Laarder Courant de BEL

7 juni 2017

Laarder Courant de BEL 7 juni 2017


Laarder Courant en BELNieuws samen

BEL De vele trouwe lezers van huis-aan-huisbladen in de Gooi en Vechtstreek krijgen een nog dikkere en completere krant op de mat. Enter Media gaat met ingang van deze week alle titels in dit gebied uitgeven. In Blaricum, Laren en Eemnes betekent dat dat de Laarder Courant de Bel en het BELNieuws voortaan samen in de bus vallen.

Beide kranten zijn bovendien in een nieuw jasje gestoken. Deze voorpagina is daar het eerste toonbeeld van. Inhoudelijk vullen ze elkaar aan. Terwijl de eerste titel zich meer richt op nieuws en achtergronden, richt de andere titel zich meer op activiteiten en service. De lezer krijgt dus in één keer alle lokale informatie in de bus, zonder dubbele verhalen. "We voegen de redacties samen, waardoor we enorm aan journalistieke kracht winnen. We zijn nu nog veel meer in staat om actualiteiten te volgen, achtergronden te schrijven en mensen met een boeiend verhaal aan het woord te laten. De lezer krijgt echt één prachtige krant in de bus: inhoudelijk sterk en compleet, met een sterke focus op het lokale nieuws. Daarnaast hebben we ook nog aandacht voor wat er in de regio gebeurt, zodat we op dat gebied beter kunnen aansluiten op de belevingswereld van onze lezers", zegt hoofdredacteur André Verheul. Niet alleen de papieren krant profiteert van de samenvoeging van de redactionele kracht, ook online kan er een volgende stap worden gezet.

3

Geen tijdelijke woningen statushouders

EEMNES Het college van B en W stelt voor aan de gemeenteraad om de bouw van vier tijdelijke woningen voor statushouders aan het Wilgenpad in Eemnes met maximaal één jaar uit te stellen.

De geplande woningen voor statushouders aan het Wilgenpad op het terrein van de rooms-katholieke kerk zijn nog niet nodig. De gemeente Eemnes heeft op dit moment voldoende huizen beschikbaar voor vluchtelingen met een verblijfstatus.
Alle voorbereidingen voor de vergunningaanvraag rondt de gemeente wel af, benadrukt wethouder Jan den Dunnen.

"De internationale situatie rondom de instroom van vluchtelingen, en vooral rond de Middellandse Zee, is kwetsbaar en onzeker. Mocht de situatie daar om vragen, dan kunnen we de bouwaanvraag direct indienen en lijden we geen onnodig tijdsverlies."

Laarder Ernst Wortel (79) naar laatste rustplek - 'Vrije vogel gevlogen'

Foto: Bob Awick Foto: Bob Awick

laren De hemel huilde dinsdag tijdens de uitvaartdienst van de vorige week overleden Ernst Wortel (79). De dienst werd door pastoor Vriend ingeleid. De basiliek aan de Brink zat vol. Burgemeester Elbert Roest was één van de vier sprekers. Hij omschreef Wortel als 'een man met passie voor het dorp'.

7

Mede-oprichter TTV Touwtje overleden

LAREN Pieter Vos, de mede-oprichter van TTV Touwtje, is zondagavond overleden.

"Ondanks zijn positieve instelling en zijn optimisme kon hij de strijd tegen de slopende ziekte ALS niet winnen", staat op de Facebookpagina van de Larense touwtrekvereniging.

"Hij was veertig jaar zeer betrokken geweest bij Touwtje. Niets was Piet te veel. Gelukkig hebben we 30 april jongstleden nog samen met hem ons 40-jarig jubileum mogen vieren tijdens het beachtouwtrektoernooi. We zullen hem missen."

Foto: Bastiaan Miché

De 36ste editie van de Samengestelde Menwedstrijden, die afgelopen vrijdag en zaterdag door Stad en Lande Ruiters werd georganiseerd, is sportief verlopen. Voor het eerst werden dressuur en vaardigheid gereden op de prachtige nieuwe Agterbergbodem op het verenigingsterrein aan de Meentzoom.

11

Bestuurder golfkar pendeldienst ziekenhuis
Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger voor het vervoeren van bezoekers van parkeerterrein Tergooi locatie Blaricum naar de hoofdingang en poli-ingang en vice versa met een golfkar. U werkt in overleg. Contactpersoon: Carla Henkelman van Tergooi, vrijwilligersfuncties Blaricum tel. 035-5253466 of carla.henkelman@casema.nl

Vrijwilliger infobalie
Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger die hét aanspreekpunt voor alle bezoekers is in het Brinkhuis. Je bent receptionist/gastvrouw of -heer/telefonist tegelijk. Werktijden: 15.00 tot 18.00 uur. Contactpersoon: Elise Robers van Hart van Laren tel. 035-7513991 of vrijwilliger@hartvanlaren.nl

Receptionist
U geeft informatie over onze workshops aan bellers en e-mailers, u registreert aanmeldingen, u houdt de aanmeldingen via onze website bij en u houdt contact met de docenten over aanmeldingen. Werktijden: in overleg. U bent 50+ en enthousiast internet- en computergebruiker. Het werk kan vanuit huis gedaan worden. Contactpersoon: Lia Winkelman van SeniorWeb Laren-Blaricum tel. 06-46175271 of mail naar info@seniorweblarennh.nl
Biljarter
Wij zoeken vrijwilligers om met ons te biljarten. Voornamelijk mannelijke bezoekers van de Dagbehandeling biljarten wekelijks met elkaar in een gezellige sfeer. Werktijden: van 14.00 tot 16.00 uur. Contactpersoon: Contactpersoon: Kees v.d. Kaaij van Vivium Zorggroep, De Stichtse Hof te Laren tel. 035-5390808/ 035-5390800 of uitbureaudsh@vivium.nl

Jongerencoach
Sommige jongeren zitten vast in hun schoolwerk, liggen overhoop met thuis of zichzelf. Dan is het fijn om een coach te hebben die er speciaal voor hen is. Door hen te helpen met plannen, doelen te stellen en keuzes te maken. Met als doel hun zelfvertrouwen te vergroten en weer in actie te komen. U bent één keer in de week anderhalf uur beschikbaar. Contactpersoon: Janet Oudenaarden van St. Maatjesproject Gooi en Vechtstreek afd. Laren, tel. 035-6400061 of teensonamission.hilversum@gmail.com

De Versa Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op:
dinsdag van 10.00 – 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19
dinsdag van 14.00 – 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3
donderdag van 13.30 – 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122

Thema-avond 'Nederlandse identiteit: een veelzijdig begrip!'

LAREN De Stichting Preek van de Week organiseert in samenwerking met parochie St. Jan op 20 juni een avond over 'de Nederlandse Identiteit'. De avond start om 20.00 uur en wordt gehouden in het Brinkhuis.

"In het identiteitsdebat klinkt steeds meer het woord 'ons'. Het zou gaan om 'ons' land, 'onze' cultuur, 'onze mensen'. Wat bedoelen we met dat woord 'ons'? In Nederland wonen nu 1.8 miljoen mensen met 200 verschillende nationaliteiten. Nederland is altijd een immigratie- en doorstroomland geweest", licht de organisatie het thema toe.

De Utrechtse cultuurhistorica Dr. Llewellyn Bogaers is gespecialiseerd in dit onderwerp. Zij is multicultureel van huis uit en weet wat voor inzet het vraagt om alle stemmen in de eigen geschiedenis recht te doen. Dat geldt ook voor de samenleving. Waar zo veel mensen samenwonen, gonst het van de verhalen. Ze verdienen het om in een gelijkwaardige dialoog gehoord te worden. Zo kan wederzijdse herkenning ontstaan.
Llewellyn pleit ervoor het homogene Nederlandse zelfbeeld, ook in de geschiedschrijving, te nuanceren. Juist op de breukpunten wordt de diversiteit zichtbaar. Door meerdere gezichtspunten te belichten ontstaat een evenwichtiger geschiedbeeld dat voor álle Nederlanders herkenningspunten oplevert: voor nieuwkomers en oudgedienden en voor mensen die aan de zijlijn staan.

Fundamenteel voor haar werkwijze zijn vragen als: wat beweegt mensen? Hoe functioneert een samenleving? Hoe kunnen we in vrede met elkaar leven? Ds. Jan Rinzema van preekvandeweek.com leidt de avond in.

Weerbericht

Wisselvallig, in het weekeinde vrij warm
Op 1 juni ging de meteorologische zomer van start. Het zomerweer komt deze week in een wisselvallige fase door lagedrukgebieden. In het weekend trekt een nieuw lagedrukgebied over de Britse eilanden noordoostwaarts, terwijl boven het Europese vasteland de luchtdruk stijgt. Het wordt dan tijdelijk iets warmer, maar naast zonneschijn blijft er kans op een bui.

Donderdag en vrijdag
Donderdag lijkt het een groot deel van de dag droog te blijven met een mengelmoes van wolken en zonneschijn, maar later op de dag neemt de kans op een bui toe. Vrijdag is de kans op enkele buien groter. Het is daarbij wisselend bewolkt met ook af en toe zon. Er waait beide dagen een matige zuidwestenwind. Het wordt daarbij in de middag circa 20 graden.

Het weekeinde
Het weer voor het weekeinde is nog tamelijk onzeker, maar wel is de kans groot dat het iets warmer wordt, met een maximum van circa 23 graden. Er waait een matige wind tussen zuidwest en zuid. De zon schijnt naar verwachting geregeld en het blijft meest droog, maar in de loop van zaterdag of in de nacht naar zondag bestaat er kans op een regen- of onweersbui.

Weetje
Mei 2017 behoort tot de 10 warmste meimaanden. Tot de 20e was mei vrij somber. Dankzij de zeer zonnige laatste 10 dagen was mei in totaal ook vrij zonnig. Mei 2017 was ook droog met in onze regio circa 30 mm neerslag tegen 60 mm normaal. Na de zeer natte juni van 2016 zijn de meeste maanden te droog verlopen. Het neerslagtekort liep in mei daardoor verder op.

Foto: Ab Walet

Kiek eens hoe heet, zo zou je deze foto ook kunnen noemen. Hoog en droog stonden de ooievaars tijdens die warme dagen in ieder geval. Hun paalwoning heeft ongetwijfeld voordelen, maar een beetje beschutting of zonwering is er niet bij. Maar als je, zoals de drie jonge dieren, nog niet vliegen kan, dan sta je de hele dag te bakken in de zon. Met snavels open, zoals veel vogels doen als ze het warm krijgen.

Eemnes steekt geld in buurt-, jongeren- én armoedecoach

Reserve van bijna twee miljoen euro

Er zijn meer ambities dan budget, laat wethouder Sven Lankrijer weten. Waar wil het college het geld dat er is in gaan investeren?

Wethouder Jan den Dunnen: "We willen veel investeren in verenigingen." Foto: Bob Awick

EEMNES Uit de kadernota van Eemnes blijkt dat er een reserve van bijna twee miljoen euro is. Met het overschot wordt niet de ozb verlaagd, maar wordt geïnvesteerd in Eemnes. Een daling van de woonlasten in 2018 is ook te verwachten.

'Het basisbedrag voor sportverenigingen met 1500 euro verhoogd'

Hoewel er - volgens wethouder Sven Lankreijer - meer ambities zijn dan budget, voelt de wethouder Verkeer de druk uit de raad en uit de bevolking. De reconstructie van de Wakkerendijk is toegezegd en bij de Minnehof moet ook wat gebeuren. De Zuidersingel moet aangepakt en de rondweg Eikenlaan/Zuidersingel is een vraagstuk. Voor het Sociaal Domein heeft wethouder Jan den Dunnen volop plannen. "We gaan enthousiast inzetten op het voorveld." Hij wil bijvoorbeeld voor drie jaar een armoedeconsulent ("hulp aanbieden op vrijwillige basis") aantrekken, kindpakketten in de markt zetten -bedoeld voor 4- tot 18-jarigen - om bijvoorbeeld verzekerd te zijn van het verkrijgen van schoolpakketten en deelname aan schoolreisjes, danslessen, zomeractiviteiten en zwemlessen. In het Huis van Eemnes ziet Den Dunnen een eenvoudige dagopvang gerealiseerd.
Het college zet ook in op sport. Den Dunnen: "We willen veel investeren in verenigingen. Het basisbedrag voor sportverenigingen wordt met 1500 euro per club verhoogd. We gaan van twee clinics die we aanbieden naar vier clinics, we trekken het subsidiedeel van de jeugdsport omhoog en sportverenigingen worden in de gelegenheid gesteld trainer- en coachopleidingen gefinancieerd te krijgen met subsidies van de gemeente. Kortom, we investeren ruim 32.000 euro extra in de sportverenigingen. Doel is om meer jongeren naar sportclubs te krijgen."
Jongeren die liever op straat hangen, krijgen te maken met een coach jongerenwerk. Ook wordt geld uitgetrokken voor activiteiten in het Huis van Eemnes voor expressie, huiswerkbegeleiding en workshops. De coach is ter ondersteuning van het jeugd- en jongerenwerk, zoals in Impuls. „We komen dus met een buurt-, jongeren- en armoedecoach. Met als doel iedereen uit de stoel te krijgen en hen enthousiast aan het werk te zetten", besluit Den Dunnen.

Vernieuwde krant

vervolg pagina 1

De bundeling van krachten volgt op de overname van de HMC-titels (Holland Media Combinatie) door BDUmedia en de daaruit voortvloeiende vergaande samenwerking met Enter Media. De vertrouwde namen blijven aan de kranten verbonden, want de redacties en verkoopafdelingen zijn samengevoegd en werken vanuit het hoofdkantoor van Enter Media in Weesp. Om het aanleveren van berichten voor de krant en aankondigingen van de agenda te vergemakkelijken, is er op de website van de krant een aanleverportaal geopend waarmee iedereen eenvoudig zijn of haar berichten naar de redactie kan sturen.
Door de samenvoeging van de lokale titels in het verspreidingsgebied van Enter Media ontstaan de volgende combinaties: Gooi en Eembode/HilversumsNieuws, Nieuwsblad voor Huizen/HuizerNieuws, Laarder Courant de Bel/BELNieuws, WeesperNieuws/VechtJournaal, MuiderNieuws/VechtJournaal, BussumsNieuws/Gooi en Eembode, NaarderNieuws/Gooi en Eembode. In Baarn blijft het Baarns Weekblad verschijnen en in Diemen het DiemerNieuws. De Woonbode en GooisWoonNieuws worden geïntegreerd en worden opgenomen in alle titels, behalve DiemerNieuws.

Onafhankelijk

De redactionele formule blijft bestaan uit een prettige mix van hard en zacht nieuws, politieke verslaggeving, cultuur, sport, achtergrondartikelen en interviews met mensen met een boeiend verhaal. Dat alles vanuit journalistieke onafhankelijkheid. De redactie richt zich niet alleen op de wekelijkse krant, maar ook op dagelijkse nieuwsvoorziening online en op sociale media.


Doek valt voor activiteiten vrijwilligers in De Bongerd

Wethouder Jan den Dunnen op bezoek in De Bongerd. Foto: Bob Awick

EEMNES Wethouder Jan den Dunnen en de beheercommissie De Bongerd hebben alsnog de moeilijke en emotionele beslissing genomen om de activiteiten in De Bongerd met ingang van 1 juli te beëindigen.

Met alle mogelijke middelen is geprobeerd om de sociale en culturele activiteiten voor ouderen in De Bongerd te behouden, maar ook na de doorstart eind februari is het aantal mensen dat van deze activiteiten gebruikmaakt niet toegenomen.

Activiteiten in De Bongerd waren twintig jaar een begrip

Onzekerheid

"Integendeel, door de ontstane onzekerheid van het voortbestaan van De Bongerd is door sommigen gezocht naar een andere ruimte", aldus de wethouder. Ook hierdoor ontstonden twijfels over de toekomst. Daarbij is het niet gelukt om meer vrijwilligers te vinden, waardoor de begeleiding en het beheer van De Bongerd verder onder druk kwamen te staan.

Huurverhoging

Daarnaast heeft ook de huurverhoging die woningcorporatie De Alliantie heeft aangekondigd niet geholpen om de activiteitenzaal van De Bongerd in de lucht te houden.

Waar nu nog sprake is van een huur van 500 euro per maand, gaat deze per 1 april 2018 omhoog naar 1100 euro per maand, exclusief servicekosten. Zowel moreel als zakelijk gezien is een dergelijke huur die voornamelijk moet worden opgebracht vanuit gemeenschapsgeld, volgens de gemeente niet langer te verantwoorden.

Twintig jaar

Daarom hebben de gemeente Eemnes en beheercommissie De Bongerd samen besloten om alle activiteiten van en door vrijwilligers per 1 juli 2017 te beëindigen.

Twintig jaar lang waren de activiteiten die vrijwilligers in De Bongerd organiseerden een begrip in Eemnes.

Betreuren

Zowel burgers en wethouders van Eemnes als de beheercommissie De Bongerd laten weten dit te betreuren.
Alle gebruikers van de activiteiten in De Bongerd zijn inmiddels van de sluiting op de hoogte gesteld.

Mariëtte Nieuwboer

is 62 jaar en woont sinds 1988 in Laren met haar twee zoons

Vrijwilligerswerk?
"Ik help met het organiseren van bijzondere evenementen. Betrokken bij Pink Ribbon, Laren Klassiek, Monument voor de Joodse kinderen en de Stichting Laren Literair."

Wat vind je het leukst aan dit vrijwilligerswerk?
"Zorgen dat alles op rolletjes loopt en iedereen er plezier aan beleeft."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik heb gewerkt voor John de Mol Producties en Pink Ribbon en nu voor Laren Klassiek."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Wandelen, yoga, musea bezoeken, filmhuis met vriendinnen of iets leuks met mijn zus."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"Het stukje landgoed voor Larenberg aan de Naarderstraat."

Laren mist nog?
"Niet zo veel, misschien wat meer betaalbare woningen voor jongeren?"

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Ruimte blijven geven aan initiatieven van mensen, net zoals Elbert Roest nu doet."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Worden we één grote Gooistad? Liever niet."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Alpe d'Huez beklimmen met de fiets."

Wat zou je nooit (meer) doen ?
"Over de poort klimmen wanneer ik mijn sleutel ben vergeten. Het was geen gebroken pols waard."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Vallende sterren…"

Favoriete muziek?
"De Matthäus Passion van Bach, maar ook Terence Trent d'Arby en Robert Long."

BEL-BOA valt in de prijzen

BEL Anja Mol, BOA bij de BEL Combinatie, heeft een bijzondere prestatie geleverd. Tijdens de landelijke Dag van de BOA op 15 mei 2017 won zij met slechts één fout de MB-ALL kennisquiz.

Dat ze de prijs heeft gewonnen kan Mol eigenlijk nog steeds niet helemaal geloven: "Ik ben pas sinds januari van dit jaar BOA. Voor de opleiding moest ik zo ontzettend veel leren. En dat valt niet mee als je al 56 jaar bent. Mijn hele sociale leven lag op dat moment stil, want alles draaide om leren en sporten. Ik was dan ook heel verbaasd toen ik hoorde dat ik gewonnen had en een cheque voor een weekend weg zou krijgen."

Knap

Onder toeziend oog van haar trotse collega's van Team Handhaving kreeg Mol de prijs uitgereikt door Esther Tensen, accountmanager bij MB-ALL. "Het is echt heel knap van Anja dat zij de kenniswedstrijd heeft gewonnen", vindt Tensen. "In totaal deden bijna tachtig BOA's mee aan de quiz. Daar zitten BOA's tussen die al jaren meedraaien. Ik hoor nu ook nog eens dat Anja pas sinds januari BOA is. Daardoor ben ik nog meer onder de indruk! Ze heeft de prijs terecht verdiend."

Maand van 'Iktoon' officieel geopend

Sylvia en Fien Kwist bij de opening van Iktoon. Foto: Gerbe van der Woude

BEL Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst. In de maand juni kan iedereen die creatief is laten zien wat hij of zij in huis heeft. Het werk van dertien Gooise kunstenaars is tot 27 juni te zien op het BEL-kantoor.

De jongste deelneemster is Fien Kwist van zeven jaar. Zij kreeg tijdens haar schilderles de opdracht om perspectief te laten zien en dacht direct aan een schilderij van haar oma, kunstschilder Sylvia Kwist. Deze schilderijen hangen op de expositie naast elkaar.

Subsidie voor feestweek 2017

Eemnes KPJ Eemnes kan rekenen op een subsidie van 2500 euro om de vierjaarlijkse feestweek te organiseren.

Dit hebben burgemeester en wethouders besloten. De feestweek vindt plaats van 6 tot 10 september.
Ook de Historische Kring Eemnes krijgt een eenmalige subsidie van bijna honderd euro toegekend om informatiepanelen op de Hervormde Kerk in het dorp te kunnen plaatsen.

GAD doet mee met Wecycle

BEL De scheidingsstations van het GAD doen dit jaar weer mee aan de Wecycle-inleveractie.

Inwoners met kleine oude elektrische apparaten kunnen deze inleveren bij een van de vier scheidingsstations van het GAD. Zij sparen daarmee punten en maken kans op een nieuw elektrisch apparaat. De vijfentwintig gemeenten met de meeste punten per inwoner krijgen 1.000 euro voor hun sinterklaasintocht.

Ballen gooien voor sportveld Gooische School

Petanque-toernooi voor sportveld Gooische School. Foto: Bob Awick

Blaricum Het weer werkte goed mee zaterdag tijdens het benefiet-Petanque Toernooi 2017 van de Gooische School. Met een zonnetje in de rug en onder zuidelijke temperaturen gooiden tientallen petanqueteams hun boules. De opbrengst van de jeu-de-bouleswedstrijd is bestemd voor een nieuw sportveldje op het schoolplein.

Wortel bracht leven in brouwerij van Laren

Burgemeester Roest: 'Hij hekelde snelle jongens van het kapitaal in maatpakken'

Pastoor Vriend spreekt tijdens de herdenkingsdienst van Ernst Wortel. Foto's: Bob Awick

laren Ernst Wortel hekelde snelle jongens van het kapitaal in maatpakken die zonder mededogen uit puur geldgewin de schoonheid en broosheid van het dorp aantasten. Deze woorden sprak burgemeester Elbert Roest tijdens de herdenkingsdienst van Ernst Wortel. Ook goede vrienden Erwin van den Berg, Peter Calis en Antoon Bruggeling hielden een warm betoog over de man die Laren zo enorm gaat missen.

Wortel laat een halve eeuw spraakmakendheid achter zich. Hij hield van Laren, had passie voor het dorp.

Volgens Roest stond hij bekend om zijn rebellie, dwarsheid en onwrikbare standpunten, humor en kwinkslagen, kwajongensstreken, betrokkenheid en overgave.

Op het St. Janskerkhof.
Ernst Wortel arriveert bij de basiliek op de Brink.

'Hij was bepaald geen heilig boontje, maar deugde wel'

"Hij was bepaald geen heilig boontje, kon ondeugend en humeurig zijn en schoffeerde mensen die hij niet mocht. In de raad heb ik hem regelmatig moeten corrigeren. Maar hij deugde wel. Hij heeft lang leven in de brouwerij van dit dorp gebracht. Zeker het afgelopen jaar heeft hij zich rustiger en milder gedragen. Hij werd steeds meer en meer een staatsman. We gaan hem vreselijk missen."

Volgens de fractievoorzitter van Larens Behoud kwam de dood van Ernst als een dief in de nacht. Hij omschreef zijn maatje als lief, bescheiden en humoristisch en waar je nooit tevergeefs een beroep op deed.

Ernst is begraven op het Sint Janskerkhof.

KWF afdeling Laren zoekt vrijwilligers

KWF zoekt dringend mensen in Laren. Foto: KWF

LAREN De vrijwilligersafdeling van KWF in Laren staat zwaar onder druk. Het aantal vrijwilligers is de laatste jaren flink teruggelopen. Daarom zijn er dringend nieuwe bestuursleden nodig die samen met KWF de vrijwilligersafdeling willen opbouwen.

Concreet zoekt de afdeling nog vrijwilligers voor de volgende functies:
- Penningmeester
- Collectecoördinator
- Wijkhoofden
- Collectanten
Wie zich als vrijwilliger wil inzetten voor KWF afdeling Laren krijgt ondersteuning vanuit het hoofdkantoor.

Alleen al in Laren krijgen elk jaar bijna 70 mensen de diagnose kanker. Daarom organiseert KWF afdeling Laren al jarenlang de collecteweek. In de eerste volle week van september komen er 40 vrijwilligers in actie om te collecteren. In 2016 is er in totaal zo'n 2.400 euro opgehaald, maar dit jaar kan de collecte alleen doorgaan als er nieuwe vrijwilligers gevonden worden.

KWF is enorm trots op alle vrijwilligersafdelingen in het land. Iris Candido, relatiemanager bij KWF, vertelt: "Als vrijwilliger ben je als het ware een ambassadeur van KWF Kankerbestrijding en zorg je ervoor dat mensen weten waarom onderzoek nog steeds zo belangrijk is. Daarom zou het heel zonde zijn als er dit jaar niet gecollecteerd kan worden in Laren." Aanmelden kan via 06-22510074 of icandido@kwf.nl.

'Volgend jaar staat hier bloemrijk grasland'

Dorpsdiner steunt inzaaien akker

Met de bijdrage van Rotary Laren-Blaricum kan de imkervereniging experimenteren met het inrichten van bloemrijk grasland. De bijen krijgen meer bloemen in de buurt.

Piet Broeksteeg bij het bord met uitleg over het project op de akker die zal veranderen in bloemrijk grasland. Foto: Koosje de Beer

Blaricum Rotary Laren-Blaricum organiseert dit jaar voor de twaalfde keer het Dorpsdiner. Ruim 650 gasten zullen op zondag 18 juni dineren voor zes lokale doelen. Een deel van de opbrengst gaat naar de imkervereniging in Blaricum. "We willen de akker bij onze oudste bijenschans in Blaricum omvormen tot bloemrijk grasland", legt voorzitter Piet Broeksteeg uit. "Het zaad hiervoor is duur en ook het bewerken van de grond kost geld. We zijn dan ook erg blij met deze steun."

Steeds meer bloeiende planten verdwijnen doordat mensen hun tuinen betegelen en door de landbouw, waar steeds minder plaats is voor bloeiende planten. "Voor de bijen is het daardoor lastig om voldoende nectar te vinden", legt Broeksteeg uit. Daarom pacht de imkervereniging al langere tijd een akker tegenover de bijenschans bij de Blaricumse begraafplaats. De grond ligt er nu zwart bij. "Hier stond vorig jaar nog bladrammenas, gele mosterd en Phacelia", blikt Broeksteeg terug. "Op zichzelf zijn bijen dol op deze planten, maar een nadeel is dat ze veel bemesting nodig hebben. Bovendien moeten we elk jaar opnieuw het land ploegen, de eenjarige planten inzaaien en aan het einde van het groeiseizoen het gewas weghalen."

Eggen

'Ook voor ons is deze bloemenweide een spannend experiment'

Daarom willen de imkers graag experimenteren met het inzaaien van bloemrijk grasland. Volgens de Blaricumse imker zijn de voordelen legio. "Het idee is dat na één keer inzaaien het grasland zichzelf in stand houdt", luidt zijn vervolg. "We hoeven het hoogstens een paar keer te maaien." Behalve dat dit minder werk is, is het ook milieuvriendelijker omdat door het afvoeren van het maaisel de grond vanzelf verarmt en bemesten niet meer nodig is. Broeksteeg wijst op een paar groene grassprieten in de zwarte akker. "Dat kweekgras groeit hier nog omdat de grond voedselrijk is. Dit jaar laten we de akker braak liggen, maar eggen we deze wel om die plant er helemaal uit te krijgen.''

Kleine ratelaar

Als alles volgens plan gaat, kunnen de bijenliefhebbers het zaadmengsel begin volgend jaar inzaaien. Wandelaars en fietsers, maar zeker ook de bijen, zouden dan in de zomer van 2018 van de bloemenweide kunnen genieten. Over de soorten bloemen die er komen, durft de voorzitter van de imkers nog geen uitspraken te doen. "Voor ons is het ook een experiment en we willen nog advies vragen over welke soorten het meest geschikt zijn." Hij wijst naar de groene bomenrand langs de akker. "Delen van het land liggen in de zon, maar we hebben ook veel schaduw. Daar moeten we rekening mee houden", zegt hij beslist. "Ik denk wel dat er in ieder geval kleine ratelaar bij zal zitten. Dat is een plant met gele bloemetjes die parasiteert op de wortels van het kweekgras. Precies wat we willen!", klinkt het tevreden.

Iets verder van de akker is een snipper land nog wel ingezaaid met bladrammenas, gele mosterd en Phacelia. Het gonst van de bijen tussen de bloemen. Een mooi gezicht, volgens Broeksteeg. "Zo lag ons land er vorig jaar ook bij. Ik hoop dat volgend jaar dankzij de bijdrage van de Rotary, maar ook van het Activiteitenfonds Blaricum die het onderhoud steunt, onze akker weer een echt bijenparadijs zal zijn."

Basketbalvereniging Eem '78 sluit kampioenseizoen goed af

Team Onder 20 van Eem '78 met kampioensbeker. Foto: Huub de Jong

Eemnes Eem '78 sluit een succesvol seizoen af, zo kan het bestuur van de basketbalvereniging in Eemnes tevreden melden. Alle basketballers zijn meer gaan trainen en dit werpt zijn vruchten af. De teams met spelers onder 12, onder 18 en onder de 20 jaar zijn een of meer keer kampioen geworden.

"Ook de andere teams hebben in hun competities tot het laatst meegedaan voor het kampioenschap", schrijft secretaris van de club Huub de Jong. "Vooral de meisjes van de u16 hebben het spannend gemaakt, maar helaas het kampioenschap net niet gehaald."

Winnen mag

De leden van de basketbalvereniging, vooral spelers uit Eemnes, Blaricum en Laren, trainen anderhalf uur uur per week op donderdag en vrijdag. Op zaterdag worden de wedstrijden gespeeld onder het motto dat 'winnen mag'.
Daarnaast wil Eem '78 zich richten op De Basis 5. Dit zijn de vijf aandachtsgebieden die de vereniging belangrijk vindt: kwaliteit, sfeer, organisatie, toekomst en communicatie.

Nieuw seizoen

Voor het nieuwe seizoen is er nog plek voor jongens en meisjes onder de 10 en 12 jaar, maar ook oudere kinderen zijn welkom. Basketballen kan vanaf ongeveer 8 jaar. Wie interesse heeft, kan een aantal keren gratis met de teams meetrainen. Ga naar de website eem78.nl of mail naar secretaris@eem78.nl.

Menwedstrijden

vervolg pagina 1

"Er was een uitdagend parcours gebouwd en de eersteklas bodem zorgde ervoor dat er scherpe tijden werden gereden. De menners vonden het een geweldige ervaring op deze bodem te mogen rijden'', laat woordvoerder Simone Schothorst weten. Zaterdag was de 'dag van de marathon'; een wegtraject en zes hindernissen op 't Harde. 73 aanspanningen streden om de punten en om de winst in de verschillende categorieën. "De meest spectaculaire hindernis die veel belangstelling kreeg was hindernis zes, de waterbak'', gaat Schothorst verder. Ook werd er - voor de 20ste maal - gestreden om de Cor Vos Wisselbeker. Deze is gewonnen door Martin van Eijk uit Soest van menvereniging Nimmerdor in Leusden. Van Eijk won ook in de rubriek Enkelspan pony.

Foto's: Bastiaan Miché

Das en otter weten Gooi weer te vinden

Resultaat van verbeterde waterkwaliteit

Na jaren van afwezigheid weten de otter en de das de weg naar het Gooi weer te vinden. Een goed teken voor de natuurgebieden in onze regio.

De otter komt graag naar het schone water van het Naardermeer. Stockfoto: Pixabay

REGIO De otter is terug in het Naardermeer. Nadat hij zich afgelopen november sinds vijftig jaar weer bij het meer liet zien, is hij kortgeleden midden in het meer gespot.

"Het is onbeschrijfelijk, alsof je een fantastisch cadeau voor sinterklaas krijgt. We liepen bij wijze van spreken in polonaise door het beheerkantoor", vertelt 'otterboswachter' Luc Hoogenstein aan NH Nieuws. De otters worden naar het Naardermeer gelokt met schoon water: Natuurmonumenten heeft het water van de aalscholverkolonie gescheiden van de rest van het meer. "Eigenlijk is het een vieze bende in het water, want de aalscholvers poepen er continu in", legt Hoogenstein uit. Dankzij de inspanningen van de beheerders verbetert de waterkwaliteit en wordt het gebied leefbaar voor de otter.

Dassenburcht

De das voelt zich thuis in het Gooi.
Luc Hoogenstein: 'Het is onbeschrijfelijk.' Foto: Carlijn Kolk

'Als je naar het complete ecosysteem kijkt, hoort de das er gewoon bij'

Ook de dassen zijn steeds vaker te vinden in het Gooi. Boswachter John Didderen vertelt dat hij een dassenburcht tegenkwam terwijl hij "struinend met de handen in de zakken een uurtje door het bos liep". Een burcht is herkenbaar aan ovale openingen in de grond waar de dassen in leven.
Dassen en otters worden vaak aangereden door auto's, maar de boswachters doen er alles aan om hun geliefde dieren weer terug te krijgen in hun gebied. Zo is er voor de dassen een tunnel die onder de weg doorloopt. "Mochten ze op de weg terechtkomen, dan zijn er ontsnappingsluikjes zodat ze weer het natuurgebied in kunnen, maar niet meer terug de weg op", vertelt Didderen.

Het lijkt erop dat alle maatregelen succes hebben en dat is erg belangrijk. "Als je naar het complete ecosysteem kijkt, hoort de das er gewoon bij door hun voedselgedrag, maar ook door hun graafgedrag", zegt Didderen. Hoogenstein benadrukt dat een otter het bewijs is van een natuurgebied dat op orde is.

'Met deze machine worden oude films weer als nieuw'

Tjerk Reijenga van Autofocus Bussum heeft een uniek apparaat

Tjerk Reijenga zet oude films over op dvd of usb. "Je kunt kiezen uit goed, beter en best."

Tjerk Reijenga in zijn winkel aan de Herenstraat. Foto: Studio Kastermans

BUSSUM Tjerk Reijenga van Autofocus Bussum heeft sinds kort een bijzonder apparaat in zijn winkel staan. "Met dit apparaat kan ik oude films scannen om er weer een mooie en scherpe film van te maken. En ik ben de enige in Nederland die deze machine heeft.''

Reijenga is 26 jaar geleden begonnen als bedrijfsleider in de winkel van Strik aan de Herenstraat 3 die toen tweedehandsfotocamera's verkocht. "De tijd van de digitalisering van de fotoapparatuur brak aan en de handel in tweedehandscamera's hield op. We zijn toen overgestapt op fotocamera's van bekende merken als Leica en Nikon.'' Drie jaar later gaf Strik aan dat hij de winkel wilde verkopen. "Ik heb hem toen gekocht, samen met een compagnon. Ook hij stopte ermee en nu ben ik sinds 2008 de eigenaar van de winkel.''

De liefde voor fotografie en filmen is alleen maar gegroeid

Enthousiasme

De interesse in fotograferen en filmen kreeg hij mee van zijn vader. "Mijn vader had zelfs een eigen doka en door zijn enthousiasme ging ik ook aan de slag met het maken van foto's en films. Ik ben toen ook naar de Fotovakschool gegaan.'' De liefde voor fotografie en filmen is alleen maar gegroeid en dat zie je in zijn winkel waar merken als Nikon en Fuji te koop zijn, maar ook een ruim assortiment statieven, lenzen, flitsers en tassen. Zijn expertise en enthousiasme van digitalisering werd ook steeds groter. "Films, foto's, dia's, videobanden, audiocassettes en bandrecorderbanden kan ik op een dvd of usb-stick zetten. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig om voor een verzamelaar zijn glasplaten (negatieven) van voor 1900 te scannen en waar nodig te restaureren. In mijn kleine winkel kan ik alles doen en nu heb ik ook nog het bijzondere scanapparaat van de FilmFabriek aangeschaft.''

'Klanten mogen meekijken hoe het in zijn werk gaat'

"Op een gegeven moment wilde ik qua kwaliteit het beste hebben om oud materiaal voor klanten te behouden. Met deze nieuwe machine is het mogelijk om alle soorten films, kleur of zwart-wit, te scannen. Oude films zijn vaak in slechte conditie, beschadigd, vervormd of gekrompen. Het is daarom belangrijk dat het materiaal voorzichtig wordt behandeld en dat kan met dit apparaat", vertelt Reijenga met veel passie.

Goed, beter en best

"Als er bijvoorbeeld een klant komt met een jeugdfilm dan leg ik eerst uit wat de drie kwaliteiten zijn. Je kunt kiezen uit goed, beter en best. Als je 'goed' kiest, dan wordt de film in hoge kwaliteit gescand en daarna op een dvd, maar meestal op een usb-stick gezet. Kies je voor 'beter' dan wordt het op dezelfde manier gescand, maar dan gebruik ik restauratiesoftware om het beeld te stabiliseren zodat het rustig wordt en de scherpte verbetert. De stof op de film wordt digitaal verwijderd en filmkorrels worden minder zichtbaar, met als eindresultaat een mooi scherp en rustig beeld. Bij 'best' krijg je de behandeling van 'beter' en wordt de film tijdens het scannen natgemaakt met een bepaalde vloeistof om de krasjes of langwerpige krassen met die vloeistof te vullen. De film wordt in het apparaat voorzichtig schoongemaakt en beeld voor beeld gedigitaliseerd met als eindresultaat een oude film met hoge beeldkwaliteit. Alle soorten films, van 8 tot 16 millimeter, met of zonder geluid, kunnen gebracht worden."

Oude films

Zijn grote liefde zijn oude films van voor de oorlog om die weer zo mooi mogelijk te krijgen, zonder krassen, vlekken of barstjes. "Als ik zie wat het apparaat maakt van een beschadigde film word ik daar echt heel blij van. Klanten mogen ook rustig meekijken hoe het in zijn werk gaat. Dat is geen enkel probleem en ik vind het geweldig om uit te leggen hoe het apparaat werkt en wat voor resultaat het oplevert. ''

Lees ook