Laarder Courant de BEL

29 augustus 2018

Laarder Courant de BEL 29 augustus 2018


Opgepakte vrouw (21) zwaargewond

Foto: Politie

Blaricum/Eemnes De 21-jarige Chantal Korver uit Eemnes noemt zichzelf verdachte in een bizarre zaak: "Omdat ik voor mezelf opkwam in de vechtpartij nadat ik deze wilde sussen. Ik kreeg een klap en brak mijn neus waarop ik heb geslagen en toen ben mishandeld door de politie waardoor ik al het andere letsel heb opgelopen."

De jonge vrouw raakte in de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 augustus rond 2.15 uur bij een vechtpartij met meerdere personen in de Blaricumse Kerklaan zwaargewond. Agenten kwamen ter plaatse en konden één van de betrokkenen - Korver - direct aanhouden. Zij verzette zich tegen de aanhouding, zodat er twee agenten nodig waren om haar onder controle te krijgen, aldus de politie.

De politie is op zoek naar getuigen en beeldmateriaal en doet nog onderzoek naar de vechtpartij en de rol van de betrokkenen. Zelf deed de Eemnesserse ook een oproep op haar Facebookpagina: "Wie o wie heeft iets gezien of meegekregen van de gewelddadige manier waarop de politie mij heeft aangehouden? Als je iets weet, leg alsjeblieft een verklaring af. Ik heb dankzij dit incident opgelopen: een gebroken neus, gezicht van boven tot onder onder de schaafwonden, twee blauwe ogen, schouder uit de kom en een scheur/breuk in mijn elleboog. Mocht iemand iets weten of gezien hebben, help dan alsjeblieft want het is een erg lastige zaak". Ze heeft het bericht ondertussen verwijderd.

Loten voor een sociale huurwoning

Eemnes De helft van de beschikbare sociale huurwoningen in Eemnes wordt de komende twee jaar toegewezen volgens een lotingssysteem. Het betreft een pilot.

Jaarlijks komen in deze categorie twintig tot veertig woningen vrij. Met name de spoedzoekers (waaronder starters en gescheiden ouders met kinderen) hoopt de gemeente in samenwerking met woningcorporatie de Alliantie dan binnen een jaar aan een woning te helpen. "Dat wil je voor je inwoners", zegt wethouder Sven Lankreijer. Al realiseert hij zich dat het een ambitieus plan is. De wachttijd voor starters is nu nog zeven tot acht jaar.

Stralend Oogstfeest S.O.L.L. aan Zevenenderdrift

Foto: Bob Awick

Laren Het was een prachtig gezicht op de akker aan de Zevenenderdrift. Daar werd zondag het Oogstfeest van de Stichting Oude Landbouwgewassen Laren gehouden. Bezoekers konden kennismaken met verschillende producten van Larense bodem, zoals Larens Saison Bier, gebrouwen door de Gooische Brouwerij in Hilversum.

In het water voor Stichting ALS NL

Claudia is klaar voor de Amsterdam City Swim.

Claudia uit Eemnes zwemt voor haar moeder Marian, die overleed aan de gevolgen van ALS.

7

Participatiecoach VluchtelingenWerk H-BEL regio
Het doel van participatie is om statushouders te laten kennismaken met de Nederlandse samenleving en om hen hieraan actief deel te laten nemen. Werktijden: min. 1 werkdag per week (ma t/m do), in overleg. Contactpersoon: Renske Francken van VluchtelingenWerk Nederland Midden- Nederland locatie H-BEL, telefoon 035-5240164/06-12267247of rfrancken@vwmn.nl.

Oldtimerkoor
Ondersteuning bieden tijdens de zangmiddag, het halen/brengen van bewoners, koffie/thee schenken en als u het gezellig vindt gezellig meezingen. Werktijden: 's maandags 14.00-16.00 uur. Contactpersoon: Karin van Rumt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek in Laren, telefoon 035-6256558/6256411 of k.vanrumt@amaris.nl.

Posterontwerper 14+
Ontwerp een leuke achtergrond voor de jongerenvacatureposters van Dynamic Arts, gevestigd in De Scheper. Uiteraard zijn de credits voor jou. Je aanspreekpunt is jongerenwerker Sean Bogaers. Contactpersoon: Sean Bogaers van Versa Vrijwilligerscentrale Laren-Blaricum, telefoon 06-49240242 of info@dynamicarts.nl.
Chauffeur
Vind je het leuk om personen die niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen te vervoeren op één of meerdere dagdelen of dagen per week? Contactpersoon: Peter Springer van Stichting Rolstoelbus 't Gooi, telefoon 035-5315522 of mail naar voorzitter@rollybus.nl.

Gastvrouw/-heer koffiemiddag in Johanneshove Laren
U schenkt koffie en thee in voor bewoners op woensdag tussen 14.00 en 15.30 uur. Contactpersoon: Mathilda Hoogstrate van Vivium Zorggroep, Zorgeloos Wonen, telefoon 06-42610451 of m.hoogstrate@vivium.nl.

Bent u al vrijwilliger? Bezoek dan eens de Vrijwilligers Accademie Gooi en Vechtstreek op www.vagev.nl. Hier vindt u diverse workshops en bijeenkomsten speciaal voor vrijwilligers.

Vrijwilligerscentrale Laren-Blaricum is vanaf 3 september te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122. Of bezoek ons 9 september vanaf 13.00 uur op de Brink in Laren tijdens de INmarkt Laren.

Australische workshop Dunstan Babytaal - Herken de huiltjes - in wijkcentrum De Malbak in Blaricum

Blaricum Krijg je bijna een baby of heb je net een baby gekregen? Maak dan kennis met Dunstan Babytaal. Speciaal voor (aanstaande) ouders biedt Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek de workshop Dunstan Babytaal op zaterdag 8 september.

De Australische Priscilla Dunstan ontdekte dat wereldwijd alle baby's dezelfde reflexgeluiden maken als zij huilen. Tot de leeftijd van 4 maanden huilen zij op dezelfde manier bij honger, vermoeidheid, darmkrampjes, een boertje en onvrede aan de huid.

Veilig en begrepen

Als je als ouder deze verschillen herkent, kun je makkelijker inspelen op wat je kind nodig heeft. Zo voelt je kind zich veilig en begrepen, wat belangrijk is voor een goede start.

De workshop Dunstan Babytaal duurt 1,5 uur en helpt je om de verschillende huiltjes van te kind te leren kennen. "We raden zowel vaders als moeders aan om de workshop te volgen. Dan kun je samen toepassen wat je hebt geleerd. Neem ook gerust je baby mee, er is een voedingsruimte beschikbaar", aldus de organisatie.

Praktische informatie

De workshop kost 10 euro per ouder(paar) en vindt plaats op zaterdag 8 september in De Malbak aan het Burg. Tydemanplein 5 van 10.00 tot 11.30 uur. Aanmelden kan door een mail te sturen naar cursussen@jggv.nl of te bellen naar 035-6926350. Kijk voor meer informatie op www.jggv.nl.

Weerbericht

Overgang naar rustig, zonnig en vrij warm weer

Met september op de kalender gaat zaterdag de meteorologische herfst van start, maar de term 'nazomermaand' past vaak beter bij het septemberweer dan 'herfstmaand'. Ook nu zien we een ontwikkeling in die richting. Het weerbeeld wordt in het weekend bepaald door een nieuw hogedrukgebied boven het Noordzeegebied met rustig weer, meer zon en geleidelijk warmer.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is er eerst nog vrij veel bewolking. Er kan nog een bui vallen. Af en toe schijnt de zon. Het wordt 18 à 19 graden bij een matige noordwestenwind. Voor vrijdag wordt droog weer verwacht met wolkenvelden en geleidelijk wat meer zonneschijn. Er waait een zwakke noordenwind. Het is met een maximum van 18 à 19 graden nog iets aan de koele kant.

Het weekeinde

Zaterdag en zondag blijft het droog. Zaterdag zijn er nog enkele wolkenvelden, maar er is ook geregeld zonneschijn. Voor zondag wordt vrij zonnig weer verwacht. De zwakke wind draait in het weekeinde van noord naar oost. Zaterdag wordt het zo'n 20 graden. Zondag wordt het met ongeveer 23 graden al iets warmer. Na het weekeinde blijft het nog even nazomeren.

Weetje

Op 24 augustus bleef de maximum temperatuur na een reeks van 60 dagen voor het eerst sinds 25 juni onder de 20 graden. Het record van 53 warme dagen op rij in de zomer van 2003 viel daarmee aan diggelen. In deze maand kwam een einde aan de zeer langdurige droogte. Er viel in augustus totaal circa 80 mm neerslag in onze regio, wat zelfs iets meer is dan normaal.

Nabestaanden kunnen terecht bij Viore Hilversum

REGIO Bij Viore, centrum in Hilversum voor iedereen die leeft met kanker, start donderdag 20 september een groep voor nabestaanden.

De groep is bedoeld voor mensen van wie de partner is overleden (niet langer dan ongeveer drie jaar geleden) en die graag in contact komen met anderen die dit ook hebben meegemaakt. Viore biedt zeven bijeenkomsten aan, van 14.00 tot 16.00 uur, plus een terugkombijeenkomst. "Er wordt gepraat, maar ook gedaan. Zo gaan we bijvoorbeeld ook wandelen, koken en een film bekijken en bespreken", zegt een woordvoerder. Thema's die aan de orde komen: afscheid, herinneren, hoe zorg ik goed voor mezelf, hoe ga ik verder. Voor meer informatie of aanmelding vrijwilligers@viore.org of telefoon 035-6853532. De kosten voor deelname bedragen 40 euro. Info: www.viore.org.

Foto: Ab Walet

Een van de plekken in de omgeving waar de heide niet zoveel schade van de droge periode lijkt te hebben opgelopen is de Groeve Oostermeent. Het staat in ieder geval weer prachtig te bloeien, ondanks dat ook daar het peil in de waterpartijen flink gezakt is. En ook de klokjesgentianen zijn in volle pracht te bewonderen. De oude rammen kwamen zo enthousiast op mij aangestormd, dat ik blij was dat ik achter het hek stond!

Pulling Eemnes is 'machtig geweld waarbij Zwarte Cross in het niet valt'

200% vermaak voor jong en oud

Hoeveel strijd, power en gezelligheid kan in een kort weekend samen komen? Bij Pulling Eemnes weten ze dit jaar van geen ophouden.

Spektakel tijdens Pulling Eemnes. Foto: Joris Klaui

Eemnes Het bijzondere Trekkertrek-evenement aan de Te Veenweg Zuid - in het verlengde van het industrieterrein langs de A27 - zorgt voor 200% vermaak voor jong en oud. Dat garandeert Geert van der Wardt, woordvoerder van de elfkoppige organisatie. Ruim 250 vrijwilligers steken op vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september de handen uit de mouwen.

Op vrijdag begint het geweld al vanaf 16.00 uur. Het publiek wacht een overvolle avond met onder meer een caravan-, quad- en achteruitrijrace en diverse demo's met echte crosskanonnen. Van der Wardt spreekt van "één en al machtig geweld waarbij de Zwarte Cross in het niet valt". Als er dan nog tijd over is dan laat huis-dj Melvin de feesttent uit zijn voegen barsten.
Vooral de caravanrace gaat hilarisch worden, meent Van der Wardt. "Aan de start van de vorige editie verschenen vijftien deelnemers. Nu zijn het er tien meer. De meesten zullen hun caravan na de eerste bocht al kwijt zijn", merkt hij op. Op vrijdag is 95% van de deelnemers afkomstig uit Eemnes. De waaghalzen op zaterdag komen van heinde en verre, zelfs uit België.
Op het terrein zorgen zaterdag duizenden en dan ook echt duizenden pk's voor een trillende bodem, oorverdovend gebrul van V8- en V12-motoren, rondvliegend klei en zand, stof door de lucht en rook uit de uitlaat. Ook de grasmaaierraces, helikoptervluchten, oldtimertoertocht, kinderkermis, diverse optredens, dj Melvin, brandweerdemonstratie en de kettingzaagdemonstratie van Dennis Kraai zorgen ervoor dat Pulling Eemnes het grootste en gezelligste evenement in de gehele regio is. "We hebben een hele goede baan; mensen willen hier graag rijden."

Krachtmeting

'De meesten zijn hun caravan na de eerste bocht al kwijt'

Het allerbelangrijkst van dit tweedaagse event is en blijft 'Trekkertrek'; ooit ontstaan doordat boerenjongens wilden laten zien dat zij het sterkste paard hadden en dit later verruilden voor een tractor. Dit is waar Pulling Eemnes een naam hoog te houden heeft. Met meer dan de helft van alle deelnemers die uit de regio komen, is het voor deelnemers en publiek een traditie om aan deze krachtmeting mee te doen of alles te bewonderen.

De toegang op vrijdag 31 augustus is gratis, op zaterdag 5 euro (kinderen tot 12 jaar en 65+ gratis).

'We hebben een hele goede baan; mensen willen hier graag rijden'

Speeddaten met raadsleden en gemeentebingo in De Malbak

Blaricum De gemeenteraad van Blaricum doet dit jaar voor de eerste keer mee aan de Dag voor de Democratie. Op zaterdag 15 september tussen 11.00 en 15.00 uur gaan gemeenteraadsleden in wijkcentrum De Malbak met Blaricummers in gesprek met de inwoners.

Doel Dag van de Democratie: contact zoeken met raadsleden

Daar kunnen zij speeddaten met raadsleden en meedoen aan de eerste Blaricumse gemeentebingo onder leiding van burgemeester Joan de Zwart-Bloch. "Democratie is meer dan eens per vier jaar naar de stembus gaan. Het draait om meedoen en je mening laten horen", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch juicht meer inbreng van inwoners bij plannen en activiteiten in Blaricum toe: “In Nederland hebben we de vrijheid om onze stem te laten horen. Dat willen we vieren met onze inwoners. Want ons mooie dorp kunnen we alleen samen maken. Wij hechten er veel waarde aan dat inwoners vertellen wat zij belangrijk vinden. We hopen dat zij na een nadere kennismaking op deze dag sneller contact zoeken met raadsleden om te laten weten wat hen bezighoudt.”

Tussen de middag laten werkgroepen van de Dialoog 2017 zien hoe zij het afgelopen jaar verder zijn gegaan met de ideeën uit de dialoogsessies met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Ook presenteren zij hun plannen.
Inwoners kunnen tussen 11.00 en 12.30 uur korte gesprekjes voeren met raadsleden. Zij dienen zich vóór 12 september aan te melden via e-mailadres: griffie@blaricum.nl. Daarna ontvangen zij een definitieve uitnodiging met de tijden waarop ze met welk raadslid een speeddate hebben.

Vanaf 13.30 uur worden inwoners uitgedaagd om hun kennis over de (Blaricumse) politiek te testen tijdens de eerste Blaricumse gemeentebingo. Een combinatie van een kennisquiz en een ouderwetse bingo. Iedere deelnemer krijgt een unieke bingokaart, waarop ze in plaats van getallen de antwoorden op de quizvragen moeten aankruisen. Wie een volle bingokaart met goede antwoorden heeft, wint en ontvangt een Blaricumse prijs.

Hans Schotsman

Hans Schotsman (54) is een geboren en getogen Laarder. Hij werkt bij de brandweer.

Hans Schotsman.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk bij de brandweer, zowel vrijwilliger als medewerker Risicobeheersing en Brandveilig leven."

Trots ben ik op...?
"Mijn gezin."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Een flink stuk fietsen met mijn vrouw."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Met mijn ouders."

Waar maak je je zorgen om?
"Een groot tekort aan brandweervrijwilligers wat de toekomst van brandweer Laren in gevaar brengt."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"De Westerheide, als je daar goed oplet zie je altijd wel een ree."

Laren mist nog...?
"Een rotonde op de Brink, de huidige situatie is een groot drama."

Mijn energie haal ik uit?
"De tijd welke ik doorbreng in de natuur."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Diverse onderwerpen, maar vooral interesse in veiligheid in het algemeen."

Favoriete jaargetijde?
"Het voorjaar als alles ontluikt, het frisse groen, mooie bloesem en heerlijke geuren."

Mijn wens voor het dorp is?
"Dat er (betaalbare) woonruimte voor jongeren komt."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"De Tongariro alpine crossing doen in Nieuw-Zeeland."

Waar mogen ze je voor wakker maken ’s nachts?
"Ik word al regelmatig wakker gemaakt (gepiept), maar voor hulp aan anderen mag het 24/7."

Hekwerk SV Eemnes voor 5 mille verkocht

Eemnes Het college van B en W heeft besloten om het hekwerk rondom veld 4 van SV Eemnes - waar nu het Huis van Eemnes wordt gebouwd - voor 5.000 euro te verkopen aan buurgemeente Laren.

De gemeente Laren laat het hek plaatsen bij de lokale voetbalclub SV Laren'99. De club wil het traliewerk inpassen om het bestaande hekwerk om het hoofdveld. "Hierdoor hopen we de konijnenplaag buiten het hoofdveld te gaan houden. We hebben daar veel gaten, afgevreten gras en keutels", zegt een woordvoerder van de club. "Het palen- en hekwerk gaan we langs veld 3 en 4 zetten aan de lange zijden waar publiek kan staan. Hierdoor hopen we dat de spelers rustiger hun partijtje kunnen spelen."

Dankjewel-avond voor vrijwilligers

Laren De gemeente Laren organiseert vrijdag 7 september vanaf 20.00 uur samen met Versa Welzijn de jaarlijkse vrijwilligersavond in het Brinkhuis aan de Brink 29. Iedereen in Laren die vrijwilligerswerk doet is uitgenodigd deze avond bij te wonen.

De gemeente bedankt op deze avond alle vrijwilligers uit het dorp en wil haar waardering tonen voor hun fantastische inzet. Het belooft een leuke, gezellige avond te worden. Na het welkomstwoord van wethouder Karin van Hunnik wordt een gevarieerd programma geboden met voldoende gelegenheid om elkaar te ontmoeten en met elkaar bij te praten. En natuurlijk verhogen een drankje en heerlijke versnaperingen de gezelligheid nog eens.

Aanwezig zijn?

Aanmelden (niet verplicht) kan door een e-mail te sturen naar abijleveld@versawelzijn.nl met daarin vermeld de naam van de vrijwilligersorganisatie en de namen van de vrijwilliger(s)/eigen naam. Voor meer informatie: telefoon 06-49377171.

Deelnemers ervaren parcours als 'best pittig'

De Jeugdloop was een nieuw onderdeel. Foto: Jaap Vlaanderen

Laren Verschillende deelnemers aan de vierde editie van de Gooise Heideloop vonden het parcours met zijn hoogteverschillen best pittig, maar een goede ervaring. Een voetbaltrainer had zijn team ingeschreven voor de jeugdloop. Hij vond dat een mooie start van het nieuwe seizoen. "Misschien een idee voor andere sportclubs want we zouden graag nog meer jongeren willen laten kennismaken met de combinatie sport en natuur", meldt de organisatie. Er waren met zo'n tweehonderd deelnemers helaas minder aanmeldingen dan vorig jaar.

Oplaadpalen Patrijzenhof

Eemnes Aan de Patrijzenhof, aan de oostzijde van huisnummer 163, komen twee parkeerplaatsen ten behoeve van het opladen van elektrische voertuigen. Daartoe heeft het college van B en W besloten.

Dubbel hoog bezoek voor briljanten bruidspaar Poyck

Foto: Bob Awick

Blaricum Het sinds kort in Blaricum woonachtige echtpaar Poyck vierde afgelopen maandag hun 65-jarige huwelijksfeest. Burgemeester Joan de Zwart-Bloch én Rob Metz, burgemeester van Soest, kwamen samen een felicitatiebezoek brengen. Het briljanten bruidspaar woonde daarvoor decennialang in Soest. Vandaar dat er twee burgemeesters langskwamen.

Joop Stokkermans, Mozart van de lichte muziek. Foto: Leo Janssen

Als ik via de Laarder Eng terug kom van de wandeling naar de Lage Vuursche loop ik altijd via de Veerweg naar huis. In de onlangs gerenoveerde straat hebben ze gelukkig de tegel teruggeplaatst waarop de gouden letters: 'Veerweg de beste plek op aard 1969-1994'. Ongetwijfeld neergelegd bij het 25-jarig bestaan van de buurt.

De tegel ligt voor het huis van de in 2012 op 75-jarige leeftijd overleden componist Joop Stokkermans. Winnaar van de Prix d’Excellence, een Gouden Harp, de Louis Davidsprijs en geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

Ik leerde 'mijnheer Stokkermans' rond mijn twintigste kennen in de radiostudio van de VARA waar ik voor het eerst een (kerst)musical mocht regisseren. Veel te jong natuurlijk en Harry Bronk, de hoorspelregisseur waar ik het vak van leerde, had mij op het hart gedrukt 'komedie spelen is tempo maken jongen'. Dus ik joeg de dialogen van 'Scrooge' er in hoog tempo doorheen afgewisseld met Stokkermans composities.
Wanneer ik de registratie nu bijna vijftig jaar later terug luister, zijn dat de wonderschone noodzakelijke rustpunten. Het was een geweldige ervaring om met de componist waar hele generatie televisiekijkers mee zijn opgegroeid te mogen werken. Wie herinnert zich niet Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer, Q & Q en TiTa Tovenaar. Ook schreef Stokkermans de Nederlandse inzendingen Katinka (1962) en Tijd (1971) voor het songfestival, de musical Nijntje, Kinderen voor Kinderen en niet te vergeten de briljante muziek voor Jasperina de Jong. Daarnaast bekende reclamemuziek voor Kips Leverworst en de hagelende grote korrels Venz.
Weinigen weten dat hij als regisseur ook actief was bij televisieprogramma’s over klassieke muziek zoals 'Jonge Mensen op weg naar het Concertpodium' en het Prinsengrachtconcert. In ons dorp zat Joop ook bepaald niet stil. Wat hij niet allemaal voor toneelgroep De Papegaai heeft gecomponeerd en uitgevoerd. Ongelooflijk. En ook ter gelegenheid van de opening van het Muziekcentrum Schering & Inslag kon de gemeente voor het openingslied een beroep op hem doen.
Heel 'muzikaal Nederland' was aanwezig bij zijn indrukwekkende uitvaart in de Sint Jansbasiliek. In een kleine twee uur werd de Laarder herdacht door musici, regisseurs, zangers en de hoogste omroepbazen. Zijn kleinzoon trad op, Rob de Nijs, Paul de Leeuw, Cor Bakker en ook Lucas en Arthur Jussen met naast een prachtig op piano uitgevoerde fantasie van Franz Schubert, ook Joop's laatste compositie, speciaal als toegift voor de broers gecomponeerd: variaties op 'Brons groen'. Indrukwekkend was het dat aansluitend op de dienst dorpsbeiaardier Klaas de Haan werken van Joop Stokkermans uitvoerde op het carillon van de Johanneskerk.

Mozart lichte muziek

Laren heeft Joop Stokkermans eigenlijk nooit goed geëerd. Met een straatnaam of met een erepenning. Misschien moeten we maar een tegel naast de tegel die ik altijd passeer op terugweg naar het Mauvezand, leggen met 'Hier woonde Joop Stokkermans, de Mozart van de lichte muziek 1937- 2012'.

Claudia van der Linden (36) zwemt voor ALS

City Swim heeft als doel geld inzamelen voor onderzoek

Claudia is klaar voor de Amsterdam City Swim.

Eemnes Toen Claudia van der Linden uit Eemnes 29 jaar oud was, verloor ze haar moeder Marian aan Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Na de eerste symptomen is de gemiddelde levensverwachting drie tot vijf jaar. Claudia's moeder stierf echter al zes maanden later en is 53 jaar geworden.

'Het voelde alsof ik vooruit geduwd werd door haar'

Claudia (nu 36) vatte begin dit jaar het idee op om zich in te zetten voor de Stichting ALS Nederland. Ze doet daarom op 9 september mee aan de Amsterdam City Swim, een gesponsorde zwemtocht van 2.100 meter door de Amsterdamse grachten met als doel om geld in te zamelen voor onderzoek naar de oorzaak en genezing van de ziekte ALS.
Op sportgebied deed ze - na een motorongeluk drie jaar terug waarbij ze haar linkervoet verbrijzelde - niets. Maar ze zette de knop om en ging na werktijd tweemaal per week baantjes trekken in zwembad De Biezem. De Eemnesserse werd daarbij op de voet gevolgd door haar fanclub; partner Taco en zoontje Senna. Afgelopen Moederdag schreef ze zich in voor de zwemtocht en was er geen weg meer terug.
Sinds juni traint ze ook op maandagavond in de Amstel. Met nu voor haar nog één oefenavond te gaan, is Claudia klaar om de ruim twee kilometer af te leggen. Ze weet dat het een dag vol emoties gaat worden, maar zweert dat haar moeder erbij is. Dat merkt ze ook nu al. Ze is ervan overtuigd dat er meer is tussen hemel en aarde. Al geloofde ze daar voor de dood van haar moeder niet in, maar: "Er gebeuren sinds die tijd zoveel dingen. Dat kan geen toeval meer zijn. Vorige week maandag heb ik voor het eerst de volledige afstand afgelegd. Het ging super goed; het voelde alsof ik vooruit geduwd werd door haar."
Stichting ALS steunen? https://www.amsterdamcityswim.nl/deelnemers/claudia-vd-linden of doneer bij de Boni uw statiegeldbon of geld bij Fysiotherapie Eemnes.

Themaochtend met Opus 55

Eemnes In Bibliotheek Gooi en Meer vestiging Eemnes is donderdag 6 september tussen 10.00 en 12.00 uur koor Opus 55 te gast.

Opus 55 - onder leiding van Paul Snoek - heeft een veelzijdig vierstemmig repertoire met stukken uit de pop, klassieke koorwerken, evergreens en wereldmuziek. Iedereen is welkom.

Ook is er een vrijwilliger van SeniorWeb aanwezig om belangstellenden te helpen bij vragen over de PC, tablet, e-reader of smartphone.

Vlugheid & Kracht nu ook in Bijvanck

Blaricum Het gaat weer goed met de turnvereniging Vlugheid & Kracht uit Blaricum en Laren. Na een aantal moeilijke jaren heeft de vereniging de boel weer op de rit gekregen.

"Steeds meer kinderen melden zich aan bij de club en het lesprogramma wordt uitgebreid met nieuwe activiteiten", vertelt een dolblije woordvoerder. Vorig jaar startte de vereniging al met freerunlessen. "Dit is een steeds populairdere sport onder jongeren. Na de aankondiging van deze les ontstond al snel een wachtlijst." Daarom worden de lessen uitgebreid. Vanaf maandag 3 september geeft Amy Vedder turn- en freerunles in de Blaricum Bijvanck. Kijk voor meer informatie en tijden op www.vlugheidenkracht.com.

Eemlander 5e in Friesland

Eemnes Na een heroïsche strijd tussen acht kans hebbende skûtsjes is Eemlander tijdens het Iepen Fryske Kampioenskippen op een vijfde plaats geëindigd in de kleine-a klasse.

"Ik ben heel trots dat het gehele team zich zo goed staande heeft gehouden", meldt woordvoerder Joop van der Schaaf. Zaterdag werd de wedstrijd nog wel eerst afgeblazen toen een onweersbui overtrok, maar gelukkig besloot de jury om later alsnog te starten. "De bemanningen hadden de handen vol om de skûtsjes goed koers te laten houden en geen botsingen te veroorzaken. Met name bij het ronden van de boeien was het billenknijpen of het allemaal wel paste."

Grenzeloos Kunstzinnig bij BEL Art

Intrigerend en fenomenaal werk van drie kunstenaars

Werk Els de Graaf.

Eemnes In het BEL Kantoor aan de Zuidersingel 5 opent burgemeester Joan de Zwart-Bloch donderdag 6 september om 17.00 uur een intrigerende BEL Art tentoonstelling.

Opening op 6 september door burgermoeder Joan de Zwart-Bloch

Tijdens de expositie is werk te zien van Gerdi Pijpers, Els de Graaf en postuum werk van Nicole Carstens. Tien jaar geleden verbouwde Gerdi Pijpers haar zolderkamer tot een atelier. Hier creëert zij haar kunst in verschillende technieken zoals aquarel-, olieverf- en acrylschilderingen en het gieten van acryl. Extra bijzonder zijn haar werken gemaakt met eierschalen, een techniek die zij leerde van een bevriende Spaanse kunstenaar.
Beeldhouwer Els de Graaf heeft zich in de reeks die zij bij BEL Art toont laten inspireren door de Egyptische kunst. Niet alleen het uiterlijk van deze kunst uit de oudheid spreekt haar aan maar ook de technieken die de oude Egyptenaren gebruikten om hun stenen van 7000 kilo te vervoeren en te bewerken.

Fenomenaal is ook de postume tentoonstelling van Nicole Carstens (1958-2001). Als kind nam zij al deel aan de wereldfinale zandsculpturen in Frankrijk. Als volwassene volgde zij zowel een opleiding aan de Rijksacademie Amsterdam en haalde ze haar Master aan het prestigieuze Pratt institute in New York. Ze ontwikkelde zich onder meer als portretschilder en als illustrator. Ze wist de expressie van muzikanten - en daarmee hun muziek - in rake schetsen te vatten.
De tentoonstelling is tot en met 16 oktober te zien.

Eierschalen Gerdie Pijpers.
Nicole Carstens (1958-2001). Foto: privébezit

Stad en Lande Ruiters viert feest met spectaculaire paardenshows

Publiek krijgt spectaculaire paardenshow te zien. Foto: PR

Blaricum Stad en Lande Ruiters bestaat zestig jaar en dat wordt zaterdag 1 september gevierd met spectaculaire shows en optredens. De entree is gratis en het programma veelbelovend.

Voor de kinderen is er een speciale kinderhoek en er is catering aanwezig. Parkeren kan eveneens gratis aan de Meentzoom in Blaricum.
Het programma van zaterdag 1 september: 12.00 uur: hemdenrace voor alle kinderen uit Blaricum, 13.00 uur: Tinkershow door Wendy Klarenbeek, 13.30 uur: demo menners, 14.30 uur: 4-tal op muziek, 15.00 uur: demo springen, 16.00 uur: schriktraining door Gerrit van Dijk (instructeur bij de bereden politie), 17.00 uur: kür op muziek, 17.30 uur: borrel, veiling en loterij, 18.15 uur: bbq, 19.00 uur: The Future Guys en 20.30 uur: optreden zanger Dave Green.

Eigenlijk bestond Stad en Lande Ruiters vorig jaar zes decennia, maar vanwege de verbouwing van het terrein en het aanleggen van twee Agterbergbodems is er besloten om het feest naar 1 september 2018 te verplaatsen.
Stad en Lande Ruiters is een bloeiende vereniging met meer dan 250 leden en donateurs. Ze hebben ieder jaar natuurlijk de onderlinge wedstrijden. Daarnaast organiseert de club diverse dressuur- en springwedstrijden die door de aanwezigheid van de Agterbergbodems altijd vol zitten. Tevens is er ieder jaar op ’t Harde de samengestelde menwedstrijd waar zo’n tachtig deelnemers vanuit het hele land naartoe komen. Dit jaar wordt voor de tweede keer de tuigpaardendag georganiseerd.

Dorpsdichter Wortel (70) haalt de waas van de truttigheid weg

Zijn tijd zit erop - Opvolger gezocht - 'Het kost heel veel energie'

Gerard Wortel vindt dat zijn tijd als dorpsdichter er op zit. Een vacature voor zijn opvolger per 1 september 2019 staat dan ook vanaf heden open. Hij/zij moet - als het aan Gerard zou liggen - het heerlijk vinden om zo af en toe in een wespennest te porren ("dat brengt de discussie op gang") en de achterkant van het gelijk durven te laten zien. "Ook moet je ironisch zijn", meent de rijmelende columnist.

Gerard Wortel in de deuropening van zijn boerderij aan de Kerkstraat. Foto: Bob Awick

Eemnes Gerard Wortel (70) woont nog altijd in zijn ouderlijk huis aan de Kerkstraat nummer 1. Hij groeide daar op als één van vijf kinderen. Zijn vader had daar een winkel in Nederlandse volkskunst. Naast taalknutselaar is Wortel ook theatermaker, bard en zanger. Zijn multicultimechapercusdrumklavier heeft een prominente plek in de woonkamer. Aanleiding voor het bezoek is zijn aangekondigde vertrek als dorpsdichter. Terwijl de koffie pruttelt, steekt Wortel aan de keukentafel van wal.

"Na jaren onder andere regelmatig schrijven over de lokale politiek komt die politiek je op een gegeven moment je strot uit", valt hij met de deur in huis als hij uitlegt waarom hij de erefunctie van dorpsdichter op 1 september 2019 na zes jaar - vier jaar langer dan de aanvankelijke afspraak - neerlegt. "Het dichterschap houdt me altijd bezig en helpt me van een stuk frustratie af, maar ik heb ondertussen wel al vijf gedichten over de lintjesregen geschreven. Wel allemaal verschillend hoor, net als de twintig gedichten over de polder in al zijn facetten."
Is je hoofd dan leeg? "Nooit", lacht Wortel. "Maar als dorpsdichter ben je er wel altijd mee bezig. Neem recent het gedicht De Meentweg. Ik loop al dagen te zoeken naar de juiste woorden, mooie metaforen omdat ik vind dat het een lyrisch gedicht moet worden." Het gedicht over dorpssmid en overbuurman Jaap Eek, dat hij kortgeleden schreef, rolde daarentegen zo uit zijn pen: "Dat kwam rechtstreeks uit mijn hart." Ook over de Eemnesser Vaart kan hij mijmeren. Hij maakte daar als kind, tiener en jongeman van alles mee. "Ik heb daar geschaatst, gezwommen en gevreeën. Dat ligt eigenlijk allemaal al klaar." Hij hoeft alleen in zijn hoofd het juiste deurtje open te zetten en dan stromen de herinneringen verpakt in dichtregels er zo uit. "Wel met subjectieve perfectie, want ik wil het écht goed hebben."

Als opvolger van de toenmalige dorpsdichter Gerard Beentjes werd Wortel op 1 september 2013 aangesteld door het college van burgemeester en wethouders. De opdracht is: schrijf minimaal acht gedichten per jaar. "Het zijn er gemiddeld twintig geworden." Zijn aanstelling wordt na twee jaar met een jaar verlengd, maar Wortel zou Wortel niet zijn als hij ook na drie jaar al 'uitgedicht' zou zijn. Een tweede termijn van drie jaar volgde. Het college van B en W schreef de Eemnesser destijds: "Uw enthousiasme en het succes bij het Eemnesser publiek is een van de redenen waarom het college heeft besloten u wederom voor drie jaar aan te stellen".

Schot in de roos

Joop Blom met zoon Willem. Foto: Gerard Wortel
Wortel achter zijn multicultimechapercusdrumklavier. Foto: Lonneke Boots

Gedicht over dorpssmid Jaap Eek kwam rechtstreeks uit zijn hart

Wortel maakt gedichten, liedjes en voordrachten, zichzelf wel of niet begeleidend op gitaar, over alles wat direct of indirect met Eemnes te maken heeft. En meestal doorspekt met een flink portie ironie en zelfspot. De onderwerpen zijn en worden aangedragen door zowel de gemeente Eemnes als door de inwoners en Wortel zelf. "Het was vijf jaar terug een schot in de roos", omschrijft Wortel. "En het zijn geweldige jaren geweest. Ik ken mijn dorp, houd van tekstschrijven, satire en de discussie aanzwengelen. Ik heb geprobeerd de waas van de truttigheid weg te halen en dat kost heel veel energie", zegt de mede-oprichter van theatergroep KNIJN (1980-2011). "Ik wil me weer meer op kleinkunstliedjes en de muziek focussen." Zijn laatste voordracht valt wellicht samen met de opening van het Huis van Eemnes. "Daar zou dus nog zomaar een leuk gedicht uit kunnen rollen!"

Tweede boek

Opvolger gezocht

Gerard Wortel hoopt per 1 september 2019 te kunnen rekenen op een waardige opvolger.
Het liefst zou hij zien dat de nieuwe dorpsdichter eveneens zijn satirische stijl zou kiezen. Iemand die de ontwikkelingen in het dorp kritisch en tegelijkertijd relativerend volgt en beschrijft, gelijk zoals Wortel zichzelf ook ziet: een soort dichterlijke columnist. Deze opzet geniet Wortels voorkeur, echter daar gaat hij niet alleen over. Uiteindelijk had zijn voorganger Gerard Beentjes vooral een poëtische insteek als dorpsdichter.

Mocht je als betrokken Eemnesser ingezetene het gevoel hebben om voor een periode van drie jaar (1 september 2019 tot 1 september 2022) het dorpsdichterschap op je te willen en kunnen nemen, meld je dan aan vóór 31 mei 2019 met een kort gedicht over Eemnes bij de voorzitter van de Kunst Cultuur Commissie: kunstcommissieeemnes@gmail.com t.a.v. Reggie van Berkel.
De voorzitter van de kunstcommissie zal, in samenspraak met de dorpsdichters Beentjes en Wortel, uit de inzendingen een kandidaat kiezen en deze voordragen aan het college van burgemeester en wethouders.
Wie weet ben jij straks de uitverkoren dorpsdichter van Eemnes!
Voor overige informatie of bestellen van het nieuwe boekje: gerardwortel@ziggo.nl/035-5311805.

Wortel: 'De politiek komt op een gegeven moment je strot uit'

Wortel wil zijn dorp Eemnes, in velerlei facetten, zoveel mogelijk vastleggen in zijn gedichten. In 2015 verscheen zijn dichtbundel 'Heimwee naar Eemnes'. Bij zijn vertrek in september 2019 verschijnt 'Gerard Wortel dichter op Eemnes'; met ruim zeventig gedichten en even zoveel beeldbepalende full colour foto's. Ook hiervoor werkte de Eemnesser met de lokale fotografe Lonneke Boots.

Joop Blom en zoon Willem mijmerend over de polder. Foto: Gerard Wortel

De Meentweg

Klinkerweg langs boerderijen
langs dijk met eindeloze eiken

Waar met jouw bakstenen bestrating
iets van de tijd heeft stilgestaan
waar vogelaars het land af kijken
en hobbyboeren zich vermeien
en tractors gierend huiswaarts gaan

Klinkerweg langs boerderijen
langs dijk met eindeloze eiken
waar mannen mijmerend op een bankje
hun tijd verdoen met polderpraat
waar wielrenners hún pad bestrijken
een boer een dikbil wil verweien
een merrie op de klinkers slaat

Klinkerweg langs boerderijen
langs dijk met eindeloze eiken
waar godzijdank jouw fraai plaveisel
nimmer tot asfalt heeft geleid
waar jij als landweg trots mag prijken
waar jij langs groene landerijen
jouw eigen weg baant door de tijd

Gerard Wortel (dorpsdichter)'Voorstel zet fracties mes op de keel'

De plek waar Baarn de reclamemast wenst. Foto: SBDE

Eemnes D66 Eemnes is verbaasd en geërgerd dat B en W in Baarn voor de derde keer probeert de raad in te laten stemmen met een ledreclamebord langs de A1. Het bord heeft de omvang van een voetbalveld en geeft tot diep in de nacht licht, met elke zes seconden een wisseling. Zowel in Eemnes als in Baarn is D66 geen voorstander van plaatsing.

Het college van Baarn heeft geen nieuwe onderbouwing gegeven voor het omstreden standpunt dat de mast niet strijdig is met goede ruimtelijke ordening. De gemeente Eemnes, Natuurmonumenten, Natuur en Milieu en de Stichting Behoud de Eemvallei (SBDE) zijn het hier niet mee eens.

Feitelijk onjuist

Fractievoorzitter Niels Rood van D66: "Doodleuk wordt opnieuw de ruimtelijke onderbouwing naar de raad gestuurd die feitelijk onjuist is. De mast zou van de Wakkerendijk niet te zien zijn. Waarom zien we de asfaltfabriek dan wel? Die geeft geen licht. Op de bezwaren van B en W Eemnes wordt niet inhoudelijk ingegaan. Het raadsvoorstel zet de fracties het mes op de keel; als ze niet in niet willen stemmen, moeten ze dat zelf maar onderbouwen."

Onacceptabel

Volgens Rood de omgekeerde wereld. "Het bestemmingsplan geldt en als de raad geen verklaring van geen bedenkingen wil afgeven, is dat zijn goed recht. Dan zijn er dus blijkbaar teveel bedenkingen. Op de kermis mag je drie keer schieten voor een euro, maar dit is serieuze besluitvorming. Dat het college van Baarn niet de moeite neemt om in te gaan op Eemnes en de natuurclubs, en geen nieuwe onderbouwing geeft, is onacceptabel. We zullen het college van Eemnes vragen alles te doen om de ledmast tegen te houden."

Stomerij Seidel viert zaterdag zijn 40-jarig jubileum

Carla Seidel (l) in de stomerij. Foto: Leo Janssen

Laren Carla Seidel en haar zoon Patrick vieren zaterdag 1 september het 40-jarig bestaan van de stomerij aan de Torenlaan. "Wat je voor een baas kan, kun je voor jezelf ook", citeert Carla haar man Horst van veertig jaar geleden.

"Hij werkte in de chemische reiniging en hoorde dat er een stomerij in Laren te koop was. Ik kreeg een spoedcursus bij TNO, las veel over hoe je textiel moet behandelen en werd achter de toonbank gezet. Naarmate de tijd vorderde, kreeg ik er steeds meer kijk op."
Anderhalf jaar geleden overleed haar man. Een moeilijke tijd. Nog steeds. De zaak deed ze vijftien jaar geleden over aan haar zoon. Patrick is heel bescheiden, een harde werker en een heel goede strijker. Carla: "Die zijn heel moeilijk te vinden. De stomerij is erg arbeidsintensief. Alles moet gestreken worden, van japon tot gordijn." De vuile was hangt ze letterlijk en figuurlijk niet buiten. De stomerij is vooral een kwestie van vertrouwen. "De klanten brengen iets waar ze van houden, hun mooiste bloesje of het pak van hun man. Dat vertrouwen ze toch aan jou toe. Dat respecteer ik en doe er dan ook heel voorzichtig mee."
Vergeet er wel eens iemand de schone was op te halen? Carla moet erom lachen. 'Winkeldochters' noemen ze die niet afgehaalde spullen. "Het komt niet zoveel voor. Hooguit tien stuks per jaar. Wat ouwe broeken en een paar hemden. Een verschil met vijftien jaar geleden is wel dat de klanten wat sneller geholpen willen worden, maar dat kan niet want dan gaat het ten koste van de kwaliteit."

Zaterdag 1 september vieren Carla en Patrick ‘het feestje’ samen met hun klanten en het team van drie dames waaronder Karina die al 24 jaar in de zaak werkt. Er zijn petitfours en wat andere lekkernijen. Carla: "Ik ben een optimistisch ingesteld persoon. Als je dat niet bent, red je het niet."

Route 'Een Dijk van Kunst en Cultuur' is écht buitenkansje

'Een Dijk van Kunst en Cultuur' in Eemnes. Foto: Reggie van Berkel

Eemnes Het comité van 'Een Dijk van Kunst en Cultuur' organiseert zondag 9 september van 10.30 tot 17.00 uur een waar spektakel voor het kunstminnende publiek. Een uniek buitenkansje om de lokale kunstvormen van dichtbij te bekijken op 22 locaties aan de Meentweg en Wakkerendijk.

Er is werk van 44 beeldende kunstenaars en diverse ambachten te zien. Daarnaast is er muziek, dans en toneel. 'Een Dijk van Kunst en Cultuur' toont langs de hele route de veelzijdigheid van de creatieve en artistieke prestaties van Eemnes voor Eemnes. 'De Deel' aan de Wakkerendijk 162 is deze dag het centrale punt, waar bezoekers terecht kunnen voor informatie, folders en stembiljetten voor de publieksprijs, muziek én de bijzondere afsluiting van de dag met de prijsuitreiking. Op Meentweg 69A en Wakkerendijk 41-achter zijn ook stembiljetten te verkrijgen. Deze keer is de overzichtstentoonstelling van alle deelnemende kunstenaars bij Kunstcentrum Kijkoor aan de Eikenlaan 4.
Rond 17.00 uur reiken burgemeester Roland van Benthem en wethouder Sven Lankreijer de Eemnesser Cultuurprijs 2018 en de Publieksprijs 2018 uit. Info: www.dijkvankunstencultuur.nl.

Wooncoach mag nog even blijven

Eemnes De Wooncoach, die de gemeente Eemnes inzet om de dynamiek en doorstroming op de woningmarkt te verbeteren en waarbij 65-plushuurders van de Alliantie actief benaderd en bevraagd worden naar hun woonwensen, blijft voorlopig nog even.

Het college heeft de pilot geëvalueerd en is tot de conclusie gekomen dat de coach nog een jaar actief blijft. De wooncoach creëert bewustwording over waar Eemnessers comfortabel oud willen worden en kan mensen daarbij helpen en adviseren.

Schooljeugd tijdelijk echte kunstenaars

Blaricum KBS De Pionier Bijvanck, de Openbare Basisschool Blaricum (OBB) en KBS Bernardus doen mee met een bijzonder project in het kader van 'Blaricum, kunststad van het jaar 2018'.

Leerlingen van verschillende groepen gaan aan de slag met diverse kunststromingen. Zij doen dit onder leiding van kunstenaars Lydia Loenen-Verbeek, Jan Min, Jikke Meijhuis, Soraya Hamming, Angélique van den Brink, Mariëtte Bruinsma, Bia Maas en Maja Boot. In het najaar wordt alle kunst geëxposeerd. Het kunstproject wordt mede mogelijk gemaakt door Albert Heijn Blaricum, dat een deel van de materialen en versnaperingen voor de jonge kunstenaars verzorgt.
Eind 2017 won Blaricum de titel 'Kunststad van het jaar 2018'. Vanaf september starten diverse kunstzinnige en culturele evenementen en activiteiten voor jong en oud. Het thema van al deze activiteiten is 'Heden en verleden'.

Muider wil een monument voor de gecrashte Halifax bommenwerper

Guus Kroon is het levende archief van Muiden

Guus Kroon is een bekende 'Muier' en daar is hij trots op. "Ik ben hier geboren en getogen en voel me verbonden met Muiden en weet ook veel van de geschiedenis van het dorpje."

Guus Kroon met de propeller voor het monument. Foto: Astrid Maas

MUIDEN "Ik heb hier veel wortels. Ben hier opgegroeid, heb hier op school gezeten en ben lid geweest van verschillende verenigingen. Ik ken veel mensen en veel mensen kennen mij. Ook heb ik veel dingen gedaan in, met en voor Muiden."

Kroon (62) werkt als gids in het Muiderslot, daarvoor was hij 37 jaar leerkracht in het basisonderwijs. "Zo'n 26 jaar op een basisschool in Diemen, maar ook ingevallen op scholen in Hilversum, Bussum, Naarden en Weesp. Nadat ik gestopt ben in Diemen, heb ik nog anderhalf jaar lesgegeven op de Jozefschool in Muiden. En nu ben ik dus gids. Ik doe rondleidingen en dat vind ik geweldig, omdat ik altijd zeer geïnteresseerd ben geweest in geschiedenis en dan vooral van die van Muiden, en van het Muiderslot in het bijzonder. Je ziet dat bezoekers graag veel willen weten over het kasteel en er komen ook regelmatig buitenlandse bezoekers vanuit Amsterdam naar het 'Amsterdam Castle'."
Hij vertelt over de Gouden Eeuw en de kamers van P.C. Hooft. Kroon doet dat met spreekwoorden omdat hij van de Nederlandse taal houdt. "Ik leg de nadruk op de vele spreekwoorden en uitdrukkingen die de oorsprong hebben gevonden in de 17e eeuw. In de Ridderzaal staat bijvoorbeeld een stoel met een holle ruimte onder de zitting waar je geld in kon leggen. Het was de gewoonte dat de man des huizes zijn buidel met geld onder in zijn stoel legde en op de stoel ging zitten. Daar komt het spreekwoord 'Op je geld zitten' vandaan. Ik doe dit werk parttime en ben daarom op zoek naar een andere parttimebaan en wie weet zoekt er iemand contact met me naar aanleiding van dit verhaal."
De Muider is geïnteresseerd in veel zaken, maar heeft twee hoofdontwerpen en dat zijn Muiden en de Tweede Wereldoorlog. "In de nacht van 30 april op 1 mei 1943 is een Britse Halifax bommenwerper neergestort in de Noordpolder tussen Muiden en Muiderberg. Daarbij zijn de zeven bemanningsleden om het leven gekomen. In die periode vlogen vliegtuigen vanuit Engeland over Nederland naar het Ruhrgebied in Duitsland om te bombarderen. De Amerikanen vlogen overdag en de Engelsen 's nachts. Bij het wrak werden twee bemanningsleden gevonden die voor de helft in de modder lagen aan de kant van de sloot. De andere vijf zijn uit het vliegtuig gesprongen en kwamen met hun parachute boven het IJsselmeer terecht. Vier leden zijn daar langs de kust van Muiden en Muiderberg aangespoeld. Ze zijn in het koude water verdronken. Maar waar het zevende bemanningslid is gebleven, is na 75 jaar nog steeds niet bekend. De zes overleden mannen liggen begraven op de Algemene Begraafplaats in Muiden. Mijn ouders hebben de oorlog meegemaakt en vertelden ons altijd over het gecrashte vliegtuig als we erlangs fietsten. Zo is ook mijn interesse voor de Tweede Wereldoorlog ontstaan. Ik ben zelf een onderzoek begonnen en heb het boekje 'Muiderberg en Muiden in de meidagen 1940' geschreven. Naar aanleiding van het boek is in 2003 de laatste motor van het vliegtuig opgegraven. Deze motor en andere wrakstukken liggen in Fort Veldhuis als onderdeel van een tentoonstelling."

Aanwijzing

Kroon werkt als gids in het Muiderslot, daarvoor was hij leerkracht

Er is misschien toch een aanwijzing dat het zevende bemanningslid is gevonden. "In die periode is een man gevonden in een geallieerd uniform, maar zonder herkenningsplaatje, bij de spoorbrug van Weesp in het Amsterdam-Rijnkanaal. Hij was zwaargewond en is na twee weken overleden in het ziekenhuis. De man is begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam en onze werkgroep vermoedt dat het de vermiste man is. Leden van de werkgroep hebben contact gehad met een nicht van deze man en zij wil haar DNA afstaan om te kijken of het om het bewuste bemanningslid gaat. Als blijkt dat hij het is, willen we graag een herbegrafenis regelen om hem te verplaatsen naar de begraafplaats in Muiden, waar nog ruimte is naast de andere mannen."
Kroon is nu druk bezig met het realiseren van een monument voor de gecrashte bommenwerper. "Als je langs het IJsselmeer fietst, zie je daar op allerlei plekken verschillende monumenten van neergestorte vliegtuigen. Wij hebben alleen de graven, die wel het middelpunt vormen voor de jaarlijkse dodenherdenking, maar ik ben er achtergekomen dat veel mensen niet weten dat er bij Muiden een vliegtuig is neergestort. Met het monument willen we dat zoiets niet vergeten wordt. Om die reden heb ik een plaquette gemaakt met de namen van de overledenen en een korte toelichting en die hangt op de plek waar het vliegtuig is neergestort. Maar nu wil ik graag dat er een monument komt langs de Zuidpolderweg richting Muiden, op dezelfde hoogte waar het vliegtuig in 1943 is neergestort. Voor het monument hebben we een propeller van een vliegtuig bij Fort Veldhuis gekocht en die willen we neerzetten op een sokkel, samen met de plaquette. Als alles volgens plan verloopt, kunnen we het monument volgend jaar plaatsen. We mogen nooit vergeten wat de oorlogshelden voor ons land hebben gedaan en betekend."

Twee hoofdontwerpen en dat zijn Muiden en de Tweede Wereldoorlog

20 / 24

Eierlanden kunst is vanaf woensdag te zien bij BEL Art. Foto: Gerdi Pijpers

Vrijdag 31 augustus

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar! Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Yoga op het strand

10.30 uur | Gooierhoofd Huizen

Doe met ons mee, yoga op het strand bij het Gooierhoofd. Na afloop lunchen we met elkaar en eten we wat een ieder heeft meegebracht. Info zie: www.surya-yoga.nl Tot vrijdag!

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Spaanse avond

17.30 uur | Wijkcentrum De Bongerd Eemnes

Spaanse avond in de Bongerd in Eemnes met live muziek. Kosten 11 euro. Tel. 06-12727226.

Jubileumavond vogelvereniging

19.30 uur | Verzamelgebouw Jan van Galenstraat Huizen

Op 31 augustus wil Vogelvereniging Vogelvreugd graag het glas met u heffen op het 60-jarig jubileum. Om 20.30 uur zal voorzitter de heer Henk Brasser de avond officieel openen. Kom gezellig langs voor een hapje en een drankje.

Theatervoorstelling kinderen en tieners

19.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

De laatste week van de zomervakantie hebben 15 kinderen en tieners in de leeftijd van 7 t/m 14 jaar gewerkt aan de voorstelling 'Noodlanding.' De voorstelling is gratis. Voor meer informatie bel Bob Kesteloo, tel: 06-45115555.

Zaterdag 1 september

Rijd de Ster van Huizen met de Wielertoerclub Huizen

8.00 uur | Aan de Meet Huizen

Een vrije toertocht die volledig is uitgepijld conform de NTFU-richtlijnen. De tocht kan verreden worden in verschillend afstanden en starttijden, vanaf 8.00u.

Keuring jonge dieren

9.00 uur | Clubgebouw van KDV Sport & Genoegen Midden-Nederland Huizen

Deskundige keurmeesters beoordelen konijnen, hamsters, (dwerg)hoenders, sierduiven, serama's, cavia's en kleine knagers uit 2018.

Weggooien? Mooi niet!

10.00 uur | Vivium Johanneshove Laren

Repair Café Laren is zaterdag geopend.

Achtste Oldtimer Festival Huizen

10.00 uur | Nautisch Kwartier Huizen

Oldtimer Festival Huizen & brocante markt. Rond de 400 oldtimers, rock-'n-roll door Crazy Cadlillacs en Dansteam Clandestien. Dertig Pre War Cars (auto's met een bouwjaar tot 1940). Politie-Porsches en Wegenwachtvoertuigen en een collectie vanuit het NZH vervoermuseum.

Spectaculaire paardenshows

12.00 uur | Stad en Lande Ruiters Blaricum

Stad en Lande Ruiters bestaat 60 jaar en dat wordt gevierd op zaterdag 1 september met spectaculaire optredens. Onder andere The Future Guys, een kür op muziek, schriktraining en diverse demo's. Voor het volledige programma: www.stadenlanderuiters.nl. Gratis entree!

Zondag 2 september

Workshop fotografie

9.30 uur | Restaurant de Tafelberg Blaricum

Wat er o.a. aan bod kan komen: compositievormen (bij kleur en zwart-witfotografie), diafragma en sluitertijden, ISO, detailfotografie, over- en onderbelichten, en voor de liefhebbers het Zone Systeem van Ansel Adams.

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035-6566653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Varen en fietsen naar de Eempolder met de VVG

14.00 uur | Oude Haven Huizen

Varen met de VVG met de Eemlijn via Gooimeer, Eemmeer en de Eem naar Baarn. Vanuit Baarn fietsen we terug door de Eempolder naar Huizen via het handbediende pontje. Vertrektijd: 14.00 uur, verzamelen om 13.45 uur. Vertrekpunt: Kop van de Huizer Haven. Info: www.vriendenvanhetgooi.nl.

Maandag 3 september

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar! Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas. Poolvos 2 te Huizen. Geopend op maandag- en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. Wij zijn de goedkoopste in het Gooi. U vindt bij ons meubels, dames-en herenkleding en huishoudelijke artikelen en nog veel meer leuke spullen.

Dinsdag 4 september

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Computerhelpdesk

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan. Waterstraat 2. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Ontmoet buurtgenoten. Iedere dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur. Informatie en/of aanmelden: Kees Slooten en Ans de Swaaf, 035-5251897, 06-15134169, k.slooten@ziggo.nl.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas. Poolvos 2 te Huizen. Geopend op maandag- en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. U vindt bij ons meubels, dames-en herenkleding en huishoudelijke artikelen en nog veel meer.

Schuift u aan?

17.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Iedere dinsdagavond bent u harte welkom voor een verse daghap inclusief een drankje voor slechts € 8,00. Schuif tussen 17.30 en 18.30 uur aan. Voor meer informatie: www.vivium.nl/johanneshove-restaurant.

Het Schrijfcafé

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Een plezierige schrijfbijeenkomst voor iedereen die van schrijven houdt, in de foyer van het Brinkhuis te Laren. Iedere laatste dinsdag van de maand. €12,50 per keer, aanmelden www.schrijfcreaties.nl.

Woensdag 5 september

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Senioren Plezier

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Senioren Plezier gaat om ontmoeting, een gesprek met elkaar over alledaagse zaken of over een mooi boek. Of om samen te sjoelen, rummikub of scrabble te spelen. De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag.

Soosmiddag

13.00 uur | De Thomaskerk Huizen

Gezellige soos vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. U kunt er klaverjassen, sjoelen of rummikub spelen of gezellig een praatje maken onder het genot van een kopje koffie met een koekje.

Film aan de Brink - The Leisure Seeker

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Ella en John hebben samen een prachtig leven gehad. Nu ze beiden ernstig ziek zijn, verlangen ze naar een laatste avontuur. Met hun oude camper, The Leisure Seeker, herontdekken ze Amerika's oostkust en elkaar.

Film aan de Brink - The Post

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Twee medewerkers van de Washington Post onthulden in de jaren zeventig dat de Amerikaanse regering gelogen heeft over de Vietnamoorlog. Entree: € 5,-.

Yakult Start to Run voor beginners

19.30 uur | Atletiekvereniging Zuidwal Huizen

Yakult Start to Run: binnen 7 weken kun jij 25 minuten hardlopen! Start zaterdag 8 september om 16.00 uur bij AV Zuidwal. Woensdag 5 september informatie- en demonstratieavond om 19.30 uur, kom in sportkleding! Kosten 49,50 euro.

Donderdag 6 september

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Grenzeloos Kunstzinnig bij BEL Art

9.00 uur | BEL kantoor Eemnes

Een intrigerende tentoonstelling met Eierlanden Kunst en schilderijen van Gerdi Pijpers, beelden in hout, steen en brons van Els de Graaf en portretten en schilderijen van Nicole Carstens (1958-2001).

Inloopochtend Seniorweb Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Op ons inloopspreekuur op donderdagochtend bent u van harte welkom. Hier zijn geen kosten aan verboden. Onze ruimte is voorzien van Windows laptops. Vraag ook eens naar onze workshops.

Brei-/haakcafe

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Het brei-/haakcafe is een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen met dezelfde hobby, ideeën uit te wisselen, elkaar te helpen en er een gezellige ochtend van te maken. Neem vooral uw eigen materiaal mee, toegang is gratis. Voor informatie: Nelly Bleijenberg blei2707@planet of 06-30801299.

Computerhelpdesk

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan om u te helpen. Waterstraat 2 (achter de Oude Kerk). Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Koffieochtend senioren

10.30 uur | Brinkhuis Laren

De gastvrouwen staan klaar om u een gezellige ochtend te bezorgen.

Taalcafé Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend.