Laarder Courant de BEL

1 november 2017

Laarder Courant de BEL 1 november 2017


Mild rhinovirus op Stal Heidehoek

Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes Op Stal Heidehoek heerst sinds donderdag het rhinovirus. De eigenaren van de 120 paarden zijn hierover vrijdag aan het eind van de middag geïnformeerd. De pensionstal blijft zeker een maand gesloten.

Haike Blauw, van de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra FNRS en de woordvoerder van de pensionstal, zei maandagmiddag dat het nieuws hard bij de eigenaren is aangekomen. "De mensen zijn bezorgd, maar rustig. We hebben voorlichting gegeven en de dierenarts is beschikbaar voor vragen."

Het rhinovirus is een besmettelijke paardenziekte. Geen paard mag daarom de pensionstal aan de Oud Eemnesserweg in of uit, legde veearts Johan van Oosterloo van DAP Wellensiek uit Nijkerk vrijdag uit. De eigenaren mogen wel naar hun paard toe en de dieren die geen koorts hebben mogen ook bereden worden. De dierenarts temperatuurt de paarden die op verdenking staan dagelijks tweemaal om te kijken of ze koorts hebben.

Het virus verspreidt zich door de lucht en daardoor heeft het volgens Blauw geen nut de paarden te isoleren. Het virus kan niet overgedragen worden van mens op dier en andersom. "Het is de neurovorm", gaat Blauw verder. "Dat is redelijk zeldzaam. Tot nu toe uit het zich mild, maar het virus kan wel de zenuwen bij de paarden aantasten."

7

Drukte bij EHBO-post Wolfskamerloop

Eemnes Het zeskoppige EHBO-team van Eemnes heeft het zondag druk gehad bij de Wolfskamerloop.

De EHBO-ers moesten maar liefst acht slachtoffers behandelen. Waarom er dit jaar meer mensen hulp nodig hadden, is niet duidelijk. "De afgelopen edities van deze loop verliepen vrijwel ongevalsvrij. De meeste gewonde renners hadden hun enkel verzwikt. Die werden allemaal gekoeld en verbonden." Eén slachtoffer werd door wedstrijdarts Alexander Pluim Mentz doorverwezen naar de huisartsenpost.

Portugees veroorzaakt oliespoor

Laren Een Portugese toerist die onderweg was naar de Opzetter in de Bijvanck, is zaterdagmiddag in Laren verdwaald.

Zoekend naar het juiste adres crashte de chauffeur op de Jagersweg met zijn wagen op een verkeersheuvel. Hierbij raakte het carter lek. In de paniek die daarop volgde, reed de man een oliespoor van wel honderd meter lang. Een voorbijganger schoot de man te hulp. De brandweer heeft het spoor gewist en de politie heeft de gegevens van de Portugees genoteerd.

Laatste grenspaal op nieuwe plek onthuld

Foto: Bob Awick

Blaricum Achter kinderboerderij De Warande, precies op de grens van de gemeenten Blaricum en Huizen, hebben wethouder Anne-Marie Kennis (Blaricum) en wethouder Gerrit Pas (Huizen) maandag een originele grenspaal onthuld. De grenspaal is de laatste in de rij van 'betonnen monumenten' .

5

Erepenning

Foto: Bob Awick

Micky Adriaansens heeft zondag de erepenning van Laren ontvangen. Waarnemend burgemeester Rinske Kruisinga reikte hem uit.

11

Brandweer rukt uit voor brand in schoorsteen

Blaricum De brandweer moest zondagmiddag om even voor kwart voor vijf in actie komen voor een schoorsteenbrand in een woning aan het Loverpad.

Een hoogwerker werd ingezet om bij de schoorsteen te kunnen komen. Nadat het vuur gedoofd was, werd de schoorsteen door de spuitgasten geveegd.

Samen naar musea en andere boeiende gelegenheden Voor een heer die slecht ter been is zoeken wij een vrijwilliger die het gezellig vindt om samen een kopje koffie te drinken en samen eropuit te gaan. Werktijden: in overleg. Werkadres: Laren. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Vervanger voor mantelzorger
In Eemnes woont een heer die graag in het speelseizoen 1x per week naar zijn biljartclub wil. Maar hij kan zijn vrouw, die geheugenproblemen heeft, niet alleen thuis laten. Wie zou op die avonden 3 uur naar zijn vrouw willen gaan, tv-kijken of eigen handwerk / tijdschrift willen meenemen. Werktijden: in het seizoen op maandag- of woensdagavond (afhankelijk van het rooster) van 19.00-22.00 uur. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Ondersteuning voor kook- en bakactiviteiten
Ondersteunen van de medewerker Vrijetijdsbesteding voor de kook- en bakactiviteiten. De bewoners helpen gedurende de activiteit, een praatje maken en het brengen en halen van bewoners naar de activiteit. Affiniteit met dementerende ouderen. Werktijden: 10.00-13.00 uur op woensdag. Werkadres: Laren. Contactpersoon: Jennifer Nortman van Vivium Zorggroep, De Stichtse Hof, telefoon 035-5390808/5390800 of uitbureaudsh@vivium.nl.

Begeleiding voor onze ontbijttafel
U biedt ondersteuning en gezelligheid tijdens onze sfeervolle ontbijttafel, broodjes klaarmaken en aan tafel meehelpen. Werktijden: 08.00-10.30 uur op di/ do/ vrij. Werkadres: Laren. Contactpersoon: Karin van Rumpt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek, telefoon 035-6256558/625 64 11 of k.vanrumpt@amaris.nl.

Waar liggen uw talenten?
De vrijwilligerscentrale heeft een grote diversiteit aan vacatures van activiteiten begeleiding in een groep, tot het bezoeken van mensen thuis, administratief, creatief, bestuursfuncties, klus of chauffeurs functies. Voor elk wat wils.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00-12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00-15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3; donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122. Telefoon 035-7504149, e-mail: vclarenblaricum@versawelzijn.nl.

Tergooi gebruikt jodiumbron bij behandeling borstkanker

Blaricum Tergooi is begonnen met het gebruik van een piepkleine jodiumbron die dient als locatiebron in het operatiegebied bij borstkanker.

Deze bron licht-radioactief 125-jodium vervangt de zogenaamde lokalisatiedraad, die eerder vlak voor de operatie werd ingebracht om de afwijking of tumor te kunnen vinden. Het gebruik van de jodiumbron voorkomt extra handelingen vlak voor de operatie, is minder pijnlijk en daardoor minder belastend voor de patiënt.
De jodiumbron is een radioactief korreltje, opgesloten in een klein metalen omhulsel van ongeveer 4 millimeter. Deze wordt voor de operatie onder plaatselijke verdoving in de afwijking of tumor geplaatst via een dunne holle naald. Dit gebeurt bij tumoren die niet of lastig voelbaar zijn, of als een patiënt voorafgaand aan de operatie nog chemotherapie krijgt. Door de chemotherapie slinkt de tumor in veel gevallen namelijk zodanig dat die tijdens de operatie niet of niet goed voelbaar is en ook niet meer zichtbaar is op een röntgenfoto.

Het markeert zo de plek waar het gezwel in de borst zit of zat. De jodiumbron geeft een heel lage dosis straling af die onschadelijk is voor gezondheid en omgeving. De chirurg kan later tijdens de operatie de bron en dus de tumor precies met een stralingsdetector terugvinden en verwijderen. Bij sommige patiënten wordt ook een jodiumbronnetje ingebracht in een okselklier als er een uitzaaiing in deze lymfeklier is gevonden.
Eline Vriens, mammachirurg in Tergooi: "De toepassing van deze techniek is een waardevolle aanvulling voor zowel de patiënt als voor Tergooi."

Weerbericht

Eerst droog met af en toe zon

Deze week brengt een gebied van hoge luchtdruk boven onze omgeving vrij rustig weer. Het schuift langzaam oostwaarts. Woensdag draait de stroming daardoor van noordwest naar zuid. Zaterdag passeert vanuit het westen het front van een lagedrukgebied. De neerslagkansen nemen dan toe. Vanaf zondag daalt de temperatuur weer iets.

Donderdag en vrijdag

Voor zowel donderdag als vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht. Het is daarbij overwegend droog. Plaatselijk kan mist ontstaan. In de loop van donderdag kan er lokaal wat lichte motregen vallen. Met name vrijdag schijnt ook af en toe de zon. Het is tamelijk rustig weer met een zwakke tot matige wind tussen west en zuidwest. De maximumtemperatuur komt uit op zo'n 12 à 13 graden.

Het weekeinde

Zaterdag wordt op de nadering van een frontale regenzone de bewolking vanuit het westen dikker. In de loop van de dag gaat het enige tijd regenen. Er waait daarbij een matige zuidenwind. Het wordt 12 à 13 graden. Zondag is er kans op enkele buien. De wind is matig van kracht en gedraaid naar noordwest. Maximumtemperatuur van 10 à 11 graden.

Weetje

Oktober was zeer zacht met een gemiddelde dag- en nachttemperatuur van 13.2 graden. Oktober staat daarmee vijfde op de lijst 'warmste oktobermaanden'. De warmste dag was 16 oktober met 24.4 graden, een dagrecord. De hoeveelheid zon was met bijna 110 uren krap normaal. Ook de neerslag was met circa 75 mm in onze regio vrijwel normaal.

Foto: Ab Walet

Ik had een mooi collier gevonden in het bos. Als een klein kind zo blij was ik. De fijne snoertjes met de mooie pareltjes, klein en groot afgewisseld. Meenemen kon ik het niet, bang dat het in mijn zak in de knoop zou komen. Dan morgen maar terug, met een doosje om het in te steken. Maar soms lijken de dingen mooier dan ze zijn, het viel vies tegen de volgende dag. Smerig spinnenweb.

Twee eenakters voor 6 euro in Theater De Hasselbak

Eemnes Toneelvereniging Deo et Arti brengt '1 uurtje theater'. Ditmaal geen avondvullend programma, maar één uur theaterplezier met twee eenakters tegen een gereduceerd tarief van 6 euro.

"Verrassend en vermakelijk zijn deze twee eenakters", zegt Angelique Scherpenzeel. Het betreft de eenakters: 'Het Verhoor' van Don Duyns onder regie van Annemieke van der Poel en 'De Kereltjes' van Gertjan Rijnders onder regie van Sjef Smet.

'1 uurtje theater' is te zien op 3, 4, 10 en 11 november in Theater De Hasselbak aan de Hasselaarlaan 1c in Eemnes.

Kaarten zijn te bestellen via www.hasselbak.nl of telefoonnummer 06-43866771.

Meer informatie is te vinden op www.deoetarti.nl.

'Heel veel mensen uit 't Gooi voelen zich nog steeds erfgooier'

Nazaten van erfgooiers vereeuwigd in nieuw boek

Een erfgooier. Hoe ziet die eruit? Anton Kos brengt deze week het boek 'Erfgooiers geportretteerd' uit ter ere van het 40-jarig bestaan van de Stichting Stad en Lande Gooiland.

Wethouder Tijmen Smit uit Laren voelt zich erfgooier. Foto: Koos Breukel

't GOOI Een echt feest der herkenning. Zo valt het nieuwe boek 'Erfgooiers geportretteerd' wel te omschrijven... tenminste als je enigszins bekend bent met de geschiedenis van de streek. Vele markante koppen, afstammelingen van erfgooiers, zijn door de bekende fotograaf Koos Breukel op de foto gezet. Gewoon zoals ze zijn, zonder opsmuk. Maar allemaal trots op hun afkomst.

Efgooiers zijn Gooise boeren die samen de gebruiksrechten hadden van de weilanden, bossen en jachtvelden. Die rechten overerfden van vader op zoon. Om hun gebruiksrechten te beschermen én opdat alleen erfgooiers die uitoefenden, richtten zij begin 15de eeuw een agrarische belangenorganisatie op: Stad en Lande van Gooiland. Tot diep in de 20ste eeuw bleef de organisatie overeind, maar onder druk van woningnood en door het afnemende boerenbedrijf kwam er uiteindelijk een einde aan.
Namen zoals De Gooijer, Calis, Kos, Majoor, Vos en Smit zijn verweven met de omgeving. De Hilversumse historicus Anton Kos, zelf ook afstammeling van de erfgooiers en afkomstig uit Huizen, is al jaren geïnteresseerd in de erfgooiers. Niet eens zozeer vanuit zijn eigen familiehistorie, als wel vanuit zijn enthousiasme voor de middeleeuwen en voor wat er in zijn leefomgeving speelt. Nu verschijnt dan zijn vierde boek over de erfgooiers.

Visueler

'Ze voelen zich verwant aan de streek en aan elkaar'

"Ik heb ervoor gekozen om een andere kant van de erfgooiers te belichten. Het is kunstzinniger, wellicht. Visueler. Het is echt iets anders dan ik normaal aanhaal in mijn boeken en lezingen. Mijn interesse voor deze groep Gooiers heb ik sinds mijn studie. Ik realiseerde mij dat geschiedenis zich ook hier voor mijn deur heeft afgespeeld."

Gezicht geven

Kos kent veel erfgooiers door zijn boeken en lezingen. In 2015 liet hij Koos Breukel al diverse hedendaagse erfgooiers portretteren. "Ik wilde ze een individueel gezicht geven. Koos is een bekende fotograaf: zo maakte hij in 2013 de officiële staatsieportretten van Willem-Alexander en Máxima. De foto's die hij maakt zijn altijd gemaakt zonder opgesmukte schoonheid. Zoals hij hier zelf over zegt: "Ik had geen idee hoe een erfgooier er per definitie uitziet. Ik ben me eerst gaan verdiepen in geschilderde portretten. Er is geen wezenlijk verschil tussen hoe die schilders naar de erfgooiers keken en hoe ik dat doe. Er is een soort afstand."
Er werden vele mensen twee weekenden lang gefotografeerd. En met dit materiaal werd twee jaar geleden de expositie gevuld in het Larense Singer. Kos: "Het leeft echt. Ik ken veel erfgooiers en merk al langer dat er nog heel veel mensen zijn die zich ook echt erfgooier voelen. Ze voelen zich verwant aan de streek en aan elkaar. Dat geldt ook voor de vrouwen, die officieel geen erfgooiers konden zijn. We hebben in dit boek ook aandacht besteed aan het landschap met foto's van Dirk Kome. Dankzij de erfgooiers en met name het Goois Natuurreservaat kunnen we er nog van genieten. Grote delen van de natuur zijn tot in de eeuwige dagen beschermde natuurgebieden."
Vanwege het 40-jarig bestaan van Stad en Lande van Gooiland (opgericht na opheffing van de erfgooiers) én het 85-jarig bestaan van het Goois Natuurreservaat kon dit boek er komen. Het bevat foto's die Koos heeft gemaakt voor de expositie in het Singer. Een aantal is hetzelfde als toen, maar er zijn ook een aantal nieuwe foto's geselecteerd. We zien bekende gezichten uit de omgeving en ook hele families. Neem wethouder Tijmen Smit (1979) uit Laren. Hij zegt: "Als erfgooier ben je via een bloedband verbonden aan het Gooi. In elf dorpen zijn erfgooiers actief en de verbintenis tussen deze mensen is vanzelfsprekend." Ook Willem Kooij (1944) staat in het boek, hij ging jaarlijks naar de vergaderingen van Stad en Lande. "Je kreeg vijfentwintig gulden presentiegeld, toen een groot bedrag. Wij stemden voor opheffing van de erfgooiersorganisatie."

Willem redt 97-jarige vrouw uit water

Mevrouw Blok: 'Ik zit in mijn stoel en ben in mijn gewone doen'

Een bergingsbedrijf en de politie haalden de spullen van mevrouw uit de sloot. Foto: AS Media

Eemnes Willem Walraven (17) uit Eemnes heeft maandagavond de 97-jarige mevrouw Blok uit Eemnes uit het water gered. De hoogbejaarde dame reed even na half zeven met haar scootmobiel in een sloot nabij de ijsbaan aan de Stadswijksingel.

De jonge Eemnesser liet zijn hond Storm uit toen hij plotseling twee lichten zag verdwijnen. "Ik dacht: dat klopt niet, en zette een sprintje in." Samen met een toegesnelde passant hielp hij de dame uit het ijskoude water. Willem gaf haar zijn jas en terwijl hij haar over haar rug warm wreef en tegen haar aan praatte, wachtte hij op de ambulance. "Die was er met een minuut of zeven", herinnert Willem zich. Ondertussen had de andere man thuis handdoeken gehaald om de vrouw te drogen en te warmen.

Mevrouw Blok was maandagavond gaan eten bij Marian Roskamp in De Bongerd. Op de terugweg ging het mis, terwijl ze de route maar al te goed kent. Alleen was ze nu voor het eerst met haar scootmobiel op pad in het donker. "Plotseling zag ik de streep niet meer. Ik dacht dat ik naar links was afgeweken, maar het was naar rechts."
De plas op de weg bleek dus een sloot. "Gelukkig zat ik niet vast onder mijn scootmobiel en kon ik naar de kant komen", aldus mevrouw Blok, die wel kopje onder was geweest en tot haar middel in het water stond.
De krasse dame raakte niet gewond. "Ik ben er goed vanaf gekomen", realiseert ze zich. "Wel had ik het erg benauwd, maar thuis heb ik puffers." Ambulancepersoneel hebben haar thuis gebracht, want mevrouw Blok wilde niet naar het ziekenhuis. "Toen zijn mijn dochter en schoondochter gekomen. Zij hebben me onder de douche gezet en verzorgd. En nu gaat het helemaal goed met me. Ik zit in mijn stoel en ben in mijn gewone doen."
Voor Willem was de hulpverlening logisch. "Ik was blij dat ik er op dat moment was. Ik deed wat ik dacht dat goed was." Van de politie ontving Willem complimenten over zijn aanpak.

Boekje ter herinnering aan monument Joodse kinderen

Ineke Hilhorst en Leo Janssen. Eigen foto

Laren De Stichting Monument voor de Joodse Kinderen heeft een boekje uitgegeven ter herinnering aan de onthulling van het monument voor de Joodse kinderen aan het Reitsemaplantsoen, bij scholengemeenschap Laar & Berg en het Sint Janskerkhof aan de rand van het dorp.

De nitiatiefnemers voor het monument, Ineke Hilhorst en oud-wethouder van Cultuur Leo Janssen, die samen met Mariëtte Nieuwboer en de gemeente Laren de plechtigheid op 20 april van dit jaar organiseerden, wilden het zeer bijzondere project dat in minder dan een jaar tot stand kwam, vastleggen.

Vanzelfsprekend

'Goede weergave van bijzonder en door Laren omarmd project'

Ineke Hilhorst: "De vraag om de onthulling en de voorbereidingen in een boekje vast te leggen, was eigenlijk vanzelfsprekend. Er is een videoreportage gemaakt, er zijn vele krantenartikelen verschenen en reportages gemaakt." En ook RTL Late Night besteedde er aandacht aan. "Dit boekje is opnieuw een documentje, dat heel mooi aansluit bij het boek 'De slag om de Berg-Stichting' dat ik samen met Elbert Roest (voormalig burgemeester van Laren, red.) en historicus Teun Koetsier heb geschreven."

Veel foto's

Leo Janssen: "Het is heel bijzonder dat ook dit boekje door Berry Slok is vormgegeven en in dezelfde sfeer en in hetzelfde formaat zoals hij dat heeft gedaan voor 'De slag om de Berg-Stichting'. Er staan veel foto's in en het geeft achtergrondinformatie over hoe het monument tot stand is gekomen. Het vertelt over de kunstenaar Lon Pennock, het benefietdiner in College De Brink en geeft samenvattingen weer van de toespraken en gedichten. Het geeft goed weer wat voor een bijzonder initiatief het is geweest en hoe het dorp het heeft omarmd."

Vermoord

In de eerdere uitgave 'De slag om de Berg-Stichting' wordt het verhaal verteld van de 104 Joodse jongens en meisjes tussen de 4 en 21 jaar die aan het begin van de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Berg-Stichting woonden. De Berg-Stichting was een instelling voor uit huis geplaatste Joodse kinderen. 48 kinderen en stafleden zijn door de Duitsers vermoord. Degenen die overleefden hadden dit vooral te danken aan het moedige optreden van de niet-Joodse directeur Jan Reitsema.

Het naslagwerkje kost 9,95 euro en is verkrijgbaar bij de Larense Boekhandel.

Blaricum ontmoedigt oplaten van ballonnen met campagne

Stop met het oplaten van ballonnen bij evenementen. Foto: PR

Blaricum De gemeente Blaricum is een campagne gestart om verenigingen, ondernemers, schoolbesturen en inwoners bewust te maken van de gevolgen van het oplaten van ballonnen.

Vorige week is al een e-mail van de gemeente Blaricum verstuurd met daarin het verzoek te stoppen met het oplaten van ballonnen. "Ook is het een vast aandachtspunt bij de aanvraag van vergunningen voor evenementen", vertelt een woordvoerder van de gemeente Blaricum.
In haar schrijven legt de gemeente uit waarom ze ballonnen liever niet de lucht in ziet gaan. "Uit onderzoek van adviesbureau TNO blijkt dat ballonnen niet alleen worden opgelaten bij grote evenementen, maar ook steeds vaker bij uitvaarten en bruiloften. Zo'n ballon die met de wind mee drijft suggereert vrijheid, vrolijkheid! Het is een lange en mooie traditie, maar met een minder mooi randje."
"Per jaar worden er in Nederland ongeveer één miljoen ballonnen opgelaten. Een kwart komt in de zee terecht', zegt Stichting De Noordzee die al dertien jaar in opdracht van Rijkswaterstaat telt wat er allemaal aanspoelt. "Daar wordt het afval door vogels, vissen en zeehonden aangezien voor voedsel en opgegeten. De dieren raken daardoor verstopt of stikken. Ook walvissen, schildpadden en dolfijnen zijn slachtoffer. Ze krijgen ventielen of sierlinten in hun maag of raken in de linten verstrikt. De resterende ballonnen drijven in de zee in een plastic soep of spoelen aan op het strand."
Blaricum wil het daarom dus anders aanpakken. "We zijn ontzettend goed in feestvieren in Blaricum. Laten we er samen voor zorgen dat wij feestvieren op zo'n manier dat we óók zorgzaam zijn voor het milieu. Er zijn allerlei alternatieven te bedenken, zoals bellen blazen, bloemen op het water gooien of een confettikanon met afbreekbare confetti gebruiken."

John Timmerman

John Timmerman (67) is een geboren en getogen Laarder. Hij is gepensioneerd en vrijwillig chauffeur bij de Rollybus.

Eigen foto

Waar kennen we je nog meer van?
"Bestuurslid SV Laren'99."

Wat is er zo leuk aan Laren en waarom?
"Laren is een dorp waar mensen van allerlei gezindten en komaf wonen en (meestal) goed met elkaar samen kunnen wonen."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Golfen."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Johan Cruijff."

Waar maak je je zorgen om?
"Individualiseren van de samenleving, solidariteit met en voor elkaar wordt steeds moeizamer."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"Sportvelden SV Laren'99."

Laren mist nog?
"Oog en geld voor sport. Te veel cultureel gericht."

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Ik zou eens informeren waarom er al jaren geen Sportbeleid en Sportnota is in Laren."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Ben geïnteresseerd in alles wat er in Laren gebeurt."

Naar welk land zou je nog willen en waarom?
"China (cultuur) en Gambia en Midden-Amerika voor de natuur."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Bal Gehakt! Voor iemand die weer eens met een kulreden afbelt."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Broodje zalm."

Favoriete boek?
"'Theun de Vries - Een schrijversleven'. Biografie van Jan van Galen over schrijver Theun de Vries.'

Vervolg VP grenspaal

Blaricum In het begin van de 20ste eeuw zijn er tussen Huizen en Blaricum betonnen grenspalen geplaatst op de punten waar de grens een bocht maakte. Dit om de grens nauwkeurig aan te geven.

In het begin van de jaren 70 zijn deze palen verwijderd in verband met de bebouwing van de Oostermeent. De grenspalen zijn toen opgeslagen op de toenmalige Blaricumse gemeentewerf. In de loop der jaren zijn er voor deze grenspalen nieuwe bestemmingen gezocht. Denk aan de grenspaal op het burgemeester Tydemanplein en aan de grenspaal op de rotonde aan de Aristoteleslaan-Floris V Dreef. De laatste grenspaal heeft nu een mooie plaats bij de net geopende kinderboerderij De Warande, exact op de grens van beide gemeenten.

In dialoog met mantelzorgers

Laren Versa Welzijn organiseert donderdag 30 november van 19.30 tot 21.00 uur een dialoog in het Brinkhuis in Laren, waarbij mantelzorgers met elkaar in gesprek kunnen gaan en hun ervaringen kunnen delen.

Sociaal werker Carla Resing van Versa: "Het delen van ervaringen gebeurt in de vorm van de Waarderende Dialoog, onder leiding van ervaren gespreksbegeleiders van Zorg Verandert." Deelname is kosteloos.

Aanmelden kan door vóór 15 november een e-mail te sturen naar cresing@versawelzijn.nl onder vermelding van 'dialoog op 30 november'. Bellen kan ook: 06-31995656.

Rouwcafé Gooi en Eemland

Eemnes Het Rouwcafé Gooi en Eemland is zondag 19 november open van 13.30 tot 16.00 uur.

Janet Molenwijk is aanwezig om met deelnemers een steen te vilten. Voor deze creatieve, maar helende manier om uiting te geven aan verlies en rouw, dient men zich wel vooraf op te geven. Er is plaats voor tien deelnemers. Aanmelden bij rouwcafehumanitaseemland@gmail.com.

Er is ook gelegenheid om mee te lopen met een wandeling voor wie niet wil vilten. De toegang is gratis.

Pensionstal blijft zeker een maand op slot

Vervolg VP In het allerergste geval kan het paarden niet meer op eigen benen staan en moet het uiteindelijk geëuthanaseerd worden.

Voor eigenaar Arnoud van Daatselaar betekent het dat zijn bedrijf zeker een maand op slot moet ("tot vier weken na het laatste koortsgeval"). Hij schakelde vorige week zelf de dierenarts in toen hij een paard trof dat koortsig was.
Van Daatselaar: "Gelukkig zijn er geen ernstig zieke paarden, maar hun eigenaren zijn daar wel bang voor. Daarom houdt iedereen zich netjes aan de maatregelen." De eigenaren mogen wel bij hun eigen paard, maar niet bij andere paarden en in andere stallen komen om verspreiding van het virus te voorkomen. Hoewel niemand weet hoe het virus is binnengekomen, laat Blauw weten dat er niets mis is met de bedrijfsvoering of de hygiëne op Heidehoek.

Twee Larense boeren duiken op

Foto: Leo Janssen

Laren De voorstudie van het monumentale schilderij 'Oogstmaand' (98x150 cm) uit 1894 van de Larense meesterschilder Ferdinand Hart Nibbrig is afgelopen week opgedoken bij veilinghuis Peerdeman in Utrecht. Het was lange tijd spoorloos. Op het kleurrijke doek lopen twee Larense maaiers in gedachten verzonken langs een heg.

Voedselinzamelingsactie in de Boni

Pepeyn Brinkman, afdelingschef Boni (l) Jan Stern (coördinator voedselinzamelingsactie). Foto: PR

Eemnes Jan Stern uit Eemnes organiseert zaterdag 4 november een voedselinzamelingsactie voor de hulporganisatie 'Dorcas' bij supermarkt de Boni in Eemnes.

Stern is verbonden aan de Evangelische Gemeente Eemnes. "Ik wil samen met andere leden van onze kerk er zijn voor mensen die onze hulp hard nodig hebben", aldus de Eemnesser.

Natuurramp

De actie is onder andere bestemd voor voedselhulp aan vluchtelingen. "Wereldwijd zijn zestig miljoen mensen op de vlucht, waarvan de helft kinderen. Ontheemd verblijven zij in hun kapotgeschoten land of wonen ze in tentenkampen die om het land heen liggen."
Dorcas biedt ook voedselhulp bij natuurrampen, zoals recent na het orkaangeweld. "Verder is de hulporganisatie volop bezig met projecten in Afrika en Oost-Europa om de allerarmsten te helpen om zelfstandig hun inkomen te gaan verdienen."

Kant-en-klaar

Het is de vierde keer dat de actie in Eemnes wordt gehouden. Stern hoopt dit jaar 130 pakketten te verzamelen. De actievoerders hebben het makkelijk gemaakt door al kant-en-klare pakketten samen te stellen. Bij het voedselschap staan kleine 'smulpakketten' met allemaal lekkere dingen voor kinderen erin. Daarnaast complete, grote voedselpakketten met verschillende producten. Tevens staat er een collectebus zodat degenen die haast hebben ook kunnen meedoen.

Vivium start samenwerking met Dinst

Laren Vivium Zorggroep is een samenwerking gestart met sociale onderneming Dinst. Dinst biedt alle vormen van dagelijkse of wekelijkse ondersteuning, begeleiding en gezelschap in en rondom het huis.

Eén vertrouwd gezicht aan huis. Persoonlijk en op maat. Zodat senioren langer thuis kunnen blijven wonen, ook wanneer zij ouder worden.

Tot een aantal jaar geleden rekenden mensen vooral op de overheid in wat er wel en niet geregeld kon worden. Nu kijken steeds meer senioren, vaak samen met hun kinderen, ook naar andere mogelijkheden.

Mariette Keijser, raad van bestuur Vivium: "Ik ga af en toe met een van onze wijkverpleegkundigen mee de wijk in. En dan hoor ik dat mensen echt heel graag zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Je wilt als organisatie alle services kunnen leveren om mensen hierbij te ondersteunen: van thuiskapper tot diensten en medische zorg aan huis door onze wijkteams. We beginnen de samenwerking in de regio Blaricum, Eemnes en Laren. Mensen zijn volgens mij het allergelukkigst als ze hun hobby's kunnen blijven uitoefenen en hun passie kunnen blijven volgen."

Olivier Coops, oprichter van Dinst: "Senioren en mantelzorgers durven niet altijd om hulp te vragen. Ondersteuning wordt soms als vanzelfsprekend beschouwd. Maar het is tegenwoordig vaak lastig om zorg te combineren met werk en het eigen gezin. Met Dinst willen we voorkomen dat de familierelatie onder druk komt te staan door een goede persoonlijke service te bieden door een Dinstverlener. Iemand waar je van op aan kunt en met wie je een langetermijnrelatie opbouwt. Dinst biedt met een zorgvuldig geselecteerde Dinstverlener dagelijkse ondersteuning én gezelschap, persoonlijk én op maat. Het gaat bijvoorbeeld om samen een wandeling maken, samen koken, huishoudelijke ondersteuning of begeleiding naar de huisarts. De komende maanden kijken we samen vanuit de inhoud wat we in de BEL-regio kunnen bereiken. Als dit een succes blijkt, gaan we bepalen hoe we verder gaan."

Dinst is zaterdag 11 november tussen 10.00 en 13.00 uur aanwezig op de Open Dag Zorgeloos wonen in Vivium Johanneshove in Laren.

Elektrische wagen voor De Zonnebloem 't Gooi

Foto: Bob Awick

Eemnes De eerste huurder van de Gooise Zonnebloemauto heeft gistermiddag symbolisch de autosleutels in ontvangst genomen. Deze kreeg hij overhandigd van burgemeester Roland van Benthem. De wagen kan gehuurd worden door iemand met een lichamelijke beperking die zijn leven in een rolstoel doorbrengt. Een eigen auto aanpassen is kostbaar. Het openbaar vervoer en het aangepast vervoer hebben veel beperkingen. De Zonnebloemauto geeft de huurder bewegingsvrijheid. De huurder bepaalt zelf waarheen, wanneer en hoe lang hij op pad gaat. Hij kan ook nog eens familieleden of vrienden meenemen. Achter in de auto is een rolstoelplaats.

Erepenning voor Micky Adriaansens

LMHC-voorzitter neemt afscheid

Micky Adriaansens (r) en waarnemend burgemeester Rinske Kruisinga. Foto: Bob Awick

Laren Een feestelijk moment zondagmiddag op de Larensche Mixed Hockey Club (LMHC) aan de Eemnesserweg. Micky Adriaansens (53) kreeg uit handen van waarnemend burgemeester Rinske Kruisinga de erepenning van de gemeente Laren. Het is voor de in september vertrokken LMHC-voorzitter een waardering voor haar tomeloze inzet voor de hockeysport.

Adriaansens woont in Blaricum en werd in juli 2012 - op een zeer moeilijk moment in het bestaan van de hockeyclub - voorzitter van LMHC. Bestuurlijk en financieel waren er grote knelpunten die tot onrust bij de leden zorgden.

Familieclub

'Door haar bindende persoonlijkheid bracht zij partijen samen en werden verschillen in standpunten overbrugd. De Blaricumse wist de onrust uitstekend om te buigen tot de huidige status van LMHC: een familieclub die ook topsport hoog in het vaandel heeft staan', luidt de motivering van de commissie die de erepenning heeft toegekend.

Groei ledenaantal

'Onder leiding van Adriaansens werden breedte- en tophockey verder gecombineerd en geïntegreerd. LMHC werd een vereniging voor alle bevolkingskringen. Ze speelde in op de veranderende behoeften van leden, ouders van leden en sponsoren. Zodoende groeide het aanzien van de club en werd het ledenaantal van 1500 bereikt (zo’n 1000 jeugd- en 500 seniorenleden)', gaat de motivatie verder.

Bindend

'Geconcludeerd kan worden dat mevrouw Adriaansens met succes de kar getrokken heeft om LMHC uit het dal te halen en te maken tot een hockeyclub met een belangrijke sportieve, sociale en bindende rol in de Laarder gemeenschap'.

SV Laren'99 wint streekderby tegen BVV'31 met 5-0

BVV'31 liet aan het Schuilkerkpad in Laren drie punten liggen. Foto: Bob Awick

Laren De streekderby tussen SV Laren'99 en BVV'31 is met 5-0 gewonnen door Laren'99. "Ik denk dat dit de juiste uitslag was", zegt BVV'31-trainer Bart Vos daags na het duel.

Maar tevreden over het resultaat is hij niet. "Je wilt natuurlijk graag winnen." De BVV-trainer hoopte op een stuntje. "Maar eerlijk is eerlijk: Laren is beter en verder als team."

Zeer slordig

'We hebben geprobeerd en geknokt, maar het stuntje bleef uit'

SV Laren'99-trainer Fred Roest was alleen content met de behaalde drie punten. "Maar we hebben de slechtste wedstrijd van het seizoen gespeeld", zegt hij. "Over het getoonde spel ben ik totaal niet tevreden. Zeer slordig en niet met de juiste instelling aan de wedstrijd begonnen. Hierdoor hebben we in het begin van de wedstrijd zelfs kansen tegen gehad."

Terechte winnaar

Dat laatste beaamt Vos: "Wij hadden de eerste tien minuten twee hele goede kansen. Maar toen Laren na vijftien minuten heel snel twee doelpunten scoorde, was het voor ons over. We hebben geprobeerd en geknokt, maar het stuntje bleef uit. Laren is de verwachte en terechte winnaar."
BVV'31 eindigde de strijd overigens met negen man na een directe rode kaart en omdat een speler na een blessure niet meer vervangen mocht worden.

Vos benadrukt dat hij met een hele dunne selectie werkt. "Vergeet niet dat ik maar vijftien man heb voor het eerste elftal. En geen vaste keeper. Dus is het lastig om dingen te trainen. Laren heeft een selectie met meer dan dertig man, waardoor je dus op meer dingen kunt trainen en je hebt concurrentie zodat elke speler scherp blijft."

Top 4-plek

De BVV-trainer denkt dat zijn team - na het duel tegen Laren'99 - wel de twee sterkste tegenstanders uit de klasse heeft gehad. "Dus proberen we nu puntjes te gaan halen en voor een top-4-plek te gaan."

Laren blijft de nummer-1-positie in het klassement behouden. BVV'31 staat op een vijfde plek op de ranglijst, maar heeft net als FC Weesp (plek 2) vijf wedstrijden gespeeld. De nummer drie (SV Diemen) en vier (TOG 1) hebben allebei zes wedstrijden achter de rug.
BVV'31 treedt zaterdag 4 november in een thuiswedstrijd aan tegen NVC uit Naarden. Laren'99 speelt weer op 18 november (thuis) tegen SC Overamstel, Beide wedstrijden beginnen om 14.30 uur. De Laarders spelen op 25 november in Weesp tegen de belangrijkste concurrent FC Weesp (14.00 uur). Dan wordt duidelijk hoe de krachtverhoudingen werkelijk zijn.

Markante Laarders levensgroot in beeld

'Ze verdienen het om in zonnetje gezet te worden'

Een expositie met portretten van markante inwoners van Laren is tot en met 9 december te zien in het Brinkhuis aan de Brink 29.

Ineke (l) en Yvonne bij de levensgrote foto's. Foto: Y@I Pictures

Laren Yvonne Verburg en Ineke Vaasen hebben van vijftien markante Laarders portretfoto's gemaakt.

"Deze inwoners hebben een bijzondere staat van dienst met een kleine of grote bijdrage aan de Larense gemeenschap en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden", zeggen de dames van Y@I Pictures. "Wij hebben hen in hun eigen omgeving vastgelegd, samen met hun passie, liefde of hobby, en allemaal met een florale toevoeging."

De naam Y&I Pictures refereert aan de initialen van de fotografen Yvonne en Ineke. Deze naam heeft een tweede betekenis: You & I. Samen sterk!

Hanny Wouters van Esterik. Foto: Y@I Pictures
Sean William Bogaers. Foto: Y@I Pictures

'Wij bleken aan elkaar gewaagd en versterken elkaar en ons werk'

Gewaagd

"Wij hebben elkaar door het Brinkhuis leren kennen. We zijn daar beiden als vrijwilliger gaan werken en daar ontdekten we onze gezamenlijke passie: het fotograferen. Aangemoedigd door Christien Kuysters, voormalig directeur van het Brinkhuis, ontstond hier het plan om samen Laarders te gaan fotograferen. Niet alleen om een portret te maken, maar ook om er iets aan toe te voegen met het door Bloemerich ontworpen bloemwerk. Wij bleken aan elkaar gewaagd en versterken elkaar en ons werk." Op vele vlakken, zo weten ze inmiddels.

De vijftien portretten van deze Markante Laarders worden tot en met 9 december levensgroot geëxposeerd in de (h)Artgalerij in het Brinkhuis. "Wij hebben met heel veel plezier deze portretten gemaakt en hebben genoten van de verhalen en de gastvrijheid van onze modellen. Wellicht krijgt deze serie een vervolg."

Om een indruk te krijgen wat zich achter de schermen heeft afgespeeld tijdens de fotosessies is er een fotoboekje '15 Markante Laarders' samengesteld. Bestellen? Ga dan op www.fotoyvon.com of www.bloemerich.nl.

Manege Laren maakt succesvolle doorstart op vertrouwd terrein

Stella Zumpolle neemt Larense Manege over

Even leek het erop dat de Larense Manege zou verdwijnen, maar zover is het dankzij de overname door Stella Zumpolle niet gekomen.

Stella Zumpolle is de nieuwe eigenaresse van de bekende manege in Laren. Foto: Koosje de Beer

Laren Het was even schrikken toen de ruiters van de Larense Manege begin vorig jaar een mail kregen waarin stond dat de manege de deuren wellicht zou sluiten. Gelukkig is het niet zover gekomen, want Stella Zumpolle heeft de pony's en het bedrijf overgenomen en kijkt terug op een succesvolle doorstart. "Bijna alle lessen zitten weer vol", zegt ze opgewekt.

In haar schrijven, nu anderhalf jaar geleden, liet de oude eigenaresse Katja Kannegieter weten dat zij de manege niet wilde voortzetten. Zij was toe aan verandering en daarbij was er een koper voor de locatie.

"Die koop is ook doorgegaan, maar voor de manege maakt dit verder weinig uit", licht Zumpolle toe. "Ik huur van hem de grond en opstallen. De pony's en de goodwill, zeg maar het bedrijf achter de manege, heeft Katja aan mij verkocht. Dankzij deze constructie kunnen we gewoon blijven bestaan."

Dankzij een bijzondere constructie kan de manege blijven bestaan

Onzekerheid

Zumpolle speelde al lang met het plan om de locatie van de nieuwe eigenaar te huren. "Hij stond daar niet onwelwillend tegenover, maar pas sinds begin dit jaar was het duidelijk dat de manege op deze plek kon blijven", blikt de kersverse eigenaresse van de Larense Manege terug. "Pas daarna heb ik het bedrijf van Katja kunnen overnemen en de ruiters het goede nieuws kunnen vertellen."

'Onze ruiters doen op manegepaarden mee aan concoursen'

Bijna alle ruiters en pensionklanten zijn ondanks de onzekerheid gebleven, zegt Zumpolle opgelucht. "Ik vond het wel moeilijk dat ik de mensen niets kon vertellen. Zeker toen er allemaal wilde verhalen de ronde deden. Ik heb zelfs gehoord dat hier een McDonald's zou komen. Ik wist dat dit niet zo was, maar kon pas na het tekenen van het contract alles ophelderen."

Zumpolle werkt al een aantal jaar als bedrijfsleider op de Larense Manage en is meer dan vertrouwd met de pony's, paarden en de locatie. "Ik heb rechten gestudeerd en gewerkt bij het Openbaar Ministerie, maar mijn hart ligt bij de paarden. Katja kende ik al langer en de manege ook, want mijn ouders wonen hierachter. Op een gegeven moment vroeg Katja of ik de dagelijkse leiding wilde overnemen en dat heb ik gedaan", legt ze uit.

Volgens de Larense is de manege uniek. "De locatie is perfect. We kunnen hier met de paarden zo het bos in en dat zie je niet vaak. Daarbij ziet de manege er goed verzorgd uit."

Wedstrijdteams

Echt enthousiast wordt ze als ze vertelt over de wedstrijdteams van de manege.
"Onze ruiters doen op manegepaarden mee met dressuur- en springconcoursen. en onze vier carrouselteams gaan elk voorjaar op concours. Er zijn niet veel maneges die dat doen omdat het een extra investering vraagt. De paarden moeten aan hogere eisen voldoen, maar dat calculeren wij in. Ik ga hier zeker mee door, want voor de ruiters is het supermotiverend."

Natuurlijk zal niet alles hetzelfde blijven, want uiteindelijk is zij toch een ander persoon, maar Zumpolle is niet van plan de manege drastisch te veranderen. "Het gaat goed zoals het gaat", zegt ze. "Zelf moet ik natuurlijk een nieuwe boekhouding opzetten en opnieuw praten met leveranciers, maar daar merken de ruiters niet veel van. Met een fysiotherapeut wil ik bekijken of we een flexchair-ruitertraining kunnen aanbieden om de rijtechniek te verbeteren en in onze foyer wil ik wat vaker iets feestelijks organiseren. Maar het gaat dan om kleine dingen en niet om grote veranderingen. Belangrijke tradities als ons tweedaagse concours tijdens Pinksteren houd ik gewoon in ere", zegt Zumpolle tot slot.

Fietstransferium op Crailo om einde te maken aan lange files naar Media Park

Drie partijen presenteren idee in aanloop naar discussie over aankoop gebied

De eventuele koop van Crailo door drie Gooise gemeenten is voor drie Hilversumse partijen hét moment om een opvallend bereikbaarheidsplan te presenteren.

Vertrouwd beeld op de Johannes Geradtdsweg in Hilversum, richting Media Park. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De bereikbaarheid van deze regio in het algemeen en het Media Park in het bijzonder staat onder druk. Het probleem is bekend, maar wie komt er met de oplossing? Misschien wel de Hilversumse fracties van Hart voor Hilversum (HvH), GroenLinks en de ChristenUnie. Zij willen op korte termijn een onderzoek naar de haalbaarheid van een Park+Bike-voorziening in Crailo langs de A1.

Binnenkort bespreken de gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren de mogelijke aankoop van Crailo zowel afzonderlijk als met elkaar. En juist daarom is dit het moment om dit drie weken geleden bedachte idee te presenteren, vertellen fractievoorzitters Karin Walters van HvH, Jan Kastje van GroenLinks en Jan de Wit van de ChristenUnie. Zij constateren dat op de wegen richting het Media Park - Den Uylplein/Johannes Geradtsweg en ook de Ceintuurbaan in Bussum - tijdens de ochtend- en avondspits lange rijen auto's staan. De mensen komen daardoor te laat op kantoor en balen daarvan en bewoners worden geconfronteerd met fijnstof, lawaai en een slechtere luchtkwaliteit.
Door de aantrekkende economie en het daardoor ook toenemende autoverkeer lijken die wachttijden met de heilige koe alleen maar verder toe te nemen. Omdat een weg over de hei bij voorbaat een kansloos idee is, presenteren de drie fracties het duurzame plan voor een (snel)fietshub op Crailo tegen de A1, het liefst op de plek waar een jaar terug nog asielzoekers verbleven.

Op dit bijzondere transferium op Crailo kunnen automobilisten hun auto parkeren. Vervolgens rijdt men met de eigen (vouw)fiets of een -al dan niet elektrische - deelfiets in een rechte lijn over de heide naar het werk. Na een minuut of tien fietsen komt men fris en op tijd op het werk aan, is de gedachte. Tegelijkertijd leidt het verdwijnen van de dagelijkse files voor bewoners van de Johannes Geradtsweg, de Erfgooiersstraat en de Ceintuurbaan tot een aanzienlijke verbetering van de leefbaarheid en de luchtkwaliteit. Bovendien is Crailo tevens een opstappunt voor buslijn 320.
Grote vraag is natuurlijk of automobilisten het laatste stuk naar hun werk willen fietsen. De drie fractievoorzitters geven toe dat het plan zich nog in de eerste fase bevindt en onduidelijk is of de mensen van het Media Park zich laten verleiden. Toch zijn zij hoopvol. Immers, de ov-fiets is ook een succes, aldus De Wit. "Je kunt er toch moeilijk op tegen zijn om dit in ieder geval te laten onderzoeken, ook wanneer de aankoop van Crailo niet door zou gaan."
"En als al 10 procent van het autoverkeer dit doet, zijn de meeste files opgelost", vult Kasje aan. "Dit is het ultieme alternatief voor de weg over de hei."
Naast een haalbaarheidsstudie vragen de drie partijen aan de colleges van burgemeester en wethouders om in gesprek te gaan met de werkgevers van het Media Park. Zij pleiten er tevens voor om het bestaande fietspad en de bestaande parkeerplaatsen te benutten voor dit plan. En mocht het plan haalbaar zijn, zorg dan voor een stevige campagne bij werknemers en werkgevers. Op die manier levert deze lage startinvestering, een groot potentieel op.

'Dit is het ultieme alternatief voor de
weg over de hei'

Maar niet alleen voor de bereikbaarheid van het Media Park is dit volgens de drie een prima plan, ook Gooise Meren, Laren en zelfs Huizen (minder verkeer, beter bereikbaar) profiteren mee. Crailo - waar woningen én bedrijven moeten komen - kan ook dienen als Toeristisch Overstap Punt. Toeristen en fietsliefhebbers kunnen op hun vrije zondag hun auto hier parkeren en een mooie fietstocht maken, aldus Walters. En daarnaast kan Crailo een mooi overstappunt zijn voor pendelbussen tijdens evenementen, zoals de Open Studio Dagen.
De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger, samen met collega's Hendrik Boland van Gooise Meren en Ton Stam van Laren verantwoordelijk voor het plan-Crailo, reageert in eerste instantie enthousiast op het idee. "Het onderzoeken is sowieso goed. Dat de bereikbaarheid van het Media Park optimaler moet, daar zijn we het allemaal over eens."

Natuurmonumenten nodigt uit: denk mee over Eemland

Eemnes Natuurmonumenten organiseert op zaterdag 25 november van 10.00 tot 15.00 uur de streekconferentie Eemland300 in sporthal De Hilt in Eemnes.

Zij gaan deze dag met ruim driehonderd deelnemers actief in gesprek over hun dromen, zorgen en wensen over het landschap van de Eempolder om zo samen plannen te maken voor het landschap. Niet omdat het allemaal anders moet, wel omdat het nog beter kan.

Gratis

Inwoners vinden een uitnodiging op de deurmat

Wie wil meedenken over de natuur en het landschap van de Eempolder is van harte welkom tijdens de streekconferentie Eemland300. Deelname aan deze dag is gratis en geheel verzorgd. Er is plaats voor 304 deelnemers. Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.eemland300.nl.

Ideeën

Tijdens de streekconferentie bepalen de deelnemers wat er op de agenda komt en waarover zij die dag in gesprek gaan.
Aan het einde van de dag is er overzicht van alle ideeën en wensen voor het gebied en van de mensen die enthousiast zijn om deze ideeën van de grond te krijgen.
"Dit is niet alleen belangrijke informatie voor ons als natuurbeheerorganisatie, maar ook voor alle omliggende gemeenten en gebiedspartners. Met ons netwerk kunnen we helpen om plannen daadwerkelijk te ontwikkelen", aldus gebiedsmanager Gradus Lemmen van Natuurmonumenten.

Uitnodiging

De gemeenten Amersfoort, Baarn, Blaricum, Bunschoten, Eemnes, Laren en Soest ondersteunen de streekconferentie Eemland300. Inwoners en omwonenden van de Eempolder vinden een uitnodiging op de deurmat.

Op 25 januari 2018 organiseert Natuurmonumenten een vervolgbijeenkomst voor verdere uitwerking van de plannen.

Proef met bodycams ook in Hilversum

Foto: Politie

LAREN In Midden-Nederland is maandag een proef met bodycams (op het lichaam gedragen camera's) gestart om te onderzoeken of deze het politiewerk veiliger kunnen maken. De proef in onder meer Hilversum is onderdeel van een breder, landelijk onderzoek.

Agenten op straat krijgen regelmatig te maken met agressie en soms zelfs geweld. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat mensen die weten dat ze worden gefilmd, minder geneigd zijn om (verbaal) geweld te gebruiken. Deze proef moet uitwijzen of dat inderdaad het geval is.

Opgeslagen

In Almere, Amersfoort, Bilthoven, De Meern, Hilversum, Lelystad, Leusden, Maarssen, Naarden, Nieuwegein, Utrecht en Woerden krijgen agenten een aantal camera's die vrijwillig kunnen worden gedragen. Daarnaast worden agenten van verkeershandhaving en de surveillancehonden ook voorzien van een bodycam.

De politiemensen mogen zelf bepalen wanneer ze de camera aanzetten, maar moeten dit wel laten weten aan omstanders. Met een gesproken tekst en een rood lichtje op de bodycam wordt duidelijk gemaakt dat deze opneemt. De opnames van de bodycam worden na iedere dienst beveiligd opgeslagen.

Privacy

De bodycams worden gebruikt op de openbare weg en in openbare gebouwen. Er wordt niet in woningen of op besloten erven gefilmd, tenzij er sprake is van een noodsituatie of een aanhouding op heterdaad. Alle bodycambeelden en audio-opnamen vallen onder de Wet politiegegevens. Hierin staat precies beschreven wat er met politiegegevens mag worden gedaan, hoe lang opnames mogen worden bewaard en wanneer ze moeten worden vernietigd.

Niet nieuw

Het gebruik van camerabeelden is niet nieuw. Er werd mee gewerkt tijdens het toezicht houden bij grote evenementen, het handhaven van de veiligheid of bij het opsporen van verdachten van misdrijven. In de afgelopen jaren experimenteerde politie al lokaal met de bodycams, maar een landelijke aanpak met duidelijk beleid is daarbij gewenst. Deze proef loopt in ieder geval tot maart 2018. Op basis van de bevindingen brengt het onderzoeksteam dan een advies uit aan de politieleiding.

Oratorium van Bach in basiliek

Laren Het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach is op woensdag 13 december om 20.00 uur te beluisteren in de St. Jansbasiliek.

Onder leiding van de internationaal gerenommeerde dirigent Ed Spanjaard brengt de Stichting Laren Klassiek in een eigen productie een keur van meer dan talentvolle Nederlandse solisten zoals sopraan Selma Harkink, countertenor Dave ten Kate, Maarten Brand (musicoloog), tenor André Post en Wybe-Pier Cnossen (bariton). De solisten worden begeleid door Camerata Particolare.

'Oratorium' schreef Bach in december 1734 op de partituur van zes verzamelde cantates. Daarmee maakte hij duidelijk dat hij ze als een eenheid zag, hoewel ze bedoeld waren voor verschillende zon- en feestdagen rond kerst en nieuwjaar. Elke cantate werd afzonderlijk uitgevoerd op de daarvoor bestemde feestdag, maar Bach stond in Leipzig onder druk en putte voor zijn Weihnachtsoratorium rijkelijk uit zijn feestcantates voor koningen, keurvorsten en andere hoogwaardigheidsbekleders aan het Saksische hof. Het is mede daarom dat de muziek van Bachs kerstcantates iedereen zo direct aanspreekt, gelovig of niet-gelovig.

Tickets à 59,50 euro (1ste rang) en 49,50 euro (2de rang) kunnen besteld worden via de Nationale Theater Kassa, 0900-9203. Prijzen zijn inclusief programmaboekje, pauzedrankje en 2,50 euro administratiekosten. Voor meer informatie: www.larenklassiek.nl.

Wilhelmus voor 'Laarder' op podium bij Max

Foto: Leo Janssen

Laren Het Wilhelmus klonk zondag ook voor een Laarder op het podium bij Max Verstappen. De Limburger won op magistrale wijze - van kop-af-aan - de grote prijs van Mexico. Dolf van den Brink, zoon van de overleden voorzitter commissie van beheer Singer Laren Dolf van den Brink en Antoinetty van den Brink, is namelijk CEO van Heineken Mexico, de hoofdsponsor van het Formule 1-spektakel. Daarom mocht hij vanuit die functie op het platform meegenieten van de tonen van ons nationale volkslied. Op de foto staat hij tweede van links.

Cabaret in Theater aan de Brink

Laren De autistische cabaretier Fabian Franciscus speelt vrijdag 17 november om 20.15 uur zijn voorstelling 'Vlafeest' in het Brinkhuis aan de Brink 29. Kaarten kosten 15 euro.

Hij vertelt over hoe hij steeds beter kan doen alsof hij minder last heeft van autisme. Behalve als hij moe en zichzelf is dan. Behoudens die momenten lukt dat met vallen en opstaan eigenlijk ook wel telkens ietsje beter. Dit levert een zeer humoristische voorstelling op over hoe hij zich verhoudt tot de maatschappij. O ja, ook zal er natuurlijk over vla worden gesproken. Op een strikt fatsoenlijke manier uiteraard, dat wel.

Larense School te zien bij Huizer kunsthandel

'Oud Laren in de winter' van David Schulman (1881-1961). Eigen foto

Laren Kunsthandel D.J. Zeeman aan de Gooilandweg 223 in Huizen toont van 9 november tot en met 16 december schilderijen en aquarellen van onder meer de Larense School.

Onder de nieuwe aanwinsten een charmant werk van David Schulman. Het betreft een winterlandschap met als titel 'Oud Laren in de sneeuw' met veel topografische details. Het sierde eens de muren van Kunsthandel M.L. de Boer te Amsterdam, daarna verhuisde het naar Canada en nu is het weer terug in Nederland.

Mylou Frencken: 'Zelfs in een stoeptegel zit een mooi lied'

Beste liedjes van taalkunstenaars en getalenteerde componisten

Zangeres/cabaretière Mylou Frencken, die vorig seizoen grossierde in veelsterrenrecensies, treedt nu op met 'Leven in het lied'. Te zien op 11 november in Singer Laren.

Mylou Frencken. Foto: Jaap Reedijk

Laren Een voorstelling waarin ze ontroert en ontregelt met de mooiste liedjes die Nederlandse kleinkunstenaars hebben voortgebracht. "Een van de mooiste liedjes die ik ken, is een heel teder nummer over de dood", zegt Mylou Frencken.

"Het is van Paul van Vliet, aartsvader van onze cabarettraditie. Hij zingt heel bescheiden, bijna stilletjes, dat hij graag thuis wil zijn als het zover is. 'Gewoon zoals altijd, mijn eigen huis, mijn eigen bed, jouw intensive care'. Je hoort iemand spreken die dit echt kwijt wil. En die zijn zoeken, zijn twijfels, op een prachtige melodie aan ons overdraagt. Ik kan er moeilijk met droge ogen naar luisteren. En ik kan het tot nu toe niet zonder een brok in mijn keel zingen."

Frencken brengt in haar nieuwe voorstelling ruim een dozijn nummers ten gehore van kleinkunstcollega’s als Brigitte Kaandorp, Yentl en De Boer, Theo Nijland en Kees Torn. Het programma heet 'Leven in het lied', net als de eerder dit jaar verschenen interviewbundel waarvoor zij een groot aantal vakgenoten (van Youp van ’t Hek tot Kiki Schippers) ondervroeg over hun meest dierbare lied van eigen hand. De bundel werd alom geprezen. 'Mooie interviews, heerlijk boek', schreef Frits Spits.

'Eindelijk realiseer ik de droom die ik als hunkerend meisje had'

Anno 2017 staat Frencken vijfentwintig jaar op de planken. Dat moest worden gevierd met een ode aan het Nederlandstalige theaterlied, vond ze. "Iedereen heeft wel een favoriet nummer dat onder je huid kruipt en daar blijft zitten. Of het nou 'Op een mooie pinksterdag' is, 'Suzanne', of 'Red mij niet' van Maarten van Roozendaal. Het zijn liedjes met een literaire kwaliteit en vaak ook muzikale hoogstandjes."

Wat is dat, leven in het lied?
"Wakker worden, rondkijken en eigenlijk in alles een mooi lied zien. In rotdingen, in geluk, wat dan ook. Het kan een stoeptegel zijn. Onlangs zat ik in een wijnbar en vlak naast me zat een groepje meisjes van rond de twintig. Je kent ze wel: lang blond haar, glanzende wangen, designspijkerbroeken. Meisjes zonder verschil, dacht ik direct. Dan heb je de titel al."

'Huisgenoten. Alleen dat woord al is afstandelijk'

Het begon rond haar vijftiende, dat leven in het lied. "Ik had een muziekjuf die nummers schreef voor het puberbandje waarin ik zong. Over ruzie met je ouders, abortus, een onbereikbare liefde, weglopen van huis. Dat wilde ik zelf ook: alle hoogte- en dieptepunten in mijn leven uiten in de vorm van liedjes. Délen. Want dat is het gekke, ik vind het tot op de dag van vandaag makkelijker om mijn diepste emoties voor een groot publiek te zingen dan ze te delen met mijn huisgenoten. Huisgenoten… Mijn man zou zeggen: alleen dat woord al is afstandelijk."

In haar voorstelling laat Frencken het publiek in de ziel kijken van de vaak manische, zelfbeklagerige, romantische en bevlogen liedjesschrijfster die ze is. "Eigenlijk probeer ik te laten zien waar kunst uit voortkomt, wat de oerbron is: het eeuwige getob, gedoe, gerommel waaruit ons leven bestaat. Op je bek gaan, opstaan. Zingen, zaniken. Verlaten worden en zelf verlaten. Daar slalom ik met mijn woorden en noten tussendoor."

Wat is jouw eigen meest dierbare nummer?
"Dat gaat gek genoeg ook over de dood. Ruim tien jaar geleden overleed mijn toenmalige man, cabaretier Bert Klunder. Ik liep al zeker een jaar rond met het zinnetje ‘En niemand die wist dat het wegwaaien zou’. Er zat ook een melodie bij, een tikje Iers, melancholiek. Plotseling overleed Bert. Toen begreep ik wat er weggewaaid was. Ik schreef het nummer terwijl ik in een boeddhistisch klooster in Friesland zat, met uitzicht op weilanden, luchten, niks. 'Het was stil op het land, nog geen briesje, geen zucht. Behalve de zon hing er niets in de lucht. Het gras was net wakker, bedekt nog met dauw. En niemand die wist dat het wegwaaien zou.' Net als Paul van Vliet voel ik een zekere berusting over de dood, hoe onrustbarend die ook is."

Een sombere theateravond levert 'Leven in het lied' niet op, zegt ze. "Integendeel. De voorstelling laat veel zien van de gekte die schuilt in het bestaan van kleinkunstenaars. En het publiek krijgt het mooiste van het mooiste te horen: de beste liedjes van taalkunstenaars en getalenteerde componisten. Iedere voorstelling komt een collega meezingen: de ene keer Kiki Schippers, de andere keer Frans Mulder of Dorine Wiersma. Bovendien gaat het swingen, want voor het eerst in mijn leven sta ik op het podium met een eigen band: een bassist, een percussionist en een gitarist. Eindelijk realiseer ik de droom die ik als hunkerend meisje had."

'Leven in het lied' met Ludo van der Winkel (bas), Kim Weemhoff (slagwerk) en Ronald Schmitz (gitaar) onder regie van Mike Boddé is zaterdag 11 november om 20.15 uur te zien in Singer Laren. De prijs van de voorstelling bedraagt 25 euro (Singersupporters 22,50 euro).