Laarder Courant de BEL

14 juni 2017

Laarder Courant de BEL 14 juni 2017


Tweede verdachte overval St. Janstraat nog zoek

Foto: Politie

Laren De tweede verdachte van de overval in een woning aan de St. Janstraat medio april is nog altijd niet aangehouden. De eerste vermoedelijke dader, een 18-jarige man uit Huizen, is al wel ingerekend. Dat meldt de politie een week na de aandacht over de zaak in 'Opsporing Verzocht'.

De tv-uitzending leverde 36 tips op. De recherche deelde bewakingsbeelden met de kijkers en riep getuigen op informatie te delen. De Huizer zit nog vast. Met behulp van de bewakingsbeelden hoopt de politie de tweede dader te kunnen opsporen. Hij is donker getint en droeg tijdens de pinpoging een sjaal van Louis Vuitton voor zijn gezicht.

De overval vond plaats in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 april. Als de 19-jarige zoon rond 01.00 uur thuis komt en de voordeur wil openmaken, duiken twee mannen op uit de bosjes. Ze grijpen de jongen vast en dreigen hem neer te schieten als hij niet precies doet wat zij zeggen. Eenmaal binnen worden ook de ouders wakker van hun blaffende hond. Wanneer de moeder vervolgens de trap af komt, mishandelen de overvallers haar ernstig. Ook de vader wordt onder handen genomen. In het uur dat de daders binnen waren dwongen ze de bewoners om onder meer hun bankpassen en pincodes af te geven. Met de bankpassen probeerden de daders om 3.50 uur die nacht te pinnen bij een geldautomaat in het winkelcentrum in de wijk Bovenmaat in Huizen (foto).

Veel steun voor Blaricumse na aanrijding

BLARICUM De Blaricumse Alice Duk heeft zondag tijdens een fietstocht in Castricum haar rug gebroken. Ze werd op haar fiets plotseling aangereden door een vrouw op een wielrenfiets, smakte tegen de grond en werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. "Ze vergáát van de pijn."

Dat vertelt haar man Eric van Loon tegen NH Nieuws. Hij plaatste een bericht op Facebook en wordt sindsdien overstelpt met steunbetuigingen. Het bericht is al meer dan tweeduizend keer gedeeld en er zijn al honderden reacties geplaatst.

Het laatste nieuws uit het ziekenhuis in Beverwijk, waar zijn vrouw sinds het ongeluk ligt, is dat ze haar heiligbeen over de hele breedte heeft gebroken, vertelt Van Loon. Ze heeft veel pijnstilling, maar dat neemt niet weg dat ze heel, heel veel pijn heeft.

'Man mishandelt vrouw en hond' in Patrijzenhof

eemnes Ophef in de Patrijzenhof in Eemnes zaterdagavond. Daar zou een man zijn vrouw en hond hebben mishandeld.

Een groepje van tien kinderen zou de incidenten hebben gezien en de politie hebben gebeld. Een politiewoordvoerder wil dat niet bevestigen. Zij bevestigt wel dat agenten ter plaatse kwamen en hebben bemiddeld. Er is niemand opgepakt.

Vier gewonden bij klapper op Noordersingel

Meerdere gewonden bij auto-ongeluk op Noordersingel. Foto: Bastiaan Miché

EEMNES Een flinke klapper op de Noordersingel in Eemnes afgelopen weekend. Daarbij raakten de inzittenden - vier mannen tussen de 18 en 21 jaar uit Eemnes en Blaricum - gewond. Het ging mis toen de bestuurder, een 20-jarige Eemnesser, de macht over het stuur verloor en tegen een boom tot stilstand kwam. Hij had geen alcohol genuttigd.

Ballen in het zand

Foto: Bob Awick

Het beachhandbaltoernooi van SDS'99 afgelopen weekend in Blaricum is goed verlopen. Wie waren het sportiefst en hebben de Fair Play-prijs gewonnen?

15

Grafische Vormgever Multi Media

Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger (4u p/wk) voor het ondersteunen, helpen, leren en begeleiden van jongeren met autisme tijdens hun dagbesteding Multi Media. Op dit moment werken zij met eigen programma's zoals Adobe, Photoshop, Indesign, Muse en After effects. Contactpersoon: Diana Tarmidi van Papageno Huis in Laren, telefoon 035-5388091 of vrijwilliger@stichtingpapageno.nl

Betrouwbare chauffeur gezocht

Wij zijn op zoek naar een chauffeur voor onze kinderen. De chauffeur is een belangrijke schakel in de zorg voor onze kinderen: u hoort mogelijk verhalen van de kinderen tijdens de rit, die overgedragen dienen te worden aan de begeleiding. Werktijden: maandag van 14.30-15.30 uur, dinsdag van 14.30-15.30 en 18.00-19.00 uur, donderdag van 14.30-15.30 en 18.00-19.00 uur. Contactpersoon: Leonieke Vos van Stichting Het Spookbos in Eemnes, telefoon 035- 5380061 of administratie@spookbos.nl

Secretaris BasBel

Het bestuur van de ANBO afdeling BEL zoekt een: secretaris m/v en nog een bestuurslid. De secretaris van de ANBO afdeling BEL is een rots in de branding in bestuurlijke aangelegenheden van de ANBO, zowel lokaal als regionaal. De huidige secretaris blijft lid van het bestuur en is graag bereid om support te geven als dat nodig is. Werktijden in overleg. Contactpersoon: R.J.H. Kemperman van BasBel Brede Algemene seniorenvereniging Bel, telefoon 035-5260561 of rene.kemperman@gmail.com

Tandemvoorrijder

Voor een woongroep in de Bijvanck Blaricum zijn we op zoek naar een tandemvoorrijder voor een 50-jarige bewoonster. De dagen dat mevrouw kan fietsen zijn woensdag en zaterdag. Ook hebben andere cliënten nog fietsaanvragen door de week heen. Contactpersoon: Hetty Smit van Visio Elizabeth Kalishuis, Vrije Tijd, telefoon 088-585 5530/5544 of hettysmit@visio.org

Meer informatie

De Versa Vrijwilligerscentrale Laren-Blaricum is open: Laren: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur in Het Raadhuis aan de Eemnesserweg 19; Blaricum: dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur in De Blaercom aan de Schoolstraat 3 en op donderdag van 13.30 tot 15.30 uur in De Malbak aan de Wetering 12.

Weerbericht

Licht wisselvallig, vanaf vrijdag weer even minder warm

Het weer springt al enige tijd van de hak op de tak. Warme dagen worden snel afgewisseld door koelere dagen. Daar komt nog geen verandering in. Half deze week bepaalt een uitloper van het Azorenhogedrukgebied het weer. Het snoert zich af tot zelfstandige kern. Vrijdag veroorzaakt een depressie tijdelijk polaire luchtaanvoer met een westelijke stroming.

Donderdag en vrijdag

Donderdag belooft een zomerse dag te worden met een maximum van 25 à 26 graden. De zon schijnt eerst, maar vanuit het westen neemt in de middag de bewolking toe, gevolgd door een regen- of onweersbui. Er waait een matige zuidwestenwind. Vrijdag is het wisselend bewolkt met kans op een bui. Het is met 18 à 19 graden koeler. Er waait een stevige westenwind.

Het weekeinde

Ook zaterdag is het nog wisselend bewolkt met opklaringen en kans op een bui. Er waait een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. Het wordt zo'n 20 graden. Zondag blijft het droog met zonnige perioden. De noordwestenwind neemt in kracht af. Het wordt met een maximum van 23 à 24 graden warmer. Na het weekend lijkt het opnieuw tijdelijk zeer warm te worden.

Weetje

De meteorologische zomer is op 1 juni gestart. De lente van 2017 was met 100 mm neerslag tegen 170 mm normaal een droge lente. Lange tijd was de lente vrij somber, maar dankzij de zeer zonnige tweede helft van mei scheen de zon 586 uur tegen 502 uur normaal. De lente is de op vier na warmste lente deze eeuw dankzij de zachte maart en de zeer warme tweede helft van mei.

Foto: Ab Walet

Zomer! Wat is er toch veel moois te zien buiten! Margrietje met het stralend witte rokje. Roos, elegant en kleurig, bijna altijd lekker geurend. Annabel, met die weelderige bollen. Iris, de fijne vormen en tinten. Viola, geef mij maar de kleine wilde variant! Veronica, prachtig, die wint misschien nog wel de ereprijs. Kamille. Iris. Madelief. Erica. Marjolein. Camelia. Daphne. Roosmarijn. Jasmijn. Laura. En al die andere mooie bloemen waarvan ik de naam niet ken.

Dorpsdiner Laren met Max

laren Gasten van het Larense Dorpsdiner wacht op 18 juni een unieke verrassing: speciaal voor dit diner komt de raceauto van Max Verstappen naar Laren.

De bolide staat tijdens het diner op het festivalterrein, waar bezoekers met de auto op de foto kunnen. Jumbo Van Veldhuizen, hoofdsponsor van het Dorpsdiner, wist te regelen dat deze unieke auto voor één dag in Laren te zien zal zijn. Zoals bekend zijn er in de weekenden veel jongeren die auto's spotten en de organisatie is dan ook benieuwd of zij ook gaan deelnemen aan het Dorpsdiner. Want wie wil er niet een viergangendiner voor 32,50 euro naast deze unieke auto?

Kaarten

Ga voor kaarten naar www.dorpsdiner.nl, waarmee u tevens een bijdrage levert aan zes goede doelen in Laren en Blaricum.

Meer waardering voor dienstverlening gemeente

Klanttevredenheidsrapportage laat positieve cijfers zien

Bewoners BEL-gemeenten zijn tevreden over gemeente als het gaat om welzijn en zorg. Dit blijkt uit de Monitor Sociaal Domein en klachten.

Wethouders Anne-Marie Kennis, Liesbeth Boersen en Ben Lüken tijdens NLdoet in de Torenhof. Foto: Studio Kastermans

BEL De meeste Blaricummers, Laarders en Eemnessers zijn tevreden of zeer tevreden over zowel de dienstverlening door de gemeenten als over de aanbieders. Dit laat de klanttevredenheidsrapportage over de tweede helft van 2016 zien.

Uit de monitor blijkt vooral dat de tevredenheid groeit. Vooral in Eemnes waren bewoners begin vorig jaar maar matig te spreken over de werkwijze van de consulenten en hun gemeente.

Maar liefst 31 procent van de bewoners gaf aan zeer ontevreden of ontevreden te zijn. In het tweede helft van 2016 is dit gedaald naar nog maar 4 procent.
Ook Blaricummers en Laarders waarderen de inspanningen van de gemeente steeds meer. In Laren gaf 90 procent en in Blaricum 86 procent van de bewoners eind vorig jaar aan tevreden of zeer tevreden te zijn. Een groot aantal bewoners kreeg in 2015 te horen dat zij met minder zorg genoegen moeten nemen. Volgens de monitor is dit een belangrijke verklaring voor de lagere tevredenheid van begin vorig jaar, die zich inmiddels weer heeft hersteld.

Inwoners hebben geen klachten ingediend, maar geven wel signalen

Gesprek

Verreweg de meeste gesprekken voert de gemeentelijke consulent bij de bewoners thuis. Daarom is het des te opvallender dat een kwart van de inwoners uit Blaricum zich niet meer kan herinneren waar het gesprek plaatsvond. Omdat maar 35 inwoners uit Blaricum deze vraag hebben beantwoord, durven de opstellers van de rapportage hier nog geen conclusies aan te verbinden.

Klachten

De inwoners van de BEL-gemeenten hebben in 2016 geen formele klacht ingediend.
Wel ontving het regionale klachtenmeldpunt in totaal 152 signalen. Dit zijn anonieme opmerkingen over een aanbieder of uitvoeringsorganisatie. Uit een eerdere analyse blijkt dat deze signalen meestal betrekking hebben op de leverancier en niet op de gemeente. Vorig jaar hebben vijf Blaricummers, twee Eemnessers en acht Laarders een dergelijk signaal afgegeven.

Happy Spirit Days in boerderijtuin

blaricum Drie dagen lang staat de sfeervolle boerderij van de familie Begeer aan de Binnenweg 7 - in hartje Blaricum - in het teken van Happinez.

Tijdens de Happy Spirit Days kunnen belangstellenden vanaf 15.00 uur op ontdekkingstocht in de Happy Bazaar & Happy Garden om te genieten van bijzondere hapjes bij foodtruck De Happy Belly of een kijkje bij de Wentelteefjes.

Medium

Ook kunnen belangstellenden op persoonlijke ontdekkingstocht door de handen te laten lezen, een bezoekje te brengen aan een gerenommeerd medium of tarotkaarten te laten leggen.

Henna

De Happy Bazaar is goed voor nieuwe inspiratie en ideeën en mooie producten (cosmetica, interieur, design, boeken en mode). En voor wie wil: Fatima Oulad Thami brengt hennaversierselen aan.

Toegang

De toegang bedraagt 5 euro (geen toegang tot de workshops). Parkeren kan op het terrein van de zorgboerderij aan de Gebrs. van Dooijewaardweg. Meer informatie: www.happyspiritdays.nl.

Bijzonder Laren gaat vlag ontwikkelen

laren Ondernemersvereniging Bijzonder Laren gaat een vlag ontwikkelen die door de winkeliers tijdens evenementen en koopzondagen in Laren uitgehangen kan worden.

"Zo heeft Laren altijd een feestelijke en uniforme uitstraling op deze dagen", aldus een woordvoerder. Welke Larense kunstenaar durft zijn of haar nek uit te steken?

Eisen

In het ontwerp moet in ieder geval het logo van Bijzonder Laren voorkomen. De kleuren die gebruikt moeten worden zijn: oranje/geel (C0 M41 Y100 K0), blauw (C73 M18 Y22 K8), oudgroen (C23 M5 Y100 K3) en rood (C0 M100 Y88 K0).

De afmeting van de vlag: 70x100 cm. Stuur uiterlijk 30 juni een HR-foto of ander digitaal bestand (dat is opgemaakt in AI of Illustrator) van het ontwerp naar marketing@bijzonderlaren.nl.

Beloning voor Laarders voor deelname aan biodiversiteit

De gelukkige dames en de initiatiefnemers. Foto: Studio Kastermans

laren Wethouder Ton Stam heeft vrijdagmorgen Judy Hollestelle-Schomper, Joke Kok-de Bruyn en Danielle Evers in het zonnetje gezet.

Zij meldden zich als eerste drie deelnemers aan voor de actie '(N)iets doen voor de biodiversiteit in Laren'. Hiervoor werden zij beloond met onder andere een bos bloemen en een Living Pavement Tegel. Deze speciale tegel heeft een open structuur, waardoor planten door de bestrating heen kunnen groeien.

De actie is medio mei gestart. Wethouder Ton Stam gaf toen het startsein door een stuk berm aan de Schapendrift in te zaaien met bloemzaden. Ook onthulde hij een bord. De actie is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Laren, Imkervereniging VBBN en Gewildgroei. Meedoen is eenvoudig: bewoners wordt gevraagd om één vierkante meter gazon te doneren door dit niet te maaien en de natuur zijn gang laten gaan. De gemeente Laren verdubbelt het aantal aangemelde vierkante meters in een stuk openbaar groen. Op die plekken gaat de gemeente het gras op een natuurlijke manier beheren.

Hennie van 't Klooster


is 70 jaar en woont sinds 1983 in Laren.

Vrijwilligerswerk?
"Stichting Wandelvierdaagse het Gooi."

Wat is jouw taak?
"Contact onderhouden met alle horeca die de wandelaars tijdens de vierdaagse passeren. Als Vriend draagt de horeca vaak een steentje bij aan de goede doelen."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben bestuurslid en vrijwilliger van diverse organisaties."

Wat doe je op je vrije dag?
"Wandelen of fietsen in de unieke natuur in het Gooi. Ook tennis, golf en schaats ik graag."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"De Brink met de St. Jans basiliek."

Laren mist nog?
"Voor mij is Laren een gezellig dorp dat met het Brinkhuis een prachtige centrale ontmoetingsplek heeft."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Het afkoppelen van het riool."

Lente of zomer?
"De lente: de natuur ontspruit en de kleuren van de planten en bomen veranderen voortdurend."

Welke reis wil je nog maken?
"Rondreis in Canada, het bezoeken van het Jasper en Banff National Park."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Een wandelvakantie in Andalusië."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Abseilen van een rotswand van 40 meter in de Belgische Ardennen."

Wat is je favoriete spreuk?
"Enjoy every day, it never comes back."

Waar mogen we je voor wakker maken 's nachts?
"Een ijsje van ijssalon De Hoop."

Positieve beoordeling BEL-gemeenten

BEL De processen op het gebied van toezicht en handhaving omgevingsrecht zijn in Blaricum en Laren beoordeeld met 'adequaat' en in Eemnes met 'redelijk adequaat'. Dat is getoetst door het interbestuurlijk toezicht (IBT).

Het onderscheid in de uitkomst van de beoordeling tussen de gemeenten Blaricum en Laren enerzijds en de gemeente Eemnes anderzijds is te verklaren door het verschil in inhoud en kwaliteit van de documenten van de Omgevingsdienst Gooi en Vechtstreek (OFGV) ten opzichte van de documenten van de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD Utrecht).

Daarnaast heeft de provincie Utrecht volledig de taakuitvoering van RO, BWT en Milieu van de gemeente Eemnes beoordeeld, terwijl de provincie Noord-Holland dit jaar de focus vooral heeft gelegd op de vakgebieden BWT en Milieu. Ook daardoor is een verschil in uitkomst van de beoordelingen ontstaan.

Flinke sprong

Blaricum en Laren kregen in hun beoordeling complimenten van de provincie Noord-Holland: "Uw gemeente is vorig jaar als redelijk adequaat beoordeeld en u hebt in 2016 dus een flinke sprong voorwaarts gemaakt, complimenten hiervoor."

Ook was de provincie zeer te spreken over de werkwijze van de gemeenten, namelijk volgens de methodiek van de BIG-8-cyclus. "Uw gemeente heeft, als een van de weinige gemeenten in de provincie Noord-Holland, een periodieke beleidsevaluatie uitgevoerd; hierdoor is er inzicht in de mate waarin de beleidsdoelstellingen zijn behaald en inzicht in de uitvoering van de voorgenomen activiteiten in verhouding tot de prioriteitenstelling."

Veilig en gezond

Met het IBT beoordeelt de provincie of de processen van de gemeente dusdanig zijn ingericht dat de toezicht- en handhavingstaken adequaat uitgevoerd kunnen worden. Het uitgangspunt is dat de provincie, door toe te zien op het goed uitvoeren van wettelijke taken, met IBT bijdraagt aan een veilige en gezonde leefomgeving voor mens en natuur.

Resultaten

Een overzicht van alle resultaten van de gemeenten in de provincie Noord-Holland (2016) staat op https://www.noord-holland.nl/Bestuur/Interbestuurlijk_toezicht.

En daar is buurtbieb nummer zes

Foto: Bob Awick

BLARICUM Opnieuw zijn er buurtbiebs geopend. Van deze service, mensen kunnen boeken brengen en meenemen, wordt gretig gebruikgemaakt. Verspreid door Blaricum zijn er al zes van deze minibibliotheken, die gemaakt zijn door de mensen van WESPP uit Hilversum. De nieuwe biebs zijn te vinden aan de Schapendrift 27 (foto), Viersloot 47 en Gerrit van der Veenlaan 2.

Felicitaties van wethouders voor snackbar Beo

Ton Stam schudt Mieke Calis de hand. Foto: gemeente Laren

laren Wethouders Ton Stam (r) en Tijmen Smit hebben de gebroeders Calis gefeliciteerd met het 50-jarig bestaan van hun snackbar Beo aan het Brinklaantje.

Mede namens het gemeentebestuur werd een prachtige bos bloemen overhandigd aan een van de broers: Peter (l) en zijn echtgenote Mieke.

Begrip

Snackbar Beo is een begrip in Laren en wordt geroemd om zijn satésaus.

'Zo veel warmte en schouderklopjes'

Vriendengroep rijdt Stop Hersenkanker Nu-rit

De Eemnessers Dick Wingelaar en Gerard Bisschop zijn zaterdag in Spanje gearriveerd. Ze fietsten van Eemnes naar L'Escala voor een goed doel.

Emotioneel weerzien met geliefden in het Spaanse L'Escala. Foto's: www.stophersenkankernu.nl

eemnes Als eerbetoon aan Gerards overleden zoon Emiel (39) trapten zij 2112 kilometer weg en haalden daarmee 54.000 euro op, zodat het onderzoek naar medicijnen en de zorg voor mensen met hersentumoren wordt voortgezet. Halverwege de fietstocht sloot Hilversummer Clemens Roest zich aan. Hij wilde dolgraag de gehele tocht meefietsen, maar kon niet eerder van de partij zijn wegens zakelijke verplichtingen. De Laarders Charles Bout en Jan-Peter Hofstee bemanden de bezemwagen.

"We hebben prachtige dingen meegemaakt", vertelt Bisschop. "In midden-Frankrijk hadden we een onverwachte ontmoeting met een echtpaar uit Eemnes. Ze herkenden ons aan de foto van Emiel." Ook de ontmoeting met een restauranteigenaar is de mannen bijgebleven. "Hij was echt geëmotioneerd en gaf me een prachtige shawl mee die ik moest geven aan de weduwe van Emiel. Er was zo veel warmte, ook schouderklopjes. Echt on-Nederlands."

Ze hadden geluk met het mooie weer ("slechts drie spatjes regen") en gemiddeld legden ze 105 kilometer per dag af ("het ging als de brandweer"). "Een keer zijn we op de snelweg beland. Levensgevaarlijk, maar het is allemaal goed gegaan. Het kwam omdat het navigatiesysteem kuren had." Het trotseren van de Pyreneeën ("een zware rit") is opgedragen aan Karin van der Wal uit Eemnes. "Karin heeft een onbehandelbare hersentumor en heeft helaas nog maar kort te leven."

De voorlaatste rit was voor plaatsgenote Karin.
De laatste meters gebroederlijk naast elkaar.

'Onwaarschijnlijk, we hadden een guardian angel'

Afgelopen zaterdag stonden geliefden met een enorm spandoek klaar om deze kanjers in te halen. "Dick en ik reden gearmd naar beneden, muzikaal ondersteund door 'Liquid Spirits', een van de nummers die ook tijdens de crematie van Emiel werd gedraaid. Onder gejuich, applaus en in tranen konden wij onze geliefden in de armen sluiten. Het was onwaarschijnlijk, maar we hadden een guardian angel", besluit Bisschop.

9 / 20

'De auto is stuk en sindsdien zijn we aan het rommelen met het vervoer'

Dorpsdiner steunt busje voor zorgafdeling Spookbos

Het hoofddoel van de Rotary is dit jaar het vervoer voor de kinderen van zorgafdeling De Stal. Ze zitten nu nog opgepropt in een Fiat Panda.

Sabine Klaver met een van de therapiepaarden. Foto: Koosje de Beer

Laren Kinderen en jongeren zonder verstandelijke beperking maar met autisme of ADHD zijn een minder zichtbare groep, vindt Sabine Klaver. Voor hen begon zij in 2010 zorgafdeling De Stal in Het Spookbos. "Tot nu toe reden wij hen rond in auto's, maar dat is niet ideaal", legt zij uit. "Juist onze doelgroep heeft ruimte en een prikkelarme omgeving nodig. We zijn daarom heel blij dat het Dorpsdiner samen met NSGK bijdraagt aan de aanschaf van een personenbusje voor onze kinderen."

Kinderboerderij en natuur- en educatiecentrum Het Spookbos is nu al ruim twintig jaar een begrip aan de Gooiergracht tussen Laren en Eemnes. Klaver merkte in haar werk in de geestelijke gezondheidszorg dat er weinig aandacht was voor kinderen die wel last hebben van psychische aandoeningen, maar niet verstandelijk beperkt zijn. "Ik denk dat ik hen effectief kan helpen door hen in aanraking te brengen met dieren en natuur. Daarnaast betrek ik ook de hele sociale omgeving - school, ouders - in mijn begeleiding", licht ze toe. "Het Spookbos was zeven jaar geleden voor mij de ideale plek om deze afdeling te starten. We helpen nu met een team van dertien begeleiders ongeveer zeventig jongeren per week." Op Het Spookbos staan vier zogenoemde 'therapiepaarden' die door de kinderen en jongvolwassenen (tot 25 jaar) verzorgd worden. "We staan er niet bij stil, maar 90 procent van onze communicatie is non-verbaal. Mensen begrijpen elkaar zonder woorden of door iets te benadrukken", luidt het vervolg van de oud ggz-medewerkster.

"Kinderen met autisme voelen die dubbele laag niet aan. Paarden reageren veel eenvoudiger, waardoor mijn doelgroep zich heel veilig voelt bij deze dieren." Ook de rust en de natuurlijke omgeving van de kinderboerderij in Laren doet de groep van De Stal goed, zo merkt Klaver. "We doen veel met bewegen en het is heel fijn dat we daar de ruimte voor hebben."

Alles - geuren, geluiden en licht - komt ongefilterd binnen

Ruimte

Die ruimte mist ze tijdens het vervoer van de kinderen. Tot nu toe ging dat met de auto. Onhandig en kostbaar, volgens haar. "Zeker nu onze auto stuk is gegaan en we zijn aangewezen op een Fiat Panda. De kinderen, die juist een prikkelarme omgeving nodig hebben, zitten nu opgepropt bij elkaar, wat spanningen geeft. Mensen zonder autisme of ADHD kunnen zich meer of minder afsluiten voor alles wat er om hen heen gebeurt. De kinderen en jongvolwassenen waar ik mee werk kunnen dat niet. Alles - geuren, geluiden, licht - komt overweldigend en ongefilterd bij hen binnen."

Negentig procent van onze communicatie is non-verbaal

Hoofddoel

Via een ouder hoorde Klaver van het initiatief van Rotary Laren-Blaricum om lokale doelen te steunen. "Het is geweldig dat we het hoofddoel zijn geworden. Het mooie is dat voor elke euro die het Dorpsdiner oplevert de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind er een bedrag bovenop doet. Daardoor kunnen we het personenbusje in één keer aanschaffen. Dat had ik nooit durven dromen!"

Het busje zal Klaver gebruiken om de kinderen op te halen en naar huis te brengen, maar ook in de begeleiding zelf. "Het is handig als je met de groep gemakkelijk naar een andere locatie kan. Bijvoorbeeld om hen straatinterviews te laten doen. Contact leggen met vreemden is namelijk erg belangrijk voor hun sociale en emotionele ontwikkeling." De personenbus voor vijf kinderen en twee begeleiders die de oprichtster van De Stal in gedachten heeft kost ongeveer 20.000 euro. Een enorm bedrag dat Klaver dankzij de Rotary en NSGK in augustus bij elkaar hoopt te hebben.

Art Laren in de zon - Gezelligheid wint

Galeriehouders tonen zich gematigd tevreden met de verkopen

Vooral veel kijkers op Art Laren. Foto: PR

laren Art Laren werd afgelopen weekend voor de 22ste keer gehouden. De kunstbeurs begon vrijdagmorgen aanvankelijk met enorme stortbuien, maar de zon brak op tijd door en gaf glans aan het evenement op de Larense Brink.

Ruim tweehonderd gasten waren aanwezig bij de traditionele Gooise Haring-party op vrijdagavond. Burgemeester Elbert Roest van Laren opende toen de kunstbeurs. Hij wees op de unieke plek die Art Laren in de kunstwereld heeft veroverd.

In de rij

De galeries stonden in de rij om te mogen exposeren, maar de capaciteit is beperkt. Ook belichtte de burgemeester alle activiteiten die de organiserende Kiwanisclub jaarlijks organiseert.

Concert

Naast Art Laren zijn dat de Gooise Karavaan, twee wijnproeverijen en in september een concert met het Metropole Orkest in het nieuwe Singer Theater. De opbrengst van alle activiteiten gaat naar kinderprojecten in binnen- en buitenland.

Kijkers

Kunstexpert Frederik Baerveldt verzorgde enige rondleidingen waar heel veel belangstelling voor was. Met name de Chinese kunst wekte veel bewondering bij de bezoekers. De galeriehouders tonen zich gematigd tevreden met de verkopen. Er waren wel veel kijkers en de stemming was heel goed. Veel bezoekers kwamen van buiten de regio. De gezelligheid van de Larense beurs blijkt de grote aantrekkingskracht te zijn. Op zaterdag hield de Gooise Academie weer workshops over portrettekenen, olieverf schilderen en boetseren. Ook werd de eerste olifant geplaatst in het kader van de Olifantenroute die vanaf zondag door het centrum 'loopt'. Art Laren werd ook dit jaar muzikaal omlijst door studenten van het Utrechts Conservatorium.

Hilda van Caspio in Laren: 'Bij ons kan iedereen slagen'

Hilda in haar winkel aan de Nieuweweg in Laren. Foto: Foto: Bob Awick

laren "Met onze collectie spreken we een breed publiek aan", zegt Hilda van Breukelen (51). De inkoop van haar collectie doet ze samen met haar partner Ali Moghaddasian. Hij komt oorspronkelijk uit Iran. Het land ligt aan de Kaspische Zee; de naam van de winkel is daarvan afgeleid. Op de merken Scapa Sport, Corel, Laurèl, Stroke en La Fée Maraboutée is het Larense publiek dol, weet Van Breukelen inmiddels. Damesmodezaak Caspio is namelijk alweer een jaar gevestigd op de Nieuweweg.

Een prachtig stukje Laren overigens, meldt de in Amersfoort woonachtige onderneemster. Al vanaf haar jeugd is ze regelmatig in het Gooise dorp te vinden. Aanvankelijk voor de kermis en de pannenkoeken, later met vriendinnen om te shoppen en koffie te drinken. En nu dus als eigenares van een boetiek.

Exclusief

'Ik zeg nooit: kan ik u helpen, maar ga een open gesprek aan'

"We zijn een multibrandwinkel in het hogere segment", legt Hilda uit. "Iedereen kan bij ons slagen. Wij staan garant voor goede kwaliteit kleding van mooie stoffen en materialen. De unieke collectie -exclusief in Laren - telt van elke maat (36 tot en met 44) maar een enkel stuk. Daarmee ben je als klant dus ook exclusief. Dat is een bewuste keuze, want Laren is tenslotte niet zo groot."

Er zijn opvallend veel jurkjes bij Caspio te vinden, al dan niet met een bijpassend jasje. Ook broekjes (kek, maar gekleed), supermooie tops ("geen drukke prints want daar is Caspio niet van") en accessoires zijn in het hoekpand tegenover Hofstee Schoenen te vinden.

Eerlijk advies

Het eventueel vermaken van kleding wordt weliswaar uitbesteed aan een coupeuse, maar vindt wel onder de supervisie van Van Breukelen plaats. Vaste klanten weten ondertussen dat Caspio persoonlijke aandacht en service hoog in het vaandel heeft staan. Daar vallen ook een kopje koffie en eerlijk advies onder. "En vanmorgen heb ik kleding opgehaald bij de coupeuse en deze direct bij de klant afgegeven."

Wie bij Caspio binnenwandelt, kan rustig rondkijken ("ik zeg nooit 'kan ik u helpen', maar ga een open gesprek aan") en mag altijd alles passen. De winkel is open op maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. En op koopzondag (elke eerste zondag van de maand) organiseert de ondernemersvereniging Bijzonder Laren altijd wat leuks. www.caspio.nl. Telefoon: 035-7602233.

'Fantastisch toernooi'

Beachhandbal in Blaricum. Foto: SDS'99

blaricum "Het was een fantastisch toernooi", vertelt Renske. Zij was mede-organisator van het beachhandbaltoernooi van SDS'99, dat afgelopen weekend plaatsvond op sportpark Oostermeent.

"We waren superblij met het weer en het was echt een gezellig en goedlopend toernooi." De regen van vrijdag zorgde voor een zeer nat speelveld op zaterdag, maar vele vrijwilligers werkten zich in het zweet om het water weg te werken. Daardoor was het veld op zondag in ieder geval beter bespeelbaar. "Toen was het eigenlijk best goed", zegt Renske. Prijzen werden gewonnen door D-jeugd: DSS Heemskerk, C-jeugd: VZV, B-jeugd: VZV, dames A-jeugd: VZV, dames senioren: VZV en bij de heren senioren Hieka Hauska. "We hadden ook een Fair Play-prijs: twee ijstaarten gesponsord door ijssalon De Hoop." Het meest sportief waren de dames senioren van SDS'99 en de heren senioren van HV Niedorp.

Column

Ernst Wortel

Ernst Wortel, samen met naamgenoot en dorpsdichter Gerard Wortel (r).

Potztausend!.., de rekel is gevlogen

Zijn snedigheid kon het niet winnen van de dood

Schatplichtig aan deez onverschrokken Laarder een hulde voor hetgeen de schalk bood

Gezegend met een ongeveinsd erbarmen vaak korzelig met ernst en rechtaf op de man zo typisch voor deez onbevreesde Laarder balsturig, onvervaard en met elan

Nu zit de pronte galgenbrok daarboven ootmoedig bij de Laarders van weleer zoals Joop Tak, Piet Hilhorst en Meep Krijnen

Ik kan nú al aards jaloers zijn op die sfeer De Wortel is verdwenen uit het dorp de dienstige onmisbaarheid van onze nar is heen een dorp zonder wortel zoals Laren is nu langwijlig, stil en zielloos heel alleen

Voorstelling 'Een ober van niks'

MusicalAnders. Foto: PR

blaricum De voorstelling 'Een ober van niks' wordt volgende week in Het Vitus-gebouw aan de Kerklaan 10 gespeeld door MusicalAnders.

MusicalAnders is een musicalkoor voor volwassenen met een verstandelijke beperking en is een activiteit van Versa Welzijn onder leiding van Annemiek van Zeben.

Vrolijk

'Een ober van niks' is een vrolijk verhaal over zorgen en inventieve, verrassende oplossingen dat vol overtuiging wordt gezongen en geacteerd door de leden van MusicalAnders.

De musical is te zien op woensdag 21 en vrijdag 23 juni om 19.30 uur. De zaal is vanaf 18.30 uur open.

Kaarten

Kaarten kosten 5 euro per stuk en kunnen gereserveerd worden bij Wijkcentrum De Malbak aan het Burgemeester Tydemanplein 3 (telefoon 035-5262902) of via annemiekvanzeben@upcmail.nl.

Gordon opent winkel van zijn broer

Foto: Bob Awick

Laren Gordon heeft vrijdag aan het eind van de middag de winkel geopend van zijn broer Johny aan de Burg. van Sevenaerstraat. Johny verkoopt fietsen en scooters in zijn winkel die de toepasselijke naam Brom & Snor heeft gekregen. Het was niet de enige winkel die vrijdag officieel in Laren open ging. De Hästens Store aan de Nieuweweg werd begin van de avond geopend.

Primair onderwijs snel weer aantrekkelijk maken

Leraren trekken met PO in Actie aan de bel vanwege grote problemen

Het basisonderwijs luidt de noodklok. Den Haag doet de ogen maar niet open
voor de grote problemen die heersen. Tijd voor actie dus.

'We leven in een vastlegcultuur', aldus de Hilversumse leerkracht en regiocoördinator Noord-Holland PO in Actie Rosanne Bos. Foto: Bob Awick

HILVERSUM Wellicht is het al twaalf uur. Het gebeurt namelijk al dat niet-afgestudeerde PABO'ers en zelfs ouders voor de klas staan. Het gebrek aan leraren loopt maar op en dat zorgt voor steeds meer (werk)druk bij de huidige leerkrachten in het basisonderwijs. De emmer is vol en het moet snel en drastisch anders, geven de leraren aan. "Het is nu tijd dat we in actie komen", aldus lerares Rosanne Eelkje Bos, regiocoördinator Noord-Holland PO in Actie.

De Hilversumse, werkzaam als groep 3-leerkracht op een basisschool in Naarden, is geschrokken van de werkelijkheid nu zij zich meer en meer in de materie heeft verdiept. Het beeld is schrikbarender dan gedacht, erkent Bos. Uit onderzoeken blijkt dat er veel werkdruk wordt ervaren in het onderwijs. Daar zijn de cijfers het bewijs van: één op de vier leraren in het basisonderwijs heeft last van burn-outklachten. De uitstroom is groot, terwijl het aantal aanmeldingen bij de PABO (de lerarenopleiding) terugloopt. Nieuwe aanwas is er niet en een tekort van duizenden nieuwe collega's zit eraan te komen. Noodgedwongen nemen personen die niet of nauwelijks bevoegd zijn maar plaats voor de klas. Daar komt bij dat de salarissen in het primair onderwijs lager liggen dan in het voortgezet onderwijs. Jaarlijks gaat dat om enkele duizenden euro's.
Het is bekende problematiek. Bos ziet het piepen en kraken in het basisonderwijs. Zo is het lastig om een vervangende leerkracht te vinden. Het mooie en belangrijke vak van leerkracht is onaantrekkelijk gemaakt. Daarom luiden de Nederlandse leerkrachten via PO in Actie nu de noodklok. Met een petitie op www.pofront.nl pleiten zij samen met schoolbesturen, directeuren en ondersteunend personeel voor minder werkdruk en een eerlijker salariëring.

Dinsdag 27 juni houden zij een prikactie. Tijdens het eerste schooluur blijven de deuren van de onderwijsgebouwen dicht. Dit is ook de dag waarop de petitiesteunbetuigingen (maandagavond stond de teller bijna op 140.000) overhandigd worden. "Wij zijn dan wel zichtbaar aanwezig en gaan graag het gesprek aan met de ouders. We willen vooral aandacht vragen voor het probleem in het primair onderwijs."

Eén op de vier leraren heeft te maken met burn-outklachten

De leerkrachten in het basisonderwijs komen structureel tijd tekort om hun werk zo goed mogelijk te kunnen doen. De uitvoerige administratie - zoals individuele en groepsplannen maken, bijstellen en overdragen - is een grote tijdslurper. "We leven in een vastlegcultuur", stelt de Hilversumse. Verder zijn daar nog de gesprekken met ouders, commissievergaderingen, overleg met collega's waaronder de intern begeleider en logopedist en kijken bij diverse schoolactiviteiten na school, zoals de avondvierdaagse en het schoolvoetbal. Bos zegt dat het geen uitzondering is dat zij nakijkwerk mee naar huis neemt. Grote voorbereidingsprojecten zijn bestemd voor de vakanties.
Het enige dat gestructureerd is zijn de uren die de leraar lesgeeft. Daarvoor en daarna is het werk veel onoverzichtelijker. "Ik kan niet de lessen geven die ik voor me zie. Door allerlei bijzaken die spelen kan ik mijn werk niet doen zoals ik wil. Het is niet zo dat ik met mijn benen op de bank wil liggen en klaag over de werkdruk, maar dit is iets structureels", zegt de Hilversumse. "Ik snap best dat mensen daarop afhaken, ook omdat ze vaak elders meer kunnen verdienen. Het is bijna liefdewerk om actief te blijven in het primair onderwijs. Een soort roeping."

De prikactie van 27 juni moet een signaal zijn naar de politiek en de maatschappij. Daarmee zeggen de leerkrachten volgens Bos dat Den Haag, en demissionair staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker in het bijzonder, serieus naar de problematiek moet kijken. Als dat dan nog niet gebeurt, dan zou een staking kunnen volgen.

'Het is bijna liefdewerk om hierin te blijven werken'

Lees ook