal het vieze stro eruit en vul daarna alle boxen in een keer met nieuw stro. De paarden gaan in die tijd de paddock in, maar kunnen voor de lunch weer terug in hun schone box."
In een paar boxen ligt geen stro, maar zaagsel voor de paarden die dat nodig hebben. Dat kost iets meer tijd, maar ook deze stallen liggen strategisch naast elkaar om het uitmesten zo eenvoudig mogelijk te maken. Achter in de stal heeft elke ruiter een eigen locker voor zadel, hoofdstel en andere spullen, die elektronisch is beveiligd. Helaas nodig, volgens de eigenaar van de Paardenstek, omdat zadels een gewild artikel zijn.

Gastvrij

Dankzij de moderne en efficiënte stal hoeft Rigter geen personeel in dienst te nemen. "Jolanda en ik runnen de pensionstal samen. Die persoonlijke aanpak is ook onze kracht, denk ik. Het gastheerschap bevalt me wel. Ik heb altijd in veel besturen en clubjes gezeten; omdat ik het nuttig vind, maar ook omdat je snel uitgepraat raakt met kippen en varkens. Het contact met de ruiters maakt dit werk gezelliger."

Bij het pension is een keuken waar iedereen die een paard heeft gestald koffie en thee kan halen. Andere drankjes staan in de koelkast. Wie daar iets van pakt, schrijft het op en rekent later een keer af. Een afspraak op basis van vertrouwen, die in de praktijk heel goed werkt.

Gemeenteraad

Een bekend 'clubje' waarvoor Rigter zich heeft ingezet, is de gemeenteraad van Eemnes, waar hij tot 2014 raadslid is geweest. Niet dat het altijd pais en vree is geweest met de gemeente, zegt hij lopend naar een lagere schuur naast de pensionstal. "Nadat ik mijn mestrechten had verkocht, heb ik deze pluimveestal van 22 bij 50 meter verhuurd aan een touringcarbedrijf. Wij zagen daar geen enkel probleem in, maar volgens de gemeente paste dit niet in het bestemmingsplan. Uiteindelijk is het na een lange juridische procedure, tot aan de Raad van State toe, toch gelukt om het bestemmingsplan te wijzigen. De schuur heeft nu een bedrijfsbestemming en het touringcarbedrijf is veertien jaar gebleven."

Opslag

Nu verhuurt Rigter de ruimte aan de Larense imker Johan Calis, een hovenier en een keukenbedrijf dat er de bestelde keukens opslaat. "Toevallig zijn dit allemaal vrienden van mij. Tijdens een feestje kwamen we erachter dat ze allemaal op zoek waren naar opslag. Voor mij is deze manier van verhuur heel fijn, omdat ik dan niet al mijn inkomsten kwijtraak als een van de drie vertrekt."
Onder het dakoverstek van het paardenpension naast de schuur staan de bijenkasten van Calis in lange rijen opgesteld. Een ideale plek, volgens de paardenpensionhouder, omdat de kasten droog staan en de bijen direct naar het weiland met bloeiende grassen naast zijn bedrijf kunnen vliegen.

Stapmolen

Achter de stal staat de stapmolen voor de paarden, die Rigter samen met een broer heeft gemaakt. Tussen de rekken kunnen acht paarden de benen strekken. "Vaak zitten de paarden met een halster vast in een stapmolen. Wij wilden ze wat meer vrijheid geven en hebben daarom gekozen voor hekken", verklaart Rigter. "Achteraf gezien hadden we de hekken wel wat dichter bij elkaar kunnen plaatsen, want de paarden wachten toch totdat het hek er is voordat ze beginnen te lopen."
Voorbij de stapmolen liggen de paddocks, een buitenrijbak met uitgekiend eb-en-vloeddrainagesysteem en het weiland waar de paarden ten minste vier uur per dag staan. De meeste paarden samen, enkele alleen in een afgescheiden hoek omdat de eigenaar daar de voorkeur aan geeft. "Ik breng ze tot oktober naar buiten. Daarna wordt het behalve te koud ook te nat en vertrappen de paarden het gras", zegt Rigter. Lachend: "Van huis uit ben ik hovenier; ik wil mijn landje wel een beetje mooi houden."

Ruilverkaveling

Later - samen met echtgenote Jolanda Martens aan de koffie - noemt hij de mogelijkheid om dit weiland aan te kopen een mooi succes in de geschiedenis van de Paardenstek. Het scheelt elke dag weer tientallen meters omlopen als de paarden naar het land gaan.

"Eerder heb ik het land negen jaar gepacht van de Hervormde Kerk. Daarna ging het naar iemand anders en moest ik de paarden 200 meter verderop achter het huis weiden. Gelukkig heb ik vorig jaar na een ruilverkaveling het perceel kunnen kopen."
Sprekend over hoogtepunten denkt Martens met veel plezier terug aan de opening van de nieuwe stal, nu dertien jaar geleden. "Een van onze ruiters werd op die dag 80 jaar en we hebben de opening gecombineerd met een surpriseparty voor hem", haalt ze herinneringen op.

Tegenslag

Mindere momenten waren er natuurlijk ook: het gesteggel met de gemeente over de touringcars, maar ook de trap van een paard tegen het hoofd van Rigter in 2006. Martens: "Het heeft een jaar geduurd voordat hij weer boven Jan was." Rigter: "Ik was net raadslid, maar dat werk kon ik in het begin nauwelijks doen. Ik sta sindsdien wel positiever in het leven, heb beter geleerd om dingen te relativeren."

Zonnepanelen

Ton Rigter heeft met een aantal agrariërs uit de omgeving van Eemnes in 2009 132 zonnepanelen op het dak van de paardenstal laten plaatsen. Een provinciale subsidieregeling voor duurzame initiatieven op het platteland maakte het zonnepanelenproject mogelijk.

Rigter: "Met dertien bedrijven hebben we geïnvesteerd in de zonnepanelen. Het project kreeg de toepasselijke naam Eemstroom, omdat al onze bedrijven in de polders langs het stroomgebied van de Eem liggen."
De 132 panelen produceren zo'n 36.000 kW per jaar. "Hiermee heb ik meer stroom dan ik nodig heb", vervolgt Rigter. "In het begin dacht ik dat ik energie terug kon leveren, maar dat bleek voor mij niet interessant. Daarom probeer ik nu zo veel mogelijk elektrisch te doen. De quad waarmee ik naar het weiland reed heb ik vervangen door een elektrisch golfkarretje. In huis laat ik een zonneboiler plaatsen en we koken niet met gas, maar elektrisch."

Ondanks de vele stroom die hij dagelijks van de zon krijgt, blijft Rigter kritisch op het stroomverbruik op het bedrijf. "Zo heb ik kort geleden vier 1000-Watt-lampen bij de buitenbak vervangen door zes lampen met led-verlichting van 200 Watt. In plaats van 7 kW brandt er nog maar 1,6 kW. Dat scheelt natuurlijk enorm."

Rhinopneumonie

Een laatste tegenslag tekende zich af in 2016. De Paardenstek ging in dat jaar een maand lang hermetisch op slot, omdat bij een paard neurologische verschijnselen waren geconstateerd die zouden kunnen duiden op de paardenziekte rhinopneumonie.
"Wij hebben dat paard moeten laten inslapen en voor die eigenaar was dat natuurlijk vreselijk", zegt Martens nu. "Aan de andere kant hebben we in die tijd gemerkt hoe hecht onze groep ruiters is. Geen paard mocht het erf af, laat staan deelnemen aan wedstrijden. Voor een ruiter die het hele jaar had geoefend voor de NK cross was die beslissing dramatisch. Toch heeft ze die wedstrijd laten schieten, hoewel ze een aanbod kreeg van een andere stal. 'Mijn paard staat hier gelukkig', zei ze."

Jonger

Tijden veranderen; zo zijn de ruiters tegenwoordig jonger dan in de beginjaren van De Paardenstek. Voor Rigter geen reden om te gaan sleutelen aan het concept van de pensionstal.

"Zo kiezen we er bewust voor om geen binnenbak aan te leggen", geeft hij als voorbeeld. "Voor de doelgroep die dat kan betalen zijn er andere mogelijkheden in de buurt. Wij mikken op de groep ruiters die prijsbewust is, maar het wel heel belangrijk vindt dat hun paard goed wordt verzorgd. Een terechte wens, waar Jolanda en ik alles voor overhebben."

Bibliotheek-aan-huisvrijwilliger Bibliotheek-aan-huis is een service voor mensen die, om welke reden dan ook, aan huis gebonden zijn en niet meer zelf naar de bibliotheek kunnen komen. U zoekt boeken uit in de bibliotheek en brengt deze naar de huislener. Contactpersoon: Pauline Gmelig Meyling van openbare bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum, telefoon 035-5257410 of directie@bibliotheekhlb.nl. Maatje voor een praatje Voor een oudere dame in Laren zoeken wij een maatje voor een praatje, zoals samen boodschappen doen bij AH met een boodschappenwagentje, naast AH kopje koffie drinken (natuurlijk betaalt mevrouw) of een wandeling. De voorkeur gaat uit naar een vrouw. Werktijden: in overleg 1x per 2 weken, op dinsdag, woensdag of donderdag. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Technische vrijwilliger Stichting AAP in Almere
Als vrijwilliger bij de Technische Dienst kom je vrijwel op alle unieke plekken van het AAP-terrein. Onder leiding van een van de voormannen word je ingezet bij technische klussen en onderhoud. De klussen zijn heel divers en zullen veelal plaatsvinden rondom de dierverzorgingsafdelingen. Hierbij staat veiligheid voor mens en dier voorop. Op dit moment is het meest behoefte aan iemand met kennis en ervaring als lasser, timmerman of loodgieter. Werktijden: 08.30 tot 17.00 uur. Contactpersoon: Tamara Arts van Stichting AAP, telefoon 036-5238787/5238733 of vrijwilligerswerk@aap.nl.

Vrijwilliger Textielatelier Knip-Oog
De opzet van het Textielatelier Knip-Oog in Eemnes is mensen samen te brengen die willen breien, borduren, punniken, werken met een naaimachine. Het gaat daarbij niet alleen om herstelwerkzaamheden, maar vooral om het creatieve proces van nieuwe dingen te maken. Wilt u graag handwerken en zo andere mensen helpen? Meld je dan aan als vrijwilliger voor Textielatelier Knip-Oog. Centraal staat de gedachte dat Knip-Oog een plek gaat worden voor mensen om elkaar te ontmoeten, een plek om samen te werken, elkaar te leren kennen. Werktijden elke donderdag van 14.00 tot 17.00 uur in Eemnes. Contactpersoon: Marjolein Post van Versa Welzijn/Impuls, telefoon 06-13966050 of mpost@versawelzijn.nl.
Voor actuele vacatures kunt u ook tijdens de zomervakantie onze vacaturebank op www.versavc.nl raadplegen. Van 23 juli tot en met 31 augustus is de Vrijwilligerscentrale gesloten. Telefoon 035-7504149, e-mail: vclarenblaricum@versawelzijn.nl.

Restaurant Vuur met passie voor koken

Het team van restaurant Vuur met eigenaar George Kroon (rechts) Foto: Bastiaan Miché

door Astrid Maas

BAARN Op het terras van restaurant Vuur, van origine het authentieke koetshuis naast het beroemde kasteel De Hooge Vuursche, heb je het gevoel dat je midden in het Baarnse bos zit. Het restaurant heeft een internationale keuken met dagverse producten.

Het is vrijdagavond gezellig druk op het terras. De bediening is attent en vriendelijk en al gauw krijgen we onze Chardonnay en Sauvignon Blanc samen met een karaf met water, crostini met auberginepasta en de menukaart. Als we de kaart bekijken, valt het ons op dat er gevarieerde gerechten op staan met bij elk gerecht een wijnadvies. Ook vegetarische gerechten staan op de kaart zoals de 'Vegetarische Ronde van Italië' gemaakt van fettuccine met verse zomertruffel en Parmezaanse kaas geserveerd met een notensla.

Opbouwend van smaak

Als voorgerecht kiezen we voor vis en vlees met het Vislijntje en Oosters flensje met eend. Het Vislijntje is opbouwend in smaak met een lijn van huisgerookte zalm, bisque met rivierkreeftjes, ceviche van kabeljauw, gambaspies met ras el hanout mayonaise en eindigt met een heerlijke kreeftsoep.
Ook de twee flensjes zijn erg lekker en je proeft de malsheid van de eend en de versheid van de producten. De voorgerechten zijn mooi opgemaakt en het is echt een proeverijtje qua smaak.

Canner kreeften

Tot eind juli is het Kreeftenfestijn bij restaurant Vuur. Je ziet dat veel mensen op het terras kreeft eten en wij hebben dat natuurlijk ook besteld. Op het bord liggen vier halve Canner kreeften gegratineerd met beurre blancsaus en Parmezaanse kaas samen met dikke frieten en een verse salade. De presentatie is mooi en de kreeften zijn vers en sappig van smaak. De Canner kreeft is afkomstig uit de St. Mary's Bay in Canada en is een duurzame variant. We begrijpen dat veel gasten speciaal voor de kreeft komen, want het schaaldier is van zeer goede kwaliteit en dat proef je. Het andere hoofdgerecht is de Poussin (piepkuiken) en dit is echt een delicatesse. Wat je vooral proeft is de smaak en structuur van het vlees. De gebraden Poussin is heel mals en samen met geroosterde courgette, witlof en aubergine, gepofte aardappel en jus van gerookte knoflook echt een aanrader.
Als nagerecht nemen we een Petit Grand Dessert met carameltaartje, boterkoek en kleine Magnum. Ook dit gerecht is huisgemaakt en onze complimenten zijn dan ook voor het koksteam en de chef-kok. Als je uit eten gaat bij restaurant Vuur kun je rekenen op verse ingrediënten, goede balans en combinatie van smaken en alle gerechten zijn gemaakt met passie. Het was echt een avondje uit."

Surf en Turf

Vanaf woensdag 1 augustus is er 'Surf en Turf' met een tournedos en halve Canner kreeft geserveerd met bearnaisesaus en dikke frieten. Bij het gerecht kun je een heerlijk glas Cabriz of Scaia bestellen.

Restaurant Vuur ligt aan de Hilversumsestraatweg 4 in Baarn en daar kun je terecht voor lunch, borrel, diner of een van de groepsarrangementen. Gratis parkeren. Voor informatie en reserveren kijk op www.restaurantvuur.nl.

Dinsdag is het 2e zomerconcert van de Larense beiaard, die hier het best te beluisteren is. Foto: Ruth Koornneef

Vrijdag 20 juli

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar! Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Geef en Neem tafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De Geef en Neem tafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Zaterdag 21 juli

Repair Café

10.00 uur | De Schoter Eemnes

Gratis reparatie van kapotte apparatuur, tuingereedschap, kleding en nog veel meer. Gooi 't niet weg !

Groet en ontmoet

14.00 uur | Bruna Centrum Huizen

De laatste zaterdag voor de vakantie is Ronnie Rokebrand te gast in de winkel. Ronnie kan je alles vertellen over zijn thrillerdebuut Operatie Hakonmin. Het verhaal speelt zich af in Rwanda.

Zondag 22 juli

Buiten schrijven

10.30 uur | Theetuin Eemnes

Wil je creatieve schrijfinspiratie ontvangen? Dan kan dit tijdens deze gratis schrijfworkshop. Ervaring met schrijven is niet nodig. Consumpties zijn voor eigen rekening. Informatie en aanmelding bij Lia de Boer op www.schrijveninhetgooi.nl of 06-44528197

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12:00 uur, boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl via menu: Papagenohuis-Activiteiten-Papageno Koffieconcerten.

Maandag 23 juli

Geef en Neem - Snuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wijkcentrum Holleblok heeft een snuffelkast met tweedehands baby-/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Geopend: maandag van 9.30-12.00 uur. Kom een keer kijken!

Optimalisatiecheck van uw PC/laptop

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Is uw computer toe aan een opschoonbeurt of is deze erg langzaam? Kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis in Laren.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar! Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Wilt u vroegere tijden laten herleven? Elke maandagochtend is er in wijkcentrum de Malbak van 10.30-11.30 uur gelegenheid om onderling gezellig ouderwets Rummikub of Scrabble te spelen. Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Vrouwencafe

13.00 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Maandag 25 juni is het Vrouwencafé open. In de middag van 13.00-15.30 uur. Loop binnen bij dit gezellige ontmoetingspunt waar vrouwen met elkaar zichzelf kunnen zijn en vriendschappen ontstaan. De middag is gratis, aanmelden hoeft niet. Een bijdrage wordt op prijs gesteld.

Dinsdag 24 juli

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Naast het lenen van boeken kunt u ook gezellig een kopje koffie of thee drinken. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

De Computerhelpdesk is in de maanden juli en augustus alleen op dinsdag geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur. Waterstraat 2 (Achter de Oude Kerk). Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar! Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom Blaricum

Wilt u vroegere tijden laten herleven? Tijdens deze middag is er gelegenheid om een gezellig bordspel te spelen, zoals dammen, mens-erger-je-niet, Rummikub of Scrabble. Sjoelen kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035 7504149.

Gratis Nederlandse les / Free Dutch Lesson

19.30 uur | De Malbak Blaricum

Every Tuesday between 7.30-9.30 PM you are invited to our Dutch language lessons. You will learn more about the meaning of words and verbs. Level: speaking and understanding the Dutch language a bit. Please join us! De Malbak, Wetering 122, Blaricum.

2e Zomerconcert Larense Beiaard

20.00 uur | Johanneskerk Laren

Zomerconcert door Bauke Reitsma, te beluisteren op het grasveld bij de Johanneskerk.

Woensdag 25 juli

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Senioren Plezier

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Senioren Plezier gaat om ontmoeting, een gesprek met elkaar over alledaagse zaken of over een mooi boek. Voor de liefhebbers de gelegenheid om samen te sjoelen, Rummikub of Scrabble te spelen. De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een hartelijk gesprek.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar! Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Taalcafé / Language bar

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Anderstaligen zijn elke woensdag van 10.30-12.00 uur welkom bij het Taalcafé. Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen. Non Dutch speakers are welcome every Wednesday between 10.30-12.00 AM. You can improve your Dutch while speaking with others. Please join!

Film aan de Brink - C'est la vie

14.30 uur | Brinkhuis Laren

België/Frankrijk, 2017, Komedie, 115 min. Max is een ervaren cateraar en heeft al tallozen bruiloften en feesten georganiseerd. De bruiloft van Pierre en Helena is dan ook tot in de puntjes geregeld. Maar dan volgen er een paar tegenslagen achter elkaar. Van de makers van Intouchables. Entree: € 5,-.

Donderdag 26 juli

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Ontbijten

9.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Voor een gezellig en gezond ontbijt kunt u iedere donderdag terecht in wijkcentrum Holleblok. Ineke en Claudia heten u van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. € 2,00 per persoon. Wekelijks op donderdag vanaf 9.00 uur.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar! Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Naast het lenen van boeken kunt u ook gezellig een kopje koffie of thee drinken in de Malbak bieb. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. Er is geen kracht voor nodig en het wordt binnen gespeeld. Het verrassende van dit spel is de bal, omdat het zwaartepunt niet in het midden zit. Iedereen kan het leren, dus kom een keertje kijken. Donderdag van 10.00-12.00 uur. De Malbak, Wetering 122, Blaricum. 035 5262902.

Koffie ochtend

10.00 uur | De Blaercom

Vind je het leuk om anderen te ontmoeten in een ontspannen en gezellige sfeer? Kom dan naar deze koffieochtend. Iedere donderdagochtend vanaf 10.00 uur staat de koffie klaar. Iedereen is welkom! Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035 7504149.

Koffieochtend

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis. Even tijd voor elkaar en een gezellig babbeltje.

Taalcafe Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend.

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Loop binnen tijdens onze openingstijden of maak een afspraak voor een ander moment, of voor info, bemiddeling, advies of scholing. Bel 035 750 4149. Versa Vrijwilligerscentrale, Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Bingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Op donderdag 26 juli bent u van harte welkom bij de bingo in Vivium Johanneshove in Laren. De bingo begint om 14.30 uur en de kosten bedragen € 5,50 p/p. Voor dit bedrag kunt u 6 x 3 rondes spelen. Ook krijgt u een kopje koffie/thee en een hapje en drankje in de pauze.

Ierse Avond met Dolf Jansen

Ierse avond!

NAARDEN Een Ierse avond met Dolf Jansen, André van der Hoff, Aisling Urwin en anderen vindt vrijdag 20 juli van 20.30 tot 22.30 uur plaats in deMess aan het Adriaan Dortsmanplein 1B in Naarden. Het is een try-out. Zie ook demess.nl.

'Paarden zijn heel sensitief en reageren direct op hun omgeving'

Paardencoaching werkt goed voor kinderen met problemen

Kiki de Jong Luneau coacht kinderen met ASS door middel van paardencoaching. Ze coacht ook mannen en vrouwen en gezinnen die in een moeilijke situatie zitten door bijvoorbeeld een ziekte.

Kiki de Jong Luneau coacht met haar paard Shaki kinderen en volwassenen. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN Paarden zijn altijd de rode draad in Kiki's leven geweest. Op haar derde zag ze het paard van de melkboer door de straat lopen en ze was meteen verkocht.

"Toen ik jong was, kwam er ook regelmatig een meisje bij ons langs met haar pony en ik ging er elke keer naartoe", vertelt Kiki (48). "Zo is het verder gegroeid en ging ik elke zaterdag en woensdag naar de paarden op een boerderij. Op mijn elfde kreeg ik een pony van mijn vader. Sindsdien heb ik altijd mijn eigen paarden gehad. Ik weet uit ervaring wat paarden voor je kunnen doen als je in een verdrietige of moeilijke periode in je leven zit. Op mijn zeventiende overleed mijn vader plotseling en mijn pony heeft me toen letterlijk opgevangen en getroost. Paarden hebben een sterk ontwikkeld emotioneel bewustzijn en groepsgevoel en daarom is het zo fijn om met ze samen te werken."
Kiki nam zelfs haar pony mee toen ze ging studeren. "Ik studeerde aan de Kunstacademie in Utrecht en woonde in Amsterdam, waar ook mijn pony stond. Kinderen in de buurt die in de problemen zaten, nam ik mee naar hem en ik zag ze veranderen als ze met mijn paardje bezig waren. Ze werden zelfverzekerder en kregen een blij gevoel. In die periode kwam ik er ook achter dat veel mensen bij mij langskwamen als ze problemen hadden en ik vond het fijn om met ze in gesprek te gaan. Wat ik dus nu doe met mijn bedrijf Licht & Richting deed ik altijd al, maar toen had ik nog een andere baan." In die tijd produceerde Kiki photoshoots en had ze elf jaar lang samen met haar zakenpartner en vriendin een fotoagentschap. "Toen ik zwanger werd, heb ik mijn aandeel in het agentschap aan mijn vriendin verkocht en ben ik met mijn man en zoontje naar de Duitse Eiffel geëmigreerd. Daar kochten we een groot huis dat we gebruikten voor bruiloften en bedrijfsfeesten. Dat was hard werken, ook vaak in het weekend. In 2012 werd ik ernstig ziek en ben ik helemaal ingestort. Dat zette mij aan het denken en ik kwam tot de conclusie dat ik mijn passie voor paarden weer wilde oppakken om paardencoach te worden. We zijn toen naar Naarden verhuisd en ik heb hard aan mezelf gewerkt om er weer bovenop te komen. Ik ben toen verschillende opleidingen gaan volgen om coach te worden."

Kiki vertelt dat ze veel ervaring heeft om volwassenen te begeleiden met onder andere processen zoals scheiding, burn-out, depressie, ziekten, carrièreswitch of verlies van een dierbare, omdat ze het zelf allemaal heeft meegemaakt. "Ook heb ik een groot empathisch vermogen, werk veel met mijn intuïtie en ik probeer niet te oordelen. Mijn uitgangspunt is om samen door het proces te gaan, zodat iemand weer houvast krijgt en iedereen doet dat op zijn eigen manier. Ik behandel iedereen liefdevol en met respect, maar als het moet pak ik wel door, want het is soms nodig om iemand uit zijn comfortzone te halen. Bij het paardencoachen met kinderen krijg ik soms te maken met hun boosheid, verdriet of andere emoties die ze nog niet kunnen benoemen of weten hoe ze daarmee om kunnen gaan. Ik laat dingen gewoon even zijn, ik corrigeer het ongewenste gedrag niet en dan zie je dat het vaak vanzelf verdwijnt wanneer ze in contact komen met paarden. Mijn paard Shaki heeft de gave om de kinderen op hun gemak te stellen en ze het gevoel te geven dat ze ertoe doen. Het bijzondere van paarden is dat ze niet gevoelig zijn voor het masker wat iemand misschien onbewust of bewust opzet. Er bestaan veel verschillende manieren om paarden in te zetten in een coachingsessie. Met kinderen doe ik veel grondwerk. Ze lopen naast Shaki en begeleiden hem met oefeningen. Hierbij zie ik al snel of kinderen onzeker zijn of juist een goede leider. In eerste instantie werk ik met kinderen aan hun talenten in plaats van hun tekortkomingen. En één keer in de maand werken verschillende kinderen samen met Shaki. Ik geef ze dan een opdracht die ze samen moeten oplossen. De kinderen koppelen dat zelf terug naar hun dagelijks leven. De samenwerking met mijn paard is iedere keer weer zo bijzonder en ik ben dankbaar dat ik met Shaki dit werk kan doen."
Shaki wordt ook ingezet bij individuele coaching voor volwassenen. "Dan werk ik op een meer systemische manier. De cliënt gaat met een bepaald vraagstuk de ruimte van het paard binnen en dan kijken we wat er zich voordoet. Allemaal halen ze er precies uit wat ze op dat moment nodig hebben. Ik maak niet alleen gebruik van paardencoaching. Het kan ook zijn dat we al wandelend in de natuur gesprekken voeren. Mijn coaching is een soort wake-upcall om jezelf weer te herontdekken. Ik hou van mensen en ben oprecht geïnteresseerd in hun verhaal. Ook kan ik mij door mijn eigen ervaringen goed inleven in de verhalen en hen begeleiden in een verandering in het leven of hen door een moeilijk periode heen helpen. Ik vind mijn werk fantastisch en krijg er positieve energie van."

'Paarden hebben een sterk ontwikkeld emotioneel bewustzijn'

Voor kinderen met problemen bestaat er via Jeugdhulp/PGB van de gemeente Gooise Meren de mogelijkheid om een deel van het bedrag vergoed te krijgen. Meer informatie op www.licht-richting.nl.