Laarder Courant de BEL

8 november 2017

Laarder Courant de BEL 8 november 2017


Blauwe zone in Oude Dorp definitief

Blaricum De proef met de blauwe zone in het Oude Dorp wordt definitief. Aan de gemeenteraad wordt op 28 november gevraagd in te stemmen met een uitbreiding van twintig parkeerplaatsen tegenover Bellevue.

Voor deze uitbreiding is 85.000 euro in de begroting gereserveerd.
Wethouder Boersen is blij met de realisatie van de blauwe zone en de positieve uitslag van de evaluatie. "Het blijkt dus te werken en daar ben ik, na alle energie die we erin hebben gestoken, erg blij mee."
Niet iedereen was even blij met het nieuwe parkeerbeleid, maar uit de evaluatie blijkt dat nu bijna iedereen tevreden is. "Er is altijd wel ergens een plek vrij", zegt Boersen. "Met name de ondernemers zijn erg enthousiast en voor hen was het ook bedoeld." De automobilisten zijn inmiddels ook gewend aan de nieuwe parkeerregels.
In de definitieve situatie blijft de parkeerduur anderhalf uur. Bekeken wordt nog of de blauwe zone met verf of blauwe klinkertjes wordt aangegeven.
De gemeente Blaricum hanteert sinds twee weken ook een zerotolerancebeleid voor foutparkeerders op andere plekken. De BOA's hebben de opdracht gekregen foutparkeerders direct te bekeuren en niet meer te waarschuwen. Dit geldt voor alle plekken waar het verboden is te parkeren, zoals bijvoorbeeld op de stoep. "Vooral bij het Kruidvat gebeurt dit veel", aldus Boersen. Met deze aanpak wil de gemeente gevaarlijke situaties voor andere weggebruikers minimaliseren.

Geen brug maar onderdoorgang Randweg-Oost

Blaricum Wordt het een brug over, een tunnel onder of een onderdoorgang bij de Randweg-Oost om het fietsverkeer veilig van het Oude Dorp naar de Bijvanck en vice versa te krijgen? Het college van Blaricum laat momenteel door de Antea Group de mogelijkheden van een onderdoorgang onderzoeken.

Naar nu blijkt, ziet het college een brug niet zitten en vindt ze een tunnel sociaal niet veilig. Daarom wordt de onderdoorgang (tegelijk ook de meest dure variant) onderzocht. "Het rijdende motorverkeer rijdt dan verdiept of halfverdiept over de Randweg-Oost en de fietser over de weg heen", legt wethouder Liesbeth Boersen uit. "We focussen erg op veiligheid voor de fietser en op sociale verbindingen tussen de twee Blaricumse wijken."

Opening '15 Markante Laarders' met lach en traan

Foto: Tettie de Vries

Laren De opening van de expositie '15 Markante Laarders' afgelopen vrijdagavond in het Brinkhuis was er eentje met een lach en een traan. De op 29 mei j.l. overleden Ernst Wortel staat op de cover van het bijbehorende boekje. Het eerste exemplaar was voor zijn zichtbaar ontroerde weduwe Vera. De bedenkers en makers zijn Ineke Vaasen en Yvonne Verburg.

Blaricum aan Zee opnieuw in raad van december

Blaricum Het project Blaricum aan Zee wordt in de raad van december besproken.

Initiatiefnemer Jan Geesink presenteert een kleinere variant op 7 december tijdens een openbare informatiebijeenkomst.

Reddingsactie

De brandweer heeft gistermorgen een automobiliste, die bekneld zat in haar wagen, bevrijd.

5

Receptionist/planner
Voor het telefonisch aannemen van ritten en de planning van rijschema's in een computerprogramma zetten. Werktijden: 1 dag per week van 9.00 tot 11.00 uur op het kantoor en daarna telefoonwacht tot 21.30 uur via doorschakeling van de telefoon. Werkadres: Laren.
Contactpersoon: Bandi Sébok van Stichting Rolstoelbus 't Gooi, telefoon 035-5415255/06-54251478 of mail naar b.b.sebok@tele2.nl.

Administratieve ondersteuning
Ondersteunen van de coördinator Uitbureau & Vrijwilligers bij administratieve en logistieke werkzaamheden. Onder meer affiches maken voor de events en daarin creatief meedenken, het ophangen en up-to-date houden van de affiches en eventueel het plannen van de busritten. Werktijden: in overleg.

Contactpersoon: Jennifer Nortman van Vivium Zorggroep, De Stichtse Hof Laren, telefoon 035-5390808/5390800 of uitbureaudsh@vivium.nl.

Maatje voor een ommetje en bakkie leut
Voor een meneer in Laren zoeken we iemand die een keer per week een half uurtje een rondje in de buurt wil wandelen en daarna wat drinken bij meneer thuis. Werktijden: in overleg. Werkadres: Laren. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Tuinman/vrouw
Wij zoeken een vrijwilliger om de druivenstruik en de tuin netjes bij te houden. Werktijden: in overleg, wanneer het u het best uitkomt. Werkadres: Laren. Contactpersoon: Karin van Rumpt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek, telefoon 035-6256558/6256411 of k.vanrumt@amaris.nl.

Begeleider spelletjesmiddag
We zoeken een enthousiaste vrijwilliger om samen met andere vrijwilligers een gezellige spelletjesmiddag te verzorgen. Werktijden: 14.00 tot 16.00 uur. Contactpersoon: Mathilda Hoogstrate van Vivium Zorggroep, Zorgeloos Wonen, telefoon 06-42610451 of m.hoogstrate@vivium.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00-12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00-15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3; donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122. Telefoon 035-7504149 | e-mail vclarenblaricum@versawelzijn.nl.

Tergooi start met nieuw schouder- en elleboogcentrum

Blaricum Na een succesvolle pilot start Tergooi op 3 november op locatie Hilversum met een nieuw schouder- en elleboogcentrum. Het centrum biedt gespecialiseerde zorg aan patiënten met acute en chronische aandoeningen aan schouder en elleboog.

In het centrum worden patiënten met acute en chronische letsels behandeld. Tot de acute letsels behoren trauma's (breuken) en sportletsels aan schouder en elleboog en chronische aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose en instabiliteit.

Orthopeed, traumachirurg, radioloog en fysiotherapeut werken samen in het Schouder- en Elleboogcentrum van Tergooi.

Accurater

Door schouder- en elleboogzorg vanuit één centrum aan te bieden kunnen patiënten sneller en accurater worden behandeld. In het centrum staat het one-stop-shop-principe centraal. Op één dag vinden verscheidene onderzoeken plaats.

Binnen één week

Zij kunnen vaak binnen één week terecht. Een röntgenfoto, echografie of MRI scan kan indien nodig direct op dezelfde dag als het eerste consult worden gemaakt.

De uitslag van de foto en het behandelplan worden dan direct besproken. Alle andere vormen van diagnostiek, zoals een CT-scan, zijn ook beschikbaar.

Ambitie

De orthopeden en initiatiefnemers van het schouder- en elleboogcentrum, Maarten de Vos, Roeland Riedijk en Reinder Wolvius, hebben de ambitie om hét specialistische centrum van Midden-Nederland te worden voor mensen met schouder- en elleboogklachten.

Weerbericht

Opnieuw wisselvallig, minder koude nachten

De week begon met een winterse speldenprik met de eerste nachtelijke vorst van het seizoen, maar een vroege winterse periode lijkt onwaarschijnlijk. Vanaf donderdag veroorzaken uitlopers van depressies wisselvallig weer met geleidelijk aan ook een straffe wind. De temperatuur stijgt enkele graden. Vanaf zondag vloeit polaire lucht het Noordzeegebied binnen. Het wordt dan iets kouder met enkele buien.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag daalt het kwik naar 2 à 3 graden. Overdag wordt het 10 graden. Af en toe schijnt de zon, maar meestal overheerst de bewolking. In de loop van vrijdag neemt de kans op regen toe. De zuidwestenwind wakkert aan tot (vrij) krachtig en ruimt naar west. De nachtelijke minima liggen rond 7 graden. In de middag wordt het 11 à 12 graden.

Het weekeinde

Zaterdag overdag is er vrij veel bewolking. Er kunnen enkele buien vallen. Het wordt 9 graden. Ook zondag is het onbestendig met kans op enkele buien. In de nacht daalt het kwik naar 3 à 4 graden. Overdag wordt het 7 of 8 graden. Het voelt in het weekeinde nogal guur met een matige tot krachtige wind tussen west en noordwest.

Weetje

November is een overgangsmaand. Soms kan het al winters koud zijn. Tussen 1 en 10 november 1980 vroor het elke nacht tussen -1 en -7 graden. Op 3 november 1980 bleef zelfs overdag de temperatuur onder nul. Dat was recordvroeg. Daarentegen kan het ook nog aangenaam, zelfs bijna nazomers, zacht zijn. Tussen 1 en 10 november 2015 werd het dagelijks tussen de 15 en 20 graden.

Foto: Ab Walet

De schelpzwam is een van mijn lievelingszwammen. Mocht u in het bos een kereltje tegenkomen, een fototoestel om zijn nek en speurend naar dode takken, dan is de kans groot dat ik dat ben. Ik ben dan niet op zoek naar brandhout, maar vaak zijn deze mooie creaties namelijk te vinden aan de onderkant van de tak. Als beloning zie je de schoonheid pas als je het hout hebt omgedraaid. Het blijft een verrassing.

Workshops bij SeniorWeb

Laren SeniorWeb Laren organiseert verschillende workshops in Johanneshove aan de Eemnesserweg. De vrijwilligers maken de deelnemers bijvoorbeeld wegwijs op het internet.

Overheid, banken, zorgverleners en andere dienstverleners bieden hun diensten via internet aan.
Deze maand staat bij SeniorWeb LarenBlaricum in het teken van het nuttig en plezierig gebruik van internet. Er start een aantal workshops specifiek om belangstellenden wegwijs te maken op internet: omgaan met de digitale overheid, veilig internetbankieren, veilig online winkelen en genealogie. Het internet geeft toegang tot een schat aan informatie over de meest uiteenlopende zaken: handel in tweedehandsspullen (Marktplaats), reizen, webwinkels en evenementen in de buurt (GooiAgenda).
Voor meer informatie: kijk op de website www.seniorweblarennh.nl. Bellen kan ook: telefoon 06-46175271.

Bouw van nieuw Rosa Spier Huis aan Hector Treublaan kan beginnen

Bezwaren tegen nieuwbouw zorg/cultuurhuis niet-ontvankelijk

Een droom van het Rosa Spier Huis lijkt uit te gaan komen nu de bezwaren tegen de nieuwbouw alle niet-ontvankelijk zijn verklaard.

Artist's impression van het nieuwe Rosa Spier Huis aan de Hector Treublaan. Foto: Rosa Spier Huis

Laren "Het nieuws is nog erg vers. Ik heb de formele stukken van de gemeente nog niet kunnen inzien, maar het Rosa Spier Huis heeft weer een toekomst, we gaan beginnen."

Dat is de korte reactie van Karin Annaert, directeur van het Rosa Spier Huis. Meer inhoudelijk kan ze er niet op ingaan, omdat ze op het punt staat om op vakantie te gaan.
De vier bezwaarschriften van tegenstanders van de nieuwbouw van het zorg- en cultuurgebouw zijn alle niet-ontvankelijk verklaard. 'Dit betekent dat de inhoudelijke beoordeling van de bezwaren achterwege kan blijven", meldt de commissie voor bezwaarschriften. De gemeente Laren geeft nu dus een vergunning af voor de bouw van een nieuw Rosa Spier Huis en 92 zorgappartementen aan de Hector Treublaan. Om dat te kunnen realiseren worden 233 bomen gekapt en een villa gesloopt.
Tijdens de begin oktober gehouden hoorzitting vonden de gemeente en bestuur/directie van het Rosa Spier Huis dat de bewoners van het tehuis voor kunstenaars en wetenschappers zelf, juridisch gezien, niet mogen worden beschouwd als belanghebbenden. Ze wonen zeshonderd meter van de nieuwbouw, constateert de commissie, zijn niet verplicht te verhuizen, en hebben geen (nieuwe) huurovereenkomst, blijkt nu uit het schrijven van de commissie.
De Stichting Behoud Erfgoed Rosa Spier heeft aangegeven naar de rechter te stappen met een verzoek tot voorlopige voorziening, om te voorkomen dat alvast begonnen wordt met het bouwrijp maken van de grond en het rooien van de bomen.

Plan Huis van Eemnes niet geschorst

EEMNES De Raad van State ziet voorlopig geen reden om het bestemmingsplan voor het Huis van Eemnes aan de Noordersingel te schorsen. Dat heeft de Raad donderdag bekendgemaakt.

De Eemnesser heer Visser vroeg de Raad onlangs om het plan stil te leggen, zodat er geen onomkeerbare situatie zou ontstaan. Hij ziet het multifunctionele centrum liever op een andere plek gebouwd worden. Bijvoorbeeld aan de Zuidersingel bij de oprit naar de A27.

Overigens heeft het gemeentebestuur van Eemnes toegezegd dat er voorlopig toch geen vergunning voor de bouw zal worden verleend. Er wordt eerst gewacht op een eindoordeel van de Raad in deze zaak. Dat wordt over ongeveer een half jaar verwacht na de volgende bezwarenronde.

Het voorlopige oordeel betekent volgens de Raad niet dat het Huis van Eemnes vrijwel zeker kan doorgaan. Het plan kan in principe nog stranden in de eindfase van de procedure bij de Raad. Maar de kans daarop is klein, omdat de belangrijkste bezwaren over overlast, parkeren en verkeersveiligheid nu al door de Raad zijn beoordeeld en ongegrond verklaard.

Wel zal het gemeentebestuur een aanpassing in het plan moeten maken om de horeca in het pand een meer bescheiden plek te geven. Volgens het plan kan de horeca nu het hele pand vullen en dat is niet de bedoeling.

Reactie wethouder Rood

Wethouder Niels Rood zegt in een reactie op deze voorlopige uitspraak: "We kunnen nu door met de gunning aan de aannemer en het ontwerp, dat is positief. Een heel groot deel van het verenigingsleven in Eemnes is iets moois in het vooruitzicht gesteld, op vertraging zitten we volgens mij niet te wachten."

Verder vertelt hij dat tussen het besluit van een ruime meerderheid in de gemeenteraad over de nieuwbouw en deze uitspraak anderhalf jaar zit. "Meteen na dat besluit in de raad van mei 2016 hebben we gekeken naar een realistische planning. Die was inclusief een procedure bij de Raad van State. Deze uitspraak is een voorlopige, de echte behandeling komt nog. Als je die planning erbij pakt, komt de definitieve uitspraak normaal gesproken voor de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden."

Wijnhandel Van Huystee draait deur op slot

Opnieuw een iconische winkel in Laren die ermee ophoudt

Het pand aan de St. Janstraat van Wijnhandel Van Huystee. Foto: Bob Awick

Laren Van een iconische winkel is vorige week de deur definitief gesloten: Ignace en Astrid van Huystee van J.W.H. van Huystee Wijnhandel zijn met pensioen gegaan.

De twee hebben alleen hun trouwe klanten ingelicht over het sluiten van de winkel aan de St. Janstraat 16-18. Meer ruchtbaarheid eraan geven vonden de twee niet nodig.

Bijna 90 jaar

Trouwe klantenschare bestond uit echte liefhebbers

Het echtpaar was de derde generatie die J.W.H. van Huystee Wijnhandel draaide. Een opvolger is er niet. Bijna negentig jaar heeft de winkel - links naast Sancta Maria - er gezeten.

Liefhebbers

Jan van Huystee vestigde de wijnhandel in het centrum van Laren aan het begin van de 20ste eeuw. Hij had een grote liefde voor hoge kwaliteitswijnen, mooie cognacs, armagnacs, eau de vies en likeuren. En dat is altijd zo gebleven, staat op de website van de wijnhandel beschreven. De trouwe klantenschare bestond dan ook uit echte liefhebbers.

Limonadesiropen

Begin jaren vijftig - 1951 om precies te zijn - nam Jan jr. het roer over. "Hij zag erop toe dat de filosofie van zijn vader behouden bleef. Tot de jaren zestig bottelde Jan zelf de hoge Bordeaux wijnen evenals het Nederlands gedistilleerd. Ook de huisgemaakte limonadesiropen van Van Huystee waren in die tijd een begrip."

"Sinds 1986 heeft de zoon van Jan jr. - Ignace - het bedrijf van zijn opa verder uitgebouwd tot een winkel waar wijnliefhebbers uit het hele land terechtkunnen voor hun favoriete wijnen. Hij werd daarin gesteund en geholpen door zijn echtgenote Astrid."

Kwaliteit

Het assortiment dat de wijnhandel is altijd met de tijd mee gegaan en bestond altijd uit kwaliteitswijnen uit diverse wijnlanden; van Argentinië tot Nieuw-Zeeland. Maar ook 'klassiek Europa' ontbrak niet. Zo verkocht Van Huystee prachtige wijnen uit Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Van Huystee leverde altijd kwaliteit, voor elke portemonnee.

Geen uitleg

En nu is de deur gesloten. Het bescheiden echtpaar wilde verder geen uitleg geven over hun vertrek.

Bram van Gelder

Bram van Gelder (26) woont in Eemnes. Hij is organisator van Het Grote Sinterklaasfeest in Laren.

Foto: Eigen foto

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben mede-eigenaar van FIX Entertainment."

Wat is er zo leuk aan Eemnes en waarom?
"Het is rustig en gezellig."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Het liefst een dagje op stap met mijn vriendin. Niks doen is geen optie."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"André Kuipers."

Waar maak je je zorgen om?
"Wanneer de overvolle grijze bak (eindelijk) weer aan de weg mag."

Wat is je favoriete plek in Eemnes?
"Grandcafé Eemland."

Eemnes mist nog?
"Een indoorspeelhal voor kinderen zou een schot in de roos zijn."

Als je een dagje de burgemeester van Eemnes was, wat zou je doen?
"Sinterklaas mogen ontvangen tijdens de intocht."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Vooral nieuws over evenementen, Het Huis van Eemnes en de nieuwbouwprojecten."

Naar welk land zou je nog willen?
"Binnenkort ga ik met vrienden een weekend naar Letland."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Een berg beklimmen."

Wat zou je nooit doen en waarom?
"Roken. Ik snap niet wat je daar lekker aan kunt vinden."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Later kunnen we erom lachen."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Een glas wijn met goed gezelschap."

Aaltje van Zweden vertelt over boek in Johanneskerk

Laren Aaltje van Zweden komt woensdag 8 november om 20.00 uur naar de Johanneskerk aan de Naarderstraat om te vertellen over haar boek 'Om wie je bent'.

Kaarten à 10 euro zijn verkrijgbaar bij de Larense Boekhandel. Reserveren kan via info@larenseboekhandel.nl.

'Om wie je bent' is een indringend boek over haar eigen geschiedenis en die van haar zoon Benjamin, die autisme heeft. Het is ontroerend en inspirerend. Ze beschrijft hoe zij de verschillende werelden waarin zij leeft weet te combineren. Als vrouw van een van 's werelds bekendste dirigenten, moeder van vier kinderen en voorvechter voor de erkenning van autisme.

Brandweer redt beknelde automobiliste

De brandweer redt de automobilist uit zijn benarde positie. Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes Op de kruising Wakkerendijk/oprit A1 heeft dinsdagmorgen een fikse aanrijding plaatsgevonden tussen twee auto's. Een automobiliste knalde daardoor tegen een paal, raakte bekneld en moest door de brandweer uit haar benarde positie bevrijd worden. Het slachtoffer is met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Het kruispunt was enige tijd afgesloten.

Mark Outjers: 'Ik werk in het mooiste atelier van Nederland'

Het Landelijke Atelierweekend is dé kans om kunstenaars aan het werk te zien in hun atelier. Vijf kunstenaars, werkzaam in de historische Blaricumse ateliers van de Dooyewaard Stichting, openden dit weekend hun deuren voor tientallen geïnteresseerden. De kunstenaars zijn zeer te spreken over hun woon- en werkplek in het Gooi. "Ik wist van tevoren dat het tijdelijk zou zijn, maar het liefst woon ik hier nog jaren", aldus een van hen.

Mark Outjers in atelier Hart Nibbrig. Foto's: Bob Awick

Blaricum Donkere wolken pakken zich samen en het regent als Mark Outjers zijn werk laat zien. "Het licht is nu niet goed", zegt de schilder, die al ruim een jaar woont en werkt in het atelier dat ooit van zijn modernistische voorganger Hart Nibbrig is geweest. "Maar als het weer een beetje mee zit, werk ik in het mooiste atelier van Nederland." Van de andere vier schilders die kortere of langere tijd in de ateliers van de Dooyewaard Stichting hebben gewerkt, verhuizen er twee. Ook zij kijken tijdens de open dagen van het Landelijke Atelierweekend terug op een vruchtbare periode in 't Gooi. "Ik werkte om en om twee weken in Berlijn en Blaricum", vertelt Tegene Kunbi. "Hier vond ik de rust en inspiratie die ik nodig had."

Voor de eerste keer doen de schilders in de vijf ateliers die de Dooyewaard Stichting in Blaricum beheert, mee aan het Landelijk Atelierweekend. Tijdens dit eerste weekend van de Nationale Kunstweek stellen beroepskunstenaars hun atelier open voor geïnteresseerden. Het is dé kans voor bezoekers om kunstenaars aan het werk te zien in hun atelier en voor de kunstenaars om hun werk te tonen. Voor Ronald Zuurmond, die al twee jaar werkt in het atelier onder het koloniehuisje dat Piet Mondriaan ooit als atelier gebruikte, is de open dag zijn laatste optreden in Blaricum. "Ik combineer de open dag met een inventarisatie van wat ik moet verhuizen", zegt hij. "Aan één busje heb ik wel genoeg." Hij heeft met plezier gewerkt in Blaricum, maar heeft hier nooit gewoond. "Mijn andere atelier staat in Tilburg en ik ben ook vader", legt hij uit. "Dat is lastig te combineren. Wel zat ik zeker even vaak beneden in het atelier als boven in het huisje. Ik vond de sfeer heel prettig in het huisje, maar dat Mondriaan het atelier heeft gebruikt, is eigenlijk nu niet meer voor te stellen."

Gelijkmatig licht

Tegene Kunbi in 'La petite Espinette'.
Ronald Zuurmond in koloniehuisje van Piet Mondriaan.
Stijn Rietman in atelier aan Angerechtsweg.
Sam Hersbach (midden) in het atelier aan de Angerechtsweg.

Buurman Outjers is daarentegen bijna lyrisch over het atelier waar hij al bijna twee jaar woont en werkt. "Ik weet dat het niet anders kan, maar eigenlijk wil ik hier niet weg", zegt hij, wijzend naar het grote glazen raam waar het noorderlicht naar binnen valt. "In mijn werk zijn de structuren die ik maak belangrijk en die komen heel mooi uit in dit prachtige, gelijkmatige licht."

In tegenstelling tot het voormalige atelier van Mondriaan en La Espinette, het huisje waarin Tegene Kunbi huist, is het tijdelijke onderkomen van Outjers altijd bedoeld als atelier. Het komt uit 1902, stond in Laren en is het enige bewaard gebleven losse atelier uit die tijd. Tot zijn overlijden in 1915 heeft de schilder Ferdinand Hart Nibbrig hier gewerkt. Nibbrig brak met de schilderstraditie van Mauve, de schilder van de destijds zeer gewilde schapen op de hei en boerentaferelen. Nibbrig wil het licht vangen en schilderde in frisse, helle kleuren, vaak in een pointillistische stijl met de kenmerkende stippen. Als hij erfgooiers schildert laat hij de harde werkelijkheid zien en neemt hij afstand van de geromantiseerde boereninterieurtjes die tot dan toe in de mode waren. Outjers zegt perfect zijn ideeën in het atelier te kunnen uitvoeren. Niet zonder trots laat hij zijn laatste werk zien: een paard op een goudkleurige achtergrond. "Ik werk zeker drie maanden aan een schilderij. Dit was de eerste keer dat ik een achtergrond in deze kleur heb gemaakt en waarschijnlijk ook de laatste keer. Ik ga weer op zoek naar nieuwe mogelijkheden, want ik wil mij blijven ontwikkelen."

La Espinette

Aan de andere kant van het grasveld, waar Schapendrift en Eemnesserweg elkaar kruisen, huist Tegene Kunbi. De schilder, die is geboren en getogen in Addis Abeba, Ethiopië, kwam in 2008 naar Europa. Ook hij staat, net als Zuurmond, op het punt om te verhuizen. De bestemming is Berlijn, waar hij ook een atelier heeft. Wonen en werken in Blaricum heeft veel betekend voor de ontwikkeling van zijn werk, zegt hij beslist in het Engels. "Het contrast tussen de rust hier en de internationale drukte in Berlijn vond ik inspirerend. Hier maakte ik zomer, herfst, winter en lente mee, met elk hun eigen kleuren. Die komen terug in mijn werk. Daarbij vond ik het heel waardevol om in Nederland, met zijn lange historische traditie in de schilderkunst en mooie landschappen, te mogen schilderen."
Kunbi laat het vooral aan zijn publiek zelf over om zijn werk, schilderijtjes met kleurige vlakken en verschillende reliëfs, te interpreteren. "De titels die ik geef, zijn vaak ontleend aan de jazz. Het is muziek met een ritme waarvan ik houd en dat terugkomt in mijn schilderijen", is het enige dat hij inhoudelijk over zijn werk kwijt wil. Net als het koloniehuisje van Mondriaan is ook La petite Espinette een houten hut met pannendak, een bouwsel dat de Belgen een 'espinette' noemen. Het pandje is in 1907 gemaakt door een Blaricumse timmerman voor een perceel bij de Torenlaan. Het verhuisde in de twintiger jaren naar de Schapendrift in Blaricum.

Dooyewaard stipendium

De fietstocht die de Dooyewaard Stichting voor het Landelijke Atelierweekend heeft uitgezet, voert vanaf de drie 'kunstenaarshutten' langs Café d'Ouwe Tak naar het Fransepad 42. Hier kocht de stichting in 2003 een eigen woonhuisatelier met een prachtig hoog atelierraam op het noorden. Winnaar van het Dooyewaard stipendium Sam Hersbach, net afgestudeerd aan de HKU, woont er nu net een maand en mag hier een jaar blijven. Een levensgroot verschil met het studentenhuis in Utrecht waar hij tot voor kort woonde. "We waren daar met zo veel mensen op een gang dat je een boete kreeg als je je corvee niet deed", blikt hij terug. "Hier heb ik een ruim atelier en woonhuis voor mijzelf." Verrassend was het aanbod wel om hier te komen wonen. Hoewel zijn docent hem had genomineerd, had deze ook gemeend dat Blaricum te rustig zou zijn voor Sam. "Uiteindelijk won ik de prijs toch en kreeg ik dit atelier aangeboden." Aan de hoge witte wand hangen zijn doeken naast elkaar. "Ik vind het belangrijk om mijn werk te duiden. Over de titels denk ik dan ook goed na", zegt hij, terwijl hij de aandacht vestigt op een werk met een steen in het middelpunt. "Dit schilderij heet 'Trachten te nemen - de ontdekking van een didactische steen'. De steen geeft informatie die de figuren zich eigen willen maken. Elk op hun eigen manier; de rechter, net als op de steen, met zijn tong." Hoe het leven en werken in Blaricum uit zal pakken, weet Hersbach nog niet. "Een voordeel is wel dat ik nu zelf kan kiezen of ik de drukte en de mensen opzoek."

De Gors

Stijn Rietman, de kunstenaar in het laatste atelier op de route, woont al langer in Blaricum en vindt de rust heerlijk. "Het is natuurlijk wel een beetje een apart dorp waar iedereen achter zijn eigen heggetje zit," ironiseert hij, "maar ik kom zelf uit een dorp in Friesland dus ik ben het dorpse leven gewend."
Zijn atelier met woonhuis de Gors, vernoemd naar een klein zangvogeltje, aan de Angerechtsweg, verwierf de Dooyewaard Stichting in 2005. Het atelier was begin vorige eeuw bij de familie Speller in gebruik als winkel-woonhuis met smederij. Vanaf 1958 was de handweverij Hendrik Vermolen er gevestigd. Hoewel de Gors dus nooit als atelier is gebouwd - het typerende hoge raam op het noorden ontbreekt - vindt Rietman het er heerlijk. "Volgend jaar juni zal ik moeten vertrekken, maar als het aan mij ligt woon ik hier nog jaren. Het is niet anders, ik begrijp dat nieuwe kunstenaars ook dit duwtje in de rug moeten krijgen om zich hier te ontwikkelen. Ikzelf ben in deze periode abstracter gaan werken en heb me kunnen richten op thema's als leegte en vervreemding, die belangrijk zijn in mijn werk."

Vijf ateliers

De Dooyewaard Stichting beheert historische ateliers en stelt prijzen, stipendia en tijdelijke werkruimte ter beschikking aan beeldende kunstenaars. Daarvoor zijn aan het Fransepad en de Angerechtsweg in het Oude Dorp van Blaricum ateliers aangekocht. Ook heeft de stichting aan de Eemnesserweg in Blaricum een perceel ingericht met drie historische atelierwoningen. Aan het begin van de twintigste eeuw zijn deze ateliers gebruikt door bekende kunstenaars als Ferdinand Hart Nibbrig en Piet Mondriaan.

Het historische karakter van de ateliers is ongemoeid gelaten, maar wel hebben ze alle drie een ruim souterrain waar gewoond en gewerkt kan worden. Barbera Houwers van de Dooyewaard Stichting spreekt van een succesvolle pilotfase. "De ateliers zijn natuurlijk prachtig, maar we verwachten wel dat de kunstenaars zich echt committeren aan deze plek. Ze moeten houden van de rust en ruimte die hier is. Dat is met de eerste drie kunstenaars gelukt." Kunstenaars Ronald Zuurmond en Tegene Kunbi zullen binnenkort verhuizen. "We hebben al een shortlist met nieuwe gegadigden", licht Houwers een tipje van de sluier op. "Volgende week weten we hoogstwaarschijnlijk wie de komende twee jaar in Mondriaans voormalige atelier zal wonen en werken."

Rietman schildert portretten in opdracht en stillevens van alledaagse objecten in een gedetailleerde stijl. "Beide doe ik even graag", zegt hij. "In al mijn werk vind ik de compositie en de rol die leegte daarin speelt, erg belangrijk. Ik schilder alledaagse onderwerpen als traditionele stillevens. Dat idee komt ook terug in mijn portretten", licht hij toe, terwijl hij wijst naar het portret van een meisje. Met oortjes in kijkt zij naar een smartphone. Op zijn ezel staat het portret voor een opdrachtgever uit het noorden van het land. Op de vraag of hij al veel Gooiers heeft vereeuwigd, schudt Rietman zijn hoofd. "Nee, ik had verwacht dat ik de nouveau riche van Blaricum wel over de vloer zou krijgen, maar tot nu toe is dat niet zo."
Tussen de ateliers aan de Angerechtsweg en het Fransepad ligt aan de Gebroeders Dooijewaardweg het oorspronkelijke atelier van Willem Dooyewaard. Het atelier staat in de tuin van de in boerderijstijl gebouwde atelierwoning De 7 Linden, waar de broers Jaap en Willem Dooyewaard woonden. Jaap schilderde stillevens, interieurs en stadsgezichten. Hij leidde een stormachtig leven als bohemien en had veel kunstenaarsvrienden. Zijn zestien jaar jongere broer Willem maakte veel grote reizen en schilderde zijn indrukken in een impressionistische stijl. In 1935 kwam hij voorgoed terug naar Blaricum en trok met zijn vrouw Jacoba in bij zijn broer Jaap. Van 1993 tot 2003 heeft de Dooyewaard Stichting gebruikgemaakt van dit atelier.

'Duurzame woon- en werkwijk' op voormalig Crailo-terrein

'Lasten en lusten' worden naar draagkracht verdeeld

De gemeenten Laren, Hilversum en Gooise Meren kopen samen het voormalige Defensieterrein Crailo. Een investering van 33,2 miljoen euro.

Wethouders Hendrik Boland (Gooise Meren), Ton Stam (Laren) en Wimar Jaeger (Hilversum). Foto: Bob Awick

Laren De colleges van gemeenten Laren, Hilversum en Gooise Meren willen gezamenlijk een duurzame woon- en werkwijk ontwikkelen op het voormalig Defensieterrein Crailo. Ze zullen daartoe gezamenlijk een Gemeenschappelijke Exploitatiemaatschappij Crailo oprichten, die zorg draagt voor een ontwikkeling volgens de ambities van de gemeenten.

Dit voorstel aan hun raden maakten de colleges in de drie gemeenten eind vorige week bekend. De wijk die gemeenten willen ontwikkelen, dient één buurtschap te vormen die een focus heeft op het buitenleven, een samenhangend ecosysteem kent, energiepositief en materiaalbewust is en ruimte biedt aan innovatief ondernemerschap. Er komt veel ruimte voor de natuur.

33,2 miljoen

De huidige studie laat een bescheiden positief eindresultaat zien

Met de aankoop van het nu nog provinciale terrein is een bedrag gemoeid van 33,2 miljoen euro. De terugverdiencapaciteit is onderdeel van een haalbaarheidsstudie die ten minste budgettair neutraal moest zijn van de gemeenten. Dat is ook gelukt, stellen de gemeenten, de huidige studie laat een bescheiden positief eindresultaat zien.

De overdracht is voorzien op 31 december van dit jaar; de koopsom wordt de komende jaren in delen betaald aan de provincie Noord-Holland, zodat de gemeentelijke begrotingen de lasten goed kunnen dragen. 'Lasten en lusten' worden naar draagkracht over de drie gemeenten verdeeld. Hilversum neemt voor 55% procent deel in de exploitatiemaatschappij, Gooise Meren voor 35 procent en Laren voor 10 procent. De Gemeenschappelijke Exploitatiemaatschappij Crailo krijgt een eigen directie.

Hogere ambities

Bestuurlijk woordvoerder namens de gemeenten, de Hilversumse wethouder Wimar Jaeger: "De gezamenlijke aankoop is een ambitieus alternatief voor ontwikkeling door de provincie Noord- Holland of verkoop aan derden. De colleges hanteren voor de ontwikkeling tot duurzame en landschapsvriendelijke wijk hogere ambities dan de provincie. Ook willen de gemeenten meer ruimte maken voor huurwoningen voor lagere en middeninkomens. Bovendien wordt met de gezamenlijke aankoop voorkomen dat verschillende delen van Crailo op uiteenlopende manieren worden ontwikkeld."

De gezamenlijke aankoop voor ontwikkeling, is het resultaat van een onderzoek dat de colleges van Hilversum, Laren en Gooise Meren begin 2017 startten naar de vraag of zij gezamenlijk de gronden konden verwerven van Crailo van de provincie Noord-Holland. Crailo geldt als het laatste grote gebied in het Gooi dat kan worden ingericht voor onze inwoners en ondernemers.

RvS verklaart hoger beroep zonneveld ongegrond

Eemnes Het beroep dat was ingesteld tegen het bestemmingsplan voor het zonneveld in de driehoek Wakkerendijk/Eikenlaan/A1 is door de Raad van State ongegrond verklaard, dat heeft de gemeente Eemnes in een persverklaring laten weten.

De reden hiervoor was omdat tegen het gecorrigeerde bestemmingsplan, dat de gemeenteraad in juli vaststelde, geen zienswijze was ingediend. Ook tegen de bouwvergunning is geen bezwaar gemaakt.

Daarmee is de weg definitief vrij voor plaatsing van circa 13.000 zonnepanelen door KiesZon. Stedin zal de benodigde aansluitingen realiseren. De verwachting is dat het zonneveld in de eerste helft van volgend jaar in gebruik kan worden genomen.

Frank Heijckmann, algemeen directeur van KiesZon: "Deze uitspraak was natuurlijk verwacht, maar het is goed dat we nu officieel een onherroepelijk bestemmingsplan hebben. Met dit veld kunnen we stroom opwekken voor zo’n duizend huishoudens en een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstellingen in het klimaatbeleid van Eemnes."
Niels Rood, wethouder Klimaatbeleid, vult aan: "Nu de procedures achter de rug zijn, is het tijd voor de echte werkzaamheden. Ik ben nog in overleg met KiesZon of de zonnepanelen anders opgesteld kunnen worden, namelijk in een oost-westopstelling. Dan wordt op dezelfde oppervlakte voldoende zonnestroom opgewekt voor achttienhonderd huishoudens.”

BVV'31 wint met grote cijfers van NVC

Blaricum Het eerste elftal van BVV'31 heeft zaterdag in de thuiswedstrijd tegen NVC uit Naarden het doelsaldo flink opgeschroefd.

De Blaricummers wonnen het duel met 15-0. "Wel lekker na de kater tegen Laren", zegt hoofdtrainer Bart Vos. "Maar dit is weer het andere uiterste. Goed voor het doelsaldo, maar echt leuk is het niet. Al kun je beter met 15-0 winnen dan verliezen." Doelpunten waren er van Karim Hamouti (7x), Jeffrey Mirrer (6x) en Martijn Dieterman (1x). De vijftiende treffer kwam van een NVC-speler.

Lezing bij Sociëteit Jan Hamdorff door Singer-directeur Evert van Os

Evert van Os. Foto: Hans van Goozen

Laren Algemeen directeur van Singer Laren, Evert van Os, houdt donderdag 23 november om 20.30 uur een lezing bij de Sociëteit Jan Hamdorff aan de Drift 2.

"Deze gaat over de historie van Singer Laren en de totstandkoming van de recente ingrijpende renovatie van het Singer theater te Laren", laat Evert de Jong namens de Sociëteit weten. Iedereen is welkom.

Sociëteit Jan Hamdorff is een gezelligheidsvereniging voor mannen en dankt haar ontstaan en identiteit aan Het Kroegje van het toenmalige Hotel Hamdorff, de plek waar de sociëteit in 1959 werd opgericht.

De sociëteit beschikt over een eigen gebouw met bar, stamtafel en biljart en kenmerkt zich als een echte vriendenclub van mannen waarvan vele hun maatschappelijke carrière achter de rug hebben en sommige nog werkzaam zijn. "Naast een vaste wekelijkse sociëteitsavond op donderdag zijn er activiteiten als bridge, biljart, golf, wandelen, schaken, debating en culturele of sportieve uitstapjes", gaat De Jong verder.

Gezelligheidsclub voor mannen on ontstaan in Het Kroegje

Park+Bike op Crailo krijgt steun in Laren

Laren Het plan voor een onderzoek naar een fietstransferium op Crailo langs de A1, waarover vorige week in deze krant werd bericht, krijgt veel steun vanuit de Larense politiek. Dat werd duidelijk na de motie van de lokale partijen Larens Behoud en Liberaal Laren en ook PvdA, CDA en VVD.

Vanuit de Hilversumse politiek werd vorige week een plan voor een 'Park+Bike' gelanceerd, op de plek waar voorheen het asielzoekerscentrum zat. Op die manier zouden automobilisten op weg naar met name het Media Park niet meer in de ochtendspits in Hilversum, Laren en Bussum vast hoeven te staan. In plaats daarvan parkeren zij hun wagen op Crailo (daar is al een parkeerplaats) en gaan op de fiets naar het werk.

Volgens de partijen in Laren die de motie hebben ingediend is het nu hét moment om onderzoek te doen naar een fietstransferium. De gemeenteraden van Laren, Hilversum en Gooise Meren praten de komende twee maanden over de mogelijke aankoop van Crailo van de provincie Noord-Holland. In datzelfde voorstel wordt gepleit voor het inpassen van de huisartsenpost en dienstapotheek op het Crailo-terrein, mocht blijken dat deze voorzieningen vanwege de plannen van Tergooi (mogelijke verhuizing van beide functies naar Hilversum) niet op de huidige locatie gehandhaafd kunnen blijven.

Fractievoorzitter Karin Walters van de lokale partij Hart voor Hilversum, die het idee mede presenteerde, wordt nu gezien als de bedenker van het plan. Maar daar is niet iedereen het mee eens.
Bussumer Arie Vijn en zijn zoon Bas beweren namelijk al in 2004 exact hetzelfde plan te hebben gepresenteerd, met ook exact dezelfde argumenten: het is niet duur, goed voor het milieu, goed voor de gezondheid en goed voor de bereikbaarheid. Volgens de Bussumer is het plan er niet gekomen omdat de politiek er nooit serieus naar heeft willen kijken. Hij zegt nu dat de nieuwe 'bedenkers' zijn plan uit het archief hebben opgediept en het nu - in de aanloop naar de verkiezingen - lanceren als een prima idee.

Dat laatste is niet waar, zegt Walters. Zij was niet op de hoogte van het plan-Vijn. "Je kunt je wel afvragen waarom we dit niet eerder hebben bedacht. Nu blijkt dat het dus wel eerder is bedacht. Maar het bedenken is niet de grote kunst, de realisatie ervan wel."

Taxibedrijf Wmo-vervoer failliet?

Laren Taxibedrijf Bestax/Besseling, een grote speler binnen het Wmo-vervoer in de Gooi en Vechtstreek, heeft faillissement aangevraagd. Hoewel de ritten gewoon doorgaan, is de verwachting dat de onrust onder Wmo-taxi gebruikers niet uitblijft.

Dat schrijft wethouder Eric van der Want aan de Hilversumse gemeenteraad. Gemeenten in de Gooi en Vechtstreek hebben voor de uitvoering van de Wmo taxi een overeenkomst gesloten met De Vier Gewesten, dat drie franchiseondernemingen - Verhoeff Taxi, Taxi Hop en Bestax/Besseling- heeft ingezet om inwoners met een Wmo-taxipas daadwerkelijk te vervoeren. Bestax/Besseling heeft veruit het grootste aandeel in de operationele uitvoer en is tevens verantwoordelijk voor de overall planning en klachtenafwikkeling namens de andere twee vervoersbedrijven.

Nu blijkt echter dat Bestax/Besseling faillissement heeft aangevraagd. Dat komt onder meer door het uitvoeren van een aantal verliesgevende opdrachten in het kader van het leerlingenvervoer. Volgens Bestax/Besseling hebben deze verliesgevende opdrachten de financiële reserves van het bedrijf zwaar aangetast. Overigens heeft het Amersfoorste bedrijf in deze regio nooit uitvoering gegeven aan het leerlingenvervoer.

Daarnaast verloor Bestax/Besseling enkele grote aanbestedingen in het land en liepen de personeelskosten - door een stijging van het ziekteverzuim tot een recordhoogte van 10 procent - flink op. "Door nu het faillissement aan te vragen, heeft Bestax/Besseling goede hoop dat de andere bedrijfsonderdelen kunnen voortbestaan", schrijft Van der Want.
De wethouder meent dat het de verantwoordelijkheid van 'De Vier Gewesten' is om - als formele contractpartner- maatregelen te treffen, zodat continuïteit van het vervoer van Wmo-taxi gebruikers wordt geborgd. Bestax/Besseling meent dat de werkzaamheden vooralsnog worden voortgezet. De komende periode moet blijken of er een overname komt van de dienstverlening rondom het Wmo-Taxi vervoer of dat dit bedrijfsonderdeel volledig wordt beëindigd.

De Gooise gemeenten hebben de curator van Bestax/Besseling en De Vier Gewesten (als formele contractpartner) verzocht om op zeer korte termijn aan te geven hoe de continuïteit van het vervoer wordt geregeld.

Grote alcoholcontrole aan het begin van het weekend

Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes Op de Wakkerendijk vond vrijdag tussen 16.00 en 18.00 uur een alcoholcontrole van de politie plaats. "Hierbij had één persoon te veel gedronken. Ook werden twee bekeuringen uitgedeeld voor het niet dragen van een gordel", aldus een politiewoordvoerder. Ook in Bunschoten werd op drankgebruik onder bestuurders gecontroleerd. In totaal werd er 960 keer geblazen.

Spectaculair record Dorcas-inzameling

Jan Stern van de Evangelische Gemeente Eemnes. Foto: PR

Eemnes De Dorcas-inzamelingsactie van afgelopen zaterdag heeft 150 complete voedseldozen van ruim 20 euro per stuk opgeleverd. "Een overdonderend succes", noemt organisator Jan Stern dit.

"Vooral de 'smulpakketten' met allemaal lekkere zoete hapjes voor de kinderen werden veel gekocht. Ik vind het met name voor kinderen zo erg dat zij honger lijden. We hebben zo veel liefdevolle en warme woorden mogen ontvangen van de klanten van de Boni, dat we nu op wolkjes lopen."

Gooise gemeenten één geheel in regionaal Monopoly

'Dit is een goede mix waar 't Gooi voor staat'

De twee burgemeesters tonen het spelbord tijdens de presentatie. Foto: Bob Awick

Laren De Gooise gemeenten (zonder Weesp) gebroederlijk bij elkaar. Het is het ideaalbeeld van de lokale bestuurders in 't Gooi en de Vechtstreek die pleiten voor één grote Gooise gemeente. Op het woensdagavond gelanceerde 'Monopoly 't Gooi' is het werkelijkheid.

'Locaties op bord zijn goede mix waar
't Gooi voor staat'

De lancering vond plaats in Singer een paar dagen nadat duidelijk werd dat Weesp niet in zee wil gaan met Gooise Meren, maar zich mogelijk aansluit bij Amsterdam. Dat Weesp niet op het bord staat, is dus een logische gedachte.
Het theater in Laren is in het spel een van de vier 'stations'. De overige drie zijn het Muiderslot, Gooiland en Spant!: de culture hotspots in de regio.
De gemeenten die wel op het bord staan zijn (in volgorde vanaf Start) 's-Graveland (Natuurmonumenten, Trompenburgh), Muiderberg (Herbergh De Echo, Groote Zeesluis, Graaf Floris V), Huizen (Oude Centrum, Oude Haven, De Krachtcentrale), Hilversum (Raadhuis, Mediapark, De Jonge Haan), Bussum (Watertoren, Landstraat Noord, De Koperen Kraan), Naarden (Grote Kerk, Arsenaal, Tinfabriek), Laren (Poffertjeskraam De Haan, Papageno Huis, Cha!) en Blaricum (IJssalon De Hoop, The Red Sun).

Bedenkers Bert-Jan Koekkoek en Wijnand den Uyl zijn ruim een jaar bezig geweest om van het wereldberoemde spel een regionale editie te realiseren. Het bleek vervolgens een hele klus om te bepalen welke locaties een plekje op het bord zouden krijgen. En waar op dat bord. En wilden alle partijen wel meedoen. Maar, zei Koekkoek, gezien de reacties van nu blijkt wel dat het bij iedereen leeft.
Burgemeesters Han ter Heegde (Gooise Meren) en Rinske Kruisinga (Laren) ontvingen de twee eerste exemplaren. Die eerste is blij dat zijn gemeente zo flink is vertegenwoordigd op het bord. Bovendien staat de Vesting in het midden zeer prominent afgebeeld. "Met de kerst ga ik het samen met de kinderen lekker spelen", zegt Ter Heegde. "Eerder gaat gezien de drukke agenda niet lukken."
Het spel is mede tot stand gekomen dankzij Identity Games. Tijn Hoendervangers van de spelontwikkelaar meent dat de Gooise editie zich onderscheidt door de verschillende plaatsen op het bord. Vaak is het alleen één stad met straatnamen in plaats van locaties dat een Monopoly uitbrengt. "Dit is een goede mix waar 't Gooi voor staat", zegt hij.

Het spel is nu te koop voor 49,95 euro bij Intertoys Den Uyl in Bussum, of online via www.gooischspel.nl. Er zijn enkele duizenden spellen in voorraad.

Jack's Casino geopend in hotel De Witte Bergen Eemnes

Interieur van Jack's Casino. Foto: JVH

Eemnes Jack's Casino heeft afgelopen weekend haar nieuwste vestiging in Van der Valk hotel De Witte Bergen in Eemnes geopend.

In het luxe ingerichte Jack's Casino Eemnes-De Witte Bergen kunnen liefhebbers een (ont)spannend spelletje spelen op een van de bijna tweehonderd speelplekken. Het casino biedt van 's ochtends vroeg tot in de vroege nacht voor ieder wat wils. De entree, hapjes en drankjes zijn gratis.

Allure

Entree en parking worden komende tijd gerealiseerd

"Ook in Eemnes is er veel zorg en aandacht besteed aan de ruimte, design en kwaliteit", zegt Eric Olders, CEO JVH gaming & entertainment. "Het resultaat is echt prachtig en straalt een internationale allure uit die bijzonder goed past bij het Gooi. Het is ons wederom gelukt om onze gasten puur speelgenot in een luxe en veilige omgeving te bieden."

Binnen is het casino helemaal klaar. De entreepartij en parking van Jack's Casino Eemnes-De Witte Bergen worden de komende maanden gerealiseerd.

Nieuwe uitdaging voor Mark de Haas (GSF)

Mark de Haas verlaat de Gooise Scholen Federatie. Eigen foto

Laren Bestuurder Mark de Haas (54) verlaat per 5 maart 2018 de Gooise Scholen Federatie. Hij gaat aan de slag als senior consultant bij BMC-Advies.

De Hilversummer is na ruim negen jaar onderwijsbestuur toe aan een nieuwe uitdaging en brengt in zijn nieuwe functie zijn bestuurlijke ervaring in bij het adviseren van onderwijsinstellingen.

De Haas is vanaf augustus 2008 werkzaam als lid van het college van bestuur van de Gooise Scholen Federatie (GSF). Als bestuurslid van de GSF is hij verantwoordelijk voor financiën, huisvesting, ICT en de ondersteuning van de scholen. Ook is hij voorzitter van de Kring van Schoolleiders in het Gooi.

Zonnepanelen

In de afgelopen jaren heeft De Haas voor de Gooise Scholen Federatie enkele grootschalige huisvestingsprojecten gerealiseerd, zoals de nieuwbouw van de Gooise Praktijkschool, de sporthal van het Vechtstede College en de revitalisatie van Huizermaat. Ook de plaatsing van zonnepanelen op alle schoolgebouwen van de GSF is onder zijn verantwoordelijkheid tot stand gekomen. Tevens heeft de GSF flinke stappen genomen op het gebied van ICT en is de financiële bedrijfsvoering van de organisatie op orde.

Robert-Jan Simons (voorzitter raad van toezicht) en Kees Elsinga (voorzitter college van bestuur) betreuren het vertrek van De Haas, maar respecteren zijn besluit. In februari zal de GSF op passende wijze afscheid nemen van De Haas.
In de Gooise Scholen Federatie werken acht scholen voor voortgezet onderwijs samen in de regio Gooi en Vechtstreek. Met ruim zevenduizend leerlingen en achthonderd medewerkers is de GSF een van de grootste onderwijsinstellingen in de regio.

Sinterklaas op 25 november in Eemnes

Eemnes Sint Nicolaas komt zaterdag 25 november naar Eemnes. Met de boot vaart hij over de Eemnesservaart richting het evenementenplein, alwaar het Spaanse gezelschap rond 13.00 uur wordt opgewacht en feestelijk ontvangen door de Pietenband en Danspietjes.

Op het bordes van restaurant Het Oude Raadhuis verwelkomt burgemeester Roland van Benthem de sint en worden sinterklaasliedjes gezongen.

Kom verkleed

Vervolgens vertrekt Sinterklaas in een open limousine naar winkelcentrum De Minnehof en de Pietenband gaat mee. Alle kinderen worden opgeroepen om verkleed als sint of piet in de optocht mee te lopen, achter de muziek aan. Daarmee zijn prijzen te winnen. Deze worden bij het winkelcentrum uitgereikt.

De Hilt

Vanaf circa 14.30 tot 16.30 uur mogen de kinderen tot en met 6 jaar bij Sinterklaas op schoot in sportcentrum De Hilt aan de Hasselaarlaan 1c.

Dijksound doet ook mee aan Grote Clubactie

Eemnes Popkoor Dijksound doet ook mee aan de Grote Clubactie. De verdiensten worden ingezet voor benefietoptredens.

Peter Oosting, actiecoördinator van het Eemnesser popkoor: "Dit jaar hopen wij met de opbrengst extra zanglessen voor het koor te realiseren. Maar nog belangrijker: we willen graag nog vaker gratis optreden voor maatschappelijke organisaties of goede doelen. Voor onze kosten van die gratis optredens kunnen wij de steun van onze omgeving dus goed gebruiken."

Digitaal

Een lot kost 3 euro, waarvan 80% direct naar de club gaat. De leden van het popkoor gaan niet langs de deuren, maar gaan digitaal zo veel mogelijk loten verkopen. Via www.clubactie.nl/actie/PopkoorDijksound kunnen mensen die Dijksound willen steunen loten kopen. De link is ook te vinden op www.dijksound.nl.

De trekking van de Grote Clubactie vindt plaats op 13 december 2017. Vanaf 14 december staat de trekkingsuitslag op clubactie.nl.

66-plussers doen fitheidstest in De Hilt

Foto: Gemeente Eemnes

Eemnes Samen met Sportservice Provincie Utrecht en de Eemnesser Gymnastiek Vereniging (EGV) heeft de gemeente Eemnes een beweeg- en gezondheidsprogramma ontwikkeld: 'Sociaal en Vitaal in Eemnes'. Afgelopen zaterdag was in De Hilt de aftrap van het gezondheidsprogramma met een gratis en vrijblijvende fitheidstest voor alle Eemnessers van 66 jaar en ouder. Wethouder Jan den Dunnen was erbij om de eerste deelnemers te verwelkomen.