Laarder Courant de BEL

6 september 2017

Laarder Courant de BEL 6 september 2017


Boersen: 'Parkeer op eigen erf'

Blaricum Hulpdiensten ergeren zich groen en geel aan het overhangende groen in de toch al smalle straatjes in met name Blaricum-dorp. Ook het onhandige parkeergedrag van mensen is een storende factor. Tijd om in actie te komen, meent de gemeente Blaricum.

Daarom gaat de campagne 'Houd het groen binnen de perken' van start. Ook hoopt wethouder Liesbeth Boersen dat autobezitters hun wagen zorgvuldiger gaan parkeren. "Parkeer op eigen erf", zegt zij.
"Het groen in de straten wordt steeds breder. Lantaarnpalen staan in heggen en dat is niet de bedoeling. We hebben de mensen daar incidenteel op aangesproken, maar nooit een actie van gemaakt." Maar nu de brandweer en de ambulance aan de bel trekken en zeggen dat hun uitrukroutes dusdanig worden belemmerd dat de veiligheid in het geding is, is de tijd rijp voor actie.

"Daarnaast worden fietsers de heg in geduwd, is er slecht overzicht en raken auto's beschadigd doordat ze eigenlijk niet kunnen passeren en in een hulsthaag terechtkomen", aldus Boersen. "De campagne moet mensen bewust maken van het feit dat ze voor overlast zorgen als ze hun groen dusdanig laten uitgroeien dat dat voor anderen heel onprettig is."

Burgemeester Joan de Bloch-Zwart benadrukt dat de veiligheid nooit in geding komt. "We hopen er nooit aan toe te komen, maar als het nodig is, worden de auto's gewoon opgeduwd."

Benefietactie 'Adopteer een theaterstoel'

Laren Singer Laren is de benefietactie 'Adopteer een theaterstoel' gestart om de laatste kosten van de nieuwbouw te dekken.

De kosten voor een theaterstoel bedragen 300 euro en 500 euro voor twee stoelen.
Naast kaarten voor de gala-avond (19 oktober) worden de namen van de gasten vermeld op een zaalplattegrond in het nieuwe gebouw. Ook ontvangt iedereen een, speciaal voor deze gelegenheid ontworpen, reversspeldje.
Op de gala-avond kunnen gasten in hun eigen stoel genieten van een optreden van de talentvolle pianisten Lucas & Arthur Jussen en van een verrassingsoptreden van een andere grote artiest. Na afloop is er een feestelijke borrel.
Evert van Os, algemeen directeur Singer Laren: "Het belooft een mooie avond te worden. Iedereen die een stoel adopteert treedt toe tot een bijzondere groep Singersupporters." Wie interesse heeft kan contact opnemen met Singer Laren via theaterkassa@singerlaren.nl of telefonisch: 035-5393939.
De gemeente Blaricum steunt dit initiatief en heeft in totaal dertien stoelen geadopteerd. De kaarten voor de gala-avond worden verloot onder inwoners van Blaricum. Kans maken op een kaart? Stuur dan voor 15 september een e-mail naar bestuurssecretariaat@Blaricum.nl o.v.v. 'Theaterstoel actie'. De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

Stoelendans

Blaricum Commissaris van de Koning Johan Remkes heeft de burgemeester Joan de Zwart-Bloch tijdelijk tot waarnemend burgemeester van de gemeente Zandvoort benoemd.

Tegelijk heeft hij Niek Meijer, burgemeester van Zandvoort, tot waarnemend burgemeester van de gemeente Blaricum benoemd. Beide burgemeesters hebben het initiatief genomen om van 11 tot 27 september onderling van stoel te wisselen.

Ereburgerschap voor vertrekkend burgemeester Elbert Roest

Foto: Bastiaan Miché

Laren Burgemeester Elbert Roest is tijdens zijn afscheidsfeest door locoburgemeester Tijmen Smit benoemd tot 'Ereburger der gemeente Laren'. Hij krijgt deze titel voor zijn bijzondere verdiensten voor de Laarder gemeenschap. Van zijn gasten kreeg de burgervader spontaan een staande ovatie.

6/7

Van Benthem tekent bij

Foto: Gemeente Eemnes

De Eemnesser burgemeester blijft nog een poosje. Hij tekende maandagavond bij.

5

Communicatiemedewerker
Het is zijn of haar taak de publiciteit rond de vierdaagse te verzorgen in de pers. U stelt zelf persberichten op en zorgt voor plaatsing in de diverse media. Werktijden: zelf te bepalen, behalve dan in de derde week van juni tijdens de vierdaagse. Contactpersoon: Tim Bitter van Stichting Wandelvierdaagse het Gooi, telefoon 035-5330404/ 06-54602768 of mail naar tljbitter@gmail.com.
Muzikanten
Goois koor De Blaerders is een gezellig meezingkoor. Het repertoire dat gezongen wordt is veelal Nederlandstalig. Wij zijn op zoek naar muzikanten die ons willen begeleiden op de oefenavonden en de optredens. Wij denken hierbij aan een 2e accordeonist en/of een (bas)gitarist. Het is wel noodzakelijk dat u noten kunt lezen. Wekelijks repeteren op maandagavond in wijkcentrum De Malbak Blaricum. Ook treedt het koor op. Contactpersoon: Ada van Leeuwen van De Blaerders, telefoon 06-39315673 of adaleeuwen@casema.nl.
Gastheer/vrouw Sherpa VoorWerk
Bibliotheek Gooi en Meer werkt in Eemnes een aantal jaren met Sherpa VoorWerk met als voornaamste doel de bibliotheek langer open te houden. Dit doen we met een aantal gemotiveerde mensen met een verstandelijke beperking. Om dit voort te kunnen zetten zijn we op zoek naar vrijwilligers die dit willen ondersteunen. Werktijden zijn op maandag en/of donderdag tussen 9.45 tot circa. 16.00 uur; in overleg zijn minder uren op deze dagen ook mogelijk. Contactpersoon: Bibi van der Vegt van Bibliotheek Gooi en meer, telefoon 035-5383550 of mail naar bvdvegt@bibliotheekgooienmeer.nl.
Medewerker/ster Geologisch Museum Hofland
Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger die de volgende werkzaamheden leuk vindt: openen en sluiten van het museum, ontvangen van de bezoekers, kaartverkoop, afhandelen winkelverkoop, kassaverwerking, bezoekers kort wegwijs maken, telefoon aannemen. Een middag per week. Dinsdag t/m zondag. Een enkele maal in het weekend. Openingstijden museum 13.00-16.30 uur. Globale werktijd van 12.30-17.00 uur. Contactpersoon: Dick Borger van Geologisch Museum Hofland, telefoon 035-6234631, 035-5382520 (museum) of mail naar dborger@geologischmuseumhofland.nl.
De Versa Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00-12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00-15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122. U kunt ons ook bezoeken zondag 11 september vanaf 12.00 uur op de INmarkt Laren.

Weerbericht

Sterk wisselvallig en winderig, vrij koel

Op 1 september is de meteorologische herfst begonnen. Vorig jaar verliep de eerst helft van september compleet nazomers met op veel dagen temperaturen van meer dan 25 graden. Dit jaar gaat het septemberweer de andere richting op. Een actieve oceaandepressie trekt naar het Noordzeegebied. Er komt een stevige westcirculatie op gang. De kans op regen neemt toe.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt af en toe zon verwacht, maar er is ook kans op enkele buien. Er waait een matige zuidwestenwind. Het wordt 18 graden. In de nacht naar vrijdag begint het te regenen. Overdag is er in het algemeen veel bewolking met enkele perioden met regen. De wind uit het zuidwesten trekt aan tot vrij krachtig. De maximumtemperatuur komt uit op 16 à 17 graden.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde is het koel en onbestendig. Nu en dan klaart het op en laat de zon zich even zien, maar de bewolking overheerst meestentijds. De kans op enkele buien is zowel zaterdag als zondag groot. Er blaast daarbij een stevige zuidwestenwind. Het kwik houdt het bij 16 à 17 graden voor gezien. De normale waarde is 20 graden voor begin september.

Weetje

De maand augustus was vrij koel (17.2 graden tegen 17.5 graden normaal) en tamelijk nat - in onze regio 80 mm tegen 70 mm normaal - en iets aan de sombere kant. De zomer van 2017 was in zijn geheel warm en nat. Het aantal zonuren was normaal. Juni was de beste maand met de meeste zon en zomerse dagen. Juli en augustus waren wisselvalliger en minder zonnig.

Foto: Ab Walet

Ze zeggen dat ik een rover ben, een rat! Ik ben zeker niet de enige. Onder de mensen ken ik er meerdere. Velen waarvan je het niet zou vermoeden. Sommige hebben een net pak aan. Veelal ook een pet op. Vaak meerdere petten zelfs. Pakken wat ze pakken kunnen, voor de heb. Als ze tegen de lamp lopen weten ze van niets. Een eekhoorn moet zijn kostje bij elkaar scharrelen. Voor zichzelf en zijn jongen.

Vrijwilligers paraat tijdens Repair Café in De Blaercom

Blaricum In dorpshuis De Blaercom aan de Schoolstraat 3 vindt zaterdag 9 september weer het Repair Café plaats.

Burgers hebben de gelegenheid hun huishoudelijke apparatuur, kleding en nog veel meer gratis te laten repareren door de medewerkers van het Repair Café.7 De sessie begint om 10.00 uur en eindigt om 13.00 uur.
Het Repair Café dat inmiddels landelijk opereert wil met haar activiteiten voorkomen dat voorwerpen te snel worden weggegooid en daardoor een belasting vormen voor het milieu. Vaak gaat het om een kleine reparatie waardoor het apparaat weer lange tijd mee kan.

Rinske Kruisinga: 'Ook als waarnemer ben je met huid en haar burgemeester'

Wethouder Smit wist allang dat de 'waarnemerrol' niet voor hem bestemd was

Laren krijgt een vrouw als waarnemend
burgemeester: Rinske Kruisinga (67). Vanuit
haar tijdelijke huisvesting in Blaricum komt
ze geregeld in Laren.

Rinske Kruisinga. Foto: Provincie Noord-Holland

Laren Rinske Kruisinga (67) kijkt uit naar haar waarnemerschap in Laren. "Het, overigens goede, gesprek dat ik vorige week maandagavond heb gehad met de fractievoorzitters en wethouders van Laren maakte mij duidelijk hoe bezorgd Laren is over een mogelijke herindeling van Laren en de door de provincie gestarte Arhi-procedure. De politieke discussie in de raad over onder andere dit onderwerp wil ik goed leiden, de mening en argumentatie van Laren goed vertolken naar de provincie toe, maar ook naar de omIiggende gemeenten en hun besturen", reageert Kruisinga vanuit Frankrijk.

Uiteraard liggen er meer uitdagingen voor haar als burgemeester, die in eerste instantie als gedeputeerde betrokken was bij Singer en op het dossier-Zorgvoorzieningen. "Dan hoef ik maar te wijzen naar de Veiligheidsregio en het dossier-Regionalisering brandweer. Ook als waarnemer ben je met huid en haar burgemeester. Ik ben als waarnemer ook verrijkt door mijn ervaringen als waarnemer in Bussum en op Texel. Ik verheug mij op deze waarneming."

Ze vindt Laren een mooie gemeente. "Prachtig gelegen, rijk aan cultuur en mooie voorzieningen. Een gemeente die ik overigens goed ken. Met name de boekenzaak is voor mij belangrijk." Rinske Kruisinga (CDA) woonde tot 2014 in Nederhorst den Berg. Momenteel heeft ze een tijdelijke huisvesting in Blaricum.

Wethouder Tijmen Smit. Foto: Bob Awick

'De politieke discussies in de raad wil ik goed leiden'

Misverstand

Dat de gemeenteraad liever wethouder en locoburgemeester Tijmen Smit als waarnemer voor Laren had gezien, berust op een misverstand, zo blijkt uit een rondje langs de fractievoorzitters. Zij hadden voorgesteld dat Smit zou waarnemen tot - in november - bekend wordt of Laren fuseert of zelfstandig blijft.
Smit zelf was reeds bekend met het beleid rond de benoeming van een waarnemend burgemeester. De commissaris van de Koning hanteert een aantal spelregels, samengevat in zogenaamd' bestendig beleid'. Het tijdelijk overnemen van de burgemeestersfunctie mag niet langer duren dan drie maanden. En dat is in Laren nu wel het geval.

Reacties raad

De Larense fractievoorzitters zien een toekomst met waarnemend burgemeester Rinske Kruisinga met plezier tegemoet. Nico Wegter (D66) zegt zelfs zeer ingenomen te zijn met haar benoeming.

"Wij hebben Tijmen niet als kandidaat voor het (waarnemend) burgemeesterschap naar voren geschoven", zegt Marcus van den Brink (PvdA) nadrukkelijk. "Middels een brief aan Remkes heeft de raad om uitstel van de benoeming van een waarnemend burgemeester gevraagd. Dat omdat de provincie op korte termijn over de bestuurlijke toekomst van Laren beslist. Als dat zou leiden tot een fusie krijgt de waarnemend burgemeester een heel andere rol en ook voor langere tijd. Dat is dus relevant voor de keuze van een waarnemer. Daarbij hebben we wel aangegeven dat Tijmen voorlopig, maar hooguit enkele maanden, even in zijn rol als locoburgemeester zou kunnen opereren. Het was de raad ook bekend dat het beleid is van Gedeputeerde Staten (GS) om nooit een wethouder als waarnemer te benoemen. Als fractievoorzitters en college hebben we nu unaniem ingestemd met de keuze voor mevrouw Kruisinga. Ze lijkt ons een geschikte kandidaat en praktisch is dat ze dichtbij woont. De tijd zal leren voor hoelang ze het waarnemerschap zal vervullen."

Uitstekend

Namens de fractie van Larens Behoud spreekt Peter Calis uit blij te zijn met mevrouw Kruisinga. "We hebben alle vertrouwen in een prima samenwerking. Zij zal een uitstekende waarnemend burgemeester zijn."

Jacqueline Timmerman (Liberaal Laren) zegt in een reactie: "Op 1 november wordt bekend welke kant de Arhi-procedure op gaat (worden we samengevoegd of niet). Zo niet, dan komt er een procedure voor een 'normale' burgemeester. Worden we samengevoegd dan ontstaat weer een heel andere situatie en zal een waarnemer nodig zijn om ons door het fusieproces te leiden. In afwachting van het besluit van 1 november wilden we continuïteit in de vorm van inzet van onze loco Tijmen Smit."

Waardig

"Zoals kon en mocht worden verwacht is conform dit beleid de procedure voor benoeming van waarnemend burgemeester afgewikkeld. Dit doet niets af aan de kwaliteiten en ambities van wethouder en eerste locoburgemeester Tijmen Smit", aldus Erwin van den Berg (CDA). De fractievoorzitter laat weten blij te zijn met de komst van Kruisinga en meent hiermee voor de komende periode een waardig opvolger van vertrekkend burgemeester Elbert Roest te hebben.

Demenz: een eerbetoon aan dementerenden en hun naasten

De slagwerkersgroep en blazers van Harmonie Sint Michaël Thorn. Foto: PR

Laren De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer dag. In dit kader vinden op 24 september om 14.30 uur in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum een benefietconcert en een minicollege plaats onder de naam 'Demenz'.

Het evenement is een muzikaal eerbetoon aan mensen die lijden aan dementie en hun naasten en verzorgers.

Op deze middag wordt speciaal aandacht besteed aan muziek en de hersenen. De slagwerkersgroep en blazers van Harmonie Sint Michaël Thorn brengen de compositie 'Demenz' ten gehore, waarin de drie fases (voor-, begin- en eindstadium) van dementie worden weergegeven. Dit werk van componist Vincent Cox, naar een idee van Dr. Tim Leufkens, wordt uitgevoerd met medewerking van Claudia Couwenbergh (sopraan), Pascal Pittie (tenor), vrouwenkoor Thorensis en enkele dansers, en staat onder artistieke leiding van Frank Marx.

Programma over de invloed van muziek op het dementerende brein

Omdat muziek herinneringen terugbrengt bij mensen met dementie brengt het Groot Harmonieorkest van de Koninklijke Biltse Harmonie onder leiding van Vincent van den Bijlaard na de pauze een muzikaal passend en herkenbaar programma. Professor dr. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie en bekend van lezingen bij DWDD, vertelt in zijn interactieve minicollege over de invloed van muziek op het brein. Angela Groothuizen, bekend van het televisieprogramma 'Voor ik het vergeet', over jongere mensen met dementie, zingt ook twee liedjes over dementie met begeleiding door het GHO en Nico Brandsen. Kortom, een programma waarin de invloed van muziek op het dementerende brein wordt uitgebeeld, ten gehore gebracht en besproken.

Voor dit benefietconcert is een samenwerking aangegaan met de Stichting Music & Memory NL, aan wie een gedeelte van de opbrengst van het concert ten goede komt. De stichting M&M NL helpt mensen met dementie in zorginstellingen en thuis met muziek. Mensen met dementie kunnen soms steeds moeilijker contact maken met hun verzorgers en dierbaren en daardoor gaandeweg in een isolement raken, wat vaak leidt tot veel pijn en verdriet bij alle betrokkenen. Persoonlijke muziekherinneringen kunnen mensen met dementie echter weer activeren en in staat stellen verbinding te maken met zichzelf en hun omgeving. Music & Memory NL helpt hierbij door iPod-projecten op te starten en te begeleiden in zorginstellingen in Nederland. Hiervoor verzamelen zij iPods en iPhones (nieuwe of gebruikte), zorgen ervoor dat de persoonlijke, favoriete muziek van patiënten op deze apparaten komt te staan en dragen zorg voor verspreiding in zorginstellingen.
Kaarten 17,50 euro via Ticketservice van het Muziekcentrum van de Omroep: http://www.mcogebouw.nl/agenda/benefietconcert-demenz/.

'Subsidie impuls aan de sluitende aanpak'

Ruim twee ton subsidie voor hulp verwarde personen in 't Gooi

In augustus was er een gijzeling op het Media Park. Foto: Bastiaan Miché

Laren De Gooise gemeenten krijgen gezamenlijk 234.000 euro voor twee jaar van het Rijk om incidenten met verwarde personen al in een vroeg stadium te kunnen voorkomen. Dat schrijft de Hilversumse zorgwethouder Eric van der Want namens zijn collega-wethouders binnen het Sociaal Domein.

"Met deze subsidie wordt een impuls gegeven aan de sluitende aanpak voor personen met verward gedrag", meldt hij de gemeenteraad.
De nieuwe aanpak van de Regio moet een stevige basis bieden om een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag uit te werken. Van der Want verwijst daarbij naar enkele recente incidenten, waaronder een verwarde man die in Loosdrecht werd neergeschoten en ook de gijzeling van een vrouw op het Media Park in augustus. Daaruit blijkt volgens de wethouder dat extra aandacht voor de problematiek rondom personen met verward gedrag zeer noodzakelijk is.

Al voor de zomer maakten acht gemeenten in de Gooi en Vechtstreek met verschillende partners in de regio afspraken om mensen met verward gedrag te beschermen en op te vangen en daarmee het aantal incidenten rondom deze mensen terug te dringen. Het gaat daarbij om mensen die de grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor zij zichzelf en/of anderen in gevaar kunnen brengen. In de Gooi en Vechtstreek ging het in 2016 om 861 meldingen en dit aantal stijgt jaarlijks.
De toegekende subsidie was aangevraagd in het kader van het actieprogramma 'Lokale initiatieven mensen met verward gedrag'. Hiervoor ondertekende Van der Want al eerder namens de acht regiogemeenten een samenwerkingsovereenkomst met GGZ Centraal, Jellinek, Kwintes, zorgverzekeraar ZilverenKruis, De Waag, Regionale Ambulancevoorziening, Familie- en naastenvereniging Ypsilon en de politie. Ook vertegenwoordigers van cliënten, familie- en naastenvertegenwoordigers staan achter de deal.

'Aandacht voor de problematiek zeer noodzakelijk'

Met de samenwerking én de subsidie willen de Gooise gemeenten onder andere de verschillende (hulpverlenings)ketens op elkaar afstemmen, professionals bijscholen inzake psychiatrische hulpverlening en de cliënt en zijn naasten beter betrekken bij zijn hulpverlening. Verder staat 24/7 toezicht op de agenda, net als de uitbreiding van beschermd wonen en de sociaal-medische zorg voor dak- en thuislozen.
Volgende maand moet duidelijk zijn hoe de aanpak in deze regio verloopt.

Vijf maanden celstraf voor 't Paadje-inbreker

Laren De 24-jarige Huizer, die terecht stond voor een inbraak in een woning aan 't Paadje in Laren, is veroordeeld tot vijf maanden cel, gelijk aan de straf die de officier van justitie eiste wegens poging tot inbraak en mishandeling van een agent.

Ondanks het vurige pleidooi van advocaat M. van Vuuren dat zijn cliënt niet betrokken was bij de inbraak op 8 mei jongstleden rond vier uur in de nacht, acht de rechtbank in Lelystad bewezen dat hij het wel was. De veroordeling is gelijk aan de straf die de officier van justitie eerder eiste. Volgens de rechtbank is de man herkend door de agent die hem eerder op de avond al staande hield bij een controle in Hilversum. Ook heeft de rechtbank in haar straf laten meewegen dat de man al vaker met justitie in aanraking is geweest.

Tijdens de zitting hield de verdachte zijn kaken stijf op elkaar. Op de vraag van de rechtbank waar hij die 8ste mei was, beriep de Huizer zich op zijn zwijgrecht. Zijn advocaat verwoordde het als volgt: "Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat mijn cliënt op dat moment andere activiteiten had waar hij justitie niet van op de hoogte wil stellen." Agenten kregen die nacht een melding dat er in 't Paadje ingebroken werd. Toen de politie bij het huis aankwam, werd er niemand aangetroffen. Wel bleek er een raam opengebroken te zijn. De verwachting was dat de dieven zouden terugkomen. Een van de agenten bleef posten en inderdaad, rond kwart voor vier reed er een auto de straat in. Het waren twee bekenden van de politie. Een ervan klom de woning in via het raam. Op dat moment greep de politie in en riep: 'Politie, staan blijven'. De twee geschrokken inbrekers kozen het hazenpad nadat ze eerst de agent een klap gaven. "Ik zag de mannen van drie meter afstand en herkende ze direct", verklaarde de agent later. Een ervan was de 24-jarige Huizer, volgens de diender.

Alie van Waaijen

Alie van Waaijen (78) organiseert wekelijks het klaverjassen in De Raadsvore. Zij woont sinds 2010 in Eemnes ("bevalt goed").

Alie van Waaijen. Foto: Rob van Waaijen

Wat is er zo leuk aan Eemnes en waarom?
"Rust, groen, dorps, iedereen groet elkaar."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Tennissen bij TV Eemnes."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Claudia de Breij."

Waar maak je je zorgen om?
"De klimaatverslechtering en de Derde Wereldoorlog."

Wat is je favoriete plek in Eemnes?
"De mooie, bloemrijke binnentuin van De Raadsvore aan de Raadhuislaan 80A."

Eemnes mist nog?
"Wekelijks livemuziek."

Als je een dagje de burgemeester van Eemnes was, wat zou je doen?
"Een high tea met de huidige burgemeester."

Fusie of zelfstandig en waarom?
"Zelfstandig, kun je zelf beslissen."

Naar welk land zou je nog willen?
"Amerika en Noorwegen."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Luchtballonvaart."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Bergbeklimmen. Te vermoeiend."

Wat is je favoriete spreuk?
"Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Potje tennis."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"De familie bellen."

Favoriete boek?
"'Moord in de Oriënt-Expres' van Agatha Christie. Pas nog twaalf verhalen van deze schrijfster gekocht."

Favoriete film?
"'Pillow Talk' met Doris Day."

Derde ambtstermijn voor burgemeester Van Benthem

Foto: Gemeente Eemnes

Eemnes Burgemeester Roland van Benthem is maandagavond door de commissaris van de Koning van de provincie Utrecht, Willibrord van Beek, voor zijn derde termijn als burgemeester van Eemnes beëdigd. Van het college en raad kreeg de burgervader een straatnaambord cadeau. Wie Van Benthem wil feliciteren is woensdag 6 september om 18.30 uur welkom in de feesttent.

Kaarten in De Raadsvore

Eemnes Het kaartseizoen in De Raadsvore is weer begonnen. Liefhebbers van bridgen en klaverjassen zijn elke donderdag om 13.30 uur welkom aan de Raadhuislaan 80A. De kosten voor deelname bedragen 20 euro voor 16 weken. Aanmelden bridgen telefoon 035-5310118 en klaverjassen telefoon 035-5445219.

Melancholisch afscheidsfeest van ereburger Elbert Roest

"Dat jullie allemaal zijn gekomen beschouw ik als een fenomenaal cadeau en een groots geschenk dat niemand mij ooit meer kan afnemen", zei burgemeester Elbert Roest tegen zijn gasten afgelopen vrijdag in Singer Laren. Er waren optredens van De kKKlepperman van Elleven, muziekvereniging St. Jan, Papagen Koor, Gerard Beentjes en toneelgezelschap De Papegaai.

Ook de Huizer politiek was naar Laren gekomen.

Laren Warme woorden had de zesde ereburger van Laren ook voor zijn staf: de gemeentesecretaris en griffier, de beleidsregie, het bestuurssecretariaat en de bodediensten. "Zij zijn altijd het fundament van mijn functioneren geweest. Er gebeurt in de politiek zo veel dat het voortdurend piept en kraakt en dan moet je elkaar vasthouden. Wat heb ik geluk gehad met jullie. Onmetelijk veel dank daarvoor."

Wethouder Tijmen Smit, die samen met Mireille Bekooij het afscheid presenteerde, roemde de voorzitter van zijn college om de bijzondere prestaties die hij de afgelopen vijftien jaar heeft neergezet. "Als een echte weegschaal, jouw sterrenbeeld, heb je altijd perfect de balans kunnen maken."

De rol van verbindende vaardigheden blijkt Roest op het lijf geschreven. Smit: "Je bent een enorme verbinder. Ton Stam heeft opgemerkt dat - gezien de strijdlust in Bloemendaal - het verbinden van wonden mogelijk de nadruk krijgt de komende tijd. In Laren echter heb jij jouw bijzondere kwaliteit ingezet om alle lagen van de bevolking te kunnen verbinden. Je bent een burgervader die opkwam voor zijn kinderen. Vooral voor de kindjes die het minder getroffen hadden. Persoonlijke aandacht en betrokkenheid zorgen vaak voor doorbraken. Een briefje hier, een telefoontje daar, een troostend woord links en een uitgestoken hand rechts. Ondanks dat je de gemeentelijke dossiers allemaal van haver tot gort kent, ben jij in staat om naar mensen te luisteren alsof je het voor het eerst hoort. Daarmee zorgde je altijd dat je zelf ook een meervoudige blik had op de bestaande dossiers. Mensen voelden zich gehoord. En het debat over het onderwerp werd er beter van. Jij hebt dit vijftien jaar lang gedaan, in onze relatief kleine gemeente. Ga er maar aanstaan!"

Collega's onder elkaar.
Kiki en Elbert komen aan bij Singer. Foto's: Bastiaan Miché
Kiki en Elbert genieten.
Bloemen van Fleur voor Kiki en een hand voor Elbert.
Het Papageno Koor.
Warme omhelzing.
Harmonie St. Jan.
Roest pakt zijn moment tijdens de staande ovatie.
Ook jonge Laarders namen afscheid van de burgervader.
Aandachtig zoals altijd.
De mensen stonden in de rij om het burgemeesterspaar gedag te zeggen.

"Bij jou gaat het áltijd om mensen. Jóuw mensen; de inwoners van Laren", ging de wethouder verder. "Voor hen was je er. Op ieder moment van de dag. Altijd hoffelijk en charmant. Jij was altijd daar waar iets aan de hand was. In goede én in taaie tijden. Wat mij betreft is jouw grootste prestatie nog wel de wijze waarop je je als burgervader ontfermde over alles en iedereen in ons geliefde dorp. Ik ken niemand die de rol van burgervader zó goed invult als jij. Daar heb ik diepe bewondering voor."

Johanneskerk

Elbert Roest, die vanmiddag Singer Laren nog opent en vanavond in Bloemendaal wordt beëdigd, heeft bij zijn afscheid aandacht gevraagd voor het oudste stenen gebouw van dit dorp: de Johanneskerk. "Die bestaat in 2021 vijfhonderd jaar en verdient op het schild geheven te worden. Zij vormt een belangrijk icoon van de traditie, eert op haar vieringsbalk Sint Lambertus, de patroonheilige van de schaapherders, en verbindt de protestantse en rooms-katholieke tradities. Het is daarmee een symbool van verzoening." Ondertussen is er al ruim 6.500 euro gedoneerd voor dit project. "Dat noem ik de kracht van de gemeenschap. Héél erg bedankt. Lieve mensen, wees alsjeblieft zuinig op dit dorp. Koester de rijke binnenkant."

Patrick van der Schaaf: 'We steken écht ons nek uit. Dit kost écht geld'

Stichting Le Bocque nodigt Willeke Alberti en Anita Meyer uit

Stichting Le Bocque. Ooit begonnen als mannenkookgroep, maar tegenwoordig organiseren de vijftien Laarders evenementen voor de inwoners van Laren.

De mannen - en dames - van Le Bocque houden wel van een feestje. Foto: Lekker Laren

Laren Le Bocque liet zich voor het eerst zien tijdens Lekker Laren 2016. Vijftien kerels runden toen een restaurant. Het gros van het gezelschap is ondernemer. "Van Hotelschool-mensen en juristen tot en met een bbq-importeur en de truffelkoning van Nederland", zegt woordvoerder Patrick van der Schaaf. Ze hebben elkaar leren kennen via een herendiner. De jongste is 36 jaar en de oudste 47. Allen wonen in Laren.

Na het experiment op het culinaire evenement werd afgelopen maart een après-ski-event gehouden en op Koningsdag was het feest bij Loetje.

Kleine Brink

'We hopen het terug te verdienen met de drank- en foodomzet'

En nu organiseren de mannen komend weekend - 9 en 10 september - opnieuw een party voor Laarders. Op het pleintje bij Het Brinkhuis: 'de kleine Brink'. Ook wordt de straat voor de poffertjeskraam erbij betrokken en dus afgesloten.
Dit keer maken Willeke Alberti en Anita Meyer hun opwachting. En rond deze hoogtepunten vindt er van alles plaats.

Le Bocque-burger

De bar opent zaterdag 9 september om 12.00 uur. Er is muziek van een dj, een springkussen voor de kinderen, eten is er van het Visatelier (oesters en garnalenkroketjes), een foodtruck met verse friet en De Gouden Ton organiseert een wijnproeverij. De hobbykoks koken dit keer niet zelf, maar hun Le Bocque-burger ("goede beefhamburger van Berentzen Vlees uit Eemnes met truffel op een heerlijk broodje") is wel verkrijgbaar.
Alberti treedt op tussen 21.00 en 22.00 uur, een dj draait door tot 23.30 uur. Op zondag is Le Bocque vanaf 13.00 uur paraat. Het hoogtepunt van die dag is het miniconcert van Anita Meyer. Zij zingt tussen 17.00 en 17.45 uur. Een dj draait door tot 19.00 uur.

Feesten

Waarom dit initiatief? Van der Schaaf: "Voor onze doelgroep gebeurt er te weinig. We willen feesten. Maar hiermee steken we écht ons nek uit. Dit kost écht geld. We hopen het terug te verdienen met de drank- en foodomzet. De hele begroting is 18.000 euro. We lopen ieder een risico. Ook hebben we wat kleinere sponsors. We hopen de kosten eruit te krijgen en natuurlijk hopen we op meer. De opbrengst is voor het goede doel. Alles wat we ophalen, leveren we in. Het goede doel is nog niet bepaald, maar we denken aan een lokaal project. Eerder doneerden we aan het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis en de Stichting Doe een Wens."

Gratis

De toegang tot het feestplein en de optredens is gratis.

Uitvoering 'Stabat Mater' in Laren

Maarten Engeltjes. Foto: PR

Laren De Stichting Laren Klassiek brengt op woensdagavond 27 september om 20.00 uur in de Sint Jansbasiliek een concert van internationale allure: het wereldberoemde meesterwerk uit de klassieke muziek het 'Stabat Mater' van Pergolesi.

De solisten zijn de vermaarde countertenor Maarten Engeltjes en de Britse sopraan Rosemary Joshua. Zij worden begeleid door PRJCT Amsterdam, een nieuw barokensemble rondom Maarten Engeltjes. Het ensemble is een combinatie van een vaste kern van recent afgestudeerde Nederlandse barokmusici en vooraanstaande internationale musici. Het ensemble staat dit concert onder leiding van de beroemde violist Riccardo Minasi, winnaar van de International Opera Award 2016 en viervoudig winnaar van Echo Klassik.
Voor Engeltjes, die overal ter wereld optreedt, is dit het eerste concert dat hij zelf produceert. Engeltjes heeft dan ook voor een verrassende samenstelling gezorgd, waarbij hij klassieke muziek presenteert op een hedendaagse manier. Zo wordt het wereldberoemde meesterwerk van Pergolesi ingeleid door de schrijver P.F. Thomése, auteur van het boek 'Schaduwkind' en winnaar van de AKO-literatuurprijs. Pergolesi zocht in dit prachtige 'Stabat Mater' naar uitdrukking voor het verdriet en de eenzaamheid van de moeder, staande aan het kruis. Auteur P.F. Thomése zoekt in 'Schaduwkind' hetzelfde na de ontreddering door het overlijden van zijn eigen dochter.
In het eerste deel van het concert worden twee composities uitgevoerd van Antonio Vivaldi: 'Nulla in mundo pax sincera' en 'Nisi Dominus'. Tickets voor deze uitvoering van het 'Stabat Mater' van Pergolesi zijn te bestellen via de Nationale Theater Kassa 0900-9203. De toegangskaarten kosten 59,50 en 49,50 euro. Info: www.larenklassiek.nl.

'Subsidie impuls aan de sluitende aanpak'

Ruim twee ton voor hulp bij verwarde personen in 't Gooi

In augustus was er een gijzeling op het Media Park. ArchieffotoFoto: Bastiaan Miché

Laren De Gooise gemeenten krijgen gezamenlijk 234.000 euro voor twee jaar van het Rijk om incidenten met verwarde personen al in een vroeg stadium tegen te kunnen gaan. Dat schrijft de Hilversumse zorgwethouder Eric van der Want namens zijn collega-wethouders binnen het sociaal domein.

'Extra aandacht voor deze problematiek is zeer noodzakelijk'

"Met deze subsidie wordt een impuls gegeven aan de sluitende aanpak voor personen met verward gedrag", schrijft hij aan de gemeenteraad.
De nieuwe aanpak van de Regio moet een stevige basis bieden om een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag uit te werken.
Van der Want verwijst daarbij naar enkele recente incidenten. Zo werd er in augustus een verwarde man in Loosdrecht door agenten neergeschoten en was er een paar dagen later een gijzeling op het Media Park. Daaruit blijkt volgens de wethouder dat extra aandacht voor de problematiek rondom personen met verward gedrag zeer noodzakelijk is.

Al voor de zomer maakten acht gemeenten in de Gooi en Vechtstreek met verschillende partners in de regio afspraken om mensen met verward gedrag te beschermen en op te vangen en daarmee het aantal incidenten rondom deze mensen terug te dringen. Het gaat daarbij om mensen die de grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor zij zichzelf en/of anderen in gevaar kunnen brengen. In de Gooi en Vechtstreek ging het in 2016 om 861 meldingen en dit aantal stijgt jaarlijks.
De toegekende subsidie was aangevraagd in het kader van het actieprogramma 'lokale initiatieven mensen met verward gedrag'. Hiervoor ondertekende Van der Want al eerder namens de acht regiogemeenten een samenwerkingsovereenkomst met GGZ Centraal, Jellinek, Kwintes, zorgverzekeraar ZilverenKruis, De Waag, Regionale Ambulancevoorziening, Familie- en naastenvereniging Ypsilon en de politie. Ook vertegenwoordigers van cliënten, familie- en naastenvertegenwoordigers staan achter de deal.
Met de samenwerking én de subsidie willen de Gooise gemeenten onder andere de verschillende (hulpverlenings)ketens op elkaar afstemmen, professionals bijscholen inzake psychiatrische hulpverlening en de cliënt en zijn naasten beter betrekken bij zijn hulpverlening. Verder staan 24/7 toezicht op de agenda, net als de uitbreiding van beschermd wonen en de sociaal medische zorg voor dak- en thuislozen.
Volgende maand moet duidelijk zijn hoe de aanpak in deze regio verloopt.

Succesvolle inzameling 'Parts for Arts' voor Dynamic Arts

Foto: Bastiaan Miché

Laren In De Scheper vond zaterdag een inzamelingsactie van teken- en schilderspullen plaats voor de jongeren van Dynamic Arts. "Ik zie al heel veel mogelijkheden om dit seizoen aan de slag te gaan met onze jongeren en prachtige werken te maken", zegt Sean Bogaers. Doel is om mee te doen aan de Kunstmaand Laren (mei-juni 2018). De actie wordt in oktober herhaald.

Theaterconcert Chris Hinze

Laren De première van de voorstelling Mr. Richard Parker 'The Road of hope' van Chris Hinze is zaterdag 14 oktober (20.15 uur) te zien in Singer Laren.

"Een voorstelling waarbij de unieke combinatie van intrigerende beelden en muziek als een film aan je voorbijtrekt en waarbij je van het begin tot het eind op het puntje van je stoel zit", meldt Singer. De band Mr. Richard Parker is genoemd naar de tijger in het boek en de gelijknamige film 'Life of Pi'.

"Aangegrepen door de huidige ontwikkelingen rond de vluchtelingen uit het Midden-Oosten kwam de titel als vanzelf", vertelt Chris Hinze. "We dragen dit theaterconcert op aan alle mensen, waar dan ook ter wereld, die vluchten en hopen op een beter bestaan."

Mr. Richard Parker is een samenwerking tussen de bekende fluitist en componist Chris Hinze en toetsenist en componist Coen Molenaar. De laatste speelt onder meer in de band van Jan Akkerman. Kaarten à € 29,50 (€ 27,- Singer Supporters) via theaterkassa@singerlaren.nl.

Monumenten bekijken in Eemnes

Eemnes De Grote of Nicolaaskerk (Kerkstraat 16) en de H. Nicolaaskerk (Wakkerendijk 60) zijn zaterdag tijdens Open Monumentendag te bezoeken.

Er klinkt orgelspel en in de Grote Kerk wordt in het koor een tentoonstelling gehouden met kunstwerken van Jaap Cok en Wil van der Weele. Om 10.00 uur luidt het Eemnesser Klokkenluiders Gilde van de Historische Kring Eemnes (HKE) de klokken van de Grote Kerk en om 11.00 uur die van het Dikke Torentje. Na het klokken luiden kan de toren van de Grote Kerk worden beklommen (tot 15.30 uur).

De Oudheidkamer is open van 9.00 tot 16.00 uur. Daar is voor het laatst de tentoonstelling 'Eemnesser streekdrachten' te zien, die ook in de andere BEL-gemeenten en daarbuiten werden gedragen. De Baarnse handboekbinder Cok de Zwart vertoont er zijn ambachtelijke herstel van oude boeken. Ook het gemaal bij de sluis (Korte Maatsweg) is weer te bezichtigen. Ervaren vertellers van HKE en het Waterschap geven uitleg over het waterbeheer in de polder.

Bonte GPKV jongdierendag bij Welkoop

Eemnes De Gooise Pluimvee en Kleindierfokkers Vereniging organiseert zaterdag 9 september (10.00 tot 16.00 uur) haar jaarlijkse jongdierendag bij de Welkoop aan de Noordersingel 18b.

Jonge kippen, konijnen en sierduiven (geboren in 2017) worden deze dag gekeurd door erkende keurmeesters en van een predicaat voorzien. Maar liefst 152 jonge dieren worden geshowd.

De 103-jarige vereniging bloeit als nooit tevoren. Er zijn veel meer dieren voor deze jongdierendag ingeschreven dan verwacht. Uit de hele regio melden zich nieuwe leden aan die het leuk vinden om met dieren te fokken, of thuis wat dieren hebben en met hun lidmaatschap de GPKV willen ondersteunen. Iedereen is welkom.

'De voldoening en het plezier dat ik heb in schrijven, wil ik overbrengen'

Marjan Leunissen geeft cursus 'Creatief Schrijven'

Marjan Leunissen heeft zelf veel ervaring met schrijven en wil anderen een steuntje in de rug geven. Dat doet zij met Creatief Schrijven.

Marjan Leunissen heeft zelf al veel 'schrijfkilometers' gemaakt en brengt graag haar plezier dat ze hierin heeft over op anderen. Foto: Bob Awick

Blaricum Marjan Leunissen uit Blaricum geeft een cursus Creatief Schrijven in de bibliotheek aan Plein 2000 in Huizen. "De voldoening en het plezier dat ik heb met schrijven, wil ik overbrengen." Zelf heeft ze al heel wat 'schrijfkilometers' gemaakt en is een opleiding als schrijfdocent aan het afronden.

"De cursus die ik ga geven is een introductiecursus. Het is geschikt voor mensen die willen beginnen met schrijven of mensen die het al doen, maar wat inspiratie kunnen gebruiken", vertelt Marjan enthousiast. "De meeste mensen schrijven maar een genre, bijvoorbeeld verhalen, blogs of in hun dagboek. Ik wil ze de technieken aanreiken om meer te kunnen en hun inspiratie een boost geven. Ik neem ze aan de hand en help ze op weg."

Zelf heeft ze al veel ervaring in het schrijven. "Dat is mijn passie en dat wil ik overbrengen op anderen", zegt de Blaricumse. Ze begon op latere leeftijd met een journalistieke opleiding en heeft zelf vele cursussen creatief schrijven gevolgd. Nu wil ze zich ook verder als docent ontwikkelen. "Uit onderzoeken is gebleken dat heel veel mensen graag willen schrijven. Vaak is het beginnetje moeilijk. Ze hebben veel verhalen in hun hoofd, maar ze kunnen er niet altijd de woorden voor vinden. Ik help ze daarbij met oefeningen. We zullen tijdens de cursus ook gewoon veel bezig zijn. Het zijn zes lessen van 2,5 uur en daarna krijgen ze nog wat kleine huiswerkopdrachten. Die bereiden we al voor in de les, dus veel tijd hoeft het thuis niet meer te kosten. De cursisten kunnen dan echter nog eens rustig en van een afstandje naar hun werk kijken."
Uit ervaring weet Marjan dat iedereen kan schrijven. "Juist de mensen die het hardst roepen dat ze het niet kunnen, zijn het meest verbaasd over wat ze weten te produceren. Ik heb meerdere malen meegemaakt dat mensen ontroerd raken over wat ze hebben geschreven."
Ze legt uit dat iedereen geplaagd wordt door een interne criticus. "Met oefeningen kun je die criticus omzeilen. Als je 10 minuten aan één stuk door schrijft, zonder je pen van papier te halen, kom je bij je eerste invallen die nog niet om zeep geholpen zijn door je interne criticus. Daar ligt de creatieve bron in jezelf. Door deze methode activeer je je creativiteit en gaat het schrijven een stuk makkelijker."

Technieken aanreiken om hun inspiratie een boost te geven

Marjan werkt met een kleine groep mensen tegelijkertijd. "Er kunnen maximaal tien mensen aan de cursus meedoen. Het is leuk om het met een groep te doen. Er is ook meteen een publiek voor wat mensen geschreven hebben. Veel mensen hebben het innerlijke verlangen om met schrijven iets na te laten en zichzelf te laten zien. Cursisten kunnen ook van elkaar leren. Ze raken soms ook erg ontroerd door wat anderen hebben geschreven. Het is mooi om te zien dat het mensen raakt."
Zelf heeft ze als schrijfdocent de missie om de vrije geest van schrijfliefhebbers te stimuleren, zodat ze met hun eigen schrijfstem gaan schrijven in hun eigen unieke stijl. Met haar net opgerichte bedrijf 'Schrijfcreaties' omschrijft ze dat als volgt: 'Schrijfcreaties beginnen met een druppel inkt op papier van waaruit letters woorden vormen als ze de vloeiende beweging van een vrije geest naar buiten volgen'.
"De bibliotheek miste nog een dergelijke cursus en ik ben blij dat ik daar aan de slag kan. Daar zitten we boven de boeken en daar gaan we ook wat mee doen. Veel schrijvers lezen immers ook veel!" De cursus is afwisselend op vrijdag van 15.00 tot 17.30 uur en zaterdag van 10.30 tot 13.00 uur. "Als cursisten na deze introductiecursus verder willen dan kunnen ze deelnemen aan vervolgcursussen waarbij verschillende schrijfgenres verder worden uitgewerkt."

Voor inschrijven en meer informatie: bibliohteekhlb.nl.

Uit ervaring weet Marjan dat iedereen kan schrijven

Bolding speelt 'Het gras bij de buren' in De Hasselbak

Margriet Bolding. Foto: PR

Eemnes Margriet Bolding, geroemd om haar eigenzinnige humor en mooie liedjes, snijdt in haar theaterwerk zeer herkenbare thema's aan. In seizoen 2017-2018 is Margriet met de gloednieuwe theatervoorstelling 'Het gras bij de buren' te zien in De Hasselbak in Eemnes.

Een groene omgeving, tot rust komen na je werk, kinderen die onbezorgd kunnen opgroeien: het platteland lonkt. Margriet besluit samen met haar gezin de oversteek te wagen van een rijtjeswoning in de stad naar een boerderij in het weiland. Het publiek mag mee, als onderduikers in de schuur, net zoals haar opa en oma dat deden voor anderen. Maar is het daar wel zo veilig? Waar je ook bent en bij wie.. je neemt altijd jezelf mee.

Te zien op 23 september om 20.15 uur in het theater aan de Hasselaarlaan 1D. Kaarten á 15 euro zijn te bestellen via www.hasselbak.nl of telefoon 06-43866771.

Filosofielezing Floris Cohen in Larense bieb

Floris Cohen. Foto: PR

Laren Hebben de filosofen het antwoord op de relatie tussen wetenschap en religie? Wat heeft de wetenschap van de religie overgelaten? Niets? Alles? Een droevig restant? Of juist de kern zelf? Veel mensen lopen met dit soort vragen rond, immers iedereen is op zoek naar een invulling voor ons bestaan. Hoe om te gaan met wetenschap en religie?

In heldere stijl legt Floris Cohen de dilemma's uit van onder anderen de geheime ketter Newton, de vrolijke deïst Voltaire, de agnost Darwin, maar ook Einstein met zijn 'kosmische religie'. Met Stephen Jay Gould en Richard Dawkins komt onze eigen tijd ter sprake. Steeds gaat het om het spanningsveld tussen wetenschap en religie en hoe deze personen daarmee omgingen. 'Het knagende weten' is een prachtig boek: informatief en erudiet geschreven en geestig. Floris Cohen is wetenschapshistoricus aan de Universiteit Utrecht. Eerder publiceerde hij 'De herschepping van de wereld: het ontstaan van de moderne natuurwetenschap verklaard'. Daarmee won hij de Eureka-prijs voor het beste boek uit 2007 waarin wetenschap voor een breed publiek toegankelijk wordt gemaakt.

De lezing vindt plaats op maandag 18 september van 20.00 tot 22.00 uur in Het Brinkhuis aan de Brink 29. De toegangsprijs bedraagt 10 euro (leden 7,50 euro en 5 euro voor Vrienden van de bibliotheek en leden van het Humanistisch Verbond). Reserveren: www.bibliotheekhlb.nl.

Aandacht voor veteranen

De veteranen in de Singertuin. Foto: Gemeente Laren

Laren De jaarlijkse BEL-Veteranendag vond afgelopen donderdag plaats in het geheel vernieuwde Singer. Gastheer van de dag was de gemeente Laren.

Na het welkomstwoord van burgemeester Elbert Roest werd de traditionele 'blauwe hap' genuttigd. Daarna kregen de heren Sjouwerman uit Laren en Visser uit Blaricum de draaginsigne Nobelprijs voor VN-militairen uitgereikt.

Vervolgens bracht de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers onder leiding van kapitein Harry van Bruggen arrangementen ten gehore van onder meer Ramses Shaffy en The Beatles, maar ook de veteranenmars. Na de pauze gaven Teun Koetsier, Ineke Hilhorst en burgemeester Roest een lezing over de oorlogstijd in Laren. Alle aanwezigen mochten een exemplaar van het boekje 'De slag om de Berg Stichting' mee naar huis nemen. De dag werd afgesloten met een hapje en een drankje in de tuin van Singer.

Column

Een burgervader op termijn

Roland van Benthem. Foto: Gerard Wortel

Burgervader u bent gekozen
voor een derde ambtstermijn
Dankzij onze commissaris
zit u weer zes jaar op rozen
door leider van Eemnes te zijn

Burgervader geef mij even
een minuut van uw termijn
om u waarlijk toe te spreken
over hoe wij u beleven
hoe verbindend u kan zijn

Handjes schudden, theetje drinken
bij een gouden bruiloftspaar
lintje knippen voor een dansschool
met wat veteranen klinken
het Wilhelmus eens per jaar

Soms een monument onthullen
Met de Sint op het bordes
dan een kunstgrasveldje openen
met een delegatie lullen
over McDonald’s in Eemnes

Af en toe een lint opspelden
het leggen van een eerste steen
een startschot bij een misverkiezing
een rondrit met wat oorlogshelden
tot het nut van het algemeen

Voor de KPJ een babbel
een hulde aan een kampioen
koffie drinken met bejaarden
af en toe een vette schnabbel
Roland heeft genoeg te doen

Burgervader laat mij weten
hoe verbindend is uw raad
is bij een deel de geest en visie
niet door ouderdom versleten
is er wel voeling met de straat?

Burgervader ik maak mij zorgen
het zal toch niet dat op termijn
u radeloos Eemnes moet leiden
omdat er van vandaag op morgen
totaal geen raadsleden meer zijn

Ik zou u gaarne willen vragen
voordat heel uw raad vergrijst
om ter plaatse met uw charme
de ganse jeugd hier uit te dagen
voor een plek op de verkiezingslijst

En mocht het u totaal niet lukken
dan hebben we in dat geval
nog altijd onze raad van elf
die in Eemnes de pret niet drukken
dan hebben we zes jaar carnaval

Voor diegeen die het niet weten
en die hier aanwezig zijn
uw dorpsdichter begint per heden
- de raad is dat totaal vergeten -
ook aan zijn derde (rijm)termijn

Dus lieve dames, lieve heren
op dit theatraal festijn
u kunt zowel de burgervader
als ook mij feliciteren
met ons laatste ambtstermijn

Herdenkingsplaat voor 45-jarige Eemnesser Sluis

Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes De Stichting Eemnessersluis bestaat 45 jaar. Burgemeester Roland van Benthem onthulde daarom afgelopen zaterdag samen met Ric de Cneudt (oprichter en oud-secretaris van de stichting) een herdenkingsplaat waarop de geschiedenis van de haven wordt beschreven. De Cneudt was verrast dat hij het middelpunt werd van de festiviteiten. Het feest duurde nog het hele weekeinde.

21 / 24