Laarder Courant de BEL

8 augustus 2018

Laarder Courant de BEL 8 augustus 2018


Drukke maand brandweer Laren

LAREN Brandweer Laren heeft een drukke maand achter de rug, meldt het korps op haar Facebookpagina. De vrijwilligers rukten maar liefst 32 keer uit.

"De uitrukken varieerden van een woningbrand, natuurbrand, dier in nood, stormschade, liftopsluiting tot assistentie aan de ambulance op de heide. Het is een zeer druk jaar. Tot nu toe is de brandweer van Laren al 177 keer uitgerukt. Om dat even te vergelijken: in heel 2017 was dit 167 maal en we zijn net over de helft van het jaar. Net als het weer zal ook de brandweer van Laren alle records gaan breken. Post Laren rukt niet alleen voor haar Larense burgers uit, ook de buurgemeenten doen zeer regelmatig een beroep op de Laarders."

Vrijwilligers

De brandweer gebruikt de post meteen om de werkgevers van de vrijwilligers te bedanken en om nieuwe vrijwilligers te vinden: "De vrijwilligers, vaak zelfstandige ondernemers, laten hun werk vallen als de pager gaat en gaan naar de kazerne toe om anderen hulp te bieden. Dat kost hen veel tijd waar ze hun klanten voor moeten laten wachten. Maar ook de werkgevers die hun personeel laten gaan zijn we dankbaar voor de beschikbaarheid van het personeel. Zonder de vrijwilligers geen hulp aan de burger, dus ben je geïnteresseerd in de brandweer of ben jij de man/vrouw die we zoeken? Kom dan gerust langs of meld je bij ons aan."

Politie zoekt man die pint met gestolen pas

EEMNES De politie is nog steeds op zoek naar een man die bij supermarkten in Huizen ruim 1.500 euro heeft gepind, nadat hij op 2 november 2017 een pinpas buit heeft gemaakt bij een inbraak in Eemnes.

"Tot nu toe hebben we drie tips over deze zaak ontvangen, maar met die informatie was het niet mogelijk de zaak op te lossen. Daarom stellen we onze vragen nogmaals, in de hoop dat het de gouden tip oplevert", meldt de politie.

Inbraak

De pas werd gestolen bij een inbraak in een woning aan de Raadhuislaan in Eemnes op donderdagavond 2 november 2017. De bewoonster is niet thuis en het hele huis wordt overhoop gehaald. Als ze thuiskomt, ontdekt ze dat haar portemonnee met daarin haar bankpas is verdwenen. Al snel wordt er met de pas ruim 1500 euro van haar rekening gepind. Dat gebeurt bij twee supermarkten in Huizen.

Bewakingsbeelden

Op bewakingsbeelden van beide winkels is te zien hoe een man bij de geldautomaat in de winkel geld opneemt. Op onze website LaarderCourant.nl staan deze beelden. Bij een van de winkels doet hij ook nog wat boodschappen die hij met de gestolen pas afrekent.

Signalement

Het signalement van de man is: lichtgetinte huidskleur, lengte ongeveer 1,75 meter, smal postuur en een kortgeschoren baardje. Hij droeg een zwarte trainingsbroek van het merk Adidas met witte verticale strepen en een wit Adidas merk op het bovenbeen en een grijze/zwarte bodywarmer van het merk Nike.

Herkennen

De politie vraagt mensen die de verdachte herkennen of weten wie hij is te bellen met de gratis Opsporingstiplijn van de politie via 0800-6070. Wie anoniem wil blijven kan dit gratis doen via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Je ogen uitkijken bij luchtgekoelde VW's op 'Kleine raampjes dag'

Foto: Bob Awick

LAREN Bezoekers konden zondag weer hun ogen uitkijken op Plein 1945 in Laren. Hier stonden honderden VW Kevers opgesteld en meer. Ook de bekende VW busjes stonden er. Het evenement is georganiseerd door de Luchtgekoelde VW Club Nederland die als doel heeft het behoud van de luchtgekoelde Volkswagen, zo origineel als mogelijk.

Laura Elsman

Laura Elsman heeft veel succes met haar webcam als online videocoach voor vrouwen. Foto: Marleen Sahetapy

Zij leert vrouwen hoe zij zichzelf kunnen presenteren voor de webcam: "Ik heb zelf gezien wat succes betekent. Het maakt je blij, gelukkig en voldaan."

7

Medewerker Museale Presentaties
In de Museale Werkgroep van Geologisch Museum Hofland helpen met verbeteren bestaande tentoonstellingen, opzetten nieuwe tijdelijke en/of minitentoonstelling ten behoeve van themadagen en assisteren bij wisseltententoonstelling. Dit geldt voor de inhoud zowel als de uitvoering. Affiniteit met het tentoongestelde is voorwaarde. Kennis van een van de gebieden geologie, archeologie of biologie is belangrijk voor goed functioneren. Maar praktische inbreng voor de opbouw en realisatie is ook erg belangrijk. Werktijden: elke dinsdagmorgen en om de week een werkbespreking in tijden van het bedenken en uitvoeren van een nieuwe tentoonstelling. Contactpersoon: Dick Borger van Geologisch Museum Hofland te Laren, telefoon 035-6234631/5382520 (museum) of vrijwilligers@geologischmuseumhofland.nl.
Telefoniste ANWB AutoMaatje BEL
Kunt u zich mondeling goed uitdrukken en wilt u als matchmaker voor ANWB AutoMaatje aan de slag? Dan bent u hier aan het juiste adres. Vanuit onze locatie beantwoordt u de telefoon als deelnemers bellen voor een ritje bij hen in de omgeving. Werktijden van 9.00 tot 12.30 uur. Werkadres in Huizen. Contactpersoon: Marjolein Post van Versa Welzijn/Impuls, telefoon 06-13966050 of mpost@versawelzijn.nl.
Medewerker digitaal fotoarchief
De Historische Kring Laren heeft veel foto's die gescand en digitaal gearchiveerd moeten worden. Om die reden zijn wij op zoek naar een vrijwilliger die bekend is met computers, Adobe en Photoshop. Hij/zij zal deel uitmaken van het archiefteam. Werktijden: er wordt iedere woensdagmiddag 2,5 uur gewerkt in De Lindenhoeve in Laren. Contactpersoon: Bas Holshuijsen van De Historische Kring, telefoon 06-50640309 of info@historischekringlaren.nl.

Stagebegeleider
Een jongere helpen bij het uitvoeren van haar/zijn werkervaringsplek. Samen onder andere een lunchbuffet voorbereiden bij een non-profitorganisatie in 't Gooi. Het is een stage van 8 uur onder begeleiding van zorgprofessional en ervaren vrijwilliger. Werktijden tussen 09.00 tot 15.00 uur. Contactpersoon: Diana Tarmidi van Papageno Huis in Laren, telefoon 035-5388091/06-10824825 of vrijwilliger@stichtingpapageno.nl.

Voor actuele vacatures kunt u ook tijdens de zomervakantie onze vacaturebank op www.versavc.nl raadplegen. Van 23 juli tot en met 31 augustus is de Vrijwilligerscentrale gesloten.

Weerbericht

Overgang naar licht wisselvallig weer, minder warm

Het blokkerende hogedrukgebied trekt deze week eindelijk naar het oosten weg. Een uitloper van een lagedrukgebied bij IJsland zakt vanaf donderdag uit tot over het Noordzeegebied. Er kunnen enkele (onweers)buien vallen met enige afkoeling. Of dit het einde is van de droogte is nog onzeker. Waarschijnlijk wordt het licht wisselvallig weer bij een normale temperatuur.

Donderdag en vrijdag

Nadat later op woensdag verspreid enkele onweersbuien zijn gevallen wordt het donderdag en vrijdag enigszins wisselvallig met kans op enkele (onweers)buien. Tussendoor is er ook enige ruimte voor de zon. De wind gaat uit een richting waaien tussen zuid en west, wat lang niet is gebeurd. Het is minder warm. De maximum temperatuur valt terug naar circa 22 à 23 graden.

Het weekeinde

Voor het weekend is de verwachting bij het schrijven van dit weerbericht nog onzeker. Het meest waarschijnlijke is dat het licht wisselvallig weer zal blijven. Er zijn perioden met zon maar er kunnen verspreid ook enkele buien tot ontwikkeling komen. Er waait een matige westenwind. De maxima liggen tussen 20 en 25 graden wat normaal is voor half augustus.

Weetje

Juli 2018 was met 340 uren zon een recordzonnige juli. Het was zelfs de zonnigste maand ooit. Het oude record stond op 331 zonuren in mei 1989. Juli was ook recorddroog met in onze regio slechts 4 à 5 mm neerslag tegen 80 mm normaal. Met een gemiddelde temperatuur van 20.7 graden was juli de op twee na warmste. Alleen juli 2006 en juli 1994 waren warmer.

Stadskoor Eemnes zoekt enthousiaste zangers

EEMNES Stadskoor Eemnes begint 27 augustus weer met repeteren en is op zoek naar enthousiaste zangers die mee willen doen.

"Heb je enige ervaring met zingen en ben je alt of tenor? Kom dan langs. Maar ook als je sopraan of bas bent kun je ons komen overtuigen om met ons mee te zingen. 'Van muziek word je niet alleen gelukkiger, maar ook gezonder', zegt neuropsycholoog Erik Scherder. Dat onderschrijven wij van harte", start de oproep van het koor.
Komend jaar werkt Stadskoor Eemnes aan een wereldpremière: het koor neemt Dido & Aeneas van Purcell in reprise maar dan in de Nederlandse vertaling. "Dezelfde noten met nieuwe teksten, dat vinden we spannend en uitdagend. We zijn nu al nieuwsgierig naar het resultaat maar gelukkig is er nog even tijd om het ons helemaal eigen te maken. Een ideaal moment voor nieuwe mensen om in te stappen en mee te reizen naar de uitvoering in maart 2019."
Stadskoor Eemnes omschrijft zichzelf als een eigenwijs amateurkoor met klassiek repertoire. "Plezier hebben in het samen muziek maken is onze grote drijfveer waarvoor we elke maandagavond bij elkaar komen. We repeteren serieus, met aandacht en met humor. Onze vaste dirigenten Tobias en Berend zijn bevlogen jonge gasten die studeerden aan het Utrechts Conservatorium en die elkaar perfect aanvullen."
De repetities vinden plaats op maandagavonden van 20.30 tot 22.30 uur in het IJsclubgebouw 'De Vaart', aan de Stadwijksingel 1 in Eemnes. Voor informatie kunnen belangstellenden bellen met Veronika Hofstede 06-16531548 of mailen naar info@stadskooreemnes.nl. Meer informatie staat ook op stadskooreemnes.nl.

Wandelen met gids in Laren

LAREN Laren heeft een heuse gids die het dorp op zijn duimpje kent: Vincent Hilhorst. Hij laat de mooiste plekjes van het dorp zien.

Wie een familiedag of een persoonseelsuitje heeft, kan de gids inschakelen voor een tochtje te voet door het mooie dorp Laren. Hij neemt de deelnemers mee naar plekjes waar ze nog nooit zijn geweest. Op verzoek kan de gids beide kerken in Laren bezoeken, zowel de St. Jansbasiliek als de Johanneskerk. Deze laatste kerk is het oudste monument van Laren (uit 1521).

Verhalen

De gids laat zijn bezoekers ook wat huizen zien waar de schilders van de Larense School hebben gewoond. Hij weet hoe straten en huizen aan hun namen komen en weet daar boeiende verhalen over te vertellen.

Gids Vincent Hilhorst is bereikbaar via 06-10104866 en vincenthilhorst88@gmail.com.

Historische Kring Laren is op zoek naar vrijwilligers voor zijn archief

'Het geeft veel voldoening om meer te weten over geschiedenis dorp en inwoners'

Het archief is 'het hart' van Historische Kring Laren. Er komt steeds meer materiaal bij en de ploeg vrijwilligers is door omstandigheden kleiner geworden.

Auto's op de Rijksweg, midden jaren dertig, ter hoogte van de Witte Bergen. Waar de weg ligt op de foto, is nu de middenberm van de A1. Foto's: HKL

LAREN Historische Kring Laren (HKL) is op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor zijn archief in historisch centrum De Lindenhoeve. "Werken in het archief van de HKL geeft veel voldoening," zegt Ingeborg Capitain, zelf actief als vrijwilliger om bij te dragen aan het bewaren, bestuderen en etaleren van de geschiedenis van Laren.

Ingeborg is opgegroeid in Laren, is er ook getrouwd en heeft er gewerkt. Na een tijd elders te hebben gewoond, kwam zij begin 2017 terug in Laren. "Het is er altijd al geweest, maar eigenlijk pas de laatste jaren realiseerde ik me hoe ongelofelijk mooi Laren toch is en dat het veel te bieden heeft. Ik deed in Amsterdam ook al vrijwilligerswerk en het leek me leuk om dat in Laren voort te zetten en ik heb me aangemeld bij de HKL. De voldoening die ik er uit haal, is dat ik door deze werkzaamheden zoveel meer te weten kom over de geschiedenis van Laren als dorp, maar ook van de voormalige bewoners en het ontstaan van de Erfgooiers."

Hart

V.l.n.r.: Ingeborg Capitain, Bep de Boer en Gerard Morsink.

'Het is leuk om hiermee bezig te zijn, omdat je verbanden kunt leggen'

Het archief kan gerust 'het hart' van de historische kring genoemd worden, want om geschiedenis te kunnen bestuderen en etaleren moet er natuurlijk wel historisch materiaal verzameld zijn en worden. Dat materiaal moet ook nog kunnen worden teruggevonden. Pionier van het archief en ook actief als redactielid van het periodiek van de HKL, het Kwartaalbericht, is Bep de Boer: "Ik ben begonnen met het archief toen de Lindenhoeve 'klaar was voor gebruik'. Dat was in 2001. Op de deel was nog niets en daar stond één grote tafel. Op die tafel lag een enorme verzameling van spullen die de leden hadden geschonken. Alles lag door elkaar. Dus ben ik in het najaar van 2001 begonnen met uitzoeken. Door met archiefdozen van A tot en met Z alles op een rijtje te zetten en te vullen met de juiste letter is het archief geworden wat het nu is. Later kregen we er drie bureaus bij en kwam er ook computerapparatuur met scanners om foto's en ansichtkaarten te kunnen digitaliseren", vertelt Bep. Hij houdt, geordend op jaren, ook een hele reeks mappen met krantenknipsels over Laren bij, die mede de basis vormen voor zijn redactionele bezigheden.
Op de Beeldbank van de HKL-website, die de komende tijd gemoderniseerd zal worden, zijn de eerste resultaten te zien van de fotoscanwerkzaamheden. Gerard Morsink heeft zich hierop toegelegd. Hij is geboren en getogen Laarder en laat enthousiast foto's zien die hij bij z'n werkzaamheden tegenkwam. Zoals de boerderij aan de Smeekweg waar hij vroeger gewoond heeft, een foto van de Sint Jansprocessie op de Hilversumseweg met villa Vita Nuova in de verte - nog zonder snelweg A1 - en een foto van oude auto's op de Rijksweg. Gerard vertelt: "Het is leuk om hiermee bezig te zijn, omdat je verbanden kunt leggen." Zo zag hij op een foto dat de kruising bij het Bonte Paard er vroeger anders uitzag dan nu en schreef daar een artikel over voor het Kwartaalbericht. "Je zou eigenlijk elke week iets uit het archief moeten halen en daar aandacht aan besteden, 'het juweeltje van de week' of zoiets."
In het hart van de HKL is veel werk te doen. Elke dag komt er geschiedenis bij die bewaard en geordend moet worden. Zo kreeg de historische kring onlangs het archief van de bekende Laarder Ernst Wortel erbij. Ingeborg is begonnen dat op te bergen en te ordenen, maar ook in het eigen archief is veel werk te doen. Wie een steentje bij wil dragen is van harte welkom. Om verschillende redenen, zoals overlijden en ziekte, is de ploeg kleiner geworden. Ingeborg: "Als we de voortgang willen continueren moeten er zeker mensen bijkomen, het liefst ook met enige computerkennis. Historische Kring Laren - en het archief in het bijzonder - is een plek is waar een ieder, jong of oud, die de schoonheid van Laren ziet en wil uitdragen - en behouden uiteraard - welkom is." Ook Bep en Gerard vinden dat het archief extra handen en hersens goed kan gebruiken.

Belangstellenden kunnen zich melden bij HKL-bestuurslid Thijmen van der Zwaan via 06-21970502 of th.zwaan@gmail.com.

Secretaris Karel Marks (65): 'Geen deadline, geen stress'

Secretaris Karel Marks in zijn tuintje. Foto: Jacqueline Roest

Eemnes Karel Marks, secretaris van volkstuinvereniging De Eemakker, is nog maar een beginnende tuinder. Zijn echtgenote wist hem te bewegen tot het nemen van een volkstuin.

Na een aantal maanden op de wachtlijst te hebben gestaan, werd de gepensioneerd accountant een volkstuin (150 m²) toegewezen. "In de herfst van 2013 stond ik met mijn kantoorhanden in de kou, in de mist te spitten en te wroeten in de tuin. Om het leed te verzachten kreeg ik van mijn echtgenote een tuinhuisje cadeau. Inmiddels had ik ook een ambitieus tuinplan gemaakt, qua inrichting wat afwijkend van de meer 'traditionele' inrichting. Zo maakte ik met behulp van houten borders diverse figuren in de tuin, zoals yin yang, bloem, krakeling en 'figureerde' wat met tuin- en gaashekken. Niet om een evenwichtige of mogelijke meeropbrengst te bewerkstelligen, maar gewoon omdat ik wat anders wilde", aldus Marks, die tuinieren qua geest een ontspannende bezigheid vindt. "Het is heerlijk om gedachteloos bezig te zijn. Aan de andere kant is het ook een inspannende bezigheid waar je tijd voor vrij moet maken. Het is een hele uitdaging om een zaadje tot vrucht te laten opbloeien en uiteindelijk te oogsten. Op mijn tuin verbouw ik sla, andijvie, spinazie, bieten, prei, sperziebonen, snijbonen, wortels, diverse koolsoorten, courgettes, meloenen, uien en rabarber, maar ook tomaten, aubergines en asperges. Natuurlijk ontbreken de aardappels niet. Verder zijn er fruitstruiken en een kruidentuintje." Marks vindt de wereld achter het tuinieren een mooie wereld. "Geen deadlines, geen stress. Mijn enige deadline is dat ik op tijd thuis ben om het eten klaar te hebben als mijn echtgenote van haar werk komt."

Wilt u als Eemnesser in aanmerking komen voor een volkstuin? Meer info op www.eemakker.nl.

John Kukupessy

John Kukupessy (68) woont sinds 1969 in Blaricum. In zijn werkzame leven was hij ICT'er. Hij is gepensioneerd.

Trots ben ik op...?
"Ons gezin, mijn afkomst, onze familie, wat ons allemaal bindt."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Krant lezen, tuinieren, golfen en vissen."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Thomas Matulessy alias Pattimura."

Waar maak je je zorgen om?
"De toekomst van onze kinderen en kleinkinderen, de verharding in de maatschappij en de opwarming van de aarde."

Wat is je favoriete plek in Blaricum?
"Onze achtertuin."

Blaricum mist nog ...?
"Een socialere cohesie."

Mijn energie haal ik uit...?
"Uit de dag van morgen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De plaatselijke politiek. Wordt er wel door de provincie naar de plaatselijke politiek, in verband met de zelfstandigheid, geluisterd?"

Favoriete jaargetijde?
"De lente, omdat dan de dagen langer worden en de mensen vrolijk worden."

Mijn wens voor het dorp is?
"Dat er betaalbare huur- en koopwoningen komen, het dorp weer herkenbaar wordt en dat nieuwe inwoners ook opgaan in de samenleving."

Wat zou je nooit (meer) doen en waarom?
"Mensen onnodig kwetsen omdat ik anders ben."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Voor het 3-gangenmenu bij restaurant 't Pakhuus in Oudeschild op Texel."

Favoriete muziek?
"Ouderwetse soul en traditionele Indonesische muziek."

Vrijwilliger van het jaar Blaricum nomineren

BLARICUM De gemeente Blaricum houdt donderdag 11 oktober weer een vrijwilligersavond. Tijdens deze avond wordt ook altijd de Vrijwilliger van het jaar bekendgemaakt. Kandidaten hiervoor kunnen tot 20 september worden genomineerd.

"Kent u een hulpouder op school, een mantelzorger, een buurman of -vrouw die altijd klaarstaat voor een oudere of hulpbehoevende bij u in de buurt, een vrijwilliger bij een sportvereniging of in de kerk, die het verdient in het zonnetje gezet te worden? Geef deze vrijwilliger (of groep vrijwilligers) dan aan ons door met een duidelijke motivatie waarom hij/zij in aanmerking komt voor de titel 'Vrijwilliger(s) van het jaar'. Dit kan tot 20 september door een e-mail te sturen naar martina.taris@belcombinatie.nl", aldus de oproep van de gemeente op haar website.

Uit de nominaties kiest het vrijwilligerscomité de 'Vrijwilliger van het jaar'. Ook kan de aanmoedigingsprijs voor vrijwilligers onder de achttien jaar uitgereikt worden. Tijdens de vrijwilligersavond wordt bekendgemaakt wie de titel krijgt en de bijbehorende trofee in ontvangst mag nemen.

Expositie Marja Ormeling en Els de Graaf in BEL-kantoor

EEMNES Werk van de Blaricumse kunstenaars Marja Ormeling en Els de Graaf is tot en met 4 september te zien in de vitrines van het BEL-kantoor aan de Zuidersingel 5. Marja toont naast kleine schilderijen, kleurrijke objecten gemaakt van epoxy, oftewel kunsthars. Van beeldhouwer Els de Graaf zijn intieme bronzen beelden te zien. De tentoonstelling is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren.

Straatprijs Postcode Loterij valt op Kaper

BLARICUM Een grote verrassing voor drie deelnemers van de Postcode Loterij in Blaricum vorige week. Op hun postcode 1261 ME aan de Kaper is de PostcodeStraatprijs gevallen.

Twee winnaars kregen 25.000 euro en een winnaar 12.500 euro. Onder de winnaars van deze Straatprijs is tevens een auto verloot.

Extra Straatprijzen

In de maand juli maakt de Postcode Loterij extra veel deelnemers blij met de PostcodeStraatprijs. Naast de vijf reguliere Straatprijzen die de Postcode Loterij in juli uitreikt, worden deze maand nog eens 20 extra Straatprijzen uitgereikt. De meeste winnaars ontvangen 25.000 euro per lot, omdat zij met de StraatprijsVerdubbelaar meespelen. Anders is het winnende bedrag 12.500 euro per lot.

7 / 16

"Ik heb zelf gezien wat succes betekent. Het maakt je blij, gelukkig en voldaan"

Laura Elsman leert vrouwen hoe zij zichzelf kunnen presenteren voor de webcam

Drie jaar geleden declareerde zij nog op basis van 'uurtje-factuurtje'. Nu heeft videocoach Laura Elsman een florerende onderneming.

Laura Elsman heeft veel succes met haar webcam als online videocoach voor vrouwelijke ondernemers. Foto: Marleen Sahetapy

Blaricum 'Groter durven denken'. Volgens Laura Elsman is dat de sleutel tot haar succes als ondernemer. Zij leert vrouwen zichzelf te presenteren voor de webcam. "Video is een goed en nog onderschat medium als het gaat om 'personal branding", is haar stellige overtuiging. "Daarbij dwingt een vlog om uit je eigen comfortzone te stappen. Vrouwen die mijn events bezoeken, ontdekken hun eigen kracht."

"Ik maakte als freelancer bedrijfsvideo's en declareerde op basis van 'uurtje-factuurtje'. Tot drie jaar geleden", blikt Elsman terug, die daarvoor in loondienst werkte als schrijvend journalist en hoofdredacteur van een Rotterdamse nieuwszender.
"Ik merkte dat ik op deze manier nooit echt een goed belegde boterham zou verdienen. Bovendien vond ik dat ik stilstond met mijn onderneming. Om daar verandering in te brengen, ben ik bekende en succesvolle vrouwen gaan volgen. Ik googelde wat ze deden en vooral hoe ze dingen voor elkaar kregen. Waarom krijgen zij aandacht? Ontvangen zij wel die eervolle nominatie?" Het antwoord was verrassend simpel, ontdekte ze. Wie groot durft te denken, strijkt ook met de eer.
Elsman gooide het roer om en besloot zich voortaan te focussen op het coachen van vrouwen. Haar eerste zakenvrouwendiner organiseerde zij in een restaurant in de Amsterdamse Zuid-As.

Ze is in haar eigen woorden na afloop 'met gierende banden' teruggereden naar 't Gooi. Het eten was slecht, de mensen van het restaurant waren onaardig en de locatie in Amsterdam voelde niet goed. Samengevat was dit de enigszins twijfelachtige conclusie die ze uit haar eerste event kon trekken. "Waar dan wel? was toen de vraag. Ik woon sinds tien jaar in 't Gooi en ben gewoon eens om mij heen gaan kijken", zegt Elsman nu. "In de Goede Gooier heb ik mijn thuishaven gevonden. Ik organiseer er nog altijd mijn events."
Zowel op haar events als online trainingen leren vrouwen vloggen en zich presenteren voor de webcam. "Video is een heel sterk medium als de filmpjes levendig zijn en technisch goed in elkaar zitten", legt Elsman uit. "Het is jammer dat mensen vaak niet aan film denken als ze een boodschap willen overbrengen. Ze laten daar echt kansen liggen."

Voor inspiratie heb ik bekende en succesvolle vrouwen online gevolgd

Vrouwen die bij haar aankloppen zijn zelf ook ondernemer. Elsman coacht bijvoorbeeld stijlcoaches, interieurstilisten en social media-adviseurs. "Dat zijn natuurlijk beroepen bij uitstek waarvoor 'personal branding' belangrijk is, maar eigenlijk is video geschikt voor iedereen die een eigen gezicht wil geven aan een onderneming."

Behalve videocoach wil Elsman ook een inspirator zijn voor vrouwen. "Ik heb zelf gezien wat succes betekent. Het maakt je blij en voldaan; dat gevoel wil ik ook graag overdragen aan anderen", is haar vervolg. "Vrouwen hebben twee kanten: een donkere kant en een kant die meer 'out-going' is. Ik zou graag zien dat zij zich meer laten leiden door hun trots en zelferkenning. Video helpt hen om deze eigen kracht te vinden."

Mensen denken ten onrechte niet snel aan video als medium

Eind augustus viert ze haar kroonjaar als ondernemer met een groot video-event. In vijf vlogbusjes rijden de deelnemers tussen verschillende mooie locaties in 't Gooi. Op hun telefoon ontvangen ze opdrachten. Aan het einde van de rit, komt iedereen bij elkaar in de Goede Gooier. Elsman: "Dan gaan we lekker eten, netwerken en elkaar inspireren met videotips. Ik zie er nu al naar uit om op deze manier tien jaar 'Laura als ondernemer' te vieren."

'Stilstaan' doet ze al lang niet meer, maar er is altijd een nieuwe stip aan de horizon. "Over tien jaar geef ik ook buiten Nederland online trainingen en live-events. Dan gaan mijn video's de hele wereld rond", zegt ze tot slot.

Mondriaan en het pand Ruiterweg 5. Fotocollectie: Leo Janssen

Vakantie is ook een tijd om je door die stapel inmiddels aangeschafte, maar ongelezen boeken te slaan uit Annelies’ Larense Boekhandel. Bovenop: De schepping van een aards paradijs, Piet Mondriaan 1919-1933, geschreven door Léon Hanssen. Wat een biografie! Ik ben pas op de helft en stuitte op pagina 16 op de Larense tijd van de grote modernistische kunstenaar.

Van 1915 tot zijn terugkeer naar Parijs in 1919 woonde hij op verschillende adressen. Het waren zijn laatste jaren in Nederland. Hij schilderde in een hut in het zogenaamde 'Humanitaire bosje' tussen Laren en Blaricum, waar zich verscheidene kunstenaars en wereldverbeteraars ophielden. Hier vond hij niet alleen zijn definitieve vorm in een puur geometrisch-abstracte kunst, maar trachtte hij ook die kunstvorm theoretisch op schrift te funderen.

Rare kwibus

In een artikel over de huizen in Laren schrijft NRC-journalist Lien Heyting dat Mondriaan zijn Larense jaren typeerde als een 'gezellige tijd'. Mondriaan (1872-1944) zag er weliswaar uit als een gewoon burgerman, maar was toch redelijk excentriek. Eind 1916 huurde hij twee kamers aan de Pijlsteeg (thans Ruiterweg 5) waar hij huisgenoot werd van de jongere Jo Steijling, gouvernante in D'Leewrik. Als Mondriaan haar kwam opzoeken in het landhuis vond het kroost van de eigenaar van het beroemde Amsterdamse warenhuis Metz & Co Mondriaan maar een rare kwibus. Ze hadden zelfs een rijmpje:

'Meneer Mondrianus,
Met zijn bolle kanus
En zijn eierdoppie,
Zit op z’n lege koppie'

Ook zijn voorliefde voor jonge meisjes op de dansvloer van Hamdorff viel op: "Hoe jonger, hoe beter". Hij danste rechtop, met zijn hoofd schuin naar boven en met 'gestileerde passen'. De Larense artiesten doopten hem dan ook de 'dansende madonna'.

Piet Mondriaan gold in Laren als een in erotiek experimenterende egoïst, verhaalt de biografie. Die faam gaat terug, toen hij eind 1911 kort voor zijn vertrek naar Parijs, enige tijd verloofd was met Greta Heybroek, dochter van een Larense koopman. In de sleutelroman van P.H. van Moerkerken uit 1913 behoort Mondriaan, alias Nico Beukel, tot een kliek van moderne kunstenaars die zich aan het begin van de 20ste eeuw in Laren ('Aarloo') vestigde. Door zijn choquerende gedrag zou hij 'De ondergang van het dorp', zoals de titel van de sleutelroman luidt, mede op zijn geweten hebben. De indruk ontstaat dat Beukel een jonge vrouw, Lientje de Meeuw, die naakt voor hem had geposeerd, bezwangerd had en zich vervolgens onverschillig toonde over haar lot:

'Nico Beukel was naar Parijs vertrokken na een bericht uit Schotland dat zijn vriendinnen met Lientjes dien zomer geboren kind spoedig in Aarloo terug zouden komen. Hij had het niemand gezegd doch in stilte zijn koffer en studies gepakt en het huisje gesloten. De beide meisjes hem niet meer vindend, verlieten het dorp en zochten een woning op de Veluwe.' Van Mondriaan zijn echter geen nakomelingen bekend.

De schepping van een aards paradijs Piet Mondriaan 1919-1933 van uitgeverij Querido.

Open Dubbel Toernooi bij TV Eemnes

Thema dit jaar is safari

De Open Toernooi Commissie geeft alvast een voorproefje van het thema. Foto: TV Eemnes

EEMNES Tennisvereniging Eemnes houdt van 18 tot en met 26 augustus voor de 33e keer een Open Dubbel Toernooi. Gedurende een week is dit officiële KNLTB-toernooi opengesteld voor spelers van alle clubs, van verschillende niveaus en worden er alleen dubbelspelwedstrijden gespeeld. Het thema dit jaar is safari.

Tennispark omgetoverd tot ondoordringbare jungle van Zuid-Afrika

Het toernooi van de Eemnesser tennisvereniging is altijd erg populair in de omgeving. Honderden deelnemers melden zich er altijd voor aan. De vereniging probeert er ook altijd iets extra's van te maken door er een thema aan te hangen. Dit jaar is dat thema safari. "Gedurende week 34 gaan we dan ook voor groen! Ons prachtige tennispark aan de Noordersingel zal een week lang zijn omgetoverd tot de ondoordringbare jungle van Zuid-Afrika", meldt de club. Naast sport staan plezier en gastronomie op het menu van het Open Dubbel Toernooi.
"Het toernooi wordt, naast prachtige wedstrijden, opgesierd door tal van activiteiten waaronder bijvoorbeeld een loterij voor een goed doel en een immens populaire feestavond. Ook aan de kinderen is gedacht. Zo is er voor hen het traditionele pannenkoeken eten, is er een springkussen en zijn er ijsjes op de finaledag. Tot slot verzorgt een enthousiaste kookclub elke dag de inwendige sporter en hun fans met luxe sandwiches en andere fantastische maaltijden", aldus de club.

Het toernooi is het visitekaartje van de club geworden en de inschrijving is weer begonnen. Dat kan via eemnesopen.nl.

Weesper Jaap de Jong toverde de huiskamer om tot motormuseum

'Een museum hebben was altijd al een van m'n grootste dromen'

Jaap de Jong heeft, naast zijn vrouw Ellen, nog een grote liefde: Aermacchi-motorfietsen. Het leverde hem een privémuseum op waar alle modellen staan. En dat in zijn eigen huiskamer.

Jaap de Jong: "Vanaf mijn allereerste Aermacchi was ik meteen verkocht." Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Een beetje een verborgen parel, want dat mag je best zeggen. Toch kun je er als je langs de Vecht over de Hoogstraat van Weesp loopt en voorzichtig de huiskamertjes langs gaat amper omheen: de huiskamer vol met motoren. Eenmaal achter de deur tref je het enige museum met Aermacchi-motorfietsen ter wereld. Drijvende kracht achter het bijzondere stekje: een trotse en gepassioneerde 'conservator' Jaap de Jong.

Ver voordat er überhaupt sprake was van een museum kocht Jaap zijn allereerste Aermacchi-motorfiets. De Weesper was op slag verliefd. "Ik weet nog dat ik 'm kocht. Hij stond in Amsterdam bij Jan Markus in de etalage. Dat was toen nog zo. Geen dure showrooms, gewoon in de etalage. Dit moest hem worden. Een mooi ontwerp, Italiaans design en de kleur… Italiaans rood. In die tijd waren de meeste motorfietsen zwart. Je zag ze niet veel op straat. Het was een relatief dure motorfiets. Ik werkte toen al bij de luchtmacht en verdiende daar wat beter zodat ik de Aermacchi kon kopen. Op afbetaling, dat wel. Je hebt veel bekijks. Toen en nu nog steeds. Het zijn toch bijzondere machines", vertelt Jaap bevlogen.

Meer motoren

De huiskamer vol met motorfietsen. Foto: Sjoerd Stoop

'Aermacchi heeft een watervliegtuig gemaakt, dat lijkt me wel wat'

Na de eerste Aermacchi volgden er meer. In 1985 richtte Jaap de Aermacchi HD Motor Club op. De enige in de wereld. Dat was zijn eerste droom.

Al snel groeide de club tot meer dan vierhonderd leden. Allemaal liefhebbers van klassieke motoren. Ze hebben niet allemaal Aermacchi's, maar ook andere veelal Italiaanse merken. Zelf sleutelen, motoren opknappen en er vooral veel mee rijden. Daar gaat het om. "We organiseren het gehele jaar door veel trips in binnen- en buitenland. Twee keer per jaar gaan we met zo'n zestig clubleden met een touringcar naar Reggio en Imola in Italië. Op die beurzen vinden we allemaal wel iets van onze gading: motoren, onderdelen en allerlei andere zaken. Met een vrachtwagen wordt alles naar Nederland gebracht."

Alles verzameld

Al gauw had Jaap nagenoeg alles verzameld wat Aermacchi gebouwd had. Zijn tweede droom was een Aermacchi-museum. Om uiteindelijk een museum in je eigen huiskamer te hebben, is misschien wel een stap die je niet snel verwacht. "Het idee om de motoren in de woonkamer te zetten kwam van mijn vrouw Ellen. Ze zei op een dag: 'Waarom gaan we niet boven wonen, dan stal je de motoren beneden uit?' Het bleek een schot in de roos. Het museum kwam in de motorbladen in binnen- en buitenland. Met regelmaat komen er, wel op afspraak, mensen langs. Ik vertel ze graag het verhaal achter het merk."

Een derde droom werd ook waarheid: Jaap schreef twee lijvige boekwerken over het merk. Voor alle liefhebbers een standaardwerk. Voor al zijn werk op het vlak van Aermacchi kreeg Jaap afgelopen april een koninklijke onderscheiding opgespeld. "Dat was een hele eer, maar ik heb het meteen daarna ook gezegd: deze eer komt ook de rest van de club toe."

Verder zoeken

Met alle Aermacchi-modellen die je maar kunt bedenken is het museum compleet maar de zoektocht gaat door. "Het wordt steeds moeilijker, maar er is altijd wel iets van Aermacchi te vinden dat ik nog niet heb. Ik richt me nu vooral op oude brochures, handleidingen, werktekeningen an aankleding voor het museum. Binnenkort gaan we weer naar Imola. Een motorfiets hoef ik niet meer te zoeken, maar je weet maar nooit waar je weer mee terugkomt."

En een volgende droom? "Aermacchi heeft ooit een watervliegtuig gebouwd. Dat lijkt me wel wat, zo voor de deur…"

Het museum zelf bezoeken? Het Aermacchi-museum is gevestigd aan de Hoogstraat 13 in Weesp. Van tevoren een afspraak maken is wel een vereiste. Dat kan op telefoonnummer 0294-410551.

Hete dagen op de hei

Foto: Albert van der Linden

BEL Tja, overal zie je de roestbruine heide, schrijft Albert van der Linden bij het sturen van verschillende 'hete' foto's naar deze krant. "Opvallend is wel dat de hei bij de steengroeve volop in bloei staat."

De afgelopen dagen stonden voornamelijk in het teken van schaduw zoeken. Dat gold ook voor de dieren in de omgeving. Opvallend is de foto van het plantje, de slangenkruid. Deze komt namelijk alleen voor in de duinen.
Hoewel het echt warme weer (voorlopig) verleden tijd lijkt, komen er nog genoeg mooie dagen aan. De redactie van deze krant is daarom nog altijd op zoek naar zonnige foto's: poedelende honden, badderende kinderen, mooie plaatjes uit de natuur of gewoon iets alledaags. Stuur uw (vakantie)kiek in naar redactie@laardercourant.nl

Foto: Albert van der Linden
Foto: Albert van der Linden
Foto: Albert van der Linden
Foto: Albert van der Linden
13 / 16

Elke donderdag is er een koffieochtend in de bovenzaal van het Brinkhuis in Laren.

Vrijdag 10 augustus

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Geef en Neem tafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De Geef en Neem tafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Zaterdag 11 augustus

Wandelen door oud Huizen

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

De wandeling start om 14.00 uur vanaf het Huizer Museum aan de Achterbaan. Kosten wandeling € 4,- (aan de balie van het museum te voldoen). Vooraf aanmelden is niet nodig, u kunt gewoon aansluiten.

Zondag 12 augustus

Buiten schrijven

10.30 uur | Gooierhoofd stand Huizen

We gaan zitten aan een picknicktafel nabij het Gooimeer. Sta schrijvend even stil. Ervaring met schrijven is niet nodig. Informatie en aanmelding bij Lia de Boer op www.schrijveninhetgooi.nl of 06-44528197.

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Iedere zondag van 11:30 tot 12:30 uur, entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via www.papageno.nl. Kies vervolgens: Papagenohuis-Activiteiten-Papageno Koffieconcerten.

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035-6566653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Stilte meditatie

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

We gaan voor de stilte vaak de stad uit, maar kan stilte ook hier en nu? We nodigen je uit om met volle aanwezigheid hier en nu stil te zijn en je hart te voelen, ook in de onrust.

Maandag 13 augustus

Optimalisatiecheck van uw PC/laptop

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Is uw computer toe aan een opschoonbeurt of is deze erg langzaam? Kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis in Laren.

Dinsdag 14 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

De Computerhelpdesk is in de maanden juli en augustus alleen op dinsdag geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur. Waterstraat 2 (Achter de Oude Kerk). Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Ontmoet buurtgenoten tijdens deze gezellige scrabblemiddagen. Loop gerust eens binnen! Iedere dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur. Informatie en/of aanmelden: Kees Slooten en Ans de Swaaf, 035-5251897, 06-15134169 of k.slooten@ziggo.nl.

Schuift u aan?

17.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Iedere dinsdagavond bent u van harte welkom voor een verse daghap inclusief een drankje voor slechts € 8,00. Schuif tussen half 6 en half 7 aan. Voor meer informatie kunt u terecht op https://www.vivium.nl/johanneshove-restaurant.

Woensdag 15 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Senioren Plezier

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Senioren Plezier gaat om ontmoeting, een gesprek met elkaar over alledaagse zaken of over een mooi boek. Voor de liefhebbers de gelegenheid om samen te sjoelen, rummikub of scrabble te spelen. Gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een hartelijk gesprek.

Film aan de Brink - Retour en Bourgogne

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Met Retour en Bourgogne schetst Cédric Klapisch een liefdevol portret van twee broers en hun zus die met passie de wijngaard van de familie beheren, maar ondertussen hun eigen weg moeten vinden. Entree: €5,-.

Donderdag 16 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis. Even tijd voor elkaar en een gezellig babbeltje.

Taalcafé Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt Nederlands geoefend.

HILVERSUM Viore, centrum voor mensen die leven met kanker aan de Oostereind 115 in Hilversum, organiseert dinsdag 14 augustus van 13.00 tot 15.00 uur een workshop schilderen met je niet-dominante hand. Deelname kost €5,-. Aanmelden en meer info: viore.org.

15 / 16

José Salvado: 'Je merkt pas hoe sterk je bent als je echt geen keus meer hebt'

Herstellen na ernstig ongeluk bij de open haard met een marathoninstelling

Binnen een jaar na zijn vreselijke ongeluk loopt José Salvado een marathon. Zijn verhaal is die van het ultieme vallen en opstaan, want van opgeven wil deze Hilversummer niets weten.

José Salvado (links) en hardloopcoach Bakari van Garderen bereiden zich voor op de marathon van eind oktober. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een ernstig ongeval met de open haard kostte José Salvado bijna het leven. Zijn overlevingskansen waren gering, aldus de artsen. Twee weken lag de ernstig verbrande Hilversummer in coma. Nu, na ruim een half jaar waarin hij opnieuw heeft moeten leren lopen en iedereen verbaasd heeft met zijn mentale kracht, is hij bezig met zijn droom: binnen een jaar na het ongeluk een marathon lopen.

Aan de tuintafel zit een opgewekte man. Hij praat ronduit over het ernstige ongeval dat hem eind oktober vorig jaar bijna zijn leven kostte en over de strijd die hij sindsdien heeft geleverd. De gevolgen van het in brand staan zijn duidelijk zichtbaar op zijn armen en benen. Meer dan 40 procent van zijn huid is weggebrand. Verhullen doet Salvado de brandwonden niet. Hij draagt gewoon een T-shirt. Wat er is gebeurd, heeft hij een plek kunnen geven. Zo spreekt hij er ook over. "Ik heb het moeten accepteren. Je moet ook verder. Ik was alleen niet bereid om me erbij neer te leggen dat ik niet meer kon lopen of rennen", klinkt het klip-en-klaar.

Op 28 oktober loopt hij de marathon van Venetië. Binnen een jaar loopt hij samen met zijn vrouw Meike dan de 42,195 kilometer. Hij spreekt over zijn 'anniversary' (verjaardag) van het ongeluk. Het tekent zijn mentale weerbaarheid. Dat is er een van een langeafstandloper: de pijn verdragen, doorgaan tot het einde waar de beloning wacht. Diezelfde instelling heeft Salvado er doorheen gesleept. Zelf zegt hij dat hij het nodige geluk heeft gehad, in combinatie met een sterk lijf. Het jarenlange vele sporten heeft hem wat dat betreft geholpen. Dat hebben de doktoren achteraf ook verklaard. Zijn fitheid is een belangrijke reden geweest dat de Hilversummer die levensbedreigende periode heeft doorstaan, want het is echt kantje boord geweest. "Door het vele hardlopen en de triatlons die ik heb gedaan, is mijn lichaam gewend om meer te vechten. Daar heb ik veel baat bij gehad", aldus de Hilversummer.
Zijn levenslust, wilskracht en doorzettingsvermogen hebben hem op de been gehouden. Doorgaan voor zijn vrouw en kinderen. Dat moest gewoon. "Dit kon niet het einde zijn", meldt Salvado. "Je merkt pas hoe sterk je bent als je echt geen keus meer hebt", voegt hij eraan toe.

'Door het vele sporten is mijn lichaam gewend om te vechten'

Zijn leven veranderde op 29 oktober letterlijk in één klap. Hij deed de open haard aan. Het vuur sloeg dood, waarop hij een nieuwe poging waagde. Dat is hem bijna fataal geworden, want de onzichtbare wolk ethanol explodeerde. De geboren Guatamalteek stond in brand. Uiteindelijk wist hij het vuur zelf te doven door over de grond te rollen. Daarna is hij naar het ziekenhuis gebracht. Nadat de adrenaline verdwenen was, vroeg Salvado of de artsen hem onder zeil konden brengen. De pijn was ondraaglijk geworden. "Ze vroegen nog of ik iets tegen mijn vrouw wilde zeggen, maar ik wilde gewoon out zijn. Later begreep ik pas dat ze er helemaal niet zeker van waren of ik ooit nog bij zou komen. Het was dus heel serieus", aldus de Hilversummer.
Drie dagen lang verkeerde hij in levensgevaar. In totaal lag hij twee weken in coma. Daarna begon het herstel. Langzaam en voorzichtig, zo was het devies, maar met een niet-aflatende wil om weer te kunnen bewegen. Doordat hij veertien dagen in coma lag, verloor hij veel spierkracht. Dat betekende opnieuw leren lopen. De eerste keer uit bed komen herinnert hij zich nog goed. Het duurde 45 minuten voordat hij in de stoel zat die vlakbij stond om te kunnen ontbijten. "En ik moest weer terug ook", lacht Salvado. Stapje voor stapje ging het beter, ook al wierpen de drie operaties hem wel steeds terug. Het was continu opkrabbelen, blijven bewegen en iedere dag iets verder komen. Hoewel hem eerst verteld was dat hij maanden moest blijven in het Rotterdamse brandwondencentrum kreeg hij in december te horen dat hij voor kerst thuis zou zijn. Dat leidde tot verbazing. Niemand had rekening gehouden met zo'n snelle terugkeer.
Thuis, waar Salavdo een gym heeft, heeft hij verder gerevalideerd. Het half uurtje onder begeleiding trainen in het ziekenhuis was hem te weinig. In de woning in Hilversum trainde hij zo goed en kwaad als het ging, want de pijn is er nog altijd, drie tot vier uur per dag. "Hoe meer ik beweeg, des te beter ik me voel." En hij pakte het hardlopen weer op. Op 15 april deed Salvado mee aan de Hilversum City Run. De 16 kilometer, de tien Engelse mijl, legde hij af in 1.26,03 uur. Over zijn eindtijd is hij niet heel erg te spreken, maar dat hij weer een wedstrijd liep heeft hem goed gedaan. Meteen heeft hij het resultaat uitgedraaid en aan zijn dokter laten zien met de mededeling dat de marathon eraan komt. "O, serieus?", kreeg hij te horen. Vastberaden is hij: die 42,195 kilometer gaat hij afleggen en ook nog eens onder de vier uur. Samen met hardloopcoach Bakari van Garderen bereidt hij zich voor. "Dat is mijn ultieme droom. Het gaat niet vanzelf, maar ik heb dit doel gesteld. Ik wil mensen inspireren en laten zien dat niets onmogelijk is", besluit Salvado.