Laarder Courant de BEL

28 juni 2017

Laarder Courant de BEL 28 juni 2017


Moties bij behandeling Kadernota

eemnes Een regen aan moties (8 stuks) maandagavond tijdens de behandeling van de Kadernota 2018-2021.

Aanvaard zijn de moties domotica, begeleid bewegen ouderen, wijkverpleging sociaal wijkteam en Onconventionele Maatwerkoplossing (OMO). De moties noodwoningen aan het Wilgenpad, landtunnel, degressieve en groene leges zijn verworpen. En DorpsBelang trok de motie voor het verplaatsen van het vrijheidsmonument naar de Braadkamp tijdens de vergadering weer in.

De PvdA-motie gratis rookmelders voor mensen met een laag inkomen, die niet snel hun schaarse budget aan een rookmelder besteden, is niet aanvaard. Burgemeester Roland van Benthem zegde echter wel toe de zaak te willen onderzoeken. "Eerst het probleem in kaart brengen en dan bekijken of we een slag kunnen slaan om in meer huizen rookmelders te krijgen." Ook een onderzoek of het Sociaal Wijkteam voldoende uren heeft om hun werk op een behoorlijke manier te kunnen uitvoeren, kon op voldoende draagvlak rekenen, mits de gemeente niet de financiën van de zorgverzekeraars overneemt.

Het onderwerp 'domotica' (technologie en diensten ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven voor senioren) kon rekenen op unanieme steun. "Een goede zaak", zei raadslid Zunnebeld (VVD).

'Prikkelarme' kermisuurtjes met Papageno

laren Kermis Laren introduceert dit jaar - op initiatief van het Papageno Huis - voor het eerst een prikkelarm bezoek voor mensen die vanwege de harde geluiden en lichtflitsen anders niet graag de kermis bezoeken. Zij zijn op 4 juli tussen 16.00 en 18.00 uur welkom.

Papageno-interim-directeur Christien Kuysters: "Ik werd erop geattendeerd door een 's Heeren Loo-medewerker. In Houten is een prikkelvrije kermis geweest en dat werd door ouderen en mensen met een beperking heel fijn gevonden. Al denk ik dat jonge gezinnen het ook veel leuker vinden dan zo'n lawaaierige toestand."

Mooi initiatief

In overleg met kermisorganisator Karel Loeff prikte Kuysters een dag en tijdstip. "Hij vond het een mooi initiatief." Ondertussen heeft zij ook andere organisaties op de hoogte gebracht. "Ik hoop dat het gezellig druk wordt."

Stapt Willem van den Berg over naar DB?

eemnes Martijn Gebbink (D66) probeerde maandagavond tijdens de algemene beschouwingen Willem van den Berg (VdB) uit de tent te lokken door hem de vraag te stellen of hij de overstap naar DorpsBelang (DB) overweegt.

"Ik flapte dat eruit om te kijken waar we staan. Ik zie alleen dat Van den Berg het vaak eens is met DorpsBelang", aldus Gebbink, die bij sommigen echter wel een kleur op de wangen zag verschijnen. "Het was een eigen oprisping", zegt hij na zijn opmerkelijke vraag.

Willem van den Berg was vooral verbaasd en zegt in een reactie: "Misschien wel wishful thinking van D66. Ik ben geen lid van DB, overigens."

St.-Jansfeest in Laren blijft bijzonder

Bruidjes tijdens de St.-Jansprocessie. Foto: Ineke Vaasen

LAREN Naar oud-katholiek gebruik werd afgelopen weekend ter gelegenheid van de geboorte van de heilige Johannes de Doper het St.-Jansfeest gevierd. Onderdeel daarvan is de processie, waarin ook jonge kinderen als bruidjes meelopen.

Meer foto's in het BelNieuws. Elders in deze krant.

Hotel in de maak

Foto: Collectie: Historische Kring Laren

Ooit was Laren gezegend met Hotel Hamdorff, destijds een ontmoetingsplek voor kunstenaars. Nu krijgt het dorp weer een eigen overnachtingsplek.

3

Secretariaat medewerker/ster

Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger voor administratieve werkzaamheden, zoals het behandelen van de mail, de in/uitgaande post, agendabeheer, het beantwoorden van de telefoon en archiefbeheer. U werkt een dag in de week in overleg. Contactpersoon: Ingrid van Dooijeweerd van Voedselbank Gooi en Omstreken Huizen, tel. 035-5339775 of secretariaat@voedselbankgooi.nl

Vrijwilliger vormgeving

Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger voor het ontwerpen van flyers, posters en andere publieke uitingen met onze huisstijl als basis. Dit kan ook gedeeltelijk vanuit huis. Enige kennis van bijvoorbeeld Scribus is wenselijk. Je moet vrij zelfstandig kunnen werken. Werktijden: in overleg. Werklocatie: Laren. Contactpersoon: Elise Robers van Hart van Laren werklocatie Laren, tel. 035-7513991 of vrijwilliger@hartvanlaren.nl

Activiteitenbegeleiders voor het project 'Dagje Blaercom'

We zoeken creatieve mensen met een brede interesse die het leuk vinden om kwetsbare mensen een leuke dag te bieden. Activiteiten binnen de ruimte in De Blaercom en buiten de deur. Bijv. samen naar een lezing in de bieb, biljarten in het plaatselijke café, een film bezoeken, een schilderactiviteit of koersballen begeleiden. 'Dagje Blaercom' is een dagbestedingsproject voor mensen met een (lichte) sociale, psychische of fysieke beperking. Werktijden: woensdag van 10.00 tot 16.00 uur 1 keer per 2 weken. Contactpersoon: Carla Resing van Versa Welzijn BEL. Werklocatie: Blaricum. tel. 06-31995656 of mail naar cresing@versawelzijn.nl

Begeleiders Huttenbouwweek

Van 24 juli t/m 27 juli van 9.00-17.00 uur organiseert Versa in samenwerking met Kinderopvang Humanitas de jaarlijkse huttenbouwweek aan het begin van de zomervakantie op het terrein van SV Laren '99 locatie BSO Berenparadijs. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers begeleid je de kinderen tijdens het hutten bouwen en de sport-, spel- en knutselactiviteiten. Jongeren die een maatschappelijke stage zoeken kunnen ook reageren. Werktijden: van 14.00 tot 16.00 uur. Contactpersoon: Sean Bogaers Versa Welzijn Laren tel. 06-49240242 of huttenbouwweeklaren@gmail.com

De Versa Vrijwilligerscentrale Laren-Blaricum is open: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur: Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00-15.00 uur: De Blaercom, Schoolstraat 3 en op donderdag van 13.30 tot 15.30 uur: De Malbak, Wetering 122.

Mooie financiële cijfers Tergooi Ziekenhuizen dankzij gift

blaricum Dankzij een eenmalige schenking van 13,3 miljoen euro heeft Tergooi het jaar 2016 afgesloten met een positief resultaat van 15,1 miljoen euro. Dat maakte het ziekenhuis vrijdag bekend.

Het eindresultaat is ruim boven de 4,4 miljoen in 2015.

De Stichting tot Bijstand is een stichting die Tergooi financiële steun verleent ter verbetering van de kwaliteit van de zorg. Het genormaliseerde resultaat 2016 komt uit op ruim 1,8 miljoen euro. Dit is vrijwel gelijk aan het voorafgaand begrote resultaat van 2,0 miljoen euro.

Beste zorg

Tergooi meldt verder dat gedurende 2017 verdere besparingen nog gerealiseerd zullen moeten worden om de afgesproken en begrote resultaten te halen.
"Die inspanning maakt het mogelijk om ook in de toekomst de beste zorg te kunnen leveren vanuit een nieuw gebouw in Hilversum en vanuit regiozorgcentra in de regio Blaricum en Weesp. Uitgangspunt daarbij is om het primaire (zorg- en) productieproces te ontzien."

Elektronisch dossier

Tergooi heeft vorig jaar veel stappen gezet om verder invulling te kunnen geven aan de zorg voor de toekomst.

Daarnaast heeft het ziekenhuis de financieringsovereenkomst voor de eerste fase van de nieuwbouw in Hilversum met de banken ondertekend en is het elektronisch patiëntendossier (EPD) succesvol ingevoerd.

Dankzij dit systeem hebben zorgverleners overal en altijd alle patiënteninformatie voorhanden.

Weerbericht

Toenemend wisselvallig, in het weekeinde ronduit koel

Woensdag is het vrij warm en vochtig met enkele buien, lokaal met onweer. Van donderdag tot en met zondag gaat een omvangrijk Atlantisch lagedrukgebied het weer bepalen. Een stevige westelijke stroming voert in het weekeinde koele en onstabiele lucht naar het Noordzeegebied. Het wordt in het weekeinde uitgesproken koel met kans op enkele buien.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het wisselend bewolkt. Af en toe schijnt de zon. De kans op een bui neemt af. Het kan droog blijven. Er waait een matige zuidwestenwind. De maximumtemperatuur wordt 20 à 21 graden. Vrijdag schijnt eerst af en toe de zon. In de loop van de dag neemt de bewolking verder toe met kans op regen. Bij een stevige westenwind wordt het 19 graden.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag regent het enige tijd. Overdag wordt vrij veel bewolking verwacht met af en toe regen. Mogelijk klaart het soms even op. Ook zondag is het onbestendig met kans op enkele buien. Later op de dag klaart het geleidelijk op. Er waait een matige tot vrij krachtige westenwind. Het is beide dagen koel met een maximum tussen 15 en 18 graden.

Weetje

Zomerweer in juni houdt zelden lang aan. Na een warme periode krijg je door daling van de luchtdruk boven het continent een koude (noord)westenwind. Dat wordt schaapscheerderskou genoemd. Schapen werden dan geschoren omdat de kale huid dan niet aan de felle zon werd blootgesteld. Vaak gebeurt dit voor 21 juni (langste dag), soms ook daarna, zoals nu.

Foto: Ab Walet

Als er een ding ook echt bij de zomer hoort dan zijn het de heerlijke geluiden van de rietvogeltjes. Ieder jaar maken ze de reis terug uit Afrika om hier te broeden en hun jongen groot te brengen, zoals zo veel vogels doen. Onophoudelijk vrolijken ze de boel op met hun gezang. Meestal laten zij zich niet zien, verscholen in het riet. Deze liet zich wel even fotograferen; als ik mij niet vergis, de kleine karekiet.

Serieuze plannen voor hotel in Laren

'Het wordt geen minkukel. Over 25 jaar moet iedereen zeggen: wat een gaaf ding'

Het diepe en vrij smoezelige terrein van Van den Brink & Thuys krijgt een nieuwe bestemming. Van der Wardt Bouw Eemnes gaat er een boutiqueachtig hotel bouwen.

Het terrein van Van den Brink & Thuys is door Van der Wardt Bouw Eemnes aangekocht voor de bouw van een hotel. Foto: Bob Awick

laren "Deze functie ontbreekt nog in Laren", vertelt ondernemer Jos van der Wardt. De Eemnesser verzekert dat het geen 'minkukel' van een gebouw wordt. "Over 25 jaar moet iedereen nog zeggen: wat een gaaf ding is daar neergezet." De grond - zeker 2.500 m2 - aan de Brink is ondertussen aangekocht.

Van der Wardt: "Het wordt ook geen Ibis- of F1-hotel waarbij je hokjes maakt en moet stampen om omzet te maken. Natuurlijk moet je een bepaald volume hebben om de exploitatie sluitend te krijgen. We hebben een beeld van een ondergrens, maar voor het roepen van aantallen is het nog te vroeg." De plannen gaan in overleg met de omwonenden, want de Eemnesser ondernemer heeft geen zin in een gevecht en een jarenlange strijd met de Raad van State.

Stedenbouwkundig bureau BDP.Rotterdam is door de gemeente gevraagd om de randvoorwaarden (volume, uitstraling, vormgeving en positionering) op te stellen voor de komst van het hotel. "Door de centrale ligging in het dorp is het van uiterst belang dat de omwonenden en belanghebbenden kunnen meedenken in het opstellen van het raamwerk waarbinnen een kleinschalig hotel ontwikkeld kan worden", aldus de BDP. In totaal vinden er drie bijeenkomsten plaats waarin stapsgewijs het ruimtelijk kader voor het geplande hotel wordt ontwikkeld. De tweede bijeenkomst staat begin juli gepland, de derde na de zomer.

'Geen zin in gevecht en jarenlange strijd met
de Raad van State'

Van der Wardt: "We zijn met een blanco vel begonnen en mogen meekijken vanaf de zijlijn." Uitgangspunten zijn er wel: zo komt er een parkeervoorziening ondergronds, geen restaurant, maar wel een aantal appartementen. "De nadruk ligt op kwaliteit en beleving. Je wilt graag in het hotel verblijven. Het moet voor Laren een toegevoegde waarde hebben. De restaurantfunctie is daarom niet gewenst, omdat we dan een concurrent van de horecaondernemers zouden zijn. Eigenlijk zijn we een soort generator voor de omliggende ondernemers."

Ideaal

De Eemnesser verwacht geen drommen mensen te trekken. "We krijgen geen honderd kamers, wel zeker vijftig. We zullen ergens een ideaal vinden", zegt Van der Wardt later in het gesprek. "Want we moeten het niet hebben van mensen die een dagje gaan fietsen, maar bijvoorbeeld van de managers van Nike die overkomen uit Amerika, of een Nederlandse club die in Singer een congres heeft."

De gebouwen gaan allemaal tegen de vlakte. Het enige wat ter discussie zou kunnen staan is de verfwinkel. De twee woonhuizen hebben volgens de bouwer geen enkele status. Problemen met huidige huurders krijgt Van der Wardt niet. "We hebben alle contracten onder controle." Wat betreft de bestemmingsplanprocedure hoopt hij dat het hotel 'apart' behandeld wordt en niet wordt meegenomen in de Centrumplanbehandeling. "Voordeel daarvan is dat de bouw van het hotel echt bekend wordt en niet als onderdeel van. Dan is het helder en krijgen mensen niet het gevoel dat het er even tussendoor is gefietst. Als we alle wind in de zeilen hebben kunnen we de tweede helft van volgend jaar beginnen."

Wethouder Ton Stam vindt het nieuwe hotel "hartstikke leuk, goed voor het dorp en een verrijking".

Wethouder feliciteert WAC Eemnes met 30-jarig bestaan

Wethouder Lankrijer feliciteert de WAC-leden. Foto: Studio Kastermans

Eemnes De Woonadvies Commissie Eemnes (WAC) vierde vorige week haar 30-jarig bestaan met een feestje: verschillende toespraken, een rondleiding door de Zuidpolder en een borrel na afloop.

Wethouder Sven Lankrijer prees de leden van WAC Eemnes voor het goede contact dat zij onderhouden met de gemeente: "Jullie zijn van grote waarde voor het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Wat de WAC Eemnes zo bijzonder maakt is het goede contact tussen jullie en de gemeente. Dat verloopt heel natuurlijk en er wordt nauw samengewerkt. Dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Jullie zijn een voorbeeld voor anderen. Iets dat we moeten koesteren."

In haar welkomstwoord stipte Eline Lemstra, voorzitter WAC Eemnes, de prijs aan die hun overkoepelend orgaan VACpunt Wonen onlangs aan Zuidpolder toekende. Deze Staal-Kropholler prijs is bestemd voor het meest gebruiksvriendelijke project. Tijdens de rondleiding door Zuidpolder kregen de deelnemers praktische voorbeelden van toegepaste WAC-adviezen. "Een mooie en gevarieerde woonwijk. Fijn om als WAC hier je steentje aan bij te kunnen dragen", prees een van de deelnemers.

De WAC behartigt de belangen van de woonconsument. Ook het bevorderen van de woonkwaliteit en leefbaarheid van de woonomgeving en het beoordelen en geven van adviezen over nieuw- en verbouw van woningen en omgevingsplannen zitten in het pakket.

Toch zomeravondconcerten op carillon in toren Johanneskerk

Beiaardier Laura Marie Rueslätten. Foto: PR

laren De zomeravondconcerten op het carillon in de Johanneskerk gaan ook dit jaar door. Een sponsor heeft zich gemeld en trekt de portemonnee.

De gulle gever wenst anoniem te blijven. "Deze is alleen bij onze penningmeester bekend", zegt Ton Verver, bestuurslid Vrienden van de Larense Beiaard, desgevraagd.

Het zag er aanvankelijk naar uit dat de Stichting Vrienden van de Larense Beiaard voor het seizoen 2017 niet over de financiële middelen zou beschikken om de concerten door te laten gaan. Het is niet de eerste keer dat het bestuur van de Stichting Vrienden van de Larense Beiaard moest vaststellen dat door het sterk teruglopende aantal donateurs en de verdere verlaging van de subsidie de bespelingen op het carillon in gevaar komen. "De zomeravondconcerten kosten 200 euro per concert, zonder programma's en koffie."

Toch zullen in 2017, en zoals het er nu naar uitziet ook in 2018, de tweewekelijkse orgelbespelingen van dorpsbeiaardier Klaas de Haan doorgang kunnen blijven vinden. "Al zal het geen vol uur meer zijn. Wie wil helpen om de livebespelingen van het carillon in Laren ook voor de toekomst te behouden, kan op onze website (larense-beiaard.nl) meer informatie vinden."

De zomeravondconcerten vinden plaats op de dinsdagen 11 en 25 juli en 8 augustus. Bij mooi weer kunnen de concerten beluisterd worden op het grasveld naast de kerk en bij regen binnen in de kerk. Net als in voorgaande jaren biedt de stichting de bezoekers een kopje koffie of thee aan voordat de concerten om 20.00 uur beginnen. Op 11 juli wordt de spits afgebeten door Klaas de Haan. Op 25 juli is de beurt aan Jasper Stam en op 8 augustus wordt de reeks afgesloten door Laura Marie Rueslätten.

Albert van der Linden

Albert van der Linden is 69 jaar, woont zijn hele leven al in Blaricum en fotografeert graag voor deze krant. Hij is altijd positief.

Vrijwilligerswerk?
"Bij gehandicaptenzorg Cordaan en Volkstuinvereniging Huizen."

Welk boek ligt er op uw nachtkastje?
"Een Donald Duck vind ik geweldig. Ik heb er een paar duizend."

Ganzenlever of kroketje?
"Wat dacht je van een schaal vol frambozen en aardbeien uit mijn biologische groentetuin?"

Wanneer voor het laatst gehuild?
"De laatste tijd regelmatig als ik mijn bio-uien schoonmaak."

Hekel aan?
"Het mechanische geweld van bladblazers - enorme stofzuigers - door je straat."

Beste nummer ooit?
'Osaka' van The Shoes.

Favoriete plekje in Blaricum?
"Door mijn hobby fotografie heb ik veel geweldige plekjes in het Gooi ontdekt, maar met name de nog bestaande oude boerderijen."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Tinus de Toeter, een bijzonder dorpsfiguur."

Uw beste eigenschap?
"Toevallig hoorde ik dat ik een open mens ben voor alle rangen en standen."

En uw slechtste?
"Als mensen eerlijk zijn vertellen zij mij dat."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"Vooral mijn oude dorp Blaricum met zijn hoge heggen en afstandelijkheid."

Wat is uw grote droom?
"Blij kunnen zijn met bijna niets."

Als u een dagje burgemeester zou zijn, wat zou u doen?
"Ik zou me overal laten zien. Lekker onder de mensen."

Het Dokter Boekelmanpad

laren Een ander los eindje van het raadswerk van Ernst Wortel is de naamgeving van het zijpaadje van de Zevenenderdrift ter hoogte van de kruising met de Postiljon.

Aan het nog naamloze paadje ligt het huis van de enige tijd geleden overleden dokter Boekelman, die jarenlang verbonden was aan het Sint Jansziekenhuis en veel heeft betekend voor zieke dorpsgenoten. "Wortel maakte zich er sterk voor dat het naamloze paadje officieel het Dokter Boekelmanpad zal gaan heten en Larens Behoud zal zich ervoor inzetten om die wens van Ernst in vervulling te laten gaan", meldt fractievoorzitter Peter Calis.

Dorpsbelang: 'Bouw voor starters en senioren'

eemnes "Speel bij de uitwerking van de Zuidpolder in op de vraag naar woningen voor starters en senioren", zei DorpsBelang-fractievoorzitter Marion Riemens maandagavond tijdens de algemene beschouwingen tegen het college en haar collega's van de raad.

"En laat niet de oren hangen naar de bouwers. We vinden niet dat Eemnes over tien jaar een tweede Houten of Vathorst moet zijn."

Volgens Riemens doet Eemnes het wat betreft de wachttijd van rond een half jaar voor toewijzing van een huurwoning voor actief zoekenden gewoon goed. Wethouder Sven Lankrijer hielp haar echter uit deze droom en meldde dat het eerder twee tot vier jaar is.

Erelid Deo et Arti overleden

eemnes Eef Burgering, een legendarische vrouw uit de gelederen van de Eemnesser Toneelvereniging Deo et Arti, is op 92-jarige leeftijd overleden. Ze is maar liefst 69 jaar lid geweest van dit toneelgezelschap.

In 1948 is ze begonnen als souffleuse, samen met haar man die toen regisseur was. Na zijn dood in 1966 bleef ze op allerlei fronten actief binnen de toneelgroep. Ze werd erelid en kreeg een koninklijke onderscheiding.
Burgering wordt vandaag gecremeerd in Hilversum.

Naast Spray Park ook nieuw beachvolleyveld

Foto: Bob Awick

laren Heel veel lol hadden de kinderen vorige week tijdens de officiële opening van het Spray Park in De Biezem. Daarnaast werd ook het nieuw aangelegde beachvolleybalveld in gebruik genomen. De schooljeugd van De Binckhorst was voor het feestje uitgenodigd. Waarom? Omdat deze school als enige school in de BEL-dorpen zwemlessen afneemt.

Blaricum evalueert blauwe zone in Oude Dorp

blaricum De gemeente Blaricum wil graag weten hoe de blauwe zone wordt ervaren en laat daarom een evaluatie uitvoeren.

Hiermee wil de gemeente inzicht krijgen in de huidige parkeersituatie en de tevredenheid van inwoners en ondernemers over de blauwe zone.

De aanpak bestaat uit vier onderdelen: een parkeeronderzoek (op basis van een nul- en éénmeting), een online-enquête onder ondernemers én bewoners en een gesprek met BOA's. Het onderzoek wordt in opdracht van de gemeente Blaricum uitgevoerd door adviesbureau Keypoint. Bewoners kunnen de enquête, die bestaat uit open en gesloten vragen, tot en met 16 juli invullen via www.keypoint.eu/BlauweZoneBlaricum. De resultaten zijn naar verwachting dit najaar bekend.

Tweede schoollocatie stuit op sterke weerstand bij ouders

School in Blaricum is volgens directie verrassend snel gegroeid

De groep hoogbegaafde kinderen krijgt volgend jaar les op twee scholen die ver uit elkaar liggen. Hun ouders zijn het hier niet mee eens.

De OBB is te klein om alle hoogbegaafde leerlingen te vestigen. Foto: Bob Awick

Blaricum Lange tijd nam het aantal leerlingen af, maar de OBB Blaricum is volgend jaar opeens weer erg populair. Daardoor is er op de school geen plek meer voor alle hoogbegaafde leerlingen. Deze teleurstellende boodschap hoorden de ouders eind mei tijdens een informatieavond. Zij zijn woest, want een aantal leerlingen moet nu verhuizen naar OBS De Bijvanck ruim 3,5 kilometer verderop.

Die afstand is te groot voor gezinnen met kinderen op beide locaties om elke dag te moeten overbruggen. De ouders vinden dan ook dat de school en Talent Primair, de overkoepelende organisatie waar de OBB onder valt, geen goed aannamebeleid hebben opgesteld. "Het lijkt erop dat Talent Primair deze groep steeds als sluitstuk van de begroting gebruikt", zo schrijven zij aan deze krant.

Excellente school

'We hebben hiervan geleerd dat we eerder moeten anticiperen'

Jules van Brecht, bestuurder Talent Primair, vindt de situatie ook niet ideaal, maar wel acceptabel. "Ik begrijp de klacht", geeft hij toe. "Ook wij zijn echt verrast door de snelle groei van de school. Sinds kort is de OBB Blaricum een 'excellente' school en daardoor komen er meer kinderen op ons af. Voor de toekomst hebben we nu wel geleerd dat we tijdiger moeten anticiperen."

Wel vindt hij de voorgestelde twee locaties onderwijskundig een acceptabel en het enige mogelijke alternatief. Ook omdat de gemeente geen andere oplossing biedt. "Zolang Blaricum ons geen extra lokalen in of bij het schoolgebouw van de OBB geeft, kunnen wij niet anders dan de twee HB-groepen op de OBS De Bijvanck lesgeven. Het is de enige andere locatie van onze stichting in de gemeente."

Rekening houden

Wethouder Ben Lüken kaatst in een reactie de bal terug. De gemeente heeft al in een vroeg stadium aan het schoolbestuur van de Blaricumse school laten weten dat uitbreiding in het dorp niet mogelijk is. "Het schoolbestuur is gevraagd om hier rekening mee te houden bij het aannemen van kinderen. Daarbij hebben wij altijd benadrukt dat er ruimte moet blijven voor kinderen uit Blaricum. Ook is de school gevraagd om zelf met oplossingen te komen", klinkt het klip-en-klaar.

Oplossing

Schoolbestuur en wethouder zijn nu in gesprek over de ideeën die het schoolbestuur voor ogen heeft. De bedoeling is om uiterlijk 3 juli een oplossing te hebben voor het schooljaar 2017-2018 en de jaren daarna. Op de suggesties die ouders hebben gedaan over andere locaties - gedacht wordt aan De Blaercom of de brandweerkazerne - wil de wethouder nog niet reageren. "We begrijpen dat de ouders graag een antwoord willen op hun vragen over bijvoorbeeld alternatieve locaties, maar we willen hier nog niet op vooruitlopen."

De ouders vinden de gang van zaken onacceptabel en hebben een klacht ingediend bij de Stichting Onderwijsgeschillen. De uitspraak van deze commissie is op 12 juli.

Bouw 75 woningen op Hilt-terrein

Eemnes Belanghebbenden van De Hilt hebben gisteravond de plannen van de gemeente gezien voor de bouw van 75 woningen op de plek van sport- en ontmoetingscentrum De Hilt en de voormalige Hink Stap Sprong-school.

Voor locatie De Hilt zijn twee opties uitgewerkt met grotere woningen in de prijsklasse drie tot vijf ton. In de ene optie 20 rijwoningen, 20 tweekappers en 2 vrijstaande woningen. In de andere 28 rijwoningen, 18 tweekappers en 4 vrijstaande woningen. De voormalige basisschool wordt vervangen door 25 à 30 woningen in de sociale sector. Er zijn daar drie opties, waarvan een in de vorm van een appartementencomplex.

Geitjes terug op plek

Laren De omstreden geitjes aan de Postiljon zijn weer goud en staan weer op hun plek.

In maart jl. werd ontdekt dat de coating losliet. Kunstenares Marte Röling werd daar op aangesproken en liet de geitjes repareren.

Laren krijgt er weer kledingzaak bij

Hoogwaardige Italiaanse kleding voor haar in oude SNS-bank

Wordt dit het mooiste pand van Laren? Artist impression: Castanea

laren Het voormalige SNS-bankgebouw aan de St. Janstraat 19 -naast Albert Heijn - wordt momenteel flink verbouwd.

Vierhouten Onroerendgoed B.V. heeft het pand gekocht. Onder de supervisie van particuliere belegger Kees Vierhouten uit Ermelo wordt daar een zeer hoogwaardig winkel/woonhuis ontwikkeld.

Mooiste pand

"Deze zal aansluiten op de uitstraling van dit chique dorp. Hij gaat er het mooiste pand van Laren van maken", meldt Ronald Majoor van Castanea Bedrijfsmakelaars die voor de eigenaar bemiddelde in de verhuur. Op de verdieping wordt een superieur appartement van 150 m² gerealiseerd met alle voorzieningen.

Italiaanse damesmode

De begane grond is verhuurd aan een exclusieve winkel met chique en hoogwaardige Italiaanse damesmode. Wie de nieuwe huurder is, wil Majoor niet kwijt. "De verhuurder wil zijn eigen moment pakken en heeft ons op het hart gedrukt het voor ons te houden."

Voor deze 'unieke hoekwinkel op absolute A1-locatie', zoals op Funda vermeld staat, wordt een huurprijs van 6.500 euro per maand gevraagd. De vastgestelde huurtermijn is vijf jaar met vijf optiejaren, waarbij een opzegtermijn wordt gehanteerd van twaalf maanden, aldus Funda.

De nieuwe huurder past perfect in het plaatje van wat Laren nog mist. Een discounter en branches uit het middensegment vond Castanea voor het dorp minder geschikt. De oplevering wordt eind dit jaar verwacht. Gaat de winkel dan ook open? "Daar wordt wel naar gekoerst", aldus bedrijfsmakelaar Majoor. Volgens hem stonden meerdere partijen in de rij voor dit pand, dat al lange tijd leegstond. Ook buurman Albert Heijn toonde interesse met het doel het winkeloppervlak te vergroten. "Maar ook andere branches hebben aan de poort geklopt."

Wegwijzer-leerlingen met leerkrachten op 'wereldreis'

Inchecken voor het Wegwijzer-vliegtuig. Foto: Liesbeth Ham

eemnes De Wegwijzer-leerlingen zijn tijdens het jaarlijkse leerkrachtenfeestje op 'wereldreis' gegaan.

De kinderen beschikten over een boardingpass waarmee ze toegang tot het Wegwijzer-vliegtuig kregen en aan het feest konden deelnemen. "Twee stewardessen en een piloot zorgden voor een uitvoerige, doch vrolijke toegangscontrole", grapt leerkracht Liesbeth Ham. "Gelukkig werden alle feestgangers van harte welkom geheten bij het festijn."

Ingevlogen

De kinderen van groep 1 tot en met groep 4 vermaakten zich met het spelen van spelletjes die gerelateerd waren aan diverse landen in de wereld. Voor de kinderen van groep 5 tot en met groep 8 was een drietal workshops georganiseerd. Zo werden er de modernste digitale ontwerpen gemaakt die op de laserprinter werden geprint, werd in De Hilt een hoelahoepdans ingestudeerd onder leiding van een ingevlogen hoelahoepdocente en tot slot kregen de kinderen informatie over de gezondheidszorg in de Filipijnen en kregen zij aansluitend EHBO-les.

10 / 20

Geen wanklank tijdens 9de Gooise vierdaagse: 'Jammer dat het voorbij is'

Heldenontvangst voor wandelaars 4-daagse

Fanatieke wandelaars uit binnen- en buitenland hebben genoten van de Vierdaagse Het Gooi. De organisatie heeft geen wanklank gehoord.

Aan de wandel via landweggetjes.

laren "Als dit de opmaat is voor de tiende Gooise vierdaagse, dan liggen we goed op koers. We leren van elke editie en dus gaan we bij ons jubileum volgend jaar helemaal los", zegt voorzitter Tim Bitter van de Stichting Wandelvierdaagse Het Gooi. Hij is vol lof over zijn team.

"Het hitteprotocol heeft goed gewerkt. Er was maar één uitvaller, iemand die gevallen was. Een dikke pluim voor onze zeventig trouwe vrijwilligers, waarvan de meesten voor dag en dauw al in touw waren", aldus voorzitter Tim Bitter.

Hitte, storm en regen kregen de lopers niet klein en daarom werden de bijna 1.600 wandelaars aan de negende Gooise vierdaagse afgelopen zaterdag als helden ingehaald in Laren. Behalve hun dikverdiende medaille kregen ze bij SV Laren'99 een daverende muzikale ode van het dweilorkest De Trommelaars uit Naarden.

Bijna 1.600 wandelaars liepen mee in de Gooise vierdaagse. Foto's: Anke & Ben Hooijschuur

'Als ik gezond blijf, hoop ik er volgend jaar zeker weer bij te zijn'

Mooi nieuws was er voor de Stichting Vier het Leven, die culturele uitjes voor eenzame bejaarden organiseert, toen Bitter hen een cheque van 11.000 euro mocht overhandigen. Andere goede doelen die door de wandelaars gesteund werden zijn de Stichting Goois Natuurreservaat (3000 euro), De Stichtse Hof (500 euro) en de Historische Kring Eemnes (500 euro).

Een spontane ovatie was er voor de oudste deelnemer, de 88-jarige Rik Brugman uit Hilversum. "Dat ik op mijn leeftijd nog een prijs mag winnen", sprak hij, beduusd van zo veel eerbetoon. "Mijn vrouw is twee weken geleden overleden en de dokter zei dat het goed zou zijn als ik hier toch meeliep. Achteraf ben ik daar heel blij om, want het voelde als een warm bad. Als ik gezond blijf, hoop ik er volgend jaar zeker weer bij te zijn", aldus de heer Brugman, die vergezeld werd door zijn dochters Erica en Hester.

'We kenden de Vierdaagse van Alkmaar al, maar deze is leuker'

Het Vlaamse kwartet Marc en Corry Lauwaert Vaerendonck uit Zele en Sonja en Cools Danny van den Bergh uit Waasmunster nam meteen na de intocht een ferme pint op hun geslaagde Gooise avontuur. Ze roemden de gezellige sfeer en de mooie streek. "We kenden de Vierdaagse van Alkmaar al, maar deze is een stuk leuker." Jeroen, Jan en Robin, veertigers uit Hilversum, Bussum en Almere, hebben 4 x 40 km gelopen. Zij willen vooral de organisatie en de vrijwilligers een pluim geven: "Alles is hier perfect geregeld." Vier vriendinnen, die elkaar kennen van atletiekclub De Zuidwal uit Huizen, zijn het daar roerend mee eens. "Ik vind het knap dat je in een regio vol snelwegen zulke prachtige natuurroutes kunt uitzetten. Jammer dat het nu alweer voorbij is", zegt Francis.

Minder cliënten bij Voedselbank G&O

Inpakken van de pakketten gebeurt door tal van vrijwilligers.

laren De Voedselbank Gooi & Omstreken zag in 2016 minder cliënten dan het jaar ervoor. Met name het aantal nieuwelingen daalde fors. Zorgwekkend blijft wel dat het voor velen nog een hele stap blijkt om naar de voedselbank te gaan.

In totaal maakten 928 klanten in de Gooi en Vechtstreek gebruik van de voedselbank, blijkt uit de gepresenteerde jaarcijfers. Daarvan gaan er 389 de boeken in als 'nieuwe cliënten'. Dat is een afname van 16% ten opzichte van 2015.

De voedselbank maakt zich wel zorgen over de gestage groei van 'oude cliënten'. Het is zelfs verontrustend dat sinds 2013 deze groep die van de nieuwkomers overtreft. Het percentage uitgeschreven oude cliënten nam wel toe en de groep die langer dan drie jaar een pakket krijgt daalde procentueel gezien. "Dat betekent dat het strengere beleid van de voedselbanken, ook van de onze inzake de maximering van de duur van de verstrekking, zichtbaar begint te worden", vermeldt het rapport.

Toch blijft het opvallend dat het aantal nieuwe cliënten niet toeneemt, terwijl landelijke cijfers geen daling in armoede aantonen en meer landelijk beleid wordt ingezet voor kinderen opgroeiend in armoede. Het percentage cliënten dat na eigen initiatief bij de Voedselbank G&O terechtkomt, neemt de laatste jaren flink af. "Het schaamtegevoel is er nog steeds", vertelt voedselbankwoordvoerder Henca Hasper. "We zijn daarbij niet de enige in Nederland. Mensen komen pas als ze echt geen andere kant meer op kunnen."

Om de drempel te verlagen is er na Hilversum en Weesp ook een inloopspreekuur door het ambulante intaketeam in Huizen gestart. Zes mensen/gezinnen werden via deze weg naar de voedselbank verwezen. In Hilversum waren dat er 26, in Weesp 18.
Andere opvallende cijfers in het rapport zijn dat het aantal Gooise gezinnen met kinderen tot 18 jaar met 5% afnam. In totaal waren er 310 kinderen tot 18 jaar, 30% minder dan in 2015. Het jaar ervoor was er nog een stijging van 35%. Het aantal alleenstaande vrouwen, met 39% van het totaal de grootste groep, bleef nagenoeg gelijk. De groep alleenstaande mannen nam met 5% toe.

Tergooi publiceert kosten behandeling

blaricum Tergooi maakt zijn behandeltarieven per gecontracteerde zorgverzekeraar openbaar. Het betreft de tarieven tot 885 euro, het maximale eigenrisicobedrag.

Met het openbaar maken van de tarieven komt Tergooi tegemoet aan de wens van veel verzekerden en consumentenorganisaties. Tergooi onderhandelt met de verschillende verzekeraars over de behandeltarieven. Hierdoor kan er per zorgverzekeraar een verschil ontstaan in de prijs die voor een behandeling in rekening wordt gebracht.

De behandelprijs wordt onder andere bepaald door de behandelmethode, de gebruikte apparatuur en de hoeveelheid behandelingen of soortgelijke behandelingen die het ziekenhuis jaarlijks uitvoert. Daarnaast kijkt het ziekenhuis naar de marktprijzen en of de prijsstrategie aansluit bij het regiobeleid van Tergooi. Dit alles resulteert in een prijsstelling naar zorgverzekeraars waar over onderhandeld wordt.

Naast prijsafspraken maken ziekenhuis en zorgverzekeraars ook afspraken over de hoeveelheid behandelingen die het ziekenhuis gaat leveren en de zorg die daarbij hoort. Als het ziekenhuis minder behandelingen uitvoert dan de afspraak is, vergoeden de zorgverzekeraars het aantal uitgevoerde behandelingen. Als het ziekenhuis meer zorg levert dan afgesproken, vergoedt het merendeel van de zorgverzekeraars niet meer dan de afgesproken hoeveelheid. Afgelopen jaar leidde dit bij Tergooi tot een fors aandeel niet-betaalde, maar wel geleverde zorg.

Tergooi zit met zijn tarieven onder het landelijk gemiddelde. Patiënten kunnen nu op www.tergooi.nl/tarieven vooraf inzien hoeveel een bepaalde behandeling kost bij Tergooi.

Leerkrachten basisscholen houden prikactie - Zuidwend Eemnes doet ook mee

Foto: Zuidwend

BEL De basisscholen hielden dinsdag een prikactie: een korte staking om aandacht te vragen voor problemen in het basisonderwijs. Er dreigt een lerarentekort omdat het vak steeds minder aantrekkelijk wordt. De leraren roepen de politiek op hier iets aan te doen. Ze willen een beter salaris en een minder hoge werkdruk. Om deze noodkreet kracht bij te zetten gingen veel scholen een uur later open dan normaal. De meeste ouders hadden hier begrip voor. Zuidwend-directrice Maria Rigter hoopte dat alle ouders de petitie willen tekenen. Ook was er een manifestatie op het Malieveld.

Oude Dorp en Bijvanck verbinden

blaricum Inwoners kunnen dinsdag 11 juli hun mening geven over een brug of fietstunnel die het Oude Dorp met de Bijvanck en vice versa gaat verbinden.

De bijeenkomst vindt plaats in het gemeentehuis aan de Kerklaan 16, begint om 19.30 uur en duurt tot uiterlijk 21.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.