Laarder Courant de BEL

15 augustus 2018

Laarder Courant de BEL 15 augustus 2018


Sonny's Inc. ouderwets op de Brink

LAREN Wethouder Peter Calis heeft er - volgens Sonny Hoogwerf - voor gezorgd dat het optreden van Sonny's Inc. weer op de Brink gaat plaatsvinden. "Hij heeft het op het laatste moment voor elkaar gekregen dat we van locatie mogen wisselen. Daar heeft natuurlijk wel wat tijd ingezeten en daar ben ik dankbaar voor", zegt de zanger uit Laren.

Sonny's Inc. was de laatste jaren onderdeel van Lekker Laren, maar dat meerdaagse event werd eind vorige maand door de organisatie afgeblazen. De leadzanger van de Larense entertainmentband zegt dat hij blij is te mogen voelen dat Laren naast Leo Janssen, Wim van der Zwaan en Tijmen Smit wederom een wethouder heeft die het concert een warm hart toedraagt. Het event begon ooit met fiat van Elbert Roest (voormalig burgemeester van Laren, red.). "Hij vond het goed voor de sociale cohesie", zegt Hoogwerf.

Entree

Mensen vragen zich af waarom er entree betaald moet worden en jullie niet helemaal terug gaan naar de basis (dus gratis)? Hoogwerf: "De kosten zijn enorm en er werken louter professionals mee aan dit event. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat wij dit moeten dragen? Een avondje bioscoop kost al meer, kijk eens naar wat wij neerzetten." Kaarten kosten 7,50 euro (op de avond zelf 10 euro). Het programma start zaterdag 1 september rond 18.00 uur.

7

VVD: 'Extraatje is de burger niet gegund'

Blaricum Als het aan de VVD had gelegen, kreeg elk huishouden een cadeautje van honderd euro, maar een meerderheid van de gemeenteraad denkt daar anders over. VVD-fractievoorzitter René Wiegel is teleurgesteld.

"De vergadering waarin de kadernota werd besproken is eigenlijk teleurstellend verlopen", zegt hij. "Misschien hadden we ook niet anders mogen verwachten maar de coalitie blijft uitsluitend en alleen op zichzelf gericht. De VVD heeft van harte meegestemd met het opknappen van de wijk Bijvanck. Dit is nodig en nu wij getrakteerd worden op een enorme meevaller met de afrekening van de Blaricummermeent (ruim 9 miljoen euro) is de financiële ruimte daar."
De VVD diende de motie 'Meedelen in de meevaller' in en stelde voor eenmalig 500.000 euro terug te geven aan de burgers. Wiegel: "De coalitie was mordicus tegen. Geen geld voor de burgers. De coalitiepartijen bepalen liever onderling waar het geld aan wordt besteed. Zij menen te weten wat goed voor ons is, zoals een onnodig fietspad Bergweg/Meentzoom aanleggen (aanbesteding 500.000 tot één miljoen euro), 75.000 euro in de oorlogskas storten om achterhoedegevechten te starten met de provincie en vrachtverkeer op de Le Coultredreef mogelijk maken. Wij moeten er niet aan denken. Helaas is een extraatje de Blaricumse burger niet gegund."

Polsbandje voor kermisklanten

Blaricum Geen polsbandje = geen drankje. Dat is één van de afspraken die gemeente Blaricum met de lokale horecagelegenheden heeft gemaakt voor bezoekers tussen de 18 en 25 jaar van de Blaricumse kermis. De bandjes zijn - na identificatie - vanaf zaterdag 18 augustus verkrijgbaar bij de muntverkoop van de oranjevereniging, Het Vitus en d'Ouwe Tak.

3

Traditioneel zomerfeest bij Theodotion valt in de smaak

Foto: Bob Awick

Laren Bij Theodotion vond vrijdag het traditionele zomerfeest plaats. Dit keer met het thema 'Holland'. Charlie Twist trad op met zijn buikdraaiorgel, de activiteitenbegeleiders en vrijwilligers waren in klederdracht uitgedost en iedereen kon met Antje op de foto. Lekkere hapjes waren er ook, evenals een ijsje van De Hoop.

Supervangst

Foto: Leo Janssen

De vriendjes Sam Wegewijs en Hidde van der Putten uit Laren hadden afgelopen week de vangst van hun leven.

9

Docent Grafische vormgeving, Papageno Huis in Laren
Begeleiden van de dagbesteding Multimedia voor jongeren met autisme. Kennis van Photoshop en actuele grafische programma's. Werktijden: 09.00 tot 13.00 of 13.00 tot 16.30 uur. Contactpersoon: Diana Tarmidi van Papageno Huis in Laren, telefoon 035-5388091/ 06-10824825 of vrijwilliger@stichtingpapageno.nl.

Maatschappelijk begeleider (m/v) VluchtelingenWerk
Als maatschappelijk begeleider biedt je hulp en ondersteuning aan vluchtelingen die zich vanuit een asielzoekerscentrum vestigen in de gemeente. Van hen wordt verwacht dat zij op termijn zelfstandig kunnen deelnemen aan de maatschappij: jouw rol is begeleiding bieden bij dit integratieproces. Hierbij word je aangestuurd door de werkbegeleider en werk je samen met andere vrijwilligers, de gemeente en diverse andere organisaties en instanties. Bijzondere voorwaarden: affiniteit met de doelgroep, een nauwkeurige werkstijl, goede communicatieve en administratieve vaardigheden en goed in teamverband kunnen werken. Minimaal 12 maanden beschikbaar. Werktijden: in overleg, een dag per week. Contactpersoon: Renske Francken van VluchtelingenWerk Nederland Midden-Nederland locatie H-BEL, telefoon 035-5240164/06-12267247of rfrancken@vwmn.nl.
Medewerker kledingwinkel Kringloopcentrum
Wij zijn op zoek naar enthousiaste dames of heren die het leuk vinden om met kleding bezig te zijn. Vind je mode leuk, ben je creatief en kom je graag in contact met mensen, dan ben je bij ons op de juiste plek. Je houdt de winkel netjes, zorgt dat de kleding en accessoires aangevuld worden en helpt de klanten. In verband met klantencontact werk je nauwkeurig en ben je correct in kleding en gedrag. Je komt in een gezellige groep terecht en hebt veel contact met de andere afdelingen. Je krijgt ook een onkostenvergoeding van 1,75 euro per uur. Werktijden maandag tot en met zaterdag 8.30 tot 17.00 uur; aantal uren/dagdelen in overleg vast te stellen. Contactpersoon: Jurion van Herpen van KringloopCentrum Eemnes-Huizen, telefoon 035-5380808 of winkel@kceemnes.nl.
Stagebegeleider in Laren
Een jongere helpen bij het uitvoeren van haar/zijn werkervaringsplek. Samen o.a. een lunchbuffet voorbereiden bij een non-profitorganisatie in 't Gooi. Werktijden: woensdag en vrijdag tussen 09.00 en 15.00 uur. Contactpersoon: Diana Tarmidi van Papageno Huis in Laren, telefoon 035-5388091/06-10824825 of vrijwilliger@stichtingpapageno.nl.
Voor actuele vacatures kunt u ook tijdens de zomervakantie onze vacaturebank op www.versavc.nl raadplegen. Van 23 juli tot en met 31 augustus is de Vrijwilligerscentrale gesloten.

Gooise monumenten in spotlight met Toekomst van Toen

Blaricum Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september van 10.00 tot 17.00 uur zet Toekomst van Toen markante monumenten in de spotlight met een gratis toegankelijk minifestival voor jong en oud.

Verleden, heden en toekomst komen samen in de Grote Kerk in Naarden, de Clemenskerk en Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum, de Dorpskerk in Blaricum en de Hervormde Kerk in 's-Graveland.
De vijf monumenten van Toekomst van Toen worden met elkaar verbonden door een fietstocht. Volg de route langs de vijf locaties en beleef de vijf pop-upevenementen rond het thema van dit jaar 'nieuwe rituelen & gebruiken'. Leer hoe een orgel werkt, speel het orakelspel, maak een eigen biechtgedicht of ontmoet elkaar tijdens de aanschuifpicknick. Het volledige programma staat op: www.toekomstvantoen.nl.
Het thema van Open Monumentendag 2018 is 'In Europa'. Toekomst van Toen, dat dit jaar in vier kerken en een pop-upkerk plaatsvindt, speelt hierop in met het thema 'nieuwe rituelen'. Als er één monument is dat je overal in Europa tegenkomt is het wel de kerk. In kerken komen we samen, wordt er gepreekt en gezongen, gebeden en gevierd. De manier waarop dit gebeurt is overal net even anders. Zo ontstaan rituelen en gebruiken. Toekomst van Toen plaatst de monumenten van toen in de toekomst.
Toekomst van Toen is een project van Buro Zorro en wordt mogelijk gemaakt door provincie Noord-Holland. Provincie Noord-Holland is trots op haar monumenten en hecht veel waarde aan de betekenis in het verleden, het heden en de toekomst van deze iconen.

Weerbericht

Licht wisselvallig weer met normale temperatuur

Blikvanger op de weerkaart is een lagedrukgebied bij IJsland met tot boven het Noordzeegebied reikende frontale uitlopers. Tegelijk zet het Azorenhoog een uitloper uit naar Midden-Europa. Na de passage van een koufront donderdag leidt dit tot een licht wisselvallig weertype met een normale temperatuur voor half augustus.

Donderdag en vrijdag

Donderdag begint met zonneschijn. De temperatuur loopt op naar rond 25 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking toe met kans op enkele buien, mogelijk met onweer. Vrijdag is het meest droog met nu en dan zon. Het is minder warm bij een maximum van 20 à 21 graden. Er waait een matige wind tussen zuidwest en west.

Het weekeinde

Zaterdag en zondag is het wisselend bewolkt. Er is van tijd tot tijd ruimte voor de zon. Er kan ook een bui tot ontwikkeling komen. Er waait een matige wind tussen zuidwest en west. Het wordt 22 à 23 graden. Na het weekend lijkt het goeddeels droog te blijven met ongeveer dezelfde temperatuur of iets hoger dan deze week het geval is.

Weetje

Zondag hadden we de 51e zomerse dag van dit jaar van 25 graden of hoger. Dat is een evenaring van het record uit 2006. De kans is groot dat er nog een aantal dagen met 25+ graden zullen volgen. De kans is dus groot dat er een nieuw record zal worden gevestigd wat betreft het aantal zomerse dagen (25+ graden) in een jaar.

Foto: Ab Walet

Soms kan jij zelf je doel net niet bereiken. Je komt als het ware net een stukje tekort. Maar er moet wel wat gebeuren. Wees dan slim en stel je eens wat anders op. Misschien zijn er in je omgeving wel vrienden die je kunnen helpen. Soms zelfs kan je geholpen worden, zonder dat de helper zich bewust is, dat hij zo goed bezig is. En wat maakt het uit, wiens staart de vliegen van je gezicht mept?

Zwemmersjeuk bij strand Voorland in Blaricum

Blaricum Wie gaat zwemmen in het water bij strand Voorland bij de Stichtse Brug loopt risico op zwemmersjeuk.

Hoewel Rijkswaterstaat na onderzoeken geen blauwalg of andere veroorzakers van zwemmersjeuk heeft kunnen vinden, wordt geadviseerd om er niet te gaan zwemmen of pootjebaden. Er worden waarschuwingsborden geplaatst. Zwemmersjeuk is een rode, bobbelige huiduitslag die jeukt en erg brandt. De klachten worden veroorzaakt door larven van een platworm. Ook kunnen klachten als hoofdpijn en koorts ontstaan en in sommige gevallen zelfs misselijkheid en braken. Goede nieuws is dat het vanzelf over gaat. De klachten openbaren zich na twaalf uur en houden maximaal drie weken aan. Kijk op www.zwemwater.nl als er behoefte is om in open water te zwemmen.

Blaricum klaar voor feestweek; inzet politie en boa blijft gelijk

Geen kermisfeestje voor café Moeke Spijkstra

De kermisweek in Blaricum is hét hoogtepunt van het jaar. Echter, voor café Moeke Spijkstra is deze editie een dieptepunt.

Naar de Blaricumse feestweek, inclusief kermis, wordt altijd uitgekeken. Archieffoto: Bob Awick

Blaricum Het café aan de Torenlaan houdt de deur - vanwege de keukenbrand op 1 juli jongstleden - ook gesloten tijdens de kermisweek. Desondanks blijft de inzet van politie en boa gelijk, laat een woordvoerder van de gemeente Blaricum desgevraagd weten.

"Dit om dezelfde hoeveelheid publiek te kunnen managen als dat nodig is. Verder blijven ook dezelfde verkeers- en veiligheidsmaatregelen van kracht, zoals afzettingen, omleidingen en beveiligingsinzet. Zodra we signalen krijgen dat er meer toeloop is, dus dat de bezoekersdichtheid toeneemt, wordt op last van de politie de beveiliging verhoogd. Dit is zo afgestemd met de beveiligingsorganisatie en staat ook in de verleende vergunningen."
De gemeente heeft bij een groot evenement als de Blaricumse kermis in het bijzonder aandacht voor 'crowd management', wat betekent dat de bezoekersstromen en de dichtheid ervan goed in de gaten worden gehouden.

Patrick Lommers, eigenaar van Moeke Spijkstra, liet vorige week middels een persbericht weten het erg spijtig te vinden dat de kermisactiviteiten dit jaar voor zijn café geen doorgang kan vinden en dat alle optredens van de aangekondigde artiesten zijn geannuleerd. Verder stond er in dat hard gewerkt wordt om de schade te herstellen en zo spoedig mogelijk te heropenen. Er brak vorige week nog wel een relletje uit over dit persbericht bij horecacollega's van Het Vitus en d'Ouwe Tak en de Oranje Vereniging Blaricum omdat de kop van het persbericht suggereerde dat de gehele kermisweek was afgeblazen. Dat werd later met een nieuw bericht door team Moeke Spijkstra hersteld.

Marise Lindeman-van de Koot van d'Ouwe Tak: "Hoe zeer wij het ook betreuren dat Moeke Spijkstra als een van de drie cafés door die nare brand niet op tijd klaar is om open te gaan, zijn de Oranje Vereniging Blaricum, de kermisexploitanten, Het Vitus en d'Ouwe Tak gewoon klaar om van 18 tot en met 22 augustus een geweldig feest voor alle Blaricummers en feestvierders van onze buurgemeentes neer te zetten." Daar sluit Marita Steenbeek van Het Vitus zich nadrukkelijk bij aan. "Iedereen is nu juist eerder welkom bij d'Ouwe Tak en bij ons", aldus Steenbeek. Beide bedrijven zijn extra open. Het café aan de Eemnesserweg ook op zondagmiddag en Het Vitus start om 21.00 uur met de feesten.

Klaar om een geweldig feest neer te zetten voor Blaricum en omgeving

Kijk voor het programma op www.oranjeverenigingblaricum.nl, www.hetvitusblaricum.nl of volg de Facebookpagina van d'Ouwe Tak.

Opgelicht bij verkoop iPhone

Eemnes Wilma Klooster uit Eemnes is zondag 5 augustus opgelicht door twee jongemannen. Zij had hen haar mobiele telefoon (iPhone) verkocht, maar er werd betaald met vals geld.

Op Facebook schrijft zij dat het gaat om "twee donkere jongens van rond de 18/19 jaar in zwarte kleding en op een zwarte scooter (blauw kenteken beginnend met cijfers 05)". Ze heeft aangifte bij de politie gedaan.
De politie kan trouwens niets terugvinden van deze melding. "Mogelijk moet het nog ingevoerd worden in het systeem of heeft zij het online gedaan bij Internetoplichting. Overigens kunnen mensen eventuele aangeboden biljetten controleren met een app van de Nederlandse Bank. Zeker bij dit soort transacties een handig hulpmiddel", meldt een politiewoordvoerder. Er is betaald met negen valse briefjes van 50 euro.

Summer Sickness door Dynamic Arts

Laren Dynamic Arts organiseert zaterdag 15 september Summer Sickness, een mix tussen het beste van een zomerkamp en een urban culture event voor jongeren.

"En dit jaar met een extra mooi doel voor ogen", laat Sean Bogaers weten. Met de opbrengst van dit jaar wil de organisatie de hiphopschool Trasciende Guatemala in Guatemala City ondersteunen. Tussen 10.00 en 13.00 uur vindt een veiling plaats in het Brinkhuis. Het evenement zet zich tussen 13.00 en 22.30 uur voort in het sportcentrum en zwembad De Biezem. Hier vindt een uitgebreid programma plaats speciaal voor de jeugd met de nadruk op creativiteit met muziek en uitwisseling.
De entree voor de Summer Sickness veiling is 5 euro, voor het Summer Sickness main event 10 euro (onder de 12 jaar met begeleiding volwassene 7,50 euro). Verkrijgbaar via www.dynamicarts.nl of op de InMarkt op 9 september.

Zwerfvuil op Stichtse Strandje loopt volgens DAB spuigaten uit

Ook worden er vuurtjes gestookt.

Blaricum Democratisch Alternatief Blarcium (DAB) gaat na het zomerreces mogelijk vragen stellen over het zwerfvuil op het Stichtse Strand. Zeker ten tijde van de hittegolven - maar ook buiten die warmteperioden - laten bezoekers van alles achter.

"De gemeente doet echt haar best om een mooi strand te creëren, maar met dit wangedrag is het water naar de zee dragen", zegt DAB-raadslid Ramona Beemsterboer. Ze vindt dat de politie extra moet surveilleren in de zomerse periode. Volgens een getuige heeft een groep van tien personen de troep op de foto gemaakt en achtergelaten.

Afschuwelijk

Rotzooi bij het Stichtse Strand.

Overigens is het vervuilen van de strook langs de Stichtseweg niks nieuws. DAB-vrijwilligers ruimen al jarenlang iedere dag het zwerfvuil op. "Onlangs deed de gemeente Blaricum een oproep voor wie in aanmerking komt voor de titel 'Vrijwilliger van het Jaar'. Nou, DAB kent er wel een paar. Onze eigen DAB'ers die bijna dagelijks deze afschuwelijke rotzooi opruimen om ervoor te zorgen dat wij onbezorgd en veilig van ons strand kunnen genieten. Reken maar dat DAB dit lijstje namen gaat indienen", zegt Beemsterboer.

Open Golf & Country, ook in hartje Blaricum

Blaricum Stichting Promotie Blaricum (SPB) heeft de inschrijving voor de Open Golf & Country Blaricum op zondag 30 september geopend.

In en rond het dorp worden zestien holes gerealiseerd waarvan de meeste par 3 en een enkele par 4 hebben. "Het zal een ultiem chipping-, pitching- en puttingtoernooi worden", zegt SPB-woordvoerder Marieke Ton.
Het parcours leidt langs engen, akkers en stukjes heide, maar ook door het centrum van het dorp waar op de diverse (boeren)erven een hole wordt gerealiseerd. Onderweg worden de deelnemers getrakteerd op heerlijke borrels en bites. Na afloop is de prijsuitreiking in café Moeke Spijkstra.
Meedoen kost 60 euro per persoon, inclusief hapjes en drankjes. Er is plaats voor 132 deelnemers. Inschrijven via www.blaricumpromotie.nl.

Wethouder voor behoud kunstwerk

Laren Hans van Deuren en Leo Janssen hebben een positief gesprek gehad met wethouder Karin van Hunnik over het behoud van het vernielde kunstwerk van Cees Snoeij naar een tekening van de Hilversumse kunstenaar Jacques de Wit.

Sinds 1971 hing de vijftien meter lange ijzeren muurdecoratie aan de zijmuur van Albert Heijn aan de Sint Janstraat. Het tableau, dat het 'Laren van weleer' voorstelt, werd enkele weken geleden op het laatste moment door gepensioneerd tekenleraar Hans van Deuren gered uit handen van de slopershamer. Hoewel diverse voorstellingen al waren beschadigd, kon hij het kunstwerk kopen voor 200 euro.
Samen met Laarder Leo Janssen is Van Deuren nu bezig het kunstwerk een nieuwe plek te geven in het dorp. Larens Behoud-wethouder Karin van Hunnik vindt ook dat het werk behouden moet blijven. Ze zegde beide heren, die worden ondersteund door de zonen van Cees Snoeij en de voorzitter van de Historische Kring Laren Bas Holshuijsen, toe nader archiefonderzoek te doen omdat destijds het werk door de schoonheidscommissie een positief advies heeft gekregen voor een plaats in het dorp. "Het is cultureel erfgoed. Dat moet je koesteren", aldus Van Hunnik.

Marc de Graaf

Marc de Graaf (55) is geboren in Laren en is eigenlijk altijd - met een kort uitstapje naar Huizen - in het dorp blijven wonen.

Wat doe je in het dagelijkse leven?
"Ik maak mooie dingen van hout. Schepen en buitenverblijven."

Waar ben je trots op?
"Op mijn kinderen."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Dan ga ik graag met de motor of boot op stap."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Met mijn overleden grootvader."

Waar maak je je zorgen om?
"Over de toenemende verharding in de samenleving."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"De Engh."

Laren mist nog...?
"Meer betaalbare woningen voor starters en ouderen."

Waar haal je je energie uit?
"Door samen te zijn met dierbaren."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Al het lokale nieuws en nu in het bijzonder de ontwikkelingen rond het hotel."

Favoriete jaargetijde?
"De zomer; zon, drankje met vrienden op het terras van 't Bonte Paard en genieten van watersport."

Mijn wens voor het dorp is?
"Dat het wat gemoedelijker wordt, iets minder zien en gezien worden."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"De wereld rond zeilen."

Wat is je favoriete spreuk?
"What day is it? It's today. Oh, my favorite day."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Diner voor twee bij Beo."

Favoriete boek?
"De druiven der gramschap van John Steinbeck."

Enorme klus voor brandweer

Blaricum Hoewel het KNMI donderdag code oranje had afgegeven, bleek het weer niet voor ernstige situaties te zorgen.

Echter, de volgende morgen snelde de brandweer van Blaricum rond de klok van tien uur naar de Woensbergerweg. Daar was in de nachtelijke uurtjes toch een enorme eik omgevallen. Aan de voet was deze eik verbonden aan een tweede eik en het betreffende plakoksel had het begeven. Het was voor de Blaricumse brandweer een urenlange klus om de weg en een ruiterpad vrij te maken.

Wie heeft er een hogere zonnebloem in de BEL?

BEL Waar staat de hoogste zonnebloem in één van de BEL-dorpen? Het exemplaar van kunstenares Annemarie Bitter in haar tuin op het Mauvezand is ondertussen meer dan vijf meter. Wie in Blaricum, Eemnes of Laren heeft een hogere zonnebloem in de tuin? Laat het de redactie weten en stuur een e-mail naar jacqueline@entermedia.nl. Uiteraard met een foto! Voor de winnaar wacht een leuke prijs.

Schuilstallen, ook in Eemnes

Eemnes Na Blaricum heeft ook het college van Eemnes besloten om, bij extreme hitte, het tijdelijk gebruik van schuilstallen te gedogen. Paardeneigenaren hoeven hiervoor geen vergunning aan te vragen.

Tijdens het oogstfeest van de S.O.L.L.. Fotocollectie: Leo Janssen

De rijkdom van Laren schittert niet zoals veel 'buitenlanders' - niet-ingezetenen van Laren - denken aan de volgens hen schijnbaar patserige buitenkant. Wie er woont, weet wel beter. De werkelijke rijkdom van Laren zit aan de binnenkant. Zoveel bijzondere karakters wonen er.

En nergens is het particulier initiatief zo groot als in ons groene en charmante villadorp. Of het nu de inzet voor Singer Laren betreft of de steun aan de S.O.L.L., de Stichting Oude Landbouwgewassen Laren. Sinds 1994 zet een groot aantal vrijwilligers en donateurs zich in om de engen, de akkerrestanten die vroeger ons Brinkdorp omsloten en een hoge natuur- en cultuurwaarde hebben, veilig te stellen. De totale oppervlakte van de te beheren engrestanten - in eigendom van de S.O.L.L. - is inmiddels gegroeid tot meer dan 10 hectare.

Arbeidsintensief

Doordat de akkers merendeels solitair gelegen zijn, is de bewerking van de engen tussen de verschillende bebouwing in ons dorp zeer arbeidsintensief. De S.O.L.L. is geen 'boerenzakdoekenclub', maar blijft bijdetijds. Onlangs sloot ze een contract met de provincie om de akkerranden met 120 kilo bloemenmengsel te verfraaien. Blauwe lupine, klaproos, boekweit, korenbloem, voederwikke en dille sieren inmiddels - geïntegreerd in de historische akkerbouw - de randen langs Vredelaan, Zevenenderdrift en Naarderstraat.

Onmisbaar

De jaarlijkse opbrengsten van het geoogste graan en de aardappelen dragen slechts beperkt bij aan de totale kosten. Onder leiding van terreinbeheerder Jan van den Brink, één van die Larense Erfgooierszonen die onzichtbaar onmisbaar zijn voor ons dorp, worden de door de S.O.L.L. geteelde producten zoveel mogelijk voor consumptie gebruikt.

De gerst wordt verwerkt in Larens Blond bier, mosterdzaad in Larense mosterd en Larense honingdressing, Sint Jansrogge voor Larens Saison, een ander Larens (tripel) bier. Proeven mensen, echte Larense akkerbouwcultuur waar je trots op kunt zijn!
Binnenkort kunt u dat overigens volop doen op het Oogstfeest op zondag 26 augustus op de akker van de Zevenenderdrift. Als het weer een beetje meezit en de folkloristische dansgroep De Klepperman van Elleven die het katholieke culturele erfgoed eind 19e eeuw en begin 20e eeuw uitdraagt optreedt, is er voor velen - naast de Sint Janstraditie - geen mooier Larens gevoel.

Eng-ommetje

Waar je jammer genoeg niemand meer over hoort is het Eng-ommetje. Een wandeling van zo’n anderhalf uur langs al deze restanten. Nog gezond ook! De stappenteller kan aan bij De Lindenhoeve op de hoek van de Nieuweweg en Burg. van Nispen van Sevenaerstraat 29. Vanaf daar voert de tocht onder andere langs de Leemzeulder, landgoed Larenberg, de Laarder eng en achtkantige korenmolen aan de Molenweg. Onderweg komt u de prachtige naïeven tegen van de schilder Paul Goyarts. Juweeltjes. De achttien meesterwerkjes met daarop boeren, korenschoven, dansende Kleppermannen, dieren, versterken nog meer die sfeer van het boerenleven van weleer. Er bestaat nog steeds een brochure van. Voor 2,50 euro te koop bij het Oogstfeest. Wandel ze en…. bol an!Nieuwsgierige aagjes aan de Meentweg

Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes De brandweer heeft Bert (11) uit een sloot langs de Meentweg gered. Het edele dier was vermoedelijk bij het drinken van water de sloot ingegleden. Het werd een redding uit het boekje. De voorbenen van het edele dier werden door de brandweer eerst op het droge geholpen waarna de hengst op eigen wilskracht aan de kant kon komen. De Gasconne koeien van de buurman - familie Blom van De Blommenhoeve - waren maar wat nieuwsgierig.

Programma Sonny's Inc. en CDA niet blij

Vervolg van VP

"Er draait een dj en uiteraard hebben we traditiegetrouw een optreden voor de kids door TEENZ", zegt Hoogwerf. Ter plaatse is eten en drinken verkrijgbaar. "Wij komen met wederom een grote formatie met ijzersterke blazerssectie en wij gaan vooral zeer swingend repertoire brengen oftewel een feest der herkenning met discoklassiekers, latin vibes en hedendaagse floorfillers. We hebben een prachtig podium met veel licht en grote ledwall met visuals die onze show ondersteunen. Wij willen er een groot dansfestijn van maken voor jong en oud."
Hoogwerf laat weten dat de exacte tijden nog volgen: "Maar tussen 18.00 en 00.00 uur is iedereen meer dan welkom voor een mooie muzikale zomeravond. Bring your dancing shoes!" Kaarten via www.lekkerlaren.nl.

CDA niet blij

Overigens is het CDA in Laren niet te spreken over de afgegeven vergunning. "Het gemeentebestuur van Laren laat nu al zien dat zij zich nergens wat van aantrekt om nu even snel in deze vakantieperiode de vergunning af te geven om Sonny's Inc. weer te laten optreden op de Brink. Dit, terwijl regelmatig wordt gezegd, laat de Brink met rust. Waarom zo onverwacht ruimhartig voorbij gaan aan het vastgelegde evenementenbeleid van 3 mei 2017? Is dit de koers van het nieuwe gemeentebestuur? En we moeten nog 3,5 jaar met ze", verzucht Herman Kroes van van CDA Laren.

Openbare laadpalen in 'de meent'

Blaricum De Blaricummermeent wordt mooi doorontwikkeld. Ook kunnen bewoners en bezoekers binnenkort gebruikmaken van openbare laadpalen.

Deze worden geplaatst op de Mondriaanlaan, Frederik van Eeden en De Lanphenlaan. Alle vergunningen voor realisatie via nutsbedrijven zijn doorlopen, laat wethouder Anne-Marie Kennis weten.
Ondernemer Rik Nijenhuis wil bij zijn supermarkt in de Bijvanck ook wel een oplaadpunt. Als hij deze aansluit op zijn eigen netwerk mag dat zonder inmenging van de gemeente, maar indien hij een 'echte' openbare laadpaal wil, kan hij een aanvraag bij de gemeente indienen.

Marian Kookt in De Bongerd

Eemnes Marian Roskamp is kok en serveert driemaal per week voor 55-plussers een verse maaltijd á 8 euro in De Bongerd in Eemnes.

Wie wil aanschuiven is elke maandag, woensdag en vrijdag tussen 17.30 en 18.30 uur welkom. Ook zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar voor de Spaanse avond op 31 augustus, aanvang 17.30 uur. Kosten 11 euro. Er is live muziek door Kees Kerkhof. Voor informatie: telefoon 06-12727226.

Spreekuur Sociaal Wijkteam

Blaricum Het Sociaal Wijkteam houdt tot en met 29 augustus spreekuur op woensdag (in plaats van dinsdag) van 13.00 tot 14.00 uur in de Blaercom.

Op woensdag 22 augustus is het dorpshuis aan de Schoolstraat dicht in verband met de kermis en vervalt het spreekuur. Wel kan gebeld worden naar telefoon 035-7504138 of mailen naar: sociaalwijkteam@blaricum.nl.

Jubileum volleybalvereniging Voleem

Halve eeuw gevierd met toernooi en receptie

Heren 1 (rond 1982). Tweede van rechts is Ton van der Wardt, ook nu nog spelend lid. Foto: PR

Eemnes Volleybalvereniging Voleem bestaat dit jaar een halve eeuw. Opgericht in 1968 en na vijftig jaar nog steeds een bruisende volleybalvereniging waar menig Eemnesser een balletje heeft geslagen.

Ter ere daarvan nodigt Voleem al haar leden - maar ook oud-leden - uit voor een feestelijke receptie op zaterdag 15 september in De Hilt. Voorafgaand start om 13.00 uur het jubileumtoernooi, dat ook open staat voor deelname door omliggende verenigingen.

Herinneringen

Om 18.00 uur begint de reünie waar ieder (oud-)lid samen met zijn/haar oude volleybalmaatjes herinneringen kan ophalen. Bij binnenkomst staat een welkomstdrankje klaar, waarna de voorzitter van Voleem en later ook burgemeester Roland van Benthem een korte toespraak houden.
Om iedereen vijftig jaar Voleem echt te laten beleven worden verscheidene memorabilia uit de vroegere jaren van Voleem tentoongesteld en wordt doorlopend een serie video's en foto's getoond uit het archief 'De Gouden Tijden van Voleem'.
Voor de leden worden ook nog besloten festiviteiten georganiseerd.

Aanmelden voor de receptie kan via www.eventbrite.nl en dan zoeken op Voleem.

Kanjers vangen 'kanjer' in nagenoeg droge Mauvevijver

De jonge Laarders Hidde en Sam (r) met hun vangst. Foto: Leo Janssen

Laren De vrienden Sam Wegewijs en Hidde van der Putten uit Laren hadden afgelopen week de vangst van hun leven. Aan de rafelrand van het dorp bij de voormalige Hut van Mie aan het Mauvezand hebben de 11-jarigen een enorme karper aan de haak geslagen.

"We zagen hem al een hele tijd azen. Hij hapte toen we een broodkorst vlak voor zijn bek gooiden", zegt Sam. Vervolgens werd de vis op de kant gehaald, de haak uit zijn bek verwijderd en netjes verzorgd. Na het maken van de foto's plaatsten de jongens de karper weer terug in de nagenoeg - hoewel door de buien van de laatste dagen weer redelijk herstelde - droge Mauvevijver. "We zijn er een half uurtje mee bezig geweest." De twee zijn overigens echte visfanaten. Ze trekken er vaak met de fiets op uit en vissen dan in Laren en Eemnes. Sam is van plan om aan burgemeester Rinske Kruisinga te gaan vragen of er in het dorp een visvijver kan komen. "We hopen dat de Hut van Mie uitgebreid gaat worden. Dus groter en dieper maken en dat er ook andere soort vissen bij gezet worden. Dat is de makkelijkste oplossing."

Woningen project De Houtzagerij in verkoop

Inschrijven kan tot vrijdag 24 augustus 14.00 uur

De verkoop van de woningen van het project De Houtza-
gerij is gestart. Inschrijven kan tot vrijdag 24 augustus 14.00 uur.

De rug-aan-rugwoningen.

LAREN Het project bestaat uit 22 villa's, waarvan acht vrijstaand en veertien twee-onder-een-kap. Daarnaast heeft het plan twee blokjes rug-aan-rugwoningen. Een blokje van zes woningen en een blokje van acht woningen. De woningen zijn ontworpen door drie verschillende architectenbureaus. De houten kraanbaan wordt gerestaureerd en krijgt een prominente plek in de wijk.

Kans voor scheefwoner op rug-aan-rugwoning in nieuwbouwproject

Voor de rug-aan-rugwoningen maken Laarders die eigenlijk teveel verdienen voor een sociale huurwoning en daar nu wel in wonen maar liever de stap naar koop willen maken - de zogenaamde scheefwoners - een grotere kans dan 'buitenstaanders'. "Op die wijze kan mogelijk doorstroming op de Larense woningvoorraad bevorderd worden en kunnen mensen die in een Larense corporatiewoning (Erfgooiers en Het Gooi en Omstreken, red.) wonen met een sociale huur tot 710 euro per maand kale huur doorstromen en een volgende stap in hun wooncarrière zetten", zegt Daan Huitink, directeur MBB Ontwikkeling uit Maarssen. De rug-aan-rugwoningen worden aangeboden voor aantrekkelijke verkoopprijzen v.o.n. (vanaf 234.000 tot 260.000 euro). Huitink: "De verkoopprijzen van die woningen liggen ver onder de marktwaarde. Het betreft de woningen met bouwnummers 23 tot en met 36." Het inschrijfformulier en de bedingen met betrekking tot deze woningen zijn te vinden op www.dehoutzagerij-laren.nl. Huitink benadrukt dat MBB Ontwikkeling het recht van toewijzing behoudt. Opvallend is dat alle woningen niet gasloos gebouwd worden. "Dat heeft ons verrast", zegt Huitink. "We zaten te ver in de voorbereiding om dit nog te kunnen doorvoeren."
De Houtzagerij wordt gerealiseerd op de plek van de voormalige houthandel- en zagerij L. van Dijk en de voormalige bibliotheek; het gebied tussen Zijtak, Boekweitskorrel, Ambachtstraat en St. Janstraat.

Twee-onder-een-kap.
Foto: MBB Ontwikkeling
Het andere blokje rug-aan-rugwoningen. Foto: MBB Ontwikkeling
Een van de villa's op het terrein aan de Zijtak. Foto's: MBB Ontwikkeling

'Uiteindelijk zijn we toch allemaal mensen die van muziek houden'

Muziek loopt als rode draad door het leven van Monica Tijdink

Ze tapt zingend biertjes in Cartouche en het Top2000-café, ze zet zich in voor Muziekids en zong in een band. Nee, een muziekloos leven kan Monica Tijdink zich niet voorstellen.

Monica Tijdink: "En dan te bedenken dat ik eigenlijk zwart haar heb." Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Mediapark, Bar Boon, maandagmiddag. De zon schijnt en het is een komen en gaan van omroepmedewerkers die snel een koffie halen. Monica Tijdink (58) steekt regelmatig haar hand op. De bardame van de Top2000 en café Cartouche, de duizendpoot bij Muziekids en het gezicht van de Hilversumse markt is dan ook een opvallende verschijning. "Je wilt niet weten hoe vaak vrouwen naar het nummer van mijn haarverf vragen", knipoogt ze terwijl ze de puntjes van haar rode haar inspecteert.

'Hier met dat bier, rooie', kalkte een bekende van haar op een promotiebord van de Hilversumse markt. Geweldig grappig vindt ze dat. "En dan te bedenken dat ik eigenlijk zwart haar heb." Weer die klaterende lach. Het gezicht van de markt zijn vindt ze een eer. Bovendien gaat ze er graag heen. Tot voor kort makkelijker en vanzelfsprekender; het kantoor van Muziekids, waar ze ook werkt, schuurde tegen het marktterrein aan. "Maar we zijn begin dit jaar verhuisd en ons kantoor zit nu daar." Ze wijst op LAB24. Het is wennen dat ze niet zo maar even het dorp in kan lopen om een vergeten kantoorartikel te kopen, of boodschappen of een leuk jurkje op de markt te halen. Ze houdt van Hilversum. Vindt het klein en gemoedelijk. "Het is en blijft een dorp. Net als in de serie Cheers: where everybody knows your name. Zo voelt dat ook in Cartouche. Wie heeft daar niet zijn jeugd of spijbeluren doorgebracht? Ik werk er, met tussenpozen, sinds 1978. Ik houd van de horeca, het zit in mijn aard om mensen te verzorgen."

Barking Bees

Jarenlang zong Tijdink in de band de Barking Bees.

'Hier met dat bier, rooie' kalkte een vriend op de borden langs de weg

Muziek loopt als een rode draad door haar leven; zonder kan ze niet. Jarenlang zong ze in de band de Barking Bees. Trouwde met twee mannen die ook in de band speelden. Toen de huwelijken op de klippen liepen, bleven ze gewoon doorgaan met muziek maken. "Dat we geen lovers meer van elkaar waren, betekende niet dat we elkaar niet meer leuk vonden, sterker nog, we zijn nog steeds allemaal de beste vrienden van elkaar." Het is tekenend voor haar. Zo steekt ze in elkaar. Voor iedereen een aardig woord of een stralende lach voor een selfie. Nee, ze wordt niet moe van al die mensen die met haar op de foto willen. "Hoe moeilijk is het? Als ik mensen daarmee gelukkig kan maken, vind ik het prima." Om de jaloerse vrouwen die haar in december na de opnames van de Top2000 aan de kant duwen en zeggen dat zij haar baantje makkelijk over kunnen nemen, moet ze lachen. "Dan willen ze achter de bar op de foto en vragen mij hoe ze ook bardame kunnen worden. Hilarisch toch, van mij mogen ze!" Veertien jaar lang schenkt ze biertjes in de televisiebar en vormt ze met Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis het middelpunt van het populaire programma. "Toen ik werd voorgesteld aan Matthijs, zei hij: 'maar ik ken jou'. Van school volgens mij. Ik kon me het niet herinneren, maar hij wel. We zaten niet in dezelfde klas en kennelijk was hij mij niet opgevallen." Het is, denkt ze, ook de kracht dat ze er niet van onder de indruk is om met bekende Nederlanders om te gaan. "Uiteindelijk zijn we toch allemaal mensen die van muziek houden."

Muziekids

Via Muziekids, een stichting die ervoor zorgt dat kinderen tijdens een ziekenhuisverblijf kennismaken met muziek, en zo even kunnen ontspannen, ontmoet ze de bekende muzikale ambassadeurs die zich inzetten voor de sympathieke stichting. Staat ze breed lachend naast Guus Meeuwis.
"Het gaat niet om die bekende Nederlanders, natuurlijk zijn we hartstikke blij dat ze ons project een warm hart toedragen, maar het draait om de kinderen. Het raakt me. Doodzieke kinderen die niet lang meer te leven hebben even hun zorgen zien vergeten, is fantastisch. Maar ook de broertjes en zusjes van die kinderen helemaal los te zien gaan op muziek, doet me vaak naar adem happen." Na anderhalf uur praten staat ze op en loopt terug naar LAB24. Maar niet voordat ze naar drie mensen heeft gezwaaid en met een ander een praatje maakt.

17 / 20

Wandelen kan zondag met een natuurgids over de Wester- en Zuiderheide. Foto: Marten Stevens

Vrijdag 17 augustus

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar! Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Zaterdag 18 augustus

Repair Café

10.00 uur | De Schoter Eemnes

Weggooien ? Mooi niet ! Repair Café Eemnes is weer actief.

Fietstocht over de geschiedenis

11.00 uur | Huizer Museum Huizen

Zie voor meer info website www.fietsgilde.nl. Belangstellenden dienen zich wel vooraf op te geven bij het museum: 035-5250223 of via het mailadres receptie@huizermuseum.nl.

Zondag 19 augustus

Wandeling met natuurgids

10.00 uur | Dagcamping Westerheide Laren

Deelname is gratis, aanmelden niet nodig. Vertrek vanaf de parkeerplaats. Zie voor een volledige beschrijving: www.vriendenvanhetgooi.nl.

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Iedere zondag staat in 't Holleblok de koffie en thee klaar, vanaf 13.30 uur bent u welkom. Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035-6566653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Maandag 20 augustus

Optimalisatiecheck van uw PC/laptop

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Is uw computer toe aan een opschoonbeurt of is deze erg langzaam? Kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis in Laren.

Dinsdag 21 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

De Computerhelpdesk is in de maanden juli en augustus alleen op dinsdag geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur. Waterstraat 2 (Achter de Oude Kerk). Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Scrabble in Wijkcentrum het Holleblok. Ontmoet buurtgenoten tijdens deze gezellige scrabblemiddagen. Loop gerust eens binnen! Iedere dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur. Informatie en/of aanmelden: Kees Slooten en Ans de Swaaf, 035-5251897, 06-15134169, k.slooten@ziggo.nl.

Schuift u aan?

17.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Iedere dinsdagavond bent u harte welkom voor een verse daghap inclusief een drankje voor slechts € 8,00. Schuif tussen half 6 en half 7 aan en geniet van fijn gezelschap en lekker eten! Voor meer informatie kunt u terecht op https://www.vivium.nl/johanneshove-restaurant.

Woensdag 22 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Senioren Plezier, een ontmoetingsactiviteit in t Vuronger

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Senioren Plezier gaat om ontmoeting, een gesprek met elkaar over alledaagse zaken of over een mooi boek. Voor de liefhebbers de gelegenheid om samen te sjoelen, rummikub of scrabble te spelen. De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een hartelijk gesprek.

Mind-Walk introductieles

10.00 uur | Tafelberg Blaricum

Wil je ook na de vakantie ontspannen blijven? Met deze Mind-Walk introductieles op de Tafelberg kun je ervaren hoe de combinatie van mindful wandelen, yoga en mindfulness meditatie ervoor zorgt dat je spanning loslaat en je batterij weer oplaadt. Aanmelden: 06-15138686 of delis@aardewijn.com.

Film aan de Brink - Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Een vrouw plaatst drie gigantische billboards met kritische boodschappen aan het hoofd van de politie. Het gevecht tussen haar en de plaatselijke politie wordt steeds heftiger. Entree: €5,-.

Donderdag 23 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Taalcafé Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend.