Laarder Courant de BEL

13 juni 2018

Laarder Courant de BEL 13 juni 2018


Sloot Gooyergracht zwaar in de shit

Laren De sloot Gooyergracht zit zwaar in de shit. Er is mogelijk sprake van verontreiniging in het bassin en in de gracht. Het ligt bedekt onder een laag zand en is vermoedelijk afkomstig uit Hilversum. Er moet gebaggerd worden om een en ander duidelijk te krijgen. Daarna volgt saneren. Laren wil er vaart achter zetten.

Bij zijn afscheidsinterview vorig jaar augustus vertelde burgemeester Elbert Roest dat hij het spijtig vond dat hij er niet in geslaagd was dit langlopende traject af te ronden. "Het zit als een graat in mijn keel", zei hij. Waarom? "De gracht is vies en zit vol chemicaliën. Daarnaast is hij belangrijk voor de afwatering en kan hij bijdragen aan de schoonheid van het dorp." Roest sprak de hoop uit dat zijn opvolger de vergevorderde planvorming zou oppakken. Dat lijkt nu te gebeuren. Voor de Gooyergracht zitten Laren en Blaricum, samen met de provincie Noord-Holland en het Waterschap, in een proces om gezamenlijk te komen tot vervolgstappen. "De vervuiling is er al geruime tijd; zolang we niet in de bodem roeren heeft de vervuiling geen gevolgen", laat een woordvoerder van de gemeente Laren weten. Mede door de klimaatverandering, de wateroverlast in Laren en het te verwachten onderhoud aan stuwtjes in de gracht vragen Laren en Blaricum aandacht voor de sanering. Inmiddels heeft het Waterschap de Gooyergracht op een lijst geplaatst waarop locaties staan die verontreinigd zijn en voor rijkssubsidie in aanmerking komen.

Rioolheffing per huishouden met 75 euro omhoog

Laren De rioolheffing gaat de komende vier jaar stapsgewijs omhoog. Dat blijkt uit het Plan van Aanpak voor de wateroverlast van de gemeente Laren.

De kosten voor het afkoppelen worden betaald uit de rioolheffing. Elk huishouden moet daaraan bijdragen, meldt de gemeente Laren.

De totale stijging na vier jaar, inclusief die voor het reguliere onderhoud, bedraagt rond 75 euro per huishouden.

9


Mooi cadeau Historische Kring voor gemeente Eemnes

Foto: Bob Awick

Eemnes Burgemeester Roland van Benthem heeft zaterdag op het oudste deel van de algemene begraafplaats aan de Laarderweg 97 een cadeau uitgepakt. De gift komt van de Historische Kring Eemnes en is een informatiebord met daarop een samenvatting van de geschiedenis - inclusief namen van bekende Eemnessers - van de gehele begraafplaats.

Dorpsdiner

Foto Bob Awick

Het was zien en gezien worden zondag tijdens het Dorpsdiner van Rotary Laren-Blaricum in de Singertuin. En uiteraard werd er gegeten en gedronken.

17

Jongerencoach
Sommige jongeren zitten een beetje vast in hun schoolwerk, liggen overhoop met thuis of zichzelf. Dan is het fijn om een coach te hebben die aandacht, tijd en een luisterend oor biedt. Je helpt de jongeren weer op weg, leert hen het heft in eigen handen te nemen. Je helpt hen met plannen, doelen stellen en keuzes maken. Een maal per week ontmoeten de coach en de jongere elkaar: op school, in een buurthuis, de bibliotheek of ergens in het dorp. Ze doen ook gezellige dingen met elkaar: een balletje trappen, bowlen, schaatsen, een filmpje pakken of ergens iets drinken. Contactpersoon: Janet Oudenaarden van St. Maatjesproject Gooi en Vechtstreek, afd. Laren. Telefoon 035-6400061 of teensonamission.hilversum@gmail.com.

Boekvrijwilliger Kringloopcentrum Eemnes
Sorteren en controleren van ingebrachte boeken, prijzen van boeken, afvoeren van niet verkochte en afgekeurde boeken, de boekenafdeling in de winkel bijvullen en netjes houden, klanten met vragen over boeken te woord staan en andere voorkomende werkzaamheden. Open: maandag tot en met zaterdag van 8.30 tot 17.00 uur (uren/dagen in overleg). Contactpersoon: Gerard Luchtenberg van KringloopCentrum Eemnes-Huizen. Telefoon 035-5380808 of kantoor@kceemnes.nl.
Chauffeur Rollybus
Vind je het leuk om leden van de doelgroep (personen die niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen) te vervoeren op één of meerdere dagdelen of dagen per week? Contactpersoon: Peter Springer van Stichting Rolstoelbus 't Gooi. Telefoon 035-5315522 of mail naar voorzitter@rollybus.nl.

Informatie vrijwilligerswerk
Versa Vrijwilligerscentrale biedt Stichting Maatjes Project Gooi en Vechtstreek, ReconnACT en de Vrijwillige Thuishulp BEL op dinsdag 26 juni van 16.00 tot 17.00 uur een podium om hun vrijwilligerswerk onder de aandacht te brengen in het Brinkhuis. In een korte informele presentatie vertellen de vrijwilligerscoördinatoren over hun organisatie, de inhoud van hun vrijwilligerswerk en over welke vaardigheden je moet beschikken als vrijwilliger. Belangstellenden kunnen een plaats reserveren op www.vagev.nl of langskomen. Voor informatie: Versa Vrijwilligerscentrale, telefoon 035-7504149.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Afscheid Loets Drent en Desirée Bleeker van SPB-bestuur

Loets en Desirée tijdens het afscheid. Foto: Gerbe van der Woude

Blaricum Loets Drent en Desirée Bleeker hebben na respectievelijk 20 jaar en 15 jaar afscheid van het bestuur van de Stichting Promotie Blaricum (SPB) genomen. Dat gebeurde op het zonnige terras van Bellevue, het thuishonk van Loets en vaste vergaderplaats van de stichting.

Met enorme betrokkenheid organiseerden zij uit naam van de stichting succesvolle evenementen in Blaricum. Met de opbrengsten zijn prachtige Blaricumse initiatieven ondersteund, zoals het uitlichten van de Hervormde Kerk, de sponsoring van de Historische Kring ten behoeve van hun boek, de dorpsklok tegenover Gall & Gall, financiële bijdragen aan de Beeldbank en de feestverlichting in Blaricum centrum en Bijvanck (35.000 euro).
De Stichting Promotie Blaricum is in 2001 opgericht als een afsplitsing van de Blaricumse Ondernemers Vereniging (BOV). Loets was samen met Bart de Hoog (Moeke) de oprichter van de stichting. De eerste activiteit was de succesvolle Running Lunch, toen nog onder de vlag van de BOV. De Running Lunch werd later georganiseerd in combinatie met de schilderswedstrijd (de eerste op 16 juli 1998). Circa honderd kunstenaars deden hieraan mee. De derde activiteit was de wijnproeverij die voor de eerste keer in november 1998 plaatsvond. De wijnproeverij is ook nu nog een geweldig evenement waar ieder jaar vele Blaricummers elkaar ontmoeten en waar de plaatselijke horeca zorgt voor een gezellige afterparty. De vierde activiteit was in september 1999 en wel de Golf & Country: een golftoernooi dwars door de straten van Blaricum. Met holes in tuinen, engen en weilanden. Dit jaar vindt het golftoernooi op zondag 30 september plaats.

Weerbericht

Licht wisselvallig, wat minder koel

Een gebied van hoge luchtdruk ligt bij de Britse Eilanden. Met een noordelijke stroming is het koel. Het hogedrukgebied trekt langzaam zuidoostwaarts. Daardoor gaat de wind draaien en komt vanaf donderdag uit zuidwest tot west. De temperatuur stijgt licht, maar het wordt tevens wisselvalliger met een iets toenemende neerslagkans bij gematigde temperaturen.

Donderdag en vrijdag

De nacht naar donderdag verloopt fris met een minimum van rond 8 graden. Overdag neemt de bewolking langzaam toe, met later kans op regen. De wind draait van noord naar zuidwest en is matig van kracht. Het wordt 20 graden. Vrijdag verloopt droog en het klaart geleidelijk op. Er zijn enkele perioden met zon. Bij een matige zuidwestenwind wordt het 21 graden.

Het weekeinde

Voor het weekeinde wordt licht wisselvallig weer verwacht. Er is een mix van bewolking en soms ook perioden met zon, met name zondag. Vooral zaterdag is er kans op enkele buien. Ook zondag kan er nog een bui vallen. De matige, op zaterdag soms vrij krachtige, wind waait uit zuidwest tot west. In het weekend ligt de maximumtemperatuur omstreeks 20 graden.

Weetje

Deze week is het met name dinsdag en woensdag koel met een maximum onder de 20 graden. Het is de bekende juni-koelte, die een deel van de junimaand kenmerkt. Soms duurt het enkele dagen, soms ook langer. Het staat ook bekend als schaapscheerderskou. De schapen werden dan geschoren om te voorkomen dat de huid van de dieren aan felle zon werd blootgesteld.

Verhaal van een vluchteling in bibliotheek van Eemnes

Eemnes "Vluchtelingen zijn vaak in het nieuws, maar wie zij zijn en wat hun redenen zijn van vertrek uit hun vaderland hoor je zelden uit hun mond", zegt Monir Goran.

Goran is muzikant, tolk en vluchteling en vertelt zijn verhaal op Wereld Vluchtelingendag op woensdag 20 juni om 20.00 uur in de Openbare Bibliotheek aan de Raadhuislaan 49b.
De Verenigde Naties hebben Wereld Vluchtelingendag ingesteld om begrip voor vluchtelingen te vragen en hun bijdrage aan de vrede te vieren. Daarom organiseert Goede Buren Eemnes in samenwerking met de Volksuniversiteit het Gooi en de Bibliotheek Gooi en Meer deze avond om in Eemnes de stem van de vluchteling te laten horen. De avond opent met gedichten, gedichten uit andere culturen en andere landen, voorgedragen in de andere taal en in vertaling.

Foto: Ab Walet

Vroeger hadden wij thuis tamme witte muizen. Reuze leuk om mee te spelen. Maar zij trokken wilde bruine exemplaren aan. Die knaagden gaten in het tafellaken. En toen er een bruine over de gordijnrail liep, vond mijn moeder er ineens niets meer aan. De witjes moesten weg. Kort daarop kregen wij een poes, wat daarvoor nooit mocht. De les: kinderen, willen jullie graag een kat, maar je ouders niet? Vraag dan om witte muizen.

Gedeputeerde: 'Het dorp waar je nu woont, blijft dat ook na een fusie'

Provincie wil duidelijkheid over rol die zij speelt bij herindelingen

De provincie maakte vorige week bekend dat het voorstel voor de fusie tussen Blaricum, Laren en Huizen later komt. De provincie wil duidelijkheid over de rol die zij heeft.

Jack van der Hoek in zijn werkkamer in het provinciehuis in Haarlem. Foto: Carin van den Berg

BLARICUM/LAREN De provincie maakte vorige week bekend dat het herindelingsontwerp voor de voorgenomen fusie tussen Blaricum, Laren en Huizen is uitgesteld. Dat leverde veel speculaties op. De provincie zou zijn teruggefloten door het Rijk. Volgens gedeputeerde Jack van der Hoek, vanuit de provincie hiermee belast, willen juist de provincies duidelijkheid van het Rijk over de rol die zij hierin spelen.

"Het Rijk heeft ons gevraagd aan te geven wat nodig is voor een goede balans in de regio Gooi en Vechtstreek en daarom hebben wij als provincie de stap richting fusie gezet. Niet omdat wij dat zelf wilden. Zeker na de fusie van Bussum, Naarden en Muiden tot Gooise Meren en een eventuele fusie van Wijdemeren en Hilversum is er een onbalans als Huizen, Blaricum en Laren zelfstandig zouden blijven", licht hij een en ander toe. "Er staan slechts twee regels in het regeerakkoord en dat is voor ons te weinig. Het moet duidelijk zijn welke rol wij daarin spelen en aan welke voorwaarden een herindelingsontwerp moet voldoen. We willen zeker weten dat we straks met het herindelingsonderwerp als provincie juist gehandeld hebben. De minister heeft aangegeven daarvoor nog enkele maanden nodig te hebben."

Inwonersavonden

'Wegblijven zorgt er niet voor dat een eventuele fusie niet doorgaat'

Dit wil niet zeggen dat er nu vertraging ontstaat. "De provincie werkt gewoon door. We hadden al inwonersavonden gepland voor de zomervakantie en die hebben we uitgesteld. Bureau Berenschot, dat bezig is om alle informatie voor ons op te halen, praat wel met ondernemers en maatschappelijke organisaties. Dat gaat gewoon door." Van der Hoek wil wachten met de avonden voor de inwoners om straks ook een duidelijk verhaal te kunnen hebben over het hoe en waarom en die rol van de provincie. "Daarover moeten we eerst zelf duidelijkheid hebben, anders is er geen verhaal te vertellen."

Voor de bühne?

Hij komt zelf op deze avonden en wil dan ook alle vragen van inwoners beantwoorden. "In welke vorm dat gaat gebeuren, weet ik niet. Maar ik ben niet van plan om in een donker zaaltje op het podium te staan. Ik wil graag een vorm vinden waarbij inwoners langs kunnen lopen en alle vragen kunnen stellen en kunnen laten weten wat zij belangrijk vinden." Omdat de provincie wel doorgaat met het herindelingsontwerp is het de vraag of dit soort avonden dan niet voor de bühne is. "Beslist niet", zegt Van der Hoek. "Het is de bedoeling dat wat we tijdens die avonden ophalen ook herkenbaar terug te vinden is in het herindelingsontwerp."
Hij geeft aan dat de belangrijkste vragen op die avonden zullen zijn: Als die fusie er komt, wat vind jij dan belangrijk? Wat moet er behouden blijven? Wat moet er geregeld worden? Het is duidelijk dat de provincie niet overweegt om van standpunt te veranderen in deze hele discussie. Moet een eventuele fusie dan niet van onderop komen en moet daar dan geen draagvlak voor zijn, zoals vaak geopperd wordt in de dorpen?

Draagvlak

"Als de provincie het noodzakelijk vindt om in te grijpen door middel van een herindelingsproces zoals wij dat hier hebben gedaan, dan gaat het niet meer om draagvlak voor een fusie", stelt Van der Hoek. "Dan is er al heel wat gebeurd. De afgelopen jaren zijn er meerdere rapporten geweest die aangaven dat op termijn de bestuurskracht in de regio niet voldoende is. De gemeenten konden zelf met stappen komen. Dat hebben zij niet gedaan. Bovendien staat er als stip op de horizon nog steeds één grote gemeente in de regio Gooi en Vechtstreek. Die stap moet wat mij betreft wel van onderop komen en die beweging lijkt langzaam op gang te komen. In Hilversum heeft het nieuwe college aangegeven dat voor 2030 te willen bewerkstelligen."

Tegenstand

De gedeputeerde laat weten dat hij niet verrast is door de tegenstand die uit de drie dorpen komt. "Het is altijd lastig om uit te leggen aan inwoners waarom je deze stap zet. In hun straat en dorp zien ze dat het goed gaat en het bestuur is dichtbij en alle voorzieningen zijn in het dorp aanwezig. Toch zijn er grotere thema's die spelen in de regio, zoals mobiliteit, woningbouw en de natuur, die ook van belang zijn voor deze inwoners. Die moeten beter geregeld worden. Het is lastig om dat soort zaken die ook buiten de gemeentegrenzen gaan, snel en krachtig in de regio te regelen. Dat is een van de redenen voor deze herindeling."

Bang

Hij vervolgt: "Mensen zijn bang dat het dorp waarin ze wonen verandert na een fusie. Ik woon zelf ook in een klein dorp, dat begrijp ik. Daar komen dan ook emoties bij kijken, maar het dorp waar je nu woont blijft dat ook na een fusie. Het is wel van belang om dingen goed te regelen, bijvoorbeeld met een goed kernenbeleid, zodat bestuurders dichtbij én aanspreekbaar blijven. Dit punt is veel genoemd in het proces tot nu toe en daar zal dan ook aandacht voor zijn in het herindelingsontwerp."

Democratisch

Hij hoopt dat inwoners openstaan voor de dialoog die de provincie met ze wil aangaan over dit proces. "Ik ben verbaasd dat er oproepen zijn om vooral niet naar dit soort avonden te gaan. Dat is niet democratisch. Wij worden geacht dit te doen en willen de dialoog met inwoners en andere betrokkenen aangaan. Dat je iets niet wilt, dat begrijp ik. Maar wegblijven zorgt er niet voor dat een eventuele fusie niet doorgaat. We zijn dit proces ingegaan en moeten dat afmaken."

Tweede en Eerste Kamer

Voorlopig gaat hij ervan uit dat het herindelingsontwerp, nadat er duidelijkheid is van de minister, snel door Gedeputeerde Staten kan worden vastgesteld. September zal waarschijnlijk niet gehaald worden, zoals tot nu toe gepland was. "Hopelijk kunnen we dat wel snel daarna doen. Daarna ligt het ook ter inzage en kan iedereen er zijn zienswijze op geven. Dat moeten we dan ook nog weer bespreken. Uiteindelijk gaat het voorstel naar de minister. Als zij het voorstel rijp acht voor besluitvorming zullen de Tweede Kamer en vervolgens de Eerste Kamer erover moeten besluiten."

Zoals het er nu naar uitziet, zal de eerst haalbare datum voor een fusie van 1 januari 2021 daarmee nog steeds gehaald kunnen worden.

Nieuw beachveld voor SDS'99 en onderzoek naar regiocompetitie

Tijdens het beachttoernooi afgelopen weekend. Foto: SDS'99

Blaricum Handbalvereniging SDS'99 krijgt een nieuw beachveld en de club is aan het onderzoeken of er in de regio een beachhandbalcompetitie opgezet kan worden. Dat laat SDS'99-voorzitter Dave Kempers weten.

De vereniging aan het Hendrik Smitlaantje beschikt al over een zandveld, maar dat voldoet niet. Wethouder Anne-Marie Kennis legt uit dat er onder het huidige beachveld nog een asfaltveld ligt en dat bij heftige regenval daardoor het water niet weg kan. "Het veld is dan niet bespeelbaar."

Daarom gaat de gemeente - op verzoek van de handbalclub - de verharde laag op korte termijn verwijderen. Kennis: "Hier komt dan een zandveld voor in de plaats. Beachhandbal is het handbal van de toekomst, heb ik begrepen." De gemeenteraad heeft ingestemd met de werkzaamheden.

Ontwikkelen

Voorzitter Kempers is blij met het goede nieuws. "Wij zijn het college en de gemeenteraad dankbaar dat ze ons helpen deze tak van de handbalsport door te ontwikkelen."
Afgelopen weekend organiseerde SDS'99 het toernooi 'Blaricum aan Zee'. Kempers: "Dit is een NK-kwalificatietoernooi. Bij dit toernooi zijn ook afgevaardigden en scheidsrechters van het Nederlands Handbal Verbond (NHV) aanwezig. Tevens werd er een beachhandbalscheidsrechterscursus gegeven." Bij het toernooi vorig jaar was het veld er slecht aan toe. "Twee dagen voor het toernooi regende het bijna onafgebroken, waardoor de spelers op de eerste dag in een modderpoel stonden. Dat nu het asfalt verwijderd gaat worden, geeft ons veel meer ruimte om toernooien te organiseren, omdat het gevallen regenwater dan direct de grond in loopt en het veld daardoor in goede conditie blijft."

Ineke Hilhorst

Ineke Hilhorst (66) is geboren en getogen in Laren. Naast documentairemaker is ze HuizenFee.

Eigen foto

Waarvan kennen we je?
"Ook als initiatiefnemer van Het Monument voor de Joodse Kinderen."

Wat is er zo leuk aan Laren en waarom?
"Alles is leuk aan Laren."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Wandelen met mijn man, naar 't Bluk of Singer."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Onze nieuwe - tijdelijke - burgemeester Rinske Kruisinga."

Waar maak je je zorgen om?
"Om de toenemende verharding en de wijze waarop het openbare debat wordt gevoerd."

Laren mist nog?
"Kunst in de openbare ruimte en op die manier de traditie van Laren als kunstenaarsdorp voortzetten."

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Een tentoonstelling in Singer openen die door Paul de Lussanet is samengesteld."

Naar welk land zou je nog willen?
"Naar Schotland. De huizen van de National Trust bezoeken."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Een week niet werken."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Alles sal reg kom."

Waar mogen ze je voor wakker maken ‘s nachts?
"Als mijn hoogbejaarde moeder me nodig heeft."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Mijn pleegzonen in Mexico bezoeken. Ik heb ze geadopteerd via WereldOuders toen ze klein waren en heb een film over hen gemaakt. Ze zijn nu volwassen en we hebben contact via Facebook."

Doorpakken met verbetering Stichtse Strand

Blaricum Het integrale plan voor het Stichtse Strand is door de gemeenteraad aangenomen, evenals een amendement voor de aanleg van een volleybalveld. De realisatie moet zo snel mogelijk plaatsvinden.

"We gaan alvast beginnen met een deel van de uitvoering, zodanig dat we de komende maanden de badgasten niet storen of wegjagen. Het strand moet gebruikt kunnen worden", zegt wethouder Anne-Marie Kennis. Ook de andere werkzaamheden, zoals het opknappen van de parkeerplaatsen met grasbetonstenen, het plaatsen van extra prullenbakken en barbecueplekken en het verbeteren van de toiletgebouwtjes gaat gefaseerd plaatsvinden. "Een besluit over nieuwe roestvrijstalen toiletgebouwtjes wordt genomen nadat er meer bekend is over de horeca", aldus Kennis, die meldt dat er ook alvast begonnen wordt met de aanleg van extra fietsrekken. Het afgraven en ophogen van het strand met nieuw zand gebeurt ook snel en het realiseren van verlichting, camera's en horeca is afhankelijk van het vergunningentraject.
De uitvoering is in handen van het projectbureau Blaricummermeent.

Bezwaar van Eemnes tegen ledmast Baarn

Eemnes Het college van B en W van Eemnes gaat bezwaar maken tegen de reclamemast langs de A1.

Dat heeft wethouder Jan van Katwijk (DorpsBelang) toegezegd in het vragenuurtje van de raadsessie. De mast is omstreden; tijdens beraadslagingen in de raad van Baarn in 2016 was er nog geen sprake van bewegende ledverlichting. Baarn verzuimde de buurgemeente te consulteren over de plannen. Ook de bewoners van het zuidelijke stuk van de Wakkerendijk is nooit om een mening gevraagd.
In de gemeenteraad van Baarn staakten in mei de stemmen; deze maand vindt een nieuwe stemming plaats.

Bibliotheek start met Schrijfcafé in Brinkhuis

Laren In de foyer van het Brinkhuis start dinsdag 26 juni het Schrijfcafé. Het is een initiatief van de bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum.

Op iedere laatste dinsdagavond van de maand kunnen belangstellenden twee uur schrijfplezier beleven onder begeleiding van schrijfdocent Marjan Leunissen.
Het Schrijfcafé is voor iedereen die van schrijven houdt, voor mensen met wel of geen ervaring. Met korte, prikkelende oefeningen en creatieve schrijfopdrachten worden de deelnemers uitgedaagd de pen op te pakken en te gaan schrijven.
Ieder Schrijfcafé staat in het teken van een thema waar steeds met verschillende oefeningen, genres en technieken over geschreven wordt. Bezoekers betalen per keer (12,50 euro) en kunnen vrijblijvend meedoen. Bij voorkeur vooraf aanmelden via www.schrijfcreaties.nl.

Korenfestival

Laren In de basiliek van Laren vindt zondag 17 juni het jaarlijkse - gratis - Korenfestival plaats. Met om 10.00 uur een gezongen mis en om 14.30 uur een concert.

Verbinding maken tussen Blaricummermeent en Gooimeer

Foto: Bob Awick

Blaricum Met zwaar geschut wordt in het Gooimeer een nieuwe vaargeul gegraven. Deze sluit aan op de Meentstroom zodat boten straks uit de Blaricummermeent via de sluis naar het Gooimeer kunnen varen. De aanwezige zonaanbidders trekken zich er weinig van aan.

Een Larense binnenkamer. Fotocollectie: Leo Janssen

Een traditie bestaat niet uit zichzelf. Ze moet constant omarmd, bevestigd en gecultiveerd worden. Voor Laren geldt dat in de eerste plaats voor de Sint Janstraditie. Niets in ons dorp is zo veel en zo vaak besproken.

Als een relict van 'het rijke roomse leven' voert de eeuwenoude tocht eens per jaar, op de zondag het dichtst bij 24 juni (dit jaar op 24 juni, de naamdag van de patroon van Laren zelf) van de basiliek aan de Brink naar het kerkhof aan de rand van het dorp.

Diepgeworteld

Honderden vrijwilligers zijn bij de organisatie betrokken, duizenden lopen mee of staan langs de route. Voor de katholieke Laarder is het dé uiting van geloofsbeleving. Voor anderen is het een diepgewortelde traditie en een dag om terug te keren naar geboortegrond en familie.

Wierook

Als Hilversums jochie van een jaar of vijf stond ik - tegen mijn moeders rokken hangend bij het oude gemeentehuis in het verre Laren - voor het eerst op het grote mysterie te wachten. Het boerendorp was vervuld van wierook en vermengd met de geur van paarden, die de rijen al te opdringerige toeschouwers afschermden tegen de plechtige tocht.

Voorbidders

Niets was er voor mij betoverender dan de zwierig zwaaiende misdienaars en acolyten, die plechtstatig voorbijtrokken voor het baldakijn, waaronder - in diep gebed verzonken - de priester met de monstrans, terwijl zacht rinkelende belletjes het Allerheiligste begeleidden. Ook kan ik mij het hoge ijle gezang van de vrouwen herinneren en de - in mijn kinderogen - braaf brommende voorbidders.

Boek

Een traditie bestaat niet uit zichzelf. Daarom besloot ik er ruim vijftig jaar later een boek over te maken: 'De getuigenis op straat, de Larense Sint Janstraditie'. Al heb ik in mijn leven als televisieproducent duizenden televisieprogramma's gemaakt, de meeste - al klinkt dit niet echt bescheiden - met nogal wat succes, toch heeft het me tot op de dag van vandaag niet zo’n voldoening gegeven als het maken van dit boek. De productie met Henriëtte Zwanikken, mede-eindredacteur Karel Loeff, de research, pastoor Jan Vriend, de interviews, het fotograferen en laten fotograferen, de vergaderingen, de Broederschap van Sint Jan, de financiering, het twijfelen vooral, de deadlines: het houdt je een paar jaar gevangen.

Verrassingen

Tijdens zo'n productie- en schrijfproces overkomen je allerlei verrassingen: van de support van internationaal gerenommeerde wetenschappers die de achtergronden van onze Sint Janstraditie duidden tot het opduiken van deze bijzondere ansichtkaart: Laren, binnenkamer.
Een boerin bij de schouw met rechts van haar de bedstee en linksboven een afbeelding van Sint Janneke met een lam. Het is een eenvoudige, tastbare getuigenis en vooral een bewijs van een unieke traditie - hoe lang die ook moge zijn - die in de Laarder gegoten zit.

De Sint Jansprocessie vertrekt op 24 juni om klokslag 11.00 uur vanaf het plein voor de basiliek.

Bijzonder eerbetoon aan oud-schipper Ruud Schaap

Foto: Bob Awick

Eemnes/Huizen De bemanning van skûtsje Eemlander heeft vorige week in de haven van Huizen de laatste eer bewezen aan de onlangs overleden Ruud Schaap, oud-schipper en mede-oprichter van de gelijknamige stichting. De bemanningsleden zijn hem dankbaar voor zijn constante inzet: "Altijd met het idee om het plezier van het skûtsjesilen aan zo veel mogelijk mensen uit te dragen en in Eemnes en omgeving grote betrokkenheid bij de Eemlander te creëren." Ruud is 58 jaar geworden.

Man die agent aanreed nog altijd in de cel

Eemnes De man die vorige week maandag na een aanrijding met een agent zijn auto achterliet op het parkeerterrein van hotel De Witte Bergen, zit bijna een week na zijn arrestatie nog altijd vast. Het gaat om een 34-jarige Hilversummer.

Twee motoragenten wilden hem vorige week maandag rond 17.30 uur controleren voor het mogelijk rijden met een gestolen kentekenplaat. Bij de Larenseweg negeerde de man echter het stopteken dat hij kreeg.
Na een achtervolging kwam de auto tot stilstand aan de Ampèrestraat. De bestuurder gaf hierna vol gas en reed hard achterui, in de richting van een motoragent. Deze kon hem niet ontwijken, waarna een aanrijding volgde. De agent raakte hierbij gewond aan zijn buik en bekken en is overgebracht naar het ziekenhuis.
Op het parkeerterrein van De Witte Bergen langs de A1 trof de politie niet veel later de auto aan. De verdachte was daar echter niet meer. Twee dagen later werd hij alsnog opgepakt.

De motoragent die maandag gewond raakte bij de aanrijding en werd overgebracht naar het ziekenhuis was dinsdag alweer thuis, zegt een politiewoordvoerder. "Achteraf was het een geluk bij een ongeluk. Wel is het psychisch natuurlijk een enorme klap als er iemand recht op je afrijdt. Het had ook heel anders kunnen aflopen. Hopelijk komt hij thuis tot rust."

Autocoureur Tom Coronel opent kermis

Laren Tom Coronel, die regelmatig uit komt in het wereldkampioenschap voor toerwagens, het WTCR, opent zaterdag 30 juni om 13.00 uur de kermis in Laren.

De Eemnesser heeft zijn eigen raceteam en reed vorig jaar met zijn broer Tim de Dakar Rally in Argentinië helemaal uit.
Coronel neemt het bij de botsauto-attractie op tegen de aanwezige jongeren, die met hem gratis een paar ritten mogen rijden. Er is een gratis loterij met als prijs een kartingrondje en er zijn er uiteraard gratis oliebollen. De opening wordt omlijst door de MCC en cultuurwethouder Karin van Hunnik.

De kermis duurt tot en met donderdag 5 juli.

Dorpssmid Jaap Eek overleden

EEMNES Dorpssmid Jaap Eek is in de nacht van zaterdag op zondag overleden. Hij is 83 jaar geworden.

De Eemnesser werd op 7 mei jongstleden op zijn e-bike aangereden op de Wakkerendijk. Hij werd toen zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Later kreeg hij er ook nog een longontsteking bij. Eek stond tot het ongeval nog dagelijks in zijn ijzerwarenwinkel aan de Wakkerendijk. Ook was de smederij bij zijn winkel nog in bedrijf.

Startschot van aanleg zonneveld

Eemnes Een feestelijk moment vrijdag aan de Eikenlaan. Daar gaf burgemeester Roland van Benthem het startsein voor de aanleg van een zonneveld met 19.000 zonnepanelen.

Vanaf oktober gaan die voor zo'n 1.500 huishoudens stroom opwekken. Vanuit een transformatiehuis aan de Gaslaan in Baarn is Stedin momenteel druk met de aanleg van een nieuwe infrastructuur.

Larens Behoud-voorzitter Timo Smit: 'De provincie speelt geraffineerd spel'

Is de herindeling een gelopen race?

Larens Behoud-voorzitter Timo Smit. Foto: Leo Janssen

Laren Timo Smit, voorzitter van Larens Behoud, is verbijsterd dat het herindelingsontwerp voor de beoogde fusie tussen Huizen, Blaricum en Laren (HBL) door de provincie Noord-Holland is uitgesteld. Uit een interview met gedeputeerde Jack van der Hoek (D66) blijkt dat het niet gaat om uitstel en al helemaal niet om afstel, zegt hij.

Smit - immer strijdvaardig als het gaat om het behoud van de zelfstandigheid van Laren - zegt: "Het feit dat hij in datzelfde interview zegt dat het stadium al voorbij is van het winnen van draagvlak bij de inwoners voor een fusie is een ongelooflijke gotspe. Hoe durf je zoiets te zeggen als de meerderheid van de dorpen tegen een fusie is. Deze D66'er noemt zich een democraat, een voorstander van het vinden van draagvlak van onderop. Schande!"

Blijven vechten

Larens Behoud-voorzitter: 'Hoe doof en blind kun je zijn!'

De Laarder maakt zich vooral zorgen dat door dit uitstel de HBL-inwoners zullen gaan afhaken en dat men denkt dat het een absoluut gelopen race is. "En dat het niet meer de moeite waard is om voor het behoud van zelfstandigheid te vechten. De provincie speelt een geraffineerd spel en geeft de indruk dat het alleen nog maar interessant is voor politici en journalisten, en onderwijl haakt het publiek af."

Slecht werkgeverschap

Wat de voorzitter van Larens grootste politieke vereniging ook irriteert, is hoe de provincie omgaat met de ambtenaren van de BEL: "Ook voor hen wordt de besluitvorming alsmaar verlengd, met alle onzekerheid en spanningen in de gezinnen tot gevolg. Dat is slecht werkgeverschap. Zo ga je niet om met werknemers."

Doof en blind

Genadeloos in zijn oordeel is Smit als het gaat om de hogere overheden. "Zij willen een fusie vooral voor hun eigen gemak, want dan hebben ze minder gesprekspartners. Het gemak van de inwoners waar het echt om gaat, wordt niet meegewogen. Dat telt niet in hun ogen. Onze inwoners kiezen - en hebben in grote meerderheid gekozen - voor het behoud van onze zelfstandigheid. Uit onderzoek is gebleken dat zij het waarderen dat het bestuur dicht bij ze staat. Bovendien geven die inwoners een heel hoog waarderingscijfer voor hun woon- en leefomgeving. Dát is het draagvlak voor onze zelfstandigheid en dát wordt nu bedreigd door mensen zoals Van der Hoek. Hoe doof en blind kun je zijn!"

Naar Den Haag

De focus van de drie dorpen moet nu verlegd gaan worden richting Den Haag, meent de voorzitter: "Wat mij betreft doen de provincie en de Van der Hoekjes van deze wereld er niet meer toe. We kennen hun gemakzucht voor een Groot Gooistad nu wel. Bij de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar zullen de kiezers ze op hun ondemocratische handelswijze genadeloos afrekenen. Wij gaan met ons draagvlak nu naar de regering en de Tweede en Eerste Kamer." Smit doet een extra appel op zijn medebewoners: "Die moeten wel blijven meedoen. Misschien hebben we straks wel 11.000 petities nodig, want het kan nog: de zelfstandigheid van onze drie dorpen behouden."

Laren-keeper Ingmar van Rosmalen 'minst gepasseerd'

Ingmar van Rosmalen met zijn prijs. Foto: PR

Laren De 24-jarige Ingmar van Rosmalen uit Laren is uitgeroepen tot 'Minst gepasseerde keeper van Nederland'. Dit klassement is bijgehouden door het amateurskeepersplatform 'klassekeepers.com'.

De keeper van het eerste elftal van SV Laren'99 heeft de hele competitie - in zijn debuutjaar in Laren 1 - slechts elf keer een bal doorgelaten.

Ook 'Speler van het Seizoen'

'Dat dit meteen uitmondt in prachtige prijzen is geweldig'

"Je zou zeggen dat dat geen prestatie is als je met zo'n overmacht kampioen wordt, maar Ingmar heeft op beslissende momenten zijn doel leeg weten te houden. Niet voor niets is hij door trainer Fred Roest benoemd tot de 'Speler van het Seizoen'", zegt SV Laren'99-woordvoerder John Timmerman. Van Rosmalen kreeg een cheque cadeau die hij kan verzilveren voor een bezoek aan een voetbalwedstrijd naar keuze in het buitenland.

Saai?

Ingmar van Rosmalen is trots op de toegekende prijs. Heb je de competitie niet als dodelijk saai ervaren? "Er zaten inderdaad wedstrijden tussen waarin ik persoonlijk gewoon weinig te doen had", antwoordt hij. "Dan is het inderdaad wel lastig om de hele wedstrijd geconcentreerd te blijven en toch nog je volledige focus te houden voor die enkele ballen die je wel krijgt. Maar je wilt als keeper je goal leeg houden en de ballen die je krijgt dan ook echt hebben. Dat motiveerde wel om toch negentig minuten lang vol de focus te houden."
De Laarder voetbalt al van jongs af aan. Eerst bij de kabouters van LFC Laren en later - toen deze voetbalvereniging fuseerde met LVV - bij SV Laren'99. Hij is als F'je gaan keepen. "Ik kon niet zo goed voetballen en was een kop groter dan de rest."

Prachtige prijzen

Nog nooit speelde hij in het eerste elftal. "Na de A-junioren heb ik drie seizoenen met plezier in het tweede gespeeld. Dat vond ik prima." Hij had geen ambitie om voor het eerste elftal te gaan. Dat veranderde voor aanvang van het seizoen 2017/2018 toen het clubbestuur na overleg met trainer Fred Roest en de selectiespelers de beslissing maakte over te stappen van de zondag- naar de zaterdagcompetitie. Toen bleek dat Roest dan ook weer het elftal zou trainen, heeft Van Rosmalen alles op alles gezet om eerste keeper te worden. "Dat dit is gelukt en dat dat dan meteen uitmondt in prachtige prijzen is natuurlijk geweldig."

De Laarder staat ook volgend seizoen weer onder de lat.

Plan wateroverlastaanpak naar raad

De Brink op 28 juli 2014. Foto: Gemeente Laren

Laren De aanpak wateroverlast, als onderdeel van het Gemeentelijk Rioleringsplan Laren 2018-2022 (GRP), is klaar. "Uiteindelijk heeft de inbreng van inwoners geleid tot belangrijke aanscherpingen in het plan en veel adviezen voor de uitvoering ervan", vermeldt de nieuwsbrief van de gemeente Laren.

Het definitieve GRP/aanpak wateroverlast wordt besproken in de raadscommissie Ruimte & Infrastructuur (19 juni) en op 27 juni voorgelegd aan de gemeenteraad. De vergaderingen beginnen om 20.00 uur. Wie wil inspreken, kan zich vooraf melden bij griffie@laren.nl. Als de gemeenteraad met het plan instemt, wordt direct begonnen met het uitwerken van een uitvoeringsplan.

De kernpunten waarop de aanpak wateroverlast is gebaseerd, bestaat uit het afkoppelen van dakvlakken. Dit betekent dat zo veel mogelijk hemelwater afkomstig van de daken niet meer in het vuilwaterriool terechtkomt. "Gebiedsgericht werken is hierbij essentieel om integraal te kunnen werken en tot betere oplossingen te komen."
De gemeente Laren neemt de uitvoering en de kosten van het afkoppelen op zich.
"Het voorkomen van wateroverlast bij hevige regenval zien we als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente en inwoners. Door de grote verscheidenheid aan woningen en afkoppeloplossingen lopen de kosten per woning sterk uiteen. Daarom betaalt en organiseert de gemeente het afkoppelen."
De kosten voor de aanpak wateroverlast worden betaald uit de rioolheffing.
Om de kosten te kunnen dekken stijgt de rioolheffing de komende vier jaar stapsgewijs. De totale stijging na vier jaar, inclusief die voor het reguliere onderhoud, zal rond de 75 euro per huishouden bedragen.

Plezierig vaarwel voor Leen van der Pols en Tijmen Smit

Tijmen Smit (l) en Leen van der Pols. Foto: Bob Awick

Laren Tijmen Smit en Leen van der Pols hebben officieel afscheid genomen als wethouders van de gemeente Laren. De twee hebben samen met de inwoners van Laren veel bereikt.

Smit was overrompeld door de hoeveelheid mensen die de moeite hadden genomen om afscheid te nemen. "En het was in de tuin van het Brinkhuis een geweldige sfeervolle aangelegenheid." Hij kijkt met genoegen terug: "Ik ben enorm dankbaar dat ik met mijn collega's in het college, de ambtelijke ondersteuning en met de Larense inwoners vier jaar met veel plezier heb mogen samenwerken."
Ook collega-wethouder Leen van der Pols blikt tevreden terug. "Ik vond het een warm afscheid. Het weer deed ook zijn best, maar de persoonlijke woorden van de vele bezoekers zorgden voor een hartelijk en plezierig vaarwel."
Het Kom Erbij Festival, het ondernemersfonds Bijzonder Laren, het verduurzamen van de woningen in Laren, Hart van Laren, de noodopvang van de vluchtelingen in 2015, het Kennisnetwerk Sociaal Domein, de opening van het Papageno Huis, Singer Laren en de aankoop van Crailo met Hilversum en Gooise Meren zijn slechts enkele zaken waar de wethouders zich voor hebben ingezet.

Raadslid Martijn Gebbink stopt - Niels Rood neemt plaats in raad

Raadslid Martijn Gebbink vertrekt uit de raad. Foto: Bob Awick

Eemnes Raadslid Martijn Gebbink (D66) vertrekt uit de raad van Eemnes. Hij heeft een nieuwe baan in Brussel. De raadsvergadering van 2 juli is zijn laatste. Voormalig wethouder Niels Rood, nummer twee op de lijst bij de verkiezingen van maart, vervangt hem in de raad.

Ook burgerlid Diny Beverwijk heeft haar werkzaamheden beëindigd, omdat ze na een relatiebreuk in Bussum is gaan wonen. Als nieuw burgerlid wordt Sheila Wiering voorgedragen. Zij draait al geruime tijd mee met de fractievergaderingen van D66 in Eemnes.

Gerust hart

Gebbink kijkt terug op een succesvolle periode van D66 Eemnes. "In de afgelopen jaren hebben we kunnen bouwen aan een sterke deelafdeling, divers samengesteld met mensen op wie je kunt rekenen. Ik was echt toe aan een nieuwe uitdaging in mijn carrière in het onderwijs en dan is het goed om met een gerust hart het stokje te kunnen overgeven."
Zijn opvolger Niels Rood reageert: "In Martijn had D66 Eemnes een leider die er een hechte club van maakte, waar iedereen welkom is. Dat moeten we zonder hem zien voort te zetten. We zitten elke maandag om zes uur op het gemeentehuis, iedereen kan aanschuiven om mee te denken. We nodigen ook actief mensen uit die betrokkenheid hebben bij een onderwerp. In de raad ga ik samen met Sheila mijn best doen om de ideeën en standpunten die daar gevormd worden, te delen en er meerderheden voor te vinden."

DAB-motie hondenbeleid aangehouden

Blaricum De motie met betrekking tot een aanlijngebod voor honden in heel Blaricum, die Democratisch Alternatief Blaricum (DAB) heeft ingediend, is positief ontvangen. Het voorstel werd echter niet in stemming gebracht, omdat wethouder Anne-Marie heeft toegezegd de ideeën uit de motie te onderzoeken.

Kennis is al bezig met het ontwikkelen van een hondenbeleid. "Tot we een voorstel krijgen houden we de motie aan", zegt DAB-raadslid Ramona Beemsterboer. Ook volgt er een inwonersraadpleging over dit beleid. "Al heeft DAB de inhoud van deze motie vooral vanuit input van de inwoners opgezet aangezien dat onze werkwijze is. Wij hopen dat de inwoners het belang ervan inzien."

Incidenten

Op 6 maart jongstleden diende DAB al een motie Vreemd aan de orde in met betrekking tot het aanlijngebod op het Stichtse Strand en de Blaricummermeent. "Vorige week was het weer raak in de Blaricummermeent. Een loslopende hond heeft een babymeerkoetje doodgebeten. En zo zijn er de laatste tijd meer incidenten geweest. Er moet wat gebeuren", zegt Beemsterboer.

Bijtprotocol

DAB droeg voorbeelden aan van het hondenbeleid zoals dat in Lelystad is ontwikkeld. Daar is een Hondenuitlaatkaart (in kader van aanlijngebod) en een Bijtprotocol. Beemsterboer vroeg ook om uitbreiding van uitlaatplekken. Beemsterboer: "Het probleem wordt steeds groter. Zeker met de nieuwe wijk de Blaricummermeent is het aantal honden enorm toegenomen. DAB is erg begaan met de dieren en is van mening dat het houden van een hond plezier moet geven, maar niet overlast voor anderen."

Run op Gooise vierdaagse - Al dik 10% meer inschrijvingen

Stichting schenkt Goois Natuurreservaat houten bank

De Gooise vierdaagse, die woensdag 20 juni van start gaat, stevent af op een recordaantal wandelaars.

GNR-rentmeester Karen Heerschop (l) samen met burgemeester Rinske Kruisinga en Tim Bitter. Foto: PR

Laren "We zitten met onze inschrijvingen nu al dik 10% hoger dan vorig jaar, dus dat belooft wat", glundert voorzitter Tim Bitter van de Stichting Wandelvierdaagse Het Gooi aan de vooravond van de tiende editie van het wandelfestijn, dat van 20 tot en met 23 juni gehouden wordt.

Het jubileumjaar werd afgelopen donderdag op de Zuiderheide nabij theehuis 't Bluk al ingeluid met de overdracht van een eikenhouten zitbank met inscriptie aan het Goois Natuurreservaat (GNR).

Verzengend

Wandelvierdaagse Het Gooi start woensdag 20 juni

In de verzengende hitte droeg voorzitter Bitter van de wandelclub het jubileumgeschenk over aan rentmeester Karen Heerschop van het GNR, die het toepasselijke cadeau samen met burgemeester Rinske Kruisinga van Laren spontaan in gebruik nam en in orde bevond. "Hij zit lekker", oordeelden beide dames. "We gaan meer van dit soort banken in onze natuurterreinen plaatsen", beloofde Heerschop. Aansluitend werd een verkoelende toost uitgebracht op de jarige wandelclub, verzorgd door Julia Lommel van 't Bluk.
De zitbank staat langs de Oude Postweg op de heide tussen Laren en Hilversum met een fantastisch uitzicht op 't Bluk en de zandverstuiving. "Het is een heerlijke rust- en genietplek voor de natuurminnende wandelaar, mooier kan het eigenlijk niet", zei voorzitter Bitter. "Wij mogen al tien jaar gebruikmaken van de GNR-terreinen, dus is dit een mooie aanleiding om iets terug te doen!"

Jubileumboek

Als afsluiting van deze feestelijke dag kregen alle dertig wandelpioniers die nu voor de tiende keer meelopen 's avonds een viergangendiner aangeboden in College de Brink in Laren, keurig en vlot verzorgd door de horecaleerlingen van de school. Een mooie geste, die door de tafelaars na afloop met een daverend applaus werd beloond. Burgemeester Kruisinga greep haar kans om alle tachtig vrijwilligers van de Gooise vierdaagse in het zonnetje te zetten. "Zonder hun inzet is het onmogelijk om zo'n prachtig evenement, mooie reclame voor Laren, te organiseren!"

Extra's

Vanwege het tweede lustrum is de vierdaagse opgetuigd met tal van extra activiteiten, zoals een grote feesttent op de start- en finishplaats bij SV Laren en elke dag ergens onderweg een mobiel Jubileumplein. De lopers worden woensdag muzikaal onthaald door het Larense shantykoor De Speuit, donderdag wordt het legioen verwelkomd met vrolijke draaiorgelmuziek, vrijdag is er een optreden van poptroubadour Arnoud Kas en bij de bloemenintocht op zaterdag kunnen de voetjes van de vloer bij dweilorkest de Wallenkraaiers en DJ Frank de Boer. Maar de echte liefhebbers komen natuurlijk alleen maar voor de schitterende wandelroutes door het afwisselende landschap van het Gooi. Of, zoals een loopster vorig jaar na afloop opmerkte: "Ik vind het zo knap dat je in een regio vol snelwegen zulke prachtige natuurwandelingen kunt uitzetten. Jammer, jammer, dat het alweer voorbij is!"

Vooraf inschrijven voor het wandelfestijn kan nog tot en met maandag 18 juni via www.wandelvierdaagsehetgooi.nl. Voor hen ligt ook het jubileumboekje klaar, dat tevens verkrijgbaar is bij de Larense Boekhandel en boekenwinkels in Hilversum, Huizen en Blaricum.

Proefrit met BMW naar Singer Laren

Laren BMW- en MINI-dealer Van Poelgeest uit Naarden stelt aan Singer Laren een uniek uitgevoerde, 100% elektrische BMW i3s beschikbaar. De BMW is volledig uitgevoerd in de stijl van een van de topstukken uit de tentoonstelling 'Geschilderde Tuinen': Takken met appels van Charley Toorop.

Van Poelgeest-klanten kunnen hiermee tot 26 augustus een proefrit maken, de tentoonstelling in Singer Laren bezoeken en daar van koffie met een lekkernij genieten. "Zo beleeft men 100% elektrisch rijden en een cultureel hoogtepunt, de werken van deze meesters in Singer Laren, optimaal", aldus Erik Berkelaar, vestigingsdirecteur Van Poelgeest Naarden.
Singer Laren is enorm enthousiast over de samenwerking met de dealer. "De bezoeker wordt in staat gesteld ons duurzaam met de auto te bezoeken en daarbij kunnen wij deze tentoonstelling op een bijzondere manier met de BMW i3s onder de aandacht brengen. De samenwerking past goed bij de ondernemende culturele stichting die wij zijn", zegt Evert van Os, algemeen directeur van Singer Laren.
Een afspraak voor een proefrit is te maken via www.van-poelgeest.nl/proefrit-aanvragen.

Ruim zestig inzendingen voor dichtwedstrijd Parade der Poëten

Met bijzondere bijdragen van basisschool De Hobbitstee; Andrea Bijlard wint

Dichter Gerard Beentjes, mede-organisator Parade der Poëten. Foto: PR

EEMNES Parade der Poëten Eemland, de provinciale dichtwedstrijd over cultureel erfgoed in de regio Baarn-Bunschoten-Spakenburg-Eemnes, heeft 64 inzendingen opgeleverd en is gewonnen door Suzanne van Leendert met 'Onderwatervloot'. Zij kreeg gisteravond een oorkonde en een envelop met 100 euro, plus de bundel 'Soms gaan letters'.

Ook reikte burgemeester Roland van Benthem een boekenbon en een bundel uit aan Jolies Heij (tweede prijs met gedicht 'Koninklijke wachtkamer') en Melinda van den Brink (derde prijs met gedicht 'Eemnes').
Beentjes: "Ik ben meer dan aangenaam verrast door de grote hoeveelheid gedichten die ingezonden zijn. Daarbij zitten er tussen de inzendingen prachtige poëtische pareltjes." Hij organiseerde de wedstrijd samen met een aantal collega's in opdracht van de provincie Utrecht. De jury, bestaande uit Liesbeth Lemckert (voorzitter van de Historische Kring Eemnes), Johan Kisjes (oud-wethouder Cultuur gemeente Bunschoten/Spakenburg) en Mario Withoud (dichter/schrijver uit Almere), boog zich over de inzendingen.
Bijzondere inzendingen kwamen van basisschool De Hobbitstee uit Eemnes. Er werd zelfs een extra prijs in het leven geroepen. Dichter Gerard Beentjes, een van de organisatoren van deze 'parade', legt uit waarom de organisatie de gedichten van de leerlingen van de lokale basisschool niet kon negeren: "Zij stuurden gedichten in na een korte les over cultureel erfgoed in het eigen dorp en verwoordden het belang van de monumenten in het dorp, zoals het Vrijheidsmonument. Zij betoonden hun liefde voor het groene Eemnes dat niet dichtgebouwd mag worden van de kinderen."
Leerling Andrea Bijlard schreef met 'Vrijheidsbeeld' het beste gedicht. Zij is niet alleen 25 euro rijker geworden, maar kreeg ook een oorkonde en een dichtbundel. Ook klasgenote Vivienne Calis - zij ontving een oorkonde en een sprookjesboek - en leerkracht Curs Zegers vielen in de prijzen. Zegers nam een groot boek voor leerkrachten in ontvangst om leerlingen te inspireren voor creatief schrijven. Beentjes gaf tenslotte Bram Calis de Runner Up Poetry Prijs voor zijn gedicht, een speciale prijs van de dichter als aansporing om te blijven lezen en schrijven. De tien beste gedichten zijn gisteravond door de dichters voorgelezen tijdens de slotavond in de bibliotheek. De Eemnesser dorpsdichter Gerard Wortel en André van Zwieten (stadsdichter van Wijk bij Duurstede) kwamen voordragen. De formatie Echte Mensen trad tot slot op met hun oproeringen, een geheel eigen combinatie van muziek, cabaret en poëzie.
Het project werd gehouden in het kader van het Jaar van het Cultureel Erfgoed.

'Tussen de inzendingen zitten prachtige poëtische pareltjes'

23ste Art Laren: kunst onder de bomen van de Brink

Kiwanis organiseert al jaren Art Laren op de Brink. Foto: PR

Laren Art Laren, de beurs van internationale allure, vindt komend weekend plaats. Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juni worden onder het motto 'Kunst op de Brink' in luxe paviljoens talrijke objecten gepresenteerd. Publiek is welkom tussen 11.00 en 18.00 uur. De toegang is gratis.

Dit jaar tonen ruim twintig galeries eigentijds en vooral toegankelijk werk - waaronder veel sculpturen - van 105 kunstenaars uit onder andere Nederland, België, Burkina Faso en Rusland. "Art Laren blijkt de ideale plek voor kunst die buiten het meest tot zijn recht komt", zegt Bert Harenberg, de PR-man van Kiwanis die deze buitenverkoopexpositie organiseert.

Boekpapier

En de traditionele haringparty op vrijdagmiddag

Harenberg noemt Sebastiaan Brinkhorst en Henny Salimans. Zij tonen een werkstuk, gebaseerd op het gedicht Herinnering aan Holland van Hendrik Marsman. Voormalig Tweede Kamer-lid Jacques Monasch presenteert impressionistische kunst uit Rusland. Ook zijn er portretten, geschilderd met Oost-Indische inkt op boekpapier, van Thea van Dijk te zien. Realistische kunst is weer te bewonderen in het paviljoen van de gerenommeerde galerie Honingen.

Glasblazers

De Leerdamse meesterglasblazers Arie van Loopik en Gert Bullée tonen prachtig glaswerk. Er is ook betaalbare Afrikaanse kunst uit Burkina Faso te bekijken. De creatie van de Love Cherries van Vigelandzoon is een boeiend verhaal om te horen, zoals dat bij veel werk het geval is. Sylvi Schiller verrast met haar verfrissende en exclusieve 'Art-eco', met materiaal uit de natuur.

Humoristisch

De nieuwste creatie van beeldhouwer Sergey Khorikov, ook genoemd 'de Russische Rodin', is de Betoverde Wandelaar in zijn Jheronimus Bosch-serie. Er zijn stillevens van realistisch kunstschilder Roman Reisinger, die de schildertechniek van de 17de-eeuwse oude Hollandse meesters toepast. Leon Strous toont zijn buitengewoon vaardig gemaakte en humoristische sculpturen. Dat Laren een kunstenaarsdorp is laten de zes kunstenaressen van het Larens Kunst Collectief zien. De traditionele Gooise Haring Party wordt vrijdag 15 juni vanaf 17.00 uur gehouden. Daar treft de Larense elite en politiek de kunstwereld. Iedereen is welkom.
Art Laren wordt georganiseerd door Kiwanis, een serviceorganisatie die zich richt op hulp aan kinderen. De galeries van Art Laren sponsoren dit jaar de verbetering van een kinderziekenhuis in Zambia.

Concept Dorpsdiner even wennen

Foto's: Bob Awick

Laren De dertiende editie van het Dorpsdiner vond dit jaar plaats in de door Piet Oudolf aangelegde Singertuin.

Supermarkt Jumbo verzorgde het voor- en hoofdgerecht en Bakkerij Tetteroo het dessert.

Nieuw concept

"Het was een nieuw concept en dat was voor sommige deelnemers even wennen", vertelt Karel Loeff namens de organiserende Rotary Laren-Blaricum. Leerlingen van College de Brink, die voorgaande edities beschikbaar waren voor de bediening, waren dat dit jaar niet. "Je kon bij verschillende stalletjes gerechten halen. Sommigen stonden daardoor even in de rij."

Marktkraampjes

Al met al was de sfeer in de vernieuwde Singertuin buitengewoon bijzonder, zegt Loeff. "Dat kwam door de vernieuwde aankleding en doordat ook onder marktkraampjes werd gedineerd."
Het was een zonnige avond en een groep Larense kunstenaars genoot samen nog lang na in de vernieuwde kas.

No shows

"Uiteraard was er toch een aantal no shows (gasten die niet zijn komen opdagen, red.), maar helaas blijkt dat niet te voorkomen. En hoewel het officieel niet was voorgeschreven hadden de meeste deelnemers zich toch weer bijzonder feestelijk aangekleed voor hét Larense Dorpsdiner", besluit Loeff.

Zaterdag is er een muziekdag in het Brinkhuis in Laren.

Vrijdag 15 juni

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Bekkenproblemen tijdens de zwangerschap en na de bevalling: hoe komt het en wat kan je eraan doen? Frida Barmentlo (www.barmentlofysiotherapie.nl) geeft adviezen en tips. Alle (a.s. ouders) met baby's en hun broertjes en zusjes tot 4 jaar zijn van harte welkom.

Geef-en-neemtafel

10:.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd. Elke vrijdag in het Brinkhuis voor spullen die een tweede kans verdienen.

Happy Spirit Days - festival

10.19 uur | Boerderij Binnenweg 7 Blaricum

Je onderdompelen in de wereld van yoga, meditatie, mindfulness en meer. Inspiratie voor hart en hoofd, maar altijd down to earth, met beide benen in het boerderijgras. Op dit charmante boetiekfestival zijn alle ingrediënten aanwezig voor een leven in balans. Met Happy Garden en Happy Bazaar!

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Zaterdag 16 juni

Repair Café Eemnes

10.00 uur | De Schoter Eemnes

Repair Café Eemnes zaterdag 16 juni in gebouw de Schoter te Eemnes.

Muziekdag Laren

13.00 uur | Brinkhuis Laren

Op 16 juni gaan we helemaal uit ons dak omdat leerlingen de Muziekdag Laren gaan organiseren van 12.00 tot 16.30 uur in het Brinkhuis te Laren. Optredens zijn buiten en entree is gratis. Leerlingen van jong tot oud komen optreden. Een geweldig evenement met veel variatie.

Bolletje Rolletje Kindertoneel

19.00 uur | Kindcentrum De Optimist Huizen

Zaterdag 16 juni speelt Bolletje Rolletje KIndertoneel het theaterstuk 'Sjakie en de chocoladefabriek.' De entree is € 2,50 t/m 12 jaar en € 7,- voor iedereen ouder.

Zondag 17 juni

Korenfestival Laren 2018

14.30 uur | St Jans Basiliek Laren

Korenfestival Laren 2018 in de Sint Jansbasiliek. 10.00 uur: feestelijk gezongen H. Mis. 14.30 uur: zondagmiddagconcert met 3 koren. Toegang gratis. Na afloop deurcollecte.

Maandag 18 juni

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wijkcentrum Holleblok heeft een snuffelkast met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Geopend: maandag van 9.30 tot 12.00 uur. Kom een keer kijken! Wijkcentrum Holleblok.

Rummikub en scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Wilt u vroegere tijden laten herleven? Elke maandagochtend is er in wijkcentrum de Malbak van 10.30-11.30 uur gelegenheid om onderling gezellig ouderwets rummikub of scrabble te spelen. Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Dinsdag 19 juni

Computerhelpdesk de Brassershoeve (leercentrum Seniorweb)

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan om u te helpen. Waterstraat 2 (achter de Oude Kerk). Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Naast het lenen van boeken kunt u ook gezellig een kopje koffie of thee drinken in de Malbak bieb. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom

Wilt u vroegere tijden laten herleven? Tijdens deze middag is er gelegenheid om een gezellig bordspel te spelen, zoals dammen, mens-erger-je-niet, rummikub of scrabble. Sjoelen kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Gratis Nederlandse les / Free Dutch Lesson

19.30 uur | De Malbak Blaricum

Every Tuesday between 7.30-9.30 pm you are invited to our Dutch language lessons. You will learn more about the meaning of words and verbs. Level: speaking and understanding the Dutch language a bit. Please join us! De Malbak, Wetering 122, Blaricum.

VVAO Lezing 'Architectuur in Almere'

20.00 uur | Brinkhuis Laren

Over het ontstaan van Almere, het stedenbouwkundig plan, het stadshart, de architectuur, de groei, de Oostvaardersplassen en Floriade 2022. Spreker: drs. Paula van Dijk studeerde kunstgeschiedenis aan de UvA en is freelance kunsthistorisch gids. Aanmelden via aaagooieneemland@gmail.com (Vrouwen HBO+).

Woensdag 20 juni

Taalcafé / Language bar

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Anderstaligen zijn elke woensdag van 10.30-12.00 uur welkom bij het Taalcafé. Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen. Non Dutch speakers are welcome every Wednesday between 10.30-12.00 am. You can improve your Dutch while speaking with others. Please join!

Film aan de Brink - 'The Leisure Seeker'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Frankrijk/Italië, 2017, Romantiek, 112 min. Regie: Paolo Virzi. Met: Donald Sutherland, Helen Mirren. Een liefdespaar reist van Boston naar het zuidelijkste puntje van Florida in een camper genaamd 'The Leisure Seeker'. Ze herontdekken Amerika's oostkust en elkaar. Entree: € 5,-.

Film aan de Brink - 'Wonder Wheel'

19.30 uur | Brinkhuis Laren

VS, 2017, Drama, Regie: Woody Allen. Met o.a. Kate Winslet en James Belushi. In het Coney Island van de jaren vijftig zijn de levens van een badmeester, een voormalig actrice, haar onbehouwen man en hun dochter met elkaar verbonden. Bovendien is dochterlief op de vlucht voor gangsters. Entree: € 5,-.

Donderdag 21 juni

Computerhelpdesk de Brassershoeve (leercentrum Seniorweb)

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan om u te helpen. Waterstraat 2 (achter de Oude Kerk). Meer informatie is te vinden op www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Gezonde start van de dag, heerlijk ontbijten

9.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Heerlijk ontbijten met buurtgenoten. Voor een gezellig en gezond ontbijt kunt u iedere donderdag terecht in wijkcentrum Holleblok. Ineke en Claudia heten u van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. € 2,- per persoon. Wekelijks op donderdag vanaf 9.00 uur.

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. Er is geen kracht voor nodig en het wordt binnen gespeeld. Het verrassende van dit spel is de bal, omdat het zwaartepunt niet in het midden zit. Iedereen kan het leren, dus kom een keertje kijken. Donderdag van 10.00-12.00 uur. De Malbak, Wetering 122, Blaricum. 035-5262902.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Naast het lenen van boeken kunt u ook gezellig een kopje koffie of thee drinken in de Malbak bieb. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Koffie ochtend

10.00 uur | De Blaercom

Zin in een kopje koffie? Vind je het leuk om anderen te ontmoeten in een ontspannen en gezellige sfeer. Kom dan naar deze koffieochtend. Iedere donderdagochtend vanaf 10.00 uur staat de koffie klaar. Iedereen is welkom! Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis. Even tijd voor elkaar en een gezellig babbeltje.Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Loop binnen tijdens onze openingstijden of maak een afspraak voor een ander moment, voor info, bemiddeling, advies of scholing. Bezoek onze website vclarenblaricum@versawelzijn.nl met digitale vrijwilligersvacaturebank of bel 035-750 4149. Versa Vrijwilligerscentrale, Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Bijeenkomst veteranensociëteit

13.30 uur | Brassershoeve Huizen

Veteranenbijeenkomst.

21 Zonnegroeten op Internationale Yogadag van 20.15 - 21.15. ***Donatiebasis***

20.15 uur | Body and Beyond Huizen

Meld je gratis aan via www.momoyoga.nl/Bodyandbeyond voor deelname aan de les. De opbrengst is bestemd voor inwoners van Huizen waarvoor het financieel niet haalbaar is om yogales te volgen. Neem contact op met Bianca (06-11048271) voor meer informatie.

Fernando Lameirinhas - '7'

20.15 uur | Brinkhuis Laren

In zijn nieuwe theaterconcert '7' onderzoekt Fernando Lameirinhas de zeven klassieke zonden en deugden in zijn leven en dat van anderen. Hij brengt zijn gitaar, een ukelele en een cavaquinho mee, waarmee hij de fado ook deze keer benadert zoals alleen hij dat kan: met hart en ziel. Entree € 15,-.

Vrijdag 22 juni

Papageno Zomerconcert

20.15 uur | Rust Wat Blaricum

Het Papageno Zomerconcert rond het meertje bij Rust Wat. Dit jaar op vrijdagavond 22 juni. Denk daarbij aan een mooi meertje in Blaricum. Families en vrienden genieten op de tijdelijke tribunes van een heerlijk ontspannen avond met prachtige muziek. www.zomerconcert.nl.

Fietstocht Gooi en Eemland

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het Fietsgilde houdt zaterdag 16 juni van 10.00 tot 16.00 uur de dagtocht 'Gooi en Eemland'. Gestart wordt op de Kerkbrink 6 bij het museum. Kosten 3 euro. Lunchpakket zelf meenemen. Zie voor meer informatie: fietsgilde.nl.

Waarom praten we niet over onze psychische ongemakken?

Regionale campagne 'Hey! Het is oké' maakt psychische gezondheid bespreekbaar

Mensen praten niet gemakkelijk over hun psychische gezondheid. Reden voor de GGD Gooi en Vechtstreek om een campagne te starten.

De ambassadeur van Samen Sterk Zonder Stigma op het gezondheidsfestival. Foto: GGD

Laren/Blaricum De helft van de mensen vindt het lastig om over hun psychische gezondheid te praten, zegt Rinelle van den Top, adviseur gezondheidsbevordering bij de GGD. "Wij willen met de campagne 'Hey! Het is oké' dit taboe doorbreken." Gelukkig voelen de meeste bewoners in Gooi en Vechtstreek zich goed, maar ook aan die mentale fitheid moet je blijven werken, stelt Van den Top. "Mensen zich daarvan bewust maken is het tweede speerpunt in onze campagne."

"Waarom praten we bij de koffie wel over fysiek ongemak, maar niet over wat ons in onze gedachten bezighoudt? Dat is toch vreemd?", vraagt Van den Top retorisch.

Moeilijk onderwerp

Beeld uit de campagne van de GGD.

'Mensen kunnen dan hun zorgen kwijt en dat lucht op'

Hoewel uit onderzoek blijkt dat vier op de tien Nederlanders te maken krijgt met psychische problematiek, is het een moeilijk onderwerp voor een gesprek. "Dat lijkt voor iedereen te gelden", vervolgt de GGD-adviseur. "Mensen praten zelf niet gemakkelijk over hun psychische gezondheid, maar ook de omgeving vindt het lastig om ernaar te vragen."

Mentaal vitaal

'Belangrijk om onderwerpen respectvol aan de orde stellen'

Reden voor GGD Gooi en Vechtstreek om met de campagne 'Hey! Het is oké' aandacht te vragen voor psychische gezondheid. Van den Top: "Op onze website ggdgv.nl/heyhelpt staat een onlinetest waarmee je kunt checken hoe mentaal fit je bent en hoe je dat ook kunt blijven. Mensen die nu al veel piekeren, slecht slapen of last hebben van stress kunnen kijken op snelbeterinjevel.nl. Drie onlinetrainingen helpen je om de klachten te verminderen."

Koffieautomaat

Behalve online brengt de GGD de campagne ook onder de aandacht met stickers op koffieautomaten met de vraag 'Hoe gaat het écht met je?'. "Juist bij de koffieautomaat raken mensen met elkaar aan de praat", legt de adviseur gezondheidsbevordering van de regionale GGD het idee achter deze actie uit. "Verder hebben we posters en filmpjes over het thema en bezoeken we samen met ambassadeurs van de Stichting Samen Sterk zonder Stigma gezondheidsmarkten."

Gezondheidsfestival

Zo waren Van den Top en haar collega's kort geleden aanwezig op het gezondheidsfestival in Muiden. "Wij stonden achter een stand met een ambassadeur van Samen Sterk, die na een verleden van psychische problematiek nu weer goed in het leven staat. Hij droeg buttons op zijn jas met alle oordelen over hem uit die mindere tijd: 'onbetrouwbaar', 'slechte ouder', 'verslaafd'. Hij vertelde wat deze oordelen met hem hebben gedaan. Veel bezoekers reageerden geschokt, maar het gaf ook aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan."
Het lijkt zo eenvoudig om met elkaar over iemands psychische gezondheid te praten, maar de GGD-medewerkster heeft zelf gemerkt hoe lastig mensen dit vinden en hoe groot het taboe nog is. "Voor deze campagne heb ik gezocht naar iemand die zijn of haar eigen verhaal wil vertellen. Het is niet gelukt. Natuurlijk vind ik dit jammer, maar het is ook tekenend voor deze problematiek. Mensen blijven het toch lastig vinden om er open over te zijn."

Praten helpt

Toch is dat wel nodig, benadrukt Van den Top. "Praten helpt", zegt zij beslist. "Mensen kunnen dan hun zorgen kwijt en dat lucht op. Bovendien kun je door het bespreekbaar te maken vroegtijdig naar een instantie verwijzen of hulp inschakelen." Om het gesprek in goede banen te leiden is het wel belangrijk dat mensen onderwerpen respectvol aan de orde stellen, waarschuwt Van den Top tot slot. "Communiceer open, verdiep jezelf in de ander en check je eigen aannames door hiernaar te vragen.

ggdgv.nl/heyhelpt

samensterkzonderstigma.nl

snelbeterinjevel.nl