Laarder Courant de BEL

27 december 2017

Laarder Courant de BEL 27 december 2017


Dit zijn dé drie toppers van 2017!

Marian Roskamp, Ineke Hilhorst en Marita Steenbeek zijn wat ons betreft 'de Personen van het Jaar'.

BEL Marita Steenbeek (50), Marian Roskamp (59) en Ineke Hilhorst (66) zijn respectievelijk de Blaricummer, Eemnesser en Laarder van het Jaar 2017 geworden.

Marita en Marian kregen vorige week in het diepste geheim hun prijs uitgereikt. Ineke, die voor haar werk als HuizenFee in Engeland verbleef, ontvangt het kleinood vanmorgen.
Ze viert dan ook haar 66ste verjaardag. Dat wordt een ware happening met wethouders, raadsleden, de pastoor en dierbare vrienden.
De Blaricumse winnaar had altijd al de droom om mevrouw Vitus te worden en dat is haar gelukt. Ze wordt vooral om haar inzet voor het Kunstcafé geroemd. Marian Roskamp is de reddende engel van De Bongerd. Bovendien kookt ze overheerlijke maaltijden voor ouderen. De geboren en getogen Larense Ineke Hilhorst heeft zich onbaatzuchtig ingezet voor het 'Monument voor de Joodse kinderen'. Dat vooral het monument hiermee weer aandacht krijgt, vindt ze geweldig.
De Laarder Courant de Bel heeft de traditie om deze jaarlijkse award uit te reiken overgenomen van het BelNieuws. Sinds de samenvoeging van de huis-aan-huisbladen in juni van dit jaar is de Laarder Courant de Bel de hoofdtitel.
Ook met ingang van het nieuwe jaar blijft de bijna honderd jaar oude titel dé nieuwsbron voor de inwoners van de BEL-gemeenten.

3/5/7

Ordinaire burenruzie

Laren Bewoners van de Slangenweg gaan onder begeleiding van een mediator van de gemeente Laren in gesprek met hun achterburen die aan het Groeneweegje wonen.

Vorige week stonden ze voor de bestuursrechter en deed het echtpaar van de Slangenweg hun beklag over de overlast die de werkplaats van de achterburen, die grenst aan hun tuin, zou veroorzaken. Het conflict tussen de buren speelt al sinds de bewoners aan het Groeneweegje het pand op nummer 3 in hun bezit kregen. Vanaf die tijd is er verbouwd. Ook verrees er een nieuwe schuur, die veel groter is en met name het uitzicht van de bewoners van de Slangenweg belemmerde.
Het echtpaar maakte er bezwaar tegen dat de werkplaats zou worden gebruikt voor bedrijfsmatige activiteiten. Volgens hen zou de man een timmerbedrijf in de werkplaats hebben gevestigd. "Wij zijn onze rust, ons woongenot en ons weidse uitzicht kwijt." Echter de gemeente heeft herhaaldelijk controles uitgevoerd in de werkplaats en komt tot de conclusie dat daar geen sprake van zou zijn. "Wij troffen in de schuur een situatie aan waar duidelijk geen bedrijfsmatige activiteiten plaatsvinden", aldus een woordvoerster van de gemeente Laren.
Inmiddels is het conflict ontaard in moddergooien naar elkaar. Over en weer beschuldigen de buren elkaar van leugens. De bestuursrechter zag als enige oplossing een mediationtraject. "Maak een nieuw begin, maak afspraken."

Nieuwe job voor wethouder Tijmen Smit

Tijmen Smit stopt als wethouder in Laren. Foto: Bob Awick

Laren Wethouder Tijmen Smit doet niet mee aan de komende gemeenteraadsverkiezingen.

De politicus heeft per 1 maart een interim-klus aanvaard bij de Gooise Scholen Federatie in Bussum.

9

Terugblik

Foto: Bob Awick

Wat gebeurde er in 2017? Een bezoek van het koningspaar aan Eemnes, het vertrek van Elbert Roest en de heropening van Singer.

14/15

Technische muziekvrijwilliger
Vivium gaat op verschillende locaties meer doen met muziek in de zorg voor haar bewoners met dementie. Voor het onderdeel Music & Memory zoeken we meerdere vrijwilligers die het luisteren naar voorkeursmuziek via iPod ondersteunen. Je draagt zorg voor de inrichting van een digitale muziekbibliotheek in iTunes, voor het maken van persoonlijke afspeellijsten voor bewoners in iTunes en voor het overzetten van de afspeellijsten op iPods. Werktijden: de tijdsinvestering / gevraagde beschikbaarheid is minimaal een dagdeel in de week op maandag of woensdag. Contactpersoon: Jennifer Nortman van Vivium Zorggroep, De Stichtse Hof te Laren, telefoon 035-5390808/5390800 of uitbureaudsh@vivium.nl.

Noodhulpteamlid
Het noodhulpteam treedt op bij grootschalige ongevallen en rampen en werkt samen met ambulancepersoneel en andere medische professionals. Samen met andere teamleden zorg je voor het inrichten van de opvanglocatie, het opvangen van lichtgewonde slachtoffers en je voert eerstehulphandelingen uit. Je bent verantwoordelijk voor het signaleren en doorverwijzen van letsels en/of aandoeningen waarvoor verpleegkundigen of andere medische professionals geraadpleegd moeten worden. Je start als evenementen-hulpverlener en groeit door naar noodhulpteamlid. Je hebt minimaal mbo-denkniveau en krijgt bij voorkeur van je werkgever de ruimte om direct je werkplek te verlaten bij een oproep, je bent mobiel bereikbaar, bereid een pager te dragen en hierdoor inzetbaar binnen 15 minuten. Je bent fysiek in staat om alle taken uit te voeren. Werktijden: in overleg circa acht uur per week plus opleidingsuren. Informatie: Team vrijwilligers Werving & Selectie van Rode Kruis District Gooi en Vechtstreek (B), telefoon 035-6922622/06-81773980 of vrijwilligerswerkgooienvechtstreek@rodekruis.nl.

Op bezoek bij oude dame
Wie wil een oude dame op vrijdag bezoeken voor een kletspraatje? Mevrouw heeft veel interesse in cultuur, muziek, kunst, schilderen, natuur, dus voldoende gespreksonderwerpen. Werktijden: in overleg een uurtje per week op vrijdag. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Vrijwilligerscentrale afdeling Laren Blaricum is tot 5 januari gesloten. Wij wensen u fijne feestdagen. U kunt ons vanaf 9 januari weer bezoeken op: dinsdag van 10.00-12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00-15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Unieke samenwerking tussen GAD en Tomin Groen

Laren Tomingroep (de sociale werkvoorziening) en GAD (de afvalinzamelaar) gaan samen zorgen voor extra werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ze hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend waar de inwoners in de regio meteen in januari het resultaat van gaan zien: medewerkers van Tomin Groen gaan in de hele Gooi en Vechtstreek (met uitzondering van Muiden en Muiderberg) de kerstbomen van de straat halen. Waar in voorgaande jaren de wagens van de GAD op pad gingen, rijden nu wagens van de Tomingroep door de straten. Deze eerste klus levert behoorlijk wat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (tijdelijk) werk op. Vorig jaar heeft de GAD bijna 200.000 kilo aan kerstbomen opgehaald. "Ervan uitgaande dat een gemiddelde boom 150-175 cm lang is en zo'n 10 kilo weegt, hebben we het over een slordige 20.000 kerstbomen." Vanaf 2 januari rijden medewerkers van Tomin Groen de regio door om de kerstbomen op te halen. Hun wagens zijn uitgerust met een versnipperaar die de bomen direct verwerkt. De snippers worden gebruikt als compost en bodembedekker en er wordt biomassa van gemaakt. Alleen kerstbomen kunnen door de versnipperaar, dus de versiering, pot of houten kruis moeten er afgehaald zijn. Ook kunstkerstbomen nemen de medewerkers van Tomin Groen uiteraard niet mee. Op de volgende data worden de kerstbomen opgehaald: Laren, inclusief Blaricumse Bijvanck: donderdag 4 en 11 januari. Als de kerstboom om 07.30 uur op die dagen klaarligt, zorgt Tomin Groen dat de boom meegaat. In het Oude Dorp (Blaricum) is de ophaaldag 5 januari.

Weerbericht

Onbestendig, iets minder zacht, maar geen vorst

Het hogedrukgebied dat tot aan de kerstdagen droog, nevelig en rustig weer bracht schuift naar het zuiden weg. De straalstroom, een brede band zeer sterk stromende lucht op circa 10 km hoogte, die de baan van de oceaanstoringen stuurt, komt meer over onze omgeving te liggen. De kans op regen en veel wind neemt dan fors toe. Het wordt tijdelijk wat minder zacht, maar vorst blijft buiten beeld.

Donderdag en vrijdag

Sinds tweede kerstdag is het wisselvallig. Dat wordt voortgezet. Het is half tot zwaar bewolkt met perioden met regen. Tussendoor klaart het op, maar daarbij blijft de kans op enkele buien groot. Vooral regenbuien, maar lokaal kan ook hagel voorkomen. De zuidwesten- tot westenwind wakkert aan tot krachtig of hard, mogelijk stormachtig. Het wordt circa 6 à 7 graden.

Het weekeinde + de jaarwisseling

Tot de jaarwisseling en nieuwjaarsdag is er vaak veel wind, soms mogelijk stormachtig uit zuidwest tot west. Het blijft zeer onbestendig met een grote kans op enkele buien. Soms trekt een frontale zone over met enige tijd aanhoudende regen. De temperatuur is nog vrij onzeker, maar zal waarschijnlijk tussen de 5 en 10 graden liggen. Vorst van betekenis wordt er niet verwacht.

Weetje

Een jaar geleden verliep de jaarwisseling droog en rustig maar vrij koud, met een minimum van rond het vriespunt met lokaal lichte vorst. Op nieuwjaarsdag werd het amper 2 graden. Zeer zacht was het op nieuwjaarsdag 2012 met 13 graden, maar er viel veel regen. Zeer koud was de jaarwisseling van 1996-'97 met -13.7 graden.

Foto: Ab Walet

Zo in deze tijd van het jaar kijk ik wel eens achterom. Heb ik alles wel helemaal goed gedaan? Of had ik niet beter zus of zo? Een leermomentje hier en daar. Een enkel verbeterpuntje voor het nieuwe jaar. Nu alles nog zien te onthouden. En proberen het ook in de praktijk te gaan brengen. Blijf in ieder geval niet te lang achteruit kijken. Voor je het weet vlieg je tegen een boom. Goede jaarwisseling!

Viaduct Rijksweg West Laren per direct dicht voor verkeer

Laren Het viaduct tussen Rijksweg West en Rijksweg Oost is sinds donderdag afgesloten voor zware voertuigen. Het viaduct is per direct aangewezen als (brom)fietspad.

De gemeente Laren heeft onderzoek laten doen naar de conditie van het viaduct tussen Rijksweg West en Rijksweg Oost (over de Hilversumseweg). Er is zowel een constructieve berekening als een visuele inspectie uitgevoerd. Resultaat is dat het viaduct niet sterk genoeg is om zware voertuigen zoals (vracht)verkeer te kunnen dragen. Dit betekent dat de gemeente Laren verplicht is om maatregelen te nemen om de veiligheid op de weg te kunnen waarborgen. Het viaduct is dan ook per direct aangewezen als (brom)fietspad.

In januari besluit de gemeente wat de vervolgstappen zijn.

3 / 24

'Als kind zei ik al op feestjes dat ik later mevrouw Vitus wilde worden'

Marita Steenbeek, het gezicht van Het Vitus, is Blaricummer van het Jaar 2017

Haar betrokkenheid bij Het Vitus en het Kunstcafé maken van Marita Steenbeek een terechte winnares van de 'Blaricummer van het Jaar 2017'-award.

Marita is dolblij met deze verering. Foto: Bob Awick

Blaricum Cool! Marita Steenbeek is echt verrast als blijkt dat zij door deze krant is uitgeroepen tot Blaricummer van het Jaar 2017. Haar inspanningen voor Het Vitus, dat zij samen met haar man Erik Joosen weer op de kaart heeft gezet, én haar betrokkenheid bij het Kunstcafé Blaricum maken haar tot een terechte winnares, volgens het juryrapport. Zelf blijft ze er bescheiden onder. "Het dorp heeft mij zo veel gegeven, het is mooi als je daar iets voor terug kunt doen."

Het was spannend, nu zes jaar geleden. Marita Steenbeek en Erik Joosen waren niet het enige stel dat reageerde op de vacature voor het beheer van Het Vitus. "Ik ben hier geboren en groeide op met Het Vitus", vertelt de kersverse Blaricummer van het Jaar. "Als klein kind riep ik al op een carnavalsfeestje dat ik later mevrouw Vitus wilde worden. Ik was dan ook ongelofelijk blij toen wij uiteindelijk het vertrouwen kregen om het gebouw te mogen beheren!"

Sindsdien is er in de woorden van Steenbeek elke dag wel iets te doen in het sociaal-cultureel centrum van Blaricum. "Gisteren was hier het kerstconcert van de Bernardusschool. Er waren 280 ouders met hun kinderen", vertelt ze, terwijl ze de laatste spullen van de avond opruimt. "Claire Vinkesteijn, moeder van een van de leerlingen, heeft samen met de kinderen prachtig gezongen. Zij is getrouwd met een Blaricummer, maar in Engeland kent iedereen haar van tv. Grappig toch?"

'Het Vitus is een gebouw van lief en leed en van rouwen en trouwen'

De grote zaal van Het Vitus is geschikt voor vergaderingen, bruiloften en andere feesten, maar ook voor condoleances. "Na de begrafenisceremonie in de kerk komen de mensen vaak hier naartoe om te condoleren, maar we kunnen ook de volledige uitvaart hier organiseren", legt Steenbeek uit. Het betekent wel dat zij en Joosen vaak snel moeten schakelen. Het komt meer dan eens voor dat een feest op de ene dag wordt gevolgd door een condoleance op de dag daarop. "Er ligt zoveel ziel en zaligheid in Het Vitus. Dit is een gebouw van lief en leed, van rouwen en trouwen", vat Steenbeek het karakter van het vroegere patronaatsgebouw samen. "Het zou echt zonde zijn als dit ooit uit het dorp zou verdwijnen."

Kunstcafé

'Het zou toch zonde zijn als het Kunstcafé zou moeten verdwijnen?'

De bijdrage van Steenbeek aan het Kunstcafé was voor de jury een belangrijke reden om aan haar de eervolle benoeming 'Blaricummer van het Jaar 2017' toe te kennen. Zelf hoopt ze vooral dat nog meer mensen dan nu een keer het Kunstcafé komen bezoeken en zwaait ze Nol van Bennekom en Frans Ruijter alle lof toe.

"Nol zorgt ervoor dat we elke keer een fantastisch programma hebben en Frans maakt er met zijn presentatie een geweldige avond van", vertelt ze enthousiast. "Een paar jaar terug hoorde ik dat het Kunstcafé niet op de oude plek kon blijven en heb ik ze naar Het Vitus gehaald. Het zou toch zonde zijn als dit zou verdwijnen? Met de vrijwillige bijdrage die de mensen geven, kan het nét uit. Erik en ik moeten zelf natuurlijk van Het Vitus kunnen leven, maar daarnaast vind ik het waardevol om ook iets voor het dorp te kunnen betekenen."

Het Kunstcafé opent het nieuwe jaar met een liedjesprogramma van Annick Boer op de derde woensdag van januari. "Een uitzondering", benadrukt Steenbeek. "Normaal is het café altijd op de tweede woensdag van de maand, maar dan organiseren we dit jaar voor het eerst de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in Het Vitus. Omdat we heel graag Annick in huis wilden halen, hebben we besloten om één keer te schuiven met de datum. De vaste kliek die altijd komt weet dat wel, maar het zou mooi zijn als meer en ook jongere Blaricummers een keer komen kijken. Wie weet draagt deze award daar wel aan bij."

'Reddende engel' van De Bongerd heeft heel veel mooie plannen voor 2018

Marian Roskamp is met haar maaltijden voor 55-plussers Eemnesser van het jaar

De verse maaltijden van Marian Roskamp in De Bongerd zijn een begin om het wijkcentrum nieuw leven in te blazen. Maar er is meer op komst.

Marian Roskamp serveert 'haar' voorgerecht tijdens het drukbezochte kersdiner. Foto: Bob Awick

eemnes Bouillon met verse tuinkruiden als amuse, een gevulde kiprollade met groenten en aardappelgarnituur en stoofpeer als hoofdgerecht en tot slot nog een dessert. Marian Roskamp is vlak voor het kerstdiner dat zij verzorgt voor 35 ouderen in De Bongerd nog druk bezig om de verse gerechten op tijd af te hebben. "Ik wil me hierin onderscheiden."

'Bezorgservice is ook een soort
sociale controle'

Groot was de verontwaardiging afgelopen zomer toen bekend werd dat de vrijwilligersactiviteiten in het buurtcentrum aan de Jhr. C. Roëlllaan zouden stoppen en mensen ervan uitgingen dat dit dan ook gold voor het sociale project voor ouderen van de 59-jarige professionele dieetkok. Zij was immers net gestart met haar verse maaltijden op maandag-, woensdag en vrijdagavond voor 8 euro. Maar het restaurantje van Marian is er nog gewoon. Sterker nog, ze hoopt hier nog heel lang mee door te kunnen gaan.
Vol trots toont Marian de spullen die zij gesponsord kreeg - "ik heb net een nieuwe tweedehandsafwasmachine" - waardoor zij haar gerechten kan maken. Vanaf de zijlijn zag ze de afgelopen jaren hoe de activiteiten in De Bongerd in het slop raakten. Ondertussen kreeg ze begin dit jaar te horen dat haar baan als leidinggevende bij zorgcentrum Zuiderheide in Hilversum op de tocht stond vanwege een reorganisatie. "Ik dacht: wat moet ik doen als ik hier weg ben", zegt ze nu.
De Bongerd bood uitkomst. Met verhuurder Versa ging ze in gesprek en bij de gemeente diende ze een bedrijfsplan in. "Ik ben op 1 mei hier begonnen, nadat begin februari in Zuiderheide de keuken dichtging. Vervolgens ben ik nog zeven maanden bij Amaris gebleven omdat dingen niet van de grond kwamen en uiteindelijk wilden ze me niet kwijt. Daar ben ik nu vliegende keep."
Zodoende is Marian op maandag, woensdag en vrijdag druk doende in De Bongerd en werkt ze dinsdag en donderdag (en soms in de weekenden) voor Amaris. Dat laatste is handig om geld te verdienen en zo 'Marian kookt vers voor u!' te kunnen opstarten.
Inmmiddels heeft Marian een vaste klantenkring en wordt haar initiatief langzaamaan een begrip binnen haar doelgroep. De vaste gasten zien haar daarom ook wel als 'de reddende engel' van de Bongerd, lacht ze. Immers, was zij er niet geweest, dan was het maar de vraag hoe het nu feestelijk ogende wijkcentrum eruit had gezien. "Ik krijg ook cadeaus van mijn vaste mensen", zegt ze enigszins verlegen.
De bezoekers komen niet alleen uit Eemnes, maar ook vanuit de dorpen daaromheen. En wie niet langs kan komen of toch liever thuis eet, kan een maaltijd in een speciaal koffertje voor dezelfde prijs plus 1 euro aan bezorgkosten bezorgd krijgen. Dat laatste geldt overigens wel alleen voor Eemnessers. "Vaak zijn het de kinderen van die mensen die mij hiervoor benaderen", zegt ze. "Ik vraag voor alle mensen waar we bezorgen ook om een contactpersoon die we kunnen bellen als er iets is. We hebben bijvoorbeeld ook met dementerenden te maken. Op die manier is dit ook een soort sociale controle."
Voor de redactie van deze krant zijn niet alleen de lekkere maaltijden, maar ook de zorg aan ouderen en haar inspanningen om van De Bongerd weer een bruisende plek te maken dé aanleiding om Marian in het zonnetje te zetten en haar uit te roepen tot 'Eemnesser van het Jaar'. Immers, haar activiteiten zijn voor de tientallen bezoekers een uitje. En aan alle verzoeken kan de 'instellingskok' voldoen, zegt ze. Van gewone stamppot met rookworst tot aan pannenkoeken en zelfs een snackdag (met uiteraard verse salade en fruit). Bovendien is er ook weleens livemuziek en was er al een modeshow. Deze evenementen staan, net als een schoenen/onderkledingverkoop en een klassiek concert ook in 2018 op de agenda. "Het is gewoon ook heerlijk om dingen te organiseren."

Verraste Ineke Hilhorst (66): 'Ik moet bijkomen van dit geweldige nieuws'

Initiatiefneemster 'Monument voor de Joodse kinderen' is Laarder van het Jaar 2017

Ineke Hilhorst is voor haar inspanningen rond het 'Monument voor de Joodse kinderen' uitgeroepen tot Laarder van het Jaar 2017.

Ineke Hilhorst is verrast door de erkenning die ze voor haar inzet voor het Holocaustmonument heeft gekregen. Foto: Teun Koetsier

Laren Omdat Ineke de laatste weken voor werk in Engeland verbleef, zat haar echtgenoot Teun Koetsier in het complot. "Wanneer hoort ze het? Jullie gaan Ineke heel erg blij maken", zei hij. En dat klopt. Als ik haar bel valt ze aanvankelijk stil, maar al snel hoor ik haar enthousiasme: "Wow, wat een eer. Jeetje, geweldig ook die aandacht voor het monument!"

Ineke Hilhorst is een geboren en getogen Larense én vandaag blaast ze 66 kaarsjes uit. Ze is van oorsprong tv-producente en documentairemaakster. Ineke produceerde en regisseerde onder meer de documentaire serie '40 jaar na dato' over de bezetting. Ze was bij vele tv-producties betrokken.

Documentaire

'Wat ben ik blij dat het monument op deze wijze weer aandacht krijgt'

In Laren maakte ze in 2002 furore met de documentaire 'De Legendarische Vincent Hilhorst', over haar neef Vincent die in enkele maanden van Laren naar Santiago de Compostela liep. Onder de naam 'De HuizenFee' is Ineke op dit moment onder meer werkzaam als interior decorator. "Ik ben nu onder andere in Engeland om een cottage in te richten." Op kerstavond arriveerde ze in Nederland om aanvankelijk vandaag weer overzee te gaan, maar echtgenoot Teun heeft haar vlucht omgeboekt zodat Ineke deze ochtend de award fysiek in handen krijgt. Ze vindt het nog steeds bijzonder dat haar dit - na Antoinetty van den Brink vorig jaar - overkomt. "Ik vind het heel eervol. Wat een verrassing. Het is zo'n erkenning. Vooral voor de overlevenden. En wat ben ik blij dat het monument op deze wijze weer aandacht krijgt. Ik moet even bijkomen van dit geweldige nieuws", zegt Ineke vanuit Engeland.
De Larense - sinds 2015 Ridder in de Orde van Oranje-Nassau - heeft altijd de sterke behoefte gehad om iets voor de samenleving te betekenen. Lang geleden zat ze in de commissie van beheer van het Singermuseum en ruim tien jaar geleden richtte ze de Stichting ter Verfraaiing van de Wereld op. Naast tal van andere besturen was Ineke ook enkele jaren voorzitter van de Nationale Hannie Schaft Stichting.

'Schieten op de Maan'

Hilhorst: 'Ik kan Elbert en de gemeente Laren niet genoeg roemen'

Vanaf het begin in 2015 was ze als redacteur zeer betrokken bij het project van Teun Koetsier en Elbert Roest om de geschiedenis van Laren in de Tweede Wereldoorlog vast te leggen. Dat project leidde in 2016 tot het boek 'Schieten op de Maan'. Vanuit die betrokkenheid nam ze in datzelfde jaar het initiatief om te komen tot een monument voor de door de nazi's vermoorde kinderen van het Joodse kindertehuis de Berg-Stichting. "Het drong zich aan mij op; ik kon dit niet laten liggen. Vond het té belangrijk."

Recordtijd

Met haar inzet en haar ervaring met het realiseren van kunst in de openbare ruimte en als tv-producente en met de volle medewerking van de Larense bevolking werd het monument in een recordtijd gerealiseerd. Het is op 20 april jongstleden onthuld. Met het monument, dat staat op het Reitsemaplantsoen bij de ingang van het Sint Janskerkhof, heeft Laren een Holocaustmonument en is de herinnering aan de Berg-Stichting terug in Laren. Het kunstwerk van Lon Pennock en de plaquette met de namen van de 48 vermoorde kinderen en 4 stafleden trekt veel bezoekers.
Onderdeel van het initiatief was ook de publicatie van het boek 'De Slag om de Berg-Stichting' dat Ineke in samenwerking met Teun Koetsier en Elbert Roest schreef. Het boek beschrijft de geschiedenis van de Berg-Stichting. Het verscheen ter gelegenheid van de onthulling. "Die avond was fantastisch door Leo Janssen en Mariëtte Nieuwboer georganiseerd. Daarnaast kan ik Elbert, het comité van aanbeveling en de gemeente Laren ook niet genoeg roemen." Onlangs verscheen ook nog een herinneringsboekje, dat Ineke samen met Janssen redigeerde.

Nieuwe baan voor wethouder Tijmen Smit

Laarder (38) gaat aan de slag bij Gooise Scholen Federatie

Tijmen Smit gaat 1 maart aan de slag bij de Gooise Scholen Federatie. Foto: Bob Awick

Vervolg voorpagina

Laren De raad van toezicht van de Gooise Scholen Federatie (GSF) heeft Tijmen Smit (38) benoemd als interim-lid van het college van bestuur. Hij volgt Mark de Haas op, die na bijna tien jaar als bestuurslid van de GSF een nieuwe uitdaging aangaat.

Smit - getrouwd en vader van twee kinderen - is sinds april 2014 wethouder in Laren, met in zijn portefeuille onder andere Financiën, Duurzaamheid en ICT, thema's die ook goed aansluiten bij zijn taken als lid van het college van bestuur. Daarnaast is hij voorzitter Cultuur & Erfgoed en Recreatie & Toerisme bij de Regio Gooi en Vechtstreek. Voordat Smit wethouder in Laren werd, werkte hij bij de gemeente Haarlemmermeer, met name op gebied van de decentralisaties in het sociaal domein en in Rotterdam op het gebied van jeugd en veiligheid. Smit besloot afgelopen zomer al niet verder te gaan in de Larense politiek. Eind november heeft hij de leden van Larens Behoud daarover ingelicht. Deze nieuwe job kwam twee weken geleden pas voorbij. "Het is allemaal heel snel gegaan", zegt Smit. "Ik ben erg blij dat ik de kans krijg een bijdrage te leveren aan de ambities van de Gooise Scholen Federatie. Ik kijk met enthousiasme en vertrouwen uit naar deze nieuwe uitdaging. Samen kunnen we ervoor zorgen dat docenten dag na dag in staat zijn inspirerende voorbeelden voor de klas te zijn."

Laarder Tijmen Smit: 'Ik kijk uit naar deze nieuwe uitdaging'

'Ambitieus en Betrokken'

De Gooise Scholen Federatie is blij met de komst van Smit. In hem vinden zij een betrokken bestuurder die de ambities van de organisatie de komende periode zal helpen waar te maken. Brede ontwikkeling, hoge onderwijskwaliteit en maatschappelijke binding zijn de pijlers van het strategisch beleidsplan 'Ambitieus en Betrokken'. Dit past uitstekend bij het profiel van de Laarder.

Tijmen Smit treedt per 1 maart 2018 in dienst van de GSF. Zijn termijn als wethouder zou aflopen na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Na overleg met het college van B en W en de gemeenteraad van Laren treedt hij nu eerder, per 1 maart aanstaande, terug om de overstap te kunnen maken naar de GSF.

In de Gooise Scholen Federatie werken acht scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Gooi en Vechtstreek samen. Met ruim zevenduizend leerlingen en achthonderd medewerkers is de GSF een van de grootste onderwijsinstellingen in de regio.

Dennis van Dalen

Dennis van Dalen (51) woont sinds 1973 in Blaricum. Hij is raadslid voor de VVD.

Dennis van Dalen. Foto: Eigen foto

Waarvan kennen we je?
"De meesten van het voorbijgaan en de dorpsfeesten."

Wat is er zo leuk aan Blaricum en waarom?
"Het is een dorp waar ik mijn hart aan heb verpand. Ondanks alle rijkdom die er in de loop van de jaren bij is komen wonen, vind ik Blaricum nog steeds een boerendorp."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Rijden op (en sleutelen aan) klassieke Honda brommers en motorfietsen, mijn Citroën CX, gitaarspelen en hardlopen."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Mijn leermeester in de makelaardij Henk Post."

Waar maak je je zorgen om?
"Om de komende discussie over het samengaan van Huizen, Laren en Blaricum."

Wat is je favoriete plek in Blaricum?
"Begraafplaats de Woensberg."

Blaricum mist nog?
"Niks. Blaricum is Blaricum."

Als je een dagje de burgemeester was, wat zou je doen?
"Ik zou alle verenigingen, groepen en clubs in Blaricum uitnodigen en met hen vaststellen wat de kernwaardes zijn van Blaricum voor de toekomst."

Naar welk land zou je nog willen?
"Naar Vietnam. Mooi land, lieve mensen en lekker eten."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"De Junkfraumarathon in Zwitserland lopen."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Van het delen van kennis heeft nog nooit iemand minder kennis overgehouden."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Haring."

Aankoop Crailo bekrachtigd in Laren

Op de foto v.l.n.r.: wethouder Smit, wethouder Jaeger, wethouder Stam, gedeputeerde Post, wethouder Voorink, wethouder Boland en wethouder Van Meerten. Foto: Bob Awick

Laren Met een handtekening van de verkopende provincie Noord-Holland en de kopende drie gemeenten Laren, Gooise Meren en Hilversum is vorige week de aankoop bekrachtigd van Crailo. De wethouders Jaeger, Voorink, Boland, Van Meerten, Stam en Smit tekenden de koopakte op het gemeentehuis van Laren. Namens de provincie zette gedeputeerde Post een handtekening.

KPJ-duik voor echte bikkels

Eemnes De KPJ organiseert op 1 januari weer een dag voor de echte bikkels: de mensen die ondanks de barstende hoofdpijn, lichte misselijkheid en uitdroging toch het nieuwe jaar beginnen met de nieuwjaarsduik.

Vanaf 14.30 uur is de ijsbaan open en om 15.00 uur kan iedereen een frisse duik halen. Aansluitend staan er een lekkere kop soep en chocomel klaar om weer op te warmen.

Van den Berg CDA-lijsttrekker

Laren De algemene ledenvergadering van het CDA heeft Erwin van den Berg (46) gekozen als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hij was afgelopen vier jaar al actief als raadslid en fractievoorzitter en tekent graag bij.

Met slim elektriciteitsnet heeft Eemnes wereldprimeur in handen

Wethouder Niels Rood spreekt van een 'mooie doorbraak'

In Eemnes gaan honderden huishoudens en enkele bedrijven stroom aan elkaar verkopen tegen een continu wisselende prijs.

Micro energy trading. Foto: PR

Eemnes Om dit mogelijk te maken heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ontheffing van de elektriciteitswet verleend aan energiecoöperatie Eemnes Energie. Een unicum, want nergens in de wereld is een slim netwerk in de praktijk gebracht dat dit kan. Amersfoort volgt; daar staat een tweede project gepland.

Voor betere balans van vraag en aanbod zijn slimme netwerken nodig

Het leveren van stroom van de ene gebruiker naar de andere, op basis van onderlinge verrekening, wordt micro-energytrading genoemd. Enervalis, een start-up in België, heeft hiervoor de benodigde software ontwikkeld en getest. De combinatie van een virtuele munt, op basis van blockchaintechnologie en de nieuwste generatie slimme meters, maakt de introductie van deze innovatie mogelijk. In het project werken Enervalis en Eemnes Energie samen met de gemeente, woningcorporatie de Alliantie, Bax & Company, de Chalmers Universiteit in Göteborg (Zweden), de provincie Utrecht, de Rijksoverheid en de Europese Unie.
Slimmere elektriciteitsnetwerken zijn nodig nu duurzaam opgewekte stroom een steeds groter deel uitmaakt van de energiemix. Anders dan bij een centrale op gas is de productie van zonnestroom of windenergie lastig aan te passen aan de vraag van dat moment. Opslag in batterijen kan dat probleem deels oplossen, maar voor een betere balans van vraag en aanbod zijn ook slimme netwerken nodig. Zo kan een (huishoudelijk) apparaat bijvoorbeeld gaan werken op een moment waarop er veel aanbod is en daarmee de prijs dus laag.
Wethouder Duurzaamheid Niels Rood: "Het is een mooie doorbraak. De gemeente is nu acht jaar bezig met een gericht beleid op het gebied van duurzame energie. In Eemnes zijn heel veel huizen met zonnepanelen. Omdat we daarnaast met Eemnes Energie een goedwerkende energiecoöperatie hebben, kregen we subsidies en de ontheffing om dit project uit te rollen. Vanaf volgend jaar al kunnen Eemnessers onderling stroom kopen en verkopen. Hierdoor zijn zij voordelig uit zonder dat zij er omkijken naar hebben. Ik verwacht dat dit voorbeeld snel veel navolging krijgt. Wat weer een stukje van de puzzel legt in de wereldwijde ambitie om de opwarming van de aarde te beperken.”

Eemnes wil in 2030 een groot deel van het dorp afgekoppeld hebben van het aardgas. De gemeente wil daarbij voorkomen dat inwoners ineens veel meer moeten gaan betalen voor hun energierekening. Deze innovatie maakt het gebruik goedkoper en past daarom goed in de ambitie van de gemeente. Het koppelen van de stroom in autobatterijen is een volgende stap in het balanceren van vraag en aanbod naar elektriciteit. Daarover is de gemeente in gesprek met Robin Berg van WeDriveSolar.

Niels Rood, wethouder Duurzaamheid, is in zijn nopjes met deze wereldprimeur. Foto: Gemeente Eemnes

2017 in twaalf foto's van de voorpagina

Januari: OBB is excellent. Foto: Bob Awick

BEL Het is de week van de jaaroverzichten. Wij pakten onze voorpagina's van dit jaar er nog eens bij en maakten dit overzicht van opvallende momenten uit het nieuws uit Laren, Blaricum en Eemnes. Een terugblik op een veelbewogen lokaal nieuwsjaar met als motto: gelukkig hebben we de voorpaginafoto's nog.

Januari:
De Openbare Basisschool Blaricum (OBB) ontvangt het predicaat 'Excellente School' van de Inspectie van het Onderwijs. Het is een erkenning van buitengewone kwaliteit. Directeur Maurice Boonstra is trots en blij. "Ik heb door het gebouw gehuppeld."

Februari:

Maart: protest tegen de Blaricumse vestiging van Tergooi. Foto: Bastiaan Miché
April: bij de onthulling van het Holocaust-monument aan de Langsakker. Foto: Bastiaan Miché
Mei: erepenning voor Antoinetty van den Brink. Foto: Bob Awick
Juni: Ernst Wortel wordt op het St. Janskerkhof begraven. Foto: Bob Awick
Juli: Anne-Marie Kennis feliciteert burgemeester Elbert Roest. Foto: Jacqueline Roest
Augustus: Solexrijden voor de CliniClowns. Foto: Albert van der Linden
Oktober: fans van het koningshuis bij het Gemaal. Foto: Bob Awick
November: de boekpresentatie van '15 Markante Laarders'. Foto: Tettie de Vries
December: Ellen Wonder neemt afscheid van haar paarden. Foto: Caspar Huurdeman
Februari: Nicole van Oudheusden komt op voor een zelfstandig Eemnes. Foto: Bob Awick
September: spectaculaire opening van Singer Laren. Foto: Bastiaan Miché

In de BEL-gemeenten wordt actie gevoerd tegen de fusieplannen. Onder inwoners van Laren, Blaricum en Eemnes is een levendige uitwisseling ontstaan van actiemateriaal. Zo helpen antifusieactivisten uit Laren de medestrijders uit Eemnes aan actieposters. Inmiddels is duidelijk dat Huizen, Laren en Blaricum moeten fuseren.

Maart:
Tergooi gaat het ziekenhuis in Blaricum op termijn verkopen. In Hilversum wordt een nieuw ziekenhuis gebouwd dat vanaf 2021 de acute zorg overneemt. Dit weten nog maar weinig mensen. Daarom wordt er actie gevoerd door tegenstanders om aan iedereen de sluitingsplannen duidelijk te maken.

April:
Het monument voor 45 vermoorde Joodse kinderen van de Berg-Stichting wordt onthuld. Het gaat om een cortenstalen sculptuur van drie meter hoog, ontworpen door kunstenaar Lon Pennock. Bij het monument worden de namen van de vermoorde kinderen op een plaquette geschreven om te voorkomen dat zij zullen worden vergeten en om de jeugd van nu te informeren over de afschuwelijke gevolgen van de Holocaust.

Mei:
Antoinetty van den Brink vertrekt als voorzitter van de Historische Kring en krijgt voor haar tomeloze inzet voor het historisch centrum de erepenning van de gemeente Laren.

Juni:
Ernst Wortel is overleden en wordt begraven op het St. Janskerkhof. De markante Laarder laat een halve eeuw spraakmakendheid achter zich. Hij hield van Laren.

Juli:
Burgemeester Elbert Roest vertelt emotioneel in de raadsvergadering dat hij Laren gaat verlaten. Hij wordt burgemeester van Bloemendaal. Afgelopen vrijdag is hij officieel uit de ambtswoning vertrokken.

Augustus:
De Blaricumse Vriendengroep grijpt de feestweek van Blaricum aan om geld in te zamelen voor de CliniClowns. Ze doen uitgedost als clowns mee aan de Solexrace. Ze halen 2.247 euro op voor het goede doel.

September:
Het nieuwe Singer Laren wordt geopend door niemand minder dan Anna Singer Brugh (gespeeld door actrice Anne-Wil Blankers) en Karin Bloemen zingt de sterren van de hemel. Het wordt een geweldig feest.

Oktober:
Het koninklijk paar brengt een bliksembezoek aan Eemnes. In het Gemaal praten Willem-Alexander en Máxima met de boeren Johan Eek en Pieter Seldenrijk. Ook de Larense vogelaar Gert Bieshaar schuift aan.

November:
Markante Laarders hangen levensgroot op de expositiewand van het Brinkhuis. De makers van de foto's zijn Ineke Vaasen en Yvonne Verburg. De expositie is een doorslaand succes. Er verschijnt ook een boekje met extra beelden van de fotoshoots.

December:
De laatste wens van de 52-jarige Ellen Wonder uit Loosdrecht gaat begin december in vervulling op Stal Heidehoek in Eemnes. Ze knuffelt met haar paarden Willem en Pepijn. Het was een kippenvelmoment. Twee weken overlijdt Ellen.

Celstraffen tegen twee drugshandelaars

Stel opereerde vanuit woonboerderij aan de Wakkerendijk

Bij de inval werd ook een splinternieuwe Jaguar in beslag genomen. Foto: Caspar Huurdeman

Anke Sprakel

Eemnes Tegen de 24-jarige man die vorig jaar november samen met zijn vriendin aan de Wakkerendijk in Eemnes werd aangehouden op verdenking van grootschalige drugshandel is zeven jaar celstraf geëist. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de man van grootschalige drugshandel in de periode mei 2016 tot november 2016. Ook zou hij het verdiende geld, ongeveer 500.000 euro, hebben witgewassen.

De 26-jarige ex-vriendin van de verdachte, met wie hij sinds mei 2016 in de woonboerderij aan de Wakkerendijk woonde, heeft zich volgens de officier van justitie schuldig gemaakt aan medeplegen van witwassen. Tegen haar eiste de officier dertig maanden celstraf waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Op 14 november vorig jaar belt de politie op het adres aan de Wakkerendijk in Eemnes aan. Bij de politie was het vermoeden ontstaan dat zich in de woonboerderij een hennepkwekerij bevond, omdat er op het adres niemand ingeschreven stond en er toch vaak grote dure auto's op het erf van de boerderij geparkeerd stonden. Als de vrouw op verzoek van de agenten het huis laat zien, stuiten de agenten beneden in een van de ruimten op een professioneel ingericht postorderkantoor waar drugs worden verpakt om te worden verstuurd. Op een lange tafel liggen grote hoeveelheden harddrugs: amfetamine, MDMA, xtc-pillen en cocaïne. In de ruimte ernaast liggen verpakkingsmaterialen, etiketten, bestellijsten en weegschalen. Voor de politie is het direct duidelijk dat er vanuit de woning op grote schaal wordt gehandeld in harddrugs.

Het stel wordt gearresteerd en meegenomen voor verhoor. In eerste instantie verklaart de man dat het zijn handel is en dat zijn vriendin er niets mee te maken heeft. Gedurende zijn detentietijd stelt de man zijn verklaring bij en schuift de schuld in de schoenen van zijn ex-vriendin. Zij zou de handel zijn gestart omdat zij bedreigd zou worden door zigeuners uit Enschede. De verdachte had geholpen bij het inpakken en versturen van de drugspakketten omdat hij smoorverliefd was op haar. De vrouw verklaart dat zij geen weet heeft gehad van de drugs op de benedenverdieping. Daar kwam zij nooit, want die verdieping was in gebruik door haar ex-vriend.

De officier van justitie gaat er op grond van telefoongegevens, camerabeelden en bankafschriften van uit dat de man in drugs handelde. Onder de naam DutchKings zocht hij op het Darkweb potentiële kopers die de verdachte in bitcoins betaalden. In de woonboerderij in Eemnes stelde hij de bestellijsten samen, verpakte de drugs in postpakketten en voorzag de pakketten van labels waarop stond dat de inhoud bestond uit computeronderdelen. Vervolgens leverde hij de pakketten in bij PostNL afgiftepunten in de buurt, onder meer in Soest en Soesterberg. In totaal verzond hij in de periode mei tot november 2016 meer dan 2.700 pakketten naar 48 landen. Volgens het OM ging het om meer dan 50 kilo harddrugs, met een waarde van vijf ton.

In de boerderij werd op grote schaal gehandeld in harddrugs

De vrouw is volgens de officier van justitie niet te linken aan de drugshandel. Haar wordt medeplegen van het witwassen aangerekend omdat zij profiteerde van de winst uit de drugshandel. Zo kocht het tweetal een Landrover van 4.500 euro, een Jaguar van 72.500 euro en werd een bedrag van 5.000 euro aanbetaald voor de aanschaf van een paardentrailer voor de paarden.

Op de vraag van de officier van justitie hoe de man aan zo veel geld kwam om al deze dure spullen te kopen, zei de verdachte dat hij in 2012 bitcoins had aangekocht en een paar jaar later de koerswinst hiervan had verzilverd. Verder zei hij geld te verdienen met de verkoop van VPN-accounts en USB-sticks met encryptie.

Volgens de officier van justitie liegt de verdachte hierover omdat hij hiervan geen administratie kan overleggen en ook kan hij geen legale bedrijfsvoering en legale inkomsten overhandigen. Naast de celstraffen heeft de officier van justitie aangekondigd ook een ontnemingsvordering te zullen gaan eisen. Hoe hoog die zal worden en wanneer dit bekend wordt gemaakt is nog niet duidelijk.

Bonus voor gezinnen in bijstand

Laren Gezinnen met een bijstandsuitkering of met een inkomen uit werk die gebruikmaken van de bijzondere bijstand (totaal 31) krijgen een extraatje deze feestdagen. Ze ontvangen een AH-bon van 100 euro en een VVV-bon ter waarde van 150 euro. De totale kosten van 7.750 euro worden gedekt uit het overschot op het armoedebeleid, zo staat in een memo aan het college van burgemeester en wethouders.

"Juist het niet kunnen meemaken van die 'gewone' leuke dingen maakt dat kinderen het gevoel hebben niet mee te kunnen doen. Het samen kerst vieren met lekker eten, het krijgen van een gezelschapsspel of een mooie nieuwe jurk maakt dat ook deze kinderen na de kerstvakantie op school iets leuks te vertellen hebben en het gevoel hebben er echt bij te horen", zo wordt de kerstbonus uitgelegd. De gezinnen die dit cadeautje krijgen, hebben thuis een brief ontvangen. Zij kunnen de bonnen in het gemeentehuis ophalen.

Vertrouwen bij inwoners herstellen

Laren Inwoners van Laren krijgen (financiële) proces-begeleiding van de gemeente om vertrouwen te krijgen in de verplichte afkoppeling van de hemelwaterafvoer.

Dat was de kern van de motie die vorige week tijdens de raadsvergadering door VVD, CDA, PvdA en D66 was ingediend. Het raadsvoorstel zelf werd niet behandeld. "Uit de reacties van insprekers tijdens de commissievergadering R& I van 12 december j.l. is gebleken dat de door de gemeente voorgestelde aanpak vooralsnog niet op instemming van een aantal bewoners mag rekenen", aldus de motie-indieners. Zij willen op korte termijn bijeenkomsten tussen bewoners en de gemeente beleggen.

Ton Stam opnieuw VVD-lijsttrekker voor Laren

Foto: VVD

Laren Onder grote belangstelling van haar leden heeft de VVD BEL in haar algemene ledenvergadering de lijsttrekkers van de BEL-gemeenten gekozen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Deze lijsttrekkers zijn René Wiegel voor Blaricum, Emil Schade voor Eemnes en voor Laren opnieuw Ton Stam.

Huisvesting statushouders

Laren Wethouder Ton Stam meldde afgelopen raadsvergadering dat het vestigen van statushouders op schema ligt. "We moesten er 39 plaatsen. Ondertussen zijn er 29 gehuisvest en begin januari gaan er vier wonen op de Gooiergracht en vier op de Warrekam."

22 / 24

'Het is fijn om het leven van andere mensen iets draaglijker te maken'

Hulplijn Sensoor vestiging Gooi en Vechtstreek zoekt vrijwillige luisterhelden

Pauline Frima (links) en Ria Keuker van luisterlijn Sensoor. Foto: Karin van Leeuwen

door Karin van Leeuwen

Regio Je zal maar een prachtige wandeling hebben gemaakt en van alles hebben beleefd onderweg. Als je thuiskomt is er niemand waarmee je dit kunt delen. Of: je zit niet lekker in je vel, voelt je somber en hebt behoefte aan iemand die naar je luistert. In beide gevallen zitten de vrijwilligers van Sensoor klaar om jouw verhaal aan te horen. Het team in Hilversum kan nog wel versterking gebruiken.

Per uur bellen gemiddeld vijfenzeventig mensen naar luisterlijn Sensoor. "Dat is landelijk. Er zijn vijfentwintig vestigingen verspreid over het land", legt Pauline Frima van Sensoor uit. Voor de afdeling Gooi & Vechtstreek is zij op zoek naar mensen die vrijwillig een keer in de week vier uur een telefoondienst willen draaien. "Zeker gedurende de wintermaanden zitten veel mensen verlegen om een praatje. De feestdagen kunnen het gevoel van eenzaamheid en depressie versterken."

Feestdagen versterken soms het gevoel van eenzaamheid

Dankbaar

De rol van de vrijwilliger is een dankbare, weet Ria Keuker. Sinds twee jaar is werkzaam voor de luisterlijn. "Het klinkt misschien zweverig, maar ik ben een gelukkig mens. En ik vind het fijn als ik het leven van andere mensen iets draaglijker kan maken." De gesprekken die ze voert zijn uiteenlopend. Gebeld wordt ze onder andere door mensen die het leven niet meer zien zitten. Die niet alleen zijn, maar zich eenzaam en onbegrepen voelen. Maar ook mensen die last van chronische pijn hebben en die afleiding zoeken weten Sensoor te vinden. Wie liever niet belt, heeft de mogelijkheid om te chatten met de vrijwilliger. "Vooral jongeren doen dat," weet Frima, "ouderen vinden het fijner een stem te horen." Een luisterend oor via de chat bieden is anders, vindt Keuker. "Het geschreven woord kan anders worden uitgelegd dan het gesproken woord. Maar allebei is goed, als het mensen maar helpt."

Wie als vrijwilliger bij Sensoor aan de gang wil, krijgt een grondige opleiding en begeleide praktijkervaring. In maart gaat zo'n training weer van start, de intakegesprekken worden in januari gehouden. Wat leren deelnemers daar? "Mensen leren om te gaan met de diversiteit van gesprekken en krijgen handvatten om goed te reageren in moeilijke situaties. Vier uur lang zetten zij zich in en dat kost soms best wat energie. Wat de beller ook te melden heeft, hoe erg het ook is, wij proberen te helpen en mee te denken en eventueel door te verwijzen naar professionele hulpverleners. Ik druk ze op het hart om het niet hun probleem te laten worden." Daarnaast worden ze begeleid door mentoren. Via www.sensoor.nl/vrijwilligerswerk kan men zich aanmelden. Bel voor een anoniem gesprek: 0900-0767, chatten kan via www.sensoor.nl.

Huishoudelijke Hulp Toelage breder inzetten in zorg

De wethouder vindt dat het budget ingezet moet worden voor een zorgbanenpact. Foto: Bastiaan Miché

Regio Slechts een paar jaar verder en het zorglandschap ziet er heel anders uit. Het tekort aan banen is omgeslagen in een tekort aan personeel. Daarom wil de regio de Huishoudelijke Hulp Toelage breder gaan inzetten in de vorm van een zorgbanenpact. Dat meldt wethouder Eric van der Want van Zorg.

Sinds april 2016 zet de regio de verkregen subsidie uit Den Haag - 7,8 miljoen euro - uit aan huishoudelijke hulp. Iedereen in de Gooi en Vechtstreek kan via www.schoonthuis.nl een goedkope hulp krijgen. Bij de aangesloten particuliere aanbieders kunnen de inwoners 10 euro korting krijgen op de huishoudelijke hulp.

Deze constructie moest vooral een stimulans zijn voor de werkgelegenheid van de thuiszorgmedewerkers. Volgens Van der Want is dat goed gelukt. Uit de cijfers blijkt dat momenteel 670 huishoudens in het Gooi hiervan gebruikmaken en dat hierdoor 63 mensen aan het werk zijn. In vergelijking met december 2016 is er sprake van een flinke groei: 370 huishoudens en 40 banen. "Op basis van deze resultaten is mijn conclusie dat Schoonthuis succesvol is. Om die reden wordt Schoonthuis in 2018 onder de huidige condities voortgezet."

'Er zijn te weinig verzorgenden en verpleegkundigen'

Nu ligt er een ander vraagstuk voor. Landelijk dreigt een tekort aan 100.000 zorgmedewerkers. Daarom geeft Van der Want aan dat het HHT-budget breder moet worden ingezet omdat binnen andere deelsectoren van de zorg en het welzijn sprake is van werkgelegenheidsproblemen. "Er zijn te weinig verzorgenden en verpleegkundigen", meldt de Hilversumse bestuurder.

Het Zorgbanenpact is de bedachte remedie. Dit is een breed pakket aan maatregelen die moet zorgen voor effectieve arbeidsmarktontwikkelingen. Van der Want somt drie speerpunten op: een sterke positie van alle medewerkers in de zorg en het welzijn, meer mogelijkheden om adequaat in te spelen op hulpaanvragen van inwoners door aanbieders van zorg en welzijn en meer vacatures in de zorg. Dat laatste moet leiden tot een grotere match tussen personeelsaanvraag en werknemersaanbod.

Van der Want meldt dat er een concept-Zorgbanenpact is ontwikkeld. De komende periode krijgt dit meer vorm. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid - de subsidieverstrekker - heeft inmiddels aangegeven dat het breder inzetten van het HHT-budget goed is.