Laarder Courant de BEL

15 november 2017

Laarder Courant de BEL 15 november 2017


Fusie voor Laren-Blaricum-Huizen

Laren/Blaricum Laren, Blaricum en Huizen moeten fuseren. De provincie zet de wettelijke regeling voort. Gestreefd wordt naar een fusie per 1 januari 2021.

De provincie meent dat de keuze van Laren, Blaricum en Huizen voor een extra gemeenschappelijke regeling tussen deze gemeenten niet bijdraagt aan de versterking van de regionale bestuurskracht. Daarnaast is de democratische legitimiteit in de ogen van de provincie niet voldoende, omdat de gemeenteraden op afstand worden geplaatst. "Deze regeling past ook niet in de lijn van het recente regeerakkoord", meldt het provinciebestuur. "Hierin staat dat een proces van herindeling gewenst is voor gemeenten die langjarig en in hoge mate afhankelijk zijn van gemeenschappelijke regelingen voor belangrijke taken." Ook past het voorstel van de drie gemeenten niet binnen de gestarte wettelijke procedure voor gemeentelijke herindeling, waarbij is ingezet op maximaal drie gemeenten in de regio. De provincie gaat een herindelingsontwerp opstellen voor de fusie van de gemeenten Huizen, Blaricum en Laren. Het geduld van het provinciebestuur is op. "In de afgelopen negen maanden is geen alternatief aangedragen dat door alle raden in de regio wordt gedragen om de bestuurskracht van de regio en gemeenten te versterken en om tot maximaal drie gemeenten te komen als tussenstap naar één gemeente Gooi en Vechtstreek."

3

Larens Behoud dient Wob-verzoek in

Laren Larens Behoud heeft direct nadat de provincie bekend heeft gemaakt dat Laren, Blaricum en Huizen moeten fuseren een Wob-verzoek ingediend bij Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland.

"Wij doelen hier op de geagendeerde stukken en niet de geamendeerde stukken na behandeling in de vergadering van 7 november jongstleden", aldus Larens Behoud. "Wij gaan ervan uit dat het stuk geen op personen herleidbare beleidsopvattingen bevat." Larens Behoud wil de informatie voor 6 december ontvangen.

Politie zoekt chauffeur van rode vrachtwagen

Eemnes De politie is op zoek naar de bestuurder van een rode vrachtwagen met gele oplegger die op 7 november om 8.40 uur een ongeluk op de Wakkerendijk van dichtbij heeft zien gebeuren.

Een 50-jarige automobiliste raakte daarbij zwaargewond. De chauffeur zou een belangrijke getuige kunnen zijn en de politie wil daarom graag in contact komen met hem of haar. "We hebben wel aanwijzingen waarop we verder kunnen rechercheren", laat een politiewoordvoerder weten. Ook met andere getuigen die het ongeluk hebben zien gebeuren wil de politie graag spreken.

Artiestenfeestje in Mauve - Presentatie biografie Ben Cramer

Foto: Bob Awick

Laren Over het leven van 'Hij was maar een clown'-zanger Ben Cramer (70) is een boek geschreven ter ere van zijn 50-jarig artiestenjubileum. Collega André van Duin overhandigde afgelopen maandag in Mauve aan de Brink het eerste exemplaar aan de al jaren in Baarn woonachtige Cramer. Illusionist Hans Klok toverde de biografie tevoorschijn.

Jubileumjaar

Foto: Bob Awick

Eind volgende week kan er weer geschaatst worden op De Brink. Voor de tiende keer alweer. Dat wordt feest!

17

Activiteitenbegeleiders voor project 'Dagje Blaercom'
'Dagje Blaercom' is een dagbestedingsproject voor mensen met een (lichte) sociale, psychische of fysieke beperking. U begeleidt en activeert deze doelgroep. We zoeken creatieve mensen met een brede interesse die het leuk vinden om samen met anderen kwetsbare mensen een leuke dag te bieden. Activiteiten binnen de ruimte in De Blaercom en buiten de deur. Bijv. samen naar een lezing in de bibliotheek, biljarten in het plaatselijke café. Een film bezoeken, een schilderactiviteit of koersballen begeleiden. Werktijden: woensdag van 10.00 tot 16.00 uur, 1 keer per 2 weken. Werkadres: Blaricum. Contactpersoon: Carla Resing van Versa Welzijn BEL, telefoon 06-31995656 of cresing@versawelzijn.nl.

Kok
Het bereiden van de avondmaaltijden voor onze cliënten. Werktijden: maandag tot en met donderdag van 16.00 tot 18.00 uur. Contactpersoon: Leonieke Vos van Stichting Het Spookbos te Eemnes, telefoon 035-5380061/06-54962667 of administratie@spookbos.nl.

Ondersteuning bij het zanguurtje
Bewoners halen en brengen, koffie/thee schenken en heerlijk mee zingen met de liedjes die wij met elkaar zingen. Contactpersoon: Karin Rumpt telefoon 035-6256558 of k.vanrumpt@amaris.nl.

Muzikanten Goois koor
De Blaerders is een gezellig meezingkoor met 63 leden, vrouwen en mannen. Het repertoire dat gezongen wordt is veelal Nederlandstalig. Ons huidige team muzikanten bestaat uit een accordeoniste, een drummer en een toetsenist. Maar dit team willen wij graag uitbreiden. Wij zijn dan ook op zoek naar muzikanten die ons willen begeleiden op de oefenavonden en de optredens. Wij denken hierbij aan een tweede accordeonist en/of een (bas)gitarist. Het is wel noodzakelijk dat u noten kunt lezen en dat u zich kunt aanpassen bij het koor. Op maandagavond oefent het koor iedere week in wijkcentrum De Malbak. Ook treedt het koor regelmatig op. Wilt u een keer komen kijken en luisteren of misschien meespelen? Dan bent u na het maken van een afspraak van harte welkom. Contactpersoon: Ada van Leeuwen van De Blaerders te Blaricum, telefoon 06-39315673 of adaleeuwen@casema.nl.
De Versa Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 -12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00-15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Weerbericht

Rustig herfstweer, in weekeinde wisselvallig en kouder

Na een koud, winderig weekend in polaire lucht met buien, soms met hagel, is de atmosfeer tot rust gekomen. Een West-Europees hogedrukgebied is daar debet aan. Met de kern ervan ten zuiden van onze regio is de stroming zuidwestelijk en voert vrij zachte, vochtige lucht aan. In het weekeinde trekt een depressie naar Scandinavië. Er komt opnieuw een noordweststroming op gang met enkele buien.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt in het algemeen veel bewolking verwacht. Heel lokaal kan er wat lichte (mot)regen vallen, maar op veel plaatsen blijft het droog. Er staat een matige zuidwestenwind. Het wordt circa 11 graden. Ook vrijdag is het overwegend bewolkt. De kans op af en toe wat regen is iets groter. Het wordt 9 à 10 graden bij een matige wind tussen zuidwest en west.

Het weekeinde

Zaterdag ruimt de wind naar west tot noordwest en neemt iets in kracht toe. Er kunnen enkele buien vallen, maar ook de zon schijnt af en toe. Het wordt met 8 à 9 graden iets kouder. Ook zondag is het wisselvallig. Er vallen een paar buien met lokaal wat hagel. Er waait een matige, aan zee vrij krachtige, wind tussen west en noordwest. Het wordt zo'n 8 graden.

Weetje

In de zonnige herfst van vorig jaar kregen we op 20 november de eerste herfststorm, windkracht 10. De zwaarste novemberstorm ooit vond plaats op 13 november 1972. Een zeer zware storm, windkracht 11, met uitschieters van orkaankracht tot 151 km per uur. Tien personen kwamen om en 7 miljoen bomen sneuvelden door het windgeweld.

Bijzondere verhalen in Rondje Cultuur in De Hilt in Eemnes

Eemnes Wat hebben het mondaine Laren, de polder in Eemnes, twee wereldberoemde jazzzangeressen en een smid uit Loosdrecht met elkaar gemeen?

Bijzondere verhalen, bijzondere muziek en een bijzonder beroep in 'Rondje Cultuur’ op donderdag 16 november om exact 20.00 uur in De Hilt aan de Hasselaarlaan 1c. Het wordt een bijzondere avond, belooft de organisatie. "Met de veelzijdige zangeres Rianne Druijff, Hettie Eijbers met haar ludieke visie op Eemnes en Laren en de Loosdrechtse smid Jasper Daams die zijn prachtige ambacht laat zien."
Eva meets Ella: Eva Cassidy, veel te jong gestorven, werd na haar dood wereldberoemd. Zij had een enorme voorliefde voor jazz, met Ella Fitzgerald als haar grote voorbeeld. Ella is tot op de dag van heden beroemd vanwege haar eigenzinnige vertolking van jazznummers. Beide dames zijn een grote inspiratiebron voor Rianne Druijff. Ze vindt het dan ook geweldig om een aantal van hun nummers te mogen vertolken. Hierbij zal Richard Kruidhof haar op gitaar begeleiden.

Hettie Eijbers woont op de grens tussen Laren en Eemnes. Zij schrijft al geruime tijd een column in De Rotonde over het mondaine leven in Laren en het leven in en rond de polder in Eemnes. Een aantal van deze columns heeft ze gebundeld tot een boekje: 'Flarden uit een mooi Goois Leven'.

Jasper Daams is een telg uit een oud smedengeslacht in Loosdrecht. Als docent was Jasper veertig jaar verbonden aan het vmbo in Hilversum. Daarna heeft hij het ambacht van zijn vader en grootvader weer opgepakt, zelfs met hun oorspronkelijke attributen.

Foto: Ab Walet

Koning Winter sluipt zachtjes op kousenvoeten naderbij. Afgelopen week was hij hier al bezig met een snuffelstage. Naarmate de zon minder kracht krijgt gaat de Vorst van de Kou het overnemen. Nog is het herfst, met mooi gekleurd blad aan de bomen. Maar na een enkele koude nacht kun je de winterse pracht al een beetje bewonderen. En juist op zulke momenten waar de seizoenen elkaar ontmoeten is het een waar kleurenfeest in de natuur.

Laarder Rolf Menist zingt opnieuw in het Brinkhuis

Laren Na de succesvolle start in oktober treedt Laarder Rolf Menist vrijdag 24 november om 20.00 uur weer op in het Brinkhuis aan de Brink 29. De toegang bedraagt 5 euro. Online kaarten bestellen kan via www.hartvanlaren.nl.

Menist zong in 't Bonte Paard en Mauve in Laren en ook in Eemland in Eemnes. Vijf jaar geleden moest hij stoppen, maar vorige maand maakte Rolf Menist zijn comeback in het Brinkhuis met zijn MID Live Music club. "Net als eerder sta ik dan weer tussen de mensen. Niet als entertainer, maar als zanger, want alleen met echte emotie kan ik mijn publiek raken."

In Rolfs grote songbook staat geen jazz, maar wel vele andere stijlen. Hierdoor wordt zijn muziek verrassend, meeslepend en herkenbaar.

Laren voelt zich bij de neus genomen door provincie

'Een deugdelijke argumentatie wordt gemist in de brief'

Het provinciale fusiebesluit is hard bij de gemeenteraad van Laren aangekomen. Volgens de PvdA is de teerling geworpen; er is geen weg terug.

Tijdens de extra raadsvergadering afgelopen donderdag. Foto: Leo Janssen

Laren De gemeenteraad van Laren is er niet van overtuigd dat het besluit van de provincie (fusie Huizen-Blaricum-Laren) het beste is voor de bestuurlijke toekomst van Laren. "Een deugdelijke argumentatie wordt gemist in de brief", aldus de motie van de fracties van Liberaal Laren, PvdA, Larens Behoud, VVD en CDA. Alleen de D66 stemde tegen deze motie. In die brief wordt de HBL-samenwerking in acht regels afgeserveerd.

In een extra raadsvergadering werd donderdag het fusiebesluit van Gedeputeerde Staten Noord-Holland besproken. Aanvankelijk wilden de VVD en de PvdA / Liberaal Laren / Larens Behoud afzonderlijk een motie indienen, maar de voorzitter van de vergadering, waarnemend burgemeester Rinske Huizinga, stuurde aan op één krachtige motie. Zo geschiedde. De fracties (met uitzondering van D66) vragen het college de bij de gemeenteraad levende vragen te inventariseren en zo nodig juridisch en technisch te (laten) toetsen en deze antwoorden aan de gemeenteraad voor te leggen alvorens deze eventueel worden doorgeleid naar Gedeputeerde Staten.

Is het besluit van Haarlem onherroepelijk? De VVD voelt zich in ieder geval voor het lapje gehouden. Bart de Nie: "Als GS het gebrek aan regionale bestuurskracht en democratische legitimiteit als problemen van hoge prioriteit had gevoeld, dan had zij het lef moeten tonen om direct naar één Gooistad te fuseren. Die sprong durft zij niet te maken. Liever dan de problemen op te lossen, laat ze die bestaan door eerst naar drie gemeenten te willen fuseren met als stip op de horizon één Gooistad." Larens Behoud vindt het voorstel visie missen en ondoordacht. "Haarlem gaat een lastige wedstrijd krijgen", aldus fractievoorzitter Peter Calis. Het CDA is blij met de duidelijkheid, maar leuk is het niet, aldus Erwin van den Berg. Hij hoopt dat de kroonjuwelen veiliggesteld gaan worden. De PvdA vindt dat de gemeenten de hand in eigen boezem moeten steken. "Eenheid was er niet. Een inkoppertje voor de provincie", aldus Marcus van den Brink. Jacqueline Timmerman van Liberaal Laren ("dit komt Remkes prima uit") stelde nog vragen over de ontmanteling van de BEL Combinatie, dat eigenlijk nog miljoenen nodig heeft om de komende jaren naar behoren te kunnen functioneren. Voor D66 is een HBL-fusie akkoord. "En zo snel mogelijk."

Het college van Blaricum betreurt het dat het voorstel van deze drie gemeenten voor een gemeenschappelijke regeling (GR), die een aantal regionale bestuurlijke taken gezamenlijk zou moeten uitvoeren, in de ogen van Gedeputeerde Staten onvoldoende oplossing biedt om de regionale bestuurskracht te versterken. De zelfstandigheid van de drie gemeenten had met dat voorstel vooralsnog in stand gehouden kunnen worden.
Eemnes vindt het besluit teleurstellend voor de gemeenten Laren en Blaricum.

Minister Bruno Bruins bemoeit zich niet met sluiting Tergooi

Blaricum Bruno Bruins, de huidige minister voor Medische Zorg en Sport, gaat zich niet bemoeien met de op handen zijnde sluiting van Tergooi Ziekenhuis Blaricum. Dat blijkt uit een brief die hij aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Hij laat de Kamerleden weten dat de 45-minutennorm 'gevoelige' afdelingen voor spoedeisende hulp (SEH's) en acute verloskunde daardoor niet verdwijnen.

Dialoog

"Ik meng mij dan ook niet in de beslissingen van Tergooi over de reorganisatie van het zorgaanbod. Wel vind ik het van groot belang dat bij beslissingen die invloed hebben op de bereikbaarheid en beschikbaarheid van het zorgaanbod in een regio sprake is van een zorgvuldig gezamenlijk proces en een gezamenlijke dialoog. Daarbij zouden alle relevante regionale partijen, waaronder ook de inwoners uit de omgeving, betrokken moeten zijn. Tergooi heeft mij laten weten in zijn plannen ook de samenwerkingspartners zoals de huisartsen, gemeenteraadsleden, patiëntenraden en wijkbewoners mee te nemen."

Jammer voor de actiegroep 'Tergooi Blaricum moet open blijven', die eind september naar Den Haag toog om 10.000 handtekeningen aan te bieden met als boodschap dat de Blaricumse vestiging van het Tergooi open moet blijven. Het doel van de directie is dat Tergooi Blaricum en Hilversum worden samengevoegd tot een groot zorgcentrum in Hilversum.

Feestverlichting Blaricum heeft karakter

Architect Van Es ontwerpt belangeloos 'Blaricumse lantaarns'

De unieke Blaricumse lantaarns. Artist impression: Stichting Promotie Blaricum

Blaricum Blaricum krijgt op initiatief van de Blaricumse Ondernemers Vereniging (BOV) nieuwe feestverlichting met een uniek Blaricums karakter. De feestelijke onthulling vindt op vrijdag 17 november plaats om 18.45 uur aan de start van het jaarlijkse wijnproeverij-evenement georganiseerd door de Stichting Promotie Blaricum.

BOV heeft ambitie om een 'consumentenversie' te maken

Met het unanieme besluit vorige week van de gemeenteraad van Blaricum om de nieuwe feestverlichting voor Blaricum voor de komende tien jaar (10.000 euro per jaar) mede mogelijk te maken, werd opnieuw een bijzondere mijlpaal bereikt, aldus Djelko van Es, voorzitter van de Blaricumse Ondernemers Vereniging.
Wat dit project uniek maakt, is dat zo veel verschillende partijen uiteindelijk de handen ineen hebben geslagen om dit project mogelijk te maken. Mensen die Blaricum een warm hart toedragen: winkeliers, ondernemers, private partijen en verenigingen. Heel bijzonder in dat kader is ook de bijdrage van de Stichting Promotie Blaricum die met hun grote donatie het feestverlichtingsproject in een stroomversnelling hebben gebracht.
De feestverlichting komt zowel in het centrum van het Oude Dorp als in het winkelgebied in de Bijvanck, dat feestelijk verlicht zal worden. In het Oude Dorp worden 47 leilindes, 17 grote bomen en de muziektent van warmwit energiezuinige led-verlichting voorzien. In de Bijvanck worden naast enkele bomen bij De Malbak een zestal ornamenten en sfeervolle guirlandes met led-verlichting opgehangen.
Maar wat de kerstverlichting bijzonder gaat maken zijn de unieke 'Blaricumse lantaarns', die vanaf volgend jaar in de grote bomen en de Bijvanck gehangen zullen worden. Het ontwerp, van de Blaricumse architect Djelko van Es, is belangeloos voor dit doel gemaakt. Het ludieke ontwerp is geïnspireerd op het logo van Blaricum. Van het prototype worden dit jaar vijf stuks in een grote boom achter de muziektent gehangen om alvast een mooie indruk voor volgend jaar te geven.
"We hebben zulke enthousiaste reacties over de lantaarns ontvangen dat we de wens hebben er volgend jaar nog meer op te kunnen hangen in het dorp", aldus Djelko van Es. "Dit jaar hebben we budget voor 35 lantaarns. Mogelijk zijn er inwoners of bedrijven die na het zien van de vijf prototypen net zo enthousiast zijn en een donatie willen doen, zodat we kunnen uitbreiden. Laat het ons weten via info@bovblaricum.nl." Ook heeft de BOV de ambitie om een 'consumentenversie' te maken. "Deze worden kleiner en krijgen een constructie zodat ze aan een vlaggenstok bevestigd kunnen worden."

Aad Kok

Aad Kok (63) woont sinds 2010 in Laren. Hij is onder meer Charles Dickens-acteur in zijn eigen Dickenstheater Laren.

Foto: Else Flim

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik doe historisch research met name naar de Victoriaanse tijd. Ook ben ik voorzitter van een Sociaal Fonds voor Schrijvers en lid van de Ledenraad Rabo Gooi en Vechtstreek."

Wat is er zo leuk aan Laren?
"Er is in Laren áltijd íets te doen!"

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Bij mooi weer naar een strand en bij slecht weer naar een museum."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Catherine Dickens-Hogarth (echtgenote van Charles Dickens, waarvan hij na 10 kinderen scheidde)."

Waar maak je je zorgen om?
"Terroristische aanslagen."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"Sociëteit Jan Hamdorff."

Laren mist nog?
"Bouwmarkt voor doe-het-zelvers."

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Ik zou alle grote bomen die midden op stoepen staan laten rooien."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Fusie gemeenten Huizen-Laren-Blaricum en het uiteenvallen van de BEL-gemeenten."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Optreden in het Dickensmuseum in Londen."

Wat is je favoriete spreuk?
"Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Mijn kinderen een huis geven."

Favoriete boek?
"De roman 'De helft nadert of is allang voorbij', geschreven door echtgenote Else Flim."

Gezond ontbijtje voor burgemeester Van Benthem

Foto: Gemeente Eemnes

Eemnes Burgemeester Roland van Benthem heeft vorige week ontbeten met de kinderen van groep 1-2 'De Beren' van de Mariaschool. Met een variatie aan brood, beleg, zuivel, groente, fruit en thee hadden zij een goede start van de dag. De burgervader doneerde 600 euro aan het Jeugdcultuurfonds: het goede doel van deze vijftiende editie van het Nationaal Schoolontbijt.

Vrouw (22) botst tegen auto op vluchtstrook

Laren Op de rijksweg A1 richting Amsterdam heeft vrijdagmiddag een aanrijding tussen twee auto's plaatsgevonden.

Net voorbij De Witte Bergen stond op de vluchtstrook een auto stil met daarin een 40-jarige man uit Harderwijk. Een 22-jarige bestuurster uit Ede merkte dit niet op en botste er tegenaan.

"De man is nagekeken door ambulancepersoneel, maar hoefde zover mij bekend niet mee naar ziekenhuis", aldus een politiewoordvoerder.

Afgesleept

Beide voertuigen raakten zwaarbeschadigd en zijn door een berger afgesleept. Achter het ongeval ontstond al snel een file op de A1, maar ook op de afritten A27 richting A1.

7 / 24

Angeli van de Kerkhof en Elbert Roest: 'Zij denken niet in geld, maar in geluk'

Charity-avond 'Adopteer een monnik en geef deze kinderen een toekomst'

Angeli van de Kerkhof, Bouke van Dijk en Elbert Roest uit Laren organiseren op woensdag 29 november in Amsterdam een charity-avond voor de jonge monniken uit Bhutan.

Elbert Roest bezocht in 2011 al de kloosters in Buhtan. Foto: Angeli van de Kerkhof

Laren "Zij wonen in zes verschillende kloosters in het Himalayagebied waar geen scholen zijn. We streven samen met het Bhutan Youth Development Fund (YDF) - een organisatie speciaal gefocust op de minderbevoorrechte jongeren - naar onderwijs voor deze kinderen zodat ze kunnen leren lezen, schrijven en rekenen", zeggen de vrienden.

"De jonge kinderen gaan naar de kloosters toe om opgeleid en opgevoed te worden in de cultuur en traditie. Het is zo belangrijk om de wereldcultuur in dit boeddhistische land overeind te houden."

De avond 'Adopteer een monnik en geef deze kinderen net als vele andere kinderen een toekomst' gaat uit van de Mieke Huigen Stichting, die enkele jaren geleden door Angeli van de Kerkhof werd opgericht. Via deze stichting wordt nu al een ziekenhuis onderhouden in Zambia, waarbij Lions, Kiwanis en Wilde Ganzen de stichting enorm steunen.
Nu dus een project in Bhutan. Angeli, Elbert en zijn echtgenote Kiki bezochten het koninkrijk al in 2011 en Angeli samen met haar dochter Bouke ook nog vorig jaar. Hun liefde en passie voor Bhutan ontstond tijdens deze reizen. "Wij hebben zeer genoten van dit bijzondere land, waar niet gedacht wordt in geld maar in geluk. Het is zeker een bezoek waard."
De Queen Mother Ashi Tshering Pem Wangchuck ontmoetten ze in Laren tijdens een handelsmissie en later zagen ze elkaar terug tijdens hun reizen in Bhutan. Het koninklijk huis van Bhutan heeft ook nauwe banden met de Oranjes. "Máxima doet in microkredieten, Willem-Alexander in waterkracht en prinses Beatrix coacht de Queen Mother hoe je een democratisch systeem kunt realiseren." Allemaal nodig om het land onafhankelijk te laten zijn.

Bhutan is een koninkrijk gelegen in de Himalaya en het enige land dat nog niet door backpackers overlopen wordt. Om als toerist het land in te mogen, wordt een dagelijks bedrag van 250 Amerikaanse dollars gevraagd. Van dit bedrag wordt de reis van de toerist bekostigd. Het is dus geen plek waar je op de bonnefooi naartoe kunt gaan en op de luchthaven een bus pakt. Nee, als je dit Aziatische 'Zwitserland' wilt bezoeken, gaat dat alleen georganiseerd. De gasten krijgen van dit bedrag een gids en een wagen met chauffeur, die de toeristen vervolgens door het land meenemen. Er zijn goede hotels en het is er heel veilig (het land kent één gevangenis).
Iedereen loopt in dezelfde traditionele kleding, inclusief de leden van het koninklijk huis, wat het land zeer uniek maakt. De economie van Bhutan is ingericht op duurzaamheid. Zij halen heel veel elektriciteit uit waterkrachtcentrales, met hulp van India. De natuur is ongerept en de middeleeuwse bouwwijze (gereglementeerd opgelegd en een beroep dat nog vol in bedrijf is) zorgt voor een sprookjesachtige uitstraling.
Angeli's dochter - Bouke van Dijk - heeft zich enorm ingezet om van de charity-avond een groot succes te maken. Het Malando Trio zorgt voor de muziek, tv-kok HarmJan Bloem voor de hapjes en het dessert, terwijl het Amstel Boathouse het voor- en hoofdgerecht serveert. Gastspreker Ugyen Wangchuk komt op uitnodiging van Angeli naar Nederland en licht het project toe. Tevens is er een veiling door veilingmeester Frederik Baerveldt en een loterij met vele leuke prijzen.
Bouke van Dijk vertrekt op 9 december naar Azië en Zuid-Amerika. Zij gaat zo'n twaalf tot zestien maanden goededoelenwerkzaamheden verrichten. In Bhutan gaat ze het project 'Adopteer een monnik' in goede banen leiden. "Ze heeft vorig jaar al gesproken met Queen Mother en haar dochter prinses Ashi Kesang Choden Wangchuck en ze zitten allen op één lijn", aldus Angeli.

Zo belangrijk om de wereldcultuur in het land overeind te houden

Adopteert u ook een monnik? Reserveer voor 100 euro een stoel voor het charity-diner bij het Amstel Boathouse aan de Amsteldijk 223 in Amsterdam via info@angelitravel.nl. Gratis parkeren. De Mieke Huigen Stichting heeft een ANBI-status. Iedere euro komt bij de monniken in Bhutan terecht, verzekeren Angeli, Bouke en Elbert. "Er is totaal geen strijkstok."

'Geen plek waar je op de bonnefooi naartoe kunt gaan'

9 / 24

Carols in 't Gooi is dit jaar weer terug in Sint Vituskerk met Iers repertoire

Acteur Sjoerd Pleijsier vertolkt het traditionele verhaal bij de kerstliederen

Na het succes van vorig jaar brengen Hetty Eijbers en Marlies Huitink gelegenheidskoor Carols in 't Gooi weer bij elkaar in de Sint Vituskerk.

Gelegenheidskoor Carols in 't Gooi zingt dit jaar kerstliederen uit Engeland en Ierland. Foto: Koosje de Beer

Blaricum Vorig jaar liet gelegenheidskoor Carols in 't Gooi traditionele kerstliederen horen in de Sint Vituskerk in Blaricum. Organisatoren Marlies Huitink en Hetty Eijbers kregen voor deze avond heel gemakkelijk ruim honderd koorleden op de been. Pastoor Andrea Geria constateerde stralend dat zijn kerk vol stroomde met bezoekers. Genoeg redenen om dit succes voort te zetten. Carols in 't Gooi geeft op vrijdagavond 8 december weer een concert. Dit jaar met een repertoire met een traditioneel Iers tintje.

Het samenstellen van het koor was ook dit jaar geen enkel probleem, laat Eijbers enthousiast weten. "De aanmeldingen kwamen heel snel binnen. Veel koorleden van vorig jaar wilden ook dit jaar graag komen zingen. Alleen voor de lage partijen zoeken we nog heren. We zingen driestemmige carols en om dit mooi te laten klinken, hebben we meer mannenstemmen nodig. Ook mensen zonder zangervaring zien wij graag komen. Aanmelden kan met een mailtje naar carolsintgooi@gmail.com. Op dit e-mailadres kunnen de mensen ook kaarten reserveren. De kerk is om 19.30 uur open en drie kwartier later beginnen we met het concert."

Voorafgaand aan het concert zijn er drie repetities om samen de kerstliederen te oefenen. "We zingen bekende carols als 'Once in a Royal David's City', 'Torches', 'Ding Dong Merrily on High' en echte klassiekers als 'Silent Night, Holy Night' en 'Joy to the World'", licht de gedreven initiatiefneemster een tipje van de sluier op.

De Koninklijke Brassband Utrecht zal het koor begeleiden

Ook dit jaar zal de Koninklijke Brassband Utrecht het koor met hoorns, trompetten en tuba's begeleiden. "De brassbandleden vroegen ons vorig jaar direct na afloop van het concert of we dit jaar deze avond weer zouden organiseren", weet Eijbers zich te herinneren. "Eigenlijk waren Marlies en ik er ook snel uit dat we dit succes niet konden laten lopen. We dronken samen met de koorleden een glas glühwein en iedereen was zo opgetogen. Dat geeft geweldig veel energie. Bovendien staat het draaiboek nu en dat maakt de organisatie alleen maar gemakkelijker", voegt ze er praktisch aan toe.

Het koor zingt traditionele, meerstemmige Christmas carols die acteur Sjoerd Pleijsier dit jaar zal omlijsten met een raamvertelling. Sopraan Annelie Brinkhof zingt de solo's en violiste Emmy Storms geeft het optreden dit jaar een Iers tintje. Vorig jaar was de kerk op een paar plaatsen aan de zijkant na, vol. Pastoor Andrea Geria herinnert het zich als een mooie gebeurtenis. "Ik zie niet vaak zo veel mensen in mijn kerk die naar kerstliederen komen luisteren", zegt hij tevreden. "Het was een heerlijke avond. Voor mij was het ook bijzonder dat een aantal van mijn parochianen meezong." Voor Maciej Sendecki, ook pastoor van de Blaricumse kerk, wordt het de eerste keer. "Ik was vorig jaar verhinderd, maar ik begrijp dat ik iets heb gemist. Dit jaar hoop ik er wel bij te kunnen zijn", verzekert hij desgevraagd.
Behalve een lied is een carol ook een verhaal. Bekend is het boek 'A Christmas Carol' van Charles Dickens, maar zo zijn er meer eeuwenoude vertellingen over goed en kwaad, over gierigheid en eigenbelang versus gastvrijheid en mededogen. "Die combinatie van verhaal en zang maakt deze avond zo afwisselend", vindt Eijbers. "Marlies heeft weer een prachtige vertelling met een lach en een traan geschreven. We zijn dan ook heel bij dat Sjoerd het wil vertellen. Ik weet zeker dat hij het verhaal met het nodige theater en dramatiek zal vertolken." Daarna lachend: "En weet je wat zo fijn is? Aan het eind kan iedereen opgelucht ademhalen, omdat het goede toch steeds overwint en de slechteriken tot inkeer komen, want een carol is een verhaal over verbroedering. Net als de avond op 8 december in de Sint Vituskerk."

Een carol is een eeuwenoud verhaal over verbroedering

Ontspanning voor mantelzorgers

Ze zijn van onschatbare waarde voor de samenleving

Wethouder Ben Lüken bij de creatieve workshop op Dag van de Mantelzorg Foto: Gemeente Blaricum

BEL Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde voor de samenleving.

De gemeente Blaricum trakteerde hen daarom vrijdag - de Dag van de Mantelzorg - op een paar uurtjes ontspanning en gezelligheid tijdens een creatieve workshop van Loretta van der Knaap. Wethouder Ben Lüken was ook aanwezig in dorpshuis De Blaercom om alle mantelzorgers te ontvangen en te bedanken.

In Laren werd ontspannen gepraat met een glas wijn tijdens een inspirerende high wine met als gespreksthema 'Mentale veerkracht'. Dat deden ze samen met wethouder Leen van der Pols bij Loetje Laren.

Deze dames borrelen samen met wethouder Leen van der Pols. Foto: Gemeente Laren
Wethouder Jan den Dunnen kwam ook naar de high tea in Café Staal. Foto: Gemeente Eemnes

Extra gezellig was het in Eemnes, waar bij Café Staal een high tea klaarstond voor de mantelzorgers én wethouder Jan den Dunnen.

Bekeravontuur voor SV Laren'99 voorbij

Laren scoort de 1-1. Foto: Sebastiaan Majoor

Laren Het bekeravontuur is voor SV Laren'99 voorbij. De Larense ploeg ging in de derde bekerronde strijdend ten onder tegen Zwaluwen'30 uit Hoorn: 1-3.

Laren moest wennen aan het hogere tempo, maar binnen vijf minuten waren er drie mooie kansen; helaas stond het vizier niet op scherp. Na tien minuten besliste de scheidsrechter dat Bart Kaarsgaren met een te hoog opgeheven been gevaarlijk spel pleegde en gaf een indirecte vrije trap binnen het strafschopgebied. Een dubieuze beslissing met gevolgen, want nadat de bal in de muur werd geschoten ging de afgeslagen bal met een ferme punter alsnog de goal in (0-1).Tot de rust was het verder een gelijkopgaande strijd met meer kansen voor de thuisploeg. Na de thee trok Laren weer ten aanval en in de vijfde minuut werd via een zeer fraaie combinaties via de linkerkant een strakke voorzet van Thomas Roest door benjamin Gijs Vermijs langs de doelman gewerkt (1-1). Ook hierna volgde een gelijkopgaande strijd, met een goed combinerend en strijdend Laren. Na 25 minuten echter was er een domper toen de Zwaluwen-spits uit een corner tegendraads en via de grond de prima keepende Ingmar van Rosmalen wist te passeren. Hierna zocht Laren de aanval en als zo vaak werd het vlak voor het einde via een counter toch nog 1-3. Hierna kwam er voor Laren nog een enorme kans na een goed uitgespeelde aanval, maar de keeper wist te redden.
Zaterdag om 14.30 uur speelt Laren thuis tegen Over-Amstel uit Amsterdam.

LMHC zet eigen zaalhockey-blaashal neer

Opening van binnenhal op zaterdag 25 november om 17.00 uur

De blaashal van LMHC aan de Eemnesserweg. Foto: Bob Awick

Laren De Larensche Mixed Hockey Club (LMHC) kan komend winterseizoen zijn hockeywedstrijden gewoon op het terrein aan de Eemnesserweg spelen. De club beschikt sinds kort over een eigen zaalhockey-blaashal.

Peter Havenga: 'Zaalcapaciteit in 't Gooi is ruim onvoldoende'

Bijna twee jaar is er achter de schermen van de hockeyclub hard gewerkt aan de realisatie van een zaalhockey-blaashal op het complex aan de Eemnesserweg. Het idee hiervoor is zeker niet uit luxe ontstaan. Voorzitter Peter Havenga: "We merkten de laatste jaren dat we steeds meer problemen kregen om onze jeugd te kunnen laten trainen en spelen in de zaal. De capaciteit in het Gooi is hiervoor ruim onvoldoende en wordt elk jaar kleiner. Met een eigen zaalhockeyhal, met twee velden erin, is dit in een keer opgelost. Sterker nog, deze winter kunnen er zelfs meer Larense teams gaan zaalhockeyen. Mooi bijkomend effect is dat wij verwachten dat de hal de binding met de club in de donkere maanden zal versterken omdat het clubhuis ook vaker open zal zijn."
Veel clubleden brachten het geld bij elkaar door een obligatie tegen 5% rente te kopen. "En door mee te doen aan vele ludieke acties van onze jeugdteams. Ook is er een loterij georganiseerd. Met het feestelijke veilingdiner voor de leden, afgelopen zaterdagavond, heeft de club nog het laatste beetje benodigde geld opgehaald. De hal is budgetneutraal ten opzichte van de huidige situatie. Dit is mogelijk omdat er geen zaalhuur meer betaald hoeft te worden voor trainingen en wedstrijden en omdat de hockeybond aan zaalhockey-accommodaties een bedrag per gespeelde wedstrijd betaalt", aldus de voorzitter.
Hij zegt dat de club financieel een lastige periode achter de rug heeft. "Dat is gelukkig verleden tijd. Daarnaast wordt er tegenwoordig vooral weer over hockey gepraat. We zijn er trots op dat we met de hal onze jonge talenten van de F6 tot de A1 de mogelijkheid kunnen bieden zich verder te ontwikkelen in het zaalhockey. Wat ze in de zaal leren komt ook op het veld weer van pas. Wat veel mensen niet weten is dat zaalhockey een heel snelle sport is die hard groeit."

Zaterdag 25 november om 17.00 uur wordt de hal officieel geopend. Iedereen is welkom.

Oeuvre van kunstenaar Bob ten Hoope in Blaricum

Foto: Gemeente Blaricum

Blaricum Een expositie met werken van kunstenaar Bob ten Hoope is te zien in het Blaricumse gemeentehuis. Burgemeester Joan de Zwart-Bloch en de heer Netto, voorzitter van de Stichting Vrienden van Bob ten Hoope, onthulden daarom vorige week een langdurige bruikleen uit de nalatenschap van de kunstenaar (1920-2014). Ten Hoope had zijn atelier in Blaricum.

Politie Mobile Media Lab op Braadkamp

Eemnes Het Mobile Media Lab komt maandag 20 november naar Eemnes.

Op de Braadkamp staat tussen 12.00 en 19.00 uur een vrachtwagen die de politie gebruikt om onderzoek te doen naar de digitale communicatiemiddelen van de politie. Ook de boa's, ambtenaar openbare orde en Politiekeurmerk sluiten aan. De inzet is gericht op onderzoek naar het contact tussen burger en politie.

Wijnproeverij uitverkocht

Blaricum De wijnproeverij die de Stichting Promotie Blaricum vrijdag 17 november in samenwerking met de Blaricumse middenstand alweer voor de 20ste keer organiseert, is uitverkocht.

De duizend glazen à 12,50 euro gingen als warme broodjes over de toonbank. De deelnemers kunnen langs twintig locaties om het druivennat te proeven. Om 22.00 uur is de proeverij afgelopen. Dan neemt de horeca het over en is er livemuziek.

Adri de Bruijn neemt afscheid als directeur Enter Media

REGIO Na meer dan 25 jaar heeft Adri de Bruijn afscheid genomen als directeur van Enter Media, uitgever van onder meer Laarder Courant de Bel en het BELNieuws. Jan Piersma is zijn opvolger.

De Bruijn richtte in 1991 het WeesperNieuws op. Daar vloeide uitgeverij Enter Media uit voort. In de afgelopen jaren werd het verzorgingsgebied uitgebreid, eerst met Diemen en later met de andere plaatsen in het Gooi. Afgelopen zomer werd een samenwerking aangegaan met BDU Media, uitgever van onder meer de Gooi en Eembode en het Nieuwsblad voor Huizen. De Bruijn is ook directeur van Pubble, het bedrijf dat hij vijf jaar geleden startte en dat kostenbesparende software ontwikkelt voor uitgevers van (onder andere) lokale nieuwsbladen. Pubble maakt een enorme groei door, zodat De Bruijn zich daar nu volledig op wil richten. Zijn opvolger Jan Piersma kent de uitgeverswereld uit zijn tijd bij Wegener en de Persgroep.

Blaricum uitgeroepen tot Kunststad 2018

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch (l) en kunstenares Lidy Ponte. Foto: Gerbe van der Woude

Blaricum Uit de tien voor de titel 'Kunststad van het Jaar 2018' genomineerde steden is Blaricum als winnaar gekozen. Op de tweede plaats eindigde Barneveld en op de derde plaats eindigden ex aequo Leiden en Gennep.

De verkiezing vond in twee ronden plaats. Na de eerste ronde waren genomineerd: Barneveld, Blaricum, Eindhoven, Gennep, Leiden, Maastricht, Noordwijk, 's-Hertogenbosch, Sint Anthonis en Weesp.

In de tweede ronde beantwoordden de genomineerde steden enkele specifieke vragen. De antwoorden illustreren de wijze waarop het kunstbeleid door de betreffende gemeenten wordt geconcretiseerd en uitgedragen. De negenkoppige vakjury koos mede op basis van de door de genomineerde gemeenten gegeven antwoorden de winnaar.

Schijnwerper

Tijdens de Nationale Kunstdagen, die deel uitmaken van de Nationale Kunstweek, werden Blaricum en de steden die op de tweede en derde plaats zijn geëindigd, in de schijnwerpers gezet. De Kunststad van het Jaar 2018 kreeg afgelopen zaterdag een trofee overhandigd die door Lidy Ponte is gemaakt.

De verkiezing Kunststad van het Jaar onderstreept de waarde die beeldende kunst in een samenleving kan spelen en honoreert de gemeenten die die waarde niet alleen onderkennen, maar ook tot uitdrukking brengen.
De verkiezing wordt door de Stichting Kunstweek georganiseerd in het kader van de Nationale Kunstweek, die dit jaar van 4 tot en met 12 november plaatsvond.

Sint Award definitief van de baan

Laren De Sint Award voor de mooiste etalage is definitief van de baan, laat Jan Boesmans, oud-ondernemer te Laren, weten. Hij heeft zich veertig jaar beziggehouden met het behoud van het oer-Hollandse cultuurgoed Sinterklaas. Zelf hij geeft nu de pijp aan Maarten. Hij gaat geen acties rond Sinterklaas bedenken en uitvoeren.

"De ondernemers laten het afweten. Zij creëren voor 5 december al een kerstetalage en vergeten daarmee het Hollandse feest en proberen ook nog overgewaaide feesten zoals Valentijn en Halloween hier aan de man te brengen." Boesmans vindt dat juist de middenstand een (hoofd)taak heeft om het sinterklaasfeest te behouden. "Door de sfeer in de etalages proeft de consument als het ware het 5 decembergevoel. Helaas wordt dit door voornamelijk filiaalbedrijven niet begrepen. Voor mijn gevoel ook een gemiste commerciële kans: twee feesten in december geeft meer omzet. Ik hoop dat winkeliers toch mee helpen en Sint-Nicolaas niet overboord gooien."

Intocht sint op 25 november in Blaricum

Blaricum Sinterklaas bezoekt met zijn pieten, pakjes en pepernoten zaterdag 25 november de gemeente Blaricum, zo laat de schrijfpiet weten.

Om alle kinderen de kans te geven Sinterklaas te kunnen begroeten, bezoekt hij 's ochtends de Bijvanck en 's middags het Oude Dorp.

Pietenband

Zoals gebruikelijk wordt Sinterklaas vergezeld door heel veel grapjespieten, danspieten en heeft hij zelfs de pietenband meegenomen. Het voorprogramma wordt verzorgd door zang- en danspietjes. Dit begint bij De Malbak om 11.30 uur en bij de Muziektent om 14.30 uur.
In beide optochten rijden ruiters mee onder leiding van Dorine Borgers.

Wie met de stoet wil meelopen, kan op de volgende locaties aansluiten: om 11.15 uur in de Bijvanck bij de speeltuin aan de Hoofdweg en om 14.15 uur in het Oude Dorp bij de Kruiskuil (hoek Kerklaan / Brinklaan / Dorpsstraat). De 100% biologisch afbreekbare ballons die uitgedeeld worden bevatten geen helium, maar lucht.

Eemnesser (75) mogelijk al twee dagen gewond in woning

Foto: AS Media

Eemnes Een 75-jarige man uit Eemnes heeft mogelijk twee dagen gewond op de bovenverdieping van zijn woning aan de Aartseveen gelegen. Familie die donderdag een kijkje kwam nemen, trof de Eemnesser gewond aan. De krant van dinsdag lag op de deurmat. Naast ambulancepersoneel kwam ook de brandweer ter plaatse. Staande op een hoogwerker demonteerden brandweerlieden het dakraam om zo in samenwerking met het ambulancepersoneel de man naar beneden te halen. De Eemnesser is vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Het is niet bekend hoe het nu met hem gaat.

Laatste feest en veiling Benjamin Foundation brengen 27.500 euro op

'Iedere euro die we dit jaar nog ontvangen, besteden we aan Madres Participantes'

V.l.n.r. Henri Koerhuis, Simone van Seggelen en Jean-Jacques François en Aggrey Mashanda. Foto: Michael Graste

Blaricum Het allerlaatste grote feest dat de Blaricumse Benjamin Foundation sinds haar oprichting vrijwel jaarlijks organiseerde, heeft maar liefst 27.500 euro opgebracht. De stichting die zich inspant om kinderen met een meervoudige handicap in ontwikkelingslanden te helpen, gaat vanaf 2018 verder als het Benjamin Koerhuis Fonds van het Liliane Fonds.

"Iedere euro die we dit jaar nog ontvangen, besteden we aan de Madres Participantes in Bolivia, een project dat we vanaf dag één van de Benjamin Foundation hebben gesteund. En aan Benjamin House, het multifunctionele revalidatiecentrum in Karagwe (Tanzania) dat we samen met het Liliane Fonds en de lokale organisatie hebben gebouwd. Hier worden inmiddels meer dan duizend kinderen - en hun families - per jaar geholpen", aldus Henri Koerhuis, grondlegger van de Benjamin Foundation.

Gift

Realisatie van Benjamin House sluit een fase af en luidt een nieuwe in

De stichting doneert eind dit jaar in totaal 45.000 euro aan Benjamin House. Hierin zijn ook een gift van 10.500 euro van de Gooische Rally van de Lions Club Blaricum-Laren verwerkt én een riante schenking van een anonieme gever.
Eregast op het laatste feest was Aggrey Mashanda, die de dagelijkse leiding heeft over Benjamin House. Hij en Henri Koerhuis leerden elkaar kennen rond de opnamen van een tv-programma voor het Liliane Fonds. Er ontstond een band voor het leven, die resulteerde in de bouw van Benjamin House in een van de meest geïsoleerde gewesten van Tanzania.

Koerhuis en Mashanda blijven ook in de nieuwe situatie samenwerken. Henri Koerhuis: "De stichting heeft de afgelopen twee jaar zeer positieve ervaringen opgedaan met het verbinden van mensen en organisaties met een concreet hulpaanbod met 'onze' projecten. Dit opende het perspectief om van fondsenwervende stichting te groeien naar een netwerkorganisatie die actief kansen, kennis, capaciteit en middelen koppelt aan Benjamin House."

Volwaardiger

De realisatie van Benjamin House sluit een fase af en luidt een nieuwe in. Benjamins korte leven vol ongemak, de allerbeste zorg en liefde van zijn ouders en broers was in 2006 de directe aanleiding om de Benjamin Foundation op te richten. Met ingang van 2018 wordt hij dus de naamgever en inspiratiebron van een nieuw fonds dat kinderen zoals hij in Tanzania alle kansen biedt op een volwaardiger bestaan.

Wilt u het Benjamin House steunen? Dat kan! Maak uw bijdrage over op IBAN NL08 RABO 0303080000 van het Liliane Fonds, onder vermelding van Benjamin Koerhuis.
Ieder bedrag is welkom!

De Brink al tien jaar lang betoverd door een uniek schaatsevenement

Haal de ijzers maar uit het vet en geniet bij Winter Village Laren

Dromen jullie ook al weer van een mooie koude winter? Schaatsen kun je binnenkort weer op de Brink in Laren. Voor het tiende jaar op rij!

De ijsbaan in Laren trekt altijd veel publiek. Foto: YW Photo

Laren De Brink is de plek waar Winter Village Laren ooit als IJs op de Brink tien jaar geleden begon. De ijsbaan ligt er weer van 24 november aanstaande tot en met 7 januari 2018.

Supersfeervolle kerstmarkt van 8 tot en met 10 december

Het idee voor de ijsbaan ontstond aan de keukentafel en werd bedacht door drie Larense dames: Carry Fransen, Sandra Bakker en Alexandra van Doorne. "Vanwege het feit dat het natuurijs al een aantal jaren op zich liet wachten, wilde het drietal hun kinderen de kans bieden om toch te leren schaatsen. Het onderbinden van de ijzers is nu eenmaal een onderdeel van de Nederlandse cultuur en dat mag niet verloren gaan. Het idee van de keukentafel bleef dus niet bij een idee, maar groeide zelfs uit tot een waar succes in de gehele Randstad. Het mooie aan dit concept is dat er al tien jaar lang vrijwilligers klaarstaan om dit in Laren mogelijk te maken. Vol passie helpen zij ieder jaar weer mee. Zodat iedereen, van jong tot oud, volop kan genieten van deze oer-Hollandse activiteit", zegt Yvonne van Beers van NoName Events, de huidige organisatie.
Extra gezellig wordt de Winter Village Laren met de kerstmarkt, die plaatsvindt van vrijdag 8 tot en met zondag 10 december. "Er zijn mooie kramen en er hangt een sprookjesachtige sfeer met veel lichtjes. Onder het genot van winterse lekkernijen zoals warme chocolademelk, broodjes warme bal of poffertjes, kan het publiek hier terecht voor unieke kerstcadeaus en de meest uiteenlopende luxe kerstartikelen. De openingstijden zijn op vrijdag van 12.00 tot 22.00 uur, op zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur en op zondag van 12.00 tot 18.00 uur."
Deze tiende editie belooft net als de vorige edities één en al gezelligheid. Alle activiteiten staan op www.wintervillagelaren.nl of volg Winter Village Laren op Facebook.

Altijd druk op de Larense baan. Foto: Bob Awick

De vorst was in 't land

Eemnes De vorst was even in het land. Hobbyfotograaf Johan Elders uit Eemnes dook de volgende morgen in alle vroegte de Eemnesser polder in en fotografeerde tal van tafereeltjes.

Het leverde dit bijzondere resultaat op. "Wat een geweldige ochtend in de polder met die eerste nachtvorst van -3. Zo veel moois te zien, zelfs een kop-staartbotsing van twee koeien:))", schrijft hij bij zijn foto's.

Foto's: Johan Elders

We plaatsen vaker foto's van onze lezers.
Uw inzendingen zijn dan ook welkom. Wie weet ziet u uw inspanningen terug in deze krant.

De jpg-bestanden van circa 1 Mb kunnen gemaild worden naar redactie@belnieuws.nl.