Laarder Courant de BEL

16 augustus 2017

Laarder Courant de BEL 16 augustus 2017


Nachtbewaking en polsbandjes op kermis

Blaricum Burgemeester Joan de Zwart-Bloch zet tijdens de kermis ook nachtbewaking in. Een beveiliger met hond gaat de boel in de gaten houden. Vorig jaar waren er 's nachts nog koperdieven actief.

Om de overlast zoveel mogelijk te beperken worden ook andere maatregelen genomen. Horeca-exploitanten moeten om 01.30 uur stoppen met de verkoop van drank en etenswaren met de bedoeling om het centrum en de omliggende straten om 02.00 uur 'schoon' te hebben.

Toezicht

Daarnaast komt er gericht toezicht op drankgebruik door minderjarigen. Jongeren die geen 18 jaar zijn en toch nuttigen, kopen, verhandelen of meebrengen zijn de klos. De controles vinden zowel op straat als in de horecagelegenheden plaats.

Polsbandje

Reden voor Het Vitus en Moeke Spijkstra om met polsbandjes te werken. Jongelui jonger dan 18 jaar krijgen bij de entree een polsbandje. "Om mee te voorkomen dat ze alcohol nuttigen", licht Marita Steenbeek van Het Vitus toe.

Hekken

Bewoners van het centrum en de straten tussen de horecagelegenheden kunnen van de gemeente hekken krijgen om hun perceel te beschermen tegen ongenode gasten. Dat gebeurt overigens al jaren in de driehoek Het Vitus, d'Ouwe Tak en Moeke Spijkstra. Een aanvraag hiervoor kan bij de gemeente worden ingediend.

Activiteiten

De kermis van Blaricum begint zaterdag 19 augustus en duurt tot en met woensdag de 23ste. Naast de kermis zijn er vele activiteiten, zoals ringsteken, vossenjacht, volksspelen en een ontmoetingsmiddag voor (oud)-Blaricummers. De organisatie is in handen van de Oranjevereniging.

Voor meer informatie kijk op www.oranjeverenigingblaricum.nl.

Burgemeester Joan de Zwart speecht op Indië-herdenking

Foto: Bastiaan Miché

Blaricum "Laten we ons vooral realiseren hoe belangrijk het is ons voor vrede en vrijheid te blijven inzetten om onze menselijke waardigheid te behouden." Deze woorden sprak burgemeester Joan de Zwart-Bloch gistermiddag tijdens de regionale Nederlands Indië-herdenking in Hilversum. De aanwezigen stonden stil bij hen die in de Jappenkampen (1943-1945), de Bersiap-periode (1945-1949) en daarna zijn omgekomen.

Paarden in paniek

Foto: Caspar Huurdeman

Een luchtballon scheerde maandagavond bij Stal Staal over een weiland met daarin paarden. De dieren raakten ervan in paniek.

3

Sportieve vrijwilliger
We zoeken vrijwilligers die het leuk vinden om samen met jongeren met autisme mee te gaan naar de sportschool of naar het zwembad. Werktijden: meegaan naar de sportschool: overdag of op een middag. Zwemmen: woensdag overdag of woensdagavond. Contactpersoon: Diana Tarmidi van Papageno Huis in Laren, telefoon 035-53 88 091/ 06-10824825 of vrijwilliger@stichtingpapageno.nl.

Gastvrouw om koffie te schenken
Het schenken van koffie op de afdeling in de ochtend uren van 09.30 tot 12.00 uur, elke dag mogelijk. Op maandag en donderdag heeft de afdeling nog niemand. Contactpersoon: Karin van Rumpt van Amaris Gooizicht te Laren, telefoon 035-6256558/6256411 of mail naar k.vanrumt@amaris.nl.

Medewerker Scholenwerkgroep Museum Hofland
In groepsverband helpen bij ontvangst, demonstraties, rondleiden en het geven van informatie aan basisschool-leerlingen en/of middelbare scholieren en andere jeugdgroepen. Enkele dagdelen per maand, afhankelijk van aanvragen voor bezoek. Een schoolbezoek duurt ongeveer 2 uur, inclusief voorbereiding en afsluiting kost het vier uur. U heeft interesse in de geologie/archeologie, en plezier in het overbrengen van die kennis op leerlingen. Contactpersoon: Dick Borger van Geologisch Museum Hofland, telefoon 035-6234631/5382520 (museum) of mail naar dborger@gelogischmuseumhofland.nl.

Secretaris (M/V) Dorpshuis Blaercom
U onderhoudt het archief, bereidt vergaderingen voor in overleg met de voorzitter, doet de verslaglegging en beantwoord de ingekomen post. Daarnaast houdt u de bestuurlijke regels en het aftreedschema van het bestuur in de gaten. Interesse? Neem dan contact op met Jan Heybroek van Stichting Centrale Accommodatie Blaricum, telefoon. 035-5311131/06-22961660 of mail naar voorzitter@blaercom.nl.

Op zondag 20 augustus is de Versa Vrijwilligerscentrale present op de Verenigingenmarkt in Blaricum op het Oranjeweitje vanaf 13.00 uur.

Van 24 juli tot en met 20 augustus zijn wij gesloten. U kunt ons vanaf 21 augustus bereiken en bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur: Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur: Blaercom, Schoolstraat 3; donderdag van 13.30 tot 15.30 uur: De Malbak, Wetering 122. Voor alle actuele vacatures kunt u onze digitale vacaturebank blijven bezoeken: www.versavc.nl.

'Slim op de A27' helpt automobilisten spits A27 te mijden

Laren Rijkswaterstaat introduceert 'Slim op de A27'.

Doel van 'Slim op de A27' is automobilisten die regelmatig in de spits op de A27 rijden, te verleiden de spits te mijden. Met deelname aan 'Slim op de A27' kunnen automobilisten een beloning ontvangen. De periode van belonen loopt van 4 september tot en met 25 februari 2018. Automobilisten die meer willen weten over 'Slim op de A27' kunnen informatie vinden op: www.slim-op-de-A27.nl.

De deelnemers zijn geselecteerd aan de hand van een verkeersonderzoek dat van 29 mei 2017 tot en met 21 juli 2017 op de A27 heeft plaatsgevonden. Gegevens uit het onderzoek leverde informatie op over hoe vaak automobilisten de A27 passeerden gedurende vier aaneengesloten weken. Automobilisten die voor deelname in aanmerking komen, worden per brief uitgenodigd deel te nemen. 'Slim op de A27' werkt volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De gegevens van de deelnemers worden vertrouwelijk behandeld en alleen gebruikt voor dit project.

Deelnemers ontvangen een geldelijke beloning voor maximaal drie maanden wanneer zij van 6.30 uur en 9.30 uur de A27 tussen Stichtse Brug en Utrecht-Noord en de N417 tussen Hilversum en Utrecht-Noord mijden. Als automobilisten na drie maanden de ochtendspits blijven mijden, ontvangt men nog eens drie maanden spaarpunten. Deze spaarpunten ontvangen de deelnemers ook als zij de A27 tussen Eemnes en Stichtse Brug mijden in de avondspits, tussen 15.30 en 18.30 uur. De punten kunnen ingewisseld worden voor kortingen en producten.

Weerbericht

Opnieuw wisselvallig en vrij koel zomerweer

We moeten wederom door een wisselvallige fase heen. Na een kortdurende zomerse opleving begin deze week, trok dinsdag een frontaal systeem over met regen en onweer en afkoeling. Na een droge woensdag schuift donderdag een nieuwe depressie het Noordzeegebied binnen. De kans op neerslag neemt dan weer toe en de zuidwesten- tot westenwind trekt flink aan.

Donderdag en vrijdag

Donderdag neemt de bewolking toe gevolgd door regen. Later op de dag klaart het wat op. Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht met een grote kans op enkele buien. Af en toe laat de zon zich even zien. De wind draait van zuid naar zuidwest en wakkert vrijdag flink aan tot (vrij) krachtig. De maximum temperatuur schommelt beide dagen rond de 20 graden.

Het weekeinde

Zaterdag is het winderig. Er staat een matige tot krachtige westenwind. Nu en dan zon schijnt de zon met kans op enkele buien. Met een maximum van 18 à 19 graden is het koel. Zondag neemt de neerslagkans en de zon schijnt iets vaker. De westenwind neemt de kracht af. Het wordt 20 graden. Na het weekend blijft het enkele dagen droog en wordt het iets warmer.

Weetje

De periode van 20 juli tot 20 augustus worden de 'hondsdagen' genoemd. De ster Sirius in sterrenbeeld 'Grote Hond' komt dan tegelijk op met de zon. Het is gemiddeld de warmste tijd van het jaar. Sinds 20 juli kwamen in onze regio tot nu toe geen zomerse dagen van 25+ graden voor. De laatste keer dat zomerse dagen ontbraken tijdens de hondsdagen was in 1993.

Foto: Ab Walet

Onder de imposante wolkenlucht staan deze twee jonge schotse Hooglanders mij nieuwsgierig aan te kijken, terwijl ik van achter het hek wat foto's maak. Meestal zijn deze dieren vredelievend, maar ze kunnen ook onvoorspelbaar reageren. Ooit kwam een stier van ongeveer 800 kilo achter mij aan, hij wilde een gaatje in mijn vel prikken. Zo snel als mijn korte beentjes mij konden dragen moest ik naar het klaphek vluchten. Net op tijd gehaald!

Paarden van Stal Staal in paniek door laag scherende luchtballon

'Er zijn nog steeds vrijbuiters onder de ballonvaarders'

Op afstand een prachtig gezicht, maar niet alle boeren kunnen ervan genieten. Daarnaast wordt hun vee er ook nog eens onrustig van.

De paarden van Stal Staal werden onrustig toen de ballon laag over ging. Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes Grote paniek in het weiland bij Stal Staal aan de Eikenlaan. Daar scheerde maandagavond een luchtballon van Rob Wiegers uit Soest met zeker vijftien passagiers laag over het weiland met daarop een kudde paarden. De dieren raakten er behoorlijk van in paniek, laat Staal weten.

"Gelukkig hebben de paarden er niks aan over gehouden, want paniek bij een kudde paarden kan tot gevaarlijke situaties leiden."

Gehecht

Uiteindelijk landde de ballon bij Fokker, naast de A27. Foto: Caspar Huurdeman

'Paniek bij paarden kan tot gevaarlijke situaties leiden'

Op Facebook wordt Staal gesteund. "Levensgevaarlijk zo dicht bij de paarden. Als ze in paniek raken gaan ze dwars door de afrasteringen heen, met alle gevolgen van dien. Jammer dat daar door de ballonvaarders vaak geen rekening mee wordt gehouden", schrijft Patricia Visser-Van der Vegt. "Twee weken terug moest er een paard bij ons gehecht worden aan beide voorbenen, omdat zij door het draad was gegaan door een ballon", zegt Tamara Versteeg.
Een eerdere poging tot landing op het land van Pieter Seldenrijk in Eemnes werd maandagavond door de boer geweigerd. De uiteindelijke landing werd ingezet op het land van Fokker graszoden, langs de A27. Eerder op de avond landde er ook een ballon in de oksel van de A27 nabij de Verlegde Laarderweg in Eemnes.

"Ballonvaarders hebben het recht om te landen", legt Pieter Seldenrijk uit. Dat hij de landing weigerde kwam omdat deze ballonvaarder wilde landen in een land met gras wat gemaaid moest worden. Daarom vroeg ik ook een vergoeding voor de mogelijke schade, waarover landelijk ook afspraken zijn gemaakt. Kennelijk was een schamele honderd euro teveel om bij mij te landen."

Vrijbuiters

De weigering had niets met de koeien in het weiland te maken? "Nee, niet op dat moment. Wel ging de ballonvaarder daarna zeer laag over mijn koeien heen. Toen had ik wel de neiging de politie te bellen. Gelukkig bleven de koeien rustig. Koeien kunnen namelijk op hol slaan als ze de gasbranders aanzetten boven de koeien."

Vrijbuiters

De Eemnesser geeft toe dat hij de ballonnen op zich mooi vindt om te zien. "Ook om mee te gaan", zegt hij eerlijk. "De ballonvaarders moeten alleen wel rekening houden met de landingslocatie en dit netjes afhandelen. Er zijn nog steeds vrijbuiters onder de ballonvaarders."
Een woordvoerder van Wiegers Ballonvaarten vertelt dat zich "geen problemen met het landen hebben voorgedaan".

De gemeente Eemnes laat weten dat het landen overal mag. "Omdat het een vrij luchtvaartuig is dat volledig afhankelijk is van de wind. De piloot landt waar hij of zij vindt dat het nodig is."

Larens Dior-model Luna Cornelissen (16) ernstig gewond

Luna wordt naar het ziekenhuis vervoerd. Foto: Caspar Huurdeman

Laren/Blaricum Luna Cornelissen (16) uit Laren is zaterdagmiddag tijdens een training voor de ringsteekwedstrijden -één van de hoogtepunten in Blaricum tijdens de kermis- ernstig gewond geraakt aan haar arm na een val van haar paard.

Het ongeval gebeurde op de nieuwe Agterberg paddock van Stad en Lande Ruiters aan de Meentzoom in Blaricum. Luna viel door nog onbekende oorzaak van het paard tegen het hardhouten hekwerk wat versplinterde.

Een ongeveer dertig centimeter lang stuk hout stak dwars door haar bovenarm. Na verzorging door ambulancepersoneel is zij met het stuk hout nog in haar arm met spoed naar een ziekenhuis vervoerd, waar ze zaterdagavond is geopereerd.
Luna Cornelissen werd vorig jaar ontdekt door de bekende Amerikaanse modellenscout Paul Fischer. Begin dit jaar liep ze -toen nog 15 jaar- haar eerste Dior-show. De Larense, een getalenteerd springruiter, is al jaren lid van de Blaricumse ruitervereniging.

Hans van Hemert

Componist, tekstdichter
en producer, 72 jaar, woont
sinds 1949 in Blaricum

Hans van Hemert

Welk boek ligt er op uw nachtkastje?
"De 100-jarige die uit het raam klom en verdween."

Welk muziekalbum laatst gekocht/gedownload?
"Handle with care van The Traveling Wilburys."

Beste nummer/LP/CD ooit?
"Pet sounds van The Beach Boys."

Welke poster hing er boven uw bed?
"Brigitte Bardot."

Favoriete film?
"One flew over The Cuckoo's Nest."

Favoriete plekje in uw stad/dorp?
"De tuin bij mijn studio aan de Burg. van Nispenstraat."

Ganzenlever of kroketje?
"Gebakken ganzenlever met een gekarameliseerd appeltje in portsaus."

Wat zou u willen terugdraaien?
"De oprichting van Hans van Hemert Prod. Limited o.l.v. Moret Ernst and Young."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Mijn vrouw Pauck."

Uw beste eigenschap?
"Ongebreidelde fantasie."

En uw slechtste?
"Totale desinteresse in cijfers en jaarverslagen. Ik doe mijn best maar helaas….pindakaas."

Wat is uw grote droom?
"Nog een wereldhit."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"Het wegkijken bij problemen als de oprukkende islam. Nou ben ik zelf ook wel eens lam maar daar word ik alleen maar vrolijk en grappig van… toch?"

Als u een dagje burgemeester zou zijn, wat zou u doen?
"Ik zou mij bezoeken en vragen….'mag ik eens horen, beste meneer van Hemert wat u de laatste tijd zoal gemaakt heeft?'"

PvdA stelt vragen over geluidswering

Laren De PvdA-fractie Laren heeft vragen gesteld over het 'Ontwerpbestemmingsplan Herziening geluidwering Zuidpolder'. Het bestemmingsplan ligt tot en met 24 augustus ter inzage.

Het plan maakt de bouw mogelijk van een geluidwerende voorziening aan de oostzijde van de Rijksweg A27, ter hoogte van de Zuidpolder. "Om verdere woningbouw in de zuidbuurt mogelijk te maken", aldus de PvdA-fractie.

Een akoestisch onderzoek is gedaan, maar hierin wordt geen aandacht besteed aan de mogelijke negatieve effecten van een zo'n scherm aan de westzijde van de A27. Is over dit laatste overleg geweest tussen de gemeenten Eemnes en Laren, vraagt de PvdA zich af. En zo ja, wat waren dan de resultaten en zo nee, is het college bereid dergelijk overleg te voeren.

Debat over duurzaamheid

Laren D66-Laren organiseert donderdagavond 14 september in De Blokhut aan de Smeekweg 104 een open debat over duurzaamheidsbeleid.

Welke ambities en welk beleid zet de gemeente Laren in en wat zijn de speerpunten van beleid van respectievelijk Eemnes en Hilversum, buurgemeenten die vaak als voorlopers in de regio worden genoemd. Er wordt ook gekeken naar samenwerking in de Gooi & Vecht regio.

Tweede Kamerlid

Sprekers zijn onder anderen Elbert Roest (nu nog burgemeester van Laren), Niels Rood (wethouder Eemnes) en Nicolien van Vroonhoven (wethouder Hilversum). De avond wordt geopend door Stientje van Veldhoven (D66-fractie Tweede Kamer) met een beschouwing over de mogelijkheden van lokaal duurzaamheidsbeleid.

"De avond heeft vooral een praktisch doel", vertelt Yvonne Berghorst namens de Steunfractie D66-Laren. "Namelijk betrokkenheid en ideeën vanuit de gemeenschap een impuls te geven. Cruciaal voor het welslagen van verduurzaming."

De avond begint om acht uur; inloop vanaf half acht. Na afloop (rond kwart voor tien) is er gelegenheid nog na te praten. Vanwege de beperkte zaalcapaciteit wordt aanmelding op prijs gesteld. Graag dan een berichtje naar: yberghorst@me.com of tel 06-81654086.

'Er is nog zoveel leuks te leren!' bij de Volksuniversiteit

Evert de Jong overhandigt burgemeester Joan de Zwart-Bloch de nieuwe cursusgids. Foto: Bob Awick

Blaricum Burgemeester Joan de Zwart-Bloch kreeg vorige week de cursusgids van de Volksuniversiteit Het Gooi overhandigd door VU-voorzitter Evert de Jong. 'Er is nog zoveel leuks te leren!' kopt de gids, die iedereen in de brievenbus kan verwachten. De cursussen, die in de BEL-gemeenten plaatsvinden in De Blaercom, De Hilt of Het Brinkhuis, zijn zoals altijd 'betaalbaar en goed'.

Boek voor Singer is klaar

Het zwerfkatje eet een taartje onder de Tiffanylamp. Foto: Gitte Spee

Laren Het boek dat illustratrice en kinderboekenschrijfster Gitte Spee voor het nieuwe Singer Theater heeft gemaakt, is klaar. Dat laat de Larense weten.

"Nu wordt het gedrukt en op 10 september, tijdens de grote openingsfeest, ga ik het voorlezen in de tuin van Singer Laren. Om 14.00 en 16.00 uur. De bijbehorende muziek wordt dan gespeeld door muziekvereniging St. Jan." De toegang is vrij.

Beeldend kunstenaar Kees Verkade exposeert voor Stichting Papageno

Open weekend voor belangstellenden op 30 september en 1 oktober - Wel aanmelden

Het Papageno Huis in Laren is dit najaar het decor van een bijzondere kunsttentoonstelling.

Kees Verkade aan het werk. Foto: Philipe E Silva

Laren Beeldend kunstenaar Kees Verkade (75) exposeert van 27 september tot en met 6 oktober een selectie van zijn werk in de voormalige Villa Dennenoord.

Verkade draagt Stichting Papageno een zeer warm hart toe en zal een gedeelte van de verkoopopbrengst van de expositie dan ook doneren aan het Papageno Huis.

De expositie, getiteld 'Papageno', is exclusief op uitnodiging te bezoeken, met uitzondering van het open weekend op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober. Tijdens het open weekend opent het Papageno Huis haar deuren voor publiek en is de tentoonstelling van 11.00 tot 17.00 uur op afspraak kosteloos te bezichtigen.

Het Papageno Huis in Laren. Foto: PR

Bronzen beelden, kleurrijke gouaches
en zeefdrukken

Aanmelden open weekend

Tijdens de expositie 'Papageno' exposeert Kees Verkade een ruime selectie van zijn bronzen beelden, kleurrijke gouaches en zeefdrukken. Kees Verkade zelf is aanwezig om gasten persoonlijk welkom te heten. Rekening houdend met de bewoners van het Papageno Huis en het exclusieve karakter van de expositie, vraagt de organisatie geïnteresseerden zich voor een bezoek in het open weekend aan te melden. Dit kan middels een mail naar de organisatie via peter@creativeart.company.

Beeldend kunstenaar Kees Verkade draagt Papageno warm hart toe

Over Kees Verkade

De in Monaco woonachtige Kees Verkade is een van de bekendste beeldend kunstenaars van Nederland. Na zijn opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag boetseert beeldhouwer Verkade de mens in al zijn facetten, met de nadruk op beweging en emotie.

De thematiek is divers. Kinderen in hun spel, clowns en acrobaten, sporters en dansers in uiterste concentratie, moeders die hun kinderen koesteren of geliefden die zich overgeven aan het geluk. De talloze liefhebbers, verzamelaars en opdrachtgevers uit het bedrijfsleven hebben Kees Verkade gemaakt tot een zeer gerenommeerd kunstenaar.

Stichting

De door Aaltje en Jaap van Zweden opgezette Stichting Papageno zet zich in om de kwaliteit van leven van jongeren met autisme te verbeteren.

Een van de initiatieven van de stichting is het Papageno Huis, gevestigd aan de Naarderstraat 77 in Laren. Het Papageno Huis haalt de buitenwereld naar binnen. Er is veel aandacht voor integratie en inclusie, kunst en cultuur spelen er de hoofdrol. Het doel is kinderen en jongeren met autisme en aanverwante beperkingen zicht te geven op een betere toekomst en een passende plaats in de samenleving.

'Ik heb nog één pruimtabak-klant'

Dé sigarenwinkel van Toos Fecken

Verscholen in het Oude Dorp van Blaricum ligt aan de Langeweg 17 het sigarenwinkeltje van Toos Fecken (77).

De spontane Toos Fecken runt haar sigarenwinkel nog altijd drie dagen in de week. Foto's: Jacqueline Roest

Blaricum "Vroeger was het meer een koffieshop dan een sigarenwinkel. De vertegenwoordigers zeiden: "Kom we gaan koffie drinken bij Toos'", lacht Toos Fecken-de Jong. De Blaricumse runt al 51 jaar het sigarenwinkeltje aan de Langeweg. Het was toen een komen van gaan van mensen. "Voordat de boeren naar hun werk gingen, kwamen ze hier langs", vertelt Toos.

Een heel verschil met nu. Nu is het in originele staat verkerende winkeltje nog maar drie dagen per week (donderdag tot en met zaterdag) open. "Maar ik denk dat ik het nooit zou kunnen sluiten."

Toos was getrouwd met Henk toen zij de kans kregen om de winkel van mevrouw Verver over te nemen. Ze betrokken de helft van het erbij gelegen woonhuis. "We moesten toen 10.000 gulden voor goodwill aan haar betalen", herinnert Toos zich. "Dat hebben we van vrijgezelle dames kunnen lenen, want we hadden geen rooie cent." Vijf jaar later - in 1971 - konden we het huis van mevrouw Verver kopen.

In de kast staat nog altijd de portretfoto van mevrouw Verver.
Herkenbaar aan het uithangbord.

Toos: 'Het was een goede business, iedereen rookte'

De jonge Toos - ondertussen moeder - behaalde de benodigde papieren en in de avonduren verrichtte ze in een atelier nog verstelwerk. "Het was echt buffelen." Henk werkte elke dag als timmerman, maar bezorgde in de avonduren sigaretten en vulde de automaten bij Bellevue, d'Ouwe Tak en Rust Wat.
"Het was een goede business, iedereen rookte. Van pruimtabak tot bolknakkers. Het waren drukke jaren. Als we eens dicht gingen, sloegen de klanten extra in. En met Sinterklaas pakte ik stapels cadeaus in. Afgelopen Vaderdag twee doosjes."

Toch overweegt Toos niet de deuren te sluiten. Na het overlijden van haar Henk houdt de winkel haar op de been en op de hoogte. "Ik doe het nog altijd met veel plezier en ik verveel me niet."

Toneelstuk 'Terror' is spannende en spraakmakende productie

Spitzenberger, Ter Steege (l) en Polak. Foto: Singer Laren

Laren In Singer Laren is op 7 oktober (20.15 uur) de spannende en spraakmakende productie 'Terror' te zien. Wereldwijd een ongekend succes. Mag je bewust meer dan honderd mensen de dood in jagen, als je daarmee de levens van tienduizenden mensen redt? In 'Terror' ziet het publiek de rechtszaak waarin deze piloot wordt aangeklaagd voor de moord op 164 mensen.

Een vliegtuig wordt gekaapt. De kapers dreigen het vliegtuig neer te laten storten op De Kuip waar op dat moment Feyenoord-Ajax wordt gespeeld voor 50.000 mensen. Twee F16's worden de lucht in gestuurd en wachten op een bevel. Dat bevel komt niet. Een van de straaljagerpiloten neemt het heft in eigen handen en schiet het passagierstoestel uit de lucht om zo 50.000 levens te sparen. Is de piloot de held die een nationale ramp heeft voorkomen of een militair die zonder bevel vele burgerslachtoffers heeft gemaakt?
In de Nederlandse versie is Jeroen Spitzenberger de piloot, Johanna ter Steege zijn advocaat, Clairy Polak de rechter en het publiek de jury. Na elke voorstelling is er een na-programma over de invloed van terreurdreiging.

Voedselbank moet stevig bezuinigen

Laren Voor de Voedselbank Gooi en Omstreken was 2016 een moeizaam financieel jaar. Met name door hoge ICT kosten (15.000 euro meer dan was begroot) ontstond er een tekort van 52.000 euro.

"Al met al heeft het afgelopen jaar, ondanks hogere inkomsten van onze sponsors dan begroot was, een zodanige kostenstijging te zien gegeven dat we hebben moeten interen op onze reserves", laat voorzitter Lex Abels weten. "Maatregelen om deze negatieve ontwikkelingen te keren zijn en worden genomen. Zodra de staat van baten en lasten dat toelaat zullen we zo snel mogelijk onze reserves weer op peil brengen."

Met name dankzij giften van stichtingen, kerken en particulieren bedroeg de totale opbrengst in 2016 157.000 euro. Door de hogere schoonmaakkosten (+6000 euro), onderhoud en schade aan voertuigen (+5000 euro), ICT (+15.000 euro) en huurauto's (+6000 euro) dan begroot bedroegen de totale kosten maar liefst 209.000 euro.

Om die reden heeft de voedselbank de inkoop van enkele producten 'al fors' beperkt en ook de inhuur van vrachtwagens is 'flink' teruggebracht. Daarnaast is er een verzoek tot ondersteuning ingediend bij de Verengingen Voedselbanken Nederland. "Ook zullen wij voor de toekomst weer extra nieuwe sponsoren moeten zoeken", aldus Abels. "Wij zijn in 2016 een sponsoractie gestart voor de annkoop van een nieuwe vrachtauto, omdat de Mercedes geen laadklep heeft, wat voor onze wat oudere vrijwilligers een bezwaar wordt, en tevens omdat de onderhoudskosten oplopen."

De in 2006 opgerichte regionale voedselbank heeft uitgiftelocaties in Huizen, Hilversum (twee stuks), Weesp, Baarn, Soest en Laren (voor de BEL-gemeenten). Er werden in 2016 bij elkaar 19.723 pakketten verstrekt. In heel 2016 zag de voedselbank 928 cliënten, een daling van zes procent ten opzichte van 2015. Van het totaal waren er 539 bestaande en 389 nieuw ingeschreven cliënten. Van deze groep had een derde na negen maanden geen pakket meer nodig. Van degenen die in 2015 al een pakket kregen, werd twee derde weer uitgeschreven. Zestien procent hiervan ontving een pakket voor een periode van meer dan twee jaar. Het overige deel van deze cliënten komt ook dit jaar voor een pakket in aanmerking.

Bloemen en complimenten voor Nijmegen-lopers

Foto: Bob Awick

Laren In Het Brinkhuis zijn afgelopen zaterdag de lopers gehuldigd die dit jaar hebben meegedaan aan de Nijmeegse Vierdaagse. Op initiatief van Laarder Vincent Hilhorst kregen de fanatieke lopers door wethouders Ton Stam (Laren) en Liesbeth Boersen (Blaricum) de nodige complimenten. Ook werden ze in de bloemetjes gezet.

Welkomstdoos voor Eemnesser nieuwkomer

De heren De Haan (l) en Den Dunnen. Foto: Bob Awick

Eemnes Een doos met cadeaubonnen en informatiemateriaal van diverse scholen, verenigingen en instellingen kreeg Clemens de Haan gistermiddag door wethouder Jan den Dunnen in de handen gedrukt.

Een presentje wat alle nieuwe inwoners van Eemnes gaan ontvangen. "Om hen wegwijs te maken in het dorp en hen een warm welkom te geven", licht een woordvoerder toe.

De heer De Haan woont sinds 1 augustus in Eemnes.

Authentieke presentaties bij Gooische Vrouwenzaken

Laren "Bea Kuijs is een absolute expert op het gebied van presentaties", zegt Désirée Niekus, mede-organisator van de Gooische Vrouwenzaken. Op donderdag 14 september om 20.00 uur houdt Kuijs -afkomstig uit Huizen- de lezing 'Authentiek presenteren. Ja, dat maakt het verschil!!' in Het Brinkhuis aan de Brink 29. Inloop vanaf 19.30 uur.

Niekus: "Bea heeft jarenlange werkervaring in de zakelijke wereld en traint ceo’s, professionals en ondernemers om zichzelf én het bedrijf op een overtuigende en heldere manier neer te zetten. Daarnaast traint zij onder anderen TEDx sprekers en staat ook zelf regelmatig op het podium." Het belooft een boeiende presentatie te worden met een inhoud die staat als een huis.

Drie vrouwen kunnen ook in een elevator pitch van één minuut hun 'bedrijf', cursus of boek aan de andere deelneemsters presenteren. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor tot dinsdag 5 september via de mail aanmelden.

Kosten voor de bijeenkomst, inclusief koffie met iets lekkers, aangeklede borrel en eventueel een pitch, bedragen 22,75 euro per persoon. Graag contant betalen op de avond zelf. Reserveren: gooischevrouwenzaken@gmail.com.

Engels voor volwassenen in De Hilt

Eemnes De cursus 'Conversatie Engels voor volwassenen' onder leiding van Tineke de Kort uit Eemnes start vrijdag 15 september in De Hilt.

Van 08.30 tot 10.00 uur voor beginners en van 10.00 tot 11.30 uur voor gevorderden. Kosten: 26 lessen 160 euro.

"Ons doel is dat we aan het eind van dit cursusjaar een aardig mondje Engels spreken. Er wordt gebruik gemaakt van het nieuw uitgegeven boek 'Great, Engels voor volwassenen'. Aan het eind van cursusjaar is er een busreis naar Engeland en verblijven we bij gastgezinnen", aldus De Kort. "Ik vind het heel leuk volwassenen de Engelse taal te leren. Zelf heb ik acht jaar in Nieuw Zeeland gewoond en door de wereld gezworven." Info: telefoon 035-5313296.

Goudsmid Madelon Olsthoorn ontwerpt stempel voor buurtbieb

Drie keer een 'B' voor Blaricumse Buurt Bieb

De boeken van de zes buurtbiebs in Blaricum krijgen een stempel. Madelon Olsthoorn maakte geïnspireerd door het gemeentelogo een ontwerp.

Madelon Olsthoorn met haar ontwerp bij de buurtbieb langs de Viersloot in de Bijvanck. Foto: Koosje de Beer

Blaricum "Willy Meijer vroeg mij of ik een buurtbieb in mijn voortuin zou willen. Dat leek mij niet handig, omdat ik niet aan een doorgaande weg woon", vertelt Madelon Olsthoorn, goudsmid, bewoner van de Bijvanck en beheerder van twee WhatsAppgroepen in haar buurt. "Het initiatief vind ik wel geweldig. Ik ben direct begonnen met schetsen toen ik hoorde dat voor de buurtbieb een stempel nodig was. Nu wordt mijn ontwerpje het officiele Blaricumse Buurtbiebstempel! Hoe leuk is dat?"

De buurtbieb is een groot succes in Blaricum. Verspreid door het dorp zijn er al zes van deze minibibliotheken, die gemaakt zijn door de mensen van WESPP uit Hilversum. Een van de biebs staat in de voortuin van Viersloot 47 in de Bijvanck. "Een goede plek", meent Olsthoorn. "Ik ken Willy via mijn moeder en als buurvrouw van een vriendin. Ze dacht eerst aan mijn voortuin als plek voor de buurtbieb in de Bijvanck." Hoewel Olsthoorn als betrokken buurtbewoner de komst van de biebjes toejuicht, leek haar dat geen goed idee. "Er is weinig reuring bij mij in de straat", legt ze uit. "Ik was bang dat mensen het boekenkastje niet zouden vinden." Wel kent ze de huidige beheerder van de buurtbieb aan de Viersloot. "Ik heb Willy met haar in contact gebracht en nu staat het biebje op een opvallende hoek", klinkt het opgewekt. "En stiekem voel ik me nog best een beetje verantwoordelijk voor het biebje. Ik zag laatst dat er wat uitloop van een boom voor groeide. Dan ga ik wel even terug met de snoeischaar."

Buurtapps

'Alles wat de buurt gezelliger en leefbaarder maakt, juich ik toe'

Het idee achter de buurtbieb is dat buurtbewoners elkaar bij het publieke boekenkastje ontmoeten. Zij kunnen boeken uit de buurtbieb halen en hoeven deze niet terug te brengen. "In Engeland en Frankrijk zijn er al meer van dit soort biebjes", weet Olsthoorn. "Het initiatief spreekt me erg aan. Ik ben zelf beheerder van een buurtpreventieapp. Alles wat de buurt gezelliger en leefbaarder maakt, juich ik dan ook van harte toe. Zelf ben ik daarom kort geleden ook met een burenhulpapp begonnen." Op deze app kunnen bewoners oproepjes plaatsen of hulp aanbieden. "De app bestaat nog maar kort en mensen moeten er nog aan wennen", merkt de enthousiaste buurtbewoonster. "Toch, langzaam maar zeker, gaan steeds meer buurtbewoners meedoen."

Stempel

'Ik wilde een herkenbaar beeldmerk maken voor de buurtbieb'

Voor het ontwerp van de ronde stempel van de buurbieb heeft Olsthoorn zich laten inspireren door de grote B van het gemeentehuis. "Met dat logo in mijn gedachten heb ik drie B's ontworpen die staan voor Blaricumse Buurt Bieb", luidt haar verklaring. Ze pakt een vel met verschillende ontwerpen. In het uiteindelijke ontwerp staat ook het getal 1261. "De postcode van Blaricum", legt Olsthoorn uit. "Ik wilde een herkenbaar beeldmerk hebben. In een eerdere versie heb ik nog geprobeerd de korenbloemen van het gemeentewapen erbij te tekenen. Dat bleek geen goed idee", klinkt het resoluut. "Het geheel werd te priegelig."

Groot was de verrassing toen haar ontwerp als winnend uit de bus kwam. "Willy nodigde mij uit voor een feestelijke bijeenkomst, maar ik wist niet dat er ook een prijsuitreiking zou zijn", blikt Olsthoorn terug. "Van huis-uit maak ik als goudsmid sieraden. Dit is de eerste keer dat ik een stempel ontwerp en dan win ik ook nog! De boekenbon die ik heb gekregen, is inmiddels goed besteed", zegt ze terwijl ze een boek van de tafel pakt. "Een reisgids van Noord-Engeland en Wales, onze vakantiebestemming voor dit jaar." Wanneer de stempel wordt gemaakt, weet Olsthoorn nog niet, maar het idee vindt ze fantastisch. "Geweldig toch als buurtbewoners bij het openslaan van een buurtbiebboek als eerste mijn ontwerp zien?"

15 / 16